Toespraak MINISTER-PRESIDENT GEERT BOURGEOIS FLANDERS INTERNATIONAL ECONOMIC SUMMIT Vlaams Parlement, 25 januari 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toespraak MINISTER-PRESIDENT GEERT BOURGEOIS FLANDERS INTERNATIONAL ECONOMIC SUMMIT Vlaams Parlement, 25 januari 2016"

Transcriptie

1 1 Toespraak MINISTER-PRESIDENT GEERT BOURGEOIS FLANDERS INTERNATIONAL ECONOMIC SUMMIT Vlaams Parlement, 25 januari 2016 Mijnheer de voorzitter, Mevrouw de gedelegeerd-bestuurder, Dames en heren, In de eerste plaats en bij het begin van het nieuwe jaar, wens ik u en allen die u lief zijn een gelukkig, gezond en voorspoedig Moge het u zowel privé als professioneel voor de wind gaan. Vlaanderen scoort sterk De internationalisering van de Vlaamse economie is, zoals u weet, voor de Vlaamse regering een topprioriteit. Internationalisering is de levenslijn van de Vlaamse economie, -niet alleen voor bedrijven die internationaal zakendoen, -maar ook voor de Vlaamse economie die buitenlandse investeerders nodig heeft. Vlaanderen heeft een aantal sterktes en troeven waarmee we internationaal bij de wereldtop horen. Onze open economie is nummer 3 als meest geglobaliseerde economie wereldwijd, de export per hoofd van de bevolking is drie keer zo groot als Duitsland.

2 2 Onze sterke troeven zijn: een unieke ligging, in het logistieke hart van Europa onderwijs dat tot de wereldtop behoort goed geschoolde meertalige medewerkers een hoge arbeidsproductiviteit een excellente kennisinfrastructuur, wereldwijd gerenommeerde onderzoekscentra en wetenschappers op topniveau triple helix verbeterde competitiviteit. Deze troeven liggen mee aan de basis van de knappe investeringscijfers voor 2015 die ik vorige week in Davos bekendmaakte was een sterk jaar met 227 nieuwe investeringsprojecten voor een investeringsbedrag van 2,70 miljard euro en een tewerkstelling van jobs. Het aantal projecten ligt bijna een kwart hoger dan in Het investeringsbedrag haalt opnieuw de hoge score van Ik heb nog meer positieve cijfers genoteerd. De loonkloof met de buurlanden wordt kleiner en het consumenten- en - ondernemersvertrouwen nemen toe. Het aantal starters is toegenomen. Vorig jaar zijn mensen in Vlaanderen met een eigen zaak gestart. Dat zijn er 2,3% meer dan het jaar voordien. het aantal faillissementen is gedaald Voor het eerst in 4 jaar is ook het aantal Vlaamse werklozen gedaald en kreeg de VDAB 12% meer vacatures binnen. Allemaal goed nieuws. Kunnen we dus nu op onze lauweren rusten? Neen, uiteraard niet. Uitdagingen: knelpunten wegwerken Een aantal parameters zijn immers minder positief. Ze vormen een bedreiging voor Vlaanderen als we niets ondernemen. Verschillende instanties waarschuwen bijvoorbeeld voor een té grote afhankelijkheid van export van producten in prijsgevoelige sectoren. Zij raden aan om sterker in te zetten op de export van producten met een hoge toegevoegde waarde.

3 3 Hoewel we in verschillende rapporten goed scoren voor innovatie, schort er nog heel wat in de vermarkting ervan. Voor ons, met een kleine binnenlandse markt, betekent dat ook internationale vermarkting. We kennen een snel veranderende regelgeving die bovendien erg complex is. Die vormt zowel een bedreiging voor Vlaamse KMO s als voor de slaagkansen om buitenlandse investeerders aan te trekken. Exportkosten liggen in ons land gevoelig hoger dan het EU-gemiddelde. Geschikte werknemers vinden is in België moeilijker dan in andere landen. We kampen ook met een gebrek aan een positieve attitude ten aanzien van ondernemen en internationalisering. Kortom, de uitdagingen zijn groot, maar gelukkig liggen ook enorme kansen voor het grijpen. Dames en heren, De Vlaamse regering is ervan overtuigd dat we ons samen optimaal moeten voorbereiden op de toekomst. De toekomstige ontwikkelingen gebeuren wereldwijd, op verschillende domeinen die elkaar beïnvloeden. Demografische, ecologische, technologische en economische ontwikkelingen zijn met elkaar verbonden en kunnen elkaar versterken of verzwakken. Uitdagingen: inspelen op trends We moeten niet alleen de belangrijkste knelpunten aanpakken, die ik daarnet schetste. We moeten ook onze sterktes nóg beter uitspelen, zeker daar waar we kunnen inspelen op trends wereldwijd. Zo moeten we rekening houden met een wereldmarkt waarin Azië het belangrijkste handelsblok wordt. Groeilanden zijn aan een grote inhaalbeweging bezig inzake onderzoek en ontwikkeling én ze worden minder en minder lageloonlanden. Visie 2050: een langetermijnstrategie voor Vlaanderen In de Visie 2050 schreven we onlangs onze langetermijnstrategie neer om welvaart en welzijn te creëren op een slimme en duurzame manier. We zetten onder andere in op een nieuwe economie en focussen op sleuteltechnologieën voor een industrie 4.0, in lijn met het Europese beleid.

4 4 Ze sluiten aan bij technologische doorbraken als the internet of things, 3D-printing, robotica en kunstmatige intelligentie die voor onze economie en samenleving disruptief zullen zijn. We zetten verder in op de circulaire economie, waarbij afval nieuwe grondstoffen worden, op de bio-economie en op nieuwe businessmodellen op basis van peer-to-peereconomie en de deeleconomie. Een nieuwe internationaliseringsstrategie Bij de start van deze Vlaamse regering heb ik Flanders Investment & Trade de opdracht gegeven om met alle relevante partners een gezamenlijke meerjarige internationaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie uit te werken. In de aanloop naar deze Flanders International Economic Summit heeft u met elkaar overleg gepleegd over de prioritaire noden van de Vlaamse economie, welke tendensen belangrijk zijn en welke ondersteuning sterker moet. Ik wil u allen, alle bedrijven, bedrijvenorganisaties, strategische onderzoekscentra en overheden dan ook uitdrukkelijk danken voor uw deelname aan dit unieke en vruchtbare proces van co-creatie in de afgelopen maanden en ook nog vanmiddag. Uw inzet moet ertoe bijdragen de concurrentiepositie van Vlaanderen te behouden en duurzaam te versterken. Het resultaat van dit overlegproces is een strategie ontwikkeld voor en door de bedrijven, met alle belanghebbenden. Sta mij toe dieper in te gaan op de strategie. Uit de vele insteken die iedereen van u in de afgelopen maanden heeft gegeven, zijn 4 strategische lijnen gedistilleerd. Het zijn lijnen waar ik mij volledig achter kan scharen en die ik in mijn beleid zal uitwerken.

5 5 Versnelling creëren... Ten eerste kiezen we voor een verticale aanpak: Waar kunnen we een versnelling realiseren in internationale vermarkting? Op welke prioritaire thema s en waardenketens? We moeten daarbij uitgaan van onze sterktes én ons potentieel. Uit de vele gesprekken kwam onder andere naar voren dat Vlaanderen erg sterk is in oplossingen vinden voor complexe problemen. Als er beton moet gespoten worden op grote hoogte, of gebaggerd op grote diepte, dan kunnen we dat. In de combinatie van biotech met nanotech zijn we wereldtop. Duitsland is misschien wel sterk in alles wat metaal is, maar wij zoeken nieuwe technologieën voor alle soorten materialen. Nergens elders dan in Vlaanderen zijn er zoveel onderzoekscentra en universiteiten zo dicht bij elkaar, omringd met zowel mature als jonge bedrijven, Vlaamse als buitenlandse bedrijven. Dat is een ideaal ecosysteem voor kruisbestuiving en voor nieuwe oplossingen voor de alsmaar complexer wordende wereld. Kortom, we kunnen Vlaanderen zelfbewust op de wereldkaart zetten onder de noemer Creative solutions for a complex world. Dit dekt volledig de lading van onze sterktes én ons potentieel voor de toekomst. Creative solutions for a complex world We vertalen dit in 5 prioritaire thema s of waardeketens, waarin we een versnelling kunnen realiseren. I. Life sciences & Health is de eerste. Hierin scoren we al sterk, in de combinaties van biotech en nanotech, met een sterke farmaceutische sector en met expertise in zorg. Hier ligt evenwel nog een enorm potentieel om uit te bouwen. II. Food is een tweede waardeketen. Vlaanderen is heel sterk in voeding, er is een sterk weefsel van performante exporterende kmo s. Gastronomie is bovendien ons uithangbord. We zijn innovatief en spelen in op toekomstige markten zoals bijvoorbeeld voeding voor ouderen. Onze voedselveiligheid en ketenbewaking is toonaangevend.

6 6 Deze boodschap kunnen we nog sterker uitdragen in het buitenland als we met verschillende Vlaamse partners samenwerken. III. De sterkte van onze engineering en technologie is dat we vooral solution driven zijn. We reiken oplossingen aan voor complexe problemen. Kruisbestuiving is de toekomst over de grenzen van sectoren en technologieën heen. De combinaties mechanica, nano-electronica en IT zullen onze industrie vernieuwen, robotica en fotonica zullen cruciaal zijn in industrie en samenleving. We ontwikkelen slimme systemen die dit mogelijk maken. Onze traditionele sterke activiteiten zoals baggeren, logistiek, bouw, organisatie van grote evenementen enz. spelen voortdurend in op nieuwe opportuniteiten en oplossingen vinden. Dit is een spoor waarop we 100% moeten inzetten. IV. Voorts moeten we met smart logistics onze voorsprong in logistiek behouden. Niet meer onze locatie en centrale ligging alleen overtuigen investeerders en ondernemers, maar cruciaal daarbij is de toegevoegde waarde die we bieden. Nieuwe technologieën en nieuwe businessmodellen zullen de toekomst bepalen, en in Vlaanderen moeten we hier koploper in zijn. V. Ten slotte gaan we voluit voor de internationale vermarkting van een duurzame economie. Daarom willen we koploper worden in circulaire economie, bioeconomie en duurzame chemie. We hebben hiervoor de beste kaarten: onze performante chemische cluster, een sterke logistieke sector, toponderzoek én dito bedrijven. Kortom, een Vlaams ecosysteem dat ideaal is voor Vlaamse én buitenlandse bedrijven om in te groeien. Versnelling door meer kruisbestuiving en samenwerking Voor elke van deze thema s brachten we vandaag al zoveel mogelijk actoren en bedrijven samen. Ik ben ervan overtuigd dat we door beter samen te werken echt een versnelling van onze internationale vermarkting kunnen realiseren en zo een voorsprong creëren voor Vlaanderen. Ik verwacht dat dit overleg uitmondt in concrete en haalbare acties waarin alle actoren een actieve rol spelen, om op korte of middellange termijn resultaten te boeken.

7 7 Méér bedrijven die internationaliseren, méér verankering Een tweede eerder horizontale strategische lijn is gebouwd op de cruciale vragen: hoe kunnen we meer bedrijven doen internationaliseren? Hoe kunnen we de mindset in Vlaanderen positiever maken ten aanzien van internationalisering. Kortom: hoe kunnen we de vijver vergroten en meer mensen en bedrijven goesting doen krijgen om internationaal te ondernemen? Evenzeer willen we ook dat meer buitenlandse bedrijven hun groeiplannen in Vlaanderen realiseren, en niet elders. Alle actoren in Vlaanderen hebben hun eigen netwerk van bedrijven en contacten. Ik ben ervan overtuigd dat hier nog meer samenwerking mogelijk is tussen alle actoren, om nog beter en in een vroeg stadium bedrijven met internationaal potentieel te detecteren en nog beter de plannen van buitenlandse bedrijven te kennen. Uiteraard is niet elk bedrijf born global. We moeten met FIT dus ook de meer traditionele bedrijven benaderen en warm maken voor internationalisering. Ik verwijs naar een interview met Wouter Torfs die het spijtig vindt dat hij nooit de internationaal is kunnen ontbolsteren.

8 8 Betere en pro-actieve ondersteuning, minder versnippering Ik zei het al: internationaliseren is de levenslijn van de Vlaamse economie. Dan moeten we er ook voor zorgen dat Vlaamse bedrijven de best mogelijke ondersteuning krijgen. Bedrijven signaleren evenwel dat er zo veel verschillende actoren en dienstverleners zijn, dat ze door het bos de bomen niet meer zien. Er is veel versnippering en hier is ruimte voor verbetering. Ik wil mij hier engageren om samen met Flanders Investment & Trade te zoeken naar meer transparantie en naar een meer proactieve benadering van bedrijven zodat ze sneller de dienstverlening krijgen die ze nodig hebben. Een eerste stap is al gezet: met mijn collega Muyters werken we aan een uniek loket voor subsidies en vergunningen. Dat is al een flinke stap in de goede richting. Belemmeringen wegwerken Ten slotte kaarten we in deze strategie nog een belangrijk knelpunt aan: de vele belemmeringen die bedrijven ondervinden in internationaal ondernemen. Ik hoor dit op alle mogelijke fora van bedrijven en onderschrijf ten volle deze doelstelling: we moeten zoveel mogelijk belemmeringen afbouwen of regelgeving vereenvoudigen, waar het kan. Ook op de andere niveaus federaal of Europees kaarten we dit aan. Om daar werk van te kunnen maken, willen we in de komende maanden komen tot een lijst van prioritaire belemmeringen voor internationaal ondernemen en voor het aantrekken van investeringen, Een van mijn beleidsprioriteiten is ook dat we als Vlaanderen een nog sterkere stem willen hebben in de onderhandelingen van internationale handelsakkoorden en het wegwerken van handelsbelemmeringen. Ik zag twee weken geleden nog Europees commissaris voor Handel, Cecilia Malmström. Met haar besprak ik onder meer hoe onze baggeraars voet aan wal kunnen krijgen in de Verenigde Staten in het kader van de TTIP-onderhandelingen. Dit jaar zullen FIT en het Departement Internationaal Vlaanderen in de provincies nog een reeks rondetafels organiseren om met de ondernemingen in overleg te gaan over de strategie en om de handelsakkoorden toe te lichten.

9 9 Dames en heren, Ik denk dat we allemaal heel goed beseffen dat we in de huidige wereldwijde context een tandje moeten bijsteken om competitief te blijven. Ons potentieel sneller internationaal vermarkten, ontbrekende schakels aantrekken en zoveel mogelijk hinderpalen wegnemen. De internationalisering van de Vlaamse economie moet extra impulsen krijgen. Samenwerking voor betere resultaten Daarom is deze samenwerking zo belangrijk. We nemen misschien snel het woord samenwerking in de mond, maar het mogen geen loze woorden blijven. Samenwerking moet tot resultaten leiden. We moeten elkaar vinden in elkaars sterktes. In de komende maanden moeten we de strategische lijnen die vandaag zijn uitgezet, omzetten in concrete en haalbare acties waarin veel partners een actieve rol hebben. Flanders Investment & Trade zal dit tegen juni dit jaar verder met u uitwerken. Dan vindt de eerste Exportbeurs plaats in Vlaanderen, een ideale gelegenheid om elkaar terug te zien met concrete plannen. Ik dank u voor uw inzet en enthousiasme en wens u alvast veel succes.

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren,

Mijnheer de Schepen, Mijnheer Christiaens, Mijnheer Hellings, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW, ZEEVISSERIJ EN PLATTELANDSBELEID Keppel-Seghers 28 maart 2011 Mijnheer de Schepen, Mijnheer

Nadere informatie

Mijnheer de Voorzitter van het Vlaams ACV, Mevrouw de Nationaal Secretaris, Dames en heren,

Mijnheer de Voorzitter van het Vlaams ACV, Mevrouw de Nationaal Secretaris, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID ACV Studiedag Industrie 18 februari 2014 Mijnheer de Voorzitter

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Vlaanderen versnelt! Eén gezamenlijke meerjarige internationaliseringsstrategie

Nadere informatie

EWI-focus. Biogebaseerde industrie in Vlaanderen. 22 maart 2017

EWI-focus. Biogebaseerde industrie in Vlaanderen. 22 maart 2017 EWI-focus Biogebaseerde industrie in Vlaanderen 22 maart 2017 Sessie 1 Financiering van de bio-economie in Vlaanderen Nieuwe investeringen aantrekken Overheid & FIT: Vlaanderen als vestigingsplaats BBE

Nadere informatie

nr. 344 van KARIM VAN OVERMEIRE datum: 18 juni 2015 aan GEERT BOURGEOIS Buitenlandse investeringen - Beeldvorming Vlaanderen

nr. 344 van KARIM VAN OVERMEIRE datum: 18 juni 2015 aan GEERT BOURGEOIS Buitenlandse investeringen - Beeldvorming Vlaanderen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 344 van KARIM VAN OVERMEIRE datum: 18 juni 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Buitenlandse

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Ik wens u en allen die u lief zijn een gelukkig, gezond en voorspoedig 2016. Moge het u zowel privé als professioneel voor de wind gaan.

Ik wens u en allen die u lief zijn een gelukkig, gezond en voorspoedig 2016. Moge het u zowel privé als professioneel voor de wind gaan. 1 Toespraak door Vlaams minister-president Geert BOURGEOIS Nieuwjaarsreceptie diplomatiek korps Brussel, 18 januari 2016 ALLEEN HET GESPROKEN WOORD GELDT Excellenties, Geachte genodigden, Bij het begin

Nadere informatie

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Farmacijfers - december 2015 België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Verantwoordelijke uitgever: Catherine Rutten, pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

Vlaams-Nederlandse Delta

Vlaams-Nederlandse Delta ONTWERP Vlaams-Nederlandse Delta Speech SERV-voorzitter Caroline Copers Inhoud INTRODUCTIE... 2 Begroeting... 2 SERV en SER... 2 SERV... 2 Overzicht presentatie... 2 VLAAMSE ARBEIDSMARKT... 2 Toekomstverkenning

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Het nieuw industrieel beleid: - een korte review -de rol van Agentschap Ondernemen

Het nieuw industrieel beleid: - een korte review -de rol van Agentschap Ondernemen Het nieuw industrieel beleid: - een korte review -de rol van Agentschap Ondernemen Industrie in Vlaanderen blijft belangrijk 40 % Vlaamse toegevoegde waarde (15% BBP) 70 % O&O uitgaven 80 % Vlaamse export

Nadere informatie

INNOVATIEF GROEIGERICHT ONDERNEMEN

INNOVATIEF GROEIGERICHT ONDERNEMEN INNOVATIEF GROEIGERICHT ONDERNEMEN Dirk Van Dyck VOKA West-Vlaanderen 20 Mei 2019 VARIO = ONAFHANKELIJK LEDEN BENOEMD TEN PERSOONLIJKE TITEL VARIO ADVISEERT Vlaamse Regering en Vlaams Parlement Over Wetenschaps-,

Nadere informatie

7 op 10 internationale bedrijven ondervinden problemen. Vlaamse exportondersteuning onvoldoende gekend en gebruikt

7 op 10 internationale bedrijven ondervinden problemen. Vlaamse exportondersteuning onvoldoende gekend en gebruikt PERSBERICHT Hasselt, 12 april 2012 Onderzoek UNIZO-Limburg en VKW Limburg: 7 op 10 internationale bedrijven ondervinden problemen Vlaamse exportondersteuning onvoldoende gekend en gebruikt UNIZO-Limburg

Nadere informatie

EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed. Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017

EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed. Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017 EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017 1. Oproep Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2. MedTech BioTech RegMed

Nadere informatie

M0 Strategische nota

M0 Strategische nota Rapport M0 Strategische nota Periode 2014-2019 Bestuur Provincie Vlaams-Brabant NIS Code 20001 Adres Provincieplein 1, 3010 Leuven 1/5 D In een duurzame, welvarende regio iedereen meenemen in opleiding,

Nadere informatie

Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Gedelegeerd bestuurder, Dames en heren,

Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer de Gedelegeerd bestuurder, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID UNIZO startreceptie 17 september 2013 Mijnheer de Voorzitter, Mijnheer

Nadere informatie

150 years. Chemie werk(t)?! Wouter De Geest CEO BASF Antwerpen N.V. NVA Zandhoven 6 oktober

150 years. Chemie werk(t)?! Wouter De Geest CEO BASF Antwerpen N.V. NVA Zandhoven 6 oktober Chemie werk(t)?! Wouter De Geest CEO BASF Antwerpen N.V. NVA Zandhoven 6 oktober 2015 1 CHEMIE VIND JE OVERAL TERUG IN HET LEVEN, OOK WAAR JE HET NIET VERWACHT. IN DE WOONKAMER IN DE KEUKEN IN DE BADKAMER

Nadere informatie

Speech Stichting Vlamingen in de Wereld Hefbomen voor een sterk internationaal economisch netwerk voor Vlaamse bedrijven

Speech Stichting Vlamingen in de Wereld Hefbomen voor een sterk internationaal economisch netwerk voor Vlaamse bedrijven 20140327 Speech Stichting Vlamingen in de Wereld Hefbomen voor een sterk internationaal economisch netwerk voor Vlaamse bedrijven Waar: Zenith Publiek: RVB + vrijwilligers VIW + Koen Verlaeckt + Jan Wouters

Nadere informatie

Charter Flanders Food Faculty

Charter Flanders Food Faculty Charter Flanders Food Faculty Charter Flanders Food Faculty 1 / DE MISSIE VAN DE FLANDERS FOOD FACULTY De missie van de Flanders Food Faculty is het versterken van de associatie tussen Vlaanderen en lekker

Nadere informatie

Oproep Strategische partnerships

Oproep Strategische partnerships Seminarie Oproep Strategische partnerships 8 & 14 december 2016 Deze presentatie is een samenvatting. Enkel de documenten gepubliceerd op http://www.flandersinvestmentandtrade.com/nl/partners http://www.flandersinvestmentandtrade.com/nl/vlaanderen-versnelt

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Dutch industry fit for the future?! onze wereld verandert en dus ook onze industrie. met impact op economie en samenleving smart industry agenda

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID 1 jaar NIB - openingstoespraak 19 juni 2012 Mevrouw de viceminister-president,

Nadere informatie

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken.

hoe wij het best op die uitdagingen kunnen inspelen, wat daarvoor nodig is en hoe wij daar samen aan kunnen werken. Toespraak van SNN-voorzitter Max van den Berg, bijeenkomst EFMI Business School (Academisch kennisinstituut voor de foodsector), Groningen op 18 november 2010 [Inleiding] Sommige mensen verdienen hun geld

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING. Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019

VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING. Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019 VLAAMS AI-BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN: SITUERING Johan Hanssens, Secretaris-generaal Departement EWI Vlaams Parlement, 22 mei 2019 Nog 1 week campagne Huidige Vlaamse Regering Nieuwe Vlaamse Regering.? Maar

Nadere informatie

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013 Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst Brussel, 27 februari 2013 Inhoud 1. Health & Care fonds zorgt voor kritische massa en multiplicatoreffect (Urbain Vandeurzen)

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

Maar ik ben verheugd dat ik hier vandaag minister Schauvliege mag. vertegenwoordigen want het verhaal van de familie Van De Velde is toch wel

Maar ik ben verheugd dat ik hier vandaag minister Schauvliege mag. vertegenwoordigen want het verhaal van de familie Van De Velde is toch wel Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Textiel en mode 4 mei 2010 (uitgesproken door kabinetsmedewerker Phaedra Van Keymolen) Beste aanwezigen, Geachte dames en

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Woensdag 6 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Woensdag 6 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Woensdag 6 juni 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Rondetafel Duurzaam Materialenprogramma - Mechelen Geachte mevrouw de administrateur-generaal, Geachte

Nadere informatie

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt.

moedigen. We streven immers naar een beleid dat de grenzen van de verschillende organisaties binnen de Vlaamse overheid overstijgt. SPEECH SG OP DENKDAG GROENE ECONOMIE Welkom op deze eerste bijeenkomst die het departement Leefmilieu, Natuur en Energie organiseert onder de noemer groene economie. Groene economie is een kans om in te

Nadere informatie

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering

Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Panelonderzoek Vernieuwing & Internationalisering Resultaten onderzoek KvK-Ondernemerspanel over Vernieuwing en Internationalisering In december 2014 is onder alle 6000 deelnemers van het KvK-Ondernemerspanel

Nadere informatie

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle

Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Leercyclus Enschede-Dordrecht-Zwolle Regionaal uitvoeringsprogramma economie en arbeidsmarktbeleid Enschede, 26 januari 2012 Gido ten Dolle Programmadirecteur Ruimtelijk economische strategie en arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

HANDELINGEN C305 BUI22. Zitting 2005-2006. 4 juli 2006 COMMISSIEVERGADERING

HANDELINGEN C305 BUI22. Zitting 2005-2006. 4 juli 2006 COMMISSIEVERGADERING C305 BUI22 Zitting 2005-2006 4 juli 2006 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR BUITENLANDS BELEID, EUROPESE AANGELEGENHEDEN, INTERNATIONALE SAMENWERKING EN TOERISME C305BUI224 juli Commissievergadering

Nadere informatie

Slotwoord. Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Slotwoord. Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Slotwoord Jo Vandeurzen Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Op een aantoonbare wijze en door innovatie het aanbod van kwaliteitsvolle zorg verbeteren en verantwoord ondernemerschap in de zorgeconomie

Nadere informatie

Naar Factories of the Future

Naar Factories of the Future Naar Factories of the Future Vlaamse bedrijven op weg naar de toekomst Een initiatief van Agoria & Sirris Hans Vercammen, BU mgr Advanced Mfg Algemene doelstelling Factories of the Future in Vlaanderen

Nadere informatie

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker Donderdag 14 juni 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering eerste Volvo Hybride (26 ton) vrachtwagen Volvo Trucks Oostakker Geachte heer Sid (directeur

Nadere informatie

ScaleUp Dashboard 2015

ScaleUp Dashboard 2015 Rapportage ScaleUp Dashboard 2015 ScaleUp Dashboard 2015 Prof. dr. Justin Jansen Lotte de Vos Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship Conclusies Nederland staat aan de Europese

Nadere informatie

SOC Maakindustrie & Made Different. Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014

SOC Maakindustrie & Made Different. Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014 SOC Maakindustrie & Made Different Wilson De Pril, Directeur-generaal Agoria Vlaanderen 15 mei 2014 Agoria: federatie van de technologische industrie 1.700 ondernemingen 10 domeinen Information and Communication

Nadere informatie

Feedback en interactie met klanten en stakeholders. 12 juni 2014 Netwerk organisatiebeheersing Caroline Ampe Ariane De Vriendt

Feedback en interactie met klanten en stakeholders. 12 juni 2014 Netwerk organisatiebeheersing Caroline Ampe Ariane De Vriendt Feedback en interactie met klanten en stakeholders 12 juni 2014 Netwerk organisatiebeheersing Caroline Ampe Ariane De Vriendt Agenda 1. Wat doet FIT? 2. Historiek belanghebbenden bij FIT 3. Klantenpanels

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie. Belgische farmacijfers in een Europese context

Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie. Belgische farmacijfers in een Europese context Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie Belgische farmacijfers 2015 - in een Europese context INLEIDING In 2015 heeft België haar Europese toppositie als biofarmaceutische

Nadere informatie

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma

Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Evaluatie National Contact Point-werking van het Vlaams Contactpunt Kaderprogramma Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel

Nadere informatie

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad

Van. naar I Do. Kempense InnovatieRaad Van naar I Do Kempense InnovatieRaad Ideeën genereren Elke mens is een vat vol ideeën. Als je bedrijf op wieltjes loopt is het wellicht de moeite eens stil te staan en alles te herdenken. Net dan zijn

Nadere informatie

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T Editie Noord Limburg 3 7 juni 2019 POM Limburg Missie, Visie & Activiteiten Missie De organisatie inspireert, ontwikkelt en versterkt de basisvoorwaarden voor duurzame sociaaleconomische groei in de provincie

Nadere informatie

Inleiding op businessmodellen en mogelijke ondersteuning door Agentschap Ondernemen. Bernard De Potter Agentschap Ondernemen 4 december 2014

Inleiding op businessmodellen en mogelijke ondersteuning door Agentschap Ondernemen. Bernard De Potter Agentschap Ondernemen 4 december 2014 Inleiding op businessmodellen en mogelijke ondersteuning door Agentschap Ondernemen Bernard De Potter Agentschap Ondernemen 4 december 2014 Groene economie Wat? welvaartscreatieproces welzijnsverhoging

Nadere informatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie

10 klimaatmaatregelen voor innovatie 10 klimaatmaatregelen voor innovatie We hebben als overheid de ambitie om bij de te dragen in Vlaanderen als topregio. Vandaag leven we in een context van beperking. Van meer, met minder. En nóg meer met

Nadere informatie

ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS

ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS ANTWERP A GREAT EUROPEAN PORT CITY WHERE INNOVATION MEETS BUSINESS Antwerpse economie Werking Business & Innovatie Studieopdracht Antwerpse economie Werking Business & Innovatie Studieopdracht 5 stuwmotoren

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we?

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? BENCHMARK INDUSTRIE Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? WAAROM DEZE BENCHMARK Het Industrieforum kwam tot de vaststelling dat er nood is aan objectief, accuraat en relevant

Nadere informatie

Koppel uw strategie aan uw marketing. Actieplan

Koppel uw strategie aan uw marketing. Actieplan Koppel uw strategie aan uw marketing Actieplan Dit document is onderdeel van een set ondersteunend materiaal dat ter download wordt aangeboden aan kopers van De Strategiecoach door Jeroen De Flander (ISBN

Nadere informatie

Creativiteit is prioriteit

Creativiteit is prioriteit PERSBERICHT Hasselt, 9 november 2011 Creativiteit is prioriteit Creativiteit noodzakelijk voor toekomst Limburgse bedrijven Onderzoek VKW Limburg en UNIZO-Limburg: 4 op 5 bedrijven acht creativiteit noodzakelijk

Nadere informatie

Geopolitiek van de Hernieuwbare Energie van 2010 tot 2020: uitdagingen en opportuniteiten voor Vlaanderen

Geopolitiek van de Hernieuwbare Energie van 2010 tot 2020: uitdagingen en opportuniteiten voor Vlaanderen Geopolitiek van de Hernieuwbare Energie van 2010 tot 2020: uitdagingen en opportuniteiten voor Vlaanderen Prof. dr. David Criekemans Steunpunt Buitenlands Beleid & Universiteit Antwerpen SERVAcademie 3

Nadere informatie

TOESPRAAK MEVROUW JULIE BYNENS

TOESPRAAK MEVROUW JULIE BYNENS TOESPRAAK MEVROUW JULIE BYNENS CONFERENTIE 25 JAAR BUITENLANDS BELEID Vlaams Parlement, De Schelp 10 december 2018 * welkomstwoord, waarde excellenties Vlaanderen is al eeuwen een decor van wereldpolitiek,

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot:

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: Jac. Gofers 16 april 2015 1 Smart Industry Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: de productvraag (specificaties,

Nadere informatie

Bio-economie in Vlaanderen: beleidsaspecten. EWI-focus 22 maart 2017 Johan Hanssens

Bio-economie in Vlaanderen: beleidsaspecten. EWI-focus 22 maart 2017 Johan Hanssens Bio-economie in Vlaanderen: beleidsaspecten EWI-focus 22 maart 2017 Johan Hanssens (1) Vlaamse strategie voor de bio-economie Interdepartementale werkgroep voor de bio-economie opgestart in 2012 Informatie-uitwisseling

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie

De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie De Drievoudige Bottom Line, een noodzakelijke economische innovatie Feike Sijbesma, CEO Royal DSM In de loop der tijd is het effect van bedrijven op de maatschappij enorm veranderd. Vijftig tot honderd

Nadere informatie

Don t wait for a miracle Make one!

Don t wait for a miracle Make one! Don t wait for a miracle Make one! Durf dromen. We dromen immers allemaal van een betere, duurzame en welvarende wereld waarin dynamisme en ondernemerschap worden aangemoedigd bij onze jongeren en waarin

Nadere informatie

SMART SOCIETY IN NEDERLAND

SMART SOCIETY IN NEDERLAND SMART SOCIETY IN NEDERLAND Roxane Daniels Vereniging Nederlandse Gemeenten 23 april 2019 VVSG Brussel Paraplu-begrip Integrale aanpak van maatschappelijke opgaven Cross-sectoraal Publiek-privaat Bottom-up

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van de afvalverbrandingsinstallatie ReEnergy 1 Roosendaal, 12/10/11.

Toespraak ter gelegenheid van de opening van de afvalverbrandingsinstallatie ReEnergy 1 Roosendaal, 12/10/11. Toespraak ter gelegenheid van de opening van de afvalverbrandingsinstallatie ReEnergy 1 Roosendaal, 12/10/11. Monsieur le Président Directeur-General de GdF Suez, Geachte Gouverneur, Geachte Burgemeester,

Nadere informatie

De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden

De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden De Staat van Nederland Innovatieland: een gouden ei? Walter Manshanden Van der Zee, F., W. Manshanden, F. Bekkers, T. van der Horst ea (2012). De Staat van Nederland Innovatieland 2012. Amsterdam: AUP

Nadere informatie

Een visie op Economie

Een visie op Economie Een visie op Economie Beleidsnota economie 2009-2014 Derrick Gosselin Kabinet Minister President Inhoud beleidsnota 1. Omgevingsanalyse 2. Beleidsvisie 3. Strategische doelstellingen 4. Efficiënte en effectieve

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen.

Het is goed om het grote belang van die rol hier te midden van u, de gemeenteraadsleden, nog maar eens te onderstrepen. Toespraak van Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging en installatie van mevrouw Ellen Nauta-van Moorsel als burgemeester van Hof van Twente op woensdag 15 mei 2013 Burgemeester

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging

Persbericht. Limburgse export van diensten en handel boomt. Limburgse groei overtreft Vlaanderen. Voka -KvK Limburg blij met inhaalbeweging Voka Kamer van Koophandel Limburg vzw Huis van de Limburgse Ondernemer,Gouv. Roppesingel 51, BE-3500 Hasselt tel. +32 11 56 02 00, fax +32 11 56 02 09 info.kvklimburg@voka.be, www.voka.be/limburg Persbericht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. Onze opdracht.

HOOFDSTUK 2. Onze opdracht. HOOFDSTUK 2. Onze opdracht. 26 onze opdracht Jaarverslag 2016» Enkele kerncijfers VDAB bemiddelt tussen werkzoekenden en werkgevers. Dat is een van onze basisopdrachten. We doen dit met een realistische

Nadere informatie

Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies

Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies Nood aan opleiding of advies? Vraag uw steun aan! Steun voor opleiding & advies Met de kmo-portefeuille kan u als kmo, eenmanszaak of beoefenaar van een vrij beroep tot 40.000 euro steun per jaar genieten

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017

DE INDUSTRIE: MOTOR VAN VERNIEUWING. Drie acties voor een nieuw Kabinet. Manifest 2017 DE INDUSTRIE: Drie acties voor een nieuw Kabinet MOTOR VAN Manifest 2017 VERNIEUWING Nederlandse industriële bedrijven behoren tot de top van de wereld. We zijn wereldmarktleider in chipmachines en medische

Nadere informatie

Vlaams minister-president Geert BOURGEOIS Opening VLAAMSE KLIMAATTOP Brussel, 19 april 2016 9

Vlaams minister-president Geert BOURGEOIS Opening VLAAMSE KLIMAATTOP Brussel, 19 april 2016 9 Vlaams minister-president Geert BOURGEOIS Opening VLAAMSE KLIMAATTOP Brussel, 19 april 2016 9 ENKEL HET GESPROKEN WOORD TELT Geachte Voorzitter van het Vlaams Parlement, Geachte collega ministers en parlementsleden,

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta

Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta Campus Zeeland Investeren in economische structuurversterking in de Zuidwestelijke Delta BZW Bijeenkomst Middelburg, 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Campus Zeeland 2. Bèta College 3. Kennis & Innovatie Netwerken

Nadere informatie

Dutch Agri Food Week

Dutch Agri Food Week Dutch Agri Food Week Over Dutch Agri Food Week 2 e editie van 12-25 oktober 2016 Events en activiteiten in regio s verspreid over NL Doelen Helder en open zijn als sector, deuren openen en maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven.

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven. TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Infosessie Crowdfunding 14 november 2013 Dames en heren, Totnogtoe

Nadere informatie

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen

Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Sectorprognoses 2015 en MKB- Visie zonder grenzen Bijeenkomst Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek Monique van Plateringen & Annemarie Kuijer 9 februari 2015 Introductie Sprekers Annemarie Kuijer, sectormanager

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

De Rotterdamse haven na 2030

De Rotterdamse haven na 2030 De Rotterdamse haven na 2030 B. Kuipers, zakelijk directeur Erasmus Rotterdam Onderzoek ministerie van V&W: Wat is het belang en de betekenis van de mainports in 2040 voor de Nederlandse economie? Onderzoek

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

VLAANDERENONDERNEEMT.BE EEN OVERKOEPELEND DIGITAAL PLATFORM VOOR ALLE ONDERNEMERS

VLAANDERENONDERNEEMT.BE EEN OVERKOEPELEND DIGITAAL PLATFORM VOOR ALLE ONDERNEMERS VLAANDERENONDERNEEMT.BE EEN OVERKOEPELEND DIGITAAL PLATFORM VOOR ALLE ONDERNEMERS DE ONDERNEMER IN RELATIE MET DE OVERHEID VLAAMSE OVERHEID FEDERALE OVERHEID EUROPESE INSTELLINGEN AGENTSCHAP INNOVEREN

Nadere informatie

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB

Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB High Tech Systems & Materials Life Sciences & Health Agro-Food Logistiek BEDRIJVEN Water Topsectoren en de Samenwerkingsagenda EZ-provincies-MKB Creatieve Industrie Energie Meer geld en betere dienstverlening

Nadere informatie

De Vlaamse voedingsindustrie. Werkbezoek Circulaire economie 9 december 2016

De Vlaamse voedingsindustrie. Werkbezoek Circulaire economie 9 december 2016 De Vlaamse voedingsindustrie Werkbezoek Circulaire economie 9 december 2016 Vlaamse voedingsindustrie Sterkhouder Vlaamse industrie Een veranderende realiteit Overzicht belangrijkste economische cijfers

Nadere informatie

LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR EU-LIDSTATEN

LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR EU-LIDSTATEN Bijlage ANALYSE EXPORTCIJFERS 2018 op basis van een analyse van Flanders Investment & Trade (FIT) van de in- en uitvoercijfers 2018 van de Nationale Bank van België (NBB). LEEUWENDEEL VLAAMSE EXPORT NAAR

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID 11-juli viering Antwerpen 10 juli 2013 Mijnheer de burgemeester,

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING,

Nadere informatie

SMEsNET. Resultaten. Juni 2006

SMEsNET. Resultaten. Juni 2006 SMEsNET Resultaten Juni 2006 SMEsNET 1. Projectinhoud 2. Resultaten vergaderingen stakeholder 3. Resultaten enquête 4. Conclusie 1. Projectinhoud SMEsNET Doel: mogelijkheden en verwachtingen van Europese

Nadere informatie

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband WESTHOEK BUSINESS DISTRICT een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband AGENDA 1. Missie, doelstellingen en taakstellingen van Westhoek Business District 2. Inspirerende

Nadere informatie

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek

Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Topsector en de Buitenland Promotie Logistiek Presentatie ALV NDL 20/11/2014 Agenda 1. Topsector logistiek 2. Organisatie en uitgangspunten 3. Cross-overs 4. Logistiek Koffertje en lonkend perspectief

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

14/09/2012 WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD. Elie Ratinckx VRWI

14/09/2012 WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD. Elie Ratinckx VRWI WETENSCHAP, TECHNOLOGIE, INNOVATIE EN DE MAATSCHAPPIJ: EEN PRAKTIJKVOORBEELD Elie Ratinckx VRWI Studiedag Toekomstverkenningen 21 september 2012 HISTORIEK VRWI TOEKOMSTVERKENNINGEN Ontwikkeling Methodologie

Nadere informatie