1 Universal design for learning: een toepassing binnen diverse werkvormen in Humane wetenschappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Universal design for learning: een toepassing binnen diverse werkvormen in Humane wetenschappen"

Transcriptie

1 HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Universal design for learning: een toepassing binnen diverse werkvormen in Humane wetenschappen 1.1 Situering en verkenning van het begrip UDL Vorig jaar verscheen er in de jaarlijkse uitgave van de Didactische en Pedagogische berichten al een artikel omtrent de visie op zorg en handelingsgericht werken van de DPB. Universal design for learning (UDL) kwam daarbij ter sprake. We verwezen naar UDL in het kader van een brede preventieve basiszorg. Daarmee bedoelen we het didactisch handelen in functie van het maximaal tegemoetkomen aan leerstijlen en leerzorgvragen van leerlingen. Daardoor moeten we minder uitzonderingsmaatregelen nemen t.a.v. de leerzorgvragen die in de klasgroep aanwezig zijn en krijgt iedere leerling kansen om zijn sterke punten aan bod te laten komen. Vooreerst nemen we in deze bijdrage de draad met het begrip UDL weer op. Daarna volgt een didactische vertaling naar een thema dat binnen de richting Humane Wetenschappen aan bod komt. UDL vindt zijn oorsprong bij Universal Design. Dat begrip ontstond in de architectuur. Het betekent dat gebouwen zo ontworpen moeten worden dat er een zo divers mogelijke groep tegelijk gebruik van kan maken. Ron Mace, stichter van het Centre for Universal Design aan the State University of North Carolina, werkte binnen deze doelstelling aan het creëren van toegankelijke omgevingen die bruikbaar zijn voor iedereen, onafhankelijk van de beperking, leeftijd enzovoort. Binnen de onderwijscontext kan de essentie van UDL omschreven orden als de betrachting om via het didactisch handelen tegemoet te komen aan de verschillende noden, leerstijlen en voorkeuren van iedere leerling. Dit vertaalt zich in didactische principes die betrekking hebben op het variëren in de manier waarop we informatie aanbieden, de verwerking van die informatie ondersteunen en de betrokkenheid van de leerling bij het leerproces proberen te realiseren. Het onderstaande schema geeft een overzicht van deze algemene didactische principes en de didactische richtlijnen voor een brede preventieve basiszorg.

2 Principes en richtlijnen vanuit Universal Design for Learning (1) Principe 1: informatie op verschillende manieren aanbieden Leerlingen verschillen in de manier waarop zij informatie waarnemen en begrijpen. Er bestaat geen ideale vorm van informatie aanbieden die optimaal is voor alle leerlingen en daarom is het essentieel dat we informatie op verschillende manieren aanbieden. Universal Design for Learning (UDL) veronderstelt dat we nadenken over hoe we informatie aanbieden. Door op voorhand zoveel mogelijk alternatieven en mogelijkheden aan te reiken, zorg je ervoor dat er nadien geen of minder aanpassingen nodig zijn. Richtlijn 1: informatie opneembaar maken door verschillende zintuigen De eerste richtlijn stelt dat we de lesinhoud zo aanbieden dat hij opneembaar is voor alle leerlingen. Het is moeilijk voor een leerling om informatie te leren die voor hem niet of moeilijk opneembaar is. Richtlijn 2: verduidelijken en structuur aanbieden Een van de doelen van onderwijs heeft te maken met het verwerven van actieve informatievaardigheden zoals relateren, vergelijken, selectieve aandacht, nieuwe informatie integreren met voorkennis, strategisch categoriseren en actief memoriseren. Een duidelijke en heldere presentatie van de informatie kan de nodige ankerpunten bieden om tegemoet te komen aan verschillen in het beheersingsniveau van de leerlingen.

3 Richtlijn 3: informatie op verschillende manieren aanbieden r is niet n pti ale anier aar p je informatie voor alle leerlingen kunt aanbieden. Op hoe meer manieren je informatie overbrengt en presenteert (bijvoorbeeld niet enkel auditief maar ook visueel), hoe meer kans dat iemand het zal opnemen en begrijpen. Het is dus belangrijk om verschillende soorten materialen in een les te gebruiken. Leerlingen die moeilijk(er) betekenis kunnen halen uit het ene materiaal kunnen baat hebben bij een ander soort lesmateriaal. Principe 2: actie en expressie Leerlingen verschillen in de manier waarop zij een leeromgeving beheren en uitdrukken wat ze kennen en kunnen. Sommige leerlingen kunnen zich misschien goed uitdrukken door te schrijven maar niet door te spreken of net omgekeerd. In realiteit is er niet één vorm van expressie die optimaal is voor alle leerlingen. Het is dan ook essentieel voor de leerlingen dat ze op verschillende manieren kunnen aantonen wat ze geleerd hebben. Richtlijn 4: kansen bieden om op verschillende manieren met de leerstof om te gaan Door op verschillende manieren informatie aan te bieden (richtlijn 3) bied je leerlingen al mogelijkheden aan om op verschillende manieren leerstof te verwerken. Richtlijn 5: kansen bieden aan leerlingen om op verschillende manieren aan te tonen wat ze geleerd hebben Er bestaat geen medium dat voor alle leerlingen even geschikt is om zich uit te drukken. Het is belangrijk om verschillende vormen van communicatie aan te bieden om leerlingen te laten aantonen wat ze geleerd hebben. Enkel op die manier kunnen competenties en talenten van leerlingen op een valide manier getest worden. Richtlijn 6: ondersteuning bieden om doelen en prioriteiten te leren stellen Onderwijs dient leerlingen strategieën aan te leren om goede doelen en goede prioriteiten te kunnen stellen. Het is een vaardigheid die niet vanzelfsprekend is en die leerlingen zich moeten eigen maken. Ondersteuning bieden om doelen en prioriteiten te stellen komt tegemoet aan verschillen tussen leerlingen in beheersingsniveaus op dit domein.

4 Principe 3: betrokkenheid Elke leerling ontwikkelt binnen een leermoment een bepaalde mate van betrokkenheid. Zo zullen leerinhouden die als zinvol, relevant en waardevol worden ervaren eerder resulteren in een hogere betrokkenheid (richtlijn 7). Waar de betrokkenheid bij het leerproces niet evident is, zul je moeten inzetten op doorzetting (richtlijn 8) en wordt affectieve zelfregulatie (richtlijn 9) noodzakelijk. Richtlijn 7: inspelen op interesses Leraren besteden veel tijd aan en doen veel moeite om de aandacht van leerlingen te verwerven. Het probleem is echter dat leerlingen aanzienlijk verschillen in wat hun aandacht trekt. De belangstelling van leerlingen kan zelfs veranderen als ze zich verder ontwikkelen en nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Het is dus belangrijk om hun aandacht en betrokkenheid op verschillende manieren uit te lokken. Je kunt dit doen door o.a. de persoonlijke relevantie van leerinhouden voor de leerling te verhogen of door individuele keuze en autonomie mogelijk te maken. Richtlijn 8: creëer doorzetting Vele soorten van leren, zoals bijvoorbeeld het verwerven van bepaalde automatismen, vereisen voortdurende aandacht en inspanning. Het ondersteunen van de leerlingen via constructieve feedback en het faciliteren van onderlinge samenwerking tussen leerlingen verhogen de kans dat leerlingen effectief doorzetten op moeilijke momenten tijdens het leerproces. Door metacognitieve vaardigheden aan te leren verhoog je als leraar de capaciteit van de leerling om ook op moeilijke momenten het leerproces bij te sturen. Richtlijn 9: mogelijkheden tot inschatten en bijsturen Leerlingen verschillen in belangrijke mate in de manier waarop ze affectief betrokken zijn bij het leren. Zo roept bij sommigen het leveren van een leerprestatie al heel wat angst op. Anderen ervaren dit dan weer als een uitdaging. Wanneer je als leraar leerlingen leert om bij deze gevoelens stil te staan, dan leg je een basis voor affectieve zelfregulatie. Dit betekent dat leerlingen zich bewust worden van de manier waarop ze geneigd zijn om met het leveren van prestatie om te gaan en hoe ze eventueel kunnen bijsturen.

5 1.2 Toepassing van UDL binnen Humane Wetenschappen We werken het begrip UDL uit aan de hand van de toepassing op de leerinh ud et betrekking t t sociale ongelijkheid. Sociale ongelijkheid kan zich manifesteren in verschillende maatschappelijke domeinen zoals gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs, tewerkstelling Aan de basis van de sociale ongelijkheid kunnen verschillende factoren liggen zoals gender, etnische afkomst, sociale afkomst, seksuele geaardheid In wat volgt bespreken we telkens een didactische werkvorm en we passen die toe op de praktijk. Telkens wordt er geëxpliciteerd welke kansen deze werkvorm biedt m.b.t. UDL. 1 Doceren a Omschrijving van de werkvorm De leraar neemt de leiding bij het aanbieden en structureren van de leerinhoud. De uiteenzetting ondersteunt hij vaak met een diav rstelling, b rdsche a b Toegepast op sociale ongelijkheid De leraar geeft systematisch aan welke factoren aan de basis kunnen liggen van sociale ongelijkheid en geeft toelichting bij elke factor. Hierbij legt hij het verband met de verschillende domeinen waarop sociale ongelijkheid tot uiting komt. c Kansen m.b.t. UDL De leraar helpt de leerlingen bij het structureren van informatie en het leggen van verbanden door gebruik te aken van een sche a ( ind ap ). Dat schema blijft doorheen de hele uiteenzetting zichtbaar (richtlijn 2). De tekengr tte van de dia s die de leraar bij een presentatie gebruikt is best niet kleiner dan lettergrootte 20 (richtlijn 1). Vooral leerlingen met een reflectieve leerstijl voelen zich aangesproken door deze werkvorm. De dingen krijgen voor deze leerling immers pas echt betekenis als ze plaats en betekenis krijgen in een theoretisch en gestructureerd begrippenkader.

6 2 Vertellen a Omschrijving van de werkvorm Centraal staat het vertellen van een verhaal dat aansluit bij het thema dat ter sprake komt. De leraar kan de verteller zijn, maar bijvoorbeeld ook een ervaringsdeskundige kan deze rol op zich nemen. b Toegepast op sociale ongelijkheid Je nodigt via de vierdewereldbeweging een ervaringsdeskundige uit die een verhaal vertelt dat impliciet verwijst naar discriminatieprocessen op basis van sociaaleconomische ongelijkheid. c Kansen m.b.t. UDL Het verhaal kan de betrokkenheid van de leerlingen bij het thema in belangrijke mate positief beïnvloeden (richtlijn 7). De leerlingen kunnen nadien in groep de onderliggende discriminatieprocessen expliciteren en structureren (richtlijn 2). Leerlingen die goed zijn in observeren, graag lang stilstaan bij hetgeen rondom hen gebeurt en de dingen die ze meemaken graag herkauwen, voelen zich goed met deze werkvorm. In een eventueel groepswerk achteraf kunnen ze dan meestal ook inhoudelijk een degelijke bijdrage leveren. 3 Practicum a Omschrijving van de werkvorm Hier voeren de leerlingen alleen of in kleine groepen een praktische opdracht uit op het werkveld. Hierbij doen ze authentieke ervaringen op die impliciet verwijzen naar sociale ongelijkheid. b Toegepast op sociale ongelijkheid We kunnen een aantal keuzeopdrachten voorzien: meewerken aan een aantal activiteiten voor daklozen; meewerken met de stedelijke jeugd- of preventieraad bij de uitvoering van een sensibiliseringsactie i.v.m. the a s die verband h uden et sociale ongelijkheid (gender, etnische afkomst...); deelnemen aan een bijeenkomst van een zelfhulpgroep die verband houdt met holebi, armoede via contact et trefpunt zelfhulp.

7 c Kansen m.b.t. UDL Deze werkvorm verhoogt eveneens de betrokkenheid van de leerlingen (richtlijn 7). Vanuit UDL is het verder belangrijk dat je de verwachtingen en evaluatiecriteria bij de opdracht duidelijk communiceert (richtlijn 6). Het evalueren kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kunnen de leerervaringen worden gepresenteerd via een schriftelijk verslag, een presentatie voor de klas, een p ster, een r llenspel Hierdoor kunnen meer leerlingen effectief aantonen wat ze uit het practicum hebben geleerd (richtlijn 5). Vooral leerlingen die vanuit actief handelen en concreet ervaren tot leren komen voelen zich aangesproken door practica. Indien de ervaringen in groep worden gedeeld en verwerkt kunnen leerlingen die sterk zijn in het abstraheren een complementaire rol spelen. Zij kunnen immers helpen bij het structureren van de veelheid van losse ervaringen. 4 Onderwijsleergesprek a Omschrijving werkvorm Deze werkvorm verwijst naar de socratische methode. De leraar stelt specifieke vragen aan de leerlingen en via hun antwoorden construeert hij geleidelijk de leerinhouden. b Toegepast op sociale ongelijkheid De leraar speelt bijvoorbeeld via vragen in op de voorkennis en ervaring van de leerlingen i.v.m. sociale ongelijkheid op het vlak van gezondheidszorg en huisvesting. Hij gebruikt de antwoorden van de leerlingen telkens om het denkproces te verdiepen en te sturen in de richting van factoren die aan de basis liggen van de ongelijkheid. c Kansen m.b.t. UDL Leerlingen die sterk verbaal denken en vanuit het concrete graag theorieën abstraheren komen hier aan hun trekken. Voor leerlingen die minder sterk zijn in het structureren is het binnen deze werkvorm vooral belangrijk om de antwoorden te ordenen in een duidelijk visuele structuur (bordschema, mindmap ) (richtlijn 2).

8 5 Probleemgestuurde werkvorm a Omschrijving werkvorm In deze werkvorm verwerven de leerlingen de kennis via het zoeken naar een oplossing voor concrete problemen die in verband staan met een thema. De leerlingen worden geconfronteerd met een probleem waarbij zij zowel de vroeger verworven kennis als de nieuw te verwerven kennis nodig hebben om het probleem op te lossen. De leraar creëert een leeromgeving (via websites, met contactadressen van experts, via tijdschriftartikelen ) die leidt naar de probleemoplossing en de nieuw te verwerven leerinhouden. b Toegepast op sociale ongelijkheid We dagen de leerlingen uit mee te denken over de oplossing voor een probleem dat verband houdt met sociale ongelijkheid. Een medewerker van het trefpunt zelfhulp vraagt bijvoorbeeld aan de leerlingen van het 6de jaar Humane Wetenschappen hun medewerking om een campagne te ontwerpen om jongeren te sensibiliseren voor gelijke behandeling van h lebi s. Hij vraagt dat naar aanleiding van vroegere campagnes die niet zo efficiënt bleken te zijn. Om een antwoord te kunnen geven, moeten de leerlingen op de hoogte zijn van de soms verborgen manieren waarop de discriminatie in de verschillende domeinen van de samenleving aanwezig is. De leerlingen kunnen informatie verzamelen via literatuur, interview met experts e.d. De onderlinge taakverdeling biedt kansen tot differentiatie (richtlijn 4). In samenwerking met de leraar cultuurwetenschappen kan het ook gaan over beïnvloeding van attitudes via media. c Kansen m.b.t. UDL Deze werkvorm vraagt van de leerlingen een volgehouden inspanning in hun zoekproces. Positieve ondersteunende feedback van de leraar en een toegankelijke gestructureerde leeromgeving zijn daarom cruciaal om alle leerlingen mee te krijgen in het leerproces en doorzetting te realiseren (richtlijn 8). Leerlingen hebben nood aan duidelijke communicatie omtrent de criteria waaraan de oplossing moet voldoen. Bij de vertaling van de probleemoplossing naar de leerinhouden toe, dienen leerlingen die het moeilijk hebben om informatie te representeren via sche a s, ondersteund te

9 worden. Dit kan gebeuren door de leraar, maar ook door medeleerlingen die sterk zijn in het logisch ordenen van informatie (richtlijn 2). Deze werkvorm biedt tenslotte ook kansen tot metaleren (richtlijn 8 en 9). Cognitief Hoe loopt de probleemoplossing en waar moeten we eventueel bijsturen? Hoe zouden we in het vervolg tewerk gaan bij een gelijkaardige opdracht? Affectief Wat hebben we gedaan toen het moeilijk liep en met welk effect? Uiteraard kunnen voor de behandeling van dit thema in de les nog vele andere werkvormen aan bod komen. Het is echter vooral van belang te benadrukken dat er vanuit UDL geen ideale werkvorm bestaat, maar dat de meerwaarde voor de preventieve basiszorg ligt in de variatie van werkvormen. Door de variatie spreek je immers de verschillen in talenten bij de leerlingen aan en zo hoeven beperkingen, die sterk tot uiting komen in een bepaalde werkvorm, niet al te veel de leereffecten te beïnvloeden. Indien je bij het ontwerpen van lessen ondersteuning wenst vanuit de hoger geïllustreerde richtlijnen en principes, dan kun je daarvoor een beroep doen op de pedagogische begeleiders van Cultuurwetenschappen en Gedragswetenschappen. 2 Nascholingen en vormingen voor Studiedagen HW in samenwerking met SLO KULeuven Volgend schooljaar gaan de twee studiedagen die de SLO-opleiding van KUL in samenwerking met de begeleidingsdienst organiseert nog enkel door in Leuven en dus niet meer aan de KULAK. Dit zat eraan te komen, gezien we dit schooljaar beide studiedagen in Kortrijk hebben moeten annuleren wegens een te beperkt deelnemersveld. Nu al te noteren in de agenda: - woensdag 13 november 2013 thema: adolescenten en conflicten: geweldloze communicatie, assertiviteit in de praktijk, grenzen aftasten/be aken.

10 - woensdag 12 februari 2014 thema: nieuwe media en de impact op maatschappij en nder ijs. 2.2 Tweede Formumdag Humane Wetenschappen in samenwerking met SLO UGent woensdag 19 maart 2014 om uur in de Academiezaal, Volderstraat 9, 9000 Gent. 2.3 Netwerkvergaderingen Humane Wetenschappen bisdom Brugge en Gent Zoals afgesproken met de deelnemers van onze eerste netwerkdag met c llega s van z el het bisd Brugge als Gent organiseren we dit schooljaar voor beide vakken twee netwerkbijeenkomsten. We voorzien op de eerste samenkomst een uitwisseling van geslaagde werkvormen gekoppeld aan een bepaalde leerinhoud. Tijdens de tweede samenkomst leggen we de focus op de evaluatie van onze leerlingen. We bespreken onze examenvragen en andere evaluatieopdrachten. dinsdag 22 oktober 2013: uur: gedragswetenschappen uur: cultuurwetenschappen dinsdag 29 april 2014: uur: cultuurwetenschappen uur: gedragswetenschappen Pedic, Coupure Rechts GENT 3 Goesting in PPW De Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de KULeuven Kulak organiseert dit schooljaar vier minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedag gische etenschappen, nder de titel Goesting in PPW. De vier lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden in het kader van vrije ruimte of in een vast lessenpakket. Dit is een initiatief om leerlingen uit de derde graad kennis te laten maken met onderwijs en onderzoek aan de universiteit. Tijdens elk minicollege staat er een thema uit de disciplines psychologie, pedagogische wetenschappen en onderwijskunde centraal. In elk college zijn er ook raakvlakken met de actualiteit, andere disciplines

11 Een school of klas die interesse heeft kan zich met of zonder zijn leraar inschrijven voor een of meerdere lessen. De deelname is gratis. De minicolleges zijn gepland op: - donderdag 7 november 2013 om uur Op zoek naar je wiskundeknobbel - donderdag 9 januari 2014 om uur Fabel of feit? Onderzoekscompetenties helpen je er uit! - dinsdag 25 februari 2014 om uur Leerkracht versus technologie: een verloren zaak of niet? - dinsdag 22 april 2014 om uur Juf, waar is de meester? De detailfolder vind je hier. Hendrik Despiegelaere Luk Van Canneyt Opvoeden vanuit de apothekerskast? CURSUSCODE: I DOCENT: Stijn Vanheule DATUM EN UUR: woensdag 16 oktober 2013 van u. tot u. LOCATIE: KU Leuven Kulak Kortrijk ipads in de lessen Humane Wetenschappen CURSUSCODE: I DOCENT: diverse docenten DATUM EN UUR: woensdag 12 februari 2014 van u. tot u. LOCATIE: Sint-Pieterscollege - Sint-Jozefshandelsschool Blankenberge

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning Bjorn Carreyn Filip Dehaene Hendrik Despiegelaere Mieke Theys Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

Nadere informatie

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Goesting in PPW Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Op zoek naar je wiskundeknobbel Getallen

Nadere informatie

Universal Design for Learning Wetenschappelijk kader om stagebegeleiding te ontwerpen. Hogeschool Gent 24 oktober 2014 Meggie Verstichele

Universal Design for Learning Wetenschappelijk kader om stagebegeleiding te ontwerpen. Hogeschool Gent 24 oktober 2014 Meggie Verstichele Universal Design for Learning Wetenschappelijk kader om stagebegeleiding te ontwerpen Hogeschool Gent 24 oktober 2014 Meggie Verstichele Programma 1. Kennismaking 2. Waarom inclusief onderwijs? 3. Wat

Nadere informatie

EEN BEETJE NEUROWETENSCHAP. 19/03/2015 UDL-inspiratiedag 1

EEN BEETJE NEUROWETENSCHAP. 19/03/2015 UDL-inspiratiedag 1 EEN BEETJE NEUROWETENSCHAP 19/03/2015 UDL-inspiratiedag 1 3 GEINTEGREERDE NETWERKEN Het affectieve netwerk Het herkenningsnetwerk Het strategisch netwerk 19/03/2015 UDL-inspiratiedag 2 DE UDL-RICHTLIJNEN:

Nadere informatie

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken

Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Differentiatie in 1 of 2-uursvakken Arjan Goemans An Steegen AVL-nascholingen 3 februari 2016 Intro Wie differentieert al? Voor welke vakken? Inhoud vandaag Intro 1. Wat is differentiatie? omschrijving

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

De perspectieven bij de externe ondersteuning van het handelingsgericht werken op school

De perspectieven bij de externe ondersteuning van het handelingsgericht werken op school Vorm geven aan zorg vanuit Handelingsgericht Werken Ondersteuning vanuit de pedagogische begeleiding In het pedagogisch project van veel scholen vind je de intentie terug om aan iedere leerling een gepersonaliseerde

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school

Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school (foto: Jo Szczepanska) Aan de slag met universeel ontwerp in de klas en op school Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour en Marijke Wilssens Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour en Marijke Wilssens zijn als

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE - INFORMATICA MAVO - TOERISME- WETENSCHAPPEN - WISKUNDE

AARDRIJKSKUNDE - INFORMATICA MAVO - TOERISME- WETENSCHAPPEN - WISKUNDE AARDRIJKSKUNDE - INFORMATICA MAVO - TOERISME- WETENSCHAPPEN - WISKUNDE Vorm geven aan zorg vanuit Handelingsgericht Werken 1 Inleiding In het pedagogisch project van veel scholen vind je de intentie terug

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

Vanuit UDL aan de slag in de klas

Vanuit UDL aan de slag in de klas Bachelor Buitengewoon onderwijs Studiegebied Onderwijs Academiejaar 2014-2015 Vanuit UDL aan de slag in de klas UDL kijkwijzer Boeckx Annelies Michielsen Loes 1 1. Formuleer in eigen woorden wat UDL inhoudt

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Vakdidactiek: inleiding

Vakdidactiek: inleiding Vakdidactiek: inleiding Els Tanghe 1 1. Inleiding Een specialist in de wiskunde is niet noodzakelijk een goede leraar wiskunde. Een briljant violist is niet noodzakelijk een goede muziekleraar. Een meester-bakker

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal

Leren leren in onze school. Ons praktijkverhaal Leren leren in onze school Ons praktijkverhaal Leren leren leren De leerkracht coacht leerlingen die hun eigen leerproces in handen leren nemen. G.V. BASISSCHOOL ST.-MICHIEL 3600 GENK-Winterslag Beginsituatie

Nadere informatie

UDL. Begeleiders competentieontwikkeling Stéphanie Van Eyen Luc Bosman. Zorgtweedaagse Oostende 28-29/01/2016

UDL. Begeleiders competentieontwikkeling Stéphanie Van Eyen Luc Bosman. Zorgtweedaagse Oostende 28-29/01/2016 1 WHATZZUP UDL Begeleiders competentieontwikkeling Stéphanie Van Eyen Luc Bosman Zorgtweedaagse Oostende 28-29/01/2016 3 Doelstellingen: Diversiteit als uitgangspunt aangrijpen om te werken aan brede basiszorg.

Nadere informatie

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd.

Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. VRAAG 7 Hoe werken met de portfolio s? In de portfolio s is een duidelijke leerlijn ingebouwd. We beschouwen attitudes als voedingsbodem voor het leren leren. - Eerste graad: expliciteren : binnencirkel

Nadere informatie

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016

INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen. 3 BaKO 2015-2016 INFO - Alternatieve stage - Over de grenzen 3 BaKO 2015-2016 Overzicht 1. Alternatieve stage/ Over de grenzen Wat is dit? Het competentieprofiel Mogelijkheden alternatieve stage Mogelijkheden over de grenzen

Nadere informatie

OVERDRACHTSKUNDE. Stichting Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging Utrecht

OVERDRACHTSKUNDE. Stichting Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging Utrecht OVERDRACHTSKUNDE EXAMENEISEN THEORIE SCHOONHEIDSVERZORGING B VERSIE JULI 2010 STICHTING KWALITEITSCENTRUM SCHOONHEIDSVERZORGING Exameneisen STRUCTUUR THEORIE-EXAMEN: OVERDRACHTSKUNDE Examen Overdrachtskunde

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand?

Op welke manier spelen jullie in op de interesses van de leerlingen? Hoe komen afspraken en regels bij jullie in de klas en de school tot stand? Vraag Afspraken maken Beter samen leven in de klas en in de school. Samen leven en samen leren kan niet zonder de nodige afspraken en regels. Ook hier zijn er tal van mogelijkheden om leerlingen inspraak

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35

Huistaakbeleid. BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Huistaakbeleid BS GO! Europaschool Genk en BS GO! Europaschool Genk campus Sledderlo Keinkesstraat 19 3600 GENK 089/35.53.35 Inleidende tekst Om op een degelijke manier aan huistaakbeleid te doen moeten

Nadere informatie

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

INFORMATICA INTERACTIEVE WERKVORMEN. Op verschillende manieren met de leerstof omgaan

INFORMATICA INTERACTIEVE WERKVORMEN. Op verschillende manieren met de leerstof omgaan INFORMATICA INLEIDING In een aantal richtingen werden de specifieke uren ICT/informatica verder afgebouwd. Er wordt gekozen voor ICT-integratie. In het welzijn van de leerlingen blijft het heel belangrijk

Nadere informatie

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association Actie diversiteit in alle departementen KULeuven Association Doorstroommethodieken in KHLim: Een positieve benadering Om het onderwijs voor alle studenten meer toegankelijk te maken is een UDL-traject

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE: OBSERVATIEWIJZER

BINNENKLASDIFFERENTIATIE: OBSERVATIEWIJZER BINNENKLASDIFFERENTIATIE: OBSERVATIEWIJZER Pieter-Jan Schittecat, Tom Smits, Els Tanghe Inleiding De lerarenopleiding is de plek bij uitstek waar aspirant-leraren vorming en tijd krijgen om te leren observeren

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen

ECTS-fiche. Opleiding Didactische Competentie algemeen ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 60 Studiepunten 4 Ingeschatte totale 100 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck

ECTS- FICHE. L.Fret, H. Hicketick, S. Van Schoubroeck Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche Communicatievaardigheid Code: COMM Cluster: 1 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 à 90 lestijden Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen.

Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Zelfstandig werken Zelfstandig werken = actief en zelfstandig leren van een leerling. Het kan individueel of in een groep van maximaal 6 leerlingen. Visie Leerlinggericht: gericht op de mogelijkheden van

Nadere informatie

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1

Breed evalueren kan je leren Zes vragen om over te reflecteren. Competenties Nederlands breed evalueren in het secundair onderwijs 1 2. Evaluatie en toetsing Koen Van Gorp (a), Iris Philips (a) & Fauve De Backer (b) (a) CTO, KU Leuven (b) Steunpunt Diversiteit en Leren, UGent Contact: Koen.VanGorp@arts.kuleuven.be Iris.Philips@arts.kuleuven.be

Nadere informatie

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken

ECONOMIE EN HANDEL. Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken 1 ECONOMIE EN HANDEL Binnenklasdifferentiatie in de les economie / handelsvakken In dit artikel wil ik je enkele mogelijkheden en praktische voorbeelden aanreiken van binnenklasdifferentiatie in de les

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Groepswerk evalueren - Voorbeelden

Groepswerk evalueren - Voorbeelden Bijlage 3 Groepswerk evalueren - Voorbeelden 3.1 Bruikbare schema s bij het evalueren van groepswerk kunnen de volgende zijn Het groepslogboek (geschikt voor tussentijdse evaluatie) Klas: Groepsleden:

Nadere informatie

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders?

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? 10 december 2012 Congres Dé blikopener voor Inclusief Hoger Onderwijs Handicap + Studie Leen Thienpondt Meggie Verstichele Thema: Zo

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Geachte directeur Beste collega DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Met deze mededelingen willen we al even vooruitblikken op de agenda van volgend

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L B R U S S E L

Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L B R U S S E L Neurowetenschap en Onderwijs W O E N S D A G 2 9 A P R I L 2 0 1 5 B R U S S E L Stelling Stelling: Goed onderwijs betrekt de resultaten van cognitieve neurowetenschappen en de neuropedagogiek in de besluitvorming

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Beste collega, Graag breng ik u nog eens het project Junior College onder de aandacht. Hiermee krijgen 17- en 18-

Nadere informatie

Terugblik masterclasses HAN Pabo

Terugblik masterclasses HAN Pabo Terugblik masterclasses HAN Pabo Het afgelopen jaar 2017 hebben studenten van de HAN Pabo de mogelijkheid gehad zich via masterclasses te verdiepen in W&T. Alle hieronder beschreven masterclasses zijn

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ...

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ... P1 VOORBEELD OBSERVATIE-INSTRUMENT GROEP klantgerichtheid klanteninzicht groepsdynamica omgaan met diversiteit PRESENTATIE stemgebruik taalvaardigheid non-verbaal communiceren professionele houding PERSOON

Nadere informatie

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Werk aan je winkel Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Voorwoord Dit boek is geschreven voor jou als trainer, docent of hulpverlener om aan te bieden

Nadere informatie

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2

Verslag werkgroep 8. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1. Werksessie 2 Verslag werkgroep 8 Middenschool: leer kracht in meervoud 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 8 Congresbegeleider: Lutgart Suyver Verslaggever: An Vrancken Werksessie 1 Werksessie

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

NT2-docent, man/vrouw met missie

NT2-docent, man/vrouw met missie NT2docent, man/vrouw met missie Resultaten van de bevraging bij NT2docenten Door Lies Houben, CTOmedewerker Brede evaluatie, differentiatie, behoeftegericht werken, De NT2docent wordt geconfronteerd met

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

ENGELS. Zijn er nog vragen?

ENGELS. Zijn er nog vragen? ENGELS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en taalpedagogiek.

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

De Taxonomie van Bloom Toelichting

De Taxonomie van Bloom Toelichting De Taxonomie van Bloom Toelichting Een van de meest gebruikte manier om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog

Nadere informatie

Innovatief onderwijs. Stap 1. Instructie probleem

Innovatief onderwijs. Stap 1. Instructie probleem Innovatief onderwijs In het kader van innovatief onderwijs heb ik gekozen voor een groep 1 e jaars leerlingen niveau 3. Wanneer het gaat over rassenkennis blijken steeds weer een groot aantal leerlingen

Nadere informatie

Universal Design for Learning

Universal Design for Learning Universal Design for Learning UDL - Universal Design for Learning Studenten krijgen dit kader binnen het OPO: Brede basiszorg 1 Er worden linken gelegd naar: Zorgcontinuüm Werken met een kindvolgsysteem

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren.

1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. Eindtermen ICT 1. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken ter ondersteuning van hun leren. 2. De leerlingen gebruiken ICT op een veilige, verantwoorde en

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL

Type 1: De Docent TEST LEERKRACHTSTIJL LAGER. Centrum voor Taal en Onderwijs MIJN PROFIEL Type 1: De Docent Ik weet perfect waar ik mee bezig ben. Met mijn strakke planning zien we alle vooropgestelde leerstof, met tijd voor een herhalingsles voor elke grote toets. Er zijn duidelijke afspraken

Nadere informatie

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een

Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een I II III Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie Omgaan met diversiteit als leerkrachtencompetentie Omgaan met diversiteit als doelstelling van een schoolbeleid I. Omgaan met diversiteit als sleutelcompetentie

Nadere informatie

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken:

ECTS- FICHE. Bij aanvang van dit opleidingsonderdeel dient de cursist over de volgende competenties te beschikken: Specifieke lerarenopleiding ECTS- FICHE ECTS-Fiche opleidingsonderdeel Onderwijspsychologie Code: 10372 Academiejaar: 2015 2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 150 à 180 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

LESONDERWERP IN CONTEXT

LESONDERWERP IN CONTEXT CENTRUM VOOR ACADEMISCHE LERARENOPLEIDING Faculteit der Godgeleerdheid St.-Michielsstraat 4 3000 Leuven Tel. : 016/32.38.82 Fax : 016/32.37.98 E-mail : Didier.Pollefeyt@theo.kuleuven.be Katholieke Universiteit

Nadere informatie

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano.

Zie het wetenschappelijk onderzoek van onderwijswetenschappers Hattie en Marzano. 1 TECHNIEK Binnenklasdifferentiatie binnen het vak techniek Iedere leraar weet dat niet alle leerlingen gelijk zijn. Ze verschillen van karakter, intelligentie, handigheid, interesses, sociale achtergrond

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad) DIA 1 Vakdidactische STEM-competenties van schoolteams, docenten en lerarenopleiders versterken De bijdrage van praktijkgerichte literatuurstudies onderwijsonderzoek (PGO-project Vlaamse Onderwijsraad)

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Doorstroming en oriëntering

Doorstroming en oriëntering Doorstroming en oriëntering Wat? De school wil aan alle leerlingen de kans bieden op een succesvolle loopbaan. Succesvol zijn in het onderwijs betekent dat de leerling, bij voorkeur op de leeftijd van

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school.

Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. Visie en actieplan huiswerkbeleid in de lagere school. 1. Visie 1.1 Algemeen Huiswerk lijkt zo vanzelfsprekend dat het geen rechtvaardiging behoeft en niet in vraag wordt gesteld. Nochtans kunnen heel

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 13

Inhoud. Woord vooraf 13 Inhoud Woord vooraf 13 Inleiding 15 1. Een pedagogisch-didactisch basisschema 17 2. Componenten van een lesvoorbereiding 17 2.1 Leerdoelen van een les(senreeks) bepalen 17 2.2 De beginsituatie vaststellen

Nadere informatie

David Kolb en de leerstijlen

David Kolb en de leerstijlen Hoezo leerstijlen? David Kolb en de leerstijlen De toepassing van de leerstijlen theorie van Kolb, het leerproces en de vier leerstijlen, kan bij leren en scholing activerend werken. Iedereen die wil leren

Nadere informatie

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT

GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT GELIJKE ONDERWIJSKANSEN. OMGAAN MET DIVERSITEIT Wat is diversiteit? Diversiteit betekent verscheidenheid. Mensen kunnen op heel veel vlakken van elkaar verschillen. Het is die veelheid die we in het begrip

Nadere informatie

UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert?

UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert? UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert? Doelen 1. je weet wat Universal Design for Learning (UDL) is 2. je hebt zicht op toepassingsmogelijkheden van universeel ontwerp 3.

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier UC Leuven Limburg Lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs Lesvoorbereidingsformulier Het mentaal en schriftelijk voorbereiden van een les is iets anders dan het invullen van een lesvoorbereidingsformulier.

Nadere informatie