Walk your talk. Workshops Participatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Walk your talk. Workshops Participatie"

Transcriptie

1 Walk your talk Workshops Participatie

2 in opdracht van:

3 Inhoud Anders denken, anders werken 5 Welzijn Nieuwe Stijl 6 Welzijn Nieuwe Stijl en de Wmo 6 Acht bakens 6 Een gezamenlijk trainingsprogramma 7 Trainingsprogramma 9 Startbijeenkomst 9 Workshop 1 Van activiteit naar effectiviteit 9 Workshop 2 Op visite bij de buren 10 Workshop 3 Formeel en informeel in balans 11 Workshop 4 Ondersteunen om te participeren 11 Workshop 5 Horizontale ketensamenwerking en netwerksturing 12 Slotbijeenkomst 13 Praktische informatie 14

4 Landelijk programma Welzijn Nieuwe Stijl Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen 4 met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) het landelijke programma Welzijn Nieuwe Stijl gelanceerd. Het programma Welzijn Nieuwe Stijl heeft als doel om gemeenten en welzijnsorganisaties te faciliteren om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vernieuwend en in de volle breedte uit te voeren. Het programma loopt van oktober 2010 tot begin 2012, waarbij het grootste gedeelte van de werkzaamheden in 2011 wordt uitgevoerd. Het programma biedt twee vormen van ondersteuning aan, namelijk collectieve en individuele ondersteuning. In het collectieve gedeelte is eind 2011 door de gemeente Hoogezand- Sappemeer en welzijnsinstelling Kwartier gebruik gemaakt van de collectieve informatiebijeenkomst over het thema Opdrachtgever - Opdrachtnemer. Deze workshop is ingezet als bouwsteen voor het partnership tussen directie Kwartier en beleidmakers bij de gemeente. In het individuele gedeelte is dit programma Walk your Talk het resultaat van de individuele ondersteuning en biedt scholing in de vorm van interactieve workshops. Zie voor meer informatie

5 Anders denken, anders werken Walk your Talk is een serie workshops Participatie voor medewerkers van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, wooncorporatie Lefier en welzijnsorganisatie Kwartier Zorg en Welzijn. Walk your Talk gaat over het versterken van de eigen kracht van burgers. Om dit programma te kunnen ontwerpen is een beroep gedaan op het Stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl van het Ministerie van VWS, VNG en MO-groep. Welzijn Nieuwe Stijl staat voor een omslag in denken en werken in het welzijnsbeleid. Kern is de civil society te versterken en burgers aan te spreken op eigen kracht. Dat vraagt om nieuwe verhoudingen tussen burgers, overheid, maatschappelijke organisaties en welzijnsinstellingen. Anders denken, anders werken. Dat is de opgave waar management en uitvoerende professionals voor staan. Maar wat precies moeten we dan anders doen? Hoe pakken we dat aan? En wat hebben we daarbij nodig? Dat waren de vragen op basis waarvan, samen met de betrokken medewerkers zelf, het trainingsprogramma Walk your Talk is ontwikkeld. 5 De workshops Walk your Talk stellen betrokken medewerkers in staat Welzijn Nieuwe Stijl concreet handen en voeten te geven en te komen tot een moderne vorm van welzijnswerk die aansluit bij zowel de vraag van de burger als de vraag van de overheid in Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Walk your Talk is ontwikkeld door een adviseur van het CMO Groningen, waarvoor een beroep is gedaan op het Stimuleringsprogramma Welzijn Nieuwe Stijl van het Ministerie van VWS, VNG en MO-groep.

6 Welzijn Nieuwe Stijl Welzijn Nieuwe Stijl en de Wmo Welzijn Nieuwe Stijl introduceert nieuwe verantwoordelijkheden en methoden in het welzijnswerk. Het doel is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) beter te laten aansluiten bij wat mensen werkelijk nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Een centraal doel van de Wmo is dat niemand in Nederland langs de kant blijft staan. Gemeenten en welzijnsinstellingen doen daar al veel aan, maar de indruk is dat het nog beter kan. Onder andere door uit te gaan van de eigen kracht van de burger: hoeveel kunnen burgers, als het gaat om welzijn, zelf doen en ondernemen zonder ondersteuning? Waar liggen grenzen? Niet het aanbod van de welzijnswerkers, maar de vragen én de eigen mogelijkheden van de mensen zelf staan dan centraal. 6 Welzijn Nieuwe Stijl is geen revolutie, maar een hulpmiddel om iedereen te betrekken bij de samenleving. Zodat alle Nederlanders zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving en in staat zijn om op eigen kracht weloverwogen beslissingen te nemen. Welzijn Nieuwe Stijl is een effectieve manier om mensen betrokken te maken waardoor ze minder ondersteuning nodig hebben. De acht bakens van Welzijn Nieuwe Stijl Een belangrijk uitgangspunt van WNS is dat welzijnsinstellingen in hun dienstverlening aansluiten bij wat burgers nodig hebben. Dat betekent dat welzijnsinstellingen geen aanbodgericht, Welzijn Nieuwe Stijl maar een vraaggericht dienstenpakket Zoek de vraag achter de vraag Vertrouw op de eigen kracht van de burger Ga er direct er op af Breng formeel en informeel in balans Kies voor individueel én collectief Werk integraal en resultaatgericht Geef professionals ruimte moeten bieden. Niet vraaggericht in de zin van u vraagt, wij draaien, maar gericht op het versterken van de eigen kracht van burgers om zelf en met elkaar welzijn gestalte te geven. Welzijn Nieuwe Stijl heeft daartoe acht richtinggevende bakens:

7 1. Gericht op de vraag achter de vraag; 2. Gebaseerd op de eigen kracht van de burger; 3. Direct er op af; 4. Formeel en informeel in optimale verhouding; 5. Doordachte balans van collectief en individueel; 6. Integraal werken; 7. Niet vrijblijvend, maar resultaatgericht; 8. Gebaseerd op ruimte voor de professional. Voor de welzijnsorganisaties geven deze bakens de gewenste richting aan voor het verbeteren van de kwaliteit van hun werk voor de burgers. Voor de gemeenten zijn het ijkpunten in de opdrachtverlening (en evaluatie) aan uitvoerende organisaties. Gezamenlijk trainingsprogramma Walk your Talk De gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren onderschrijven de uitgangspunten van Welzijn Nieuwe Stijl. Op diverse manieren wordt er aan gewerkt ze concreet in het (welzijns)beleid toe te passen. 7 De Kanteling Toekomstvisie 2020 van de gemeente Slochteren. Basis-principes uitvoering welzijnsactiviteiten Gemeente Slochteren Transities die op de gemeenten afkomen zoals de decentralisatie van Jeugdzorg, Awbz, Wwnv Uitgangspunten van de gemeente Hoogezand-Sappemeer zoals één gezin, één plan, één hulpverlener; Eropaf, Persoonlijke benadering; Eigen kracht en sociaal kapitaal; Vrijwillig en verplicht; Ontschotten en verbinden; Duurzame verandering Interne trajecten bij Kwartier en Lefier; Casemanagement en Methodiek Eigen kracht De opgaven waar we de komende jaren voor staan zijn stevig. Verantwoordelijkheden verschuiven van het rijk naar gemeenten, financieringsystemen gaan op de kop. Gemeenten en maatschappelijke partners moeten gezamenlijk antwoorden vinden op nieuwe eisen, vragen en behoeften. Dat vraagt om een transformatie van verantwoordelijkheden, werkprocessen en onderlinge omgangsvormen.

8 Om in deze transformatie sneller en beter resultaat te kunnen behalen, is in 2011 voorgesteld aan het landelijk programma welzijn Nieuwe Stijl om voor de twee gemeenten, corporatie Lefier en welzijnsinstelling Kwartier een gezamenlijk trainingsprogramma te ontwikkelen: Walk your Talk. Kijk eens in de spiegel Walk your Talk is ontwikkeld in samenspraak met de betrokken medewerkers zelf (zowel management als uitvoerende professionals). Walk your Talk besteedt veel aandacht aan de eigen rol binnen het veranderproces: kijk eens in de spiegel. 8 Loslaten en vertrouwen, hoe doe ik dat? Wat betekent het voor mijzelf? Hoe ga ik nu acteren om die burger in zijn kracht te zetten? Wat verandert er voor mijn rol en werkwijze? Hoe kunnen we als instanties beter samenwerken? Wat hebben we nodig van elkaar? Wat kan ik voor jou betekenen? Wanneer kiezen we voor een generalistische aanpak en wanneer zijn specialisten nodig? Hoe blijven we elkaar inspireren? Walk your Talk geeft antwoord op deze vragen. Zo bieden de workshops de medewerkers concrete handvatten om van denken naar doen te komen; van woorden naar daden, doen wat je zegt: Walk your Talk.

9 Startbijeenkomst en vijf workshops Walk your Talk is een samenhangend programma van een startbijeenkomst, vijf workshops en een slotbijeenkomst. Startbijeenkomst Vertrouwen en loslaten. Deze twee centrale begrippen uit WNS vormen de rode draad in de startbijeenkomst. Wat betekenen ze voor onze relatie met burgers? En voor de relatie met onze samenwerkingspartners en collega s? Centraal onderdeel van de startbijeenkomst is een interactieve theaterproductie over vertrouwen en loslaten. De voorstelling houdt ons een spiegel voor en stelt vragen die we vervolgens samen beantwoorden. Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Alle betrokken managers en medewerkers 2 uur Diverse werkvormen; reflectie en discussie over vertrouwen en loslaten n.a.v. toneelstuk Meer inzicht in de belangrijkste doelen en uitgangspunten WNS en wat die betekenen voor de eigen professionele rol 9 Workshop 1 Van activiteit naar effectiviteit Druk, druk, druk. We doen van alles, maar leveren onze inspanningen ook op wat we ervan verwachten? Of anders gezegd: brengt het welzijnswerk onze maatschappelijke doelen werkelijk dichterbij? Hoe meten en weten we dat? En is wat wij doen ook wat de burgers vragen? In deze workshop leert u hoe u effectieve sociale interventies kunt inzetten en monitoren. Ook besteden we aandacht aan hoe we elkaar beter kunnen informeren over ons werk en de behaalde resultaten.

10 Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Maatschappelijk werkers; medewerkers gemeentelijke afdelingen Werk, Onderwijs en Economie; consulenten Lefier, medewerkers CJG, G-W team Hoogezand- Sappemeer, medewerkers OGGZnetwerk, andere professionals die actief zijn in buurten en wijken Eén dagdeel Diverse werkvormen; vooral gericht op groepsgericht werken. Meer inzicht in eigen competenties en de effectiviteit ervan, en in de mogelijkheden deze te vergroten Workshop 2 Op visite bij de buren 10 Bedenken we alles zelf? Of gaan we ook eens kijken hoe anderen het doen? We weten allemaal hoe nuttig dat kan zijn, maar in de praktijk komt het er vaak gewoon niet van. Met een kort & krachtig programma lukt het wel! Deze workshop is niet meer - maar ook niet minder! - dan een goed voorbereide visite bij de buren. Een gezellige en leerzame uitwisseling van twijfels, successen, hindernissen en creatieve oplossingen. Als inspiratiebron om de eigen werkwijze weer eens te doordenken, aan te scherpen en te verbeteren. Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Gemeenteraadsleden en professionals Eén dagdeel Diverse werkvormen Inzicht in ervaringen van de anderen; inzicht in mogelijkheden om als buurgemeenten samen op te trekken; inspiratie om dat ook werkelijk te doen.

11 Workshop 3 Formeel en informeel in balans Formeel en informeel in balans is één van de pijlers van Welzijn Nieuwe Stijl. Doel is dat burgers minder een beroep (hoeven) doen op instanties en meer op mensen in hun eigen omgeving. Professionals zouden zich dan meer moeten concentreren op het organiseren en begeleiden van het informele netwerk rondom de kwetsbare burger. Daarnaast blijft directe professionele ondersteuning in sommige gevallen ook nodig. Maar alleen als het echt moet; volgens het uitgangspunt loslaten waar het kan en ingrijpen waar het moet. In deze workshop leert u hoe dat kan. Doelgroep Medewerkers gemeentelijke afdelingen Werk, Onderwijs en Economie; consulenten Lefier, andere professionals die actief zijn in buurten en wijken Duur Eén dagdeel Werkvormen Presentaties en case-studies over vernieuwende aanpakken en samenwerkingstrajecten Wmo-Wwb, AWBZ-Wmo Resultaat Inzicht in relatie tussen formele en informele ondersteuning; kennis van effectieve voorbeeldprojecten 11 Workshop 4 Ondersteunen om te participeren Actief meedoen in de samenleving. Dat is in essentie waar het welzijnswerk zich op richt. Het is ook het doel van de Wmo en de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv). Het uitvoeren van deze wetten en het welzijnswerk zijn zodoende nauw verweven. De Wet werken naar vermogen bundelt de Wwb, WIJ, Wajong en Wsw en biedt zodoende één regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Daarmee raken arbeidsmarktbeleid en maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sterker verbonden. Op beide terreinen is actief meedoen in de samenleving het doel (participatie); met betaald werk, vrijwilligerswerk of anderszins. De doelgroepen, de problemen en de

12 soorten oplossingen zijn voor beide wetten deels dezelfde. Overal onderzoeken gemeenten hoe de verbinding tussen de uitvoering van deze (nieuwe) wetten en het welzijnswerk in de praktijk het beste vorm kan krijgen. Gemeenten kunnen daarbij veel van elkaar leren. Dat is het doel van deze workshop. Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Medewerkers gemeenten en welzijnsinstelling, consulenten Werk Eén dagdeel Presentaties en case-studies over elkaars projecten Inzicht in en kennis over de rol van het welzijnswerk in activeren om te participeren; contacten met collega s Workshop 5 Horizontale ketensamenwerking en netwerksturing 12 Integraal samenwerken. We doen het al, maar kan het misschien beter? Hoe sluiten wij vitale coalities op wijk- en buurtniveau? Welke instrumenten kunnen wij inzetten om partijen te enthousiasmeren en teleurstellingen te voorkomen? Hoe kunnen we sturen op concrete resultaten? En mogen we ons ook bemoeien met het werk van anderen? In ons eigen jargon: hoe zit het met onze horizontale ketensamenwerking en netwerksturing? In deze workshop krijgt u inzicht in de principes van ketensamenwerking en netwerksturing en de belangrijkste succes- en faalfactoren die een dergelijke samenwerking kenmerken. Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Medewerkers gemeenten, welzijnsprofessionals en bestuurders uit verschillende disciplines. maximaal 3 uur U maakt kennis met diverse instrumenten om netwerken succesvol aan te sturen en probeert deze uit; inbreng eigen praktijksituatie Inzicht en praktische kennis om een volgende stap te kunnen zetten in het eigen werk

13 Welzijn Nieuwe Stijl Zoek de vraag achter de vraag Vertrouw op de eigen kracht van de burger Ga er direct er op af Breng formeel en informeel in balans Kies voor individueel én collectief Werk integraal en resultaatgericht Geef professionals ruimte 1 3 Slotbijeenkomst Als alle workshops achter de rug zijn, is er enige tijd later een slotbijeenkomst. Doel daarvan is om met elkaar terug te blikken op het transformatieproces, te bezien wat de workshops hebben opgeleverd, ervaringen uit te wisselen en afspraken te maken voor het vervolg. Doelgroep Duur Werkwijze Resultaat Alle deelnemers aan de startbijeenkomst en workshops 2 uur Gezamenlijke reflectie en evaluatie Verdieping en verankering van de verworven inzichten

14 Praktische informatie Het trainingsprogramma zoals hiervoor beschreven, is ontwikkeld door Dorine Sibbes (adviseur Welzijn Nieuwe Stijl van het Ministerie van VWS) in nauw overleg met de betrokken medewerkers van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren, Lefier en Kwartier. CMO Groningen kan ook de uitvoering van het programma verzorgen. In dat geval stemmen we de precieze invulling kort van te voren af op actuele vragen van de deelnemers. Tijdstip en locatie in overleg. Contact 14 Dorine Sibbes CMO Groningen

15

16 Colofon CMO 2012 Dorine Sibbes, adviseur CMO Groningen met dank aan Yvonne van Cooten, Mathilde Stam, Gerry Oudekerk, Joyce van der Waal, Tinie Veenstra, Klarinde Bosman, Margriet Smit, Lisa Meindertsma, Bianca van Mierlo, en andere betrokken professionals. Redactie en vormgeving: Noorderlings Communicatie (Kees Frenay, Irene Bruggemann)

17

18 18 CMO Groningen 2012

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid

Geef inhoud aan gemeentelijk beleid Geef inhoud aan gemeentelijk beleid met kennis, advies en trainingen van MOVISIE Decentralisatie van de jeugdzorg, de overheveling van de functie- begeleiding uit de AWBZ, de komst van de Wet Werken naar

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams

Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Module Samen met jongeren nadenken over werken en leren voor Sociale Wijkteams Tijd: 2 ½ uur Sociale Wijkteam leden Een collectieve leerbijeenkomst staat in het teken van participatie van jongeren die

Nadere informatie

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl

Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl Assen, 19 april 2011 Gerry Broersma Opbouwwerker Miks Welzijn, Joure www.miks-welzijn.nl en Sjoerd IJdema Adviseur Partoer Centrum Maatschappelijke ontwikkelingen Fryslân. www.partoer.nl Inhoud Welzijn

Nadere informatie

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey

Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Bijlage 1 Vragenlijst websurvey Wmo monitor 2011 - uw organisatie Vraag 1 Welk type organisatie vertegenwoordigt u? (meerdere antwoorden mogelijk) Professionele organisaties Welzijnsorganisatie Vrijwilligerscentrale

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp

WNS proof samenwerken in de Geitenkamp WNS proof samenwerken in de Geitenkamp 09.00 Inloop 09.15 Start/kennismaking 09.45 Aanleiding WNS en MA 09.55 Samenwerking binnen WNS 10.05 Analyse (oefening 1) 11.00 Pauze 12.00 Diagnose (oefening 2)

Nadere informatie

Workshop Introductie Wmo. Lesprogramma. Ontwikkelingen

Workshop Introductie Wmo. Lesprogramma. Ontwikkelingen Workshop Introductie Wmo Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 28 juni 2012 Lies Korevaar Lesprogramma Kennismaking en uitleg programma Wat is de Wmo? Doelen en uitgangspunten van de Wmo Uitwerking Wmo in de

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Wmo en de professional

Wmo en de professional Wmo en de professional Wmo werkplaats Groningen- Drenthe Ferry Wester 1 Wat gaan we doen 1. Kennismaking en uitleg programma 2. Wat is de Wmo? 3. Doelen en uitgangspunten van de Wmo 4. Uitvoering van de

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers

Wmo-werkplaats Twente. Scholingshandleiding voor cursist en trainer. Samenwerken met vrijwilligers Wmo-werkplaats Twente Scholingshandleiding voor cursist en trainer Samenwerken met vrijwilligers De vrijwilliger als vanzelfsprekende partner in zorg en welzijnswerk juli 2011 Saxion. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Deze tijd vraagt om creativiteit

Deze tijd vraagt om creativiteit 12 april 2012 Werkplaats Onderneem met zin! Deze tijd vraagt om creativiteit Participeren/ Meedoen naar vermogen Schakelen en verbinden Wim Roelofs Integrale aanpak en noodzaak om te schakelen en te verbinden

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

leercoach van Sociale wijkteams

leercoach van Sociale wijkteams Leer en ontwikkeltraject leercoach van Sociale wijkteams Wmo werkplaats Zwolle drs. Christel Teekman en dr. Marja Jager Vreugdenhil Wijkteams krijgen steun Viaa ZWOLLE - De gereformeerde hogeschool Viaa

Nadere informatie

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd.

SWH laat zich leiden door een heldere visie en een duidelijke strategie. Beiden worden in het visiedocument gepresenteerd. Visiedocument Welzijn 2017-2020 Stichting Welzijn Hattem: Dichtbij en in de buurt De missie en visie van Stichting Welzijn Hattem Stichting Welzijn Hattem (SWH) wil de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl

Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl Notitie Velsen, vervolg Welzijn Nieuwe Stijl C. Kolner, WNS adviseur, 14 juli 2011 Inleiding In de gemeente Velsen is, parallel aan de voorbereiding van het WMO-beleidsplan 2012-2015, sinds januari 2011

Nadere informatie

#Durftevragen en #Durftegeven

#Durftevragen en #Durftegeven #Durftevragen en #Durftegeven Over meedoen, welzijn, eigen kracht en solidariteit Otwin van Dijk wethouder Doetinchem Waar hebben we het over? De toestand volgens Wmo Eigen kracht en solidariteit Minder

Nadere informatie

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk 5/13/2016 Wie ben ik? Wat was ook al weer de bedoeling van 3D? Het echte gluren: wie, wat en hoe doen ze het? Aantal dilemma s Discussie Wie

Nadere informatie

Kennisdag HAN Sociaal 2013

Kennisdag HAN Sociaal 2013 Kennisdag HAN Sociaal 2013 Praktijkkennis in de aanbieding! Martha van Biene Marion van Hattum 1 HAN Sociaal Bevorderen participatie door, voor en met kwetsbare burgers in de samenleving Meedenken, meedoen,

Nadere informatie

- Ondersteunen en versterken van de informele zorg - Verkennen waar grenzen liggen tussen formele en informele zorg

- Ondersteunen en versterken van de informele zorg - Verkennen waar grenzen liggen tussen formele en informele zorg Venlo: Welzijn Nieuwe Stijl Opmaat voor een vervolg Eric Lagendijk, DSP-groep 23 december 2011 1 Wat vooraf ging De adviesvraag van Venlo is hoe de behoefte en de vraag van de burger het beste vertaald

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht

Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht Praktijkbeschrijving Maatschappelijke ondersteuning in Dordrecht De zelfredzaamheid en participatie van kwetsbare burgers verbeteren. Dat is de opdracht die de gemeente Dordrecht mee geeft aan de nieuwe

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl. Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012

Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl. Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012 Rapportage, evaluatie en verantwoording van het Programma Welzijn Nieuwe Stijl Programmabureau Welzijn Nieuwe Stijl, juni 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Facts & Figures programma Welzijn Nieuwe Stijl

Nadere informatie

Sturing van sociale gebiedsteams. Ferry Wester Gert Wildeboer

Sturing van sociale gebiedsteams. Ferry Wester Gert Wildeboer Sturing van sociale gebiedsteams Ferry Wester Gert Wildeboer 1 Wat gaan we doen? Een klein beetje theorie Hoe sturen gemeenten gebiedsteams aan? Hoe doet de gemeente Assen dit? Hoe zouden jullie dit doen?

Nadere informatie

Handboek van werken _Sociom_HandboekVanWerken_aangepast_HR.indd :02

Handboek van werken _Sociom_HandboekVanWerken_aangepast_HR.indd :02 Handboek van werken 160186_Sociom_HandboekVanWerken_aangepast_HR.indd 1 01-02-17 12:02 Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar

Nadere informatie

Missie en visie Sociom

Missie en visie Sociom Handboek van werken Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar en goed geworteld in buurten, dorpen en wijken en maakt sámen met

Nadere informatie

Participatiewiel: een andere manier van kijken

Participatiewiel: een andere manier van kijken Participatiewiel: een andere manier van kijken Ideeën voor gebruik door activeerders en hun cliënten Participatiewiel: samenhang in beeld WWB Schuldhulpverlening Wajong / WIA / WW / WIJ AWBZ en zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams

Theorie & Praktijk Sociale wijkteams Wmo-werkplaats Zwolle startevenement Theorie & Praktijk Sociale wijkteams 2 april 2014 Opbouw Rondje voorstellen Theorie Sociale wijkteams (Eelke) Theorie Sociale wijkteams (Albert) Praktijk Sociale wijkteams

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom.

Inleiding. Hoofdstuk 1. Wijkgericht werken: wat en waarom. Inleiding In mei 2007 heeft de gemeenteraad de nota Stadskanaalster wijkaanpak vastgesteld. In 2008 is met de woningcorporaties Lefier en BCM het bureau wijkaanpak opgericht. De ervaringen met de samenwerking

Nadere informatie

Wat is het belangrijkste gevolg van de transitie van begeleiding van AWBZ naar Wmo?

Wat is het belangrijkste gevolg van de transitie van begeleiding van AWBZ naar Wmo? Vraag en Antwoord Inhoud Wat is het belangrijkste gevolg van de transitie van begeleiding van AWBZ naar Wmo? Het gaat niet alleen om een transitie ( decentralisatie/ overheveling), maar ook om een transformatie:

Nadere informatie

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten

Meerjaren Beleids Plan 2014-2017. Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Meerjaren Beleids Plan 2014-2017 Stichting Welzijn Schiedam Stichting Welzijn Hoogvliet Stichting Zorg voor Welzijn Buurtprojecten Blik Stafdiensten Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Missie, Visie en Ambitie

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

Participatiewet: Zonder transformatie geen goede transitie

Participatiewet: Zonder transformatie geen goede transitie Participatiewet: Zonder transformatie geen goede transitie 25 maart 2014 Gemeente Leeuwarden Gina Tromp gtromp@leeuwarden.nl Ellen de Bruin edbruin@leeuwarden.nl Aanleiding transitie en transformatie Nieuwe

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies 3/11/2014 Paul Vlaar, Movisie Vakmanschap Movisie, kennis en aanpak sociale vraagstukken Afdeling vakmanschap: - Wat moeten professionals kunnen

Nadere informatie

Missie en visie Sociom

Missie en visie Sociom Handboek van werken Missie en visie Sociom Missie 1 Sociom Samen doen, samen denken, samen beslissen en samen werken! Sociom is zichtbaar en goed geworteld in buurten, dorpen en wijken en maakt sámen met

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen

Samenwerkingsverklaring. In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Samenwerkingsverklaring In Rivierenland werken gemeenten en Aanbieders samen Versie 15 september 2015 Uitgangspunt Gemeenten als formeel verantwoordelijke partij en Opdrachtgever, en Aanbieders als uitvoerende

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten Marian van der Klein Judith Schöne Pim & Ethan Oranje Fonds Dé grote meerwaarde van mentoring is dat mentoren

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST

GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST GENERALISTISCH WERKER VAN DE TOEKOMST HD4 VOORSTELLEN Saskia Mudde Docent/trainer Hogeschool Windesheim te Zwolle Domein Gezondheid en Welzijn Sociaal Pedagoog en voorheen 16 jaar werkzaam geweest binnen

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

AVI-activiteiten 2015. Transformatieagenda

AVI-activiteiten 2015. Transformatieagenda AVI-activiteiten 2015 Transformatieagenda Januari 2015 Inhoudsopgave Transformatieagenda... 3 Agendapunten transformatie 2015... 5 Aandacht voor iedereen Het programma Aandacht voor iedereen heeft als

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Utrecht 5 april 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda 1. Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten. Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012

De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten. Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012 De drie decentralisaties en de positionering van gemeenten Het perspectief van MEE organisaties 22 mei 2012 Kijken naar de decentralisaties Doelgroepen en wetgeving Zoeken naar criteria voor selectie van

Nadere informatie

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS MODULES: EIGEN KRACHT VAN DE CLIËNT EN ZIJN SYSTEEM INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN COMBINEREN VAN FORMELE

Nadere informatie

Transitie jeugd MEE Groningen

Transitie jeugd MEE Groningen Transitie jeugd MEE Groningen Transitie jeugd MEE Groningen Januari 2014 Centraal kantoor Groningen Koeriersterweg 26a 9727 AC Groningen Postbus 1346 9701 BH Groningen T 050-527 45 00 E mee@meegroningen.nl

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR

Welkom! SOCIAAL MAKELAAR Welkom! SOCIAAL MAKELAAR De verbinder tussen zorg, welzijn en wijkinitiatief 2 PROGRAMMA 15:00 uur: Welkom in Gouda door de wethouder Sociaal Domein Corine Dijkstra. Waarom heeft de gemeente gekozen voor

Nadere informatie

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies

Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Gemeenten en de kwaliteit van sociale interventies Werkt buurtbemiddeling nu eigenlijk echt? Welke resultaten zijn hiervan bekend? En wat weten we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo

Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo. Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Transitie MEE Groningen AWBZ naar Wmo Januari 2014 Centraal kantoor Groningen Koeriersterweg 26a 9727 AC Groningen Postbus 1346 9701 BH Groningen T 050-527 45 00 E

Nadere informatie

- dat er minder bureaucratie moet komen. Zorg moet worden "ontschot". Gemeenten kunnen daar op lokaal niveau optimaal op sturen.

- dat er minder bureaucratie moet komen. Zorg moet worden ontschot. Gemeenten kunnen daar op lokaal niveau optimaal op sturen. Bijlage 2 Waar wilt u naartoe? Een oplossingsgerichte methodiek voor"het gesprek". Deze notitie begint bij de uitgangspunten van de WMO. En sluit aan bij de bakens Welzijn Nieuwe Stijl. Een vertaling van

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland

Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland Wet Maatschappelijke Ondersteuning ( Wmo) Wmo-raad Westland Wmo Wie of wat is de Wmo? Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet is op 1 januari 2007 ingevoerd. - Zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk

Nadere informatie

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei 5/14/2014 Startpunt We leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperken. Jan Rotmans Maatschappelijke en politieke

Nadere informatie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie www.praktijkgroeikracht.nl De kracht van EPH voor Welzijn Nieuwe Stijl dat werkt! Edward Bruijn, 2015 Scriptie, groep 36B Opleiding Ervaringsgerichte

Nadere informatie

BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX

BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX 2013-2017 BEWEGEN EN BEHOUDEN BELEIDSPLAN SPCJ-RADIX 2013-2017 Inleiding Een beleidsplan dat in het teken staat van het veranderende speelveld in het welzijnswerk.

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam. Prof.dr. Anna Nieboer

Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam. Prof.dr. Anna Nieboer Welzijn en zorg voor ouderen in Rotterdam Prof.dr. Anna Nieboer Presentatie Toelichting Even Buurten Integrale wijkaanpak in Rotterdam Gericht op de ondersteuning van zelfstandigwonende ouderen Onderdeel

Nadere informatie

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen

Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang Sociaal Domein & Sociaal wijkteam Velsen Toegang (Harry Verheul, senior beleidsadviseur Werk, Inkomen en Zorg) Sociaal wijkteams (Inger Poorta, projectleider) Toegang sociaal domein in de gemeente

Nadere informatie

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties

Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties AVI-nieuwsbrief 7 (24 juli 2012) Adviseurs Versterking Wmo ondersteunen bij beleidsbeïnvloeding Doe een beroep op de adviseurs van AVI bij uw voorbereiding op de komende decentralisaties Geachte Het uitstel

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur

Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur Verslaglegging bijeenkomst voor informatie en opinie op 13 september 2011 van 21.00 uur 21.35 tot uur Aanwezigen: R. van Lavieren, voorzitter Dhr. A.L. Cardon (wethouder) Mw. M.J.H. Barra-Leenheer (PvdA)

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN

WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN Bekijk de visie en beantwoord de volgende vragen In welke mate er aandacht is voor andere partijen, burgers, vrijwilligers, mantelzorg Wat staat er vermeld over de eigen kracht

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe Afsluitende conferentie 28 juni 2012 Hanzehogeschool Groningen Introductie Wmo Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) vindt in de sector Zorg en Welzijn een ommekeer

Nadere informatie

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch 21 juni 2013 Onze samenwerking Vijftien organisaties doen de gemeente s-hertogenbosch op 28 juni 2013 tijdens de jaarlijkse Godshuizenlezing een aanbieding in het kader

Nadere informatie

De gereedschapskist van de welzijnswerker nieuwe stijl : welke competenties zijn nodig om burgerparticipatie en eigen kracht te ondersteunen?

De gereedschapskist van de welzijnswerker nieuwe stijl : welke competenties zijn nodig om burgerparticipatie en eigen kracht te ondersteunen? De gereedschapskist van de welzijnswerker nieuwe stijl : welke competenties zijn nodig om burgerparticipatie en eigen kracht te ondersteunen? Sandra Vos Arne van den Bos Lectoraat Rehabilitatie, Hanzehogeschool

Nadere informatie

Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik

Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik Psycho-sociale gezondheid - Bouwstenen voor bereik Verslag van het seminar Depressiepreventie en lage SES: hoe verhogen we het bereik? 16 november 2010 bij Trimbos Inleiding & aanleiding Jaarlijks worden

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Zwolle 8 maart 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de bijeenkomst

Nadere informatie

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis Over Partis Partis is de Brede Welzijnsinstelling in Sint-Michielsgestel. Partis

Nadere informatie

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving?

Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Leer- en ontwikkeltraject Sociale wijkteams de sleutel in de participatiesamenleving? Centrum voor Samenlevingsvraagstukken Marja Jager-Vreugdenhil & Eelke Pruim @SamenViaa Deze workshop: - Over Wmo-werkplaats

Nadere informatie

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Specifieke groepen voor de extramurale begeleiding vanuit Wmo zintuiglijk gehandicapten (ZG) mensen met complex niet aangeboren

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert.

t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Werkplan 2014 Werkplan 2014 Woord vooraf t Marheem is een brede welzijnsinstelling die gemeentelijk beleid op het gebied van maatschappelijke ondersteuning uitvoert. Het werkveld maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl in Musselkanaal. Verslag van een initiatief Welzijn Nieuwe Stijl in de gemeente Stadskanaal

Welzijn Nieuwe Stijl in Musselkanaal. Verslag van een initiatief Welzijn Nieuwe Stijl in de gemeente Stadskanaal Welzijn Nieuwe Stijl in Musselkanaal Verslag van een initiatief Welzijn Nieuwe Stijl in de gemeente Stadskanaal 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doel en methodiek 4 3 Activiteiten en resultaten 6 4 Conclusies

Nadere informatie

Amaryllis: Welzijn nieuwe stijl in Fryslân. Oebele Herder Mei 2011

Amaryllis: Welzijn nieuwe stijl in Fryslân. Oebele Herder Mei 2011 Amaryllis: Welzijn nieuwe stijl in Fryslân Oebele Herder Mei 2011 Welzijn Nieuwe Stijl in Fryslân Hardnekkige problemen in Welzijn en Zorg: Lappendeken van voorzieningen / regie op regie Bezuinigingen

Nadere informatie

Agenda van de vergadering in de Raadzaal van 11 april 2013

Agenda van de vergadering in de Raadzaal van 11 april 2013 Agenda van de vergadering in de Raadzaal van 11 april 2013 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering in de Raadzaal van 11 april 2013 Datum: donderdag 11 april 2013 Aanvang: 19:00 Presentatie

Nadere informatie

De Damster Aanpak. en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël

De Damster Aanpak. en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël 1 De Damster Aanpak en een nieuwe bestemming voor zalencentrum Kabzeël Evaluatie van een proefproject Evaluatie Welzijn Nieuwe van het Stijl proefproject in Appingedam Welzijn Nieuwe Stijl in Appingedam

Nadere informatie

Leernetwerkgroep Eigen regie en vertrouwen

Leernetwerkgroep Eigen regie en vertrouwen Werken in het Westen Leernetwerkgroep Eigen regie en vertrouwen HRM ers als wegbereiders van de Gemeente als partner in de netwerksamenleving Foto: blog.eventish.com Er is op dit moment een mega-transitie

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie