BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP"

Transcriptie

1 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar is over de hele wereld is deze pomp zeer geschikt voor ontwikkelingslanden. De knikkerpomp bestaat in hoofdzaak uit twee onderdelen: De pompcilinder met voetklep en de opvoerbuis met persklep. In dit document wordt stap voor stap beschreven hoe de onderdelen gemaakt kunnen worden. De tekening laat de opengewerkte constructie van de pomp zien. Benodigde materialen en gereedschappen Benodigde materialen: - 32 mm dunwandige PVC-buis, 850 mm lang (3) - 25 mm dunwandige PVC-buis, ca 70 mm lang (3) - 19 mm (3/4 ) elektrabuis 1000 mm lang (1) - 16 mm (5/8 ) elektrabuis 40 mm lang (1) - 2 knikkers Ø16 mm (2) - rubber, ca 5 mm dik (4) Benodigde gereedschappen: - ijzerzaag - zoetvijl - schuurpapier - rolmaat - schaar - ponsjes: 12 mm & 26 mm - zware hamer - potlood - vuurtje (bakje spiritus) - aansteker - vormgereedschapje (zie dit document) - spleetvullende PVC-lijm - breed plakband (1) Gamma / Praxis enz. (2) Bart Smits / Toys n Rus (3) Dyka plastics (4) bv velglint vrachtwagen Modeleren PVC De knikkerpomp is gemaakt van standaard buismaten. Een aantal onderdelen zijn afwijkend in maat of zijn speciaal gevormd. Deze onderdelen worden gemaakt door buis in de gewenste vorm te modelleren. PVC is een thermoplast. Dit betekent dat het kunststof in warme toestand vervormd kan worden. Om PVC te kunnen vervormen moet het materiaal verwarmd worden tot ruim

2 2 boven 80 C. Hiervoor wordt een klein vuurtje gebruikt. Het te verwarmen deel van de buis in de vlam houden en hierbij de buis continu al draaiend in beweging houden. Houd de buis telkens kort in de vlam en voel of de buis plastisch wordt. Als het materiaal te warm wordt verkoolt het en kan het niet meer gebruikt worden. Gebruik bij het vormen van een onderdeel een langer stuk buis en zaag dit pas af na het vormen. Een langer stuk buis is namelijk handelbaarder. Tevens is de maatvoering dan beter te controleren. Vul de brander met slechts een bodempje brandstof! Verwijder voor het vormen van de PVC buis alle bramen die ontstaan zijn door het zagen met schuurpapier. Na het vormen kan er een opstaand randje ontstaan, dit moet worden weggevijld. Gereedschapje Voor het verwijden van de 3/4 elektrabuis is een gereedschapje nodig zoals hieronder afgebeeld. Dit gereedschapje kan van hout worden gemaakt. De maten zijn bepalend voor de passing met andere PVC onderdelen. Ook de 25 mm buis moet verwijd worden. Hiervoor is geen speciaal gereedschap nodig. Als gereedschap wordt een ander stuk 25 mm buis gebruikt, waarover twee lagen breed plakband zijn gewikkeld. Vul deze buis met een doek die natgehouden moet worden. Hiermee wordt het gereedschapje koel gehouden en wordt voorkomen dat de buis krimpt door de warmte. Lijmen Bij deze pomp moeten diverse onderdelen gelijmd worden. Hiervoor wordt speciale spleetvullende PVC-lijm gebruikt. Voor het verlijmen moeten de oppervlakken eerst geschuurd worden. De randen moeten goed ontbraamd worden en iets worden afgeschuind. Strijk de beide te verlijmen onderdelen in met lijm en druk deze in elkaar. Hiermee moet niet te lang gewacht worden omdat de lijm vrij snel uithardt.

3 3 Opvoerbuis met persklep De opvoerbuis met aan de onderzijde de persklep is het bewegende deel van de pomp. De tekening hieronder laat zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Klephuis Het klephuis wordt gemaakt van 3/4 PVC-elektra buis. Deze buis moet voor een deel verwijd worden zoals aangegeven in de tekening hiernaast. Verwarm het uiteinde van de buis over een lengte van ongeveer 3 cm. Gebruik het vormgereedschap om het uiteinde van de buis te verwijden. Zaag het klephuis deel af op 10 mm vanaf de verwijding. Ontbraam de randen en vijl uitstekende randjes glad.

4 4 Klepzitting De klepzitting wordt gemaakt van 5/8 elektrabuis. Zaag hier een stuk van 2 cm af. Vijl aan één van de uiteinden inkepingen. De andere kant van de klepzitting moet zo vlak als mogelijk zijn. Leg een schuurpapiertje op een vlakke ondergrond. Druk het buisje lichtjes tegen het schuurpapier en maak met een draaiende beweging het uiteinde vlak. Let er ook op dat dit vlak helemaal haaks is. Lijmen klepzitting in het klephuis Schuur de te lijmen vlakken van de klepzitting en het klephuis. Strijk beide delen in met lijm en druk de klepzitting in het klephuis. De vlakke rand van de klepzitting moet gelijk liggen aan de eerste bocht van het klephuis zoals hiernaast aangegeven. Als er een knikker in ligt mag deze het klephuis net niet raken. Verwijder overtollige lijm aan de binnenzijde bij de vlakke rand.

5 5 Opvoerbuis De opvoerbuis is gemaakt van 3/4 elektrabuis. Hiervan heb je een stuk van 1 m nodig. Zaag aan één van de uiteinden op 1 cm van de rand de buis een klein stukje in, ongeveer 1/3 van de buisdiameter. Verwarm voorzichtig met een aansteker het lipje totdat deze zacht wordt. Druk nu het lipje tot ongeveer de helft naar binnen. Zorg er voor dat de buitenkant mooi rond blijft en er niets uitsteekt Opsluitringen Er moeten twee opsluitringetjes worden gemaakt met een buitendiameter van 25 mm en 12 mm lang. Een derde ringetje wordt gemaakt van een verwijde 3/4 elektrabuis. Van al deze drie ringetjes moet één zijde nauwkeurig haaks worden gezaagt 2 stuks 1 stuk

6 6 Rubber ringetje Sla met het 26 mm ponsje een schijfje uit de rubber plaat. Als alternatief een 25 mm cirkel aftekenen en uitknippen. Maak vervolgens een gat in het schijfje met het 12 mm ponsje Knip de scherpe randen aan de buitenzijde schuin af met een schaar. Zuiger assembleren Schuur alle te lijmen onderdelen. Schuif het rubber op de in de tekening aangegeven plek. En lijm vervolgens alle onderdelen op hun plaats. Laat dit gelijmde deel nu minimaal 1 uur uitharden.

7 7 Pompcilinder met voetklep De pompcilinder is gemaakt van dunwandige PVC-buis met een buitendiameter van 32 mm. Zaag hiervan 910 mm af. Voetklephuis Het voethuis wordt gemaakt 3/4 elektrabuis. Verwarm de buis over een lengte van ongeveer 2 cm totdat het materiaal zacht wordt. Gebruik het houten gereedschapje om de buis te verwijden over een lengte van 2 cm. Zaag in het verwijde deel op 1 cm van de rand een snede van ongeveer 1/3 van de buisdiameter diep. Het voetklephuis kan nu op maat worden afgezaagd op 1 cm vanaf de verwijding. Ontbraam alle zaagsneden. Maak een klepzitting uit 5/8 elektrabuis gelijk aan de beschrijving bij de zuigerklep. Zorg ervoor dat één kant goed haaks wordt afgezaagd en vlak wordt geschuurd.

8 8 Klepzitting assemblage Lijm de voetklep in het voetklephuis. Druk de klepzitting zover in het huis dat de bovenrand van de klepzitting juist voorbij het begin van de eerste bocht zit. Overtollige lijm aan de binnenzijde moet verwijderd worden. Vooraf de lijmvlakken schuren! Verwarm het lipje voorzichtig met een aansteker totdat deze zacht wordt.! Stop de knikker in de voetklep! Druk nu het lipje tot de helft naar binnen. Verloopbus De verloopbus wordt gemaakt van 25 mm dunwandige PVCbuis. Verwarm al draaiend het uiteinde van de buis over een lengte van 1,5 cm totdat deze plastisch wordt. Verwijd nu de buis met een andere 25 mm buis die iets verdikt is met plakband. Koel de buizen zo snel mogelijk af met water.

9 9 Lijmen onderdelen pompcilinder Schuur alle vlakken van de onderdelen die gelijmd moeten worden en lijm de pompcilinder, verloopbus en voetklep in elkaar. Laat de onderdelen minimaal één uur drogen voordat de pomp getest wordt. Passing rubberring De rubberring zal waarschijnlijk niet goed passen in de pompcilinder. Deze moet op maat worden gevijld zodat de zuiger nauw passend maar soepel lopend in de pompcilinder past. Slagbegrenzing Om te voorkomen dat de kleppen kapot worden gestoten is een slagbegrenzing noodzakelijk. Stop de opvoerbuis helemaal in de cilinderbuis totdat deze er niet verder in wil. Teken dan een lijn af op de opvoerbuis ter hoogte van de bovenkant van de cilinderbuis. Teken vervolgens een tweede markering 5 mm lager op de buis.

10 10 Aanslagtuit De aanslagtuit wordt gemaakt van dunwandige 25 mm PVC-buis. Verwarm slechts een klein stukje (ca. 5 mm) van het uiteinde van de buis. De buis mag niet te zacht worden: Het is voldoende dat deze net indrukbaar is. Druk de achterkant van het gereedschapje nu schuin in het warme uiteinde en blijf deze rond draaien totdat de buis is afgekoelt. Zaag de tuit van de buis. de lengte van de tuit moet 2,5 cm zijn. Maak nog een vulring van 3/4 elektrabuis door deze te verwijden. Deze ring moet 2 cm lang zijn. Slagbegrenzer lijmen Lijm nu de aanslagtuit met de vulring op de zuigerbuis. De tuit moet op gelijke hoogte liggen als de tweede markering. Schuur vooraf de te lijmen oppervlakken. Testen van de pomp Als de lijm zo n half uur heeft kunnen uitharden kan de pomp voorzichtig getest worden. De aanslag heeft waarschijnlijk minder lang kunnen drogen. Laat de aanslag daarom nog niet ergens tegen aan stoten. Na 24 uur uitharden van de lijm mag de pomp gebruikt worden.

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP 1 BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVC-buis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP

BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP BOUWBESCHRIJVING KNIKKERPOMP Ten behoeve van demonstratiedoeleinden De knikkerpomp is een type waterpomp dat van PVCbuis en twee knikkers gemaakt wordt. Door zijn eenvoud en omdat PVC goed verkrijgbaar

Nadere informatie

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas:

Nooit dorst. Zuigers met aandrijfmotor N Groep / klas: Zuigers met aandrijfmotor Nooit dorst Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Triplex 255 / 110 / 10 mm C, D Potlood, liniaal,

Nadere informatie

Speedboot met o p w i n d - m o t o r

Speedboot met o p w i n d - m o t o r 109.427 Speedboot met o p w i n d - m o t o r N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Priem Figuurzaag + toebehoren Hamer Werkplaatsvijl, verzinkboor Houtlijm tweecomponentenlijm

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

Houten stormlantaarn

Houten stormlantaarn is uniek 112.961 Houten stormlantaarn Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren

Nadere informatie

USB - lieveheersbeestje

USB - lieveheersbeestje USB - lieveheersbeestje Met Halloween verkleden mensen zich. Ze trekken griezelige kostuums aan. Maar eigenlijk zijn ze allemaal heel aardig. Precies het tegenovergestelde is het geval met computervirussen.

Nadere informatie

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken.

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. MPo 2008 In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. Je krijgt een stuk hout van 12 cm breed en 122 cm lang. Dit is genoeg om een vogelhuisje te maken zoals het voorbeeld. We zagen het hout

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Phonoscoop. Materiaal Aantal Afm.(mm) Omschrijving Nr.

Phonoscoop. Materiaal Aantal Afm.(mm) Omschrijving Nr. 1 Phonoscoop Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassene worden gemaakt en gebruikt. Niet geschikt

Nadere informatie

Houten bureau "Organizer"

Houten bureau Organizer 6.94 Houten bureau "Organizer" Benodigd gereedschap: Decoupeerzaag of figuurzaag Schuurpapier Houtlijm Hamer Potlood, liniaal Schaar Verzinkboor Boortjes ø,5, Vijl Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris.

Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Bouwbeschrijving RBC Delta 400 door Ben Caris. Lees eerst de bouwbeschrijving helemaal door, alvorens met de bouw te beginnen! Gebruik voor het lijmen van alle onderdelen secondelijm, bedoeld voor balsahout

Nadere informatie

01. links: De unit met verrotte ophangranden. 03. onder: Het los snijden van de verrotte ophangrand aan de. kant van het kunststof frame.

01. links: De unit met verrotte ophangranden. 03. onder: Het los snijden van de verrotte ophangrand aan de. kant van het kunststof frame. Handleiding revisie Bose 901/802 foam : Benodigdheden: 1. revisieset: lijm + ophangranden van. 2. klein model Stanley afbreekmes. 3: spiritus, wc-papier, kommetje, penseel*, grote kwast met fijn haar 3.

Nadere informatie

BARBECUETAFEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:10 uur

BARBECUETAFEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:10 uur BARBECUETAFEL moeilijkheidsgraad Klustijd:10 uur MATERIALEN Materiaalkosten ca. 260,- (incl. BBQ) Aantal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM 2 steigerbuis 2,8-98 2 Douglas hout poten 8, 8, 74 13 planken

Nadere informatie

Modern-Design-Clock. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N107414#1

Modern-Design-Clock. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N107414#1 is uniek 1 0 7. 4 1 4 P r e m i u m - L i n e Modern-Design-Clock N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Productinformatie: Soort: werkend model; gebruiksvoorwerp Toepassing:

Nadere informatie

Montagehandleiding terrasoverkappingen

Montagehandleiding terrasoverkappingen Montagehandleiding terrasoverkappingen Benodigde gereedschappen Hamer Rolmaat Waterpas Winkelhaak Stanleymes Stap 1: Indien breedte inkorten Stap 2: Indien breedte inkorten Stap 3: Indien breedte inkorten

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Trapleuningprofielen monteren (1) BoFloor bv https://www.bo-shop.nl/

Inhoudsopgave. Trapleuningprofielen monteren (1) BoFloor bv https://www.bo-shop.nl/ Bedankt voor uw interesse in onze producten. Meer informatie over onze producten of advies voor de juiste oplossing voor uw project? Neem dan contact met ons op. Let op: in deze catalogus staan alleen

Nadere informatie

Windmolen met wip. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen:

Windmolen met wip. Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: 1 0 6. 0 6 1 Windmolen met wip Benodigd gereedschap en hulpmiddelen: liniaal, passer, potlood schuurpapier goudsmid-of ijzerschaar steeksleutel (M4 = 7 mm) schroevendraaier+kruiskopschroevendraaier boortjes

Nadere informatie

R a t e l Let op!

R a t e l Let op! is uniek 0 0. 0 0 Ratel Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren en jongeren alleen

Nadere informatie

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1

26.08.2004 14:26:06 Uhr. De TWIK. N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N101773#1 .0.00 1::0 Uhr 1 0 1. 3 De TWIK N.B. De Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 .0.00 1::0 Uhr 1. Technische informatie: Artikel: Te gebruiken voor: Bouwpakket model van hout (karretje) Techniek

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

De wondere wereld van Eusebius

De wondere wereld van Eusebius De wondere wereld van Eusebius Jouw Eusebius is een heel bijzondere vogel. Hij laat door moeder raaf het ontbijt op bed brengen. Hij kraait uit volle borst, als hij s morgens een bad neemt en heeft ook

Nadere informatie

Voeder-dispenser. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Voeder-dispenser. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 110.578 Voeder-dispenser Benodigd gereedschap+materiaal Werkplaatsvijl, schuurpapier Figuurzaag of decoupeerzaag Boortjes ø3/4/5 Schroevendraaier/kruiskop Houtlijm Verzinkboor Schaar of hobbymes

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Petfles-auto met riemaandrijving

Petfles-auto met riemaandrijving is uniek 115268 Petfles-auto met riemaandrijving Opgepast! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen onder toezicht van een ter zake kundige volwassene

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Windbloem N Groep / klas:

Windbloem N Groep / klas: N 200.270 Windbloem Nieuwe kweek uit de kassen van Aduis!!! Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 1 Latje 350 / 20 / 10 mm

Nadere informatie

Brochure revisie Bose 802 linnen :

Brochure revisie Bose 802 linnen : Brochure revisie Bose 802 linnen : Benodigdheden: 1. revisie set: lijm + ophangranden van. 2. klein model Stanley afbreekmes. 3: spiritus, wc-papier, kommetje, penseel*, grote kwast met fijn haar 3. Tesa

Nadere informatie

Jetski met motorboot-aandrijving

Jetski met motorboot-aandrijving Benodigd gereedschap: bankschroef met buighulp houtlijm watervast schaar liniaal potlood ronde vijl ø2 ø3 ø4 boortjes figuurzaag schuurpapier secondelijm Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Weegschaal N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Stuklijst. Aantal Afm. (mm) Omschr. Nr.

Weegschaal N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Stuklijst. Aantal Afm. (mm) Omschr. Nr. 108.959 Weegschaal Benodigd gereedschap: Figuurzaag + figuurzaagplankje Vijl + schuurpapier Heteluchtblazer Boormachine Schroevendraaier Zijsnijtang Lijmklemmen of wasknijpers N.B.: Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door.

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. versie 05-02-2007 ---------- aanwijzingen reviseren zonder verwijderen van de afdekdop: ---------- Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. 1. De unit vóór de revisie

Nadere informatie

Savonius windvoertuig

Savonius windvoertuig is uniek 110.660 Savonius windvoertuig Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren

Nadere informatie

kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen

kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen De dakgoot Algemeen Programma Montage Vernieuwen Preventieve maatregelen algemeen Het regenwater loopt bij schuine daken vanuit de goot via de regenpijp

Nadere informatie

Bouwtekening voor de BijenBungalow

Bouwtekening voor de BijenBungalow ouwtekening voor de ijenungalow Met dit PDF-bestand kun je de ijenungalow van architect Rietstengel uit het boek Fleur de ij zelf gaan bouwen. Lees eerst rustig alle pagina s door voordat je aan de slag

Nadere informatie

PICK-UP OLDTIMER

PICK-UP OLDTIMER 108.97 PICK-UP OLDTIMER N.B.: Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Benodigd gereedschap: Schaar Stalen liniaal + potlood Figuurzaag met toebehoren + metaalzaagblad of Decoupeerzaag Fijne

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

Raderstoomboot met solar aandrijving

Raderstoomboot met solar aandrijving 117.167 Raderstoomboot met solar aandrijving Benodigd gereedschap: houtlijm watervast schaar liniaal potlood werkplaatsvijl ø1 ø2 ø3 ø5 boor figuurzaag schuurpapier secondelijm ø3 handboor Kreuzschlitz-

Nadere informatie

Metalen zonnewijzer

Metalen zonnewijzer is uniek 112.927 Metalen zonnewijzer Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren

Nadere informatie

De MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon. bevestigd.

De MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon. bevestigd. Niemand storen koptelefoon e MP3-speler kan met een elastiekje direct op de koptelefoon worden bevestigd. Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl ls men kijkt naar de designontwikkeling,

Nadere informatie

Kompas met zonnewijzer

Kompas met zonnewijzer is uniek 115.420 Kompas met zonnewijzer Benodigd gereedschap: Schaar Hobbymes Potlood + stalen liniaal Figuurzaag + toebehoren Hamer Houtlijm Alleslijm Schuurpapier Let op! Opitec bouwpakketten zijn na

Nadere informatie

Driepuntige vaas met deksel

Driepuntige vaas met deksel Driepuntige vaas met deksel Geinspireerd door een artikel in het Engelse blad Woodturning en mijn liefhebberij om verschillende houtsoorten te verlijmen heb ik deze driepuntige vaas met deksel gedraaid.

Nadere informatie

Werk en veiligheidsfiches

Werk en veiligheidsfiches Werk en veiligheidsfiches Naam: Klas: 1A_ Nr: 2 Techniek 1: Aftekenen van loodrechte lijnen Benodigdheden Het werkstuk Een winkelhaak Een scherp potlood Werkwijze Duid de plaats aan waar je een loodrechte

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies Onderdelen klaarmaken De goot samenstellen normale gootkap Installatie instructies De nummer één veranda specialist in Nederland Goot profiel 100% Kwaliteits garantie Het hele jaar droog onder een aluminium

Nadere informatie

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur

LUCHTKASTEEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:6 uur LUCHTKSTEEL moeilijkheidsgraad Klustijd:6 uur MTERILEN Materiaalkosten ca. 15,- antal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM Plank 1 Plank 2 1 Geïmpregneerde tuinplank 1,6 13,5 180 1 Geïmpregneerde tuinplank

Nadere informatie

Acryl-Plakband-Dispenser

Acryl-Plakband-Dispenser . Acryl-Plakband-Dispenser Benodigd gereedschap: Figuurzaag, fijne zaag Boortjes ø, 0 mm IJzerzaag Vijl, Schuurpapier (zeer fijn) Steeksleutel Schaar Potlood, Lineaal, Permanent Marker fijn Evtl. Polijstpasta

Nadere informatie

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst

Detector installatie. Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel. HiSPARC. 1 Detector bouw handleiding. 2 Materiaal lijst Detector installatie HiSPARC Detector bouw A.P.L.S. de Laat, J.G. Oldenziel 1 Detector bouw handleiding Dit document beschrijft de stappen die nodig zijn bij het maken van een HiSPARC detector. Een detector

Nadere informatie

Elektronen-ruimteschip

Elektronen-ruimteschip is uniek 113.277 Elektronen-ruimteschip Benodigd gereedschap: Potlood, liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Boortjes ø 2, ø 4 + ø 5 mm Schuurpapier of werkplaatsvijl Zijsnijtang Soldeerbout en soldeer Isolatietape

Nadere informatie

Stuklijst: Benodigd gereedschap:

Stuklijst: Benodigd gereedschap: is uniek 1 0 6. 6 6 9 R o m e i n s e k a t a p u l t Stuklijst: 4x grenenhout (1) 15 x 15 x 250 mm grenenhout (2) 10 x 15 x 300 mm grenenhout (3) 10 x 30 x 300 mm 1x grenenhout (4) 5 x 15 x 125 mm 1x

Nadere informatie

werkstukmap Houtopdracht

werkstukmap Houtopdracht werkstukmap Houtopdracht Henze mussennestkast Samengesteld door J. van wijk - 2012 1 Verklaring gebruikte symbolen: Lees deze tekst aandachtig door. Probeer er iets van te onthouden Dit teken geeft aan

Nadere informatie

Riksja met GSM-houder

Riksja met GSM-houder 1 0 6. 2 3 4 Riksja met GSM-houder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Produktinformatie: Soort: voertuig als bouwpakket Toepassing: handenarbeid vanaf groep 7/8 2. Materiaalinformatie:

Nadere informatie

Muizenvalauto M101063#1

Muizenvalauto M101063#1 1 0 1. 0 6 3 Muizenvalauto Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinde- ren en jongeren

Nadere informatie

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel

Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel \ Bouwbeschrijving voor een robuuste tafel Veiligheid Voordat u begint met bouwen, lees eerst aandachtig de veiligheidswaarschuwingen en gebruikershandleiding van zowel de zaag, zaaggeleider en ander elektrisch

Nadere informatie

Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken

Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Van je mobiele telefoon een hologramprojector maken Materialen Gereedschap Plexiglas 2 mm (afmeting hangt af van de gewenste grootte van de projector)

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

Zo bestelt en monteert u deuren

Zo bestelt en monteert u deuren deuren & kozijnen Zo bestelt en monteert u deuren Stappenplan bestellen deuren Montagewijzer Zo bestelt en monteert u deuren BOVENDORPEL STIJL GLASLATTEN TUSSENDORPEL BORSTWERING PANEEL BORSTWERING ONDERDORPEL

Nadere informatie

Kogelrallye. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar!

Kogelrallye. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! 104.162 Kogelrallye N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! 1 1. Produktinformatie:

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

Zweefvleigtuig Marathon

Zweefvleigtuig Marathon N 200.674 Zweefvleigtuig Marathon K F E L D H J C A B M Naam: Groep/ klas: Inhoud: Delen: Gereedschap: 2 Latjes 490 / 10 / 3 mm C, D Potlood, liniaal, knutselondergrond 2 Latjes 125 / 10 / 3 mm B Boormachine,

Nadere informatie

Acryl lichtbal met candle-light

Acryl lichtbal met candle-light 116.404 Benodigd gereedschap: houtlijm schaar liniaal potlood ø boor figuurzaag schuurpapier lijmpistool Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs! Dit bouwpakket mag door kinderen alleen

Nadere informatie

Metalen lantaarn met vensters van acrylglas

Metalen lantaarn met vensters van acrylglas is uniek 112.76 Metalen lantaarn met vensters van acrylglas Benodigd gereedschap IJzerzaag Figuurzaag of decoupeerzaag met ijzerzaagblad Kolomboormachine Boortjes ø3, ø 4mm Verzinkboor Schuurpapier of

Nadere informatie

Wonderboom met LEDverlichting

Wonderboom met LEDverlichting 6.25 Wonderboom met LEDverlichting en USB Benodigd gereedschap: Decoupeerzaag of figuurzaag Schuurpapier Alleslijm Plakband Houtlijm Hamer Schroevendraaier (2 mm) Grijs karton ( mm) Priem Let op! Opitec

Nadere informatie

Kerstpiramide N Let op: laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter!!!

Kerstpiramide N Let op: laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter!!! N 200.145 Kerstpiramide G E B Let op: laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter!!! Naam: Groep/klas: Inhoud: elen: Gereedschap: 1 Triplex 220 / 220 / 6 mm Potlood, liniaal, passer 1 Triplex 240 / 190

Nadere informatie

Waterrad. Autore Covolan Girolamo

Waterrad. Autore Covolan Girolamo is uniek 1 0 0. 9 0 6 Waterrad Autore Covolan Girolamo Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgo- ed, maar leermiddelen als ondersteuning in het ped- agogisch vakgebied.dit bouwpakket mag

Nadere informatie

PSO HOUTBEWERKING. I - Phone houder. Mathieu Peters Daan Kivit Richard Vosters

PSO HOUTBEWERKING. I - Phone houder. Mathieu Peters Daan Kivit Richard Vosters I - Phone houder OPDRACHT 1 Mathieu Peters Daan Kivit Richard Vosters 2013 2014 Vul onderstaande tabel in: GEGEVENS Naam deelnemer School Opleiding Klas mentor Datum 2 In deze opdracht ga je een I-Phone

Nadere informatie

Nagel vorm en onderhoud.

Nagel vorm en onderhoud. Nagel vorm en onderhoud. De nagel speelt samen met de vingertop de doorslaggevende factor voor een mooie toon op de gitaar en bevordert het prettige spelen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken:

Nadere informatie

Montage instructies Flexibele aftakmof 8.1

Montage instructies Flexibele aftakmof 8.1 Montage instructies Flexibele aftakmof 8.1 1 a b c 2 d e f h i g j Benodigde gereedschappen: a) trekbanden, b) schuurlinnen korreldikte 40-60 mm, c) zaag, d) boor, e) kegelboor, f) PE-reiniger, g) polyfusie

Nadere informatie

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502

Geluksbrenger. Sleutelhouder N 200.502 Sleutelhouder Geluksbrenger Hier willen we het een keer niet over jou of het werkstuk hebben. Ja, je hebt gelijk, dat is ook heel belangrijk. Ook willen we niet praten over het opruimen of laten rondslingeren

Nadere informatie

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1

Plakband rolhouder. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N112134#1 2. 4 Plakband rolhouder N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. . Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Metalen gebruiksvoorwerp Technieklessen 2. Materiaalinformatie: 2..

Nadere informatie

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg met je docent kun je bijvoorbeeld

Nadere informatie

Inhoud: Onderdelen: Gereedschap:

Inhoud: Onderdelen: Gereedschap: Op een gegeven ogenblik dooft het gezellige vuur. Dan wordt het koud en een beetje donker. De batterijen in de zaklampen van je vrienden hebben allang de geest gegeven. Tot de volgende ochtend duurt nog

Nadere informatie

Tom Trucker. Vrachtauto met kiepbak N

Tom Trucker. Vrachtauto met kiepbak N N 200.456 Tom Trucker Vrachtauto met kiepbak Werkblad Video s en werkbladen kunnen gratis op het internet worden gedownload www.aduis.com nu afspelen: Naam: Groep/klas: Inhoud: Onderdelen: Gereedschap:

Nadere informatie

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking Handleiding PVC-trapleuningprofielen Installatie instructies Afwerking Installatie instructies De hoogwaardige PVC-trapleuningprofielen van Rubbermagazijn zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Hierdoor

Nadere informatie

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek Bolvaasje in balk Nico Oosthoek Dit artikel over het draaien van een bolvaasje in een balk is gemaakt met goed vinden van de bedenker Paul Masyn uit Belgie. Denk aan de veiligheid en gebruik stofmasker,

Nadere informatie

S c h o e n p o e t s k i s t m e t krukje. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. D103487#1

S c h o e n p o e t s k i s t m e t krukje. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. D103487#1 103.87 S c h o e n p o e t s k i s t m e t krukje N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Productinformatie: Soort: gebruiksvoorwerp als bouwpakket Toepassing: handenarbeid groep

Nadere informatie

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer)

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) *100% UV-bestendig *Blijvend soepel en elastisch * Hoge elasticiteit. Tot 400% rek * Scheur-, breuk-,

Nadere informatie

Thermo-wip. Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog.

Thermo-wip. Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog. is uniek 0.689 Thermo-wip LET OP! Dit produkt bevat kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kans op verstikkingsgevaar! Houdt i.v.m. mogelijk brandgevaar de kaarsen in het oog. Let op! Opitec bouwpakketten

Nadere informatie

Plexiglas - GSM station

Plexiglas - GSM station Plexiglas - GSM station Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl Naam: Groep / klas: Inhoud: Delen: enodigd gereedschap: 1 Polystyrol glashelder 250 / 125 / 2,0 mm Potlood,

Nadere informatie

Schroef de zijplaat van de goot vast met de schroeven in de gaten aangegeven met rood en dek ze af met een eindkapje.

Schroef de zijplaat van de goot vast met de schroeven in de gaten aangegeven met rood en dek ze af met een eindkapje. MONTAGEHANDLEIDING Onderdelen klaarmaken De goot samenstellen, normale gootkap 1 2 3 Breng de siliconenkit aan op de randen van het gootprofiel die met rood zijn aangegeven. Schroef de zijplaat van de

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

Pocket-kegelbaan

Pocket-kegelbaan is uniek 1.741 Pocket-kegelbaan Benodigd gereedschap: potlood, liniaal, geodriehoek figuurzaag of decoupeerzaag schuurpapier, schuurklos werkplaatsvijl, ronde vijl machinebankschroef boortjes ø 2/6/ mm

Nadere informatie

Heftruck N 200.131. Inhoud

Heftruck N 200.131. Inhoud Heftruck Werkblad Naam: Inhoud Groep: Inhoud: Onderdelen: enodigd gereedschap: 1 Triplex 235 / 110 / 6 mm A Potlood, liniaal, fijnschrijver 1 Triplex 210 / 110 / 6 mm P chuurpapier, schaar 1 Triplex 90

Nadere informatie

Versterkerschakeling (voor Sound Box)

Versterkerschakeling (voor Sound Box) Versterkerschakeling (voor ound Box) 200.654 200.717 200.747 Werkblad Bijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.nl aam: Groep / klas: Inhoud: nderdelen: Gereedschap: 1 triplex 90 / 80 /

Nadere informatie

:18:39 Uhr. Paradijsvogel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N106175#1

:18:39 Uhr. Paradijsvogel. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N106175#1 20.12.2004 9:18:39 Uhr 1 0 6. 1 7 5 Paradijsvogel N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 20.12.2004 9:18:39 Uhr 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Gebruiksvoorwerp/bouwpakketmodel

Nadere informatie

Schoonwerken Hout gereedschap is scherp. Eigenlijk zijn het allemaal messen die houtvezels doorsnijden. Ook een boormachine draait heel snel rond.

Schoonwerken Hout gereedschap is scherp. Eigenlijk zijn het allemaal messen die houtvezels doorsnijden. Ook een boormachine draait heel snel rond. Naam Klas Opdracht Hout bewerken. Dobbelsteen. Het doel is het maken van een grote dobbelsteen van hout Je leert werkhouding -Alles over hout. -presies aftekenen en omzetten met een blokhaak. -Zagen met

Nadere informatie

Plexiglas - Chronograaf

Plexiglas - Chronograaf Ontwikkelt voor het heden, gebouwd voor de eeuwigheid! Plexiglas - hronograaf De tijd is noch grijpbaar noch conserveerbaar. Dat weet elk kind. Met de hronograaf kun je de tijd zichtbaar maken. Een modern

Nadere informatie

/ CD -Standaard Wolkenkrabber

/ CD -Standaard Wolkenkrabber 108.01/108.03 CD -Standaard Wolkenkrabber N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 1. Technische informatie: Artikel: Bestemd voor: Meubel/bouwpakket model Techniek lessen. Materiaalkennis:.1.

Nadere informatie

JB K maat E B F D A E H

JB K maat E B F D A E H Schuif- maat Niet boren! Naam: roep / klas: Inhoud: elen: ereedschap: 1 aluminium strook 240 / 20 / 2 mm potlood, liniaal, schuurpapier 1 aluminium strook 90 / 40 / 2 mm figuurzaag met blad voor metaal

Nadere informatie

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool.

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool. 113.185 Benodigd gereedschap ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden Liniaal Boortjes Figuurzaag Handzaag met metaalblad Schuurpapier Lijmpistool soldeerbout Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen

Nadere informatie

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN

LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN LESBRIEF DAN LIEVER DE LUCHT IN In dit hoofdstuk over bionica in de luchtvaart ga je zelf een propellervliegtuig bouwen en als het mag van je docent er misschien zelf wel een ontwerpen. Maar eerst verdiep

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen voor rompen dekdetails en voor de tuigage. Houten latten 1 houten lat van 2 x 3mm, 0 mm lang Beslag 0 mm messingdraad van 1 mm dik Bruin garen van

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen.

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen. doeblad WAT GA JE DOEN? Je gaat een elektrospel maken. Je leert hoe je elektrische verbindingen moet maken en hoe je een batterij en een fitting moet aansluiten. Het werkstuk mag je meenemen naar huis.

Nadere informatie