LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN"

Transcriptie

1 LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN In dit hoofdstuk over bionica in de luchtvaart ga je zelf een propellervliegtuig bouwen en als het mag van je docent er misschien zelf wel een ontwerpen. Maar eerst verdiep je je in wat er allemaal gebeurt is in de luchtvaart geschiedenis. Wie heeft welke ontdekking gedaan en wat zijn we er mee opgeschoten? OPDRACHTEN 1. Zoek op internet informatie over de luchtvaartgeschiedenis en maak online met je hele klas een tijdlijn in het programma Tribbit in het laat in een grafische tijdlijn zien doormiddel van plaatjes en tekst welke ontdekkingen de mens allemaal heeft moeten doen voor men de Smartbird die je op de website hebt gezien kon bouwen. Figuur 3: Leonardo Davinci was een van de eersten die echt probeerde vliegmachines te maken. 2. Er zijn allerlei soorten vogels. Je hebt van die piepkleine musjes die razend snel door je tuin flitsen maar er zijn ook van die statige vogels als de ooievaar die hoog in de lucht rondzweven als of het ze geen enkele moeite kost. Elke vogel is een specialist die precies zo gebouwd is dat hij perfect is voor zijn eigen leefwijze. Die mus zou helemaal niet blij zijn met de vleugels van de ooievaar. Hij zou elke keer uit de bocht vliegen. En de ooievaar zou zich een ongeluk klapperen met mussenvleugels anders viel hij uit de lucht. Bekijk de onderstaande filmpjes en schrijf op welke eigenschap de vogel heeft en teken welke vorm zijn vleugels hebben. Havik Albatros Gier Valk Kolibri Als je klaar bent kun je in de volgende site: zien welk type vliegtuig er bij zo'n vleugel hoort.

2 3. Bouw volgens de bouwbeschrijving propellervliegtuig een echt werkend vliegtuig en krijg ervaring in het vliegen. 4. Ontwerp volgens de ontwerphandleiding propellervliegtuig je eigen vliegtuig en stop hierin alle ervaring die je in opdracht 2 hebt opgedaan. 5. Bouw dan volgens je eigen ideeën je eigen vliegtuig en test of je ideeën goed waren. Figuur 4: Euuuuuh... het mag wat eenvoudiger

3 HOE BOUW JE EEN PROPELLER VLIEGTUIG? NEEM DE VOLGENDE VUISTREGELS HEEL SERIEUS, WANT ALLES VALT OF STAAT HIERMEE: 1. Eerst denken, dan doen! 2. Werk netjes en nauwkeurig! 3. Het vliegtuig mag niet meer dan 20 gram wegen, liefst nog minder. 4. Dit is erg weinig, wees dus niet alleen zuinig met materiaal maar ook met lijm, want lijm is zwaar! 5. Het vliegtuig moet in balans zijn! 6. Het vliegtuig moet recht en symmetrisch zijn! BENODIGDHEDEN: Romp: is al voor je gemaakt, deze hoef je niet te maken. Balsahouten latjes met de volgende afmetingen 500 x 8 x 3 mm VOORVLEUGEL: 2 stuks 460 x 2 x 2 mm 2 stuks 116 x 2 x 2 mm 160 x 3 x 2 mm 4 stuks 80 x 3 x 2 mm De staart bestaat uit twee onderdelen: De stabilo: 2 stuks 144 x 2 x 2 mm 2 stuks 88 x 2 x 2 mm Het roer: 2 stuks 72 x 2 x 2 mm 88 x 2 x 2 mm Propeller Haakje Vliegerpapier of ander soort dun papier (bv. krantenpapier) Stanleymes Potlood 6 elastiekjes Schaar Papier plakband Plastic afdichtplakband Lijmpistool Prittstift

4 DE BOUW: Teken de latjes nauwkeurig uit op een plankje van balsahout en snij ze voorzichtig uit. Snij langs een ijzeren liniaal!!! STAP 1: BEKLEDEN MET PAPIER. Leg een kranten pagina op tafel. Pak de volgende latjes: VOORVLEUGEL: 2 stuks 460 x 2 x 2 mm 2 stuks 116 x 2 x 2 mm DE STABILO: 2 stuks 144 x 2 x 2 mm 2 stuks 88 x 2 x 2 mm Het roer: 2 stuks 72 x 2 x 2 mm 88 x 2 x 2 mm 1. Smeer met een prittstift lijm aan 1 zijde van de latjes. 2. Leg de latjes op de juiste plaats op het papier. Let erop dat dit niet kreukelt,dat het goed strak blijft staan, de latjes niet krom staan en de vleugel niet scheef wordt.

5 Hieronder staat waar de latjes moeten komen te liggen: 3. Doe een puntje lijm met een lijmpistool op de verbindingsstukken in de vleugels zodat het stevig wordt. Gebruik niet teveel, maar ook zeker niet te weinig lijm! 4. Laat de lijm even drogen (minimaal 1 minuut) en knip het teveel aan papier van de vleugels. Zorg ervoor dat er geen papier meer uitsteekt.

6 STAP 2: DE STAART MAKEN: De staart bestaat uit 2 delen: de stabilo en het roer. 1. Leg de stabilo op tafel met het papier naar beneden en het hout aan de bovenkant. 2. Markeer het midden van de stabilo met een potlood. 3. Doe met een lijmpistool 2 puntjes lijm op het hout op de gemarkeerde stukjes. 4. Duw de latjes van het roer in de lijm, trek het eventueel recht en zorg ervoor dat hij recht omhoog, precies in het midden staat, en dat het papier niet flubbert.

7 STAP 3: DE VOORVLEUGEL MAKEN: 1. Leg de voorvleugel op tafel met het papier naar beneden en het hout aan de bovenkant. 2. Markeer met een potlood het midden van de vleugel. 3. Maak met bv. je nagel een klein deukje op deze plaats. 4. Knak voorzichtig de vleugel op deze plaats (de vleugel mag niet helemaal breken) 5. Smeer met een lijmpistool een beetje lijm op de 2 breuken en buig de vleugel zo dat er tussen het midden van de tafel en de breuk 8 cm zit. Houd dit vast totdat de lijm helemaal gestold is (2 á 3 minuten) 6. Je vleugel heeft nu een mooie V-vorm.

8 7. Lijm met een lijmpistool boven op de breuk het latje van 160 x 3 x 2 mm, het latje moet aan 2 zijden uitsteken. 8. Doe hem goed in het midden en zorg ervoor dat hij niet scheef staat. De kant van 3 mm zit boven en onder, 9. Doe op elke kant van het latje wat lijm met een lijmpistool en draai er 1 van de 4 latjes van 80 x 3 x 2 mm in. Doe dit 4 x

9 STAP 4: DE ROMP: 1. Lijm met een lijmpistool de staart helemaal achterop de romp. Er mag niets uitsteken. 2. Zorg ervoor dat hij recht staat en goed omhoog. 3. Knoop 6 elastiekjes aan elkaar, zodat je 3 extra lange elastiekjes krijgt. 4. Haak de elastiekjes aan het haakje van de propeller. 5. Zoek uit waar het haakje moet komen, span daarvoor het elastiekje tussen de propeller en het haakje. Het haakje moet zo geplaatst zijn dat het elastiekje net niet gespannen is, maar het mag niet flubberen. 6. Monteer de propeller en het haakje. Lijm het haakje eventueel vast met een lijmpistool.

10 STAP 5: MONTEER DE VOORVLEUGEL: 1. Houd de romp van het vliegtuig tussen je duim en wijsvinger. Probeer de plaats te vinden waarop het vliegtuig in balans blijft als je het daar vasthoudt. Markeer dit punt met een potlood. 2. Knip 4 stukjes plastic afdicht plakband van ongeveer 20 x 5 x5 mm. 3. Plak hiermee de pootjes van de vleugels aan de romp. 4. Het midden van de voorvleugel moet ongeveer boven het balanspunt zitten wat je net hebt bepaalt. (De afstand van het voorste pootje tot de neus van het vliegtuig zal meestal ongeveer 10 cm zijn). 5. De voorvleugel mag ook een heel klein beetje naar achter hellen om zo wat meer lift te genereren. Sommige vliegtuigen geven teveel lift, dan moet je juist de voorvleugel wat naar voren laten hellen.

11 STAP 6: HET VLIEGEN EN AFSTELLEN: 1. Wind de propeller ongeveer 150 x op, zodat je voelt dat er wat kracht staat op de propeller. 2. Laat de propeller een fractie van een seconde opgang komen en laat het vliegtuig zachtjes lichtjes schuin omhoog gericht los (je kunt een beetje met je hand meebewegen voordat je hem loslaat, maar je moet het nooit gooien, het vliegtuigje kan dan kapot gaan door de luchtwrijving.) 3. Soms moet je even oefenen met het loslaten van het vliegtuig, daarnaast is elke vlucht weer een beetje anders. Zonder iets aan je vliegtuig te veranderen kan hij de ene keer helemaal niet vliegen en even later juist heel goed. 4. Wil je er een wedstrijd van maken? Ga om de beurt op een hoog platform staan (pas wel op voor je veiligheid) Neem een stopwatch en meet hoe lang elk vliegtuig van de grond blijft. Tijd is veel eenvoudiger te meten als afstand. Sommige vliegtuigen vliegen alleen rondjes en hoe meet je dat??? HET AFSTELLEN: Vliegtuig gaat recht omhoog en valt naar beneden: De voorvleugel staat teveel achterover geheld. Maak de plakbandjes los en maak de hoek waaronder de vleugel staat wat kleiner, zet hem weer vast. Schuif de vleugel in zijn totaal een klein stukje (hooguit 1 cm) naar achteren. Verzwaar de neus van het vliegtuig met bv. een paperclip. Het vliegtuig vliegt omlaag: De voorvleugel staat te weinig achterover geheld. Maak de plakbandjes los en maak de hoek waaronder de vleugel staat wat groter Schuif de vleugel in zijn totaal een klein stukje (hooguit 1 cm) naar voren Omdat een goede propeller erg belangrijk is, en moeilijk te maken is heeft je docent kant en klare propellers gekocht. Wil je echt alles wat aan je vliegtuig zit volg dan de onderstaande beschrijving. HOE BOUW JE EEN PROPELLER? BENODIGDHEDEN: 2 kleine paperclips Dun karton 2 plastic knikkers Plakband

12 UITVOERING: 1. Maak met een tang de 2 paperclips zo recht mogelijk. 2. Buig de paperclips op de volgende manier: PAPERCLIP 1: PAPERCLIP 2: 3. Meet welke van de 2 uitstekende stukken van paperclip 2 het kortst is. 4. Meet vanaf het midden van de lus. 5. Knip de andere met een kniptang op dezelfde lengte: haak op paperclip 1 dicht. Haak de 2 paperclips in elkaar en knijp met een tang de 6. Smeer met een lijmpistool een druppel lijm op het verbindingsstuk. Zorg ervoor de het goed recht staat! 7. Knip 2 propeller bladen uit het dunne karton, ongeveer 7 cm lang en 2 cm breed. 8. Maak ze een beetje rond in de lengte, dit kun je doen door het karton over de rand van de tafel te laten glijden.

13 9. Buig de uiteinde van paperclip 2 om en plak met een lijmpistool de propeller bladen vast. (rondekant voor, holle kant achter) 10.Zorg ervoor dat de propeller symmetrisch is! 11.Buig de propeller bladen in de juiste stand, zodat ze beiden lucht naar achter scheppen als de propeller draait. 12.Doe de 2 plastic knikkers om paperclip 1 en buig een klein haakje aan het einde van deze paperclip.

14 DE MONTAGE VAN DE PROPELLER: 1. Maak een kokertje van dun karton, dun genoeg zodat de knikkers er niet doorheen kunnen, en kort genoeg zodat het haakje goed uitsteekt. 2. Verstevig dit kokertje met plakband. 3. Lijm hem met een lijmpistool op de neus van het vliegtuig. 4. Maak van een 3 e paperclip een haakje en lijm deze op de romp vast.

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

Zweefvleigtuig Marathon

Zweefvleigtuig Marathon N 200.674 Zweefvleigtuig Marathon K F E L D H J C A B M Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 2 Latjes 490 / 10 / 3 mm C, D Potlood, liniaal, knutselondergrond 2 Latjes 125 / 10 / 3 mm B Boormachine,

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Lees eerst de bouwbeschrijving helemaal door, alvorens met de bouw te beginnen! Gebruik voor het lijmen van alle onderdelen secondelijm, bedoeld voor balsahout

Nadere informatie

MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG

MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG MAAK JE EIGEN ZWEEFVLIEGTUIG DOELGROEP Middenbouw basisonderwijs SPRING SCIENCE De lente komt eraan en behalve krokussen en eendenkuikens betekent dat een nieuwe afl evering van Spring Science, het jaarlijkse

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

Schuifmaat zelf maken

Schuifmaat zelf maken Index Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 4 Doel, materiaal en hulpmiddelen Stap 2 t/m 5 Stap 6 t/m 8 Stap 9, KLAAR! Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap:

Zirrus Inhoud: Delen: Gereedschap: Zirrus D E C A Niet boren! G H Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Latje balsahout 500 / 32 / 8 mm A Potlood, liniaal 2 Profiel balsahout 340 / 75 / 8 mm oormachine, boortje Ø 4 mm 1 Plankje

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

Minikoptertjes Minikoptertjes Als je een heel licht papiertje laat vallen komt het lekker langzaam naar beneden. Blaadjes aan bomen schommelen soms lang in de lucht voor ze de grond raken. De Oleanderbloem

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Windmolen met wip. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen:

Windmolen met wip. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: 1 0 6. 0 6 1 Windmolen met wip Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: liniaal, passer, potlood schuurpapier goudsmid-of ijzerschaar steeksleutel (M4 = 7 mm) schroevendraaier+kruiskopschroevendraaier boortjes

Nadere informatie

Hoe TechCard te gebruiken:

Hoe TechCard te gebruiken: 204.769 TechBot 3 TechBot 3 is niet te stoppen! Wanneer hij in contact komt met een verticaal oppervlak wat hem de doorgang belemmert, dan stuurt hij er slim omheen! Hoe TechCard te gebruiken: Stuklijst:

Nadere informatie

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer Thema 0 Bouwstenen Naam Klas Startdatum / lesnr cijfer BOUWSTENEN NATUURKUNDE INSTRUCTIE GEREEDSCHAP Blokhaak gebruiken... 18 Figuurzagen... 19 Rillen en ritsen... 18 Stik-, Rijg en Festonsteek... 20 Solderen...

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad.

Begin en eindig de les klassikaal. Tijdens de kern van de les vouwen de leerlingen individueel hun dieren aan de hand van het werkblad. Vissen vouwen Lesbeschrijving voor de leerkracht groep 3-4 Voorbereiding Vouw zelf elke vis en de andere zeedieren volgens de instructie op het werkblad. Zo weet u hoe de dieren gevouwen moeten worden

Nadere informatie

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier.

Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Een Belgisch - Frans seinhuis in H0 van meerlangs papier. Sinds enige tijd vertegenwoordigen wij de producten van MKB Modelle uit Duitsland. Alle modellen zijn gemaakt van meerlaags papier en hebben hun

Nadere informatie

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen.

versie 23-10-2004 01. Ik ga een standaard 4 inch ophangrand verkleinen. Een grotere ophangrand is eenvoudiger te verkleinen. Beschrijving verkleining ophangrand: Benodigdheden: 1. Scherp Stanley mes. 2. Metalen liniaal op rechte metalen lat om langs te snijden. 3. Ondergrond om op te snijden. 4. standaard plakband. 5. schaar.

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent!

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent! DRAWDIO Een pen waarmee je muziek tekent! Handleiding BBZZZ.. Maak je eigen Drawdio! Deze handleiding helpt je bij het maken van je eigen Drawdio. LET WEL OP! Een soldeerbout wordt heel heet! Vraag een

Nadere informatie

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar stroomkring A inbraakalarm of spiegelverlichting dik karton A3 aluminiumfolie batterij van 4,5 volt drie draden lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar liniaal plakband twee paperclips Voor

Nadere informatie

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering

Telefoonhoesje. Patroon 1 Patroon 2 Patroon voor zelfhechtende voering Instructies Dit heb je nodig: Totally Me!- naaimachine 2 stukjes stof (11,4 cm x 33 cm) 1 stukje zelfhechtende voering 6,4 cm dun elastiek 1 gekleurde knoop Schaar Spelden De patronen staan op de laatste

Nadere informatie

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009

Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Handleiding bij de constructie van de Hydraulische machines uitgereikt ter gelegenheid van techniek toernooi 2009 Vertaling en bewerking Ad van den Brand, Veghel Weet je wat hydraulisch betekent? Dat betekent

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water?

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water? Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht Opdracht 1 - Slaan op de liniaal -- liniaal/latje -- krant -- tafel Leg een liniaal of een lat op de tafel. Zorg dat de liniaal of de lat iets over de tafel

Nadere informatie

Het werpmodel Mikkie. Het snijden van de onderdelen. Benodigde gereedschappen. Benodigde materialen. door Thedo André

Het werpmodel Mikkie. Het snijden van de onderdelen. Benodigde gereedschappen. Benodigde materialen. door Thedo André Het werpmodel Mikkie door Thedo André Voordat je met het bouwen begint moet je eerst goed de tekening bestuderen, zodat je begrijpt hoe het vliegtuig precies in elkaar zit. In onderstaande figuur zijn

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen.

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen. doeblad WAT GA JE DOEN? Je gaat een elektrospel maken. Je leert hoe je elektrische verbindingen moet maken en hoe je een batterij en een fitting moet aansluiten. Het werkstuk mag je meenemen naar huis.

Nadere informatie

Houten bureau "Organizer"

Houten bureau Organizer 6.94 Houten bureau "Organizer" Benodigd gereedschap: Decoupeerzaag of figuurzaag Schuurpapier Houtlijm Hamer Potlood, liniaal Schaar Verzinkboor Boortjes ø,5, Vijl Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Mooie geschenkverpakkingen

Mooie geschenkverpakkingen Eigenlijk moet je geen aandacht schenken aan uiterlijkheden... maar bij geschenken is een mooie verpakking een extra hoogtepunt! Een mooi verpakt cadeau is gewoon iets heel bijzonders! Golfkartonrol Knip

Nadere informatie

Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de gestippelde lijnen. Vouw alle stukken langs de gestippelde lijnen.

Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de gestippelde lijnen. Vouw alle stukken langs de gestippelde lijnen. PAPIEREN VLIEGTUIG TANDLOOS INSTRUCTIES AAN DE SLAG Knip langs de doorgetrokken lijnen en vouw op de Vouw alle stukken langs de KNIP NAAR VOREN VOUWEN VOUW NAAR ACHTEREN VOUWEN TANDLOOS VLIEGTUIG Knip

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken:

Benodigd gereedschap: potlood en liniaal papierlijm of alleslijm schaar of hobbymes. Hoe TechCard te gebruiken: 204.758 Tech Card - TechBot 2 De TechBot 2 is ontworpen om door het ruwste terrein te gaan. Kijk of hij over je hand kan rijden, maar pas op: hij kietelt! Stuklijst: 3 x U-strip 2 x wiel, ø 30 mm 2 x excentrisch

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

Phantomion JET N Plakken - verven - klaar! SUPAFIX

Phantomion JET N Plakken - verven - klaar! SUPAFIX Phantomion JET Plakken - verven - klaar! SUPIX D B E Naam: roep/ klas: Inhoud: Delen: ereedschap: 14 estanste balsahout delen -D, - Potlood, liniaal, schuurpapier 1 Rondhout 90 / Ø 10 mm Troffelzaag, figuurzaag,

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN

FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN FICHE 12: GRAFISCHE DOCUMENTEN INPAKKEN Welke verpakkingsmethode u kiest, hangt af van de aard en het formaat van het werk, van het budget, enz. De materialen die u gebruikt, moeten chemisch inert zijn.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken.

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. MPo 2008 In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. Je krijgt een stuk hout van 12 cm breed en 122 cm lang. Dit is genoeg om een vogelhuisje te maken zoals het voorbeeld. We zagen het hout

Nadere informatie

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi...

http://www.kidzlab.nl/index2.php?option=com_content&task=vi... Veelvlakken De perfecte vorm Plato was een grote denker in de tijd van de Oude Grieken. Hij was een van de eerste die de regelmatige veelvlakken heel bijzonder vond. Hij hield ervan omdat ze zulke mooie,

Nadere informatie

Een regenmeter of pluviometer maken

Een regenmeter of pluviometer maken Een regenmeter of pluviometer maken Wil je weten hoeveel regen er valt? Volg dan de stappen van dit stappenplan om zelf een pluviometer te maken. Materiaal: plastic fles van 0,5 liter kiezelstenen (tegen

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo. Krachtpatsers Primair Onderwijs ontdekkingsreis tussen fantasie en werkelijkheid Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.nl LESMATERIAAL KRACHTPATSERS

Nadere informatie

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap.

Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Het overtrekken van een stoel, stap voor stap. Deze handleiding is bedoeld voor de mensen die over willen gaan tot het zelf herstofferen van een stoel, uit het oogpunt van bijvoorbeeld hobby of kostenbesparing.

Nadere informatie

WAAIER. www.kitepassion.nl

WAAIER. www.kitepassion.nl WAAIER Deze vlieger zag ik op het strand te Zeebrugge. Het was meteen liefde op het eerste zicht. Naar voorbeeld van een Japans model, gemaakt met moderne materialen. Het model is breed inzetbaar ( 2½

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Ring van vlindervleugels

Ring van vlindervleugels Ring van vlindervleugels Stap voor stap Tutorial Miranda Groenendaal 2014 Foto s: Miranda Groenendaal, Klazine de Bas-Verodnschot Vormgeving: Klazine de Bas-Verdonschot Vlinderring tutorial Miranda Groenendaal

Nadere informatie

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst Detector installatie HiSPARC Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel 1 Detector bouw handleiding Dit document beschrijft de stappen die nodig zijn bij het maken van een HiSPARC detector. Een detector

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Bij deze aflevering ontvangt u de onderdelen die u nodig hebt voor de bouw van het koebrugdek. Houten latten houten latten, x mm, 00 mm lang, houten latten, x mm, 00 mm

Nadere informatie

Bouw instructies voor F3P model Xerces.

Bouw instructies voor F3P model Xerces. Bouw instructies voor F3P model Xerces. Er zijn veel manieren waarop een indoor model gebouwd kan worden. Deze instructies zijn dan ook meer bedoeld als ʻhintsʼ!! De fotoʼs zijn van een model wat niet

Nadere informatie

Hard driver flexkabel ipod Classic Installatie handleiding

Hard driver flexkabel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Opdracht Fietsband plakken

Opdracht Fietsband plakken Opdracht Fietsband plakken Stel, je gaat naar een schoolkamp. Je pakt je fiets en je band is lek! Je hebt nog een half uur. De fietsenmaker is dicht. Nu moet je wel zelf aan de slag. Opdracht Je gaat een

Nadere informatie

Accu ipod Classic Installatie handleiding

Accu ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen

PADDY. Alternatief. www.kitepassion.nl Jan van Leeuwen PADDY Alternatief PADDY Deze markante vlieger is ontworpen door Willy Koch. Deze Duitse kunstenaar heeft al menige mooie vlieger ontworpen. In zijn ontwerpen gebruikt hij vaak het zo bekende vlechtwerk.

Nadere informatie

Bouwbeschrijving speed

Bouwbeschrijving speed Bouwbeschrijving speed Hier volgt een bouwbeschrijving van onze Speed. Het is aanbevolen om heel wat ervaring te hebben in het bouwen van vliegers. Ervaring van het maken van matrassen is een pré. Wanneer

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de

Nadere informatie

Willem Bravenboer Kits

Willem Bravenboer Kits pagina 1 van 41 Willem Bravenboer Kits Holiday 280 Constructie Benodigde gereedschappen: Scherp (nieuw) mes, schuurpapier 180-400, eventueel schuurblokje, papier schilderstape, punttangetje, kniptang,

Nadere informatie

Bouwbeschrijving slagboom

Bouwbeschrijving slagboom Bouwbeschrijving slagboom Materiaal: 2mm messing buisje 0.3 wand dikte verkrijgbaar bij bv Hornbach bouwmarkt. 4 mm x 4mm u profiel verkrijgbaar bij o.a Conrad kijk bij messing profielen. Rondkopnageltjes

Nadere informatie

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot Bouw je eigen zeilboot Handleiding BENODIGDHEDEN - Steigerhouten plank geschaafd 18,5 x 250 x 3 cm - Ronde grenen stok ø 18 mm x 270 cm - Stanley speedboor ø 18 mm - ø 3mm boortje - Schoeven 2 stuks 70

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

LED-Kestboom Benodigd gereedschap: Houtlijm. Liniaal. Schaar. Schrijf-/tekenpotlood. ø2 ø5. Boortjes Figuurzaag Schuurpapier Lijmpistool

LED-Kestboom Benodigd gereedschap: Houtlijm. Liniaal. Schaar. Schrijf-/tekenpotlood. ø2 ø5. Boortjes Figuurzaag Schuurpapier Lijmpistool 117.330 LED-Kestboom Benodigd gereedschap: Houtlijm Schaar Liniaal Schrijf-/tekenpotlood ø2 ø5 Boortjes Figuurzaag Schuurpapier Lijmpistool Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Brug van papier. Lesblad voor de leerling. Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint

Brug van papier. Lesblad voor de leerling. Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint Groep 3 en 4 Brug van papier 2 tot 4 kinderen Lesblad voor de leerling Materiaal dat nodig is 200 velletjes papier (A4, 80 grams) Plakband Meetlat of meetlint En verder nog Plaatjes met voorbeelden van

Nadere informatie

Spijkermotor. Het maken van de stator

Spijkermotor. Het maken van de stator 1 Spijkermotor Het maken van de stator Materialen: 2 spijkers 5x120mm; Wikkeldraad van 0,5 mm doorsnede; Tape Gereedschap: Maatlat Potlood Hamer Mes Kniptang. Werkwijze: Buigen van de spijkers: Pak 2 spijkers

Nadere informatie