Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht. Inleiding tot het burgerlijk recht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht. Inleiding tot het burgerlijk recht"

Transcriptie

1 Leerplandoelstellingen (GO!-onderwijs: 2008/062, 2008/063, 2008/065) DEEL 1 Burgerlijk recht Inleiding tot het burgerlijk recht Je kan het begrip recht (in eigen woorden) omschrijven. ( 1.1) Je kan de noodzaak en het belang illustreren van de behoefte aan rechtsregels. ( 1.2) Je kan de Belgische gerechtelijke organisatie (rechtbanken en hoven) schematisch voorstellen en toelichten. ( 1.3) Je kan de belangrijkste actoren van de gerechtelijke organisatie (bijvoorbeeld openbaar ministerie, procureur, onderzoeksrechter, parket ) herkennen en op basis van concrete situaties beknopt hun rol omschrijven. ( 1.4) Je kan de verschillende bronnen van het recht opsommen en met concrete voorbeelden illustreren. ( 1.5) Je kan het begrip recht in je eigen woorden omschrijven. Je kan uitleggen waarom er regels moeten zijn in de maatschappij. Je kan de rechtstakken binnen het nationaal recht herkennen. Je kan de grondwettelijke principes in je eigen woorden omschrijven. Je kan de Belgische staatsstructuur uittekenen en bespreken. Je kan de Belgische rechtbanken uittekenen en bespreken. Je kan de partijen in een rechtszaak herkennen en bespreken. Je kan de bronnen van het recht opsommen. Je kan voorbeelden geven van de bronnen van het recht. De persoon in de maatschappij Je kan de begrippen natuurlijke personen en rechtspersonen omschrijven en natuurlijke en rechtspersonen van elkaar onderscheiden. ( 2.1) Je kan de te vervullen formaliteiten met betrekking tot het begin en het einde van een persoon opzoeken en toelichten. ( 2.2.1) Je kan de begrippen naam, woonplaats en nationaliteit omschrijven en de procedure voor het aanvragen van een wijziging (van Je kan natuurlijke personen en rechtspersonen herkennen. Je kan de geboorte en het overlijden aangeven bij de juiste instanties. Je kan de begrippen naam, woonplaats, nationaliteit en adoptie omschrijven. Je kan de procedure voor een naamswijziging opzoeken. Je kan je rechten in verband met privacy opzoeken.

2 bijvoorbeeld naam of woonplaats) opzoeken en toelichten. ( 2.2.2) Je kan de Wet op de privacy opzoeken en de essentie ervan toelichten. ( 2.2.3) Je kan de begrippen onbekwaamheid en bekwaamheid omschrijven en in verband brengen met minderjarigheid. ( 2.3.1) Je kan de rechten en plichten van de minderjarige in zijn relatie met de meerderjarige betreffende goederen, zijn persoon (hoede- en bewakingsrecht), de school en het strafrecht opzoeken en toelichten. ( 2.3.2) Je kan andere vormen van onbekwaamheid omschrijven. ( 2.3.3) Je kan aangeven wanneer je bekwaam bent om iets te doen. Je kan de rechten en plichten van een minderjarige opzoeken. van de bronnen van het recht. De persoon in de familie Je kan de begrippen huwelijk en contract van huwelijk omschrijven. ( 2.4.1) Je kan de vereisten en de beletsels voor het afsluiten van een huwelijk opzoeken en toelichten. ( 2.4.2) Je kan de formaliteiten voor het afsluiten van een huwelijk opzoeken en toelichten. ( 2.4.3) Je kan de hoofdverplichtingen van het huwelijk opzoeken en toelichten. ( 2.4.4) Je kan andere samenlevingsvormen buiten het huwelijk opsommen en bondig omschrijven. ( 2.5) Je kan enkele huwelijksvermogenstelsels opzoeken en toelichten op basis van de kenmerken. ( 2.6.1) Je kan de te vervullen formaliteiten bij een wijziging van het huwelijksvermogenstelsels opzoeken en toelichten. ( 2.6.2) Je kan het begrip huwelijk omschrijven. Je kan de voorwaarden en formaliteiten voor het afsluiten van een huwelijk opzoeken. Je kan de verplichtingen van een huwelijk opzoeken. Je kan de huwelijksvermogensstelsels analyseren. Je kan andere samenlevingsvormen beschrijven. Je kan de procedure van de echtscheiding opzoeken. Je kan de gevolgen van een echtscheiding bespreken. Je kan bloedverwantschap en aanverwantschap aanduiden. Je kan een stamboom uittekenen.

3 Je kan procedures voor een echtscheiding opzoeken en toelichten. ( 2.7.1) Je kan gevolgen van een echtscheiding t.a.v. goederen, kinderen en de personen zelf, opzoeken en toelichten. ( 2.7.2) Je kan de begrippen bloedverwantschap, aanverwantschap omschrijven en met voorbeelden illustreren. ( 2.8.1) Erfrecht Je kan de basisprincipes van de erfregeling opzoeken en illustreren met voorbeelden. ( 2.8.2) Je kan de successierechten berekenen voor een aantal erfenissen. ( 2.8.3) Je kan de schenking onderscheiden van het testament. ( 2.8.4) Je kan wijzen van verkrijging (zoals testament, erfopvolging, schenking, overdracht, bezit) opsommen en met voorbeelden illustreren. ( 3.3.2) Je kan de begrippen vruchtgebruik en naakte eigendom omschrijven en het onderscheid illustreren. ( 3.3.5) Je kan de erfopties omschrijven. Je kan de ordes van het erfrecht herkennen. Je kan de begrippen vruchtgebruik en naakte eigendom omschrijven. Je kan de inhoud van een erfenis bepalen. Je kan de successierechten berekenen. Je kan de schenkingsrechten berekenen. Je kan het testament vergelijken met de schenking. Goederenrecht Je kan het juridisch begrip goed omschrijven. ( 3.1) Je kan de indelingen tussen goederen concretiseren en het belang van dit onderscheid illustreren. ( 3.2) Je kan het begrip eigendomsrecht illustreren. ( 3.3.1) Je kan het begrip goed omschrijven. Je kan de verschillende indelingen van goederen herkennen en illustreren met voorbeelden. Je kan het eigendomsrecht illustreren met voorbeelden.

4 Je kan wijzen van verkrijging opsommen en met voorbeelden illustreren. ( 3.3.2) Je kan de beperkingen op het eigendomsrecht omschrijven en met voorbeelden illustreren. ( 3.3.3) Je kan het begrip splitsing omschrijven en met voorbeelden illustreren. ( 3.3.4) Je kan de beperkingen van het eigendomsrecht met voorbeelden illustreren. Verbintenissenrecht Je kan het begrip verbintenis omschrijven en met concrete voorbeelden illustreren. ( 4.1) Je kan bronnen van verbintenissen opsommen, bondig omschrijven en met voorbeelden illustreren. ( 4.2) Je kan de modaliteiten hoofdelijkheid en deelbaarheid illustreren aan de hand van een voorbeeld. ( 4.3.1) Je kan de voornaamste gevolgen van verbintenissen uit contracten beknopt bespreken. ( 4.3.2) Je kan de voornaamste gevolgen van verbintenissen uit onrechtmatige daden beknopt bespreken. ( 4.3.2) Je kan de schriftelijke bewijsmiddelen en de niet-schriftelijke bewijsmiddelen in het burgerlijk recht opsommen en de waarde van deze bewijsmiddelen omschrijven. ( 4.4) Je kan oorzaken van het tenietgaan van verbintenissen summier omschrijven aan de hand van voorbeelden. ( 4.5) Je kan het begrip verbintenis omschrijven. Je kan het ontstaan van verbintenissen toelichten en met voorbeelden onderbouwen. Je kan uitleggen wat hoofdelijkheid en deelbaarheid is aan de hand van een voorbeeld. Je kan de gevolgen uit verbintenissen toelichten. Je kan de mogelijke bewijsmiddelen van verbintenissen opsommen. Je kan de belangrijkheid van bewijsmiddelen aangeven. Je kan het einde van een verbintenis met voorbeelden illustreren. Zekerheden

5 Je kan zekerheden begripsmatig omschrijven. ( 8.1) Je kan het onderscheid tussen persoonlijke en zakelijke zekerheden omschrijven. ( 8.2) Je kan het begrip borgstelling omschrijven en aan de hand van voorbeelden illustreren. ( 8.3.1) Je kan de gevolgen van de borgstelling tussen schuldeiser en borg enerzijds en tussen schuldenaar en borg anderzijds verduidelijken. ( 8.3.2) Je kan andere zekerheden (zoals pandgeving en voorrecht) omschrijven en illustreren met voorbeelden. ( 8.5) Je kan het begrip zekerheden omschrijven. Je kan het verschil aantonen tussen persoonlijke en zakelijke zekerheden. Je kan andere zekerheden (borgstelling, pandgeving, ) omschrijven en met voorbeelden illustreren. Contracten Je kan de begrippen koopcontract en huurcontract omschrijven. ( ) Je kan de geldigheidsvereisten opzoeken en herkennen. ( ) Je kan de rechten en plichten van de koper, verkoper, huurder en verhuurder opzoeken en toelichten. ( ) Je kan de bewijsmiddelen van een koop omschrijven. ( 5.4) Je kan mogelijke oorzaken van tenietgaan van een koopcontract opzoeken en illustreren aan de hand van concrete voorbeelden. ( 5.5) Je kan de duur van het huurcontract opzoeken en mogelijkheden om het huurcontract te beëindigen, opzoeken en toelichten. ( 7.4) Je kan het belang van het opmaken van een plaatsbeschrijving illustreren. ( 7.5) Je kan de begrippen koopcontract, huurcontract, verzekeringscontract, arbeidscontract en hypotheek in je eigen woorden noteren. Je kan de verschillende partijen in een contract aanduiden. Je kan de geldigheidsvereisten van een contract opsommen en aanduiden. Je kan de rechten en plichten van de verschillende partijen in een contracten opzoeken. Je kan de mogelijkheden van beëindigen van een contract opzoeken en bespreken. Je kan de bewijsmiddelen van een koop in eigen woorden noteren. Je kan verschillende soorten verzekeringen herkennen. Je kan een handelshuur vergelijken met een huishuur. Je kan het belang van een plaatsbeschrijving in eigen woorden verklaren.

6 Je kan de regelgeving in verband met de borgstelling opzoeken en toelichten. ( 7.6) Je kan in een handelshuurcontract typische verschillen met een contract voor huishuur herkennen en toelichten. ( 7.7) Je kan het begrip verzekeringscontract omschrijven en de verschillende partijen herkennen en toelichten. ( 6.1) Je kan verschillende verzekeringen onderscheiden en toelichten. ( 6.2) Je kan in een verzekeringscontract de rechten en plichten van de verschillende partijen opzoeken en toelichten. ( 6.3) Je kan het begrip hypotheek omschrijven. ( 8.4.1) Je kan de rechten van de schuldeiser (hypotheekverkrijger) opzoeken en toelichten. ( 8.4.2) Je kan de belangrijkheid van de openbaarheid (door inschrijving) van de hypotheek illustreren. ( 8.4.3) Je kan de gevolgen van een hypotheekcontract voor de partijen en voor derden bespreken. ( 8.4.4) Je kan uitleggen wat een borgstelling is. Je kan uitleggen waarom de openbaarmaking van een hypotheek belangrijk is. Je kan de gevolgen van een hypotheek voor derden verklaren. DEEL 2 Fiscaal recht De overheid en de belastingen Je kan de noodzaak van het heffen van belastingen omschrijven en de meest voorkomende belastingen opsommen en omschrijven. ( 12.1) Je kan uitleggen waarom belastingen geheven worden. Je kan enkele belastingen opsommen en omschrijven. De personenbelasting

7 Je kan de belangrijkste fiscale rechten en plichten van een zelfstandige opzoeken, toelichten en vergelijken met de loontrekkende. ( 12.2) Je kan de verschillende vormen van inkomsten onderscheiden, de basisprincipes van de personenbelasting omschrijven en illustreren en een eenvoudige belastingaangifte invullen. ( 12.3) Je kan het principe van de voorheffingen omschrijven en de grootte van de voorheffingen opzoeken (bedrijfsvoorheffing en roerende voorheffing) of via software bepalen (onroerende voorheffing). ( 12.4) Je kan het principe van de aftrekbaarheid van kosten (voor loontrekkende en zelfstandige) omschrijven, enkele voorbeelden van beroepskosten opzoeken en toelichten en werkelijke beroepskosten vergelijken met de forfaitaire kosten. ( 12.5) Je kan enkele vormen van belastingvermindering opzoeken en toelichten. ( 12.6) Je kan m.b.v. software simulaties maken en deze simulaties evalueren. ( 12.7) Je kan uit een aanslagbiljet relevante informatie afleiden. ( 12.8) Je kan opzoeken welke diensten een fiscaal raadgever kan vervullen. ( 12.9) Je kan het begrip personenbelasting in al zijn aspecten uitleggen. Je kan een onderscheid maken tussen de verschillende soorten inkomsten. Je kan het principe van de voorheffingen omschrijven. Je kan de voorheffingen bepalen in een specifieke situatie. Je kan het principe van de aftrekbaarheid van kosten omschrijven. Je kan enkele voorbeelden van beroepskosten opzoeken en toelichten. Je kan werkelijke beroepskosten vergelijken met de forfaitaire kosten. Je kan enkele vormen van belastingvermindering opzoeken en toelichten. Je kan de fiscale rechten en plichten van een zelfstandige opzoeken en toelichten. Je kan opzoeken welke diensten een fiscaal raadgever kan vervullen. Je kan de verschuldigde belastingen berekenen. Je kan een eenvoudige belastingaangifte invullen. Je kan m.b.v. software simulaties maken en deze simulaties evalueren. Je kan uit een aanslagbiljet relevante informatie afleiden.

8 De vennootschapsbelasting Je kan de werking van de vennootschapsbelastingen omschrijven en het principe van de voorafbetaling toelichten. ( 13.1) Je kan de tarievenstructuur in de vennootschapsbelasting opzoeken en toepassen. ( 13.2) Je kan een berekening van de vennootschapsbelasting uitvoeren en analyseren. ( 13.3) Je kan de werking van vennootschapsbelasting omschrijven. Je kan de tarieven van de vennootschapsbelasting opzoeken. Je kan een berekening van de vennootschapsbelasting uitvoeren. Je kan een berekening van vennootschapsbelasting bespreken. Je kan het principe van de voorafbetaling toelichten. BTW Je kan het BTW-mechanisme omschrijven en illustreren. ( 14.1) Je kan het BTW-mechanisme omschrijven. Je kan het systeem van de BTW met een voorbeeld verklaren. DEEL 3 Handelsrecht De handelaar en zijn verplichtingen Je kan het begrip kooplieden omschrijven en daden van koophandel opzoeken en verduidelijken. ( 9.1) Je kan de wet op de handelspraktijken en op de voorlichting en de bescherming van de consument opzoeken, toelichten en voor concrete situaties toetsen aan de wet ( 9.2) Je kan het verschil in bewijsvoering bij een handelaar en een niethandelaar weergeven ( 9.3) Je kan het begrip kooplieden omschrijven. Je kan het begrip daden van koophandel omschrijven. Je kan daden van koophandel herkennen en benoemen. Je kan de wet marktpraktijken en consumentenbescherming gebruiken om concrete situaties te beoordelen. Je kan de bewijsvoering bij een handelaar vergelijken met een niethandelaar.

9 Faillissement en gerechtelijk akkoord Je kan het begrip faillissement omschrijven; het belang van het gerechtelijk akkoord als een maatregel om het faillissement te voorkomen, opzoeken en toelichten; de voorziene procedure bij een faillissement opzoeken en toelichten; aantonen dat de oorzaken van een faillissement van diverse aard kunnen zijn (tegenslag, wanbeheer, onbekwaamheid...); enkele gevolgen van het faillissement omschrijven. ( 9.4) Je kan het begrip faillissement omschrijven. Je kan de procedure van een faillissement opzoeken en toelichten. Je kan enkele oorzaken van een faillissement benoemen. Je kan enkele gevolgen van een faillissement benoemen. Je kan enkele oplossingen voor een faillissement bespreken. DEEL 4 Sociaal recht Arbeidsovereenkomsten Je kan het begrip arbeidsovereenkomst omschrijven en verschillende vormen van arbeidsovereenkomsten onderscheiden. ( 10.1) Je kan noodzakelijke elementen in een arbeidsovereenkomst herkennen en toelichten. ( 10.2) Je kan in meerdere arbeidsovereenkomsten enkele belangrijke bepalingen opzoeken en toelichten. ( 10.3) Je kan in een arbeidsreglement enkele belangrijke elementen opzoeken en toelichten. ( 10.4) Je kan het begrip arbeidsovereenkomst omschrijven. Je kan verschillende vormen van een arbeidsovereenkomst benoemen. Je kan in een arbeidsovereenkomst enkele belangrijke gegevens aanduiden. Je kan in een arbeidsreglement enkele belangrijke elementen aanduiden. Je kan de rechten en plichten van een werknemer opzoeken en toelichten. Je kan verschillende vormen van schorsing illustreren met een voorbeeld.

10 Je kan minimaal 3 reglementeringen i.v.m. de rechten van de werknemer opzoeken, toelichten en in concrete situaties toepassen. ( 10.5) Je kan voorbeelden van een schorsing van een arbeidsovereenkomst opzoeken, toepassen in concrete situaties en toelichten. ( 10.6) Je kan enkele mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, opzoeken en toelichten. ( 10.7) Je kan enkele mogelijkheden tot beëindiging van een arbeidsovereenkomst opzoeken en toelichten. Sociale zekerheid Je kan de bestaansreden van de RSZ omschrijven, de algemene organisatie van de RSZ schematisch weergeven, verduidelijken hoe de RSZ gefinancierd wordt en de uitbetalingen verlopen. ( 11.1) Je kan voorbeelden van een tussenkomst van de RSZ omschrijven en de reglementering van minimum 1 tussenkomst opzoeken en in concrete situaties toepassen. ( 11.2) Je kan de belangrijkste rechten en plichten van de zelfstandige opzoeken, toelichten en vergelijken met de belangrijkste rechten en plichten van de loontrekkende. ( 11.3) Je kan de rol van het sociaal secretariaat omschrijven. ( 11.4) Je kan steunmaatregelen bij aanwerving van personeel opzoeken en de instellingen opzoeken die hiervoor bevoegd zijn. ( 11.5) Je kan een alternatieve tussenkomst van de overheid (via OCMWleefloon) opzoeken en toelichten. ( 11.6) Je kan omschrijven waarom de RSZ bestaat. Je kan de organisatie van de RSZ schematisch weergeven. Je kan de organisatie van de RSZ bespreken. Je kan de tussenkomst van de RSZ met voorbeelden illustreren. Je kan een alternatieve tussenkomst van de overheid opzoeken. Je kan de zelfstandige en de werknemer op vlak van sociale zekerheid vergelijken. Je kan de rol van een sociaal secretariaat omschrijven. Je kan steunmaatregelen bij het aanwerven van personeel opzoeken. Je kan een alternatieve tussenkomst van de overheid opzoeken.

ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING

ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING ECONOMIE: INLEIDING EN SITUERING 1. BEHOEFTEN EN BEHOEFTEBEVREDIGING...3 2. ECONOMIE...4 3. CONSUMEREN EN PRODUCEREN...5 3.1. CONSUMEREN...5 3.2. PRODUCEREN...5 4. SOORTEN GOEDEREN EN DIENSTEN...7 4.1.

Nadere informatie

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Boekhouden. Code + officiële benaming van de module. C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Boekhouden Code + officiële benaming van de module C 3 Burgerlijk, handels- en economisch recht Academiejaar 2015-2016 Semester 1 Studieomvang 6 studiepunten Totale studietijd 120 Aantal lestijden

Nadere informatie

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen.

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen. 4. Erfrecht L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - de basisprincipes van de erfregeling opzoeken en illustreren met voorbeelden; - de successierechten berekenen voor een aantal erfenissen; - de schenking

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1: INDELING VAN HET RECHT 3 1.1. Het publiekrecht 4 1.1.1. Het staatsrecht 4 1.1.2. Het administratief recht 5 1.1.3. Het strafrecht 6 1.1.4. Het fiscaal

Nadere informatie

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13

Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 7 Deel 0 ALGEMEEN RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Wat is recht? 15 1.2 Indelingen van het recht 16 A Privaatrecht publiekrecht 16 B Enkele andere indelingen 17 1.3 De bronnen van het recht 18 A Wetgeving

Nadere informatie

TV Toegepaste economie

TV Toegepaste economie LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: TV Toegepaste economie Specifiek gedeelte 6/3 lt/w Studierichting: Boekhouden-informatica Studiegebied: Handel Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Leerjaar: eerste en

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: Derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Secretariaat - talen Vak(ken): TV Toegepaste economie 3 lt/w

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: BURGERLIJK EN HANDELSRECHT Dit is een vakfiche burgerlijk en handelsrecht voor 3de graad bso kantoor/kantooradministratie en gegevensbeheer. Let op: de

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Handel. WW-s. (Vervangt 2002/271) (Vervangt 2002/131//1/M/SG/1/III/ /D/)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Handel. WW-s. (Vervangt 2002/271) (Vervangt 2002/131//1/M/SG/1/III/ /D/) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Handel Vak(ken): TV Toegepaste economie 6/6 lt/w Vakkencode: WW-s Leerplannummer:

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Secretariaat-talen. WW-s. (vervangt 2004/182)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Secretariaat-talen. WW-s. (vervangt 2004/182) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Secretariaat-talen Vak(ken): TV Toegepaste economie 4/2 lt/w Vakkencode: WW-s Leerplannummer:

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Secretariaat-talen. WW-s. (vervangt 2002/282)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Secretariaat-talen. WW-s. (vervangt 2002/282) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Secretariaat-talen Vak(ken): TV Toegepaste economie 4/2 lt/w Vakkencode: WW-s Leerplannummer:

Nadere informatie

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109)

Algemeen juridische beroepsvorming 4 ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) ALGEMEEN JURIDISCHE BEROEPSVORMING 4 (CJU01.4/CREBO:50109) sd.cju01.4.v3 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in

Nadere informatie

TSO 3de graad optie Handel 1 Toegepaste economie (1ste jaar: 6 lestijden/week, 2de jaar: 7 lestijden/week)

TSO 3de graad optie Handel 1 Toegepaste economie (1ste jaar: 6 lestijden/week, 2de jaar: 7 lestijden/week) TSO 3de graad optie Handel 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...2 Algemene doelstellingen...2 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...4 Burgerlijk- en handelsrecht...4 Sociale wetgeving...20 Fiscale wetgeving...34

Nadere informatie

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN

BENOEMDE OVEREENKOMSTEN BENOEMDE OVEREENKOMSTEN 1. Koop De koop is een overeenkomst waarbij een partij (de verkoper) zich ertoe verbindt dat de eigendom van een zaak over te dragen aan een andere partij (de koper), die zich op

Nadere informatie

Leerplandoelstellingen. Ik begin met een idee 8 blz. 1

Leerplandoelstellingen. Ik begin met een idee 8 blz. 1 Leerplandoelstellingen Ik begin met een idee 8 blz. 1 Je kan een eenvoudig ondernemingsplan (inclusief een marketingplan en een financieel plan) opstellen. ( 4.1) Je kan een overzicht geven van enkele

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Boekhouden-informatica. WW-s. (Vervangt 2002/267)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Boekhouden-informatica. WW-s. (Vervangt 2002/267) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Boekhouden-informatica Vak(ken): TV Toegepaste economie 6/3 lt/w Vakkencode: WW-s

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13

Inhoud WOORD VOORAF 3. Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 5 WOORD VOORAF 3 Deel 1 INLEIDING TOT HET RECHT 13 1 ALGEMENE INLEIDING 15 1.1 Verantwoording 15 1.2 Het begrip recht 16 1.2.1 Algemeen 16 1.2.2 Een geheel van algemeen geldende normatieve regels 17 1.2.3

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Handel. WW-s. (Vervangt 2004/178)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Handel. WW-s. (Vervangt 2004/178) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Handel Vak(ken): TV Toegepaste economie 6/6 lt/w Vakkencode: WW-s Leerplannummer:

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Boekhouden-informatica. WW-s. (Vervangt 2004/154)

SECUNDAIR ONDERWIJS TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar. Handel. Boekhouden-informatica. WW-s. (Vervangt 2004/154) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel Optie(s) Boekhouden-informatica Vak(ken): TV Toegepaste economie 6/3 lt/w Vakkencode: WW-s

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE

SECUNDAIR ONDERWIJS FUNDAMENTEEL GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Handel FUNDAMENTEEL GEDEELTE Optie(s): Kantoor Vak(ken): TV Toegepaste economie 1 e lj 3 lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17 Inhoud 1 Basisbegrippen in het burgerlijk recht 13 1.1 Inleiding 13 1.2 De plaats van het burgerlijk recht 13 1.3 Bronnen van het burgerlijk recht 15 1.4 Burgerlijk Wetboek en Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

De leerplandoelstellingen zijn rechtstreeks vertaald vanuit de leerplannen (GO! onderwijs) van volgende richtingen:

De leerplandoelstellingen zijn rechtstreeks vertaald vanuit de leerplannen (GO! onderwijs) van volgende richtingen: De leerplandoelstellingen werden vertaald naar een e doelstelling die voor de leerling verstaanbaar overkomt. De e doelstellingen zijn te vinden in het leerwerkboek. De leerplandoelstellingen zijn rechtstreeks

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs VR 2016 0912 DOC.1344/7 Bijlage 5 bij het besluit van de Vlaamse Regering van.../.../... tot wijziging van de indeling van studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs en van de

Nadere informatie

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32 Inhoud 1. Voorwoord 11 2. De schenking 13 A. Algemeen 13 Vraag 1 Wat is een schenking? 13 B. Vorm en voorwerp van de schenking 15 Vraag 2 Onder welke vorm kan men een schenking verrichten? 15 Vraag 3 Zijn

Nadere informatie

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs

Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA Bedrijfsbeheer. Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs Beroepsopleiding Studiegebied Handel BO HA 011 01.02.2017 Bedrijfsbeheer Opleidingsprofiel secundair volwassenenonderwijs REFERENTIEKADER: ERKENDE BEROEPSKWALIFICATIE: KAPPER- SALONVERANTWOORDELIJKE NIVEAU

Nadere informatie

INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT

INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT INLEIDING TOT HET BURGERLIJK RECHT Nicole HEIJERICK Notarieel Jurist, Docent Europese Hogeschool Brüssel, Gastdocent EHSAL Management School l.s.m. Trudo BREESCH Hoofdlector Katholieke Hogeschool Kempen,

Nadere informatie

CODES AARD VAN DE ZAAK A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a afwezigheid van personen b adoptie c homologatie adoptie d

CODES AARD VAN DE ZAAK A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a afwezigheid van personen b adoptie c homologatie adoptie d CODES AARD VAN DE ZAAK A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a afwezigheid van personen b adoptie c homologatie adoptie d nietigverklaring huwelijk e verzet tegen huwelijk f afstamming

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3 INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT.... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN.... 3 Inleiding.... 3 Hoofdstuk I. Onderscheid der goederen.... 4 Afdeling I. Belangrijkste indelingen.... 4 Afdeling II. Roerende en

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht

Inleiding. 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht I Inleiding 1 Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Burgerlijk recht Het burgerlijk recht, ook wel aangeduid als privaatrecht of civiel recht, regelt de juridische betrekkingen tussen burgers onderling.

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

Beknopte Inhoudstafel

Beknopte Inhoudstafel Beknopte Inhoudstafel Een gedetailleerde inhoudsopgave vindt U bij het begin van elk deel p. Algemene inleiding (Herman Nys)... 1 I. Wat is het recht?... 3 A. Oorsprong en noodzaak van het recht... 3 B.

Nadere informatie

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178)

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) sd.cju16.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. Inleiding 13. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud Inleiding 13 1 Enige grondbeginselen 15 1.1 Rechtsregels 16 1.1.1 Publiekrecht en privaatrecht 16 1.1.2 Dwingend en aanvullend (regelend) recht 17 1.1.3 Materieel en formeel recht 18 1.1.4 Objectief

Nadere informatie

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1 Deel I. Privaatrechtelijke aspecten..... 1 Hoofdstuk 1. Wettelijk kader van het samenwonen.... 3 1. Wet inwerkingtreding......... 5 2. Civielrechtelijk begrip wettelijke samenwoning..... 5 3. Verklaring

Nadere informatie

Boek I. Personen... 1 Titel I. Genot en verlies van de burgerlijke rechten... 1 Hoofdstuk I. Genot van de burgerlijke

Boek I. Personen... 1 Titel I. Genot en verlies van de burgerlijke rechten... 1 Hoofdstuk I. Genot van de burgerlijke Burgerlijk wetboek van 21 maart 1804.......................... 1 Inleidende titel. Bekendmaking, gevolgen en toepassing van de wetten in het algemeen.......................... 1 Boek I. Personen...............

Nadere informatie

Inleidende titel. Bekendmaking, gevolgen en toepassing van de wetten in het algemeen.

Inleidende titel. Bekendmaking, gevolgen en toepassing van de wetten in het algemeen. Burgerlijk wetboek van 21 maart 1804 1 Inleidende titel. Bekendmaking, gevolgen en toepassing van de wetten in het algemeen........................... 1 Boek I. Personen............... 1 Titel I. Genot

Nadere informatie

Aard van de zaak. 3 Raadsheren 1 Raadsheer A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN

Aard van de zaak. 3 Raadsheren 1 Raadsheer A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN 3 Raadsheren 1 Raadsheer A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a. afwezigheid van personen 11 kamer-9u00 11 ter kamer-9u00 en 10u00 b. adoptie 11 kamer-9u00 11 ter kamer-9u00 en 10u00

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

Wijzigde uw (gezins)situatie in de loop van 2013? Ja Neen. Naam van de echtgeno(o)t(e) of van de wettelijk samenwonende 1

Wijzigde uw (gezins)situatie in de loop van 2013? Ja Neen. Naam van de echtgeno(o)t(e) of van de wettelijk samenwonende 1 A A N G I F T E I N D E P E R S O N E N B E L A S T I N G V E R T R O U W E L I J K D O S S I E R I N K O M S T E N J A A R 2 0 1 3 A A N S L A G J A A R 2 0 1 4 N A A M : D E Z E V R A G E N T L I J S

Nadere informatie

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar VERMOGENSRECHT Tekst & Commentaar INHOUD Voorwoord Auteurs Lijst van afkortingen V VII XVII BOEK 3. VERMOGENSRECHT IN HET ALGEMEEN 1 Titel 1. Algemene bepalingen (art. 1-31) 3 Afdeling 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Diplomalijn Examen Niveau Juridisch Vermogensrecht hbo Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Nadere informatie

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19

Inhoud Definitie Eigensoortige en gemengde overeenkomsten 19 Woord vooraf 13 Inleiding 15 1. Belang van het algemeen verbintenissenrecht 15 2. Benoemde en onbenoemde overeenkomsten 15 2.1 Omschrijving 15 2.2 Benoemde overeenkomsten in het Burgerlijk Wetboek 16 2.3

Nadere informatie

RECHT DERDE GRAAD SECRETARIAAT-TALEN

RECHT DERDE GRAAD SECRETARIAAT-TALEN RECHT DERDE GRAAD SECRETARIAAT-TALEN (COMPLEMENTAIR GEDEELTE) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL September 2010 Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als 18-jarige

Uw rechten en plichten als 18-jarige Uw rechten en plichten als 18-jarige Hoofdstuk 5 Een 18 de verjaardag is vaak een mijlpaal waarop men zelfstandiger en onafhankelijker wordt, maar het is ook het moment van wettelijke meerderjarigheid.

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 9 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3 1.3

Nadere informatie

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3

inhoudstafel Hoofdstuk 1 Samenwonen 9 Hoofdstuk 2 Huwen 29 Hoofdstuk 3 Het samenlevingscontract 53 Voorwoord 3 voorwoord Samenleven met een partner, een broer, een beste vriend, de ouders... kan verschillende vormen aannemen. Het huwelijk is enkel mogelijk binnen een partnerrelatie, maar men kan ook opteren om

Nadere informatie

1 e KAMER MA VM (inleidingen 9.00u.) MA NM DI VM. 1 e BIS KAMER iedere 1e en 3e maandag van de maand: 1 e TER KAMER MA NM

1 e KAMER MA VM (inleidingen 9.00u.) MA NM DI VM. 1 e BIS KAMER iedere 1e en 3e maandag van de maand: 1 e TER KAMER MA NM 1 e KAMER (inleidingen 9.00u.) 1 e BIS KAMER iedere 1e en 3e maandag van de maand: 1 e TER KAMER ZAAL A ZAAL I ZAAL E A.3 ZAKENRECHT a onroerende goederen b roerende goederen d mede-eigendom e erfdienstbaarheden

Nadere informatie

Titel VII. (...) Afstamming... 26

Titel VII. (...) Afstamming... 26 Burgerlijk wetboek van 21 maart 1804....................... 1 Inleidende titel. Bekendmaking, gevolgen en toepassing van de wetten in het algemeen.. 1 Boek I. Personen............... 1 Titel I. Genot en

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 VII Inhoudsopgave VOORWOORD 00 INLEIDING 00 HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 Afdeling 1 Roerende en onroerende goederen 00 1/ Belang van deze indeling 00 2/ Onroerende goederen 00

Nadere informatie

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL?

DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET VRUCHTGEBRUIK: VAN DE HEMEL NAAR DE HEL? Wij hebben hiervoor al de situatie van de langstlevende echtgenoot besproken en het belang om met zijn aanwezigheid rekening

Nadere informatie

DEEL 3. Wettelijk samenwonen

DEEL 3. Wettelijk samenwonen DEEL 3 Wettelijk samenwonen DE RECHTEN VAN HET PAAR 1 Procedure Wettelijk samenwonen houdt het midden tussen samenwonen zonder meer (zonder bescherming voor de partners) en het huwelijk (dat de echtgenoten

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 11. 1 Beweegreden voor de oprichting van een managementvennootschap. 2 Managementvennootschap en oprichting 27

Inhoud. Inleiding 11. 1 Beweegreden voor de oprichting van een managementvennootschap. 2 Managementvennootschap en oprichting 27 Inhoud Inleiding 11 DEEL I JURIDISCHE EN FISCALE ASPECTEN 1 Beweegreden voor de oprichting van een managementvennootschap 17 2 Managementvennootschap en oprichting 27 Vraag 1 Kan ik mijn managementvennootschap

Nadere informatie

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze

samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze samenlevingsvormen Voor en nadelen van uw keuze Samenlevingsvormen : inhoud Enkele cijfers Inleiding : welke vormen van samenleven zijn er Feitelijk samenwonen Wettelijk samenwonen Huwen Enkele beschouwingen

Nadere informatie

TITLE Feitelijke vereniging of VZW?

TITLE Feitelijke vereniging of VZW? TITLE Feitelijke vereniging of VZW? District 1620 Training Assembly van 24 maart 2018 Guy van Hoye Feitelijke vereniging VOORDEEL Er gelden geen wettelijke of administratieve verplichtingen voor die verenigingsvorm.

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel

Beknopte inhoudstafel REVEVR_VB_13001_2013.book Page V Monday, August 5, 2013 9:32 AM Beknopte inhoudstafel Een gedetailleerde inhoudsopgave vindt u bij het begin van elk deel p. Algemene inleiding (Herman Nys)...1 I. Wat is

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT A.J.T. - MEMO'S - nr. 1. BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT Ingrid D'HAEYER Adjunct-hoofdadviseur Juridische Zaken NV KBC Bank INHOUD DEEL I. BELGISCH INTERNATIONAAL PRIVAATRECHTELUK PROCESRECHT Hoofdstuk

Nadere informatie

DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1. Hoofdstuk 1. Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6

DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1. Hoofdstuk 1. Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6 INHOUDSTAFEL DEEL 1. ALGEMENE SITUERING VAN HET VOORLOPIG BEWIND 1 Waarom voorlopig bewind? 5 1. Preventief 5 2. Curatief 6 Voorlopig bewind vergeleken met enkele andere mogelijke oplossingen 9 1. Aflijning

Nadere informatie

1.1 Wetgeving Nationale wetgeving Het internationale recht Rechtspraak Gewoonte 22 1.

1.1 Wetgeving Nationale wetgeving Het internationale recht Rechtspraak Gewoonte 22 1. 7 INLEIDING 13 Deel 1 Fundamentele elementen van het HANDELS- EN economisch recht 17 1 DE BRONNEN VAN HET ECONOMISCH RECHT 19 1.1 Wetgeving 19 1.1.1 Nationale wetgeving 19 1.1.2 Het internationale recht

Nadere informatie

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten INLEIDING...1 HET ZAKENRECHT GESITUEERD BINNEN HET VERMOGENSRECHT...1 HET BELANG VAN HET ZAKENRECHT...2 BEGRIPPEN ZAAK GOED VERMOGEN...3 HOOFDSTUK 1: DE LEER VAN

Nadere informatie

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Ten geleide... enkele cijfers...

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht... Ten geleide... enkele cijfers... v De Bibliotheek Handelsrecht Larcier................................. Voorwoord bij de Reeks Vennootschaps- en Financieel Recht............... i iii Ten geleide... enkele cijfers.........................................

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL RLLL/EXT/ADV/006bijl5 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED HANDEL Opleiding Bedrijfsbeheer BO HA 001 (Ontwerp) Bijlage bij het Vlor-advies Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader...

Nadere informatie

hoofdstuk 12 Conclusie

hoofdstuk 12 Conclusie hoofdstuk 12 249 Tot slot vindt u een samenvattend overzicht met de belangrijkste verschilpunten tussen huwen, wettelijk samenwonen en feitelijk samenwonen binnen de verschillende domeinen die doorheen

Nadere informatie

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen Erfopvolging in de praktijk Wedersamengestelde gezinnen Diane 55 jaar en marketing manager Bart 56 jaar en zaakvoerder eigen IT-bedrijf Geen kinderen, wel 1 broer en 1 zus Eigen appartement wordt verhuurd

Nadere informatie

A. IN BURGERLIJKE, HANDELSZAKEN EN FAMILIEZAKEN

A. IN BURGERLIJKE, HANDELSZAKEN EN FAMILIEZAKEN A. IN BURGERLIJKE, HANDELSZAKEN EN FAMILIEZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a. afwezigheid van personen 11 ter kamer-9u en 1u donderdag b. adoptie 11 ter kamer-9u en 1u donderdag c. homologatie adoptie 11 ter

Nadere informatie

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1 Inhoudstafel Inhoudstafel WAARSCHUWING................................................ HANDLEIDING.................................................. vii ix DEEL 1 Inleiding....................................................

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK WETTELIJKE SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK BOEK III TITEL Vbis WETTELIJKE SAMENWONING Artikel 1475 Onder wettelijke samenwoning wordt verstaan de toestand van samenleven

Nadere informatie

de EERSTE KAMER en de EERSTE BIS KAMER nemen kennis van de zaken betreffende:

de EERSTE KAMER en de EERSTE BIS KAMER nemen kennis van de zaken betreffende: de EERSTE KAMER en de EERSTE BIS KAMER nemen kennis van de zaken betreffende: A.3 ZAKENRECHT a. onroerende goederen b. roerende goederen c. burenhinder d. mede-eigendom e. erfdienstbaarheden f. andere

Nadere informatie

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Annick Buggenhout Adviseur Estate Planning 18/10/2014 1 Agenda Uitgangspunt (praktijkvoorbeeld) Geen planning:

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben Hoe: men doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar één van beide partners woont

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN

HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONENDEN FEITELIJK SAMENWONENDEN Wie: 2 ongehuwde personen die minstens 18 jaar zijn en geen dichte verwantschap hebben 2 ongehuwde personen die minimum 18 jaar zijn en bekwaam zijn om een contract af te sluiten contract ook enkel mogelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Administratie & boekhouding

Hoofdstuk 1: Administratie & boekhouding Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Administratie & boekhouding Hoofdelijke aansprakelijkheid voor sociale en fiscale schulden aannemer: inhoudingsplicht... 2 Jaarrekening: omvangcriteria voor kmo-vennootschappen....

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 1. Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7. Inleidende opmerkingen 9.

Inhoud. Lijst van afkortingen 1. Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7. Inleidende opmerkingen 9. Inhoud Lijst van afkortingen 1 Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7 Inleidende opmerkingen 9 Algemeen 11 Opschrift 23 Titel 1 Algemene bepalingen 25 Titel 2 Het

Nadere informatie

Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak

Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak Samenlevingsvormen Verschillen op juridisch, fiscaal en sociaal vlak Bart Chiau 22 april 2014 Studieavond Kempische Verzekeringskring vzw ERGO slide master 2010 1 Inleiding: cijfers Samenwonen Feitelijk

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

op Consulaat in Nederland: allen mogelijk indien beide partners niet de Nederlandse nationaliteit hebben

op Consulaat in Nederland: allen mogelijk indien beide partners niet de Nederlandse nationaliteit hebben Personen- en Familierecht Samenleven als geliefden in Nederland In Nederland samenleven met partner: 3 mogelijkheden: Huwelijk of Geregistreerd Samenwonen met Samenlevingcontract Samenwonen zonder Samenlevingscontract

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 p. Inhoud... V Titel 1. Juridische aspecten.... 1 Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 Hoofdstuk 2. Algemene beschouwingen over de schenking onder de levenden... 2 Afdeling 1. Definitie...... 2 Afdeling 2. Grondvereisten

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling M&D Seminars Onderwerp Studiedag beleggingsverzekeringen - meerkeuzevragenlijst Datum 18 september 2001 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk IV. Ongeldigheid van het huwelijkscontract... 48 TITEL II DE VERSCHILLENDE HUWELIJKSSTELSELS... 51

INHOUD. Hoofdstuk IV. Ongeldigheid van het huwelijkscontract... 48 TITEL II DE VERSCHILLENDE HUWELIJKSSTELSELS... 51 INHOUD BOEK VIII. HUWELIJKSSTELSELS.... 1 Inleiding... 3 TITEL I HET HUWELIJKSCONTRACT.... 5 Hoofdstuk I. Inleiding.... 5 Hoofdstuk II. Inhoud van het huwelijkscontract.... 10 Afdeling I. Huwelijksovereenkomsten....

Nadere informatie

De 100 meest begeerde fiscale tips!

De 100 meest begeerde fiscale tips! De 100 meest begeerde fiscale tips! Voor al wie belastingontwijking een mensenrecht vindt, 100 haalbare en praktische fiscale tips. Iven De Hoon Inhoudsopgave DEEL 1 Twintig tips voor elke Belg, ook de

Nadere informatie

MATERIE BEVOEGDHEID TOEPASSELIJK RECHT EXEQUATUR EXTRA Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 WbIPR Art. 39 WbIPR Boek blz.

MATERIE BEVOEGDHEID TOEPASSELIJK RECHT EXEQUATUR EXTRA Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 WbIPR Art. 39 WbIPR Boek blz. Bestaan en afwezigheid Boek blz. 420 Art. 41 Art. 39 Boek blz. 419 Naam Art. 36 Art. 37 - vaststelling Art. 39 Boek blz. 426 Art. 38 - verandering Staat en bekwaamheid Art. 3, Art. 32 Art. 34 Art. 39 Boek

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15

Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15 Voorwoord 13 Hoofdstuk I. Algemene inleiding 15 Afdeling 1. Het privaatrecht, wat is dat? 15 1. Objectief recht vs. subjectief recht 15 I. Algemeen 15 II. Objectieve benadering het objectief recht 15 III.

Nadere informatie

WETTELIJKE SAMENWONING INFOBROCHURE

WETTELIJKE SAMENWONING INFOBROCHURE WETTELIJKE SAMENWONING INFOBROCHURE Sinds 1 januari 2000 trad de wet op de wettelijke samenwoning in voege. Hierdoor kunnen samenwonenden een juridische zekerheid bekomen die vergelijkbaar is met deze

Nadere informatie

A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN

A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A. IN BURGERLIJKE EN HANDELSZAKEN A.1 STAAT DER PERSONEN a. afwezigheid van personen 11 ter kamer-9u00, 10u00 en 11u00 donderdag b. adoptie 11 ter kamer-9u00, 10u00 en 11u00 donderdag c. homologatie adoptie

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht

Inhoudstafel. Deel I. Gemeen recht Deel I. Gemeen recht Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen (1-29) Afdeling 1. Definitie en situering (1-14) Afdeling 2. Algemene geldigheidsvoorwaarden (15-25) Afdeling 3. Bewijs (26-29) Hoofdstuk 2. Duur en

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP?

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 1. Begrippen 1.1. Het begrip eenmanszaak Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is voor de activiteiten

Nadere informatie

BEDRIJFSBEHEER BEDRIJFSBEHEER THEORIE + OEFENINGEN

BEDRIJFSBEHEER BEDRIJFSBEHEER THEORIE + OEFENINGEN BEDRIJFSBEHEER BEDRIJFSBEHEER THEORIE + OEFENINGEN WWW.BEDRIJFSBEHEERDIPLOMA.BE 1. INHOUDSOPGAVE 2. Het examen 6 2.1 Hoe inschrijven? 6 2.2 Waar vinden de examens plaats? 7 2.3 Wanneer nemen de examens

Nadere informatie

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten

Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten Samenwonen of huwen? Deel 2 Op weg naar een gelijkschakeling, maar toch nog belangrijke verschilpunten In onze vorige nieuwsbrief hebben we de verschillende samenwoningsvormen onder de loep genomen: Wat

Nadere informatie

VERDELING MATERIES PER KAMER per

VERDELING MATERIES PER KAMER per A.1 STAAT DER PERSONEN VERDELING MATERIES PER KAMER per 1.09.2012 Collegiaal Alleenzetelend a. afwezigheid van personen 11 11bis -11 ter 11q b. adoptie 11 11bis -11 ter 11q c. homologatie adoptie 11 11bis

Nadere informatie

DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP

DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP Woord vooraf V I DE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK - BEGRIP 1 1. Inleiding 1 2. Het begrip rechtspersoon 3 2.1. Algemeen 3 2.2. Afgescheiden doelstelling 4 2.3. Afgescheiden vermogen 5 2.4. Duurzaamheid

Nadere informatie

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus

Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus Het wel en wee van de vzw Deel 4 De vzw en de fiscus William Wils, accountant De vzw en de fiscus Rechtspersonenbelasting Belasting over de toegevoegde waarde Schenkingsrechten Registratierechten Rechtspersonenbelasting

Nadere informatie