CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid"

Transcriptie

1 Fractie CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid Zowel op het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Financiën staan CDA bewindspersonen aan het hoofd. Maxime Verhagen is minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, en tevens vicepremier. Jan Kees de Jager is minister van Financiën. In de CDA Tweede Kamerfractie zijn Elly Blanksma en Pieter Omtzigt de financiële woordvoerders. Ad Koppejan en Marieke van der Werf zijn de woordvoerders Economische Zaken (inclusief duurzaamheid). Eddy van Hijum, Mirjam Sterk en Pieter Omtzigt zijn de woordvoerders Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Resultaten van Minister Maxime Verhagen Bedrijfslevenbeleid Algemeen Op het gebied van economische zaken zijn er negen topsectoren aangewezen die heel gericht worden versterkt. Binnen die sectoren wordt nauw samengewerkt door bedrijven, kennisinstellingen en de overheid (de gouden driehoek ). Samen dragen zij oplossingen aan voor grote economische problemen die er spelen. Het innovatiebeleid is vernieuwd. In plaats van subsidies zijn er nu fiscale aftrekmogelijkheden en worden er kredieten verstrekt. Dit leidt tot minder uitvoeringslasten en zorgt voor meer rendement. Concrete resultaten: Er is 500 miljoen extra vrijgemaakt voor belastingaftrek op investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Het gaat daarbij om vennootschaps- en inkomstenbelasting.

2 Vanaf 1 januari 2012 is er via het Innovatiefonds MKB+ 500 miljoen beschikbaar voor ondernemers. Dat biedt hen de kans om hun ideeën makkelijker en sneller om te zetten in rendabele nieuwe producten, diensten en processen. Investeringen die geld opleveren komen terug in het fonds. Daar kunnen andere ondernemers weer van profiteren. Via de Ondernemerspleinen kunnen ondernemers voortaan voor alle overheidszaken terecht bij één loket (ook via internet). De heffing van de Kamer van Koophandel is in 2012 verlaagd met 10% en wordt per 1 januari 2013 helemaal afgeschaft. Dat neemt een belangrijke ergernis bij ondernemers weg en bespaart 12 miljoen aan administratieve lasten. Regeldruk: Dit kabinet gaat de administratieve lasten met een kwart verlagen. In 2012 is de verlaging al 12%. we vereenvoudigen de winstaangifte voor ondernemers. we schaffen 7 fiscale heffingen af. we schaffen de rittenregistratie af. Daardoor hoeven ondernemers niet meer van elke rit de bestemming, het aantal kilometers enzovoort, te registreren; we voeren inspectievakanties in. Bedrijven die zich netjes aan de regels houden krijgen minder inspecties over de vloer. Green Deal: er zijn al 59 duurzame afspraken gemaakt tussen burgers, ondernemers en de overheid. Burgers en ondernemers verduurzamen, de overheid haalt belemmeringen weg, dat is de deal. SDE+: Deze regeling subsidieert alleen de goedkoopste categorieën van duurzame energie en beloont koplopers van duurdere technologieën. In 2011 was dit goed voor duurzame elektriciteit aan huishoudens; onder de oude SDE van het vorige kabinet zou hiervoor 1 miljard extra nodig zijn geweest. Telecom: Het wordt gemakkelijker gemaakt voor nieuwkomers op de markt voor mobiel internet om de concurrentie aan te gaan met de grote aanbieders. Actief consumentenbeleid: De toezichthouders NMa, OPTA en Consumentenautoriteit gaan fuseren. Daardoor ontstaat een sterke nieuwe toezichthouder die opkomt voor consumentenbelangen. Winkeltijdenwet door Eerste Kamer: Misbruik van de toerismebepaling wordt voorkomen en het wordt voor gemeentes en ondernemers duidelijker of er recht is op extra koopzondagen (bovenop de 12 vaste koopzondagen).

3 Resultaten van Minister Jan Kees de Jager 1. Fatsoenlijke en gezonde financiële sector en versterking positie van de consument Er zijn hervormingen in gang gezet, die de oorzaken van de crisis aanpakken en moeten bijdragen aan herstel van vertrouwen in de financiële sector. De hervormingen zijn gericht op: A. Een solide financiële sector: Financieel sterkere, gezonde en verantwoordelijke instellingen De volgende maatregelen zijn genomen: - Strengere kapitaaleisen voor banken en verzekeraars. Banken en verzekeraars moeten onder andere meer eigen vermogen en extra financiële buffers aanhouden om in moeilijke tijden niet te snel in de problemen te komen. - Invoering van een bankenbelasting. De opbrengsten van de bankenbelasting gaan naar de schatkist en dragen zo bij aan herstel van overheidsfinanciën. Met de bankenbelasting worden de kosten van de financiële crisis op de `vervuiler afgewenteld. Een bankenbelasting kan bijdragen aan het ontmoedigen van het nemen van uitzonderlijke risico s door financiële instellingen. - Invoering van een depositogarantiestelsel (DGS). Bij een faillissement van een bank beschermt het depositogarantiestelsel rekeninghouders en spaarders. Tegoeden worden tot een maximum van euro uitgekeerd. De banken zelf betalen dergelijke uitkeringen gezamenlijk. - Afbouwen financiële steun. De steunmaatregelen van de overheid voor financiële instellingen worden op een verantwoorde wijze afgebouwd. - Versterking en uitbreiding van het toezicht op de sector. Daarvoor zijn de volgende maatregelen genomen: Versterken Europees toezicht. Op Europees niveau wordt er gewerkt aan een versterking van het toezicht op de financiële markten. Per 1 januari 2011 zijn er drie nieuwe Europese toezichthoudende autoriteiten opgericht, die over voldoende slagkracht beschikken. Invoering interventiewet. Als er gevaar dreigt voor de stabiliteit van het financiële stelsel voorziet de Interventiewet er in dat de DNB en de minister van Financiën de bevoegdheid krijgen om in te grijpen. Versterking bestuur van DNB en de AFM. B. De Klant centraal: versterken positie consument, cultuurverandering bij banken en verzekeraars De financiële crisis heeft laten zien dat een gedrags- en cultuurverandering in de financiële sector noodzakelijk is. De klant moet centraal staan.

4 De volgende maatregelen zijn genomen: - Provisieverbod beleggingsproducten. Om er zeker van te zijn dat financiële dienstverleners volledig in het belang van de klant handelen bij het verlenen van beleggingsdiensten, mogen zij alleen door de klant worden betaald voor hun diensten, niet door de aanbieder van de beleggingsproducten. - Aanscherping vakbekwaamheidseisen financiële dienstverleners. Naast een verbod op provisies worden ook de vakbekwaamheidseisen van financieel dienstverleners zoals bemiddelaars en adviseurs aangescherpt. - Productontwikkeling. In het belang van de klant zal de AFM de bevoegdheid krijgen om toezicht te houden op het productontwikkelingsproces van financiële ondernemingen. - Code Banken en Code Verzekeraars. Banken en verzekeraars hebben een code opgesteld en moeten in hun jaarverslag verantwoording afleggen over de naleving van deze code. Er zijn twee commissies ingesteld om naleving van deze Codes te controleren. C. Beloningen Perverse en te hoge beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als één van de oorzaken van de financiële crisis. De volgende maatregelen zijn genomen: - Beloningsbeleid bij financiële instellingen aangepast. Deze beloningsregels zijn op 1 januari 2011 in Nederland in werking getreden. Nederland behoort tot de 13 landen waar de afspraken op dit gebied volledig zijn ingevoerd. - Wel steun, geen bonus. Op dit moment ligt in de Kamer een voorstel voor een verbod op bonussen voor bestuurders bij instellingen die staatssteun ontvangen. - Terughalen onterechte bonus. Buitensporige bonussen moeten in de toekomst kunnen worden aangepast of worden teruggevorderd. 2. Gezonde overheidsfinanciën We liggen op koers met de bezuinigingen, Nederland wordt door de financiële markten als betrouwbaar en solide gezien, mede dankzij onze begroting. We pakken het overheidstekort aan en maken de financiën houdbaar om zo voorzieningen in de toekomst betaalbaar te houden. 3. Pro-Europese koers Het Kabinet heeft een pro-europese visie gepresenteerd die al op veel draagvlak kan rekenen binnen Europa. Wij pleiten voor een speciale Eurocommissaris die budgetdiscipline af kan dwingen bij afzonderlijke lidstaten om in de toekomst een nieuwe schuldencrisis te voorkomen. Ook pleiten wij voor het invoeren van automatische sancties voor overtreding van de begrotingsregels.

5 Resultaten van de CDA Tweede Kamerfractie Financiële zaken Aanpak van de schuldencrisis in Europa Er komt een onafhankelijke Eurocommissaris die toezicht gaat houden op de begrotingen van de EU lidstaten. De CDA fractie heeft zich hier steeds sterk voor gemaakt. We staan pal achter de euro, omdat dit in het belang is van de Nederlandse economie, onze banen en onze pensioenen. Koopkrachtversterkende maatregelen minima Mede dankzij het CDA stelt het Kabinet 1 miljard euro beschikbaar voor compensatiemaatregelen voor minder draagkrachtige mensen. We brengen de financiële sector op orde De Kamer behandelt in hoog tempo veel wetgeving om orde op zaken te stellen in de financiële sector. Mede dankzij het CDA wordt de financiële sector daardoor meer solide, vindt er een gedrags- en cultuurverandering plaats (aanpak bonuscultuur) en wordt het toezicht op de sector verbeterd. We pakken de schuldencultuur aan Met de nieuwe gedragscode hypotheken worden de uitwassen op het gebied van hypotheekverstrekking aangepakt. Het aflossingsvrije deel van de hypotheek mag niet hoger zijn dan 50%. Herstel van vertrouwen in financiële producten bij de klant Er komt een provisieverbod op complexe financiële producten. De klant kan er daardoor meer op vertrouwen dat de adviseur daadwerkelijk aan zijn kant staat. De kans op belangenverstrengeling is veel minder geworden. Nieuw sportbesluit Gemeenten hoeven geen enorme huurverhoging voor sportverenigingen door te voeren als gevolg van het nieuwe sportbesluit. Er komen geen minimumbedragen voor de huur en het besluit bevat nu alleen een gerichte aanpak van misbruik. Dwangsom De belastingplichtige kan om een dwangsom vragen als de Belastingdienst te laat is met het opleggen van de definitieve aanslag. Wegnemen belastingvoordeel bedrijfsovername Het levert geen belastingvoordeel meer op om een Nederland bedrijf over te nemen en het dan vol te stoppen met schulden.

6 Sociale Zaken en Werkgelegenheid Handhaving van de koppeling tussen lonen en uitkeringen Dit is in het regeerakkoord vastgelegd en afgedwongen door het CDA. Initiatief wetsvoorstel flexibel werken Met dit wetsvoorstel van Eddy van Hijum en Ineke van Gent (Groen Links) krijgen werknemers het recht om hun baas te vragen om een wijziging in arbeidsuren, werktijden en werkplek. Daardoor wordt het voor werknemers makkelijker om arbeid en zorgtaken te combineren. Wet schuldhulpverlening Deze wet is door het amendement Sterk/Spekman zodanig gewijzigd dat de schuldhulpverlening mensen beter kan helpen door indien nodig een moratorium onder schuldeisers in te stellen. Hierdoor wordt het mogelijk om een goede schuldregeling onder meerdere schuldeisers af te spreken. Dat is zowel voor de schuldenaar als (kleinere) schuldeisers een uitkomst. Wijziging Wet Werk en Bijstand (WWB) Deze wet is zodanig aangepast dat kwetsbare groepen zoveel mogelijk worden ontzien. Economische Zaken en Duurzaamheid MKB financiering wordt makkelijker Het CDA heeft via een motie en een amendement gezorgd dat MKB ers en ZZP ers hun zaken makkelijker gefinancierd krijgen, bijvoorbeeld door kredietunies. Vanwege de crisis kan deze groep momenteel namelijk moeilijk leningen krijgen. Decentrale energieopwekking Mensen die op lokaal of regionaal niveau zelf energie opwekken mogen daarbij niet gehinderd worden door belemmerende wet- en regelgeving. Via een aangenomen CDA motie wordt de wet- en regelgeving op dit gebied daarom aangepast. Daardoor wordt het makkelijker voor mensen om op kleine schaal zelf energie op te wekken.

7 Fractie CDA resultaten op het gebied van de zorg Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) is staatssecretaris van het ministerie van VWS. De woordvoerders van de CDA Tweede Kamerfractie op het gebied van zorg zijn Margreeth Smilde, Sabine Uitslag, Hanke Bruins Slot en Pieter Omtzigt. Wegens zwangerschapverlof werd Sabine Uitslag tijdelijk vervangen door Ciska Joldersma. Hoofdlijnen van onze visie op de zorg: 1. Burger, gezin en professional staan centraal 2. Zorg en welzijn dicht bij huis 3. Betere en betaalbare zorg nu en in de toekomst Resultaten van Marlies Veldhuijzen van Zanten 1. De rechten van patiënten worden versterkt Dankzij de Beginselenwet AWBZ-zorg wordt de positie van de cliënt in de langdurige zorg versterkt. De wet geeft cliënten een afdwingbaar recht op het maken van afspraken in hun zorgplan. Hierdoor wordt het zowel voor de cliënt als de zorgverlener makkelijker om heldere en harde afspraken te maken. Het wordt ook makkelijker om aan de bel te trekken als deze afspraken niet worden nagekomen. Verder kunnen cliënten die ernstige klachten hebben over hoe ze worden verzorgd of behandeld zich rechtstreeks wenden tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 2. Meer handen aan het bed De komende jaren komen er extra medewerkers bij (bovenop de normale groei) voor de dagelijkse verzorging van onze ouderen en gehandicapten. Hiervoor is 852 miljoen euro beschikbaar. Er zijn afspraken gemaakt met de betrokken zorgpartijen om dit waar te maken. Naast het aantrekken van deze mensen zijn er ook afspraken gemaakt over kwaliteitsverbetering door extra scholing. 3. Experimenten regelarme instellingen Minder overbodige administratieve rompslomp zou het werken in de verpleging en verzorging een stuk leuker maken. Daarom is gestart met het experiment regelarme zorginstellingen. Er is een inventarisatie gemaakt van overbodige regels. Als blijkt dat de kwaliteit van de zorg ook goed blijft zonder zo n regel, dan wordt die regel voor de hele zorg afgeschaft. Dit bespaart tijd en geld. De zorginstellingen mogen dat geld houden. Alleen al het standaardiseren van bepaalde handelingen levert een

8 besparing op van meer dan honderd miljoen euro. Door minder tijd te besteden aan papierwerk is er meer tijd voor de cliënt en wordt het werk in de zorg aantrekkelijker. 4. Aanpak geweld in afhankelijkheidsrelaties Voor de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt de komende jaren meer geld uitgetrokken. Het budget loopt op van 22 miljoen euro in 2012 tot meer dan 34 miljoen euro in Er komt eén benadering voor al deze vormen van geweld: partnergeweld, kindermishandeling, oudermishandeling, eergerelateerd geweld en vrouwelijke genitale verminking. Aanpak kindermishandeling: Medici, jeugdzorg en justitie gaan bij een melding van kindermishandeling gelijktijdig onderzoek doen naar zowel het kind als de gezinssituatie. Er komt een gezamenlijk plan van aanpak voor de veiligheid van het kind, voor de hulpverlening in het gezin en voor de aanpak van de daders. Deze nieuwe multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat kinderen sneller en beter worden geholpen. Meldcode kindermishandeling: Professionals in de gezondheidszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, kinderopvang en justitie moeten verplicht gaan werken met een meldcode als zij een signaal krijgen van huiselijk geweld of kindermishandeling. De organisaties waar deze professionals voor werken worden verplicht om hun mensen over deze meldcode te informeren. Bij elkaar gaat het om ongeveer anderhalf miljoen professionals. 5. Wettelijke verankering en beheersing uitgaven PGB Er wordt 500 miljoen extra geïnvesteerd in de PGB-regeling. Toch zou er bij ongewijzigd beleid in 2015 een tekort van bijna 700 miljoen ontstaan. Daarom zijn er maatregelen genomen om de PGB-uitgaven te beheersen. Maar ondanks die maatregelen: blijft het PGB beschikbaar voor mensen die anders naar een instelling zouden moeten verhuizen. Voor hen wordt het budget zelfs met 5% verhoogd; behouden cliënten met een intensieve en complexe zorgvraag de mogelijkheid om zelf hun zorg te regelen, met de Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg; houden de overige patiënten het recht op zorg via het reguliere zorgaanbod. Het persoonsgebonden budget (PGB) biedt cliënten een grote keuzevrijheid om hun zorg te regelen zoals zij dat zelf willen. Om te zorgen dat dit recht op een PGB niet wordt aangetast, wordt het wettelijk vastgelegd. Daarmee wordt de bestaande PGBsubsidieregeling overbodig en dus afgeschaft. 6. WMO/begeleiding Dagbesteding en begeleiding vallen niet langer onder de AWBZ, maar onder de WMO. Daarmee worden de gemeenten verantwoordelijk voor deze voorzieningen. Gemeenten staan immers dichter bij mensen, en kennen hun persoonlijke situatie beter, dan de grote zorgkantoren. Bij het toekennen van dagbesteding of begeleiding wordt voortaan minder uitgegaan van beperkingen van mensen. Er wordt meer gekeken naar wat mensen zelf kunnen en hoe zij geholpen kunnen worden om aan de maatschappij deel te nemen.

9 7. Jeugdzorg De effectiviteit van de jeugdzorg wordt verbeterd door een stelselwijziging. Het doel is een eenvoudiger en kwalitatief betere jeugdzorg. Een stelsel dat stimuleert dat alle jeugdigen aan de maatschappij deel kunnen nemen. Maar ook een stelsel dat een positief opgroeiklimaat stimuleert waarin ouders, kinderen en andere opvoeders gemakkelijk antwoord kunnen krijgen op hun vragen over opgroeien en opvoeden. De bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid komt in één hand; bij de gemeente. De gemeente kan maatwerk bieden, afgestemd op de lokale situatie en de behoeften van de individuele kinderen, jongeren en hun ouders. Een belangrijke doelstelling is ook het niet onnodig medicaliseren van problemen. Er moeten sneller lichtere vormen van hulp geboden worden, om zware zorgtrajecten te voorkomen. De jeugd krijgt te vaak en onnodig probleemetiketten opgeplakt, daar moeten we mee stoppen. Resultaten van de CDA Tweede Kamerfractie 1) Professional aan het woord aan bestuurderstafel Inspraak van verpleegkundigen en verzorgenden (VAR). Het CDA vindt deze inspraak op inhoud op het bestuurlijke niveau van mensen die aan het bed of de stoel werken, van groot belang voor de verbondenheid in de instelling en het kwaliteitsverhogend effect. 2) Het Cliëntenperspectief AWBZ van groot belang bij de overgang naar de zorgverzekeraars! Er moet echter wel een vernieuwingsslag worden gemaakt door de zorgverzekeraars richting de gebruikers van AWBZ- zorg. Daar zullen de zorgkantoren al mee moeten starten. De positie van de derde macht (cliëntenniveau) richting de zorgverzekeraars moet duidelijk zijn. De cliënten (individueel of georganiseerd in een groepsverband) moeten vanuit cliëntenperspectief hun invloed kunnen uitoefenen en er dient naar hen geluisterd te worden. Het is voor ons een voorwaarde voor het welslagen van de overheveling (motie op aangenomen). 3) De eigen regie in de langdurige zorg. Eigen regie is voor het CDA NIET alleen voorbehouden aan het Persoons Gebonden Budget, maar is iets wat een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn onze totale zorg. Zowel intramuraal als extramuraal. Eigen regie bepaalt de kwaliteit van zorg en ondersteuning en komt wat het CDA betreft tot stand in de relatie tussen zorgvrager en zorgverlener. 4) De verhoging eigen risico is beperkt gebleven. Voor het CDA is belangrijk dat het eigen risico niet verder is verhoogd en de huisartsenzorg hier buiten is gebleven. Daarnaast worden er ook geen eigen bijdragen geheven voor de huisartsenzorg en dat is een groot winstpunt voor het CDA. Op deze manier blijft de toegangspoort van de zorg voor iedereen toegankelijk! 5) Het kostenbewustzijn/rekeningoverzicht (n.a.v. ons project Hoe houden we de zorg gezond ).

10 Voor het CDA is het belangrijk dat mensen zien wat zorg daadwerkelijk zorgt. Achteraf moeten mensen kunnen zien waar ze in hun ogen (de dure premie) voor betalen. Bijkomend effect is dat mensen kunnen kijken of de declaratie aansluit bij de verkregen zorg (er wordt immers voor 1 miljard verkeerd gedeclareerd). Fractie CDA resultaten op onderwijsgebied Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) staat onder leiding van onze eigen CDA minister Marja van Bijsterveldt. In de CDA Tweede Kamerfractie zijn Jack Biskop, Kathleen Ferrier en Sander de Rouwe de belangrijkste woordvoerders op onderwijsgebied. We hebben de belangrijkste resultaten op dit gebied op een rijtje gezet. Basis op orde De hoofdgedachte achter het huidige onderwijsbeleid is dat de basis op orde moet zijn. Kinderen moeten rekenen, taal en de basisvakken onder de knie krijgen. Daarnaast moet de lat omhoog: er moet een einde komen aan de zesjescultuur. Excellentie en hoogbegaafdheid moeten gestimuleerd worden. Om dit beleid waar te kunnen maken, zijn behalve goede schoolleiders en docenten vooral ook betrokken ouders nodig. Resultaten van het beleid van minister van Bijsterveldt Aanval op de uitval We willen het aantal voortijdig schoolverlaters terugdringen, van nu naar in Dus meer diploma s, minder drop outs! Dit beleid is succesvol, we liggen op koers. Cumulatief hebben sinds 2006 al zo'n jongeren méér een diploma gehaald. Dit is een belangrijke bijdrage aan de economie en de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld op het gebied van de zorg, waar de komende jaren grote personeelstekorten worden verwacht vanwege de vergrijzing en ontgroening. Zodra de arbeidsmarkt weer aantrekt is elke gekwalificeerde hard nodig. Maatschappelijke stage De maatschappelijke stage is ingevoerd. Door het doen van vrijwilligerswerk leren jongeren zo al vroeg iets te betekenen voor de samenleving. Nog altijd geven mensen aan (ondanks de crisis) dat ze het

11 meest bezorgd zijn over veranderende normen, waarden en gebrek aan respect in de maatschappij. Voor de maatschappelijke stage bestaat een heel groot maatschappelijk draagvlak. Dat blijkt uit onderzoek bij de start van dit kabinet. Van alle kabinetsvoorstellen kon dit voorstel op de meeste steun rekenen, namelijk 70%. Ouderbetrokkenheid Ouders zijn teveel een vergeten groep geworden. Ze worden door de school te weinig aangesproken op de belangrijke rol die ze kunnen vervullen. Vooral thuis voorlezen en huiswerkbegeleiding zijn heel erg belangrijk voor het behalen van betere resultaten in het onderwijs. De school is een waardengemeenschap, waar ook ouders deel van uitmaken. Daarom is het van belang dat ouders de normen en waarden van de school respecteren en het gezag van de leraar ondersteunen. Minister van Bijsterveldt is het debat hierover begonnen en zal dat het komende jaar via een regiotour voortzetten. Kwaliteit MBO omhoog Er komt een betere balans tussen kennis, vaardigheden en beroepshoudingen in het MBO, ter vervanging van de competenties waar veel kritiek op was. Er komt meer focus op vakmanschap in het MBO. Onder andere door extra uren in het eerste leerjaar om de vakkennis te verhogen. Het MBO4 wordt verkort van 4 naar 3 jaar, zodat het MBO een aantrekkelijker alternatief wordt ten opzichte van het HAVO. Resultaten vanuit de Tweede Kamerfractie De ombuigingen op Passend Onderwijs zijn een jaar uitgesteld. Hierdoor kunnen scholen zich beter voorbereiden op de stelselwijziging en de gevolgen van de financiële maatregelen. Het CDA heeft de regelarme school weer op de kaart gezet. Het doel is om de regeldruk waar veel scholen onder gebukt gaan, naar beneden te krijgen. Tevens moeten scholen meer ruimte krijgen voor experimenten. Bijvoorbeeld om leerlingen de school versneld te laten doorlopen. Of om tot een andere invulling van de lesuren te komen tijdens het schooljaar. Hierdoor krijgen scholen meer vrijheid om zelf te bepalen hoe zij de door de overheid gestelde doelen willen halen. Geen uitgebreide ouderbijdragen voor lesgebonden activiteiten. Scholen mogen ouders en studenten niet langer allerlei kosten doorberekenen die door de school zelf gedragen moeten worden. Dankzij een motie van het CDA kunnen scholen in de G37 (de 37 grootste gemeenten) indien zij dat wensen zelf beschikken over het budget voor huisvesting en hiermee meer duurzame investeringen doen. Hiermee wordt ook voorkomen dat er bij gemeenten geld op de plank blijft liggen, geld dat daardoor niet aan onderwijs wordt besteed. In diezelfde motie is ook geregeld dat het geld voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) alleen nog wordt besteed in de G37. Uit vele onderzoeken

12 blijkt namelijk dat VVE tot dusverre nauwelijks effectief is, vooral vanwege een gebrek aan kwaliteit bij de leidsters. Door VVE te concentreren in de G37 is er meer kwaliteit mogelijk op dit gebied, bijvoorbeeld in de vorm van HBO opgeleide beroepskrachten. Door VVE eerst goed op te zetten in de grootste gemeenten (met ook de grootste problemen) bereik je zo toch het grootste deel van alle doelgroepkinderen in Nederland. Fractie CDA Resultaten op het gebied van Binnenlandse Zaken (veiligheid en justitie, wonen, immigratie, integratie en asiel) Het CDA heeft twee bewindspersonen op dit gebied. Liesbeth Spies is Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gerd Leers is Minister van Immigratie, integratie en asiel. In de CDA Tweede Kamerfractie zijn Ger Koopmans, Margreeth Smilde, Hanke Bruins Slot, Madeleine van Toorenburg en Bas Jan van Bochove de woordvoerders op Binnenlandse Zaken. Bas Jan van Bochove is tevens woordvoerder Wonen. Op het gebied van Veiligheid en Justitie zijn Coşkun Çörüz en Madeleine van Toorenburg de woordvoerders. Raymond Knops is woordvoerder Immigratie en asiel, Mirjam Sterk is woordvoerder Integratie. Resultaten van Minister Liesbeth Spies Een compacte, slagvaardige en dienstverlenende overheid De uitgaven voor huisvesting van ministeries worden verminderd met 90 miljoen. Er komen meerdere ministeries onder één dak. Het aantal datacenters van het rijk wordt teruggebracht van ruim 60 naar 4 à 5. Ministeries gaan meer samen inkopen (van 350 naar enkele tientallen inkooppunten).

13 De rijksincasso s worden geclusterd. Een aantal inspecties en toezichthouders gaan fuseren. De besparingen bij de overheid lopen op tot bijna 800 miljoen in totaal. Een doelmatiger taakverdeling in het openbare bestuur Minder departementen, minder ambtenaren (alleen al bij Binnenlandse Zaken 2000 banen minder). Straks geen deelgemeenten en WGR+ meer en ook minder politieke ambtsdragers in o.a. gemeenten en provincies. Een betere dienstverlening en minder regeldruk Nieuw bouwbesluit zorgt voor zo n 20 % minder regels (per 1 april). Het advies van de Welstandscommissie is straks niet meer verplicht. (Gemeenten hoeven bij het beoordelen van bouwplannen binnenkort geen advies meer te vragen aan de Welstandscommissie). Meer ruimte voor burgers. Onder voorwaarden kunnen bepaalde regels tijdelijk buiten werking worden gesteld. Versterken woon- en leefomgeving en verbeteren van de werking van de woningmarkt Versterking van het eigen woningbezit, o.a. door het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 % tot 1 juli De Nationale Hypotheek Garantie blijft tot medio 2012 op het verhoogde niveau (voorlopig nog ) en wordt daarna stapsgewijs weer verlaagd. Verhoging van huurpunten (WWS) met maximaal 25 punten in schaarstegebieden. Hiermee worden de investeringsmogelijkheden in die gebieden vergroot. Naar verwachting neemt daarmee het aanbod aan huurwoningen toe. De voorwaarden waaronder woningcorporaties huurwoningen aan andere mogen verkopen zijn met ingang van 1 november 2011 vereenvoudigd, vooruitlopend op de introductie van een kooprecht voor huurders. Er komen extra studentenkamers bij, n.a.v. het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Resultaten van Minister Gerd Leers Integratie: kanteling van het beleid Van mensen die zich in Nederland willen vestigen wordt verwacht dat ze zelf de taal leren en kennis opdoen van de Nederlandse samenleving. Er komt een sociaal leenstelsel voor wie dit niet zelf kan betalen. Een wetsvoorstel met deze strekking is bij de Tweede Kamer ingediend. Subsidies voor integratie van specifieke groepen worden afgebouwd. De drug qat wordt verboden vanwege de schade voor de gezondheid en voor de samenleving die het gebruik van qat met zich meebrengt.

14 Gezinsmigratie: beperk kansarme migratie. Stel mensen in staat mee te doen Nederland heeft voorstellen gedaan in Europa om de Europese Richtlijn Gezinshereniging aan te passen. Het doel is de kans op succesvolle integratie van immigranten in Nederland te vergroten. Het gaat om de eisen dat degene die een partner wil laten komen 120 procent van het minimumloon verdient en de leeftijd van de partner die naar Nederland komt minimaal 24 jaar is. Europa: alleen toetreding tot Schengen bij voldoende garanties Nederland steunt de toetreding van landen als Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone alleen als zij aan de voorwaarden voldoen. Zij moeten onomkeerbare en duurzame vooruitgang laten zien als het gaat om hervormingen van de rechtsstaat en bestrijding van corruptie en georganiseerde criminaliteit. Op voorstel van Nederland is in Europees verband een noodremprocedure afgesproken. Bij massale toestroom vanuit landen waarvoor de visumplicht is afgeschaft, kan dan de visumplicht weer worden ingevoerd. Asielbeleid: streng maar rechtvaardig Sinds juli 2011is de asielprocedure verbeterd. Dat betekent dat er op asielverzoeken sneller wordt beslist. In 54% van de gevallen wordt nu binnen acht dagen beslist en in 90% van de gevallen binnen 28 dagen. Het kabinet komt met beleid om lange procedures en het stapelen van procedures tegen te gaan. Het terugkeerbeleid wordt aangescherpt. Daarbij krijgen gezinnen met minderjarige kinderen bijzondere aandacht. Zolang hun terugkeer nog niet mogelijk is, krijgen zij opvang in een gezinslocatie. Er komt een nieuwe regeling voor projecten die duurzame terugkeer bevorderen. De ondersteuning kan bestaan uit een beperkte financiële hulp, scholing of steun bij het opzetten van een eigen bedrijfje in het land van herkomst. Gemeenten krijgen ondersteuning om te voorkomen dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat terecht komen. Daarbij wordt per individueel geval bekeken of en hoe opvang moet worden verleend, waar mogelijk met het oog op terugkeer. Mocht een land van herkomst niet meewerken aan het terugnemen van haar burgers, dan kan dat gevolgen hebben voor de bilaterale samenwerking, waaronder de eventuele ontwikkelingssamenwerking (voor zover die via de overheid loopt). Nederland gaat zich ervoor inzetten dat de EU ook deze voorwaarden gaat stellen. Per 1 januari 2012 krijgen uitgeprocedeerde asielzoekers en andere illegalen die niet in Nederland mogen blijven een terugkeerbesluit. Vreemdelingen die onmiddellijk moeten vertrekken, kunnen bovendien een inreisverbod krijgen. Wie ondanks een inreisverbod toch nog in Nederland is, is strafbaar.

15 Harde aanpak criminele vreemdelingen Er wordt meer werk gemaakt van het ongewenst verklaren en uitzetten van criminele EU-onderdanen. De straffen voor mensen met een verblijfsvergunning die een misdrijf plegen, worden strenger. Resultaten van de CDA Tweede Kamerfractie Veiligheid en Justitie Adolescentenstrafrecht Jongeren die over de schreef gaan, worden niet alleen gestraft, maar worden ook pedagogisch bijgestuurd (resocialisatie, gedragstraining, verslavingszorg, begeleiding naar onderwijs of arbeid). Invoering wietpas Coffeeshops worden besloten clubs. Daardoor wordt een einde gemaakt aan de grote overlast door drugstoerisme, vooral in de grensstreken. Gratis VOG voor vrijwilligers die met kinderen werken Organisaties die met kinderen werken, moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen van hun vrijwilligers. Zo n VOG kost ruim 30; deze kosten worden bijna altijd vergoed door de organisaties (zoals scouting, sportclubs, kinderkampen), wat veel kosten oplevert. Het CDA heeft ervoor gezorgd dat dit gratis wordt. Steviger preventiebeleid t.a.v. zedendelicten Een verbod op de pedofielenclub Martijn. Afschaffing van verjaring voor ernstige zedendelicten Doorontwikkeling Veiligheidshuizen Het CDA heeft zich in de verkiezingscampagne en in de onderhandelingen over het regeerakkoord hard gemaakt voor de Veiligheidshuizen: samenwerkingsverbanden tussen gemeente, politie, Openbaar Ministerie, Raad voor de Kinderbescherming, reclassering en welzijnsorganisaties. Immigratie en Asiel Aanpak weigerachtige landen Dankzij een CDA motie worden landen die weigerachtig zijn hun eigen onderdanen terug te nemen, hierop aangesproken en krijgen ze zo nodig sancties opgelegd. Op verzoek van het CDA wordt bevorderd dat er bij het opzetten en/of sluiten van asielzoekerscentra rekening wordt gehouden met het lokale belang en draagvlak. Overtreding inreisverbod wordt strafbaar Illegaal verblijf als gevolg van overtreding van een inreisverbod wordt strafbaar (geldboete). Dankzij een CDA motie zijn mensen die uit humanitaire overwegingen hulp verlenen aan illegalen niet strafbaar.

16 Wonen Meer aanbod huurwoningen voor middeninkomens: aanpak van de opstopping voor sociale huurwoningen. Geringe huurprijsontwikkeling: In 2011 en 2012 nemen de huren voor mensen met een laag inkomen slechts toe met de inflatie. Stimuleringsmaatregelen woningbouw De overdrachtsbelasting is verlaagd van 15 juni 2011 tot en 1 juli 2012 van 6% naar 2%. De periode waarin tijdelijk het verlaagde btw-tarief op verbouwingen (renovatie en herstel) gold, is vorig jaar met extra maanden verlengd, tot 1 oktober Degelijke financiering: De bancaire code hypotheekverlening gaat per 1 januari 2012 beter rekening houding met het huishoudinkomen van tweeverdieners. In deze code is ook geregeld dat er huizenkopers een extra bedrag kunnen lenen voor energiebesparende investeringen in het gekochte huis. Tot slot zorgt de nieuwe code er voor dat mensen niet te veel geld lenen en het risico van onder water staan wordt ingeperkt doordat mensen verplicht worden om de helft van de leensom verplicht af te lossen. Maximaal 50% van de waarde van de woning mag aflossingsvrij blijven. De uitgebreide NHG garantie (tot een bedrag van euro) zal stapsgewijs worden afgebouwd, in plaats van in één keer per 1 juli Fractie CDA Resultaten op het gebied van Ruimte (infrastructuur, milieu en landbouw) Het CDA beschikt over twee staatssecretarissen op dit gebied. Henk Bleker is staatssecretaris van Landbouw (ministerie van EL&I) en Joop Atsma is staatssecretaris van Ruimte en Milieu (ministerie van I&M).

17 In de CDA Tweede Kamerfractie zijn Maarten Haverkamp, Michiel Holtackers, Ger Koopmans, Ad Koppejan, Henk Jan Ormel, Sander de Rouwe en Marieke van der Werf de woordvoerders. Resultaten van staatssecretaris Henk Bleker 1. Hervorming en verduurzaming in de veehouderij A Toekomst intensieve veehouderij: De sector moet een overgang maken naar een toekomstbestendige, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde veehouderij in Dat wordt aangepakt via twee sporen: Ketengestuurde verduurzaming van veehouderij Het Kabinet ondersteunt dit door: 1. duidelijke normstelling en wetgeving op gebied van voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en milieukwaliteit; 2. onderzoek en innovatie via de topsectorenaanpak; 3. het wegnemen van belemmeringen in regelgeving en mededinging. Zorgvuldige inpassing van veehouderijbedrijven in lokale leefomgeving Het Kabinet zal: 1. gemeenten en provincies verzoeken om het restrictieve beleid voort te zetten; 2. een wettelijke voorziening treffen om een grens te kunnen stellen aan de omvang van veehouderijbedrijven. B. Mest: Samen met LTO en NVV is er een nieuwe mestvisie gepresenteerd, met strenge regels voor behandelen van het mestoverschot. Verplicht onderdeel is gegarandeerde mestverwerking. Elke veehouder die meer mest produceert dan hij op eigen grond kwijt kan, moet een deel van de overschotmest laten verwerken tot een product dat geen dierlijk mest meer is, of hij moet de mest exporteren. Streefdatum voor ingang van de nieuwe regels is 1 januari Het kabinet streeft naar een duurzaam evenwicht tussen mestproductie en mestafzet. 2. Terugdringen van het antibioticagebruik De sector lijkt de doelstelling te halen, maar vanwege de raakvlakken met de volksgezondheid zet de overheid actief in op: het versterken van de positie van de dierenarts; het verplicht stellen van een vergunning voor de verkoop van geneesmiddelen (een dierenarts die zich niet aan de voorwaarden houdt, verliest zijn apotheekfunctie); het versterken van het toezicht. 3. Versnellen van de uitbetaling van Bedrijfstoeslagrechten (BTR) 79% van de landbouwbouwers heeft de BTR voor eind december ontvangen, 90% voor eind februari en 100% voor eind april In totaal wordt er 781,5 miljoen euro uitbetaald aan bedrijven.

18 4. Natura 2000 Samengaan natuur en economie. Zoveel mogelijk ruimte maken voor economische ontwikkeling. Eind 2011 zijn 128 gebieden definitief aangewezen. Definitieve aanwijzing van gebieden geeft duidelijkheid aan ondernemers en bestuur. 5. Decentralisatie natuurbeleid Akkoord met Interprovinciaal Overleg (IPO). De EHS wordt herijkt en in 2021 afgerond. De resterende ontwikkelopgave is ha verwerving en functieverandering en ha inrichting. Via adequaat beheer wordt gewerkt aan het realiseren van de internationale verplichtingen. Alle provincies hebben inmiddels aangegeven mee te zullen werken aan de uitvoering van het akkoord. 6. Visserij in beschermde gebieden Er is een akkoord met de visserijsector en natuurorganisaties gesloten. Delen van de kustzone worden gesloten voor boomkor- en garnalenvisserij. Daarnaast krijgt de sector de tijd om nieuwe en duurzame vistechnieken in te voeren. 7. Resultaten in internationale handel, o.a. Markttoegang tot Rusland voor agrarische producten na EHECbesmetting; Steun uit Brussel voor gedupeerde tuinders als gevolg van EHEC-crisis; Succesvolle handelsmissies naar o.a. Vietnam en Brazilië. 8. Volgend uit het regeerakkoord Chippen en registreren van honden is vanaf voorjaar 2012 verplicht, om malafide hondenhandel - en fokkerij tegen te gaan. Nieuwe regels voor de bedrijfsmatige handel, fokkerij en opvang van gezelschapsdieren, ook op beurzen en tentoonstellingen. De dierenpolitie heeft een eigen alarmnummer gekregen (144). Resultaten van Staatssecretaris Joop Atsma 1. Afval Agenda: minder afval, meer recycling Nederland loopt voorop in de wereld als het gaat om afvalbeheer: de groei van onze afvalproductie is gestopt, het afval wordt hoogwaardig verwerkt en de afvalsector is een duurzame en innovatieve sector. De cijfers bevestigen dit: nu al wordt 80% van ons afval gerecycled en uit 16% van ons afval wordt energie gewonnen. Maar 4% van ons afval belandt op de stortplaats. Ter vergelijking: in 2008 werd in de Europese Unie 38% van het afval gerecycled en 40% gestort. Nederland heeft met deze nieuwe agenda nu de meest ambitieuze en haalbare doelen in Europa: 83% van al het afval recyclen we in Steeds meer afval recyclen we zonder dat het geld kost en zelfs zo dat het geld oplevert, zoals matrassen en plastics.

19 Afvalakkoord Dit voorjaar is een Afvalakkoord gesloten door onderhandelaars van het rijk, bedrijfsleven en VNG. Een van de resultaten is dat het bedrijfsleven 115 miljoen euro stort in het afvalfonds, waardoor dit fonds gevuld blijft. (In het regeerakkoord was dit bedrag, de voormalige Rijksbijdrage, wegbezuinigd). De gemeentes financieren hun afvalverwerking vanuit het afvalfonds. Verder is afgesproken dat de huidige doelstelling van 43% hergebruik van kunststofverpakkingsafval in 2017 is gestegen tot 52%. Hiermee is Nederland koploper in Europa. Onderdeel van het Afvalakkoord is ook dat gemeenten jaarlijks 20 miljoen euro ontvangen uit het te vormen fonds voor bestrijding van zwerfafval. (Nu is dat nog 5,5 miljoen euro per jaar; per 2013 zou dat geld op zijn). Ook worden de boetes voor het achterlaten van zwerfafval verviervoudigd en komt er een kennisinstituut. 2. Bestuursakkoord Water: meer doelmatigheid en meer lokale verantwoordelijkheid in het waterbeheer Met het uitvoeren van de maatregelen in het Bestuursakkoord Water is samen met de provincies, gemeentes en de waterschappen een doelmatigheidswinst gerealiseerd die geleidelijk oploopt tot jaarlijks 750 miljoen euro in Deze doelmatigheidswinst is als volgt opgebouwd: miljoen euro in de waterketen, (waarvan 380 miljoen bij waterschappen en gemeenten en 70 miljoen bij drinkwaterbedrijven), miljoen euro in het beheer van het watersysteem door rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. Door het gesloten bestuursakkoord Water is er nu tot 2020 ongeveer 6,5 miljard gereserveerd voor waterveiligheid in Nederland. 3. Duurzame opknapbeurt Afsluitdijk: een icoon wordt hersteld We hebben meer dan 600 miljoen euro gereserveerd om de Afsluitdijk veilig te maken. 20 miljoen euro is beschikbaar om duurzame initiatieven zoals blue energy en zonne-energie op de dijk mogelijk te maken. Dit bedrag komt bovenop de 600 miljoen euro die is vrijmaakt om de dijk weer aan de normen te laten voldoen. Daarnaast heeft Atsma 200 miljoen euro gereserveerd in extra spuicapaciteit zodat de afvoer van overtollig IJsselmeerwater wordt verbeterd. 4. Greendeal met de Waterschappen: een eeuwenoud instituut draagt bij aan verduurzaming De waterschappen gaan in de periode minimaal 12 grootschalige energiefabrieken realiseren. Enkele grote, exemplarische projecten zijn gekozen om te worden ondersteund door de Rijksoverheid. Daarnaast gaan de waterschappen in dezelfde periode 3 tot 5 terugwinlocaties bouwen voor fosfaat uit rioolslib (zowel op de rioolwaterzuiveringsinstallaties als bij de slib-eindverwerking).

20 5. Luchtvaartnota: toekomst van de luchtvaart is verzekerd Schiphol mag selectief groeien. Daarover is nu brede overeenstemming tussen de sector, de lokale overheden, burgers en het rijk. Schiphol kan groeien tot vluchten per jaar en blijft daarmee de spil van ons luchtvaartverkeer. De regionale luchthavens mogen en moeten groeien om een deel van de groei van het vliegverkeer van en naar Nederland op te vangen. Hiervan profiteren ook de regio s rond bijvoorbeeld de luchthavens in Eindhoven, Maastricht, Enschede, Eelde en Lelystad. 6. Droge voeten voor Limburg Het Rijk, provincie en waterschappen investeren samen in totaal bijna 415 miljoen euro in Limburg voor de waterveiligheid en versterking van de kwaliteit van de leefomgeving. Het gaat om de voortgang van het Grensmaasproject, de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en om integrale bescherming tegen hoogwater in de Maas. 7. Deltawet garandeert financiering waterveiligheid Het Deltafonds is bedoeld voor uitgaven op het gebied van waterveiligheid en zoetwatervoorziening. In de Deltawet is geregeld dat tot 2020 de gelden uit het Infrastructuurfonds die al voor dit doel gereserveerd waren, worden overgeheveld naar het Deltafonds. Het kabinet heeft in het aanvullend beleidsakkoord afgesproken dat vanaf 2020 jaarlijks tenminste 1 miljard euro beschikbaar komt voor het Deltafonds. Resultaten van de CDA Tweede Kamerfractie Infrastructuur Er mogen geen wegwerkzaamheden tijdens de spits uitgevoerd worden. De werkzaamheden moeten voornamelijk s nachts en in het weekend plaatsvinden om te voorkomen dat er (weer) lange files ontstaan. (motie De Rouwe) Het CBR moet een discretionaire bevoegdheid krijgen, om gemotiveerd af te kunnen wijken van de regels. Dit voorkomt dat mensen volgens de regels hun rijbewijs moeten inleveren, terwijl uit onderzoek blijkt dat ze goed kunnen autorijden. (Motie van de Rouwe maakt dit mogelijk). Minister Schultz gaat bekijken, op verzoek van De Rouwe, hoe ze social return kan inzetten bij aanbestedingen door Rijkswaterstaat. Dit betekent dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deel gaan uitmaken van aanbestedingen door RWS. Onderzoek naar de mogelijkheden voor een windmolenpark middels PPS op de Afsluitdijk. De Afsluitdijk moet vernieuwd worden. Michiel Holtackers heeft ervoor gepleit bij staatssecretaris Atsma om ook te kijken naar de mogelijkheden voor een windmolenpark als daar vanuit het bedrijfsleven interesse voor is. 130 km: alleen als het veilig en schoon kan!

21 Landbouw en Milieu Presentatie van de CDA Natuurnota. Het CDA kiest voor meer natuur, dichter bij de mensen georganiseerd. Een pleidooi voor de Ecologische Hoofdstructuur, voor het cultuurlandschap, voor medegebruik door boeren, burgers en buitenlui en minder regels. Tien puntenplan Het Nieuw Mestbeleid, van Ger Koopmans (samen met VVD en PVV). Hierin worden oplossingen vanuit de sector gegeven om mest in te zetten als waardevolle grondstof in plaats van afvalstof. Goed voor het milieu en goed voor de boer. Veel voorstellen uit dit plan zijn terug te vinden in de onlangs gepresenteerde mestvisie van het Kabinet. Hardere aanpak visstroperij, door wijziging van de Visserijwet 1963 waarbij visstroperij als misdrijf strafbaar wordt gesteld en door de strafbaarstelling van de Visserijwet over te brengen naar de Wet economische delicten. Groen en Doen. Via ondermeer het initiatief GROEN en DOEN zetten tienduizenden vrijwilligers zich in om het landschap te onderhouden. Dergelijke initiatieven verdienen onze steun. Het CDA heeft via een amendement geld vrijgemaakt om te zorgen dat deze initiatieven kunnen blijven draaien. Aanpassing Activiteitenbesluit. Mede dankzij het CDA wordt het aantal regels waar agrarische ondernemers mee te maken hebben fors teruggebracht. Alleen al het vervallen van de omgevingsvergunningplicht en de watervergunningplicht voor boerenbedrijven levert een vermindering van de administratieve lasten op van bijna 40 miljoen euro. Het onder Europese regelgeving brengen van de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen is mede dankzij het CDA uitgesteld. Maatschappelijke organisaties en ondernemingen krijgen daardoor meer tijd om de huidige uitzonderingen (huis-, tuin- en keukenmiddeltjes) opnieuw te laten beoordelen via de Europese Commissie en het College voor toelating Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb). Agriport Noord-Holland-Noord/A7 is toegevoegd aan Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, dat was een grote wens van de regio. Dat is erkenning voor een agriport die vanuit ondernemers zelf is opgezet en gefinancierd. (motie De Rouwe)

22 Fractie CDA resultaten op internationaal gebied: Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Europese Zaken en Defensie. Op dit gebied is Hans Hillen minister van Defensie en Ben Knapen staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. In de Tweede Kamerfractie van het CDA zijn Henk Jan Ormel, Kathleen Ferrier, Raymond Knops, Coşkun Çörüz en Marieke van der Werf de woordvoerders. Resultaten van minister Hans Hillen Internationale samenwerking Defensie geeft de komende jaren prioriteit aan internationale samenwerking met de (Europese ) NAVO-partners, vooral op gebied van het materieel. Daardoor wordt het mogelijk het budget voor Defensie efficiënter te besteden waardoor Nederland en zijn partners met hetzelfde geld meer kunnen doen. Bezuinigingen Defensie zit middenin een forse bezuinigingsoperatie. Die bezuinigingen zijn afgesproken in het regeerakkoord. Los daarvan is er in deze kabinetsperiode toch ook nog ruimte voor nieuwe activiteiten als cyber en onbemande vliegtuigen. Piraterijbestrijding Piraten houden schepen en bemanningen gegijzeld en dat kost de koopvaardij miljarden. Nederlandse mariniers gaan nu mee aan boord van kwetsbare scheepstransporten om deze te beschermen en om piraterij te bestrijden. Veteranen De zorg voor veteranen is belangrijk. Daarom is het een goede zaak dat de bijzondere zorgplicht voor veteranen sinds kort wettelijk is verankerd. Daarnaast is Defensie erin geslaagd buiten de eigen begroting 110 miljoen euro vrij te maken voor een schaderegeling voor veteranen die door een militaire missie gewond zijn geraakt.

23 Resultaten van Staatssecretaris Ben Knapen Europese Unie Er komt een onafhankelijke begrotingsautoriteit, in de persoon van Commissaris Rehn. Er is nu meer discipline bij eurolanden op het gebied van de begrotingen, doordat voorstellen van Nederland op dit gebied door de EU zijn overgenomen. De regels voor uitbreiding van de EU zijn mede dankzij Nederland strenger geworden. Mede dankzij druk uit Nederland is de EU-begroting voor 2011 versoberd. Ontwikkelingssamenwerking (OS) De grootste hervorming en ombuiging in de geschiedenis van OS is gerealiseerd: van hulp naar investeren. De hulp wordt voortaan gerichter gegeven, doordat het aantal partnerlanden van 33 naar 15 wordt teruggebracht. De focus van de hulp komt vooral te liggen op voedsel, water en de rechtsorde. Voor de economische ontwikkeling van de betrokken landen zal meer gebruik worden gemaakt van in Nederland aanwezige kennis en expertise van universiteiten, kennisinstituten en het bedrijfsleven. Resultaten van de CDA Tweede Kamerfractie Europese Zaken/Internationaal De CDA fractie heeft door middel van een amendement (Ormel) geld vrijgemaakt voor de opbouw van democratie en rechtstaat aan de grenzen van Europa. Met deze programma s wordt voortgebouwd op de succesvolle maatschappelijke transitieprogramma s die na de Koude Oorlog hebben bijgedragen aan stabiliteit in Oost Europa. Met deze programma s wordt op een kleinschalige manier en van onderop democratie en rechtstaat bevorderd en worden de banden tussen de Europese Unie en haar omringende landen versterkt. Nieuwe voorstellen vanuit de EU worden voortaan onderworpen aan een zogenaamde Synergietoets. Daarbij wordt gekeken hoe deze regelingen en afspraken op EU niveau een besparing op kunnen leveren op nationaal niveau. Dankzij de inzet van het CDA vormen mensenrechten nu één van de drie pijlers van het Nederlandse buitenlandbeleid. Bij financiële steun van Nederland aan de Arabische regio wordt als voorwaarde gesteld dat de positie van christenen en andere minderheden dient te verbeteren. (motie Ormel)

24 Defensie Nederland blijft, ondanks de bezuinigingen, beschikken over een veelzijdig inzetbare krijgsmacht, mede dankzij een forse reductie (30%) in staven en bureaucratie (motie Knops). Behoud van operationele capaciteiten die dreigden afgestoten te worden, waaronder acht Cougar-helikopters (motie Knops) en twee patrouilleschepen. Achterstallig onderhoud van materieel en tekorten aan munitie en reservedelen, worden volledig weggewerkt (motie Knops) Veteranenbeleid De Tweede Kamer heeft het initiatiefwetsvoorstel unaniem aangenomen. Tevens wordt de ereschuld aan de veteranen ingelost: er komt een schadeloosstellingregeling voor veteranen die als gevolg van uitzendingen vóór 2001 schade hebben opgelopen.

CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid

CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid Fractie CDA resultaten op het gebied van Financiën, Economische Zaken, Sociale Zaken, en Duurzaamheid Zowel op het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Financiën staan CDA bewindspersonen

Nadere informatie

CDA Resultaten op het gebied van Ruimte (infrastructuur, milieu en landbouw)

CDA Resultaten op het gebied van Ruimte (infrastructuur, milieu en landbouw) Fractie CDA Resultaten op het gebied van Ruimte (infrastructuur, milieu en landbouw) Het CDA beschikt over twee staatssecretarissen op dit gebied. Henk Bleker is staatssecretaris van Landbouw (ministerie

Nadere informatie

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66

Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst. Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 Regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Het regeerakkoord in eenvoudige taal D66 D66 is tevreden met het regeerakkoord. Samen met VVD, CDA en ChristenUnie willen we veel bereiken, maar we kiezen ook voor

Nadere informatie

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde.

Christen Unie: - Defensie: Het beschikbaar stellen van een veelzijdige krijgsmacht aan de internationale rechtsorde. Opdracht door Dylan 1380 woorden 30 december 2016 6,3 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer PvdA: - Defensie: De PvdA zet zich internationaal in voor vrede en veiligheid; we komen op

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Verder treft u hieronder de integrale teksten van het regeerakkoord aan die van toepassing zijn op het werk van Wmo-raden:

Verder treft u hieronder de integrale teksten van het regeerakkoord aan die van toepassing zijn op het werk van Wmo-raden: Vrijheid en verantwoordelijkheid Regeerakkoord VVD-CDA De Koepel Wmo-raden heeft voor u het huidige regeerakkoord en bijbehorende stukken doorgenomen. Er zijn weinig specifieke opmerkingen over de WMO

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Wmo 2015 door Tweede Kamer

Wmo 2015 door Tweede Kamer Wmo 2015 door Tweede Kamer Een ruime tweederde meerderheid van de Tweede Kamer heeft op 24 april ingestemd met het wetsvoorstel van de Wmo 2015. De verwachting is dat de behandeling van het voorstel nog

Nadere informatie

Miljoenennota in begrijpelijke taal

Miljoenennota in begrijpelijke taal Samenvatting Miljoenennota in begrijpelijke taal D66 krijgt het voor elkaar 20180920102008_1837.adpro.indd 1 9/20/2018 10:20:25 AM Wat is de Miljoenennota? 2 Elk jaar presenteert de minister van Financiën

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 oktober 2011 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D42193 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG De vaste commissie voor Financiën heeft op 5 november 2015 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over zijn brief

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

CODERING KIESKOMPAS BELEID BIJ BEANTWOORDING

CODERING KIESKOMPAS BELEID BIJ BEANTWOORDING CODERING KIESKOMPAS BELEID BIJ BEANTWOORDING Geen mening: Mee eens/niet mee eens: Geheel mee eens/oneens: Neutraal: niet in regeerakkoord - stelling deels in regeerakkoord - effecten van regeerakkoord

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 400 B Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2013 33 400 C Vaststelling van de begrotingsstaat van het provinciefonds

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012

Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012 Koersvast in onzekere tijden Miljoenennota 2012 Staatsschuld in 2015: ruim 450 miljard euro. Dat is 60 miljard meer dan aan het begin van de kabinetsperiode Nederland is door de grenzen die het stabiliteitspact

Nadere informatie

Geachte mevrouw Veldhuijzen van Zanten - Hyllner,

Geachte mevrouw Veldhuijzen van Zanten - Hyllner, 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport t.a.v. mw. M. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag Schedeldoekshaven 131 2511

Nadere informatie

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren Partij voor de Dieren 1) Programmaonderdeel Zorg uit het verkiezingsprogramma 2012 2) Toelichting bij standpunt(en) bij stellingen uit de Stemwijzer Huisartsenzorg Zorg Solidariteit in de zorg staat onder

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013

Workshop decentralisaties sociaal domein. 30 september 2013 Workshop decentralisaties sociaal domein 30 september 2013 Inhoud Stimulansz Even voorstellen De 3 decentralisaties Wat kan de meerwaarde van sport zijn? Aan de slag met het kaartspel Stimulansz We zijn

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische-opdracht door een scholier 2035 woorden 28 januari 2002 7,1 133 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Analyse-schema Asielbeleid Wat is het probleem?

Nadere informatie

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelen en doelgroep... 4 2.1. Doelen... 4 2.1.1.

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Feiten en cijfers over Kinderopvang

Feiten en cijfers over Kinderopvang over Kinderopvang 1. De kosten van kinderopvang De Kinderopvangtoeslag is er voor alle werkende ouders De Wet kinderopvang geeft vanaf 1 januari 2005 alle werkende/studerende ouders die van kinderopvang

Nadere informatie

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB.

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. De Bilt, 27 november 2015. Vergrijzing in Nederland 27 november

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 23 november 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 322 Kinderopvang Nr. 279 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden.

De Staten-Generaal bestaat uit de parlementsleden van de eerste en tweede Kamer. Het zijn dus onze parlementsleden. Boekverslag door M. 1031 woorden 19 februari 2013 5.2 46 keer beoordeeld Vak Economie Prinsjesdag Opdracht 1 Waarom is het de koning die de troonrede voorleest? De koningin staat aan het hoofd van de Nederlandse

Nadere informatie

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet

Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet 1 Geschiedenis Zvw-AWBZ- Wmo-Jeugdwet Per 1 januari 2015 is de Wet langdurige zorg (Wlz) in werking getreden (Stb. 2014, 494). Deze is in de plaats gekomen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G F A C T S H E E T E u r o p e s e v e r k i e z i n g s p r o g r a m m a ' s Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In de aanloop

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Regeer- en gedoogakkoord

Regeer- en gedoogakkoord Alleen de hoofdzaken Opening Care Bert Hermans 11 januari 2011 Regeer- en gedoogakkoord Gedoogakkoord sept. 2010 (care): - Meer zorgmedewerkers - Meer (bij)scholing - Meer rechten - Meer en betere kwaliteitsnormen

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Advies 7 april 2010 1 2 Inhoudsopgave Samenvatting 5 Aanbevelingen 7 Aanleiding en context voor dit advies 9 Algemeen 11 Opmerkingen bij tekst en opzet van

Nadere informatie

Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang

Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang Onderwijsachterstanden beleid en harmonisatie kinderopvang 1 Aanleiding Op 1 januari 2018 is de nieuwe wet Kinderopvang in werking getreden. Dit was een aanleiding voor nieuw beleid ten aanzien van peuteropvang

Nadere informatie

Advies aan B&W 6 november 2012

Advies aan B&W 6 november 2012 Advies aan B&W 6 november 2012 Dienst Gemeentebedrijven Ambtenaar, tel.nr. W van de Camp, 9929 Afdeling F&C Portefeuillehouder J van Loon Onderwerp: Effecten regeerakkoord op gemeentefonds en de specifieke

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

B-85 Green Deal verduurzamen dierenbeschermingcentra

B-85 Green Deal verduurzamen dierenbeschermingcentra B-85 Green Deal verduurzamen dierenbeschermingcentra Partijen: 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Nadere informatie

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ

Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ Regeerakkoord bruggen slaan en de transitie AWBZ De 12 gemeenten in Brabant Noordoost-oost (BNO-o) hebben samen met een groot aantal instellingen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de transitie AWBZ.

Nadere informatie

Samenvatting herziene Woningwet

Samenvatting herziene Woningwet Samenvatting herziene Woningwet 1. Algemeen De Tweede Kamer stemde op 5 juli unaniem in met de herziening van de Woningwet. In het najaar van 2012 wordt het wetsvoorstel door de Eerste Kamer besproken.

Nadere informatie

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN De politiek heeft te weinig aandacht voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zo komt het woord MKB niet voor in de begroting 2014 van Hilversum. Het woord ZZP er 1x (alleen om te melden

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

SAMENVATTING REGEERAKKOORD

SAMENVATTING REGEERAKKOORD SAMENVATTING REGEERAKKOORD Zorg algemeen I N H O U D 1. Het zorgverzekeringsstelsel 2. Preventie, ook op de werkvloer 3. Het aantal polissen 4. De budgetpolis 5. Eigen risico en eigen bijdrage(n) 6. De

Nadere informatie

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen?

Crisismaatregelen. Welke van de volgende onderwerpen zou dan niet aan de orde mogen komen? Crisismaatregelen De financiele en economische crisis zorgt ervoor dat o.a. de pensioenfondsen op dit moment geen dekking meer hebben voor het uitbetalen van pensioenen in de toekomst en dat het ernaar

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brief van de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 32 618 Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enige andere wetten in verband met de invoering van een verhoogd collegegeld voor langstudeerders (Wet verhoging collegegeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg

Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg Nieuwsbrief Werk en Inkomen, Jeugdzorg en Zorg VVD Actief, aan de slag! In deze editie Voor u ligt een vernieuwde nieuwsbrief. Het begon als een initiatief van Anouchka van Miltenburg om VVD'ers in het

Nadere informatie

2017D05647 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2017D05647 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2017D05647 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

2010D02442. Lijst van vragen totaal

2010D02442. Lijst van vragen totaal 2010D02442 Lijst van vragen totaal 1 In hoeverre heeft de staatssecretaris jongerenorganisaties betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van haar beleid? 2 Welke verband ligt er tussen de brief over

Nadere informatie

Politieke partijen over kinderopvang

Politieke partijen over kinderopvang Politieke partijen over kinderopvang Onderstaande teksten komen letterlijk uit de verschillende partijprogramma s. Doel van dit document is om een overzicht te bieden van de standpunten over kinderopvang

Nadere informatie

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015

T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 T oetsingskader voor toezicht naar Veilig Thuis in 2015 Utrecht, juni 2015 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Arjan Reniers a.reniers@hco.nl Instructie Onze school beschikt over een ondersteuningsprofiel en ik weet (in grote lijnen) wat daarin staat. Ja

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders

Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Kabinetsplannen: informatie voor werkende ouders Let op: Het voorstel over de vaste toeslag van de overheid is opgenomen in het Belastingplan 2007. De Eerste Kamer moet hier nog mee akkoord gaan. De percentages

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013

Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus EA DEN HAAG. Utrecht, 29 mei 2013 Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor VWS Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Utrecht, 29 mei 2013 Kenmerk: 13-0079/mh/rs Voor informatie: Petra Schout (NPCF) 06 55772249 Marijke Hempenius (CG-Raad)

Nadere informatie

Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing

Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing Opdracht Geschiedenis Algemene beschouwing Opdracht door een scholier 1621 woorden 25 november 4,9 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding Onderwijs Milieu Gezondheidszorg Conclusie

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl

Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim Hoddenbagh wim.hoddenbagh@vng.nl Datum 27 oktober 2010 Onderwerp Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Telefoonnummer 070-3738602 Feiten en cijfers transitie jeugdzorg Vereniging van Nederlandse Gemeenten BAOZW Annelies Schutte en Wim

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 MIDDEN-DRENTHE Midden-Drenthe Duurzaam en Sociaal Dat is waar we naar streven als GroenLinks Midden-Drenthe. In het sociale en duurzame akkoord, van de coalitie waarvan wij

Nadere informatie

*PDOC01/277025* PDOC01/277025. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

*PDOC01/277025* PDOC01/277025. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.rijksoverheid.nl/eleni T 070 378 6868

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave 5 De eurocrisis 24 maximumscore 4 Het postklassieke beeld van de internationale orde. In de uitleg dienen twee kenmerken van het postklassieke beeld van de internationale orde te staan en een juiste

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Aanval op de uitval. perspectief en actie

Aanval op de uitval. perspectief en actie Aanval op de uitval perspectief en actie Fatma wil fysiotherapeut worden. En dat kan ze ook. Maar ze heeft nog een wel een lange leerloopbaan te gaan. Er kan in die leerloopbaan van alles misgaan waardoor

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon

AMSTERDAMMERS AAN HET WERK. Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon AMSTERDAMMERS AAN HET WERK Gemeentelijk werk voor tenminste het minimumloon 1 Samenvatting De weg uit armoede is werk. De vraag hoe mensen weer aan het werk geholpen kunnen worden is actueel. De flinke

Nadere informatie

en compensatieregelingen

en compensatieregelingen Het regeerakkoord: gevolgen voor de Wmo en compensatieregelingen Cliëntenbelang Amsterdam 11 februari 2013 Onderwerpen Bezuinigingen Wmo Decentralisaties AWBZ - Wmo Maatregelen compensatieregelingen Maatregelen

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk l / Ervaringen invoering Wlz 16 september 2015 Aan alle Wlz-uitvoerders Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres l Onderwerp Datum

Nadere informatie

Enkele veel gestelde vragen over Gevolgen concept regeerakkoord voor uitvoering Wet WOZ. Verwachting van het secretariaat van de Waarderingskamer

Enkele veel gestelde vragen over Gevolgen concept regeerakkoord voor uitvoering Wet WOZ. Verwachting van het secretariaat van de Waarderingskamer Enkele veel gestelde vragen over Gevolgen concept regeerakkoord voor uitvoering Wet WOZ Verwachting van het secretariaat van de Waarderingskamer d.d. 5 juli 2002 1. Wat staat er precies in het regeerakkoord

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard.

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard. Terugdraaien bezuinigingen 2013 mogelijk, effect voor 2013 al gehaald omdat bezuinigingen uit 2011 en 2012 meer opbrengen dan eerder geraamd Brancheorganisatie Kinderopvang, september 2012 De bezuinigingen

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T W E E D E K A M E R D E R S T A T E N - G E N E R A A L 2 Vergaderjaar 2011-2012 33 285 Verdere behandeling van aanhangige stukken Nr. 5 LIJST VAN CONTROVERSIËLE ONDERWERPEN ZOALS VASTGESTELD DOOR DE

Nadere informatie

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding

Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Veranderingen in delangdurige zorg, toegespitst op de begeleiding Astrid Buis Stijgende kosten zorg Vergrijzing Vereenzaming Professionalisering Individualisering Bureaucratisering Wet- en regelgeving

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen VOOR: Gepensioneerden AGRIFIRM 24 en 26 maart 2015. Kort filmpje over mijn voettocht

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Financiële bijlage D66-verkiezingsprogramma

Financiële bijlage D66-verkiezingsprogramma Financiële bijlage D66-verkiezingsprogramma D66 staat garant voor een solide financieel beleid, dat ruimte biedt voor investeringen in de kwaliteit van de samenleving en economische dynamiek. Het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 18 december 2009 Betreft ziekenhuisverplaatste zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

U heeft een pgb. Wat verandert er in 2013?

U heeft een pgb. Wat verandert er in 2013? U heeft een pgb. Wat verandert er in 2013? Hans van der Knijff programma Stand van zaken landelijke politiek Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg Zorgzwaartepakketten Overheveling begeleiding en kortdurend

Nadere informatie