ordening in de supermarkt door Joshua Kemman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ordening in de supermarkt door Joshua Kemman"

Transcriptie

1 ordening in de supermarkt door Joshua Kemman

2 inleiding Ordening is op heel veel plekken. In scholen, bibliotheken of in supermarkten. Ik ga het daar over hebben. Ordening in de supermarkt. Bijna elke supermarkt ordent zijn spullen anders. Ik ga het in mijn verdieping hebben over hoe de supermarkt de looproute ordent, dat goedkope spullen vaak helemaal beneden of helemaal boven in de rekken staan, en wat het verschil is tussen A-merken en huismerken. Ook vertel ik je via welke weg het eten naar de supermarkt komt. Ik heb deze verdieping gekozen omdat ik wel benieuwd was hoe een supermarkt zijn spullen ordent. ook ben ik benieuwd hoe mijn eten naar de supermarkt komt. Deze verdieping sprak mij ook het meeste aan.

3 hoofdstukken hoofdstuk 1. Hoe komen de producten in de supermarkt hoofdstuk 2. De looproute van de supermarkt. hoofdstuk 3. Boven en onder in de rekken. hoofdstuk 4. Wat is het verschil tussen A-merken en huismerken. hoofdstuk 4. Hoe gebruikt een supermarkt een streepjescode?

4 hoofdstuk 1. Hoe komen de spullen in de supermarkt? Bedrijven komen niet zelf langs bij de supermarkten om spullen te brengen. Bedrijven brengen hun spullen bij het distributiecentrum. Vrachtwagens halen de spullen in het distributiecentrum op en brengen de spullen naar de supermarkt. De spullen worden daarna in het magazijn van de supermarkt gedaan. Vakkenvullers vullen dan de spullen bij. Het bijvullen gaat soms wel op een speciale manier. Bijvoorbeeld bij melk worden de nieuwe pakken achteraan gezet in de schappen. Dat komt omdat de mensen dan de melk die nog het minst lang houdbaar is kiezen. distributie: Opslag van voorraden, transporten enzovoort. Distributie is eigenlijk het hele gebeuren om dit. distributiecentrum: Een soort van supermarkt waar een supermarkt zijn spullen inkoopt. logistiek: Alles wat je nodig hebt om iets goed te laten verlopen. Ik ben voor mijn onderzoek bij de C1000 en de Lidl geweest. De c100 koopt de spullen in bij het distributiecentrum van de Jumbo. Dat vond ik een beetje raar dus ik heb het gevraagd en het bleek dat de jumbo en de C1000 samenwerken. Het distributiecentrum van de Jumbo licht in Raalte. Ik ben ook bij de Lidl geweest. Daar licht het distributiecentrum in Tiel. Beide supermarkten wilde mij niet zeggen wanneer ze hun spullen inkochten.

5 hoofdstuk 2. De looproute van een supermarkt. Een supermarkt heeft een speciale looproute bedacht. De supermarkt ( de Lidl ) waar ik eerst naartoe wilde gaan vond ik niet zo n goede ordening hebben. Daarom ben ik naar de Jumbo gegaan. Bij de Jumbo kwam ik binnen en toen kon ik eigenlijk meteen rechtdoor lopen. Ik begon bij de producten die lang houdbaar zijn (zoals pasta, tomatenpuree, kerriepoeder enzovoort). Toen liep ik verder en toen kwam ik bij de eieren. Toen moest ik linksaf slaan en toen kwam ik bij de wijnen en de zuivelproducten. Toen sloeg ik weer linksaf en toen kwam ik bij de diepvriesproducten en het groente en fruit. Toen ik verder liep kwam ik bij de slager. Toen ik rechtsaf ging rook ik opeens iets lekkers. De bakker was broodjes aan het bakken. Ik denk dat de Jumbo dat expres in de winkel doet, zodat de mensen denken wat een lekker brood, dat ga ik kopen. Het valt mij op dat ik op ooghoogte eigenlijk alleen maar de a merken kon zien en dat er bij de zuivelproducten de achterste melk een langere houdbaarheidsdatum stond dan de voorste. In deze supermarkt liep ik niet linksom maar rechtdoor. Ik heb het wel gevraagd waarom dat in heel veel supermarkten zo is. Het blijkt dan dat je dus langzamer loopt en dan heb je meer tijd om je te laten verleiden door aanbiedingen. Uit een onderzoek van het programma kassa is gebleken dat mensen 15% meer dan normaal koopt als je tegen de klok in loopt. Hier zijn de 5 antwoorden van mijn onderzoek dat de supermarkt een speciale route uitstippelt. 1. De supermarkt kijkt hoe mensen het langzaamst lopen. 2. De supermarkt kijkt hoe mensen goed bij het a-merk kunnen komen. 3. De supermarkt kijkt op welke muziek de mensen zich op zijn gemak voelen. 4. De supermarkt kijkt of de klanten door een bepaald iets meer of juist minder kopen. 5. De supermarkt prijst ook vaak dingen met 1 of 2 cent af om het goedkoper te laten lijken. Iets van 2 euro wordt dan bijvoorbeeld 1.98 euro.

6 hoofdstuk 3. Boven en onder in de rekken Is het je wel is opgevallen dat een heel goedkoop product helemaal onder in het rek licht en dat een duur product op ooghoogte in het rek zit? Ik ga nu vertellen waardoor dat komt. Supermarkten hebben allemaal verkooptrucjes om mensen veel duurdere spullen te laten kopen. Ze leggen bijvoorbeeld de a-merken op ooghoogte en de b/budgetmerken helemaal onderaan. Dit doet de supermarkt om mensen eerder duurdere spullen te laten verkopen. Mensen moeten dan helemaal bukken als ze hun b merk willen pakken. Supermarkten zetten spullen ook op ooghoogte van kinderen. De kinderen zien dan die lekkere smarties en beginnen te zeuren en dan krijgen ze toch die smarties. Maar de voornaamste reden van dat een product onderin de rekken licht is omdat het zo goedkoop is. De supermarkt wilt natuurlijk verdienen en die doet de duurste spullen op ooghoogte en de goedkoopste spullen onderaan. Ik heb ook bijzondere plekken ontdekt in de supermarkt. Er waren bakken met dingen in de actie. En er waren ook overal tafeltjes met nieuwe dingen.

7 hoofdstuk 4. Het verschil tussen A-merken en huismerken Er zijn verschillende soorten merken. Er zijn A-merken en huismerken. A-merken zijn eigenlijk altijd duurder dan huismerken. Ik ben bij de Lidl geweest om dat te vragen. Ik kwam bij de Lidl aan en ik vroeg die vraag maar de vrouw van de Lidl zei dat de Lidl alleen maar A-merken hadden. Dus toen ben ik naar de Jumbo gegaan om te vragen wat het verschil tussen A-merken en huismerken is. De medewerker van de Jumbo zei dat je bij A-merken eigenlijk alleen voor het merk betaald. Hij liet mij zelfs bij een pak boter gezien. Ik zag dat de 2 pakken boter allebei van unilever zijn. Dat vond ik apart want die van de becel was echt duurder dan die van de blue band. De medewerker zei dat er bijna geen verschil zit tussen een huismerk en een A-merk. Soms proef je het wel. Ikzelf vind bijvoorbeeld de chips van Lays lekkerder dan die van Jumbo eigen merk. Ik heb ook een interview gedaan met een medewerken. Hieronder is het interview. Ik vroeg: Wat is het verschil tussen een A-merk en een huismerk? Klaas: Ik vind er eigenlijk geen verschil in zitten. Je betaald eigenlijk voor het merk. Ik: Van welk merk vind u het eten het lekkerst? Klaas: Ik vind het allebei even lekker, maar de chips van croky vind ik toch net wat lekkerder dan de chips van de jumbo. Ik: Hoe komt het dat een huismerk zo goedkoop is en een A-merk zo duur is? Klaas: Bij een A-merk betaal je voor het merk. Een huismerk is alleen een merk van de supermarkt zelf. A-merken worden dus in heel veel supermarkten verkocht en huismerken worden alleen maar in de supermarkt zelf verkocht. Daarom is een huismerk zoveel goedkoper dan een A-merk. Ik mocht ook even meehelpen met spullen in de vakken leggen. Dat was best wel erg zwaar. Ik bedankte de meneer voor het meehelpen en ik ging weg uit de supermarkt.

8 hoofdstuk 5. Hoe werkt een streepjescode De supermarkt werkt met streepjescodes. Vroeger moest de medewerker van de supermarkt helemaal een code in de kassa zetten. Tegenwoordig werkt dit via een streepjescode. De kassamedewerker scant een soort code van allemaal streepjes (een barcode) en de kassa weet nu om welk product het gaat. De barcode werkt in 1973 gebruikt in de supermarkten. Door de barcode kan de supermarkt ook bijhouden hoeveel producten er nog zijn en wanneer er meer producten moeten worden besteld. Ook kunnen ze via de barcode bijhouden of er iets is gestolen. In de computer is bijvoorbeeld streepjescodenummer 145 een pak vlokken. Met een laser scant een apparaat de streepjes op de streepjescode. De computer vertaald dat weer naar cijfers. De computer ziet dus dat er nummer 145 word gescand en de computer zegt daarna de prijs. Zo werkt dus de streepjescode.

9 nawoord/bronvermelding Ik vond het leuk om deze verdieping te maken. Ik heb ook veel meer geleerd over de supermarkt. Ik heb natuurlijk wel wat dingen opgezocht op het internet. Hieronder staan de bronnen. wikipedia barcode wikipedia a merk de rest heb ik gevraagd aan de medewerkers van de supermarkten.

Ordening in de supermarkt. Michelle van Wijhe TH1C

Ordening in de supermarkt. Michelle van Wijhe TH1C Ordening in de supermarkt Michelle van Wijhe TH1C De Inhoudsopgave: De inleiding Pagina 3 Hoofdstuk 1: Levering van producten Pagina 4 Hoofdstuk 2: Winkelwagens en looproutes Pagina 5 Hoofdstuk 3: Boven

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Les 1 Op onderzoek in de keuken

Les 1 Op onderzoek in de keuken v Les 1 Op onderzoek in de keuken 1 Les 1 Op onderzoek in de keuken In deze les leer je wat de voedingsmiddelenindustrie is. Je leert welke bedrijven ons eten maken en welke merken bij die bedrijven horen.

Nadere informatie

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje 2 Inhoudsopgave: Hallo Jumbo Panningen pag. 4 Slimme formule pag. 5 Jumbo s 7 zekerheden pag. 6-7 Placemat pag. 8-9 Speurtocht pag. 10-15 Een dag je Boodschappen

Nadere informatie

6.3. Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari keer beoordeeld. Inleiding

6.3. Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari keer beoordeeld. Inleiding Boekverslag door Een scholier 1714 woorden 3 februari 2005 6.3 189 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding En wij gaan een chips onderzoek houden. Wij willen wat te weten komen over: hoe chips gemaakt wordt;

Nadere informatie

Kun jij slim shoppen?

Kun jij slim shoppen? Kun jij slim shoppen? Wie heeft er al iets gehoord over de Week van het geld? Als ik later groot ben Omgaan met geld is leuk, zeker als je hebt geleerd hoe je dit kunt doen. Als jullie groot zijn, krijgen

Nadere informatie

Wij zijn pas tevreden als u dat bent!

Wij zijn pas tevreden als u dat bent! De teams van de compleet vernieuwde Albert Heijn Borger staan voor u klaar! Uw Managementteam Uw team Verkoopafhandeling Uw team Verkoop Uw team Verkoopklaar Wij zijn pas tevreden als u dat bent! Supermarktmanager

Nadere informatie

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager

Dat is een koopje! HOOFDSTUK 8 WOORDEN. Kies het goede woord. Ik ga even naar de... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 119 119 HOOFDSTUK 8 Dat is een koopje! WOORDEN 1 2 3 1 Ik ga even naar de.... Ik ga sla en tomaten halen. a groenteman b slager 2 Wil je wat drinken? Ja graag, een... koffie alsjeblieft. a fles b beker

Nadere informatie

Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C

Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C Onderzoek project: Image Ruben van Dijk 12/02/07 Tutorgroep 4 M1C Voorwoord Dit vooronderzoek is gedaan in opdracht van het MA voor het project Image. Dit project is gedaan in het 1 e leerjaar bij de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 16 1.3 Machines in de keuken 21 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift

Winkels in het dorp. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Winkels in het dorp Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: 1 poster winkels in het dorp, A3-formaat, fotoblad 1, schaar en lijm, stift Op de poster zie je plekken waar mensen in

Nadere informatie

Melkweg. Hier is de bon. Lezen Alfa A. Naar de winkel

Melkweg. Hier is de bon. Lezen Alfa A. Naar de winkel Melkweg Lezen Alfa A Hier is de bon Naar de winkel Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Hier is de bon, 205 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 A B X C D

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 A B X C D handel en verkoop SPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 Naam kandidaat variant d Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Wat gebeurt er nadat je iets hebt besteld op het internet? Kijk naar het volgende filmpje:

Wat gebeurt er nadat je iets hebt besteld op het internet? Kijk naar het volgende filmpje: Les 5. E commerce Introductie Pennenland bv verkoopt zijn pennen in winkels, maar ook via het internet. Een klant kan naar de website van Pennenland gaan om daar één of meerdere pennen uit te zoeken. De

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Melkweg. Een volle tas. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Boodschappen

Melkweg. Een volle tas. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Boodschappen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een volle tas Boodschappen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een volle tas, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Concurrenten kies je zelf uit

Concurrenten kies je zelf uit Inhoud Voorwoord 7 01. Geef nooit korting! 13 02. Geef in elk geval geen geld! 16 03. Zie ik zo bleek? 19 04. Je kop staat me niet aan 23 05. Nog even naar de prijs kijken 26 06. Bukken terwijl niemand

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 24. Boodschappen doen in de supermarkt Wat leert u in deze les? Welke zinnen en woorden u kunt gebruiken tijdens het boodschappen doen. Welke producten

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 A B X C D

handel en verkoop CSPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 A B X C D handel en verkoop SPE BB 2009 minitoets bij opdracht 6 Naam kandidaat variant b Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

De Marokkaanse supermarkt uitgebaat door Belgen.

De Marokkaanse supermarkt uitgebaat door Belgen. De Marokkaanse supermarkt uitgebaat door Belgen. Tekst > Reporter: Ashet Sheikho - mei 2018 Winkelierster De helft van de klanten zijn Belgische klanten. Bij ons kan je alles vinden voor de barbecue, tot

Nadere informatie

De slimme verbruiker G A S T

De slimme verbruiker G A S T De slimme verbruiker G A S T Geïntegreerd werken aan algemene en sociale vakken (GASV - PAV - ASPV) werkbladen voor de leerlingen Te downloaden via http://www.cteno.be/gast ACTIVITEIT 1 OLÉ LEO: JONGEREN

Nadere informatie

Klassennieuws. Erichem, 16 oktober Beste ouders/ verzorgers van groep 1-2-3,

Klassennieuws. Erichem, 16 oktober Beste ouders/ verzorgers van groep 1-2-3, Klassennieuws Erichem, 16 oktober 2015 Beste ouders/ verzorgers van groep 1-2-3, Hierbij het eerste Klassennieuws van het schooljaar 2015-2016. We zijn dit schooljaar gestart met 2 nieuwe kinderen : Féline

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 2 BOODSCHAPPEN Opdracht 1 de groente pinnen de suiker de supermarkt Opdracht 7 Hoi Ramon! Ik eet graag rijst met kip. En ik drink altijd water bij het eten. Maar ik vind

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen?

De opslag van goederen. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Bewaren van voedsel. Wat komt er kijken bij de opslag van goederen? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de opslag van producten die horecabedrijven in voorraad hebben. We vertellen waar je op moet letten bij de levering van producten en hoe je ze opslaat. Wat

Nadere informatie

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014

Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Vragenlijst biologische voeding en superfoods April 2014 Biologische voeding 1. Wat is uw houding ten opzichte van biologische voeding? zeer positief positief niet positief/niet negatief negatief zeer

Nadere informatie

Filiaalmanager. Assisent. Afdelingsleiders. DKW Vers Slagerij Kassa

Filiaalmanager. Assisent. Afdelingsleiders. DKW Vers Slagerij Kassa 1 2 De organisatie Jumbo Supermarkten is een profit organisatie omdat de supermarkt als doel winst maken heeft. Een supermarkt krijgt zijn inkomen van de klanten die hun producten kopen. Bij Jumbo Amersfoort

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Medewerker groothandel KB

Medewerker groothandel KB Medewerker groothandel KB Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Bent u desondanks van mening dat we u hebben benadeeld, dan kunt u contact

Nadere informatie

Maak van je spreekbeurt of werkstuk een succes!

Maak van je spreekbeurt of werkstuk een succes! ?! Maak van je spreekbeurt of werkstuk een succes! Alles wat je wilt weten over Jumbo! Maak van je spreekbeurt of werkstuk een succes Alles wat je wilt weten over Jumbo! In dit document vind je veel informatie

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Niet moeilijk dat we graag huismerk kopen

Niet moeilijk dat we graag huismerk kopen A-PRODUCTEN 90% DUURDER DAN DIE VAN SUPERMARKT ZELF Het prijsverschil in de supermarkten tussen de goedkope huismerken en de duurdere A-merken is weer groter geworden. Wie vandaag zijn kar vult met enkel

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels

Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Bekendheid en bereikbaarheid van boerderijwinkels Resultaten, conclusie en aanbevelingen obv interviews april 2017 onderzoek in opdracht van Onderzoeksopzet Twee verschillende groepen geïnterviewd: Vaste

Nadere informatie

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Ir. F.G.H. Jager Project Coordinator Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde f.g.h.jager@rug.nl Drs. G.C. Spronk Junior onderzoeker

Nadere informatie

Speurtocht. Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen.

Speurtocht. Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen. Speurtocht Welkom!! Een ontdekkingsreis waar verschillende Culturen samen komen. Bij het marktkantoor kan je plattegronden ophalen die je nodig hebt voor de speurtocht. Veel succes!! Marktkantoor We beginnen

Nadere informatie

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage.

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. Mensen in de ruimte GROEP 5-6 58 50 minuten 1 en 23 Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. De leerling: weet dat voedsel in de ruimte gaat zweven weet

Nadere informatie

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records.

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records. Ik hou mijn spreekbeurt over chips. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik chips heel lekker vindt, en omdat ik er ook wel meer over wou weten. Ik heb 5 hoofdstukken: 1. geschiedenis van de chips. 2. hoe

Nadere informatie

Aan tafel! Een hond als servet?

Aan tafel! Een hond als servet? Aan tafel! De middeleeuwse mensen aten rond 8 uur s morgens en om 13 uur s middags. Na een tijdje stapten ze over op ontbijt, middagmaal en diner. Hun basisvoedsel was brood,groenten, vlees en vis. Ze

Nadere informatie

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties

Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse situaties 28. Spiegelen in de supermarkt Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 3 voor rekenen: De leerlingen leren omgaan met tijd in alledaagse

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 Naam kandidaat variant d Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Thema boekje Puk gaat boodschappen doen

Thema boekje Puk gaat boodschappen doen Thema boekje Puk gaat boodschappen doen Gemaakt door Lynda Dogger en Anja Klein Kranenbarg Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroepen van het P@rk werken met de methode Startblokken van Basisontwikkeling.

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 2299 woorden 11 april keer beoordeeld. Deelvragen: 1. Wat is de prijzenoorlog in de supermarkten?

Praktische-opdracht door een scholier 2299 woorden 11 april keer beoordeeld. Deelvragen: 1. Wat is de prijzenoorlog in de supermarkten? Praktische-opdracht door een scholier 2299 woorden 11 april 2006 7 67 keer beoordeeld Vak Economie Deelvragen: 1. Wat is de prijzenoorlog in de supermarkten? 2. Wat zijn de voor en nadelen ervan? 3. Hoe

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Waarom heeft nog niet iedereen een intelligente koelkast?

Waarom heeft nog niet iedereen een intelligente koelkast? Waarom heeft nog niet iedereen een intelligente koelkast? Essay Minor Embedded Systems Bas Conijn Tom Conijn Contents Inleiding... 3 Geschiedenis van de intelligente koelkast... 4 Hoe herken je een intelligente

Nadere informatie

5. De ijskraam van Sil

5. De ijskraam van Sil 5. De ijskraam van Sil Tijdens deze activiteit: kopen de kinderen ijsjes bij ijscoman Sil in de ijskraam. Inrichting speelleeromgeving Richt een tafeltje in als ijskraam. Rekenen Meten Groep 1 Groep 2

Nadere informatie

feestelijke opening 08:30 U Mijn buurt, mijn SPAR GRATIS verse appeltaart Gratis roomboter appeltaart bij 25,-* boodschappen

feestelijke opening 08:30 U Mijn buurt, mijn SPAR GRATIS verse appeltaart Gratis roomboter appeltaart bij 25,-* boodschappen feestelijke opening ZA 10 MEI VANAF 08:30 U Mijn buurt, mijn SPAR Gratis roomboter appeltaart bij 25,-* boodschappen GRATIS verse appeltaart *Exclusief betaald en uit te keren statiegeld en wettelijk niet

Nadere informatie

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie:

OP KAMERS Opdrachtenblad Categorie: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina raadt Wesley aan om wat vaker bij zijn ouders te gaan eten. Welke tips kun je nog meer bedenken om geld te besparen op het moment dat je wat krapper zit? Wesley woont op kamers.

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Rapport enquête supermarkt

Rapport enquête supermarkt Rapport enquête supermarkt februari 2010 Inhoudsopgave pag hoofdstuk 3 Aanleiding Doel enquête 4 Resultaten enquête 10 Tot slot 11 Bijlagen 12 Enquête 14 Geraadpleegde bronnen Aanleiding Begin 2010 werd

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan

5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan 5 Gouden tips die je kind helpen de verleiding van chips en snoepgoed te weerstaan LINDA AMMERLAAN VOEDINGS- EN LEEFSTIJLCOACH VOOR HET HELE GEZIN Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg inhoud van katern thema de afdeling boekhouding Thema de afdeling Boekhouding Taak 1 De balans 5 Taak

Nadere informatie

Voedselbanken. door Tim

Voedselbanken. door Tim Voedselbanken door Tim 1 Hoofdstukken: 1. Inleiding/voorwoord 2. Wanneer en hoe is de voedselbank ontstaan? 3. Wat doet de voedselbank? 4. Waar en hoeveel voedselbanken zijn er? 5. Wanneer krijg je een

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8

handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 handel en verkoop CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens de voorbeelden

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Rekenen 2. De volgende bedragen zijn exclusief 17,5% BTW. Reken ze om tot bedragen inclusief BTW. a. 150,- b. 300,- c. 250,- d.

Rekenen 2. De volgende bedragen zijn exclusief 17,5% BTW. Reken ze om tot bedragen inclusief BTW. a. 150,- b. 300,- c. 250,- d. Rekenen 2 1. Bij de k-markt kost spaghettisaus van Peinz 2,09 per pot van 375 gram. Een pot saus van Kattuk van 450 gram kost 2,49. Bereken welke saus naar verhouding het duurst is. 2. Jan verkoopt na

Nadere informatie

Pick-up points bij Lidl

Pick-up points bij Lidl Pick-up points bij Lidl Casus Lidl Nederland Carrièredag 14 november 2019 Pick-up points bij Lidl Introductie Lidl Nederland 4 Opdracht 1: Marktonderzoek klanten over pick-up points 7 1.1 Pick-up points

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website.

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Ze verschijnen ook op de Oase website. Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Licht en Zout Navertelling Matteüs 5,13-16

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Kees begint voor zichzelf (of niet)!

Kees begint voor zichzelf (of niet)! Kees begint voor zichzelf (of niet)! Bij de beantwoording van de vragen 10 tot en met 14 moet je soms gebruikmaken van informatiebron 6 in de bijlage. Deze staat helemaal onderaan Kees Baving is ontslagen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. 26 oktober 2015

Nieuwsbrief 1 / 2. 26 oktober 2015 Nieuwsbrief 1 / 2 26 oktober 2015 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Woorden leren.. Letters en cijfers Computermoeder voor groep 2 ZOA kruidnotenactie Speelgoedmiddag Afsluiting Kinderboekenmaand

Nadere informatie

Proefjes. Divieny, groep 6

Proefjes. Divieny, groep 6 Proefjes Ik vond het heel leuk en de leukste was ruiken En ik hoop dat het ook leuk is als we de volgende keer weer gaan En die ik niet leuk vond was proeven want er waren een Die ik niet lekker vond en

Nadere informatie

Samenvatting 1 Kan de regen opraken?

Samenvatting 1 Kan de regen opraken? Samenvatting 1 Kan de regen opraken? Kan de regen opraken? Je moet weten waar het regenwater blijft als het op de grond ligt. Je moet ook weten hoe het kan gaan regenen. Weet je dit allemaal? Dan kun je

Nadere informatie

Les A-02 Informatie: de barcode

Les A-02 Informatie: de barcode Les A-02 Informatie: de barcode In deze les bekijken we één uitgewerkt voorbeeld van een gestandaardiseerde informatiedrager, de barcode, en de afspraken die bij deze informatiedrager zijn gemaakt. 2.1

Nadere informatie

Werkblad Voortgezet Onderwijs Gemengd-Theoretisch

Werkblad Voortgezet Onderwijs Gemengd-Theoretisch Werkblad 4 Bedrijfsmiddelen Werkblad Voortgezet Onderwijs Gemengd-Theoretisch Via Day for Change heeft jullie klas een microkrediet gekregen. Hier gaan jullie je eigen bedrijf mee beginnen. Dit bedrag

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Wij wensen u fijne feestdagen! Na een week hard lopen krijgt u de kans om er twee dagen lekker van te genieten. Hoe u die dagen invult is aan u zelf. Wij hopen dat het naar uw eigen wens ingevuld kan worden.

Nadere informatie

Dit nieuwe concept vormt de aanvulling voor uw bakkerij

Dit nieuwe concept vormt de aanvulling voor uw bakkerij 100% NATUURLIJK HANDGEMAAKTBROOD Dit nieuwe concept vormt de aanvulling voor uw bakkerij Ons brood in uw bakkerij U bent al sinds jaar en dag bakker van het lekkerste brood en haalt iedere dag het beste

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten.

Nodig: poster Lekker eten!, scharen, lijm en reclamefolders van de supermarkten. D S K C N L Wat eten we nu? n wat aten de mensen vroeger? De leerlingen onderzoeken hoe de eetgewoonten in de de afgelopen honderd jaar veranderd zijn. Ze zien dat mensen vroeger vooral voedsel uit de

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 2 GELD Opdracht 1: de pinpas de geldautomaten het geld het bedrag Opdracht 8 1. Hij betaalt in Nederland met de euro. 2. Wij wisselen geld. 3. Je hebt briefjes en munten.

Nadere informatie

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein

De voorraad De aanhanger Het industrieterrein 1.1 de industrie De fabriekshal Aantreffen Allergrootst De voorraad De aanhanger Het industrieterrein Afleveren Overnemen De delfstof Industrieterrein Een industrieterrein is een plaats waar veel fabrieken

Nadere informatie

Speel-ontdekboek bij De Molenmuis

Speel-ontdekboek bij De Molenmuis Speel-ontdekboek bij De Molenmuis Inhoud 1. En toen en toen... 2. Achter elkaar aanjgen 3. Kat begint met een K... 4. Wat zegt de molen? 5. Pas op gevaar! 6. En toen stak de muis zijn tong uit... 7. Mmm

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Talking Facades. Bart van den Heiligenberg Ivan Kok. Chris de Kok

Talking Facades. Bart van den Heiligenberg Ivan Kok. Chris de Kok Talking Facades Bart van den Heiligenberg 214818 Ivan Kok Chris de Kok 225348 Inhoudsopgave Onderzoek Albert Heijn 3 PVA 7 Communicatie doel en uitgangspunten 8 Publieke perceptie Albert Heijn 8 Doelgroep

Nadere informatie

Energie Drink sensagram

Energie Drink sensagram Energie Drink sensagram Setting Bij deze test hebben we verschillende merken energie drink tegenover elkaar gezet en bekeken wat we het beste merk vonden. Deze test heb ik samen met mijn vriendin uitgevoerd.

Nadere informatie

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen

Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen www.edusom.nl Opstartlessen Les 4. Eten en drinken, boodschappen doen Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u iets lekker vindt of ergens van houdt. Praten over eten en drinken. Praten over boodschappen

Nadere informatie

Goederen en producten

Goederen en producten R E Entreeopleiding Assistent verkoop/retail (1) Goederen en producten cohort 2015-2016 hoofdstuk 1 Werken in de detailhandel? hoofdstuk 1 1 Werken in de detailhandel 1 Er komt een klant de winkel binnen.

Nadere informatie

Introductie. Een magazijn van binnen

Introductie. Een magazijn van binnen Les 2. Magazijnen Introductie Als de pennen klaar zijn, slaat Pennenland bv de pennen tijdelijk op in een magazijn. Pennenland heeft ervoor gekozen om geen eigen magazijn te bouwen, maar om ruimte te huren

Nadere informatie

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne Wij zijn in onze groep begonnen met het thema "Artotheek". Dat wil zeggen dat we op onze school een echte artotheek gaan opzetten. Om hierover meer te weten te komen gingen we donderdag 2 juni naar "Artotheek-

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken.

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. DE ZUIVELSECTOR > Inleiding In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. De zuivelsector is belangrijk voor de Nederlandse

Nadere informatie

De kippendief. door Nellie de Kok

De kippendief. door Nellie de Kok door Nellie de Kok 1 door Nellie de Kok samenvatting In de bibliotheek staan allerlei mooie boeken. Aan de kinderen wordt gevraagd wat voor boeken je daar allemaal kunt lenen. Kaatje werkt in de bibliotheek

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Thema 4 Boodschappen doen, de weg vragen

Thema 4 Boodschappen doen, de weg vragen Thema 4 Boodschappen doen, de weg vragen 4A Een kilo tomaten, alstublieft 1 Woorden en grammatica 1 de aardappels 2 de rozen 3 de kiwi s 4 de tomaten 5 de paprika s 6 de kersen 7 de hamburgers 8 de aubergines

Nadere informatie

Bedankt voor het downloaden van dit boek!

Bedankt voor het downloaden van dit boek! Geldbesparen Bedankt voor het downloaden van dit boek! Je financiële leven gaat nu veranderen. Helemaal vanzelf! Nee natuurlijk niet maar ik ga je wel helpen met dit gratis E-book om te besparen op alledaagse

Nadere informatie

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo,

Tomaten in de puree. dag 1. Hallo, Tomaten in de puree dag 1 Mijn naam is Valérie en ik woon in Togo, één van de kleinste landen in Afrika. Veel mensen in mijn land zijn arm. Vroeger teelden mijn mama en papa katoen. Maar toen zij het katoen

Nadere informatie