STAKEHOLDERS. Van strategie naar implementatie leansixsigmatools.nl versie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STAKEHOLDERS. Van strategie naar implementatie leansixsigmatools.nl versie"

Transcriptie

1 STAKEHOLDERS Van strategie naar implementatie leansixsigmatools.nl versie Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal licentie. Bezoek om een kopie te zien van de licentie of stuur een brief naar Creative Commons, PO Box 1866, Mountain View, CA 94042, USA.

2 Leansixsigmatools.nl Stakeholdermanagement INHOUD Inleiding Stakeholder management Een korte introductie Doel van stakeholder management Relatiemanagement Communicatie en samenwerking Wat is het eindresultaat van stakeholdermanagement? Wat zijn stakeholders? Indeling stakeholders op niveau 1: Primaire versus secundaire stakeholders Indeling stakeholders op niveau 2: Intern, Extern & Interface Waarom zijn stakeholders belangrijk voor organisaties? Stappenplan voor succesvol stakeholder management Stakeholder strategiekaart & communicatieplan Overzicht stappenplan creëren stakeholder strategiekaart & communicatieplan Stap 1: Identificeren en categoriseren van stakeholders Stap 2: Bepalen invloed en belang van de stakeholders Stap 3: Bepalen stakeholderstrategie Stap 4: Creëren effectief communicatieplan Best practices: stakeholder management Bronnen Bijlagen... 20

3 INLEIDING Voor iedereen die opzoek is naar handvatten voor het implementeren van stakeholdermanagement binnen een organisatie of project is dit rapport een ideaal startpunt. In dit rapport worden de verschillende aspecten van stakeholdersmanagement en specifiek het uitvoeren van een stakeholdersanalyse op een duidelijke manier beschreven. Met de bijgesloten templates kun je direct aan de slag met het uitvoeren van een stakeholderanalyse voor jullie organisatie of project. Inzicht in de behoeften en verwachtingen van stakeholders is voor iedere organisatie een belangrijk onderdeel van het strategische beleid. Door het uitvoeren van een stakeholderanalyse kun je op een eenvoudige manier waardevolle informatie verzamelen om te gebruiken voor het succesvol realiseren van de organisatie doelstellingen of specifieke projectdoelstellingen. Door middel van een stakeholderanalyse worden alle belanghebbenden, organisaties, instanties en groepen die belang hebben bij of invloed hebben op de organisatie in kaart gebracht. Veel succes en plezier bij het uitvoeren van jullie stakeholderanalyse.

4 1. STAKEHOLDER MANAGEMENT 1.1 Een korte introductie.. Stakeholder management is het proces van het managen van de verwachtingen van iedereen (Engels: stakeholders, Nederlands: belanghebbenden) die op een of andere manier betrokken is bij een organisatie of project. Het uitgangspunt voor stakeholder management is een stakeholdersanalyse met als beoogd eindresultaat de stakeholder strategiekaart. Juist in de tijd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt voor organisaties en projecten wordt het integreren van stakeholder management in de strategie van de organisatie steeds vaker toegepast. 1.2 Doel van stakeholder management Door middel van stakeholdersmanagement kan een organisatie: De relatie met stakeholders zo goed mogelijk beheren om hier maximaal rendement uit te halen met als doel het realiseren van missie en de daarbij behorende strategische doelstellingen. Inzicht in de verantwoordelijkheid die de organisatie of het project heeft t.o.v. de betrokkenen (stakeholders). Succesvol implementeren van verbeterprogramma s. In kaart brengen van gezamenlijke verantwoordelijkheden en prioriteiten Stimuleren van wederzijdse verantwoordelijkheid. Het belangrijkste uitgangspunt voor effectief stakeholdersmanagement is om altijd te zoeken naar een win-win strategie. Een organisatie kan verschillende soorten stakeholders hebben. Het is zaak om na te gaan wat hun belangen zijn en hoe deze zich verhouden t.a.v. de belangen van de organisatie:

5 1. Welke kansen en bedreigingen gaan er van uit? 2. Welke verantwoordelijkheid heeft de organisatie? 3. Wele strategieën moeten worden ondernomen? Afbeelding 1: Belangen van een organisatie t.o.v. stakeholders. 1.3 Relatiemanagement Stakeholder management gaat primair over. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

6 Stakeholders zijn niet allemaal hetzelfde, dit betekent: Opbouwen van verschillende type relaties. Verschillende manieren van communiceren. Verschillende manieren van participatie. Afbeelding 2: Stakeholder relatiemanagement. 1.4 Communicatie en samenwerking Hoe kun je alle stakeholders op. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. 1.5 Wat is het eindresultaat van stakeholdermanagement? Stakeholdermanagement kan, indien succesvol uitgevoerd, resulteren in: Competitieve relaties in. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Succesvol realiseren. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

7 1.6 Wat zijn stakeholders? Er zijn verschillende manieren op het begrip stakeholder(s) te definiëren: Een belanghebbende of stakeholder is. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Diverse doelgroepen Ieder individu of groep. Individuele of groepen van individuelen die Een belanghebbende of stakeholder is een persoon Een stakeholder is iemand die Stakeholders zijn personen die een bepaalde interesse. Een stakeholder is veel meer dan.. Een stakeholder is iemand die een belang heeft bij het functioneren van de organisatie. Een stakeholder is iemand die een invloed 1.7 Indeling stakeholders op niveau 1: Primaire versus secundaire stakeholders Stakeholders zijn op verschillende. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

8 Organisatie / Project / Bedrijfsproces Primaire stakeholders Grote invloed en direct belang Secundaire stakeholders Geen direct belang maar hebben wel invloed Afbeelding 3: Indeling stakeholders niveau Wat zijn primaire stakeholders? Primaire stakeholders staan. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie> Wat zijn secundaire stakeholders? Secundaire stakeholders. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. 1.8 Indeling stakeholders op niveau 2: Intern, Extern & Interface Om de verschillende type stakeholders nog verder in te delen kun je gebruik maken van de indeling op niveau 2. In dit model zijn er drie

9 hoofdgroepen Interne stakeholders Externe stakeholders Interface stakeholders Afbeelding 4: Indeling stakeholders niveau Interne stakeholders Interne stakeholders bestaan. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie> Externe stakeholders De externe stakeholders zijn de betrokkenen. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie> Interface stakeholders Interface stakeholders zijn niet betrokken. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

10 1.9 Waarom zijn stakeholders belangrijk voor organisaties? De invloed die sommige stakeholders kunnen uitoefenen. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Hoewel niet elke categorie stakeholder even belangrijk is,. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Het betrekken van alle stakeholders in het veranderingsproces versnelt en vergroot de kans op succes. Daarnaast bepaald de. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

11 2. STAPPENPLAN VOOR SUCCESVOL STAKEHOLDER MANAGEMENT 2.1 Stakeholder strategiekaart & communicatieplan Een eenvoudige manier om alle type stakeholders voor jouw organisatie of project in kaart te brengen is. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Met behulp van het volgende stappenplan kan iedereen op een eenvoudige manier een stakeholdersanalyse uitvoeren en documenteren. Het eindresultaat is. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Door gebruik te maken van de stakeholder strategiekaart: Creëer je duidelijk wat de positie van de stakeholders is ten opzichte van jouw organisatie of project; Inzicht in de verschillende belangen die de stakeholders hebben Inzicht in de manier waarop stakeholders voor jouw organisatie of project belangrijk zijn; Creëer je richtlijnen voor medewerkers om op een effectieve en efficiënte manier met stakeholders te communiceren.

12 2.2 Overzicht stappenplan creëren stakeholder strategiekaart & communicatieplan Stap Doel 1.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Tool. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. 2.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. 3.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. 4.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Tabel 1: strategiekaart & communicatieplan stappenplan. Stap 1: Identificeren en categoriseren van stakeholders Doel: Identificeer alle primaire en secundaire stakeholders. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Werkwijze: Stap 1A: Maak een lijst van alle mogelijke betrokkenen (stakeholders) die op een of andere manier. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

13 Voorbeeldvragen voor het in kaart brengen van stakeholders: Stakeholders Voorbeeld vragen Interne stakeholder Wie zijn onze medewerkers? Wie zijn onze aandeelhouders? Wie is ons management? Externe stakeholder Wie zijn onze leveranciers? Wie zijn onze adviseurs / business experts? Wie zijn onze investeerders? Met welke media hebben we te maken? Wie zijn onze concurrenten? Wie zijn onze financiers? Wie zijn onze klanten? Interface stakeholder Met welke belangenorganisaties hebben wij te maken in onze bedrijfstak? Met welke overheidsinstanties hebben we te maken? (e.g. KvK, Gemeente) Met welke educatieve organisaties hebben we te maken? Tabel 2: Voorbeeldvragen stakeholders. TIP: Indien er procesdiagrammen (flowcharts) aanwezig zijn van processen binnen de organisatie zijn dit een uitstekend uitgangspunt om stakeholders in kaart te brengen.

14 Gebruik de voorbeelden in afbeelding 5 als inspiratie voor het maken van de lijst. Stakeholders Interne stakeholder Externe stakeholder Interface stakeholder Afbeelding 5: Overzicht type stakeholders. Primair Secundair Direct invloed Indirect invloed Stuurgroep Medewerkers Manager Teamleden Aandeelhouders Ondernemingsra ad Bestuursleden Leverancier Klanten Investeerders Pers & media Adviseurs Business experts Klanten (zakelijk (consultants) / particulier) Crediteuren Concurrenten Lokale overheid Overheid Belangenorganisaties (e.g. vakbond, consumentenbond, milieuorganisatie) Educatieve instanties (e.g. universiteit, school) Maatschappelijke organisaties Partijen in directe omgeving (e.g. buren) Kamer van Koophandel

15 Stap 1B: Bepaal per stakeholder onder welke categorie deze geplaatst mag worden. Gebruik hiervoor bijlage 1: Template stakeholder niveau 1 en niveau 2 overzicht. Stap 2: Bepalen invloed en belang van de stakeholders Doel: Om inzicht te krijgen wat de rol van. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Belang. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Invloed. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Afbeelding 6: Belang en invloed van stakeholders.

16 Een primaire stakeholder heeft grote invloed en. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Belang Invloed Laag Matig Hoog Zeer hoog Zeer hoog Hoog Beïnvloeder (Tevreden houden) Belangrijke speler (Vertroetelen) Matig Laag Toeschouwer (Monitoren) Belanghebbende (Informeren) Afbeelding 7: Stakeholderanalyse matrix. Werkwijze: Stap 2A: Op basis van de gegevens uit stap 1 bepaal je voor iedere afzonderlijke stakeholder de. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Gebruik hiervoor bijlage 2: Template stakeholderanalyse invloed en belang matrix.

17 Stap 3: Bepalen stakeholderstrategie Doel: Op basis van de resultaten uit de stakeholder belang en invloed matrix (stap 2) kan de stakeholder strategiekaart ingevuld worden. Een belangrijke activiteit in deze stap. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Werkwijze: Stap 3A: Gebruik de informatie uit stap 2 om de stakeholders. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Gebruik hiervoor bijlage 3: Template stakeholder strategiekaart & communicatieplan. Stap 3B: Identificeer voor de belangrijkste stakeholders wat hun verwachtingen, eisen en wensen zijn. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

18 Stap 4: Creëren effectief communicatieplan Doel: Het succes van je stakeholderstrategie is uiteindelijk afhankelijk van de manier waarop je. <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Kijk goed welke manier van communiceren het beste werkt voor zowel de organisatie als de desbetreffende stakeholder: Welke technische oplossingen zijn haalbaar voor onze organisatie en de stakeholders? Zijn er specifieke culturele aspecten waar je rekening mee moet houden? Zijn er specifieke informele of formele regels waar we rekening mee moeten houden? Voorbeelden van communicatietechnieken die je kunt inzetten voor effectieve communicatie: Voorbeelden van communicatietechnieken Afbeelding 8: Communicatietechnieken.

19 Werkwijze: Stap 4A: Bepaal per stakeholder welke communicatiemiddelen het meest effectief zijn en <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>. Stap 4B: Communiceer de stakeholder strategiekaart <volledige tekst beschikbaar in basis versie en premium versie>.

20 3. BEST PRACTICES: STAKEHOLDER MANAGEMENT Besteed aandacht aan interactie met de stakeholders om zo een wederzijdse betrokkenheid te creëren; Uitgangspunt van een stakeholdersanalyse is luisteren, luisteren en nog een luisteren; Stakeholdermanagement is niet een eenmalige oefening, het is een continue proces; De grootste winst om verbeteringen te realiseren haal je bij de kritische groep stakeholders met de meeste invloed; Kies voor een individuele aanpak als het aankomt op de interactie met de stakeholders; Focus op waarde en interesses; Zoek altijd naar een win-win oplossing voor alle betrokkenen; Geef stakeholders verantwoordelijkheid bij het nemen van beslissingen en besluiten indien een mogelijke impact is; Gebruik een model om de verschillende stakeholdersbelangen in kaart te brengen en gebruik dit als uitgangspunt voor verdere interactie; Besteed aandacht aan training van eigen medewerkers m.b.t omgang met stakeholders (bijvoorbeeld door middel van gebruik communicatieplan); Betrek stakeholders in het uitvoeren van acties, geeft ze verantwoordelijkheid; Zorg voor duidelijke terugkoppeling naar aanleiding van gesprekken, besluiten of veranderingen; Stakeholdermanagement kost tijd, geduld en improvisatie.

21 BRONNEN Freeman, R.E (1984). Strategic Management: A stakeholder Approach. Boston, MA: Pitman. Freeman, R.E and Evan, W.M. (1990). Corporate Governance: A stakeholder Interpretation, Journal of Behaviour Economics, 19: Bourne, L. (2012). Stakeholder Relationship Management: A Maturity Model for Organisational Implementation. Gower Publishing, Ltd. p. PT61. Eden, C.; Ackermann, F. (2013). Making Strategy: The Journey of Strategic Management. SAGE. p Mendelow, A.L. (1981). 'Environmental Scanning - The Impact of the Stakeholder Concept,' ICIS 1981 Proceedings, 20. Clarkson, M.B.E, (1995). A Stakeholder Framework for Analyzing and Evaluating Corporate Social Performance, Academy of Management Journal, 20/1:

22 BIJLAGEN Bijlage 1: Template stakeholder niveau 1 en niveau 2 overzicht. Bijlage 2: Template stakeholderanalyse invloed en belang matrix. Bijlage 3: Template stakeholder strategiekaart & communicatieplan.

Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS. - Strategiekaart & communicatieplan

Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS. - Strategiekaart & communicatieplan Gratis inkijk exemplaar! STAKEHOLDERS - Strategische analyse - Stakeholdermapping - Strategiekaart & communicatieplan 2018 leansixsigmatools.nl versie 1.00-2018 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative

Nadere informatie

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT

WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT WHITE PAPER STAKEHOLDERMANAGEMENT Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2018 leansixsigmatools.nl versie 3.00-2019-2020 Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen

Nadere informatie

Stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement Stakeholdermanagement ONTDEK DE KRACHT VAN DE VOICE OF THE STAKEHOLDERS Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2019 leansixsigmatools.nl versie 6.00 Stakeholdermanagement Van strategie naar implementatie

Nadere informatie

Stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement Stakeholdermanagement ONTDEK DE KRACHT VAN DE VOICE OF THE STAKEHOLDERS Van strategie naar implementatie in 4 stappen. 2019 leansixsigmatools.nl versie 7.00 INHOUD Inleiding... 2 1. Stakeholder management

Nadere informatie

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE

STAKEHOLDERS. Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 BUSINESS ASSURANCE BUSINESS ASSURANCE STAKEHOLDERS Hoe gaan we daar mee om? Jacques van Unnik Manager Personnel Certification & Training 3 december 2015 1 DNV GL 2014 Stakeholders 19 November 2015 SAFER, SMARTER, GREENER

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

LEAN HANDLEIDING Continu verbeteren

LEAN HANDLEIDING Continu verbeteren LEAN HANDLEIDING Continu verbeteren Ontdek de kracht van de oorzaak-gevolg analyse en creëer uit ongewenste gebeurtenissen nieuwe kansen & mogelijkheden. Versie 3.00-2019 E-mail: info@leansixsigmatools.nl

Nadere informatie

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM

IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM IN ZES STAPPEN MVO IMPLEMENTEREN IN UW KWALITEITSSYSTEEM De tijd dat MVO was voorbehouden aan idealisten ligt achter ons. Inmiddels wordt erkend dat MVO geen hype is, maar van strategisch belang voor ieder

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE

LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE LABO 2 WERKGROEP PARTICIPATIE 23.6.14 Omgevingskwaliteit is geen eenduidig gegeven Omgevingskwaliteit is een begrip dat in hoge mate subjectief is en door verschillende partijen anders wordt ingevuld 6

Nadere informatie

HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN

HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN HANDLEIDING TOOL VOOR STAKEHOLDERMANAGEMENT OP MAAT VAN KMO S MET DE STEUN VAN STAKEHOLDERS? Wat is een stakeholder? > Alle personen, groepen en organisaties Die op een of andere wijze nodig zijn voor

Nadere informatie

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Balanced Scorecard. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Balanced Scorecard Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DE

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet projecten,

Nadere informatie

Rob Boers CSU John Bos CSU

Rob Boers CSU John Bos CSU Rob Boers CSU John Bos CSU ... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 7 2 CSU staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij. Onze diensten bevorderen de gezondheid, het welzijn en daarmee

Nadere informatie

VOICE OF THE CUSTOMER

VOICE OF THE CUSTOMER 4/20/ E-BOOK VOICE OF THE CUSTOMER Gratis e-book leansixsigmatools.nl Introductie Bij Six Sigma staat het denken vanuit de behoeften van de klant centraal. Juist de vertaling van de stem(men) van de klant(en)

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman Werkconferentie Implementatie van Online Wijkplatformen De en Don ts 7 december 2017 Sarah Willard en John Rietman Zuyd Hogeschool / Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie sarah.willard@zuyd.nl

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI WORKSHOP LEADING CHANGE IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden zien

Nadere informatie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma Prestatieafstemmingsmodel. Balanced ScoreCard. Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Balanced ScoreCard POP beloningssystematiek afsprakenformulier 30-1-2018 Programma Prestatieafstemmingsmodel Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie 1 2 4 Missie & strategie Functiedoelstellingen

Nadere informatie

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014

Brug tussen strategie en realisatie. Herfst 2014 Herfst 2014 Waarom is het realiseren van de strategie vaak zo lastig? Het ontwikkelen van een goede strategie is al niet eenvoudig, laat staan de realisatie ervan Het blijkt in de praktijk dat veel organisaties

Nadere informatie

MVO. Workshop 2. Stakeholders. Naam Begeleider

MVO. Workshop 2. Stakeholders. Naam Begeleider MVO Workshop 2 Stakeholders Naam Begeleider MVO Vlaanderen Naam van uw begeleider hier 2 01 02 03 04 05 3 Wat zijn stakeholders? Stakeholders zijn alle partijen die worden beïnvloed door de activiteiten

Nadere informatie

Energie- en CO 2 - Communicatieplan

Energie- en CO 2 - Communicatieplan Energie- en CO 2 - Communicatieplan Versie: 5, januari 2016 Auteur Rob Boers CSU John Bos CSU Inhoud Aanleiding... 3 Doelgroepen... 4 Interne... 4 Externe... 4 Communicatiedoelstellingen (in- en extern)...

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO PROJECTSTART-UPS IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI CHANGE MANAGEMENT PLAN IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden

Nadere informatie

CORPORATE VENTURING MANAGER

CORPORATE VENTURING MANAGER #VACATURE CORPORATE VENTURING MANAGER De opkomst van e-commerce en de versnippering van het offline winkelaanbod hebben het traditionele winkellandschap drastisch verstoord. Commercieel vastgoedbeheerder

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Studiedag Agentschap Zorg & Gezondheid. Stakeholderanalyse

Studiedag Agentschap Zorg & Gezondheid. Stakeholderanalyse Studiedag Agentschap Zorg & Gezondheid Stakeholderanalyse 2 april 2015 Stakeholderdialoogvanuit MVO een proces waarbij ondernemingen vrijwillig streven naar verbetering op bedrijfs-en maatschappelijk vlak

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Introducing strategy

Hoofdstuk 1: Introducing strategy Hoofdstuk 1: Introducing strategy Wat is strategie? Definitie Porter: Concurrentiestrategie = verzameling van verschillende activiteiten kiezen om een unieke waardemix te brengen. Onderscheid tussen operationele

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Vragenlijst zelfevaluatie RvC

Vragenlijst zelfevaluatie RvC Vragenlijst zelfevaluatie RvC Naam: Datum: 1. Verantwoordelijkheden en samenstelling van de RvC 1.1 Ik heb een duidelijk beeld van het mandaat en de verantwoordelijk heden van de RvC. 1.2 De RvC heeft

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

Training Soft skills voor technici

Training Soft skills voor technici Training Soft skills voor technici Soft skills voor technici, sterker door persoonlijke vaardigheden Je bent goed in je werk. Je bent vakinhoudelijk een expert en op de hoogte van de ontwikkelingen op

Nadere informatie

Programma. Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie

Programma. Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Programma Prestatieafstemmingsmodel Rendementmeting Kirkpatrick Balanced ScoreCard Prestatiemanagement Delegeren Intervisie Missie & Missie en van een organisatie zijn leidend voor alles wat er in een

Nadere informatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie

Februari Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie Februari 2018 Goed mkb-bestuur en accountant: een waardevolle combinatie De tekst van deze brochure is een samenvatting van het NEMACC-rapport MKB Goed bestuur en toezicht in Nederland, een verkennend

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul

Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul Wat betekent de nieuwe norm voor (Persoonlijk) Leiderschap? Ton Dijkzeul Agenda Even voorstellen ISO en (Persoonlijk) Leiderschap Externe issues voor strategie Het waarom van organisaties Van strategie

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren.

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. Business Continuity Plan Handboek J.H. van den Berg M. Baas B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business

Nadere informatie

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een "Social Business"

doel bereikt zelfsturing inrichten veiligheid fundament Behoeftepiramide van een Social Business Behoeftepiramide van een "" (Naar analogie piramide van Maslow) Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in een hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging

Nadere informatie

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN MVO Vlaanderen Naam van uw begeleider Agenda Voorstelling & toelichting Wat is duurzaamheid? Waarom deze stuurgroep? Start met de Sustatool! Waarden En nu? 1 Wie bent u? Voorstelling:

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 ONLINE QUICK SCAN IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT MATURITY

Nadere informatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie

Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Intermedius, Passie, grip en structuur voor u en uw organisatie Wilt u organisatieveranderingen effectief vormgeven en besturen? Zorg dan dat projecten en programma s elkaar versterken in een gestructureerde

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 DIAGNOSTIC ASSESMENT IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Customer Relationship Management De cursus Customer Relationship Management (CRM) duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder 2016

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder 2016 Communicatieplan CO 2 -prestatieladder 2016 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 DOELGROEP... 3 1.1 Interne doelgroep... 3 1.2 Externe doelgroep... 3 2 DOELSTELLING... 4 2.1 Interne communicatie... 4 2.2 Externe

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

DE STAKEHOLDERS IN DE OMGEVING

DE STAKEHOLDERS IN DE OMGEVING DE STAKEHOLDERS IN DE OMGEVING ( uit boek Reputatie onder Druk van Frank Peters) Stakeholders zijn personen of instituties die een belang hebben bij de organisatie en omgekeerd. Het bouwen van relaties

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Training Projectmanagement, effectief en succesvol Als projectleider ben je een spin in het web, moet je alle ballen hoog houden en moeten je ogen en oren overal zitten. En dan

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL INLEIDING De implementatie of optimalisatie van een softwareapplicatie zoals AFAS Profit kan een behoorlijke

Nadere informatie

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS

LEREN DOOR TE DOEN DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS DESIGN THINKING TRAINING VOOR COMMUNICATIE PROFESSIONALS Deze energieke, tweedaagse training resulteert in hands-on ervaring en meer inzicht in de Design Thinking principes, de belangrijkste tools en terminologie.

Nadere informatie

Naast basiscompetenties als opleiding en ervaring kunnen in hoofdlijnen bijvoorbeeld de volgende hoofd- en subcompetenties worden onderscheiden.

Naast basiscompetenties als opleiding en ervaring kunnen in hoofdlijnen bijvoorbeeld de volgende hoofd- en subcompetenties worden onderscheiden. Competentieprofiel Op het moment dat duidelijk is welke kant de organisatie op moet, is nog niet zonneklaar wat de wijziging gaat betekenen voor ieder afzonderlijk lid en groep van de betreffende organisatorische

Nadere informatie

Stakeholders 2.0. Transparantiebenchmark 29 november Jos Reinhoudt MVO Nederland

Stakeholders 2.0. Transparantiebenchmark 29 november Jos Reinhoudt MVO Nederland Stakeholders 2.0 Transparantiebenchmark 29 november 2018 Jos Reinhoudt MVO Nederland Jos Reinhoudt MVO Nederland j.reinhoudt@mvonederland.nl 06 20408049 Stakeholdermanagement, transparantie, impact MVO

Nadere informatie

Samenvatting: Help, hoe krijgen we IC aan de praat?

Samenvatting: Help, hoe krijgen we IC aan de praat? Samenvatting: Help, hoe krijgen we IC aan de praat? Communicatie structureren en toerusten van spelers Wanneer je wilt dat mensen in de organisatie dagelijks relevante informatie kunnen delen, verwerken

Nadere informatie

Workshop Stakeholder Engagement

Workshop Stakeholder Engagement Workshop Stakeholder Engagement Datum: dinsdag 14 februari 2017 Door: Barbra Eilers Voordat we beginnen Tata Steel Mobiele telefoon uit / stil Veiligheid Faciliteiten Training Stakeholder Engagement 2

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie.

Inleiding. Inleiding. Een goede Missie, Visie en Strategie (MVS) bestaat uit twee gedeelten: Strategie Ontwikkeling en Strategie Implementatie. Inleiding Inleiding Veel bedrijven hebben wel eens een Visie, Missie en Strategie uitgewerkt. Maar slechts weinig bedrijven hebben er ook daadwerkelijk voordeel van. Bij veel bedrijven is het niet meer

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PMO IMPLEMENTATIE IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PMO PROJECT MANAGEMENT OFFICE Een Project Management Office voorziet

Nadere informatie

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK

INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INTERNATIONAAL MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN: ONDERZOEK INHOUD 1. Uitgangspunten 2. Doelgroep - achtergrondkenmerken 3. IMVO - algemeen 4. IMVO voor het eigen bedrijf/ bedrijf waar het voor werkt

Nadere informatie

Communicatieplan Cantorclin

Communicatieplan Cantorclin Communicatieplan Cantorclin T.b.v. Certificering op CO 2 -prestatieladder Niveau 3 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Stuurcyclus 3. Interne betrokkenen en communicatie 4. Externe betrokkenen en communicatie

Nadere informatie

HET HOE EN WAAROM VAN STAKEHOLDERMANAGEMENT

HET HOE EN WAAROM VAN STAKEHOLDERMANAGEMENT Organisatie en processen Succesvol projectmanagement HET HOE EN WAAROM VAN STAKEHOLDERMANAGEMENT Bij de uitvoering van een project zijn vaak vele belanghebbenden betrokken. Wat zijn stakeholders precies

Nadere informatie

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011 Versie 1.0 Mei 2011 J.H. van den Berg B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business Continuity Plan Handboek Vertrouw niet altijd op iemands blauwe ogen. Meiberg Consultancy Bronkhorsterweg

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 ACCREDITED ASSESMENT IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

StrategyLAB. Online tools voor co-creatie van visie en strategie en monitoren van uitvoering

StrategyLAB. Online tools voor co-creatie van visie en strategie en monitoren van uitvoering StrategyLAB Online tools voor co-creatie van visie en strategie en monitoren van uitvoering Anticipeer op verandering StrategyLAB is hét online platform voor het ontwikkelen en realiseren van visie en

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie?

Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie? Samenvatting: Help, hoe kom ik in positie? IC functie met impact De hele dag door praten managers en medewerkers met elkaar, hun klanten en hun leveranciers. Dat gaat over het algemeen best goed en is

Nadere informatie

Communicatie bij implementatie

Communicatie bij implementatie Communicatie bij implementatie Hoe je met een duidelijk communicatieplan software-implementaties positief beïnvloedt Een software systeem implementeren heeft, naast de nodige technische uitdagingen, ook

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN

DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN Communicatietool Energietransitie Papierketen DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN Communicatietool V > I > Z > I > E > R Inleiding > Voor het programma Biorefinery van de Energietransitie Papierketen is de communicatietool

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix

MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix WIN TRAININGEN MAATWERK OPLEIDINGEN 10 basisopleidingen 19 Modules Kies & Mix 10 Basisopleidingen PMO, de start-up Prince II Foundation IPMA PMO P3O Foundation IPM voor de projectbeheerser Leading SAFe

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE

EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE EFFECTIEF LEIDERSCHAP IN DE NIEUWE ECONOMIE De markt van morgen In de markt van morgen hebben we te maken met bewuste consumenten. Verzet tegen de oude economie groeit en bereikt een momentum waarbij je

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé

pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé pçåá~ä=jéçá~=`çåöêéë káåçäé=séêäìêö= ^éêáä=omno içåççå= ^ãëíéêç~ã= j~çêáç= _Éêäáå= _êìëëéä iáëäçå mê~öìé 1 Wie kent het merk Rituals Cosmetics? 2 en Rituals Edelstenen make-up? 3 In hoeveel landen is Rituals

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

Film van Amsterdam met ondertiteling Promo videos.mp4 Business Model You Naam: Datum: Bedrijf/Opleiding: Wie jou helpt (Key partners) Wie helpt je om waarde voor anderen te geven? Wie helpt? Zijn er partners

Nadere informatie

Stakeholdermanagement. Hoe bouw je aan een goede relatie met de gemeente en laat je zien wat je waard bent?

Stakeholdermanagement. Hoe bouw je aan een goede relatie met de gemeente en laat je zien wat je waard bent? Stakeholdermanagement Hoe bouw je aan een goede relatie met de gemeente en laat je zien wat je waard bent? Ank Lambers Fontys International Lifestyle Studies, Academie for Creative Industries; Lecturer

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Performance Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Agenda Introductie Performance Management Stellingen Afsluiting Luciano

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management P3M3 BEDRIJFSPRESENTATIE IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. P3M3 -DIAGNOSTIEK (PROJECT PROGRAMMA PORTFOLIO MANAGEMENT

Nadere informatie

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business Merkrelaties: Brandstof voor moderne organisaties Niet de individuen maar hun relaties

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

EFQM model theoretisch kader

EFQM model theoretisch kader EFQM model theoretisch kader Versie 1.0 2000-2009, Biloxi Business Professionals BV 1. EFQM model EFQM staat voor European Foundation for Quality Management. Deze instelling is in 1988 door een aantal

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

6. Project management

6. Project management 6. Project management Studentenversie Inleiding 1. Het proces van project management 2. Risico management "Project management gaat over het stellen van duidelijke doelen en het managen van tijd, materiaal,

Nadere informatie