CVW WORKSHOP. Microsoft Office Word Ga niet door het lint

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CVW WORKSHOP. Microsoft Office Word Ga niet door het lint"

Transcriptie

1 CVW WORKSHOP Microsoft Office Word 2007 Ga niet door het lint

2 De inhoud van de workshop: Korte informatie over Word 2007 Kennismaking met het lint Gangbare opdrachten vinden Een nieuwe bestandsindeling

3 Korte informatie over Word 2007 Word 2007 is iets nieuws. Bij het eerste gebruik van Word 2007 wordt u vermoedelijk verrast door het nieuwe uiterlijk waaraan u wel even zult moeten wennen. Vanmiddag toon ik u hoe u optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden van deze versie van Word.

4 Kennismaking met het lint De meeste veranderingen hebben betrekking op het lint, het gebied dat de bovenkant van het Word venster bestrijkt. Op het lint worden de meest gebruikte opdrachten op de voorgrond geplaatst, zodat u niet in het programma op zoek hoeft naar de functies die u altijd gebruikt. Waarom deze verandering? U gemakkelijker en sneller te kunnen laten werken.

5 Het lint gebruiken voor het uitvoeren van veel voorkomende bewerkingen Het lint voorziet in gebruiksgemak en brengt alle veel voorkomende opdrachten op één locatie bijeen. Zo kunt u tekst knippen en plakken met behulp van de opdrachten die op het tabblad Start worden weergegeven tekstopmaak wijzigen met behulp van opmaakprofielen de achtergrondkleur van een pagina wijzigen door gebruik te maken van het tabblad Pagina-indeling.

6 Wat staat er op het lint? Een kennismaking met de drie delen van het lint. Dat zijn de: tabbladen groepen opdrachten Tabbladen: het lint is langs de bovenkant voorzien van zeven basis tabbladen. Elk tabblad vertegenwoordigt een activiteitengebied. Uitbreiding is mogelijk. Groepen: elk tabblad kent een aantal verschillende groepen waarin aan elkaar verwante items zijn gegroepeerd. Opdrachten: een opdracht is een knop, een menu of een vak waarin u informatie kunt invoeren.

7 Startpictogrammen voor dialoogvensters in groepen Het kan zijn dat u een bepaalde functie of opdracht uit een eerdere versie van Word niet meteen kunt vinden. Geen nood! Sommige groepen zijn rechts onder in de hoek voorzien van een kleine diagonale pijl. Dit is het startpictogram voor dialoogvensters. Klik hierop als u meer opties wilt weergeven die zijn gerelateerd aan de desbetreffende groep. Deze worden weergegeven in een dialoogvenster of taakvenster dat u mogelijk zult herkennen uit een vorige Word-versie.

8 Aanvullende tabbladen worden automatisch weergeven In de nieuwe versie van Word worden bepaalde tabbladen alleen weergegeven wanneer u deze nodig hebt. Stel, u hebt een afbeelding ingevoegd. Nu wilt u er meer mee doen. Het kan zijn dat u de tekstterugloop om de afbeelding wilt wijzigen of dat u de afbeelding wilt bijsnijden. Waar vindt u deze opdrachten?

9 Aanvullende tabbladen worden automatisch weergeven In de nieuwe versie van Word worden bepaalde tabbladen alleen weergegeven als u deze nodig hebt. U hoeft deze niet langer zelf te zoeken, maar gaat in plaats daarvan als volgt te werk: Selecteer de afbeelding. De Hulpmiddelen voor afbeeldingen worden weergegeven. Klik op het tabblad Opmaak. Er worden aanvullende groepen en opdrachten weergegeven voor het werken met afbeeldingen, zoals de groep Afbeeldingstijlen.

10 De miniwerkbalk - 1 Sommige opmaak opdrachten zijn zo handig dat u ze altijd binnen bereik wilt hebben, wat u ook doet. Stel, u wilt snel tekst opmaken, maar u bevindt zich op het tabblad Pagina-indeling. U zou op het tabblad Start kunnen klikken, zodat de opmaakopties worden getoond. Er is echter een snellere methode.

11 De miniwerkbalk - 2 Sommige opmaak opdrachten zijn zo handig dat u ze altijd binnen bereik wilt hebben, wat u ook doet. 1 Selecteer de tekst door met de muis te slepen en wijs vervolgens de selectie aan. 2 De miniwerkbalk wordt vervaagd weergegeven. Wanneer u de miniwerkbalk aanwijst, wordt deze scherp weergegeven en kunt u op een opmaakoptie op deze werkbalk klikken.

12 De werkbalk Snelle toegang De werkbalk Snelle toegang is het kleine gebied links boven het lint. De werkbalk bevat de opdrachten die u elke dag opnieuw gebruikt: Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw. In de afbeelding is weergegeven hoe u uw favoriete opdrachten op de werkbalk Snelle toegang kunt plaatsen, zodat u deze altijd binnen handbereik hebt, ongeacht op welk tabblad u zich bevindt. U kunt ook knoppen van de werkbalk Snelle toegang verwijderen.

13 Het lint tijdelijk verbergen Het lint is de centrale plaats waarop u alles moeiteloos kunt vinden Soms hoeft u echter niets te vinden. U wilt gewoon aan de slag met uw document en hebt daar meer ruimte voor nodig. In dergelijke gevallen laat het lint zich gelukkig net zo eenvoudig verbergen als weergeven.

14 Het lint tijdelijk verbergen Het lint is de centrale plaats waarop u alles moeiteloos kunt vinden Dat doet U als volgt: 1. Dubbelklik op het actieve tabblad, de groepen verdwijnen zodat er meer ruimte beschikbaar komt. 2. Als u alle opdrachten opnieuw wilt weergeven, dubbelklikt u op het actieve tabblad waardoor de groepen weer verschijnen.

15 Het toetsenbord gebruiken Gebruikers die daar een voorkeur voor hebben, kunnen natuurlijk ook het toetsenbord gebruiken. Door het nieuwe ontwerp met het lint zijn ook de sneltoetsen gewijzigd. Deze verandering brengt twee voordelen ten opzichte van vorige versies van Office-programma's met zich mee: Elke knop op het lint heeft een sneltoets. Voor de sneltoetsen zijn vaak minder toetsen nodig.

16 Het toetsenbord gebruiken De nieuwe sneltoetsen hebben ook een nieuwe naam: toetstips. Als u die wilt gebruiken drukt u eerst op de ALT-toets, waarna alle toetstip aanduidingen verschijnen. Vervolgens: 1. Druk op de toets voor het tabblad dat u wilt weergeven. Druk bijvoorbeeld op S voor het tabblad Start, waardoor alle toetstips voor de opdrachten op dat tabblad weergegeven. 2. Druk op de toetstip voor de gewenste opdracht.

17 Het toetsenbord gebruiken Hoe zit het met de oude sneltoetsen? De sneltoetsen die met de CTRL-toets beginnen zijn hetzelfde gebleven als in de vorige versies van Word. Voorbeelden hiervan zijn CTRL+C voor kopiëren en CTRL+ALT+1 voor Kop 1. U kunt de oude snelkoppelingen die gebruikmaken van de toetsencombinatie ALT+ voor het openen van menu's en het uitvoeren van opdrachten in vorige versies van Word nog steeds gebruiken. Aangezien de oude menu's niet langer beschikbaar zijn, beschikt u niet over aanduidingen op het scherm voor de letters die u moet gebruiken. U moet de toetsencombinatie dus uit het hoofd kennen als u deze wilt gebruiken.

18 Gangbare opdrachten vinden

19 Gangbare opdrachten vinden Waar vindt u de meest gangbare opdrachten? Zoals bijvoorbeeld de opdracht voor het maken van een document, voor het toepassen van opsommingtekens en opmaakprofielen of voor het uitvoeren van een spellingcontrole of afdrukken? U zult zien dat de opdrachten in het nieuwe programma zich precies daar bevinden waar u die nodig hebt.

20 Beginnen met de Microsoft Office-knop Wat is er gebeurd met het menu Bestand? Klik op de Microsoft Office knop om daarachter te komen. De Microsoft Office knop is voortaan de plaats waarop u in Word begint. Wanneer u op die knop drukt, wordt er een menu weergegeven dat u kunt gebruiken voor het maken, openen en opslaan van documenten.

21 Opsommingstekens, nummers en meer Als u een document hebt geopend en uw tekst hebt getypt, zult u deze tekst willen opmaken. Veel bekende opmaakopdrachten bevinden zich in de groep Lettertype op het tabblad Start: Vet, Cursief, Tekengrootte, enzovoort. Daarnaast vindt u hier nog een aantal andere handige opdrachten.

22 Opsommingstekens, nummers en meer Als u een document hebt geopend en uw tekst hebt getypt, zult u deze tekst willen opmaken. U vindt hier bijvoorbeeld ook de groep Alinea die in de afbeelding is afgebeeld. Deze groep bevat de benodigde opdrachten voor lijsten met opsommingtekens, genummerde lijsten en lijsten met meerdere niveaus. Daarnaast vindt u hier de opdrachten voor inspringen en uitlijnen.

23 Hoe zit het met stijlen? Wilt u gebruikmaken van opdrachten voor een meer uitgebreide opmaak dan de opmaak te beperken tot Vet en Cursief? Dan moet u zeker kennis maken met de stijlen in de nieuwe versie van Word. U kunt een kant-en-klare snelle stijl, of een stijl die u reeds eerder hebt gemaakt, kiezen.

24 Hoe zit het met stijlen? Werken met stijlen doet u op het tabblad Start in de groep Stijlen. De afbeelding toont hoe u de gewenste stijl kunt weergeven. 1 Snelle stijlen zijn kant-en-klare, professioneel ogende stijlen die u snel en eenvoudig kunt toepassen. Deze zijn in de nieuwe versie van Word van een nieuwe look voorzien. 2 3 Klik op deze knop als u verschillende andere kant-en-klare stijlen wilt weergeven. Klik op het startpictogram voor dialoogvensters als u het venster Stijlen wilt openen.

25 Opmaak kopiëren/plakken Een andere snelle opmaakopdracht is Opmaak kopiëren/ plakken. Deze opdracht staat helemaal links op het tabblad Start in de groep Klembord. De opdracht Opmaak kopiëren/plakken is een snelle manier om opmaak van het ene tekstgedeelte over te brengen op het andere. Daarvoor plaatst u de cursor in de tekst waarvan u de opmaak wilt kopiëren en klikt vervolgens op de knop Opmaak kopiëren/plakken. Door te dubbelklikken op Opmaak kopiëren/plakken blijft de functie ingeschakeld en kunt u de opmaak op meer dan één plaats aanbrengen. Selecteer vervolgens de tekst waarop u de nieuwe opmaak wilt toepassen. Opnieuw op de knop of op ESC klikken schakelt Opmaak kopiëren/plakken uit.

26 Afbeeldingen, hyperlinks, koptekst en voettekst invoegen Als u de tekst wilt verfraaien, kunt u afbeeldingen, grafieken of vormen in het document opnemen. Het tabblad Invoegen voorziet in een schat aan toegevoegde informatie. Dit zijn niet de enige opdrachten op dit tabblad. Dit tabblad bevat ook de opdrachten Tabellen, Hyperlink, Koptekst en Voettekst. Daarnaast vindt u opdrachten voor paginanummers, tekstvakken en WordArt. Deze opdrachten worden niet in de afbeelding weergegeven.

27 In- of uitzoomen Wanneer u iets hebt ingevoegd, kan het zijn dat u de details daarvan wilt bekijken. In dat geval kunt u het besturingselement voor in- en uitzoomen gebruiken. Dit besturingselement bevindt zich rechts onder in de hoek. Sleep de schuifregelaar naar rechts om in te zoomen en naar links als u wilt uitzoomen. Als uw muis een wieltje heeft, kunt u de CTRL-toets ingedrukt houden en inzoomen door het wieltje vooruit te draaien. Om uit te zoomen draait u het wieltje achteruit. Opdrachten voor in- en uitzoomen treft U ook op het tabblad Beeld.

28 De spelling en grammatica controleren Vermijd de volgende fout: vergeet wanneer u klaar bent met uw document niet spelling en grammatica te controleren voordat u het document afdrukt of per verzendt. De opdracht Spelling en grammatica bevindt zich op het tabblad Controleren omdat deze opdracht hoort bij het controleren van uw werk.

29 Bent u klaar om uw document af te drukken? Het document is klaar en kan worden afgedrukt, maar weet u dat wel zeker? Het is raadzaam om eerst te controleren hoe de pagina's van het document zijn ingedeeld voordat u dit naar de printer stuurt. U kunt hiervoor terecht op het tabblad Pagina-indeling. In de groep Pagina-instelling vindt u de opdrachten Formaat (8.5 x 11, A4, enzovoort), Afdrukstand (staand en liggend) en Marges.

30 Ja, klaar om af te drukken - 1 Wanneer u het document wilt afdrukken, gaat u terug naar de Microsoft Office knop. U beschikt nu over een aantal keuzemogelijkheden: 1 Als u op de opdracht Afdrukken klikt, wordt het dialoogvenster Afdrukken geopend. Wanneer u in plaats daarvan de pijl rechts op de opdracht Afdrukken aanwijst, worden er drie extra opdrachten weergegeven.

31 Ja, klaar om af te drukken - 2 Wanneer u besluit tot afdrukken van het document, gaat u terug naar de Microsoft Office knop. U beschikt nu over een aantal keuzemogelijkheden: Afdrukken Snel afdrukken Afdrukvoorbeeld

32 Achter de schermen - 1 Alle Wordfuncties die u dagelijks gebruikt, staan op het lint en daarom makkelijker te vinden dan voorheen. Alleen waar vindt u de instellingen 'achter de schermen' die geen verband houden met het maken van documenten, maar waarmee u regelt hoe Word werkt?

33 Achter de schermen - 2 In eerdere versies van Word klikte u op Opties in het menu Extra. In Office 2007 maken deze instellingen nu deel uit van Opties voor Word. Die opties worden weergegeven wanneer u op de knop Opties voor Word klikt. Deze knop bevindt zich in het menu dat verschijnt wanneer u op de Microsoft Office knop klikt.

34 Een nieuwe bestandsindeling

35 Een nieuwe bestandsindeling Een andere belangrijke wijziging in de nieuwe versie van Word is de verbeterde bestandsindeling. Wat betekent dit voor u? De nieuwe bestandsindeling zorgt ervoor de bestanden kleiner blijven en beter beveiligd zijn. Er zijn nog meer voordelen.

36 Vanwaar deze verandering? - XML De nieuwe bestandsindeling voor Word documenten is gebaseerd op de nieuwe Office Open XML-indelingen. XML staat voor Extensible Markup Language en speelt zich achter de schermen af. Deze indeling voorziet in tal van voordelen, nl.: veiliger documenten (door XML wordt het eenvoudiger om ongewenste code en macro's op te sporen en te blokkeren), geringere document bestandsgrootte betere bescherming van uw documenten tegen beschadiging.

37 Waarom deze verandering? - Nieuwe functies De nieuwe bestandsindeling biedt o.a. toegang tot functies die alleen in Word 2007 beschikbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de functie voor SmartArt afbeeldingen. In deze afbeelding wordt getoond hoe u in Word een dergelijke afbeelding maakt. U kunt, zoals u ziet, kiezen uit tal van SmartArt afbeeldingsontwerpen. De nieuwe bestandsindeling ondersteunt bovendien tal van andere nieuwe functies, zoals wiskundige vergelijkingen, thema's en besturingselementen voor inhoud.

38 Hoe kunt u nagaan of u de nieuwe indeling gebruikt? Wanneer u in Word 2007 een nieuw document maakt en dat opslaat, wordt automatisch de nieuwe bestandsindeling gekozen. U kunt dit controleren in het dialoogvenster Opslaan als. In de lijst Bestandstype in het dialoogvenster Opslaan als wordt het bestandstype Word-Document (*.docx) weergegeven. Dit betekent dat de nieuwe bestandsindeling wordt gebruikt.

39 Zijn er meerdere bestandsindelingen? Bestandsextensie.DOCX.DOTX.DOCM.DOTM Gebruikt voor Een standaard Word-document zonder macro's of programmacode Een Word-sjabloon zonder macro's of programmacode Een Word-document dat macro's of programmacode kan bevatten Een Word-sjabloon die macro's of programmacode kan bevatten Voorheen bestonden er slechts twee typen Word-bestanden: - documenten (.DOC) - sjablonen (.DOT). Word 2007 kent vier bestandstypen:.docx -.DOTX -.DOCM en.dotm (de X' staat voor XML en de M' staat voor macro). Op het eerste gezicht vallen de verschillen in de nieuwe bestandsindelingen voor Word waarschijnlijk alleen op wanneer u macro's of programmacode gebruikt.

40 Hoe zit het met uw bestaande documenten? U vraagt zich misschien af wat er gebeurt als u in de nieuwe versie van Word in een eerdere versie gemaakte documenten opent. U kunt in Word 2007 bestanden openen die zijn gemaakt in alle eerdere versies van Word, van 1.0 tot en met Oudere documenten worden in Word geopend in de compatibiliteitsmodus. Als een document in deze modus wordt geopend, wordt naast de bestandsnaam boven aan het document de tekst (Compatibiliteitsmodus) weergegeven.

41 Compatibiliteitsmodus Waartoe dient de compatibiliteitsmodus? Het zorgt ervoor dat u wordt gewaarschuwd wanneer u een Word document in een oudere bestandsindeling opent. Aangezien deze bestandsindeling niet kan omgaan met alle nieuwe functies in de nieuwe versie van Word, worden deze functies of uitgeschakeld of zo goed mogelijk aangepast aan de oudere versie van Word. Als u weet dat u uw document later wilt delen met mensen die een oudere versie van Word gebruiken, is het verstandig in de compatibiliteitsmodus te blijven. U weet dan zeker dat u hetzelfde ziet als zij, bovendien weet u van tevoren wat zij wel en niet kunnen doen in hun versie van Word.

42 Oude bestanden converteren Kunnen oudere documenten naar de nieuwe bestandsindeling geconverteerd worden? Natuurlijk kan dat. Klik daarvoor terwijl het document in Word 2007 is geopend op de Microsoft Office knop en klik vervolgens op Converteren in het menu dat wordt weergegeven. Deze conversie biedt u de voordelen van de nieuwe indeling (kleinere bestandsgrootte, betere beveiliging, enz.) en maakt het gebruik van de nieuwe functies mogelijk. Als Windows zo is geconfigureerd dat bestandsextensies worden weergegeven, dan verandert de bestandsnaam van Mijn document.doc in Mijn document.docx.

43 Documenten delen met behulp van een conversieprogramma - 1 Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Stel, u gebruikt de nieuwe bestandsindeling, hetzij omdat u een nieuw document hebt gemaakt, hetzij omdat u een ouder document hebt opgewaardeerd met de opdracht Converteren uit het menu dat wordt geopend wanneer u op de Microsoft Office knop klikt.

44 Documenten delen met behulp van een conversieprogramma - 2 Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Een kennis van u werkt met een oudere versie van Word die gemaakt is met Office U wilt deze kennis het document per toezenden. Kan deze kennis het document eigenlijk wel openen? Ja! Wanneer uw kennis op het document klikt, wordt hem of haar gevraagd een conversieprogramma te downloaden, zodat het document kan worden geopend. Hiervoor is het echter wel noodzakelijk dat de Office-installatie van uw kennis is bijgewerkt met de recentste patches en servicepacks.

45 Documenten delen met behulp van een conversieprogramma - 3 Als u van plan bent om documenten met mensen te delen, zullen de volgende methoden van pas komen. Bij een van de methoden die u hiertoe kunt benutten, maakt u gebruik van een conversieprogramma. Het document dat door uw kennis wordt geopend, zal er niet exact hetzelfde uitzien als het document dat u hebt gemaakt omdat de nieuwe versie van Word tal van functies bevat die in de versie van uw kennis niet aanwezig zijn. Uw kennis kan het document in elk geval openen, bewerken en naar u terugzenden. Het conversieprogramma kan alleen worden gebruikt voor Microsoft Office 2000 SP3, Office XP SP3 en Office 2003 SP1. Het conversieprogramma alleen onder Windows 2000 SP4, Windows XP SP1 en Windows Server 2003.

46 Documenten delen door ze in een oudere indeling op te slaan - 1 Vermoedt u dat uw kennis zijn of haar Office 2000-installatie niet volledig heeft bijgewerkt? Sla in dat geval uw document op in een oudere bestandsindeling voordat u het document naar uw kennis verzendt. U kunt daarvoor de volgende procedure volgen: 1 2 klik op de Microsoft Office knop en wijs in het menu de pijl aan die op het uiteinde van de opdracht Opslaan als wordt weergegeven, klik in de lijst die wordt weergegeven op Word indeling.

47 Documenten delen door ze in een oudere indeling op te slaan - 2 Het kan zijn dat er een waarschuwing verschijnt met de melding dat bepaalde functionaliteit verloren gaat of wordt aangepast als u het document in een oudere bestandsindeling opslaat. Als uw Word document bijvoorbeeld een nieuw diagram bevat, verschijnt er een bericht waarin wordt vermeld dat het diagram wordt geconverteerd naar een object dat u na conversie niet meer kunt bewerken. Uw kennis kan het diagram op deze wijze wel zien, maar het niet bewerken omdat de versie van Word van uw kennis niet deze functie niet kent.

48 Het voorkomen van de extra wit -regel in een document! De vaak ongewenste wit -regel die in Word 2007 na het geven van een ENTER verschijnt kan worden voorkomen. Pas daarvoor de standaardstijl in het menu Stijlen als volgt aan: - klik op het kleine pijltje rechtsonder op de balk waarin het woord Stijlen staat - klik met de linkermuisknop op het pulldown menu en selecteer de stijl Standaard - klik daarop met de rechtermuisknop en selecteer Wijzigen - zet een vinkje bij de optie: Nieuwe documenten op basis van deze sjabloon (héél belangrijk, daardoor wordt het nl. in alle nieuwe documenten gewijzigd!) - klik linksonder op de knop Opmaak en kies dan voor Alinea - zet in het dialoogvenster Alinea de Regelafstand op Enkel en zorg dat bij Afstand alles op 0 staat.

49 Deze CVW workshop Microsoft Office Word 2007 Ga niet door het lint is voor CVW leden beschikbaar op de CVW website J. Klene

Migreren naar Access 2010

Migreren naar Access 2010 In deze handleiding Het uiterlijk van Microsoft Access 2010 verschilt aanzienlijk van Access 2003. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het leren werken

Nadere informatie

Migreren naar Word 2010

Migreren naar Word 2010 In deze handleiding Microsoft Microsoft Word 2010 ziet er heel anders uit dan Word 2003, dus deze handleiding is zodanig samengesteld dat u vrijwel gelijk aan de slag kunt. Lees verder als u meer wilt

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

Word 2013 Snelstartgids

Word 2013 Snelstartgids Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Wanneer u Word 2013 voor het eerst

Nadere informatie

Migreren naar PowerPoint 2010

Migreren naar PowerPoint 2010 In deze handleiding Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 ziet er heel anders uit dan PowerPoint 2003, dus deze handleiding is zodanig samengesteld dat u vrijwel gelijk aan de slag kunt. Lees verder als

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versis. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 2 Word activeren 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 5 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen 8 Het

Nadere informatie

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt.

Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Koptekst en voettekst Een koptekst is een tekst, die boven aan elke pagina verschijnt. Een voettekst is een tekst, die onder aan elke pagina verschijnt. Je hoeft een koptekst en

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster.

Aan de slag. Zie meer opties Klik op deze pijl om meer opties te bekijken in een dialoogvenster. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. De benodigde opdrachten zoeken Klik op een

Nadere informatie

Migreren naar Excel

Migreren naar Excel In deze handleiding Microsoft Excel 2010 ziet er heel anders uit dan Excel 2003, dus deze handleiding is zodanig samengesteld dat u vrijwel gelijk aan de slag kunt. Lees verder als u meer wilt weten over

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Met Office 2013 vertrouwd raken

Met Office 2013 vertrouwd raken Met Office 2013 vertrouwd raken 1 In dit hoofdstuk leer je hoe je DDe Office-omgeving verkent DDMet Office-bestanden werkt DDNiet-opgeslagen bestanden en versies herstelt DDe gebruikersinterface aanpast

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten WORD kan worden opgestart via menu Start, Alle Programma s, Microsoft Office, Microsoft Office WORD 2007. Soms staat er op het bureaublad een snelkoppeling naar

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basis boek Office 2010 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2010 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2010 47 Deel 3 Aan de slag met Excel 2010

Nadere informatie

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011.

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Office 2010 Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Werkbalk snelle toegang...1 Het lint...1 Bestand Opties Lint aanpassen...2 Altijd opslaan

Nadere informatie

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen.

Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 9 Pagina-indeling, de Pagina-instelling Via het tabblad Pagina-indeling, groep Pagina-instelling kun je de afdrukstand en het papierformaat instellen. Klik op de knop Afdrukstand

Nadere informatie

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1

Dit bundeltje is van. Werken in. Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van. Leen Van Damme. Pagina 1 Dit bundeltje is van Werken in Word Hoe doe ik dat? Dit bundeltje is van Leen Van Damme Pagina Inhoudsopgave Word openen... 3 Scherm in Word... 4 Lint in Word... 5 Document opslaan... 6 Afdrukvoorbeeld

Nadere informatie

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien.

Aan de slag. Meer opties Klik op deze pijl om meer opties in een dialoogvenster te zien. Aan de slag Microsoft PowerPoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Vinden wat u zoekt Klik op een linttabblad

Nadere informatie

Microsoft Office 2010 heeft een overvloed aan mogelijkheden,

Microsoft Office 2010 heeft een overvloed aan mogelijkheden, Met Word 2010 aan de slag De belangrijkste functies Otto Slijkhuis Microsoft Office 2010 heeft een overvloed aan mogelijkheden, opdrachten en instellingen. Het is niet de bedoeling om die allemaal hier

Nadere informatie

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131

Deel 1 Werken in Office 2007 15. Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45. Deel 3 Aan de slag met Excel 2007 131 Computer Basis boek Office 2007 Word, Excel & PowerPoint Korte inhoud Inhoudsopgave 5 Voorwoord 13 Deel 1 Werken in Office 2007 15 Deel 2 Aan de slag met Word 2007 45 Deel 3 Aan de slag met Excel 2007

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier:

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Stijlen gebruiken en wijzigen Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: Als je de muisaanwijzer boven

Nadere informatie

Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL

Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL Inhoud Basiscursus PowerPoint 2010 NL-NL Hoofdstuk 1 Nieuw in PowerPoint... 1-7 Office knop... 1-7 Lint... 1-8 Knopafbeeldingen in het lint... 1-12 Werkbalk Snelle toegang... 1-12 Scherminfo... 1-13 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Tips en Sneltoetsen

Hoofdstuk 10: Tips en Sneltoetsen Hoofdstuk 10: Tips en Sneltoetsen 10.0 Introductie Dit hoofdstuk richt zich op efficiëntie en heeft tot doel om je te voorzien van tips en kleine trucs die tijd bespaart tijdens het gebruik van PowerPoint.

Nadere informatie

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-21 Muistechnieken... 1-21 Windows Verkenner... 1-22

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-21 Muistechnieken... 1-21 Windows Verkenner... 1-22 Inhoudsopgave Module 1 Basisvaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-7 Lint... 1-7 Backstage... 1-10 Knopafbeeldingen in het lint... 1-13 Werkbalk Snelle toegang... 1-14 Scherminfo... 1-14 Miniwerkbalk...

Nadere informatie

Inhoud training Microsoft Word

Inhoud training Microsoft Word Inhoud training Microsoft Word Basis & Gevorderd Word Basis Hoofdstuk 0 Basisvaardigheden o Indeling in schijven, mappen en bestanden o Beheren van bestanden en mappen o Bestanden opslaan o Bestanden openen

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-3-8 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint verkennen POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 in het menu Start klikken. Typ anders in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

Excel 2013 Snelstartgids

Excel 2013 Snelstartgids Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Pagina 1 van 6 Aan de slag

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten PowerPoint opstarten POWERPOINT kan bijvoorbeeld worden opgestart via een snelkoppeling op het bureaublad. Presentaties openen en het

Nadere informatie

Migreren naar OneNote 2010

Migreren naar OneNote 2010 In deze handleiding Microsoft Microsoft OneNote 2010 ziet er heel anders uit dan OneNote 2007, dus deze handleiding is zodanig samengesteld dat u vrijwel gelijk aan de slag kunt. Lees verder als u meer

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2010 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2007. 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2007 2008 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: september 2008 ISBN: 978 90 460 0491 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Office 2010 is in vele opzichten niet meer te vergelijken

Office 2010 is in vele opzichten niet meer te vergelijken Het nieuwe smoeltje van Office 2010 Otto Slijkhuis Office 2010 is in vele opzichten niet meer te vergelijken met Office 97. In 1996 werd Office 97 geïntroduceerd met als intern versienummer 8. Nu 13 jaar

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Starten met Word 13 1.1 Word starten 14 1.2 Het lint 15 1.3 Het lint aanpassen 16 1.4 Werkbalk Snelle toegang aanpassen 18 1.5 De liniaal 20 1.6 Miniwerkbalk 20 1.7 Livevoorbeeld

Nadere informatie

Briefhoofd maken in Word. Handleiding van Helpmij.nl

Briefhoofd maken in Word. Handleiding van Helpmij.nl Briefhoofd maken in Word Handleiding van Auteur: CorVerm Januari 2011 We gaan ons deze keer wagen aan het maken van een briefhoofd met invulformulier in Word. De bedoeling is dat we eerst een briefhoofd

Nadere informatie

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding Werken met WordPad WordPad is een zeer simpele tekstverwerker voor het schrijven en bewerken van tekstdocumenten. Het maakt standaard onderdeel uit van het Windows besturingssysteem van Microsoft. Voorwoord

Nadere informatie

INHOUD. Ten geleide Starten met Word 13

INHOUD. Ten geleide Starten met Word 13 INHOUD Ten geleide 11 1 Starten met Word 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Word starten 13 1.3 Het startvenster van Word 14 1.4 Het documentvenster 14 1.4.1 De titelbalk 15 1.4.1.1 De werkbalk Snelle toegang 15

Nadere informatie

Basiskennis van Word

Basiskennis van Word Basiskennis van Word Word is een krachtige toepassing voor tekstverwerking en opmaak. Om deze toepassing zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

Aan de slag. Onlineaccounts bekijken of hiertussen schakelen Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of tussen accounts te schakelen.

Aan de slag. Onlineaccounts bekijken of hiertussen schakelen Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of tussen accounts te schakelen. Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Schakelen tussen aanraken en muis Als u OneNote

Nadere informatie

Microsoft Publisher 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt.

Microsoft Publisher 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Aan de slag Microsoft Publisher 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Werkbalk Snelle toegang Voeg uw favoriete

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

OneNote 2013 Snelstartgids

OneNote 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Uw notities in de cloud houden Als u

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT

INHOUDSOPGAVE 2 INSTRUCT 2 INSTRUCT INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 VOORWOORD... 8 GEBRUIK VAN HET CURSUSBOEK... 8 ONLINE ONDERSTEUNING... 10 INLEIDING: ALGEMENE BASISKENNIS... 10 1 WORD, BASISMOGELIJKHEDEN... 16 Toets vooraf...

Nadere informatie

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts.

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts. Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Schakelen tussen aanraakbediening en

Nadere informatie

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's

Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Taken automatiseren met Visual Basicmacro's Als u niet bekend bent met macro's, moet u zich niet hierdoor laten afschrikken. Een macro is een opgenomen set toetsaanslagen en instructies waarmee u een taak

Nadere informatie

Handleiding Word 2010

Handleiding Word 2010 Handleiding Word 2010 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in einge vorm of op enige

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Hoe doe je dat in Word

Hoe doe je dat in Word Hoe doe je dat in Word Linda le Grand OVC Mondriaan College Oss 29-9-2009 Inhoud 1 Lettertype wijzigen... 3 2 Tekst groter en kleiner maken... 3 3 Tekst kleuren... 4 4 Tekst markeren... 5 5 Achtergrond

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1

INHOUDSOPGAVE. Excel 2016 basis 1 INTRODUCTIE 1 INHOUDSOPGAVE 1 INTRODUCTIE 1 2 KENNISMAKING EXCEL 3 2.1 Excel starten 3 Excel starten via de knop Start van Windows 3 2.2 Schermonderdelen 4 Schermtips 5 Vensterknoppen 5 Werkbalk Snelle toegang 6 De

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Handleiding Powerpoint 2010

Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding Powerpoint 2010 Handleiding PowerPoint 2010 Inhoudsopgave 1. Wat is PowerPoint?... 1 2. Openen... 1 Een nieuw document openen... 1 Een bestaand document openen... 1 3. Opslaan... 3 Een document

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24

Hoofdstuk 2 Basiskennis... 1-23 Muistechnieken... 1-23 Windows Verkenner... 1-24 Module 1 Basisvaardigheden Hoofdstuk 1 De Fluent Interface... 1-9 Lint... 1-9 Backstage... 1-12 Knopafbeeldingen in het lint... 1-15 Werkbalk Snelle toegang... 1-15 Scherminfo... 1-15 Miniwerkbalk... 1-16

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Je weg vinden in PowerPoint

Microsoft PowerPoint Je weg vinden in PowerPoint Microsoft PowerPoint 2016 Je weg vinden in PowerPoint Inleiding PowerPoint is het programma van Microsoft waarmee je presentaties kunt maken. In deze module nemen we je mee in de wereld van PowerPoint

Nadere informatie

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d.

Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Excel afdrukken Afdrukken in Excel. Afdrukbereik, afbeeldingen, kantlijnen e.d. Peter Franke 2-2-2014 Inhoud Excel Les 07 Afdrukken... 3 Marges [ Kantlijnen ]... 3 Afdrukstand.... 4 Afdrukbereik... 4 Afdrukken

Nadere informatie

Overstappen naar office 2010

Overstappen naar office 2010 Overstappen naar office 2010 Als je tot nu toe gewend was te werken met Office 2003 of lager (het oude vertrouwde Word, Excel, Outlook, enz.) en je krijgt opeens Office 2007 of 2010 voor je neus is het

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners , Serasta Uitgegeven in eigen beheer Eerste druk: december 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners , Serasta Uitgegeven in eigen beheer Eerste druk: december 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: december 2012 ISBN: 978-90-817910-6-9 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave.

Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave. Opdracht 1 Basisdocument (instellingen) Zorg er voor, dat u met een nieuw leeg document werkt in de Afdrukweergave. N.B.: In de afdrukweergave zullen alle plaatjes weergegeven worden; in de conceptweergave

Nadere informatie

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole Word Sneltoetsen Word - Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL +

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54

2.12 Een document opslaan als... 48 2.13 Oefeningen... 50 2.14 Achtergrondinformatie... 51 2.15 Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen

Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen Hoofdstuk 18 Tips en sneltoetsen 18.0 Inleiding In deze cursus proberen we steeds op veel manieren tips en suggesties te geven die je tijd kunnen besparen. In dit hoofdstuk gaan we specifiek kijken naar

Nadere informatie

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen.

Aan de slag. Het lint weergeven of verbergen Klik op Weergaveopties voor lint of druk op Ctrl+F1 om het lint weer te geven of te verbergen. Aan de slag Microsoft Project 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Werkbalk Snelle toegang Pas dit gebied

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

PAGINATITEL SNELTOETSEN

PAGINATITEL SNELTOETSEN PAGINATITEL SNELTOETSEN STANDAARD SNELTOETSEN MARKERING Lijn L Ctrl + Alt + B Vergrendelen Ctrl + Shift + L Midden uitlijnen Ctrl + Alt + E Opmerking N Links uitlijnen Ctrl + Alt + L Pen O Horizontaal

Nadere informatie

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding

Sneltoetsen. Inhoud. Inleiding Sneltoetsen Inhoud 1. Inleiding 2. Sneltoetsen in Windows 3. Sneltoetsen die in de meeste programma s kunnen worden gebruikt 4. Sneltoetsen bij het typen van tekst 5. Sneltoetsen Internet Explorer 6. Sneltoetsen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop 22 Werken met dialoogvensters 23 Onderdelen van dialoogvensters 24 Het snelmenu 28

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop 22 Werken met dialoogvensters 23 Onderdelen van dialoogvensters 24 Het snelmenu 28 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Office 2010 2 Een programma starten 3 Het menu Start 3 Beginscherm en het lint 4 Meer elementen van het programmavenster 6 Een programma sluiten 6 Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 13 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Bijlage I Sneltoetsen Word

Bijlage I Sneltoetsen Word Bijlage I Sneltoetsen Word Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL

Nadere informatie

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE...

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... Inhoudsopgave INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... 3 1 REDIGEREN... 9 1.1 Inleiding... 9 1.2 Wijzigingen bijhouden... 9 1.3 Een andere collega redigeert de tekst... 11 1.4 Weergeven van de wijzigingen...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8: Bewerken

Hoofdstuk 8: Bewerken Hoofdstuk 8: Bewerken 8.0 Inleiding Bewerken in Excel gaat grotendeels hetzelfde als het bewerken in andere Microsoft Office programma s. Als het bekend is hoe in Word tekst te knippen en plakken, dan

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware.

Presentatie. Presentatie. In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Presentatie In deze module wordt van de kandidaat verwacht dat hij laat zien competent te zijn in het gebruik van presentatiesoftware. Doel van de module De kandidaat: } Kan werken met presentaties en

Nadere informatie

Fairword Inhoudsopgave:

Fairword Inhoudsopgave: Fairword Inhoudsopgave: Inleiding Fairword 2 Openen van Fairword 3 Optische functies in Fairword 4 Het openen van een extern document in Fairword 9 Het exporteren van een Fairword document 10 Het printen

Nadere informatie

Aan de slag. Hulp opvragen Klik op het vraagteken om Help-inhoud te zoeken.

Aan de slag. Hulp opvragen Klik op het vraagteken om Help-inhoud te zoeken. Aan de slag Microsoft Access 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. De schermgrootte wijzigen of een database afsluiten

Nadere informatie

ERGONOMISCH ADVIES : SNELTOETSEN

ERGONOMISCH ADVIES : SNELTOETSEN Gemeenschappelijke Dienst voor Preventie en Bescherming (GDPB) Boudewijnlaan 30 bus 44 1000 BRUSSEL T 02 553 01 22 F 02 553 49 55 gdpb@kb.vlaanderen.be overheid.vlaanderen.be/welzijn-op-het-werk ERGONOMISCH

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Speciale lettertekens

Nadere informatie