Het maken van een Buzzer Game

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het maken van een Buzzer Game"

Transcriptie

1 Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij met gestripte rode en zwarte draad Gestript geluidsdraadje rood of zwart Dikke stift Plooitang Schroevendraaier Schroeven (x2) Stukje dubbelzijdige plakband Plakband (gewone) Stap 2: Tekenen van je ontwerp voor je Buzzer Game Materiaal: Grijs tekenpotlood- gom- kader op volgende pagina Vooraleer je met de dikke messingdraad aan het plooien kan, teken je een ontwerp van de figuur die je zal vormen voor je Buzzer Game. Op de volgende bladzijde vind je een kader die de breedte en hoogte van je ontwerp realistisch weergeeft. Je ontwerp mag dus nergens buiten de kader getekend worden. Je ontwerp begint en eindigt ofwel bij de twee buitenste aangegeven punten, ofwel bij de twee binnenste aangegeven punten. Toon je getekende ontwerp zeker even aan de juf. Als zij het goed vindt, kan je verder. Let op! De dikke messingdraad heeft een lengte van +/- 40 cm. Maak je ontwerp dus niet te complex met veel hoekjes en kantjes, maar vorm een eenvoudige figuur. Let ook op dat je dikke messingdraad niet te kort zal zijn om je figuur uit te plooien. Goed nadenken is hierbij erg belangrijk! Indien je dikke messingdraad te lang zou zijn na het plooien van je figuur, kan je de juf steeds vragen om het te lange deel met een tang voor je af te knippen.

2 Voorbeelden Ontwerpkader

3 Stap 3: Plooien van je figuur Materiaal: dikke messingdraad plooitang In deze stap zal je je ontworpen figuur plooien met de dikke messingdraad. Hiervoor gebruik je best je plooitang. Gebruik enkel het puntje van je plooitang om je dikke messingdraad in de juiste vorm te plooien. Tip! Gebruik je plooitang om je dikke messingdraad goed vast te klemmen. Gebruik echter je vrije hand om de draad zelf te plooien. Dit zal makkelijker plooien dan heen en weer te draaien met de plooitang. Let op! Steek je dikke messingdraad nooit te ver naar achteren in je plooitang, anders bestaat het gevaar dat je je draad doorknipt! Tip! Om je dikke messingdraad zo te plooien dat je figuur overeenstemt met je ontwerp, kan je je geplooide draad best af en toe even op je getekende ontwerp leggen. Zo zie je de bochten die je reeds geplooid hebt, hoe groot deze bochten best zijn en welke bochten je nog dient te plooien met je messingdraad. Stap 4: Bevestigen van de lampenhouder en lampje Materiaal: lampenhouder 2 schroeven schroevendraaier - lampje Je figuur voor je Buzzer Game is reeds gevormd. Deze leg je voorlopig even aan de kant. Je start nu met het construeren van je stroomkring om het spel van energie te voorzien. 1) Op de aangegeven plaats op je houten plankje (de twee gaatjes links bovenaan) zal je je lampenhouder monteren.

4 2) Je plaatst de lampenhouder op de aangegeven plek zodat de vrije gaten in de lampenhouder over de gaten in je houten plankje staan. 3) Je neemt de schroeven bij de hand en draait deze met je schroevendraaier door de gaten in je lampenhouder in de gaten in je houten plankje. Wanneer je één voor één beide schroeven vastschroeft, staat je lampenhouder vast in je houten plank. 4) Neem je lampje en draai het voorzichtig vast in je lampenhouder. Stap 5: Verbinden van de lampenhouder en lampje met het batterij contactstuk Materiaal: houten plankje met bevestigde lampenhouder contactstuk batterij met gestripte zwarte en rode draad schroevendraaier In deze stap bevestig je het contactstuk van de batterij aan je lampenhouder en lampje. 1) Je schroeft schroef 1 (zoals aangegeven op de foto hieronder) een beetje losser. Je hoeft de schroef dus niet volledig uit de lampenhouder te schroeven.

5 2) Je neemt de rode draad van het contactstuk voor de batterij. Je ziet dat deze rode draad onderaan voor een stukje gestript is, waardoor je de koperdraadjes die binnenin de draad zitten kan zien. Deze koperdraadjes moet je vastschroeven onder je losgedraaide schroef. Tip! Duw de koperdraadjes zachtjes samen in een streepje, vooraleer je ze probeert vast te schroeven onder de schroef. Leg vervolgens het koperdradenstreepje onder het rondje bovenaan de schroef, en schroef voorzichtig vast. Let op! Zorg ervoor dat zoveel mogelijk koperdraadjes contact maken met de schroef. Het contact van de koperdraadjes met de schroef zorgt voor het geleiden van de elektronen, aangestuurd door de batterij, waardoor je lampje zal branden.

6 Stap 6: Plooien en verbinden van het spelstaafje Materiaal: dunne messingdraad dikke stift Om de Buzzer Game goed te kunnen spelen, heb je een spelstaafje nodig met een cirkel bovenaan, waarmee je het parcours van de Buzzer Game aflegt. 1) Neem je stukje dunne messingdraad. Hieruit zal je je spelstaafje vormen. 2) Plooi één van de uiteinden van je dunne messingdraad rond een dikke stift. Zo krijg je een mooie cirkel bovenaan je spelstaafje, dat net de goede grootte heeft om rond je parcours te cirkelen. Let op! Zorg ervoor dat je genoeg messingdraad neemt om rond je stift te draaien zodat je cirkeltje goed sluit. Vraag aan de juf om het uitstekende stukje draad af te knippen met een tang. 3) Om een mooi staafje te krijgen, maak je onderaan je cirkeltje nog een kleine knik in het stokje. Zet hiervoor je knijptang beneden in het cirkeltje en plooi het lange stokje met je vrije hand naar buiten toe in een hoekje.

7 Stap 7: Bevestigen van spelstaafje aan contactstuk van de batterij Materiaal: geplooid spelstaafje contactstuk batterij met zwarte gestripte draad (gewone) plakband In deze stap bevestig je het spelstaafje aan het contactstuk van de batterij. Hiervoor heb je de zwarte gestripte draad van het contactstuk van de batterij nodig. 1) Draai de koperdraadjes van het gestripte stuk van de zwarte draad uit het contactstuk tot een streepje. 2) Neem je spelstaafje en leg het koperdraadstreepje onderaan op het spelstaafje. Niet punt tegen punt. Het hele koperdraadstreepje moet contact maken met het spelstaafje! 3) Neem een stukje (gewone) plakband en plak het koperdraadstreepje stevig vast aan het spelstaafje.

8 Tip! Leg het staafje en draadje eerst aan één kant van het plakbandje. Dit korte stukje vouw je eerst over het koperdraadje en stokje. Zo kan je achteraf makkelijk met het lange stuk plakband rond het staafje gaan. Trek goed aan de plakband en draai hem strak rond het koperdraadstreepje en je spelstaafje. Druk tussendoor telkens goed aan. Een goed contact tussen de koperdraden en het spelstaafje is van groot belang voor een goede werking van de Buzzer Game. Stap 8: Verbinden van de lampenhouder met figuur Materiaal: rood of zwart gestript geluidsdraadje houten plankje met bevestigde lampenhouder schroevendraaier In deze stap leg je de verbinding tussen je lampenhouder met lampje en je geplooide figuur. 1) Het rode of zwarte geluidsdraadje is gestript aan beide kanten. Duw de koperdraden aan beide kanten plat tot een streepje. 2) Schroef één van de twee koperdraadstreepjes onder schroef 2 (zoals aangegeven op de foto hieronder) vast. Schroef hiervoor de schroef wederom een beetje los.

9 3) Leg het koperdraadstreepje links onder het rondje bovenaan de schroef en schroef zachtjes vast. Zorg dat zoveel mogelijk koperdraadjes contact maken met de schroef voor een goede geleiding. 4) Neem het tweede uiteinde van de rode of zwarte geluidsdraad. Plooi de koperdraadjes in een hoekje naar beneden en stop deze in het aangegeven gat in je houten plankje (zoals aangegeven op de foto hieronder).

10 Stap 9: Bevestigen figuur in houten plankje Houten plankje geplooide figuur spelstaafje aan contactstuk batterij - papiertape In deze stap plaats je je geplooide figuur in het houten plankje. 1) Plaats eerst de juiste kant van je geplooide figuur in het gat waarin je in de vorige stap de geluidsdraad stopte. Duw goed tot beneden. Hierdoor komen het koperdraadje en de geplooide figuur in contact te staan. 2) Vervolgens leg je het spelstaafje met de cirkel over het tweede gat waarin je figuur terecht komt. Plaats het tweede uiteinde van je geplooide figuur door de cirkel van het spelstaafje in het gat. Duw goed tot beneden. Je spelstaafje zit nu vast rond je geplooide figuur.

11 3) Je geplooide figuur staat nu stevig in het houten plankje. 4) Hang je spelstaafje in het midden van je figuur. Neem een stukje papiertape en knip het in de lengte doormidden. Kleef een smal stukje papiertape onderaan de beide uiteinden van je geplooide figuur. Hier kan je spelstaafje geen contact maken met de figuur, waardoor er ook geen gesloten stroomkring is, en je dus rustig kan vertrekken en eindigen bij het spelen, zonder dat het lampje reeds brandt of blijft branden. Stap 10: Bevestigen batterij op plankje en vastklikken contactstuk Materiaal: houten plankje batterij 9V contactstuk batterij In deze laatste stap, moet je enkel nog je batterij vastkleven op je houten plankje en het contactstuk vastklikken aan je batterij. 1) Plaats de batterij op een goede plaats op je houten plankje. Dit doe je door te testen en uit te proberen of je spelstaafje nog makkelijk rond je parcours kan wanneer je je batterij ergens plaatst. Let op! De plus- pool van je batterij moet wijzen naar je lampje.

12 Tip! De batterij kan het best achteraan ergens in het midden geplaatst worden. 2) Wanneer je een goede plaats hebt gevonden om je batterij vast te kleven, vraag je een klein stukje dubbelzijdige plakband aan de juf. De plakkende zijde kleef je op de onderkant van de batterij. 3) Vervolgens trek je bovenaan het stukje gele beschermfolie van de dubbelzijdige plakband. Kleef de batterij in de juiste richting (met +- pool naar het lampje) en op de juiste plaats op het plankje. Druk hard en lang aan met twee vingers.

13 4) Klik het contactstuk van de batterij op juiste wijze vast aan de batterij. De grote ronde van het contactstuk komt links over het kleine rondje op de batterij. Het kleine rondje op het contactstuk klikt in de grote ronde op de batterij. Stap 11: Testen of je Buzzer Game werkt! De technische uitwerking van je Buzzer Game is nu achter de rug. Test eens of het lampje brandt wanneer je met de cirkel van je spelstaafje tegen je geplooide figuur komt. Het lampje brandt? > Hoera! Je Buzzer Game werkt! Het lampje brandt niet? > Overloop nogmaals de verschillende stappen van het technisch proces en bekijk of er ergens een foutje of een slecht contact is. Vind je het probleem niet? - > Roep de juf! En nu? SPELEN MAAR!

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar stroomkring A inbraakalarm of spiegelverlichting dik karton A3 aluminiumfolie batterij van 4,5 volt drie draden lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar liniaal plakband twee paperclips Voor

Nadere informatie

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: 5... Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 1. Taakverdeling! Iedereen in de groep krijgt een taak! Wie doet

Nadere informatie

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden.

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. Basisplaat Het is me Wat t / Kwist t Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. 1. Neem een stevig stuk karton in A4-formaat. 2. Vouw een A4-papier

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent!

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent! DRAWDIO Een pen waarmee je muziek tekent! Handleiding BBZZZ.. Maak je eigen Drawdio! Deze handleiding helpt je bij het maken van je eigen Drawdio. LET WEL OP! Een soldeerbout wordt heel heet! Vraag een

Nadere informatie

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Materialen Gereedschap Sencys elektrisch draad 'VOB 2,5 mm²' blauw 10 m Afplaktape 41,1 m x 24

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger digitaal fotokader fotobos Naam: Technologische opvoeding 1 Werkvolgorde Start Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb enkele mooie foto s van de vakantie

Nadere informatie

VALENTIJN OPDRACHTENKRANT 2 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs

VALENTIJN OPDRACHTENKRANT 2 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs OPDRACHTENKRANT 2 VALENTIJN TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL An Jacobs timmeren houten sleutelhanger duo-zenuwspiraal hartendief sleutelhanger valentijn - 14 februari Op veertien februari is het weer valentijn!

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding Naam:. Technologische opvoeding Klas: 1 Werkvolgorde Uitleg 1. We hebben een probleem! Ik heb een aantal foto s en die wil ik een mooi plaatsje geven zodat ik ze regelmatig kan bekijken. 2. We gaan een

Nadere informatie

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Materialen Gereedschap VD installatiedraad 2,5 blauw 10m Frogtape Multi-Surface schilderstape 41,1

Nadere informatie

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1

Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Kenneth Van Minsel 3SL1 Technologische opvoeding 2008 2009 Zelfwerkzaamheidstaak Technologische Opvoeding Electro Junior Pagina 1 Voorwoord Beste leerlingen Om producten te maken, volg je best steeds het

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

IN HET BASISONDERWIJS. De Zenuwspiraal. www.techniekinhetbo.nl

IN HET BASISONDERWIJS. De Zenuwspiraal. www.techniekinhetbo.nl De Zenuwspiraal De onderdelen die je gaat gebruiken: Naam van het onderdeel: Plankje (20 x 0 cm) Aantal in de doos: Waar is het voor? Het plankje is de ondergrond van de zenuwspiraal. Je maakt hier alle

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

Techniek WO. De zenuwspiraal. In samenwerking met: Naam: Klas:

Techniek WO. De zenuwspiraal. In samenwerking met: Naam: Klas: Techniek WO De zenuwspiraal Een werkstuk voor mensen met stalen zenuwen. Raak je de spiraal met de houder aan, dan zal er een vervelend geluidje hoorbaar zijn. Ga maar snel aan de slag en veel succes!

Nadere informatie

Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018

Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018 MONTAGE VAN HET DRAAGSYSTEEM: Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018 Montage adapter rechtsboven Opmerking Foto A. Open de doos en leg alle onderdelen overzichtelijk. B. Verwijder voorzichtig

Nadere informatie

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken

vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken vaardigheden [ TO ] gereedschappen oefeningen 1 2 3 klas 1 graa 3 werkstukken Voordat je zelf gaat ontwerpen, leer je eerst hoe je van een tekening een werkstuk maakt. In het werkboek leer je wat een stroomkring

Nadere informatie

Knutsel ideeën. Dedeken Carine

Knutsel ideeën. Dedeken Carine Knutsel ideeën Dedeken Carine Knutselen Knutselen is een activiteit die bestaat uit het vervaardigen van (vaak) decoratieve werken met diverse materialen. Kinderen leren al op zeer jonge leeftijd knutselen,

Nadere informatie

U hebt meerdere aansluitpunten. of + B. U hebt geen 6-polig aansluitpunt. 1 Leg het benodigde materiaal klaar.

U hebt meerdere aansluitpunten. of + B. U hebt geen 6-polig aansluitpunt. 1 Leg het benodigde materiaal klaar. U hebt meerdere aansluitpunten B. U hebt geen 6-polig aansluitpunt Een woning kan meerdere aansluitpunten bevatten. Slechts bij een van deze aansluitpunten komt de Belgacom-lijn de woning binnen. Dit aansluitpunt

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR Doelgroep Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje Leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. Leerlingen die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Module Installatiehandleiding E46 Module

Module Installatiehandleiding E46 Module Module Installatiehandleiding E46 Module Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Installatie... 3 1.1 Benodigdheden... 3 1.2 Voorbereiden... 4 1.3 Aansluiten... 11 1.4 Afwerken... 20 P a g i n a 2 24 1 Installatie

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Slakken schrikdraad

Gebruiksaanwijzing Slakken schrikdraad Gebruiksaanwijzing Slakken schrikdraad Inhoud verpakking 1 behuizing met 2 staalkabels van 11 meter 1 9V batterij 8 hoekstukjes 19 schroefjes Benodigheden 1 moestuinbak Een schroevendraaier of boormachine

Nadere informatie

Solar zonnebloem

Solar zonnebloem is uniek 07.355 Solar zonnebloem Stuklijst Materiaal Aantal Afmetingen (mm) Zonnecel gegoten 0,5V/250 ma Bierviltje Ø 07 Solar motor RF 300 Kroonsteen met 2 schoefjes (passend lasdraad) Lasdraad Ø 2 x

Nadere informatie

PROTECTOR DEPOSIT CASH PLUS

PROTECTOR DEPOSIT CASH PLUS PROTECTOR DEPOSIT CASH PLUS OPGELET : bewaar NOOIT de sleutels in de kluis 1. Snelstartprocedure a. Plaats een 9-Volt batterij b. Geef de code in : 1-2-3-4-5-6-7-8 # c. Draai de hendel voordat het groene

Nadere informatie

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot Bouw je eigen zeilboot Handleiding BENODIGDHEDEN - Steigerhouten plank geschaafd 18,5 x 250 x 3 cm - Ronde grenen stok ø 18 mm x 270 cm - Stanley speedboor ø 18 mm - ø 3mm boortje - Schoeven 2 stuks 70

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen)

Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen) Beschrijving pak Mario(rood)/Luigi(groen) Waar moet je zelf voor zorgen: - Blauwe garen - Groen/rode garen, afhankelijk van een Mario of Luigi pak - Gele garen - Dun elastiek - Klittenband Wij willen u

Nadere informatie

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst

Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst Bouw van 2 combi-antennes voor VHF-UHF SDR ontvangst De totaal benodigde lengte kabel is 1308 mm. Knip of zaag een stuk kabel af van 1308mm ( 130,8cm) De antennes zijn gebouwd volgens nevenstaande figuur.

Nadere informatie

Opdracht 1. T P T P T P T P. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. ET 2,5 H ET 2,14 ET 2,4 H ET 2,1 ET 2,5 ET 2,14 H

Opdracht 1. T P T P T P T P. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. ET 2,5 H ET 2,14 ET 2,4 H ET 2,1 ET 2,5 ET 2,14 H B 2,1 H 2,4 H 2,5 H 2,14 H 2,1 P 2,4 P 2,5 P 2,14 P Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. B 2,1 H 2,4 H 2,5 H 2,9 H Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje.

Nadere informatie

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON

unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON unicorn stokpaard DIY NAAIPATROON EENHOORN STOKPAARD DIY NAAIPATROON Wat leuk dat je je eigen eenhoorn stokpaard gaat maken! Lees voordat je begint eerst de uitleg door en leg de benodigdheden klaar. Alle

Nadere informatie

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001]

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001] Handige knutsel tips door Reddevil In dit nieuw onderdeel van het magazine geeft Reddevil een aantal handige knutseltips die handig van pas komen bij het bouwen van behuizingen etc. In de eerste editie

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken!

Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! Heb jij je zenuwen goed in bedwang? En heb je een hele vaste hand? We gaan een zenuwspiraal maken! 1 Voor de zenuwspiraal gaan we een paar leuke technieken gebruiken. Deze wordt ook gebruikt als je sieraden

Nadere informatie

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

113.185 B l i k s e m b o l Let op!. Benodigd gereedschap: Stuklijst Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.185 Bliksembol Let op!. Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen speelgoed, maar leermiddelen als ondersteuning in het pedagogisch vakgebied.dit bouwpakket mag door kinderen en jongeren alleen

Nadere informatie

Spijkermotor. Dit moet hem worden:

Spijkermotor. Dit moet hem worden: Spijkermotor Dit moet hem worden: Dit heb je nodig: materialen blok hout (15 bij 15 bij 1,8 cm) twee hoekijzers 18 m koperdraad (gelakt, 0,5) 4 spijkers (65 mm) 1 spijkers (90 mm) 2 spijkers (80 mm) 6

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Voorbeelden van eenvoudige realisaties (toepassingsgebied energie)

Voorbeelden van eenvoudige realisaties (toepassingsgebied energie) Voorbeelden van eenvoudige realisaties (toepassingsgebied energie) -1/ waterkracht (constructie watermolen) -2/ waterenergie of hydraulische energie (waterkracht) -3/ zonne-energie (zonneboiler maken)

Nadere informatie

Windturbine. Bouwplan

Windturbine. Bouwplan Windturbine Bouwplan Bouwplan Om onderstaande windturbine te maken kun je de aanwijzingen volgen die op deze pagina s staan. Deze turbine wordt een Savonius windturbine genoemd. Natuurlijk kan je bij elke

Nadere informatie

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:...

Metaal: FOTOBOS. fotokader. digitale sleutelhanger. fotokader. fotobos. digitaal. fotokader. Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... Metaal: FOTOBOS fotoalbum fotokader fotokader digitale sleutelhanger fotokader fotobos digitaal fotokader Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? Ik heb enkele mooie foto s van

Nadere informatie

FICHE: Een trapleuning monteren

FICHE: Een trapleuning monteren FICHE: Een trapleuning monteren Daar sta je dan met je nieuw behangen trapgang naar je nieuwe kamers. Probleem is dat je geen trapleuning hebt om veilig boven en terug naar te beneden te raken. Geen nood

Nadere informatie

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM RECHTOP

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM RECHTOP VOORBEREIDING Voordat we beginnen met klussen is het handig om even de benodigde onderdelen door te nemen en te checken of je alles voorbereid hebt. ONDERDELENLIJST 1 x zak 1,5 kilo snelbeton op kamertemperatuur

Nadere informatie

Welke deuren doe je steeds op slot thuis?

Welke deuren doe je steeds op slot thuis? We hebben allerlei deuren die we op slot moeten doen, wanneer we vertrekken. Voor de sleutels willen wij zorg dragen. We willen er geen kwijt spelen en iedere keer wanneer we die nodig hebben, willen we

Nadere informatie

vogel en kikker in origami

vogel en kikker in origami Aantal personen Individueel of per twee Per twee: Sterkere taalleerder kan de minder sterke taalleerder helpen Taalniveau Reproducerend taalniveau Niveau Verschillende niveaus mogelijk (makkelijkere of

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang

Opdracht 1. deel 8 De gereedschapskist van de elektricien. bektang. draadstriptang. krimptang. waterpomptang. combinatietang deel 8 gereedschapskisk vkn de Opdracht 1 1. Bekijk de 5 foto s gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina de naam tang op de foto. Tip: de naam tang kan

Nadere informatie

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken.

Klimrek monteren. Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. Klimrek monteren Het klimrek is speciaal gemaakt voor onze Makkelijke Moestuinbakken. De zijplanken van onze bakken zijn 3 cm dik en het klimrek komt aan de buitenkant van de zijplanken. De binnenmaat

Nadere informatie

MONTAGE-INSTRUCTIES. Comfort Lift

MONTAGE-INSTRUCTIES. Comfort Lift MONTAGE-INSTRUCTIES Comfort Lift Versie: augustus 2016 Deze handleiding beschrijft hoe u de bovenbouw en het metalen frame van de Comfort Lift met elkaar combineert. Na het uitpakken van de Comfort Lift

Nadere informatie

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool.

Bliksembol Benodigd gereedschap. ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden. Boortjes. Liniaal. Figuurzaag. Lijmpistool. 113.185 Benodigd gereedschap ø 2 ø 3,5 ø 4 Schrijf-/tekenpotloden Liniaal Boortjes Figuurzaag Handzaag met metaalblad Schuurpapier Lijmpistool soldeerbout Let op! Opitec bouwpakketten zijn na afbouw geen

Nadere informatie

Naaibeschrijving Wortel

Naaibeschrijving Wortel Naaibeschrijving Wortel Wij raden aan om eerst het voorbeeldpak te bekijken bij De Musketier. Het voorbeeldpak hangt vanaf 11-01-2019 klaar. Heb je hulp nodig bij het naaien van het pak? Wij zijn iedere,

Nadere informatie

Bouwhandleiding Berend

Bouwhandleiding Berend Bouwhandleiding Berend Wouter Rusman 2019 maakplek maakplek.nl/wiki/doku.php?id=berend Tip : lees wat vooruit om te kijhken wat volgende stappen zijn en zorg dat je niet té snel wilt. Controleer of je

Nadere informatie

Basis profiel. Gaas. trekbalk. Geleideblokje trekbalk. verduistering. hoekstuk klikker. Montagehandleiding Duo Plissé

Basis profiel. Gaas. trekbalk. Geleideblokje trekbalk. verduistering. hoekstuk klikker. Montagehandleiding Duo Plissé Montagehandleiding Duo Plissé @: info@horrex.nl Benodigdheden: - Stanley mes - Potlood - Rolmaat - Inbussleutel M2,5 - kruiskop schroevendraaier - Schaar - Schuurpapier - IJzerzaag (optioneel geleverd)

Nadere informatie

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen.

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Woudloopsimulator bouwen MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Een orgineel. Boslooptrommel. Fotorolgordijn. Geuraggregaat. Standaard. Standaard Wandelement (multiplex,

Nadere informatie

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen.

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen. doeblad WAT GA JE DOEN? Je gaat een elektrospel maken. Je leert hoe je elektrische verbindingen moet maken en hoe je een batterij en een fitting moet aansluiten. Het werkstuk mag je meenemen naar huis.

Nadere informatie

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM GEBOGEN

HANDLEIDING BETONLAMP ALUMINIUM GEBOGEN VOORBEREIDING Voordat we beginnen met klussen is het handig om even de benodigde onderdelen door te nemen en te checken of je alles voorbereid hebt. ONDERDELENLIJST 1 x zak 1,5 kilo snelbeton op kamertemperatuur

Nadere informatie

Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma.

Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma. Beschrijving Volg het stappenplan en maak je eigendansmat. De dansmat kan je aansluiten op de computer en met Scratch bouw je een programma. Materiaal Oud toetsenbord Dun snoer (8m) Aluminiumfolie Groot

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn!

Nodig: Het is belangrijk dat het genoemde materiaal gebruikt wordt, zodat de nachtegalen weersbestendig zijn! Nodig: Per leerling 1 sheet van 50 x 50 cm. Tekenpotloden Goede scharen Pandakrijtjes (óf acrylverf+penselen+water) Onderleggers Nietmachines Duct tape (duck tape) Het is belangrijk dat het genoemde materiaal

Nadere informatie

Mooie geschenkverpakkingen

Mooie geschenkverpakkingen Eigenlijk moet je geen aandacht schenken aan uiterlijkheden... maar bij geschenken is een mooie verpakking een extra hoogtepunt! Een mooi verpakt cadeau is gewoon iets heel bijzonders! Golfkartonrol Knip

Nadere informatie

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer

Thema 0 Bouwstenen Naam Klas. Startdatum / lesnr. cijfer Thema 0 Bouwstenen Naam Klas Startdatum / lesnr cijfer BOUWSTENEN NATUURKUNDE INSTRUCTIE GEREEDSCHAP Blokhaak gebruiken... 18 Figuurzagen... 19 Rillen en ritsen... 18 Stik-, Rijg en Festonsteek... 20 Solderen...

Nadere informatie

EmbroideryDesign Store

EmbroideryDesign Store EmbroideryDesign Store Thee muts in de vorm van mevrouwtje tuit. Benodigdheden voor de thee must 1 x Stukje karton rond 30 cm 1 x Stukje stof van 1,40 bij 1 meter wit 1 x Stukje stof van 1,40 bij 0,5 meter

Nadere informatie

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp.

Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Werk niet te snel, een fout is snel gemaakt. Lees de tekst heel goed. Als je iets niet begrijpt vraag je eerst je leerkracht om hulp. Vraag eerst aan de leerkracht om het stukjesblad en het schietroosblad

Nadere informatie

STAPPENPLAN KUSSEN BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S KUSSEN BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM

STAPPENPLAN KUSSEN BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S KUSSEN BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM ALLE BENODIGDHEDEN VIND JE OP: https://www.veritas.be/be_nl/creatieve-ideeen/kussen-boho MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S Hoe maak je het? STAP 1: ZO MAAK JE HET - knip 2 lappen van 41 X 35 cm - knip 1

Nadere informatie

Heb je een bak zonder bodem? Volg de stappen op pg Heb je een bak met bodem (en eventueel poten?) Volg de stappen op pg. 4-8

Heb je een bak zonder bodem? Volg de stappen op pg Heb je een bak met bodem (en eventueel poten?) Volg de stappen op pg. 4-8 I n s t r u c t i e b o e k j e M M - b a k k e n Zet je bak(ken) zo snel mogelijk in elkaar om kromtrekken van de planken te voorkomen (vooral bij de Douglas bak). Leg de planken in ieder geval plat neer

Nadere informatie

Summertime Mix - Inkooptas

Summertime Mix - Inkooptas Summertime Mix - Inkooptas Materialen: Haaknaald nr. 4 Rainbow Cotton 8/4 Gemerceriseerd -Dubbele draad Koop garen en toebehoren hier: http://shop.hobbii.nl/summertime-mix-tas Afkortingen: L: Losse S:

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR

DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR DEUROPENER MET TIMER EN LICHTSENSOR DIT PAKKET BEVAT OOK: 4 batterijen, 6 schroeven bevestigingsplaatje, handleiding INHOUDSTABEL 1 Naam En Functie Van De Bedieningstoetsen 2 Installeren Van De Deuropener

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

Roljaloezieën Lichtdoorlatend. Roljaloezieën Montage. Intensions. Inhoud verpakking. Benodigdheden

Roljaloezieën Lichtdoorlatend. Roljaloezieën Montage. Intensions. Inhoud verpakking. Benodigdheden Roljaloezieën Montage Inhoud verpakking Benodigdheden Montage mogelijkheden Bepaal waar u de roljaloezie gaat plaatsen. In het kozijn (a), op het kozijn (b) of aan het plafond (c). Bij de keuze voor in

Nadere informatie

Handleiding voor de vuurlampen 1-8

Handleiding voor de vuurlampen 1-8 Handleiding voor de vuurlampen 1-8 1. Lamp met pennenkoker Benodigd materiaal: Artikelnummer: Aantal: Lampenhanger, 100 cm lampenkabel met ophanging en kabelwartel 116013 1 Houten pennenkoker 532776 1

Nadere informatie

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8

Lesfiche 8. De gereedschapskist van de elektricien OPDRACHT 1 R GEREEDSCHAPSTANGEN. draadstriptang. krimptang. Op zoek naar de stroombron lesfiche 8 Lesfiche 8 De gereedschapskist van de elektricien R GEREEDSCHAPSTANGEN lesfiche 8 OPDRACHT Bekijk de 5 foto s van de gereedschappen. Ontdek jij de verschillen? Schrijf bij de beschrijving op volgende pagina

Nadere informatie

Spijkermotor. Het maken van de stator

Spijkermotor. Het maken van de stator 1 Spijkermotor Het maken van de stator Materialen: 2 spijkers 5x120mm; Wikkeldraad van 0,5 mm doorsnede; Tape Gereedschap: Maatlat Potlood Hamer Mes Kniptang. Werkwijze: Buigen van de spijkers: Pak 2 spijkers

Nadere informatie

installatiehandleiding Bewegingsmelder

installatiehandleiding Bewegingsmelder installatiehandleiding Bewegingsmelder INSTALLATIEHANDLEIDING Gefeliciteerd met de aankoop van de Egardia bewegingsmelder. Website Egardia www.egardia.com Klantenservice Meer informatie over de installatie

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

* Raketten lanceren *

* Raketten lanceren * Benodigdheden * Raketten lanceren * Luchtraket (1 exemplaar): Anderhalf blad A4 papier Plakband Een stukje aluminiumfolie Een schaar Een meetlat Een potlood Een lanceersysteem (PVC buis + flexibele darm)

Nadere informatie

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde Hier brandt de lamp. Naam: Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Opdracht 1. Wat werkt met elektriciteit. 1. Welk toestel heeft elektriciteit nodig om de kunnen werken? Zet een kruisje onder JA of NEEN.

Nadere informatie

Technologische opvoeding

Technologische opvoeding Naam:. Technologische opvoeding Klas: 1 Werkvolgorde Uitleg 1. We hebben een probleem!! Start Ik heb veel vogeltjes in de tuin en zie ze in de winter steeds naar eten zoeken. Er is een probleem. 2. We

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

STAPPENPLAN DRAAGTAS BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S DRAAGTAS BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM

STAPPENPLAN DRAAGTAS BOHO. Hoe maak je het? MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S DRAAGTAS BOHO STAP 1: ZO MAAK JE HET STAP 2: MAAK HET WEEFRAAM ALLE BENODIGDHEDEN VIND JE OP: https://www.veritas.be/be_nl/creatieve-ideeen/draagtas-boho MAKERS MET ERVARING MEER HOBBY'S Hoe maak je het? STAP 1: ZO MAAK JE HET - knip 4 stukken katoen van ongeveer

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

Het knutselhuis. Let op!

Het knutselhuis. Let op! k e i n u is 401.356 Het knutselhuis Let op! Opitec bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. Dit bouwpakket mag door kinderen alleen door een ter zake kundige volwassene worden gemaakt en gebruikt.

Nadere informatie

Wonderboom met LEDverlichting

Wonderboom met LEDverlichting 6.25 Wonderboom met LEDverlichting en USB Benodigd gereedschap: Decoupeerzaag of figuurzaag Schuurpapier Alleslijm Plakband Houtlijm Hamer Schroevendraaier (2 mm) Grijs karton ( mm) Priem Let op! Opitec

Nadere informatie

STAP 2 Controleer samen de inhoud van de kist met de materiaallijst. Als er iets niet klopt...meteen komen zeggen.

STAP 2 Controleer samen de inhoud van de kist met de materiaallijst. Als er iets niet klopt...meteen komen zeggen. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat aan de gang met stekkers en snoeren. Je leert hoe je die moet aansluiten. Hoe handig ben jij met een schroevendraaier? BELANGRIJK!!!! VOOR JE BEGINT, SPREKEN WE EERST IETS AF:

Nadere informatie

Schutting plaatsen. Written by Online Tuinieren

Schutting plaatsen. Written by Online Tuinieren Er zijn veel manieren om je eigen stukje of stuk tuin af te bakenen. Het plaatsen van een schutting is één van de meest toegepaste manieren. Ondanks dat er vele soorten kant en klare tuinschermen op de

Nadere informatie

Bouwbeschrijving kristalradio

Bouwbeschrijving kristalradio Bouwbeschrijving kristalradio LET OP! De zwarte ferrietstaaf in dit pakket is breekbaar. Voorzichtig uitpakken! Gefeliciteerd met dit bouwpakket. Je kunt hiermee een radio bouwen die geen batterij nodig

Nadere informatie

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag.

THEELICHT-BLOEM. Indien je wenst, kan je een tweede laag blaadjes aanbrengen. Schrank deze laag wat ten opzichte van je eerste laag. THEELICHT-BLOEM Wat heb je nodig: - Theelichtje - Rond spiegeltje : T230 - Lijm : TO52 / TO54 - Karton goud of zilver: PB791 / PB792 Hoe ga je te werk: Neem het goud of zilver karton, en knip er blaadjes

Nadere informatie

HANDLEIDING BETONLAMP HOUT

HANDLEIDING BETONLAMP HOUT VOORBEREIDING Voordat we beginnen met klussen is het handig om even de benodigde onderdelen door te nemen en te checken of je alles voorbereid hebt. ONDERDELENLIJST 1 x zak 1,5 kilo snelbeton op kamertemperatuur

Nadere informatie

Bouwhandleiding Berend

Bouwhandleiding Berend Bouwhandleiding Berend Controleer of je alle onderdelen hebt die nodig zijn om Berend te bouwen. (op de foto staan linksonderin twee rechthoekjes zonder gat, dit is uiteindelijk mét gat geworden) Zorg

Nadere informatie

installatiehandleiding Bewegingsmelder

installatiehandleiding Bewegingsmelder installatiehandleiding Bewegingsmelder INSTALLATIEHANDLEIDING Gefeliciteerd met de aankoop van de WoonVeilig bewegingsmelder. Telefoonnummer WoonVeilig 0900-388 88 88 E-mail WoonVeilig klantenservice@woonveilig.nl

Nadere informatie