Productietaak 1 lees / schrijf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Productietaak 1 lees / schrijf"

Transcriptie

1

2 Productietaak 1 lees / schrijf Thema: Heksen toverboek maken Stageweek: 2e Fase 0 Thema planning 1. De betekenisverlening door de kinderen Wordt het thema betekenisvol voor kinderen? Kinderen kennen heksen uit sprookjes, op de tv en uit boeken die voorgelezen worden. Niet alle kinderen zullen direct begrijpen wat een heks is. Maar dat is juist ook iets wat kinderen leren. Hoe kun je hun nieuwsgierigheid en motivatie aanboren? Door het thema te beginnen met een toneelstuk (een echte heks in de klas). Worden kinderen nieuwsgierig en gemotiveerd. Krijgen ze voldoende ideeën en vragen? De kinderen zijn het niet gewend om mee te denken en te bepalen wat er gedaan moet worden. Door juiste vraagstelling en een duidelijk probleem voor te leggen hopen we dit zo makkelijk mogelijk te maken voor ze. 2. De bedoelingen van OGO Er zijn met dit thema voldoende mogelijkheden om de kinderen te laten beslissen, maken, bedenken, enz. De kinderen leren door middel van dit thema nieuwe woorden aan als heks en toveren, ze kunnen de woorden aan het einde van de week lezen (herkennen) en omschrijven wat er mee bedoeld wordt. De bronnen Boeken: Bent u een heks? Heksje heks speelt kat en muis. De kleine heks? Heksen (infoboekje) Filomeentje en de heks Links:

3 3.Het activiteitenaanbod Alle activiteiten hebben als einddoel het nieuwe toverboek voor de heks af te krijgen. Dit is het eind doel waar alles naar toe gericht is. Ook activiteiten als drama, mens en natuur en muziek komen hier naast het schrijven aan bod. Webmodel Thema: heksen Inhoud: een heksen toverboek maken Spelactiviteiten: -Uitbeelden van spreuken Taalactiviteiten: -Maken van spreuken door woorden te plakken -Uitbeelden van voorgelezen spreuken. -Tekenen van een spreuk -Net uitwerken (schrijven) van een spreuk -Woord Heks aanleren Mens en natuur: -Toverdrank maken Muziek: -Lied voor de heks Kunstzinnige vorming tekenen en handvaardigheid: -Kaft maken -Papier maken -Tekeningen voor spreuken maken Drama -uitvoeren van de spreuken Excursies: -Spullen voor in toverdrank zoeken.

4 Fase 1: Het opstarten van het thematiseren Het maken van voorkennis. Om de kinderen al vast een beetje aan het geheel te laten wennen. Lezen we tijdens de ochtend pauze het boek Bent u een echte heks voor. Het boek gaat over een poes die op zoek gaat naar een heks want die houden van zwarte poezen. In het boek word beschreven wat een heks doet en hoe ze er uit ziet. Wat nog niet in het boek besproken is kunnen we daarna nog even klassikaal bespreken. -Wat is een heks, wat doet ze, enz. Welke aanleiding gebruiken we? Er komt een heks in het lokaal en die is haar toverboek kwijt. Intro -De Heks is aan zoeken in het lokaal en haalt dingen overhoop. (ze doet net of ze niet merkt dat er kinderen zijn) Er liggen ook overal woorden verspreid over het lokaal. Gesprek( verloopt ongeveer zo) Jij: Pardon waar bent u mee bezig? Heks: Oei het zit hier helemaal vol. Zijn jullie hier opeens heen getoverd? Jij: Nee wij komen net terug van pauze. Maar wat is het hier een rommel, hoe komt dat Heks: (treurig) Nou dat zal ik vertellen ik ben helemaal overstuur Waarschijnlijk zal het niet zo gaan als hierboven. Wanneer er een heks al rondloopt, zullen de kinderen niet direct naar hun stoel gaan. Laat de kinderen dan maar even. En de heks moet een beetje meespelen. Wanneer de heks zegt: ik ben overstuur enz... gaat de heks in de kring zitten en dan de kinderen uitnodigen om ook te komen zitten. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn als de kinderen bij binnenkomst al direct zijn gaan zitten. Verhaal Ik woon in een hele grote boom in het BIM BAM BOS. En had nieuwe gekleurde bladeren nodig voor mijn toverdrank. Ze was aan het rondvliegen over Den Haag met haar grote toverboek. Toen er een ramp gebeurde. Ze lette even niet op en vloog bijna tegen de school op. Ze kon nog net om hoog vliegen. Maar het was al gebeurd.

5 Ze had het grote toverboek even los gelaten en het was gevallen. De heks is gaan zoeken naar haar spreuken van het toverboek Ze ziet hier wel een hele hoop woorden liggen maar geen toverspreuken. En ze is toch echt de toverspreuken kwijt. Jij: Weet iemand hoe het kan dat de heks geen toverspreuken ziet maar wel woorden? (woorden maken zinnen) Maar Oo yee ik ben vergeten hoe de spreuken gaan. Het waren van die spreuken als: Pluk je een roos, dan tover ik je in een doos. (Maak met de woorden die voor je liggen) Zoiets maar ja ik weet niet precies meer hoe en welke allemaal. Ik zie dat er hier in het lokaal allemaal stapels met woorden liggen uit mijn toverboek. Hoe moet dat nou hoe moet dat nou?!? Jij: Wat kunnen we doen? (Kinderen kunnen toverspreuken maken) Oo dank jullie allemaal.dat jullie willen helpen..maar wanneer is het dan af? Ik zou graag vrijdag weer willen toveren. Zou ik het dan op mogen komen halen? Jij: Ja dat is denk ik wel goed. Jij: misschien zijn er nog een paar vragen voor u? Vingers Heks: Ja die wil ik wel beantwoorden Heks: Ik moet er nu toch echt vandoor om de bladeren te halen. Afscheid nemen Gezamenlijk met de kinderen worden de woorden die verspreid liggen over het lokaal verzameld voor later. De rest wordt ook even opgeruimd. Woordweb maken We moeten dus een toverboek gaan maken voor de heks. Maar hoe ziet een toverboek er nou uit? (kinderen noemen allemaal dingen die op het bord geschreven worden om het woord toverboek) Toverboek- Eng, donker, woorden, spreuken, plaatjes, trollen, slot, oud papier, enz. Wat gaan we doen:

6 Wat moeten we doen om het toverboek te maken? Kinderen vertellen ik schrijf op wat we gaan doen. Voorbeeld: - Spreuken maken. Waarmee doen we dat?(met de woorden) - Oud papier maken. Hoe kunnen we dat doen? - Uitbeelden van zinnen. Hoe kunnen we kijken of de spreuken werken - Tekeningen maken. Plaatjes bij spreuken zodat je snel ziet wat. - Stempelen van woorden Het moet te lezen zijn. Hoe maken? - Boek in elkaar zetten Als iedereen wat heeft gemaakt binden.hoe? Als de Heks vrijdag komt wat kunnen we dan doen? Voorbeeld: - Lied zingen - Boek geven - Foto s van hoe we het gemaakt hebben Afsluiting Ik maak dit lijstje voor beide klassen. We gaan dus vanmiddag al bezig met zinnen maken. Waarover gaan we het precies hebben? Het thema is heksen en we gaan bezig een nieuw toverboek voor de heks te maken. We hebben uit de bibliotheek allemaal boeken over heksen gehaald. Deze komen op de herfst tafel te staan zodat dit een beetje een heksen tafel word. Verder hebben we allemaal spullen die met heksen te maken mee genomen om die door het lokaal samen met de kinderen op te hangen. Er komt ook nog een bordtekening van een heks die haar boek zoekt op het bord.

7 Fase 2 Het onderzoek: opbouw en uitvoering Organisatie Klassikaal worden de tussendoelen bepaald die nodig zijn om tot een einddoel te komen. Welke stap moeten we eerst doen. En als we klaar zijn met die stap hoe vullen we de volgende in. De kinderen doen de opdrachten in groepjes van 2 of 4 kinderen. De bedoeling is wel dat ieder kind van alles zijn eigen bijdrage levert en dus ook alles heeft gedaan. Welke activiteiten zie je vooral in fase 2? Hieronder staat een lijst met de activiteiten die aan bod zijn gekomen tijdens het thema ze zijn uitgewerkt als een lesvoorbereiding. Dit hebben we van dag tot dag gedaan. Zodat de keuzes die kinderen gemaakt hebben er steeds in terug kwamen. Spreuken maken intro Vanochtend is de heks geweest en toen hebben we besloten iets te gaan maken voor de heks. Wat was dat ook alweer? Ik heb toen op de lijst een schema gemaakt wanneer we alles gaan maken. Wie weet / kan lezen wat we vanmiddag gaan maken? Toverspreuken. En waarmee moesten we die toverspreuken maken? De woorden. Uitleg Wat is nou een toverspreuk? Hoe weet je nou of het een echte is? Rijmen Nou vertelde de heks ook een toverspreuk. (staat op het bord) Pak je een roos, dan tover ik je in een doos. Hoe weten we nu dat dit een goede toverspreuk is? Welke woorden rijmen? Ik hang nu stukjes woorden (grote) op het bord. Kinderen mogen nu helpen om van die woorden een goede toverspreuk te maken.

8 Welke volgorde? Rijmt het? Kan de zin zo? Kunnen er meerdere? Nu gaan we dit zo allemaal doen. Maar hoe kunnen we er nou voor zorgen dat de stukjes in de goede volgorde blijven? opplakken Tussen evaluatie Hoe maken we een toverspreuk? - woorden in goede volgorde - rijmend - kan het? Kern Iedere tafelgroep krijgt een stapel woorden. Van deze woorden mogen ze gezamenlijk 4 toverspreuken maken. Elk kind 1, maar je mag elkaar wel helpen. Als je klaar bent komt de docent kijken of het goed is. Is het goed dan krijg je een A4t-je en lijm om de spreuk op te plakken, zodat we morgen de spreuk ook nog weten. Schrijf er ook je naam bij op. We blijven allemaal zitten en praten zachtjes! Uitdelen van woorden en kinderen mogen meteen beginnen. De docenten controleren de zinnen en helpen. Als je helemaal klaar bent mag je nog een spreuk proberen te maken. Slot Docent haalt lijm op. Kinderen mogen hun toverspreuk voorlezen. Afsluitings vraag Maar hoe weten we nu of de toverspreuken werken? Ik zal dit aan de heks vragen zodat we morgen de spreuken kunnen testen. Oud papier maken Tijdens de introductie van de heksenles kwam ter sprake dat er een boek gemaakt moet worden voor de heks. Daar moet oud papier voor gebruikt worden. Samen met de kinderen gaan we dus ook oud papier maken. Uitleg

9 Klassikaal bespreken hoe we oud papier kunnen maken en hoe het er uit ziet. (geel, bruin, gescheurd) Er ligt verschillende soorten en maten papier voor in de klas en kinderen kiezen welke maat en soort we gaan gebruiken voor het grote toverboek. Wat moet er allemaal nog op het papier komen? (Plaatje en spreuk) Hoe gaan we het papier oud maken? (denk aan scheuren, verven,koffie/thee!!!) Kunnen we dit allemaal tegelijk of moeten we dit apart doen? (groepsvorm) Heksen brouwsel maken Introductie Intro De heks is net langs geweest, toen jullie pauze hadden. Ze kwam om te controleren of alles wel goed ging met haar toverboek. Ik heb haar verteld wat we gisteren gedaan hebben. Wat was dat ook alweer? (Aan de hand van het schema vertellen, wat betekend testen) Nou wisten we gisteren niet hoe we de spreuken moesten testen. Ze heeft iets bedacht zodat wij allemaal kunnen toveren. Nou heb ik allemaal spulletjes van de heks gekregen om te kunnen toveren. Wat heeft de heks aan ons gegeven, om te kunnen toveren?(wat ligt er in de kring) (een toverstaf, heksenhoed, een ketel) Hoe toveren heksen? (met staf en een toverdrank uit ketel) Waar was de heks naar op weg? (het bos voor blaadjes in haar toverdrank) Hoe kunnen wij gaan testen of de spreuken werken?(toverdrank maken) Nou heeft de heks verteld tegen mij dat je in de natuur 5 gekleurde dingen bij elkaar moet zoeken om toverdrank te maken. Deze moet je dan in de toverketel doen en als je dan toverspreuk uitspreekt werk hij. Uitleg Ieder tweetal krijgt een bakje en 5 verschillende gekleurde kaartjes. We gaan zo naar buiten en we krijgen allemaal 10 min de tijd om van elke kleur iets in je bakje te zoeken. Heb je van elke kleur iets dan kom je naar de meester of juf om het te laten zien.

10 Als voorbeeld rood gebruiken en de kinderen moeten iets roods uit de klas zoeken. Kern We gaan naar buiten. De voorwerpen moeten gevonden op en rond het schoolplein. De kinderen mogen nooit uit het zicht verloren worden, en de kinderen moeten mij altijd kunnen horen roepen. De kinderen mogen absoluut niet over het hek de struiken in!!! Dit moet binnen ook gezegd worden! En buiten nogmaals als herinnering!! We gaan eerst op ons eigen plein zoeken, daarna bij de peuters als ze niets kunnen vinden. Kinderen mogen op het eind vertellen wat ze gevonden hebben en het laten zien. De speciale dingen er even uit pikken Als kinderen snel klaar zijn kan je ze de opdracht geven nog meer verschillende dingen van 1 kleur te zoeken. Afsluiting We bekijken wat iedereen heeft gevonden. De kinderen doen hun spullen in de heksenketel zodat we er mee kunnen gaan toveren. Testen van spreuken Intro Nou kunnen we hier natuurlijk niet zomaar gaan toveren. Dan wordt het hier een grote troep. De Heks heeft hierom gezegd dat als we kunnen doen wat in de spreuk staat en er een foto van maken ze vrijdag kan zien of ze werken. Maar ja nu hebben we hier geen roos en geen maan enz. zei ik tegen de heks. Uitleg Daar wist ze wel wat op. We mogen het ook uitbeelden. Wat is uitbeelden? Hoe doe je dat? Nou hebben we hier een ketel met spullen er in van de toverdrank. Maar hoe doet een heks als ze tovert? Kind doet het voor. (als dit niet lukt doe ik het 1 x voor) Voorbeeld zin: (deze is de dag ervoor gemaakt door de kinderen)

11 Ben je een rat, Dan tover ik je in een kat. Wat is een rat en wat een kat. Welke woorden kun je uitbeelden? Hoe kan je de eerste zin uitbeelden? (kind doet het voor) Hoe zou je de tweede zin uit kunnen beelden? Kern Ik heb een stapel met spreuken van gisteren liggen die de kinderen gemaakt hebben. - Ik lees de toverspreuk op met het kind (een aantal kinderen kunnen dit ook zelf) - Wat betekenen de rijmwoorden? - 1 kind beeld de spreuk uit - 1 kind is de heks die tovert. Ieder kind komt aan de beurt om een spreuk uit te beelden. Slot Nu komt de heks vrijdag het grote toverboek ophalen. Dan kunnen we meteen de foto s van de spreuken laten zien. Plaatje maken bij spreuk Nou zeiden jullie dat er ook plaatjes in een toverboek staan. Waarom is dat? Kinderen gaan bij hun spreuk een tekening maken zodat de heks direct kan zien welke spreuk het is. En niet eerst de hele spreuk hoeft te lezen om er achter te komen. Dit doen ze op hun zelf gemaakte oude papier. We kiezen of we het boek liggend of staand gaan maken want dit is belangrijk voor hoe de tekeningen op het papier moeten komen te staan. Wat moet er op de tekening te zien zijn? Bijv: waar, wie, waarin, waarom De kinderen mogen bepalen waar mee ze gaan tekenen. (wasco, houtskool, kleurpotlood, stift, enz, enz.) De kinderen krijgen allemaal hun spreuk en deze lezen ze op en ze gaan daarna er een tekening bij maken.

12 Lied voor de heks maken De kinderen hebben er voor gekozen om een lied te gaan zingen over een heks. Het lied dat ze in gedachte hadden was meer een rap en ging te snel. Hierdoor was het te moeilijk om te zingen. De kinderen wisten toen verder geen lied. Waardoor ik de taak op me heb genomen om een lied te zoeken. Dit lukte niet dus heb ik zelf maar een lied gemaakt. Grote toverheks Grote toverheks 2x Tover jij eens eventjes iets heel erg geks. Weet je wat er is 2x Mijn boek is verdwenen, de spreuken die zijn weg. Ik kan nu niets meer toveren, dat is toch reuze pech en dat is 1 en dat is 2 en helpen jullie mij zo strakjes even mee? en dat is 5 en dat is 6 en dan geef ik jullie strakjes toverles, yes!yes! Dit lied hebben we toen geoefend om het vrijdag tijdens het geven van het boek te kunnen zingen voor de heks. Uitwerken van de spreuken Nu hebben we allemaal spreuken geplakt op zwart papier maar is dat mooi en netjes genoeg voor in het toverboek? (nee) Hoe zouden we de spreuken netjes in het toverboek kunnen krijgen? (uittypen, netjes opschrijven, stempelen enz.) Dit gaan we dan doen. Als er voor iets word gekozen waar niet veel kinderen tegelijk aan kunnen werken doen we dit apart en niet met de hele klas tegelijk.

13 Kaft Ik heb als voorbeeld allemaal boeken uit de klas gepakt en bespreek wat er allemaal op de kaft te zien is. Wat gaan wij allemaal op een kaft zetten? Wie gaat het doen? Niet iedereen kan mee helpen denk ik. Plakken Hoe zitten blaadjes in boeken aan elkaar? Kunnen we dit zelf? (als kinderen niet met een goed idee komen dan onderstaand) We hebben allemaal een map zouden we van het boek ook een soort map kunnen maken. Welke kleur moet het touw krijgen wat er door heen gaat. De docent maakt gaatjes in de pagina s en rijgt de bladeren er door heen. Heks en toveren Tijdens alle lessen worden de woorden heks en toveren door kinderen gelezen en er word ook gevraagd om het voor te lezen. Verder staat er op de muur het woord Heks met daarbij een pop van een heks. Er word af en toe gevraagd wat er staat en om het te hakken en plakken.

14 3. Afsluiting van het thema Heks komt op bezoek Begin Het is vandaag zover de heks komt lang. Er word door de kinderen iemand gekozen die het boek aan de heks aan gaat bieden. De klassen gaan samen weer in 1 lokaal zitten. De kinderen oefenen het lied nog een aantal keer. Als de kinderen voor de derde keer het lied aan zetten en grote tover heks zingen komt de heks binnen. Riepen jullie mij Oo heks we waren net een liedje aan het oefenen voor uw komst. Zullen we het nog een keer zingen zodat de heks kan horen hoe het klinkt? We zingen het lied nog eens. Hoe was het zonder boek? De heks verteld hoe het was zonder boek. Ze kon namelijk niet toveren en liep tegen allemaal problemen aan. -Ik kon de kikker prins niet terug toveren. -Ik moest zelf mijn huis schoon maken. -Heksen lachten mij uit. -Mijn bezem luisterde niet meer naar me omdat ik hem niet meer kon betoveren. Wat hebben we gedaan? Vertellen. De lijst laten zien die naar aanleiding van het woordweb is gemaakt. Kinderen vertellen wat ze gedaan hebben bij elk punt. Foto s We hebben van bijna alles foto s gemaakt zodat de heks ook kan zien hoe het ging. De foto s worden via dvd op de tv in het lokaal geshowd. De kinderen vertellen wat er te zien is op de foto s.

15 Boek geven De kinderen die door de kinderen gekozen zijn geven het boek aan de heks. Deze bladert het door en laat het resultaat ook aan de kinderen zien. Oo wat is de heks dankbaar. Ze heeft er nu 2 waardoor ze kan ruilen zodat er altijd 1 op school blijft. Ze neemt ze eerst alle twee mee. Toveren Als dank voor het nieuwe grote toverboek weet ze nog wel een spreuk. De ketel die gebruikt is door de kinderen bij het testen staat nog in de hoek. De heks zegt: Wie wa woepie ik tover in de pan een tover soepie. We kijken in de pan en zien daar groene limo met muizen er in. Maar dit is niet alles. Onder de doek waar de boeken stonden worden nu snoepjes getoverd. Alle kinderen krijgen nu wat te eten en te drinken. We vragen de heks of ze nog misschien iets kan voorlezen. De heks leest voor uit het boek: Bent u een heks. De heks gaat weg. De heks moet nu toch echt weg want ze moet het huis nog schoon maken en de kikkerprins nog goed toveren, enz. We zwaaien de heks uit. We bespreken nog even wat er allemaal gebeurt is tijdens het bezoek van de heks en dat we het boek dus ook af en toe terug krijgen. Spreuken op zwart De spreuken en de tekst van het lied mogen de kinderen mee naar huis nemen.

16

17

18

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters 1 Inleiding In dit thema besteden we aandacht aan een onderdeel van het taalonderwijs, namelijk het stimuleren van het taalbewustzijn. We leggen uit wat

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes Weeknieuws week 41 Peutercollege weetjes o De locaties hebben weer nieuwe ouder- kindkisten ontvangen. Zo heeft t Kasteeltje de kist van het thema regen en het Kwetternest heeft nu de kist van Wat heb

Nadere informatie

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8

Informatieboekje. Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring. 2015 / 2016 groep 8 Informatieboekje Spreekbeurt, leeskring en nieuwskring 2015 / 2016 groep 8 Informatie In dit informatieboekje vind je informatie voor je spreekbeurt, je leeskring en je nieuwskring. De voorbereiding is

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen Het schilderij voor de koningin door Nellie de Kok Samenvatting De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven

Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Taal actief 3 Handleiding groep 6 en 7 Korte cursus sinterklaasgedichten schrijven Dit is een extra activiteit die past binnen het thema sinterklaas. Tijdsduur 45 minuten Tip: De kinderen die moeite hebben

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema Dit is een herhalingsles. U heeft vier gesprekken van Kofi gelezen. In deze gesprekken was Kofi op zijn werk. U heeft in les 12, 13, 14 en 15 veel

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF NA HET ZIEN VAN DE VOORSTELLING De voorstelling behoeft geen extra aandacht vooraf en spreekt voor zich. Mocht het zijn dat kinderen uit de klas

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Ella, de kleine woudheks

Ella, de kleine woudheks Ella, de kleine woudheks Jutta Langreuter Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 435 1 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Thema s: toveren, heksen, vriendschap, halloween,

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Nieuws uit de groepen. De kinderopvang. Herfst. Liedje

Nieuws uit de groepen. De kinderopvang. Herfst. Liedje Nieuws uit de groepen Nr. 2 oktober 2015 De kinderopvang Herfst Deze periode werken we over de herfst. We lezen het verhaal van kabouter Bim en Masja in de regen. Met de oudste kinderen kijken we naar

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Het Beste Van DieDrie

Het Beste Van DieDrie Het Beste Van DieDrie Lesbrief rappen, zingen en dansen Maak een eigen rap bij het anti-pestlied Wij zijn DieDrie! Jullie komen binnenkort naar onze voorstelling, waarin we een boel muziek zullen laten

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart

december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart december 2012 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Kerstkaart Kerstkaart Refrein: Ik stuur een kerstkaart naar oom Rob en één naar tante Fee. Zeg postbezorger, breng je ook voor mij een

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor

Het verhaal op reis. groep 1-2. melle de muis. Bijlagen Les 1. media. spoor Het verhaal op reis groep 1-2 melle de muis Bijlagen Les 1 Les 1 - Bijlage 1 - brief kunstenaar 1 Lieve kinderen, Vandaag begint er een bijzonder project: HET VERHAAL OP REIS. Jullie gaan vandaag met elkaar

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.

LESBRIEF. Grote Anna leert lezen en rekenen. Digibordles lezen : Digibordles rekenen : Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks. Samenvatting: Grote Anna heeft een bijzondere dag vandaag! Ze gaat voor het eerst naar de grote school. Anna heeft er veel zin in. Ze heeft zelfs een nieuwe boekentas en schrijfspulletjes gekregen! Het

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek.

Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. Beste docent, Onlangs heeft u met uw klas een bezoek gebracht aan het Kinderboekenmuseum. Wij hopen dat u dit heeft ervaren als een leuk en leerzaam bezoek. De leerlingen hebben in het museum onder andere

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE

Verzamelen. Les 1. Verzamelen. Opdracht. Lesbrief groep 7 en 8. Van: Heb jij een verzameling? JA / NEE Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Postbus 191, 5600 AD Eindhoven www.rhc-eindhoven.nl Lesbrief groep 7 en 8 Verzamelen Van: Les 1 Verzamelen Heel veel mensen sparen iets. Als je iets spaart, dan krijg

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING LATER ALS IK DOOD BEN INFORMATIE VOORAF VOOR DE DOCENT LATER ALS IK DOOD BEN gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept.

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015

Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Nieuwsbrief groep 3 oktober 2015 Hierbij ontvangt u van ons de nieuwsbrief van oktober. Door middel van de nieuwsbrief houden we u op de hoogte van alles wat er in de groep gebeurd. Ook vertellen we wat

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3

Voorbereiding post 2. Met de mens mee Groep 1-2-3 Voorbereiding post 2 Met de mens mee Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Met de mens mee, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie