Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen"

Transcriptie

1 Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen Campagneprojecten Een toekomst zonder armoede 2060 Antwerpen Protestants Sociaal Centrum Antwerpen vzw Project: Toekomstoriëntatie Wie ben je morgen? Contact: Ina Koeman, stadspredikant Lange Stuivenbergstraat 54, Antwerpen T E inakoeman@hotmail.com Website Toekomstoriëntatie Wie ben je morgen? We sluiten aan bij de directe leefwereld van mensen en stellen (het herstel van) de menselijke waardigheid voorop. Daarbij hebben we aandacht voor zingeving en levensperspectief. Mensen kunnen bij ons op verhaal komen. Deze verhalen worden doorgegeven aan overheid en samenleving, want wij willen niet alleen present zijn maar ook present stellen! Omdat we vanuit de ervaringen van uitgesloten mensen praten, dragen wij ook altijd een kritisch element in ons. Onze spiritualiteit kenmerkt zich in: je niet neerleggen bij hoe het in de samenleving en de politiek nu eenmaal altijd gaat. PSC-Open Huis is gespecialiseerd in: laagdrempelige sport- en cultuuractiviteiten. Ook wordt er jaarlijks een thema uitgewerkt. Verder zijn er veel acties en activiteiten rond gezondheidszorg. Het PSC- Vluchtelingenwerk is opgenomen in CAW Antwerpen en bestaat uit: individuele hulpverlening, terugkeerwerking, vrouwenwerking en jongerenwerking. Hun aanbod: Voor een groep ons project komen toelichten; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; ontvangen van groepen, indien het doel van de bezoekersgroep helder is; getuigenis tijdens eucharistieviering of woorddienst; we hebben enkele filmpjes op dvd, jaarverslagen en een tentoonstelling ter beschikking.

2 2260 Westerlo Ouderraad Tongelsbos Project: Mobiel belicht / Mobiel in balans Contact: Dominique De Gheselle, leerkracht / coördinator mobiliteit Bosstraat 2, Westerlo T E buso@tongelsbos.be Website Mobiel belicht / Mobiel in balans Vanuit de school, een veilige haven voor jongeren en ouders, wil de Ouderraad van Tongelsbos werken aan duurzaamheid. Veel van de ouders zitten in een negatieve spiraal. Door gebrek aan middelen, inzichten, attitudes die van huis uit meegegeven zijn, (sociale) vaardigheden voelen zij zich uitgesloten en moedeloos. Om een of andere reden zijn zij in de kansarmoede terecht gekomen. Schuldgevoel en schaamte is hen wel bekend. Door workshops aan te bieden, werken ze aan dit negatief zelfbeeld. Door workshops te organiseren proberen ze onbegrip en gehinderde samenwerking weg te werken. Ze brengen hen in contact met een culturele achtergrond waarin participeren, je mening zeggen en gevoelens uiten, zelf initiatief nemen vanzelfsprekend is. In hun project "Mobiel in balans" werken ze rond fietsen en Mobiliteit. Ze werken aan: Fietsen is gezond. Je fietsend verplaatsen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Je eigen fiets onderhouden geeft je voldoening. Hun aanbod: Voor een groep ons project komen toelichten; medewerking verlenen aan een projectdag/-week rond armoede in een school; DVD en publicaties ter beschikking. Startende en vernieuwende projecten 2140 Borgerhout NRTCO (Nederlands Russisch Taal Cultuur Onderwijs) Project: Wij willen een betere toekomst. Contact: Khaynus Hulnara, voorzitter Bleekhofstraat 113 bus 9, Borgerhout T E gulnaramir@gmail.com Wij willen een betere toekomst. Met dit project willen we jongeren en ouders versterken in hun eigen kracht en hen empoweren: - We willen dat jongeren hun moedertaal onder de knie hebben. Wij geloven dat een betere beheersing van de moedertaal o.a. leidt tot een betere beheersing van de Nederlandse taal.

3 - We willen zowel jongeren als hun ouders ondersteunen in het integratieproces en hen helpen om hun plaats te vinden in de samenleving. - Heel belangrijk ook, is dat we verschillende gemeenschappen trachten dichter bij elkaar te brengen. We werken met kinderen en ouders vanuit verschillende etnieën en met uiteenlopende geloofsovertuigingen. Beoogde effecten: de deelnemers ontdekken hun kracht en de kracht van de doelgroep, versterken hun sociale netwerk, vergroten hun inzicht en de deelname aan de samenleving. Hun aanbod: Ons project/organisatie toelichten voor een groep. Samenwerking 2000 Antwerpen Kriebelteen vzw Project: Kriebelteen Contact: Dominique Vermeire, voorzitter Welvaartstraat 25, Antwerpen T E kriebelteen1@gmail.com Kriebelteen Door 8 jaar werking hebben we een vertrouwensrelatie met de kinderen en hun gezin opgebouwd. Op die manier kunnen de vrijwilligers van Kriebelteen fungeren als vertrouwenspersoon en de centrale hulpverlener die het dichtst staat bij de personen die worden geholpen. Er komen meer en meer vragen om hulp naar ons toe. We hebben momenteel 8 gezinnen die op ons rekenen. Het doel is dat de kinderen die we begeleiden meer kansen krijgen dan hun ouders en op die manier meer kansen kunnen geven aan hun kinderen. In de gezinnen zijn de vrouwen op 15 jaar getrouwd en krijgen kinderen op 16 jaar. Als wij het belang van onderwijs en opvoeding kunnen aantonen, hebben die mensen meer kansen om betere opvoeding te krijgen en te geven. Wat de kans verhoogt op de werkmarkt. Hun aanbod: Onze werking voorstellen aan groepen; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; een getuigenis geven tijdens een eucharistieviering of woorddienst. We hebben foto s van onze werking ter beschikking Antwerpen Platform van Afrikaanse Gemeenschappen vzw Project: Kinderarmoede binnen Afrikaanse Gemeenschappen in Antwerpen Contact: Willy Lufungula, projectcoördinator Breughelstraat 31-33, Antwerpen T

4 E Website Kinderarmoede binnen Afrikaanse Gemeenschappen in Antwerpen. In Antwerpen werkt het Afrikaans Platform in 2015 rond kinderarmoede. Gekleurde kinderarmoede is opvallend in Vlaanderen. Hoewel gekleurde armoede de laatste jaren meer aandacht krijgt vanuit onderzoek, beleid en veldwerk, lijkt dat gekleurde kinderarmoede te weinig wordt besproken binnen doelgroepen. Het is vanzelfsprekend dat het inspelen op armoede bij kansarme ouders een positief impact heeft op hun kinderen. Maar ingrijpen op kinderarmoede is meer dan dat. Kinderarmoede heeft ook te maken met uitsluitingsprocessen. Aangepaste antwoorden aan behoeften en verwachtingen van kinderen uit de Afrikaanse migratie garanderen hun toegang tot de basisrechten. Zij bereiden hen ook voor om later volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Dit zal zeker positieve effecten hebben zowel op de sociale zekerheid als op de samenleving in het algemeen. Want kinderen zijn de toekomst. Hun aanbod: We willen graag wat meer vertellen over onze werking in groepen; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; onze medewerking verlenen op een projectdag of week rond armoede in een school; en groepen op bezoek laten komen behoort ook tot de mogelijkheden. Publicaties die we ter beschikking hebben zijn o.a. een rapport over ons project armoede gekleurd ; projectfolders; affiches en foto s van thematische dagen en ervaringsuitwisselingen Deurne Ihsane fv Project: Armoede bij vrouwen en kinderen. Contact: Amina Messaoudi, voorzitster Tweemontstraat 305, Deurne T E vereniging-ihsane@hotmail.com Armoede bij vrouwen en kinderen. Met dit project wil vereniging Ihsane vrouwen in armoede bijstand verlenen. Dit kan gaan van het aanbieden van morele steun tot tolken en begeleiden op administratief vlak, waarbij toeleiding naar de juiste instanties een belangrijk onderdeel is. Laagdrempelige activiteiten die gericht zijn om de vrouwen te versterken, zijn onder andere kookworkshops, vormingen (o.a. via de Federatie Marokkaanse Verenigingen), ontspannende activiteiten, infomomenten bij verschillende instanties bijwonen,... We zetten vormingen op voor vrouwen met het oog ze te versterken en hun zelfredzaamheid in de samenleving te bevorderen. Daarnaast hoort ook de bestrijding van armoede bij kansarme kinderen tot de werking. Hierbij staat de empowerment van de kinderen voorop. Hiervoor voeren we gesprekken met verscheidene scholen (o.a. Iqraschool) om acties hieromtrent te organiseren.

5 Hun aanbod: Komen vertellen over onze werking voor een groep; komen spreken op een Warme Babbel ; medewerking verlenen aan een projectdag of week rond armoede in een school; groepen ontvangen in eigen huis Ekeren EVA-Centrum vzw Project: Samen Solidair. Contact: Frieda Van Looy, beheerder Kattenberg 54, Ekeren T E frie.vanlooy@gmail.com Website Samen Solidair Solidariteit bevorderen tussen mensen met meer en minder kansen, met bijzondere aandacht voor gekleurde armoede. Door info en vorming trachten we een bijdrage te leveren in de armoedebestrijding. Het project richt zich voornamelijk op de dialoog en het verkrijgen van inzichten bij de deelnemers. Ons doel is om zo uitsluitingsmechanismen bloot te leggen en communicatie te bevorderen. We trachten de sociale cohesie in de omgeving te bevorderen en mensen te sensibiliseren om uitsluiting in de buurt, scholen en verenigingen tegen te gaan en we streven naar meer gelijkwaardigheid. Via onze solidaire buurtwinkel brengen we verschillende groepen van mensen samen. Mensen met een laag inkomen winkelen aan een lagere prijs en anderen betalen iets meer uit solidariteit. Ook in onze ontmoetingsruimte en tijdens de dagelijkse activiteiten brengen we diverse groepen samen. Verder hebben we als doel om binnen het vrijwilligerswerk mensen met meer en minder kansen te laten participeren, zowel voor het uitvoeren van taken als op overlegmomenten. We beogen naast de bestaande werking, jaarlijks een 20-tal info-, vormingsmomenten en getuigenissen aan te bieden aan externe groepen. De solidaire buurtwinkel met activiteitenaanbod is 5 dagen per week open. Hun aanbod: Ons project / organisatie voorstellen voor een groep; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; groepen ontvangen met rondleiding en info over de werking en solidaire buurtwinkel; eva-nieuws, folder solidariteit.eva ter beschikking 2370 Arendonk Activiteitencentrum De Rusthuif Project: AC De Rusthuif Contact: Christiane Boeckx, coördinator Deroissart 3, Arendonk T E ac@deas.be Website

6 AC De Rusthuif Onze niet-gesubsidieerde organisatie biedt dagbesteding aan volwassen personen met een beperking. Deze kan psychisch, lichamelijk, zintuiglijk of sociaal zijn. Wij bieden arbeidsgerichte activiteiten op maat aan om zo mensen zich terug zinvol te laten voelen in de maatschappij. Naast ons sociaal restaurant hebben wij ook onze meubelmakerij en een decoratieatelier. Daarnaast doen wij aan sensibilisering en geven wij vormingen rond actuele thema's zoals budget, gezondheid, gezonde voeding, gratis internet in de bib, pesten, racisme, verkiezingen, afvalbeheer, energiefactuur enz. Dagelijks worden door ons tussen de 70 à 80 warme maaltijden bereid. Het restaurant staat open voor iedereen. We verwelkomen echter vooral ouderen. Onze oorspronkelijke doelstelling krijgt daardoor een extra dimensie Op deze manier kunnen we laagdrempelig werken aan het doorbreken van het sociaal isolement. Onze doelstelling is hier om een brug te slaan tussen de verschillende generaties, ongeacht afkomst, geloof of financiële beperkingen. Wij werken vanuit een visie van gelijkwaardigheid, zelfbeschikkingsrecht en emancipatie. We willen de mensen een stem te geven. We streven een maximale deelname aan het maatschappelijk leven na, volwaardig burgerschap. Daarin staan inspraak, overleg, individueel en collectief empowerment centraal. Hun aanbod: Voor een groep komen vertellen over onze werking; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; beperkt groepen ontvangen indien men een maaltijd wil nuttigen; getuigenis tijdens een eucharistieviering of woorddienst; kooksessies verzorgen Lier De Stappaert vzw Project: Herstellingswerkzaamheden opvanghuizen Contact: Herman Hauquier, directeur Heilige Geeststraat 1, Lier T E info@destappaert.be Website Herstellingswerkzaamheden opvanghuizen Vzw De Stappaert begeleidt jongeren naar zelfstandigheid in de maatschappij. Deelwerking De Basis biedt te Lier studio s aan voor jongeren in moeilijkheden tussen 17 en 25 jaar. Op korte tot middellange termijn wordt samen met deze jongeren geleerd hoe ze zelfstandig hun leven verder kunnen opbouwen op gebied van financiën, administratie, huishouden, hygiëne en dagbezigheid (werken of studeren). Deelwerking Het Smolder biedt in 3 appartementen een opvang voor jonge alleenstaande zwangere vrouwen of jonge moeders (18 tot 25 jarigen) met baby voorzien. De werking steunt op vrijwilligers welke de dagelijkse opvang realiseren.

7 Er wordt sterk op maat gewerkt en de hoofdzakelijkste ondersteuningsaspecten zijn huishouden, hygiëne en opvoeding. De steun van welzijnszorg gaat naar herstellingswerkzaamheden in de opvanghuizen. Hun aanbod: Onze werking voor een groep komen toelichten; komen spreken op en Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; getuigenis tijdens een eucharistieviering of woorddienst; we hebben een folder over onze werking ter beschikking Berchem Buurtwerk Posthof vzw Project: Buurtijd. Contact: Martine Eloy, alg. coördinator Patriottenstraat 62, Berchem T E martine@posthofvzw.be Website Buurtijd. Buurtijd is een nieuw ruilsysteem om occasionele diensten en goederen uit te wisselen. Wie zich een uur inzet voor Buurtijd, ontvangt één Buur. Voorbeelden: bussen van folders, gezelschap bij ouderen, kleding herstellen, kleine klusjes, hulp bij huiswerk, vervoer naar het containerpark, hulp bij een schoolfeest, Buurtijd ging van start in februari Na 1 jaar werking zien we duidelijke effecten: 1.800u werden effectief uitgewisseld in dat eerste jaar. Leden van Buurtijd zijn erg enthousiast: Ze appreciëren de grote keuzemogelijkheden die ze hebben binnen Buurtijd. Het biedt een oplossing voor zaken die ze anders niet gemakkelijk hadden kunnen regelen. Ze stellen de nieuwe ontmoetingen erg op prijs. Het stimuleert je zelfwaarde doordat je een ander kan helpen. Je telt werkelijk mee! Buurtijd vertrekt vanuit talenten en mogelijkheden. Het deelnemen is vrijblijvend en iedereen mag activiteiten kiezen die hij/zij graag doet. Buurtijd speelt in op onvervulde noden. Waar buurtbewoners geen oplossing vinden voor een bepaalde vraag (bvb. ik moet verhuizen maar heb zelf geen vervoer), kunnen ze beroep doen op Buurtijd. Zowel organisaties als buurtbewoners doen mee aan Buurtijd. Om lid te worden neem je deel aan een infosessie met een voorstelling van het systeem en het huishoudelijk reglement. Een projectmedewerker houdt de 'boekhouding' van Buurtijd bij per deelnemer. Hun aanbod: Een interview geven over Buurtijd behoort tot de mogelijkheden. Uit ervaring zien we dat het vooral relevant is om het systeem toe te lichten aan potentiële deelnemers. Buurtijd is een buurtgericht initiatief. Wie niet kan deelnemen vindt dit meestal frustrerend.

Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen

Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen Campagneprojecten Iedereen beschermd tegen armoede? In onze regio zijn er dit jaar twee bijzonder interessante campagneprojecten. Het gaat in beide gevallen

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen Wie zijn we Een vzw opgericht in juli 2010 Verenigt sociale kruideniers in Vlaanderen Promotie van het model sociale kruidenier in Vlaanderen Organiseren van uitwisseling

Nadere informatie

SAMEN STA-AN WE ERVOOR

SAMEN STA-AN WE ERVOOR SAMEN STA-AN WE ERVOOR EN JA IK HEB NIKS JAZEKER IK BEN NIKS MAAR GODMILJAAR IK KAN OVERLEVEN1 Uit: Een minimum, R.Nasr STA-AN Wat is STA-AN? Samen Tegen Armoede - Antwerps Netwerk is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

De identiteit van Domo vzw: een goede buur

De identiteit van Domo vzw: een goede buur De identiteit van Domo vzw: een goede buur 1. Ideologie Waar geloven wij in? De uitspraak van Adèle, oprichtster van Domo, geeft de belangrijkste bestaansreden van Domo weer: Je kán zoveel doen door eenvoudigweg

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele

Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele minderheden Isabel Van Maele en Macarena Gomez (Internationaal Comité vzw) Annelies Wouters (ANB) 1 Programma Voorstellingsrondje van de

Nadere informatie

Verbinden vanuit diversiteit

Verbinden vanuit diversiteit Verbinden vanuit diversiteit Krachtgericht sociaal werk in een context van armoede en culturele diversiteit Studievoormiddag 6 juni 2014 Het verhaal van Ahmed Een zoektocht met vele partners Partners De

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Thema Huisbezoek helpt

Thema Huisbezoek helpt Thema Huisbezoek helpt Project Eenzaamheid Barneveld 5 April 2011 Adrie ten Brinke (voorzitter Seniorenraad Barneveld) Els van Beurden (Wmo-adviseur gemeente Barneveld) 1 Inhoud presentatie Aanleiding

Nadere informatie

Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage. Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht?

Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage. Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht? Raad van Kerken Conferentie Nieuwe Krachten met Kerk en Stage 14 mei 2014 Herman Noordegraaf Diaconaal leren Wanneer wijkt de duisternis voor het licht? Ter inleiding van deze conferentie wil ik enige

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

tekst voor voorbereiding forum visie

tekst voor voorbereiding forum visie + Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009

Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel. ChanceArt 10 december 2009 Cijfers en wegwijzers Armoede in Vlaanderen en Brussel ChanceArt 10 december 2009 Inhoud 1. De naakte cijfers 2. Decenniumdoelstellingen 3. Armoedebarometers 4. Armoede en cultuurparticipatie 5. Pleidooi

Nadere informatie

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 1 } Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 2 } Locatie: Stationsstraat 1 te Puurs } Regio Klein-Brabant

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal

Kinderarmoede. Katrien Verhegge Administrateur-generaal Kinderarmoede Katrien Verhegge Administrateur-generaal Inleiding Decretale opdracht Kinderarmoede wicked problem Benaderen vanuit transitiedenken Kinder- en mensenrechten belangrijke toetsstenen Monitoring

Nadere informatie

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans

BABY-NEST vzw JAARVERSLAG Morekstraat Wondelgem. Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske De Bosscher Wies Timmermans BABY-NEST vzw JAARVERSLAG 2017 Morekstraat 159 9032 Wondelgem Tel: 0486 14 16 87 baby-nest@telenet.be www.baby-nest.weebly.com Rek.Nr. Baby-Nest: BE22 8909 5427 7947 Coördinatoren dagelijkse werking: Wieske

Nadere informatie

Gewoon opvoeden in Groningen

Gewoon opvoeden in Groningen Gewoon opvoeden in Groningen Voorbeeld : gewoon opvoeden, alledaags opvoeden, alledaagse opvoedvragen Wat is dit? Start: Eigen voorbeeld geven. Voor iedereen verschillend, afhankelijk van de situatie van

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Budgetcoach Functieprofiel

Budgetcoach Functieprofiel Budgetcoach Functieprofiel Datum: //20... Naam Budgetcoach:... Doelstelling van de functie Budgetcoach De vrijwilliger biedt een aanvullende hulpverlening, waarbij op maat van de cliënt gewerkt wordt dit

Nadere informatie

WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017

WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017 WORKSHOP Armoede en jeugdwelzijnswerk: tijd voor actie! Congres van het Jeugdwelzijnswerk 27 november 2017 Naima Charkaoui Kinderrechtencommissariaat Kinderrechtencommissariaat Klachtenlijn Ombudsdienst:

Nadere informatie

Effectiever minimabeleid in Amersfoort

Effectiever minimabeleid in Amersfoort Effectiever minimabeleid in Amersfoort Trudi Nederland Marieke Wentink Marian van der Klein M.m.v. Marie-Christine van Dongen en Monique Stavenuiter Oktober 2007 Verwey- Jonker Instituut Samenvatting

Nadere informatie

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas Missie als uitgangspunt bij alle acties Goed Gevoel verenigt in haar sociale kruidenier 't Hofke en sociaal restaurant Kome Netemensen in armoede, vrijwilligers en werknemers

Nadere informatie

Nawoord. Armoede vandaag

Nawoord. Armoede vandaag Nawoord Via hun levensverhaal laten Emilie en Nico ons binnenkijken in de leefwereld van mensen in armoede. Het is een beklijvend getuigenis over hun dagelijkse strijd om te overleven, ook over hun verlangen

Nadere informatie

Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd:

Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd: Vrijetijd wordt emancipatorische (s)t(r)ijd: aan de slag met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren ondersteunen/versterken om verandering te realiseren : VPGW --------- vrijetijdswerking

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita

Welkom / Swagatam. Stichting Vrouwen organisatie Sarita Welkom / Swagatam Stichting Vrouwen organisatie Sarita Stichting Sarita Vrouwenorganisatie Sarita opgericht 4 juni 1994 Nieuwe logo Betekenis De naam Sarita betekent letterlijk: een snel stromende rivier.

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning

KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning KRUISPUNT HULPVERLENING-VRIJWILLIGERSWERK Lerende samenwerking tussen welzijnsschakels en ocmw s op vlak van gezinsondersteuning 10 december 2015 8 ste Jaarcongres EXPOO Brussel Opbouw 1. Welzijnsschakels

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Latent Talent Programma Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Rachid Boumalek aan het woord Voorstelling project

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

Maison BILOBA Huis. Basisideeën

Maison BILOBA Huis. Basisideeën Maison BILOBA Huis Basisideeën Goed wonen E.MM.A biedt woongelegenheid aan senioren uit de buurt rond de Brabantstraat, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden in hun buurt. Het BILOBA Huis

Nadere informatie

Een kinderrechtenkijk op armoede

Een kinderrechtenkijk op armoede Een kinderrechtenkijk op armoede Inspiratiedag Jeugdwerk heeft OOG voor armoede 26 september 2017 Naima Charkaoui Kinderrechtencommissariaat Kinderrechtencommissariaat Klachtenlijn Ombudsdienst: onderzoekt,

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren Netwerkdag DEMOS - Lokale Netwerken VT-participatie 5 juni 2015, Oostende Carlos Ceyssens en Jozefien Godemont Welzijnsschakels?

Nadere informatie

Een boog van solidariteit: vrijwilligerswerk

Een boog van solidariteit: vrijwilligerswerk Een boog van solidariteit: vrijwilligerswerk Inleiding De tekst die voor jou ligt, verduidelijkt onze visie bij het organiseren van vrijwilligerswerk in het buitenland. We sturen je niet zo maar naar het

Nadere informatie

Stress Cope. Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn

Stress Cope. Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn Stress Cope Krachtgerichte groepsaanpak rond psychisch welzijn Interview je buur Wat is jouw naam? Wat maakt je blij? Wat geeft je energie? Wat maakt je boos? Wat irriteert je? Benoem successen van je

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs.

Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs. Wonderwel is een geheel van initiatieven, overleg en acties ter bevordering van gelijke kansen in en door het Roeselaarse basisonderwijs. Wonderwel zet het kind centraal. In alle acties die we ondernemen

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken

Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Netwerkdag Kinderen Eerst Thema 4: Hoe sluit je aan bij het bestaande armoedebeleid? Hoe veranker je? OCMW Dilbeek De cirkel doorbreken Dilbeek 41.255 inwoners Bron: http://aps.vlaanderen.be/lokaal/kinderarmoede/kinderarmoede.html

Nadere informatie

De binnenkant van armoede

De binnenkant van armoede De binnenkant van armoede De zeven koppen van de draak zie je duidelijk. Even belangrijk zijn zeven gevoeligheden bij gezinnen in armoede. In sprookjestaal, zou ik willen verwijzen naar de zeven dwergen.

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP

WONEN IN EEN BEHANDELGROEP WONEN IN EEN BEHANDELGROEP Open behandelgroep Informatie voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Voor wie? In een open behandelgroep wonen kinderen en jongeren in de leeftijd

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Sponsordossier Vakantiekampen

Sponsordossier Vakantiekampen Sponsordossier contact Rodekruisvakanties vzw Sofie Vehent Motstraat 40 2800 Mechelen 015/44 35 11 rodekruisvakanties@rodekruis.be Armoede Wie arm is, heeft het financieel moeilijker dan anderen en leeft

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?!

DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Het Netwerk tegen Armoede nodigt u uit op de DIALOOGDAG Recht op werk, voor iedereen?! Op donderdag 6 november 2014 Antwerpen-Berchem, Huis van de Sport DIALOOGDAG Wanneer: donderdag 6 november 2014 Waar:

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly. Vroeger box2box

Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly. Vroeger box2box Bondgenoten vinden en houden Lut Gailly Vroeger box2box Wie Hoe het begon Jasper is een sociaal dier Dromen op parkings (van school, gemeenschappelijke activiteiten) Eerste gesprekken met voorzieningen

Nadere informatie

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs

Brochure. Primair onderwijs. Brochure. Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Brochure Primair onderwijs Positive Action Positive Action is een programma waarmee kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. Het

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Sterk in verbondenheid

Sterk in verbondenheid Similes verenigt de families met een psychisch ziek gezinslid Similes verenigt gezinnen met een psychisch ziek familielid Sterk in verbondenheid presentatie Jef Geldof 17 januari 2012 ouders, broers en

Nadere informatie

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Geraardsbergen lijsttrekker Onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning: dat zijn mijn prioriteiten. Ik zet mij in voor onderwijs: niet alleen

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

Ondersteunde projecten 2015 Regio Oost-Vlaanderen

Ondersteunde projecten 2015 Regio Oost-Vlaanderen Ondersteunde projecten 2015 Regio Oost-Vlaanderen Campagneprojecten Een toekomst zonder armoede De campagneprojecten werken op een eigen manier mee aan duurzame armoedebestrijding. LETS Vlaanderen doet

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod.

Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Inloopteams hebben als taak ouders te ondersteunen bij de opvoeding van hun jonge kinderen via een laagdrempelig en preventief activiteitenaanbod. Een inloopteam werkt doelgroepgericht. De gezinnen waar

Nadere informatie

VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING

VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING VRIJETIJDSTRAJECTBEGELEIDING MISSIE Binnen het kader van functie 3 (psychosociale rehabilitatie, destigmatisering, sociale inclusie) van het GGZ-netwerk SaRA (samenwerkingsverband voor gemeenschapsgerichte

Nadere informatie

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden

Opdracht van het OCMW bestuur: project ontwikkelen om kinderarmoede te voorkomen/bestrijden Studiedag VVSG Kinderopvang en Gezinsbeleid Mechelen 26 maart 2013 2010: Europees Jaar ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: strijd tegen kinderarmoede is topprioriteit voor de Vlaamse regering

Nadere informatie

Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken.

Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken. Jaarverslag 2017 Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken. Stichting Present heeft een succesvolle werkwijze ontwikkeld die inhoudt dat

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM

1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM 1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM (INFO) 1. INFOSESSIE MANAGEMENTTEAM (INFO) Deze infosessie is opgesteld voor het managementteam van een organisatie. De infosessie geeft de eerste informatie voor managers

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

www.opvoedingshuisoostende.be www.ckgkapoentje.be www.opvoedingswinkeloostende.be www.derepoo.be www.dekatrol.be CKG Kapoentje Opvoedingshuis Oostende De Katrol Stop 4-7 Oostende Kinfo Het Verschil Het

Nadere informatie

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep'

verbreding netwerk Aanbod Bereik doelgroep Huis van het Kind inspraak doelgroep 'stem geven aan de doelgroep' Vrije Tijd Sessie 1 moderator: Marleen Lombaert Gezinsbond: bereik zeer moeilijk, aanbod naar alle gezinnen 's spoor: begeleiden van moeilijke geinnen (kwetsbare gezinnen) K&G: begeleiden van kansarme

Nadere informatie

Onze Luthers geinspireerde missie

Onze Luthers geinspireerde missie Onze Luthers geinspireerde missie 1. Het PSC zal nu niet en nooit accepteren dat mensen in kwetsbare situaties genegeerd worden en door velen als overlast beschouwd worden. Het PSC zal mensen in de rafelrand

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Armoedebestrijding Spreker: Ria Roosens (KRAS vzw) Missie en opdrachten Iedereen heeft recht op de vervulling van elementaire basisbehoeften zoals voeding en kledij. Pas

Nadere informatie

Samen werken aan een open en diverse samenleving en gelijke kansen voor iedereen

Samen werken aan een open en diverse samenleving en gelijke kansen voor iedereen Samen werken aan een open en diverse samenleving en gelijke kansen voor iedereen Welkom bij vzw AIF! Wil jouw vereniging culturele activiteiten organiseren, maar weet je niet hoe? Is jouw organisatie op

Nadere informatie

Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020. Onze visie als regisseur armoedebestrijding

Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020. Onze visie als regisseur armoedebestrijding Armoedebeleidsplan Gent 2014-2020 Onze visie als regisseur armoedebestrijding 1 Inhoudstafel 1 Armoedebestrijding binnen het Gents welzijnsbeleid... 3 2 Wat is armoede?... 5 2.1 Financiële armoede... 5

Nadere informatie