Gemeenteraad 2018 Aan de slag Versie 7, april 2018 Inwerkprogramma voor de nieuw gekozen gemeenteraad.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeenteraad 2018 Aan de slag Versie 7, april 2018 Inwerkprogramma voor de nieuw gekozen gemeenteraad."

Transcriptie

1 Gemeenteraad 2018 Aan de slag Versie 7, april 2018 Inwerkprogramma voor de nieuw gekozen gemeenteraad. Nu de verkiezingen achter de rug zijn en er steeds meer zicht komt op de (definitieve) samenstelling van de gemeenteraad komt het moment dat u als raadslid aan de slag wilt. Om u voor te bereiden op uw taak als raadslid is een inwerkprogramma opgesteld. Dit programma wordt uitgevoerd door de griffie, medewerkers uit de organisatie en externen. Bij een aantal programma onderdelen worden ook raadsleden ingezet die al ervaring hebben met het raadswerk. Het inwerkprogramma dat u wordt aangeboden is op de eerste plaats bestemd voor de nieuwe raadsleden, maar ervaren raadsleden worden uitgenodigd om ook deel te nemen en een bijdrage te leveren op basis van hun ervaring de afgelopen raadsperiode(n). Er zullen diverse werkvormen worden gebruikt om u in te werken in het raadswerk. Deze lopen uiteen van pure kennisoverdracht middels bijvoorbeeld presentaties tot inloopspreekuren. Waar mogelijk zullen werkvormen worden gebruikt die interactief zijn en waarbij er ruimte is voor (onderlinge) discussie. Het inwerkprogramma omvat het geven van praktische informatie, maar heeft daarnaast ook betrekking op de positie van de gemeenteraad en uw rol als (nieuw) raadslid. Ook kennisoverdracht van de belangrijke inhoudelijke dossiers maakt onderdeel uit van het programma. Onderstaand inwerkprogramma is uitgewerkt in tijdsblokken. Niet alles kan tegelijk! In de eerste periode staat vooral het geven van praktische informatie centraal en het gereedschap dat u nodig heeft om deel te kunnen nemen aan de PMA s en de raadsvergaderingen. Vanaf ca. juni 2018 vindt verdieping op een aantal onderwerpen plaats en wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld de kennismaking met de maatschappelijke organisaties. Niet opgenomen in het inwerkprogramma, maar wel belangrijk, betreft het bijpraten op inhoudelijke dossiers. Dit zal zoveel mogelijk worden gekoppeld aan de momenten waarop dit actueel wordt voor de gemeenteraad. Hiervoor zullen dan bijpraatsessies worden georganiseerd. Dit inwerkprogramma kan op onderdelen nog wat wijzigingen ondergaan. Deze wijzigingen zullen via de raadsinformati worden meegedeeld aan de gemeenteraad. 29 maart Installatieraad en maken groepsfoto Op 29 maart 2018 start om uur de installatieraad. Aansluitend aan de raadsvergadering zal om ca uur een groepsfoto worden gemaakt. Er worden ook individuele foto s gemaakt van de raadsleden voor publicatiedoeleinden. Nadere informatie hierover volgt nog.

2 Periode April tot mei 2018 Praktisch De gemeenteraad heeft op 8 februari jl. ingestemd met het ter beschikking stellen van IPad s voor raadsleden en fractievertegenwoordigers. Daarnaast krijgen alle raadsleden een account voor het raadsinformatiesysteem (RIS), een account van de gemeente Apeldoorn, een toegangspas en een parkeerpas. Verstrekking zal plaatsvinden in de periode 3 tot en met 6 april Hiervoor zullen vanaf 23 maart individuele afspraken met alle betrokkenen worden gemaakt. Van Start Datum: donderdag 5 april 2018 Aanvang: uur Einde: uur Welkom bij de griffie - Mogelijkheid om kennis te maken met de medewerkers van de griffie - Vragen aan de griffie over bijvoorbeeld RIS, extranet, mail Gezamenlijke maaltijd Algemene informatie - Welkom heten gekozen raadsleden en voorstellen medewerkers van de griffie - Werkzaamheden griffie - Raadsleden en fractievertegenwoordigers - PMA werkwijze (inclusief IGMDR, consultatie, voorbereiden besluitvorming, etc) - De Apeldoornse (bestuurs)cultuur (kort) - Ambtelijke bijstand - Integriteit - Communicatie - Welkomstfilmpje Raadslid.nu op hun verzoek Pauze Na de pauze wordt twee keer achter elkaar dezelfde workshop gegeven, zodat iedereen alles kan volgen. Bedoeling is om dit informeel te doen onder het genot van een drankje en een hapje Gelijktijdig: RKC-Jaarstukken Presidium Plenaire bijeenkomst in de Raadzaal voor alle gekozen raadsleden Let op.. video van raadslid.nu wordt door hun aangeleverd tbv de nieuwe raad Groepen ca. 30 personen, vooraf in te delen door de griffie.

3 Workshop Werken met het raadsinformatiesysteem (RIS) Workshop Instrumenten van de Gemeenteraad Workshop Werken met het raadsinformatiesysteem (RIS) Workshop Instrumenten van de Gemeenteraad - Toelichting op het gebruik van RIS en de vergaderapp Notubox - Schriftelijke vragen, actualiteitsvragen, vragenuurtje - Raadsinstrumenten en je rechten als raadslid - Soorten moties en amendementen - Initiatiefvoorstel, raadsopdracht - Verschillende debatvormen - Raadsonderzoek - Actieve- en passieve kaderstelling - Toelichting op het gebruik van RIS en de vergaderapp Notubox - Schriftelijke vragen, actualiteitsvragen, vragenuurtje - Initiatiefvoorstel, raadsopdracht - Verschillende debatvormen - Raadsonderzoek - Actieve- en passieve kaderstelling Betrekken (oud-) raadsleden Goed raadlidmaatschap Datum: woensdag 11 april 2018 Aanvang: uur Einde: uur Presentatie en gesprek over integriteit Presentatie + debat met stellingen over ondermijning Informatie over het op te stellen agressieprotocol Veilige Publieke Taak in Apeldoorn Einde programma Het correct uitoefenen van het raadslidmaatschap krijgt veel aandacht in vakbladen en andere media. Een politicus staat in de spotlights en kan dus ook reacties verwachten uit de samenleving. Integriteit, ondermijning en agressie: hoe gaan we in Apeldoorn met deze onderwerpen om? Hierover geven de griffie en medewerkers van de eenheid Veiligheid en Recht uitleg. Er is ook een interactieve discussie aan de hand van prikkelende stellingen.

4 Kennis opdoen Datum: donderdag 12 april 2018 Aanvang: uur Einde: uur Inloopmogelijkheid bij de griffie - Vragen aan de griffie over bijvoorbeeld RIS, extranet, mail - Mogelijkheid communicatie- en raadsadviseurs te spreken Introductie over juridische zaken (inclusief veiligheidsbeleid) Introductie over de financiën van de gemeente (inclusief verbonden partijen en rekenkamercommissie) Basistraining (social) media en nepnieuws PAUZE Introductie over juridische zaken (inclusief veiligheidsbeleid) Introductie over de financiën van de gemeente (inclusief verbonden partijen en rekenkamercommissie) Basistraining (social) media en nepnieuws Er worden deze avond drie workshops aangeboden. Raadsleden kunnen er twee volgen!

5 Speeddaten met veiligheidspartners met aansluitend onder voorbehoud een raadsvergadering Datum: donderdag 19 april 2018 Aanvang: uur Einde: ca uur 24 mei a.s. zal een PMA plaatsvinden over de prioritering van veiligheidsthema s voor het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn (IVA) Voorafgaand aan dit debat in de PMA vindt deze speeddate-bijeenkomst plaats.. In deze bijeenkomst komen de raadsleden in korte tijd veel te weten over tal van veiligheidsonderwerpen. In rondes van ca. 5 minuten wordt u, als raadslid, bijgepraat over een veiligheidsonderwerp. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen. U gaat op deze avond in gesprek met zowel medewerkers van de gemeente als samenwerkingspartners zoals de politie, de brandweer, ondernemers en hulpverleningsorganisaties. Doelen Deze bijeenkomst heeft meerdere doelen: - kennismaking met het onderwerp veiligheid in Apeldoorn voor de nieuwe raadsleden; - kennismaken met de partners op het gebied van veiligheid in Apeldoorn - mogelijkheid om vragen te stellen aan de partners over de stand van zaken en prognose op de veiligheidsthema s in Apeldoorn; - meningsvormend ten aanzien van de keuze voor de thema s ten behoeve van het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn Gezamenlijke maaltijd Opening: burgemeester John Berends Speeddaten Pauze Speeddaten Einde programma Aansluitend aan de speeddate bijeenkomst zal onder voorbehoud van instemming van het raadspresidium een raadsvergadering worden gehouden. PMA bijeenkomst (onder voorbehoud instemming raadspresidium) Datum: donderdag 26 april 2018 Aanvang: uur Einde: uur De agenda voor deze bijeenkomst wordt op RIS geplaatst na instemming van het raadspresidium.

6 Toogdag Datum: vrijdag 18 mei 2018 Aanvang: uur Einde: uur Inloop met een broodje Introductie gemeentelijke Plenair organisatie door de gemeentesecretaris Eenheden presenteren zichzelf De eenheden: Beheer en onderhoud Financiën en Control Informatie Jeugd, Zorg en Welzijn Organisatie Projecten Vastgoed en Grond Publiek, Ondernemen en Wijken Ruimtelijke Leefomgeving Strategie en Regie Veiligheid en Recht en Eenheid Activering en Inkomen ontvangen de raad en geven een toelichting op hun taken en de belangrijke onderwerpen die lopen of gaan lopen. De exacte uitwerking volgt nog in overleg met de organisatie Afsluiting met een borrel en gezamenlijke maaltijd Tevens mogelijkheid om kennis te nemen van het project Huis van de Stad (verbouwing Stadhuis) Bijvoorbeeld Het Koetshuis bij Marialust Locatie nader te bepalen Foto maken van de raad in de definitieve samenstelling

7 Raadsvergadering, 17 mei Security bootcamp (digitale zelfverdediging) Technisch kan de gemeente veel doen om zijn systemen en data te verdedigen tegen ongewenste aanvallen en aanvallers. De belangrijkste verdedigingsmuur zijn de gebruikers zelf. Maar wat kun je doen? Waar moet je op letten? Wat kun je beter niet (meer) doen? Hoe kun je voorkomen dat je klikt op gevaarlijke mailberichten (hoewel 12 % dat wel gedaan heeft) en hoe zorg je ervoor dat je geen datalekken veroorzaakt presidium einde Raadsvergadering Onder voorbehoud zal dit naar verwachting de eerste raad zijn na de afronding van de formatie en de opstelling van het bestuursakkoord. Het bestuursakkoord wordt tijdens deze raadsvergadering dan gepresenteerd. De raad benoemt tijdens deze vergadering dan tevens de wethouders, installeert nieuw toegetreden raadsleden en benoemt eventuele fractievertegenwoordigers. Ook vinden benoemingen plaats in een aantal commissie en verbonden partijen. Training samen met de griffie en de eenheid strategie en beleid. Ook de raad is voor deze bootcamp uitgenodigd. Een en ander is afhankelijk van de voortgang van de formatie. Het is bij een snelle formatie denkbaar dat deze installatieraad al eerder kan worden gehouden. In dat geval is dit de eerste raadsvergadering waar ook besluiten kunnen worden genomen. Training: Effectief vergaderen en debattraining Datum: nog te bepalen voor de zomer Naast de training voor de voorzitters van de PMA bijeenkomsten is het nuttig met alle raadsleden en fractievertegenwoordigers een training te volgen om te oefenen met effectief vergaderen. Daarnaast is er vanuit de raad aangeven dat er behoefte is aan een debattraining. In afstemming op de training voor de voorzitters zullen deze trainingen op een avond worden ingepland.

8 Periode Mei-Juli 2018 Verdieping op de inhoud Datum: woensdagavond 6 juni 2018 Aanvang: uur Einde: uur Ontwikkelingen Omgevingswet Uit vier onderwerpen kan er één Stand van zaken Sociaal domein gekozen worden Toelichting op het veiligheidsbeleid Stand van zaken duurzaamheid en energieneutraliteit PAUZE Uit vier onderwerpen kan er één Ontwikkelingen Omgevingswet gekozen worden Stand van zaken Sociaal domein Toelichting op het veiligheidsbeleid Stand van zaken duurzaamheid en energieneutraliteit Gebiedsgericht werken Datum: donderdagmiddag 21 juni 2018 Aanvang: uur Einde: uur Gebiedsgericht werken Tijdens deze bijeenkomst wordt een toelichting gegeven op het gebiedsgericht werken in Apeldoorn en kan kennis worden gemaakt met de stadsdeelmanagers. Rode Leeuw

9 Strategische doelen Datum: woensdagavond 20 juni Strategische doelen van de gemeente De strategische doelen van de gemeente: Comfortabele gezinsstad Toeristisch Toplandschap Veelzijdige Economie Duurzaamheid worden in samenwerking met de organisatie en waar mogelijk externe partners toegelicht (wat is het doel, waar staan we en wat staat er nog te gebeuren). Nog verder uit te werken. Gedacht wordt aan blokken van 45 minuten achter elkaar en dus plenair! Aandachtspunt: Eventuele wijzigingen tgv het nieuwe bestuursakkoord! Kennismaking met maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, verbonden partijen en de dorps- en wijkraden Datum: donderdag 14 juni 2018 netwerkbijeenkomst jeugd, ouderen, zorg en welzijn donderdag 28 juni 2018 netwerkbijeenkomst wonen en leefomgeving najaar nog te plannen netwerkbijeenkomst cultuur, sport en toerisme najaar nog te plannen netwerkbijeenkomst onderwijs, economie en werk Tijdstip: uur Bij dit nog verder uit te werken idee wordt gedacht aan: - Het organiseren van een aantal netwerkbijeenkomsten op thema van uur uur (voorafgaand aan de PMA) - In het souterrain, waarbij er diverse statafels per deelnemende organisatie zijn - Tijdens de bijeenkomst een (eenvoudig) lopend buffet (tevens maaltijd voor die avond) - Voorafgaand organisaties vragen een korte video te maken waarin zij zich voorstellen, laten weten wat ze doen/gaan doen en eventueel wat de raad/de gemeente voor hun kan betekenen. Deze video s worden vooraf op internet geplaatst. Naast deze bijeenkomsten kunnen ook een aantal werkbezoeken worden ingepland. Inmiddels ontvangen (nog in te plannen) verzoeken voor een werkbezoek/kennismaking: - Centrum voor Jeugd en gezin - VWI-Raad - Werkbedrijf Lucrato - De Apenheul

10 Najaar 2018 Raadsconferentie Datum: 6 en 7 september 2018 Tijdstip (indicatief) Onderwerp Omschrijving Opmerkingen Bestuurscultuur (zo deden wij het) Bezinning op de positie van de raad Wat voor een raad willen we zijn Burgerparticipatie Integriteit en ondermijning Eventueel: effectief vergaderen Nog verder uit te werken Eventueel betrekken nieuwe raadsleden en voormalige raadsleden Kennismaking met de Regio(gemeenten) Gedacht wordt aan: - Deelname aan een door de Cleantech Regio georganiseerde introductiebijeenkomst voor de nieuwe gemeenteraden (Regiofestival) op 25 september In overleg met de regiogemeenten aanbieden van een aantal gezamenlijke trainingen (bijvoorbeeld een debattraining of een mediatraining). Door dit in regionaal verband te doen wordt gelijktijdig kennisgemaakt met raadsleden uit andere gemeenten en kan bijvoorbeeld ook een regionaal onderwerp worden besproken (bijvoorbeeld de verbonden partijen en de sturing op deze partijen). 100-dagen evaluatie bij de Raadsfracties Idee is om als griffie in het najaar van 2018 alle fracties langs te gaan om in de volle breedte te bespreken waar tegenaan wordt gelopen en hoe de griffie daarbij kan ondersteunen. Dat kunnen hele praktische zaken zijn, maar er kunnen bijvoorbeeld ook opleidings- of trainingsbehoeften zijn.

11 Verdiepende trainingen op inschrijving In het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 zullen naar behoefte verdiepende trainingen worden georganiseerd. Hierbij kan worden gedacht aan de volgende onderwerpen: - Ris voor gevorderden - Masterclass Grondbedrijf - Integriteit en ondermijning (verdieping) - Omgaan met lastige burgers en bedreigingen (agressietraining) - Wet gemeenschappelijke regelingen (spelregels, samenwerking, rol raad) - Communicatietrainingen zoals: Gebruik van social media en (social) media analyses voor de raad Herkennen van nepnieuws Reputatiemanagement Mediatraining/omgaan met de pers (portretrecht) Door derden georganiseerde bijeenkomsten/trainingen Er worden veel bijeenkomsten/trainingen en opleidingen voor (nieuwe) raadsleden aangeboden door derden. Het is ondoenlijk hier een compleet overzicht van bij te houden. In onderstaand overzicht staan bijeenkomsten en trainingen die direct voor Apeldoornse raadsleden van belang zijn en die veelal in regionaal verband worden georganiseerd. Nadere informatie (o.a. over aanmelding) is te vinden in de raadskalender ( ). Datum Onderwerp Omschrijving Opmerkingen 18 april 2018 ( uur) Omgaan met bedreiging Tijdens de avond zal Ine Spee, psycholoog bij het IVP, spreken over de impact van bedreiging en een officier van Justitie belicht de juridische kant van bedreiging. Daarna zijn er twee workshops. De bijeenkomst wordt gehouden in gemeentehuis Voorst. Meer info: 29 mei 2018 Regionale bijeenkomst inkoop sociaal domein Woensdag 4 of Introductie toeristische sector 11 juli 2018 Info volgt Het Toeristisch Platform Apeldoorn wil samen met Apeldoorn Marketing, Visit Veluwe, het VeluweTeam, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland en de Koninklijke Horeca Nederland, de gemeenteraad uitnodigen voor een (hernieuwde) kennismaking met de toeristische sector in Apeldoorn. Het betreft een inspirerend kennismakingsprogramma over en aangeboden door de vrijetijdssector Andere mogelijkheden om deze training bij te wonen: - 4 juni Stadhuis Doesburg - 4 september Gemeentehuis Nijkerk Stadhuis Apeldoorn Datum en exacte programma wordt op een later moment gecommuniceerd

12

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

In dit opleidingsplan worden de termen opleiding, scholing, training en deskundigheidsbevordering door elkaar gebruikt.

In dit opleidingsplan worden de termen opleiding, scholing, training en deskundigheidsbevordering door elkaar gebruikt. Opleidingsplan gemeenteraad Renkum 2014 2018 Korte inleiding en leeswijzer Dit document geeft een beknopt overzicht van het in 2014 voor de nieuwe raad georganiseerde introductieprogramma. Achtereenvolgens

Nadere informatie

Wil jij naar aanleiding van onderstaande mail van het CCV mijn onderstaande tekst en bijlagen doorsturen naar de raadsleden:

Wil jij naar aanleiding van onderstaande mail van het CCV mijn onderstaande tekst en bijlagen doorsturen naar de raadsleden: Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Lucassen, Milan woensdag 6 maart 2013 22:08 Stadhuis raadsgriffie@woerden.nl Fwd: Nieuw: website voor Raadsleden image001.gif; image002.gif; image003.gif;

Nadere informatie

Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013

Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013 Optimalisering Politieke Markt Apeldoorn 2013 Inleiding De Politieke Markt is in 2004 ingevoerd in Apeldoorn. Aan de omvorming van de toenmalige vergaderwijze van de gemeenteraad van Apeldoorn bestaande

Nadere informatie

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009)

Onderwerp: Verkiezingen maart 2010 (definitief concept n.a.v. bespreking op 14 december 2009) Memo Datum: 11 januari 2010 Aan: Presidium (vergadering 18 januari 2010) Van: Bijlage: mr. drs. M. Huisman, raadsgriffier I. proces van programma- en collegeformatie; II. Inwerkprogramma voor de (nieuwe)

Nadere informatie

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête

Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal Verslag & Uitslag Enquête Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 Verslag & Uitslag Enquête Bloemendaal, 23 februari 2018 Evaluatie werkwijze gemeenteraad Bloemendaal 2014-2018 1 Inleiding Verslag & Uitslag Enquête

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk

Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Van: Onderwerp: griffie Vooraankondiging: VBG bijeenkomst Omgevingswet op 15 februari in Waalwijk Vooraankondiging VBG bijeenkomst Omgevingswet De Vereniging Brabantse Gemeenten en De Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

De rol van de raad bij de omgevingswet

De rol van de raad bij de omgevingswet De rol van de raad bij de omgevingswet Onderzoeksenquête onder gemeenteraadsleden in Nederland 23 augustus 2016 Raadslid.Nu Vereniging van Nederlandse Gemeenten Inleiding De omgevingswet heeft een grote

Nadere informatie

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen

Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Trainingstraject Gemeenteraad Geldermalsen Datum 1 december 2014 Op verzoek van Gemeente Geldermalsen Max Vermeulen, Hermie van Ommeren & Conny Smeekes Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat

JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat JAARPLAN Griffie 2013 Bijlage A3, Resultaat Toelichting A3 2013-1 Onderwerpen: rood: bestuur en financiers oranje: maatschappij groen: klanten en partners blauw: medewerkers Halfjaarsoverzicht teksten:

Nadere informatie

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving.

Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. Politieke Avond Gooise Meren Handleiding / Algemene beschrijving. 1. Inleiding In deze handleiding/beschrijving wordt aangegeven wat het doel c.q. karakter is (van de verschillende onderdelen) van de Politieke

Nadere informatie

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad

Raadsvoorstel 99 Vergadering 28 november Gemeenteraad Vergadering 28 november 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Vergaderstructuur raad en commissies en vergaderschema 2018 : Dienst / afdeling : Griffie Aan de gemeenteraad, Vanuit de raad bestaat de wens om de

Nadere informatie

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners

Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners Nieuwe raad met een open blik! Anders vergaderen, anders omgaan met elkaar en met onze inwoners 1 Waarom veranderen? We willen dualer debatteren We willen korter/ efficiënter vergaderen We willen meer

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING

Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm UITNODIGING De Jan Schaper-leergang 2 Jan Schaper, in 1897 in Groningen gekozen als het eerste SDAP-raadslid in Nederland. Een van de 12 oprichters (de 12 apostelen) van de SDAP. Meer info: http://members.home.nl/janrlunsing/oe_schaper.htm

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11

Pagina 1 van 6 Versie 1 Registratienr.: Z/14/000757/742 Agendapunt 11 Pagina 1 van 6 Versie 1 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 3 juli 2014 Onderwerp: Pilot nieuwe vergaderstructuur Aan de raad. Beslispunten 1. Een pilot van een half jaar uit te voeren met een driewekelijkse

Nadere informatie

Projecten, Vastgoed, Grond en Ingenieursbureau Toogdag 25 mei 2018

Projecten, Vastgoed, Grond en Ingenieursbureau Toogdag 25 mei 2018 Projecten, Vastgoed, Grond en Ingenieursbureau Toogdag 25 mei 2018 PVG: Wie zijn wij en wat doen wij? De ontwikkelaars van de stad Ca. 130 betrokken medewerkers die de ambities van de stad concreet maken

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Raad op zaterdag. Regiocongressen voor raadsleden. Zaterdag 24 april 2010 Zwolle Zaterdag 29 mei 2010 Rotterdam Zaterdag 25 september 2010 Eindhoven

Raad op zaterdag. Regiocongressen voor raadsleden. Zaterdag 24 april 2010 Zwolle Zaterdag 29 mei 2010 Rotterdam Zaterdag 25 september 2010 Eindhoven Raad op zaterdag Regiocongressen voor raadsleden Zaterdag 24 april 2010 Zwolle Zaterdag 29 mei 2010 Rotterdam Zaterdag 25 september 2010 Eindhoven raad op zaterdag Regiocongressen voor raadsleden De raadsverkiezingen

Nadere informatie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie 20 01 18 Raadsleden & Veiligheid Een introductie Programma Wat is veiligheid? Wie heeft de regie op lokale veiligheid? Invloed op het lokale veiligheidsbeleid Regionale veiligheid Invloed op de politie

Nadere informatie

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier

RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier RAADSCOMMUNICATIE Een essay van de griffier 1. Communicatie Alle gedrag in sociale situaties is communicatief. Deze notitie richt zich op de bewuste communicatie. Communicatie kan beschouwd worden als

Nadere informatie

Kaderstellen bij de 3D. Door Marjon van der Ven, raadslid Hoorn en Pascale Georgopoulou, raadsgriffier Amstelveen

Kaderstellen bij de 3D. Door Marjon van der Ven, raadslid Hoorn en Pascale Georgopoulou, raadsgriffier Amstelveen Kaderstellen bij de 3D Door Marjon van der Ven, raadslid Hoorn en Pascale Georgopoulou, raadsgriffier Amstelveen Uw vragen??? Invulling kaderstellende rol? Timing/spoorboekje? Inhoudelijke kaders Hoe te

Nadere informatie

Uitvoering aanbevelingen : Voorzetting van het project Gast in de Raad.

Uitvoering aanbevelingen : Voorzetting van het project Gast in de Raad. Evaluatie 'Gast in de Raad' periode 2014-2015 Aanleiding Gast in de Raad is een instrument van de gemeenteraad dat als doel heeft het bekend maken van Purmerenders met het werk van de leden van de gemeenteraad.

Nadere informatie

Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel , 1. Beslispunt 2. Inleiding 3. Beoogd effect 4. Argumenten

Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel , 1. Beslispunt 2. Inleiding 3. Beoogd effect 4. Argumenten Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 193656 Mw. A. van Vliet-Kuiper, burgemeester Evaluatie Politieke Avond Gooise Meren Aan de raad, 1. Beslispunt 1. Instemmen met de conclusies en aanbevelingen

Nadere informatie

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn:

Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: Opmerkingen vooraf Het draaiboek is gebaseerd op de gang van zaken tijdens de coalitieonderhandelingen in 2010. De belangrijkste verschillen zijn: 1. Er is nu geen pré-informatiefase nodig om te onderzoeken

Nadere informatie

De gemeenteraad is er voor u!

De gemeenteraad is er voor u! A M S T E LV E E N. N L / G E M E E N T E R A A D De gemeenteraad is er voor u! Gemeentebestuur De gemeente Amstelveen wordt net als iedere gemeente in Nederland - bestuurd door een gemeenteraad en een

Nadere informatie

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455

ONS KENMERK 07UIT05041 DOORKIESNUMMER 010-2465455 gemeente Schiedam Aan de leden van de gemeenteraad van Schiedam Burgemeester en wethouders Postbus 1501 3100EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112DZ SCHIEDAM T 010 246 55 55 F 010 473 59 78 W www.schiedam.nl

Nadere informatie

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart

REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart REKENKAMERCOMMISSIE TYNAARLO JAARVERSLAG 2007 Rekenkamercommissie Tynaarlo Jaarverslag 2007, vastgesteld 6 maart 2008 1 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de rekenkamercommissie Tynaarlo 2006. De

Nadere informatie

Parafenbesluiten van Burgemeester en Wethouders. Periode: maandag 18 november tot en met vrijdag 22 november 2013

Parafenbesluiten van Burgemeester en Wethouders. Periode: maandag 18 november tot en met vrijdag 22 november 2013 Lijst nr. 47 Parafenbesluiten van Burgemeester en Wethouders Periode: maandag 18 november tot en met vrijdag 22 november 2013 VEILIGHEID EN RECHT Herbenoeming (commissie/kamer/plaatsvervangend)voorzitter(s)

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden 2015 Inhoud De ervaring Leert 3 Workshops 4 1. Beperkte tijd, toch kwaliteit 2. Resultaat in de raad 3. Rollen en instrumenten 4. De decentralisatiedossiers

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser

Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser Projectplan samenwerking Onderdeel Week van de Jeugd Opdrachtnemers Werkgroep Datum: 28-10-2010 L.Bongarts J.Wauben, JP Spelthan, S.Niekamp Mariena van der Slot, Ineke van der Laan, Alf Schösser 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in:

1. De besluitvormingscyclus van de Gorcumse gemeenteraad te splitsen (zie bijlage) in: Raadsvoorstel: 2015-1405 Onderwerp: vergaderstructuur Datum: 9 juni 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen Raadsbijeenkomst: 8 september Raadsvergadering: 24 september 2015 Programma: Bestuur Opsteller:

Nadere informatie

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Klimaatwarming-ups Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Module 1: Klimaatmitigatie - naar aardgasvrije wijken Module 2: Klimaatadaptatie gevolgen van klimaatverandering opvangen

Nadere informatie

Jaargang 3, week Onderstaande informatie is beschikbaar in de raadskamer, tenzij anders wordt vermeld.

Jaargang 3, week Onderstaande informatie is beschikbaar in de raadskamer, tenzij anders wordt vermeld. GRIFFIEBERICHT argang 3, week 1-2010 Info voor de gemeenteraad Onderstaande informatie is beschikbaar in de raadskamer, tenzij anders wordt vermeld. Activiteiten voor de tweede week in 2010 (vergaderingen,

Nadere informatie

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Vrijdag 5 juli 2019 9:00-13:00 1 2 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Geachte heer, mevrouw, De gemeente Zoetermeer nodigt u bij deze uit deel te nemen aan een

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden

De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden De Ervaring Leert! Programma voor gemeenteraden Inhoud De ervaring Leert 3 Workshops 4 1. Beperkte tijd, toch kwaliteit 2. Resultaat in de raad 3. Rollen en instrumenten 4. De decentralisatiedossiers 5.

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

Impressie van de grote workshop commissie professionalisering van 1 december 2017

Impressie van de grote workshop commissie professionalisering van 1 december 2017 Impressie van de grote workshop commissie professionalisering van 1 december 2017 Op het gemeentehuis van Barendrecht kwamen ruim 50 (plaatsvervangend) griffiers samen om tijdens de grote workshop inspiratie

Nadere informatie

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota.

Interne memo. De nadruk ligt dus op de behandeling van de perspectiefnota. Interne memo Aan : Presidium Van : Lenneke van der van der Meer Afdeling : Griffie Datum : Maart 2013 Onderwerp : Behandeling jaarrekening / scenario's voor de toekomst / perspectiefnota en begroting 1.

Nadere informatie

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid

Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Klimaatwarming-ups Workshop over actuele klimaatvraagstukken in lokaal klimaatbeleid Module 1: Klimaatmitigatie - naar aardgasvrije wijken Module 2: Klimaatadaptatie gevolgen van klimaatverandering opvangen

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein)

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5353 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) Inleiding In de raadsvergadering van 26 maart 2013

Nadere informatie

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet

B e s l u i t: A. Presidium en Griffie. De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet De raad van de gemeente Almere, Gelet op het artikel 16 en 33 van de Gemeentewet B e s l u i t: vast te stellen de spelregels voor raadsleden van Almere 2012 1.1 Inleiding In Almere willen we op een open

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema Gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema ( Planning: Stappenplan / Plan van Aanpak,: Tijd / Tijdschema ) Inleiding Veiligheid

Nadere informatie

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer

Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer Bestuur PACT Aalsmeer E-mail: info@pactaalsmeer.nl Internet: www.pactaalsmeer.nl Functieprofiel Raadslid PACT Aalsmeer De fractie van PACT Aalsmeer kent: fractiemedewerkers: leden met politieke affiniteit

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

RAAD GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM

RAAD GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM RAAD GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM Nummer: Sector: Interne Dienstverlening Veendam, 22 januari 2013 Onderwerp: Invoering Digitaal Vergaderen Voorstel 1. Instemmen met de invoering van ipad Tablet computers

Nadere informatie

*<BARCODE>* Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt. 23 oktober 2012 RV/12/00237 6. Geacht raadslid,

*<BARCODE>* Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt. 23 oktober 2012 RV/12/00237 6. Geacht raadslid, Voorstel raad nr.rv/12/00237 1 ** Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt 23 oktober 2012 RV/12/00237 6 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder Onderwerp

Nadere informatie

Jongerengemeenteraad 2011. Uw school doet toch ook weer mee?

Jongerengemeenteraad 2011. Uw school doet toch ook weer mee? Jongerengemeenteraad 2011 Uw school doet toch ook weer mee? Pagina 1 Voorwoord Veel jongeren denken dat politiek alleen voor oudere mensen is. De gemeenteraad van Leidschendam- Voorburg wil daar verandering

Nadere informatie

Jaarplan Griffie Langedijk

Jaarplan Griffie Langedijk Jaarplan Griffie Langedijk 2018 2019 De griffie als team voor de raad Oktober 2018 Drs. G.J. de Graaf Beste raadsleden en burgerraadsleden, Met dit voorliggende jaarplan 2018-2019 wil de griffie zich aan

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN

TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN TOELICHTING OP HET GEBRUIK VAN DE FORMATS VAN RAADSINSTRUMENTEN - Bij gebruikmaking van de Word-formats s.v.p. de modellen gebruiken zoals opgenomen in het RIS onder het tabblad 'Handig voor raadsleden'

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

beantwoording technische vragen

beantwoording technische vragen Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders beantwoording technische vragen onderwerp technische vragen Joke van Boxtel/ Progressief Nieuwkoop en Pien Schrama/ MiddenPartij Nieuwkoop Datum

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Anders vergaderen in Landsmeer. Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder

Anders vergaderen in Landsmeer. Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder Doel van de avond Waarom anders vergaderen Wat willen we bereiken Het BOB model Vergaderschema Hoe gaan we verder Een duidelijk beeld krijgen van het waarom en hoe anders vergaderen een nieuwe vergaderschema

Nadere informatie

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister"

Raadsbrief. Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport Yes, minister Raadsbrief Onderwerp: Vernieuwing raadsstukken en aanvullende reactie rapport "Yes, minister" Datum: 26 augustus 2015 Betreft Programma: 1. Burger en bestuur Portefeuillehouder: E. Nauta-van Moorsel Medewerker:

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status Besluitvormend: Kadernota Oordeelvormend: Veiligheidsplan Besluitvormend: Veiligheidsfonds

Raadsvoorstel. Status Besluitvormend: Kadernota Oordeelvormend: Veiligheidsplan Besluitvormend: Veiligheidsfonds Datum: Onderwerp Integrale Veiligheid: - Kadernota Integrale Veiligheid Basisteam Meierij 2015-2018 - Ontwerp Regionaal Veiligheidsplan 2015-2018 - Veiligheidsfonds Oost-Brabant Status Besluitvormend:

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015.

Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015. Nieuwsbrief VNG Flevoland Augustus 2015. 22 augustus 2015 Backstage Lowlands Biddinghuizen is vervallen De aanvankelijk voor 22 augustus 2015 geplande thema bijeenkomst Veiligheid bij evenementen komt

Nadere informatie

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018

Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Twenterand Nr. 66170 29 maart 2018 Reglement op de raadsdebatten van de gemeente Twenterand 2018 De raad van de gemeente Twenterand; gezien het voorstel van

Nadere informatie

Naar een nieuwe manier van vergaderen. November 2016

Naar een nieuwe manier van vergaderen. November 2016 Naar een nieuwe manier van vergaderen November 2016 Gebruikte bronnen Verslag heisessie 14 april 2016 Observaties Liesbeth Tettero raadsvergaderingen Eigen observaties Quick Scan Lokaal Bestuur februari

Nadere informatie

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag

Trainershandleiding. Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Trainershandleiding Startbijeenkomst (regiebijeenkomst) Voorbereiding vóórafgaand aan de trainers dag Uitnodiging met projectbeschrijving is verzonden aan deelnemers Locatie is geregeld. Het moet een ruime,

Nadere informatie

Welkom bij de gemeenteraad

Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad De gemeenteraad is het hoogste orgaan van onze gemeente. De raad vertegenwoordigt u, als inwoner van de gemeente Raalte en neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken

Nadere informatie

Trainingstraject gemeente Bronckhorst

Trainingstraject gemeente Bronckhorst Trainingstraject gemeente Bronckhorst Datum 18 januari 2015 Op verzoek van Gemeente Bronckhorst Mariëlle van der Leur, griffier Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 of 06-40516523

Nadere informatie

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl

academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl academie Leren en doen! Trainingen en bijeenkomsten Najaar 2012 www.zorgbelang-brabant.nl Academie Zorgbelang Trainingen Welkom! Graag presenteren we u het aanbod van de Academie Zorgbelang Brabant voor

Nadere informatie

pagina 1 van 6 Inhoud 28 maart 2014 Welkom! Katern VNG Raadsledenprogramma Raad op Zaterdag, 17 mei Raadsleden & vertrouwelijkheid documenten Loslaten in vertrouwen: aanbevelingen Bevolkingsdaling: informatie

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn.

MEMO uur: schorsing De voorzitter schorst de vergadering. Zo hebben de fracties de tijd zich voor te bereiden op de tweede termijn. MEMO Aan Van : Gemeenteraad : Griffie, Hans Sepers Betreft : Voorbereiding beantwoording vragen begroting 5 november 2015 Datum : 19 oktober 2015 Beste raadsleden, Op donderdag 5 november staat de raadsvergadering

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo Nr. 12051947 Casenr. 2011-12329 Vastgesteld bij raadsbesluit d.d. 26 april 2012 Naam : A. van Meerveld Afdeling : Griffie Datum : 1 mei 2012 pagina 2 van 9 De raad van de ; Gelezen het voorstel van de

Nadere informatie

Apeldoorn Comfortabele Gezinsstad. Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager

Apeldoorn Comfortabele Gezinsstad. Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager Apeldoorn 15112017 Comfortabele Gezinsstad Linda Hooijer, kwartiermaker/programmamanager Waarom comfortabele gezinsstad? Buitenstad: toeristisch toplandschap veelzijdige economie comfortabele gezinsstad

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen

Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Praat met de Gemeenteraad Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 Gemeenteraad...5 De werkwijze...6 Het vergaderschema...8 Het rondetafelgesprek...10 Het doel van het rondetafelgesprek...11

Nadere informatie

De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00

De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00 De Raad 29-11-2005 Aanvang: 18:00 Tijd Raadzaal 1.02 Molendijkzaal 0.01 B&W-kamer 1.25 Extra locatie 18:00 Tijd. voorbereidend intern overleg Projectgroep Veilig op Straat (VOS); presentatie Hotspots Herbouwvarianten

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer

Rekenkamercommissie. Jaarverslag datum mei Auteur Rekenkamercommissie. Raadsnummer Rekenkamercommissie Jaarverslag 2013 datum mei 2014 Auteur Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-052 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 3 2 Inleiding 4 3 Wat wilde de rekenkamercommissie bereiken? 4 4 Wat heeft

Nadere informatie

Activiteitenkalender Gemeenteraad 2019

Activiteitenkalender Gemeenteraad 2019 DATUM MEI INITIATIEFNEMER 1 Meivakantie 3 ZA 4 ZO 5 1.00-17.30u: Bevrijdingsfeest Nieuw-Vennep Harmoniekoepel Nieuw- Vennep 6 7 0.00-.00u: Deelregionale bijeenkomst van Amstelland-Meerlanden over discussienotitie

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ...

Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland ... Rekenkamercommissie gemeente Smallingerland.......... Jaarverslag 2014 van de rekenkamercommissie van de gemeente Smallingerland Maart 2015 Jaarverslag 2014 Inleiding Het doel van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7.

= = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. *ZE946A470E0* = = Besluitvormende raadsvergadering d.d. 28 mei 2013 Agendanr. 7. Aan de Raad No.ZA.13-22432/DV.13-190, afdeling Ruimte. Sellingen, 16 mei 2013 Onderwerp: Beleidsvisie Wonen en Leven Inleiding

Nadere informatie

(naar het idee van dualistische stelsel).

(naar het idee van dualistische stelsel). 1 - De Drechtraad is het Algemeen Bestuur van de GR Drechtsteden en belast met het algemeen bestuur waaronder kaderstelling en toezicht - Leden: leden worden lokaal aangewezen waarbij het aantal leden

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

Meer weten over lokale politiek? Doe mee aan gratis cursus

Meer weten over lokale politiek? Doe mee aan gratis cursus Meer weten over lokale politiek? Doe mee aan gratis cursus In november en december vindt in Oosterhout voor het eerst de cursus Politiek Actief plaats. Inwoners die geïnteresseerd zijn in hoe de lokale

Nadere informatie

CC: Collegeleden T F

CC: Collegeleden T F Postadres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Raadsleden en commissieleden Raadsgriffie Spuiboulevard 300 DORDRECHT CC: Collegeleden T 078 770 8550 F 078 770 5198 Contactpersoon Maarten Hoogstad Datum 16 januari

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen

Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Lange Termijn Agenda Gemeenteraad van Brummen Programma 1: Bestuur en Veiligheid Programma 4: Samenleving Programma 2: Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Programma 5: Bedrijfsvoering en Financiering Programma

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van

Hierbij nodig ik de leden van de raad, zijn voorzitter, alsmede de wethouders en overige belangstellenden uit voor de openbare raadsvergadering van De leden en fractieassistenten van de Gemeenteraad, het college van Burgemeester en Wethouders en belangstellenden Raadsgriffie Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon

Nadere informatie