Nieuwsbrief. Methoden van onderzoek: mondelinge interviews, telefoongesprekken, open discussies en correspondentie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief. Methoden van onderzoek: mondelinge interviews, telefoongesprekken, open discussies en e-mail correspondentie."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief December 2015 O1 Onderzoeksresultaten Onderzoeksperiode: december 2015 januari 2016 Methoden van onderzoek: mondelinge interviews, telefoongesprekken, open discussies en correspondentie. Onderzoeksgroepen: 1. (Werkeloze) jongeren 2. Ondernemingen/ andere stakeholders Het doel van deze analyse was meningen en attitudes te verzamelen van stakeholders die direct of indirect zijn gerelateerd aan de arbeidsmarkt (uitzendbureaus, overheden, sociale partners en NGO s) en van werkeloze jongeren die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. De antwoorden en resultaten van dit onderzoek geven ons handvatten bij het ontwerp van nieuwe doelen en methodologische aanpakken bij het oplossen van individuele problemen die werkeloze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in partnerlanden (Roemenië, Oostenrijk, Nederland, Spanje, Kroatië, Hongarije en Bulgarije) tegenkomen. Voor het onderzoek zijn in alle partnerlanden zeventien vragen gebruikt,. - negen voor de werkeloze jongeren en acht voor de werkgevers. Sommige vragen waren vergelijkbaar en twee vragen waren identiek. Op de meeste vragen kregen we in alle partnerlanden dezelfde of vergelijkbare antwoorden. Alle deelnemers gaven hun antwoorden anoniem. Door middel van anonieme antwoorden krijgen we een objectief beeld van de situatie van werkloze jongeren op de arbeidsmarkt en hoe werkgevers tegen dit probleem aankijken. O1.1 Onderzoeksresultaten Werkloze jongeren De vragen 1.1, 1.4, 1.5 en 1.8 en de antwoorden hierop hebben we aangemerkt als zijnde belangrijk voor dit onderzoek. We hebben 147 werkeloze jongeren geïnterviewd. De werkeloze jongeren beantwoordden de volgende vragen:

2 1.1 Waarom denk jij dat er zoveel werkeloze jongeren zijn? De geïnterviewde jongeren reageerden hierop bijna allemaal op dezelfde manier. 100% van de geïnterviewden noemde het gebrek aan werkervaring onder jongeren als een probleem. 70% haalde aan dat er minder banen dan werkelozen zijn, wat juist voor degenen zonder relevante ervaring een nadeel is. Anderen meldden dat jongeren niet gemakkelijk een baan kunnen vinden die past bij hun opleiding of kwalificaties. Voor starters heeft het huidige niveau van de jeugdwerkloosheid een cyclisch karakter. Want een groot gedeelte van de jeugdwerkloosheid bestaat vanwege de financiële en economische crisis, een recessie die al zes jaar duurt in partnerlanden en vanwege verkeerde politieke en gemeentelijke beslissingen als gevolg van die recessie. Tijdens deze periode waren er niet zoveel kansen op werk (80% van de geïnterviewden), het algehele werkeloosheidsniveau steeg en de jeugdwerkeloosheid volgde deze negatieve trend. En met een gebrek aan werkervaring (100% geïnterviewden), een korte of incomplete opleiding, minder zekerheid wat betreft contracten en minder contacten bij het vinden van een baan, hebben zij het al veel moeilijker bij het vinden van een baan in goede tijden, maar tijdens een recessie zijn zij de eersten die worden ontslagen (vaste tijd contracten) en de laatsten die worden aangenomen. Naast de recessie zijn er ook nog andere redenen voor een hoge jeugdwerkeloosheid. Er zijn niet zoveel kansen op een baan en één van de meest genoemde redenen hiervoor is de mismatch van de kennis en vaardigheden, die zorgt voor een moeizame overgang van opleiding naar werk. De jongeren weten vaak niet hoe ze een goed CV en een goede sollicitatiebrief moeten schrijven of hoe ze zich moeten gedragen tijdens een sollicitatiegesprek. Of hoe ze een baan moeten zoeken en hoe ze op een positieve manier omgaan met het zoeken naar een baan. Dan is er ook nog de arbeidsregelgeving en de praktijk van de arbeidsmarkt, denk aan collectieve arbeidsvoorwaarden, die ervoor zorgen dat jongeren een slechte positie op de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast zijn er ook niet-economische redenen, zoals de beslissingen van de jongeren zelf of hun familie (afdrachten, werkeloosheidsuitkeringen, familiebanden ) die invloed hebben op een hoge jeugdwerkeloosheid (en inactiviteit). Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren denken dat er zo veel werkeloze jongeren zijn omdat ze te weinig gemotiveerd zijn om te gaan werken. 1.2 Wat betekent werkeloos zijn voor jou? Voor alle jongeren betekent werk veiligheid en bescherming tegen verschillende sociale gevaren die jongeren vandaag de dag ervaren; werk is motiverend, het geeft economische onafhankelijkheid, financiële zekerheid (92% van de geïnterviewden). Het biedt kansen om scholing op andere gebieden te volgen, inkomen voor basisbehoeften en de financiële mogelijkheid om voor het gezin te zorgen. Het betekent werkervaring opdoen, nieuwe vaardigheden en nieuwe mogelijkheden.

3 1.3 Hoe beïnvloedt de jeugdwerkeloosheid het leven van werkelozen? Werkeloosheid vertraagt het onafhankelijk worden van jongeren, het leidt tot armoede wat vaak leidt tot sociale buitensluiting. Langdurige werkeloosheid leidt tot depressie, stress, gebrek aan motivatie en passiviteit en helemaal niets doen niet wat betreft scholing, werk of training. De meesten (75% van de ondervraagden) denken dat de gehele status werkeloosheid alleen maar groeit. (status can grow). De helft van de ondervraagde jongeren denkt door de gevolgen van werkeloosheid en doordat hun inkomen te laag is, dat ze de kans op een mooie toekomst verliezen. De andere helft krijgt een lagere zelfbeeld, wordt onzeker en verliest de motivatie omdat ze geen werk hebben. 1.4 Wat maakt je gelukkig? Wanneer ze tieners zijn, zijn ze waarschijnlijk gelukkig wanneer ze geen huiswerk hebben, ze goede cijfers halen, ze naar een concert of wedstrijd van hun idool gaan of ze hun eerste verliefdheid ervaren. Later zijn ze blij als ze een hogere beroepsopleiding volgen, nieuwe mensen ontmoeten, veel uitgaan en slagen voor hun examens. Of, wanneer ze niet naar school gaan, wanneer ze een goede baan vinden en hun eigen bron van inkomsten hebben waardoor ze in staat zijn nieuwe kleren of een mobiel te kopen, te reizen in het buitenland, uit te gaan met vrienden, carrièremogelijkheden hebben, een gevoel van onafhankelijkheid hebben, et cetera. Wanneer ze nog ouder zijn, zijn ze waarschijnlijk gelukkig wanneer ze een goede baan hebben, ze op zichzelf kunnen gaan wonen, ze een vriend of vriendin, of zelfs een man of vrouw en kinderen hebben. Veel jongeren (78% van de geïnterviewden) zijn gelukkig wanneer ze zich nuttig voelen en nieuwe dingen leren. Ze zijn gelukkig wanneer ze geen plichten op zich hoeven te nemen die hun interesses inperken en wanneer ze voldoende geld hebben.

4 1.5 Waar ben je bang voor? Ja, ze hebben dagelijks wel angsten: of ze gaan zakken voor hun examen, of hun ouders zullen ontdekken dat ze iets hebben gedaan wat ze niet mogen, of hun vriend/vriendin het uit gaat maken. Jongeren geven aan dat ze bang zijn voor langdurige werkeloosheid omdat het hen moeilijk kan maken om hun algemene levensstijl te behouden. Als ze ouder worden, lijken hun angsten steeds meer op die van volwassenen: zullen ze toegelaten worden op de hogeschool / universiteit? Zullen ze een baan vinden? Zullen ze zich basiszaken kunnen veroorloven zoals op zichzelf wonen, op vakantie gaan? Zullen ze de juiste persoon tegenkomen om mee te trouwen? Bij het antwoord op bovenstaande vraag speculeren de jongeren meer, dan dat zij echte angsten uiten. Verlies van naasten en veiligheid,verlies van een baan of dat ze alleen een baan in het buitenland kunnen vinden. Niet in staat zijn hun eigen mogelijkheden te verwezenlijken en onzekere mogelijkheden na het slagen voor school. En, 96% van de geïnterviewden antwoordt dat ze bang zijn voor langdurige werkeloosheid die ertoe leidt dat zij hun algemene levensstandaard niet kunnen behouden. 1.6 Wie is er verantwoordelijk voor jouw geluk? (In hoeverre zie je het worden van de CEO van je eigen leven als empowering?) Bijna alle jongeren (98% geïnterviewden) zijn het ermee eens dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. De meest genoemde antwoorden zijn: Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor onze eigen beslissingen en we beslissen zelf over ons leven (bron: Verklaringen van geïnterviewden).

5 1.7 Kan school de jongeren beter voorbereiden? Hoe? Zeker. Scholen zijn instituten waar jongeren worden opgeleid. Onderwijs is het proces waarbij leren mogelijk wordt gemaakt. Kennis, vaardigheden, waarden, ideeën en gewoonten van een groep mensen wordt overgebracht op andere mensen door middel van het vertellen van verhalen, discussies, onderwijs, training of onderzoek (bron: Na analyse van de uitspraken van de geïnterviewden is de algemene conclusie van de jongeren: dat jongeren niet alleen bepaalde kennis op school moeten leren, maar dat hen ook bepaalde vaardigheden, waarden, ideeën en gewoonten moeten worden aangeleerd. Dit betekent dat jongeren wanneer ze school verlaten, ook op de hoogte moeten zijn van wat hen in de echte wereld te wachten staat. Zij moeten dan uitgerust zijn met een set aan vaardigheden om werk te vinden, met kennis en vaardigheden die ze in het moderne leven nodig hebben, inclusief sociale en interculturele competenties, buitenlandse talen (vooral Engels) en computerkennis. Daarbij hoort: al op jonge leeftijd een juiste werkhouding aanleren, inzicht in de eigen creativiteit en de capaciteiten om hun ideeën te presenteren aan anderen of om hun eigen onderneming te starten en het geloof en inzicht dat het niet erg is om te falen en gewoon weer opnieuw te beginnen (bron: uitspraken van de geïnterviewden). De jonge werkelozen vinden dat ze niet datgene hebben geleerd dat ze nodig hebben om een baan te vinden. Dit zijn zomaar wat voorbeelden, maar zij geloven er sterk in dat school een grotere rol moet spelen in het voorbereiden van jongeren op de arbeidsmarkt (100% van de respondenten) en op het volwassen leven. Hiermee bedoelen ze niet dat school hen bepaalde kennis en vaardigheden moet geven om bepaalde taken ut te kunnen voeren, alhoewel dit zeker één van de taken is die school heeft, maar dat zij hen ook moet voorzien van een aanvullende set vaardigheden, waarden, ideeën en gewoonten die zij nodig hebben om zich staande te kunnen houden in de volwassen wereld. Een vroege baanoriëntatie beginnend op een leeftijd van 15 en 16 jaar, en meer praktijkgerelateerd onderwijs kan hen helpen om een passende baan te vinden. 1.8 Wat betekent succesvol zijn voor jou? Wie is succesvol volgens jou? Succesvol zijn heeft verschillende betekenissen: genieten van de dingen die je bezit, voedsel, een gezin waar je voor zorgt en het hebben van een huis, veel geld, iets in het leven bereiken, doelen bereiken. Het bereiken van succes is gewenst, of het nu gaat om het bereiken van een zakelijk of privédoel. Een succesvol persoon is gelukkig, hij bouwt aan een veilig en uitgebalanceerd leven, hij kan de dingen doen die hij graag doet. 70% van de respondenten antwoordt dat succes iets is dat ons een gelukkig gevoel geeft, maar dat betekent niet dat het altijd zo blijft.

6 1.9 Wat zijn je persoonlijke plannen voor de nabije toekomst? Wat ga je nu doen? We hebben geconstateerd dat veel jongeren zonder succes hebben geprobeerd een baan te vinden. Volgens de mening van jongeren is een succesvol iemand, iemand die tevreden is met wat hij heeft bereikt, zowel privé als professioneel. Tijdens veel sollicitatiegesprekken vertellen organisaties de jongeren dat ze geen kans maken op een baan omdat ze hun opleiding niet hebben afgemaakt. Dat is niet waar. Een groot aantal jongeren in de partnerlanden hebben een universitaire graad behaald, maar zijn toch nog steeds werkeloos. Jongeren geloven dat balans in het leven tot succes leidt. Het gaat niet alleen om geld. Ja, meestal beschouwen we mensen die topposities hebben in zaken, politiek, sport of entertainment als degenen die succesvol zijn. Na analyse van de uitspraken van de geïnterviewden kunnen we stellen dat de algemene conclusie van de jongeren is dat iemand succesvol kan zijn als een ambtenaar of als een CEO, maar dat hij in beide gevallen ook niet succesvol kan zijn, bijvoorbeeld wanneer hij niet alle doelen heeft behaald waarvan hij vindt dat hij die had moeten behalen of wanneer hij niet tevreden is met zijn privéleven. Natuurlijk kun je altijd meer bereiken, het hebben van doelen en ambities is een goede karaktereigenschap, maar iemand moet van zijn eigen leven genieten ongeacht de aard van zijn werk (bron: antwoorden van de geïnterviewden). Het belangrijkste doel is om te werken en een baan te hebben in het eigen land. Wanneer ze daar geen werk kunnen vinden, willen jongeren naar het buitenland gaan. Het grootste gedeelte van de werkeloze jongeren antwoordt dat hij/zij van plan is om een nieuwe of andere VET kwalificatie te halen en de kennis van de Engelse taal te verbeteren. Voortdurend bezig blijven, werken, proberen en nooit opgeven.

7 O1.2 Onderzoeksresultaten Organisaties/ andere stakeholders Aantal geïnterviewden: 74 Vragen 2.1, 2.4, 2.5 en 2.8 en de antwoorden hierop markeren we als zijnde belangrijk voor dit onderzoek. Organisaties/ andere stakeholders beantwoordden de volgende vragen: 2.1 Wat zijn volgens u de redenen voor jeugdwerkeloosheid? Wanneer er gesproken wordt over de oorzaken van de jeugdwerkeloosheid, zijn de organisaties in de partnerlanden het erover eens dat zij zoeken naar kandidaten met algemene of specifieke ervaring (100% van de respondenten). Het onderwijssysteem biedt jongeren nog steeds onvoldoende mogelijkheden om praktische vaardigheden op te doen die ervoor zorgen dat zij na het verlaten van school meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. Ze vinden de kwaliteit van de training van jongeren nu niet voldoende of te algemeen. Een gebrek aan een stageprogramma, gewenste zakelijke omgeving, gebrek aan motivatie, de economische crisis en gebrek aan ervaring zijn een aantal van de andere antwoorden. Alhoewel er een hoge werkeloosheid is in de partnerlanden, kunnen organisaties niet de juiste professionals vinden voor concrete openstaande vacatures. Tweede feit is dat jongeren soms onvoldoende gemotiveerd zijn om hun best te doen en een heel laag startsalaris te accepteren. Jongeren verwachten dat anderen hun problemen oplossen, zij hebben hoge verwachtingen van de maatschappij. Ze willen geen baan vinden, ze vinden het fijner om thuis bij de ouders te blijven en de economische crisis is een rechtvaardiging hiervoor. Derde feit is de toestroom van goedkope werknemers uit andere landen. 2.2 Wat betekent een baan hebben voor jongeren? Vanuit het standpunt van de organisaties en andere stakeholders betekent werkzaam zijn voor jongeren verantwoordelijkheid hebben en deelnemen aan de maatschappij, het is de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen, om financieel onafhankelijk te worden, meer gemotiveerd te raken, goede toekomstmogelijkheden en eventueel een gezin te stichten wanneer ze dit willen.

8 2.3 Hoe beïnvloedt jeugdwerkeloosheid het leven van de werkelozen? In het algemeen betekent werkeloosheid het verlies van tijd en het beschikken over geen of heel weinig geld. Dit heeft zowel positieve als negatieve effecten. Positieve effecten: - Vrijheid men kan met de vrije tijd doen wat men wil; heeft meer sociale contacten. In deze levensfase lijkt het erg belangrijk om te hangen met vrienden. Negatieve effecten: - Ze moeten omgaan met teleurstellingen en terugslagen wat kan leiden tot een situatie waarin zij het niet meer aandurven om de ervaren barrières aan te gaan. - Ze voelen de druk van meerdere kanten, van hun ouders, vanuit zichzelf ( Ze zijn niet gek, ze weten wel dat hoe langer ze werkeloos blijven hoe kleiner hun kansen in de toekomst ). - Disoriëntatie - Gevoel van minderwaardigheid - Gevoel van machteloosheid - Gebrek aan succeservaringen Bijna alle geïnterviewden (meer dan 96%) vinden dat jongeren meestal niet in staat zijn het ouderlijk huis te verlaten en financieel onafhankelijk te worden. Ze voelen zich ongemotiveerd en zelfs gefrustreerd en zien geen toekomst. Gebrek aan geld heeft ook sociale consequenties. De werkeloosheid van de adolescent betekent dat zij niet kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ze hebben het gevoel dat ze in een vicieuze cirkel zitten. Hun leven zit in een negatieve spiraal, ze zijn sociaal onstabiel en hebben vaak stress, ze zijn gevoelig voor kritiek en neigen naar afwijkend gedrag en extremisme. 2.4 Wat maakt naar uw mening jongeren gelukkig? Een eenduidig recept voor geluk bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen. Jongeren zijn gelukkig wanneer ze slagen voor hun examen, ze hun eigen geld verdienen, een goed toekomstperspectief hebben, het gezellig met hun vrienden hebben kortstondig geluk. De kans om te werken geeft de jongeren onafhankelijkheid, professionele ontwikkeling en een vooruitgang in hun carrière. Het hebben van werk, uitgaan met vrienden, baankansen, goede sociale contacten, een gevoel van onafhankelijkheid etcetera. Ze worden ook gelukkig wanneer ze respect krijgen voor wie ze zijn en wat ze doen.

9 2.5 Waar denkt u dat jongeren bang voor zijn? Het niet in staat zijn om hun eigen potentieel te bereiken. Het niet kunnen vinden van een baan die ervoor zorgt dat zij onafhankelijk kunnen worden (100% van de geïnterviewden). Ze zijn bang om verantwoordelijkheid te nemen Aan de ene kant wil een groot aantal van hen niet werken, aan de andere kant zijn ze bang om werkeloos te zijn. Ze zijn bang om te falen, om afgewezen te worden (of ontslagen te worden wanneer ze werken) door potentiële werkgevers en om sociaal geïsoleerd te raken. Ze zijn bang dat ze in de toekomst niet voor zichzelf zullen kunnen zorgen. 2.6 Welke strategieën en acties zijn nuttig? Welke zijn dat niet? Alle commentaren op deze vraag hebben eenzelfde teneur: We moeten ze niet aan hun lot overlaten, maar we moeten deze jonge mensen ondersteunen. Scholing en onderwijsmetingen zijn al nodig op de middelbare schoolleeftijd. De kwaliteit van de schoolse opleiding moet passend zijn zodat jongeren die hun opleiding goed hebben afgerond over de noodzakelijke competenties beschikken zoals lezen en kennis van vreemde talen zodat ze over de basisvereisten beschikken om succesvol te zijn in een stage/assistentschap. Alle geïnterviewden vinden het belangrijk dat de banden tussen school en de arbeidsmarkt worden versterkt. Meer praktijkoriëntatie en de mogelijkheid om inzichten te krijgen en te leren over het beroepsleven door stages etc. Leraren moeten de jongeren informeren over de mogelijkheden voor schoolverlaters, beroepspraktijk, carrière- en trainingsbegeleiding moet verplicht worden op school. De meeste commentaren gaan over de scholing en preventieve maatregelen op de schoolleeftijd. Sommige geïnterviewden vragen om langere verplichte scholing (op dit moment 9 jaar), omdat 15-jarige kinderen nog niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en degenen die dat wel zijn, nu toch al doorleren. Van school naar een werkzaam leven is een hele belangrijke overgang. Sommige strategieën zijn al geïmplementeerd, zoals het voorbereiden op de arbeidsmarkt van jongeren door middel van workshops waarbij zij leren hoe ze een goed CV schrijven, hoe ze een goede indruk maken tijdens een sollicitatie, hoe ze hun zelfvertrouwen versterken etc. Alle strategieën en acties moeten bevorderlijk zijn voor jongeren, misschien meer onderwijsmogelijkheden voor een baan, scholen zouden meer kunnen helpen bij het opbouwen van een carrière, een betere samenwerking tussen scholen en ondernemingen. Meer tegemoet komen aan de behoeften van ondernemers waar het gaat om het onderwijs aan de jongeren ervaring project Boris. Daarnaast moeten werkgevers een duidelijk beleid hebben als het gaat om de opleiding van hun toekomstige werknemers, bijvoorbeeld een scholingsfonds. De mindset moet veranderen. En ouders moeten hun kinderen bewust leren te werken, zij moeten hen niet bedienen.

10 2.7 Kunnen scholen de jongeren beter voorbereiden? Hoe? Ja, zeker (100% van de respondenten). Het hele schoolsysteem moet worden aangepast om zo tegemoet te kunnen komen aan de wensen vanuit de arbeidsmarkt. Er zijn onderzoeken waaruit naar voren komt dat banen die bestaan uit routinematige handelingen verdwijnen, terwijl er meer vraag komt naar banen die niet-routinematige (maar bijvoorbeeld creatieve en interpersoonlijke) vaardigheden vereisen. Scholen moeten hun best doen om deze vaardigheden bij de jongeren te ontwikkelen, op alle niveaus meer baanrelevante trainingen te geven en beter gekwalificeerde leraren aan te nemen. 2.8 Wat betekent succesvol voor u? Wie is er volgens u succesvol? Degene die systematisch werkt aan zijn/haar vaardigheden en die productief is op zijn/haar werkplek. Succes is tevreden zijn met je leven en werk, dat je iets doet waar je van houdt en waarbij je andere mensen inspireert balans tussen privé en werk. Er zijn wereldwijd veel succesvolle mensen die kunnen dienen als een voorbeeld van hoe je door hard te werken succesvol wordt: bijvoorbeeld Oprah Winfrey.

11 Slotoverwegingen Sinds maart 2008 is als gevolg van de economische crisis de werkeloosheid in de Europese Unie sterk gestegen. In november 2015, waren in de EU miljoen jongeren (onder 25) werkeloos (bron Eurostat). Alle partnerlanden van het project Entre-yoU (exclusief Oostenrijk 10.9% en Nederland 11.9%) hebben de hoogste percentages werkeloze jongeren in de EU (Spanje 47,5%, Kroatië 45,1%, Roemenië 23,6%, Bulgarije 23,5% en Hongarije 18,9%). In het algemeen is het duidelijk zichtbaar dat het starten met werken en het krijgen van professionele ervaring voor de huidige jongere generatie vooral moeilijk is in de mediterrane landen en in Oost Europa. De oorzaak hiervan is de langere periode die zij naar school gaan en het feit dat zij onvoldoende (door de werkgevers gewenste) meetbare werkervaring opdoen. Daarnaast hebben werkgevers een voorkeur voor oudere en ervaren werkers omdat zij geen tijd en geld willen investeren in training. Het hele schoolsysteem zal zich moeten aanpassen aan de vraag vanuit de arbeidsmarkt omdat het onderwijssysteem jongeren nu nog onvoldoende kansen biedt om praktische vaardigheden op te doen. Bovendien is er grote behoefte aan het beter motiveren van jongeren. Demotivatie is vaak een gevolg van de volgende omstandigheden: veel jongeren die zonder resultaat een baan hebben moeten zoeken, gaan daarna naar de universiteit. Maar dat lost de problemen niet op. In deze landen ( Spanje, Kroatië, Roemenië en Bulgarije) hebben we een groot aantal jongeren met een universitaire graad, maar desondanks kunnen zij na het afronden van hun studie geen baan vinden. Aan de andere kant zorgt het gebrek aan beschikbare vacatures op het platteland ervoor dat het voor jongeren moeilijker wordt om werk te vinden waar hun voorkeur naar uit gaat. En ten derde hebben jongeren wat betreft hun kennis en vaardigheden positieve feedback en bevestiging nodig van hun familie, vrienden en degenen die van hen houden. Het helpt hen zeer wanneer zij niet gefrustreerd raken en blijven zoeken naar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Hun mindset moet veranderen. Zonder strategie en vastberadenheid is het voor hen heel moeilijk om een passende arbeidsplek te vinden. Daar waar er een groot aantal opties en mogelijkheden zijn, worden jongeren in de steek gelaten bij het maken van de beslissing van wat goed voor ze is. Ze krijgen onvoldoende ondersteuning en moeten zelf de verantwoordelijkheid voor hun keuze nemen. Verantwoordelijke partnerinstelling: The City of Zagreb, Kroatië Andrija Petrovic, Expert Adviser

Erasmus+ Strategische Partnership voor beroeps-educatie en training

Erasmus+ Strategische Partnership voor beroeps-educatie en training Onderzoeksrapport 1 Erasmus+ Strategische Partnership voor beroeps-educatie en training Project Titel: ENTRE-YOU - Ondernemende mentaliteit voor jonge benadeelde werkzoekenden Project nummer: 2015-1-RO01-KA202-015052

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009 Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie Mei 2009 1 Inleiding De crisis kan ook een opportuniteit zijn voor werknemers om hun job veilig te stellen en zelfs hun kansen

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het

Werkbladen. Uitdaging! Wat betekent succes en geluk voor mij? Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het Werkbladen Uitdaging! Gaat voor jou geluk samen met succes? Of gaat het één ten koste van het ander? Waar word jij gelukkig van? De uitdaging van deze tool is dat je je eigen antwoorden bepaalt. We raden

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

Blij van jouw studie? Dat kan!

Blij van jouw studie? Dat kan! Studiekeuzeadvies van Carrière Corazon Blij van jouw studie? Dat kan! Wat past bij jou? Waar word je echt blij van? Wat is jouw talent? Waar ligt jouw toekomst? 1 Brochure studiekeuze-advies Inhoud: 1.

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

wij begeleiden van werk naar werk

wij begeleiden van werk naar werk wij begeleiden van werk naar werk Koraal Groep Wij begeleiden van Werk naar Werk Als je hoort dat je boventallig bent of niet meer kunt werken in je huidige baan, wil je in actie komen. Maar wat kun je

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE.

1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. Werkblad 6.1 Opdracht 3, module 5, les 6 1. Luister naar het gesprek. 2. Lees de zinnen. 3. Welke informatie hoort u? Kruis aan: JA of NEE. 1. Mevrouw Celik maakt een afspraak met de decaan. 2. De afspraak

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1

LOOPBAANVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN HOOFDSTUK 1 LPBAANVAARDIGHEID LPBAANLEREN HFDSTUK 1 Loopbaanvaardigheid Alle ogen zijn gericht op je reisdoel: het diploma van de opleiding die je volgt. Dat diploma bewijst straks dat jij je beginnend beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuze

Onderzoek: Studiekeuze Onderzoek: Studiekeuze Publicatiedatum: 31-01- 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 29 t/m 31 januari 2014, deden 712 scholieren en 1064 studenten mee. De uitslag van de peiling

Nadere informatie

WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM)

WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM) WELKE BEST WORKPLACE BIEDT HET ANTWOORD OP JOUW CARRIÈRE-BEHOEFTEN? VERONIEK DE SCHAMPHELAERE (@VDSCHAM) Psychological success CARRIÈRES ALS LEERCYCLI D.T. Hall Ex T Es M Exploration Trial Establishment

Nadere informatie

International Association of Facilitators

International Association of Facilitators International Association of Facilitators Overzicht van het Certificeringsproces De International Association of Facilitators (IAF TM ) is een internationale organisatie met als doel het professioneel

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN

WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN WORKSHOP JONGEREN MOTIVEREN Onderwijssymposium ANAI Alkmaar Michiel Stadhouders 13 januari 2014 Programmavoorstel 60 minuten In tweetallen: wat is motivatie voor jou? 1. Jongeren & motivatie 2. Kijken

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL Ik ben Geïnteresseerd Creatief WWW.IKBENHARRIE.NL Communicatief Geeft aandacht Eerlijk Gestructureerd Geduldig Harrie is ontwikkeld door CNV Jongeren en Vilans, met dank aan de support van UWV en Instituut

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong

Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Vakantiewerkonderzoek 2014 FNV Jong Leon Pouwels 11 juni 2014 Achtergrond Achtergrond 2 Achtergrond - onderzoeksopzet Doelstelling Steekproef Methode De doelstelling van dit onderzoek is het verkrijgen

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness?

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness? Wellness Ontwikkelings Activiteit Assertief zijn Hoe deze techniek je leven kan verbeteren Voordelen Meer zelfvertrouwen Meer geloof in je eigen kunnen Eerder nee durven te zeggen Vermindering van Weinig

Nadere informatie

UWV en School Ex Elize de Bar

UWV en School Ex Elize de Bar UWV en School Ex Elize de Bar 9 december 2013 Brief voor de jongere Beste MBO-afgestudeerde, Ben je op zoek naar werk? UWV helpt je daarbij op weg via www.werk.nl. Op werk.nl kun je werk zoeken, informatie

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

MONITOR WERK Meting maart 2014. 34993 Maart 2014 Francette Broekman

MONITOR WERK Meting maart 2014. 34993 Maart 2014 Francette Broekman MONITOR WERK Meting maart 2014 34993 Maart 2014 Francette Broekman GfK Intomart 2014 34993 Achmea Volgens Nederland Werk Maart 2014 1 Inleiding GfK Intomart 2014 34993 Achmea Volgens Nederland Werk Maart

Nadere informatie

Geneeskunde studiejaar 2014-2015. Matchingsvragenlijst MATCHING

Geneeskunde studiejaar 2014-2015. Matchingsvragenlijst MATCHING Geneeskunde studiejaar 2014-2015 Matchingsvragenlijst MATCHING Dit PDF document is een weergave van het matchingsformulier voor de opleiding geneeskunde van de Universiteit Utrecht, uitgevoerd door het

Nadere informatie

"Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?

Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel? FNV Loopbaanadvies Waarom? "Wat wil ik bereiken in mijn werk? Wil ik bij mijn huidige werkgever blijven? Ga ik mij oriënteren op ander werk? Hoe bereik ik mijn doel?" Houden dit soort vragen u bezig, dan

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

NET WERK ABONNE MENT

NET WERK ABONNE MENT NET WERK ABONNE MENT NETWERK- ABONNEMENT Als u op zoek bent naar een nieuwe baan, dan wordt er regelmatig tegen u gezegd dat u moet netwerken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 50 Company is een

Nadere informatie

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS #.3 Flexibel werken TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS + Gemiddeld heeft twee derde ervaring met werken op flexibele basis en voor een derde is dit nog steeds van toepassing.

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar > Inkijkexemplaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De rol van werk in een leven 3. Wat ben je, wat kun je, wat wil je? 4. Waar vind je die baan? 5. Talentontwikkeling & Flow Copyright 2011, Martijn Leonard,

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

1.1 Omgaan met verschillen

1.1 Omgaan met verschillen 12 1 Verantwoording Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw besteedt het onderwijs in toenemende mate structureel aandacht aan faalangst. Nadat het begrip faalangst gedefinieerd en uitgewerkt was, volgden

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Opbouw sollicitatiegesprek

Opbouw sollicitatiegesprek Opbouw sollicitatiegesprek Voorbereiding Bespreek vooraf met collega( s) waarmee u de selectie doet welke punten beslist aan de orde moeten komen. Maak vooraf afspraken met de collega( s) waarmee u de

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt

Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt Arbeidsmarkt anno 2018 en mijn persoonlijke visie Arbeidsmarktwaarde Cirkel van Betrokkenheid en Cirkel van Invloed (Steven Covey) WinWinWerkt voor werkzoekenden

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

Samengesteld door: Willemijn Lau. Deel 1:

Samengesteld door: Willemijn Lau. Deel 1: Gratis workshop Samengesteld door: Willemijn Lau Deel 1: Hoe je met een ondernemende houding je zwakke positie op de arbeidsmarkt transformeert naar een krachtige en gemakkelijker het werk realiseert dat

Nadere informatie

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken

Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Onderzoek Je wordt 18 jaar en dan? De gevolgen voor je geldzaken Rapportage Juli 2013 Meer informatie: info@wijzeringeldzaken.nl Samenvatting (1/3) 1. Veel 17-jarigen maken de indruk verstandig om te gaan

Nadere informatie

Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006

Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006 Samenstellers: J.P. van Spronsen G. Verschoor L. Rietveld N. Timmermans E. Termote HORECA PERSONEELSONDERZOEK 2006 Leiderdorp, 29 december 2006 -2- INHOUDSOPGAVE INLEIDING...3 RESPONDENT IN BEELD...4 SITUATIE

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding

Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk. Inleiding Het VMBO op het Groenhorst College Nijkerk Inleiding Voor u ligt de informatie over de leerwegen binnen het VMBO. Het is een naslagwerkje naar aanleiding van de informatie-avond. Mocht u vragen hebben

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Beste leden, Onder andere in nieuwsbrief nummer zes: - Examenorganisatie World Travel Academy zoekt surveillanten / assessoren - Zomerstop 2013 - Stageproject Drieuit Creatief

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

APQ rapportage. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: APQ rapportage Naam: Bea Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 16.06.2015 / APQ rapportage 2 Inleiding Dit rapport geeft inzicht in jouw inzetbaarheid. We bespreken hoe

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT WOORDENLIJST ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt is de markt van werk. Op de arbeidsmarkt wordt werk aangeboden en op de arbeidsmarkt zoeken mensen naar een baan. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie