Tast- Test. Experience Design Opdracht 01. Stephen Lommers,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tast- Test. Experience Design Opdracht 01. Stephen Lommers,"

Transcriptie

1 TastTest Experience Design Opdracht 01 Stephen Lommers,

2 Smaak Over smaak valt niet te twisten Receptoren voor smaak zijn gelegen in gespecialiseerde smaakreceptorencellen, niet direct op de zintuiglijke neuronen. Deze cellen bevinden zich in ronde structuren, smaakpapillen genaamd. Elke papil bevat tussen de 50 en 150 receptorcellen. De meeste mensen hebben tussen de 2000 en smaakpapillen, de meeste gelegen op de tong en de rest in het gehemelte en achterin de keel. Een chemische substantie moet oplossen in het speeksel en in contact komen met de gevoelige uiteinden van de receptoren, welke vervolgens elektrische veranderingen doormaken welke resulteren in actiepotentielen en vervolgens via synaptische transmissie de hersenen bereiken. Mensen hebben vier soorten (sinds kort vijf) smaakreceptoren, genoemd naar de smaaksensatie die ze teweegbrengen: Zoet Zout Zuur Bitter Umami ( hartig ; geproduceerd door monosodium glutamate (MSG)) Smaaksensatieneuronen hebben een sterke binding met het limbisch systeem en de cerebrale cortex. Het doel van smaak is ons te motiveren bepaalde voedselsoorten te eten en andere te mijden Zoet, zout en umami worden gezien als plezierige smaken die de voortplanting bevorderen. Zuur (bacterieel onzuiver) en bitter (gif) worden gezien als onplezierige smaken. (Zwangere) vrouwen zijn gevoeliger voor bittere smaken omdat vooral in de 1e 3 maanden van de zwangerschap de foetus extreem gevoelig is voor schade toegebracht door gif. Teveel vermijden van zure en bittere smaken is niet goed, daarmee loop je waardevolle voedingsstoffen mis.

3 Reuk In een kwade reuk staan Reuk en smaak worden chemische zintuigen genoemd omdat de stimuli voor hen chemische moleculen zijn. Moleculen verdampen in de lucht en worden met lucht meegenomen in het neusgat en worden opgelost in de slijmerige vloeistof welke hetolfactory epithelium bedekken (dit is het zintuiglijk weefsel voor reuk). Het olfactory epithelium bevatten gevoelige uiteinden van zes miljoen olfactory sensory neuronen, welke olfactory receptoren bevatten (grote proteinemoleculen geweven in het celmembraan welke de moleculen van specifieke geuren kunnen binden. De band van een molecuul aan een receptor verandert de structuur van het celmembraan wat resulteert in een elektrische verandering welke actiepotentielen triggert in de axon van de neurone. De axonen van de neuronen verplaatsen zich door een dun, poreus been (cribiform plate) in de olfactory bol van de hersenen, waar ze synapsen vormen met andere neuronstructuren, glomeruli genaamd. Elke glomerus ontvangt input van de olfactory neuronen Elke glomerus zendt output naar verschillende delen van de hersenen, voornamelijk naar structuren in het limbisch systeem en dehypothalamus. Deze verbindingen helpen bij de sterke en vaak onbewuste effecten die reuk op onze motivationele en emotionele toestanden heft. Verbindingen tussen olfactory bol en limbisch systeem zo sterk dat ze vroeger rhinencephalon genoemd werden, wat letterlijk neus hersenen betekent. Output gaat ook naar een deel van de cerebrale cortex. Dit deel zendt weer output naar een 2e olfactory gedeelte in de orbitofrontale cortex. Deze gebieden zijn cruciaal voor de mogelijkheid verschillende geuren te onderscheiden Geuren kunnen de olfactory epithelium op 2 manieren bereiken: 1. Door de neus 2. Door de mond (nasale keelholte) Wanneer je je neusgaten afdekt bedek je tevens de toegang naar het olfactory epithelium Bij het ouder worden neemt het reukvermogen af Herkenning aan geur is essentieel in de band tussen moeder en kind Major histocompatibility complex zorgt voor een zo groot mogelijk verschil in de geur van seksuele partners om daarmee het genenpakket gevarieerd te houden Een feromoon is een chemische substantie geproduceerd door een dier (mens) en welke inwerkt op andere soortgelijke dieren om bepaald gedrag of een fysieke reactie te stimuleren Vomeronasaal orgaan isorgaan dat receptorcellen bevat welke gespecialiseerd zijn in het antwoorden op feromonen (precieze herkenning van geuren in tegenstelling tot olfactory epithelium) Geurafscheiding is het meest op plaatsen waar groepjes haar zijn.

4 Voorbeelden: Grondslag van de smaak: Zuur De zure smaak ontstaat wanneer waterstof zich in de vorm van positief geladen ionen losmaakt uit een zuur; De zuurgraad is een maat voor de hoeveelheid werkzame ionen, en wordt uitgedrukt in de ph. Hoe lager de ph, des te sterker het zuur. Wanneer de geladen waterstofionen de zuurreceptoren in de tong bereiken, krijgen deze een lading, en sturen een signaal naar het smaakcentrum van de hersenen via twee zenuwbanen: de Nervus vagus en de Nervus glossopharyngeus. Smaakstoornissen komen voor bij zo'n 7 procent van de bevolking. Over de oorzaken is weinig bekend, maar omdat veel receptoren het speeksel nodig hebben voor een goede werking, leidt een tekort daaraan tot problemen, zoals bij het syndroom van Sjögren. Bij speekseltekort kunnen zure vloeistoffen de smaakpapillen te sterk prikkelen, omdat het basische, dikvloeibare beschermlaagje ontbreekt. [2][3] Het proeven van een zure smaak leidt tot een sterke afgifte van speeksel. De meeste mensen zijn zo geconditioneerd dat het zien van een plakje citroen, of zelfs het denken eraan, al een speekselvloed op gang brengt. Daarmee bereidt het lichaam zich voor op het neutraliseren en verdunnen van de zuren, en legt het een beschermlaagje over het slijmvlies. Sommige wrang smakende stoffen, zoals tannines, drogen de mond uit en verharden de slijmvliezen enigszins. Ter preventie trekt het slijmvlies zich samen. Het "zuur kijken" heeft een vergelijkbare functie: het wangslijmvlies wordt tegen de kiezen gedrukt en schermt zichzelf en het gebit af van de zuuraanval. Grondslag van de smaak: Zoet Over de zoete smaak en zoetstoffen zijn de laatste twee eeuwen vele honderden zo geen duizenden publicaties geschreven. Een goed overzicht van de stand van zaken tot 1990 werd verschaft door Dr. H. van der Wel (Unilever Research) gedurende een cursus voor vakmensen uit de industrie. In de volgende hoofdstukken zal af en toe uit de lezing van van der Wel worden geciteerd. De verwijzingen worden in cursief aangegeven. Over de zoete smaak en zoetstoffen zullen later de volgende onderwerpen behandeld worden: suikers en derivaten; kunstmatige zoetstoffen; aminozuren en eiwitten;

5 bij- en nasmaken van zoetstoffen; structuur en activiteit van zoetstoffen. De voorkeur voor zoet gaat terug tot in de oudheid. Voor de instandhouding van de soort zoeken zoogdieren calorie-rijke nutrienten, zoals suikers. De hoofdvertegenwoordiger van de zoetstoffen is suiker een disacharide bestaande uit twee monosachariden, glucose en fructose. Een voordeel van suiker is dat het zuiver zoet is zonder bij- of nasmaak. Een ernstig nadeel is echter dat het bij te hoge consumptie overgewicht (obesitas) en tandcariës kan veroorzaken. De zoetstoffen worden met één verzamelnaam 'glucoforen' genoemd. Een in water en/of speeksel opgeloste glucofoor gaat in de mond een interactie aan met smaakreceptor op of in de microvilli van een smaakknopje. (zie De primaire werking van het smaak-zintuig ). De smaakreceptoren (Engels: Taste Receptor TRs) zijn zogenaamde G-proteïnes, eiwitten met ongeveer 300 gelijke en ongelijke aminozuren. Deze interactie kan plaatsvinden via waterstof-bruggen, van der Waalsof Coulomb-aantrekkingen (bipolair). Na deze interactie treden er een aantal snelle enzymatisch reacties op (transductie) waarna een electrisch signaaltje naar de hersenen wordt gezonden. Zhang en medewerkers hebben in 2003 de smaakreceptoren geïdentificeerd, die vergelijkbare werking voor zoete, bittere en bouillon (umami) smaak veroorzaken.(cell 112, 293). Zhao en medewerkers vonden eveneens de zoete en bouillon receptoren voor zoogdieren (Cell 115, 255). (zie: De primaire werking van het smaakzintuig). Van der Wel en anderen schrijven over de transductie van de zoete smaak het volgende: 1e chemische stimulering van speeksel-oplosbare zoetstof in de mond; 2e activering van G-proteíne gekoppelde smaakreceptor; 3e stimulering van het enzym adenyl cyclase; 4e verhoging van intercellulair cyclic adenosine-3',5'-monofosfate (camp); 5e sluiting van apicale kalium-ion kanalen; 6e depolarisatie van de smaakreceptorcel; 7e opening van de spannings afhankelijke calcium ion kanalen; 8e instroom van calcium ionen naar synaps; 9e neurotransmitter release aan de synaps (stroompje naar hersenen). Een goed-bruikbare zoetstof moet aan de volgende voorwaarden voldoen: water-oplosbaar; stabiel in oplossing; stabiel bij lage en hoge ph (zuurtegraad); stabiel bij kook- en bak-temperatuur; geen bij of nasmaak hebben.

6 Grondslag van de smaak: Zout: De zoute smaak is als smaakmodaliteit uniek, d.w.z. er is slechts één stof die deze smaak vertegenwoordigd, te weten keukenzout of natrium chloride. Alle andere chemische zouten, zoals bijvoorbeeld natrium carbonaat, natrium sulfaat, natrium nitraat, kalium chloride en ammonium chloride hebben duidelijk afwijkende smaakmodaliteiten. Hoe de primaire werking van de zoute smaak aan een smaakreceptor op te tong is, weet men niet precies. Men vermoedt dat het geioniseerde opgeloste keukenzout molecuul direct een smaakreceptor op een smaakknopje in een smaakpapil activeert, door het openen van een calciumion-kanaal, waardoor een ontlading van die receptor optreedt. Een uitstekend review over het mechanisme en de transductie van de zoute smaakwaarneming wordt gegeven door Bernd Lindemann in Nature, Vol. 413, 13 september 2001, getiteld: 'Receptors and transduction in taste'. chloride Kristalvorm van natrium De mens heeft, afhankelijk van zijn lichaamsgewicht, voor het functioneren slechts één tot twee gram zout per dag nodig. Onbewust krijgen we echter met ons voedsel gemiddeld wel tien gram zout per dag binnen. Dit is ongezond en kan tot allerhande kwalen leiden, ondermeer te hoge bloeddruk. De functie van zout in voedingsmiddelen is drieërlei, te weten: als zuivere smaakstof; als smaakversterker; als conserveringsmiddel

7 De TastTest Het concept begon met proeven met de neus. Hiermee wilde ik de combinatie van zintuigen testen. Deze zintuigen zijn smaak en geur. Het idee is om de proefpersoon te laten ervaren wat er gebeurd met de smaak van de persoon als de geur vervalt. De onderzoeksvraag: Heeft geur invloed op de smaak en is het alleen geur die zorgt voor herkenning van smaken? Op basis van dit concept ben ik aan de slag gegaan. Ingredienten: Ik ben begonnen met het kopen van verschillende producten. Deze producten zijn: Vanille Suiker Kaas Drop Melk Citroen sap Zuurtjes Tuc Zoutjes. Peper. In deze producten heb ik vooral gekozen voor de smaken, zoet, zuur en zout. Waarom deze producten? Ik wilde een combinatie van bekende en een aantal onbekende producten combineren. Vanille Suiker & Citroenzuur zijn niet echt vaak geproefde smaken. De andere smaken komen dagelijks vaker voor. De opzet: In het klaslokaal ben ik begonnen met het uitzetten van bordjes en bekertjes. De producten had ik in de tas gelaten zodat de proefpersonen geen inzicht hadden in wat ik ze ga geven. De 3 proefpersonen moesten buiten het klas lokaal staan zodat ze geen inzicht kregen in wat gaan proeven. Nadat ik de proefpersonen naar buiten heb gestuurd ben ik aan de slag gegaan om alles op te zetten. Vier bordjes met daarop: drop, tuczoutjes, zuurtjes, kaas. Drie bekertjes met daarin: Citroenzuur, Vanille Suiker, Melk. De proefpersonen worden na de opzet stuk voor stuk naar binnen geroepen. Ik laat ze dan deze 7 producten proeven. Ik heb van te voren wel gevraagd of zij nog allergisch zijn voor bepaalde voedingen. Om de smaak goed te identificeren laat ik ze om het product een glaasje water drinken. Dit om de smaak in de mond te reinigen. Tijdens de proef moeten de proefpersonen eerst hun neus dicht houden en het product proeven en daarna neus open en het product proeven.

8 Proefpersoon 01 Nicky mocht als eerst proeven. Wat ik had gezien is dat Nicky vooral door te voelen met handen / in de mond al wist wat het was voor dat hij ging proeven. Van de 7 producten wist hij er 34 te raden alleen al door te voelen/ vorm. Ik beschrijf hieronder de producten met de reacties erop. Deze producten heb ik ook in deze volgorde gegeven.

9 TrekDrop: Nicky wist gelijk te vertellen voor het proeven dat het trekdrop zou zijn. Dit zowel neus open als neus dicht. Kaas: Hij vond het raar aanvoelen en bij het proeven wist hij dat het kaas was. Het had geen zin echter om dit met neus open en dicht te doen Citroensap: Bij het proeven wist hij niet wat het was. Hij kon het niet thuis brengen. Hij vond het ook niet lekker. Hij dacht eerst dat het iets van een sportdrankje was. Zijn reactie was vooral even kuchen, alles samentrekken, van gezicht en lichaam. Zie foto hieronder. Met neus open wist hij nog steeds niet wat het was. Tuc zoutjes: Hij kon identificeren dat het zoutjes waren maar niet wat voor zoutjes. Uiteindelijk wist hij dat het tuczoutjes waren door te voelen. Melk: Bij het drinken van melk wist hij precies was het was. Had geen zin om dit bij neus open te doen. Vanille Suiker: Hij wist in het begin niet wat het was, na langer proeven, dacht hij dat het suiker was met neus open wist hij nog niet wat het was. Zuurtje: Door de smaak en de vorm wist hij dat het een zuurtje was. Het had geen zin bij neus open omdat hij al wist wat het was.

10 Proefpersoon 02 Kim mocht eveneens net als nicky alle producten proeven. In vergelijking tot nicky wist zij niet alle producten te raden. Trekdrop: Neus dicht: Ze wist niet wat het was. Neus open: Ze kon raden dat het iets van drop was. Kaas: Neus dicht: ze kon niet raden wat het was. Neus open: ze kon ook niet raden wat het was.

11 Citroensap: Neus dicht: ze kon niet raden wat het was alleen dat ze het erg zuur vond en vies. Neus open: de sensatie was nog sterker. Ze wist niet of ze nog iets kan proeven, ze vond het erg chemisch achtig. Tuczoutjes: Neus dicht: Ze proefde iets van zoutjes. Neus open: Zelfde. Melk: Niet gegeven vanwege darmklachten Zuurtje: Neus dicht: ze wist het te raden dat het een zuurtje was. Conclusie: Het is jammer dat ik vanwege de tijd de proef maar op 2 proefpersonen kon proberen. Wat ik heb terug gezien is dat de bekende producten makkelijker geraden worden dan de niet bekende producten. De smaak wordt wel herkend. Hieraan zitten meer factoren. Met de neus dicht wordt de smaak wel herkend maar veelal door de vorm. De handen & mond herkennen de aanraking en vorm van het product en daaraan worden via de hersenen ( geheugen) een product aan gekoppeld. Hiermee wordt de smaak geraden. De minder bekende en niet lekkere smaken verder veelal niet echt geraden. Hieruit blijkt dus dat mensen het niet kennen ( geen geheugen van hebben) als zij het ook niet ruiken. Ruiken zij wel de producten dan is de kans groter dat zij het product ook beter proeven. Nicky zegt ook als ik vraag wat proeft beter met neus open of dicht? Neus open. Het blijkt dus dat de geur het grootste gedeelte van de smaak bepaald. De geur bepaald dus ook de smaak en heeft hierop een grote invloed.

Experiment 1. Onderzoeksvraag. Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak?

Experiment 1. Onderzoeksvraag. Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak? Experiment 1 Onderzoeksvraag Welk effect hebben vochtigheid en temperatuur op het waarnemen van smaak? Experiment 1 Benodigdheden per persoon 1 chronometer (gebruik hiervoor je gsm) 1 blad papier + 1 pen

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Inhoudsopgave Pagina 2 Reukvermogen Pagina 3 Smaken en Proeven Pagina 4 Voorbeelden Pagina 5 De proefopstelling Pagina 6 De proef in werking Pagina

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Reukvermogen Ondanks dat je zou zeggen dat je ruikt met je neus is slechts een deel hiervan waar. Het orgaan waarmee wij geur waarnemen bevind zich

Nadere informatie

Zintuigen; Reuk en Smaak

Zintuigen; Reuk en Smaak Meer leren over lichaam en gezondheid Zintuigen; Reuk en Smaak Stijn van der Heijden KNO-arts in opleiding Maastricht UMC+ 14 december 2016 Inhoud 1. Anatomie neus 2. Reuk 3. Oorzaken van reukverlies 4.

Nadere informatie

VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK

VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK VWO 5 EXPERIMENTEN GEUR & SMAAK Proef 1: Smaakgebieden Met deze proef kun je nagaan of je met alle delen van de tong de verschillende samken kunt waarnemen of dat er verschillende smaakvelden zijn voor

Nadere informatie

Beoordelen op smaak en geur

Beoordelen op smaak en geur Beoordelen op smaak en geur De vier basissmaken Met de tong kun je slechts vier basissmaken waarnemen, namelijk: zoet; zuur; bitter; zout. Hoe is het dan mogelijk, dat we toch heel veel andere smaken kennen

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:... Naam leerling: Leden expertgroep: De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken hoe goed je smaken uit elkaar kunt houden door te proeven. Wat hebben jullie nodig? Jullie krijgen de benodigdheden straks van

Nadere informatie

Chemische analyse van dranken

Chemische analyse van dranken Chemische analyse van dranken De voedingswaarde van wat we eten en drinken wordt bepaald door de aanwezige nutriënten. Deze nutriënten zijn: water, eiwitten, vetten, (verteerbare) koolhydraten, mineralen,

Nadere informatie

Samenvatting project natuur zintuigen

Samenvatting project natuur zintuigen Samenvatting project natuur zintuigen Let op: De plaatjes hoef je niet te leren! Samenvatting van de huid Hoe voel je? In je huid zitten drukreceptoren die gestimuleerd worden door jouw vinger. Ze sturen

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Zintuigen GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Zintuigen 1 INLEIDING Zintuigcellen Reuk-, smaak- en PH-sensoren Smaakzintuig Warmte- en koudesensoren Tast-, druk- en pijnsensoren Fotosensoren 2 ZINTUIGEN VORMEN DE VERBINDING

Nadere informatie

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven Zintuigen horen proeven zien ruiken voelen inhoud 1. Zintuigen 3 2. Je ogen 4 3. Je oren 6 4. Je neus 8 5. Je tong 11 6. Je huid 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Vollegrondsgroenten Gangbare glasteelten Biologisch beschutte teelten Kenniscentrum Water Smaakonderzoek Menselijke zintuigen als meetinstrument Saskia Buysens Dat smaakt naar meer, Leuven, 20 november

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam 3.1 Wat heeft je lichaam nodig? Je lichaam is heel slim Een heel slimme machine Je lichaam kan rennen en kijken en groeien een snee gaat vanzelf weer dicht

Nadere informatie

Ruiken en proeven vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62369

Ruiken en proeven vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62369 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 09 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Commanderij Molenberg Wijn proeven

Commanderij Molenberg Wijn proeven Commanderij Molenberg Wijn proeven Peter Veryser (mengen gif) Geert De Bruecker (toedienen gif) Technische avond - 18 februari 2016 Basis Proeven van wijn is een ervaring waar - waarneming (de zintuigen)

Nadere informatie

Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test

Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test Experience Design Opdracht01 The Cola Brand Test Nicky Aerts 0813016 CMD3c 1. Geef beknopt in woord en beeld de werking weer van de gekozen zintuigen. Wat is de betekenis van het zintuig, wat kun je vertellen

Nadere informatie

Ruiken en proeven vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73611

Ruiken en proeven vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73611 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 20 April 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73611 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text.

Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Zintuigen Vragen: Your experience with senses: describe what you ve collected in your blog, both in images and in text. Why are the senses important to a designer? How can you use them in your design concept?

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Praktische opdracht Biologie Zintuigen

Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische opdracht Biologie Zintuigen Praktische-opdracht door een scholier 04 woorden 0 november 009 3,4 keer beoordeeld Vak Biologie Practicum zintuigen biologie Practicum : De tast Waar in de huid

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Koolhydraten. Voeding en Welzijn

Koolhydraten. Voeding en Welzijn Koolhydraten Voeding en Welzijn Koolhydraten Welke koolhydraten kennen jullie al? Verschillende koolhydraten Op te delen in 3 groepen Monosachariden Disachariden Polysachariden Op te delen in deze groepen

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw Lesactiviteit: Specerijen ruiken en proeven Groep: 5 en 6 Lesdoel: De leerlingen kunnen verschillende specerijen herkennen en omschrijven door

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind

Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind Wachtkamerfolder Voorkom tanderosie bij uw kind Tanderosie bij kinderen Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Alle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Additieven en gezondheid 11 1.1 Het oog wil ook wat! 11 1.2 Op je gezondheid! 17 1.3 Ten minste houdbaar tot... 22 1.4 Afsluiting 25 2 Hulp van bacteriën en schimmels

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Wat verandert er in het zenuwstelsel als een dier iets leert? Hoe worden herinneringen opgeslagen in de hersenen? Hieraan ten grondslag ligt het vermogen van het zenuwstelsel om

Nadere informatie

Kleur: Zonder kleur geen smaak

Kleur: Zonder kleur geen smaak Kleur: Zonder kleur geen smaak Denise Blom - 1619313 Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar: 2014-B Het is bekend dat je smaakperceptie beïnvloed wordt door factoren als geur, kleur, structuur,

Nadere informatie

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan.

Herhalingsles Het lichaam. Ademhaling. Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Herhalingsles Het lichaam Ademhaling Benoem de aangeduide delen op onderstaande tekeningen aan. Als we ademen, stroomt er lucht binnen in ons lichaam. Welke weg legt deze lucht af? Vul het schema aan.

Nadere informatie

Tanderosie, hoe voorkom je dat?

Tanderosie, hoe voorkom je dat? Tanderosie, hoe voorkom je dat? Wat is tanderosie? Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld

Nadere informatie

Mijn ervaringen met zintuigen

Mijn ervaringen met zintuigen Mijn ervaringen met zintuigen Zien Animaties bij muziek Bij steeds meer muziek evenementen spelen zichtbare animaties een belangrijke rol en maken zij deel uit van de act. De animaties dragen bij aan een

Nadere informatie

WERKING VAN HET ZENUWSTELSEL

WERKING VAN HET ZENUWSTELSEL WERKING VAN HET ZENUWSTELSEL Om de werking van psychopharmaca, de pharmaca die op onze hersenen inwerken en daarmee onze geest beïnvloeden, te begrijpen is enig inzicht in de werking en de bouw van hersenen

Nadere informatie

BESTRALING HOOFD EN HALS

BESTRALING HOOFD EN HALS + BESTRALING HOOFD EN HALS Mocht u, na het lezen van deze brochure nog vragen hebben, aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen met de verantwoordelijke diëtiste: Martine Blomme: 02 476 34 99

Nadere informatie

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN

BOUWSTENEN VAN HET LEVEN BOUWSTENEN VAN HET LEVEN Pearson Basisboek Biologie 10voorBiologie VWO Hoofdstuk 1 L. Grotenbreg (MSc.) Bouwstenen van het leven Organische moleculen, groot of klein, bevatten chemische energie en zijn

Nadere informatie

Hoe ziet tanderosie eruit?

Hoe ziet tanderosie eruit? Wat is tanderosie? Tanderosie is het oplossen van het tandglazuur door zuurinwerking. Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herkennen is. Daarom is voorkómen van het allergrootste belang.

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding De neus is er niet alleen om te ademen want door je neus kun je lekkere en vieze geuren ruiken. Jullie

Nadere informatie

Voorkom tanderosie bij uw kind

Voorkom tanderosie bij uw kind Voorkom tanderosie bij uw kind Tanderosie bij kinderen Tanderosie bij kinderen Alle kinderen zijn er gek op: snoep en limonade. Alle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk

Nadere informatie

Het gebruik van speekselvervangers Verandering van medicijnen Droge mond

Het gebruik van speekselvervangers Verandering van medicijnen Droge mond Droge mond Droge mond Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook

Nadere informatie

Energie Drink sensagram

Energie Drink sensagram Energie Drink sensagram Setting Bij deze test hebben we verschillende merken energie drink tegenover elkaar gezet en bekeken wat we het beste merk vonden. Deze test heb ik samen met mijn vriendin uitgevoerd.

Nadere informatie

Interview RTL Late Night Bataclan Paris. Met dank aan: RTL Late Night!

Interview RTL Late Night Bataclan Paris. Met dank aan: RTL Late Night! 1 Interview RTL Late Night Bataclan Paris Met dank aan: RTL Late Night! 2 Neurocoach Gerard van Dooren 06-49368344 Info@brainresult.nl www.brainresult.nl 3 Kijkwijzer - Limbisch systeem - Associaties -

Nadere informatie

Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1. Esra Isguzar CMD2E. Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar

Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1. Esra Isguzar CMD2E. Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar E X P E R I E N C E D E S I G N Marije Smits ZINTUIGEN PROEF OPDRACHT 1 Esra Isguzar 0841000 CMD2E Experience Design Zintuigen Proef Esra Isguzar 0841000 Inleiding Ik vond deze opdracht vrij moeilijk.

Nadere informatie

1. Anatomie en fysiologie van de neus

1. Anatomie en fysiologie van de neus 1. Anatomie en fysiologie van de neus Anatomie De neus bestaat uit bot, kraakbeen en vet. Het septum scheidt beide neusgaten. De buis van Eustachius verbindt de neus met de oren. Het gehemelte scheidt

Nadere informatie

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8

Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen 7-8 Snoep groep 3 en 4 Dit is een uitgave van Eduboek ter ere van de Kinderboekenweek 2009. Bezoek nu: www.eduboek.nl En download twee gratis e-boeken voor de kinderboekenweek voor de groepen 5-6 en de groepen

Nadere informatie

Door: Eric van Reenen Hoofd voeding, Chef Gastro-engineering i.o.

Door: Eric van Reenen Hoofd voeding, Chef Gastro-engineering i.o. Door: Eric van Reenen Hoofd voeding, Chef Gastro-engineering i.o. In de praktijk. Steunt op het idee van het drie pilaren model waarbij onderlinge informatie uitwisseling cruciaal is in de verbetering

Nadere informatie

Sensoriek: kinine Bepaling van de drempelwaarde van kinine

Sensoriek: kinine Bepaling van de drempelwaarde van kinine Inleiding Alle smaak en geurstoffen hebben een drempelwaarde. Dat is de minimale concentratie die nodig is om de stof waar te nemen. In smaakonderzoek is het vaststellen van de drempelwaarde van stoffen

Nadere informatie

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen

T3 L7-8 De elektronica in mijn lichaam Onze zintuigen Bronnenboek Onze vijf zintuigen 1. Onze vijf zintuigen Hoe zou het zijn als je niets zou kunnen horen, voelen, zien, ruiken of proeven. Dat zou pas erg zijn! Je denkt niet zo vaak bewust aan je zintuigen, maar je gebruikt ze wel de hele

Nadere informatie

inkijkexemplaar Voeding en techniek Voeding en Techniek

inkijkexemplaar Voeding en techniek Voeding en Techniek Voeding en techniek 1. Voedingsstoffen 2 1.1. Energieleverende stoffen 5 1.2. Hoeveel energie heb je nodig? 6 2. Gezond leven en gezond eten 8 2.1. Wat is gezond eten? 8 2.2.2. Eten, een sociaal gebeuren

Nadere informatie

Hoekenwerk sector voedingsindustrie opdracht 1

Hoekenwerk sector voedingsindustrie opdracht 1 Hoekenwerk sector voedingsindustrie opdracht 1 Opdracht 1: kwaliteitsverantwoordelijke (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Hygiëne is het codewoord voor een kwaliteitsverantwoordelijke in

Nadere informatie

Verschijnselen van droge mond

Verschijnselen van droge mond Een droge mond Inleiding Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar droge mond kan ook langdurig zijn of zelfs blijvend. Dat kan slecht zijn voor

Nadere informatie

Scheikundige begrippen

Scheikundige begrippen Scheikundige begrippen Door: Ruby Vreedenburgh, Jesse Bosman, Colana van Klink en Fleur Jansen Scheikunde begrippen 1 Chemische reactie Ruby Vreedenburgh Overal om ons heen vinden er chemische reacties

Nadere informatie

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is.

Wist je dat. Bitter Zuur Zout Zoet. ... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Wist je dat... de bobbeltjes op je tong je smaakpapillen zijn. Hiermee proef je of iets bitter, zuur, zout of zoet is. Bitter Zuur Zout Zoet... mensen vroeger dachten dat suiker geluk bracht. En nog steeds

Nadere informatie

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

Reuk- en smaakcentrum KNO

Reuk- en smaakcentrum KNO Reuk- en smaakcentrum KNO U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar het Reuken smaakcentrum. Deze folder geeft u informatie over uw bezoek aan het centrum. In Nederland lijden naar schatting

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder')

Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder') Lesvoorbereidingsformulier (Bron: Didactisch model 'van Gelder') Student Maurice Mans Mentor Marjon Gerris Klas H1Eh15DA Datum les 13-10-2015 (les 1 van de 2) Stageschool De Uitkijktoren Groep combi groep

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media

Basisscheikunde voor het hbo ISBN e druk Uitgeverij Syntax media Hoofdstuk 11 Biomoleculen bladzijde 1 Opgave 1 Geef de reactie van de verbranding van glucose (C 6H 12O 6) tot CO 2 en water. C 6H 12O 6 + 6 O 2 6 CO 2 + 6 H 2O Opgave 2 Hoe luidt de reactie (bruto formules)

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. 1. Zoet 2. Honing 3. Suiker 4. Zoet water 5. Smaak en proeven 6. Zoet en tanden 7. Wie zoet is. 8. Snoep 9. Filmpjes Pluskaarten Zoet Zoet inhoud blz. 1. Zoet 3 2. Honing 4 3. Suiker 6 4. Zoet water 7 5. Smaak en proeven 8 6. Zoet en tanden 9 7. Wie zoet is. 10 8. Snoep 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon

Nadere informatie

Droge mond. Droge mond

Droge mond. Droge mond Droge mond Droge mond Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last van hebben. Of de klacht kan blijvend

Nadere informatie

Zonder toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, smaakstoffen of kleurstoffen. Bewaren op een koele, droge plek.

Zonder toegevoegde kunstmatige zoetstoffen, smaakstoffen of kleurstoffen. Bewaren op een koele, droge plek. OTE Caffeine Gel Ingrediënten: Water, maltodextrine, fructose, vruchtensap uit concentraat (ananas, citroen), natuurlijk guaraná-extract, verdikkingsmiddelen (cellulosegom, xanthaangom), natuurlijke smaakstoffen,

Nadere informatie

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14

1 Voedingselementen Voedingselementen Zuurgraad Elektrische geleidbaarheid (EC) Afsluiting 14 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Voedingselementen 9 1.1 Voedingselementen 9 1.2 Zuurgraad 12 1.3 Elektrische geleidbaarheid (EC) 13 1.4 Afsluiting 14 2 Kunstmeststoffen 15 2.1 Indeling kunstmeststoffen

Nadere informatie

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren:

De proefjeskist. Wat moet er voor de les gebeuren: De proefjeskist De proefjeskist is een kist waarin alle benodigdheden zitten om zes scheikundige/biologische proefjes te doen. De proefjes worden door groepjes in circuit vorm uitgevoerd. De kist is bedoeld

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

Bepalen van de glycemische index (GI) van twee drankjes

Bepalen van de glycemische index (GI) van twee drankjes Bepalen van de glycemische index (GI) van twee drankjes Kelly Mulder, Nynke Mostard Hypothese Wij verwachten dat de waarde van de glycemische index van de verschillende drankjes verschilt. Werkwijze en

Nadere informatie

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes Inleiding Smaak is heel subjectief. Wat de een bijvoorbeeld heel zoet vindt, vindt de ander wel meevallen. Toch heeft elk product wel een aantal sensorische eigenschappen (bijvoorbeeld zoet, bitter, sappig,

Nadere informatie

Proefjes. Divieny, groep 6

Proefjes. Divieny, groep 6 Proefjes Ik vond het heel leuk en de leukste was ruiken En ik hoop dat het ook leuk is als we de volgende keer weer gaan En die ik niet leuk vond was proeven want er waren een Die ik niet lekker vond en

Nadere informatie

Gezonde voeding (voor ouderen)

Gezonde voeding (voor ouderen) Gezonde voeding (voor ouderen) We worden steeds ouder Europe 29% North America 25% Eastern Asia 21% LA & Caribbean 14% 1953 Schijf van vijf 2004 1981 voorjaar van 2016 1965 1991 Algemene voedingsadviezen

Nadere informatie

Gezonde Voeding Tips

Gezonde Voeding Tips Gezonde Voeding Tips Waarom is een gezond dieet zo belangrijk? A) Voorkom risico s op aandoeningen Weet je dat de meeste aandoeningen kunnen worden voorkomen? Voorbeelden hiervan zijn:» Hartaandoeningen»

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door K. 1077 woorden 22 maart 2016 6,1 9 keer beoordeeld Vak Scheikunde Impact 3 vwo Scheikunde hoofdstuk 1 + 2 Paragraaf 1: Stoffen bijv. Glas en hout,

Nadere informatie

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde

Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei keer beoordeeld. Scheikunde Samenvatting door Daphne 1139 woorden 25 mei 2016 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Par 4.1 voedsel Voedsel is leven Een deel van je voeding wordt in je lichaamscellen verbrand.

Nadere informatie

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014

Invloed van water op het brouwproces. Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Invloed van water op het brouwproces Patrick De Clercq 't Wijnneusje Haacht VAW lesgeversdag Geel 22/03/2014 Patrick De Clercq Lesgever bierbrouwen bij 't Wijnneusje Haacht ~ 20 jaar actief als hobbybrouwer

Nadere informatie

VIII Samenvatting voor alle anderen

VIII Samenvatting voor alle anderen VIII Samenvatting voor alle anderen Voor het bestuderen van biologische processen, zoals die plaatsvinden in alle levende cellen van zowel flora als fauna, wordt vaak gebruik gemaakt van bacteriën. Bacteriën

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Smaak Inleiding Proeven is een complexe ervaring. Wat wij smaak noemen is eigenlijk een samenspel van meerdere zintuiglijke waarnemingen (smaak

Nadere informatie

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest.

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest. Biologie SE4 Hoofdstuk 14 Paragraaf 1 Het zenuwstelsel kent twee delen: 1. Het centraal zenuwstelsel bevindt zich in het centrum van het lichaam en bestaat uit de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg

Nadere informatie

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus

Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus Voorbereidende opgaven Kerstvakantiecursus Leuk dat je een cursus biologie komt volgen! Maak deze opgaven als voorbereiding. Zoals je weet moet je veel stof bestuderen voor het eindexamen biologie. Tijdens

Nadere informatie

Hoofdstuk 11 D E W E R K I N G E N T O E P A S S I N G V A N B O T U L I N E T O X I N E A. Drs. Ed H. Wiltink

Hoofdstuk 11 D E W E R K I N G E N T O E P A S S I N G V A N B O T U L I N E T O X I N E A. Drs. Ed H. Wiltink Hoofdstuk 11 D E W E R K I N G E N T O E P A S S I N G V A N B O T U L I N E T O X I N E A Drs. Ed H. Wiltink 1 I n l e i d i n g Spieren trekken niet vanzelf samen, maar moeten daarvoor eerst via de zenuwen

Nadere informatie

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente

Over de Tong. Kerndoelen basisonderwijs. Educatief platform Ik eet het beter. Doelstellingen. foto kok berry happend in groente Over de Tong Met Over de Tong ontdekken uw leerlingen van alles over de vijf smaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Met elkaar doen ze smaaktesten en proeven de producten die bij het lesprogramma horen.

Nadere informatie

Mitochondriële ziekten

Mitochondriële ziekten Mitochondriële ziekten Spijsvertering NCMD Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een internationaal centrum voor patiëntenzorg, diagnostiek en onderzoek bij mensen met een stoornis in de

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen

Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II Vmbo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 3: Water, zuren en basen NaSk II 1. Bouw van materie 2. Verbranding 3. Water, zuren en basen 4. Basis chemie voor beroep

Nadere informatie

Pas als de klachten optreden is het aan te raden de onderstaande adviezen te raadplegen. Verander dus niet bij voorbaat al uw voeding.

Pas als de klachten optreden is het aan te raden de onderstaande adviezen te raadplegen. Verander dus niet bij voorbaat al uw voeding. Voeding bij geïrriteerd slijmvlies van de mond, keel en/of slokdarm Door de bestraling kan het slijmvlies van de mond en keel geïrriteerd raken. Dit kan klachten geven bij het eten. Aanpassing van de voeding

Nadere informatie

Carol Dweck en andere knappe koppen

Carol Dweck en andere knappe koppen Carol Dweck en andere knappe koppen in de (plus)klas 2011 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com 2 http://hoogbegaafdheid.slo.nl/hoogbegaafdheid/ theorie/heller/ 3 http://www.youtube.com/watch?v=dg5lamqotok

Nadere informatie

Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen

Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen Stofveranderingen in 9 projecten 90 proeven Proefjes met lekkere, (on)gezonde voedingsmiddelen maandag 11 mei 2015 Begeleiding: F. Poncelet Filip.Poncelet@khlim.be + 20 studenten lerarenopleiding BASO

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door een scholier 6706 woorden 26 juni keer beoordeeld

6,8. Werkstuk door een scholier 6706 woorden 26 juni keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 6706 woorden 26 juni 2007 6,8 72 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Dit werkstuk voor het vak ANW gaat over smaak. We kwamen op het idee om het over smaak te gaan houden doordat

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Onderzoeksformulier KRENTEN

Onderzoeksformulier KRENTEN 1.2 Onderzoeksvraag Waardoor bewegen krenten op en neer in een mengsel van water, azijn en soda? 2.1 Materiaallijst Voor dit onderzoek heb je nodig: o twee bekerglazen o 300 ml water o 100 ml azijn o een

Nadere informatie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie

MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING. na radiotherapie MONDSLIJMVLIES- ONTSTEKING na radiotherapie MONDSLIJMVLIESONTSTEKING na radiotherapie Bij bestraling van de mond- en keelholte kunt u last krijgen van een pijnlijke mond en keel. Ze zien rood en zijn gezwollen.

Nadere informatie

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL]

BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] BIOLOGIE Energie & Stofwisseling HAVO Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap Lelydorp [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai De student moet de bouw en werking van enzymen kunnen beschrijven moet het proces van

Nadere informatie

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom

Nadere informatie

H10: plastische cellen

H10: plastische cellen H10: plastische cellen Neuroplasticiteit: Ontwikkeling van het zenuwstelsel Beschadiging: ischemisch letsel (beroerte), lesie of traumatisch letsel, etc Informatie-opslag in de hersenen Ontwikkeling van

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

inkijkexemplaar Voeding en techniek Voeding en Techniek

inkijkexemplaar Voeding en techniek Voeding en Techniek Voeding en techniek 1. Voedingsstoffen 2 1.1. Energieleverende stoffen 5 1.2. Hoeveel energie heb je nodig? 6 2. Gezond leven en gezond eten 8 2.1. Wat is gezond eten? 8 2.2.2. Eten, een sociaal gebeuren

Nadere informatie

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH

LESDOEL MATERIALEN STEM-REFLECTIE. WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH WO ST Zuren en mijn tanden SCIENCE TECHNOLOGY ENGENEERING MATH LESDOEL De leerlingen kunnen: -Voorbeelden geven van welke voedingsmiddelen er goed/niet goed zijn voor je tanden. -Verwoorden dat zuren,

Nadere informatie