(5 pt) 01 Wie heeft er zojuist gebeld en wat heeft deze persoon besteld? heeft vijftig bureaustoelen van het type Colchester besteld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(5 pt) 01 Wie heeft er zojuist gebeld en wat heeft deze persoon besteld? heeft vijftig bureaustoelen van het type Colchester besteld."

Transcriptie

1 OPDRACHT 1 Je werkt bij de firma Stewart Ltd, een groot bedrijf in Newport, dat handelt in kantoorartikelen. Jouw leidinggevende, Peter Howard, meldt zich s morgens meestal even bij jou om je instructie te geven voor de werkzaamheden van die dag. Ook vanmorgen zoekt Peter jou weer even op. Hij vertelt jou wat je vandaag als eerste moet doen. Jij maakt meestal een korte notitie van deze dagelijkse uitleg, zodat je er zeker van kunt zijn dat je niets vergeet. Peter geeft jou in drie stappen de informatie die jij nodig hebt. Luister goed naar deze informatie en beantwoord de bijbehorende vragen. Instructie 1: (5 pt) 01 Wie heeft er zojuist gebeld en wat heeft deze persoon besteld? De heer Brown van de firma Brown Office Supplies in Birmingham heeft vijftig bureaustoelen van het type Colchester besteld. De heer Brown van de firma Brown Office Supplies in Colchester heeft vijftig bureaustoelen van het type Birmingham besteld. De heer Brown van de firma Brown Office Supplies in Birmingham heeft vijftien bureaustoelen van het type Colchester besteld. De heer Brown van de firma brown Office Supplies in Colchester heeft vijftien bureaustoelen van het type Birmingham besteld. (5 pt) 02 Welke opdracht geeft Peter jou? Je moet de firma Brown Office Supplies bellen om te vragen of de stoelen al binnengekomen zijn. Je moet de firma Brown Office Supplies bellen en zeggen dat de zaak nu uitgezocht wordt. Je moet de firma Brown Office Supplies bellen en zeggen dat de stoelen deze week geleverd worden. Je moet de firma Brown Office Supplies bellen en zeggen dat jullie je uiterste best doen. Instructie 2: (5 pt) 03 Over welk onderwerp gaat de tweede instructie? Over een offerte voor bureaulampen van het type Glasgow die jullie ontvangen hebben van de firma Spectrum Office Innovations in Nottingham. Over een offerte voor bureaulampen van het type Nottingham die jullie ontvangen hebben van de firma Spectrum Office Innovations in Glasgow. Er moet een offerte voor bureaulampen van het type Nottingham opgesteld worden voor de firma Spectrum Office Innovations in Glasgow. Er moet een offerte voor bureaulampen van het type Glasgow opgesteld worden voor de firma Spectrum Office Innovations in Nottingham. (5 pt) 04 Welke prijs gaat er voor de bureaulampen gelden? Enkele honderden ponden per lamp. 19 pond + 10 procent. De inkoopprijs: 10% van 19 pond. 19 pond 10 procent.

2 Toetsen Engels: Luisteren Instructie 3: (5 pt) 05 Wat is de inhoud van de derde instructie: OPDRACHT 2 Er moet een uitnodiging gemaakt worden voor de Open Dag op 12 februari a.s. Jullie hebben een uitnodiging gekregen voor een Open Dag op 12 februari a.s. Peter kan zelf niet komen op de Open Dag op 12 februari a.s. Er moet gereageerd worden op een uitnodiging voor een Open dag op 12 februari a.s. Je werkte bij het Engelse bedrijf SDC Heating Services in Leeds. Je moet vandaag een aantal klanten bezoeken. s Morgens na het ontbijt luister je nog snel even naar het Engelse nieuws. Je krijgt dadelijk vier fragmenten te horen uit het Engelse BBC- nieuws. Luister goed naar deze informatie en beantwoord de bijbehorende vragen. Fragment 1: (5 pt) 06 Wat is er volgens deze eerste mededeling gebleken? Er zitten nu ongeveer 1500 meer buitenlanders in Britse gevangenissen dan eerder. Van 915 gevangenen in Britse gevangenissen is vastgesteld dat ze niet de Britse nationaliteit hebben. Er zouden weleens ongeveer 1500 meer buitenlanders in Britse gevangenissen vast kunnen zitten dan tot nu toe werd aangenomen. Er zaten 600 gevangenen ten onrechte in Britse gevangenissen. Fragment 2: (5 pt) 07 Wat is de inhoud van het tweede fragment? Fragment 3: Op een boerderij in Norfolk moeten kippen afgemaakt worden, omdat er waarschijnlijk de H-7 variant van vogelgriep heerst. Op een boerderij in Norfolk moeten kippen afgemaakt worden, omdat er waarschijnlijk de H5N1 variant van vogelgriep heerst. Op een boerderij in Norfolk moeten kippen afgemaakt worden, omdat er waarschijnlijk de H5N1 variant van vogelgriep heerst. Op een boerderij in Norfolk moeten kippen afgemaakt worden, omdat er waarschijnlijk de H-7 variant van vogelgriep heerst. (5 pt) 08 Welke informatie wordt er gegeven over het aantal diefstallen tussen oktober en december van het afgelopen jaar? Het aantal diefstallen in die periode is met 6% gestegen in vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Het aantal diefstallen is gelijk gebleven in vergelijking met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Het aantal diefstallen in die periode is even groot als het aantal diefstallen in het gehele jaar daarvoor. Een jaar eerder waren er 6% meer diefstallen gepleegd in deze periode dan dit jaar.

3 Toetsen Engels: Luisteren (5 pt) 09 Is er sprake van een toename van de criminaliteit in de periode oktober december? Ja, het aantal diefstallen is met 6% gestegen. Ja, het aantal drugsdelicten is met 21% gestegen. Nee, over het geheel bekeken is de criminaliteit niet toegenomen. Ja, het aantal diefstallen is met 6% en het aantal drugsdelicten is met 21% gestegen. Fragment 4: (5 pt) 10 Wat is de inhoud van het vierde fragment? OPDRACHT 3 Zes Britse soldaten zijn in maart 2003 bij een wegversperring doodgeschoten. Zes Britse soldaten zullen niet vervolgd worden voor de dood van Steven Roberts en een Irakese burger tijdens een incident op 24 maart Een Irakese burger en een aantal andere soldaten zijn op 24 maart 2003 bij Basra neergeschoten. Zes Britse soldaten zullen vervolgd worden voor de dood van Steven Roberts en een Irakese burger tijdens een incident op 24 maart Je loopt vier weken stage bij het Engelse bedrijf Preston International in Cardiff. Op maandagmorgen mag je het werkoverleg van de directie bijwonen. Op dit werkoverleg zijn de volgende personen aanwezig: - Nick Shelton, Jane Hilton en Joe Morgan. Je krijgt dadelijk een aantal mededelingen te horen bij het onderdeel uit het begin van dit werkoverleg. Luister goed naar deze informatie en beantwoord de bijbehorende vragen. Beantwoord de volgende vragen: Inleiding/ onderwerp 1: (5 pt) 11 Welke informatie verstrekt Nick over jou (Kees Kandidaat)? Je bent een trainer uit Nederland die ongeveer acht weken stage komt lopen en hebt gevraagd of je de vergadering mocht bijwonen, wat natuurlijk geen probleem is. Je hebt gevraagd of je de vergadering mocht bijwonen, omdat je straks acht weken stage komt lopen in dit bedrijf. Je hebt gevraagd of je de vergadering mocht bijwonen, omdat je straks acht weken als trainer in dit bedrijf komt werken. Je bent een stagiair uit Nederland die ongeveer acht weken stage komt lopen en hebt gevraagd of je de vergadering mocht bijwonen, wat natuurlijk geen probleem is. Onderwerp 2: (5 pt) 12 Wat is de inhoud van de tweede mededeling die Nick doet? Collega Phil Dobson van de inkoopafdeling is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen en weer thuis. Collega Phil Dobson van de verkoopafdeling is gisteren uit het ziekenhuis ontslagen en weer thuis. Collega Phil Dobson van de verkoopafdeling is gisteren naar het ziekenhuis gebracht. Collega Phil Dobson van de inkoopafdeling is gisteren naar het ziekenhuis gebracht.

4 Toetsen Engels: Luisteren (5 pt) 13 Welke vraag wordt er over dit onderwerp gesteld en welk antwoord wordt er gegeven? Er wordt gevraagd of Nick al enig idee heeft of Phil ooit nog weer kan werken. Het antwoord luidt dat het moeilijk te zeggen is: over 3 tot 4 weken weet men meer. Er wordt gevraagd of Nick al enig idee heeft wanneer Phil weer aan het werk kan. Het antwoord luidt dat het moeilijk te zeggen is: over 3 tot 4 weken weet men meer. Er wordt gevraagd of Nick al enig idee heeft wanneer Phil weer aan het werk kan. Het antwoord luidt dat het moeilijk te zeggen is: over 3 tot 4 weken is mogelijk. Er wordt gevraagd of Nick al enig idee heeft of Phil ooit nog weer kan werken. Het antwoord luidt dat het moeilijk te zeggen is: over 3 tot 4 weken is mogelijk. Onderwerp 3: (5 pt) 14 Over welk onderwerp gaat de derde mededeling van Nick? Over de omzetcijfers over het tweede kwartaal: ze zijn met 6% gedaald. Over de omzetcijfers over het tweede kwartaal: ze zijn gelijk gebleven. Over de omzetcijfers over het tweede kwartaal: ze zijn met 6% gestegen. Over een rapport waarin staat dat de omzet over het tweede kwartaal met 6% gestegen is. (5 pt) 15 Wat merkt een van de aanwezigen op en hoe reageert Nick hierop? Ondanks de staking van de directie is er toch een grotere omzet gerealiseerd. Nick is het hier mee eens en zal dat in het eerstvolgende weekbericht vermelden. Er wordt gezegd dat er ondanks een staking dus toch een grotere omzet gerealiseerd is. Nick is het hier niet mee eens en zal dat in het eerstvolgende weekbericht vermelden. Er wordt gezegd dat er ondanks een staking dus toch een grotere omzet gerealiseerd is. Nick is het hier mee eens en zal dat in het eerstvolgende weekbericht vermelden. Er wordt gezegd dat er door de staking een grotere omzet gerealiseerd is. Nick is het hier mee eens en zal dat in het eerstvolgende weekbericht vermelden. OPDRACHT 4 Je gaat stagelopen bij het Engelse bedrijf Hillbrook Chemicals in Huddersfield, een bedrijf dat onderzoek doet naar allerlei chemische processen. Tijdens een oriënterend bezoek aan het bedrijf krijg jij van de bedrijfsleider, David Sturham, een eenvoudige uitleg over de veiligheidsprocedures in het bedrijf. David vertelt jou o.a. wat je wel en niet moet doen als er alarm gegeven wordt. Luister goed naar deze informatie en beantwoord de bijbehorende vragen. Instructie 1: (5 pt) 16 Wat is kort en bondig de inhoud van de eerste instructie? We werken hier met gevaarlijke stoffen. Je moet dus altijd de instructies opvolgen. Als je het alarm hoort, moet je onmiddellijk jouw werkplek verlaten. Als je het alarm hoort, moet je onmiddellijk het gebouw verlaten.

5 Toetsen Engels: Luisteren Als je het alarm hoort, moet je onmiddellijk jouw werkplek en het gebouw verlaten. Instructie 2: (5 pt) 17 Welke van de volgende beweringen is onjuist? Als je het alarm hoort, moet je: Rustig blijven Om hulp roepen Op normale snelheid lopen je stemvolume laag houden Instructie 3 en 4: (5 pt) 18 Wat neem je mee en wat moet je doen als je plotseling jouw werkplek moet verlaten? Je neemt hooguit je jas en tas mee, maar slaat niet eerst je bestanden op en sluit niet eerst de computer af. Je neemt niets mee, slaat niet je bestanden op en sluit niet je computer af. Je neemt hooguit je jas en tas mee, maar slaat eerst je bestanden op. De computer hoef je niet af te sluiten. Je neemt hooguit je jas en tas mee, maar slaat eerst je bestanden op en sluit eerst je computer af. Instructie 5 en 6: (5 pt) 19 Welke aanwijzingen worden er in de vijfde en zesde instructie gegeven? Sluit de deuren en doe ze op slot als je zeker weet dat er niemand meer is. Ga via de trap naar buiten. Sluit de deuren, maar controleer eerst of er niemand achter is gebleven. Ga zo snel mogelijk via de trap of de lift naar buiten. Sluit de deuren, maar controleer eerst of er niemand achter is gebleven. Neem de trap. Sluit geen deuren, maar controleer wel of er niemand achter is gebleven. Ga zo snel mogelijk via de trap naar buiten. Instructie 7 en 8: (5 pt) 20 Wat gebeurt er als je het gebouw verlaten hebt? Men verzamelt op de parkeerplaats, wordt geregistreerd en geeft instructies aan de hulpdiensten. Op de parkeerplaats achter het gebouw wordt geregistreerd worden alle aanwezigen geregistreerd. Op de parkeerplaats achter het gebouw worden nadere instructies gegeven. Men verzamelt op de parkeerplaats, wordt geregistreerd en krijgt instructies.

6 Toetsen Engels: Luisteren Uitwerkblad Vul hier eerst je naam en klas in: Naam: Klas: Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4:

Interne fraude is niet normaal. Praat erover!

Interne fraude is niet normaal. Praat erover! INSTRUCTIE De s die op de verschillende kaarten in deze standaard staan, hebben allemaal betrekking op situaties rond interne fraude, oftewel diefstal (in welke vorm dan ook) door eigen medewerkers. Uit

Nadere informatie

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen Les 1: Een verhaal schrijven Nieuwsbegripfilmpje kijken Bekijk het filmpje en denk na over deze vragen: 1. Welke goede en slechte dingen kun je doen met nucleair materiaal? 2. Wat willen de wereldleiders

Nadere informatie

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ongelukken, kleine hoekjes, ogenblikken... Een ongeluk zit in een

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN ANTWOORDEN TAALSTERK B2 THEMA 3 BEDRIJVEN Opdracht 4 1. b. 2. c. 3. c. 4. b. 5. c. Opdracht 14 Betekenis even naar buiten gaan een rondje lopen makkelijk uit te voeren werktijd zorgen dat iemand iets ziet

Nadere informatie

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid

Veel plezier in de winkel! Bedrijfskleding. je naam:... je klas:... datum:... jouw beoordeling: Klantgerichtheid Klantgerichtheid Bedrijfskleding Is het jou weleens opgevallen dat medewerkers in winkels speciale kleding dragen? Deze kleding krijgen ze van de winkel en moeten ze dragen. Weet jij waarom de medewerkers

Nadere informatie

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden.

dat ik aan mijn baas en collega s moet doorgeven welke werkzaamheden ik heb gedaan en wat nog gedaan moet worden. CP26 rapporteren Als u in Nederland in de Handel & Dienstverlening werkt, bijvoorbeeld in een winkel of op een kantoor, moet u doorgeven aan uw baas en/of uw collega wat u gedaan heeft en wat er nog moet

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand.

Praktijkwerkboek AKA. Dataverwerking. Mutaties doorvoeren... 8 In deze opdracht voer je mutaties door in een databestand. Praktijkwerkboek AKA Dataverwerking 1 Inhoud Een ander woord voor gegevens is data. Elk bedrijf werkt met data. Dat kunnen bijvoorbeeld data zijn over klanten, zoals de naam en het adres. Het kan ook gaan

Nadere informatie

Workshop Rapport maken

Workshop Rapport maken Workshop Rapport maken Deze workshop voer je in drietallen uit. Tip: Lees voordat je aan deze workshop begint paragraaf 11.3 van Gesprekscommunicatie nog eens door! Materialen 1 Wie leest dit voor? 2 Rolbeschrijving

Nadere informatie

De Lijnmanager. en de Grote Zoektocht naar Het Beleid

De Lijnmanager. en de Grote Zoektocht naar Het Beleid en de Grote Zoektocht naar Het Beleid Op een goede dag, tijdens een werkoverleg Op een goede dag, tijdens een werkoverleg Ik stel voor dat we nieuwe medewerkers voortaan op hun eerste werkdag een bloemetje

Nadere informatie

Je dromen waarmaken. het kan echt!

Je dromen waarmaken. het kan echt! Je dromen waarmaken het kan echt! Waarschuwing: het lezen van dit e-book kan onverwachts groots succes en een enorm geluksgevoel teweeg brengen Doelen stellen - de eerste stap van droom naar succes Ben

Nadere informatie

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs

STAGE. Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs STAGE 2015 2016 Informatieboekje over stage op de Oost ter Hout School voor Praktijkonderwijs Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Uw zoon /dochter/pupil begint na de zomervakantie in de derde klas. Dat

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 3)

Luisteren: muziek (B1 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Coördinatie van zorg. Test jezelf.

Coördinatie van zorg. Test jezelf. Coördinatie van zorg. Test jezelf. Pagina 1 Kun jij coördineren? Werk je planmatig en zorgvuldig? Ben je goed in samenwerken? Doe de testjes en kijk of jij een kei bent! 1. Coördineren Continuïteit en

Nadere informatie

Lesbrief: Een winkel voor winkels

Lesbrief: Een winkel voor winkels Lesbrief: Een winkel voor winkels Thema: Hoe kom ik daar? 0 Inleiding Een groothandel verzamelt allerlei producten en levert dit weer aan winkels en bedrijven. Dit is voor een winkel erg gemakkelijk. Zo

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2014 gedurende 300 minuten CSPE GL consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten? Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer samenvatten." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?"

Nadere informatie

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie?

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over communicatie in het horecabedrijf. In de horeca ga je om met gasten en communiceer je met ze. Je gaat als medewerker ook om met je collega s en je zult het

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 6 WERK ZOEKEN Opdracht 1 werk zoeken het sollicitatiegesprek de vacature het cv Opdracht 8 Hoi Lisa! Bedankt voor je sms. Ik heb de vacature bekeken. De baan lijkt me erg

Nadere informatie

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding Proeve van Bekwaamheid voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie Proeve... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties en beoordelingscriteria... 4 De beoordeling

Nadere informatie

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE NEGENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 11 21 april 2016 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 11 tot en met 21 april 2016 ga jij 9 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk

Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Workshop Netwerken Netwerken, duurzame relaties aangaan door positieve eerste indruk Breekt het zweet je uit als je het woord netwerken hoort? Toch netwerken we overal, ook jij: in de rij bij de bakker,

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar)

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar) Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 10 t/m 18 jaar) Tijdens de blaastraining leer je om droog te worden en op een goede manier te plassen: 1. Je leert hoe je moet plassen 2. Je leert

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar)

Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar) Spelregels voor de blaastraining thuis (voor kinderen van 6 t/m 9 jaar) Tijdens de blaastraining leer je om droog te worden en op een goede manier te plassen: 1. Je leert hoe je moet plassen 2. Je leert

Nadere informatie

Regels/afspraken SE`s & CSE`s

Regels/afspraken SE`s & CSE`s Regels/afspraken SE`s & CSE`s Voor aanvang: * Lees het examenrooster GOED door. Let vooral goed op de begintijden. Bekijk ook goed waar je het examen moet maken. * Raadzaam is het om minimaal een kwartier

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 255 minuten handel en verkoop CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Wat beweegt jou? 2011 TNO 1

Wat beweegt jou? 2011 TNO 1 Wat beweegt jou? Met deze vragenlijst kun je nagaan of je niet te veel zit tijdens je werk. Waarom is dat nodig? Is veel zitten slecht dan? Ja, recent onderzoek heeft laten zien dat mensen die veel en

Nadere informatie

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk?

Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie. Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Takenblad Plusklas Ontdekken Periode 2 : Herfstvakantie tot kerstvakantie Naam : Wat is de bedoeling? Opdracht: Spoorzoekers Van wie is die vingerafdruk? Er is een misdaad gepleegd! Een dief heeft de computer

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Voorraadbeheer

Praktijkwerkboek AKA. Voorraadbeheer Praktijkwerkboek AKA Voorraadbeheer 1 Inhoud In het onderdeel Voorraadbeheer ga je leren over het beheer van kantoorartikelen, kantoorartikelen bestellen, goederen ontvangen en facturen. Je doet de opdrachten

Nadere informatie

INSTRUCTIES BEGRIJPEN

INSTRUCTIES BEGRIJPEN INSTRUCTIES BEGRIJPEN Je volgt een cursus. De docent geeft je mondeling instructies. Kan jij ze begrijpen? Wat moet je doen? 1. Luister naar het geluidsfragment. Neem blad 2 en volg de instructies. Je

Nadere informatie

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT

EEN BRIEF NAAR DE DOCENT EEN BRIEF NAAR DE DOCENT Je hebt een vraag en je schrijft een brief naar je docent. Wat moet je doen? 1. Lees de e-mail op blad 2. Beantwoord de vragen. 2. Lees de e-mail op blad 3. Beantwoord de vragen.

Nadere informatie

Wat heb je gisteren gedaan?

Wat heb je gisteren gedaan? Wat heb je gisteren gedaan? Uitleg 1 Het perfectum (I) In de volgende tekst zijn de vormen van het perfectum vetgedrukt. Gisteren heb ik een drukke dag gehad. s Morgens heb ik hard gewerkt. Daarna heb

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage, het programma Telraam en digitale bestanden.

handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage, het programma Telraam en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2018 gedurende 275 minuten handel en administratie CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage, het programma Telraam en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten.

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

profielvak economie en ondernemen CSPE BB onderdeel A

profielvak economie en ondernemen CSPE BB onderdeel A Examen VMBO-BB 2017 gedurende 70 minuten profielvak economie en ondernemen CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE VIERDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 16 19 april 2018 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 16 tot en met 19 april 2018 ga jij 4 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?

Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen. Introductiefase bij de eerste les: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Algemene instructies voor de strategie: Voorspellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Nadere informatie

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-GL 2018 gedurende 300 minuten CSPE GL consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

De praktijktoets wordt beoordeeld met behulp van het activiteitenschema op pagina 3.

De praktijktoets wordt beoordeeld met behulp van het activiteitenschema op pagina 3. INLEIDING Plaats van de leertaak in de context van het beroep De opleiding Medewerker Toezicht en Veiligheid niveau 2 is opgebouwd rond drie kerntaken, te weten: 1. Ziet toe op orde en veiligheid in het

Nadere informatie

STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE DRIEDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 15 17 april 2019 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 15 tot en met 17 april 2019 ga jij 3 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Training Klantbeleving

Training Klantbeleving Training Klantbeleving Klantbeleving: voeg waarde toe en verwonder Betalen voor de verzending van je online bestelling? Een week wachten tot je de offerte in je mailbox vindt? Daar nemen klanten geen genoegen

Nadere informatie

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: ff offline Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder computer. Bijna alles wat je doet,

Nadere informatie

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt

Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Aflevering 1: Oriëntatie op de arbeidsmarkt Vragen vooraf: Heb je wel eens werk gezocht in je eigen land? Hoe deed je dat? Welke manieren ken je om in Nederland werk te zoeken? Hoofditem Fragment 1 Korte

Nadere informatie

Kwaliteitszorg. Test jezelf.

Kwaliteitszorg. Test jezelf. Kwaliteitszorg. Test jezelf. Pagina 1 Weet jij hoe je je deskundigheid of die van je collega s kunt bevorderen of professionaliseren? Kun je goed samenwerken? Kun je kwaliteitszorg leveren? Doe de testjes

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

De eigen grenzen bewaken

De eigen grenzen bewaken 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier De eigen grenzen bewaken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4)

Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Praktijkopdrachten Oriëntatie op de organisatie (niveau 3 en 4) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oriënterende opdracht 1: De organisatie, haar taken, doelstellingen en werkzaamheden... 4 Oriënterende opdracht

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat?

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat? VERKOPER Klantgericht handelen Joop heeft zojuist een wasmachine aan een klant verkocht. En hij heeft met de klant afgesproken op welke dag en hoe laat de wasmachine wordt afgeleverd. Een monteur zal het

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage.

Inkijkexemplaar. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Dit deel gaat over de opdrachten tijdens de stage. Je kunt een woordenlijst aanleggen. Je kunt een evaluatie invullen. Je weet wat formeel en informeel betekent. Je kunt een interview op je stageplaats

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden t b r o n s e k Arbeidsomstandigheden T Inleiding Wettelijke regels Veiligheid, gezondheid en welzijn Rechten en plichten Uitvoering arbobeleid Inleiding Johan ter Veer, administratief medewerker bij blikfabriek

Nadere informatie

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1...

Werkblad 2 2 Solliciteren Vanaf halverwege Niveau A1... Vragen vooraf Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud Milouska

Nadere informatie

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel

Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Klas 4m2 Economie Leerling instructie Koehandel Mollers Inleiding spel koehandel De komende 5 lessen gaan we aan de slag met het spel koehandel. Dit spel speel je met maximaal 5 personen. Met deze vijf

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus

INSTALLATIEHANDLEIDING. Microsoft Office 365 ProPlus INSTALLATIEHANDLEIDING Microsoft Office 365 ProPlus Klik op de downloadlink die zowel in je e-mail als productkluis vermeld staan. Je komt dan uit op een registratiepagina waar je een @surfspot.nu of een

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2019 gedurende 100 minuten profielvak E&O CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage en digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Wat gaan we doen? Met een bewezen werkmethodiek vanuit heldere functiedoelen de juiste keuzes maken om aantoonbaar tijdwinst te boeken en 100% overzicht te

Nadere informatie

Lesmap Entree. Kerntaak 1

Lesmap Entree. Kerntaak 1 Lesmap Entree Kerntaak 1 Voorwoord. Lesmap Entree Kerntaak 1. Deze lesmap behandelt alléén de 7 competenties van Kerntaak 1 van het nieuwe kwalificatiedossier Entree. Kerntaak 1 is een verplicht onderdeel

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Les 1: Je eigen vredesspreuk bedenken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let er vooral op wat vrede precies betekent.

Nadere informatie

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Workshop Kernkwadranten Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Wil jij jezelf beter leren kennen? Wil jij weten wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe je deze kunt benutten?

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN. Udens College. sector havo-vwo

ONTRUIMINGSPLAN. Udens College. sector havo-vwo ONTRUIMINGSPLAN Udens College sector havo-vwo 2015 pagina 1 van 13 Algemene gegevens: Adres Udens College sector HV Schepenhoek 101 5403 GA Uden Aanwezige personen Op schooldagen van maandag t/m vrijdag

Nadere informatie

Handleiding kandidaat Examenproject: Demo kabelgoot

Handleiding kandidaat Examenproject: Demo kabelgoot Handleiding kandidaat Examenproject: Demo kabelgoot kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/ 2010-2011) kerntaak 1: Installeren van hard- en software kwalificatie: Medewerker ICT (CREBO: 95060/ 2010-2011)

Nadere informatie

Werken in de techniek

Werken in de techniek 08740 Arbeidsmarkt Assistent 05-06-2008 10:44 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 Werken in de techniek Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent Wat laat je zien? Je komt op tijd en houdt je aan afspraken Je assisteert

Nadere informatie

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen

NT 2 2003/2004 SPREKEN EXAMEN II. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen SPREKEN Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten EXAMEN II 2003/2004 Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen U gaat een spreektoets maken. De toets bestaat uit drie delen. Elk deel begint met

Nadere informatie

CP17. het werkoverleg

CP17. het werkoverleg CP7 het werkoverleg Als u in Nederland aan het werk bent, overlegt u ook vaak met collega s over het werk. Soms overlegt u tijdens het werk met een colleg Soms doet u ook mee aan een speciaal werkoverleg

Nadere informatie

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om.

SLOTSCÈNE VAN ISOLA. Hij draait zich om en wil vertrekken. BERNARD Wij doen het niet! Verbruggen draait zich verbaasd om. SLOTSCÈNE VAN ISOLA Arnold blijft staan. Achter hem gaat de deur open. Arnold ziet aan de gezichten van Diana en Bernard dat ze iemand achter hem zien. Hij draait zich om en doet geschrokken een stap achteruit.

Nadere informatie

EXAMENBESCHRIJVINGEN GENERIEKE VAKKEN

EXAMENBESCHRIJVINGEN GENERIEKE VAKKEN Pictures Flickr. EXAMENBESCHRIJVINGEN GENERIEKE VAKKEN DE VERSCHILLENDE MODULES DIE JE GEDURENDE HET OPLEIDINGSTRAJECT KRIJGT WORDEN HIER BESCHREVEN. 2F BLAUW MAATWERK IN EDUCATIE AQUAMARIJNLAAN 178 3523

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau

Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Illustraties:

Nadere informatie

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128

INHOUD. #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken 29 #4 Bewegen 49 #5 Expressie 61 #6 Voelen 75 #7 Gezond zijn en ziek zijn 95 #8 Voeding 110 #9 Tijd 128 INHOUD Dit boek is anders dan alle andere boeken. Het is helemaal voor jou alleen. Jij bent de enige die straks weet wat er in dit boek staat. Dit boek is van: Datum: #1 Mens zijn 5 #2 Slapen 17 #3 Taken

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek.

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 15. Het functioneringsgesprek. Wat leert u in deze les? Moeten en hoeven gebruiken. Vragen hoe het met uw kind gaat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld

Nadere informatie

Inhoud en competenties leer-werkboeken

Inhoud en competenties leer-werkboeken Inhoud en competenties leer-werkboeken Ik, leren en werken Voorbereidende interne stage Hoofdstuk 1 Voorbereiding op de stage In dit hoofdstuk staat de competentie Leren centraal. De deelnemer maakt kennis

Nadere informatie

STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van:

STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: STAGEBOEKJE ZEVENDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 14 24 april 2014 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 Inleiding Van 14 tot en met 24 april 2014 ga jij 7 dagen stage lopen.

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende XXX 560 minuten consumptief-horeca CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid

Daniël 6 Leven met overtuiging 2 maart 2014 Voor de leeuwen gegooid Preek I Vanavond gaat het over de leeuwenkuil. Ik moet eigenlijk zeggen: over twee leeuwenkuilen. Twee? Ik zal uitleggen hoe dat zit. Eerst gaan we naar de eerste leeuwenkuil, die van Daniël. Laten we

Nadere informatie

2001/2002 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands

2001/2002 SPREKEN EXAMEN. Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten. Opgavenboekje. Examennummer kandidaat: Aanwijzingen. Staatsexamen Nederlands SPREKEN EXAMEN I 2001/2002 Voorbeeldexamen Tijdsduur ± 30 minuten Opgavenboekje Examennummer kandidaat: Aanwijzingen Staatsexamen Nederlands NT als tweede taal 2 U gaat een spreektoets maken. De toets

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes

Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes Bijlage 1: Matrix van gedragsverwachtingen voor de algemene ruimtes Ruimte Basiswaarde 1 Veiligheid Basiswaarde 2 Respect Basiswaarde 3 Verantwoordelijkheid Algemene ruimtes Houd je handen, voeten en Praat

Nadere informatie

techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 500 minuten techniek breed CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage. Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden

Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage. Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden werkproces 1 Werken in de handel Winkelassistent Wat laat je zien? Je toont interesse in het bedrijf en levert een positieve bijdrage Je gaat flexibel om met wisselende werktijden en werkzaamheden Je werkt

Nadere informatie

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Passie en missie Workshop passie en missie, meer energie en motivatie Iedereen heeft iets, of meerdere dingen, waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Wanneer jij weet wat jouw passie en missie

Nadere informatie

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE

STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE STAGEBOEKJE VIJFDAAGSE SNUFFELSTAGE In de periode van: 8 11 OKTOBER 2018 Willem van Oranje College Wijk en Aalburg Tel: 0416-691722 INLEIDING Van 8 tot en met 11 oktober 2018 ga jij 5 dagen stage lopen.

Nadere informatie