TOELICHTING ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO WOONDIENSTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TOELICHTING ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO WOONDIENSTEN"

Transcriptie

1 TOELICHTING ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO WOONDIENSTEN Er ligt een onderhandelingsresultaat voor een tweejarige CAO Woondiensten van 1 januari 2017 tot en met 31 december FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, De Unie en Aedes bereikten dit resultaat op dinsdag 24 april Proces Hoe gaat het nu verder? Cao-partijen leggen het onderhandelingsresultaat voor aan hun eigen achterban. De vakbonden organiseren hiervoor een ledenraadpleging waarin zij hun leden informeren over de inhoud van de CAO. FNV en CNV Vakmensen organiseren bovendien een zevental bijeenkomsten in het land. De leden kunnen digitaal hun stem uitbrengen over het behaalde resultaat. Salarisstijging Datum Stijging Toelichting Per 1 augustus 2018 Juni 2018 Structurele loonsverhoging van 3 procent Eenmalige uitkering van 1,5 procent van het bruto jaarsalaris Corporatiemedewerkers ontvangen de eenmalige uitkering samen met hun salaris in juni 2018 (als het onderhandelingsresultaat in juni nog niet is goedgekeurd door de achterbannen van cao-partijen, dan vindt de uitbetaling in juli plaats). De grondslag voor de berekening is twaalf keer het bruto maandsalaris per 1 april Voorwaarde is dat de medewerker op 1 april 2018 in dienst is bij een corporatie. De uitkering wordt uitbetaald naar rato van het aantal volle maanden dat de medewerker in 2017 in dienst is geweest.

2 Voorbeeld 1: Een medewerker heeft per 1 februari 2018 ontslag genomen en is niet meer in dienst bij een woningcorporatie. Hij kan geen aanspraak maken op de eenmalige uitkering. Hij voldoet namelijk niet aan de voorwaarde dat hij op 1 april 2018 in dienst moet zijn bij een corporatie. Voorbeeld 2: Een medewerker is per 1 mei 2018 bij een corporatie in dienst gekomen en werkte hiervoor niet bij een woningcorporatie. Hij kan geen aanspraak maken op de eenmalige uitkering. Hij voldoet namelijk niet aan de voorwaarde dat hij op 1 april 2018 in dienst moet zijn bij een corporatie. Voorbeeld 3: Een medewerker komt bij een corporatie in dienst per 1 maart 2018 en werkte in 2017 niet bij een corporatie. Hoewel hij voor de peildatum (1 april 2018) in dienst was, heeft hij geen recht op de eenmalige uitkering. Hij heeft namelijk geen werk verricht voor een corporatie over De uitkering wordt uitbetaald naar rato van het aantal volle maanden dat de medewerker in 2017 in dienst is geweest. Voorbeeld 4: Een medewerker komt bij corporatie X in dienst per 1 maart In 2017 heeft hij het hele jaar gewerkt bij corporatie Y. Omdat hij voor de peildatum (1 april 2018) in dienst was van een corporatie en in 2017 heeft gewerkt bij een corporatie heeft hij recht op de eenmalige uitkering. Voorbeeld 5: Een medewerker is per 1 mei uit dienst getreden. Hij heeft heel 2017 gewerkt. Aangezien hij op de peildatum (1 april 2017) in dienst was, kan hij aanspraak op de volledige eenmalige uitkering. Voorbeeld 6: Een medewerker heeft onbetaald verlof. Voor ingang van zijn verlof werkte hij 36 uur per week. Vanaf 1 januari 2018 heeft hij 32 uur per week gewerkt. De eenmalige uitkering wordt berekend op basis van zijn feitelijke arbeidsuren op de peildatum van 1 april 2018, namelijk 32 uur per week. Voorbeeld 7: Een fulltime medewerker is sinds 2014 in dienst bij een corporatie (dus ook heel 2017). Op 1 april 2018 verdient hij euro bruto. De grondslag voor de berekening van de eenmalige uitkering is dan euro (12 x euro). De hoogte van zijn uitkering is dan 540 euro bruto ( euro x 0,015). Voorbeeld 8: Een fulltime medewerker is sinds 1 juli 2017 in dienst bij een corporatie. Op 1 april 2018 verdient hij euro bruto. De grondslag voor de berekening van de eenmalige uitkering is dan euro (12 x euro). Als hij heel 2017 in dienst was geweest, was zijn eenmalige uitkering 540 euro ( euro x 0,015). Hij was in 2017 maar een half jaar in dienst. Zijn uitkering is daarom 270 euro (540 euro / 12 x 6). Voorbeeld 9: Een parttime medewerker werkt 18 uur per week en is heel 2017 in dienst. Op 1 april 2018 is het fulltime salaris voor zijn functie euro. Hij verdient euro bruto. De grondslag voor de berekening van de eenmalige uitkering is dan euro (12 x euro). De hoogte van zijn uitkering is dan 270 euro ( euro x 0,015).

3 Aanpassing van het loongebouw Nieuw startniveau Onder het startniveau van de reguliere salarisschalen wordt met ingang van 1 augustus 2018 twee treden toegevoegd van elk 2 procent. Dit salarisniveau is nooit lager dan 130 procent van het wettelijk minimumloon. De aanloopstappen, bedoeld voor de werknemer die bij het in dienst treden nog niet over de vaardigheden beschikt om de functie volledig te kunnen uitoefenen, vervallen. Onder het nieuwe startniveau van de reguliere salarisschalen worden nog eens 2 treden (instapsalaris) toegevoegd. De onderste twee treden zijn alleen toegankelijk voor schoolverlaters en nieuwe instromers zonder werkervaring. Deze groep kan voor maximaal twee jaar bij normaal/goed functioneren in deze treden worden ingeschaald. Nieuw eindniveau De salarisschalen C t/m H en O krijgen in het huidige loongebouw met ingang van 1 augustus 2018 een lager maximum. Dit nieuwe maximum gaat gelden voor nieuwe medewerkers die op of na 1 augustus 2018 in dienst treden bij een corporatie en die 6 maanden voor hun indiensttreding geen werkzaamheden als werknemer of inleenkracht voor een corporatie hebben verricht die valt onder de werkingssfeer van de CAO Woondiensten. Huidige medewerkers, in dienst voor 1 augustus 2018, behouden hun salarisperspectief. De nieuwe eindniveaus zijn met ingang van 1 augustus 2018 als volgt: Salarisschaal Nieuw eindniveau C euro D euro E euro F euro G euro H euro O euro 1 Verschil huidig en nieuw eindniveau bij de salarisschalen C tot en met H en O Cao-partijen hebben met elkaar afgesproken hoe de huidige en nieuwe eindniveaus op termijn weer bij elkaar komen. Het eindniveau voor huidige medewerkers in de salarisschalen C tot en met H en O, waarvan het huidige salaris op of boven het nieuwe maximum ligt, wordt vanaf 2019 tot en met maximaal 2025 bepaald op basis van de structurele loonsverhoging verminderd met een zogenaamd aanpassingsbedrag. De systematiek wordt ook toepast op de eindniveaus van de schalen C tot en met H en O in het loongebouw. De systematiek start bij de structurele loonsverhoging in 2019 en blijft de komende 5, respectievelijk, 7 jaar steeds gekoppeld aan de datums van de structurele loonsverhogingen. 1 In bijlage 1 van het onderhandelingsresultaat is bij salarisschaal O een onjuist eindsalaris voor nieuwe medewerkers opgenomen. Dit moet euro zijn en geen euro. Het eindsalaris voor huidige medewerkers is per abuis niet in de tabel opgenomen. Dit moet euro zijn.

4 Hoe dit in de praktijk uitpakt ziet u in onderstaande tabel. Mochten CAO-partijen in één jaar meerdere momenten afspreken waarop een structurele loonsverhoging plaatsvindt, dan wordt het aanpassingsbedrag naar rato over die momenten verdeeld. Salarisschaal Periode Aanpassingsbedrag per maand /per jaar C 5 jaar - 22 euro D 5 jaar - 25 euro E 7 jaar - 31 euro F 7 jaar - 35 euro G 7 jaar - 35 euro H 7 jaar - 35 euro O 7 jaar - 35 euro Voorbeeld 10: Een huidige medewerker zit op het maximum van schaal F. Het maximum van schaal F is vanaf 1 augustus euro. Stel dat de structurele loonsverhoging in ,5 procent is. Het nieuwe maximum van deze schaal wordt dan in euro x 2,5 procent = euro 35 euro (= aanpassingsbedrag) = euro (nieuwe maximum voor een medewerker in schaal F). Voorbeeld 11: Een huidige medewerker zit in schaal F en heeft een salaris van euro. Stel dat de structurele loonsverhoging in ,5 procent is. Het nieuwe maximum voor nieuwe medewerkers is dan in euro (3.019 euro * 2.5%). Aangezien het individuele salaris van deze medewerker (3.150 euro) boven het nieuwe maximum van schaal F ligt (3.094 euro), krijgt hij te maken met een aanpassingsbedrag. Het individuele salaris van deze medewerker wordt verhoogd van euro naar 3194 euro (3.150 x 2,5% - 35 euro aanpassingsbedrag). Voorbeeld 12: Een huidige medewerker zit in schaal G met een salaris ónder het eindsalaris voor nieuwe medewerkers. Geldt voor deze huidige medewerker nu het nieuwe eindsalaris in schaal G? Nee. Omdat huidige medewerkers (in dienst voor 1 augustus 2018) hun salarisperspectief behouden groeit het salaris van deze medewerker de komende jaren in lijn met het eindsalaris voor huidige medewerkers. Pas zodra het salaris op of boven het nieuwe maximum ligt, kan de huidige medewerker vanaf 2019 een aanpassingsbedrag krijgen op zijn structurele loonsverhoging (zie voorbeeld 11) Voorbeeld 13: Een huidige medewerker zit niet in schaal C t/m H of O, maar bijvoorbeeld in schaal I. Hij zit op het maximum van schaal I. Dat is vanaf 1 augustus euro. Stel dat de structurele loonsverhoging in ,5 procent is. Het nieuwe maximum van deze schaal wordt dan euro x 2,5 procent = euro (nieuwe maximum voor deze medewerker in schaal I). Dit bedrag wordt dus niet verminderd met een aanpassingsbedrag zoals bij salarisschalen C t/m H. Voorbeeld 14: Zijn er in één jaar meerdere momenten waarop er een structurele loonsverhoging is afgesproken, dan wordt het aanpassingsbedrag naar rato over die data verdeeld. Dus, stel 2 x 1 procent structureel bij een aanpassingsbedrag van 35 euro, dan is het aanpassingsbedrag per keer 17,50 euro.

5 De bedragen van het loongebouw per 1 augustus 2018 zijn als volgt: Eindsalaris (nieuwe werknemers) Eindsalaris (huidige werknemers) Schaal Instapsalaris 1 Instapsalaris 2 Startsalaris A B C D E F G H I J K L M N O Vergoedingen De vergoeding voor bereikbaarheid uit artikel CAO wordt verhoogd conform de structurele salarisverhoging (3 procent met ingang van 1 augustus 2018). Zie de bedragen in onderstaande tabel. Maandag zaterdag zondag volle week 16,84 euro 42,04 euro 168,28 euro Scholing & ontwikkeling Leven lang leren Cao-partijen stimuleren corporatiemedewerkers om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit zogenaamde een leven lang leren maakt voortaan een vast onderdeel uit van de functionerings- en beoordelingscyclus. Een medewerker kan dit onder andere doen door: In opdracht van de werkgever scholing of training te volgen al dan niet gericht op het ontwikkelen van specifieke competenties. Zijn of haar individueel loopbaanontwikkelingsbudget te besteden. Informeel te leren (bijvoorbeeld stage lopen, invullen FLOW Loopbaanwijzer of gesprek met loopbaanadviseur).

6 Functionerings-en beoordelingsgesprekken Scholing en ontwikkeling is in de nieuwe CAO Woondiensten een vast onderdeel van de functionerings-en beoordelingsgesprekken. Van de medewerker wordt verwacht dat hij zelf, met ondersteuning van zijn leidinggevende, een opleidings- en ontwikkelplan opstelt. Dit plan bevat het volgende: De door de werkgever gewenste scholing en ontwikkeling om de huidige functie nu en in de toekomst te kunnen blijven vervullen (functiegebonden scholing). De door de werkgever gewenste scholing en ontwikkeling gericht op specifieke competenties (functiegebonden scholing). De mate waarin de werknemer zich wil ontwikkelen (binnen of buiten de organisatie) en de manier waarop de werknemer hiervoor zijn individueel loopbaanontwikkelingsbudget wil besteden. De maatregelen die nodig zijn om de werknemer inzetbaar te houden, met name voor werknemers van 50 jaar en ouder. Werkgever en werknemer kunnen samen afspreken dat er geen persoonlijk opleidings- en ontwikkelplan nodig is bij bijvoorbeeld ziekte of pensioen op korte termijn. Loopbaanontwikkelingsbudget Met het loopbaanontwikkelingsbudget kan een werknemer werken aan zijn eigen ontwikkeling. Iedere werknemer bouwt, net als voorheen, 900 euro budget per jaar op. Uitgangspunt blijft dat de werknemer bepaalt hoe, wanneer en waaraan hij dit budget ten behoeve van zijn loopbaanontwikkeling besteedt. Nieuw is dat in de CAO Woondiensten is opgenomen waaraan het budget, zonder fiscale consequenties, kan worden besteed: Een opleiding, cursus of seminar, op initiatief van de werknemer, die gaat over het onderhouden of verbeteren van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk of Een opleiding, cursus of seminar die gericht is op het vervullen van een beroep in de toekomst. Verder is nieuw dat de corporatie hiervoor gebruik moet maken van het standaard bestedingsformulier dat de medewerker invult. Dit formulier vervangt alle andere formulieren met betrekking tot de besteding van het individueel loopbaanontwikkelingsbudget. De medewerker moet dit formulier van tevoren inleveren bij zijn werkgever. Met de ondertekening stemt de medewerker in dat de bijbehorende fiscale consequenties geheel voor eigen rekening zijn. Zoals al jaren in de cao Woondiensten vermeld staat zijn de gevolgen zoals eventueel in te houden loonheffing, Als de besteding niet voldoet aan de fiscale wet- en regelgeving, zijn de gevolgen zoals eventueel in te houden loonheffing, geheel voor de rekening van de werknemer. De werkgever compenseert deze gevolgen dus niet. Een eventuele naheffing wordt dan ook niet door de werknemer betaald uit het loopbaanontwikkelingsbudget. Als de werknemer of de werkgever twijfelen over de fiscale consequenties van de besteding van zijn budget, dan kunnen zij dit vooraf laten toetsen bij de Belastingdienst.

7 Extra roostervrije uren Medewerkers van 55 jaar en ouder konden met hun loopbaanontwikkelingsbudget extra roostervrije uren kopen. Deze mogelijkheid wordt met ingang van 1 januari 2019 buiten werking gesteld. In ruil daarvoor zijn afspraken gemaakt over een generatiepact met een looptijd van drie jaar vanaf 1 januari De datum van buitenwerkingstelling wordt verschoven indien het generatiepact later dan 1 januari 2019 wordt ingevoerd. Mochten CAO-partijen besluiten het generatiepact na deze looptijd (2021) niet te verlengen, dan herleeft de keuzemogelijkheid uit artikel 10.9 CAO Woondiensten voor medewerkers vanaf 58 jaar en ouder. Werknemers van 55 jaar en ouder behouden hun individueel loopbaanontwikkelingsbudget dat ze kunnen besteden aan hun loopbaanontwikkeling. Vaste baan als norm In de sector Woondiensten is op dit moment een vast contract de norm: 89% van de medewerkers heeft een vast contract (Arbeidsmarktonderzoek Woningcorporaties 2016, TNO). Cao-partijen hebben de intentie om deze situatie (89% van de medewerkers heeft een vast contract) te behouden. Daarom bevelen cao-partijen de werkgevers aan om een zorgvuldige afweging te maken bij het aanbieden van flexibele contracten, zodat de nadelen van flexibel werk de voordelen niet gaan overstijgen. Intentieverklaring Als een medewerker met een contract voor bepaalde tijd in dienst treedt, krijgt hij een intentieverklaring van zijn werkgever. Hierin staat dat hij een contract voor onbepaalde tijd krijgt na afloop van zijn contract voor bepaalde tijd, mits de werknemer geschikt is voor de functie en de functie een structureel karakter heeft. Dit is alleen anders als een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd ook in aanmerking wenst te komen voor deze functie en er sprake is van gelijke of betere geschiktheid. Voorbeeld 15: Medewerker X komt per 1 januari 2019 in dienst bij corporatie Y in verband met de toegenomen hoeveelheid werk op afdeling Z. Hij heeft een contract voor een jaar. In de loop van 2019 blijkt de hoeveelheid werk op afdeling Z niet af te nemen en wordt de formatie voor deze afdeling uitgebreid. Omdat er geen collega s met een contract voor onbepaalde tijd inzetbaar zijn op deze functie, wordt het contract van medewerker X per 1 januari 2020 omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Voorbeeld 16: Medewerker X komt per 1 januari 2019 in dienst bij corporatie Y. Hij heeft een contract voor de duur van de afwezigheid van werknemer Z in verband met ziekte. Zodra werknemer Z weer arbeidsgeschikt is, wordt het contract van X niet omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Immers de functie had geen structureel karakter. Het was slechts ter vervanging van een zieke werknemer. Omzetting naar een contract voor onbepaalde tijd is bijvoorbeeld ook niet aan de orde als het gaat om vervanging vanwege zwangerschap of als een werknemer in dienst komt voor de uitvoering van een bepaald project dat geen structureel karakter krijgt.

8 Mensen met een arbeidsbeperking Garantiebanen Cao-partijen onderschrijven de doelstelling uit het Sociaal Akkoord 2013 en willen graag mensen met een arbeidsbeperking structureel aan het werk helpen. Zij willen dat corporaties extra banen realiseren voor deze groep medewerkers. Daarom is het volgende afgesproken voor: Corporaties met 100 of meer medewerkers: gedurende de looptijd van de CAO realiseren deze corporaties één extra arbeidsplaats voor mensen met een arbeidsbeperking. Corporaties met minder dan 100 medewerkers: deze corporaties spannen zich in om één extra arbeidsplaats voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Onder mensen met een arbeidsbeperking wordt verstaan: Wajongers met arbeidsvermogen. Personen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig 100 procent van het minimumloon kunnen verdienen. Personen met een WSW-indicatie. Personen met een WIW of ID baan. Voorbeeld 17: corporatie X heeft 150 medewerkers in dienst waarvan twee medewerkers met een arbeidsbeperking. Gedurende de looptijd van de CAO moet corporatie X één extra arbeidsplaats realiseren voor een medewerker met een arbeidsbeperking. Aan het einde van de looptijd van de CAO moet corporatie X drie arbeidsplaatsen hebben ingevuld met medewerkers met een arbeidsbeperking. Daarnaast moeten alle woningcorporaties zich inspannen op één of meerdere van deze drie punten: Met leveranciers een afspraak maken over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking. Diensten en producten inkopen bij bedrijven die betaald werk aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Mensen met een beperking werkervaringsplekken aanbieden. Cao-partijen hebben verder de afspraak gemaakt dat corporaties zich inspannen om de arbeidsplaatsen te behouden die nu al worden bezet door medewerkers met een arbeidsbeperking. Bij gebleken geschiktheid en formatieruimte streven werkgevers er naar deze groep medewerkers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te geven na het verstrijken van de duur van de overeenkomst voor bepaalde tijd. Salaris Voor medewerkers met een arbeidsbeperking komt met ingang van 1 juli 2018 een aparte loonschaal. Deze schaalt begint op 100 procent van het wettelijk minimumloon en eindigt op 120 procent van het minimumloon. De salarisgroei van een medewerker met een arbeidsbeperking is afhankelijk van het beoordelingssysteem van de corporatie.

9 Voorbeeld 18: Corporatie X volgt het beoordelingssysteem uit de vangnetbepaling van de CAO Woondiensten. Een medewerker met een arbeidsbeperking krijgt aan het einde van het jaar een goede beoordeling. Conform de vangnetbepaling groeit hij dan met 2 procent salaris. De aangepaste loonschaal is exclusief bedoeld voor de specifieke doelgroep zoals genoemd in de cao en niet voor andere werknemers zoals: werknemers met een arbeidshandicap die niet tot de doelgroep van de Participatiewet behoren, zoals Wajongers; werknemers met een arbeidshandicap die wel zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen; andere groepen werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt zoals oudere werknemers of langdurig werklozen. Preventie werkdruk Onderzoek Cao-partijen vinden goede arbeidsomstandigheden belangrijk. In de nieuwe CAO Woondiensten is afgesproken dat eens in de twee jaar de werkdruk onder corporatiemedewerkers wordt gemeten met een onderzoek. Op grond van de WOR en de Arbowet heeft de ondernemingsraad een belangrijke rol in de keuze voor de manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd en door wie. De uitkomsten van het onderzoek moeten met de ondernemingsraad worden besproken. Als uit het onderzoekt blijkt dat de werkdruk bovengemiddeld is, volgt onderzoek naar de klachten over werkdruk. Dit gebeurt in samenspraak met de werkgever, ondernemingsraad en Arboarts. Vervolgens wordt een plan van aanpak opgesteld en maatregelen genomen. Functionerings-en beoordelingsgesprekken Werkdruk wordt een vast agendapunt in zowel functionerings- en beoordelingsgesprekken als in reguliere gesprekken tussen leidinggevende en medewerker. Strategische personeelsplanning Werkgevers waren al verplicht om eens in de twee jaar een strategische personeelsplanning te maken. Nieuw is dat werkgevers bij deze planning voortaan rekening moeten houden met het structurele niveau van het langdurige ziekteverzuim van de afgelopen jaren. Verder moet de werkgever de uitkomsten van de strategische personeelsplanning bespreken met de ondernemingsraad. Dit geldt niet voor de op werknemersniveau herleidbare analyse van het huidige werknemersbestand. Modernisering arbeidsvoorwaarden Generatiepact Cao-partijen introduceren met ingang van 1 januari 2019 een generatiepact in de branche. De regeling wordt ingevoerd nadat de Belastingdienst het generatiepact heeft goedgekeurd. Voorafgaand aan invoering wordt nog een onderzoek gedaan naar de nadere invulling van dit

10 generatiepact. Het doel van het generatiepact is tweeledig: Oudere medewerkers vitaal naar hun pensioenleeftijd toe te laten groeien door hen minder te laten werken met behoud van pensioenopbouw. De instroom van jongeren binnen de branche te bevorderen. Het generatiepact heeft een looptijd van drie jaar en wordt na twee jaar geëvalueerd. Het pact staat open voor werknemers van 63 jaar en ouder met een contract voor onbepaalde tijd. Aangezien de AOW-leeftijd stapsgewijs wordt verhoogd, wordt de termijn waarop werknemers een beroep kunnen doen op het generatiepact langer. Medewerkers die deelnemen aan het generatiepact gaan minder werken. De uren die hierdoor vrijkomen worden bij voorkeur op corporatieniveau, maar als dat niet kan op brancheniveau herbezet met medewerkers van 35 jaar of jonger. Deze jongere medewerkers komen in dienst bij de corporatie voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd met zicht, bij goed functioneren, op een contract voor onbepaalde tijd. Voorbeeld 19: Binnen een corporatie nemen een wijkbeheerder, een woonconsulent, een onderhoudsmedewerker en een medewerker op de verhuuradministratie deel aan het generatiepact. De arbeidsduur van alle vier verminderd met 20%. De vrijgevallen formatieruimte in de corporatie is 0,8 fte. De corporatie kiest ervoor een wijkbeheerder van 28 jaar voor 0,8 fte aan te stellen.. Voorbeeld 20: 100 fulltime medewerkers nemen in 2019 deel aan het generatiepact. Hun arbeidsduur wordt gedurende de periode dat zij hieraan deelnemen met 20 procent verminderd. De vrijgevallen formatieruimte is dan 20 fte (0,2 fte x 100). Op brancheniveau zullen corporaties in medewerkers van 35 jaar of jonger aannemen. Dat kan in 20 voltijders of bijvoorbeeld 40 medewerkers die 50 procent werken. Cao-partijen monitoren vanaf 1 januari 2020 jaarlijks op brancheniveau de deelname aan het generatiepact door te bekijken hoeveel formatieruimte er op brancheniveau is vrijgekomen en is herbezet. Zij doen dit uiterlijk drie maanden na het verstrijken van het kalenderjaar. Uitbreiding verlofvormen In de nieuwe CAO Woondiensten is een aantal nieuwe verlofvormen opgenomen die per 1 augustus 2018 ingaan: Invoering van één dag betaald verlof voor het huwelijk (geregistreerd partnerschap) van de werknemer. 85% bruto loondoorbetaling tijdens kortdurend zorgverlof. Doorbetaling van het werkgeversdeel van de pensioenpremie gedurende het ouderschapsverlof. Bij de bevalling van de partner van de werknemer of bij adoptie, vijf dagen betaald kraamverlof.

11 Reparatie derde WW-jaar De opbouw en de duur van de wettelijke WW-uitkering en de loongerelateerde WGA-uitkering zijn versoberd per 1 januari Zo wordt de WW-uitkering geleidelijk afgebouwd van 38 naar 24 maanden in april De werkgevers zijn bereid om per 1 januari 2019 mee te werken aan de private aanvulling WW en WGA in lijn met de afspraken hierover in de SER en de Stichting van de Arbeid. Ten behoeve van de regeling private aanvulling WW en WGA houden werkgevers bijdragen in op het loon van (alle) werknemers en dragen zij deze bijdragen af aan Stichting Private Aanvulling WW en WGA. Alle corporatiemedewerkers nemen verplicht deel aan deze reparatie. Vakbonden raadplegen hierover in de komende periode hun achterban. Indien deze instemt sluiten cao-partijen een overeenkomst tot deelname aan de verzamel-cao Dienstverleningniet publieke domein om met ingang van 1 januari 2019 de (private) reparatie van de WW en loongerelateerde WGA-uitkering voor corporatiewerknemers te regelen. Op het moment dat op dit punt aansluiting is gezocht bij de verzamel-cao heeft een medewerker niet de keuze om af te zien van deelname aan de regeling. Werkgevers blijven de bijdragen voor het wettelijk deel van de WW en de WGA betalen en werknemers nemen de bijdrage voor het private deel voor hun rekening. Overig Woondiensten Cafetariasysteem In de CAO vervalt met ingang van 14 mei 2018 het fietsenplan als doel in het Woondiensten Cafetaria Systeem. Ontzie maatregelen De leeftijd waarop een werknemer niet meer kan worden verplicht tot overwerk wordt verhoogd van 55 jaar naar 60 jaar (artikel CAO Woondiensten). Verder vervalt het recht van werknemers van 50 tot en met 54 jaar om hun werkgever te verzoeken vrijgesteld te worden van het verrichten van meer dan zes bereikbaarheidsdiensten per jaar. Pensioen De verdeling van de pensioenpremie tussen werkgever en werknemer blijft gedurende de looptijd van de CAO ongewijzigd. De pensioenrichtleeftijd wordt per 1 januari 2018 aangepast naar 68 jaar. Aanpassen geschillenprocedure Handboek functie-indeling Woondiensten De geschillenprocedure bij een verschil van mening over de toepassing van het Handboek functie-indeling Woondiensten wordt als volgt aangepast: De termijn voor het indienen van een bezwaar wordt verlengd van 30 naar 60 dagen. Bij een functiewaarderingsgeschil, dat door de Commissie CAO-zaken in behandeling wordt

12 genomen, zullen de werkgever en de werknemer altijd mondeling gehoord worden. Als de werkgever de benodigde stukken voor de Commissie CAO-zaken niet verstrekt, ontvangt de werkgever een herinnering. Zijn binnen 30 dagen na de herinnering de stukken niet aangeleverd, dan kan de Commissie om die reden de werknemer in het gelijk stellen. Budgettair neutraliteit De werkgever en de ondernemingsraad hebben de mogelijkheid om binnen de kaders van de CAO een eigen arbeidsvoorwaardenregeling te treffen (artikel CAO Woondiensten) in de vorm van een kaderbepaling. Een kaderbepaling is alleen rechtsgeldig indien de Commissie CAO-zaken vangnetdispensatie heeft verleend voor de vangnetbepaling (artikel CAO Woondiensten). Bij het verzoek tot vangnetdispensatie moeten worden meegezonden: Een afschrift van de eigen invulling van de kaderbepaling. Akkoordverklaring van de ondernemingsraad. De uitkomsten van de werknemersraadpleging van artikel 13.3 CAO. Stukken waaruit blijkt dat de eigen invulling van de kaderbepaling budgettair neutraal is ten opzichte van de betreffende vangnetbepalingen. Dit blijkt uit de instemming van de ondernemingsraad. De tekst van de vierde bullet wordt aangepast en gaat als volgt luiden: Een door de werkgever en ondernemingsraad ondertekend stuk waarin ze verklaren dat de invulling van de kaderbepaling budgettair neutraal is ten opzichte van de betreffende vangnetbepaling(en). Werkgeversbijdrage voor scholings-en vormingswerk De werkgeversbijdrage voor scholings- en vormingswerk uit artikel 11.2 CAO Woondiensten wordt niet alleen meer verstrekt voor het scholings- en vormingswerk, maar wordt gekoppeld aan het totale vakbondswerk voor de sector Woondiensten. De informatie in deze toelichting is bedoeld als algemene informatie. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Heb je vragen over het onderhandelingsresultaat? Of heb je een vraag over wat een en ander in jouw specifieke situatie betekent? Neem dan contact op met je eigen bond!

Toelichting op onderhandelingsresultaat CAO Woondiensten

Toelichting op onderhandelingsresultaat CAO Woondiensten Toelichting op onderhandelingsresultaat CAO Woondiensten 2017-2018 Er ligt een onderhandelingsresultaat voor een tweejarige CAO Woondiensten van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018. Aedes, FNV Bouwen

Nadere informatie

Redactionele wijzigingen CAO Woondiensten

Redactionele wijzigingen CAO Woondiensten Redactionele wijzigingen CAO Woondiensten 2017 2018 Artikel Wijziging Inhoudsopgave Wijziging titel bijlage 4: Bestedingsformulier Loopbaanontwikkelingsbudget 1.1.2 Toegevoegd aan tabel:.schoolverlaters

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Onderhandelingsresultaat 1 ten behoeve van CAO Woondiensten 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Partijen bij de CAO Woondiensten: Aedes vereniging van woningcorporaties FNV CNV Vakmensen.nl De Unie

Nadere informatie

Generatiepact voor de branche Woondiensten

Generatiepact voor de branche Woondiensten Generatiepact voor de branche Woondiensten Kernpunten Generatiepact Het Generatiepact heeft een looptijd van drie jaar en staat open voor werknemers van 63 jaar en ouder met een arbeidscontract voor onbepaalde

Nadere informatie

Voorstel 3: Vergoedingen. CNV Vakmensen stelt voor om alle vergoedingen in de cao te verhogen met 2,5%.

Voorstel 3: Vergoedingen. CNV Vakmensen stelt voor om alle vergoedingen in de cao te verhogen met 2,5%. Wijzigingsvoorstellen CNV Vakmensen voor de cao Woondiensten 2017 Inleiding De wijzigingsvoorstellen van CNV Vakmensen voor de cao Woondiensten kwamen tot stand op basis van: - Digitale enquête onder leden

Nadere informatie

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010. Mei en juni 2010

Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010. Mei en juni 2010 Regionale voorlichtingsbijeenkomsten CAO Woondiensten 2009-2010 Mei en juni 2010 Programma Karakter CAO Loopbaanontwikkeling Pauze Kilometervergoeding Werktijden Salarissen en vakantietoeslag Vragen? Karakter

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving *ZD17036648* Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001446 Documentnummer: ZD17036648 Rubriek: Personeel en organisatie Naam regeling: Regeling generatiepact gemeente Zundert 2017-2018 Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484003_1 1 mei 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Sinds 1 januari 2015 kent de Gemeente

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb

Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb Vragen en antwoorden bij onderhandelingsresultaat cao NWb 2018-2021 6 december 2018 1. SALARIS A. Welke salarisverhoging is afgesproken? Tijdens de looptijd van de cao ontvangen medewerkers een structurele

Nadere informatie

Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven

Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven Vitaliteitsregeling cao Netwerkbedrijven De Vitaliteitsregeling beoogt door middel van arbeidsduurverkorting oudere werknemers gezond en met plezier door te laten werken tot aan de AOW-leeftijd. De Vitaliteitsregeling

Nadere informatie

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Het dagelijks bestuur van het Noord-Hollands Archief, overwegende dat het gewenst is om de instroom van jongeren en het duurzaam doorwerken van oudere medewerkers

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao IFF

Onderhandelingsresultaat cao IFF Onderhandelingsresultaat cao IFF 2018-2020 Tilburg, 4 oktober 2018 Op 4 oktober 2018 heeft de werkgeversdelegatie van IFF tijdens de 4 de overlegronde met de bestuurders van de vakorganisaties FNV Procesindustrie

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017

Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017 Onderhandelingsresultaat cao RTL Nederland 2017 1. Looptijd De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 jaar, vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017. 2. Salarissen 2017 Voor het jaar 2017 een structurele

Nadere informatie

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 juli 2016 onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 Door op één van onderstaande vragen te klikken kom je automatisch bij het antwoord. Door op het icoon rechts bovenaan de pagina te klikken kom je altijd

Nadere informatie

CAO WOONDIENSTEN

CAO WOONDIENSTEN CAO WOONDIENSTEN 2019 2020 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Instructie Voor een optimaal gebruik van deze pdf wijzen wij u op het volgende: - Door het aanklikken van de Bladwijzer in de linker

Nadere informatie

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg;

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schiedam Nr. 211333 30 november 2017 Regeling Generatiepact gemeente Schiedam Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam; gelet op de CAO gemeenten

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007 Onderhandelingsakkoord CAO RDW 2007-2010 Oktober 2007 Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 1 januari 2007 tot 1 juni 2010. Loonparagraaf De salarissen worden als volgt structureel verhoogd:

Nadere informatie

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018

CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 NOTA VAN WIJZIGINGEN NOTA VAN WIJZIGINGEN CAO EN APO VOOR DE WERKNEMERS IN DE SIGARENINDUSTRIE VANAF 1 JULI 2015 1 JANUARI 2016 TOT 1 JANUARI 2018 Doorgehaalde tekst is verwijderde tekst Cursieve en blauwe

Nadere informatie

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten.

In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. MIJN CAO In deze brochure vindt u een uitleg van de belangrijkste bepalingen van de cao Groothandel in Bloemen en Planten. In dit hoofdstuk Mijn Cao wordt uitgelegd wanneer de cao van toepassing is en

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars

Onderhandelingsresultaat Cao voor de Zorgverzekeraars Onderhandelingsresultaat VAN Tom Drewes KENMERK N-19-1128 Donderdag 19 september 2019 is een onderhandelingsresultaat bereikt over de Cao voor de Zorgverzekeraars 2019-2020. DATUM 19 september 2019 Het

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO APM Terminals Rotterdam, 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019

Onderhandelingsresultaat CAO APM Terminals Rotterdam, 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 1 Voorbehoud vakorganisaties: 1. De vakorganisaties hebben aangegeven overleg te willen voeren met de aandeelhouder van APMTR over een zekerheidstelling voor de schadeloosstelling bij mogelijk ontslag

Nadere informatie

CAO WOONDIENSTEN

CAO WOONDIENSTEN CAO WOONDIENSTEN 2017 2018 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018 Instructie Voor een optimaal gebruik van deze pdf wijzen wij u op het volgende: - Door het aanklikken van de Bladwijzer in de linker

Nadere informatie

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact Metalektro krijg je de mogelijkheid om minder uren te werken, met volledig

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten Onderhandelingsresultaat cao Groothandel Bloemen en Planten 2017-2019 De Vereniging voor de Groothandel Bloemen en Planten (VGB) heeft op 15 februari 2017 met FNV en CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat

Nadere informatie

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017

Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 Onderhandelaarsresultaat Cao-Onderzoekinstellingen 2017 De WVOI namens de onderzoekinstellingen en AC/FBZ, CNV Overheid, FNV Overheid en VAWO/CMHF, namens werknemersorganisaties, hierna te noemen partijen,

Nadere informatie

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling 1. Inleiding Met het oog op de forse daling van het leerlingaantal de komende jaren zal ook het personeelsbestand van LVO moeten inkrimpen. Daarnaast is het

Nadere informatie

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom zou ik deelnemen? Wie betaalt mijn extra salaris en pensioenopbouw? Ik houd minder vrije dagen over, hoe zit dat? Nu deelnemen of later? Mag ik

Nadere informatie

Generatiepact Rijswijk

Generatiepact Rijswijk Generatiepact Rijswijk Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Rijswijk. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de belangrijkste

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019-2020 1 Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019 2020 Partijen

Nadere informatie

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 HR ontwikkelingen 2015-2016 Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 Inhoud Wijzigingen 2016 Werkloosheidswet Wet Flexibel Werken Wet doorwerken na AOW-gerechtigde

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

Notitie Generatiepact VRK

Notitie Generatiepact VRK Notitie Generatiepact VRK Wat is het Generatiepact? Vakbonden en werkgevers zien de noodzaak van maatregelen om kennis van oudere medewerkers over te dragen aan jonge mensen, maar ook om die zo op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Generatiepact Deventer

Generatiepact Deventer Generatiepact Deventer Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Deventer. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de belangrijkste

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven

Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019-2020 1 Onderhandelingsresultaat CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven 2019 2020 Partijen

Nadere informatie

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen 1. Lage-inkomensvoordeel (LIV) Vanaf 2017 krijgen werkgevers die werknemers in dienst hebben met een loon tussen 100% en 125% van het wettelijke minimumloon

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden Gewijzigd op 27 juni 2018 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Waaraan kunt u het IKB besteden?... 4 Fiscale consequenties...

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom deelnemen? Wie betaalt de regeling? Klopt het dat de bovenwettelijke vakantieuren vervallen als mijn medewerker meedoet met de vitaliteitsregeling?

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veere Nr. 283177 31 december 2018 Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 Het college van Burgemeester en wethouders, Overwegende, dat het wenselijk is

Nadere informatie

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 dierhouderij 1 Werkingssfeer Onder de werkingssfeer van deze cao vallen de sectoren: - melkveehouderij - varkenshouderij - pluimveehouderij - kuikenbroederij

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

Regeling generatiepact gemeente Heerlen

Regeling generatiepact gemeente Heerlen verordening Datum: 27 oktober 2016 Vastgesteld door: Burgemeester en wethouders Regeling generatiepact gemeente Heerlen gelet op het positieve advies van de commissie voor het georganiseerd overleg gemeente

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof

Huidige tekst NRGA Nieuwe tekst NRGA Toelichting bij wijziging. Artikel 6.28 doorbetaling bij ouderschapsverlof Bijlage bij B&W-besluit 16 december 2014 (BD 2014-012864) Wijziging Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) in verband met het einde van de ouderschapsverlofkorting en het vervallen van

Nadere informatie

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014

CAO ZOETWAREN. ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 ZOETWAREN CAO ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Zoetwarenindustrie Looptijd 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 1 4001517_VBZ ADDendum CAO.indd 1 19-08-14 13:32 2 4001517_VBZ

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe141223 VERVANGT VERSIE: OpTe131216 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2015 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

PRINCIPEAKKOORD CAO APOTHEKEN

PRINCIPEAKKOORD CAO APOTHEKEN PRINCIPEAKKOORD CAO APOTHEKEN 2006-2007 Op onderhandelaarsniveau is op 9 januari 2007 tussen KNMP, FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak overeenstemming bereikt over een principeakkoord betreffende een

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent levensfase Levensfaseregeling Noord-Brabant

PROVINCIAAL BLAD. Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent levensfase Levensfaseregeling Noord-Brabant PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Brabant Nr. 2259 22 mei 2017 Regeling van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant houdende regels omtrent levensfase Levensfaseregeling

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 De LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en de VZA (de Vereniging van Zelfstandige Apothekers), verder te noemen cao-partijen,

Nadere informatie

korter werken langer waardevol Alles over de regeling

korter werken langer waardevol Alles over de regeling korter werken langer waardevol Alles over de regeling Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact krijgen oudere werknemers in de Metalektro de mogelijkheid om minder te gaan werken.

Nadere informatie

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling.

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling. FAQ Vitaliteitspact 1. Wat is het Vitaliteitspact? Het Vitaliteitspact is een regeling met het doel om bij te dragen aan voldoende werkenden op universiteiten die gezond, productief en met plezier aan

Nadere informatie

Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018.

Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leudal Nr. 211592 5 oktober 2018 Regeling Generatiepact gemeente Leudal 2018 Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018. Aldus

Nadere informatie

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen.

Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot een principe akkoord gekomen. Hardenberg 26 juni 2015 Aan: dhr. R. Vos (FNV) en dhr. G. van Dijk (CNV Vakmensen) Geachte heren Vos en Van Dijk, Dinsdag 23 juni zijn wij als werkgevers en vakbonden bij elkaar gekomen en zijn wij tot

Nadere informatie

Gelet op het positieve advies van de commissie voor het Georganiseerd Overleg gemeente Heerlen van 13 oktober 2016

Gelet op het positieve advies van de commissie voor het Georganiseerd Overleg gemeente Heerlen van 13 oktober 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 180877 21 december 2016 Verordening van het college van burgemeester en wethouders van Heerlen houdende regelingen om buitengewoon verlof op te

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe171218 VERVANGT VERSIE: OpTe161227 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2018 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

Akkoord. Cao voor postbezorgers. januari Bart van Bolhuis. Akkoord Cao voor postbezorgers. Auteur. Rapport

Akkoord. Cao voor postbezorgers. januari Bart van Bolhuis. Akkoord Cao voor postbezorgers. Auteur. Rapport januari 2016 Auteur Bart van Bolhuis Rapport Akkoord Inhoudsopgave 1 3 1.1 Looptijd 3 1.2 Salarisaanpassing 3 1.3 Postbezorgersvergoeding 3 1.4 Smartphonevergoeding 4 2 Verstrekken fleecevest 5 3 Nieuwe

Nadere informatie

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten

Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en zorg Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 131209 31 december 2015 Ledenbrief 15/052 CvA/LOGA 15/10, d.d. 23 juni 2015 inzake wijzigingen CAR-UWO i.v.m. wijzigingen Wet arbeid en

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare

2. Meer regie over je werktijden Elke werknemer krijgt het recht om één maal in de maand een zaterdag of zondag als nietinroosterbare Vragen en Antwoorden over het onderhandelaarsresultaat cao Retail non-food (voorheen Fashion, Sport & Lifestyle) 1. Loonsverhoging a) Hoe hoog is de loonstijging in de nieuwe cao? Je krijgt elk half jaar

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021.

Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021. Arbeidsvoorwaardenakkoord cao RDW 2018-2020 (concept dd 11 juli 2018) 1. Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021. 2. Loonparagraaf Met ingang

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling

4 BELONING. 4.1 Beloning en inschaling 14 4 BELONING 4.1 Beloning en inschaling 4.1.1 Inschaling Artikel 28 1. Het niveau van de functie bij de werkgever wordt bepaald aan de hand van het systeem van functiewaardering dat is overeengekomen

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Netwerkbedrijven (NWb)

Onderhandelingsresultaat cao Netwerkbedrijven (NWb) Onderhandelingsresultaat cao Netwerkbedrijven (NWb) 2018-2021 De werkgeversvereniging WENB en de vakorganisaties FNV Publiek Belang en CNV Publieke Diensten hebben op 28 november 2018 een onderhandelingsresultaat

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Aan de leden Circulaire nr. 6

Aan de leden Circulaire nr. 6 Aan de leden Circulaire nr. 6 Datum : 8 april 2019 Ref. : JH Betreft : Looncirculaire 2019-2 Geachte heer, mevrouw, Onderwerpen: - Nieuwe cao - Overige cao informatie Bijlagen: - Maandloonberekening per

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 706 31 januari 2018 Metaal en Techniek Goud- en Zilvernijverheid 2018/2019 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Hamervoordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2010-004737 concern organisatie College van burgemeester en wethouders Hamervoordracht voor de collegevergadering van 24 augustus 2010 Portefeuille 23 Agendapunt B1 Tekst wordt

Nadere informatie

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Aanvraagformulier Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Bent u met onbetaald verlof of wordt u ontslagen? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Bent u gedeeltelijk met onbetaald verlof

Nadere informatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie

Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie Definitief eindbod ANKO Cao Kappers 2017-2019 INLEIDING De ANKO heeft overleg gevoerd met FNV Mooi en CNV Vakmensen over de inhoud van een nieuwe cao. De huidige cao is geëxpireerd op 30 juni 2016. Tot

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling

Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden en vrije ruimte werkkostenregeling H12 Vakantie(bijslag), LFB en Verlof B Vakantie Artikel 9 Keuzesysteem arbeidsvoorwaarden voor kopen en verkopen vakantie-uren 1. Inwisselen

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015

Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof in de CAO Jeugdzorg. Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Nieuwe versie, februari 2015 Toelichting op de nieuwe afspraken over ouderschapsverlof Wijzig de titel van het artikel (Kop 5) In het cao-akkoord

Nadere informatie

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan

Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Harmonisatie Peuterspeelzalen, Landelijk Sociaal Plan Ex art. 1.3.7 CAO W&MD en ex art. 1.4.8 CAO Kinderopvang Sociaal plan d.d. 23 juni 2011 De ondergetekenden, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening,

Nadere informatie

Overzicht instrumenten re-integratie

Overzicht instrumenten re-integratie Overzicht instrumenten re-integratie Werken met behoud van uitkering Zowel UWV als gemeenten bieden werkgevers mogelijkheden om een periode kosteloos te bekijken of de werknemer het werk aankan. Dit heet

Nadere informatie

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven.

In dit hoofdstuk is opgenomen hoe werkgever en werknemer hieraan concreet vorm kunnen geven. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID 3.1 INLEIDING Werken aan en investeren in optimale individuele inzetbaarheid is een wederzijdse verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. Daarom maken

Nadere informatie

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden:

A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 1 bij U201501087 Bijlage CAR teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden:

B. De toelichting op artikel 6:4:1a wordt gewijzigd en komt te luiden: Bijlage 2 bij U201501087 Bijlage CAR-UWO teksten A. De toelichting op artikel 6:4 wordt gewijzigd en komt te luiden: Buitengewoon verlof Artikel 6:4 Lid 1 Het kraamverlof, calamiteiten en ander kortverzuimverlof

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V.

ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. 1 ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO 2013-2014 ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS B.V. Looptijd Looptijd van de CAO: 24 maanden, van 1 januari 2013 t/m 31 december 2014. Salarissen Verhoging van de salarissen te verdelen

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/ NOTA dienst: Dienst Bestuur datum: 5 juni 2009 registratienummer: B/0907039 afdelingsnaam: steller: paraaf chef: kopie aan: onderwerp: DB/P&O Dekker, Marianne Wijzigingen ARH in verband met aanvullingen

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen NVZ

Wijzigingsvoorstellen NVZ Wijzigingsvoorstellen NVZ Cao Ziekenhuizen 2014 tot expiratiedatum 1. Looptijd De NVZ stelt voor te komen tot een meerjarige cao. 2. Persoonlijk Levensfase Budget (PLB) Het in 2009 ingevoerde Persoonlijk

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 oktober 14 tot en met 31 maart Tussen partijen bij de CAO

Nadere informatie

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V.

Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Bedrijfs-cao TenneT Looptijd 1 mei 2013 tot en met 30 oktober 2015 Voorwoord De bedrijfs-cao TenneT maakt onderdeel uit van de arbeidsvoorwaarden van cao-werknemers binnen TenneT TSO B.V. Binnen TenneT

Nadere informatie

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 In aanvulling op het cao-akkoord van 13 juni 2017 hebben partijen in de periode van 3 juli t/m 8 september de volgende aanvullende afspraken gemaakt.

Nadere informatie

Regeling Cafetariamodel

Regeling Cafetariamodel Regeling Cafetariamodel Categorie 1 nummer 1 (Ter uitvoering van hoofdstuk 4a van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR), en de bepalingen van de Uitwerkingsovereenkomst (UWO) Vastgesteld bij

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Cao-partijen hebben op 8 juni 2017 een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de betonproductenindustrie. Looptijd (Artikel 25 cao) 1) Een looptijd van 1 april

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling 1Stroom Nr. 1005 5 juli 2018 Besluit van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling 1Stroom houdende

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie