Starten, schakelen & wegrijden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Starten, schakelen & wegrijden:"

Transcriptie

1 Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen of uitvoeren van dit document, verboden is. Rijleshulp.nl geeft u praktische voorbeelden en adviezen, deze dient u altijd onder toezicht van een bevoegde rij-instructeur uit te voeren. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade in welke vorm dan ook. Stap 1 Starten, schakelen & wegrijden: Voordat u de auto gaat starten dient u een aantal controlehandelingen uit te voeren. Tevens gaan wij er vanuit dat u uw zithouding, de buitenspiegels en binnenspiegel goed afgesteld hebt en dat u netjes uw gordel om heeft gedaan. Dus nog niet gaan starten! Lees eerst de stappen voor de controle handelingen. Stap 2 Controlehandeling 1: Kijk of de handrem ingeschakeld staat en controleer met ingetrapte koppeling of de versnellingspook in de neutrale stand staat. (Dus in zijn vrij staat) De versnellingspook staat dan tussen 3 en 4. U kunt dit controleren door de pook even naar links te duwen en te kijken of het terug naar het midden gaat. Als de versnellingspook in een versnelling staat dan kunt u de versnellingspook niet volledig naar links duwen.

2 Stap 3 Zet geen stroomverbruikers aan zoals verlichting, radio, achterruitverwarming en ruitenwissers, zolang u niet gestart hebt. U heeft stroom nodig om te kunnen starten. Indien u een zwakke accu heeft, zet dan juist niet eerst de stroomverbruikers aan want dan raakt de accu eerder leeg en u heeft dan geen stroom meer om te kunnen starten. Als de motor eenmaal aan staat dan voorziet de dynamo de auto van stroom. Met de overtollige stroom wordt de accu opgeladen. Stap 4 Controlehandeling 2: Draai de sleutel om totdat u contact maakt en controleer of de meeste controlelampjes aan gaan en na de zelftest weer uitgaan. Dat is meestal na 2 à 3 seconden. Indien u niet wacht tijdens de zelftest kunnen er storingen optreden. Stap 5 Na de zelftest kunt u de motor starten door de sleutel verder om te draaien. Laat direct na het starten de sleutel los! Indien u de sleutel te lang vasthoudt kan de startmotor stuk gaan. Je kunt aan de toerenteller zien of de motor aan staat. Controleer of alle controlelampjes uit staan behalve van de handrem want die staat nog omhoog.

3 Stap 6 Controleer nu de werking van de voetrem door het in te trappen. Als het goed werkt dan kunt u het rempedaal niet volledig indrukken en voelt u de remdruk. Mocht u de rempedaal wel volledig in kunnen trappen net als het koppelingspedaal, dan functioneren de remmen waarschijnlijk niet goed. Controleer dan het remvloeistofniveau en de werking van de remmen direct na het wegrijden. Ga niet rijden met slechte remmen! Na het starten gaat u schakelen en wegrijden Stap 7 Nu u de motor gestart heeft, kunt u, indien nodig het dimlicht, de achterruitverwarming, radio en ruitenwissers aanzetten. Zorg in ieder geval dat het zicht goed is voordat u begint met wegrijden. Stap 8 Om te kunnen wegrijden en schakelen gelden er twee belangrijke basisregels: Regel 1 Voor het schakelen gelden de volgende regels: Laat eerst het gaspedaal helemaal los, trap dan het koppelingspedaal volledig en snel in, schakel daarna rustig naar de juiste versnelling.

4 Stap 9 Regel 2 Voor het wegrijden gelden de volgende regels: Geef eerst een beetje gas, laat daarna het koppelingspedaal een beetje opkomen, geef daarna meer gas en laat het koppelingspedaal meer opkomen. Dit blijf u herhalen totdat het koppelingspedaal helemaal los is en uw snelheid tussen 10km/per uur en 20km/per uur is. Plaats na het loslaten van het koppelingspedaal uw linkervoet links op de schuine rand naast het koppelingspedaal. Stap 10 Nu u regel 1 kent, passen we dat toe, we gebruiken Regel 1 om te kunnen schakelen. 1. Het gaspedaal is al los, omdat we nog stil staan. 2. Trap met de bal (punt) van uw linker voet het koppelingspedaal volledig en snel in. 3. Schakel rustig naar de 1 e versnelling door de pook naar links te duwen en dan naar voren te schuiven. Stap 11 Voordat u weg wilt rijden moet u rondom de auto gekeken hebben om te bepalen of het veilig is om weg te kunnen rijden! Kijk hierbij in uw binnenspiegel, rechterbuitenspiegel, over uw rechterschouder en weer in uw binnenspiegel, naar voren, linkerbuitenspiegel en over uw linkerschouder. Geef pas richting naar links aan op het moment dat de weg vrij is en u weg kunt en wilt rijden. (Voor de kijkvolgorde gaan wij er vanuit dat u aan de rechterkant van de weg stilstaat en weg wilt rijden)

5 Stap 12 Breng uw rechterhand vlot naar de handrem, om de handrem eraf te halen. Druk hierbij het knopje licht in, til daarna de handrem iets omhoog waardoor u de knop gemakkelijker volledig in kunt drukken. Laat de hendel naar beneden zakken totdat het controlelampje uit gaat en laat daarna het knopje los. Stap 13 Breng uw rechterhand terug naar het stuur om de ideale stuurpositie in te nemen: Zoals de wijzers van de klok staan om kwart voor drie. Download ook de lesonderdeel In- en uitstappen & stoel goed afstellen. Want zonder een goede zithouding kunt u niet goed concentreren en lekker rijden. Stap 14 Om weg te rijden passen we Regel 2 toe: Geef eerst een beetje gas. Tijdens het gas geven gaat de motor sneller draaien dit kunt u horen aan het geluid van de motor en u kunt het zien aan de toerenteller die stijgt. Als de toerenteller tussen de 1000 en 2000 toeren draait houd u het gaspedaal vast en laat u het koppelingspedaal geleidelijk opkomen totdat u ziet dat de auto in beweging komt. Dit noemen we het aangrijpingspunt. Houdt het koppelingspedaal daar 2 seconden vast en geef geleidelijk meer gas.

6 Stap 15 Kijk tijdens het wegrijden nog een keer naar voren, in de binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en over uw linkerschouder om te bepalen of het nog steeds veilig is om weg te kunnen rijden of dat u toch moet stoppen om voorrang te verlenen. Geef tijdens het vasthouden van het koppelingspedaal geleidelijk meer gas. Zorg hierbij dat uw toerenteller niet boven de 2000 toeren komt. Anders maakt de motor te veel lawaai. Laat ook tijdens het gasgeven het koppelingspedaal geleidelijk opkomen totdat het helemaal los is. Stap 16 Na het loslaten van het koppelingspedaal mag u wel meer gas geven totdat de toerenteller tussen de 2000 en 3000 toeren komt. Door de juiste verhouding tussen het gaspedaal en koppelingspedaal kunt u zorgen dat de auto steeds sneller gaat rijden.. Stap 17 Er kunnen veel dingen fout gaan tijdens het wegrijden: 1. De motor slaat af. 2. U hoort teveel loei geluid van de motor en de auto trekt niet snel op. 3. Tijdens het wegrijden schokt de auto. 4. U hoort de tandwielen van de versnellingsbak op elkaar knarsen. 5. Het schakelen lukt niet. De oplossingen voor al deze fouten kunt u lezen bij lesonderdeel: Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden.

7 Stap 18 De motor slaat af! U heeft dan waarschijnlijk te weinig gas gegeven, de toerenteller komt dan onder de 1000 toeren in combinatie met teveel de koppeling op te laten komen! De juiste verhouding om weg te rijden is door gas te geven totdat de toerenteller tussen de 1000 en 2000 toeren staat. Laat het koppelingspedaal opkomen totdat u ziet dat de auto in beweging komt met de omgeving. Houd de koppelingspedaal op dat punt 2 tot 4 seconden vast en geef geleidelijk meer gas voordat je het koppelingspedaal rustig verder laat opkomen. Stap 19 Als u eenmaal op gang bent, kunt u het koppelingspedaal geleidelijk geheel op laten komen en uw linkervoet naast het koppelingspedaal plaatsen. Laat hierbij het koppelingspedaal pas helemaal los als u de snelheid van meer dan 10 km/ per uur heeft bereikt. Ook mag u uw voet niet te lang op of boven het koppelingspedaal houden. Hierdoor kunnen de koppelingsplaten sneller gaan slijten. We hebben nog een paar belangrijke tips voor het schakelen en wegrijden: Tip 1 Houd de versnellingspook niet te strak vast en schakel niet te snel, schuin of te ruw, dat is niet goed voor de tandwielen van de versnellingsbak! Maar houd de versnellingspook ontspannen vast zoals we het nu voor doen en schakel altijd in twee of drie stappen en niet in één ruk! De tandwielen hebben even de tijd nodig om in elkaar geschoven te worden.

8 Tip 2 1 e versnelling naar links, naar voren Druk de versnellingspook naar de linkerzijkant en schuif het daarna naar voren. Tip 3 2 e versnelling naar links houden, naar achteren, naar achteren Om te voorkomen dat de pook in zijn vrij komt en u naar de 4 e versnelling schakelt, is het belangrijk om de versnellingspook naar de linkerzijkant te duwen en tijdens het zachtjes geduwd houden naar de 2 e versnelling te schakelen. Tip 4 3 e versnelling naar voren, loslaten, naar voren Duw de versnellingspook naar voren en laat het los zodat het in zijn vrij valt dan staat het precies tussen de 3 e en 4 e versnelling. Daarom hoeft u vanuit zijn vrij niet naar rechts te duwen want de pook gaat uit zich zelf een beetje naar rechts (naar het midden) tijdens het loslaten. Indien u wel naar rechts duwt, is de kans groot dat u de rechter zijkant voelt en naar de 5 e versnelling schakelt in plaats van de 3 e versnelling.

9 Tip 5 4 e versnelling naar achteren, naar achteren Om van de 3 e versnelling naar de 4 e versnelling te gaan, schakelt u de versnellingspook in 2 stappen naar achteren zoals met de pijltjes aangegeven staat. Het is beter om in 2 stappen te schakelen zodat de tandwielen meer tijd krijgen om in elkaar te vallen. Als u dat in één ruk doet dan is dat slechter voor de tandwielen. Tip 6 5 e versnelling naar voren, naar rechts, naar voren Voor de 5 e versnelling is het belangrijk om de pook in zijn vrij te zetten en daarna naar de rechterzijkant te duwen en daarna naar voren. Meestal moet u voor de achteruitversnelling R de versnellingspook indrukken of een hendeltje een stukje omhoog doen. Wees daarom niet bang om vanuit zijn vrij de versnellingspook naar de rechterzijkant te duwen. Tip 7 6 e versnelling naar rechts houden, naar achteren, naar achteren Veel nieuwe auto s hebben de 6 e versnelling om nog zuiniger te kunnen rijden. Houd hierbij vanuit de 5 e versnelling de pook tegen de rechterzijkant en schakel in 2 stappen naar achteren om naar de 6 e versnelling te gaan.

10 Tip 8 R staat voor Reverse om achteruit te kunnen rijden, de plek van de achteruitversnelling kan per merk en type auto verschillen. Soms is het rechts onder, soms links boven of op een ander plek. In dit geval moeten we de ring op de versnellingspook omhoog trekken, dan de versnellingspook naar links duwen en daarna naar voren schuiven. R schakelen Tip 9 Bij het wegrijden is het heel belangrijk om het koppelingspedaal even vast te houden bij het aangrijpingspunt en daarna rustig omhoog te laten komen om zo de motor de gelegenheid te geven zijn kracht over te brengen op de wielen. Na het volledig loslaten van het koppelingspedaal moet u uw voet ernaast plaatsen om overmatige slijtage aan de onderdelen van de koppeling te voorkomen. Tip 10 Het koppelingspedaal trapt u in met de bal van de linkervoet. Tijdens het oplaten komen van het koppelingspedaal, tilt u uw hak van uw voet ook op. Als u dit niet doet dan verschuift het koppelingspedaal naar het midden van uw voet en dan kunt u lastiger het koppelingspedaal volledig intrappen.

11 Tip 11 Met uw rechtervoet dient u alleen gas te geven. Houd tijdens het gas geven uw hiel op de vloer en de rechterkant van uw voet tegen de rechterzijkant om steun te vinden. Hierdoor voorkomt u dat uw voet gaat zweven en schokkend gas geeft. Tip12 Na het wegrijden kijkt u in de binnenspiegel en linkerbuitenspiegel! Hiermee controleert u het overige verkeer. Hierna kunt u de snelheid aanpassen aan het overige verkeer. Probeer vlot mee te rijden met het verkeer. Als er meer afstand tussen u en de voorligger ontstaat, geef dan gas bij. In principe moet u minimaal de tweede of derde auto volgen om bij elkaar te blijven. De meeste rij-instructeurs hebben een eigen manier van lesgeven. De een legt het uitgebreid uit, de ander kort. Dit is op zich niet erg als u het maar begrijpt en veilig uitvoert. De ene leerling heeft een uitgebreide uitleg nodig, de andere een korte uitleg. Ook kan het kijkgedrag per situatie verschillen maar de belangrijkste richtlijnen hebben wij hier omschreven. Wilt u automatisch op de hoogte gehouden worden over de nieuwste instructiefilms, meld u dan aan voor de nieuwsbrief. Ga naar de website, klik op nieuwsbrief en vul uw gegevens in. Kent u iemand die pas geslaagd is? Stuur dan gratis een felicitatiekaart! Kijk op Rijleshulp.nl voor meer informatie. Dankzij de ondertiteling van de instructiefilms is het ook geschikt voor slechthorenden of dove bestuurders. Rijleshulp.nl is mede mogelijk gemaakt door rijschool

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden.

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden. Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: File parkeren

Bijzondere manoeuvre: File parkeren Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Lesonderdeel instappen, stoel afstellen en uitstappen:

Lesonderdeel instappen, stoel afstellen en uitstappen: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Module 3 Handelingsanalyses Bijzondere manoeuvres

Module 3 Handelingsanalyses Bijzondere manoeuvres 1. WEGRIJDEN Koppelingspedaal intrappen. Binnenspiegel, voor, linkerbuitenspiegel links naast. Geheel en vlot met de bal van de linkervoet. Controleer of je overig verkeer voor moet laten gaan (art. 54RVV)

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Module 1 Handelingsanalyses Bediening en controle

Module 1 Handelingsanalyses Bediening en controle 1. INSTAPPEN Naar auto begeven. Loop voor de auto langs. Als je voor de auto langs loop, heb je goed zicht op het verkeer dat op jouw weghelft nadert. Wacht bij de linkerkoplamp en kijk. Links en rechts.

Nadere informatie

Rijschool Amstelland 06 22115768

Rijschool Amstelland 06 22115768 De hellingproef (Hellingproef met de voetrem kan alleen bij een diesel motor worden toegepast) Voor dat je stopt ga je eerst kijken (binnen spiegel, rechterschouder en dan de richting). Als je eenmaal

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer

Inhoudsopgave. Inleiding. Colofon: Hoe slaag ik in 1 keer Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave inleiding colofon 2. Het praktijkexamen 3. Opstarten schakelen afsluiten 4. Snelheid 5. Kijktechniek 6. Knipperen 7. Plaats op de weg 8. Snelweg 9. Anticiperen 10. Bijzondere

Nadere informatie

Het wegrijden Hoe doe je dat?

Het wegrijden Hoe doe je dat? Het wegrijden Hoe doe je dat? Handeling bij het wegrijden Wegrijden is een bijzondere manoeuvre. Dat is een speciale handeling. Tijdens het uitvoeren van deze handeling moet je alle verkeer (zoveel voetgangers

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan

Bijzondere verrichtingen. Keren. Bijz. verr. keren dmv 3x steken op een niet te brede rijbaan Bijzondere verrichtingen Bijz. verr. keren dmv 3x steken 130328 Keren op een (3x steken) Verkeersschool (3x steken) Dit is een bijzondere verrichting. Een bijzondere verrichting dient altijd veilig en

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Rijklaar maken van het voertuig

Rijklaar maken van het voertuig Rijklaar maken van het voertuig Rijklaar maken van het voertuig, zoals beschreven in de Rijprocedure B Voordat er met het voertuig aan het verkeer wordt deelgenomen moet het rijklaar gemaakt worden. Hierbij

Nadere informatie

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S DASHBOARD 1 Linker hendel: bediening buitenverlichting - 2 Instrumentenpaneel - 3 Rechter hendel: bediening ruitenwissers, achterruitwisser, trip computer

Nadere informatie

NL ESP-Systeem

NL ESP-Systeem 603.83.515 NL ESP-Systeem ESP-SYSTEEM (Electronic Stability Program) Dit systeem bewaakt de stabiliteit van de auto als de wielen hun grip verliezen, waardoor de auto beter op koers blijft. De werking

Nadere informatie

Speciale verrichtingen bij het CBR

Speciale verrichtingen bij het CBR Speciale verrichtingen bij het CBR 1. Hellingproef 2. Stopopdracht 3. Keren d.m.v 3 keer steken 4. Keren d.m.v een halve draai 5. Keren d.m.v een bocht achteruit 6. Parkeren in file vooruit (rechts) 7.

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: De voorkant De verlichting moet heel zijn en werken (de werking van de verlichting, remlichten en richtingaanwijzers kan voor je gaat rijden gecontroleerd worden door de examinator) De

Nadere informatie

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer

wegrijden in het verkeer / stoppen buiten het verkeer Inleiding: wegrijden in het verkeer In de vorige lesonderwerpen zijn alle basishandelingen die nodig zijn voor het rijden met een auto behandeld. Vanaf dit lesonderwerp, het wegrijden in het verkeer, wordt

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: In deze handleiding vind je de specifieke voertuigkenmerken van de Suzuki Swift. Algemene dingen kun je in je Ris praktijkboek vinden. Dus hier kun je b.v. vinden met welk knopje je de

Nadere informatie

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN

6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN 6.5. EVENWIJDIG TEN OPZICHTE VAN DE WEG RECHTS PARKEREN TUSSEN TWEE VOERTUIGEN Hoe verloopt dit manoeuvre tijdens het praktijkexamen Dit manoeuvre wordt uitgevoerd in een straat met rustig tot matig verkeer

Nadere informatie

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG

Alles wat je moet weten. BE rijopleiding. Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR. Auto peugeot 807 04-SB-BG Alles wat je moet weten BE rijopleiding Meenemen naar het examen: Orgineel auto rijbewijs. Oproepkaart CBR Auto peugeot 807 04-SB-BG Veilig op weg in het verkeer in samenwerking met Verkeersschool Boensma

Nadere informatie

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive

Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Duurzaam rijden, samen met ECOdrive Beknopte gebruiksaanwijzing Algemene versie 07-2014 Introductie Het duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Veel bedrijven zijn verplicht CO 2 -doelstellingen

Nadere informatie

F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S

F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S Raadpleeg voor een uitvoerige beschrijving en meer informatie, of in noodgevallen, het instructieboek. DASHBOARD 1 Linker hendel: bediening buitenverlichting

Nadere informatie

Handelingsanalyse. volgens rijprocedure. Categorie

Handelingsanalyse. volgens rijprocedure. Categorie Handelingsanalyse volgens rijprocedure Categorie B Hierna vindt u de handelingsanalyse voor de auto, de rijprocedure heeft als basis gelegen bij het maken van deze handelingsanalyses. Het is raadzaam om

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing VeloPlus Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Gebruikershandleiding kort

Gebruikershandleiding kort kort Van Raam BV Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Positie zitting Om de positie van de stoel correct in te stellen zet de berijder een voet op het pedaal in de uiterste stand vanaf de berijder. Stel de

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

VOORWOORD... 5 HOE IS DEZE PRAKTIJKBEGELEIDING HET BEST TE GEBRUIKEN?... 6

VOORWOORD... 5 HOE IS DEZE PRAKTIJKBEGELEIDING HET BEST TE GEBRUIKEN?... 6 VOORWOORD... 5 HOE IS DEZE PRAKTIJKBEGELEIDING HET BEST TE GEBRUIKEN?... 6 1 VOORBEREIDINGS EN CONTROLEHANDELINGEN... 7 1.1 Inleiding: controle van de carrosserie... 7 1.2 Instappen... 7 1.3 Instellen

Nadere informatie

Bijzondere Verrichtingen CBR

Bijzondere Verrichtingen CBR Bijzondere Verrichtingen CBR Lopend achteruit parkeren De motor afzetten en aan de linker zijde van de motor lopen met 2 handen aan het stuur. Voorrem bedienbaar houden en eventueel gedoseerd bedienen.

Nadere informatie

Rijopleiding Stap voor Stap

Rijopleiding Stap voor Stap Rijopleiding Stap voor Stap Module 1... 2 1. Controle buiten de auto... 2 2. Controle in de auto... 2 3. Instappen... 2 4. Uitstappen... 3 5. Zithouding... 3 6. Stuurhouding... 3 7. Afstellen spiegels...

Nadere informatie

HANDELINGSANALYSE VOLGENS RIJPROCEDURE CATEGORIE A

HANDELINGSANALYSE VOLGENS RIJPROCEDURE CATEGORIE A HANDELINGSANALYSE VOLGENS RIJPROCEDURE CATEGORIE A Hierna vindt u de handelingsanalyse voor de motorfiets, de rijprocedure heeft als basis gelegen bij het maken van deze handelingsanalyses. Het is raadzaam

Nadere informatie

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Training Rijden onder specifieke omstandigheden

<<RIJOPLEIDING IN STAPPEN>> Training Rijden onder specifieke omstandigheden Training Rijden onder specifieke omstandigheden De belangrijkste leerpunten op een rij Als onderdeel van de Rijopleiding in Stappen heb je deelgenomen aan de training Rijden

Nadere informatie

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Instructie www.lolkama.com Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Voor het CBR praktijkexamen worden door de examinator, controle vragen gesteld over de banden, motor, dashboard

Nadere informatie

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project

Over Betuwe College. Lego Mindstorm project Inhoudsopgave 1 Het aansluiten van onderdelen.... 3 2 De lego software.... 4 2.1 Het programeerscherm.... 5 2.2 Programma naar NXT... 6 3 Introductie tot programmeren.... 7 3.1 De druksensor.... 7 3.2

Nadere informatie

(omcirkel het meest juiste antwoord)

(omcirkel het meest juiste antwoord) Meerkeuzevragen (omcirkel het meest juiste antwoord) Theorietoets module 1+2 (blad 1) 1. Om met een auto te mogen rijden moet de bestuurder kunnen tonen:? kentekenbewijs deel I en I verzekeringspapieren

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing kort

Gebruiksaanwijzing kort O-Pair² Van Raam BV Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Tel. : +31 (0)315 257370 E-mail : info@vanraam.nl Internet : www.vanraam.nl Versie 14.10 Zadelhoogte U stelt de zadelhoogte correct in, door op de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing OPair Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06 Let

Nadere informatie

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe?

Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg invoegen en uitvoegen hoe? Snelweg vast procedure Ga je naar een ander stad waarbij je stukje op de snelweg moet rijden? Denk dan aan: Je route tot je eind bestemming. Welke ANWB borden je moet

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist BEDIENINGSUITLEG 1 - Bestuurderszetel 17 - Hendel stuurafstelling 2 - Sleutelschakelaar (START) 18 - Bedieningshendel hijsen linker

Nadere informatie

Bijlage behorende bij de Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid

Bijlage behorende bij de Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid Bijlage behorende bij de Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid Geharmoniseerde communautaire codes Bestuurder (medische redenen) 01. Correctie en/of bescherming van het gezichtsvermogen 01.01

Nadere informatie

Voertuig Controle Golf 7

Voertuig Controle Golf 7 Voertuig Controle Golf 7 Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33.

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33. Instrumenten verklikkerlichten De verklikkerlichten die hier staan vermeld, zijn niet in alle auto s aanwezig. Deze beschrijving geldt voor alle instrumentenuitvoeringen. X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht

Nadere informatie

Rijbewijs praktijkexamen: inleiding basisrijtechnieken

Rijbewijs praktijkexamen: inleiding basisrijtechnieken Rijbewijs praktijkexamen: inleiding basisrijtechnieken Inleiding basisrijtechnieken.- De bedoeling van deze handleiding is om beginnende bestuurders én hun begeleider een houvast te geven om de basisrijtechnieken

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen

Freeshandleiding. Algemene richtlijnen Freeshandleiding Algemene richtlijnen Introductie Welkom in de PMB! Veiligheid is hier het allerbelangrijkst. Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een stofjas draagt. Lang

Nadere informatie

Dualogic versnelllingsbak van de Fiat

Dualogic versnelllingsbak van de Fiat F I A T 5 0 0 603.95.085 NL D U A L O G I C In dit supplement worden de gebruiksmogelijkheden beschreven van de elektronisch geregelde mechanische. Voor het juiste gebruik van de versnellingsbak is het

Nadere informatie

BEDENK DAT VOOR ELKE OEFENING GELDT:

BEDENK DAT VOOR ELKE OEFENING GELDT: ( 01-a) Stoppen aan rechter zijde van de weg (STOPOPDRACHT) 01- Spiegelen (Binnen-Buiten-Rechter Schouder) 03- Scannen (nacontrôle over rechts) 04- Stoppen achter auto (stoppen als je de banden net niet

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Automatische transmissie

Automatische transmissie Automatische transmissie TRANSMISSIEHENDEL H3916 De CommandShift transmissie kan als automaat en als handbak worden gebruikt. Automatische bediening Normaal staat de transmissie op 'automatisch'. Nadat

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Praktijk leren auto. Het praktijkboek voor het CBR praktijkexamen

Praktijk leren auto. Het praktijkboek voor het CBR praktijkexamen Praktijk leren auto Het praktijkboek voor het CBR praktijkexamen EU NL Praktijk leren auto Het praktijkboek voor het CBR praktijkexamen EU NL Inhoudsopgave Handleiding... 3 Eigen verklaring... 4 Leerstijlentest...

Nadere informatie

ComfortControl 01 NEIGVERGRENDELING 02 NEIGWEERSTAND 05 RUGLEUNINGHOOGTE 03 ZITDIEPTE 06 RUGLEUNINGHOEK 04 ZITHOOGTE 07 ARMLEUNING HOOGTE

ComfortControl 01 NEIGVERGRENDELING 02 NEIGWEERSTAND 05 RUGLEUNINGHOOGTE 03 ZITDIEPTE 06 RUGLEUNINGHOEK 04 ZITHOOGTE 07 ARMLEUNING HOOGTE Stap 1: Ontgrendel uw stoel. 01 NEIGVERGRENDELING Stap 2: Stel de stoel af op uw lichaam. 02 NEIGWEERSTAND 03 ZITDIEPTE 04 ZITHOOGTE Stap 3: Stel de stoel af op uw manier van werken. 05 RUGLEUNINGHOOGTE

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

E-Book praktijklessen

E-Book praktijklessen E-Book praktijklessen Dit digitale auto praktijkboek is online te lezen en te downloaden op www.verkeersschoolharrievanhout.nl en is bedoeld ter ondersteuning van jouw praktijklessen. Alle hoofdstukken

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Elektrische fiets. Handleiding

Elektrische fiets. Handleiding Elektrische fiets Handleiding 6-7-2009 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:...1 Display:...2 Openen van de Accubehuizing...3 Hoe de accu wordt opgeladen...3 U kunt de accu als volgt opladen:...3 Onderhoud van

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Handleiding: Rupsdumper vaste kipbak. Veiligheidsvoorzieningen

Handleiding: Rupsdumper vaste kipbak. Veiligheidsvoorzieningen Handleiding: Rupsdumper vaste kipbak. Veiligheidsvoorzieningen Draag de nodige beschermmiddelen: een veiligheidshelm, veiligheidsbril, anti-slip werkschoenen, werkhandschoenen, gehoorbescherming. Draag

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Manual voor het de-/monteren van dashboard en tellerplaatunit (Mazda 323F BA)

Manual voor het de-/monteren van dashboard en tellerplaatunit (Mazda 323F BA) Manual voor het de-/monteren van dashboard en tellerplaatunit (Mazda 323F BA) Benodigdheden: - Indiglo plasma tellerplaten - 2 kruiskopschroevendraaiers (groot en klein) - platbek schroevendraaier - zaklamp

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

01.07 Specifiek gezichtshulpmiddel

01.07 Specifiek gezichtshulpmiddel LEGENDE: = verwijderd = toegevoegd = aangepast 01. Correctie enof bescherming van het gezichtsvermogen 01. Correctie enof bescherming van het gezichtsvermogen 01.01 Bril 01.01 Bril 01.02 Contactlenzen

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding LT-2006.01 POPCORNMACHINE Lees voor het opzetten en gebruiken van het toestel de gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij het toestel. Handel altijd

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic Merk Model Product VAG DQ250 Mechatronic Revisie 1.1 Documentcode P0051.03.01 Inhoud 1. Benodigd gereedschap... 3 2. Demontage handleiding... 4 3. Montage

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Big. Deze handleiding geeft u meer informatie over de accu, het gebruik van de accu en het

Nadere informatie

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm.

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Motor en as 1 Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Sleep het startblokje en motor rechtsom tegen elkaar. Als je een fout maakt, dan kan je een blokje ook weer terugslepen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding kort

Gebruikershandleiding kort Velo-Plus² Van Raam BV Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Zadelhoogte U stelt de zadelhoogte correct in, door op de fiets te gaan zitten en een voet op het pedaal in de onderste stand te zetten. In die

Nadere informatie

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg

Module 4 Handelingsanalyses (Auto)snelweg 1. INVOEGEN OP EEN AUTO(SNEL)WEG Herkennen autoweg autosnelweg. A.h.v. verkeerstekens kun je het verschil maken tussen de autoweg en de autosnelweg. De maximumsnelheid verschilt. Als je invoegt met dezelfde

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel Ju Jitsu Dõ Deel 3 Programma Oranje 1 streepje oranje vlot vallen 2 streepje oranje omarmingen duw op de borst greep om het hoofd haargreep 3 streepje oranje toepassing van de worpen 4 streepje oranje

Nadere informatie

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen.

Gevaarherkenning. Kijk vóór je examen eerst op anwb.nl/theorie voor nieuwe regels en vragen. Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het R. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. ij deze vragen wordt u steeds de vraag gesteld:

Nadere informatie

Voertuig Controle BMW 116d Sportline

Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door

Nadere informatie

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN E81931 2 U mag de stoel niet tijdens het rijden verstellen. Als u dit toch doet, kunt u de macht over het stuur verliezen en letsel veroorzaken. 1 De stoel, de hoofdsteun, de

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

Na een totale knie-operatie

Na een totale knie-operatie Na een totale knie-operatie mca.nl Na een totale knie-operatie Deze informatie heeft u gekregen om alles nog eens rustig na te lezen. Het bevat alle onderwerpen die u van uw fysiotherapeut hebt gehoord.

Nadere informatie

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Deze quickstart handleiding is gemaakt voor de Syma X8HC en de X8HW. Naast deze quickstart handleiding raden wij aan om ook de Engelse handleiding te lezen voor

Nadere informatie

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen.

Welkom bij de groeiende groep mensen die met veel enthousiasme hun baby dragen in de tricot-slen. 2 Gelukkig ontdekken steeds meer mensen dat babydragen heel wat voordelen heeft. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voor een baby veelvuldig Gelukkig huidcontact ontdekken steeds één van meer de

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Dashboardlampjes vervangen bij een Porsche 924s uit 1986.

Dashboardlampjes vervangen bij een Porsche 924s uit 1986. scharendijke, 12 december 2007. Deze howto beschrijft hoe je de kapotte dashboardverlichting van je tellerhuis kan vervangen. Ik beweer niet dat het de beste methode is, maar het is voor mijzelf wel de

Nadere informatie

DE GROETEN VAN DE VERSNELLINGSBAK!

DE GROETEN VAN DE VERSNELLINGSBAK! DE GROETEN VAN DE VERSNELLINGSBAK! Oorspronkelijke titel: Gruss vom Getriebe. Overgenomen met toestemming van de auteur. Daniël Eberli, eigenaar van een 15-Six Familiale, is actief lid van de Zwitserse

Nadere informatie