In deze nieuwsbrief: Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze nieuwsbrief: Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten!"

Transcriptie

1 Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten! Op 29 oktober jl. werd aan het begin van de raadsvergadering tijdens een plechtig moment stil gestaan, bij het overlijden van ons raadslid GertJan Averesch. Janny Averesch was hierbij op uitnodiging van de gemeente, samen met kinderen en kleinkinderen, ook aanwezig. Burgemeester Joosten omschreef GertJan als volgt: In de politiek wel gebruik maken van Hét hoogste Woord, maar niet pretenderen dat zelf te voeren. Het hoogste Woord omzetten in woord en daden met een diepe betekenis. Vervolgens stond de burgemeester stil bij GertJan zijn inzet bij o.a. de voedselbank, directe betrokkenheid bij het vluchtelingenwerk, in het platform armoedebestrijding en zijn raadslidmaatschap en -opvolgerschap sinds 1994 voor SGP-ChristenUnie. De burgemeester wenste de familie heel veel kracht en sterkte toe en hoopte dat ze troost mogen vinden in Johannes 6:35 (NBV): 'Ik ben het brood dat leven geeft,' zei Jezus. 'Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst hebben. Vervolgens was er een moment van stilte en herdenking. In deze nieuwsbrief: Herdenking GertJan Averesch Vraaggesprek met Ewout de Jong Begrotingsbehandeling Afscheid steunfractielid Diederik Wiltink Vluchtelingen, hartelijk welkom?

2 Hoe zou je jezelf omschrijven als persoon? Ik ben iemand die iets helemaal doet of niet. Ik bedoel hiermee: als je iets doet, doe het dan zo goed mogelijk. Tegelijk is het als beginnend raadslid een grote opgave je alles eigen te maken. Daarnaast ben ik resultaatgericht, je doet iets om je doelstelling te bereiken. Dit alles doe ik omdat ik een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe heb en die moet je nemen binnen de mogelijkheden die je hebt. Wat betekenen deze eigenschappen voor het raadswerk? Als je ergens heel weinig gevoel bij hebt en niet het idee kan ik er aan bijdragen dat iets ten goede veranderd, dan kies ik er voor om niets in te brengen in de raad en alleen te stemmen. Maar dat moet je niet teveel doen! Wél kun je dan bij de beeldvormende raad vragen stellen waarvan het antwoord een ander licht of meer licht werpt op het onderwerp. Bij thema's waar ik wel mogelijkheden zie probeer ik goed onderbouwde argumenten aan te voeren en te netwerken om een meerderheid erachter te krijgen. Het is een uitdaging om aan de knoppen te zitten, tegelijk ben je slechts met één zetel in de raad, dus is netwerken hard nodig. Het is heel belangrijk dat je vooral positief kritisch bent, maar ook constructief en consistent. Vanuit deze wetenschap weten andere partijen vaak al bij voorbaat of ze iets wel of niet met je kunnen. Door, onder andere, dit in het verleden te doen kunnen we nu deel uitmaken van de coalitie en college.

3 In welke thema s zou je dit tot uitdrukking brengen, welke accenten kunnen wij verwachten? Over het algemeen, goed rentmeesterschap, daar is duurzaamheid een onderdeel van. Inherent aan goed rentmeesterschap is een verantwoorde en solide begroting. Verder draag ik de agrarische sector een warm hart toe. En bij tijd en gelegenheid een pleitbezorger van wat God van ons vraagt in de samenleving. Dit is niet als laatste omdat dit het minst belangrijke is, maar hier moet je echt tijd én wijze weten, anders wordt het effect tegenovergesteld. En verder: - Het hebben van oog voor de zwakken in de samenleving; - Mantelzorgers steunen en faciliteren; - Handhaving openbare orde, maar ook met betrekking tot coffeeshops, casino, en dergelijken; - Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid; - Bevordering van het sociaal netwerk van hulpvragers in WMO. Wat zou u onze leden en achterban mee willen geven? Dat de SGP-CU niet alleen bestaat uit een wethouder en (steun)fractie, maar dat we dat als leden allemaal zijn! Kom daarom naar de ledenvergaderingen. En stel uw vragen en neem deel aan discussies. Vraag uzelf af: wat is mijn betekenis in deze samenleving? Vraag uzelf ook af of dat het doel is wat God met ons heeft in de samenleving; het antwoord is aan u. Mijn antwoord hierop is geweest dat ik de verantwoordelijkheid die ik meende te hebben, ook heb genomen. En als laatste: bid voor ons; om wijsheid én om samen het goede voor gemeente Doetinchem te zoeken. Kijk op onze website: voor de bijdrage van Ewout de Jong tijdens de algemene beschouwing van afgelopen donderdag 5 november.

4 In de raadsvergadering van 5 november kwam de gemeenteraad in een extra lange vergadering bijeen om te debatteren over een belangrijk onderwerp: de begroting. Een onderwerp waar wethouder en raadsleden vele uren mee bezig zijn geweest. Voor de lezer dezes zal de derde dinsdag van september een bekend begrip zijn. De minister van financiën presenteert dan immers zijn begroting aan de Kamer. In de dagen daarna krijgen de verschillende fracties de gelegenheid om hun visie op de begroting kenbaar te maken. Het verschijnen van de begroting is en blijft een bijzonder moment, waarnaar vele mensen reikhalzend uitzien. Waar wordt meer, en waar juist minder geld voor vrijgemaakt? Is het dit keer een feestbegroting? Welke ambities heeft de regering? Hoewel Doetinchem het met wat minder aandacht en mediaspektakel moest doen, is de behandeling van de begroting ook in onze gemeente één van de belangrijkste vergaderingen en onderwerpen binnen de zittingsperiode van een college. Iedere fractie ontvangt de gelegenheid om vooraf tijdens de beschouwingen aan te geven welke zaken aandacht verdienen. Vervolgens gaan de raadsleden met elkaar hierover in debat. Dit jaar was er voor het eerst sprake van een zogenoemde tegenbegroting. Eén of meerdere fracties dienen dan een door hun aangepaste versie van de begroting in. De tegenbegroting in Doetinchem werd ingediend door de SP, PvdA en Gemeentebelangen Doetinchem. Deze tegenbegroting heeft het niet gehaald: 12 stemmen voor en 19 stemmen tegen. Bijdrage raadslid Ewout de Jong Ons raadslid Ewout de Jong viel met zijn bijdrage op door op een beeldende en metaforische wijze de gemeente Doetinchem te vergelijken met een schip. Het schip is in goede staat van onderhoud en de raad en het college zetten een goede koers uit met kapitein en stuurlieden. Hij gaf aan dat de begroting enerzijds ambitie uitstraalt, terwijl er anderzijds taakstellingen gesteld zijn. Er is gekozen voor aanpakken én samenwerken. Vervolgens richtte hij zich op twee belangrijke speerpunten van de SGP-ChristenUnie: duurzaamheid en vrijwilligers en mantelzorgers. Het vele werk dat deze mensen verzetten is namelijk van bijna onschatbare waarde. Indrukwekkend waren de laatste woorden van zijn betoog, waarin hij terugkwam bij zijn vergelijking met een schip. Op moeilijke vaarwegen is in de scheepvaart een loods gebruikelijk. Raadslid De Jong beval raad en college ook een loods aan, namelijk God. Hij sloot af door het college en de gehele gemeente Doetinchem een behouden vaart toe te wensen. Vanaf deze plaats feliciteren wij het college met het behalen van dit mooie resultaat. Wat is er veel werk verricht door wethouder, ambtelijk ondersteuners en raadsleden. Boven alles wensen wij hen in de uitoefening van hun werkzaamheden de onmisbare zegen van de Heere toe.

5 Begrotingsbehandeling donderdag 5 november jl. is de begroting in de raad behandeld. Met financiën in mijn portefeuille had ik hier de afgelopen weken dan ook de handen aan vol. Een begroting die gaat over ruim 206 miljoen euro, een gigantisch bedrag. De ambities en inhoudelijke programma's voor het jaar 2016 zijn hiermee vastgesteld en voor de jaren zijn de kaders (richtingen) aangegeven. Veel punten die de coalitie -waarvan wij deel uitmaken- in het coalitie akkoord hebben opgenomen zijn nu, na vaststelling van deze begroting, in het beleid verankerd. Voor mij was het meest belangrijk om een meerjarig structureel sluitende begroting te presenteren en door de raad vast te laten stellen. Na een 10uur durend debat is de begroting uiteindelijk ongewijzigd vastgesteld.

6 Onlangs heeft Diederik na overleg met de (steun)fractie aangegeven dat zijn activiteiten in de privésfeer, studie en politiek niet langer werkbaar te combineren zijn. Als fractie vinden we het uiteraard jammer als fractieleden moeten vertrekken, maar zijn we heel blij met de bijdrage die Diederik in de achterliggende periode heeft geleverd. Diederik maakt al deel uit van ons team sinds de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, en staat binnen de fractie bekend als scherp en analytisch, waarmee hij de fractie erg versterkt heeft. Diederik was voornamelijk actief in de fysieke, financieel economische thema s. Er zal komende maand in de fractievergadering nog aandacht aan zijn afscheid besteedt worden, maar ook via deze weg willen we hem bedanken voor zijn inzet en hem alle goeds toewensen!

7 weten! Foto: RD, Henk Visscher Op DV dinsdag 17 november wordt de najaarsvergadering van de SGPafdeling Achterhoek gehouden in een van de zalen van de Gereformeerde Gemeente van Doetinchem aan de Bezelhorstweg 54. Om 19:30 uur begint de ledenvergadering met een kort huishoudelijk gedeelte. Geen lid van de SGP-afdeling Achterhoek? Van harte welkom! Om 20:00 uur is de avond ook toegankelijk voor niet-leden. Arnoud Proos hoopt dan met ons na te denken over het thema: vluchtelingen, hartelijk welkom? Arnoud is in februari in Irak geweest. Zowel de situatie in het Midden-Oosten als in Nederland zal aan de orde komen. Na de pauze zal er een debat plaatsvinden waarin verschillende personen, actief in de (Doetinchemse) politiek, deel zullen nemen. Het debat zal onder andere over het besproken onderwerp gaan. We hopen op een mooie avond, kom u ook?

was dat aanmerkelijk eerder op de avond.

was dat aanmerkelijk eerder op de avond. Tips of op- en aanmerkingen? Wie op drie november de raadsvergadering bezocht met de verwachting net als vorig jaar een verwoed, urenlang debat aan te zullen treffen, was in het stadhuis aan het verkeerde

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Trainingstraject gemeente Bronckhorst

Trainingstraject gemeente Bronckhorst Trainingstraject gemeente Bronckhorst Datum 18 januari 2015 Op verzoek van Gemeente Bronckhorst Mariëlle van der Leur, griffier Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 of 06-40516523

Nadere informatie

Hoe werkt een gemeente?

Hoe werkt een gemeente? Een korte uitleg 2 3 Wat doet een gemeente? De gemeente heeft veel verschillende taken, maar ze doet niet alles zelf. Neem het ophalen van huisvuil of het aanleggen van straten. De gemeente moet er voor

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer Bestuur PACT Aalsmeer E-mail: info@pactaalsmeer.nl Internet: www.pactaalsmeer.nl Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer De fractie van PACT Aalsmeer kent: fractiemedewerkers: leden met politieke affiniteit

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn

HET KOMPAS. ChristenUnie Hellendoorn HET KOMPAS ChristenUnie Hellendoorn Algemene beschouwingen programmabegroting 2015 Algemene beschouwingen programmabegroting 2015. Inleiding: Voorzitter, in deze tijd hebben we een duidelijk kompas nodig,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

GLA/170110/4 10 januari 2017

GLA/170110/4 10 januari 2017 GLA/170110/4 10 januari 2017 KANDIDATENCOMMISSIE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 Inleiding Om deel te kunnen nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 is een kandidatenlijst nodig. Kandidaatstelling

Nadere informatie

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG

SECRETARIAAL JAARVERSLAG SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, SECRETARIAAL JAARVERSLAG Inhoud SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015... 2 SECRETARIAAL JAARVERSLAGEN 2013, 2014... 4 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2012... 5 1 SECRETARIAAL JAARVERSLAG 2015 Samenstelling bestuur Het bestuur bestaat uit de

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Alternatieve begroting

Alternatieve begroting Alternatieve begroting 2019 2022 CDA fractie Twenterand: Frouwke Bramer Mayke Smelt Roswitha Uitslag Bertus Akse Henk Kerkdijk Jan Kuilder Alternatieve begroting 2019-2022 -1-9/10/2018 Verantwoord investeren

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden

JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT. Verbinden, verjongen, verbreden JAARPLAN 2016 PVDA DORDRECHT Verbinden, verjongen, verbreden 1. INLEIDING Bij ons aantreden als nieuw bestuur vorig jaar hebben drie speerpunten gekozenen: verbinden, verjongen, en verbreden. We hebben

Nadere informatie

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan?

Raadsleden over kritiek. Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan? Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft in de serie Raadslid van de Week raadsleden gevraagd over

Nadere informatie

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018

2. De opdracht. Advies van de informateur. 1. Inleiding. 3. Het informatieproces. Bergen op Zoom, 5 april 2018 Bergen op Zoom, 5 april 2018 Advies van de informateur Drs. Ing. A.B.M. (Ad) Verbogt Aan de opdrachtgever de heer A.G.J. van der Weegen 1. Inleiding Bergen op Zoom kent net als veel andere gemeenten in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 410 Kabinetsformatie 2012 Nr. 1 BRIEF VAN DE VERKENNER Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 18 september 2012

Nadere informatie

Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016. Dames en heren,

Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016. Dames en heren, Speech Josee Gehrke presentatie Rob-advies 15,9 uur, 21 april 2016 Dames en heren, Allereerst hartelijk dank aan de Rob voor dit lezenswaardige rapport. Het doet me deugd dat de Rob zo veel punten heeft

Nadere informatie

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Voorzitter, De SP heeft een grootschalig onderzoek onder politieagenten gehouden. Van de dienders bij het Groningse korps reageerden er

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid

CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid CDA Haarlem Profielschets Kandidaat Raadslid Kandidaat Raadslid Gezocht - voor de verkiezingen van de gemeenteraad volgend jaar - CDA Haarlem is op zoek naar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8.

AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. AAV 30 januari 2017, agendapunt 8. Vaststellen profielen raadsleden, lijsttrekker en wethouder Voor de gemeenteraadsverkiezingen hoort overeenkomstig artikel 6.13 van het Huishoudelijk reglement voorafgaand

Nadere informatie

Nieuwsbrief D66 Blaricum

Nieuwsbrief D66 Blaricum 2013 wordt een spannend jaar voor D66. Lukt het om de successen in Blaricum te verzilveren? In dit jaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, zijn we er trots op onze eerste nieuwsbrief

Nadere informatie

(CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks

(CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks (CONCEPT)Koersdocument Bestuur GroenLinks Afdeling Doetinchem e.o. 2014-2018 September/oktober 2014 Inhoudsopgave Inleiding...3 1. Uitgangspunten...4 1.1. Taken van een afdelingsbestuur...4 1.2. De functies

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks

Gemeenteraadsverkiezingen Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Verslag van informateur Marianne Smitsmans, GroenLinks Roermond, 9 april 2018 Inhoud Inleiding... 3 Plenaire bijeenkomst... 4 Gesprekken met de vertegenwoordigers van alle

Nadere informatie

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019

Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Activiteitenplan GroenLinks Gelderland 2019 Dit is het activiteitenplan van GroenLinks Gelderland voor 2019. Alhoewel onze ambities niet verminderd zijn, wel een kortere versie dan je van ons gewend bent.

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

Controle op fractievergoedingen

Controle op fractievergoedingen Controle op fractievergoedingen De terugvorderingen over 2012 zijn allemaal ontvangen. Artikel 8: De bijdrage bestaat uit een vast deel van 2.000,- voor elke fractie. Daarnaast ontvangt elke fractie een

Nadere informatie

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers

Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers Informatieblad Kansen rond de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Tips voor lokale belangenbehartigers 1 Intro Op 21 maart 2018 gaat Nederland naar de stembus om de nieuwe gemeenteraden te kiezen. De verkiezingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel

Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel Fractie Krimpen aan den IJssel November 2016 Nieuwsbrief leden afdeling Krimpen aan den IJssel De raadsfractie geeft u inzicht in de achtergronden van het vertrek van Wethouder Boudesteijn, haar acties

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Werkplan bestuur 2012

Werkplan bestuur 2012 Afdeling Zeist. Werkplan bestuur 2012 Inleiding Dit werkplan is de onderbouwing voor de werkzaamheden en activiteiten van het bestuur in 2012. Afgelopen jaar zijn de provinciale verkiezingen geweest. De

Nadere informatie

De week waarin alles anders werd (of niet?)

De week waarin alles anders werd (of niet?) De week waarin alles anders werd (of niet?) Er is waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen 7 dagen. In die periode

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst,

Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad van de toekomst, Leden van de gemeenteraad van de toekomst, Toespraak bij het aanbieden van de Brief aan de Koning door de gemeenteraad van de toekomst aan minister Plasterk donderdag 13 maart 2014 in Den Haag. Minister Plasterk, Voorzitter van de gemeenteraad

Nadere informatie

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN

JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN JAARPLAN JONGE SOCIALISTEN ARNHEM- NIJMEGEN 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord (pagina 3) Inleiding (pagina 3) Bestuur Jonge Socialisten Arnhem- Nijmegen 2015-2016 (pagina 4) Portefeuilleverdeling (pagina

Nadere informatie

Nota binnensportaccommodaties

Nota binnensportaccommodaties In dit nummer: Terugblik 2014 De veranderingen in de zorg Proces begroting in een notendop Nota binnensportaccommodaties CDA voor Stichting Peramiho Terugblik 2014 We kijken als fractie terug op een bewogen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden,

Aan de gemeenteraad van Ridderkerk. Betreft: Aanbieding Programmabegroting 2015 en Collegeprogramma. Geachte raadsleden, Aan de gemeenteraad van Ridderkerk Uw brief van: Ons kenmerk: 89398 Uw kenmerk: Contact: C. Kolf Bijlage(n): 2 Doorkiesnummer: E-mailadres: C.Kolf@ridderkerk.nl Datum: 24 september 2014 Betreft: Aanbieding

Nadere informatie

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

Verslag Wmo-raad d.d

Verslag Wmo-raad d.d Verslag Wmo-raad d.d. 3-10-2017 Aanwezige leden: M. Lemeer, A.J. van de Berg, H. Vaasen, J. Verbeet, G. Maas, P. Kerkhofs, Mevr. M. Kaak-Pels, L. Lemmens, Mevr. M. Walczak, Ph. Frenken, R. Roelofs, P.

Nadere informatie

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018;

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; CONCEPT Nummer. b De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen

Adviesnota raad. Vaststellen zienswijzen over de begrotingen 2020 van vier gemeenschappelijke regelingen *19bs00036* Datum besluitraad : 14 mei 2019 Datum oordeelraad : 23 april 2019 Agendapunt : Datum B en W : 2 april 2019 Volgnummer : 19bs00036 19.017 Programma begroting : 0, 1, 3, 7 en 8 Gewijzigd voorstel

Nadere informatie

Er liggen spannende maanden achter u. De procedure die leidde tot uw benoeming hebben we van nabij meegemaakt.

Er liggen spannende maanden achter u. De procedure die leidde tot uw benoeming hebben we van nabij meegemaakt. Toespraak door de vicevoorzitter van de gemeenteraad, de heer N. van Wolfswinkel, bij de installatie van de heer A.J. Kottelenberg tot burgemeester van Neder-Betuwe op vrijdag 7 april 2017. Geachte burgemeester

Nadere informatie

Experiment Motiemarkt versie Opzet en Ervaringen van Enschede. Aanleiding / doel

Experiment Motiemarkt versie Opzet en Ervaringen van Enschede. Aanleiding / doel Experiment Motiemarkt versie 27-03-2012 Opzet en Ervaringen van Enschede Aanleiding / doel De gemeenteraad van Hengelo heeft in de begrotingsvergadering van 9 november 2011 een motie aangenomen over het

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 15 januari 2013, locatie commissiekamer, aanvang 18.45 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door J.Verheugt Telefoon (040) 238 2103 Verzenddatum 27 februari 2013 Verslag commissie Maatschappij en Cultuur (cie MC) Betreft

Nadere informatie

Nieuwsbrief, april 2015

Nieuwsbrief, april 2015 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl Nieuwsbrief, april 2015 Woord van de voorzitter Amersfoort staat voor de opgave van grote bezuinigingen. Eind deze maand

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen

Algemene Beschouwingen Algemene Beschouwingen 2012 2015 ChristenUnie Inleiding Het jaar 2011 is voor de helft reeds gepasseerd en veel zaken zijn voorbijgekomen tijdens de behandelingen in onze raadsvergaderingen. Hierbij hebben

Nadere informatie

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA nieuwsbrief 28 mei Met daarin:

Vijfde nieuwsbrief. Terugblik op de verkiezingen. CDA  nieuwsbrief 28 mei Met daarin: CDA e-mail nieuwsbrief 28 mei 2010 Vijfde nieuwsbrief Met daarin: Terugblik op de verkiezingen De nieuwe fractie is er klaar voor! Wij krijgen een vlag en wapen van West- Friesland Onderzoek bureau Berenschot

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING De Jan Schaper-leergang 2 Jan Schaper, in 1897 in Groningen gekozen als het eerste SDAP-raadslid in Nederland. Een van de 12 oprichters (de 12 apostelen) van de SDAP. Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2

FRACTIEREGLEMENT. Hoorn INHOUD: Raadsperiode 2010-2014. I. Definities blz 2. II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 Hoorn FRACTIEREGLEMENT Raadsperiode 2010-2014 INHOUD: I. Definities blz 2 II. Taakomschrijvingen, verplichtingen en rechten fractieleden blz 2 III. Fractieondersteuning blz 4 IV. Besluiten blz 4 V. De

Nadere informatie

Functieprofielen kandidaten kieslijst gemeenteraad 2014

Functieprofielen kandidaten kieslijst gemeenteraad 2014 Den Haag e.o. Functieprofielen kandidaten kieslijst gemeenteraad 2014 Selectiecommissie 22 maart 2013 definitieve versie Algemeen Voor alle kandidaten geldt dat zij zich dienen te committeren aan de vastgestelde

Nadere informatie

Motie De Voedselbank helpt, dus help de Voedselbank

Motie De Voedselbank helpt, dus help de Voedselbank Motie De Voedselbank helpt, dus help de Voedselbank De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 9 november 2017, In beraadslaging over de Begroting 2017 Er in de voedselbank een brand is geweest

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus AH BILTHOVEN

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus AH BILTHOVEN College van Burgemeester en Wethouders Gemeente De Bilt T.a.v. Wethouder mevrouw A.E. Brommersma Postbus 300 3720 AH BILTHOVEN Maartensdijk, 9 november 2016 Onderwerp: Inzet Overschotten Sociaal Domein

Nadere informatie

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012

M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner. Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk. Zaltbommel, 23 november 2012 M.H.J.C. Nienhuis Van Doremaele Verkenner Gemeenteraad van Ridderkerk Koningsplein 1 Ridderkerk Zaltbommel, 23 november 2012 Geachte leden van de gemeenteraad, Op 16 oktober jongstleden gaf u mij opdracht

Nadere informatie

STEM LOKAAL. Redactioneel door Marco van t Land. Dualisme, een probleem in Heemskerk! door Luuth van der Scheer. 3 e kwartaal 2012

STEM LOKAAL. Redactioneel door Marco van t Land. Dualisme, een probleem in Heemskerk! door Luuth van der Scheer. 3 e kwartaal 2012 STEM LOKAAL 3 e kwartaal 2012 Nieuwsbrief van Liberaal Heemskerk www.liberaalheemskerk.nl Redactioneel Het is veel te lang geleden (ruim een jaar) dat u de laatste nieuwsbrief heeft ontvangen en daarvoor

Nadere informatie

Extra Verkiezingsnummer maart 2018

Extra Verkiezingsnummer maart 2018 De Rode Loper PvdA nieuwsbrief voor Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen en de Woude maart 2018 Redactie: Sjoerd Dijkstra, 0251 653616, sdijkstra20@gmail.com. Website: www.castricum.pvda.nl Extra Verkiezingsnummer

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

Het raadslid zoekt de samenwerking met andere politieke partijen binnen de gemeenteraad om de gestelde doelen te realiseren.

Het raadslid zoekt de samenwerking met andere politieke partijen binnen de gemeenteraad om de gestelde doelen te realiseren. PROFIEL GEMEENTERAADSLID (NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden) Statement D66 Houten: Elk D66 raadslid is een sociaal liberaal in hart en nieren. Is toegankelijk en benaderbaar voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF CDA AFDELING LOPPERSUM nr maart 2018

NIEUWSBRIEF CDA AFDELING LOPPERSUM nr maart 2018 1/4 VOORWOORD Hierbij de CDA Loppersum nieuwsbrief. Voor leden en belangstellenden. De volgende nieuwsbrief zal begin september verschijnen. Wil je over deze nieuwsbrief iets opmerken of zelf copy aanleveren,

Nadere informatie

VAN DE VOORZITTER. Juli 2018 POLITIEK IS MENSENWERK. Beste CDA leden,

VAN DE VOORZITTER.   Juli 2018 POLITIEK IS MENSENWERK. Beste CDA leden, Juli 2018 VAN DE VOORZITTER POLITIEK IS MENSENWERK Beste CDA leden, De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer even geleden. De uitslag was voor mij toch wel een telleurstelling, van 4 naar 3 zetels in de

Nadere informatie

Profielen voor diverse functies binnen Pro3

Profielen voor diverse functies binnen Pro3 Profielen voor diverse functies binnen Pro3 De kandidatencommissie, onder andere belast met het samenstellen van profielen, presenteert U in concept de volgende profielen en vraagt aan de vergadering deze

Nadere informatie

Nr. 2 Nieuwsbrief ChristenUnie Hoogeveen Februari ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne.

Nr. 2 Nieuwsbrief ChristenUnie Hoogeveen Februari ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne. Van de voorzitter ChristenUnie maakt kandidaat wethouder bekend! Nieuws over de campagne. Beste vrienden van de ChristenUnie in Hoogeveen, Belofte maakt schuld. En wat je zegt dat moet je ook doen. Vaak

Nadere informatie

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v

Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Profielschets burgemeester Woudenberg m/v Waarom een nieuwe burgemeester? Het wetsvoorstel over de samenvoeging van Woudenberg met de gemeenten Renswoude en Scherpenzeel is recent ingetrokken, waardoor

Nadere informatie

Utrecht, 7 april 2018

Utrecht, 7 april 2018 Utrecht, 7 april 2018 Aan: CC: Bijlage: Heleen de Boer, fractievoorzitter GroenLinks Utrecht Leden van de Utrechtse gemeenteraad Burgemeester Jan van Zanen Tussenrapportage verkenner Betreft: Eindrapportage

Nadere informatie

De rol van de raad bij de omgevingswet

De rol van de raad bij de omgevingswet De rol van de raad bij de omgevingswet Onderzoeksenquête onder gemeenteraadsleden in Nederland 23 augustus 2016 Raadslid.Nu Vereniging van Nederlandse Gemeenten Inleiding De omgevingswet heeft een grote

Nadere informatie

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie)

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie) Tweede Kamer, 30e vergadering, donderdag 27 november 2014 Stemmingen o o o Stemmingen moties Veiligheid en Justitie Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie Stemmingen Begroting Veiligheid en

Nadere informatie

de Debatscan Gemeente Woerden Blijf scherp! Datum observatie: 30 juli 2014

de Debatscan Gemeente Woerden Blijf scherp! Datum observatie: 30 juli 2014 de Debatscan Datum observatie: 30 juli 2014 Observant: Marlise Huijzer Gemeente Woerden 1 Inhoudsopgave Introductie blz. 2 Observaties en verbeterpunten blz. 2 Conclusies en aanbevelingen blz. 5 Introductie

Nadere informatie

Raadsleden gezocht / sessies programma

Raadsleden gezocht / sessies programma Raadsleden gezocht / sessies programma Venlo, juli 2017 Beste SP-lid, Met deze brief sturen we je belangrijke informatie over het verkiezingsprogramma en de kandidaatstelling. Denk mee over wat we de komende

Nadere informatie

Jaarverslag Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad. (CFM-raad) GGZ-NHN

Jaarverslag Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad. (CFM-raad) GGZ-NHN Jaarverslag 2018 Cliënten en Familie Medezeggenschapsraad (CFM-raad) GGZ-NHN Waarom ik raadslid ben Ik wil dat de stem van de mensen die gebruik maken van een GGZ-behandelaar wordt gehoord. In Heerhugowaard

Nadere informatie

Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD. Plan van aanpak

Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD. Plan van aanpak Programma Invoering Omgevingswet WERKGROEP RAAD Plan van aanpak 1. INLEIDING Er komt een nieuwe wet op het gebied van de fysieke leefomgeving: de Omgevingswet. Deze wet voegt een groot aantal huidige wetten

Nadere informatie

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet

Verkiezingen Op weg naar een nieuw kabinet Verkiezingen 2017 Op weg naar een nieuw kabinet 1 4-3-2017 Trends deze verkiezingen 2 En we hebben te maken met externe factoren Woorden en daden CPB doorberekeningen 3 Nut van de CPB-doorrekening Reality

Nadere informatie

Korte terugblik en actuele zaken fractie april 2014 juli 2014

Korte terugblik en actuele zaken fractie april 2014 juli 2014 1 Korte terugblik en actuele zaken fractie april 2014 juli 2014 door Barend de Lange Juli 2014 Wat is gebeurd maand april 2014 24 april: motie gesteund voor behoud ziekenhuis Vlissingen (motie gehaald).

Nadere informatie

Wij wensen iedereen feestelijke en sfeervolle Kerstdagen en een goed en gezond 2017.

Wij wensen iedereen feestelijke en sfeervolle Kerstdagen en een goed en gezond 2017. 1 Elke maand krijgt u van de fractie Arnhem Centraal een nieuwsbrief. Met deze nieuwsbrief willen wij u informeren over de belangrijkste ontwikkelingen in en rondom de fractie. Nieuwsbrief december 2016

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kadernota Aan de raad, Onderwerp Kadernota

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kadernota Aan de raad, Onderwerp Kadernota RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 02-07-2015 15-048 Onderwerp Kadernota 2016-2019 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2016-2019 Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2016-2019 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie