Raadsvoorstel Aanvraag uitvoeringskrediet startfase Geniepark

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstel 2014.0049451 Aanvraag uitvoeringskrediet startfase Geniepark"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer onderwerp Raadsvoorstel Aanvraag uitvoeringskrediet startfase Geniepark Portefeuilehouder John Nederstigt en dr. Derk Reneman steiler Stephanie van Cappelle-Buijs Collegevergadering 4 november 2014 Raadsvergadering 1. Samenvatting Wat willen we bereiken? Wij willen een toekomstig Geniepark van in totaal circa 125 hectare als verbindende groene ader en centraal groengebied tussen de (toekomstige) omringende bedrijventerreinen, kantoorlocaties en glastuinbouw. Het Geniepark zal zich in haar volledige vorm gaan uitstrekken tussen station Hoofddorp aan de westzijde en Fort Aalsmeer aan de oostzijde. Omdat het park niet in één keer door de verschillende opdrachtgevers kan worden aangelegd is een fasering voorgesteld die recht doet aan de financiële realiteit en het ontwikkeltempo van de omliggende opdrachtgevers. Onder (uitvoerings)verantwoordelijkheid van gemeente Haarlemmermeer valt de startfase van het Geniepark. Met dit raadsvoorstel vragen we voor uitvoering van de in bezit van gemeente Haarlemmermeer zijnde onderdelen van het Geniepark een uitvoeringskrediet van ,- (exclusief BTW) aan, waarbij de benodigde gronden voor de bomenweide bij Beukenhorst Oost Oost om niet zijn ingebracht. Wat gaan we daarvoor doen? In de startfase Geniepark gaan we aan de slag met het hart van het Geniepark: het monumentale Geniedijk-ensemble. Hieronder vallen de volgende onderdelen: de Geniedijk, het op de dijk gelegen fietspad en het Voor- en Achterkanaal. In de startfase gaan we: de Geniedijk tussen Voor- en Achterkanaal herprofileren ( dat wil zeggen 'straktrekken' volgens oorspronkelijk profiel); de huidige populieren vervangen door iepen, in navolging van de 'Visie op de Geniedijk' uit 2009; iepen planten aan weerszijden van de dijk; een bomenweide aanleggen bij Beukenhorst Oost-Oost, dynamische verlichting aanbrengen langs het fietspad op de Geniedijk; de restauratie en herontwikkeling van de op de dijk aanwezige Stellingonderdelen begeleiden, bestaande uit de 'Batterij aan de Sloterweg', acht munitiebunkers en twee kazematten; de kruising van het fietspad op de Geniedijk met de Rijnlanderweg en Aalsmeerderweg verkeersveiliger maken.

2 onderwerp Volgvel 2 Wat mag het kosten? In totaal verwachten we aan kosten voor de startfase van Geniepark een bedrag van afgerond 3,4 miljoen (exclusief BTW). Hierin zijn naast uitvoeringskosten ook meegenomen de kosten: voor het uitwerken van het Technisch Definitief Ontwerp, voor Voorbereiding, Toezicht en Administratie (VTA), aan meerlasten voor beheer, de boekwaarde van de benodigde gronden uit de Strategische Gronden met een boekwaarde van 462,800,- om niet worden ingebracht, conform gemaakte afspraken en een deel van de kosten voor het restaureren van de Stellingonderdelen. De volgende dekking (waarbij alle bedragen exclusief BTW zijn) stellen we daar tegenover: 1. een subsidie Buiten Uitvoeringsregeling van Provincie Noord-Holland van ,- voor 'Herstel en restauratie van de Geniedijk en de Stellingelementen in de Geniedijk' 2. een subsidie Brede Doeluitkering van Stadsregio Amsterdam van ,- voor het aanbrengen van een nieuwe deklaag op het fietspad, het aanleggen van dynamische verlichting en het aanleggen van twee langgerekte plateaus bij de Rijnlanderweg en de Aalsmeerderweg 3. vanuit de gemeente: a) ,- uit het budget van Deltaplan Bereikbaarheid voor het verkeersveiliger maken van de fietsoversteek van de Geniedijk met de Rijnlanderweg b) ,- uit de gedecentraliseerde gelden voor Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) voor het creëren van Broedplaatsen in de Stellingonderdelen c) 1.4 miljoen vanuit de reserve Ruimtelijke Investeringen Haarlemmermeer (RIH) d) Ten behoeve van de inbreng om niet, volgens de gemaakte afspraken, wordt de boekwaarde van de bomenweide ad ,- in stand gehouden op het resterend perceel van Beukenhorst Oost Oost in de strategische gronden. Wie is daarvoor verantwoordelijk? De raad heeft naast budgetrecht een kader stellende rol en een besluitvormende taak bij het vaststellen van de bestemmingsplannen voor Geniepark. Het college van B&W voert het project uit. Namens het college zijn hiervoor verantwoordelijk de portefeuillehouders Grootschalig groen en Recreatie en Financiën en Grondzaken. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal via de (t)mpg halfjaarlijks over de voortgang van Geniepark worden geïnformeerd. 2. Voorstel Op grond van het voorgaande besluit het college de raad voor te stellen om: 1. Een uitvoeringskrediet te verstrekken van ,- (exclusief BTW) voor het uitvoeren van de kosten behorende bij de startfase van het Geniepark; 2. Dit krediet (waarbij alle bedragen exclusief BTW zijn) te dekken uit: de subsidie Buiten Uitvoeringsregeling van Provincie Noord-Holland met een bedrag van ,- de subsidie Brede Doeluitkering van Stadsregio Amsterdam met een bedrag van ,- het Deltaplan Bereikbaarheid met een bedrag van ,- de gedecentraliseerde gelden voor Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV) met een bedrag van ,-

3 onderwerp Volgvel 3 de reserve Ruimtelijke Investeringen Haarlemmermeer (RIH) met een bedrag van 1.4 miljoen het in stand houden van de boekwaarde voor de bomenweide van Beukenhorst Oost Oost op het resterend perceel van Beukenhorst Oost Oost met een bedrag van ,- als gevolg van gemaakte afspraken over de inbreng van de waarde om niet. 3. Hiertoe vast te stellen de 14 de kredietverstrekking van 2014; 4. De kosten ad ,- (exclusief indexering en op basis van prijspeil 2012) voor het vervangen van het laatste deel van de populieren voor iepen mee te nemen in de aanvraag voor VOR3 die naar verwachting in 2017 plaats zal vinden en de vervanging pas uit te voeren na toekenning van het benodigde geld. 3. Uitwerking Wat willen we bereiken? Door het realiseren van het Geniepark willen we de kwaliteit en samenhang van de (toekomstige) omringende bedrijventerreinen, kantoorlocaties en glastuinbouw in dit gebied versterken. Het Geniepark wordt ingezet als een groen 'unique selling point' voor dit gebied en verbindt natuur, cultuur en historie met de dynamische economische omgeving. Op 22 december 2011 heeft de gemeenteraad het Voorlopig Ontwerp (VO) en Ontwikkelstrategie voor Geniepark vastgesteld ( ) en een voorbereidingskrediet van ,- toegekend voor de verdere uitwerking van het VO in DO en deelbestekken. Bij het Voorlopig Ontwerp is uitgegaan van realisatie van het Geniepark in gezamenlijkheid met alle betrokken, omringende opdrachtgevers. Dit zijn enerzijds de vertegenwoordigers van de volgende projecten grenzend aan het gebied: Schiphol Trade Park (voorheen A4 Zone West, met aandeelhouders GEM A4Zone West, SADC, SRE en gemeente Haarlemmermeer); PrimA4a deelplan 7 (Elora BV); - Schiphol Logistics Park (met aandeelhouders SADC, KLM en SRE); anderzijds gaat het om vertegenwoordigers van programma's waar het Geniepark onderdeel van uitmaakt. Het gaat om de volgende programma's: Stelling van Amsterdam (vertegenwoordigd door Provincie Noord-Holland); Amsterdam Connecting Trade (bestaande uit een samenwerking tussen SADC en andere partijen).

4 Onderwerp Volgvel 4 Oxford. ; lo^ulufca varbindini m a B Schiphol Logixtic» Park,* / Stationiomgeving Hoofddorp i : ; /.si SLPOo, MH' Figuur 1: Projecten rondom Geniepark Het Geniepark zal zich in haar volledige vorm gaan uitstrekken tussen station Hoofddorp aan de westzijde en Fort Aalsmeer aan de oostzijde. In figuur 2 is te zien dat de noordgrens van het Geniepark op 50 meter vanaf de buitenste oever van het Achterkanaal ligt en de zuidgrens op 150 meter vanaf het Voorkanaal. Deze zones zijn bebouwingsvrij. Na deze 150 meter begint een te bebouwen zone van 50 meter. De Geniedijk, het Voor- en Achterkanaal en alle oorspronkelijke cultuurhistorische elementen zijn sinds 1991 provinciaal monument en maken onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam (een historische en militaire verdedigingslinie rondom de hoofdstad Amsterdam). In 1996 heeft de Stelling van Amsterdam de status UNESCO Werelderfgoed gekregen en sinds 2005 is de Stelling onderdeel van het Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam geworden. Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam 50 meter 150 meter insteek 50 meter insteek bebouwde- voork^naal achterkanaal zone Geniepark Figuur 2: Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam In het Voorlopig Ontwerp Geniepark van H+N+S landschapsarchitecten zijn een viertal deelgebieden onderscheiden: De bomenweide aan de noordzijde van de Geniedijk; Het Geniedijk-ensemble met het Voor- en Achterkanaal; Het Schootsveld, een 150 meter zone aan de zuidzijde van de Geniedijk De 'dansende' parkrand, de 50 meter te bebouwen zone.

5 onderwerp Volgvel 5 Figuur 3: Ontwerp Geniepark op de korte- en middellange termijn (gereed rond 2030) Na besluitvorming van het Voorlopig Ontwerp in 2011 hebben de opdrachtgevers in 2012 gezamenlijk de voorkeur uitgesproken om het Geniepark op te splitsen in projectgebieden en -fasen. Dit geeft partijen de mogelijkheid om hun deel van het Geniepark in eigen tempo verder uit te werken en te realiseren. Daarbij is het principe afgesproken dat iedere opdrachtgever dit op eigen kosten doet. Om de samenhang tussen de verschillende gebieden voldoende te borgen voor de langere termijn is afgesproken om op reguliere basis een overleg in te plannen tussen gemeente en vertegenwoordigers van de afzonderlijke deelgebieden. Het Kwaliteitsteam Schiphol Trade Park & Geniepark heeft als rol om de kwaliteit van het geheel te bewaken. Dit doet ze door van ieder deelgebied vooraf de plannen te beoordelen. Onder verantwoordelijkheid van gemeente is vanaf 2012 gewerkt aan een Technisch Definitief Ontwerp voor de gemeentelijk onderdelen van het Geniepark. Hieronder valt het Geniedijk-ensemble, met de Geniedijk, het fietspad op de dijk en de Stellingonderdelen (onder te verdelen in de Batterij aan de Sloterweg, de acht munitiebunkers en twee kazematten). Ook de aanleg van een bomenweide in Beukenhorst Oost-Oost is in deze fase meegenomen. Voor de Stellingonderdelen is een aparte ontwerp- en restauratieopgave uitgezet, die door stichting Stadsherstel Amsterdam N.V. wordt opgepakt. Daarvoor heeft gemeente in samenwerking met Provincie Noord-Holland een coördinerende rol. Zowel gemeente Haarlemmermeer als Provincie Noord-Holland stellen geld / budget beschikbaar. Wat gaan we daarvoor doen? Geniedijk en bomenweide Door H+N+S landschapsarchitecten is eind 2012 een Definitief Ontwerp voor Geniepark vervaardigd, als uitwerking op het door de raad vastgestelde Voorlopig Ontwerp uit Deze is vertaald in een Technisch Definitief Ontwerp om het ontwerp uitvoering gereed te maken. In de startfase van uitvoering vindt herprofilering van de Geniedijk plaats, waarbij de Geniedijk zal worden 'strakgetrokken' door het banket aan de verdedigingszijde (de keelzijde bij het Achterkanaal) en voor een deel aan de aanvalszijde (de frontzijde bij het Voorkanaal) te herstellen volgens historisch profiel uit Op bepaalde plekken op de dijk worden trapelementen aangelegd en op de koppen van de dijk, bij de coupures, betonnen zitelementen. Ook wordt er tussen de Geniedijk en Beukenhorst Oost-Oost een bomenweide van 50 meter breed aangelegd, voorzien van maaipaden en verhoogde betonnen vlonderpaden, die bereikbaar is vanaf de dijk met een nog aan te leggen houten brug. Hierdoor is ook boerderij Den Burgh via de bomenweide bereikbaar. Langs het fietspad, dat over haar gehele lengte voorzien wordt van een nieuwe deklaag, wordt dynamische openbare verlichting aangelegd. Bij deze vorm van 'verlichting op maat' wordt het fietspad alleen verlicht met LED-verlichting op het moment dat dit nodig is. Als een fietser het fietspad opgaat wordt deze gedetecteerd, waarna de verlichting over een vooraf in te stellen

6 onderwerp Volgvel 6 sectie aangaat. Als de gebruiker het pad heeft verlaten gaat het licht, na een kleine periode, weer uit. Bij kruising met andere wegen is het fietspad wel continue verlicht. Verder wordt in deze eerste fase de watergang bij Fort Aalsmeer weer in zijn originele staat gebracht (met uitzondering van de sluis bij Fort Aalsmeer) en voorzien van water. De kruisingen van het Geniepark met de Rijnlanderweg en Aalsmeerderweg worden verkeersveiliger gemaakt door het aanbrengen van drempels en het verlagen van de snelheid op de Rijnlanderweg en Aalsmeerderweg naar 30 km/uur. Restaureren van de Stellingonderdelen Het gaat hierbij om de op de dijk gelegen 'Batterij a/d Sloterweg', nabij de Rijnlanderweg (met een oppervlakte van circa 190 m 2 BVO). Stichting Stadsherstel N.V. wil deze Batterij basic opknappen en ombouwen tot atelierruimte voor kunstenaars (zogenaamde Broedplaatsen, waarvan 60% van de ruimte voor creatieve bedrijfjes en 40% voor kunstenaars is) of mogelijk voorzien van een eenvoudige horecavoorziening. Hierbij wordt ook samengewerkt met de nabij gelegen gerestaureerde Boerderij den Burgh. De eerste vier munitiebunkers (met een oppervlakte van circa 80 m 2 BVO per bunker) en kazematten (met een oppervlakte van circa 20 m 2 BVO) gelegen op de dijk vanaf de Rijnlanderweg oostwaarts gezien, worden ook opgeknapt en omgebouwd als Broedplaatsen. De bunkers worden geïsoleerd en op duurzame wijze voorzien van stroom en warmte. De vier andere munitiebunkers worden ook basic opgeknapt, maar als functie wordt voor deze bunkers gedacht aan opslagruimte (vanwege restricties vanuit het Luchthaven Indeling Besluit). De betonnen muur langs het fietspad tussen Rijnlanderweg en A4 wordt eenvoudig hersteld voor gebruik als expositieruimte. Frontzijde M M Keelzijde Voorkanaal Geniedijk Achterkanaal Schootsveld Gedekte weg Figuur 4: doorsnede Geniedijk met Keelzijde en Frontzijde Afwijkingen ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp uit 2011 Door de vertaalslag van het Definitief Ontwerp naar het Technisch Definitief Ontwerp voor Geniepark kwamen er een aantal technische, financiële en kwalitatieve knelpunten naar voren. Na een periode van intensief overleg met verschillende betrokkenen en met instemming van het Kwaliteitsteam Schiphol Trade Park & Geniepark heeft dit geleid tot een aantal wijzigingen ten opzichte van het Voorlopig Ontwerp Geniepark. Het gaat om de volgende wijzigingen: 1. Positie van de bomen In het Definitief Ontwerp was het voorstel om twee rijen bomen (populieren) aan weerszijden van het fietspad te positioneren. Op een aantal plekken (bij het deel tussen Rijnlanderweg en Aalsmeerderweg) staan nu al vrij jonge populieren aan weerszijde van het fietspad. Bij het technisch uitwerken van het Definitief Ontwerp liepen we tegen een aantal dure ingrepen aan die nodig zouden zijn om de voorgestelde bomenrijen aan

7 onderwerp Volgvel 7 weerszijde van het fietspad te realiseren op nu nog lege plekken. De hoge kosten zaten vooral in het aanbrengen van wortelschermgeleiding, nodig om wortelopdruk tegen te gaan. Wortelopdruk manifesteert zich in bobbels en openscheuren van het asfalt van het fietspad; een nu al veelvoorkomend probleem op het fietspad op dit deel van de Geniedijk tussen station en Fort. Ook was er vanwege de aanwezige kabels en leidingen in het krappe profiel tussen fietspad en Achterkanaal tussen fietspad en water te weinig ruimte voor de bomen om goed te kunnen uitgroeien. Daarnaast werd de wens om in deze fase van het project met dit deel van de Geniedijk tussen station Hoofddorp en Fort Aalsmeer aan te sluiten op de 'Visie op de Geniedijk' (2009) en het onlangs in uitvoering zijnde 'Bomen Vervangingsplan Geniedijk' (2010) steeds groter. Het volgen van deze visie zou overeenkomen met het 'Programma van Eisen Geniepark' uit 2010, waarin de voorkeur ook uitging naar het plaatsen van bomen aan weerszijde van de dijk in plaats van aan weerszijde fietspad. Alle bovengenoemde argumenten bij elkaar hebben tot de beslissing geleid om ook voor het deel tussen station Hoofddorp en Fort Aalsmeer de bomen aan weerszijde van de dijk te plaatsen (figuur 5). In de 'Visie op de Geniedijk' wordt het historisch profiel van de dijk uit 1937 gevolgd en worden de bomen aan weerszijden van de dijk geplant. De huidige rij populieren op de Geniedijk tussen Vijfhuizen en Fort Aalsmeer worden volgens het Bomen Vervangingsplan in vier periodes, van elk twee jaar gespreid, tot en met 2022 vervangen door een andere boomsoort, namelijk de iep. Gekozen is om drie verschillend iepsoorten door elkaar te planten, die minder gevoelig zijn voor de iepziekte. Het gaat om de volgende iepsoorten: Ulmus resista 'New Horizon' Ulmus resista 'Rebona' Ulmus 'Dodoens' i Lii. _ é é é. i Figuur 5: dwarsdoorsnede met bomenrij aan weerszijden van de Geniedijk en de bomenweide Om de volgende redenen is in de 'Visie op de Geniedijk' voor de iep gekozen en niet voor de populier: De iepsoort is veiliger dan de populiersoort omdat het hout veel taaier is. Bij takbreuk valt de tak niet naar beneden, maar blijft eerder aan de boom hangen (veiligheidsaspect fietsers); Iepen gaan langer mee dan populieren; Iepen geven minder wortelopdruk bij fietspaden; De ruwe schors en het dichte bladerdek van de iep zijn veel gunstiger voor het creëren van luwte en bieden meer houvast aan vleermuizen.

8 onderwerp Volgvel 8 2. Profiel fietspad bij Fort Aalsmeer In het Definitief Ontwerp van Geniepark was het voorstel nog om het fietspad op de Geniedijk tussen Aalsmeerderweg en Fort aan de noordzijde van de dijk te leggen, daarvoor de coupure in de dijk net na de Aalsmeerderweg te dichten en de brug over het Voorkanaal te verwijderen. Op verzoek van de pachter (die naast het gras op het fortterrein en het dijkvak tussen Fort en snelweg A4 ook een schuur op het fortterrein pacht en een loods huurt) zou uit oogpunt van privacy en bescherming objecten een zogenaamde dag- en nachtontsluiting met hekwerken gecreëerd worden bij Fort Aalsmeer. Hierdoor kon het fortterrein gecontroleerd opengesteld worden in plaats van 24 uur per dag en 7 dagen per week open te zijn. Het fietspad voor de nachtontsluiting zou niet over het fortterrein lopen, maar over de noordzijde van de dijk weglopen, over een nog aan te kopen terrein van een particulier. De dagontsluiting zou wel over het fortterrein lopen. Met hekwerken zou het onderscheid tussen dag en nacht handmatig door pachter of vrijwilligers van het in het Fort aanwezige museum CRASH geregeld moeten worden. Bij nadere uitwerking van dit plan bleek het echter niet mogelijk te zijn om het stuk grond nodig voor de nachtontsluiting te kopen of te onteigenen. Ook bleek het verleggen van het fietspad naar de noordzijde van de dijk door het hoogteverschil in de dijk en de wortels van bestaande bomen tot technische problemen en daardoor zeer hoge kosten te leiden (alle bomen aan noordzijde dijk zouden gerooid moeten worden om het pad er goed in te kunnen leggen, wat op haar beurt weer problemen zou geven bij de vleermuizentrek door een tekort aan beschikbare, grote bomen en een te grote vliegafstand tussen bestaande bomen). Deze argumenten hebben er uiteindelijk toe geleid dat we het fietspad op dit deel van de dijk in zijn huidige plek aan zuidzijde van de dijk laten liggen. De brug over het Voorkanaal blijft behouden, de bestaande coupure wordt voorzien van een betonnen zitelement (zoals ook bij de andere coupures zal worden gerealiseerd) en met de pachter worden betere afspraken gemaakt over een regelmatige openstelling van het fortterrein op alle dagen van de week. Voor de langere termijn wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om vóór langs het Fort te kunnen fietsen, rekening houdende met het afschermen van kwetsbare zaken van de pachter. Deze optie komt in beeld zodra Fort Aalsmeer door stichting Stadsherstel recreatief opgewaardeerd gaat worden en er vanuit het Fort meer activiteiten voor een breder publiek zullen worden georganiseerd. 3. Sluiscomplex bij Fort Aalsmeer In de startfase gaan we uit van het herstel van de originele watergang bij Fort Aalsmeer. Het water is in eigendom van Hoogheemraadschap Rijnland, net als het sluiscomplex. In de voorbereidende fase is uitgezocht of ook het sluiscomplex weer in originele en functionerende staat teruggebracht kon worden. In eerste instantie werd hiervoor uitgegaan van een kostenpost van ,-. Uit nader onderzoek blijkt dit bedrag veel te laag te zijn geraamd. Omdat er geen financiering beschikbaar is voor het restaureren van het sluiscomplex, is besloten om dit nu niet te doen. 4. Voetpad bij Meerlanden Het Definitief Ontwerp gaat uit van de aanleg van een voetpad in het zuidoostelijk deel van het Geniepark (ten zuiden van het Voorkanaal). Het zou gaan om een voetpad tussen Fort en Aalsmeerderweg, achter het afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden, de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) en een aantal private partijen. Het voetpad van 5

9 onderwerp Volgvel 9 meter breed zou op eigendom van Hoogheemraadschap Rijnland worden aangelegd. Omdat de toegevoegde waarde van de route, pal langs de Meerlanden en de RWZI niet voldoende groot was ten opzichte van de investeringen die gedaan moesten worden is besloten om de aanleg van het voetpad buiten de scope van deze fase te plaatsen. De mogelijkheid houden we open voor de lange termijn visie van het Geniepark. 5. Aansluiting op station Hoofddorp Het Definitief Ontwerp van het Geniepark ging uit van het opnieuw in gebruik nemen van de fietstunnel onder het spoor. Uit de (niet bestuurlijk vastgestelde) studie 'Stationsomgeving Hoofddorp Oost' van Lodewijk Baljon (juli 2013) blijkt dat een fietstunnel onder het spoor en de aansluiting op ervan op de westzijde van het station, een complexe en dure ingreep te zijn. Daarin speelt het waarborgen van de veiligheid een belangrijke rol. Op de langere termijn krijgt station Hoofddorp mogelijk een nieuw gezicht, eventueel met ingrijpende wijzigingen in de bus routing. Ook zal dan bekend zijn hoe de aansluiting gaat lopen vanuit Schiphol Trade Park naar station. Realisatie van de tunnel (in het verlengde van de Geniedijk) onder de brede bundel van sporen en busbanen lijkt eerder in deze ontwikkelingen te passen dan in de huidige context. Daarom is besloten om de beëindiging van de Geniedijk bij station Hoofddorp voorlopig buiten de uitvoering van Geniepark startfase te houden. 6. Kazematten en betonnen muren Kazematten Het voorstel uit Definitief Ontwerp ging uit van het doorzagen van de twee kazematten aan weerszijden van de snelweg A4 als entree voor fietsers naar de Geniedijk, komende vanuit en in richting van de zuidelijke ontwikkelgebieden. I 'ijff r 1 Figuur 6: illustratie van het doorsnijden van de kazemat Het Kwaliteitsteam STP & Geniepark heeft aangegeven af te willen zien van het doorsnijden van de kazematten omdat het teveel overeenkomsten vertoont met de doorgesneden kazemat bij de snelweg A2. Bovendien is onzeker wat het resultaat van het openzagen is en laten offertes een kostbare ingreep per kazemat zien. Omdat de fietsverbinding vanuit Geniedijk naar enerzijds Schiphol Trade Park en anderzijds PrimAviera op dit moment nog geen prioriteit heeft, is besloten om de fietsverbinding in deze fase nog niet te maken. De voorkeur van het Kwaliteitsteam gaat uit naar een oplossing (figuur 7) waarbij het fietspad een draai maakt onder de recentelijk geopende fietsviaduct van de A4 en daarna voor een kort deel langs de snelweg A4 loopt. De dijk blijft hierdoor zoveel mogelijk intact. Als het mogelijke tracé van de OLV (Ongestoord Logistieke Verbinding) langs de A4 definitief wordt (dit tracé wordt namelijk gezien als één van de mogelijke opties), dan is dit het moment om ook de gewenste fietsverbinding aan te leggen.

10 onderwerp Volgvel 10 f A4 r 1 Zu/d F/guur 7; oplossingsvoorstel waarbij het fietspad met de snelweg A4 mee onder het fietsviaduct door gaat Betonnen muren Stichting Stadsherstel N.V. is in samenwerking met gemeente en bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam plannen aan het maken om voor het Geniepark een programma ter versterking van de recreatieve functie te maken. Daarbij speelt hergebruik van de historische en monumentale Stellingonderdelen een belangrijke rol. Stichting Stadsherstel N.V. ziet de Geniedijk als een bijzondere en geschikte locatie die zich goed kan lenen voor expositiedoeleinden. Tussen Boerderij Den Burgh en het Geniepark komt een directe fiets- en voetgangersverbinding via de bomenweide bij Beukenhorst Oost-Oost In het Definitief Ontwerp waren de betonnen muren naast het fietspad voorzien van kijkgaten, mede uit oogpunt van sociale veiligheid en om zicht te krijgen op de bomenweide. Dit ontwerpvoorstel werd minder goed ontvangen door een aantal partijen, waaronder Provincie Noord-Holland, het Kwaliteitsteam STP & Geniepark en stichting Stadsherstel. Zij hebben aangegeven geen voorstander te zijn van het maken van gaten in de wand en willen het vergroten van sociale veiligheid liever oplossen door middel van het plaatsen van openbare verlichting. Op basis van deze argumenten is besloten om af te zien van het maken van kijkgaten in de muren. Voorgestelde fasering De volgende hoofdfasering voor Geniepark wordt aangehouden: Korte en middellange termijn: start van Geniepark (vanaf 2014) aanleg van het basispark (komende 10 jaar) het groeien van het park (na 10 jaar) Lange termijn visie: volwassen worden van het park Startfase De komende periode wordt benut voor het doorlopen van een aanbestedingsprocedure voor de startfase van de uitvoering en het verkrijgen van de daarvoor benodigde vergunningen, waaronder een monumentenvergunning, een Flora & Fauna vergunning, een kapvergunning, een Keurvergunning en een bouwvergunning voor aanleg van de bruggen.

11 Fort bij Vijfhuizen onderwerp Volgvel 11 Voor deze fase hoeven geen gronden te worden verworven. Uitvoering past binnen het bestaande planologische kader. Het streven is om in het begin van 2015 te starten met de uitvoering. Voor het rooien en planten van de bomen wordt de fasering uit het 'Bomen Vervangingsplan' uit 2010 gevolgd, zie figuur 8a. Het blauwe kader is in figuur 8b apart uitgelicht en laat de fasering voor het vervangen van bomen ter hoogte van Geniepark zien., Spieringweg ^.Driemerenweg Bomen Geniedijk 1 ste fase: 2013/ de fase: 2014/ de fase: 2017/ de fase: 2020/2021 V = Vervangen R Rooien A = Aanplant Figuur 8a: fasering Bomen Vervangingsplan Geniedijk van Vijfhuizen tot Fort Aalsmeer ('Bomen Vervangingsplan' uit 2010) Station FRONTZIJDE K7K4t V Rijnlanderweg A V. A4 «KEELZIJDE Aalsmeerderweg R Fort bij Aalsmeer Figuur 8b: fasering vervangen bomen ter hoogte van Geniepark In figuur 8b is te zien dat over de gehele zuidkant van de dijk tussen station Hoofddorp en Fort Aalsmeer in 2014/2015 iepen aangeplant gaan worden, met een onderlinge afstand van 14 meter hart op hart. De 9 populieren (met een diameter maat groter dan 100 cm) die in het eerste deel aan zuidzijde van de dijk staan tussen station en Rijnlanderweg worden gerooid. Over de gehele lengte worden de meest noordelijk gelegen rij populieren (met een diameter maat kleiner dan 30 cm) tussen Rijnlanderweg en Fort gerooid. Om voldoende rekening te houden met de habitat van de vleermuis, als beschermde diersoort vanuit de Flora- en Fauna wetgeving, blijft de rij populieren gelegen tussen fietspad en noordzijde van de dijk over de gehele lengte behouden voor de komende jaren. Deze circa 350 populieren, wortelend aan de keelzijde van de Geniedijk, zullen rond 2020/2021 vervangen gaan worden door iepen. De iepenrij aan zuidzijde van de dijk heeft dan voldoende omvang om als aanvliegroute door de vleermuis gebruikt te kunnen worden en bevat voldoende luwte voor de prooidieren van de vleermuis (vliegende insecten). Voorgesteld wordt om de bekostiging van de laatste bomenvervangingsfase mee te nemen in de aanvraag van VOR3 (Vernieuwing Openbare Ruimte) die naar verwachting in 2017 zal plaatsvinden. Het gaat daarbij om een geraamd bedrag van ,- (exclusief indexering en prijspeil 2012).

12 onderwerp Volgvel 12 Na de startfase Na uitvoering van de startfase van het Geniepark (het gemeentelijk deel) zal gewerkt worden aan de aansluiting van de Geniedijk op haar omgeving. In deze fase worden die delen van het park aangelegd die planologisch gezien relatief makkelijk in te passen zijn. Het Geniepark is opgenomen in vier bestemmingsplannen. Het gaat om de volgende bestemmingsplannen: - A4 Zone West (A4ZW) Rijsenhout glastuinbouw Rijsenhout en omgeving Schiphol Logistics Park. De bestemmingsplannen A4ZW, Rijsenhout glastuinbouw en Rijsenhout en omgeving zijn inmiddels onherroepelijk. Het bestemmingsplan Schiphol Logistics Park is in voorbereiding. Binnen de nieuwe bestemmingsplanperiode zal er binnen de exploitatiegebieden gefaseerd gerealiseerd worden. Hieronder geven de opdrachtgevers voor hun eigen onderdeel van Geniepark een korte stand van zaken met doorkijk naar de toekomst: Schiphol Trade Park (GEM A4ZW) De GEM A4ZW heeft aangegeven dat zij pas na 2017 gaan starten met de aanleg van hun deel van het Geniepark. De verbinding tussen de eerst fase van Schiphol Trade Park en het station zal wellicht eerder nodig zijn. Dit houdt verband met de komst van een mogelijke eerste klant in het Campusgebied, en is al dan niet in combinatie met het realiseren van een Schakelgebouw in het parkdeel van Geniepark. Dit gaat de komende periode verder uitgewerkt worden door de GEM A4ZW en vervolgens besproken met gemeente. Schiphol Logistics Park (SADC) Het deel van Geniepark in Schiphol Logistics Park (de bomenweide SLP) wordt verder uitgewerkt door SADC. Afhankelijk van de planning van hun Masterplan en het bestemmingsplan Schiphol Logistics Park is de aanleg voorzien rond 2016/2017. PrimA4a (Elora en SGN) Voor de ontwikkeling van PrimA4a is een ontwikkelovereenkomst gesloten met Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN). Binnen dat gebied mogen zelfrealisatoren ook deelgebieden ontwikkelen. Het Geniepark ligt binnen deelplan 7 en dat deelplan gaat ontwikkeld worden door eigenaar Elora B.V. Voor dit deelplan is een wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Rijsenhout glastuinbouw opgenomen. De gemeente probeert in samenspraak met betrokken partijen tot een evenwichtige verdeling van kosten te komen ten aanzien van bijvoorbeeld het Geniepark. De realiteit laat zien dat niet alle deelgebieden van PrimA4a (geheel) ontwikkeld gaan worden of pas veel verder in de tijd, waardoor verevening van kosten in het gedrang komt. Wat dit betekent voor de ontwikkeling van dit deel van het Geniepark is nog ongewis. Daarover worden in de anterieure overeenkomst met Elora B.V. nadere (financiële) afspraken gemaakt. Beheer Op dit moment beheren we het fietspad op de Geniedijk, de kunstwerken en de boven- en ondergrondse infrastructuur. Deze wijze van beheer blijft ook na realisatie van Geniepark fase 1 in stand. Het beheer van de dynamische openbare verlichting zal toegevoegd worden aan ons beheer. Voor de op de dijk aanwezige Stellingonderdelen stellen we een opstal constructie met stichting Stadsherstel N.V. voor, die op haar beurt de objecten aan derden mag verhuren. Voor deze werkzame constructie is ook gekozen bij boerderij Den Burgh.

13 onderwerp Volgvel 13 Het water, in de vorm van het Achter- en Voorkanaal, wordt door Hoogheemraadschap Rijnland beheerd. Ook in de toekomstige situatie zal dit zo blijven. Bij het Fort zijn de gronden na demping van het water destijds aan gemeente terug geleverd. Het voorstel is om de watergang van het Fort die weer in de originele staat wordt teruggebracht, eveneens door Rijnland te laten beheren. Het groen op de Geniedijk wordt momenteel (deels ecologisch) beheerd door de inzet van pachters en hun kudde schapen. Zij beheren ieder een deel van de dijk tussen station en Fort. Hierdoor hoeft er weinig machinaal gemaaid te worden. De gemeente beheert de bomen. In de toekomstig aan te leggen bomenweide van Beukenhorst Oost-Oost komen fruitbomen te staan. Het beheer van het gras kan mogelijk door een pachter worden gedaan als er schapen gaan grazen. Voor het toekomstig beheer van het Geniepark kijken we ook naar andere beheervormen dan alleen pacht. We denken aan het beheer door één of meerdere pachters en/of lokale agrariërs, een parkmanagementorganisatie waarin de omringende grondeigenaren participeren of een partij als het Recreatieschap Noord-Holland. Het onderzoeken en uitwerken van alternatieve wijzen van beheer laten we parallel lopen aan de uitvoering van het Geniepark. Wat mag het kosten? Kosten De uitvoeringskosten op basis van het Technisch Definitief Ontwerp zijn geraamd op circa miljoen (exclusief BTW). Aan VTA wordt een percentage van 15% genomen ( ,-). Voor het restaureren van de Stellingonderdelen is ,- aan kosten geraamd. Om onvoorziene kosten op te vangen reserveren we zo'n ,-. Aan meerlasten voor beheer is een bedrag van ,- geraamd. Voor de realisatie van de bomenweide bij Beukenhorst Oost Oost is een deel van de strategische grondvoorraad Beukenhorst Oost Oost benodigd met een waarde van ,-. In de eerder gemaakte afspraken opgenomen in het vastgestelde raadsvoorstel 'Voorlopig Ontwerp Geniepark' uit 2011, is besloten dat alle betrokken partijen hun grond om niet inbrengen in het Geniepark. Wij conformeren ons aan de gemaakte afspraken en stellen voor om de boekwaarde van de grond voor de bomenweide van Beukenhorst Oost Oost in stand te houden op het resterend perceel strategische grond van Beukenhorst Oost Oost, waardoor deze boekwaarde per vierkante meter stijgt van 11,57 naar 12,25. Te zijner tijd wordt de boekwaarde van de gronden Beukenhorst Oost Oost ingebracht in de daartoe te openen grondexploitatie. Beukenhorst Oost Oost wordt in het kader van PLABEKA afspraken aangeduid als koude grond, waar een toekomstige kantoorbestemming op rust. De nu aan te leggen bomenweide vormt de groenuitloop en natuurlijke begrenzing voor dit kantorenterrein, waarmee het omslaan van de boekwaarde over het (resterend) nog te ontwikkelen plangebied verdedigbaar is. Totaal geeft dit geeft een investeringsbedrag van circa 3,4 miljoen (exclusief BTW) voor de startfase van Geniepark. Dekking Als dekking voor dit krediet (waarbij alle bedragen exclusief BTW zijn) stellen we daar tegenover: 1. een subsidie Buiten Uitvoeringsregeling van Provincie Noord-Holland van ,- voor 'Herstel en restauratie van de Geniedijk en de Stellingelementen in de Geniedijk'

14 onderwerp Volgvel een subsidie Brede Doeluitkering van Stadsregio Amsterdam van ,- voor het aanbrengen van een nieuwe deklaag op het fietspad, het aanleggen van dynamische verlichting en het aanleggen van twee langgerekte plateaus bij de Rijnlanderweg en de Aalsmeerderweg 3. vanuit de gemeente: a) ,- uit het budget van Deltaplan Bereikbaarheid voor het verkeersveiliger maken van de fietsoversteek van de Geniedijk met de Rijnlanderweg b) ,- uit de Beeldende Kunst en Vormgeving gelden voor het creëren van Broedplaatsen in de Stellingonderdelen c) 1.4 miljoen vanuit de reserve Ruimtelijke Investeringen Haarlemmermeer (RIH) d) Ten behoeve van de inbreng om niet de ,- aan boekwaarde uit de Strategische Gronden bestemd voor de bomenweide van Beukenhorst Oost Oost in stand te houden op het resterend perceel van Beukenhorst Oost Oost, waardoor deze boekwaarde per vierkante meter stijgt van 11,57 naar 12,25. In figuur 9 zijn de kosten en opbrengsten schematisch weergegeven. Daarin is af te lezen dat de kosten en baten tegen elkaar opwegen. Het in 2011 aangevraagde VT A-krediet van ,- om de kosten te dekken voor het doorlopen van het Voorlopig Ontwerp naar Definitief Ontwerp en bestekken en wijzigen van bestemmingsplannen is inmiddels besteed. Een deel van dit krediet wordt gedekt door gemeente en het overige door een bijdrage van de opdrachtgevers van het Geniepark, waarvan door de opdrachtgever van PrimA4a en ,- door de opdrachtgever van Schiphol Logistics Park. Kosten Opbrengsten Uitvoeren TDO Geniepark ,- subsidie Prov. NH ,- VTA 15% ,- subsidie Stadsregio ,- Stellingonderdelen restaureren ,- subsidie Deltaplan Bereikbaarheid ,- subsidie BKV gelden ,- Onvoorzien ,- Broedplaatsen Meerlasten beheer ,- RIH Geniepark ,- Strategische grondvoorraad In stand houden boekwaarde 0,- p.m bomenweide BHOO om niet grond BHOO Totaal aan kosten ,- Totaal aan opbrengsten ,- Figuur 9: kosten en opbrengsten Geniepark (exclusief BTW) Wie is daarvoor verantwoordelijk? De raad heeft naast budgetrecht een kader stellende rol en een besluitvormende taak inzake het vaststellen van de bestemmingsplannen voor Geniepark. Het college van B&W voert het project uit. Namens het college zijn hiervoor verantwoordelijk de portefeuillehouders Grootschalig groen en Recreatie en Financiën en Grondzaken. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal bij de uitwerking van elke volgende fase van het Geniepark geïnformeerd worden.

15 onderwerp Volgvel 15 Overige relevante informatie Eind 2012 is het Definitief Ontwerp Geniepark gepresenteerd aan bewoners en belangengroepen. Deze bijeenkomst was een vervolg op drie eerder gehouden bijeenkomsten over de ontwikkeling van het Geniepark. Over de uitvoering van start Geniepark gaan we communiceren via de gemeentelijke media (website, de facebook pagina van gemeente, twitter en Informeer). De communicatie stemmen we af met de andere betrokken partijen. Over het vervangen van de bomen op de andere delen van de Geniedijk in het afgelopen jaar en de gevolgen daarvan voor flora en fauna is destijds een informatief filmpje gemaakt waarin wethouder, polderecoloog en projectleider meer achtergrondinformatie gaven. Wij zijn voornemens om voor het deel van de Geniedijk waarin Geniepark valt een vervolgfilmpje te gaan maken, om op een laagdrempelige en informatieve manier te vertellen wat er gaat gebeuren. Met de pachters gaan we voorafgaand aan de werkzaamheden afspraken maken om de uitvoering in goed overleg en met zo min mogelijk overlast te laten verlopen. 4. Ondertekening Burgemeester en wethouders van de gemeente Hparlemmèrmeerj de secretaris, \) de bur jerneest drs. Thedy/Veterings Bljlage(n) Geen

GENIEPARK: militair historisch erfgoed wordt modern stadspark

GENIEPARK: militair historisch erfgoed wordt modern stadspark GENIEPARK: militair historisch erfgoed wordt modern stadspark N H S Inhoud: -1- De Stiltestelling -2- Historisch onderzoek -3- Ontwerp Geniepark de Stiltestelling Het water: van vijand naar vriend De Stelling

Nadere informatie

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Gemeente Bussum Ter beschikking stellen krediet en budget t.b.v. transformatie Grondwal De Nieuwe Vaart

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel 7 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2015.0044337 onderwerp Portefeuilehouder dr. Derk Reneman steiler Martijn Bijl MSc. Collegevergadering 29 september 2015 Raadsvergadering 1. Samenvatting Waf w/v/en

Nadere informatie

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld.

Gedurende het project wordt dit document regelmatig herzien. Dit op basis van de laatste inzichten en vragen die aan de gemeente zijn gesteld. Veelgestelde vragen over Fietspad F446.00 Roodemolenpolder Versie 3: 5 maart 2014 De plannen voor de aanleg van een nieuwe Fietsverbinding tussen Voorhout en Sassenheim door de Roodemolenpolder leiden

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Verslag derde bijeenkomst Geniepark 27 oktober 2011 in de Showkas Kwekerij De Arendshoeve. 1. Opening

Verslag derde bijeenkomst Geniepark 27 oktober 2011 in de Showkas Kwekerij De Arendshoeve. 1. Opening Verslag derde bijeenkomst Geniepark 27 oktober 2011 in de Showkas Kwekerij De Arendshoeve 1. Opening Theo Dohle van communicatieadviesbureau De Wijde Blik opent de bijeenkomst en heet alle aanwezigen welkom.

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1470607 Datum: Portefeuillehouder: 19 maart 2019 Hegger en van Meekeren Domein / Team: RUID / ONTW Behandeld door: M.C. Maartens Onderwerp: ontwikkeling

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Voorgestelde besluit: Inhoud:

Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Voorgestelde besluit: Inhoud: Vergadering: 16 mei 2006 Agendanummer: 10 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar H. Vlessert, 0595-447794 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Vlessert) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanleg van

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering 30-4-2015 Zaaknummer : Onderwerp Kredietaanvraag tijdelijke P&R en verplaatsen

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering : ļ ļ p^g 2012 Besluit: C f IVoorstelnummer: Ç.Q)2LJ\\ Heerhugowaard \QĮ 3 z Agendanr.: 8. Voorstelnr.: RB2011101 Onderwerp: Kredietaanvraag langzaamverkeersbrug over N242 in verlengde

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie VOORSTEL Adviescommissie 27 oktober 2014 agendapunt 11 Dagelijks bestuur 13 november 2014 Algemeen bestuur 18 december 2014 Voorbereid door Bijlage Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie SGP

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit: Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Alex Jansen Telefoon 5113661 E-mail: a.jansen@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 2007/215162 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) 19 december 2013 Commissie RZ OZ David Moolenburgh N.N.C. Plug 0297-29 18 31

4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) 19 december 2013 Commissie RZ OZ David Moolenburgh N.N.C. Plug 0297-29 18 31 Raadsvoorstel [ bijlage] AAN AGENDAPUNT NUMMER RAADSVERGADERING COMMISSIE ORGANISATIEONDERDEEL PORTEFEUILLEHOUDER BEHANDELEND AMBTENAAR TOESTELNUMMER de gemeenteraad 4f 0431/13 TER INZAGE BIJLAGE(N) ja

Nadere informatie

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

( ) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring (x) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 26 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Gemeenteraad 1 Agendanr. 6.1 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2015/ Adam Elzakalai H. Grootveld 1. Samenvatting Wat willen

Nadere informatie

kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang

kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp kredietaanvraag aanleg brug en aanleg pad Lotusplantsoen alsmede vergroten watergang Datum 9 november 2010 Raadsvoorstel Afdeling Grondbedrijf en Vastgoedzaken Portefeuillehouder

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 10.9 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Verdubbeling Europaweg Te besluiten om: 1. Voor de doorstroming van de Europaweg het maatregelpakket onder 2 t/m 7 als belangrijkste opgaven

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 8 maart Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 8 maart Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 8 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00196 Onderwerp: Aanleg extra fiets/wandelroute station Sassenheim - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Het college besluit in

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

Kredietaanvraag Kaj Munckweg

Kredietaanvraag Kaj Munckweg gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler F. Bonajo Collegevergadering 14 november 2006 Raadsvergadering 14 december 2006 Samenvatting In dit raadsvoorstel wordt verzocht

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL TT] 0 "

RAADSVOORSTEL TT] 0 RAADSVOORSTEL TT] 0 " 17R.00756 ŻÈ} gemeente WOERDEN Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 19 december 2017 Portefeuillehouder(s): Ten Hagen Portefeuille(s): Vastgoed, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad;

B&W Vergadering. 2. Het college heeft besloten de begroting te wijzigen conform de toelichting op de middelen na goedkeuring gemeenteraad; 2.1.8 Uitvoeringskrediet Verbeteren entree binnenstad stationstunnel 1 Dossier 539 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 539 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg

RAADSVOORSTEL. Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg RAADSVOORSTEL Onderwerp: Restauratie Oostbeer aan de Commandoweg Samenvatting: De monumentale Oostbeer aan de Commandoweg verkeert in een slechte staat van onderhoud. Regionaal heeft de restauratie van

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030

COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 COMMISSIEVOORSTEL Opiniërend BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/016030 Voorstel voor de vergadering van de Commissie Ruimte op 11 oktober 2016 Agendanummer : 5 Onderwerp: Opsteller: Portefeuillehouder: NIMBY project

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERS GENIEPARK CONCEPT-ONTWIKKELSTRATEGIE

OPDRACHTGEVERS GENIEPARK CONCEPT-ONTWIKKELSTRATEGIE OPDRACHTGEVERS GENIEPARK CONCEPT-ONTWIKKELSTRATEGIE GENIEPARK Versie 9 8 11-2011 1 INLEIDING... 3 1. OPDRACHTOMSCHRIJVING... 3 2. PROCES & ORGANISATIE... 5 3. DEELGEBIEDEN... 7 4. FASERING... 7 4.1. FASE

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor.

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40793] Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Voorgesteld besluit 1. Kennis nemen van het voorlopig ontwerp

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 5

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 5 Raadsvoorstel Agenda nr. 5 Onderwerp: verlenen van een krediet voor het volledig saneren van de zandweg Heibloemstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: A.H.C. van Oijen Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen

Nadere informatie

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden Maatregel. Afrit De gemeente Overbetuwe past momenteel de vormgeving van afrit aan. Deze aanpassing is afgestemd op de nieuwe situatie van de verbrede A5. In het Tracébesluit is deze nieuwe vormgeving

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

Raadsstuk. Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen

Raadsstuk. Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen Gemeente Haarlem Raadsstuk Onderwerp Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen Nummer 2018/342987 Portefeuillehouder Roduner,

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2016.0070389 Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Marjolein Steffens-van de Water Maureen van Munster 20 december 2016 1. Samenvatting Wat

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 14.0036 Rv. nr.: 14.0036 B en W-besluit d.d.: 25 februari 2014 B en W-besluit nr.: 14.0198 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Uitvoeringsbesluit 2 e fase aanleg groen en recreatieve

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage

Noordelijke Randweg Voorhout. Voortgangsrapportage Noordelijke Randweg Voorhout Voortgangsrapportage Voorjaar 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Stand van zaken... 4 3 Financiën... 6 4 Planning en vervolg... 8 Bladzijde 2 van 8 1 Inleiding De Noordelijke

Nadere informatie

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE

6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE 6.3 DEELGEBIED 3: BOS & ROTTE Ruimtelijke beschrijving inpassing Het deelgebied Bos en Rotte bestaat uit de volgende trajecten: tunnelmond Grindweg/Bergweg-Zuid, de landtunnel Lage Bergse Bos en de tunnelmond

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Voortgangsrapportage verbouwing en uitbreiding van Dorpshuis Wezep. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 237945 / 237984

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19-12-2017 NUMMER PS PS2018MME07 AFDELING Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER A.M. van 't Zand DOORKIESNUMMER 3346 DOCUMENTUMNUMMER 81C4B60E PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016 Verder met de Vesting Muiden Thema-uur 1 juni 2016 Inhoud Inleiding over de historie van de Vesting Muiden Aanleiding voor het project Ontwikkelplan Verder met de Vesting Muiden Uitwerkingen van het ontwikkelplan

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Onderwerp: Kader actief opheffen van geheimhouding op raadsstukken /66065 v2. Nummer Versie 1

OPLEGNOTITIE. Onderwerp: Kader actief opheffen van geheimhouding op raadsstukken /66065 v2. Nummer Versie 1 OPLEGNOTITIE Onderwerp: Kader actief opheffen van geheimhouding op raadsstukken Nummer Versie 1 Thema Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder 201 3/66065 v2 Bestuurszaken en regionale samenwerking

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 Raadsstuk Onderwerp: Vaststellen definitief ontwerp (DO) Zuiderzee-, Betuwe- en Groningenlaan Reg.nummer: 2009/210819 1. Inleiding In het Meerjarenprogramma (MJP) 2009-2013 (uitvoering 2009-2011) is de

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 11 augustus 2015 Nummer voorstel: 2015/61 Voor raadsvergadering d.d.: 29-09-2015 Agendapunt:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg 7 gemeente onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Haariemmermeer Raadsvoorstel 2011.0004280 J.C.W. Nederstigt S. van Rouendal (023 567 74 59) 8 februari 2011 1. Wat willen

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker)

Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker) Vergadering: 19 juni 2007 Agendanummer: 13 Status: bespreekstuk Behandelend ambtenaar Thijs Klompmaker, 0595-447781 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Thijs Klompmaker) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

*ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015

*ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015 *ZE9D31A5A7D* Raadsvergadering d.d. 27 januari 2015 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.13-25984/DV.14-417, afdeling Ruimte. Sellingen, 15 januari 2015 Onderwerp: Herinrichting schoolomgeving OBS De Plaggenborg

Nadere informatie

Voorgesteld wordt nu om het bedrag van ,- beschikbaar te maken voor het realiseren van de ontsluiting in 2016.

Voorgesteld wordt nu om het bedrag van ,- beschikbaar te maken voor het realiseren van de ontsluiting in 2016. VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 7 mei 206 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 206_BW_00389 Onderwerp: Vrijgeven krediet calamiteitenontsluiting Veerpolder - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Nota van B&W. In aanvulling op de projectopdracht zijn als uitgangspunten in het programma van eisen opgenomen:

Nota van B&W. In aanvulling op de projectopdracht zijn als uitgangspunten in het programma van eisen opgenomen: Nota van B&W Onderwerp Programma van eisen herinrichting Reinaldapark Portefeuille M. Divendal Auteur H.F.L. Wals Telefoon 511 46 99 / 49 12 E-mail: walsh@haarlem.nl SB/ BOR/ 2007/ 180897 Bijlagen: raadsvoordracht,

Nadere informatie

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras 1. Inleiding 2. Context 2.1 Omlegging A9 2.2 Quatrebras 2.3 Natuurwetgeving 3. Plan van Aanpak kapvergunningen 3.1 Bomen verplanten

Nadere informatie

24 september n.v.t.

24 september n.v.t. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 24 september 2018 11 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 7994-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. Een uitvoeringskrediet van beschikbaar te stellen voor de herontwikkeling van de Churchillhal RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 9 oktober 2014 14-088 Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie en Anne Frank locatie Aan de raad, Onderwerp Krediet realisatiefase Churchillhal locatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West

Raadsvoorstel. Aan de raad, M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 103814 M. Sanderse Verlening uitvoeringskrediet rioolvervanging en herinrichting Muiden Noord West Aan de raad, 1. Beslispunten Verlenen van een uitvoeringskrediet

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012

GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 Reg.nr: FLO/2011/18042 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 7 februari 2012 Agendapunt: RTG: 24 januari 2012 AAN DE RAAD Onderwerp: Uitwerking opties realisatie tweede hockeyveld Kollenberg Nuth 1. Samenvatting

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

Voorstel aan Stadsregioraad nr

Voorstel aan Stadsregioraad nr Voorstel aan Stadsregioraad nr. 2010.001 datum 1 december 2009 portefeuillehouder(s) J. Walraven beleidsterrein(en) Openbaar vervoer onderwerp Realisatie station Westervoort samenvatting voorstel De ambitie

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst. 20 april 2017

Bewonersbijeenkomst. 20 april 2017 Bewonersbijeenkomst 20 april 2017 Agenda 1. Voorstelrondje 2. Terugblik afgelopen periode 3. Masterplan vernieuwbouw locatie Alkmaar 4. Planning 5. Afsluiting Terugblik afgelopen periode 1. Optie in Heerhugowaard

Nadere informatie

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 fmff^ groningen Pifypiordrac h t 24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het realiseren van de

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Projectplan Grechtkade oost

Projectplan Grechtkade oost Projectplan Grechtkade oost Inspraaknota Vastgesteld door het Algemeen Bestuur op Verantwoording Titel: Projectplan Grechtkade oost Auteur: Marian Marcek (WSB) / Marten van der Hoeve (IB) Document: 567811

Nadere informatie

Realisatie Fietsbrug Gaasp langs de A9

Realisatie Fietsbrug Gaasp langs de A9 GROENGEBIED AMSTELLAND Adviescommissie agendapunt 10 Dagelijks bestuur Algemeen bestuur 21 juni 2012 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Besluit Korte toelichting Consequenties Realisatie Fietsbrug Gaasp langs

Nadere informatie

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding

Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten. Ophogen. Dijkverbreding Kadeverbetering Oostring Zoeterwoude-Dorp Veilige kades voor droge voeten De kades moeten de veiligheid van nu ook in de toekomst kunnen bieden. De bodemdaling in West-Nederland gaat door en we moeten

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO)

Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Intentieovereenkomst inzet middelen Plan van Aanpak Schiphol en Omgeving (PASO) Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 26 maart 2013 Inlichtingen

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250 De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250 21 30 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012 svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Herstructurering bedrijventerrein De Tweeling Portefeuillehouder: B.R. Arends Beleid en Regie D. van Heteren, telefoon ((0591)68 93 13) Team Ruimtelijk Beleid Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad

Nota van B&W. Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Onderwerp Afsluitend krediet woonrijpmaken Monacopad Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. I.M.C. Vlugt Telefoon 5113679 E-mail: i.vlugt@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 226228 Te kopiëren: A,B,C,D

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 2 maart Voorstel nr.: 17/06.

Raadsvergadering d.d. 2 maart Voorstel nr.: 17/06. Raadsvergadering d.d. 2 maart 2006. Voorstel nr.: 17/06. Onderwerp: Herhaling voorbereidingsbesluit Wilhelminapark en Geesten. Bijl.: 2. Oegstgeest, 31 januari 2006. Aan de raad. 1. Relatie met Programbegroting

Nadere informatie

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: Onderwerp: Vervanging van aangetaste kastanjebomen als gevolg van de kastanjebloedingsziekte.

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: Onderwerp: Vervanging van aangetaste kastanjebomen als gevolg van de kastanjebloedingsziekte. RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 376547 Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Vervanging van aangetaste kastanjebomen als gevolg van de kastanjebloedingsziekte. Verantwoordelijk

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND

COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND COMPENSATIEMAATREGELEN UITBREIDING BEDRIJVENTERREIN KOLKSLUIS TE T ZAND 1. INLEIDING Aanleiding De gemeente Schagen is voornemens om het bedrijventerrein Kolksluis langs de Koning Willem II-weg in t Zand

Nadere informatie

Nota van B&W. OnderwerpOntwikkelingskader De Liede

Nota van B&W. OnderwerpOntwikkelingskader De Liede Nota van B&W OnderwerpOntwikkelingskader De Liede Portefeuillehouder drs. M. J. BeZuijen Collegevergadering 29 juni 2004 Inlichtingen Hans Poulssen (023-5676183) Registratienummer Samenvatting Op 9 maart

Nadere informatie

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol

Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Analyse ontwikkeling van vraag en aanbod logistiek terreinen in de regio Schiphol Hoofdrapport 4 maart 2013 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en context pagina 3 3. Geografische afbakening pagina 4 4. Ontwikkeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel aanvullend uitvoeringskrediet voor de inrichting van het Burg. Stekelenburgplein

Raadsvoorstel aanvullend uitvoeringskrediet voor de inrichting van het Burg. Stekelenburgplein 161125-00-SPZ-01 Raadsvoorstel Burg Stekelenburgplein_crdv10uu15 1 Raadsvoorstel aanvullend uitvoeringskrediet voor de inrichting van het Burg. Stekelenburgplein Aanleiding De werkzaamheden aan het Burg.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. J.A.E. Landwehr 29 november september De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. J.A.E. Landwehr 29 november september De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 29 november 2018 Datum voorstel 18 september 2018 Agendapunt Onderwerp Herontwikkeling locatie Utrechtseweg 341, De Bilt De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting Raadsvoorstel Nummer 210 Dienst Dienst Ruimte, Wonen en Economie Datum 19 juni 2001 Betreft Winkelcentrum Nieuw-Vennep Samenwerkingscontract en verkoopcontract tussen gemeente en William Properties Brief

Nadere informatie

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025

dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 dgroen Zwolle Veenekampen, Ruiten en Tolhuislanden Beheervisie wegbeplanting 2015-2025 Deze visie geeft richting aan het beheer van de wegbeplantingen voor de komende 10 jaar. Er is geen (uitvoerings)geld

Nadere informatie

28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307

28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307 28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.108, WE Nummer 58/2014 Zaaknr. 510307 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het beschikbaar stellen van krediet ten behoeve van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november 2015 Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit 1. in te stemmen met

Nadere informatie

het plan in hoofdlijnen

het plan in hoofdlijnen an badhoevedorp het plan in hoofdlijnen vhet toekomstbeeld De A9 gaat om! Een langgekoesterde wens van de inwoners van Badhoevedorp en de gemeente Haarlemmermeer gaat in vervulling. Het nieuwe tracé van

Nadere informatie

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp Portefeuilehouder A. Elzakalai, J.J. Nobel, C.J. Loggen Collegevergadering

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

CONCEPT. t.b.v. terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT. t.b.v. terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2016/ Onderwerp Portefeuillehouder Adam Elzakalai / dr. Tom Horn Steller H. Grootveld - Teune Collegevergadering 2016 Raadsvergadering

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 14 februari 2012 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum raadsvergadering 22 mei 2018 Versie 1 Agendapunt 6.4 Naam rapporteur M.H.J. Sportel Rv.nr. 1450 Openbaar Portefeuillehouder Onderwerp Ja Dhr. J. Zwiers Ontwikkeling

Nadere informatie

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven.

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven. Memo aan : Gemeenteraad Harderwijk van : College van B&W organisatie : eenheid i.a.a. : datum : 07 augustus 2018 onderwerp : Locatie pilot off-grid tiny houses reg.nummer : 02430000016450 / 02430000050159

Nadere informatie

Nota van B&W. groencompensatie Rijkswaterstaat A9. dr. Derk Reneman 18 december 2018 Jeroen van Lemmen ( )

Nota van B&W. groencompensatie Rijkswaterstaat A9. dr. Derk Reneman 18 december 2018 Jeroen van Lemmen ( ) f7 gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Nota van B&W onderwerp Gebiedsontwikkeling Badhoevedorp en omlegging A9 - Overeenkomst groencompensatie Rijkswaterstaat A9 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 1

Raadsinformatiebrief 1 Raadsinformatiebrief 1 Onderwerp Afhandeling motie 47 ten aanzien van hockeyvereniging Z.H.C. De Kraaien. Portefeuillehouder J. Olthof B&W besluit d.d. 04-10-2016 Aan de leden van de gemeenteraad Zaanstad,

Nadere informatie

Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl

Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 28 februari 2019 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Beschikbaarstelling krediet sanering locatie Zwet 40 te Delfzijl Korte inhoud:

Nadere informatie