Handelsvestigingsconvenant: richtlijnen en aandachtspunten 24 maart 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handelsvestigingsconvenant: richtlijnen en aandachtspunten 24 maart 2017"

Transcriptie

1 Handelsvestigingsconvenant: richtlijnen en aandachtspunten 24 maart 2017

2 Overzicht 1. Kwalificatie van een handelsvestigingsconvenant ( HVC ) 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming 3. Wie kan een HVC sluiten 4. Inhoud van een HVC: grenzen en mogelijkheden 5. Afdwingbaarheid van een HVC 6. Overdraagbaarheid van een HVC 7. Duurtijd van een HVC 8. Beëindiging van een HVC

3 1. Kwalificatie van een HVC Artikel 14 Decreet integraal handelsvestigingsbeleid: Een of meer gemeenten en een of meer ontwikkelaars of exploitanten van kleinhandelsbedrijven of handelsgehelen kunnen op vrijwillige basis handelsvestigingsconvenanten sluiten. Handelsvestigingsconvenanten zijn overeenkomsten naar burgerlijk recht waarin afspraken kunnen worden gemaakt over: ( ). een door de gemeente gesloten overeenkomst tot formulering en/of tenuitvoerlegging van haar beleid. Burgerlijk Wetboek is van toepassing. ( overeenkomst naar burgerlijk recht ) Maar een gemeente mag in haar optreden : niet handelen in strijd met dwingende positiefrechtelijke regels; geen afbreuk doen aan de bescherming van derden; niet in strijd met de beginselen van publiek recht handelen; de bevoegdheid van een andere overheid of de eigen bevoegdheid niet miskennen.

4 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming A) Is er sprake van een overheidsopdracht / concessie van werken? Overheidsopdracht indien er sprake is van: een schriftelijke overeenkomst; een overeenkomst ten bezwarende titel; een opdracht dat de uitvoering van werken, leveringen of diensten omvat. Voor concessies gelden zelfde voorwaarden maar in plaats van betaling wordt aan de medecontractant het recht verleend om het geleverde werk gedurende een bepaalde periode te exploiteren, al dan niet gepaard gaand met een prijs.

5 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming Belangrijk aandachtspunt Belangrijke rechtsgevolgen bij kwalificatie als OHOP/concessie, bijv. inzake marktbevraging, wijzigbaarheid, beëindiging van de overeenkomst; Mogelijks OHOP/concessie indien: Gezamenlijke promotiecampagnes voorzien en het HVC regelt de bekostiging ervan; Uitvoeren van bepaalde bouwwerken die aan beslissende eisen van de gemeente voldoen en de ontwikkelaar verkrijgt een exclusief exploitatierecht voor een bepaalde duurtijd.

6 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming B) Marktbevraging buiten de overheidsopdrachten- en concessieregelgeving? Afhankelijk van de concrete omstandigheden waarin het HVC tot stand komt, is een marktbevraging in beginsel vereist: Gemeente zoekt partijen om een kleinhandelsproject op haar grondgebied te (laten) ontwikkelen: marktbevraging; Ontwikkelaar heeft grondpositie (en vereiste vergunningen) en wil project realiseren: in beginsel geen marktbevraging wanneer verbintenissen zich tot projectsite beperken. Indien ruimer, bijv. er wordt een grondbank of vzw opgericht om diensten te verrichten, dan kan een marktbevraging wel zijn vereist; Derde heeft geen grondpositie en wil project realiseren: marktbevraging.

7 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming C) Wie beslist en wie ondertekent het HVC Beslissingsbevoegdheid: Gemeenteraad heeft finale beslissingsbevoegdheid; In de praktijk onderhandelt de bevoegde schepen waarna CBS een ontwerp goedkeurt dat vervolgens aan de Gemeenteraad wordt voorgelegd. Ondertekeningsbevoegdheid: Gemeenteraad kan bij goedkeuring het CBS machtigen om de nodige uitvoeringsmaatregelen te nemen en HVC te ondertekenen; Artikel 182, 2 Gemeentedecreet: burgemeester en gemeentesecretaris.

8 2. Aandachtspunten bij de totstandkoming D) Inspraak- en bezwaarprocedure vereist? De regels van het BW gelden onverkort. Bezwaar-en inspraakprocedure is niet verplicht. De gemeente kan er wel vrijwillig in voorzien.

9 3. Wie kan een HVC met de gemeente(n) afsluiten Ratione personae: de gemeente(n), niet de provincie of de gewestelijke omgevingsambtenaar. Ontwikkelaars/exploitanten, geen lokale handelaarscomités of belangengroepen (UNIZO, VOKA). Ratione materiae: Kleinhandelsbedrijven (artikel 2, 4 van het Decreet handelsvestigingsbeleid) Handelsgehelen (artikel 2, 2 van het Decreet handelsvestigingsbeleid) Vorm van HVC is vrij te bepalen: tweepartijenovereenkomst meerpartijenovereenkomst raamovereenkomst -- toetredingsovereenkomst.

10 4. De inhoud van een HVC A) Verhouding met de Dienstenrichtlijn Is de Dienstenrichtlijn van toepassing? Artikel 14 Decreet integraal handelsvestigingsbeleid: ontwikkelaars en exploitanten die partij zijn bij een handelsvestigingsconvenant, nemen de relevante bepalingen op afdwingbare wijze op in hun verdere overeenkomsten met betrekking tot het kleinhandelsbedrijf of handelsgeheel ( ) = decretaal kettingbeding Gevolg: Beperkingen die vrijwillig zijn aangegaan, werken naar derden door. Eisen of voorwaarden die de toegang tot of uitoefening van een dienstenactiviteit beperken, zijn derhalve niet toegelaten,

11 4. De inhoud van een HVC Mogelijkheden en beperkingen? Voorbeelden van niet-toegelaten eisen Eisen met specifieke oppervlaktebeperkingen, bijv. enkel handelsvestigingen van een bepaalde grootte; Eisen inzake de toegelaten producten (of waarbij specifieke producten worden uitgesloten); = Elke eis die de toegang tot of uitoefening van een dienstenactiviteit kan belemmeren. MAAR Rechtvaardiging is mogelijk op grond van dwingende redenen van algemeen belang (cf, artikel 3 decreet integraal handelsvestigingsbeleid) noodzakelijk proportioneel -- discriminatieverbod. Afdoende motivering in overwegingen van het HVC opnemen >> verwijzing naar economische motieven vermijden.

12 4. De inhoud van een HVC Voorbeelden van toegelaten eisen Afspraken over promotionele activiteiten; Afspraken over het parkeerbeheer of parkeermogelijkheden; = Eisen die geen verband houden met een dienstenactiviteit en/of deze niet belemmeren.

13 4. De inhoud van een HVC B) Verhouding met ruimtelijke uitvoeringsplannen Reguleren of uitsluiten van activiteiten in een HVC: Indien RUP een bestemming uitsluit, kan een HVC deze bestemming niet alsnog voorzien; Indien RUP bestemming toelaat, kan HVC bestemming nader reguleren. MAAR mogelijks problematisch in het licht van de Dienstenrichtlijn: Beperking werkt ingevolge kettingbeding door naar derden; Kan toegang tot of uitoefening van dienstenactiviteit beperken. Gemeente mag niet de facto verordenend optreden, m.a.w. zij kan niet via een HVC de instrumenten van de VCRO (en de rechtsbescherming van het eenzijdig optreden) omzeilen.

14 4. De inhoud van een HVC Afspraken over het verplicht opnemen van andere functies: Vanuit burgerrechtelijk perspectief is dit mogelijk; Opgelet met Dienstenrichtlijn ; Niet vooruit lopen op een concrete vergunningsaanvraag (en de goedkeuring daarvan); Enkel verbintenissen die kaderen in het handelsvestigingsbeleid geen verbintenissen over andere beleidsdomeinen (bijv. woonprojecten, afspraken over voorzien van sociale woningen). Afspraken over parkeermogelijkheden: Vanuit burgerrechtelijk perspectief is dit mogelijk; Opgelet met Dienstenrichtlijn kan worden gerechtvaardigd: bewerkstelligen van een duurzame mobiliteit. Cf. aandachtspunt inzake OHOP / concessie!

15 4. De inhoud van een HVC C) Verhouding met vergunningverlening Juist formuleren van afspraken in HVC HVC mag geen goedkeuring geven aan een nog in te dienen vergunningsaanvraag HVC mag discretionaire beoordelingsbevoegdheid niet beperken (bijv. enkel in welbepaalde omstandigheden kan de vergunningsaanvraag worden geweigerd). RvS 28 mei 2014, nr (Uplace) RvS 7 juli 2016, nr (Hasselts Havenkwartier); Verbintenissen mogen geen gerede twijfel over objectiviteit van het vergunningverlenend bestuur doen ontstaan: o Niet vooruitlopen op het welslagen van het project; o Project niet in het HVC door de gemeente laten invullen; o Uitdrukkelijke verbintenissen opnemen: bijv. artikelen 3, 9 en 13 van het Modelconvenant.

16 4. De inhoud van een HVC Vergunningsvoorwaarden in een OV voor kleinhandelsactiviteiten? Artikel 73/1 Omgevingsdecreet: grondslag voor vergunningsvoorwaarden in een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten; Artikel 74 Omgevingsdecreet: voldoende precies en redelijk in verhouding tot het vergunde project en door toedoen van de aanvrager, bouwheer, gebruiker of exploitant kunnen worden verwezenlijkt >> rechtspraak van RvVb is terzake streng; Voorwaarden moeten worden gekaderd in de doelstellingen van het Decreet integraal handelsvestigingsbeleid en op grond daarvan worden gemotiveerd: Uitsluiten van subcategorieën van kleinhandelsactiviteiten als vergunningsvoorwaarde? Afspraken inzake de openingsuren als vergunningsvoorwaarde? Opmaken van een HVC als vergunningsvoorwaarde? Hernemen van verbintenissen uit een HVC als vergunningsvoorwaarde?

17 4. De inhoud van een HVC D) Verhouding met het staatssteunrecht Voorwaarden opdat aan artikel 107 VWEU is voldaan: Maatregel die aan de Staat kan worden toegerekend en met staatsmiddelen wordt bekostigd; Economisch voordeel voor de begunstigde onderneming: Voordeel is selectief; Mededinging wordt vervalst of dreigt te vervalsen; Handelsverkeer tussen de Lidstaten van de EU kan ongunstig worden beïnvloed.

18 5. Afdwingbaarheid van een HVC Een HVC is een overeenkomst naar burgerlijk recht, zodat voor de partijen bindend is (cf. artikel 1134 BW). Kan het afsluiten van een HVC afdwingbaar worden gemaakt? Via een RUP / stedenbouwkundige verordening: Enkel voorschriften van stedenbouwkundige aard. Quid vrijwillig karakter? Realisatie van een bestemming moet rechtzeker zijn en niet afhankelijk worden gesteld van een bijkomende appreciatie. Als vergunningsvoorwaarde: zie eerder. Decretaal kettingbeding: zie artikel 10 van het Modelconvenant.

19 5. Afdwingbaarheid van een HVC Naleving verplichtingen HVC koppelen aan sancties (burgerrechtelijk)? Recht van terugkoop zie artikel 12.1 Modelconvenant; Optie tot aankoop (sanctie) zie artikel 12.2 Modelconvenant; Strafbedingen (vergoedend karakter) zie artikel 12.3 Modelconvenant. Bijkomende beschermingsmechanismen: Conventioneel voorkooprecht zie artikel 10.2 Modelconvenant. Change of control - clausule? Zie artikel 10.2 Modelconvenant (laatste alinea). Optie tot aankoop (controle) zie artikel 12.2 Modelconvenant.

20 6. Wijzigbaarheid van een HVC In het HVC clausules opnemen dat het HVC onder bepaalde omstandigheden kan worden gewijzigd (aan de hand van op voorhand vastgelegde criteria); Verzekeren van de wijzigbaarheid bij toekomstige verandering in de behoeften van algemeen belang (cf. RvS 7 juli 2016: noch toont zij aan of maakt zij aannemelijk dat zij niet eerst nog kon terugkomen op de in het convenant aangegane verbintenissen ). Zie artikel 9 van het Modelconvenant.

21 7. Overdraagbaarheid van een HVC In beginsel overdraagbaar. Geen nieuwe ondertekening of onderhandeling noodzakelijk (kan wel contractueel worden voorzien). Essentieel om de voorwaarden en formaliteiten voor de overdracht duidelijk te omschrijven. Zie Modelconvenant: Artikel 10: hypothese waarin de ontwikkelaar grond wil verkopen of overdragen; Artikel 11: hypothese waarin het HVC wordt overgedragen.

22 8. Duurtijd van een HVC Bepalen van een duurtijd is vrij: Mogelijkheden voor opzeg contractueel te voorzien Niets bepaald en van onbepaalde duur? Er kan mits een redelijke opzeggingstermijn worden opgezegd. Termijn voor herziening/evaluatie opnemen? Niet verplicht, maar is aangewezen, temeer vermits het beleid kan veranderen Zie artikel 7 van het Modelconvenant.

23 9. Beëindiging van een HVC In der minne; Conventionele opzegmogelijkheden voorzien; Eenzijdige wilsverklaring (in uitzonderlijke gevallen); Ontbinding in rechte. Zie artikel 13 van het Modelconvenant.

24 Bedankt S t i b b e. c o m

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 24 maart 2017

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 24 maart 2017 Van decreet naar praktijk: een stand van zaken Platform Centrummanagement 24 maart 2017 INTEGRAAL LHANDELSVESTIGINGSBELEID Lokaal Provinciaal Gewestelijk INTEGRAAL HANDELSVESTIGINGSBELEID 4 BASISDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

EDRL- proof argumenteren. Advies Stibbe 05/03/2018

EDRL- proof argumenteren. Advies Stibbe 05/03/2018 EDRL- proof argumenteren Advies Stibbe 05/03/2018 Advies Stibbe: argumentatie EDRL 1. Wettelijk kader: Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) en decreet Integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) 2. Verhouding

Nadere informatie

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap

Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Stap voor stap Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten Stap voor stap Kleinhandelsvergunning Definitie Een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten is de schriftelijke toelating tot het voeren van

Nadere informatie

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten.

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. Dirk Van Heuven 15 maart 2013 Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. / 2 De relevante vergunningsstelsels voor GROOTSCHALIGE DETAILHANDEL 1. Stedenbouwkundige vergunning (Vlaanderen)

Nadere informatie

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 27/11/2017

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 27/11/2017 Van decreet naar praktijk: een stand van zaken Platform Centrummanagement 27/11/2017 INTEGRAAL LHANDELSVESTIGINGSBELEID Lokaal Provinciaal Gewestelijk INTEGRAAL HANDELSVESTIGINGSBELEID 4 BASISDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

Uitgangspunt: geen verplichtingen opnemen die strijdig zijn met de Dienstenrichtlijn in het Convenant.

Uitgangspunt: geen verplichtingen opnemen die strijdig zijn met de Dienstenrichtlijn in het Convenant. HANDELSVESTIGINGSCONVENANT [ ] TUSSEN: De gemeente X, voor wie optreedt [ ], waarvan de burelen zijn gevestigd te [ ], Hierna ook genoemd: [ ] EN: De NV/BVBA/ [ ], met maatschappelijke zetel te [ ], ingeschreven

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening. inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel. Vrijheid 29 B-2370 Arendonk

Stedenbouwkundige verordening. inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel.   Vrijheid 29 B-2370 Arendonk Stedenbouwkundige verordening inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel Versie: 1.0 Datum: 26 maart 2018 www.arendonk.be Vrijheid 29 B-2370 Arendonk COLOFON Contact: Gemeentebestuur van Arendonk

Nadere informatie

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge

Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten. Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Het bindend sociaal objectief halen na de arresten van het Grondwettelijk Hof kansen en knelpunten Jeroen Schreurs Tom Nulens Jeroen Van Pottelberge Inleiding en situering Arrest nr. 145/2013 van het Grondwettelijk

Nadere informatie

GR punt 18: Concessie met betrekking tot het beheer van het parkeren - Principiële goedkeuring en oproep tot kandidatuurstelling

GR punt 18: Concessie met betrekking tot het beheer van het parkeren - Principiële goedkeuring en oproep tot kandidatuurstelling GR20111124 punt 18: Concessie met betrekking tot het beheer van het parkeren - Principiële goedkeuring en oproep tot kandidatuurstelling DE RAAD, Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet; Gelet op

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling

Hoofdstuk 1: Algemene bepaling MODEL VAN OVEREENKOMST BIJLAGE 2 Tussen: de Provincie Oost-Vlaanderen, met zetel in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent, vertegenwoordigd door de deputatie, voor wie optreden de heer (voornaam

Nadere informatie

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines

Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines Toelichting bij het begrip onderneming binnen de call voor kleine en middelgrote windturbines De voorwaarden waaraan voldaan moet worden in het kader van de steunregeling voor kleine en middelgrote windturbines,

Nadere informatie

Een passend woonaanbod en kwaliteitsvolle buurten dankzij de stedenbouwkundige last. Joris Geens

Een passend woonaanbod en kwaliteitsvolle buurten dankzij de stedenbouwkundige last. Joris Geens Een passend woonaanbod en kwaliteitsvolle buurten dankzij de stedenbouwkundige last Joris Geens Inhoud I. Verschil tussen voorwaarden en lasten II. Juridische contouren stedenbouwkundige lasten III. Toepassingsgevallen:

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj)

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG / / II. NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 juli 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD Stadsontwikkeling Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer Koen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE PLAATSING VAN SCHERMEN OF GRONDDAMMEN LANGS EEN GEWESTWEG DIE HET WEGVERKEERSLAWAAI VERMINDEREN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE PLAATSING VAN SCHERMEN OF GRONDDAMMEN LANGS EEN GEWESTWEG DIE HET WEGVERKEERSLAWAAI VERMINDEREN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE PLAATSING VAN SCHERMEN OF GRONDDAMMEN LANGS EEN GEWESTWEG DIE HET WEGVERKEERSLAWAAI VERMINDEREN / / IX NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer

Nadere informatie

Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit Dienst Stedenbouwkundige Beroepen

Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit Dienst Stedenbouwkundige Beroepen OMZENDBRIEF Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit Dienst Stedenbouwkundige Beroepen GEMEENTELIJKE BELEIDSMATIG GEWENSTE ONTWIKKELINGEN IN DE BEOORDELING VAN STEDENBOUWKUNDIGE EN VERKAVELINGSAANVRAGEN

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 18 februari 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1853 (2008-2009)

Nadere informatie

Handreiking diensten van algemeen economisch belang

Handreiking diensten van algemeen economisch belang Handreiking diensten van algemeen economisch belang Europa-proof project Deelproject staatssteun 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Waarvoor is deze handreiking bedoeld? 3 Deel 1: Theorie 4 3 Staatssteun

Nadere informatie

MER in de omgevingsvergunning

MER in de omgevingsvergunning MER in de omgevingsvergunning Inhoud Wat zijn de grote veranderingen? Wat is er nieuw in het algemeen? Welke wetgeving is er? Toelichting over de project-mer-procedure Handleiding voor INI/deskundigen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 26 februari 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 26 februari 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 26 februari 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING

OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING OVEREENKOMST VOOR ZELFSTANDIGE DIENSTVERLENING TUSSEN: wonende te handel drijvende onder de naam en ingeschreven in de KBO met nummer. De vennootschap.. en ingeschreven in de KBO met nummer. vertegenwoordigd

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01011

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01011 gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01011 Onderwerp: Aanvraag om stedenbouwkundige vergunning nr. 2017/07133 - Kuhlmannlaan/Riemekaai zn, 9042 Gent -

Nadere informatie

Workshop Aanbestedingsrecht

Workshop Aanbestedingsrecht Workshop Aanbestedingsrecht Matanja Pinto 5 maart 2015 Inleiding 1. Kern 2. Wettelijk kader 3. Aanbestedingsplicht 4. Relevante uitzonderingen 5. Procedures 6. Criteria 7. Rechtsbescherming 8. Cases Kern

Nadere informatie

Toelichtingsnota: Beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen

Toelichtingsnota: Beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen Toelichtingsnota: Beslissingsbevoegdheid van de gemeenteraad over de zaak van de wegen De laatste maanden rijzen vragen omtrent de toepassing van artikel 4.2.25 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj)

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG. (dd/mm/jjjj) SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG./ / I NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst overeenkomst DE PARTIJEN Tussen: het Vlaamse Gewest,

Nadere informatie

leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten

leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten 9 brochure_leidraad_a5.indd 1 19/02/14 13:26 Stedenbouwkundige voorschriften en plannen die u een vlotte vergunningsverlening

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

Schaarse rechten & grondposities van overheden 11 oktober 2016

Schaarse rechten & grondposities van overheden 11 oktober 2016 Schaarse rechten & grondposities van overheden 11 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sturen via een grondpositie 3. Sturen via ruimtelijke instrumenten 4. Sturen via het verdelen van schaarse rechten

Nadere informatie

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen.

Bij dit besluit heeft de Commissie zich gebaseerd op de onderstaande overwegingen. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 07.XII.2005 C (2005) 5280 Betreft: Steunmaatregelen van de Staten nr. N 491/2005 - Nederland Subsidieregeling sanering glastuinbouwbedrijven in vanuit milieu opzicht kwetsbare

Nadere informatie

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De toepassing van de Verordening betreffende wederzijdse erkenning op procedures van voorafgaande machtiging

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 januari 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 januari 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 januari 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen.

Gelet op de projectomschrijving en op artikel 2.4 van de Wabo zijn wij in dit geval het bevoegde gezag om op de aanvraag te beslissen. Omgevingsvergunning Zaaknummer 514989 1. Inleiding Op 15 juli 2015 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het tijdelijk plaatsen klaslokaalcabines bij de Rehobothschool, voor

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA.37084 (2013/N) Nederland Compensatie van indirecte EU-ETS-kosten EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.10.2013 C(2013) 6636 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Excellentie, Steunmaatregel

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2015, nummer ;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2015, nummer ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leusden. Nr. 107405 16 november 2015 Speelautomatenhalverordening Leusden 2015 De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD Stadsontwikkeling Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer

Nadere informatie

De aanplakking van een vergunning

De aanplakking van een vergunning De aanplakking van een vergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding Stedenbouwkundige vergunning

Nadere informatie

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig?

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Art. 4.1.1, 1, 4 DABM 3 cumulatieve voorwaarden Opstellen en/of vaststellen voorgeschreven op grond van decretale of bestuursrechtelijke bepalingen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG VAN EEN RONDWEG OF EEN ANDERE NIEUWE VERBINDENDE OF ONTSLUITENDE GEWESTWEG / / II. NIS-nr. datum ondertekening (dd/mm/jjjj) nummer type overeenkomst volgnummer

Nadere informatie

Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer ) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor

Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg. Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer ) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Verlengen van de omgevingsvergunning (zaaknummer 2011-0384) voor het plaatsen van een tijdelijk kantoor TWO Chemical Warehousing B.V. te Maastricht Zaaknummer

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

Extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS Overzicht Inleiding Begrip Wanneer Welke vorm Statuut PEVA s praktisch Onderscheid

Nadere informatie

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening Mr. Yves LOIX Inhoud I. Inleiding: Algemene tendens II. De handelsvestiging in de RO Via stedenbouwkundige vergunningen Via handhaving Via nieuwe instrumenten

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL

BESCHRIJVING VAN DE STEUNMAATREGEL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2013 C(2013) 7725 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.37017 (2013/N)

Nadere informatie

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 2 3 BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG 1 FORMULIER B FORMULIER VOOR DE KENNISGEVING VAN NIEUWE EISEN DIE ONDER ARTIKEL 16 VAN DE DIENSTENRICHTLIJN

Nadere informatie

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun

Grond voor windenergie: eigendomsrecht, aanbesteding en staatssteun Grond voor windenergie: eigendomsrecht, Presentatie Winddag d.d. 15 juni 2016 mr. D.C. Orobio de Castro mr. A.A. al Khatib Casus: publieke en private grond Een windpark dient gerealiseerd te worden. Het

Nadere informatie

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 1 Inhoud 1. Wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Aanvraag stedenbouwkundige vergunning NR. 2017/ Kuhlmannlaan/Riemekaai - zaak van de wegen - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Aanvraag stedenbouwkundige vergunning NR. 2017/ Kuhlmannlaan/Riemekaai - zaak van de wegen - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 25 september 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00809 Onderwerp: Aanvraag stedenbouwkundige vergunning NR. 2017/07133 - Kuhlmannlaan/Riemekaai - zaak van de wegen

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING OV

OMGEVINGSVERGUNNING OV Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 31 januari 2014 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het gebruiken van een parkeerterrein van Maxima Medisch Centrum door personeel van

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Verkavelingswijziging 2017 GE Sassevaartstraat - zaak van de wegen - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Verkavelingswijziging 2017 GE Sassevaartstraat - zaak van de wegen - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 22 mei 2018 Besluit nummer: 2018_GR_00389 Onderwerp: Verkavelingswijziging 2017 GE 125-04 Sassevaartstraat - zaak van de wegen - Goedkeuring Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Memorandum. Conclusies

Memorandum. Conclusies Memorandum Van : Cees Dekker advocaat Aan : Gemeente Steenwijkerland Mirjam Meijerink Datum : 20 december 2018 Betreft : Gemeente Steenwijkerland / advies Vaarverordening Referentie : 231275/CD Conclusies

Nadere informatie

De verdeling van schaarse publieke rechten

De verdeling van schaarse publieke rechten De verdeling van schaarse publieke rechten Inleiding Van opdrachten en concessies naar vergunningen en subsidies Bij de verdeling van vergunningen en subsidies moeten het gelijkheidsbeginsel en de transparantieverplichting

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF --------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG./ / I NIS-nr. datum ondertekening (dd/mm/jjjj) nummer type overeenkomst volgnummer overeenkomst DE PARTIJEN Tussen: het Vlaamse Gewest,

Nadere informatie

REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS

REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS dienst ruimtelijke ordening R E G L E M E N T Gemeenteraad van 28-11-2013 REGLEMENT INZAKE VESTIGINGS- EN UITBATINGVERGUNNING VOOR NACHTWINKELS HOOFDSTUK 1: BEGRIPPENKADER Artikel 1: defintities Voor de

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

1.1. Overheidsopdrachten, concessies en andere overeenkomsten. Bedragen in euro (exclusief BTW) Werken Leveringen Diensten

1.1. Overheidsopdrachten, concessies en andere overeenkomsten. Bedragen in euro (exclusief BTW) Werken Leveringen Diensten Drempelbedragen voor advies IF en begrotingsakkoord op basis van het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 17 mei 2019 en het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juli 2014 tot bepaling van de

Nadere informatie

Bijlage 1. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG

Bijlage 1. Model van samenwerkingsovereenkomst als vermeld in artikel 54, 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG Bijlage 1 bij het besluit van de Vlaamse Regering van tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 januari 2013 tot bepaling van de nadere regels betreffende de organisatorische

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD PROVINCIE VLAAMS-BRABANT ZITTING van 22 september 2011 Aanwezig : MM. Johan Deleu, raadslid voorzitter; Mevr. Lutgard Van Biesen Van der Borght, burgemeester;

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT

0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT ALGEMENE REGELS 0 ALGEMENE REGELS TEN AANZIEN VAN MANDAAT In dit hoofdstuk wordt in het eerste onderdeel nader ingegaan op de wettelijke voorschriften met betrekking tot mandaat. In het tweede gedeelte

Nadere informatie

Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening

Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening Anterieure exploitatieovereenkomst zoals bedoeld in artikel 6.24 Wet ruimtelijke ordening De partijen: I. De gemeente Asten, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester,

Nadere informatie

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig?

Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? Wanneer is een plan of programma plan-m.e.r.- plichtig? SCHEMA GEEN PLANMER GEEN PLAN-MER Fase 1: DEFINITIE? Neen Ja Fase 2: TOEPASSINGSGEBIED? Neen Ja Fase 3: VAN RECHTSWEGE? Neen Ja SCREENING PLAN-MER

Nadere informatie

De Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid

De Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid De Vlaamse stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid Naam (Inter) Naam evenement datum Over Inter 1 Geschiedenis Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp)

OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) OMGEVINGSVERGUNNING (Ontwerp) verleend aan Rabobank Zuid en Oost Groningen voor het bouwen van een Rabobank geldkiosk aan de Hoofdweg 29 in Bellingwolde Veendam Nummer gemeente: 141114 Nummer Liza: 26644

Nadere informatie

Deontologische code - Commissie Projectsourcing

Deontologische code - Commissie Projectsourcing Deontologische code - Commissie Projectsourcing 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel van deze gedragscode is het bepalen van de regels waartoe de leden zich verbinden ze na te leven. Ze moet bijdragen tot

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD

OMGEVINGSVERGUNNING VOORBLAD VOORBLAD Besluit Burgemeester en wethouders hebben op 6 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het plaatsen van 2 'te koop' borden. De aanvraag gaat over diverse locaties

Nadere informatie

--------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

--------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDS- OVEREENKOMST NR. 64 BIS VAN 24 FEBRUARI 2015 ---------------------

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 30 januari 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 30 januari 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 30 januari 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE.

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF DE VERBETERING VAN FIETSINFRASTRUCTUUR LANGS GEWESTWEGEN DOOR DE GEMEENTE / / VI NIS-nr. datum ondertekening nummer type volgnummer (dd/mm/jjjj) overeenkomst

Nadere informatie

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 5:25 LID 1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (VERGUNNING VOOR GROTE EVENEMENTEN) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 5:25 LID 1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (VERGUNNING VOOR GROTE EVENEMENTEN) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 5:25 LID 1 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (VERGUNNING VOOR GROTE EVENEMENTEN) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG 1 FORMULIER B FORMULIER VOOR DE KENNISGEVING VAN NIEUWE

Nadere informatie

Inleiding. De overheidsopdrachten van de gemeente. De overheidsopdrachten van de gemeente. Inleiding

Inleiding. De overheidsopdrachten van de gemeente. De overheidsopdrachten van de gemeente. Inleiding De overheidsopdrachten De plaats van de gemeentemandataris in het beslissingsproces Yves CABUY Attaché bij het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bestuur Plaatselijke Besturen Inleiding

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening met het oog op het versterken van de woonkwaliteit in de gemeente.

Stedenbouwkundige verordening met het oog op het versterken van de woonkwaliteit in de gemeente. Stedenbouwkundige verordening met het oog op het versterken van de woonkwaliteit in de gemeente. Voorgelegd aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige Ambtenaar op 28/01/2010 Voorgelegd aan de GECORO in zitting

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER TUSSENARREST nr. S/2013/0269 van 17 december 2013 in de zaak 1112/0485/SA/3/0437 In zake: 1. de heer..., wonende te... 2. mevrouw..., wonende

Nadere informatie

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet Advies Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Aan : de raad Van : het college van burgemeester en wethouders Adviseurs: : Piet Bruinsma, Gerard Elenga Datum : 15 december 2016 Onderwerp : uitwerking punten 3 en 4 van amendement inzake t Olde Maat

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 3:5 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (GEDRAGSEISEN EXPLOITANT SEKSBEDRIJF) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG

VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 3:5 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (GEDRAGSEISEN EXPLOITANT SEKSBEDRIJF) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG VOORBEELDNOTIFICATIE VOOR ARTIKEL 3:5 ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING (GEDRAGSEISEN EXPLOITANT SEKSBEDRIJF) VOLGENS DE MODELVERORDENING VNG 1 FORMULIER B FORMULIER VOOR DE KENNISGEVING VAN NIEUWE EISEN

Nadere informatie

Voorstel van Decreet wijziging Decreet Grond- en pandenbeleid

Voorstel van Decreet wijziging Decreet Grond- en pandenbeleid Voorstel van Decreet wijziging Decreet Grond- en pandenbeleid Standpunt 1. Inleiding Via een parlementair initiatief wordt een wijziging van het Decreet Grond- en Pandenbeleid voorbereid. Deze wijzigingen

Nadere informatie

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers

Inhoud. Decreet complexe projecten. Jean-Christophe Beyers Decreet complexe projecten Jean-Christophe Beyers GSJ Advocaten Inhoud Algemeen Proceduredecreet Beslissingsbevoegheid Procedure Verkenningsfase Onderzoeksfase Uitwerkingsfase Uitvoeringsfase Rechtsbescherming

Nadere informatie

Juridische actualia PPS bij gebiedsontwikkeling

Juridische actualia PPS bij gebiedsontwikkeling Juridische actualia PPS bij gebiedsontwikkeling Sofie Logie PPS & DBFM IN VASTGOED 2018 Dinsdag 20 maart 2018 Crowne Plaza, Antwerpen 20/03/2018 Sofie Logie / Juridische actualia PPS bij gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: Dossier: OV Uw kenmerk: OLO Datum besluit: 30 januari 2017

Ontwerpbesluit. Ons kenmerk: Dossier: OV Uw kenmerk: OLO Datum besluit: 30 januari 2017 Ons kenmerk: 56115 Dossier: OV 20162088 Uw kenmerk: OLO 2370633 Datum besluit: 30 januari 2017 Ontwerpbesluit Burgemeester en wethouders besluiten, met inachtneming van artikelen 2.1, 2.10, 2.12 en 2.2

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01038

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01038 gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01038 Onderwerp: Aanvraag om stedenbouwkundige vergunning nr. 2017/06163 Dig - Peerstraat - Boomstraat, Gent - zaak

Nadere informatie

Memorie van toelichting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van dinsdag 29 januari 2019

Memorie van toelichting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van dinsdag 29 januari 2019 Memorie van toelichting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van dinsdag 29 januari 2019 VOORSTEL VAN BESLISSINGEN GOEDKEUREN NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG VORIGE OCMW-RAAD 1. Goedkeuren notulen en zittingsverslag

Nadere informatie

Weigering omgevingsvergunning

Weigering omgevingsvergunning Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Weigering omgevingsvergunning Oprichting Vleesvarkensstallen, voerkeuken, luchtwassers, loods, mest- en sleufsilo s Klevar B.V. te gemeente Horst aan

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 6 oktober 2009 Onderwerp: Lex silencio positivo Voorgesteld besluit: 1) met betrekking tot vergunning- en ontheffingstelsels

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Voorontwerp van decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Voorontwerp van decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Economie, Buitenlands Beleid, Landbouw en Plattelandsbeleid en van

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg IIMIM III III II III IIII BM1401251 De raad van de gemeente Steenbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 juni 2014; gelet op: gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

houdende huur van korte duur voor handel en ambacht

houdende huur van korte duur voor handel en ambacht ingediend op 598 (2015-2016) Nr. 3 14 april 2016 (2015-2016) Amendementen op het voorstel van decreet van Lorin Parys, An Christiaens, Willem-Frederik Schiltz, houdende huur van korte duur voor handel

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. Friesland Campina Nederland Holding ay.

OMGEVINGSVERGUNNING. Friesland Campina Nederland Holding ay. OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan Friesland Campina Nederland Holding ay. ten behoeve van de activiteit het bouwen van een bouwwerk "Plaatsen van een greenwall" (locatie: Boterdiep Wz 45, te Bedum) Groningen,

Nadere informatie

Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting

Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting Besluit van Gedeputeerde Staten van Limburg Omgevingsvergunning Verkleinen van de inrichting Dienst Stadsbeheer te Maastricht Zaaknummer: 2013-0182 Kenmerk: 2013/16657 d.d. 21 maart 2013 Verzonden: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT

PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT PLOT PPS: MYTHE OF REALITEIT VOKA 30.03.2010 Cies GYSEN Advocaat-Vennoot 1 Uitdagingen in de praktijk PLOT PPS Cies GYSEN Advocaat-Vennoot 2 I. Dominante grondposities Private partij heeft dominante grondpositie

Nadere informatie

SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS BRUSSEL

SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS BRUSSEL ADVIES VAN 1 JULI 2016 NAAR AANLEIDING VAN DE ADVIESVRAAG VAN DE VOORZITTER VAN HET VLAAMS PARLEMENT OVER HET ONTWERP VAN DECREET BETREFFENDE HET INTEGRAAL HANDELSVESTIGINGSBELEID SARO KONING ALBERT II-LAAN

Nadere informatie

(dd/mm/jjjj) ... 4, vertegenwoordigd door... in de persoon van... (voor- en achternaam), hierna... te noemen; 5

(dd/mm/jjjj) ... 4, vertegenwoordigd door... in de persoon van... (voor- en achternaam), hierna... te noemen; 5 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR DE AANLEG OF HERINRICHTING VAN EEN GEWESTWEG TER VERBETERING VAN DE ONTSLUITING VAN EEN TEWERKSTELLINGS-, WINKEL- OF DIENSTENZONE VAN BOVENLOKAAL BELANG OF MET EEN SIGNIFICANTE

Nadere informatie

Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid. Platform Centrummanagement 29 april 2016

Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid. Platform Centrummanagement 29 april 2016 Decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid Platform Centrummanagement 29 april 2016 Procedure decreet IHB 14 februari 2014: 1ste principiële goedkeuring Vlaamse Regering 18 december 2015: 2 de principiële

Nadere informatie