Investeringsplan CTO Amsterdam Mannenbasketball/ Orange Lions Academy

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Investeringsplan CTO Amsterdam Mannenbasketball/ Orange Lions Academy"

Transcriptie

1 Investeringsplan CTO Amsterdam Mannenbasketball/ Orange Lions Academy Onderstaand vindt u het Investeringsplan voor het op te richten opleidingsprogramma CTO Amsterdam Mannenbasketball. In dit investeringsvoorstel wordt dit opleidingsprogramma in het vervolg de Orange Lions Academy genoemd. Dit plan is opgesteld door de Nederlandse Basketball Bond (NBB) samen met met de Stichting Nederlands Mannen Basketball Team (NMT, de stichting die in 2015 voor vijf jaar gemandateerd is door de NBB om het Nederlands mannenteam in alle aspecten te begeleiden) en in overleg met het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) Amsterdam. 1. Ambitie 1.1 Ambitie nader gedefinieerd De impact van basketball mondiaal is groot: Olympisch is het een grote sport, het kent belangrijke partners, heeft invloed op de commercie en de jeugd. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië is de rol van Nederland in dit speelveld afgenomen. Met dit plan - in aansluiting op de eind 2014 in overleg met de NBB ontstane organisatie rondom het Nederlands mannenteam - en de bevestigde steun van de Stichting NMT, CTO Amsterdam, oud-internationals en de huidige sponsors willen wij de volgende zeven ambities met betrekking tot de Orange Lions en de Orange Lions Academy realiseren. Met deze zeven ambities willen we weer een substantiële rol spelen in het internationaal zeer sterk concurrerende speelveld: Orange Lions: 1. Het bereiken van de achtste finales bij het Europees Kampioenschap 2021; 2. Kwalificatie voor het Wereldkampioenschap 2023; 3. De Orange Lions behoren in 2024 tot de top acht landenteams in Europa; en 4. Het bereiken van de mondiale top twaalf en streven naar kwalificatie door de Orange Lions voor de Olympische Spelen van Orange Lions Academy: 5. In 2020 heeft de Orange Lions Academy minimaal twee talenten afgeleverd die in de Amerikaanse NCAA Division I spelen en deel uitmaken van de Orange Lions; 6. In 2024 heeft de Orange Lions Academy minimaal twee talenten afgeleverd die in de sterkste Europese competities (zie bijlage 1) spelen; en 7. Uiterlijk in 2028 heeft de Orange Lions Academy twee spelers afgeleverd aan de NBA. Wanneer deze ambities worden gerealiseerd, doet het mannenbasketball er weer toe in Nederland. De prestaties van de Orange Lions zullen leiden tot een stijgende belangstelling van de media en sponsors. Een professionele benutting van deze belangstelling zal zorgen voor een continue aanwas van potentiële talenten voor de Orange Lions Academy en de vijf regionale NBB Basketball Academies. De nu reeds stijgende populariteit van 3x3 basketball zal het proces naar de top kunnen versterken.

2 1.2 Analyse positie Orange Lions De Orange Lions hebben een zeer goede indruk gemaakt in de aanloop naar en tijdens het EK 2015 waar de beste 24 teams streden om de titel. Een topprestatie die in de 25 jaar daarvoor niet meer was geleverd. De kwalificatie voor de EK van 2017 werd helaas niet gehaald. Na vier gewonnen wedstrijden (onder andere in en tegen Duitsland) ging helaas de laatste thuiswedstrijd verloren en werd plaatsing net niet afgedwongen. In de vele wedstrijden die de Orange Lions hebben gespeeld de afgelopen jaren (circa vijftien per seizoen) heeft het team laten zien tegen op papier veel sterkere landen goed te kunnen spelen of zelfs te winnen. Voorbeelden hiervan zijn zeges op Venezuela (15 e op de wereldranglijst), Duitsland (29 e op de wereldranglijst en 11 e op de Europese ranking), Groot- Brittannië (22 e en 10 e ) en nipte verlieswedstrijden tegen Slovenië (12 e en 8 e ), Kroatië (11 e en 7 e ) en Litouwen (5 e en 4 e ). Ook al staat Nederland op dit moment 28 e op de Europese lijst en 84 e op de wereldranglijst, de recente uitslagen geven aan dat aansluiting bij de top dertien van de wereld in vier tot acht jaar reëel is. Het is echter ook duidelijk dat nog grote stappen moeten worden gezet om eerder genoemde ambities te bereiken (zie 1.1). In bijlage 1 is het internationale speelveld weergegeven alsmede de huidige positie van de Orange Lions binnen dat veld. Met een goed structureel (jeugd)beleid denken wij dat de ambities heel goed zijn te realiseren. De afstand naar de huidige wereldtop is kleiner dan in eerste instantie lijkt. 1.3 Te nemen stappen In de komende vier jaren worden de volgende stappen gezet: Stap 1 - Creëer basisvoorwaarden: systematische, individuele begeleiding door topcoaches en specialisten binnen een fulltime setting. Structuur (2017) a) Herstructureren Academy-landschap (van tien naar vijf erkende NBB Basketball Academies, inmiddels in gang gezet); b) Een actieve regierol van de NBB; c) Start Academy: aanstelling headcoach, wekelijkse training high potentials; d) Instelling High Performance Team (HPT) voor technische onderbouwing en ontwikkeling; en e) Bepalen volume en kwaliteit talentenhuis; verdieping van de benchmarkanalyse. Inhoud (2018) a) Resultaten HPT: profielen aan de poort ; fysiek en mentaal juiste talent, inhoudelijke sturing aan de vijf NBB Basketball Academies; b) Identificering talent dat internationaal het verschil kan maken door herinrichting herkenningsprogramma, geïntegreerd in de NBB Basketball Academies; en c) Inzetten 3x3 als culturele brug, om te scouten en te verbinden, met name in de grote steden. Stap 2 - Focus: de geïdentificeerde talenten staan onder regie van de NBB en trainen en spelen op het juiste niveau.

3 Regie (2019) a) Depth charts zijn opgeleverd, talenten staan onder regie van de NBB en trainen bij de erkende NBB Basketball Academies en de Orange Lions Academy; b) Er is een competitiemodel geïmplementeerd in samenwerking met de clubs; talenten spelen minimaal twintig wedstrijden op het niveau van de benchmark; c) Effectieve samenwerking tussen de NBB Basketball Academies en de Orange Lions Academy; en d) Omarming van diversiteit en een cultuur van team first. Internationaal (2020) a) Route buitenland gestructureerd; b) Toptalenten komen uit in sterke Europese competities of in de NCAA Division 1 en zijn beschikbaar op momenten dat het Nederlands team speelt; en c) Nederlandse jeugdselecties draaien mee in de A-divisies. Klaar om te presteren (2020/2021) a) Juiste periodisering; b) Beschikbaarheid van de beste sporters; c) Optimaal wedstrijdprogramma in aanloop naar het EK 2021; en d) Permanente aansluiting bij de top zestien van Europa. Voor de nadere uitwerking van de talentopleiding: zie ook bijlage Sporters 2.1 Welke sporters? De long list van te selecteren talenten die als eerste generatie kunnen deelnemen aan de Orange Lions Academy is in bijlage 3 opgenomen. Uiteraard zijn er meerdere factoren (bijvoorbeeld ouders) die bepalend zijn of de talenten zich daadwerkelijk zullen melden bij het CTO Amsterdam. De long list is samengesteld op basis van de informatie van de coaches van de huidige nationale jeugdselecties. In bijlage 3 is tevens een indicatie gegeven van de doorstroommogelijkheden. 2.2 Structureel voldoende instroom CTO; identificatie talentvolle sporters ; doorstroming naar sterke buitenlandse competities. Hiervoor wordt verwezen naar de stappen - als beschreven onder paragraaf 1.3 en in bijlage 2 - die tot doel hebben een sterk functionerend talentenhuis (CTO en de vijf erkende NBB Basketball Academies) te creëren gericht op het ontwikkelen van de beste basketballers.

4 3. Coaches en trainers 3.1 Een goede basis voor internationale coaches en trainers Om jonge talenten zodanig op te leiden dat zij binnen vier jaar op internationaal niveau aansprekende prestaties kunnen leveren op Europese kampioenschappen of wereldkampioenschappen is de optimale keuze van coaches en trainers cruciaal. De hoofdpunten: 1) De vereiste performance van het Nederlands team is weergegeven in een zogeheten Sportief Plan (bijlage 4). Dit plan is leidend voor de coaches bij de ontwikkeling van de talenten van de Orange Lions Academy. De coaches en trainers zijn ervoor verantwoordelijk dat hun planning en activiteiten geheel gericht zijn op het werven van talenten die volledig kunnen bijdragen aan de doelstellingen uit het Sportief Plan; 2) Coaches en trainers worden geselecteerd op eigenschappen om talenten op te leiden voor een internationale, competitieve omgeving, en op hun vermogen de verschillende stakeholders aan zich te binden (ouders, coaches, etc.). Zie ook paragraaf 3.2; 3) Een programma om dit vermogen van coaches en trainers te faciliteren en te waarborgen, is cruciaal en zal worden opgesteld en uitgevoerd; en 4) Bij de invulling van dit plan wordt gebruik gemaakt van de ervaringen van vergelijkbare trainings- en opleidingscentra in andere Europese landen, zoals Frankrijk, IJsland, Finland en Polen. Contacten zijn reeds gelegd Onderscheidend vermogen coaching staf CTO Amsterdam Om tot internationaal succes te komen, is onderscheidend vermogen de kern. Een op sportief gebied zich onderscheidende headcoach en coaching staf zijn daarbij een voorwaarde. Een aantal selectiecriteria voor de headcoach en coaching staf: 1) De headcoach en coaching staf van de Orange Lions Academy moet het hoogste internationale basketballniveau (NBA of Europa Cup) kennen; 2) Bij voorkeur zou de headcoach op dat niveau zelf succesvol moeten hebben gespeeld; 3) Werkethiek, professioneel handelen en omgang/communicatie met de talenten, andere stakeholders en omgeving zal op een zeer hoog niveau moeten liggen; 4) Management- en basketballvisie dient volledig in lijn te zijn met het Sportieve Plan; resultaatgericht; analytische vaardigheden; 5) Er zal voldoende innoverend vermogen bij headcoach en coaching staf aanwezig moeten zijn; 6) De headcoach stuurt en geeft leiding aan het multidisciplinaire begeleidingsteam; en 7) Coöperatieve instelling, vermogen tot samenwerken met de headcoach en coaching staf van het CTO-vrouwenprogramma.

5 4. Wedstrijden en competities 4.1 Focus op competitie Spelen van wedstrijden op een zo hoog mogelijk niveau is de kern van competitie. Het gaat erom dat de beste talenten wedstrijden krijgen aangeboden op het niveau dat zo dicht mogelijk aanzit tegen/overeenkomt met Europese wedstrijden. Hiervoor wordt de volgende strategie gevolgd: in 2017 en 2018 worden de voorbereidingen getroffen om in 2019 ongeveer veertig goede wedstrijden te spelen; rekening houdend met de belastbaarheid van de spelers; mochten vanwege belastbaarheidsrestricties wedstrijden moeten afvallen, dan zullen dat de kwalitatief minste wedstrijden zijn; om kwalitatief goede wedstrijden te spelen, denken wij aan de mogelijkheden zoals vermeld in het Wedstrijdjaarplan in bijlage 6; en het Wedstrijdjaarplan zal door het High Performance Team worden vastgesteld. 5. Specialistische begeleiding Gekozen is aansluiting te zoeken bij het CTO Amsterdam, omdat het programma nu al gebruik maakt van specialisten die het verschil kunnen maken en bekend zijn met fulltime Olympische programma s. Om internationaal competitief te zijn, dient met de beste experts te worden gewerkt. Voor een nadere beschrijving van de specialistische begeleiding zie bijlage Dagelijkse trainingssituatie Basketball staat op de belangrijke momenten voor het talent op de eerste plaats in de agenda. Met nadruk op de belangrijke momenten omdat wij een dual career voor de sporter van cruciaal belang achten. Hierin is Nederland onderscheidend. Wij kunnen door optimaal gebruik te maken van het CTO Amsterdam beide programma s optimaliseren. Het doel van de CTO-sporter is van basketball zijn beroep te maken; maar het is de taak van het gehele programma om de maatschappelijke carrière van het talent te waarborgen. Normen van het Orange Lions Academy-programma: tussen 16 en 20 uur trainen/spelen per week; tussen 16 en 20 uur studeren per week; vier of vijf dagen per week twee keer trainen of spelen ( s morgens voor school twee uur, s middags of s avonds na school twee uur); wonen, sporten en studeren gedurende de werkweek in Amsterdam; en minimaal één vrije (niet trainen/spelen) dag per week van zeven dagen. Het trainingsprogramma van de Orange Lions Academy bestaat uit fysieke training en basketballtraining. Dit programma staat voor het individueel beter maken van de talenten en is gericht op vijf pijlers; techniek, tactiek, fysiek, mentaal en sociaal. De trainingsonderwerpen worden aangeleverd door de headcoach/coaching staf van de Orange Lions Academy. Er wordt in periodes van zes tot acht weken gewerkt, gekoppeld aan het fysieke programma. De dagelijkse trainingen zullen plaatsvinden in Sporthallen Zuid, in hal 2. De krachttrainingen vinden plaats in Sporthal Ookmeer of Club West. In bijlage 8 is het meerjarenopleidingsprogramma opgenomen.

6 7. Organisatie en leiderschap 7.1 NBB en het NMT Zoals in de inleiding vermeld, heeft het NMT - op basis van het mandaat van de NBB - voor 2015 t/m 2019 de verantwoordelijkheid gekregen voor het creëren van een omgeving waarin de Orange Lions optimaal kunnen presteren. De Technisch Directeur van de NBB is verantwoordelijk voor de opzet en het functioneren van het bouwwerk voor talentontwikkeling, inclusief die van de Orange Lions Academy. Het NMT zal de NBB optimaal ondersteunen ten aanzien van de Orange Lions Academy. Een commissie bestaande uit vijf leden zal toezien op de inrichting en uitvoering van de Orange Lions Academy en het onderliggende talentenbouwwerk. De commissie bestaat uit een onafhankelijke voorzitter, twee NBB-bestuurders en twee NMT-bestuurders. Inmiddels is deze commissie opgericht en in functie onder onafhankelijk voorzitterschap van Jan Loorbach. In bijlage 9 is de governance nader aangegeven. 7.2 Samenwerking met oud-internationals Vanuit de groep oud-internationals, die zich belangeloos inzet om de ambities voor de Orange Lions en de Orange Lions Academy te realiseren, is in 2015 de Stichting NMT ontstaan. Een aantal oud-internationals zal in een mentorrol beschikbaar zijn om - samen met de ouders - talenten te begeleiden op weg naar verdere volwassenheid in de topsport, waarbij aandacht voor toekomstige arbeidssituaties een belangrijke rol gaat spelen. De mentortaken en opvattingen van de oud-internationals dienen uiteraard consistent en aanvullend te zijn op de taken en opvattingen van de coaching en specialistische staf. 7.3 Headcoach Orange Lions Academy De benoeming van de headcoach van de Orange Lions Academy zal plaatsvinden door de NBB op basis van een profielschets opgesteld door de NBB in overleg met NMT en CTO Amsterdam. De headcoach is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, o.a.: selectie, trainingen, begeleiding talenten/ouders, voeding, interactie met de specialistische begeleiding, coördinatie met regionale talenten centra, etc. Bij de uitoefening van zijn functie wordt de headcoach van de Orange Lions Academy bijgestaan door de coaching staf van de Orange Lions Academy. Daarnaast wordt de hoofdcoach van het Nederlands A-team (de Orange Lions) ook betrokken bij het programma van de Orange Lions Academy. Omgekeerd zal het de headcoach ook betrokken zijn bij de coaching staf van de Orange Lions. De headcoach rapporteert voor de operationele zaken aan de Technisch Directeur van de NBB, die op zijn beurt beleidsmatige verantwoording met betrekking tot talentontwikkeling aflegt aan de in hoofdstuk 7.1 omschreven commissie. 7.4 Samenwerking CTO Amsterdam en synergie met het vrouwenprogramma Amsterdam heeft grote ambities in topsport en gelooft in de meerwaarde en de kracht van topsport. De gemeente Amsterdam investeert daarom ook structureel in topsport- en talentontwikkeling in de stad. Dit gebeurt onder de vlag van het Centrum voor Topsport & Onderwijs (CTO) Amsterdam. CTO Amsterdam is onderdeel van Stichting Topsport Amsterdam. De stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van en de advisering op het topsportbeleid van de gemeente Amsterdam. Naast de activiteiten van CTO Amsterdam, houdt Topsport Amsterdam zich bezig met de acquisitie en support van topsportevenementen, de advisering en support van topsportverenigingen, het betrekken van het bedrijfsleven van de Amsterdamse topsport en het communiceren en promoten van de Amsterdamse topsport en haar successen.

7 CTO Amsterdam biedt talentvolle sporters een unieke kans om fulltime trainen, studeren en wonen in Amsterdam te combineren. Professionele voorzieningen en minimale reistijd voor de sporter staan hierbij centraal. Trainingsaccommodaties, onderwijsfaciliteiten (van middelbaar tot universitair onderwijs), huisvesting en (para)medische begeleiding zijn op fietsafstand van elkaar gerealiseerd. CTO Amsterdam creëert de optimale omstandigheden en randvoorwaarden voor de talenten en toppers op weg naar internationale successen en medailles op EK s, WK s en Olympische Spelen. Binnen de CTO Amsterdam programma's staan de sporter en zijn/haar ontwikkeling centraal. Voor een verantwoorde ontwikkeling is een professionele begeleidingsstaf nodig. CTO Amsterdam is samen met de NBB verantwoordelijk voor een groot deel van de invulling van dit begeleidingsteam. Zo stelt CTO Amsterdam diverse deskundigen en experts aan, zoals de onderwijscoördinator en accountmanagers, maar ook de fysieke trainer, de fysiotherapeut, de sportarts, de topsport leefstijlbegeleiders en de voedingsdeskundige. De CTO Amsterdam accountmanager informeert de sporters en adviseert over de topsportvriendelijkheid van de verschillende opleidingen en helpt bij de invulling van de sportieve en maatschappelijke carrière van de sporter. De NBB stelt aan en is verantwoordelijk voor de invulling van de technische begeleiding en het sporttechnische programma. Vanaf 2009 realiseert CTO Amsterdam samen met de NBB de uitvoering van het fulltime trainings- en wedstrijdprogramma van CTO Amsterdam Vrouwenbasketball, het opleidingsteam van de NBB aan de vrouwenkant. Het CTO Amsterdam is de uitgelezen organisatie om het Nederlands mannenbasketball op een hoger niveau te brengen. Door de ervaring met het vrouwenbasketball en onze gezamenlijke aanpak zullen wij de prestaties van de individuele sporters sterk kunnen verbeteren en tevens een goede begeleiding geven voor hun verdere sportieve en maatschappelijke carrière. Synergie met het CTO Amsterdam vrouwenbasketballprogramma kan worden gerealiseerd in zowel de personele specialistische begeleiding, wetenschappelijk onderzoek en innovatie als in de planning van trainings- en woonruimtes en maaltijden. Ook de beoogde samenwerking tussen de headcoaches en coaching staf van het vrouwen- en het mannenopleidingsprogramma zal naar onze verwachting tot optimalisatie van trainingsaanpak, begeleiding en prestaties leiden en zorgen voor lerende organisaties. 8. Financiën De kosten voor de Orange Lions Academy kunnen worden onderverdeeld in vijf categorieën: 1) Headcoach en coaching staf; 2) Huisvesting, maaltijden, onderwijs en vervoer. Dit betreft o.a. de huur van de woonruimte voor het talent. Hiervoor zal een in eerste instantie kostendekkende vergoeding aan het talent worden gevraagd; 3) Dagelijkse trainingssituatie. Dit betreft met name de huur van trainingsaccommodatie en krachttrainingsruimte; 4) Specialistische begeleiding; 5) Sport specifiek opleidingsprogramma. Dit betreft met name de reis- en verblijfskosten van binnen- en buitenlandse oefenwedstrijden. In bijlage 10 zijn de kosten en dekking daarvan nader gespecificeerd, zowel samengevat als in meer detail (format Start-Ups Teamsporten bijlage 10A).

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Aanleiding Ambitie Nederlandse sport en overheid: - Nederland bij de Top 10 van de wereld - Nederland op Olympisch niveau in 2016 Minimaal

Nadere informatie

ORANGE LIONS ACADEMY: ONZE WEG NAAR DE TOP!

ORANGE LIONS ACADEMY: ONZE WEG NAAR DE TOP! ORANGE LIONS ACADEMY A M S T E R D A M INTRODUCTIE ORANGE LIONS ACADEMY: ONZE WEG NAAR DE TOP! Geacht talent, Wij zijn ambitieus. En jij ook! Het Nederlandse basketball wil bij de mannen structureel aansluiten

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Pathway Heren XV. oprichting Nationaal Topsport Centrum. Versie 4 16 juni 2013

Pathway Heren XV. oprichting Nationaal Topsport Centrum. Versie 4 16 juni 2013 Pathway Heren XV oprichting Nationaal Topsport Centrum Versie 4 16 juni 2013 Inhoud Inleiding Meerjarenbeleidsplan NRB 2012-2016 Oprichting Nationaal Topsport Centrum (NTC) Uitvoering 16 juni 2013 versie

Nadere informatie

Jaarplan Bobslee

Jaarplan Bobslee 2008-2009 01 augustus 2008 Edward Cyrus Commissaris bobslee BSBN Koen van Nol Topsportcoördinator BSBN BSBN Nederland 2008-2009 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1 Inleiding... 3 2 Topsportstructuur en -organisatie...

Nadere informatie

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding

NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding NOC-NSF Topsport Medische Begeleiding Dr C.R. van den Hoogenband Chirurg-Traumatoloog St-Anna Ziekenhuis-Topsupport Geldrop/Eindhoven Chefarts NOC-NSF sinds 2011 Maurits Hendriks Technisch Directeur NOC*NSF

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Versie: _extract

BELEIDSPLAN Versie: _extract BELEIDSPLAN 2018-2020 Versie: 20180721_extract CONTEXT Behoefte aan een plan over de toekomst van de club Kinheim Doel is om als Kinheim weer (h)erkend worden als dé honk- en softbal vereniging van Haarlem.

Nadere informatie

Nederlands Handbal Verbond ---Accreditatietoets---

Nederlands Handbal Verbond ---Accreditatietoets--- CERTIFICERING HandbalScholen Nederlands Handbal Verbond ---Accreditatietoets--- Handbal Talent Centrum Noord-Holland Inhoudsopgave CERTIFICERING... HandbalScholen... Nederlands Handbal Verbond... 1. Toelichting...3

Nadere informatie

Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester.

Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester. Competitie als ondersteuning in de opleiding van een sporter in plaats van een slechte leermeester. Aangezien het proces van LTAD voor sport evolueert, ontstaan gaandeweg evenveel antwoorden als nieuwe

Nadere informatie

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Datum: Thursday 15 December 2011 Auteur: Boudewijn van Opstal en Jeroen Spaans Inhoudsopgave Aanleiding 1. Ambitie KNRB en doel talentontwikkeling 2. Begrippen 3. Visie

Nadere informatie

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University

Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding School, Academy en University Agendapunt 7 Structuur Talentencentra Inleiding Reeds sinds 1993 voert de Nederlandse Badminton Bond een actief beleid om Talenten tijdig te ontdekken en regionaal en centraal op te leiden tot Topspeler.

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

Het kind is steeds meer centraal komen te staan

Het kind is steeds meer centraal komen te staan Het kind is steeds meer centraal komen te staan Het Amsterdamse Sloterparkbad is één van de vier locaties in Nederland waar de Koninklijke Nederlandse Zwembond haar talenten een fulltimetrainingsprogramma

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

Certificering. NHV-HandbalScholen 2013 -ACCREDITATIETOETS-

Certificering. NHV-HandbalScholen 2013 -ACCREDITATIETOETS- Certificering NHV-HandbalScholen 2013 -ACCREDITATIETOETS- Inhoudsopgave 1. Toelichting 2. Schematische weergave statussen Handbalschool 3. Toelichting accreditatie 4. Voorbeeld accreditatietoets 5. Accreditatietoets

Nadere informatie

Regionale Talentontwikkeling

Regionale Talentontwikkeling Regionale Talentontwikkeling 1 Kaders Regionale Talentontwikkeling Instroomprogramma s voor Talenten onder regie van de sportbond 1.1 Inleiding Het Masterplan Talentontwikkeling heeft voor een enorme impuls

Nadere informatie

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden

Destination Denver. Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Destination Denver Topsport Nederland Lacrosse Participatiemogelijkheden Lacrosse La wat? Lacrosse werd oorspronkelijk gespeeld door de inheemse bewoners van Noord Amerika. Voor hen had deze teamsport

Nadere informatie

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP)

Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Projectplan Topsport Talentherkenning (RTC / RTC TOP) Datum: 31 januari 2017 Projectleider: Titus Damsma Kostenplaats: TH 3152, 3159 t/m 3163 Korte projectbeschrijving: Het beleid Onder 13 is internationaal

Nadere informatie

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516

Beleid NHV Talentontwikkeling versie0516 De weg van het handbaltalent binnen het NHV 1. Inleiding Binnen ons NHV Talentontwikkelingsbeleid is het van belang dat een talent weet welke mogelijkheden er zijn om zijn of haar talent binnen het NHV

Nadere informatie

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020

Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 On the road to GOLD Sara Wennekes NED-33 Tokyo 2020 Sara Wennekes Begonnen met windsurfen in 2008. Nederlandse selectie windsurfen van het watersportverbond Woont in surfcity Scheveningen om fulltime te

Nadere informatie

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal

MASTER COACH TALENTONTWIKKELING. Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal MASTER COACH TALENTONTWIKKELING Leer & ontwikkelprogramma voor talentvolle jeugdtrainers in het Nederlandse voetbal 2 Inleiding In seizoen 2017/ 18 willen we starten met een tweejarig Master coach programma

Nadere informatie

Clusterbijeenkomst <cluster> september 2015

Clusterbijeenkomst <cluster> september 2015 Clusterbijeenkomst september 2015 Agenda Ontwikkelingen KNBSB Ambitie KNBSB komende jaren Onderwerpen door de verenigingen ingebracht Belangrijke data Intro Honkbal-Softbal Masterz Ontwikkelingen

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Agendapunt 7.6 Voortgang Aangepast Badminton

Agendapunt 7.6 Voortgang Aangepast Badminton Agendapunt 7.6 Voortgang Aangepast Badminton 1. Uitgangspunten voor beleidsperiode 2015/2020 1.1. Tussen evaluatie prestatiedoelen 2013/2016 Tussenconclusies Het gestelde doel: Bereiken van top 3-plaatsen

Nadere informatie

Optimist Club Nederland

Optimist Club Nederland Optimist Club Nederland Algemene Ledenvergadering 2013 Plezier, Trainen, Winnen Focus OCN Doelstellingen lange termijn vanuit WAAROM OCN Doelstelling korte termijn Activiteiten tbv realiseren van vastgestelde

Nadere informatie

Picture of Success KNBSB Bondsbestuur

Picture of Success KNBSB Bondsbestuur Picture of Success 2023 KNBSB Bondsbestuur KNBSB PICTURE OF SUCCESS 2023 De KNBSB is een actieve sportorganisatie die zich primair richt op het verenigen van mensen in en rond de honkbal- en softbalsport.

Nadere informatie

Statusreglement Topsporters

Statusreglement Topsporters Statusreglement Topsporters - Vastgesteld op de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 20 november 2012 - Considerans In dit reglement worden de procedure en criteria beschreven op basis waarvan een sporter

Nadere informatie

Selectiebeleid 2016 NL Team Sportklimmen

Selectiebeleid 2016 NL Team Sportklimmen Selectiebeleid 2016 NL Team Sportklimmen Inhoudsopgave Inleiding 3 RTC 4 Uitleg proefperiode Jong Oranje 5 Jong Oranje 7 Uitleg proefperiode Nederlands Team 8 Nederlands Team 9 2 INLEIDING De ambitie van

Nadere informatie

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Inhoudsopgave Wat is de HandbalSchool? Wat doet de HandbalSchool? Hoe zit het met andere sportklassen/initiatieven? Wat is IVO-Deurne? Wat houdt de pilot in? Concreet:

Nadere informatie

Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan

Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan Ze dienen zich eerst te bewijzen op de hellingen van de Ardennen of tijdens testdagen op de baan. Maar wie daar en ook in de wielerkoersen voor de jeugd over

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 2018+

STRATEGISCH PLAN 2018+ STRATEGISCH PLAN 2018+ EEN CO-CREATIE ONZE AMBITIES VOOR DE KOMENDE JAREN IEDEREEN BETROKKEN Het Strategisch plan 2018+ is een creatie van de leden van het KNKV. Eerst werd door het bondsbestuur in samenwerking

Nadere informatie

Instrument voor uitvoeren audits. Versie 2008_G. Certificering Opleidingsprogramma s Sportbonden. Sportbond : Audit organisatie :

Instrument voor uitvoeren audits. Versie 2008_G. Certificering Opleidingsprogramma s Sportbonden. Sportbond : Audit organisatie : Instrument voor uitvoeren audits Versie 2008_G Certificering Opleidingsprogramma s Sportbonden Sportbond : Audit organisatie : Contactpersoon : Auditor : Functie : Datum audit : Telefoonnummer : Datum

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

Beleidsplan Topbadminton 2013/2016

Beleidsplan Topbadminton 2013/2016 Beleidsplan Topbadminton 2013/2016 Inhoud Samenvatting 1. Uitgangspunten voor beleidsperiode 2013/2016 1.1. Evaluatie prestatiedoelen 1.2. Evaluatie randvoorwaardelijke doelen 1.3. Evaluatie stand van

Nadere informatie

Basketball: iedereen, altijd en overal! Plan van Aanpak Marketing 2018

Basketball: iedereen, altijd en overal! Plan van Aanpak Marketing 2018 Basketball: iedereen, altijd en overal! Plan van Aanpak Marketing 2018 Mei 2018 1. Aanleiding Op de Algemene Vergadering in november 2017 is een Plan van Aanpak Marketing toegezegd, dat we hierbij presenteren.

Nadere informatie

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016

KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 KNWU Beleidsplan MTB 2013-2016 Who-am-I? Han ten Hove namens cie Off Road, WT-4 trainer MTB specialisatie, Proces manager, jeugdtrainer Bar End, UCI team MPL Specialized, Expert WT opleidingen, Examinator

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Het talentvolle meisje centraal Dit is waar elke ambitieuze speelster van droomt: ooit uitkomen voor Nederland, liefst natuurlijk op een groot

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

Welkom. Lancering 'Topsport met visie. 27 april 2014. Annemiek Langius Topsportcoördinator

Welkom. Lancering 'Topsport met visie. 27 april 2014. Annemiek Langius Topsportcoördinator Welkom Lancering 'Topsport met visie 27 april 2014 Annemiek Langius Topsportcoördinator Doelstellingen algemeen* Nederland is in 2016 een toonaangevend owhockeyland waarin ruim 750 mensen actief zijn.

Nadere informatie

Toptennis. Jan Siemerink

Toptennis. Jan Siemerink Toptennis Jan Siemerink Meerjaren Opleidingsplan Tennis & TennisLife Wat is het MOT? Hulpmiddel voor tennisleraren/-trainers om jeugdopleiding te verbeteren en talentontwikkeling te stimuleren Hoe kan

Nadere informatie

Jeugdplan Nederland (JPN)

Jeugdplan Nederland (JPN) Jeugdplan Nederland (JPN) In Nederland voetballen ongeveer 92.000 meisjes (jonger dan 18 jaar). Dit aantal groeit nog steeds en daar hoeven amateurclubs bijna niets voor te doen. Voor talentontwikkeling

Nadere informatie

Statusreglement Topsporters

Statusreglement Topsporters Statusreglement Topsporters - Vastgesteld in de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 25 juni 2014 - Considerans In dit reglement worden de procedure en criteria beschreven op basis waarvan een sporter

Nadere informatie

Visie en beleidsplan Jeugdopleiding sv Juliana 31

Visie en beleidsplan Jeugdopleiding sv Juliana 31 Visie en beleidsplan 2017-2020 Jeugdopleiding sv Juliana 31 De jeugdopleiding neemt een belangrijke positie in binnen de vereniging. Er wordt veel waarde gehecht aan kwalitatief goede jeugdspelers die

Nadere informatie

Copyright GolfTON Juli 2016

Copyright GolfTON Juli 2016 1 Veel ouders en spelers hebben vragen over GolfTON. Hieronder een aantal vragen die aan ons gesteld zijn en die duidelijkheid kunnen verschaffen. Wanneer ben je klaar voor het professionele golf? In de

Nadere informatie

INTERNE SCOUTING

INTERNE SCOUTING INTERNE SCOUTING 2017-2018 RKVV WILHELMINA (Versie 1, 09 april 2017) Beleidsplan TC Wilhelmina Page 1 Interne scouting Interne scouting richt zich met name op het bevorderen van de doorstroom van niet

Nadere informatie

Atletiek Atletiekunie

Atletiek Atletiekunie Atletiek 2024 Atletiekunie Inleiding Wat een jaar! De eerste Olympische medaille sinds Ellen van Langen en een fantastisch EK atletiek in Amsterdam laten zien dat onze topatleten meestrijden om de internationale

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROCEDURE VOOR DEELNAME AAN WK, EK EN WORLD CUPS MODERNE VIJFKAMP (ONDER AUSPICIËN VAN DE UIPM)

KWALIFICATIEPROCEDURE VOOR DEELNAME AAN WK, EK EN WORLD CUPS MODERNE VIJFKAMP (ONDER AUSPICIËN VAN DE UIPM) KWALIFICATIEPROCEDURE VOOR DEELNAME AAN WK, EK EN WORLD CUPS MODERNE VIJFKAMP (ONDER AUSPICIËN VAN DE UIPM) 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Beschrijving huidige situatie 3 2. Uitgangspunten voor kwalificatieprocedure

Nadere informatie

Certificeringssysteem Tennisscholen KNLTB

Certificeringssysteem Tennisscholen KNLTB 2.TECHNISCH KADER & SPECIALISTEN 1. SPELERS Certificeringssysteem Tennisscholen KNLTB 1.1 AANTAL GESELECTEERDE SPELERS De Tennisschool beschikt over spelers die in hun leeftijdscategorie tot de top van

Nadere informatie

Publieksversie Masterplan Talentontwikkeling 2006-2010. Talent Centraal

Publieksversie Masterplan Talentontwikkeling 2006-2010. Talent Centraal Publieksversie Masterplan Talentontwikkeling 2006-2010 Talent Centraal Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Inleiding 5 2 Uitdagingen in talentontwikkeling 6 3 Ruimte voor verbetering 8 4 Aanpak en activiteiten

Nadere informatie

1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen zie bijlage 2).

1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen zie bijlage 2). Topsportstatuut Nederlandse Bowling Federatie 2010 Aanbeveling 2 goed sportbestuur 1. Binnen het totaalbeleid van de organisatie ere en te onderscheiden meerjaren topsportbeleid is (uitwerking deelelementen

Nadere informatie

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING

Topsportregeling UvA-HvA 2014-2015 TOPSPORTREGELING TOPSPORTREGELING Het aantal studenten dat naast de ambitie om een opleiding te voltooien, een ambitie heeft om op hoog niveau activiteiten op sportgebied te ontwikkelen is de laatste jaren verhoogd. Om

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

NETHERLANDS FROM THE STREETS TO THE OLYMPICS

NETHERLANDS FROM THE STREETS TO THE OLYMPICS NETHERLANDS FROM THE STREETS TO THE OLYMPICS ALGEMEEN Historie 3x3 Officiële discipline sinds 2011 WK sinds 2012 / EK sinds 2014 Olympische Spelen in 2020 Visie FIBA 3x3 Medaille kansen voor kleine basketball

Nadere informatie

Aanvullend voorzieningenpakket Olympisch Netwerk (steunpunten talenten)

Aanvullend voorzieningenpakket Olympisch Netwerk (steunpunten talenten) Aanvullend voorzieningenpakket Olympisch Netwerk (steunpunten talenten) Diensten 1. Algemeen Anti dopingvoorlichting/advi es Rol Olympisch Netwerk informeren/doorverwijz en Eventuele externe partij Sportarts/deskundig

Nadere informatie

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs!

Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! Als sport je toekomst is, combineer je topsport met onderwijs! 1 2 3 Jij wilt het beste uit jezelf halen. Jij gaat voor winnen. Jouw doel is de top in jouw tak van sport. Maar aan de andere kant wil je

Nadere informatie

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase

4-meting Topsportklimaat Factsheet Topsportfase 1/7 Topsportklimaat: 'De beïnvloedbare maatschappelijke en sportorganisatorische omgeving waarin sporters zich tot topsporters kunnen ontwikkelen en prestaties kunnen leveren op het hoogste niveau in hun

Nadere informatie

Technische Commissie honkbal

Technische Commissie honkbal Technische Commissie honkbal Honk- en softbalvereniging Houten Dragons Versie 21-02-2002 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave Pagina 1 Voorwoord...2 2 Inleiding...2 3 Doelstelling...2 4 Taken voor de Technische

Nadere informatie

Jaarplan Keuzes hebben consequenties.

Jaarplan Keuzes hebben consequenties. Keuzes hebben consequenties Voorwoord KEUZES HEBBEN CONSEQUENTIES Vanuit het meerjarenbeleidsplan 2017 e.v. vloeien de jaarplannen voort. Voor u ligt het jaarplan 2017. Er zijn keuzes gemaakt waar de Judo

Nadere informatie

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP KNSB Verenigingsdag Papendal, 3 oktober 2015 MJOP Voorstellen David den Hartog Master sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Eigenaar Geeresteingroep (Woudenberg, Zeist, Amersfoort) Fysiotherapeut Jong

Nadere informatie

Selectiebeleid/teamindeling Jeugd

Selectiebeleid/teamindeling Jeugd Selectiebeleid/teamindeling Jeugd 2017-2018 02 jun 2017 Inleiding HGC streeft ernaar om de teamindelingen in de jeugd transparant, eerlijk en objectief te laten verlopen. De doelstelling hierbij is dat

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

HandbalSchool Brabant. 20 september 2015

HandbalSchool Brabant. 20 september 2015 HandbalSchool Brabant Onze missie: Missie en Visie Het bevorderen van (top)handbal binnen het NHV in het bijzonder Brabant en Zeeland door talentontwikkeling. Dit door het aanbieden van een opleidingsprogramma

Nadere informatie

Onderzoek naar het topsportklimaat in Vlaanderen

Onderzoek naar het topsportklimaat in Vlaanderen Onderzoek naar het topsportklimaat in Vlaanderen Is in Vlaanderen een klimaat aanwezig voor topsporters om goed te presteren? Met welke omgevingsfactoren hebben topsporters te maken en in hoeverre kunnen

Nadere informatie

DVO op weg naar de top

DVO op weg naar de top DVO op weg naar de top Ambitiedocument 2013-2016 Waarom dit plan? DVO heeft zich in de afgelopen drie jaren geleidelijk weten te ontwikkelen tot een stabiele korfballeague vereniging. Hoe mooi korfbal

Nadere informatie

Beste judoka en ouders/verzorgers

Beste judoka en ouders/verzorgers Beste judoka en ouders/verzorgers In deze brief vind je kort de belangrijkste informatie over TopJudo Amsterdam voor het seizoen 2016-2017, zoals trainingstijden, deelname aan wedstrijden en stages, de

Nadere informatie

2. TALENTONTWIKKELING BIJ DTS EDE

2. TALENTONTWIKKELING BIJ DTS EDE 2. TALENTONTWIKKELING BIJ DTS EDE 2.1 ONZE VISIE OP VOETBALLEN Speelwijze In het opleiden van onze jeugdspelers houden we rekening met de speelwijze van DTS Ede 1 (ons DTS- DNA ). Over het algemeen kenmerkt

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Werkwijze Selectie Commissie Onderzoek. Publieksversie: 23 februari 2017

Werkwijze Selectie Commissie Onderzoek. Publieksversie: 23 februari 2017 Werkwijze Selectie Commissie Onderzoek Publieksversie: 23 februari 2017 Achtergrond Wat er speelt Het leveren van topprestaties vergt onderzoek en innovatie (aantrekkelijk voor topsporters, coaches én

Nadere informatie

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio

Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio Talent inspireert Bouw mee aan een sportieve en culturele regio STERA De Stichting Top Events regio Alkmaar (STERA) stimuleert talentontwikkeling. Dit doet de stichting door top-events naar de regio Alkmaar

Nadere informatie

NHV HandbalScholen 2013. Beleid NHV HandbalSchool

NHV HandbalScholen 2013. Beleid NHV HandbalSchool NHV HandbalScholen 2013 Beleid NHV HandbalSchool Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inleiding 2. Aanleiding(en) 3. Het NHV-RTC: de NHV-HandbalSchool 4. Beleiduitgangspunten voor een NHV-HandbalSchool 5. De weg

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

De HandbalAcademie: voorloper op Papendal

De HandbalAcademie: voorloper op Papendal De HandbalAcademie: voorloper op Papendal Als één van de eerste sportbonden kon het Nederlands Handbal Verbond (NHV) jonge talenten een fulltime-trainingsprogramma aanbieden. In september 2006 ging op

Nadere informatie

Meerjaren Opleidingsplan

Meerjaren Opleidingsplan Meerjaren Opleidingsplan Format en handleiding - 1 - Meerjaren Opleidingsplan Format en handleiding Inleiding Een Meerjaren Opleidingsplan i beschrijft het programma voor de opleiding tot het vak van topsporter.

Nadere informatie

Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid

Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin 2013-2018 Uitgangspunten van beleid Technisch Beleidsplan LTC Zee en Duin Page 1 Inhoudsopgave: Technisch beleid: 1.1 Jeugdbeleid: 1.2 Plan van aanpak Jeugd selectieplan

Nadere informatie

Meisjes die voor dit project worden uitgenodigd voldoen of op fysiek vlak of in de boot aan talentprofiel P-7.

Meisjes die voor dit project worden uitgenodigd voldoen of op fysiek vlak of in de boot aan talentprofiel P-7. Het jaarplan dames talentontwikkeling is een praktische uitwerking van het talentontwikkelingsbeleid van de KNRB. Dit jaarplan is bedoeld om duidelijkheid en structuur te bieden aan atleten zodat zij zich

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum Besteding extra middelen topsport. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum Besteding extra middelen topsport. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl 1297736-173517-S

Nadere informatie

LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding. Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee

LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding. Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee LTAD model als kapstok voor talentbegeleiding Trainerscongres NLcoach, NSTV en KNSB Epe, 14 april 2012 Jeroen van der Lee Wie? Bewegingswetenschapper Programmamanager sportontwikkeling Trainer/coach (ST5)

Nadere informatie

JEUGDPLAN NEDERLAND JONGENS

JEUGDPLAN NEDERLAND JONGENS JEUGDPLAN NEDERLAND JONGENS Wat is het Jeugdplan Nederland? Sinds jaar en dag organiseert de KNVB het Jeugdplan Nederland (JPN). Het JPN, dat zowel voor jongens als voor meiden wordt aangeboden, is het

Nadere informatie

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn Nieuwsbrief -3- Januari 2011 Inhoudsopgave: Onderzoek sport en ontwikkeling voor kinderen Even voorstellen Wedstrijdverslag M

Nadere informatie

Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit

Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit Agnes Elling Topsport kan leiden tot eenzijdige identiteit De meeste sporttalenten zien zichzelf als topsporter en hebben er alles voor over om de top in hun tak van sport te bereiken. Het trainingsprogramma

Nadere informatie

Wat is Topsport Golf?

Wat is Topsport Golf? Wat is Topsport Golf? VVG in relatie tot de andere actoren Profliga Amateur jeugdopleiding Amateurs Belgian team KBGF VVG PGA VVG T O P S P O R T TOPSPORTSTRUCTUUR VVG Structuur Topsportbeleid VVG RAAD

Nadere informatie

Mountainbike. Version GdK Jaarplan Mountainbike page 1/9

Mountainbike. Version GdK Jaarplan Mountainbike page 1/9 - GdK page 1/9 - GdK Inhoud 1 Doelstellingen... 3 2 K-OTC Sittard... 3 3 Trainingen... 4 3.1 Trainingskampen... 4 4 Wedstrijden... 4 4.1 KNWU-gefaciliteerde wedstrijden 2018... 4 4.1.1 Kalender... 4 4.1.2

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Trainer-Coach 4. 1 mei Nieuwegein

Informatiebijeenkomst Trainer-Coach 4. 1 mei Nieuwegein Informatiebijeenkomst Trainer-Coach 4 1 mei 2017 - Nieuwegein Inhoud Welkom Kwalificatieprofiel Trainer-Coach 4 Leertraject Intakeprocedure/voorwaarden voor deelname Opleidingsprogramma en begeleiding

Nadere informatie

BondsVademecum Hoofdstuk Topsportreglement. Datum: 4 juli 2019.

BondsVademecum Hoofdstuk Topsportreglement. Datum: 4 juli 2019. BondsVademecum Hoofdstuk 2.04 - Topsportreglement Datum: 4 juli 2019. BondsVademecum hoofdstuk 2.04 - Topsportreglement 2/12 4 juli 2019 Inhoudsopgave pagina: Definities... 5 Artikel 1 - Inleiding... 7

Nadere informatie

Talentcoaching KNBB 2012. 1. Algemeen. 1.1. Inleiding: 1.2. Doelstelling: 1.3 Talenten:

Talentcoaching KNBB 2012. 1. Algemeen. 1.1. Inleiding: 1.2. Doelstelling: 1.3 Talenten: Talentcoaching KNBB 2012 1. Algemeen 1.1. Inleiding: Het vertrouwen van NOCNSF in het topsportprogramma KNBB-pool is bestendigd door het toekennen van een subsidie voor een talentcoach. De talentcoach

Nadere informatie

Specialistische begeleiding Trend % eens Trend % eens Trend % eens Beschikbaarheid 43% 100% Juiste niveau 43% 100% Beschikbaarheid.

Specialistische begeleiding Trend % eens Trend % eens Trend % eens Beschikbaarheid 43% 100% Juiste niveau 43% 100% Beschikbaarheid. Respons: 2 sporters 1 management 3 staf-coach 1 staf-medisch 0 staf-overig 0 staf-specialistische begeleiding Totaal: 7 respondenten Coaching Wedstrijden & Competities Specialistische begeleiding Trend

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland

Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Topsport 4 2. Wedstrijdsport 6 3. Breedtesport en sportparticipatie 6 4. Technische zaken en kadervorming 7 5. Communicatie, PR en marketing

Nadere informatie

Agenda. Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond. Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey

Agenda. Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond. Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey CTO Eindhoven Agenda Joop Vullers: voorzitter Nederlandse IJshockey Bond Paul Marx: voorzitter CTO-commissie ijshockey Tommie Hartogs/Robb Serviss: CTO talenttrainers 20.00 uur wedstrijd Ned U16 vs België

Nadere informatie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie

UZSC. Waterpoloschool. Samenspel Techniek Inzicht. Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes. Ontwikkeling Plezier Inspiratie Voor sporters 6 t/m 19 jaar UZSC Waterpoloschool Samenspel Techniek Inzicht Onder leiding van oud-bondscoach Johan Aantjes Ontwikkeling Plezier Inspiratie Opleiding voor jonge sporters UZSC speelt een

Nadere informatie

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind rafcelis.be Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Frisbeebond 2014-2016 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor het Meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur Bijlage 3 bij Statenvoorstel 61/10 Olympisch Plan Brabant: versterken sportinfrastructuur : mogelijke invulling Algemeen Naam voorstel Investeringsdomein Olympisch Plan Brabant:Versterken sportinfrastructuur

Nadere informatie

1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009

1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009 WIE DE JEUGD HEEFT, HEEFT DE TOEKOMST! (18-11-10) Inleiding 1. Beleidsplan Jeugd en Topgolf Golfclub De Haenen 2009 1.1 Doelstelling 1.2 De Jeugdcommissie 1.3 Beleidsstrategie 1.4 Hoofdactiviteiten 1.5

Nadere informatie

Statusreglement Topsporters

Statusreglement Topsporters Statusreglement Topsporters - Vastgesteld in de Algemene Vergadering van NOC*NSF d.d. 9 mei 2016 - Inwerkingtreding op 1 januari 2017 Considerans In dit reglement worden de procedure en criteria beschreven

Nadere informatie

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders?

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders? Communicatie Ouders spelen een grote rol in sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Een ouder is een rolmodel voor het kind, toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder. Niet

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0)

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0) Contourennota Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief 20 april 2009 (versie 1.0) INHOUDSOPGAVE Blz. 1. INLEIDING 3. 2. TOEKOMST SENIOREN SVMM VOETBAL

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie