Colmarstraat BC Nijmegen M +31 (0) mail@sellevanderwoude.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Colmarstraat 15 6515 BC Nijmegen M +31 (0)6 11043535 mail@sellevanderwoude.nl www.sellevanderwoude.nl"

Transcriptie

1 Colmarstraat BC Nijmegen M +31 (0) mail@sellevanderwoude.nl Goedemiddag. Fijn dat jullie vandaag met zovelen zijn. Zoveel betrokkenheid bij deze doelgroep, en onze gezamenlijke ambitie dat zij zoveel als mogelijk vanuit school aan het werk komen en blijven, daar word ik blij van. Even voorstellen: mijn naam is Selle van der Woude, ik ben zelfstandig onderzoeker, gespecialiseerd in de arbeidstoeleiding van jonge mensen met beperkingen. Vanuit die hoedanigheid ben ik betrokken bij verschillende regionale en landelijke initiatieven gericht op het versterken van de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt voor deze doelgroep. Ik ben gevraagd kort te reflecteren op de werkzame bestanddelen van de praktijken, zoals die voor de pauze hun verhaal gedaan hebben. Ik geef u graag enige gedachten mee

2 TRANSITIEDENKEN De heersende zienswijze ten aanzien van de overgang van school naar werk van deze doelgroep, is wellicht het beste te duiden met de term transitiedenken. De betekenis die Van Dale aan het woord transitie geeft is: overgang via tussenliggende tonen naar een andere toon. Dat is zeker van toepassing op de overgang van school van werk van veel van deze jongeren. Die overgang is niet eenvoudig. De vele goede voorbeelden inspireren ons om voor deze jongeren het verschil te maken. Het transitiedenken gaat uit van een geleidelijke, ononderbroken en begeleide overgang, waarbij het toekomstperspectief van de jongere het richtpunt én de context vormt voor scholing en begeleiding. In de twee praktijken die zich voor de pauze gepresenteerd hebben, herkennen we nadrukkelijk het transitiedenken. Een aantal aspecten wil ik er in deze column uitlichten. Dat zal het concreter maken.

3 Kenmerkend voor het transitiedenken is de toekomstgerichtheid. Waar het ons uiteindelijk om te doen is, is dat deze jongeren straks aan het werk komen en blijven, zo regulier mogelijk. Daarvoor is het belangrijk dat de kennis en vaardigheden die de leerlingen in hun opleiding verwerven maximaal aansluiten op waar in de arbeidsmarkt vraag naar is, nu en in de toekomst. Simpeler gezegd: dat ze opgeleid worden in een richting waar voor deze jongeren kansen liggen. Dat vraagt om inzicht in de regionale arbeidsmarkt, en de ontwikkeling ervan. Veel arbeidsmarktinformatie vanuit bijvoorbeeld UWV of SBB geeft echter vooral inzicht in de kansen op startkwalificatie niveau of hoger. Voor veel van deze jongeren is dat te hoog gegrepen. Mooi dat men in Zeeland nu probeert meer zicht te krijgen op de kansen op meer elementair niveau, onder meer door stagebegeleiders en jobhunters te enquêteren. Met deze aanpak wil men leerlingen, ouders een scholen helpen zich te gaan focussen op een kansbaan in plaats van wensbaan. Terug naar de vraag: wat moeten deze leerlingen straks weten en kunnen als ze de school verlaten? Dat het juist voor deze doelgroep belangrijk is te werken aan hun sociale en werknemersvaardigheden staat niet ter discussie. Onderzoek wijst uit dat zeker t.a.v. jongeren met gedragsproblematiek dit van grote invloed is op de kans op werk. Meer discussie is er t.a.v. de vraag over welke vakinhoudelijke kennis en vaardigheden zij moeten beschikken. Gebruikelijk is dat deze jongeren opgeleid worden in werksoorten, zoals groen, schoonmaak of techniek. De laatste jaren hebben we een beweging gezien naar meer gerichte opleidingen, voor meer specifieke werkzaamheden, resulterend in branchecertificaten of praktijkverklaringen. Een voorbeeld daarvan is de Boris aanpak: het opleiden voor werkprocessen is een van de belangrijke ingrediënten van deze aanpak. Interessante vraag voor ons als onderzoekers is natuurlijk: vergroot deze aanpak de kans op werk? Is het een werkzaam bestanddeel?

4 Helaas kan de Boris evaluatie daar geen uitsluitsel over geven. Hoe kritisch verschillende scholen over Boris ook zijn, uit deze evaluatie blijkt wel dat veel scholen wel enthousiast zijn over het opleiden in werkprocessen: Het helpt om richting werkgevers duidelijk te maken wat de mogelijkheden van deze jongeren zijn. Maar interessant is ook dat scholen aangeven dat het hen helpt om de leerlingen beter voor te bereiden op de inhoud van het werk. Ook blijkt het opleiden in werkprocessen aansprekender voor de leerling, zo kan de motivatie voor werk meer ontstaan. Terug naar de vraag: wat moeten deze leerlingen straks weten en kunnen als ze de school verlaten? Het is, als buitenstaander, toch ondenkbaar dat je deze vraag niet zou willen voorleggen aan werkgevers. Dat is een van de redenen waarom ik persoonlijk enthousiast ben over de Rotterdamse vakschool: school én werkgever bepalen samen de inhoud van de opleiding. Onlangs schoof ik aan bij een overleg waarin door twee scholen en een schoonmaakbedrijf gebouwd werd aan een vakschool voor pro en vso leerlingen. Ik leerde direct hoe verrijkend deze aanpak kan zijn: in gesprek met de bedrijfsopleider bleek in de huidige opleiding van de pro en vso leerlingen een belangrijk aspect te ontbreken: de kwaliteitscontroles, en vooral: hoe ga je ermee om als je werk afgekeurd wordt? Dat is voor niemand makkelijk, en voor deze jongeren des te moeilijker.

5 De analyse die ten grondslag ligt aan de Rotterdamse bedrijfsopleidingen is stevig: de huidige opleiding van veel vso maar ook pro leerlingen staat behoorlijk ver af van de realiteit. Een van de voorbeelden die genoemd werd wil ik met u delen: binnen veel bedrijven is het heel normaal dat er om 7.30 of eerder begonnen wordt; dat leren ze op school niet, en dus gaat het hierop met regelmaat mis als de jongeren aan stage of werk beginnen. Juist deze jongeren moeten hier tijdig op voorbereid worden, en dus zouden ze op school al moeten leren zo vroeg te beginnen. Dat is nu precies het transitiedenken. Een van de belangrijkste opgaven voor scholen is dan ook om hun onderwijs zo levensecht te laten zijn. Waarbij scholen ook tegen de grenzen van hun mogelijkheden aanlopen: in veel sectoren ontwikkelt het vak zich snel. Zojuist gaven zij zelf het voorbeeld vanuit de schoonmaak: hebben scholen zich een nieuwe aanpak eigen gemaakt, microvezel, gaat men in de praktijk alweer uit van een nieuwe aanpak: resultaatgericht schoonmaken. En denk ook eens in magazijnen aan voip, voice order picking. Over dergelijke hulpmiddelen beschikken de scholen niet. Wanneer leerlingen dan alleen in het eigen magazijn op school geoefend hebben weten ze niet wat hen overkomt op het moment dat ze stage gaan lopen in een professioneel magazijn. Om tot levensechte opleidingen te komen is het nodig dat scholen en werkgevers veel nauwer én eerder met elkaar samenwerken. Gemeenten kunnen dit stimuleren en ondersteunen. De Rotterdamse aanpak is daar een voorbeeld van, wat we met veel interesse blijven volgen. De urgentie om eerder en nauwer met werkgevers samen te werken, kom ik echter lang niet overal tegen. Ik zou graag zien dat het vuur dat ik vanuit scholen wel vaak richting gemeenten zie (je moet onze leerlingen ondersteunen!) dat scholen met eenzelfde passie zich zouden storten op de relatie met werkgevers. Wat overigens niet betekent dat gemeenten slechts een bescheiden rol te spelen hebben; zeker niet: veel van deze jongeren, en werkgevers, zijn zeer gebaat bij ondersteuning vanuit gemeenten, bijvoorbeeld in de vorm van loonkostensubsidie, jobcoaching of vervoersvoorzieningen.

6 Het transitiedenken gaat uit van een ononderbroken en begeleide overgang. Dat vraagt om samenwerking; partijen die elkaar tegemoet willen komen in plaats van dat ze zich terugtrekken en zich verschuilen achter hun formele taken. Hier ligt een belangrijke opgave voor betrokken partijen: scholen, werkgevers, gemeenten (inclusief RMC!) en eventueel partijen vanuit de zorg. Blij word ik van de vele initiatieven, zoals in Zeeland, die erop gericht zijn te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten, zonder begeleiding, zonder perspectief. Hierover bestuurlijke afspraken maken, blijkt niet altijd eenvoudig. Een strategie die beter blijkt te werken is het gezamenlijke bespreken van casuïstiek; het maakt het niet alleen concreter en meer behapbaar, ook staat het perspectief van de jongere veel meer op de voorgrond. Het is geen theoretische exercitie; het gaat over echte jongeren. Zo ontstaat veel meer de wil en energie om elkaar op te zoeken, verantwoordelijkheid te nemen.

7 WAARDECREATIE Er is nog één bestanddeel van de Rotterdamse aanpak waar ik uw aandacht voor wil vragen: bij de zoektocht naar bedrijven die samen met scholen een bedrijfsopleiding willen opzetten, vormt waardecreatie het uitgangspunt. De inzet van deze jongeren moet echt een behoefte van werkgevers vervullen, en niet of niet alleen gebaseerd zijn op maatschappelijke betrokkenheid van de werkgever. Dit omdat waardecreatie de meeste kans op duurzame arbeid biedt. Bedrijven worden nu eenmaal gedreven door zwarte cijfers. En natuurlijk zijn er veel bedrijven die dat op een maatschappelijk verantwoorde manier willen doen. Maar als dat ertoe zou leiden dat ze in de rode cijfers komen, houdt dat niet lang stand. Uit nog niet gepubliceerd onderzoek komt inderdaad naar voren dat uitgaan van waardecreatie meer kans op duurzaam werk biedt. Het heeft echter nog meer positieve effecten: Het doet iets met het zelfbeeld van mensen te weten dat hij van meerwaarde is voor het bedrijf, en niet aangenomen is op grond van een ervaren maatschappelijke verantwoordelijkheid; Mensen blijken ook meer te verdienen, hun positie als werknemer is veel sterker. Om vast te stellen of deze jongeren waarde kunnen creëren voor bedrijven, wordt waar nodig gebruik gemaakt van bedrijfsanalyses en functiecreatie. Functiecreatie is het allesomvattende woord voor het anders inrichten van bedrijfsprocessen en het afsplitsen van taken, waardoor hoger geschoold personeel beter kan worden ingezet voor het werk waarvoor ze zijn opgeleid. Eenvoudige taken worden samengevoegd tot een of meerdere functies die geschikt zijn voor deze jongeren. Alhoewel er nog onvoldoende onderzoek gedaan is om echt hard te kunnen maken dat functiecreatie werkt, de eerste ervaringen met deze methodieken in NL zijn positief. Onderzoek naar functiecreatie in het Slotervaart Ziekenhuis heeft uitgewezen dat deze aanpak bedrijfseconomische waarde kan creëren voor werkgevers.

8 Helaas wordt er in de werkgeversbenadering van veel regionale werkbedrijven en gemeenten nog weinig ingezet op functiecreatie. Wellicht is de beleving dat functiecreatie op gespannen voet staat met het paradigma dat de vraag van de werkgever centraal moet staan. Ten onrechte, want waardecreatie voor werkgevers is juist het uitgangspunt van functiecreatie. De huidige insteek van veel werkbedrijven en gemeenten betekent wel dat hun accountmanagers na bedrijfsbezoeken hoofdzakelijk thuis komen met vacatures. Terwijl we weten dat het gros van deze jongeren niet 1 op 1 te matchen is op vacatures. Om tot passend werk te komen zijn in meer of mindere mate aanpassingen nodig in bv het takenpakket, de werktijden of de werkplek. De huidige insteek van veel werkbedrijven en gemeenten is dan ook een gemiste kans: Investeren in bedrijfsanalyses en functiecreatie blijkt te lonen, ook omdat het gecreëerde werk duurzamer blijkt te zijn. En de jongeren dus minder gauw weer op de stoep staan bij gemeenten. Dank voor uw aandacht.

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010 Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt Oktober 2010 Programma 13.30 Informatie Wio, opbrengst bijeenkomst 13.45 Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt -Toelichting

Nadere informatie

We nemen jullie graag mee

We nemen jullie graag mee Maak de arbeidsmarkt transparant voor jongeren met een psychische arbeidsbeperking Ervaringen uit het veld en nieuwe innovaties. Leila Breden Productontwikkelaar CTC/ psycholoog UWV Werkbedrijf Quint Dozel

Nadere informatie

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute vergroten kansen op de arbeidsmarkt voor vso/pro/mbo, werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie Personeel

Nadere informatie

Onderstaand gaan wij kort in op een aantal argumenten die onze doelgroep aangaan.

Onderstaand gaan wij kort in op een aantal argumenten die onze doelgroep aangaan. Dames en heren, Voor ons ligt de nota Werken aan Werk, Samen aan de slag. Wij hebben de verschillende conceptversies doorgenomen en onze opmerkingen doorgegeven. Wij zijn dan ook blij dat een aantal van

Nadere informatie

Wij zijn Sterk in Werk. De juiste match. Kijk voor meer informatie op

Wij zijn Sterk in Werk. De juiste match. Kijk voor meer informatie op Wij zijn Sterk in Werk De juiste match Kijk voor meer informatie op www.stichtingsterkinwerk.nl Wij zijn Sterk in Werk Jongeren en (jong)volwassenen met gedrags-, leerproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s LOOR UMC Vrijdag 7 maart 2014 Kim Verschueren Abvakabo FNV projectleider Vooraf Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe? Doel project Uiteindelijke

Nadere informatie

Selectie-instrument HARRIE

Selectie-instrument HARRIE Selectie-instrument HARRIE 1 Inleiding Voor u ligt het selectie-instrument HARRIE ; een vragenlijst die u als collega van een medewerker met autisme kan invullen om voor uzelf inzichtelijk te maken of

Nadere informatie

wij zijn Sterk in Werk

wij zijn Sterk in Werk wij zijn Sterk in Werk 1 Wij zijn Sterk in Werk Wij zijn Sterk in Werk (onderdeel van Koraal Groep), specialist op het terrein van arbeidstoeleiding en jobcoaching van jongeren en jong volwassenen met

Nadere informatie

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep

Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Praktijkleerlijnen met erkende certificering Nicole Moviat - WSD-Academie Alex Wijnakker - PTC groep Inhoud workshop Aanleiding voor de vraag en waarom de Boris methodiek Wat is de Boris methodiek? Praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking. Will Seignette 16 april 2015

Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking. Will Seignette 16 april 2015 Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking Will Seignette 16 april 2015 Opdracht OCW Gesteund door SZW, Gesteund door SZW, UWV, VNO-NCW/MKB, FNV, UWV,VNO/NCW/MKB, CNV, VNG FNV/CNV, VNG Stel de infrastructuur

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Visie POC Noord Nederland Visie op de participatiewet en gevolgen sociaal akkoord van de gezamenlijke ondernemingsraden van de SW- bedrijven van

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Realisatie en actuele ontwikkelingen afspraakbanen Steller S.J. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6934597 Datum

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Verbinden, stimuleren & ontwikkelen

Verbinden, stimuleren & ontwikkelen Verbinden, stimuleren & ontwikkelen GehandicaptenzorgInclusief Functiecreatie Het creëren van duurzamebanenvoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Marion van Swaay Arjan van der Borst SBCM Wat

Nadere informatie

De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV

De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV 1 Aanleiding voor huidige ontwikkelingen Te veel mensen met arbeidsbeperkingen staan aan de zijlijn. Instroom WAJONG is (te) groot WWB populatie bestaat

Nadere informatie

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers Werkgevers Event 20 november 2014 Participatiewet De gevolgen hiervan voor werkgevers Startdatum: 1 januari 2015 De situatie nu èn per 1 januari 2015 Huidige situatie: Wajong, WSW, WWB verschillende rechten,

Nadere informatie

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet Format eindrapportage In februari levert Cedris de eindrapportage van de sectorplannen op aan SZW. Middels deze laatste evaluatieronde inventariseren we op arbeidsmarktregioniveau welke resultaten zijn

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Maart 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2. Toelichting...

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Voorwoord Een wereld van verschil maken voor jong talent én voor uzelf. Wie wil dat nu niet? Niet iedereen heeft hiertoe de mogelijkheid.

Nadere informatie

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Onze arbeidsmarkt Er is een duidelijke kloof tussen: het aantal openstaande vacatures het aantal werkzoekenden (deels personen

Nadere informatie

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020. Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs MENUKAART PRO VSO ESF 2014-2020 Uitgangspunten ESF 2014-2020 voor de doelgroep leerlingen Praktijkonderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Versie: definitief Januari 2014 Inhoud 1. Menukaart... 3 2.

Nadere informatie

Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans.

Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans. Vraagstelling: Welke verpleegkundige interventies worden ingezet bij depressie, binnen afdeling De Schans. Hypothese: De verpleegkundige interventies die worden ingezet bij depressie, op afdeling De Schans,

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach)

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach) VERSLAG THEMA-AVOND: PARTICIPATIEWET WERK EN INKOMEN (03-02-2015) Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Opening avond door: Hans van

Nadere informatie

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8 Beleidsplan Participatiewet Berkelland 1 2 0 1 5-2 0 1 8 Meer doen met minder geld 2 Dienstverlening van binnen naar buiten 1. Eigen kracht (sociaal netwerk) 2. Algemene voorzieningen 3. Maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

Pantar verbindt mensen met kansen op de arbeidsmarkt.

Pantar verbindt mensen met kansen op de arbeidsmarkt. Meedoen met werk Pantar verbindt mensen met kansen op de arbeidsmarkt. U werkt niet. Misschien heeft u nog nooit gewerkt. Of het wel geprobeerd maar dat ging mis. Dat kan allerlei redenen hebben. U heeft

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT

XSservice BV. Samenwerking Project Boris & PROFIJT XSservice BV Samenwerking Project Boris & PROFIJT Aan SBB Project Boris Van Olav van Doorn Margriet van de Ketterij, MSc Betreft Samenwerking Project Boris & PROFIJT Datum 11-03-2016 Inleiding PROFIJT

Nadere informatie

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015

VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 VORIGE PAGINA Sociale firma s: een oplossing voor verloren arbeidskracht ARTIKEL - 28 JANUARI 2015 Sociale firma s blijken van grote waarde te zijn voor mensen, die tot dan toe een grote afstand tot de

Nadere informatie

Werken en leren bij The Colour Kitchen

Werken en leren bij The Colour Kitchen Werken en leren bij The Colour Kitchen The Colour Kitchen The Colour Kitchen is een professioneel en commercieel horeca concept met een groot maatschappelijk hart. Wij willen samen met onze gasten én onze

Nadere informatie

Succesfactoren: Korte lijnen vertrouwen in het netwerk samenwerkende buurgemeenten samenwerkend VSO / PRO / MBO.

Succesfactoren: Korte lijnen vertrouwen in het netwerk samenwerkende buurgemeenten samenwerkend VSO / PRO / MBO. INFORMATIE KAN bijeenkomsten oktober november 2015. 1. Gemeente: netwerk. Onze boodschap en ook die van ambassadeurs participatiewet en onderwijs: De gemeente is, naast de leerling zelf en zijn ouder(s)

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

tips voor zorgverleners 1. geef speciale aandacht aan oudere kinderen in het kinderziekenhuis tips voor jongeren

tips voor zorgverleners 1. geef speciale aandacht aan oudere kinderen in het kinderziekenhuis tips voor jongeren tips en verbeterpunten tips en verbeterpunten tips e Uit het onderzoek Op Eigen Benen Verder zijn een aantal duidelijke aanbevelingen naar voren gekomen. De meeste kunnen vertaald worden naar verbeterpunten

Nadere informatie

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Goed bezig GOED BEZIG BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 In deze module houd jij je bezig met de vraag waarom mensen werken en wat ze doen om in hun levensonderhoud te voorzien. Je krijgt informatie over de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel Daling personeel Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Invloed Conclusie Bronnen Daling personeel Het aantal medewerkers dat werkzaam is in de sector / branche zal gemiddeld genomen hoger opgeleid zijn,

Nadere informatie

FUNCTIE CREATIE IEDEREEN DOET MEE

FUNCTIE CREATIE IEDEREEN DOET MEE FUNCTIE CREATIE IEDEREEN DOET MEE Hoe creëer je een baan voor iemand met een arbeidsbeperking zonder extra kosten? Praktische tips en inspiratie om invulling te geven aan de Wet banenafspraak. Samenvatting

Nadere informatie

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE

GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE GEBRUIK JE SCHOLINGSPOTJE ZORG DAT JE BIJ BLIJFT Als vakman weet u hoe belangrijk het is om de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en technieken. Ook FNV Bouw vindt het belangrijk dat u bij blijft.

Nadere informatie

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Even voorstellen Bruno Fermin: projectleider SBCM Thea van Tolij, onderwijsadviseur en beleidsadviseur kwaliteit

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen

3.6 Diversiteit is meer dan verschil in cultuur 91 3.7 Antwoorden uit de gezondheidswetenschappen Inhoud Inleiding 7 1 Diversiteit in jouw leven 13 1.1 Identiteit 13 1.2 Sociale identiteit 15 1.3 Sociale deelidentiteiten 17 1.4 Multiculturele persoonlijkheden 20 1.5 Aspecten van persoonlijkheden 24

Nadere informatie

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

Nieuwe wegen in het passend onderwijs

Nieuwe wegen in het passend onderwijs Voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt Nieuwe wegen in het passend onderwijs Inleiding Maatschappelijke participatie Het onderwijs bereidt jongeren voor op maatschappelijke participatie. Voor veel jongeren

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Samenwerking onderwijs en gemeente

Samenwerking onderwijs en gemeente Samenwerking onderwijs en gemeente De school stelt alles in het werk om uw kind naar werk toe te leiden. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van middelen die de gemeente heeft zoals jobcoaching en loonkostensubsidie.

Nadere informatie

Promoveren: Geschikt / Ongeschikt?

Promoveren: Geschikt / Ongeschikt? Promoveren: Geschikt / Ongeschikt? Naam: Email: Is promoveren bij het Welten-instituut (Open Universiteit) iets voor mij? Vraag 1 van 15 Ik voldoe aan de eisen van voldoende vooropleiding om te promoveren,

Nadere informatie

INDIVIDUALLY, WE ARE ONE DROP. TOGETHER, WE ARE AN OCEAN. RYUNOSUKE SATORO, Japanese poet

INDIVIDUALLY, WE ARE ONE DROP. TOGETHER, WE ARE AN OCEAN. RYUNOSUKE SATORO, Japanese poet INDIVIDUALLY, WE ARE ONE DROP. TOGETHER, WE ARE AN OCEAN. RYUNOSUKE SATORO, Japanese poet Aanleiding. Ontwikkeling St. Landelijke Werkschool in kader van toenmalige WWNV. Gemeente s-hertogenbosch en Oss

Nadere informatie

Wajong werkt bij Albert Heijn

Wajong werkt bij Albert Heijn Wajong werkt bij Albert Heijn 2 Wajong werkt bij Albert Heijn 850 winkels 100.000 medewerkers 4 Introductie Albert Heijn staat midden in de samenleving. Met ruim 850 winkels en in totaal zo n 100.000 medewerkers

Nadere informatie

Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML. Praktijkvoorbeeld. Amersfoort 1 oktober 2010

Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML. Praktijkvoorbeeld. Amersfoort 1 oktober 2010 Presentatie Tweedaagse management directieleden ZML Praktijkvoorbeeld Amersfoort 1 oktober 2010 Korte schets Stéphan van den Boom s.vdboom@hermanbroerenschool.nl 06-46755571 Leraar MLK-onderwijs s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Mark Hulsen en Carien van der Willigen

Mark Hulsen en Carien van der Willigen Mark Hulsen en Carien van der Willigen Ken je regio! 1. Hoeveel studenten die in de regio Rivierenland wonen zijn er ingeschreven bij het bekostigd onderwijs voor schooljaar 2016/2017? 7.072 in Rivierenland

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

Het ambassadeursnetwerk werkgevers in actie voor mensen met een arbeidsbeperking

Het ambassadeursnetwerk werkgevers in actie voor mensen met een arbeidsbeperking Het ambassadeursnetwerk werkgevers in actie voor mensen met een arbeidsbeperking Doel van deze bijeenkomst Participatiewet en banenafspraak Ambassadeursnetwerk Delen van ervaringen en adviezen Netwerken

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen

Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen Impuls Actieplan baankansen kwetsbare jongeren schoolverlaters PrO/VSO Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen Datum: 11

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Werksoorten Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Werksoorten (QWSM) 2 Inleiding Wat voor soort werk spreekt jou aan? Ben jij

Nadere informatie

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006

WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord. Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 WERK EN INKOMEN VOOR JONGGEHANDICAPTEN Signalen uit de praktijk in vraag en antwoord Breed Platform Verzekerden en Werk NUMMER 1, november 2006 Het komend jaar werkt het BPV&W samen met NIZW aan het project

Nadere informatie

Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet!

Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet! Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet! Programma 16.15 uur Welkom (Erik Rosier, projectleider Konnekt os) Hoofdlijnen Participatiewet (Jan Karel Jobse) Aan de slag & korte

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres Fundament Rijnvicus Hier staan we voor In dit document lees je wat Rijnvicus is en waar we voor staan. Rijnvicus bestaat sinds 1 januari 2018. We zijn het zelfstandig leerwerkbedrijf van de gemeente Alphen

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL Ik ben Geïnteresseerd Creatief WWW.IKBENHARRIE.NL Communicatief Geeft aandacht Eerlijk Gestructureerd Geduldig Harrie is ontwikkeld door CNV Jongeren en Vilans, met dank aan de support van UWV en Instituut

Nadere informatie

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel

van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE) over Personeel gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6466 Inboeknummer 15bst01179 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.103 (2.3.1) Raadsvragen van de raadsleden dhr. A. Rennenberg en dhr. W. Claassen(OAE)

Nadere informatie

Leerlijn werken Pedologisch Instituut, CED-Groep

Leerlijn werken Pedologisch Instituut, CED-Groep WERKEN In deze leerlijn wordt onder werken verstaan het werken in een dagverblijf, een sociale werkplaats of in het vrije bedrijf. Daarbij is de verwachting dat wat onder niveau 11 en 12 staat met name

Nadere informatie

dagbesteding tot betaald

dagbesteding tot betaald Heliomare Van tot Vandagbesteding dagbesteding betaald werk werk tot betaald Meer ka ns passend op werk Heliomare onderwijs revalidatie wonen arbeidsintegratie dagbesteding sport 'Ik werk al weer vijf

Nadere informatie

1 TRAJECT VAN SCHOOL TOT ARBEID

1 TRAJECT VAN SCHOOL TOT ARBEID 1 TRAJECT VAN SCHOOL TOT ARBEID ARBEIDSTOELEIDING VOOR KWETSBARE JONGEREN Voor jongeren die behoren tot de kwetsbare doelgroep is het uitermate moeilijk om een (opleidings)traject gericht op het verkrijgen

Nadere informatie

Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet?

Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet? Workshop: ROC als bedrijfsopleider Wel.. Of niet? Margriet Snellen Beleidsadviseur Opleidingen ActiZ 6 november 2014 Welkom Wie ben ik? Wie bent u? De workshop? Wanneer ben je een bedrijfsopleider? Doelgroep:

Nadere informatie

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak

Handreiking aan werkgevers. Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Handreiking aan werkgevers Tegemoetkomingen van de overheid rond de banenafspraak Bedrijven die meedoen aan het uitvoeren van de banenafspraak kunnen in allerlei vormen daarbij ondersteuning van de overheid

Nadere informatie

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking De Boris zelftest De Boris zelftest geeft u inzicht in welke mate de school al opereert als werkend leren organisatie en de Borismethode uitvoert. Kruis bij alle tien de vragen de tekst aan die het beste

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Financiële voordelen werkgevers

Financiële voordelen werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl en op belastingdienst.nl.

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk. SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker

Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk. SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker Opstap naar werk met Praktijkverklaringen: leerwerkbedrijf als verbinding tussen school en werk SBB, Monique Mol & PTC Groep, Alex Wijnakker Sluitende aanpak kwetsbare jongeren 16-27 jaar Geen diploma,

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar, als het om leerlingen met een beperking gaat.

Met elkaar voor elkaar, als het om leerlingen met een beperking gaat. Met elkaar voor elkaar, als het om leerlingen met een beperking gaat. De vereniging PrO-Werk Vereniging (met elkaar en voor elkaar) In N-H zijn: 13 PrO scholen, 3 VSO/ZMLK, 1 VSO/ZMOK en 1 ROC lid. In

Nadere informatie

De voordelen van verantwoord ondernemen

De voordelen van verantwoord ondernemen De voordelen van verantwoord ondernemen De voordelen van verantwoord ondernemen Verantwoord ondernemen zonder gedoe en bovendien economisch voordelig. Het kan. En Ergon Werkmakelaars biedt u daarbij alleen

Nadere informatie

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding

Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Bernardusschool Praktische stroom, uitstroomprofiel arbeidsmatige dagbesteding Typering van de vakken die binnen het profiel arbeidsmatige dagbesteding worden aangeboden Nederlandse taal en communicatie

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers

Financiële voordelen voor werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl en op

Nadere informatie

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Opleiding én prachtbaan Verpleegkundige als regisseur van de zorg De komende jaren verandert de zorg ingrijpend. Steeds minder mensen verblijven

Nadere informatie

Financiële voordelen werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio. De Werkschool. Worden wie je bent

De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio. De Werkschool. Worden wie je bent De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio De Werkschool Worden wie je bent De Werkschoolregisseur Gangmaker, ontzorger en maatwerker in de regio Om de landelijke formule van

Nadere informatie

Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie

Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie Breng sociaal ondernemen in praktijk Op weg naar een inclusieve arbeidsorganisatie Waarom een inclusieve arbeidsorganisatie? Wilt u als werkgever naast economische

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

DE route van anne naar werk

DE route van anne naar werk DE route van anne naar werk ders u o n e n e t n e c o dleiding voor d Han Over deze handleiding het liefst.. wil ik werken Deze handleiding hoort bij het animatiefilmpje De route van Anne naar werk. Bekijk

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

Best Practice Praktijkonderwijs Zutphen. Tekst Aida Jaber juli 2015

Best Practice Praktijkonderwijs Zutphen. Tekst Aida Jaber juli 2015 Best Practice Praktijkonderwijs Zutphen Tekst Aida Jaber juli 2015 Zutphen laat zien hoe het kan en dát het kan Onderwijs, gemeente en sociale werkvoorziening delen dezelfde visie over jonggehandicapten

Nadere informatie

Indicatie banenafspraak in de praktijk. Lydia van Holten, arbeidsdeskundige Erik Swart, beleidsadviseur Michael Warries, beleidsmedewerker

Indicatie banenafspraak in de praktijk. Lydia van Holten, arbeidsdeskundige Erik Swart, beleidsadviseur Michael Warries, beleidsmedewerker Indicatie banenafspraak in de praktijk Lydia van Holten, arbeidsdeskundige Erik Swart, beleidsadviseur Michael Warries, beleidsmedewerker Presentatie Erik Michael Lydia : terugblik : beoordeling : praktijk

Nadere informatie

Kinderziektes of weeffout?

Kinderziektes of weeffout? Doelgroepenregister Kinderziektes of weeffout? Wil je in aanmerking komen voor een garantiebaan, dan moet je worden toegelaten tot het doelgroepenregister. Wie daar wel en niet toe behoort, is volop onderwerp

Nadere informatie

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015

Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 Handleiding sectoronderzoek V4 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Het kompas 3 2.1 Aanleiding 3 2.2 Betekenis 3 2.3 Doelen 3 2.4 Definitie van sectoronderzoek gereed 4 2.5 Waarde 4 2.6 Kompas 5

Nadere informatie

Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten

Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten Leekerweide Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten Leekerweide geeft kleur aan je dag www.leekerweide.nl Dagbesteding Inhoud Goede dagbesteding geeft zin 3 Atelier De Specht in Enkhuizen 4 De Kolk in Hoogkarspel

Nadere informatie

Wat voor type ondernemer bent u dan zelf?

Wat voor type ondernemer bent u dan zelf? Goed werkgeverschap in uitvoering Opening. Wie ben ik en wat is KPV Kwalitatief Personeel Varkenshouderij 3 pijlers Goed werkgeverschap Werven en binden maatschappelijke stages VPO AB Brabant Opleiding

Nadere informatie