Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018"

Transcriptie

1 Voorstellen VHP2 voor de CAO Philips 2018 Inleiding Onze leden reageerden kritisch naar aanleiding van het vorige Cao resultaat. Deze kritische houding van onze leden maakt dat zij van de nieuwe Cao in alle opzichten betere resultaten verwachten. In de vorige Cao hebben we afspraken gemaakt om co-creatie te gebruiken bij de totstandkoming van een nieuwe Cao. Hoewel het proces van co-creatie slechts een voorzichtig begin was heeft deze aanpak bij de VHP2 tot nieuwe inzichten geleid. Een belangrijke waarneming is dat de opvattingen van onze leden voor het overgrote deel overeen komen met de wensen/behoeftes van de niet georganiseerde werknemers. Deze overtuiging hadden we al maar dat beeld is tijdens het proces van co-creatie duidelijk aangetoond. Tijdens het voorbereidingstraject van onze Cao voorstellen gaven onze leden duidelijk aan dat de huidige Philips cultuur werknemers niet optimaal tot hun recht laat komen. Behoefte aan meer autonomie voor afdelingen, meer waardering en ontwikkelmogelijkheden voor (oudere) werknemers en het tegengaan van verkwisting van talenten door werknemers beneden hun niveau in te zetten en het laten invullen van allerhande lijsten waarvan de doelstellingen onduidelijk zijn. Deze behoefte aan een cultuur waar meer op kwaliteit wordt gestuurd in plaats van op deadlines, met een beoordelingssysteem waarin mensen zich herkennen en met het vertrouwen van managers in de oplossingsgerichte capaciteiten van werknemers kwam ook overduidelijk uit de werknemers survey in het kader van cocreatie. De druk op werknemers neemt toe. Deadlines zijn niet onderhandelbaar en dat leidt in de optiek van onze leden tot ziekteverzuim. In onze voorstellen pleiten we voor maatregelen die bijdragen om de werkdruk te verminderen. De boodschap die wij van onze leden hebben meegekregen is simpel. Er moet teveel werk met te weinig mensen worden uitgevoerd. Als Philips meer mensen aanneemt neemt de werkdruk af.

2 De inzet van de VHP2 is erop gericht om werknemers meer ruimte te geven om datgene te doen waar ze goed in zijn. Naast deze zaken die wij in de voorstellenbrief nader uitgewerkt hebben is de collectieve salarisverhoging voor onze leden uiteraard ook van belang. Sterker nog de faire collectieve salarisverhoging is voor hen het fundament van de Cao. Uitgangspunten voor het overleg CAO 2018 Onze cao-voorstellen zijn tot stand gekomen met een brede input van onze leden bij Philips en zijn mede gebaseerd op onze arbeidsvoorwaardelijke standpunten voor het jaar De belangrijkste uitgangspunten zijn: Werkzekerheid / duurzame inzetbaarheid Volwassen arbeidsverhoudingen Werk- / privébalans (o.a. Mantelzorg en Werkdruk) Een faire salarisverhoging 1. Werkzekerheid / duurzame inzetbaarheid Het onderwerp duurzame inzetbaarheid is door een werkgroep in het kader van co-creatie nader uitgewerkt. De werkgroep heeft aan de sociale partners concrete voorstellen gedaan die langs afspraken in de tot uitvoering gebracht kunnen worden. Als VHP2 committeren wij ons aan de voorstellen van deze werkgroep. Los van de voorstellen van de werkgroep co-creatie wilden wij van onze leden te weten komen welke aspecten zij in het kader van de duurzame inzetbaarheid belangrijk vinden. Onze leden zetten werkzekerheid hoog op de agenda. Veel leden maken zij zich zorgen over de ontwikkeling van de aard van de werkgelegenheid binnen Philips en velen (met name oudere werknemers) zijn onzeker over hun perspectief buiten Philips. Onze leden zetten het behoud van hun carrièreperspectief bovenaan de verlanglijst. Daarmee gepaard gaat ook het zicht op de groeimogelijkheden binnen de salarisschalen. We willen met Philips afspraken maken over een betere communicatie hierover zodat werknemers beter weten onder welke voorwaarden men tot welk schaalpositie kan doorgroeien. Daarnaast verwachten onze leden naast een ruim aanbod aan opleidingen (naast de Philips University) vooral ook het (deels) beschikbaar stellen van de benodigde tijd voor het volgen van deze opleidingen. De mogelijkheden voor een carrièrewending vinden leden interessant maar de kaders waarbinnen zo n carrièrewending kan plaatsvinden vereist zeker ook de nodige aandacht.

3 Inzet: Werkzekerheid / duurzame inzetbaarheid Bespreken van de voorstellen uit de werkgroep duurzame inzetbaarheid en deze zoveel als mogelijk omzetten in Cao-afspraken. Behalve de zaken die de Cao raken kunnen we concluderen dat het werken aan duurzame inzetbaarheid om een cultuurverandering binnen Philips vraagt. Werknemers verlangen naar de menselijke maat. Ze hebben behoefte dat ze als mensen worden gezien en dat zij zich ook zo mogen laten zien. Daaraan gekoppeld hebben mensen behoefte aan het functioneren in overzichtelijke resultaatverantwoordelijke eenheden, waarbij de output centraal staat. Ze willen aangesproken worden op kwaliteiten en is op zoek naar authentiek gedrag waardoor optimale ondersteuning onderling mogelijk wordt. Naast deze cultuuraspecten verwachten werknemers concreet meer transparantie van Philips over de doorgroeimogelijkheden binnen de salarisschalen. Carrièrewendingen Onze leden hechten waarde aan de onderstaande uitgangspunten: o Zorgvuldige procedure waarin rechten en plichten zijn vastgelegd; inclusief onze betrokkenheid en controle op de uitvoering van de regeling o Financiële duidelijkheid o Leeftijdsonafhankelijkheid o Ruimte voor maatwerk 2. Volwassen arbeidsverhoudingen In de inleiding van deze voorstellenbrief maar ook tijdens het vorige Cao-overleg heeft de VHP2 aandacht gevraagd voor volwassen arbeidsverhoudingen. De roep om professionele autonomie / erkenning neemt vanuit onze achterban toe. De inzet van de VHP2: Volwassen arbeidsverhoudingen kun je niet via de Cao voorschrijven. De VHP2 wil met Philips in gesprek over volwassen arbeidsverhoudingen en wat daarvoor nodig is om deze te realiseren. We horen graag de visie van Philips op de gewenste arbeidsverhoudingen. 3. Werk- / privébalans (o.a. Mantelzorg en Werkdruk) Het ruime onderwerp werk- / privébalans sluit aan bij het onderwerp volwassen arbeidsverhoudingen maar gaat verder door bijvoorbeeld over ruimere verlofmogelijkheden voor vaders concrete Cao afspraken te maken.

4 Onze leden gaven aan dat zij op dat vlak diverse onderwerpen van belang achten: Support om de werkdruk te verlagen Zelf verdeling van de uren over de week bepalen Thuiswerken Mogelijkheden voor mantelzorg Mogelijkheden om zelf de inhoud van je functie te bepalen (job carving) Sabbatical Partnerverlof Wij beseffen dat in het kader van aan sommige van deze onderwerpen al aandacht is geschonken maar veel van onze leden zijn echter nog in afwachting van de concrete uitwerkingen. Inzet: We gebruiken graag het Cao-overleg om te verkennen welke afspraken ertoe bijdragen om de werk- / privébalans weer een stapje de goede richting in krijgen. 4. Sociaal plan De gesprekken over een nieuw sociaal plan zijn tot nader order opgeschort. Onze achterban hecht zeer veel waarde aan de zekerheid van een sociaal plan dat na de looptijd van het huidige CSP van toepassing is. Met een toelichting van onze voorstellen (d.d ) is het overleg van start gegaan. Onze leden achten het wenselijk om op korte termijn het overleg voor een nieuw CSP te hervatten zodat we parallel aan het overleg over de nieuwe Cao ook een nieuw CSP kunnen afspreken. 5. Salaris (vast en variabel) / looptijd Inzet: Onze arbeidsvoorwaarden nota gaat uit van maatwerk binnen de onderneming. Het gaat goed met Philips en daarom stellen wij, in lijn met de opvattingen van veel macroeconomen, de DNB en het regeerakkoord, een collectieve salarisverhoging van 3,5 % per 1 januari 2018 voor. Philips wil de variabel salarisregeling in Nederland in lijn brengen met de corporate regeling. Deze aanpassing leidt ertoe dat de Philips resultaten van meer betekenis worden bij het bepalen van de hoogte van het variabel salaris. Onze achterban staat zeer kritisch tegenover een variabel salarisregeling in het algemeen. Velen zien daar meer nadelen dan voordelen in en met name de beïnvloedbaarheid van het bereiken van de doelstellingen is voor onze leden een issue. De verschillende percentages kunnen ook niet op heel veel begrip van onze achterban rekenen. Hoewel de corporate regeling al dichter bij een winstdelingsregeling komt dan de huidige regeling zou het voor iedereen duidelijker zijn als de LOS (line of sight) wordt geschrapt en uitsluitend de Philips resultaten en de PPM beoordeling de hoogte van het variabel salaris zouden bepalen. Wij stellen een looptijd van 12 maanden (dus tot ) voor.

5 Overige: Per 1 januari 2018 is de pensioenrichtleeftijd voor de pensioenregeling verhoogd naar 68 jaar. Dat betekent dat werknemers die eerder dan de richtleeftijd met pensioen gaan met een verlaging van hun pensioenaanspraken te maken krijgen. Werknemers kunnen deze keuze gelukkig vrijwillig maken. Om te voorkomen dat werknemers door toepassing van het huidige artikel 3.3 verplicht worden hun pensioenaanspraken te verlagen stellen wij voor om lid c van dat artikel als volgt aan te passen: Einde arbeidsovereenkomst van rechtswege a.. b.. c. De arbeidsovereenkomst eindigt zonder dat daartoe enige opzegging is vereist van rechtswege behoudens eerdere opzegging en tenzij anders wordt overeengekomen, op de laatste dag van de maand, waarin de medewerker de 68-jarige leeftijd bereikt. Wij behouden ons zoals gebruikelijk het recht voor om tijdens het overleg voorstellen te wijzigingen dan wel met aanvullende voorstellen te komen. Eindhoven, 14 februari 2018 Jörg Sauer, Belangenbehartiger Jan Prinsen Ledenvertegenwoordiger

Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017

Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017 Voorstellen voor de CAO Philips Lighting 2017 Inleiding Het jaar 2015 stond voor veel werknemers in het teken van de splitsing van Philips. Halverwege het jaar 2015 kregen de werknemers te horen of ze

Nadere informatie

CAO voorstellenbrief Royal Philips

CAO voorstellenbrief Royal Philips CAO voorstellenbrief Royal Philips Werken in een veranderende wereld Inleiding: Het zijn interessante tijden voor werknemers in de industrie. De economische crisis is voorbij en er is sprake van een voorzichtige

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardennota VHP2 2018

Arbeidsvoorwaardennota VHP2 2018 Arbeidsvoorwaardennota VHP2 2018 Versie januari 2018 1 Inhoud Inleiding...4 1. Co-creatie De manier waarop....4 2. Werkzekerheid/Duurzame inzetbaarheid...5 2.1. Ontwikkeling...6 2.2 Carrièrewendingen...6

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen. Tronox Pigments (Holland) B.V. Rotterdam-Botlek

Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen. Tronox Pigments (Holland) B.V. Rotterdam-Botlek Collectieve Arbeidsovereenkomst over pensioenen Voor de werknemers in dienst van Tronox Pigments (Holland) B.V. te Rotterdam-Botlek Looptijd 1 januari 2015 t/m 31 december 2019 Tronox Pigments (Holland)

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Arbeids voor waarden nota 2019

Arbeids voor waarden nota 2019 Arbeids voor waarden nota vhp2.nl Inhoud Inleiding en context 3 1. Co-creatie 'de manier waarop ' 5 2. Werkzekerheid/duurzame inzetbaarheid 6 3. Vaste- en flexibele contracten en zelfstandigen 8 4. Vaste

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne,

Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan AK Den Haag. Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Nationale Nederlanden Group T.a.v. mevrouw S. Jungjohann Prinses Beatrixlaan 35 2595 AK Den Haag Datum: 6 september 2018 Onderwerp: De Unie voorstellenbrief Geachte mevrouw Jungjohann, beste Suzanne, Voor

Nadere informatie

Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie

Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie Akkoord Global Career Architecture Teva Pharmachemie Teva is gestart om wereldwijd haar functiehuis te harmoniseren. Dit brengt consistentie, transparantie en een wereldwijde taal en infrastructuur die

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Om onze leden duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsvoorwaardelijke standpunten van de VHP2 is hieronder een niet limitatieve opsomming van onderwerpen opgevoerd.

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V.

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V. Collectieve Arbeidsovereenkomst 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 De ondergetekenden: als partij ter ener zijde en FNV Horecabond En CNV Vakmensen Elk als partij ter andere zijde, zijn de navolgende

Nadere informatie

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY

CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY CONCEPT OVEREENKOMST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CUNNINGHAM LINDSEY Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV

Nadere informatie

De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? 1. Voorstelrondje 2. Korte uiteenzetting wijzigingen 3.

De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? 1. Voorstelrondje 2. Korte uiteenzetting wijzigingen 3. De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? 1. Voorstelrondje 2. Korte uiteenzetting wijzigingen 3. Tien stappenplan 2 De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? 1.

Nadere informatie

d.d. 1 mei 2015 principeakkoord betreffende een Cao Apothekers in dienstverband 2015 overeengekomen.

d.d. 1 mei 2015 principeakkoord betreffende een Cao Apothekers in dienstverband 2015 overeengekomen. ? \,1 Ét,\ I{;lt;t; lt:t ll{t.rt\llt{itì Å1{nlll litr ls Tekstvoorstel Princi peakkoord Cao Apothekers i n d ienstverband d.d. 1 mei 2015 De LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en de

Nadere informatie

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017:

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: BIJLAGE I Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: 1. Collectieve Arbeidsovereenkomst en Algemeen Verbindend Verklaring Partijen komen een nieuwe cao

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016

Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions. De Unie FNV Finance CNV Vakmensen. C maart 2016 Rabobank Nederland Human Resources Rabobank Policies & Solutions Postadres UCT 0428, Postbus 17100, 3500 HG Utrecht De Unie FNV Finance CNV Vakmensen Bezoekadres Telefoon Croeselaan 18, 3521 CB Utrecht

Nadere informatie

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage

Collectieve arbeidsvoorwaarden. Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Collectieve arbeidsvoorwaarden Inzicht in de wensen en behoeften van medewerkers Kwantitatieve onderzoekrapportage Inhoudsopgave Management Summary Pagina 3 Resultaten Pagina 9 Bijlagen Pagina 25 2 Management

Nadere informatie

1. De detailhandel in Nederland

1. De detailhandel in Nederland 1 2 1. De detailhandel in Nederland De detailhandel is een belangrijke economische sector die wordt gekenmerkt door een zeer arbeidsintensief karakter. Er werken ongeveer 750.000 mensen. Het belang voor

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d.

Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 18 december 2013 Onderhandelingsakkoord CAO 2014 tussen KPN Corporate Market bv en FNV

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Nadere informatie

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Principeakkoord IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Op 29 juni 2017 hebben IKEA Nederland B.V. te Amsterdam, Inter IKEA Systems B.V. te Delft, Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M.) te Amsterdam

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten 2017-2019 De Vereniging voor de Groothandel Bloemen en Planten (VGB) heeft op 15 februari 2017 met FNV en CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat

Nadere informatie

De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? Rolina von Hebel. Rachel van den Braak. Accountmanager en trainer. Senior pensioenjurist

De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? Rolina von Hebel. Rachel van den Braak. Accountmanager en trainer. Senior pensioenjurist De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt u doen? Rolina von Hebel Accountmanager en trainer Rachel van den Braak Senior pensioenjurist De wijzigingen voor pensioen in 2014 en 2015 Wat kunt

Nadere informatie

Akkoord. Cao voor postbezorgers. 30 oktober 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. Rapport.

Akkoord. Cao voor postbezorgers. 30 oktober 2014. Bart van Bolhuis. Akkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. Rapport. 30 oktober 2014 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Akkoord definitief Inhoudsopgave 1 3 1.1 Looptijd 3 1.2 Toevoegen salaristrede 3 3 1.3 Salarisaanpassing 3 1.4 Postbezorgersvergoeding 4 1.5 Pensioen

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009

Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009 Onderhandelingsakkoord over CAO Energie 2007-2009 Op d.d. 17 september 2007 hebben de Werkgeversvereniging WENb en de vakorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en VMHP-N als partijen bij de sector-cao

Nadere informatie

zowel gezamenlijk als afzonderlijk vormende de partij ter andere zijde,

zowel gezamenlijk als afzonderlijk vormende de partij ter andere zijde, SOCIAAL OVERDRACHTSPROTOCOL Overeenkomst tussen Werkgevers LUMC (Geboortehuis Leiden, GHL), gevestigd aan de Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden, (hierna aangeduid als LUMC ), in dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2014-2018 Pagina 1 van 9 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

Pensioen actualiteit. VHP Tata Steel ALV 13 november 2014

Pensioen actualiteit. VHP Tata Steel ALV 13 november 2014 Pensioen actualiteit VHP Tata Steel ALV 13 november 2014 Agenda Overheidsmaatregelen in vogelvlucht AOW : langer werken Witteveenkader : minder opbouwen, gecompenseerd door langer werken nftk : meer zekerheid

Nadere informatie

Voorstellen Cao VVT 2014-2016 NU 91, FBZ en CNV Publieke Zaak

Voorstellen Cao VVT 2014-2016 NU 91, FBZ en CNV Publieke Zaak Voorstellen Cao VVT 2014-2016 NU 91, FBZ en CNV Publieke Zaak Het vorige cao-akkoord Cao Verpleeg- Verzorgingshuizen, Thuiszorg, Kraamzorg en jeugdgezondheidszorg, tussen werknemersorganisaties CNV Publieke

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

Kernpunten voor CAO Ampleon inclusief feedback ledenraadplegingen afstemming bonden/kaderleden 9 sept. Status Wk 1639

Kernpunten voor CAO Ampleon inclusief feedback ledenraadplegingen afstemming bonden/kaderleden 9 sept. Status Wk 1639 Kernpunten voor CAO Ampleon inclusief feedback ledenraadplegingen afstemming bonden/kaderleden 9 sept Status Wk 1639 Status/ Timeline Afgelopen maanden hebben de kaderleden en vakbondsbestuurders gezamenlijk

Nadere informatie

Info. 1. De cao Ga na wat er in de cao geregeld is bij einde / beëindiging van de arbeidsovereenkomst

Info. 1. De cao Ga na wat er in de cao geregeld is bij einde / beëindiging van de arbeidsovereenkomst Aan Bestuurders FNV Bondgenoten Adviesgroep T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Van Thérèse Schets, adviseur pensioenen, Marieke Kristen, adviseur juridische zaken, Datum

Nadere informatie

Ontwikkelen salarissysteem

Ontwikkelen salarissysteem Ontwikkelen salarissysteem Augustus 2012 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl HR ontwikkelaanpak Externe ontwikkelingen Overleg (Management,

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

8. Kunnen medisch specialisten in dienstverband ook in dienst treden van de Specialisten BV of Specialisten Maatschap?

8. Kunnen medisch specialisten in dienstverband ook in dienst treden van de Specialisten BV of Specialisten Maatschap? Bij medisch specialisten in dienstverband leven veel vragen rondom de integrale bekostiging en de consequenties van de ontwikkelde modellen. Onderstaand geven OMS en LAD antwoord op die vragen. 1. Hoe

Nadere informatie

FBZ De heer A. Warmer Postbus LB Utrecht. Geachte heer Warmer,

FBZ De heer A. Warmer Postbus LB Utrecht. Geachte heer Warmer, FBZ De heer A. Warmer Postbus 20058 3502 LB Utrecht Datum Uw referentie Onze referentie Pagina 5 februari 2014-10008479/ss.wv 1/5 Onderwerp Cao Ziekenhuizen Geachte heer Warmer, De Cao Ziekenhuizen 2011

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

Rapportage Fitness. Dat is Sport! Dat doe je samen, toch?

Rapportage Fitness. Dat is Sport! Dat doe je samen, toch? Rapportage Fitness Dat is Sport! Dat doe je samen, toch? 1 Inhoudsopgave Managementsamenvatting... 3 Hoofdstuk 1 Inleiding... 4 Hoofdstuk 2 Onderzoeksopzet, resultaten & conclusies... 4 2.1 Onderzoeksopzet...

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO 2012 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 29 juni 2012

Onderhandelingsresultaat CAO 2012 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 29 juni 2012 Onderhandelingsresultaat CAO 2012 tussen KPN Corporate Market BV en FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie d.d. 29 juni 2012 Onderhandelingsresultaat CAO 2012 tussen KPN Corporate Market bv en FNV

Nadere informatie

Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe Achmea cao.

Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe Achmea cao. Eindresultaat nieuwe cao Achmea 1 december 2018 tot 1 december 2019 Achmea en de vakorganisaties FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben op 13 december 2018 een eindresultaat bereikt over de nieuwe

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over ontwikkelingen in de gesprekken tussen de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en vakbonden over een collectieve

Nadere informatie

NAAR EEN NIEUWE CAO NU DRAAGVLAKBIJEENKOMSTEN OP DE UNIVERSITEITEN

NAAR EEN NIEUWE CAO NU DRAAGVLAKBIJEENKOMSTEN OP DE UNIVERSITEITEN NAAR EEN NIEUWE CAO NU DRAAGVLAKBIJEENKOMSTEN OP DE UNIVERSITEITEN CO-CREATIE VAN PARTIJEN AANLEIDING: MOEIZAAM VERLOPEN ONDERHANDELINGEN HUIDIGE, NU VERLENGDE, CAO OP BASIS VAN TEGENGESTELDE INZETBRIEVEN

Nadere informatie

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw,

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Aan de ABU S. de Leeuw Postbus 144 1170 AC Badhoevedorp Facilitair T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 215 www.fnvbondgenoten.nl Per post en per mail Datum Doorkiesnummer

Nadere informatie

Ontwerpen van een salarissysteem

Ontwerpen van een salarissysteem Ontwerpen van een salarissysteem Oktober 2015 Herman Kuijkstraat 14 +31 622 201 805 4191 AK Geldermalsen www.deldenadvies.nl Organisatie structuur, functieniveau en beloning Organisatie structuur Functie

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017

Arbeidsvoorwaarden. WENB Productie en Leveringsbedrijven. December 2017 Arbeidsvoorwaarden WENB Productie en Leveringsbedrijven December 2017 Respons 3525 respondenten zijn gestart met het invullen van de vragenlijst. De analyse is gebaseerd op 2651 volledig ingevulde vragenlijsten.

Nadere informatie

Eindbod CAO PARENCO maart 2016

Eindbod CAO PARENCO maart 2016 Eindbod CAO PARENCO 2016 18 maart 2016 Na een groot aantal onderhandelingsrondes over een nieuwe CAO hebben partijen op 18 maart jl. een ultieme poging gedaan om te komen tot een nieuwe cao. Parenco heeft

Nadere informatie

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Tekst geldend op: 18-03-2009) Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Looptijd De cao heeft een looptijd van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2015.

Looptijd De cao heeft een looptijd van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2015. 3/8 1. De elementen van het cao-pakket: Looptijd De cao heeft een looptijd van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2015. Wachtgeld huidige groep boventallige medewerkers Voor de groep medewerkers die

Nadere informatie

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen.

URGERSCHAP ORGANISATIES. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. URGERSCHAP - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Looptijd De CAO Banken heeft een looptijd van twee jaar, te weten van 1 januari 2019 t/m 31 december 2020.

Looptijd De CAO Banken heeft een looptijd van twee jaar, te weten van 1 januari 2019 t/m 31 december 2020. Akkoord CAO Banken De werkgeversvereniging Banken (WVB) en de vakorganisaties CNV Vakmensen, FNV Finance en De Unie hebben op 31 januari 2019 overeenstemming bereikt over een akkoord voor de CAO Banken

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009

OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 OVERGANGSAFSPRAKEN KPN CONTACT KPN herzien concept d.d. 05-03-2009 Partijen: KPN B.V. te 's-gravenhage, hierbij vertegenwoordigd door drs. Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources KPN en - ABVAKABO

Nadere informatie

De Stichting [naam], gevestigd te [adres] (hierna aangeduid als XXXXX ), in dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door [naam], [functie];

De Stichting [naam], gevestigd te [adres] (hierna aangeduid als XXXXX ), in dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door [naam], [functie]; Sociaal Overdrachtsprotocol Inleiding Met ingang van 1 januari 2015 hebben drie grote stelselwijzigingen plaatsgevonden in het sociale domein waarbij activiteiten van overheid naar gemeenten zijn gedecentraliseerd.

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. ONDERHANDELINGSRESULTAAT voor het verlengen van de cao s Coffee and Tea en DE Diensten van Koninklijke Douwe Egberts B.V. Op 24 november 2018 heeft de onderhandelingsdelegatie van Koninklijke Douwe Egberts

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade PC Gouda. Verbinding, inspiratie, perspectief

Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade PC Gouda. Verbinding, inspiratie, perspectief Plantum NL t.a.v. de onderhandelingsdelegatie de heer J. den Dekker Vossenburchkade 68 2805 PC Gouda Datum: 31-08-2017 Ons kenmerk: HKO-2017TZ Onderwerp: Cao-voorstellen Tuinzaadbedrijven 2018 Verbinding,

Nadere informatie

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484003_1 1 mei 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Sinds 1 januari 2015 kent de Gemeente

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

N O T I T I E. Algemeen:

N O T I T I E. Algemeen: Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 585 fax 070-3499 796 e-mail:e.haket@stvda.nl N O T I T I E Aan : Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van : Stichting van de

Nadere informatie

FAQ Medisch Specialist 2015

FAQ Medisch Specialist 2015 FAQ Medisch Specialist 2015 Bij medisch specialisten in dienstverband leven tal van vragen rondom de integrale bekostiging en de consequenties van ontwikkelde organisatiemodellen voor 2015. Dit document

Nadere informatie

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen

Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Toelichting bij Model Arbeidsvoorwaardenregeling Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen Algemene rechtspositionele aspecten Met deze Model Arbeidsvoorwaardenregeling voor Vaste medewerkers is niet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

Secretariaat VVMC. N.V. Nederlandse Spoorwegen T.a.v. mevr. Y. Verdonk, Directeur H&R Postbus HA Utrecht

Secretariaat VVMC. N.V. Nederlandse Spoorwegen T.a.v. mevr. Y. Verdonk, Directeur H&R Postbus HA Utrecht Secretariaat VVMC N.V. Nederlandse Spoorwegen T.a.v. mevr. Y. Verdonk, Directeur H&R Postbus 2025 3500 HA Utrecht Stadhuisplein 344A 5038 TH Tilburg T (013) 580 27 68 Email: secretariaat@vvmc.nl Internet:

Nadere informatie

OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD

OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD OVEREENKOM ST OVERGANGSAFSPRAKEN KPN LOGICACMG PRINCIPE AKKOORD Partijen: KPN B.V. (verder: KPN) te Den Haag, hierbij vertegenwoordigd door Hein J.M. Knaapen, directeur Human Resources en - ABVAKABO FNV

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022

Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 Collectieve Arbeidsovereenkomst De Heus Per 1 januari 2018 tot en met 31 december 2022 De Heus Cao De Heus 1 januari 2018 Pag. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Definities en algemene afspraken 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3537 22 januari 2018 Recreatie 2018 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. 11 april Bart van Bolhuis. Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel.

Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. 11 april Bart van Bolhuis. Principeakkoord. Cao voor postbezorgers. definitief. Auteur Tel. 11 april 2013 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie definitief Inhoudsopgave 1 Pensioen 3 2 3 2.1 Looptijd 3 2.2 Salarisaanpassing 3 2.3 Werktijd 4 2.4 Gewerkte uren en looptijden 4 2.5 Vakantie 4

Nadere informatie

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO).

CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011. De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). ral.div.80 CAO-AKKOORD TEXTIELVERZORGING, NOVEMBER 2011 1 LOOPTIJD De looptijd van de CAO is 2 jaar, van 1 juli 2011 t/m 30 juni 2013 (artikel 59 CAO). 2 LOONPARAGRAAF De salarissen en salarisschalen voor

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Principeakkoord Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Principeakkoord 2019 2021 Cao Sociaal Werk, Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Ondergetekenden, onderhandelaars voor de partijen bij de Cao Sociaal Werk: de werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland

Nadere informatie

PRINCIPEAKKOORD 4 DECEMBER 2014

PRINCIPEAKKOORD 4 DECEMBER 2014 PRINCIPEAKKOORD 4 DECEMBER 2014 Principe akkoord 4 december 2014 1 TOELICHTING Met onderstaand principeakkoord hebben partijen, naast de gebruikelijke loonparagraaf en een verlenging van het bestaande

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

College voor Arbeidszaken

College voor Arbeidszaken College voor Arbeidszaken CMHF t.a.v. mw. G. ten Hove Postbus 127 3990 DC HOUTEN doorkiesnummer (070) 3738020 betreft inzet van de VNG voor het overleg over de Cao Gemeenten 2017 e.v. uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget Looptijd CAO Bij de nadere uitwerking van de vernieuwing van de CAO UMC is ervan uitgegaan dat de eerstkomende CAO een looptijd van drie jaar en twee

Nadere informatie

Collectieve Arbeidsovereenkomst inzake Pensioen

Collectieve Arbeidsovereenkomst inzake Pensioen Inhoud Collectieve Arbeidsovereenkomst inzake Pensioen... 2 Artikel 1 Werkingssfeer... 2 Artikel 2 Beschikbare premie en werknemersbijdrage pensioenpremie... 2 Artikel 3 Algemene verplichtingen van partijen...

Nadere informatie

Reacties op de Beleidsverkenning modernisering regelingen verlof en arbeidstijden

Reacties op de Beleidsverkenning modernisering regelingen verlof en arbeidstijden Reacties op de Beleidsverkenning modernisering regelingen verlof en arbeidstijden Op de Beleidsverkenning modernisering regelingen verlof en arbeidstijden hebben de volgende organisaties - op verzoek of

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 24 februari A D V I E S Nr. 1.927 ------------------------------- Zitting van dinsdag 24 februari 2015 ------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Het wetsvoorstel is op 3 juli 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. ChristenUnie, SGP, VVD, Van Vliet, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor.

Het wetsvoorstel is op 3 juli 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. ChristenUnie, SGP, VVD, Van Vliet, D66, GroenLinks en PvdA stemden voor. Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) datum 3 juli 2014 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Pensioenbijeenkomst werkgevers, Utrecht, 31 mei 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Wonen Vervroegd Uittreden 2005 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO

PRINCIPE AKKOORD PROTOCOL CAO PRINCIPE AKKOORD 13 maart 2014 PROTOCOL CAO Tata Steel IJmuiden BV en de aangesloten bedrijven te IJmuiden, gezamenlijk vormend de Sociale Eenheid IJmuiden (verder te noemen Tata Steel) en FNV Bondgenoten,

Nadere informatie

Congres Groep Maatwerk 08/10/2015. Van Taylorisme naar innovatieve arbeidsorganisaties. Herman Van de Velde Bestuurder Van de Velde NV

Congres Groep Maatwerk 08/10/2015. Van Taylorisme naar innovatieve arbeidsorganisaties. Herman Van de Velde Bestuurder Van de Velde NV Congres Groep Maatwerk 08/10/2015 Van Taylorisme naar innovatieve arbeidsorganisaties Herman Van de Velde Bestuurder Van de Velde NV 1 Schema van de voordracht 1. Ondernemingsvisie 2. Korte bedrijfsvoorstelling

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

KLM zet een belangrijke stap naar integratie van haar besturing naar de Air France KLM groep.

KLM zet een belangrijke stap naar integratie van haar besturing naar de Air France KLM groep. nummer 199, 25 maart 2014 INHOUD KLM zet een belangrijke stap naar integratie van haar besturing naar de Air France KLM groep. Variabel beloning MSG (collectieve KLM deel) Extra Ledenvergadering 9 april

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 De WVOI namens de onderzoekinstellingen en AC/FBZ, CNV Overheid, FNV Overheid en VAWO/CMHF, namens werknemersorganisaties, hierna te noemen partijen,

Nadere informatie

[naam werkgever], gevestigd te.. [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door.[naam],. [functie], hierna te noemen werkgever ;

[naam werkgever], gevestigd te.. [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door.[naam],. [functie], hierna te noemen werkgever ; Voorbeeldovereenkomst ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD Ondergetekenden: [naam werkgever], gevestigd te.. [plaats/adres], in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door.[naam],. [functie], hierna te noemen

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

Het einde van het pensioen voor de RvB Rondetafelbijeenkomst. Amstelveen, 22 maart 2012

Het einde van het pensioen voor de RvB Rondetafelbijeenkomst. Amstelveen, 22 maart 2012 Het einde van het pensioen voor de RvB Rondetafelbijeenkomst Amstelveen, 22 maart 2012 Het einde van het pensioen voor de RvB As we know it? Amstelveen, 22 maart 2012 Het speelveld Bestuur en Toezicht

Nadere informatie

Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep

Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep Harmonisatieafspraken Bouwfonds ABN AMRO Hypotheken Groep Op 17 oktober j.l. hebben de vakbonden en ABN AMRO Hypotheken Groep (AAHG) afspraken gemaakt over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van

Nadere informatie

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao

Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao 12-12-2014 Gewijzigde voorstellenbrief betreffende de onderhandelingen voor de Grafimedia-cao Met deze (opnieuw) gewijzigde voorstellenbrief brengen wij het volgende onder uw aandacht: Hernieuwd inzicht

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Spoedvoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2012-007521 directie middelen en control Spoedvoordracht voor de collegevergadering van 17 juli 2012 Portefeuille 23 Agendapunt A1 Tekst van openbare besluiten Onderwerp wordt

Nadere informatie

Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV

Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV Overeenkomst vrijwillige mobiliteit Postkantoren BV Auteur: HR / Arbeidszaken Telefoon: (030) 290 45 48 pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Werkingssfeer...4 2 Toepassing...4 3 Uitkering einde arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond

Cao enquête. Cao 2017 enquête. Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 1 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête 2 Algemene Onderwijsbond Cao 2017 enquête AOb-leden: prioriteit bij werkdruk en salaris Eén op de acht werknemers in het onderwijs is actief op

Nadere informatie

Principeakkoord. Openstaande punten tussen PostNL en vakorganisaties. 17 juni 2013. Bart van Bolhuis. Principeakkoord. definitief. Auteur Tel.

Principeakkoord. Openstaande punten tussen PostNL en vakorganisaties. 17 juni 2013. Bart van Bolhuis. Principeakkoord. definitief. Auteur Tel. 17 juni 2013 Auteur Tel Bart van Bolhuis Rapport Versie Principeakkoord definitief Inhoudsopgave 1 Pensioenregeling postbezorgers 3 2 Sociaal plan 4 3 Zaterdagbestellers 5 4 PostNL Pakketten 5 4.1 Pensioen

Nadere informatie

AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord

AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord Datum: 17 november 2014 Ons kenmerk: CvL/wvs/ 00027386 AkzoNobel en vakbonden bereiken op de valreep een principe-akkoord 1. Looptijd De cao heeft een looptijd van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015.

Nadere informatie

CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v.

CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v. CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v. CNV Vakmensen gelooft in het weerbaar en wendbaar maken van werkenden op de arbeidsmarkt. Deze arbeidsmarkt verandert met de dag. Kennis is steeds sneller

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST PHILIPS 1 januari 2018 t/m 31 oktober voor personeel van

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST PHILIPS 1 januari 2018 t/m 31 oktober voor personeel van Collectieve Arbeidsovereenkomst Philips 1 januari 2018 t/m 31 oktober 2019 CAO Philips 1 1 januari 2018 t/m 31 oktober 2019 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST PHILIPS 1 januari 2018 t/m 31 oktober 2019 voor

Nadere informatie

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket

Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Architectuur arbeidsvoorwaarden pakket Mei 2011 Rijskadeveld 28 4231 DZ Meerkerk +31 183 35 35 20 +31 6 22 201 805 www.deldenadvies.nl mail@deldenadvies.nl Architectuur arbeidsvoorwaardenpakket: modules

Nadere informatie