als nabestaandenvoorziening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "als nabestaandenvoorziening"

Transcriptie

1 Overlijdensrisicoverzekering als nabestaandenvoorziening Cees de Mooij Initiator van de Nabestaandenplanner, voorheen werkzaam als rayonmanager voor Reaal

2 1 Een achterblijvende echtgenote deelde met mij een aantal ervaringen : Tijdens ziekte voorafgaand aan het overlijden smelt het spaarpotje weg (speciale behandelingen, voedsel, extra vervoerskosten etc etc) Onvoldoende financiële middelen na overlijden van de partner betekent: Afhankelijkheid Verhuizen naar een buurt waarvan je eigenlijk niet wilt dat je kinderen daar opgroeien Sociaal isolement (geen sportclub, geen dagje uit, geen verjaarsfeestjes) Beperking studiemogelijkheden voor de kinderen Zij merkte ten slotte op : De kans dat één van de ouders tijdens met opgroeiende kinderen overlijdt is groter geworden omdat mensen nu later kinderen krijgen. De Parade van Pen Wat wordt uw nabestaandenadvies in 2020? Ik wil dat mijn partner financieel onafhankelijk is na mijn overlijden. Hoeveel mensen zullen daarover nadenken als iedereen in goede gezondheid verkeert? Waarschijnlijk maar weinig. De dood is immers iets voor anderen en voorlopig niet voor mij als gezonde sportieveling. Toch? Bovendien, er bestaat ook nog zoiets als een nabestaandenuitkering vanuit de overheid, is vaak de gedachte. Die loopt gewoon door tot het jongste kind 18 jaar wordt, dus waarom zou je je dan druk maken om een extra nabestaandenvoorziening? Dat is een gedachte die veel voorkomt, zeker in de leeftijdsgroep van 30 tot 40-jarigen. Hoog tijd om in dit artikel eens te belichten wat de advieskansen zijn in de verschillende inkomensgroepen. Ik sta stil bij de overlijdensrisicoverzekering, het nabestaandenadvies en enkele bijzondere groepen in de Parade van Pen. Het gaat om de levens van mensen Beide partners werken en elke minuut is belangrijk. De bakfiets staat op de meest efficiënte plaats geparkeerd. Geen minuut gaat verloren. Als een kind een paar dagen ziek is, betekent dat een enorme ontregeling in het zo nauwkeurig geprogrammeerde leven. Het zou zomaar een situatie kunnen zijn in het leven van één van uw cliënten. Cliënten die altijd maar bezig zijn met het creëren van optimale omstandigheden waarbinnen hun kinderen kansrijk kunnen opgroeien. En waar niet in de minste plaats ook stevig aan de carrière wordt gewerkt. Als dán plotseling één van de partners overlijdt, blijkt het zorgvuldig geprogrammeerde leven een fragiel bouwwerk. Een partner die alleen overblijft, wordt ineens opgeslokt door de dagelijkse huishoudelijke beslommeringen. Voor de dingen die hen voorheen energie gaven, is nu geen tijd meer. En driekwart van de vrouwen heeft onvoldoende inkomen als hun man overlijdt (bron NIPO).

3 2 Wat is een overlijdensrisico - verzekering? Even terug in de geschiedenis. In de middeleeuwen stortten de gildenleden jaarlijks een bedrag in een fonds dat geld uitkeerde aan de nabestaanden van een gildelid. Ouderen betaalden meer dan jongeren omdat zij een grotere kans hadden om te overlijden. De vaststelling van de hoogte van de jaarlijks te storten bedragen was natte vingerwerk. Uiteindelijk was Johan de Wit de initiator om premies op basis van sterftekansen te berekenen. De overlijdensrisicoverzekering zag het levenslicht en de rest is geschiedenis. Tegenwoordig zijn we nog net niet in staat om aan de hand van je bmi-index, drankgebruik en echte leeftijd te berekenen welk uur van welk jaar je laatste zal zijn. Een tijdelijke risicoverzekering keert bij overlijden voor de einddatum een van tevoren overeengekomen éénmalig bedrag uit aan de begunstigde. Kortom, een vrij eenvoudig product. Dat bedrag kan als koopsom worden aangewend om bij een verzekeraar een periodieke uitkering aan te kopen. Waarom bestaat de overlijdensrisicoverzekering? Bestaat een overlijdensrisicoverzekering niet om de kwetsbaarheid van nabestaanden te beperken? Ja, maar door de grote diversiteit aan verzekeringscombinaties die in de vorige eeuw zijn bedacht, is het beeld bij veel consumenten dat levensverzekeringen ingewikkeld zijn. Daardoor gaat de aandacht van adviseurs en consumenten meer naar het middel (lees product) en het eventuele fiscale voordeel dan naar het doel. Tel daarbij op de relatief hoge premies en lage opbrengsten van beleggingsverzekeringen waardoor het logisch is dat uw klanten terughoudend zijn bij het woord levensverzekering. Nabestaandenplan Voor de bewustwording van uw klanten is het nodig om eens uitvoerig stil te staan bij de effecten op het leven van alledag als een van beide partners overlijdt. Want wie brengt de kinderen naar school? Hoe worden zij na schooltijd opgevangen? Wat gebeurt er met de huur of de hypotheek? Hoe ziet de financiële huishouding er uit na overlijden van één van beiden? Het harde gegeven is dat na overlijden van de partner veel mensen in een enorme armoedeval geraken waar zij niet meer uitkomen. Dat is een reden om mensen wakker te schudden. Niet met kille getallen, maar met beelden over hoe het leven van alledag er na het overlijden van de partner uit gaat zien. Immers, de pinpas moet blijven werken zodat de overblijvende partner de handen vrij houdt om dingen te kunnen blijven doen die energie geven. Dat geldt niet alleen voor een gezin, maar ook voor vennoten, maatschappen, enz. De risicoverzekering is er namelijk voor bedacht dat je na overlijden van een key person wel door kunt gaan met het bouwen aan de toekomst van je gezin of bedrijf. Het is onder allerlei omstandigheden belangrijk dat er een plan ligt voor het geval iemand wegvalt.

4 3 Snel zicht op som en premie met Nabestaandenplanner Dan het berekenen van een overlijdensrisicokapitaal. In de praktijk zag ik adviseurs vaak heel nauwkeurig het maandelijkse tekort vaststellen. Het was echter verbazingwekkend hoe gemakkelijk sommigen vervolgens een bijbehorend overlijdensrisicokapitaal berekenden. Vaak werd een ruime lineair dalende risicoverzekering afgesloten. Eén die bij snel overlijden veel te veel uitkeerde en bij overlijden in de laatste tien jaar van de looptijd veel te weinig uitkeerde. De grove benadering van de tweede stap is dus niet in lijn met de zorgvuldigheid van de eerste stap. Ook wanneer een levenslange uitkering na overlijden van de verzekerde voor de einddatum wordt gewenst, maakt de nabestaandenplanner een mooie combinatie van een gelijkblijvende en annuïtair dalende verzekering. In de markt zijn er daarom verzekeringen waarbij beide dekkingen op één polis kunnen - zo worden onnodige poliskosten bepaard. De Nabestaandenplanner geeft in twee pagina s een heldere uitleg over hoe de verzekerde bedragen zijn berekend. Naast de snelle berekening bespaart deze output u ook tijd met betrekking tot uw dossiervorming. de mensen met een inkomen > , dat zijn de reuzen. inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/ archief/2013/2013-parade-van-pen.htm Om hier iets aan te doen, heb ik de Nabestaandenplanner * ontwikkeld die de benodigde risicokapitalen veel nauwkeuriger benadert. De dekkingen die u kunt bieden, zijn daardoor meer op maat en de premies lager. * Zo komt u bij de Nabestaandenplanner: > inloggen als partner (via gebruikerscode/ Wachtwoord of Digitaal paspoort) > Aan de slag > Leven Waar liggen de kansen voor advies? Wat is de parade van Pen en waar liggen de kansen voor advies? Om te weten waar behoefte aan advies is, raad ik u aan om eens de parade van Pen te bekijken. In de parade van Pen wordt de inkomensverdeling binnen Nederland in kaart gebracht door lange parade van dwergen en reuzen. In een optocht van één uur komt de hele bevolking op volgorde van de hoogte van hun inkomen voorbij. In de laatste minuten passeren Uit de parade van Pen blijken er grote inkomensverschillen zijn. En er zijn wellicht minder reuzen dan u had gedacht. Misschien aardig om eens stil te staan bij wat groepen in de parade. Laten we beginnen bij de reuzen.

5 4 Inkomens > (1,8% van de werkenden) Per 1 januari 2015 wordt de pensioenopbouw gemaximeerd tot een pensioengevend salaris van Deze aftoppingsgrens wordt jaarlijks geïndexeerd en geldt bij een fulltime salaris. Dus ook een deel van de parttimers die minder dan verdienen krijgen hiermee te maken. Over de gevolgen voor het ouderdomspensioen (OP) wordt in de eerste instantie vaak wel gesproken: Wat wordt mijn OP? Om het OP-gat boven de ton te repareren zijn al diverse netto-oplossingen in de markt. Mijn verwachting is dat de oplossing voor de reparatie van de nabestaandenvoorziening ook in box 3 zal worden gezocht. Voor vermogenden kunt u daarbij denken aan het aankopen van onroerend goed of effecten, zodat het nabestaandeninkomen kan bestaan uit huurpenningen en dividenden. In mijn optiek zal ook de aloude erfrente met discontoclausule een mooie verzekeringsoplossing kunnen zijn. Door de zeer lage tarieven voor kale overlijdensrisicoverzekeringen zie ik een nieuwe toekomst voor deze oplossing. Nu al, nu de aftopping nog op ligt. Maar helemaal als de aanbeveling van de commissie Dijkhuizen wordt gevolgd, waarbij het maximale pensioeninkomen op wordt afgetopt. De groep die extra nabestaandenpensioen in box 3 moet gaan regelen, wordt dan plotseling vijf keer zo groot. * Houdt u er wel rekening mee dat de contante waarde van de mogelijk aan te kopen periodieke uitkering onder de vermogensrendementsheffing valt. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat in cao s en individuele arbeidsovereenkomsten wordt aangehaakt bij de fiscale maxima. Nu is dat nog lang niet altijd het geval. Voorbeeld Ik hou het in het rekenvoorbeeld nog maar bij de gevolgen van aftopping boven de ton. Een eenvoudig voorbeeld : Man 40, vrouw 38 Inkomen opbouw gedurende 30 jaar Oorspronkelijke pensioenregeling voor wat betreft nabestaandenpensioen Nu: 70% x {2,15% x 30 jaar x ( / )} =/= Straks: 70% x { 1,875% x 30 jaar x ( / )} =/= We zien dus dat het nabestaandenpensioen dat ten opzichte van de oude normen toch al onvoldoende was in ons voorbeeld nog eens bijna halveert. Het tekort bedraagt dus levenslang / =/= is 2.297,50 per maand. Met de Nabestaandenplanner is nu snel te berekenen hoe groot de te verzekeren overlijdensrisico kapitalen moeten zijn om bij overlijden voor de 67ste jarige leeftijd dit maandbedrag levenslang op basis van 2% rekenrente aan te kopen. Met de Nabestaandenplanner berekent u in een handomdraai dat daar gelijkblijvend en % annuïtair dalend voor nodig is. Voorts ziet u direct dat de totaalpremie hiervoor 77,71 per maand bedraagt.

6 5 Advies Selecteer alvast de reuzen van meer dan 8 meter uit uw bestand en wijs hen op de komende gevolgen. MKB-ers die na circa 56 minuten voorbij komen (dus vanaf inkomen) en ooit dachten te stoppen op 55 jarige leeftijd Als ik 15 jaar geleden tijdens presentaties aan DGA s en IB-ondernemers vroeg wanneer zij dachten te stoppen dan was 55 een veel gehoorde leeftijd. Het bedrijf zou voldoende opbrengen en onderweg zou nog wat onroerend goed worden gekocht, dus die 55 is haalbaar, was de gedachte. Nu blijkt dat veel ondernemers moeten doorgaan omdat het anders uitpakt. Na het 55 ste levensjaar wordt dubbelhard gewerkt om het ultieme doel alsnog te bereiken. Heel vervelend als de ondernemer in die periode overlijdt. Zijn partner, wiens kansen op de arbeidsmarkt niet erg groot meer zijn, heeft het nakijken. De balans: Een man die zij nooit zag, en nooit meer zal zien. En bovendien een armoedeval. Jonge ondernemers zien dit ook in, waardoor zij meer behoefte hebben aan nabestaandenadvies dan vroeger. Advies Selecteer de MKB-ers in uw bestand die u na 56 minuten in de parade van Pen langs ziet langskomen, en vraag hen naar voorbeelden uit hun omgeving die eerder dachten te kunnen stoppen. * Houdt u er wel rekening mee dat de contante waarde van de mogelijk aan te kopen periodieke uitkering onder de vermogensrendementsheffing valt. Voorbeeld Man 40, vrouw 38, geen kinderen. Man heeft winst uit onderneming, er is geen pensioenregeling. Er komt geen ANW uitkering omdat het inkomen van de vrouw meer is dan per maand. Gewenste nabestaandenuitkering tot 67 jarige leeftijd man: 70% x 70% x =/= : 12 =/= per maand. Met de Nabestaandenplanner berekent u snel dat, uitgaande van 2% rekenrente een 6% annuïtair dalend bedrag bij vooroverlijden benodigd is van de maandpremie bedraagt 38.

7 7 Tip Schenk ook even aandacht aan de jobhoppers en klanten in de 56ste minuut die na echtscheiding een nieuwe partner hebben en daardoor een zeer laag nabestaandenpensioen hebben. De dwergen in de Parade van Pen Bij de dwergen zitten veel huurders. Veel verhuurders stellen hun streefhuurbeleid naar boven bij, mede als gevolg van de verhuurheffing. Er zijn veel huurders die ook na het overlijden van de partners net geen huursubsidie krijgen. Daarom zou je met de nabestaandenplanner uitgaand van een vast maandelijks bedrag, het bijbehorende risicokapitaal kunnen berekenen. Conclusie In 2020 zal de overheid met reuzenstappen zijn teruggetreden. Een plotselinge gebeurtenis zoals overlijden zal heel veel partners in een andere wereld doen terugvallen. Daarbij zullen geldzorgen de ontwikkeling van kinderen behoorlijk beperken en de ontplooiing van de overblijvende ouder stil doen staan in een wereld die razendsnel doorgaat. Een goede inventarisatie van de inkomsten en uitgaven zoals die er na (vroeg) overlijden in de toekomst zullen zijn - met de Nabestaandenplanner - is echt noodzaak. Vervolgens zal in veel gevallen blijken dat de overlijdensrisicoverzekering in 2020 een primaire levensbehoefte is. Veel succes met uw parade van Pen!

Vormen van levensverzekering. Een overzicht

Vormen van levensverzekering. Een overzicht Vormen van levensverzekering Een overzicht 1 In deze special worden diverse aspecten van verzekeringen besproken. In dit artikel geven we een algemeen overzicht van verzekeringsvormen uit heden en verleden.

Nadere informatie

Vormen van levensverzekering

Vormen van levensverzekering Vormen van levensverzekering In deze special worden diverse aspecten van verzekeringen besproken. In dit artikel geven we een algemeen overzicht van verzekeringsvormen uit heden en verleden. Levensverzekeringen

Nadere informatie

AEGON OverlijdensRisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden

AEGON OverlijdensRisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden AEGON OverlijdensRisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden De zekerheid dat de zorg voor uw nabestaanden goed is geregeld Even stilstaan bij iets waar u niet graag aan denkt U denkt er niet graag over

Nadere informatie

Erfrente verdient nieuwe kans. Petra van der Ham - den Haan Productspecialist Leven bij Reaal

Erfrente verdient nieuwe kans. Petra van der Ham - den Haan Productspecialist Leven bij Reaal Erfrente verdient nieuwe kans Petra van der Ham - den Haan Productspecialist Leven bij Reaal 1 Een blik in onze verzekeringsportefeuille leert ons al snel dat de erfrente vroeger voornamelijk als aanvullende

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen blijven

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering Wat is De Reaal Overlijdensrisicoverzekering geeft recht op een eenmalige uitkering als een door jou aangegeven persoon overlijdt. Deze persoon noemen wij een verzekerde. Je

Nadere informatie

Nabestaandenvoorzieningen

Nabestaandenvoorzieningen Algemene informatie Nabestaandenvoorzieningen VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN De productvormen Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Nadere informatie

DE NATIONALE HYPOTHEEKPAS OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING GEGARANDEERD DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND!

DE NATIONALE HYPOTHEEKPAS OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING GEGARANDEERD DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND! DE NATIONALE HYPOTHEEKPAS OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING GEGARANDEERD DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND! NATIONALE HYPOTHEEKPAS OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING Wie wil het niet... zorgeloos genieten van het leven.

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij midden in het leven Uw lijfrente komt vrij De mogelijkheden Inhoud 5 6 7 8 9 11 16 17 Uw lijfrente komt vrij Uitstellen, verzamelen en kiezen Met pensioen Lijfrenten, welke uitkeringen zijn mogelijk?

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL. Vult u onderstaande vragen nauwkeurig in. ALGEMEEN - DOEL

UW KLANTPROFIEL. Vult u onderstaande vragen nauwkeurig in. ALGEMEEN - DOEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK

KLANTPROFIEL VOOR DHR. HYPOTHEEK UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers

Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers collectieve NABESTAANDENVERZEKERING Informatie voor de ondernemer Nabestaandenverzekering Collectief voor zelfstandig ondernemers Uitkering(en) voor uw achterblijvende partner Nabestaandenverzekering Collectief

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisico Voor een lage premie zorgt u voor een financiële opvang voor uw nabestaanden. Je partner verliezen, zelf overlijden. Dat zijn nu eenmaal dingen in het leven

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK

KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL VOOR EEN ORIËNTATIE GESPREK Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis,

Nadere informatie

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig.

Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Uw Klantprofiel Binnenkort hebt u een afspraak met één van onze adviseurs. Om u goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van u nodig. Waarom een Klantprofiel? Het Klantprofiel heeft als doel

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen

KLANTPROFIEL VOOR 2 personen UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig.

Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. het klantprofiel Binnenkort heb je een afspraak met één van onze adviseurs. Om je goed van dienst te kunnen zijn, hebben wij informatie van je nodig. Waarom een klantprofiel? Het klantprofiel heeft als

Nadere informatie

1 UW HUIDIGE SITUATIE

1 UW HUIDIGE SITUATIE 1 UW HUIDIGE SITUATIE Uw huidige, financiële situatie is het startpunt van een advies. Door een goede inventarisatie van uw huidige situatie krijgen wij inzicht in uw huidige, getroffen voorzieningen.

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime volgens het oud regime DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het oud regime UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrente komt binnenkort vrij. Het is waarschijnlijk een tijd

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering. Productoverzicht

Overlijdensrisicoverzekering. Productoverzicht Overlijdensrisicoverzekering Productoverzicht Productoverzicht Met de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden biedt u uw nabestaanden zekerheid van een vooraf afgesproken bedrag als u overlijdt.

Nadere informatie

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden

Vergelijk uw. overlijdensrisicoverzekering. Nieuw Voor leden en niet-leden Vergelijk uw overlijdensrisicoverzekering Echt onafhankelijk vergelijken en eenvoudig afsluiten! Vergelijk en bespaar tot honderden euro s premie per jaar! Nieuw Voor leden en niet-leden Bespaar tot honderden

Nadere informatie

Vragenlijst Particulieren

Vragenlijst Particulieren Vragenlijst Particulieren Naam cliënt Plaats Datum : : : In het kader van de Wet Financiële Dienstverlening (WFD) worden in dit document diverse vragen gesteld ter bepaling van het Klantprofiel van de

Nadere informatie

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR.

KLANTPROFIEL VOOR DHR. EN MEVR. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING VAAK VERGETEN VRAGEN TOP 10 EN ALLES WAT U MOET WETEN OVER EEN OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING Natuurlijk hoopt u dat u nog lang gezond blijft en dat u oud mag worden. Maar helaas is dit niet voor iedereen

Nadere informatie

Voogdijverzekering. De beste financiële zorg voor uw kind(eren).

Voogdijverzekering. De beste financiële zorg voor uw kind(eren). Voogdijverzekering Voogdijverzekering De beste financiële zorg voor uw kind(eren). Heeft u al iets geregeld voor uw kinderen als u en uw partner iets overkomt? Met de Proteq Voogdijverzekering stelt u

Nadere informatie

TAF Nabestaandenverzekering

TAF Nabestaandenverzekering TAF Nabestaandenverzekering Financiële zorg voor nabestaanden Met de TAF Nabestaandenverzekering bent u verzekerd van een inkomen als uw partner overlijdt. Zo voorkomt u dat u in de financiële problemen

Nadere informatie

Inventarisatieformulier klantprofiel

Inventarisatieformulier klantprofiel Inventarisatieformulier klantprofiel Bestemd voor: Samengesteld door: Datum: Inventarisatieformulier Klantprofiel, datum 24-10-2007, pagina 1 Algemene gegevens cliënt Naam: Voorvoegsel(s): Roepnaam: Voorletters:

Nadere informatie

NAAM: UW KLANTPROFIEL. Assurantie Administratie Belastingzaken Financieringen Hypotheken

NAAM: UW KLANTPROFIEL. Assurantie Administratie Belastingzaken Financieringen Hypotheken NAAM: UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Vragenlijst. Naam cliënt : Datum afspraak: Inkomen

Vragenlijst. Naam cliënt : Datum afspraak: Inkomen Naam cliënt : Datum afspraak: Vragenlijst Inkomen Verwacht u de komende 2 5 jaar wijzigingen in uw inkomenssituatie door bijv. gezinsuitbreiding, functieverbetering, indiensttreding bij een andere werkgever

Nadere informatie

financiële dienstverlening

financiële dienstverlening Algemene gegevens cliënt Algemene gegevens partner Naam : Naam : Geboortedatum : Geboortedatum : Algemene Kennis en Ervaring 1. Wat weet u van hypotheken? 2. Wat weet u van beleggingsproducten? 3. Wat

Nadere informatie

Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering

Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de overlijdensrisicoverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering?

Nadere informatie

SAMEN VERDER! Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen

SAMEN VERDER! Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement van 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers

Nadere informatie

Oefenvragen Leven dag 3

Oefenvragen Leven dag 3 Oefenvragen Leven dag 3 1. Bea Triks (25 jaar) heeft een bruto inkomen van 40.000,- per jaar. Zij neemt deel aan de levensloopregeling. Haar levensloopsaldo bedraagt begin dit jaar 12.000,-. Welk bedrag

Nadere informatie

laat u uw gezin goed achter Life Care Overlijdensrisicoverzekering van BNP Paribas Cardif

laat u uw gezin goed achter Life Care Overlijdensrisicoverzekering van BNP Paribas Cardif Met de Life Care Overlijdensrisicoverzekering laat u uw gezin goed achter Life Care Overlijdensrisicoverzekering van BNP Paribas Cardif Inhoudsopgave Waarom een Life Care Overlijdensrisicoverzekering?

Nadere informatie

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL

UW KLANTPROFIEL KLANTPROFIEL UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis van uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis van uw kennis van, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Productwijzer Erfrente

Productwijzer Erfrente Erfrente Productwijzer Erfrente Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de erfrente. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de premie en wat

Nadere informatie

Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid. Zorg voor uw nabestaanden

Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid. Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid Zorg voor uw nabestaanden Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen

Nadere informatie

Genieten van het leven met T@F Leven

Genieten van het leven met T@F Leven Genieten van het leven met T@F Leven Wie wil het niet zorgeloos genieten van het leven. Dat hebben we gelukkig voor een groot deel zelf in de hand. Maar we weten ook dat er in ons leven vroeg of laat minder

Nadere informatie

Uitvaartverzekering. verzekerd van een verzorgde uitvaart

Uitvaartverzekering. verzekerd van een verzorgde uitvaart Uitvaartverzekering verzekerd van een verzorgde uitvaart inhoud Waarom een uitvaartverzekering? 3 Wat kost een uitvaart eigenlijk? 3 De DELA Uitvaartverzekering 3 De voordelen van de DELA Uitvaartverzekering

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2005 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

Verzekeringen. 4.1 Cordares als verzekeringsmaatschappij. 4.2 De verzuimverzekeringen. van Cordares 31. 4.3 De inkomensverzekeringen

Verzekeringen. 4.1 Cordares als verzekeringsmaatschappij. 4.2 De verzuimverzekeringen. van Cordares 31. 4.3 De inkomensverzekeringen 4 Verzekeringen 4.1 Cordares als verzekeringsmaatschappij 30 4.2 De verzuimverzekeringen van Cordares 30 4.3 De inkomensverzekeringen van Cordares 31 4.4 Distributie 32 Verzekeringen 29 Jaarboek 2008 Verzekeringen

Nadere informatie

Pensioen; voor jong en oud! Voor een goed pensioen moet je zelf iets doen!

Pensioen; voor jong en oud! Voor een goed pensioen moet je zelf iets doen! Pensioen; voor jong en oud! Voor een goed pensioen moet je zelf iets doen! Moet ik iets doen voor een goed pensioen? Pensioen is voor toch voor later? Tot wanneer moet ik eigenlijk werken? Heb ik dan genoeg

Nadere informatie

Vragen formulier Klanten Profiel

Vragen formulier Klanten Profiel Vragen formulier Klanten Profiel U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Om tot een advies te komen voor een complex product zijn klantgegevens

Nadere informatie

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL

Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Bijlage A. UW KLANTPROFIEL Een financieel advies wordt niet alleen uitgebracht op basis uw huidige financiële situatie en wensen en doelstellingen, maar ook op basis uw kennis, ervaring met en risicobereidheid

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland December 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Generali Overlijdensrisicoverzekering. Financiële oplossingen voor uw nabestaanden, zakelijke partner en onderneming

Generali Overlijdensrisicoverzekering. Financiële oplossingen voor uw nabestaanden, zakelijke partner en onderneming Generali Overlijdensrisicoverzekering Generali Overlijdensrisicoverzekering Financiële oplossingen voor uw nabestaanden, zakelijke partner en onderneming F l e x i b i l i t e i t en zekerheid v o o r

Nadere informatie

Productwijzer Erfrente

Productwijzer Erfrente Productwijzer Erfrente Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de erfrente. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de premie en wat doet de

Nadere informatie

ADVISEURS IN ZEKERHEID

ADVISEURS IN ZEKERHEID Van: Assurantiën Financieringen Hypotheken Pensioenen Bankzaken Inventarisatieformulier klantprofiel Samengesteld door: Van den Hoven Assurantiën Pagina 1 van 9 ADVISEURS I ZEKERHEID Algemene gegevens

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

Productwijzer Kapitaalverzekering

Productwijzer Kapitaalverzekering productwijzers levensverzekeringen, Algemene Ledenvergadering d.d. 18 juni 2008 Productwijzer Kapitaalverzekering In deze productwijzer vindt u belangrijke algemene informatie over de kapitaalverzekering.

Nadere informatie

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat?

Klantprofiel. Waaruit blijkt dat? Klantprofiel Wat is uw burgerlijke staat? o Alleenstaand o Gehuwd(gemeenschap van goederen) o Gehuwd(huwelijkse voorwaarden) o Samenwonend met samenlevingscontract o Samenwonend zonder samenlevingscontract

Nadere informatie

KLANTPROFIELFORMULIER INZAKE CONSUMPTIEF KREDIET CLIENT

KLANTPROFIELFORMULIER INZAKE CONSUMPTIEF KREDIET CLIENT KLANTPROFIELFORMULIER INZAKE CONSUMPTIEF KREDIET CLIENT Inventarisatie / algemeen 1. Beschikt u over spaartegoeden, effecten- of aandelenportefeuilles Ja, de omvang daarvan is minder dan 1.000. Ja, de

Nadere informatie

UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011

UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011 UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011 ONZE REFERENTIE: UPO0000035929 Stand per 01.01.2011 Productnaam PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden AEGON OverlijdensRisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan alles goed geregeld voor uw nabestaanden? Uw partner en kinderen kunnen anders voor onverwachte uitgaven komen

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

MKB GarantiePlusPensioen

MKB GarantiePlusPensioen MKB GarantiePlusPensioen Het zekerheidbiedend pensioen voor uw medewerkers MKB GarantiePlusPensioen Zekerheid voor uw personeel Gegarandeerd kapitaal op de pensioendatum Partner- en wezenpensioen als periodieke

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN?

DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT KUNT U DOEN? n Laten uitkeren via een UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrentekapitaal komt binnenkort vrij. Weet u al wat u met het geld

Nadere informatie

Generali Overlijdensrisicoverzekering. Voor particulieren. Financiële oplossingen voor uw nabestaanden

Generali Overlijdensrisicoverzekering. Voor particulieren. Financiële oplossingen voor uw nabestaanden Generali Overlijdensrisicoverzekering Generali Overlijdensrisicoverzekering Voor particulieren Financiële oplossingen voor uw nabestaanden F l e x i b i l i t e i t en zekerheid v o o r u en uw naasten

Nadere informatie

DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE. Productinformatie

DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE. Productinformatie DE VASTE LASTEN AOV VAN DE AMERSFOORTSE Productinformatie WAT U EERST MOET WETEN Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u nog maar voor een deel of zelfs helemaal niet meer werken. Dat kan grote gevolgen hebben

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor een lijfrenteverzekering of een andere inkomensvoorziening

Als u premies betaalt voor een lijfrenteverzekering of een andere inkomensvoorziening 2 7 Betaalt u premies voor een of andere en? Dan kan het zijn dat u de premies mag aftrekken van uw inkomen. In deze brochure leest u meer over de aftrekmogelijkheden en waarmee u rekening moet houden

Nadere informatie

NP Aanvullingsplan. Financiële zekerheid voor uw nabestaanden

NP Aanvullingsplan. Financiële zekerheid voor uw nabestaanden NP Aanvullingsplan Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Geen leuke gedachte maar wat gebeurt er als u overlijdt? Studerende kinderen, uitstapjes of een nieuwe auto. Blijft dat allemaal mogelijk als

Nadere informatie

REAAL Orv OOK voor HUURDERS

REAAL Orv OOK voor HUURDERS Klik op de naam van de cursus voor REAAL Orv OOK voor HUURDERS 9 Wft VOLMACHT TRANSPORT ALGEMEEN Deze opleiding behandelt alle verzekeringsmogelijkheden op transportgebied, de verschillende gevaarsobjecten,

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan

Pensioen Continu Plan Pensioen Continu Plan Een nettolijfrente oplossing Voor werknemers met een salaris boven 100.000 Per 1 januari 2015 gelden er belangrijke nieuwe regels voor pensioen. Hierdoor bouwen veel werknemers minder

Nadere informatie

Aegon Overlijdensrisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden

Aegon Overlijdensrisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen blijven

Nadere informatie

Productwijzer Overlijdensrisicoverzekering

Productwijzer Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering Productwijzer Overlijdensrisicoverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de overlijdensrisicoverzekering. Welke

Nadere informatie

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee.

Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid Je leeft, je verandert. Loyalis verandert met je mee. Stel, u wordt ziek. Dat klinkt niet prettig, maar het kán zomaar gebeuren. Een ziekte hebben we immers

Nadere informatie

Direct ingaande garantielijfrente

Direct ingaande garantielijfrente Direct ingaande garantielijfrente Direct ingaande garantielijfrente Wat is de Direct ingaande garantielijfrente? De Direct ingaande lijfrente is een lijfrenteverzekering waarmee u zorgt voor een vaste

Nadere informatie

ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING. Financiële zekerheid op maat bij overlijden

ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING. Financiële zekerheid op maat bij overlijden ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING Financiële zekerheid op maat bij overlijden ALLIANZ OVERLIJDENSRISICO- VERZEKERING Financiële zekerheid op maat bij overlijden Zorgeloos leven en wonen, met een goed

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Klantprofiel (deel B)

Klantprofiel (deel B) Klantprofiel (deel B) Persoonlijk, Doordacht & Transparant Klantprofiel (deel B) 1 Inkomenssituatie Verwacht u de komende 2 5 jaar wijzigingen in uw inkomenssituatie door bijv. gezinsuitbreiding, functieverbetering,

Nadere informatie

MKB GarantiePlusPensioen

MKB GarantiePlusPensioen MKB GarantiePlusPensioen Het zekerheidbiedend pensioen voor uw medewerkers MKB GarantiePlusPensioen Zekerheid voor uw personeel Gegarandeerd kapitaal op de pensioendatum Partner- en wezenpensioen als periodieke

Nadere informatie

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten

Hypotheekschuld. Duur 30 jaar. Maandlasten Hypotheekschuld Duur 30 jaar Maandlasten Tijdens de gehele looptijd betaalt u lage maandlasten. U betaalt alleen rente over de lening. Aan het einde van de looptijd blijft de hypotheekschuld bestaan. U

Nadere informatie

Uitvaartverzekering. verzekerd van een verzorgde uitvaart

Uitvaartverzekering. verzekerd van een verzorgde uitvaart Uitvaartverzekering verzekerd van een verzorgde uitvaart inhoud Waarom een uitvaartverzekering? 3 Wat kost een uitvaart eigenlijk? 3 De DELA Uitvaartverzekering 3 De voordelen van de DELA Uitvaartverzekering

Nadere informatie

Productwijzer Kapitaalverzekering

Productwijzer Kapitaalverzekering Productwijzer Kapitaalverzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de kapitaalverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Hoe hoog is de

Nadere informatie

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar.

De ingangsdatum ligt uiterlijk in het jaar waarin u de verhoogde AOW leeftijd bereikt vermeerderd met vijf jaar. Een lijfrenteverzekering 1. Wat voor lijfrenteverzekering heb ik nu? U hebt nu een verzekering waarmee u lijfrentekapitaal opbouwt. U betaalt premie, of een koopsom, of eventueel een extra storting. De

Nadere informatie

Inventarisatieformulier klantprofiel

Inventarisatieformulier klantprofiel Inventarisatieformulier klantprofiel Bestemd voor: de heer Mr Test en mevrouw Test Samengesteld door: J. Borsboom Datum: 27-01-2006 Inventarisatieformulier Klantprofiel, pagina 1 Financiële gegevens Algemene

Nadere informatie

FNV Vrouw Postbus 8576, 1005 AN Amsterdam Tel: 020-5816398 post@fnvvrouw.nl www.fnvvrouw.nl. Minder gaan werken? Of stoppen misschien?

FNV Vrouw Postbus 8576, 1005 AN Amsterdam Tel: 020-5816398 post@fnvvrouw.nl www.fnvvrouw.nl. Minder gaan werken? Of stoppen misschien? FNV Vrouw Postbus 8576, 1005 AN Amsterdam Tel: 020-5816398 post@fnvvrouw.nl www.fnvvrouw.nl Minder gaan werken? Of stoppen misschien? Minder werken. Of stoppen, misschien? Je loopt met het idee rond om

Nadere informatie

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN

VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN VRIJKOMEND OUD REGIME LIJFRENTEKAPITAAL EN WAT U ER ALLEMAAL MEE KUNT DOEN INHOUD Een woord vooraf 3 Wat als uw verzekering de einddatum nadert? 5 Welke belastingregels gelden voor mijn lijfrenteverzekering?

Nadere informatie

Proteq Uitvaartverzekering. Directe uitkering in één keer bij overlijden.

Proteq Uitvaartverzekering. Directe uitkering in één keer bij overlijden. Uitvaartverzekering Proteq Uitvaartverzekering Directe uitkering in één keer bij overlijden. U staat er liever niet bij stil, maar naast veel verdriet kan een overlijden ook financiële problemen met zich

Nadere informatie

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK

OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 1 De waarde van ONAFHANKELIJK Financieel Advies bij een OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING 100% ONAFHANKELIJK 2 Vrij is onafhankelijk Vrij zijn betekent in de kern dat je de mogelijkheid hebt om keuzes te kunnen

Nadere informatie

Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering

Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering Productwijzer Overlijdensrisico- verzekering Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de overlijdensrisicoverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering?

Nadere informatie

Pensioen De veranderingen in 2014 & 2015. Hoe was het en hoe wordt het

Pensioen De veranderingen in 2014 & 2015. Hoe was het en hoe wordt het Pensioen De veranderingen in 2014 & 2015 Hoe was het en hoe wordt het Pensioen? Wat is pensioen Onderdelen van een pensioenregeling Ontwikkelingen afgelopen jaren Huidige problematiek Het UPO (voorbeeld

Nadere informatie

Over ons. Erasmus Leven, wie zijn wij?

Over ons. Erasmus Leven, wie zijn wij? Over ons Over ons 1 Onze werkwijze 2 Digi-e 3 Onze producten 4 Aanvragen en medisch 6 Met dit document maakt u kennis met Erasmus Leven. U leest in het kort wie wij zijn, onze werkwijze, onze producten

Nadere informatie

De uitvaartverzekering. Informatie voor een verstandige keuze. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

De uitvaartverzekering. Informatie voor een verstandige keuze. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen De uitvaartverzekering Informatie voor een verstandige keuze verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Een uitvaartverzekering is niet iets waar u dagelijks mee bezig bent. En dat hoeft gelukkig ook

Nadere informatie

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter

Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter Wie je lief is, laat je niet onverzorgd achter AEGON UitvaartZorg Zorg voor uw nabestaanden Het runnen van een huishouding is een dankbare taak. En dus zorgt u graag voor uw gezin en gaat geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland December 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland

Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Meer informatie over de Compensatieregeling ASR Nederland Juni 2011 Lees deze brochure goed door en bewaar deze bij uw verzekeringspapieren Zie binnenzijde voor Begrippenlijst Wat leest u in deze brochure?

Nadere informatie

JE TIJD ANDERS INDELEN

JE TIJD ANDERS INDELEN Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER. Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag

Pensioen- en inkomensscan. Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER. Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag Pensioen- en inkomensscan Dhr. A. WERKNEMER en Mevr. B. PARTNER Aangeboden door: De Pensioenafdeling M.A. de Frel Hellingweg 98B 2583 WH Den Haag T 070-3383088 info@depensioenafdeling.nl www.depensioenafdeling.nl

Nadere informatie

Algemene informatie oudedagvoorzieningen

Algemene informatie oudedagvoorzieningen Algemene informatie oudedagvoorzieningen Wij zetten de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje: De productvormen... 2 Direct ingaande bancaire lijfrente... 2 Direct ingaande verzekerde lijfrente...

Nadere informatie

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers

Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever. Anw-pensioen. Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Tijdelijk partnerpensioen Informatie voor de werkgever Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers 2 Anw-pensioen Financiële zekerheid voor het gezin van uw werknemers Wilt u inkomenszekerheid

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Vragen formulier Klanten Profiel

Vragen formulier Klanten Profiel Vragen formulier Klanten Profiel U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilosofie is, om samen met onze relaties, een inventarisatie

Nadere informatie

Pensioenoverzicht beschikbare premieregeling

Pensioenoverzicht beschikbare premieregeling Pensioenoverzicht beschikbare premieregeling Rapportnummer: 200909012126 Rapport ten behoeve van: de heer B.P.R. Pensioencheck BPR-pensioenrapport d.d. 01 september 2009: 21:26 uur Versienummer rapport:

Nadere informatie

De verschillende hypotheekvormen

De verschillende hypotheekvormen De verschillende hypotheekvormen Hierbij ontvangt u een beschrijving van een vijftal hypotheekvormen. Wij willen u vragen dit alvast door te nemen zodat u reeds bekend bent met de diverse hypotheeksoorten.

Nadere informatie

Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4. Hoogte ANW-uitkering... 4. Verzekerd bedrag ANW Hiaat 2015... 4. Kostendelersnorm ANW... 5

Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4. Hoogte ANW-uitkering... 4. Verzekerd bedrag ANW Hiaat 2015... 4. Kostendelersnorm ANW... 5 INHOUD Minimale AOW Franchises 2015... 2 Opbouwpercentages 2015... 2 Aftopping Boven 100.000,-... 3 ANW Uitkeringen 2015... 4 Hoe hoog is de ANW-uitkering?... 4 Hoogte ANW-uitkering... 4 Verzekerd bedrag

Nadere informatie