leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten"

Transcriptie

1 leidraad VooR HanDHaaFbaRE PlannEn En StEDEnboUWKUnDiGE VooRScHRiFtEn 9 aandachtspunten 9 brochure_leidraad_a5.indd 1 19/02/14 13:26

2 Stedenbouwkundige voorschriften en plannen die u een vlotte vergunningsverlening én een goede handhaving verzekeren? Deze leidraad reikt u de helpende hand. Stedenbouwkundige voorschriften zijn bindend, hebben een verordenende kracht en zijn een werkinstrument voor de overheid. Doe daarom al bij de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP s) een vergunbaarheids- en handhavingstoets. Zoek hierbij het evenwicht tussen rechtszekerheid en flexibiliteit. Verlies de duidelijkheid, eenvoud en interne consistentie niet uit het oog. En hou rekening met de hiërarchie der normen. Ga de impact op niet-vergunningsplichtige en vrijgestelde handelingen na en controleer welke handelingen strijdig zijn met de voorschriften. Regel tot slot de kwestie van de bouwinbreuken.

3 99 aandachtspunten 1. maak duidelijke en verstaanbare voorschriften 2. Vermijd overbodige voorschriften 3. Gebruik een duidelijke en eenvoudige taal 4. Zorg voor interne consistentie 5. maak niet meer voorschriften dan nodig voor uw doel 6. controleer of u bevoegd bent om de regel op te stellen 7. Ga de impact op niet-vergunningsplichtige en vrijgestelde handelingen na en ook welke handelingen strijdig zijn met de voorschriften 8. Ga na of overgangsmaatregelen nodig zijn 9. Werk een handhavingsbeleid uit

4 1. maak DUiDEliJKE En VERStaanbaRE VooRScHRiFtEn laat uw plannen en verordeningen beantwoorden aan het legaliteitsbeginsel : ze moeten nauwkeurig en duidelijk zijn en een voorspelbaar karakter hebben. Zo weet u zeker dat de stedenbouwkundige voorschriften in de RUP s ook kunnen gehandhaafd worden. Formuleer de voorschriften duidelijk zodat iedere burger kan uitmaken of zijn handelingen in overeenstemming zijn met het plan en de voorschriften. Want u kunt moeilijk regels correct naleven als die voor interpretatie vatbaar zijn. EnKElE VooRbEElDEn: // De omschrijving natuurgebied met recreatief gebruik is te vaag. Hoe ruim is het begrip recreatief? mag er ook overnacht worden? // U vermeldt dat een bestemming slechts tijdelijk getolereerd wordt. Dat is te vaag. // baken de grenzen duidelijk af en neem de termijnen op in de voorschriften. Verlies niet uit het oog dat alleen het grafische plan - dat aangeeft voor welke gebieden het van toepassing is - en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften een verordenende kracht hebben (zie artikel , 1 en 2 van de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening). SamEnGEVat: neem alles Wat nageleefd moet WoRDEn, DUiDEliJK op in HEt Plan En in DE VooRScHRiFtEn Want Dit is DE basis om later te Gaan HanDHaVEn.

5 2. VERmiJD overbodige VooRScHRiFtEn 3. GEbRUiK EEn DUiDEliJKE En EEnVoUDiGE taal Zorg voor legistieke soberheid. Verwijs daarom niet naar een algemene regelgeving zoals bepalingen uit het burgerlijk Wetboek. Hogere regels die relevant en dwingend zijn, verwerkt u het beste concreet in het verordenende plan. andere regelgeving - die dwingend is maar niet echt relevant - vermeldt u beter niet. Zo vermijdt u verwarring. Voorbeelden hiervan? De regelgevingen over bodemsanering of over ontbossing en compensatie. Gebruik klare taal en definieer de begrippen die u gebruikt. Sommige begrippen worden elders al gedefinieerd. U hoeft die dan niet opnieuw te omschrijven: een eenvoudige verwijzing volstaat. Voorbeelden: verkavelen en herbouwen in de artikelen en van de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening. in een regelgeving vindt u dikwijls vage en onduidelijke woorden. toch is een nauwkeurige omschrijving noodzakelijk voor een goede handhaving. Enkele voorbeelden van vaag taalgebruik: periodiek, regelmatig, voldoende, afdoende, doelmatig, redelijkerwijs, oordeelkundig gebruik, belangrijk, gemakkelijk, gevaarlijk, goed, opeenvolgend, onmiddellijk, tijdelijk, zo veel mogelijk, beperkt, zorg dragen voor... Vermijd deze vage taal en gebruik concrete woorden. bepaal duidelijk wat minimaal en maximaal mogelijk is of definieer het begrip. Schrijf korte zinnen zonder ingewikkelde constructies en vermijd ambtelijke taal.

6 4. ZoRG VooR interne consistentie Stel regels op zonder tegenstrijdigheden. Gebruik daarom altijd dezelfde begrippen - óók in de verschillende RUP s en verordeningen van uw gemeente. En verwijs naar bestaande definities zoals die in de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening. Wees volledig maar vermijd dat daarbij redeneringen a contrario kunnen ontstaan. Somt u expliciet op wat verboden is in een bepaalde zone? Dan kan de lezer daaruit afleiden dat elk ander gebruik wel toegelaten is. Vermijd ook tegenstrijdigheden tussen planaanduidingen en stedenbouwkundige voorschriften. Volgens de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening zijn ze gelijkwaardig en vullen ze elkaar aan. Soms volgen plannen elkaar op en blijven oude versies deels bestaan. Vermijd inconsistenties tussen opeenvolgende plannen en bepaal duidelijk welke voorschriften vervangen worden. ook als u een RUP gedeeltelijk herziet, vervangt u het best volledig de bestaande verordenende plandocumenten en stedenbouwkundige voorschriften. bij de toetsing van stedenbouwkundige aanvragen moet u dan maar één document hanteren.

7 5. maak niet meer VooRScHRiFtEn Dan nodig VooR UW DoEl 6. controleer of U bevoegd bent om DE REGEl op te StEllEn Vraag altijd naar het doel van een regel. anders gezegd: kunnen de regels die u opstelt, uw doelen realiseren? maak voorschriften die u een goed toetsingskader bieden bij de beoordeling van vergunningsaanvragen. En let ook op de handhavingstoets. Kunt u gemakkelijk vaststellen of een bepaalde handeling een inbreuk op de regels vormt of niet? Een lagere regel mag niet in strijd zijn met een hogere. beperk u daarom tot de onderwerpen waarvoor u van hogere regels de ruimte krijgt. EEn VooRbEElD: een verkaveling kan de bestemmingsvoorschriften van een RUP verder beperken. maar omgekeerd niet: een verkaveling kan nooit de bepalingen van een RUP verruimen. EEn tweede VooRbEElD: u mag een RUP niet algemeen uitbreiden door in de voorschriften ervan een extra procedurestap of een bijkomend advies voor vergunningsaanvragen te voorzien.

8 7. Ga DE impact op niet-vergunningsplichtige En VRiJGEStElDE HanDElinGEn na En ook WElKE HanDElinGEn StRiJDiG met DE VooRScHRiFtEn ZiJn Hou bij de opmaak van uw plannen steeds de niet-vergunningsplichtige en de vrijgestelde handelingen in gedachte. Zie artikel van de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening en het vrijstellingsbesluit van de Vlaamse Regering van 16 juli Doorkruisen de vrijgestelde handelingen de doelstellingen van uw gemeentelijke RUP? Dan kan u deze handelingen beperken of verbieden. omschrijf dan heel duidelijk de betrokken handelingen zodat u later discussies op vlak van handhaving vermijdt. opgelet: provinciale en gewestelijke RUP s kunnen de toepassing van het vrijstellingsbesluit niet verhinderen. Een voorbeeld: een provinciaal RUP kan de plaatsing van tijdelijke constructies waarbij aan de voorwaarden van het vrijstellingsbesluit is voldaan - niet verbieden. Daarnaast zijn er handelingen die u niet in de codex of het vrijstellingsbesluit terugvindt. Die zijn niet vergunningsplichtig, maar soms wel ruimtelijk relevant en strafbaar als ze tegen een RUP indruisen. Een voorbeeld: het weiland rond zonevreemde woningen mag u niet omvormen tot een tuin. Het strijdige gebruik van natuurgebied is een ander voorbeeld. Waneer u de bestemming van een gebied vastlegt, houdt u hiermee rekening.

9 8. Ga na of overgangsmaatregelen nodig ZiJn De Vlaamse codex Ruimtelijke ordening bevat regels rond zonevreemde bebouwing. bestudeer dit aspect wanneer u voorschriften voor een gebied opmaakt. Wat is het effect van uw regeling op de bestaande situatie? Hou hierbij rekening met de basisfilosofie van de gebiedsgerichte ruimtelijke planning: het wordt aanbevolen om de algemene, decretale regels concreet uit te werken in de gedetailleerde RUP s. Dit is relevant voor de vergunningsverlening en de handhaving. EnKElE VooRbEElDEn: // Wat wordt zonevreemd door de wijzigingen en wat moet op termijn verdwijnen? // Zijn deze doelen realistisch? // Wanneer en hoe worden ze gerealiseerd? // is er een nabestemming? // En wanneer wordt deze van kracht? is ze handhaafbaar?

10 9. WERK EEn HanDHaVinGSbElEiD Uit Wat gebeurt er met zonevreemde of niet-hoofdzakelijk vergunde constructies? Vermeld het duidelijk in uw plannen of in de toelichting. Stippel een handhavingsbeleid uit, als bij de opmaak van het plan blijkt dat er bouwinbreuken bestaan. overweeg of een actieve handhaving mogelijk, haalbaar en wenselijk is. is een uitdoofbeleid het uitgangspunt? Stel dan prioriteiten voor bepaalde zones, bepaalde types gebouwen of functies. laat u hier leiden door een actuele en goede ruimtelijke ordening. beschouw uw planningsinitiatief niet louter als een regularisatietechniek. Kiest u voor een actieve handhaving? overweeg dan of een flankerend beleid nodig is.

11 brochure_leidraad_a5.indd 11 19/02/14 13:27

12 De Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid Koning Albert II-laan 35 bus 80, 1030 Brussel T (02) info@hrh.vlaanderen.be Agentschap Inspectie RWO Koning Albert II-laan 19 bus 22, 1210 Brussel T (02) toezicht@rwo.vlaanderen.be Ruimte Vlaanderen Koning Albert II-laan 19 bus 12, 1210 Brussel T (02) departement@rwo.vlaanderen.be Verantwoordelijke uitgever: Peter Cabus, secretaris-generaal Ruimte Vlaanderen, Koning Albert II-laan 19 bus 12, 1210 Brussel Februari 2014

Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan.

Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan. Samenhang tussen stedenbouwkundige voorschriften en decretale bepalingen bij een ruimtelijk uitvoeringsplan. De Vlaamse Codex RO (VCRO) geeft ondermeer aan welke de decretale mogelijkheden zijn rond vergunbaarheid.

Nadere informatie

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies

Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet. Advies Brussel, 9 februari 2005 Advies reparatiedecreet Advies Voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening en van het decreet betreffende

Nadere informatie

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016

Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening. Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 Tijdelijk ruimtegebruik in de Vlaamse wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening Studienamiddag tijdelijk ruimtegebruik 23 februari 2016 1 Inhoud 1. Wetgeving en reglementering ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1505496 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Stekene en Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene en Sint-Gillis-Waas

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1602849 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Sint-Gillis-Waas - PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Sint-Gillis-Waas fase 1' Definitieve

Nadere informatie

meldings- en vergunningsplicht

meldings- en vergunningsplicht meldings- en vergunningsplicht gemeentelijke stedenbouwkundige verordening de panne april 2017 definitief ontwerp 2 Inhoud Doel van deze verordening... - 3 - Leeswijzer... - 4 - DEEL I ALGEMEEN... - 5

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dossiernummer: 1502705 Provincieraadsbesluit betreft Aalst, Berlare, Haaltert, Lede, Sint-Niklaas en Stekene - PRUP 'Reconversie zones voor verblijfsrecreatie

Nadere informatie

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2

Grondwet, artikel Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 INHOUD Voorwoord Concordantietabel 1. Grondwettelijke grondslagen Grondwet, artikel 134 1 Bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, Artikel 6, 1,I 2 2. Vlaamse regelgeving ruimtelijke

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

meldings- en vergunningsplicht

meldings- en vergunningsplicht meldings- en vergunningsplicht gemeentelijke stedenbouwkundige verordening de panne juni 2014 definitief ontwerp 2 Verwijderd: maart Inhoud Doel van deze verordening... - 3 - Leeswijzer... - 4 - DEEL I

Nadere informatie

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING

PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING PAARDEN EN RUIMTELIJKE ORDENING TOELICHTING BIJ DE VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING EN DE UITVOERINGSBESLUITEN Veerle Strosse en Tom Van Rensbergen Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11

INHOUD. Inhoud. 3. Woord vooraf. 11 INHOUD Inhoud. 3 Woord vooraf. 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen. 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig. 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Toelichting van de inspraakprocedure voor de realisatie van de projectgebieden van het Sigmaplan. weg van water uitvoeringsplan.indd 1 15/06/2009

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 maart 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Gewestelijk RUP - Bonheiden, Rotselaar, Tremelo,

Nadere informatie

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 VCRO & Omgevingstrein 2016 1. Ruimtelijk rendement 2. Zorgwonen 3. Ruimte voor ondernemen 4. Watergevoelige openruimtegebieden 5. Reservatiestroken

Nadere informatie

N O T A B E T R E F F E N D E D E B E H A N D E L I N G V A N D E WOONWIJKEN L U T T E R Z E L E

N O T A B E T R E F F E N D E D E B E H A N D E L I N G V A N D E WOONWIJKEN L U T T E R Z E L E N O T A B E T R E F F E N D E D E B E H A N D E L I N G V A N D E A D V I E Z E N I N K A D E R V A N H E T O N D E R Z O E K T O T M I L I E U E F F E C T R A P P O R T A G E V A N H E T R U P WOONWIJKEN

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw Verslag plenaire vergadering 29 juni 2015 Ruimte Vlaanderen Afdeling Gebieden

Nadere informatie

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Inhoudstafel Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening TITEL I. Inleidende bepalingen HOOFDSTUK I. Doelstellingen en begrippen HOOFDSTUK II. Voortgangsbewaking inzake de uitvoering van het ruimtelijk structuurplan

Nadere informatie

Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort

Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort Leiegardens 2014, Your Estate Solution VERGUND overzicht Beoordelingsgronden stedenbouwkundige vergunning Waar vind ik info? Zekerheid over bouwmogelijkheden

Nadere informatie

ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES. (meer info vindt u op

ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES. (meer info vindt u op ZONEVREEMDE CONSTRUCTIES (meer info vindt u op www.ruimtelijkeordening.be) VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING HOOFDSTUK IV. Afwijkingen van stedenbouwkundige voorschriften AFDELING 2. Basisrechten voor

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Gebied 1 Bakels Broek / Galgenbeemd Art. 3 N Art. 1 Achtergrond: Gescande kadastrale plans - Toestand 01.01.01 - Bron KADSCAN (OC GIS Vlaanderen-AKRED) GEWESTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN Onderdelen

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Definitief Definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening regionaalstedelijk

Nadere informatie

ADVIES. 3 december 2012

ADVIES. 3 december 2012 ADVIES Voorontwerp van besluit betreffende de samenstelling van het dossier van de aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning 3 december 2012 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Hof van Cassatie van Belgie

Hof van Cassatie van Belgie 28 NOVEMBER 2014 C. 12.0310.N/1 Hof van Cassatie van Belgie Arrest Nr. C.12.0310.N, handelend in zijn hoedanigheid van Gewestelijk Stedenbouwkundige inspecteur bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Het planologisch attest

Het planologisch attest Het planologisch attest Een brochure van het Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed en het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Stel: Uw bedrijf is deels of volledig zonevreemd

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE de secretaris de burgemeester Referentie gemeente Referentie omgevingsvergunning Project Ligging Kadastrale ligging O2018-00005ME OMV_2018022780 plaatsen van een veranda Fonteinstraat

Nadere informatie

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING Kies een onderwerp: VERRUIMEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM RUIMTELIJK RENDEMENT TE OPTIMALISEREN/VERSOEPELEN VAN PROCEDURES. 2 Art. 4.3.1 1 en 4.4.1 2: Verkavelingsvoorschriften

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 januari 2017 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP De Beunt Lier voorlopige

Nadere informatie

ADVIES VAN 26 AUGUSTUS 2015 OVER DE WIJZIGINGEN AAN HET VRIJSTELLINGSBESLUIT

ADVIES VAN 26 AUGUSTUS 2015 OVER DE WIJZIGINGEN AAN HET VRIJSTELLINGSBESLUIT ADVIES VAN 26 AUGUSTUS 2015 OVER DE WIJZIGINGEN AAN HET VRIJSTELLINGSBESLUIT SARO Koning Albert II-laan 19 bus 24 1210 Brussel INHOUD I. SITUERING... 1 II. ALGEMENE BEOORDELING... 1 III. STRATEGISCHE BEMERKINGEN...

Nadere informatie

Bestaand regionaal bedrijf

Bestaand regionaal bedrijf Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Bestaand regionaal bedrijf N.V. Wijckmans te Ham Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Nadere informatie

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur

afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur Onderdelen Grote Eenheid Natuur Vlaamse Ardennen van Kluisberg tot Koppenberg Bijlage II: stedenbouwkundige

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening. inzake oppervlaktenormen voor meergezinswoningen. Vrijheid 29 B-2370 Arendonk

Stedenbouwkundige verordening. inzake oppervlaktenormen voor meergezinswoningen.  Vrijheid 29 B-2370 Arendonk Stedenbouwkundige verordening inzake oppervlaktenormen voor meergezinswoningen Versie: 0.4 Datum: 18 juni 2015 www.arendonk.be Vrijheid 29 B-2370 Arendonk COLOFON Contact: Gemeentebestuur van Arendonk

Nadere informatie

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING Kies een onderwerp: VERRUIMEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM RUIMTELIJK RENDEMENT TE OPTIMALISEREN/VERSOEPELEN VAN PROCEDURES. 2 Art. 4.3.1 1 en 4.4.1 2: Verkavelingsvoorschriften

Nadere informatie

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn

Bijlage IV: Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan zijn Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Vergo bvba : Register van percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van toepassing kan

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Omgeving Bouvelobos, Hemsrodebos en steilrand van Moregem

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Omgeving Bouvelobos, Hemsrodebos en steilrand van Moregem voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Omgeving Bouvelobos, Hemsrodebos en steilrand van Moregem verslag plenaire vergadering 10 februari 2014 Ruimte Vlaanderen Gebieden en Projecten Koning

Nadere informatie

VR MED.0509/2

VR MED.0509/2 VR 2016 2312 MED.0509/2 Vlaamse overheid Koning Albert II-laan 19 bus 12 1210 BRUSSEL T 02 553 83 02 F 02 553 83 05 www.ruimtevlaanderen.be Nota aan mevrouw Joke Schauvliege Vlaams minister van Omgeving,

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle. Infomarkt 14 februari 2012

RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle. Infomarkt 14 februari 2012 RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle Infomarkt 14 februari 2012 Doel van het plan uitvoeren Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uitvoeren Landschapsdecreet vastleggen landbouw-, natuuren bosgebieden

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0524 van 5 augustus 2014 in de zaak 1213/0539/A/2/0507 In zake: de heer Marc ALLOING verzoekende partij tegen: de deputatie van de provincieraad van

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

Omzendbrief RO/2010/01

Omzendbrief RO/2010/01 Omzendbrief RO/2010/01 Aan: de colleges van burgemeester en schepenen de deputaties van de provincies Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen?

Moest de firma Essers IMMO NV de natuurwaarde in het desbetreffende gebied verhogen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 190 van JOHAN DANEN datum: 4 december 2015 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Uitbreidingsplannen transportbedrijf Genk Noord - Stand van zaken

Nadere informatie

Juridische aspecten. Ansy Poelman VCB

Juridische aspecten. Ansy Poelman VCB Ansy Poelman VCB OMGEVINGSVERGUNNING - Regelgeving - Procedures - Werven OMGEVINGSVERGUNNING - Regelgeving - Procedures - Werven Omgevingsvergunningendecreet BVBB en besluit Waarom? Snelle en eenvoudige

Nadere informatie

Aan de slag met ruimtelijke ordening: wegwijzer voor de milieucoördinator. Leo KERKSTOEL Sertius cvba

Aan de slag met ruimtelijke ordening: wegwijzer voor de milieucoördinator. Leo KERKSTOEL Sertius cvba Aan de slag met ruimtelijke ordening: wegwijzer voor de milieucoördinator Leo KERKSTOEL Sertius cvba 4 maart 2013 Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk 2013 Wolters Kluwer Belgium NV Ragheno Business

Nadere informatie

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN

PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN PROVINCIAAL RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN " Afbakening kleinstedelijk gebied Waregem op het grondgebied Zulte " Deel 2: Grafisch plan Stedenbouwkundige voorschriften mei 2012 Deel 2: Grafisch plan en stedenbouwkundige

Nadere informatie

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul

Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul STAD LEUVEN Thematisch RUP Mobiliteit 1 Parking en recreatiedomein Den Bruul Ontwerp Deel 4: Register van de percelen waarop de regeling van planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade van

Nadere informatie

Advies. voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid

Advies. voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid Brussel, 23 mei 2008 230508 Advies ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid Advies voorontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en

Nadere informatie

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Openruimtekamers Gavers en Esser Toelichting Ontwerp Infovergadering 8 september 2016 Evelyne Vercauteren Wouter Billiet Inhoud Situering plan A. Provinciaal ruimtelijk

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 september 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Marnixdreef Lier voorlopige

Nadere informatie

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING Kies een onderwerp: VERRUIMEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM RUIMTELIJK RENDEMENT TE OPTIMALISEREN/VERSOEPELEN VAN PROCEDURES. 2 Art. 4.3.1 1 en 4.4.1 2: Verkavelingsvoorschriften

Nadere informatie

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING Kies een onderwerp: VERRUIMEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM RUIMTELIJK RENDEMENT TE OPTIMALISEREN/VERSOEPELEN VAN PROCEDURES. 2 Art. 4.3.1 1 en 4.4.1 2: Verkavelingsvoorschriften

Nadere informatie

GRUP Vanpeteghem Stedenbouwkundige voorschriften Gemeente Staden Juni 2013

GRUP Vanpeteghem Stedenbouwkundige voorschriften Gemeente Staden Juni 2013 Gemeente Staden Juni 2013 Opdracht: Opdrachtgever: Opdrachthouder: Gemeentebestuur Staden Marktplaats 2 8840 Staden Adoplan bvba Vaartlaan 28/1 9800 Deinze Tel: 09/241.53.70 Fax: 09/241.53.79 office@adoplan.be

Nadere informatie

stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik

stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik stedenbouwhandhaving stedenbouwmisdrijven en in breuken en nogmaals over strijdig gebruik Eva DE WITTE Advocaat LDR LDR opleidingen, 10 november 2016 STEDENBOUWHANDHAVING : OVERZICHT VAN DE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht................ 3 Eigendom...................... 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........ 3 Huur.......................... 5 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........

Nadere informatie

1. INLEIDING Historiek van de stedenbouwwetgeving De weg naar de Codextrein Opzet van deze publicatie 16

1. INLEIDING Historiek van de stedenbouwwetgeving De weg naar de Codextrein Opzet van deze publicatie 16 INHOUD 1. INLEIDING 11 1.1. Historiek van de stedenbouwwetgeving 11 1.2. De weg naar de Codextrein 14 1.3. Opzet van deze publicatie 16 2. DECRETALE ONDERBOUWING BELEIDSPLANNING 17 2.1. Inleiding: van

Nadere informatie

AFDELING 2. Basisrechten voor zonevreemde constructies. Onderafdeling 1. Toepassingsgebied, draagwijdte en algemene bepalingen

AFDELING 2. Basisrechten voor zonevreemde constructies. Onderafdeling 1. Toepassingsgebied, draagwijdte en algemene bepalingen AFDELING 2. Basisrechten voor zonevreemde constructies Onderafdeling 1. Toepassingsgebied, draagwijdte en algemene bepalingen Art. 4.4.10. 1. Deze afdeling is van toepassing op vergunningsaanvragen die

Nadere informatie

regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek te Ham

regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek te Ham gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek te Ham openbaar onderzoek van 25 mei 2009 tot en met 23 juli 2009 informatievergadering

Nadere informatie

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING,

VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE REGERING, VLAAMSE REGERING Besluit van de Vlaamse regering houdende definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en de agrarische

Nadere informatie

Stedenbouwkundige verordening. inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel. Vrijheid 29 B-2370 Arendonk

Stedenbouwkundige verordening. inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel.   Vrijheid 29 B-2370 Arendonk Stedenbouwkundige verordening inzake afbakening kernwinkelgebied en detailhandel Versie: 1.0 Datum: 26 maart 2018 www.arendonk.be Vrijheid 29 B-2370 Arendonk COLOFON Contact: Gemeentebestuur van Arendonk

Nadere informatie

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Leuven Noord BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I

VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING CONCORDANTIETABEL I Nieuwe nummering Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Oude nummering decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening TITEL

Nadere informatie

PUBLICITEITSVERORDENING PLAN-MER-SCREENING

PUBLICITEITSVERORDENING PLAN-MER-SCREENING PUBLICITEITSVERORDENING PLAN-MER-SCREENING Pagina 1 van 10 1. Inlichtingen en coördinaten van de initiatiefnemer Initiatiefnemer: Contactgegevens: Vlaamse Regering, bij delegatie de minister, bevoegd voor

Nadere informatie

stedenbouwkundige voorschriften

stedenbouwkundige voorschriften verloop stedenbouwkundige voorschriften datum verloop 27/02/2014 beslissing opmaak 01/04/2014 plenaire vergadering 03/07/2014 voorlopige vaststelling 25/08/2014-24/10/2014 openbaar onderzoek 26/02/2015

Nadere informatie

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen

Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen. Wetgeving: procedure en gevolgen Aanduiding ankerplaatsen - erfgoedlandschappen Wetgeving: procedure en gevolgen Decretale basis Decreet van 16 april 1996 betreffende de landschapszorg, gewijzigd bij decreet van 10 maart 2006, Hoofdstuk

Nadere informatie

historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek

historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek Bijlage 1: grafisch plan Bijlage 2 stedenbouwkundige voorschriften Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon

Nadere informatie

VR DOC.0412/2BIS

VR DOC.0412/2BIS VR 2017 0505 DOC.0412/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake publiciteitsinrichtingen en tot wijziging van artikel 9 van het

Nadere informatie

GEMEENTE HERSELT. RUP Woonkernen Deelplan Landelijke woonlinten. Verordenend deel Stedenbouwkundige voorschriften

GEMEENTE HERSELT. RUP Woonkernen Deelplan Landelijke woonlinten. Verordenend deel Stedenbouwkundige voorschriften GEMEENTE HERSELT RUP Woonkernen Deelplan Landelijke woonlinten Stedenbouwkundige voorschriften Gezien en voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van - Op bevel, De Secretaris, De Voorzitter,

Nadere informatie

TOELICHTING RUIMTELIJKE UITVOERINGSPLANNEN

TOELICHTING RUIMTELIJKE UITVOERINGSPLANNEN TOELICHTING RUIMTELIJKE UITVOERINGSPLANNEN RUP Peerlaarstraat en RUP Eertberglei gemeente Bonheiden, informatieavond 10 februari 2015 13004_PT_006_informatieavond relevante begrippen gewestplan, plan van

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen - Interfluvium Gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en

Nadere informatie

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 24 maart 2017

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 24 maart 2017 Van decreet naar praktijk: een stand van zaken Platform Centrummanagement 24 maart 2017 INTEGRAAL LHANDELSVESTIGINGSBELEID Lokaal Provinciaal Gewestelijk INTEGRAAL HANDELSVESTIGINGSBELEID 4 BASISDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX

Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening. Mr. Yves LOIX Handelsvestigingen in de Ruimtelijke Ordening Mr. Yves LOIX Inhoud I. Inleiding: Algemene tendens II. De handelsvestiging in de RO Via stedenbouwkundige vergunningen Via handhaving Via nieuwe instrumenten

Nadere informatie

Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt

Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt Historisch gegroeid bedrijf Cordeel te Hoeselt BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon samenstelling

Nadere informatie

Uittreksel uit het vergunningenregister

Uittreksel uit het vergunningenregister datum 31 januari 2017 uw kenmerk JBesage33B ons kenmerk bijlage(n) / contactpersoon Christel Belpaeme infonot@oostende.be Uittreksel uit het vergunningenregister Voor zover ons bekend, is er 1 dossier

Nadere informatie

7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL

7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL 7 ARTIKEL 7: CLUSTER S GRAVENWEZEL ART.7.0. BASISRECHTEN Deze cluster situeert zich binnen de perimeter noordelijke en oostelijke open ruimte. De zonevreemde woningen zijn gelegen in ruimtelijk kwetsbaar

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen - Brugge Oostende Gemeenten Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke,

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015

college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 17 april 2015 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE

BEKENDMAKING MELDINGSAKTE BEKENDMAKING MELDINGSAKTE de burgemeester de algemeen directeur Referentie gemeente Referentie omgevingsvergunning Project Ligging Kadastrale ligging O2018-00033ME OMV_2018119040 plaatsen van een terrasoverkapping

Nadere informatie

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING 1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1.1. BESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) 1.1.A. HOOFDBESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) Er zijn meer dan voldoende

Nadere informatie

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 27/11/2017

Van decreet naar praktijk: een stand van zaken. Platform Centrummanagement 27/11/2017 Van decreet naar praktijk: een stand van zaken Platform Centrummanagement 27/11/2017 INTEGRAAL LHANDELSVESTIGINGSBELEID Lokaal Provinciaal Gewestelijk INTEGRAAL HANDELSVESTIGINGSBELEID 4 BASISDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Brandveiligheid in WZC & werking commissie brandveiligheid. Lieven CARRON

Brandveiligheid in WZC & werking commissie brandveiligheid. Lieven CARRON Brandveiligheid in WZC & werking commissie brandveiligheid Lieven CARRON Afwijking afwijking (de (v.)) 3 het niet-volgen van een regel of norm, syn. deviatie: een afwijking van een gedragslijn; in afwijking

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Solitaire vakantiewoningen - Midden West-Vlaanderen Gemeenten Ardooie, Dentergem, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede,

Nadere informatie

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING

FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING FAQ-FLITS CODEXTREIN RUIMTELIJKE ORDENING Kies een onderwerp: VERRUIMEN VAN DE MOGELIJKHEDEN OM RUIMTELIJK RENDEMENT TE OPTIMALISEREN/VERSOEPELEN VAN PROCEDURES. 2 Art. 4.3.1 1 en 4.4.1 2: Verkavelingsvoorschriften

Nadere informatie

RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW. Grim Sekeris MAR Haacht

RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW. Grim Sekeris MAR Haacht RUIMTELIJKE PLANNING EN STEDENBOUW Grim Sekeris MAR Haacht 2015 0478 23 16 36 Grimwald.Sekeris@telenet.be Ruimtelijke ordening in een notedop Geschiedenis Doelstellingen Samenhang Haacht Andere wetgeving

Nadere informatie

ADVIES VAN 24 MEI 2017 OVER DE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PUBLICITEITSINRICHTINGEN

ADVIES VAN 24 MEI 2017 OVER DE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PUBLICITEITSINRICHTINGEN ADVIES VAN 24 MEI 2017 OVER DE GEWESTELIJKE STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PUBLICITEITSINRICHTINGEN SARO KONING ALBERT II-LAAN 19 BUS 24 1210 BRUSSEL INHOUD I. SITUERING... 1 II. GLOBALE BEOORDELING...

Nadere informatie

Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-K6 Tiensesteenweg, grootschalige kleinhandel

Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-K6 Tiensesteenweg, grootschalige kleinhandel STAD LEUVEN Gemeentelijk gebiedsgericht ruimtelijk uitvoeringsplan GGR-K6 Tiensesteenweg, grootschalige kleinhandel Definitief Deel 3: de stedenbouwkundige voorschriften Gezien en voorlopig vastgesteld

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Definities

Hoofdstuk 1: Definities OPGELET: De Vlaamse Regering heeft op 5 juli 2013 deze nieuwe verordening hemelwater definitief goedgekeurd. Het besluit treedt in werking op 1 januari 2014. Hieronder vindt u de tekst die van toepassing

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent te Sint-Niklaas - Verslag plenaire vergadering 8 juli 2015 Ruimte Vlaanderen Afdeling Gebieden en Projecten Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie 3e Directie Dienst 33 Ruimtelijke ordening en Stedenbouw aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Besluit van de Deputatie Alexander Vercamer, Marc De Buck, Peter Hertog, Jozef Dauwe, Eddy Couckuyt,

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht mwb-3205-wetboek.landmeter-expert.book Page iii Wednesday, September 19, 2012 4:19 PM Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht.............. 3 Eigendom........................ 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel).......

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE

STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE pagina 1 van 7 STEDENBOUWKUNDIG UITTREKSEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Geachte mevrouw Geachte heer Hierbij vindt u het gevraagde uittreksel voor het perceel met de volgende coördinaten: IDENTIFICATIE

Nadere informatie

Wat betekent eraan palen/die palen aan?

Wat betekent eraan palen/die palen aan? Interpretatie artikel 2, 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen

Nadere informatie

INTERNE KLACHTENPROCEDURE

INTERNE KLACHTENPROCEDURE INTERNE KLACHTENPROCEDURE WAARVOOR KAN JE BIJ ONS TERECHT? Het SVK zoekt woningen op de privé-huurmarkt en verhuurt ze door aan kandidaat-huurders. We werken met een wachtlijst en een puntensysteem voor

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0559 van 12 augustus 2014 in de zaak 1213/0593/A/4/0569 In zake: 1. de heer Albert DIELS 2. mevrouw Rita DERWAEL bijgestaan en vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus

Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus Ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Petroleum-Zuid: gevangenis en technische schoolcampus Bijlage IV. Register van de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding

Nadere informatie

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening

Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening Beleidsmatig gewenste ontwikkelingen als beoordelingsgrond bij vergunningverlening FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011

college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 10 november 2011 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus Brussel

Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus Brussel Aan Federaal Aankoopcomité Kruidtuinlaan 50 bus 398 1000 Brussel Directie Uw kenmerk Dossiernummer Datum Integraal stedelijk beleid 12025/62 20181048 16.05.2018 Dienst E-mail Telefoon Fax Bouwdienst vastgoedinformatie@mechelen.be

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie