Riedsútstel. Underwerp Begrotingswijzigingen n.a.v. (budget)ontwikkelingen 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Riedsútstel. Underwerp Begrotingswijzigingen n.a.v. (budget)ontwikkelingen 2013"

Transcriptie

1 Riedsútstel Ried : 12 december 2013 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 11 november 2013 Opiniërend d.d. 21 november 2013 Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : W. Kobus Taheakke : - Op besjen : - Underwerp Begrotingswijzigingen n.a.v. (budget)ontwikkelingen 2013 Foech ried/kolleezje: De raad stelt begrotingswijzigingen vast die programmaoverstijgend zijn, leiden tot wijziging van de programmasaldi en/of van invloed zijn op het saldo van reserves en voorzieningen. Wy stelle jo foar te besluten om: De begroting te wijzigen conform onderstaande voorstellen. Taljochting: 1. Algemene uitkering uit het gemeentefonds Over de afgelopen jaren zijn er nog een aantal nabetalingen ontvangen voor de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Als gevolg van het regeerakkoord is de uitkering in 2012 naar beneden bijgesteld met Deze correctie op de algemene uitkering is in 2013 vrijgevallen. Per saldo is er over de verschillende jaren meer ontvangen. Realisatie dekkingsmiddelen voor de uitvoering van gemeentelijk beleid. Wijziging Geen De extra inkomsten aan algemene uitkering over de afgelopen jaren, , toevoegen aan het begrotingssaldo. 2. Renteontwikkeling De rentetarieven voor het aantrekken van financiële middelen voor de lange en korte termijn zijn laag ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen jaren. Hiermee is er op de raming voor rentekosten een voordelig resultaat te verwachten. Per saldo blijft op de rentekosten voor langlopende geldleningen en kasgeldleningen in 2013 waarschijnlijk over. De positieve renteontwikkelingen zijn van invloed op de dekkingsmiddelen van de gemeentelijke exploitatie. Financiering gemeentelijke beleid Wijziging Geen Het voordeel op rentekosten, , toevoegen aan het begrotingssaldo.

2 Side : 2 3. Aanvulling verzekerd kapitaal wethouderspensioenen Het verzekerd kapitaal voor de aankoop van pensioenpolissen voor wethouders was gebaseerd op een rekenrente van 3%. De rekenrente op de financiële markten is de afgelopen maanden steeds lager geworden, waardoor Loyalis verzekeringen genoodzaakt is het percentage te verlagen naar 2%. Om het beleggingstegoed aan te laten sluiten op de toekomstige pensioenaanspraken is een extra storting van noodzakelijk. Realisatie pensioenvoorzieningen wethouders Wijziging Geen Aangezien de uitvoeringskosten binnen het programma geen ruimte bieden om deze kosten op te vangen, wordt voorgesteld om dit programmaoverstijgend te compenseren, en het extra te storten kapitaal te onttrekken aan het begrotingssaldo. 4. Leges reisdocumenten en rijbewijzen De raming voor de opbrengsten reisdocumenten en rijbewijzen moet neerwaarts worden bijgesteld. Op de langere termijn is het perspectief aanzienlijk beter maar kan niet worden voorkomen dat de oorspronkelijk gestelde ramingen niet worden gehaald. Het jaar 2013 kent een minderopbrengst van Uw besluit om vanaf 2014 geen onderscheid meer te maken tussen zomer- en wintertarief, maakt dat het vanaf dat moment de minderopbrengst meevalt. Daarnaast speelt het tarievenbeleid van het rijk een grote rol. In de drang naar uniformering van legestarieven is bepaald dat het rijbewijs vanaf ,48 (incl. rijksdeel) mag kosten. Een tariefsdaling van bijna 15%. In de berekening voor de komende jaren is hier al rekening mee gehouden. Het perspectief van de leges reisdocumenten en rijbewijzen is nu als volgt: 2013 tekort tekort tekort tekort Voor de meerjarige tekorten is nog geen dekking gevonden in de Bij de kadernota van volgend jaar komt het college met een dekkingsvoorstel. Realisatie dekkingsmiddelen voor de uitvoering van gemeentelijk beleid. Wijziging Verlaging inkomsten leges De lagere opbrengsten aan leges, , ten laste brengen van het begrotingssaldo.

3 Side : 3 5. Bezwaarschriften en proceskostenvergoeding OZB In 2013 is duidelijk merkbaar geweest dat bij de bepaling van de juiste WOZ-waarde de burger zich heeft gewend tot de No Cure No Pay Bureaus. Ineens kreeg de wijze van behandeling van WOZ-taxaties een andere dynamiek. Was voorheen alleen de waarde onderwerp van gesprek, nu ook werd de juridische invalshoek bewandeld en kreeg de gemeente meer van doen met proceskosten. Hieronder treft u de prognose aan voor de kosten van Proceskostenvergoeding Juridische bijstand, incl. hoorzitting ,00 Proceskostenvergoeding beroepsfase ,00 Proceskosten bezwaarfase , ,00 Over de gevolgen van de beweging van de burger op dit terrein bent u eerder geïnformeerd. In de kadernota 2014 is hier nader bij stil gestaan. In de begroting 2014 is wel rekening gehouden met de proceskostenvergoeding. De raming is hiertoe verhoogd met Om bij dit bedrag in de buurt te komen wordt in de voorlichting naar de burger benadrukt dat vragen of opmerkingen naar aanleiding van de gepresenteerde WOZ-waarde deskundig en snel door ons apparaat kan worden opgepakt. Voor de burger sneller een duidelijker beeld, voor de gemeente goede dienstverlening met minder kosten. Waardebepaling WOZ waarde Wijziging Geen De extra proceskosten ten laste brengen van het begrotingssaldo. 6. Wmo Op de verstrekkingen in het kader van de Wmo en de achterliggende uitvoeringskosten verwachten we op dit moment dat over 2013 bij eindafrekening een positief saldo resteert van De meevaller betreft: op Hulp bij het huishouden. De plus kan grotendeels worden verklaard doordat eind 2012 ongeveer 80% van de klanten heeft gekozen voor de kassiers- en bemiddelingsfunctie i.p.v. Zorg in natura. Daarnaast is de eigen bijdrage dit jaar hoger dan begroot. Per 2013 is het percentage voor de vermogensbijtelling voor het vaststellen van de eigen bijdrage van 4% naar 8% gegaan. Ook in onze gemeente heeft dit geleid tot een hogere afdracht van de eigen bijdragen ( ) op Woonvoorzieningen De belangrijkste reden is dat het aantal aanvragen, en de omvang daarvan, in 2013 fors lager is dan in Daarnaast vallen de kosten voor trapliften en roerende woonvoorzieningen lager uit door voordelige aanbestedingen op Vervoersvoorziening op Bedrijfsvoering

4 Side : 4 Uitvoering geven aan de wet Maatschappelijke Ondersteuning Wijziging Geen 0, door toevoeging aan reserve De genoemde budgetten wijzigen conform beschrijving met per saldo een voordeel van , en dit bedrag toe voegen aan de (egalisatie)reserve Wmo. De omvang van deze reserve is momenteel De maximale omvang van de reserve is door de raad vastgesteld op 20% van het jaarlijkse budget Wmo. In 2013 betekent een maximale omvang van ± Mede gezien de ontwikkelingen rondom de transitie AWBZ, per 2015 naar de gemeenten incl. budgetkorting, acht het college een toevoeging aan de reserve Wmo verantwoord. 7. Sport - divers Een vijftal grotere ontwikkelingen spelen in 2013 een budgettaire rol, waardoor per saldo een bruto voordeel ontstaat van ten opzichte van begroot. Deze ontwikkelingen zijn: Meer huurinkomsten door inhaalactie inning achterstallige huur binnen- en buitensportaccommodaties; een meevaller van Een belastingteruggaaf over de jaren 2008 t/m 2011 door met terugwerkende kracht een voordeliger btw-regime sportvelden; een meevaller van Meer uitgaven voor natte gym en vervanging sport- en spelmateriaal; een tegenvaller van Lagere kosten voor klein onderhoud gymzalen, enigszins getemperd door meerkosten voor het inhuren van beheerders i.v.m. ziektevervanging: per saldo een meevaller van Hogere uitgaven in bredere zin voor sporthallen; een tegenvaller van Ondersteunende activiteiten die bijdragen aan de deelname aan sportieve activiteiten Diverse producten Wijziging Geen Het college stelt voor een deel van dit bruto voordeel, , te storten in een nieuw te vormen reserve. Uit deze reserve worden t.z.t. de afschrijvingslasten bekostigd voortvloeiende uit de nog vast te stellen investeringen voortkomend uit de memo urgente renovatie slechte sportvelden. De resterende meevaller à wordt ingezet om de tekorten op Leerling-vervoer (mede) te bekostigen.

5 Side : 5 8. De Kruidhof Een vijftal grotere ontwikkelingen spelen in 2013 een budgettaire rol, waardoor per saldo een voordeel ontstaat van ten opzichte van begroot. Deze ontwikkelingen zijn: Meer inkomsten door extra activiteiten op het gebied van sponsoring en evenementen; een meevaller van Meer inkomsten door extra activiteiten op het gebied van re-integratie; een meevaller van Minder entreegelden door het slechte voorjaar; een tegenvaller van Minder huuropbrengst restaurant door afloop contract met Talant en opnieuw in de markt zetten; een tegenvaller van Bijdrage aan UWV in kosten voormalig personeel; een tegenvaller van Wijziging De Kruidhof in stand houden en exploiteren en de rol van de Kruidhof voor re-integratie versterken (begrote netto bijdrage gemeente) De wijziging draagt ten aanzien van re-integratie bij aan de gewenste outcome. Het positieve saldo à in te zetten om de tekorten op Leerling-vervoer (mede) te bekostigen. 9. Uitvoeringskosten divers Een viertal grotere ontwikkelingen spelen in 2013 een budgettaire rol, waardoor per saldo een voordeel ontstaat van ten opzichte van begroot. Deze ontwikkelingen zijn: Minder uitgaven voor kunst-, taal- en cultuurbeleid door het later realiseren van een aantal projecten; een meevaller van Meer uitgaven voor onderhoud als gevolg van vandalisme (m.n. in Boelenslaan), die niet vergoed worden door de verzekering; een tegenvaller van Per saldo minder uitgaven voor Jeugdbeleid; een meevaller van Minder algemene personele uitgaven; een meevaller van Ondersteunende werkzaamheden om outcome divers doelstellingen te realiseren Wijziging Geen Het saldo wordt ingezet om de tekorten op Leerling-vervoer (mede) te bekostigen.

6 Side : Leerling-vervoer De kosten in het leerlingenvervoer nemen structureel toe. Dit hangt samen met hoge indexeringen in 2012 (5,8%) en 2013 (6,5%) en een toename in het aantal te vervoeren leerlingen. Aan de andere kant zien we dat de genomen maatregelen in de vorm van een aanpassing in de voertuiginzet effect sorteert. Deze wijzigingen zijn ingegaan per augustus Naar de toekomst toe levert dit een besparing op. Per saldo resulteert dit voor 2013 in een incidenteel tekort van De meerkosten worden gedekt door een aantal meevallers binnen programma 1. Uitvoering geven aan wettelijke verplichting op het gebied van leerlingenvervoer Wijziging Geen De meerkosten te dekken door een aantal meevallers binnen programma Participatiebudget Begin oktober 2013 is het definitieve Participatiebudget 2013 vastgesteld. Voor Achtkarspelen betekent dit een stijging van de rijksbijdrage in vergelijking met begroot van Voor re-integratie een plus van 8.088, en voor volwasseneneducatie Maatregelen uitvoeren in het kader van arbeidstoeleiding, om ervoor te zorgen dat uitkeringsgerechtigden zo spoedig mogelijk een eigen inkomen verwerven. - Werkzaamheden uitvoeren in het kader van de Wet volwasseneneducatie (re-integratie) (volwasseneneducatie) Wijziging Geen (re-integratie) 83 (volwasseneneducatie) De extra rijksbijdrage à toevoegen aan de begrote rijksbijdrage (bate) en tegelijkertijd het Participatiebudget 2013 aanpassen conform de bij wijziging geschetste verdeling (last). 12. Bouwleges De inkomsten van de bouwleges vormen als gevolg van de voortdurende economische crisis een punt van zorg. Dit jaar verwachten wij een minderinkomst van maximaal ten opzichte van de begroting, zoals blijkt uit een overzicht t/m augustus Naast de aanhoudende economische crisis (met name op de huizenmarkt) is ook de verdergaande ontwikkeling van meer vergunningvrij bouwen daaraan debet. Het team RBTV besteedt de beschikbare uren al voor 34% aan niet leges gerelateerde werkzaamheden.

7 Side : 7 Voor 2014 wordt met het nodige voorbehoud een voorzichtige kentering verwacht ten aanzien van de economische vooruitzichten en ook de woningmarkt. Dit is overigens nog geen reden tot veel optimisme. De komende jaren zullen wij dan ook blijven inzetten op het in balans brengen van de kosten en opbrengsten met betrekking tot de uitvoering van het WABO takenpakket, onder meer door middel van samenwerking met Tytsjerksteradiel, verdergaande dereguleringsacties en daarmee verband houdende kostenreducties. De lagere inkomsten aan bouwleges kunnen binnen het programma worden opgevangen door enerzijds incidentele inkomsten, zoals een onbegrote afkoop van de BWS gelden ( , waarvan gereserveerd voor cofinanciering van de leefbaarheidsbijdrage van de SWA in 2014) en inkomsten aan dwangsommen ( 7.000) en anderzijds een verlaging van een aantal uitvoeringsbudgetten, zoals vorming en opleiding, detachering en advieskosten. Zorg dragen voor een toereikend, duurzaam, kwalitatief goed en op de behoefte afgestemd woningaanbod Wijziging Geen -/ De lagere inkomsten van de bouwleges compenseren met een verlaging van de uitvoeringskosten binnen programma Openbare verlichting Vanaf de begroting 2012 is een bezuiniging opgenomen op het gebied van openbare verlichting. Deze bezuiniging kan alleen gerealiseerd worden nadat de raad beleidskeuzes heeft uitgesproken. Deze beleidskeuzes worden binnenkort gemaakt, maar dit heeft tot gevolg dat de bezuiniging voor 2013 niet gerealiseerd gaat worden. Een duurzame, schone en veilige -/ leefomgeving creëren en in stand houden Wijziging Geen De verhoging van de uitgaven ten laste te laten komen van het begrotingssaldo 14. Rente bouwgrondexploitatie In de kadernota 2013 is voor de komende vier jaar de aan de bouwgrondexploitatie toeberekende rente al verlaagd. Voor 2013 zelf dient dit ook nog te gebeuren, om dezelfde reden, namelijk dat het door nieuwe wetgeving alleen nog mogelijk is om rente toe te rekenen aan complexen in de ruwe gronden die een reëel en stellig ontwikkelperspectief hebben. Tevens is ervoor gekozen om aan verliesgevende complexen geen rente meer toe te rekenen om deze verliezen niet op te laten lopen. Gevolg is wel dat er minder rentelasten door de bouwgrondexploitaties gedragen worden, en daarmee ten laste komen van de algemene middelen.

8 Side : 8 Zorg dragen voor een toereikend, duurzaam, kwalitatief goed en op de behoefte afgestemd woningaanbod. -/ Wijziging Geen De lagere toe te rekenen rente ten laste te laten komen van het begrotingssaldo 15. Uitvoeringskosten riolering Op het gebied van plankosten, beleid en onderzoek GRP verwacht het college dit jaar minder uit te geven dan begroot. Aangezien meer- en minderkosten opgevangen worden via een egalisatiereserve komt het grootste deel van de onderuitputting ten gunste van de reserve. Alleen het deel voor beleidskosten, wat niet toerekenbaar is, komt ten gunste van de algemene middelen. Het op een adequate manier ontdoen van afvalwater en het beperken van wateroverlast Wijziging Geen -/ van de onderuitputting ten gunste brengen aan de egalisatiereserve riolering ten gunste brengen aan het begrotingssaldo. 16. Uitvoeringskosten afval Er is lang door de producenten en overheid gediscussieerd over de vergoeding voor het nascheiden van de kunststoffen. Het was daardoor niet te voorzien wat de kosten en vergoedingen in het jaar 2013 zouden worden. Per 29 november 2012 is besloten dat de gemeente verantwoordelijk is voor de gehele kunststof verwerkingsketen. Hierdoor is de vergoeding per ton kunststoffen verhoogd van 417 per ton naar 901,33 per ton. De inzamelkosten zijn gestegen van 350 naar 834,33. De begrote bedragen staan daarmee zowel aan de batenkant als de lastenkant te laag in de begroting. Een duurzame en efficiënt inzameling en verwerking Wijziging Geen De inzameling van kunststoffen staat nu budgetneutraal in de begroting. Door de aangepaste tarieven halen we meer aan inkomsten op, terwijl we meer kosten maken. Het college stelt voor om beide budgetten aan te passen en het saldo te storten in de egalisatiereserve reiniging.

9 Side : 9 Recapitulatie begrotingssaldo Begrotingssaldo voor wijziging Mutaties: 1. algemene uitkering renteontwikkeling verzekering wethouderspensioenen lagere inkomsten secretarieleges bezwaarschriften OZB openbare verlichting rente bouwgrondexploitatie uitvoeringskosten riolering Begrotingssaldo na wijziging Maatskiplik(e) effekt(en): De organisatie in staat stellen uitvoering te geven aan nieuw en versterking van bestaand gemeentelijk beleid. Finânsjes: De begrotingswijzigingen hebben geen budgettair neutraal karakter en vergen daarmee toevoeging of inzet van extra financiële middelen. De wijzigingen hebben betrekking op meerdere programma s en eisen daarom de besluitvorming door de raad en/of betreffen mutaties in de reserves, waarover de gemeenteraad beslist. In onderstaande tabel treft u de wijzigingen per programma aan en de gevolgen voor reserves aan.

10 Side : 10 Wijzigingen * Programma's AD Totaal Lasten: Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Baten: Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Punt Toevoeging aan reserves (last): Punt Punt Punt Punt

11 Side : 11 De programmatotalen staan op het overzicht 'Begrotingswijzigingen Raad'. In de onderstaande twee tabellen de reservespecifieke wijzigingen. Meerjarig verloop reserve Wmo Stand op 1 januari Toevoeging * Onttrekking Stand na wijziging * Inclusief eerdere toevoeging van Reserve financiering afschrijvingslasten a.g.v. urgente renovatie slechte sportvelden (nieuw) Stand op 1 januari Toevoeging Nog te Nog te Onttrekking bepalen bepalen Stand na wijziging Meerjarig verloop reserve tariefegalisatie riolering Stand op 1 januari Toevoeging * Onttrekking Stand na wijziging * inclusief eerdere toevoeging van Meerjarig verloop reserve tariefegalisatie reiniging Stand op 1 januari Toevoeging Onttrekking Stand na wijziging De programmatotalen staan in het overzicht 'Begrotingswijzigingen Raad'.

12 Side : 12 Boargerpartisipaasje: Niet van toepassing. Buitenpost, 6 december 2013 het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, secretaris, E.H.C. van der Laan burgemeester, G. Gerbrandy

13 Riedsbeslút De raad van de gemeente Achtkarspelen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 6 december 2013, punt nr.: 5; Beslút: De begroting te wijzigen conform bijgaande voorstellen. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Achtkarspelen van 12 december De griffier, De voorzitter, mr. R. van der Heide G. Gerbrandy

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college. Riedsútstel Ried : 16 april 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 3 april 2014 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : T.A. Rijpkema Taheakke : -

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs Riedsútstel Ried : 12 september 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 29 augustus 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. D. Verbeek

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren.

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren. Riedsútstel Ried : 14 februari 2013 Status : Besluitvormend Agindapunt : 6 Eardere behandeling : Informerend: 10 januari 2013 Opiniërend: 24 januari 2013 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : Mw. R. Schievink-de

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen. Riedsútstel Ried : 26 maart 2015 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Opiniërend dd. 19 maart 2015 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Gerda Postma Amtner : W. Kobus Taheakke : Nota

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Riedsútstel. Op besjen : -

Riedsútstel. Op besjen : - Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : E. van der Zwaag Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen Riedsútstel Ried : Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. R. Schievink-de Boer Taheakke : Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen.

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen. Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 27 november 2014 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : C. Dijkstra

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013 Riedsútstel Ried : 11 oktober 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Bijlage 1 TB-M1 - PvdA motie overhead Bijlage 2 TB-M2 - PvdA motie

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd.

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd. Riedsútstel Ried : 11 september 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 28 augustus 2014 Agindapunt : 12 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : Mw. A. Detmar Taheakke

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink Raadsvoordracht Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012 Datum: 6 november 2012 Steller: Portefeuillehouder: Perry van den Blink A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen.

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : 3 oktober 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 19 september 2013 Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : mw. H. Bouma Taheakke

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân.

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân. Riedsútstel Ried : 6 juni 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 23 mei 2013 Agindapunt : 13 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : W. Kobus en R. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 11 september 2012 Steller : A.F.M.E. Marinus Telefoonnummer: (0343) 565910 E-mailadres : Adrie.marinus@heuvelrug.nl Onderwerp : 4e Bestuurlijk Financiële rapportage

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Underwerp Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, begroting 2013 Caparis NV en begrotingswijziging uitvoering Sociale Werkvoorziening Achtkarspelen

Underwerp Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, begroting 2013 Caparis NV en begrotingswijziging uitvoering Sociale Werkvoorziening Achtkarspelen Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 14 maart 2013 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 2 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. R. Schievink-de Boer / dhr. G. Nawijn / dhr. R. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012 Riedsútstel Ried : 6 september 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : mw. M. Bakker Taheakke : Bijlage 1 Verordening Maatschappelijke ondersteuning Bijlage 2

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de

Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van de begroting 2018 waarin de mutaties zijn verwerkt van de Raadsvoorstel Zaaknummer: 2018-009925 Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Datum voorstel Datum raadsvergadering 21 augustus 2018 9 oktober 2018 Aan de raad, Voorstel In te stemmen met de 10e wijziging van

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeentelijke bijdrage kunstgrasveld en gedeeltelijke privatisering Bunnik 73

Raadsvergadering. Onderwerp Gemeentelijke bijdrage kunstgrasveld en gedeeltelijke privatisering Bunnik 73 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 09-10-2014 14-090 Onderwerp Gemeentelijke bijdrage kunstgrasveld en gedeeltelijke privatisering Bunnik 73 Aan de raad, Onderwerp Gemeentelijke bijdrage kunstgrasveld

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân Riedsútstel Ried : 31 mei 2018 Agindapunt : 9 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : 6 - Sociaal Domein Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Dhr. J. Stellinga Amtner : Mevr. H. Dekker Taheakke

Nadere informatie

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen.

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Meerdere programma s Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy, mw G. Postma Amtner : mr. drs. E.H.C. van der Laan

Nadere informatie

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018

20 september Begrotingswijziging 20 september 2018 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 20 september 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging 20 september 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. In te stemmen met de voorgestelde wijzigingen

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011 NOTA VOOR DE RAAD Datum: 15 mei 2012 Nummer raadsnota: BI.0120051 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2011 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport

Nadere informatie

raadsvoorstel Aan de raad,

raadsvoorstel Aan de raad, raadsvoorstel Agendapunt 2016, nr Te behandelen door wethouder Te Gronde onderwerp Aan de raad, Inleiding Gedurende een begrotingsjaar doen zich situaties voor die niet zijn/niet konden worden voorzien

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

2 februari Begrotingswijziging

2 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 2 februari 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. Het subsidieplafond

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015.

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Z68122 Jan Franx Vaststelling Jaarstukken 2015 gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en bestemming van het resultaat 2015 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening.

Verzoekt het college: te onderzoeken of vrijstelling van OZB voor Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI) kan worden opgenomen in de verordening. Datum: 16 juni 2015 Onderwerp: uitvoering motie ANBI Bijlage 1: de motie Bijlage 2: het raadsvoorstel Bijlage 3: antwoorden op de gestelde vragen nav informatie carrousel Inleiding; De gemeenteraad heeft

Nadere informatie

w gemeente QoSterhOUt

w gemeente QoSterhOUt O O ca o c Ui WW gemeente QoSterhOUt BI.0110035 -O OTA VOOR DE RAAD Datum: 20mei 2011 ummer raadsnota: BI.011II035 Ondererp: Jaarverslag en jaarrekening 2010 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Programmarekening

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018

Riedsútstel. Underwerp Duurzaamheidsbeleid 2014-2018 Riedsútstel Ried : 22 januari 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 6 november 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. R.M.A. van Sonsbeek

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 24-06-2014. Michel Tromp

Bestuursrapportage 2014 24-06-2014. Michel Tromp Bestuursrapportage 2014 24-06-2014 Michel Tromp Agenda 1. Opzet 2. Realisatie beleid en voortgang projecten 3. Nieuwe ontwikkelingen 4. Financiële ontwikkelingen 5. Risico s 1. Opzet Opzet - Waarom? Tussentijds

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Herschikking van de reserves Agendering x Commissie Bestuurlijk Domein x Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen

HJAM Hendriks en FWT Jetten. Telefoonnummer: Managementrapportage Begrotingswijzigingen Raadsvergadering 13 december 2016 Volgnummer 116-2016 Onderwerp Programmanummer Alle programma's Registratienummer 2016-36907 Collegevergadering 15-11-2016 Portefeuillehouder Organisatieonderdeel Wethouder

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6

Inhoudsopgave. Aanbieding 3. Programma 1. Burger en Bestuur 4. Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5. Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Inhoudsopgave Aanbieding 3 Programma 1. Burger en Bestuur 4 Programma 2. Openbare orde en Veiligheid 5 Programma 6. Sport recreatie en landschap 6 Programma 7. Maatschappelijke ondersteuning 7 Programma

Nadere informatie

Voorgestelde wijzigingen begroting (December)

Voorgestelde wijzigingen begroting (December) Voorgestelde wijzigingen begroting (December) LASTEN Naam raming 1 Dienstverlening en Veiligheid 6.140.30 Uitvoering Bijzondere wetten 7.5000 doorberekende kosten VTH 52.598 59.430 6.832 Op basis van de

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Uitkomsten inspecties voetbal- en korfbalterreinen

Riedsútstel. Underwerp Uitkomsten inspecties voetbal- en korfbalterreinen Riedsútstel Ried : 25 juni 2015 Agindapunt : 7 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Informatiecarrousel d.d. 18 juni 2015 Portefúljehâlder : M.

Nadere informatie

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting

Haarlem, 23 augustus 2011. Onderwerp: Begroting 2012. Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting Haarlem, 23 augustus 2011 2011 77 Onderwerp: Begroting 2012 Bijlagen: ontwerpbesluit, begroting 1 Inleiding De voor u liggende begroting 2012-2015 is de eerste begroting van het nieuwe college na de verkiezingen

Nadere informatie

22 september Begrotingswijziging

22 september Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 22 september 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok) Vergadering: 7 februari 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 december 2014 Agindapunt : 18 Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : mw. C. Zondag Taheakke

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0075 Rv. nr.: 12.0075 B en W-besluit d.d.: 19-6-2012 B en W-besluit nr.: 12.0638 Naam programma: Algemene dekkingsmiddelen Onderwerp: Begrotingswijziging naar aanleiding van de werkbegroting

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal

Meerjarenbegroting Gemeentefinanciën Bloemendaal Meerjarenbegroting 2019-2022 1 Belangrijke data: 25 september 2018 vastgesteld in college 11 oktober 2018 informatiebijeenkomst (beeldvormend - technisch) 16, 17 en 18 oktober 2018 commissiebehandeling

Nadere informatie

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN R1 9111001 Algemene Reserve Algemene buffer voor de exploitatie en voor de opvang van (negatieve) rekeningssaldi. Rekeningsvoordelen. In de afgelopen jaren is het rekeningsresultaat toegevoegd /onttrokken.

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding voorstel aan de raad onderwerp Kadernota 2015 samenvatting De Kadernota 2015 vormt de opzet voor het opstellen van de Begroting 2015 en de Meerjarenraming 2016-2018 en heeft vooral een globaal financieeltechnisch

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire

Samenvatting Voorjaarsnota - decembercirculaire Memo meicirculaire 2016 De laatste bijstelling van de algemene uitkering heeft plaatsgevonden in de Voorjaarsnota 2016 op basis van de decembercirculaire 2015 en de meest actuele gegevens eenheden verdeelmaatstaven

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders

Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Bestuursdienst / advies aan Burgemeester en Wethouders Reg.nr: BW17-0200 Casenr.:CBB170194 Sector/afd.:Regie & Ontwikkeling / Regie & Ontwikkeling 1 Steller/tel/e-mail: I. Harmsen / 5271 / i.harmsen@heerhugowaard.nl

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad.

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad. Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 10 oktober 2013 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 3 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : J.W.J. de Vreeze Taheakke : Bijlage 1 - Verordening precariobelasting

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 4

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 4 Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Instemmen met het vormen van een bestemmingsreserve voor de 3 transities (Wmo,Jeugd en Participatiewet) Soort: Besluitvormend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Aanvullende akoestische voorzieningen Sporthal de

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma F Middelen en Economie BBVnummer: 134653 Raadsvoorstel: 134948 Portefeuillehouder: Bert Euser Onderwerp 2e Tussenrapportage

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0569 B.18.0569 Landgraaf, 28 maart 2018 ONDERWERP: Begroting 2019 ISD BOL PROGRAMMA 7. Sociaal domein Verantwoordelijke portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2013-008473 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Katwijk, 18 februari 2014. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie