Items voorgaande Reliability Usergroup meetings

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Items voorgaande Reliability Usergroup meetings"

Transcriptie

1 Items voorgaande Reliability Usergroup meetings Onderwerp + korte antwoorden. Uitgebreide antwoorden; PowerPoint presentaties, Voorbeeld datasets, Voorbeeld Analyses, Word documenten, Excel voorbeeld berekeningen etc. zijn op aanvraag beschikbaar. Mei 2011 Wat is het optimale onderhoudsinterval? o Aan de hand van de Weibull en de inzetgegevens is een kosten-optimaal onderhoudspunt te berekenen voor alle faalvormen met een Bèta > 1 indien de preventieve vervangingskosten lager zijn dan de correctieve kosten.. Je hebt nooit een werkelijk Random Sample of prototype. Hoe kan je Worst- Case Samples selecteren? o Als je de faalvorm (mechanisme!) weet dan kan je mogelijk een grenssample laten maken. o Uiteindelijk is de aanname dat je sample een Random gouden sample is, en dat je de statistische Confidence bounds gebruikt om voor de spreiding in je serie te compenseren. Let op; dit is alleen de statistische onzekerheid, niet de volledige onzekerheid o Worst case hangt samen met specificatie: een sample is worst case in vergelijking met andere samples, gemeten naar een bepaalde specifieke eis. Bij meerdere samples is het dus gewoon rangschikken op de eis en de slechtste nemen. Bij 1 sample (prototype) kan dat natuurlijk niet, zelfs niet bij twee. Je moet iets over de verdeling van de samples weten om te kunnen bepalen of worst case statistisch significant verschillend is van best case (BOB vs WOW analyse). Is er geen significant verschil, dan lijkt mij worst case onderzoek nauwelijks zin hebben.

2 Hoe het aantal samples te bepalen voor een acceptatie test gebaseerd op nul falen? o Zero-One failure test strategie als in de WinSmith Software. Weibull (of andere verdeling) met een aanname van de spreiding (Bèta voor de Weibull) gecombineerd met Binominale Confidence Kans op optreden. Een van de dingen waar we mee worstelen is het opzetten van een vibratie levensduur test. Hoe lang zou deze moeten duren, en hoe zit het met de acceleratie factor? o Een vermoeiingstest kan opgezet worden met behulp van de Wöhler vergelijking oftewel de SN curve. S^k.n = Constant. o Een toepassingsvoorbeeld is behandeld. o Wisselvast aantonen is voor sommige materialen niet of zeer moeizaam te realiseren. Alu. Is mogelijk bij 2x 10^7 wisselingen wisselvast, Staal vaak bij 1 tot 2 x 10^6. Kunststof mogelijk nooit! (kruip ) Een nul falen test plan, berekend met de RVP-tool, waarbij ik meerdere faalvormen heb roept bij mij nog steeds vragen op. o De RVP sheet is nog een keer toegelicht. Als er sprake is van een enkele duidelijk overheersende faalvorm dan is het delen van de Reliability target (requirement) door het aantal faalvormen niet interessant. De requirement dan per faalvorm laten gelden, en de Confidence op 90% zetten. o En inderdaad, als de Systeem requirement R90C90 is, dan zijn de requirements voor de onderdelen scherper, en dient er dus meer en/of langer getest te worden om dit aan te tonen! Je runt een life test en er duiken nieuwe failure modes op wat nu? o Zie presentatie What If Failures Occur? Alternatief voor Weibull; Crow-AMSAA voor slechte data, meerdere faalvormend door elkaar en proces analyses.

3 o Wanneer en hoe om te schakelen naar Crow-AMSAA? Aan de hand van de data van Product X laten zien hoe de gegevens omgezet moeten worden voor het Crow-AMSAA format. o Crow-AMSAA is met name van toepassing als er meedere faalvormen door elkaar aanwezig zijn Of als je denkt met een Batch te maken te hebben! o Hoe stel ik een veld test plan op? Hoeveel stuks en hoe lang moet de test lopen om met een bepaalde kans een faalpercentage te gaan ontdekken? o De Field-test calculator is toegelicht. De Excel file is voor de liefhebber beschikbaar. Hoe kan ik een SN-curve, gebaseerd op mijn test data, maken in WinSmith Weibull Software? Kan dat ook voor verschillende materialen en verschillende B- Levels? Kan ik Confidence bounds op de plots tekenen? o Voorbeeld SN-curve creëren is gemaakt aan de hand van PlayTIME data. Verschillende B-levels kunnen op een plot getekend worden. Confidence bounds zijn niet beschikbaar.

4 Wat te doen als de Abernethy Risk Analysis Failures Now veel hoger is dan wat je hebt aan defecten? o Batch analyse is stap 1. (Zie aparte presentatie) Vergelijk Bèta MRR versus MLE. Huidige risico op 90% lower Confidence versus werkelijke uitval. ACH (Aggregate Cumulative Hazard) plot. o De Wauben correctie is een mogelijkheid, als je de portie geïnfecteerde weet. o Lukt het niet de Batch te lokaliseren dan is Crow-AMSAA de beste methodiek voor het voorspellen van het aantal defecten in de tijd. (Kaplan-Meier is ook een optie voor voorspelling van defecten per kalender maand!) o Alternatief is de Bèta waarde aannemen op basis van de defecten, daarmee de faalvorm kunnen inschatten! o Soms kan MLE een (lagere) betere Bèta geven. Die aanhouden voor de forecast is een laatste optie. Rapportage van Reliability status naar management. o Met tools uit de training werken we nu met metrics als Confidence on meeting requirements of Probability of detection.

5 Confidence level [%] Confidence in reliability, Development contribution 80% 70% 60% 50% 40% Planned Actual target 30% 20% 10% 0% o Voordeel is dat Reliability status en planning (timing!) inzichtelijk wordt, maar de genoemde begrippen en inhoud kunnen ook verwarring oproepen. September 2011 Gestructureerd een FMEA opstellen, hoe werkt dat? o Presentatie Design-FMEA doorgenomen. Structureel werken en denken in functies + het niet voldoen aan deze functies is de leidraad. o Parameter Diagram is een nuttig hulpmiddel om het systeem eenduidig in kaart te brengen. o Zie AIAG standaard Design / Proces FMEA.

6 De relatie tussen een FHA of HAZOP naar FTA naar FMEA en dan weer door naar DVP&R? Welke volgorde, waarom en met welk doel doen we iets. o Begin op hoogste niveau; HAZOP om de grote gevaren eenduidig in kaart te brengen. o Voor deze veiligheid items (of andere belangrijke topgebeurtenissen) daarna een FTA opstellen. o Alle delen moeten ook in de FMEA komen die je daarna kan maken. o De acties uit alle tools worden samengevoegd in de DVP&R. o Doel: Voorkomen dat de fouten die we kunnen verzinnen gaan optreden. November 2011 Hoe de levensduur te bepalen voor hardware defecten waarbij er een grote periode kan liggen tussen de eerste indicatie dat het part aan het eind van de levensduur is en de daadwerkelijke vervanging van het onderdeel? o Inspectie Optie kan tot een betere fit leiden. Beter is om eenduidige afkeurcriteria op te stellen en aan de hand hiervan de delen te vervangen. Hoe kunnen de software hits (reset) in de tijd gebruikt worden bij het bepalen van de Software betrouwbaarheid? o Crow-AMSAA

7 Mijn Crow-AMSAA is gebaseerd op feiten vanuit het veld, en laat trends zien. Ik probeer de verbeteringen die de Crow-AMSAA laat zien te verklaren op basis van manufacturing data. Ik krijg de ontwikkelaars niet zover dat ze hier ook werkelijk mee aan de slag gaan. Hoe kan ik aantonen dat knikken in de Crow- AMSAA grafieken significant zijn? o In veel gevallen is een knik inderdaad te koppelen aan een datum, en daarmee aan een gebeurtenis in de tijd. Denk aan een productie proces update, het doorvoeren van een ontwerpverandering, het invoeren van andere controle methodieken, invoeren van een preventief onderhoud strategie etc. o Of de knik significant is kan middels de fit - p% aangetoond worden. De complete dataset in een enkele Crow-AMSAA plot geeft vaak een fit p%< 10. Door de data in de knik te splitsen in twee clusters moet de fit voor beide sets > 10% worden. Ik heb een Weibull analyse met een stijl naar vlak verloop. Volgens APPENDIX F in "The new Weibull handboek" zou dit kunnen duiden op een batch. Ik zou dan echter ook een tweede stijl gebied moeten zien, na het vlakke gedeelte... maar dat ontbreekt in mijn dataset. o Inderdaad een Batch indicatie. De Bèta van deel 2 (het vlakke deel) is echter nog steeds > 1 en mogelijk is dit al de faalvorm die het werkelijke einde levensduur van het ontwerp bepaald. o In sommige plots zien we een Bèta van ~1 (Random uitval) na de knik. Kan zijn dat er nog een hele verzameling van faalvormen door elkaar aan het optreden is. o De tweede knik die wordt verwacht zou dan de uiteindelijke faalvorm moeten zijn die echt einde levensduur van het ontwerp is. In dit geval is er mogelijk nog niet lang (diep) genoeg gemeten. De einde levensduur faalvorm moet nog komen, of zit nu nog in de ruis van de andere faalvormen. Systeem niveau testen en onderdeel verbeteringen. Wij zijn bezig om in totaal Systeemniveau testen ook een nieuwe generatie onderdeel X mee te testen. Er zitten een groot aantal delen X in een systeem. Een dergelijk test duurt typisch enkele weken en in deze testen wordt ook naar de levensduur van de X-en gekeken. Na afsluiten van een totaaltest kijken we wat we geleerd hebben en worden verbeterstappen voorgesteld in het ontwerp. Een volgende totaaltest vindt pas weer plaats als de verbeteringen zijn toegepast. Om nu de voortgang in Reliability te toetsen lijkt me een Crow AMSAA aanpak geschikt. Waar ik mee zit is hoe om te gaan met een goede maat voor MTBF bij dit soort testen. o Voor zowel het complete systeem als voor onderdeel X dient een goede waarde voor de X-as van de Weibull of Crow-AMSAA plot bepaald te worden. Tijd in uren is in dit geval niet relevant. Het aantal sets output lijkt wel een goede maatstaaf te zijn. o Voor onderdeel X kan per serie een Weibull gemaakt worden. Deze kunnen onderling vergeleken worden om de verbetering te beoordelen. De sets achter elkaar in een CA plot laat de betrouwbaarheidsgroei (als die er is) zien.

8 o Voor het totale systeem de Crow-AMSAA methodiek toepassen. Maart 2012 Life Data Analysis; Relatie tussen Test data en Veld data. Presentatie van analyse resultaten van klantenklachten Weibulls gekoppeld aan productie eindcontrole Weibulls. Er is best informatie te halen is uit de klanten feedback ondanks dat dergelijke data vaak vervuild zijn. o Met vuile data is toch een redelijke voorspelling van de werkelijke veldperformance te maken. Vooral de vorm van de Weibull plot (Bèta en knikken) geeft een eerste indicatie of de velduitval overeenkomt met de voorspellingen op basis van de eerdere test resultaten. o Alleen de werkelijke gegevens van de defecten zijn bekend, niet de leeftijd van de rest van de vloot. Door het toepassen van de VDI Sudden Death Verfahren methodiek wordt een projectie gemaakt van de werkelijke veldperformance op basis van de defecten. Deze methodiek wordt ook wel de Dauser Shift genoemd Het resultaat kan in de buurt van de werkelijke veldperformance liggen, maar kan er ook fors naast zitten. Zie Weibull handboek Hoofdstuk 5.7 figuur 5.4. Beter is om zelf een inschatting te maken van de leeftijd van de niet defecten en die als suspensies op te voeren. De genoemde Sudden Death Verfahren methodiek probeert dit te benaderen op basis van de in te geven fabricage batches in de tijd. o Dus; niet de eerste aanbeveling, maar in elk geval beter dan geen analyse! De resulterende plot kan gespiegeld worden aan de levensduur eisen om een indicatie te krijgen of we wel/geen veldprobleem hebben. Wanneer ik in de analyse "Renewal" aanvink, m.a.w. een defecte component wordt vervangen, moet ik dan toch in de data een nieuwe component invoeren met een runtime gerekend vanaf het verwisselen van de defecte component, of doet de software dit voor mij, omdat ik "Renewal" heb ingevuld? Is dit bij Weibull en C-A failure-forecasting hetzelfde? o o De software voegt zelf nieuwe units toe als vervanger van de berekende defecten. Als met vernieuwing wordt gekozen dan werkt dat in beide methodieken. Bij het bepalen van het optimale vervangingstijdstip wordt denk ik geen rekening gehouden met de totale runtime van de complete installatie waar het component deel van uit maakt. o Inderdaad, er wordt alleen voor het betroffen component (op basis van zijn eigen Weibull ) berekend wat het optimale vervangingspunt kan zijn. Wanneer mag ik bij de Crow-AMSAA methodiek de Instantaneous MTBF gebruiken? Wanneer iedere fout definitief wordt gerepareerd, gemodificeerd, of is er een andere regel? o Als er inderdaad sprake is van reparatie etc. De momentane MTBF is de huidige tijd tussen de defecten als je vanaf nu gaat meten.

9 Mag ik de Instantaneous MTBF ook gebruiken bij een bèta > 1, want dan is die slechter dan de cumulatieve MTBF en betekent dit dan dat de fouten alleen gerepareerd worden en niet definitief worden opgelost/gemodificeerd? Hoe deze MTBF nu te interpreteren? o Ja, dat mag! o Een CA Bèta > 1 is zeker mogelijk; de complete trend is dan nog steeds dat je complete systeem steeds slechter wordt c.q. verouderd, ondanks dat je series met reparaties aan het doorvoeren ben. Batch Analysis; Handmatig en met de geïntegreerde Software methodiek. o Zie voorbeeld analyse: Batch Analysis Sample March 2012.pptx Failure forecasting, inclusief het volgen van de realisatie ten opzichte van mijn voorspelling. Hoe werkt dat? o Forecast data naar Excel exporteren Dan daar volgen! Optimaal vervangingspunt berekeningen. Hoe dit ook al weer met de Software te doen? o Zie 18wheeler case o Minimale kosten bij mijl vervangen. o Wat is de beste correctieve actie en welke kostenbesparing wordt er gerealiseerd door preventief te vervangen?

10 Step-stress testen; Hoe een test plan op te zetten. Hoe de resultaten te analyseren? o Aan de hand van PlayTIME voorbeeld toegelicht. Wat is de Confidence in mijn uitval percentage van 1,5% als ik defecten heb gemeten op een populatie van stuks na 12 maanden. o Confidence wordt bepaald door je aantal punten op je plot, niet door de fit van de Weibull lijn door de punten. Zie antwoord in file: Confidence on B(1,5) with samples. o Met 90% Confidence de B(1,5) is tussen 1,48% en 1,52%. o Echter, hoe zeker ben je van de genoemde 1,5% uitval?

11 Juni 2012 Failure forecasting vanuit klantenreturn data. Ik heb 3 modellen die verschillende waardes geven voor de te verwachte uitval bij 2 jaar, op basis van mijn 1 jaar garantie gegevens. 3 uitkomsten die verschillend zijn (klein beetje tot heel veel) Welk model te kiezen, of juist het gemiddelde van de 3 te nemen? Wat te doen? o Methode 1: Dauser Shift : Meest onnauwkeurig, dus niet toepassen. o Methode 2: MCMC Marcov Chain Monte Carlo simulatie. Lijkt OK, mogelijk te optimistisch door de Gibbs sampling methodiek. Wel is het inzetprofiel van de klanten mooi mee te modelleren. o Methode 3: Weibull plots van de 8 afzonderlijke faalvormen: Goed, echter de aanname dat alle klanten dezelfde draaiuren hebben is jammer De werkelijke verdeling is bekend, zie methode 2. Voorstel is dit ook voor de Weibull plots (suspensions) te gebruiken. o Waarom is er geen Crow-AMSAA gebruikt als 4 e methodiek? Alle faalvormen door elkaar versus alle cumulatieve draaiuren, en extrapoleren maar naar 2 jaar gebruik! Rigide en eenvoudig ALT resultaten. Voorbeelden waar de Bèta niet constant is bij verschillende stressoren maar de Physics of Failure wel. (data is vertrouwelijk) o Toepassen van de MRR methode om de plots (met relatief weinig datapunten) te maken in plaats van MLE laat zien dat de Bèta s toch redelijk in de buurt van de verwachting komen te liggen en dat de afwijkingen tussen de 4 sets op verschillende niveaus getest niet onoverkomelijk zijn. o Grootste onnauwkeurigheid lijkt in de gekozen methodiek te zitten in dit geval. Dit ondanks dat Meeker het hier niet mee eens zou zijn Zie Paper: Weibull MRR vs MLE Meeker 2009 o Voorbeeld plot, data PlayTIME, echter strekking komt vrijwel overeen met de werkelijke data die besproken is.

12 Ik heb een specifieke vraag uit een test set, waarin de uitval van 1 set wordt gemeten onder een toenemende belasting: -eerst een lage belasting -vervolgens een hogere belasting. Dit kan handig zijn als blijkt dat de uitval bij de lage belasting te langzaam gaat en er is weinig testmateriaal. Omdat de belasting is opgevoerd tijdens de test is de vraag hoe met de uitvalstatistiek om te gaan van de 2e set? -kan dit door simpelweg een t0 te introduceren? o Deze manier van testen lijkt op een step-stress test, echter met slechts 2 stappen in de spanning. De data kan echter uitgewerkt worden met de Weibull Software. Aanname voor het model van het faalmechanisme kan in dit geval Inverse Power zijn. Wordt vervolgd Presentatie beoordeling garantiedata. (data is vertrouwelijk) o Mooi resultaat; 10 verschillende Weibull plots, een aantal nog met meerdere faalvormen in een plot die niet verder gesplitst kunnen worden aan de hand van de beschikbare gegevens. Inschatting van de mechanismen is wel mogelijk. o Waarom is er geen Crow-AMSAA methodiek toegepast? Klant was niet op zoek naar trend analyse, maar wilde weten welke faalvormen er in het systeem zaten om deze bij een nieuwe ontwikkeling tegen te gaan. o De vraag is nu wel of de gerealiseerde systeem MTBF inderdaad beter is geworden als gevolg van de doorgevoerde wijzigingen, en ook of deze MTBF op het niveau is dat voor de nieuwe unit gevraagd is. Wordt vervolg

Big Data en Maintenance

Big Data en Maintenance Big Data en Maintenance Gemma Kleen Instrumentele Zaken EINDHOVEN Agenda Korte inleiding LUMC data Weibull en Crow-AMSSA, resultaten Toekomst 2 Insert > Header & footer 13-feb-17 Korte inleiding LUMC,

Nadere informatie

Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation. Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017

Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation. Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017 Het MaDeSi project: Maintenance Decision Support & Simulation Wim Lammen (NLR) AMC Seminar, Amsterdam 8 november 2017 MaDeSi: doelstelling Ontwikkeling van generieke methodiek (+ proof of concept) Simulatie

Nadere informatie

EGEMIN AUTOMATION. PPA presentatie 2013. 1 PPA presentatie 2013 Versie 2.0 Egemin International www.egemin-automation.com

EGEMIN AUTOMATION. PPA presentatie 2013. 1 PPA presentatie 2013 Versie 2.0 Egemin International www.egemin-automation.com EGEMIN AUTOMATION PPA presentatie 2013 1 PPA presentatie 2013 Versie 2.0 Egemin International www.egemin-automation.com VOORSTELLEN Luc van de Pol Business Unit Manager Life Cycle Services Afdeling process

Nadere informatie

Test rapportage Waarom eigenlijk?

Test rapportage Waarom eigenlijk? Testrapportage Boodschappers van de koning? Test rapportage Waarom eigenlijk? TestNet voorjaarsevenement 2015 Jurian van de Laar Jurian van de Laar @JurianvdL 30 april 2015 @JurianvdL Jurian van de Laar

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk

Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Investeringsvraagstuk 6kV installatie Optimizer+ in de praktijk Optimizer+ is het revolutionaire hulpmiddel voor het opstellen, beheersen en optimaliseren van uw onderhoudsconcept. De softwaretool stelt

Nadere informatie

Voorspel uw toekomstige. afzet met Sales & Operations Planning. Rene van Luxemburg. Ilja Kempenaars

Voorspel uw toekomstige. afzet met Sales & Operations Planning. Rene van Luxemburg. Ilja Kempenaars Voorspel uw toekomstige Rene van Luxemburg Ilja Kempenaars afzet met Sales & Operations Planning Break-out sessie Break-out sessie S.&.O.P. & Forecasting Forecast Pro applicatie Effectief? Ja! Duur? Nee!

Nadere informatie

Inhoud. Data. Analyse van tijd tot event data: van Edward Kaplan & Paul Meier tot David Cox

Inhoud. Data. Analyse van tijd tot event data: van Edward Kaplan & Paul Meier tot David Cox van tijd tot event data: van Edward Kaplan & Paul Meier tot David Cox Bram Ramaekers Bianca de Greef KEMTA Masterclass Inhoud Data Kaplan-Meier curve Hazard rate Log-rank test Hazard ratio Cox regressie

Nadere informatie

Prognostics en Health Monitoring (PHM) als ontwerp-input. Bert Stek, Dopple B.V.

Prognostics en Health Monitoring (PHM) als ontwerp-input. Bert Stek, Dopple B.V. Prognostics en Health Monitoring (PHM) als ontwerp-input Bert Stek, Dopple B.V. Agenda 1. Introductie Dopple en producten 2. Ontwerp en gebruik 3. Prognostics monitoring 4. Health monitoring 5. Conclusie

Nadere informatie

Principe Maken van een Monte Carlo data-set populatie-parameters en standaarddeviaties standaarddeviatie van de bepaling statistische verdeling

Principe Maken van een Monte Carlo data-set populatie-parameters en standaarddeviaties standaarddeviatie van de bepaling statistische verdeling Monte Carlo simulatie In MW\Pharm versie 3.30 is een Monte Carlo simulatie-module toegevoegd. Met behulp van deze Monte Carlo procedure kan onder meer de betrouwbaarheid van de berekeningen van KinPop

Nadere informatie

Bij factor ANOVA is er een tweede onafhankelijke variabele in de analyse bij gekomen. Er zijn drie soorten designs mogelijk:

Bij factor ANOVA is er een tweede onafhankelijke variabele in de analyse bij gekomen. Er zijn drie soorten designs mogelijk: 13. Factor ANOVA De theorie achter factor ANOVA (tussengroep) Bij factor ANOVA is er een tweede onafhankelijke variabele in de analyse bij gekomen. Er zijn drie soorten designs mogelijk: 1. Onafhankelijke

Nadere informatie

Het schatten van een kansverdeling uit een rij met data.

Het schatten van een kansverdeling uit een rij met data. KPI S MET WEIBULL Het schatten van een kansverdeling uit een rij met data. Hoe vaak komt het niet voor dat er gegevens beschikbaar zijn om kpi's mee te berekenen? Een setje data met levertijden, doorlooptijden,

Nadere informatie

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 1 Onderwerpen van de lessenserie: De Normale Verdeling Nul- en Alternatieve-hypothese ( - en -fout) Steekproeven Statistisch toetsen Grafisch

Nadere informatie

Het voorspellen van de levensduur van LED verlichting met gebruik van omgevingstesten En enkele voorbeelden van faal mechanismen

Het voorspellen van de levensduur van LED verlichting met gebruik van omgevingstesten En enkele voorbeelden van faal mechanismen Het voorspellen van de levensduur van LED verlichting met gebruik van omgevingstesten En enkele voorbeelden van faal mechanismen Boudewijn Jacobs Philips Lighting 3 december 2015 Toename in foutmodes Onze

Nadere informatie

EXACT CONSOLIDATIE. Arie Geneugelijk, Senior Business consultant Djimmy Zeijpveld, Principal, Product Marketing

EXACT CONSOLIDATIE. Arie Geneugelijk, Senior Business consultant Djimmy Zeijpveld, Principal, Product Marketing EXACT CONSOLIDATIE Arie Geneugelijk, Senior Business consultant Djimmy Zeijpveld, Principal, Product Marketing Agenda Uitdagingen Behoefte Demonstratie Takeaway Vragen Uitdagingen 70% Van de bedrijven

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

POP Eerste gekozen competentie: De markt analyseren en interpreteren Wat is mijn huidige niveau op deze competentie? Waarom?

POP Eerste gekozen competentie: De markt analyseren en interpreteren Wat is mijn huidige niveau op deze competentie? Waarom? POP Eerste gekozen competentie: De markt analyseren en interpreteren Wat is mijn huidige niveau op deze competentie? Waarom? Niveau Waarom? Waar ben ik al goed in? Wat zijn mijn sterktes op deze competentie?

Nadere informatie

Klantonderzoek: statistiek!

Klantonderzoek: statistiek! Klantonderzoek: statistiek! Statistiek bij klantonderzoek Om de resultaten van klantonderzoek juist te interpreteren is het belangrijk de juiste analyses uit te voeren. Vaak worden de mogelijkheden van

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN 4 Soorten berekeningen 12 AUGUSTUS 2013 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te

Nadere informatie

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC)

ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) ONDERHOUDSCONCEPTEN TOOL (IBC) Hedendaagse onderhouds- en operationele ploegen moeten tot in detail begrijpen wat er fout zou kunnen gaan, hoe dat kan gebeuren, de waarschijnlijkheid, de operationele en

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Resultaten EAM Barometer 2010

Resultaten EAM Barometer 2010 1 van 14 Resultaten EAM Barometer 2010 Beschikt Onderhoudend Nederland over een onderhoudsbesturingssysteem? Onderdeel Opgenomen Toelichting Rappotage resultaten onderzoek Individuele resultaten deelnemer

Nadere informatie

Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011

Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011 Business Case Beverages Group Verkiezing Supply Chain Professional 2011 Patrick Gunther 11 April 2011 Business Case Patrick Gunther April 2011 1 1. Inleiding Deze business case geeft een overzicht van

Nadere informatie

Monte Carlo-analyses waarschijnlijkheids- en nauwkeurigheidsberekeningen van

Monte Carlo-analyses waarschijnlijkheids- en nauwkeurigheidsberekeningen van Waarom gebruiken we Monte Carlo analyses? Bert Brandts Monte Carlo-analyses waarschijnlijkheids- en nauwkeurigheidsberekeningen van gebeurtenissen kunnen een bruikbaar instrument zijn om de post Onvoorzien

Nadere informatie

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal

The Road to Working Capital Excellence. Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The Road to Working Capital Excellence Werken aan structurele verbeteringen door het tussen de oren krijgen van werkkapitaal The road to Working Capital Excellence Vraag Aanpak Toepassing Resultaat Quick

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

Testomgevingen beheer

Testomgevingen beheer Testomgevingen beheer Testen brengt het verwachte resultaat en de huidige toestand bij elkaar. Het geeft aanknopingspunten om de planning te maken, het product te verbeteren en om zorgen bij belanghebbenden

Nadere informatie

REACH. Meetgegevens zijn nuttig onder REACH

REACH. Meetgegevens zijn nuttig onder REACH Meetgegevens zijn nuttig onder REACH Maar... Blootstellingschatting g onder REACH Schatten of meten? Voorkeur kwaliteit Efficientie/gemaki Goede Betrouwbaar Hoog Metingen Representatief Stof zelf Voldoende

Nadere informatie

Betrouwbaarheid en faalkansverdelingen

Betrouwbaarheid en faalkansverdelingen Colibri Advies www.colibri-advies.nl Betrouwbaarheid en faalkansverdelingen Basistheorie betrouwbaarheid en faalkansverdelingen Pagina van 23 ir. Martine van den Boomen MBA Colibri Advies 3-5-27 Basistheorie

Nadere informatie

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa

Verslag. Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011. Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Verslag Klankbordgroep honorariumtarieven DOT 2012 Datum: 19 september 2011 Tijd: 19.00 uur Locatie: NZa Opening Voorzitter de heer Noorlag van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opent de vergadering

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Mogelijkheden. Winkelretouren. Compad Bakkerij Winkelretouren

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Mogelijkheden. Winkelretouren. Compad Bakkerij Winkelretouren Compad Bakkerij Winkelretouren Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 17 maart 2015 Definitief Carol Esmeijer 1.1 2 April 2015 Definitief Carol Esmeijer Tekstuele aanpassing rubriek

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2015-3

Excellerend Kwartaaltip 2015-3 Draaitabellen III Draaitabel over meerdere tabbladen In de voorgaande twee kwartaaltips heb ik wat mogelijkheden laten zien van een draaitabel die gegevens samenvat vanuit één tabel. Maar wat moet je nu

Nadere informatie

EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX

EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX EEN SIMULATIESTUDIE VAN DE SCHEDULE CONTROL INDEX Universiteit Gent Faculteit economie en bedrijfskunde Student X Tussentijds Rapport Promotor: prof. dr. M. Vanhoucke Begeleider: Y Academiejaar 20XX-20XX

Nadere informatie

Risico s binnen een project

Risico s binnen een project Risico s binnen een project Alles loopt op wieltjes Je hebt de zaak vanuit alle hoeken onderzocht. Je hebt het al 1000x gedaan Alles is vanzelfsprekend Je weet perfect wat je aan het doen bent, je bent

Nadere informatie

De juiste requirements juist

De juiste requirements juist De juiste requirements juist Een voorwaarde voor succesvolle applicatie ontwikkeling Arno van Herk Managing partner Synergio B.V. a.van.herk@synergio.nl 2011 Een brug naar onze presentatie Uniface is Compuware's

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands

Samenvatting Nederlands Samenvatting Nederlands 178 Samenvatting Mis het niet! Incomplete data kan waardevolle informatie bevatten In epidemiologisch onderzoek wordt veel gebruik gemaakt van vragenlijsten om data te verzamelen.

Nadere informatie

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode.

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode. Verificatie Shen en Carpenter RDEC methodiek voor de karakterisering van asfaltvermoeiing; vergelijking van verschillende methoden voor het berekenen van de parameters. Jan Telman, Q-Consult Bedrijfskundig

Nadere informatie

Voorbeeld visualisatie rapportage

Voorbeeld visualisatie rapportage Voorbeeld visualisatie rapportage Van dms Jeffrey Slort 1 e Barendrechtseweg 108 j.slort@vandms.nl 2992 XC BARENDRECHT 0620146404 IBAN: NL97INGB0004527010 KvK Nr. 530112321 www.vandms.nl BIC: INGBNL2A

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. De omvang van een steekproef bepalen

Hoofdstuk 13. De omvang van een steekproef bepalen Hoofdstuk 13 De omvang van een steekproef bepalen Steekproefnauwkeurigheid Steekproefnauwkeurigheid: verwijst naar hoe dicht een steekproefgrootheid (bijvoorbeeld het gemiddelde van de antwoorden op een

Nadere informatie

Summary in Dutch 179

Summary in Dutch 179 Samenvatting Een belangrijke reden voor het uitvoeren van marktonderzoek is het proberen te achterhalen wat de wensen en ideeën van consumenten zijn met betrekking tot een produkt. De conjuncte analyse

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

UITNODIGING SEMINAR PHYSICS-OF-FAILURE HIGH TECH MEETS HIGH TECH

UITNODIGING SEMINAR PHYSICS-OF-FAILURE HIGH TECH MEETS HIGH TECH UITNODIGING SEMINAR PHYSICS-OF-FAILURE HIGH TECH MEETS HIGH TECH 14 Maart 2013 INLEIDING Resultaten User Groups Trainingen en Seminars Project Management Product- en Procesontwikkeling Reliability Executive

Nadere informatie

Onderhoud en vervanging

Onderhoud en vervanging Wet- en regelgeving Onderhoud en vervanging Algemeen Elk gebouw heeft onderhoud nodig, dus ook Scoutinggebouwen. Een goed Scoutinggebouw biedt een veilig en betrouwbaar onderkomen voor de leden en het

Nadere informatie

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl

Groep. StrateGis. Groep Gebiedsontwikkeling. Rekenmodellen. StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl StrateGis Groep Groep Gebiedsontwikkeling Rekenmodellen StrateGis Groep BV Herenstraat 122 2271 CL Voorburg www.strategis.nl 1 Inleiding StrateGis is een jong en innovatief spin-off bedrijf van TNO Gebouw

Nadere informatie

AMC seminar 10 oktober 2013. Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR

AMC seminar 10 oktober 2013. Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Maintenance Performance voor Life Cycle Management Carla Andela (carla.andela@nlr.nl) Collaborative Engineering Systems department Nationaal Lucht-en Ruimtevaart laboratorium AMC seminar 10 oktober 2013

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

Statuslijn in MS Project 2007 Auteur: S. van Beek Copyright 2011-10-27

Statuslijn in MS Project 2007 Auteur: S. van Beek Copyright 2011-10-27 Statuslijn in MS Project 2007 Auteur: S. van Beek Copyright 2011-10-27 De statuslijn heeft als referentie de opgegeven datum en is in principe een verticale lijn. Taken die zijn gepasseerd, links van de

Nadere informatie

LED drivers. Betrouwbaarheid, levensduur en omgevingsvariabelen. Tom van Rossum 2 december 2014

LED drivers. Betrouwbaarheid, levensduur en omgevingsvariabelen. Tom van Rossum 2 december 2014 LED drivers Betrouwbaarheid, levensduur en omgevingsvariabelen Tom van Rossum 2 december 2014 LED drivers Betrouwbaarheid en verwachte levensduur Testmethoden Mean Time Between Failure Demonstrated Mean

Nadere informatie

Voortgangsverslag 3.2

Voortgangsverslag 3.2 Voortgangsverslag 3.2 Paulo Lopes de Barros Voortgangsverslag 3.2 Paulo Lopes de Barros G. Rook (Werkplekcoach) M. kras (Docentbegeleider) Zaandam 30-02-2014 Haagse Hogeschool Voorwoord Dit voortgangsverslag

Nadere informatie

Introductie testtooling Wink

Introductie testtooling Wink Introductie testtooling Wink SYSQA B.V. Almere Datum : 10-04-2013 Status : 1.0 Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Opbouw... 3 2 Wink... 4 2.1 Wat

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën

Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Pagina 1 Profielwerkstuk: stappenplan, tips en ideeën Je gaat een profielwerkstuk maken. Dan is euthanasie een goed onderwerp. Het is misschien niet iets waar je dagelijks over praat of aan denkt, maar

Nadere informatie

Succes = Noodzaak x Visie x Draagvlak 2. Case: Implementatie Requirements Lifecycle management bij Rabobank International

Succes = Noodzaak x Visie x Draagvlak 2. Case: Implementatie Requirements Lifecycle management bij Rabobank International Succes = x Visie x Draagvlak 2 Case: Implementatie Requirements Lifecycle management bij Rabobank International dinsdag 3 oktober 2006 Spider Congres Agenda Inventarisatie SPI-knelpunten Implementatie

Nadere informatie

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Hoe zeggen wat men niet wil horen

Hoe zeggen wat men niet wil horen Hoe zeggen wat men niet wil horen Developer training Drupal 16-03-2011 06-06-2011 Joris Henk Snoek van Cann Henk van Cann Managers willen kunnen praten met de IT-ers/Drupalistas. Hen begrijpen en ook horen

Nadere informatie

gegevens analyseren Welk onderzoekmodel gebruik je? Quasiexperiment ( 5.5) zonder controle achtergronden

gegevens analyseren Welk onderzoekmodel gebruik je? Quasiexperiment ( 5.5) zonder controle achtergronden een handreiking 71 hoofdstuk 8 gegevens analyseren Door middel van analyse vat je de verzamelde gegevens samen, zodat een overzichtelijk beeld van het geheel ontstaat. Richt de analyse in de eerste plaats

Nadere informatie

College 3 Meervoudige Lineaire Regressie

College 3 Meervoudige Lineaire Regressie College 3 Meervoudige Lineaire Regressie - Leary: Hoofdstuk 8 p. 165-169 - MM&C: Hoofdstuk 11 - Aanvullende tekst 3 (alinea 2) Jolien Pas ECO 2012-2013 'Computerprogramma voorspelt Top 40-hits Bron: http://www.nu.nl/internet/2696133/computerprogramma-voorspelt-top-40-hits.html

Nadere informatie

dr. Katrien Antonio en dr. Richard Plat AAG RBA

dr. Katrien Antonio en dr. Richard Plat AAG RBA dr. Katrien Antonio en dr. Richard Plat AAG RBA 1 Micro-Level Stochastic Loss Reserving Katrien Antonio (UvA) Richard Plat (Richard Plat Consultancy) 2 Agenda Introductie Schadereservering Huidige technieken

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Klachten en Meldingen

Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Klachten en Meldingen Welkom bij de demonstratie van het Welkom bij de systeem demonstratie van Management Klachten en Meldingen System Systemen van Inception Borgen Verbeteren Systemen van Inception Borgen Verbeteren Systemen

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Item-responstheorie (IRT)

Item-responstheorie (IRT) Item-responstheorie (IRT) niet direct voor een dubbeltje, maar wel erg cool op het podium Ruth van Nispen 1 Caroline Terwee 2 1 Afdeling Oogheelkunde 2 Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU medisch

Nadere informatie

Product Risico Analyse

Product Risico Analyse Product Risico Analyse Jurian van de Laar TestNet Avond 9 oktober 2013 www.improveqs.nl (info@improveqs.nl) Versie 2.0 1 Herkenbaar? In ons testproces wordt product risico analyse toegepast Wij gebruiken

Nadere informatie

Met de Glazen Bol naar. Doelgerichter BWT Toezicht

Met de Glazen Bol naar. Doelgerichter BWT Toezicht Met de Glazen Bol naar Doelgerichter BWT Toezicht Missie SuperGraph realiseert de toepassing van Voorspellende Modellen in het hart van uw organisatie dusdanig dat onzekerheden zoveel mogelijk worden weggenomen

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

Kwaliteitskosten onderzoek. Aanpak. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Kwaliteitskosten onderzoek. Aanpak. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Kwaliteitskosten onderzoek Aanpak Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 KWALITEITSKOSTEN...

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl GEDRAGSMANAGEMENT Dit kennisitem gaat over gedrag en wat er komt kijken bij gedragsverandering. Bronnen: Gedragsmanagement, Prof.dr. Theo B. C. Poiesz, 1999; Samenvatting boek en college, A.H.S. Poppe,

Nadere informatie

Conclusies. Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes. KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi.

Conclusies. Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes. KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi. Lotos-Euros v1.7: validatierapport voor 10 en bias-correctie Martijn de Ruyter de Wildt en Henk Eskes KNMI, afdeling Chemie en Klimaat Telefoon +31-30-2206431 e-mail mruijterd@knmi.nl Conclusies Bias-correctie:

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Samenvatting (in Dutch)

Samenvatting (in Dutch) Samenvatting (in Dutch) Geordende latente klassen modellen voor nonparametrische itemresponstheorie Een geordend latente klassen model kan als een nonparametrisch itemresponstheorie model beschouwd worden.

Nadere informatie

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Wat is de ROI van sociale media? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijke media het afgelopen jaar. Er

Nadere informatie

Gebruikershandleiding POM demonstrator

Gebruikershandleiding POM demonstrator Demonstrator Gebruikershandleiding POM demonstrator De POM demonstrator is verkrijgbaar door een mailtje naar info@geo3.nl te versturen. Geo3-software uitpakken en installeren De POM demonstrator software

Nadere informatie

Notulen van dinsdag 14 februari 2006

Notulen van dinsdag 14 februari 2006 Notulen van dinsdag 14 februari 2006 Softwareproject MassAnalyst Aanwezig: Michel, Marilou, Steven, Joris, Roeland, Albert Jan, Marnix, Arne. Afwezig: Taco. De punten komen niet helemaal overeen met de

Nadere informatie

Werkgroep ISO29119. TestNet thema-avond 9 oktober 2014

Werkgroep ISO29119. TestNet thema-avond 9 oktober 2014 Werkgroep ISO29119 TestNet thema-avond 9 oktober 2014 Is dit n gezonde maaltijd? Ja toch!! Om jezelf een oordeel te kunnen vormen heb je informatie nodig!! Vandaag brengen we kennis en informatie bij elkaar

Nadere informatie

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw

Handleiding. Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw Handleiding Model ter ondersteuning van investeringsbeslissingen in de bouw 09-07-2009 Introductie... 3 Tabblad Inleiding... 4 Hoofdalternatieven... 5 Subalternatief... 6 Bouwdata... 6 Gebouwen... 6 Tabblad

Nadere informatie

Credit Management en Excel

Credit Management en Excel Credit Management en Excel Debiteurenbeheer of het opstellen van debiteuren rapportages, het zijn terugkerende werkzaamheden op iedere creditmanagement afdeling. Werkzaamheden die lang niet altijd goed

Nadere informatie

Projectmanagers zijn net mensen

Projectmanagers zijn net mensen Projectmanagers zijn net mensen De noodzaak van objectief project performance management Joost Claerhoudt Enkele menselijke eigenschappen De mens is van nature een optimist Mensen pikken positief nieuws

Nadere informatie

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001

Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Kennismaking met de inhoud van ISO 9001 Deze tekst is te gebruiken als eerste stap naar het toepassen van de standaard. Denk niet dat de standaard vraagt wat je denkt. Lees de standaard of doe navraag

Nadere informatie

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT 1. Inleiding Het Team Testing team heeft de WickedTeams Teamanalyse gedaan. Deze teamanalyse geeft inzicht in een aantal kenmerken die van

Nadere informatie

Folkert Buiter 2 oktober 2015

Folkert Buiter 2 oktober 2015 1 Nuchter kijken naar feiten en trends van aardbevingen in Groningen. Een versneld stijgende lijn van het aantal en de kracht van aardbevingen in Groningen. Hoe je ook naar de feitelijke metingen van de

Nadere informatie

Technisch Dossier Led. De zin en onzin omtrent levensduur

Technisch Dossier Led. De zin en onzin omtrent levensduur Technisch Dossier Led De zin en onzin omtrent levensduur Ede. 16 november 2017 1 Technisch Dossier Led: de zin en onzin omtrent levensduur 1 Aanleiding De lange levensduur van Led lichtbronnen en Led armaturen

Nadere informatie

Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011

Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011 Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011 Omschrijving Contracten Geometius biedt u de mogelijkheid om op diverse niveaus uw apparatuur door ons te laten onderhouden, en u te

Nadere informatie

Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode

Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode Bepaling energie en soortelijke warmte 2D-atoomrooster m.b.v. de Metropolis Monte Carlo methode Verslag Computational Physics Sietze van Buuren Begeleider: Prof.Dr. H. de Raedt 29 december 25 Samenvatting

Nadere informatie

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid?

Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? Project: Kennisdocument Onderwerp: p90 Datum: 23 november 2009 Referentie: p90 onzekerheid Wat betekent de p90 (on)zekerheid? De p90 onzekerheid staat in het kader van de garantieregeling voor aardwarmte

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN

HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN HET BOUWDEEL TUSSEN LEVENSDUUR EN KOSTEN VAN STICHTINGSKOSTEN NAAR EXPLOITATIEKOSTEN Janssen REM Consulting INTRODUCTIE EN KENNISMAKING ONS AANBOD Uitvoeren van Levensduur analyses Het bieden van softwareoplossingen

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren

Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Anders organiseren Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Anders Organiseren Analyse De bedoeling is dat u bij het beantwoorden

Nadere informatie

Hierbij is het steekproefgemiddelde x_gemiddeld= en de steekproefstandaardafwijking

Hierbij is het steekproefgemiddelde x_gemiddeld= en de steekproefstandaardafwijking Opdracht 9a ----------- t-procedures voor een enkelvoudige steekproef Voor de meting van de leesvaardigheid van kinderen wordt als toets de Degree of Reading Power (DRP) gebruikt. In een onderzoek onder

Nadere informatie

ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE

ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE ACADEMY KALENDER 2013 HOLLAND INNOVATIVE Academy 2013 ACADEMY 2013 is toonaangevend wanneer het gaat om het begeleiden van organisaties bij Projectmanagement, Product- & Procesontwikkeling en Reliability

Nadere informatie

Lieke Drukker Ninja van der Honing september 2012

Lieke Drukker Ninja van der Honing september 2012 Lieke Drukker Ninja van der Honing september 2012 Wij Jullie Afstemmen verhaal op jullie vragen Iedereen stopt tijd en vooral energie in het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Nadere informatie

Introductie. NAV performance. Derk Jan Oelemans. Manager Development, BI en E-Business Qurius Business Solutions

Introductie. NAV performance. Derk Jan Oelemans. Manager Development, BI en E-Business Qurius Business Solutions Introductie Microsoft Global Partner of the Year 2007 NAV performance Manager, BI en E-Business Qurius Business Solutions Performance domeinen Functionele alternatieven Datamodel wijzigingen standaard

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch.

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. Bij het in gebruik nemen van een Wandy Hotspot is het aanmaken van gebruikers een tijdrovende klus. Om snel veel accounts aan te maken hebben

Nadere informatie

Release notes MobiScout

Release notes MobiScout Release notes MobiScout versie 1.5.81 Release versie 1.5.81 Grafische rit voortgang kolom toegevoegd aan het rittenscherm. Grafisch planboard voor test geïmplementeerd. Milestone typen in het dienstenscherm

Nadere informatie

1. Brillenglazen zijn toch gewoon brillenglazen? Merk jij het verschil tussen een glas van Pearle, Hans Anders of een dure opticien? Waarom een hele hoop euro's betalen als het ook stukken goedkoper kan.

Nadere informatie

Op de computer kan naar eigen inzicht software op worden geïnstalleerd, een andere besturingssysteem is mogelijk.

Op de computer kan naar eigen inzicht software op worden geïnstalleerd, een andere besturingssysteem is mogelijk. Planningsfase 1. Afspraken maken over doelstelling en randvoorwaarden De doelstelling van het project: De doelstelling van het project: het maken van het gewenste product. De doelstelling van de student:

Nadere informatie