Gemeente Helden. Agendapunt 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Helden. Agendapunt 6"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening fractieondersteuning en de instructie voor de griffier. Inleiding Met de implementatie van de Wet Dualisering Gemeentebestuur op 7 maart 2002 zijn de bestuurlijke verhoudingen tussen raad en college, evenals een aantal wettelijke taken en bevoegdheden binnen het gemeentebestuur gewijzigd. Deze wijzigingen hebben betrekking op de wijze waarop het gemeentebestuur, raad en/of college, opereert, zodat de bestaande regelingen, reglement van orde voor de raad en de verordeningen met betrekking tot de commissies en ambtelijke bijstand, aangepast dienen te worden en er een verordening fractieondersteuning en een instructie voor de griffier vastgesteld dient te worden. Doel De raad te laten besluiten om het bestaande reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad en de verordeningen op de raadscommissies en de ambtelijke bijstand te wijzigen overeenkomstig de bepalingen uit de wet Dualisering Gemeentebestuur en de gewijzigde Gemeentewet en de raad de verordening fractieondersteuning en de instructie voor de griffier te laten vaststellen. Overwegingen Het streven naar dualisering heeft vorm gekregen door de ontvlechting van samenstelling, functies en bevoegdheden van raad en college. De essentie hiervan is vastgelegd in de nieuwe Gemeentewet. Het huidige reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad en de verordeningen op de raadscommissies en ambtelijke bijstand voldoen niet meer aan de regels uit de nieuwe Gemeentewet. Bij de invoering van het dualisme in 2002 heeft de se gemeenteraad ervoor gekozen eerst ervaring op te doen met het nieuwe systeem alvorens zaken definitief vast te gaan leggen. Er is bewust gekozen om eerst een pragmatische discussie over bestuurlijke vernieuwing en dualisering te voeren, gericht op de structuur. De bedoeling daarbij is om de structuur als hefboom te gebruiken die de bestuurscultuur kan veranderen. Prioriteit is eerst gelegd bij het bespreken en vervolgens beschrijven van de nieuwe en gewenste taken en rollen van de verschillende bestuursorganen. De uitkomst van deze discussie op het niveau van de raad is vastgelegd in de Notitie Taken en Rollen. Met de voorzitters van de commissies is gesproken over de gewenste werkwijze in de commissies. De resultaten hiervan zijn vastgelegd in de Notitie Functioneren van de commissies. Voor het samenspel tussen raad en college en/of organisatie op het gebied van de ambtelijke ondersteuning is de notitie Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning opgesteld. Deze notitie geeft tevens regels over de wijze waarop fractieondersteuning gestalte krijgt.

2 Pagina 2 van 5 Vooruitlopend op de wijzigingen van de bestaande regelingen is bij twijfel en bij afwijking van de intentie van het dualisme volgens de modelregelingen en de afspraken uit deze notities gewerkt. Inmiddels is bijna twee jaar ervaring opgedaan met het dualisme. In 2003 zijn er twee heisessies met de raad over de uitwerking van het dualisme in het samenspel met elkaar in de raad gehouden. Aan de hand van de ervaringen van de afgelopen twee jaar, de afspraken uit de hiervoor genoemde notities en de resultaten van de twee heisessies met de raad is er voldoende duidelijkheid om nu de uitkomsten van de discussies te vertalen in gewenste wijzigingen. Met het vaststellen van het nieuwe reglement, de nieuwe verordeningen en de instructie voor de griffier wordt de structuurverandering en de ontvlechting vastgelegd in regels. Om het dualisme te laten slagen is echter ook een cultuuromslag nodig. De wet dualisering heeft veranderingen aangebracht in de structuur. Dit is niet voldoende om een echte vernieuwing tot stand te brengen. Hiervoor is vooral een verandering van de cultuur nodig. Cultuur is voor het realiseren van dualisme belangrijker dan structuur. Raadsleden dienen zich te richten op het zoeken naar de juiste vorm en inhoud van hun externe op de burgers gerichte rol die de contouren van de politieke kaderstelling moet opleveren. Bestuurders dienen zich de nieuwe rolopvattingen eigen te maken vanuit een visie en een houding die het best in een dualistisch stelsel past. Om dit te realiseren is een groeiproces van een aantal jaren nodig. In de nieuwe Gemeentewet is het aantal instrumenten voor de raad voor een eigenstandige en herkenbare positie fors uitgebreid, zodat de raad voldoende toegerust is om zijn nieuwe taken te vervullen. De effectiviteit van deze instrumenten om het politieke debat te verbeteren is echter tevens afhankelijk van de wil, inzet en het inzicht van individuele raadsleden. Vorming, opleiding, training en ondersteuning van individuele raadsleden, van de raadsfracties en van de raad als collectief verdienen daarbij de komende tijd aandacht. Vast te stellen documenten als gevolg van de dualisering Bijgaand treft u ter vaststelling aan: 1. het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad de verordening op de raadscommissies de verordening ambtelijke bijstand de verordening fractieondersteuning de instructie voor de griffier Met de vaststelling van deze documenten zijn nagenoeg alle verplichte wijzigingen die op gemeentelijke niveau als gevolg van het dualisme doorgevoerd moeten worden, gerealiseerd. De verordening over de doelmatigheids- en doeltreffendheidsonderzoeken van het college naar het collegebestuur ex art 213a van de Gemeentewet volgt separaat in april De invoering van de rekenkamerfunctie is wettelijk verplicht per 1 januari Ter informatie zijn bijgevoegd de notities: 1. Taken en Rollen

3 Pagina 3 van 5 2. Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 3. Functioneren commissies. Toelichting Reglement van orde: De op grond van de nieuwe gemeentewet aan de raadsleden toegekende nieuwe rechten zijn uitgewerkt in de artikelen 35 tot en met 43. Door de gewijzigde wetgeving is er bijvoorbeeld geen drempelsteun meer vereist voor het indienen van initiatiefvoorstellen, moties en amendementen. Verordening op de raadscommissies: In het nieuwe stelsel wordt een expliciet onderscheid in commissies gemaakt. Uitgangspunt hierbij is dat de drie gemeentelijke organen elk hun eigen commissies instellen. Op grond van artikel 82 van de Gemeentewet kan de raad raadscommissies instellen die de besluitvorming van de raad kunnen voorbereiden en met het college of de burgemeester kunnen overleggen. Verordening op de ambtelijke bijstand In de nieuwe Gemeentewet is bepaald dat de gemeenteraad en elk raadslid afzonderlijk recht hebben op ambtelijke bijstand. De wijze waarop de gemeenteraad hieraan inhoud kan geven, is in de wet niet nader bepaald, maar wel dat hiervoor een verordening moet worden vastgesteld. Door de functiescheiding tussen raad en college is het van belang in het dualistische stelsel duidelijke afspraken te maken over de ambtelijke ondersteuning om te voorkomen dat ambtenaren in een lastige positie worden gebracht. In de thans voorliggende verordening staat daarom de relatie tussen de leden van de raad en de ambtelijke organisatie centraal. Verordening fractieondersteuning Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Dualisering gemeentebestuur in de Tweede Kamer is bij amendement bepaald dat fracties eveneens recht hebben op fractieondersteuning. Gemeenten dienen hiervoor eveneens een verordening op te stellen. Fractieondersteuning vindt in plaats in de vorm van financiële ondersteuning. De verordening regelt de financiële tegemoetkoming aan politieke groeperingen in de gemeenteraad in de kosten die de fracties moeten maken voor ondersteuning van hun werkzaamheden. De fracties dienen aan het eind van elk kalenderjaar aan de raad verantwoording af te leggen over de besteding van de ontvangen middelen. Instructie griffier De Gemeentewet bepaalt dat de raad voor de griffier een instructie opstelt die de taken en bevoegdheden van de griffier nader regelt. Tijdelijke referendumwet Deze besluiten zijn niet referendabel omdat ze geen algemeen verbindende voorschriften voor de burgers bevatten.

4 Pagina 4 van 5 Conclusie Door het reglement van orde, de verordeningen op de raadscommissies, ambtelijke bijstand en fractieondersteuning en de instructie voor de griffier vast te stellen, wordt uitwerking gegeven aan de bepalingen uit de nieuwe gemeentewet en de wet dualisering gemeentebestuur. Advies commissie De commissie Algemeen Bestuur en Veiligheid heeft dit voorstel in haar vergadering van 8 maart 2004 behandeld. Voorstel Wij stellen u voor te besluiten tot vaststelling van het reglement van orde voor de werkzaamheden van de raad 2004, de verordening op de raadscommissies 2004, de verordening ambtelijke bijstand 2004, de verordening fractieondersteuning 2004 en de instructie voor de griffier 2004 onder gelijktijdige intrekking van het bestaande reglement van orde voor de raad van 4 september 1995, de bestaande verordening op de raadscommissies van 30 mei 1994 en de bestaande verordening ambtelijke bijstand van 4 september 1995 overeenkomstig bijgevoegd ontwerpraadsbesluit.

5 Pagina 5 van 5 Nr. 3-6 ======= De raad van de gemeente H e l d e n besluit 1. Het reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad 2004 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van het bestaande reglement van 4 september De verordening op de raadscommissies 2004 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de bestaande verordening op de raadscommissies van 30 mei De verordening op de ambtelijke bijstand 2004 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de bestaande verordening op de ambtelijke bijstand van 4 september De verordening fractieondersteuning 2004 vast te stellen 5. De instructie voor de griffier 2004 vast te stellen. De raad neemt dit besluit op grond van de inhoud van het bijbehorende raadsvoorstel. De basis van dit besluit wordt gevormd door de wetgevende taak van de raad volgens de Gemeentewet. De redenen voor dit besluit zijn dat door de invoering van de Wet Dualisering Gemeentebestuur en de gewijzigde Gemeentewet nieuwe regels opgesteld dienen te worden. Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 29 maart 2004 De raad van de gemeente H E L D E N, griffier. voorzitter.

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling

Datum uitwerkingtreding Betreft nieuwe regeling Gemeente Tiel Verordening op de ambtelijke bijstand 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2004 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 9 december 2004 Nummer raadsnota: 14 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

: Vaststelling van de verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003

: Vaststelling van de verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003 Raad : 1 april 2003 Agendanr. : 23 Doc.nr : B200219291 Afdeling: : Griffier RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van de verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003 Inleiding

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 27 maart 2006 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 13 april 2006 Nummer raadsnota: 21 Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie.

Raadsvoorstel. Aansluiting zoeken bij de rechtspositionele praktijk binnen de ambtelijke organisatie. Raadsvoorstel Raadsvergadering van 4 juni 2007 Registratienummer: 061 Afdeling: Raadsgriffie Behandelend ambtenaar: M. Huisman - Telefoonnummer: 0223-678101 - E-mailadres: mehuisman&denhelder.nl Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3

Toelichting Verordening op de ambtelijke ondersteuning art. Benaming blz. Algemeen 2. Artikel 1 Informatie 3 Inhoudsopgave Toelichting "Verordening op de ambtelijke ondersteuning" art. Benaming blz. Algemeen 2 Artikel 1 Informatie 3 Artikel 2 t/m 4 Advies, Bijstand en overige ambtelijke ondersteuning 3 Artikel

Nadere informatie

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND Raadsbesluitno. 2010/043/2 VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND DE RAAD DER GEMEENTE ROERMOND, gezien het voorstel van de griffier en de voorzitter van 13 april 2010, raadsvoorstel no. 2010/043/1; gelet

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassen Te besluiten om: 1. De verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002)

agendapunt 10: verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2002 (raad van 25 april 2002) Besluit (2002) nummer 9239 De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van de voorzitter van de raad d.d. 17 april 2002, nummer 33; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit:

Nadere informatie

Bijlage 9. VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002

Bijlage 9. VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002 Bijlage 9 VNG Modelinstructie voor de griffier dd. maart 2002 VNG model voor een Instructie voor de griffier De raad van de gemeente...; Gelet op artikel 107a, tweede lid, van de Gemeentewet; gelezen het

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 B E S L U I T

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 B E S L U I T 1 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2014 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel, Gelezen het voorstel van het presidium d.d. 03-09-2014; Overwegende dat het gewenst is de

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda sector - afdeling griffie telefoon 0182-588292 voorstelnummer 26 steller M. Lint onderwerp personele bezetting en instructie van de griffie

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2006;

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2006; Nr.: 06-34 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning De raad der gemeente Diemen; Gelet op artikel 33, derde lid van de gemeentewet zoals deze luidt na vaststelling van

Nadere informatie

: Notitie over de stand van zaken in het proces van invoering van het dualistische bestuursstelsel in de gemeente Heusden

: Notitie over de stand van zaken in het proces van invoering van het dualistische bestuursstelsel in de gemeente Heusden Raad : 17 september 2002 Agendanr. : 16 Doc.nr : B200213184 Afdeling: : Bestuursondersteuning RAADSVOORSTEL Onderwerp : Notitie over de stand van zaken in het proces van invoering van het dualistische

Nadere informatie

Bijlagen 2002 Agendanummer: C 3 26 augustus 2002 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning

Bijlagen 2002 Agendanummer: C 3 26 augustus 2002 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning Bijlagen 2002 Agendanummer: C 3 26 augustus 2002 reg.nr. 02.2197 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning Aan de gemeenteraad In verband met

Nadere informatie

1 De (gemeentelijke) overheid

1 De (gemeentelijke) overheid 1 De (gemeentelijke) overheid Op dit moment vindt er een consultatieronde plaats over het wetsvoorstel tot wijziging van de Gemeentewet, de Provinciewet en de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 Behoort bij raadsbesluit Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Heems^eJ^^gj. v ^ 1 van &H0-a(nr.Gsa^ Heemstede De raad van de gemeente Heemstede, x^/lm^v gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Kerkrade De raad van de gemeente Kerkrade gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal

Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Instructie voor de griffier van de gemeente Veenendaal Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Eigen onderwerp

Nadere informatie

Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie van de gemeente Weert

Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie van de gemeente Weert Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Weert Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Instructie voor de griffier en regels ter zake van de organisatie van de griffie

Nadere informatie

Gemeente n Eergen op Zoom

Gemeente n Eergen op Zoom Gemeente n Eergen op Zoom RVB03-0231 Gewijzigd 0X8mplaa r 2? Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 27 februari 2003 : SB/03/03 : Afleggen eed of verklaring en belofte door duoburgerleden. Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur;

Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 Gemeente Etten- Leur; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2018 (artikel 33 Gemeentewet) Gemeente Etten-Leur 1 GEMEENTE Maa ETTEN-LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; Gelezen het voorstel van de voorzitter

Nadere informatie

verordening op het raadspresidium

verordening op het raadspresidium nummer 1.1.6 regeling verordening op het raadspresidium nr. 1.1.6 de raad van de gemeente Gouda Gelezen het voorstel van het presidium van 28 juni 2014; Gelet op artikel 4 van het Reglement van Orde voor

Nadere informatie

TOELICHTING. Algemeen

TOELICHTING. Algemeen TOELICHTING Algemeen Deze verordening geeft uitvoering aan artikel 33 van de Gemeentewet. Het legt expliciet vast dat de raad en individuele raadsleden een recht op ambtelijke bijstand hebben. Voor politieke

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning gemeente Gennep 2014 (artikel 33 Gemeentewet)

Toelichting bij de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning gemeente Gennep 2014 (artikel 33 Gemeentewet) Toelichting bij de Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning gemeente Gennep 2014 (artikel 33 Gemeentewet) Algemeen Deze verordening geeft uitvoering aan artikel 33 van de Gemeentewet.

Nadere informatie

Instructie voor de griffier van de gemeente Maasbree

Instructie voor de griffier van de gemeente Maasbree Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld) Onderwerp gemeente

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller. griffier tel.nr.

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller. griffier tel.nr. Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Van Presidium Datum mei 2012 Indiener Presidium Steller griffier tel.nr. 219 2416 e-mail griffie@delft.nl Programma Raad Registratienr. 1228921 Stuk GR12-241

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Feitelijke informatie: aanpassing van de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2007

Raadsvoorstel. Feitelijke informatie: aanpassing van de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2007 svoorstel Inleiding: In het kader van het actualiseren van de verordeningen is door het presidium geconstateerd dat de Verordening op de ambtelijke bijstand en fractieondersteuning aanpassing behoeft.

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 AMBTELIJKE BIJSTAND

PARAGRAAF 1 AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Gemeente Neder-Betuwe 2015 inclusief wijzigingen vastgesteld gemeenteraad 14 september 2017, in werking per 1 januari 2018 RAAD/17/2256 PARAGRAAF

Nadere informatie

Het raadslid. Taken raadslid

Het raadslid. Taken raadslid Het raadslid Nederland kent op 1 januari 2008 443 gemeenten die allen bestuurd worden door de gemeenteraad als algemeen bestuur en een college van burgemeester en wethouders als dagelijks bestuur. Gemeenten

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening ambtelijke bijstand

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2016

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Langedijk. Nr. 130900 30 december 2015 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2016 Gemeente Langedijk De raad van de gemeente Langedijk; gelezen

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Noordwijk 2015

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Noordwijk 2015 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning van de gemeente Noordwijk 2015 Gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet PARAGRAAF 1. AMBTELIJKE BIJSTAND Alle in paragraaf 1 van deze verordening

Nadere informatie

2. de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

2. de Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning behandeling in PMC d.d. 27 november 2012 Onderwerp Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Politieke Kamer 2 Agendanr. 5 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten

Nadere informatie

Hoort bij raadsvoorstel

Hoort bij raadsvoorstel Verordening op de ambtelijke bijstand aan raadsleden en fractieondersteuning 2017 De raad van de gemeente Helmond; gelet op artikel 33 en 147 van de Gemeentewet; gezien het advies van de raadscommissie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies

Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekssaken Raadsbijlage nummer 02.284.oor Inboeknummer- Beslisdatum BhW Dossiernummer- Raadsvoorstel Wijziging Verordening voor de stadsdeelcomrnissies 1 Inleiding

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning provincie Overijssel 2009 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 12-6-2014 tot 1-9-2014) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 mei 2010 Agendanummer: 8 Status: Opiniërend Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Evaluatie

Nadere informatie

Instructie voor de griffier gemeente Brummen

Instructie voor de griffier gemeente Brummen Instructie voor de griffier gemeente Brummen Kenmerk: INT13.0353 Vastgesteld door de gemeenteraad op: Inwerkingtreding op: BRM 13/03/2013 - INT13.0353 - Instructie voor de griffier Artikel 1 Algemene ondersteuning

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo

Organisatieverordening gemeenteraad Ermelo Nr. 12051947 Casenr. 2011-12329 Vastgesteld bij raadsbesluit d.d. 26 april 2012 Naam : A. van Meerveld Afdeling : Griffie Datum : 1 mei 2012 pagina 2 van 9 De raad van de ; Gelezen het voorstel van de

Nadere informatie

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen:

Voorstel om te besluiten Artikel 13 van de verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017 als volgt te wijzigen: Raadsvoorstel Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 20 december 2017 / 136/2017 Onderwerp Vaststelling "Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning 2017" Programma Bestuur & Middelen

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

Notitie raadsvragen in soorten en maten

Notitie raadsvragen in soorten en maten Notitie raadsvragen in soorten en maten Aanleiding Het komt regelmatig voor dat raadsleden een vraag willen stellen aan het college. Over een voorstel dat het college aan de raad doet. Over een artikel

Nadere informatie

Gemeente Albrandsujaard

Gemeente Albrandsujaard Gemeente Albrandsujaard RAADSBESLUIT Besluit nr.: 118973 Onderwerp: Organisatieverordening 2012 De raad van de gemeente Albrandswaard; Gezien het voorstel van het presidium d.d. 30 augustus 2012; Gelet

Nadere informatie

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006.

2006. Nr.: 06.0025 Dnst: Griffie. Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. 2006. Nr.: 06.0025 Werkwijze Raad en commissies 2006 2010. Leiden, 21 maart 2006. In maart 2005 heeft de fractie van D66 de Notitie Bestuurlijke Vernieuwing uitgebracht, met als ondertitel: Het Forum Lugdunum:

Nadere informatie

15 oktober n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien

15 oktober n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 oktober 2018 12 n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Zaaknummer 4411-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 902 Wijziging van de Gemeente- en Provinciewet in verband met de evaluatie van de dualisering van het gemeente- en provinciebestuur Nr. 6 NOTA

Nadere informatie

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3

Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen vergaderstructuur gemeenteraad Bijlage(n) : 3 Voorstel aan : Gemeenteraad van 18 december 2006 Behandeling in : Commissies Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid en Samenlevingszaken en Middelen van 6 december 2006 Nummer : 37 Onderwerp : Vernieuwen

Nadere informatie

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 14

Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 14 Scan nummer 1 van 1 - Scanpagina 1 van 14 _.,;;~, =~a _ ; s Aan de raad Overeenkomst~g het uoorstel besloten ~~~~~~2t~ ~lg~e~l~t~t' Onderwerp: Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Voorstel

Nadere informatie

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp,

2010 BESLUITEN Afdeling: Griffie Leiderdorp, Pagina 1 van 6 Versie Nr. 3 Afdeling: Griffie Leiderdorp, 28-01-2011 Onderwerp: Verordening op de ambtelijke bijstand van de raad en fractieondersteuning 2011 gemeente Leiderdorp De raad van de gemeente

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011 Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Bloemendaal 2011 Paragraaf 1: Ambtelijke bijstand Artikel 1 Elk raadslid heeft recht op ambtelijke bijstand overeenkomstig het bepaalde bij en krachtens

Nadere informatie

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties

1 Doelstelling van de vergoedingsregeling ten behoeve van raadsfracties Juli 2011 NADERE INSTRUCTIE BESTEDING EN VERANTWOORDING RAADSFRACTIE VERGOEDINGEN De gemeenteraad heeft onder meer een controlerende rol en vanuit die functie is het essentieel dat het handelen van de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Wijk bij Duurstede (Utrecht) Nr: 0217 7 RV Agendapunt: 7 Datum: 20 januari Datum: Raadsvergadering, 17 februari Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Wijk bij Duurstede Gemeenteblad

Nadere informatie

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad.

: Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Raad : 27 februari 2007 Agendanr. : Doc.nr : B200700726 Team: : Bestuur RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststelling van het reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad. Toelichting

Nadere informatie

Plan van aanpak evaluatie Wet dualisering gemeentebestuur

Plan van aanpak evaluatie Wet dualisering gemeentebestuur Plan van aanpak evaluatie Wet dualisering gemeentebestuur Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. De aanpak 4. De stuurgroep 5. Hoofdvragen van de evaluatie 6. De resultaten van de evaluatie 7. Planning

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning. De raad van de gemeente Montferland. gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet;

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning. De raad van de gemeente Montferland. gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning De raad van de gemeente Montferland gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit: Vast te stellen de volgende verordening: Verordening

Nadere informatie

Nieuwegein 2010-145. Datum 15 april 2010 Portefeuillehouder: Presidium

Nieuwegein 2010-145. Datum 15 april 2010 Portefeuillehouder: Presidium Nieuwegein 2010-145 Aan de qemeenteraad Onderwerp: Procedure rondom werving en selectie van de Griffier Datum 15 april 2010 Portefeuillehouder: Presidium Afdeling: Griffie Bijlagen: 1 Bijgaand treft u

Nadere informatie

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen.

Voorstel tot invoering van een nieuw instrument van de raad tijdens raadsvergaderingen. ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 18 juni 2009 1 OPSTELLER VOORSTEL: Griffier AFDELING: Griffie PORTEFEUILLEHOUDER: N.v.t. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 19 mei 2009. Onderwerp: Spoeddebat.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 46. Gemeenteraad. Vergadering 2 juni Onderwerp

Raadsvoorstel 46. Gemeenteraad. Vergadering 2 juni Onderwerp Vergadering 2 juni 2016 Gemeenteraad Onderwerp Dienst / afdeling : initiatief voorstel aanpassing facilitering raadsleden/wijziging Verordening ambtelijke bijstand en fractie ondersteuning 2003 : dr. M.

Nadere informatie

besluit: Paragraaf 1 Ambtelijke bijstand

besluit: Paragraaf 1 Ambtelijke bijstand nr.782 De raad van de gemeente Oldenzaal; gelezen het voorstel van het presidium van 24 januari 2018; geiet op de artikelen 33, derde lid en 147, eerste lid van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Gemeenteblad Texel 2015 nr 45 21-10-2015 INTREKKING Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning De raad van de gemeente Texel Gelet op

Nadere informatie

Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet)

Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet) Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet) Algemeen Deze verordening geeft uitvoering aan artikel 33 van de Gemeentewet. Dit artikel is in 2002

Nadere informatie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie

: vaststellen verordening en benoeming leden werkgeverscommissie Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

De juridische rol van de raad: actuele ontwikkelingen in het gemeenterecht voor griffiers en raadsleden

De juridische rol van de raad: actuele ontwikkelingen in het gemeenterecht voor griffiers en raadsleden De juridische rol van de raad: actuele ontwikkelingen in het gemeenterecht voor griffiers en raadsleden Prof. mr. S.A.J. (Solke) Munneke Rijksuniversiteit Groningen s.a.j.munneke@rug.nl Opzet: 4 thema

Nadere informatie

Raadsklankbordgroep herindeling DAL

Raadsklankbordgroep herindeling DAL Raadsklankbordgroep herindeling DAL Vergadering 31 oktober 2018 Nr. 6 Onderwerp: Inrichten werkgroepen raad-specifieke onderwerpen. Delfzijl/Appingedam/Loppersum, 24 september 2018 Aanleiding. In de raadsklankbordgroep

Nadere informatie

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIEONDERSTEUNING

VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIEONDERSTEUNING I. VERORDENING OP DE AMBTELIJKE BIJSTAND EN FRACTIEONDERSTEUNING GEMEENTE HARLINGEN 2003 -2- Paragraaf Ambtelijk Bijstand 1 e Artikel 1 1. Een raadslid wendt zich tot de griffier of een ambtenaar met een

Nadere informatie

Oplegnotitie Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Gemeenteblad 2010 nr. 60

Oplegnotitie Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Gemeenteblad 2010 nr. 60 Versie 2 * Oplegnotitie Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Gemeenteblad 2010 nr. 60 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om zowel het in de wet vastgelegde recht

Nadere informatie

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Brielle 2019.

Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning gemeente Brielle 2019. Kenmerk Onderwerp : griffie : Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning De raad van de gemeente Brielle; gelet op het advies van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen van 14 mei 2019;

Nadere informatie

Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (versie geldig vanaf 13-01-2010) gelezen het voorstel van van... nr...; gezien het advies van...; De raad van de gemeente...; Gelet op artikel

Nadere informatie

Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet)

Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet) Model VNG Toelichting bij de verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning (artikel 33 Gemeentewet) Algemeen Deze verordening geeft uitvoering aan artikel 33 van de Gemeentewet. Dit artikel is

Nadere informatie

Besturingsfilosofie gemeente Heemskerk

Besturingsfilosofie gemeente Heemskerk Besturingsfilosofie gemeente Heemskerk Versie 17 januari 2018 1 Inhoud Besturingsfilosofie gemeente Heemskerk...1 De besturingsfilosofie in één oogopslag...3 Waarom en voor wie een besturingsfilosofie?...4

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 april 2019 U Lbr. 19/

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 april 2019 U Lbr. 19/ Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 april 2019 Ons kenmerk TRE/U201900301 Lbr. 19/018 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) 4 Onderwerp VNG Model Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning

Nadere informatie

DÉ LANDELIJKE BEROEPSVERENIGING VOOR ONAFHANKELIJKE RAADSLEDEN

DÉ LANDELIJKE BEROEPSVERENIGING VOOR ONAFHANKELIJKE RAADSLEDEN DÉ LANDELIJKE BEROEPSVERENIGING VOOR ONAFHANKELIJKE RAADSLEDEN Alkmaar, 10 december 2015 Geacht bestuur en fractie, De lokale partijen hebben in onze democratische rechtstaat een zeer belangrijke functie.

Nadere informatie

Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt de wijze van besteding van deze bijdrage bepaald.

Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt de wijze van besteding van deze bijdrage bepaald. Raadsvoorstel Datum 13 maart 2017 Zaaknummer Onderwerp Verordening fractieondersteuning Meierijstad 2017 Samenvatting In dit voorstel wordt een financiële bijdrage voor raadsfracties vastgesteld en wordt

Nadere informatie

Onderwerp Taken en bevoegdheden werkgeverscommissie en vaststellen delegatie- en mandaatbesluit

Onderwerp Taken en bevoegdheden werkgeverscommissie en vaststellen delegatie- en mandaatbesluit Voorstel aan de raad Nummer: A13-03615 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: n.v.t. n.v.t. n.v.t. Steller: N. IJnema Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278417 E-mail: na.ijnema@lelystad.nl Punt 8f

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Gemeente p Bergen op Zoom

Gemeente p Bergen op Zoom Gemeente p Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Verantwoording

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 24 januari 2012 Agendanummer : 13 Portefeuillehouder : -- Afdeling Opsteller : Griffie : Griffier Voorstel aan de raad Onderwerp : Besluit instelling werkgeverscommissie

Nadere informatie

Nummer : Onderwerp : Tweede Evaluatie Voortgang Dualisering Bijlage(n) :

Nummer : Onderwerp : Tweede Evaluatie Voortgang Dualisering Bijlage(n) : Par fin afd sector secr burg weth Voorstel aan : de gemeenteraad van 29 maart 2005 Behandeling in : commissie Grondgebiedszaken en Algemeen Bestuursbeleid van 9 maart 2005 Nummer : Onderwerp : Tweede Evaluatie

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2011

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2011 CVDR Officiële uitgave van Hellevoetsluis. Nr. CVDR93062_1 26 maart 2019 Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2011 Nummer: 14-10-10/7 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord

Nadere informatie

dualisme in Eindhoven

dualisme in Eindhoven gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer 02.$I6.OOI Raadsvoorstel tot het nemen van besluiten over het verder uitwerken van dualisme in Eindhoven 1 Inleiding Met de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 3 onderwerp Verordening op de rekenkamer Gouda De raad van de gemeente Gouda; gelezen het voorstel van het presidium van 2 januari 2007 nr 3; gehoord

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Nummer: Onderwerp: Werkgeverschap Griffie

Raadsvoorstel: Nummer: Onderwerp: Werkgeverschap Griffie Raadsvoorstel: Nummer: 2013-985 Onderwerp: Werkgeverschap Griffie Datum: 1 mei 2013 Portefeuillehouder: A.C. Barske Raadsbijeenkomst: 7 mei 2013 Raadsvergadering: 23 mei 2013 Programma: Bestuur en Communicatie

Nadere informatie

Gemeente jļj Bergen op Zoom

Gemeente jļj Bergen op Zoom Gemeente jļj Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Benoeming

Nadere informatie

OMZIEN NAAR DUALISME. Evaluatie naar verschillende aspecten van het dualisme In de gemeente Borger-Odoorn. November 2007 Griffie Henriëtte van Olst

OMZIEN NAAR DUALISME. Evaluatie naar verschillende aspecten van het dualisme In de gemeente Borger-Odoorn. November 2007 Griffie Henriëtte van Olst OMZIEN NAAR DUALISME Evaluatie naar verschillende aspecten van het dualisme In de gemeente Borger-Odoorn November 2007 Griffie Henriëtte van Olst Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding en probleemstelling

Nadere informatie

Artikel 3. Taken voorzitter

Artikel 3. Taken voorzitter Ontwerp-besluit De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad van 14 maart 2013; overwegende dat het gewenst is de integrale bevoegdheid van

Nadere informatie

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003

Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003 Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Weert Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning 2003 Wetstechnische

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel en de

gemeente Eindhoven Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel en de gemeente Eindhoven Concernstaf Raadsnummer 03.R375.OOI Inboeknummer oskoooyxa Beslisdatum Baxw x8 februari sooa Dossiernummer BoS.SSx Raadsvoorstel tot het vaststellen van de rechtspositie griffiepersoneel

Nadere informatie

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET. De raad van de gemeente Leeuwarden;

VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET. De raad van de gemeente Leeuwarden; VERORDENING WERKGEVERSCOMMISSIE EX ARTIKEL 83 GEMEENTEWET De raad van de gemeente Leeuwarden; gelet op artikel 83, eerste lid, de artikelen 107 tot en met 107e, artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling

Nadere informatie

Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden Purmerend 2014

Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden Purmerend 2014 http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/purmerend/3420.. pagina 1 van 8 Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Purmerend Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Raadsinstrumenten. Gerard J.J.J. Heetman, Heetman Advies. Heetman Advies, oktober

Raadsinstrumenten. Gerard J.J.J. Heetman, Heetman Advies. Heetman Advies, oktober Raadsinstrumenten Gerard J.J.J. Heetman, Heetman Advies Heetman Advies, oktober 2018 1 Kennis maken 1 raadslid gemeente Leidschendam 1994-2002 raadslid gemeente Leidschendam-Voorburg 2002-2006, 2009-2010

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS

GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS GEHEIMHOUDING EN DE GEMEENTERAAD DE REGELS Openbaarheid van vergaderingen 1. Vergaderingen van de raad en commissie zijn openbaar. Ze beginnen altijd in openbaarheid (met uitzondering van de vergadering

Nadere informatie

Toelichting. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 3. Taken

Toelichting. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 3. Taken Toelichting Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 3. Taken De taken van de raadscommissies zijn vastgelegd in artikel 82, eerste lid, van de Gemeentewet. De raadscommissies bereiden de besluitvorming

Nadere informatie

STUURGROEP DUALISME. Groningen, 14 februari 2003

STUURGROEP DUALISME. Groningen, 14 februari 2003 STUURGROEP DUALISME Aan de leden van Provinciale Staten van Groningen Groningen, 14 februari 2003 Onderwerp : Bestuurlijke vernieuwing Geachte dames en heren, Op 18 september 2002 is de Voordracht inzake

Nadere informatie