Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen"

Transcriptie

1 Ondersteunde projecten 2014 Regio Antwerpen Campagneprojecten Iedereen beschermd tegen armoede? In onze regio zijn er dit jaar twee bijzonder interessante campagneprojecten. Het gaat in beide gevallen om een groep met mensen in armoede die het gesprek aangaat met het OCMW in de eigen gemeente over hun dienstverlening. Beide projecten laten zien dat je zo ook medestanders kan vinden. Je leest hieronder een uitgebreidere beschrijving van hun werking en betrokkenheid op deze campagne Iedereen beschermd tegen armoede? Hopelijk kan het u inspireren bij de opzet van je lokale campagne-initiatief. Aarzel dus niet om beroep te doen op hun medewerking. Veel succes met je activiteit Schriek vzw Den Draai Project: Onderbescherming in Heist o/d Berg: Wie en Waar? Contact: Mieke Corstjens, bestuurslid Leo Kempenaersstraat 21, Schriek T E coordinator@vzwdendraai.be Website In dit project willen we in eerste instantie een inventaris maken van de reden/oorzaken van onderbescherming in onze gemeente. We bevragen bij mensen uit de doelgroep de drempels/moeilijkheden/redenen waardoor zij niet tot op het OCMW en bij andere diensten binnen onze gemeente geraken (en dus bijgevolg in onderbescherming leven). We willen immers een 'oplijsting' maken van de 'soorten' onderbescherming en welke mensen hiermee te maken hebben. Nadien, in de 2e fase van dit project, willen we uit deze gegevens een aantal knelpunten halen waar we gerichte acties rond op willen zetten en zo dus onderbescherming willen aanpakken. Hun aanbod: Voor een groep vertellen over onze organisatie/project met korte inleiding op de campagne; interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; groepsbezoeken aan onze organisatie kunnen, maar de grootte van de groep en de inhoud wordt telkens op voorhand bekeken met de coördinator.

2 2340 Beerse De Schakel Beerse vzw Project: Het sociaal huis luistert Contact: Viviane Cornelissen, beleidsmedewerker en m.i. Boudewijnstraat 18, Beerse T of E jan.jacobs.sr@skynet.be of viviane.cornelissen@ocmwbeerse.be Website Met onze partners (OCMW Beerse, Turnhout, T Antwoord) willen we ons inzetten om de sociale onderbescherming te verminderen. We gaan samen met de mensen in armoede op zoek hoe het komt dat mensen hun rechten niet (kunnen) benutten. Door de samenwerking met het OCMW als partner maken we de link met de maatschappelijke dienstverlening. Het is de bedoeling om samen op zoek te gaan naar betere afstemmingsmogelijkheden van de maatschappelijke hulp op de mensen in nood. Hun aanbod: Voor een groep vertellen over onze organisatie/project met korte inleiding op de campagne; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school. Zelf hebben we inleefspellen ter beschikking en een tentoonstelling rond ons inleefhuis. Startende en vernieuwende projecten Bij de Starters en Vernieuwers in onze regio vinden we dit jaar weer enkele belangrijke nieuwkomers: projecten dus, die tot hiertoe de weg naar Welzijnszorg nog niet vonden. Omdat ze ons nog niet kenden, of omdat ze als nieuwe organisatie pas starten. Maar ook enkele gekendere organisaties komen in dit lijstje voor, met hun nieuwe initiatieven Antwerpen Kriebelteen Project: Mishte Contact: Dominique Vermeire, voorzitter Welvaartstraat 25, Antwerpen T E dominique.vermeire@gmail.com Kriebelteen is een vereniging die draait op de tomeloze inzet van 7 vrijwilligers. Doel is om kinderen die leven in extreme generatiearmoede, en ook de gezinnen van deze kinderen een toekomst te geven. Deze personen zijn vooral afkomstig uit Europese landen maar ook uit andere landen en België, de meesten behoren tot de Roma bevolkingsgroep. Maandelijks worden culturele-, sport- en ontspanningsactiviteiten georganiseerd. Kinderen worden begeleid bij toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en sport. Gezinnen worden begeleid bij

3 wonen, werk, Nederlandse les, gezondheid, voeding en administratie. Jaarlijks wordt een zomerkamp georganiseerd voor de kinderen. Kriebelteen vroeg in 2014 een subsidie aan Welzijnszorg voor een vernieuwend project, op initiatief van de vrouwen, dat bestaat uit een maandelijkse kook- en gezondheidsworkshop waarbij van elkaar en van anderen geleerd wordt. Hun aanbod: Komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; foto s van onze activiteiten zijn ter beschikking op USB-stick Deurne Ihsane fv Project: Uitbreiding werking Contact: Amina Messaoudi, voorzitster Tweemontstraat 305, Deurne T E vereniging-ihsane@hotmail.com Omdat er geen mogelijkheid is voor uitbreiding van middelen binnen het decreet van de verenigingen waar armen het woord nemen, werken we louter met vrijwilligers. Er is momenteel een groot verloop binnen de vrijwilligersploeg en dat is niet bevorderlijk voor de continuïteit van de werking. Daarom vragen we een bedrag dat kan gebruikt worden als vrijwilligersvergoeding, voor de grote inzet die zij leveren en als ondersteuning en motivering om dit lang te doen, zodat de werking kan uitgebouwd en versterkt kan worden tot een duurzame werking armoedebestrijding voor mensen van andere origine. Onze werking bereikt allochtone vrouwen, maar iedereen is welkom. We komen samen in Buurthuis Dinamo te Deurne waar we een lokaal huren. Bezoekers van het buurthuis sluiten soms aan bij onze samenkomsten waardoor er nog grotere diversiteit ontstaat. Hun aanbod: Komen vertellen over onze werking voor een groep; komen spreken op een Warme Babbel ; mits goede afspraken gaan we graag in op aanvragen voor een groepsbezoek.

4 2180 Ekeren EVA-Centrum vzw Project: Kom uit je schelp Contact: Frieda Van Looy, beheerder Kattenberg 54, Ekeren T E frie.vanlooy@gmail.com Website in voorbereiding Solidariteit.eva bevordert de solidariteit tussen mensen met meer en minder kansen in respect voor ieders afkomst. In de solidaire buurtwinkel krijgen mensen met een laag inkomen korting. We bieden eveneens ontmoeting, onthaal en diverse activiteiten aan. We merken dat kansarmen, waaronder een grote groep mensen met een migratieverleden vlot hun weg vinden naar onze werking. We willen de sociale cohesie met de buurt versterken door hen bij de organisatie te betrekken. Het project, 'kom uit je schelp', biedt laagdrempelige activiteiten aan voor buurtbewoners. Enerzijds organiseren we vrijdag burendag, een initiatief waar buurtbewoners voor een lage prijs een maaltijd wordt aangeboden, aangevuld door een activiteit. We organiseren workshops muziek en dans. We houden maandelijks burenoverleg. Door participatie kan er meer begrip en solidariteit komen tussen mensen uit de buurt, iets waar iedereen beter van wordt. Hun aanbod: Voor een groep vertellen over onze werking; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; groepen ontvangen in eigen huis; getuigenis tijdens eucharistieviering of woorddienst; we hebben een DVD en eva-nieuws ter beschikking Arendonk vzw Huishouden Project: Start organisatie Contact: Steven Gielis, voorzitter De Daries 95, Arendonk T E huishoudenvzw@gmail.com Website KOPP-kinderen en hun context vormen de doelgroep van de organisatie. KOPP staat voor kinderen van ouders met een psychiatrische problematiek. Zij vormen een grote risicogroep in de geestelijke gezondheidszorg. 30 tot 70% van deze doelgroep ontwikkelt ernstige problemen op lange termijn. Vzw huishouden tracht door middel van concrete realisaties een vertaling te maken van de noden die spelen m.b.t. deze doelgroep.

5 Het online project zal bestaan uit een onlineplatform waarop KOPP-kinderen vanaf 12 jaar: - informatie op maat vinden over de stoornis van hun moeder/vader en mogelijke effecten/gevoelens (=psycho-educatie) - online lotgenotencontact faciliteren - online hulp mogelijk maken via bestaande kanalen (chat & ) - toeleiden naar face-to-face hulp in de buurt Hun aanbod: Onze organisatie voorstellen voor een groep; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; getuigenis tijdens eucharistieviering; we hebben een PowerPointPresentatie over onze werking ter beschikking. Samenwerking Vijf op een rij! Vijf vaste waarden die al vele jaren hun degelijkheid van armoedewerking en aanpak in onze projectenkorf realiseren. Meer en beter! Niet te missen! Aan jullie om de juiste keuze te maken. Wie? Waar? Wanneer? Waarom? inzetten om je campagne extra kleur en inhoud te geven in de sensibilisatie van iedereen die het wil horen. We komen graag mee luisteren of alsnog je activiteit mee voorbereiden Antwerpen De Loodsen vzw Project: Harmattan + Vlot Contact: Annemie Luyten, alg. coördinator Sint-Jacobsmarkt 43, Antwerpen T E info@deloodsen.be of annemie.luyten@deloodsen.be Website De Loodsen wil vooral mensen oriënteren in het grote aanbod aan welzijnswerken in onze stad, wanneer zij hun vrije tijd aan vrijwilligerswerk willen besteden. Deze inzet vraagt ook wat vorming en kennis van de sociale kaart van Antwerpen en ook hier helpt De Loodsen de nieuwe vrijwilliger. De Loodsen werkt reeds al deze jaren zonder te kunnen rekenen op enige vorm van subsidie. HARMATTAN werd opgericht voor nieuwkomers die uit de boot vallen, om in het reguliere systeem Nederlands te leren, een plaats te bieden. Zij leren niet alleen Nederlands, maar ontmoeten ook elkaar via onze taal. t VLOT Straatpastoraat zorgt vooral voor aanwezigheid bij straatbewoners in Antwerpen. Mensen worden in een rustige en huiselijke sfeer onthaald met koffie, soep, brood en vooral een luisterend oor.

6 Hun aanbod: Voor een groep vertellen over onze organisatie/project; een interview geven; medewerking verlenen aan een projectdag/-week rond armoede in een school; getuigenis geven tijdens eucharistievieringen en/of woorddiensten; een groep bezoekers ontvangen (dit kan in beperkte mate, met een kleine groep kan er een bezoek gebracht worden aan 't Vlot of aan de Nederlandse les van Harmattan. Het is echter niet zo simpel, vermits het toch gaat over kwetsbare mensen. Het is niet altijd aangenaam voor hen wanneer we op bezoek komen met buitenstaanders.) We hebben een film over activering in t Vlot ter beschikking en maandelijks publiceren we Kapstok Antwerpen Protestants Sociaal Centrum Antwerpen vzw Project: Toekomstoriëntatie Wie ben je morgen? Contact: Ina Koeman, stadspredikant Lange Stuivenbergstraat 54, Antwerpen T E inakoeman@hotmail.com Website We sluiten aan bij de directe leefwereld van mensen en stellen (het herstel van) de menselijke waardigheid voorop. Daarbij hebben we aandacht voor zingeving en levensperspectief. Mensen kunnen bij ons op verhaal komen. Deze verhalen worden doorgegeven aan overheid en samenleving, want wij willen niet alleen present zijn maar ook present stellen! Omdat we vanuit de ervaringen van uitgesloten mensen praten, dragen wij ook altijd een kritisch element in ons. Onze spiritualiteit kenmerkt zich in: je niet neerleggen bij hoe het in de samenleving en de politiek nu eenmaal altijd gaat. PSC-Open Huis is gespecialiseerd in: laagdrempelige sport- en cultuuractiviteiten. Ook wordt er jaarlijks een thema uitgewerkt. Verder zijn er veel acties en activiteiten rond gezondheidszorg. Het PSC-Vluchtelingenwerk is opgenomen in CAW Antwerpen en bestaat uit: individuele hulpverlening, terugkeerwerking, vrouwenwerking en jongerenwerking. Hun aanbod: Voor een groep ons project komen toelichten; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; ontvangen van groepen, indien het doel van de bezoekersgroep helder is; getuigenis tijdens eucharistieviering of woorddienst; we hebben enkele filmpjes op dvd, jaarverslagen en een tentoonstelling ter beschikking.

7 2260 Westerlo Ouderraad Tongelsbos Project: Mobiel belicht / Mobiel in balans Contact: Dominique De Gheselle, leerkracht / coördinator mobiliteit Bosstraat 2, Westerlo T E buso@tongelsbos.be Website Vanuit de school, een veilige haven voor jongeren en ouders, willen we werken aan duurzaamheid. Veel van onze ouders zitten in een negatieve spiraal. Door gebrek aan middelen, inzichten, attitudes die van huis uit meegegeven zijn, (sociale)vaardigheden voelen zij zich uitgesloten en moedeloos. Om een of andere reden zijn zij in de kansarmoede terecht gekomen. Schuldgevoel en schaamte is hen wel bekend. Door workshops aan te bieden, werken we aan dit negatief zelfbeeld. Door workshops te organiseren proberen we onbegrip en gehinderde samenwerking weg te werken. We brengen hen in contact met een culturele achtergrond waarin participeren, je mening zeggen en gevoelens uiten, zelf initiatief nemen vanzelfsprekend is. In ons project "Mobiel in balans" werken we rond fietsen en Mobiliteit. We werken aan: Fietsen is gezond. Je fietsend verplaatsen is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Je eigen fiets onderhouden geeft je voldoening. Hun aanbod: Voor een groep ons project komen toelichten; medewerking verlenen aan een projectdag/-week rond armoede in een school; DVD en publicaties ter beschikking Arendonk Activiteitencentrum De Rusthuif Project: AC De Rusthuif: Verdere professionalisering keuken Contact: Christiane Boeckx, coördinator Deroissart 3, Arendonk T E ac@deas.be Website Wij trachten zo veel mogelijk mensen de kans te geven bij ons te komen in het sociaal restaurant (capaciteit vergroten). Tegelijk willen wij een zo goed mogelijke voorbereiding bieden op doorstroming naar betaald werk voor de jonge doelgroepmedewerkers. Gezien wij armoede niet enkel als een financieel probleem zien maar ook als een gebrek aan contacten, ontmoetingskansen... trachten wij zoveel mogelijk mensen de kans te geven om binnen de gemeenschap anderen te ontmoeten, zich verder te vormen over actuele thema's op maat.

8 In de daaruit groeiende overlegmomenten, geven wij deze mensen een stem, een kans om vanuit hun leefwereld ook beschikkingsrecht te hebben (krijgen) op hun eigen leven en dat van de dorpsgemeenschap. Inclusie is voor ons geen verre theorie maar wordt dagelijks gerealiseerd binnen ons centrum! Door het ontvangen van diverse groepen, ongeacht generatie, geloof afkomst of financiële mogelijkheden, kunnen wij een grote groep van mensen bereiken en aan sensibilisatie doen. Hun aanbod: Voor een groep komen vertellen over onze werking; komen spreken op een Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; beperkt groepen ontvangen indien men een maaltijd wil nuttigen; getuigenis tijdens een eucharistieviering of woorddienst; kooksessies verzorgen Lier De Stappaert vzw Project: Herstellingswerkzaamheden opvanghuizen Contact: Herman Hauquier, directeur Heilige Geeststraat 1, Lier T E info@destappaert.be Website Vzw De Stappaert begeleidt jongeren naar zelfstandigheid in de maatschappij. Deelwerking De Basis biedt in Lier studio s aan voor jongeren in moeilijkheden tussen 17 en 25 jaar. Op korte tot middellange termijn wordt samen met deze jongeren geleerd hoe ze zelfstandig hun leven verder kunnen opbouwen op gebied van financiën, administratie, huishouden, hygiëne en dagbezigheid (werken of studeren). Deelwerking Het Smolder biedt in 3 appartementen opvang voor jonge alleenstaande zwangere vrouwen of jonge moeders (18 tot 25 jarigen) met baby. De werking steunt op vrijwilligers welke de dagelijkse opvang realiseren. Er wordt sterk op maat gewerkt en de hoofdzakelijkste ondersteuningsaspecten zijn huishouden, hygiëne en opvoeding. Hun aanbod: Onze werking voor een groep komen toelichten; komen spreken op en Warme Babbel ; een interview geven; medewerking aan een projectdag/-week rond armoede in een school; getuigenis tijdens een eucharistieviering of woorddienst; we hebben een folder over onze werking ter beschikking.

Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen

Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen Ondersteunde projecten 2015 Regio Antwerpen Campagneprojecten Een toekomst zonder armoede 2060 Antwerpen Protestants Sociaal Centrum Antwerpen vzw Project: Toekomstoriëntatie Wie ben je morgen? Contact:

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

De Loodsen vzw. De missie van De Loodsen. Wat doet De Loodsen? Hoe kan jij De Loodsen helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België

De Loodsen vzw. De missie van De Loodsen. Wat doet De Loodsen? Hoe kan jij De Loodsen helpen? Financiële steun. Vrijwilligers in België Vrijwilligersorganisatie voor geïsoleerde en eenzame mensen aan de rand van de maatschappij. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2015 03/234.05.11 info@deloodsen.be http://www.deloodsen.be PDF versie Doe een

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

SAMEN STA-AN WE ERVOOR

SAMEN STA-AN WE ERVOOR SAMEN STA-AN WE ERVOOR EN JA IK HEB NIKS JAZEKER IK BEN NIKS MAAR GODMILJAAR IK KAN OVERLEVEN1 Uit: Een minimum, R.Nasr STA-AN Wat is STA-AN? Samen Tegen Armoede - Antwerps Netwerk is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting

} Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw. } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 1 } Welzijnsschakel Puurs (De Schakel) } Vzw } Vrijwilligers (mensen mét en zonder armoede-ervaring) } Tegen armoede en sociale uitsluiting 2 } Locatie: Stationsstraat 1 te Puurs } Regio Klein-Brabant

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede

Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Armoede SAMENLEVING: Opgroeien en opvoeden in armoede Een zaak van iedereen! Wat is armoede? Geen centen Opboksen Schaamte Schrik, bang zijn Isolement Vreet energie Gebrek aan kansen Verlies van zelfvertrouwen

Nadere informatie

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid

VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010. Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid VVSG studiedag toegankelijkheid dd. 12/10/2010 Integreren van kwetsbare groepen vanuit lokaal sociaal beleid Beleidsplan lokaal sociaal beleid als uitgangspunt In de krachtlijnen die thema-overstijgend

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN

ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN 1 ZORGNETWERKEN & PROACTIEF HANDELEN PROACTIEF HANDELEN In strikte zin Financiële onderbescherming (4,2%) In ruimere zin Onderbenutting recht op sociale hulpen dienstverlening van het OCMW In maximale

Nadere informatie

Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere

Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere Gebaseerd op ons kunstwerk Puzzelstukken voor een Ommekeer, permanent tentoongesteld in het onthaal van het Sociaal Huis van Erpe-Mere In armoede moeten leven is veel meer dan geen geld hebben. Het gevoel

Nadere informatie

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN

PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN PROACTIEF EN GEZINSONDERSTEUNEND WERKEN MET KANSARME GEZINNEN MET JONGE KINDEREN POPERINGE 11.933 HA (IN TOP 5 W-VL) - 19.894 INW KANSARME BUURTEN Kansarmoedeatlas Provincie West-Vlaanderen (Steunpunt

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS

GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS GEKLEURDE ARMOEDE BEA VAN ROBAEYS De opbouw van het verhaal Gekleurde armoede Een maatschappelijke uitdaging Leefwereld: het leven zoals het is Gekleurde armoede en hulpverlening Het perspectief van de

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren

Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners. Houthalen-Helchteren Participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen in een samenwerking tussen de sportdienst en sociale partners Houthalen-Helchteren De achtergrond De gemeente Houthalen-Helchteren wenst een sportaanbod

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

Arts en verantwoordelijke consultatiebureau De Wijk

Arts en verantwoordelijke consultatiebureau De Wijk Vacature Arts en verantwoordelijke consultatiebureau De Wijk Preventieve gezondheidszorg, een generalistische aanpak, aandacht voor verschillende levensdomeinen, superdiversiteit, gedeelde zorg in samenwerking

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

Gebruikersparticipatie

Gebruikersparticipatie Gebruikersparticipatie Ik ben de Communicatiedienst van K&G Voor de onderstaande informatiebrochures hebben we een project gebruikersparticipatie opgezet: - Kind in Beeld - Voeding en beweging - Taalstimulering

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Brugfiguren in een landelijke omgeving

Brugfiguren in een landelijke omgeving Brugfiguren in een landelijke omgeving Elise Vertriest Brugfiguur Wingene Anje Huysentruyt Samenlevingsopbouw W-Vl Brugfiguur Meulebeke Brugfiguur Houthulst Kenmerken gemeente Wingene Landbouwgemeente

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

tekst voor voorbereiding forum visie

tekst voor voorbereiding forum visie + Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

De binnenkant van armoede

De binnenkant van armoede De binnenkant van armoede De zeven koppen van de draak zie je duidelijk. Even belangrijk zijn zeven gevoeligheden bij gezinnen in armoede. In sprookjestaal, zou ik willen verwijzen naar de zeven dwergen.

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele

Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele Opvoedingsondersteuning via zelforganisaties van etnischculturele minderheden Isabel Van Maele en Macarena Gomez (Internationaal Comité vzw) Annelies Wouters (ANB) 1 Programma Voorstellingsrondje van de

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Samen leven, samen zorgen...

Samen leven, samen zorgen... Glorieuxpark Eindhoven Samen leven, samen zorgen... Kleinschalige, persoonlijke ouderenzorg voor: alleenstaande, zorgafhankelijke ouderen met een christelijke achtergrond zorgafhankelijke religieuzen Even

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017

Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017 Lokaal Loket Kinderopvang in Brussel Expoo-congres 7 december 2017 Greet Poelvoorde lokaal loket Silke De Ridder Nasci vzw Contact: helpdesk@kinderopvang 0488/79 09 77 Opdracht van het Lokaal Loket Kinderopvang

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

5 april Actie(f) voor ouderen.

5 april Actie(f) voor ouderen. 5 april 2011. Actie(f) voor ouderen. Hans Krikke H.Krikke@sw=sl.nl 1. Over de organisatie 2. Over vrijwilligers die omzien naar de kwetsbare ander 3. Over ouderen met en zonder kleurtje 4. Over wat vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod.

Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Bezinning voor wie wil stilstaan bij de campagne Een toekomst zonder armoede. Om te combineren met de dvd, een infoavond of ander campagne-aanbod. Kom en duw mee Beste begeleider, Deze korte bezinning

Nadere informatie

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING Sas (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Deze voorziening maakt deel

Nadere informatie

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren

DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren DIALOOGNETWERKEN WELZIJNSSCHAKELS Samen sociale grondrechten realiseren Netwerkdag DEMOS - Lokale Netwerken VT-participatie 5 juni 2015, Oostende Carlos Ceyssens en Jozefien Godemont Welzijnsschakels?

Nadere informatie

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker

Competentieprofiel. Maatschappelijk werker Competentieprofiel maatschappelijk werker OCMW 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan Maatschappelijk werker Sociale zaken Sociale dienst B1-B3 2. Context Het OCMW garandeert aan elke

Nadere informatie

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk

Hoofdlijnen Beleidsplan Hoofdlijnen Beleidsplan Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk Stichting Youth for Christ Gorinchem The Mall Jongerenwerk 1 Doelgroep: Jongeren in de leeftijd van 10 t/m 25 jaar, woonachtig in de Gemeente Gorinchem. De focus ligt op groei op verschillende leefgebieden,

Nadere informatie

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015)

Functieprofiel Professionele medewerker D Filet Divers vzw Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Functieprofiel Professionele medewerker D Deelproject : Onthaal- en ontmoetingsruimte en kookproject (versie 3/7/2015) Beschrijving/kernopdracht van de functie De professionele medewerker van werkt vanuit

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

CAW Brussel - PROJECT WINTEROPVANG. Tijdelijke halftijdse vacature voor psychologisch hulpverlener

CAW Brussel - PROJECT WINTEROPVANG. Tijdelijke halftijdse vacature voor psychologisch hulpverlener - PROJECT WINTEROPVANG Tijdelijke halftijdse vacature voor psychologisch hulpverlener Contract bepaalde duur van 3 december 2018 tot 31 maart 2019 Het Centrum Algemeen Welzijnswerk te Brussel is een dynamische,

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde

Een greep uit de geschiedenis van CAW Artevelde CAW Artevelde - 6 -jaargang 12 nr. 4 Op 6 februari 1995 werd vzw Pluralistisch Centrum Welzijnswerk regio Gent geboren onder het goeddunkend oog van Kris Coenegrachts en Patrick Seys. In de wieg lagen

Nadere informatie

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw

Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid. 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Praatkaffee voor familieleden van mensen met psychische kwetsbaarheid 11 mei 2017 door Geert Gardin, PZ Onzelievevrouw Inleiding Binnen de vermaatschappelijking van zorg: belang van ondersteuning van familie

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door

De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door BIJLAGEN De gemeente/het OCMW helpt mij rond het thema wonen door Zorgt de gemeente zelf voor huisvesting? En hoe? (Sociale woningen, noodopvang, ) Geeft het OCMW premies aan mensen die het moeilijk hebben

Nadere informatie

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven

Word taal- en cultuurbuddy. Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur. Laat een nieuwkomer proeven van het verenigingsleven Steek samen met een nieuwkomer de handen uit de mouwenin de natuur Word samen met Natuurpunt een pluspunt voor de natuur! Werk één keer per week samen met een groepje nieuwkomers en Nederlandstaligen in

Nadere informatie

Gewoon opvoeden in Groningen

Gewoon opvoeden in Groningen Gewoon opvoeden in Groningen Voorbeeld : gewoon opvoeden, alledaags opvoeden, alledaagse opvoedvragen Wat is dit? Start: Eigen voorbeeld geven. Voor iedereen verschillend, afhankelijk van de situatie van

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG

DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG DIALOOGNAMIDDAG KEMPEN Samenwerken aan een sterk lokaal sociaal beleid 29/09/2016 VERSLAG Aanwezig: Vertegenwoordigers van 10 welzijnsschakelgroepen uit Olen, Rijkevorsel, Mol, Herselt, Hulshout, Westerlo,

Nadere informatie

Maison BILOBA Huis. Basisideeën

Maison BILOBA Huis. Basisideeën Maison BILOBA Huis Basisideeën Goed wonen E.MM.A biedt woongelegenheid aan senioren uit de buurt rond de Brabantstraat, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden in hun buurt. Het BILOBA Huis

Nadere informatie

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar

Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar Verslag studiedag Dikke vrienden - Jeugddiensten en OCMW s vinden elkaar * Locatie: Donderdag 11 december 2014: 09u30 12u30. Sporthal Heist op den Berg Praktijktafel 1 O.l.v. Dirk Van Noten (voorzitter

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede

Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede Participatie van mensen in armoede Hoe heten we ze welkom in ons museum? Brussel, 23 juni 2010 Armoede? Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het

Nadere informatie

Informatie Vrijwilligerswerk

Informatie Vrijwilligerswerk Informatie Vrijwilligerswerk 1 Stichting Vrije Tijd en Vorming Midden-Holland Bloemendaalsweg 68 2804 AB Gouda Telefoon 0182 527 566 Fax 0182 532 942 Internet www.vtvmiddenholland.nl E-mail info@vtvmiddenholland.nl

Nadere informatie

Binnenschip wordt welzijnsproject

Binnenschip wordt welzijnsproject Binnenschip wordt welzijnsproject Op woensdag 5 juli 2017 is aan de Gentse Rigakaai 'Navis Gandae' voorgesteld. Vzw Navis Gandae wil een nieuwe, activerende dagopvang creëren op een binnenschip. Er is

Nadere informatie

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten.

AP Toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare jeugd vergroten. BD 2.08 Bevorderen van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de stad met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid in de aandachtswijken en het bieden van kansen aan maatschappelijk kwetsbare jeugd.

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Vacature Maart 2015 De Moazoart biedt een onderkomen aan organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare groepen en creeërt ruimte voor ontmoeting, vorming,

Nadere informatie

Beeklaan 167, 2562AD Den Haag

Beeklaan 167, 2562AD Den Haag Beeklaan 167, 2562AD Den Haag Betreft subsidie beschikking: ABBA/4030106/EB-3293 Verslag van het programma Sport en Cultuur, tevens bedoeld als een ingang voor Vrouwenemancipatie in 2014, Inleiding: Halverwege

Nadere informatie

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017

Inloophuis Uitzicht. te Gorinchem. Beleidsdocument versie zomer 2017 Inloophuis Uitzicht te Gorinchem Beleidsdocument versie zomer 2017 1 Inhoudsopgave Introductie.... 3 Visie... 3 Legitimatie.... 3 Mensen.... 3 Strategie... 4 Activiteiten... 4 Middelen... 4 Acties....

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Intergenerationeel wonen

Intergenerationeel wonen Intergenerationeel wonen Een Sociaal Verhuurkantoor verhuurt betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan gezinnen met een laag inkomen. Behalve het inkomen zijn er nog een aantal andere hindernissen die

Nadere informatie

Sint-Norbertus. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l

Sint-Norbertus. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l Sint-Norbertus Stationsstraat 22c 2570 Duffel tel : 015 30 40 30 pcsintnorbertushuis@emmaus.be www.pz-duffel.be Geachte lezer, Deze brochure laat u in kort

Nadere informatie

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen

vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen vzw Sociale Kruideniers Vlaanderen Wie zijn we Een vzw opgericht in juli 2010 Verenigt sociale kruideniers in Vlaanderen Promotie van het model sociale kruidenier in Vlaanderen Organiseren van uitwisseling

Nadere informatie

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede

Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Subsidiereglement OCMW Gent Projectoproep Projecten en/of Activiteiten in de strijd tegen armoede Artikel 1 Middelen aan derden doelstelling OCMW Gent heeft de regierol in de strijd tegen armoede in Gent.

Nadere informatie

Kenniswerkplaats Tienplus

Kenniswerkplaats Tienplus Workshop Jeugd in Onderzoek Kenniswerkplaats Tienplus Laagdrempelige ondersteuning van ouders met tieners in Amsterdam http://www.kenniswerkplaats-tienplus.nl Triple P divers Marjolijn Distelbrink Verwey-Jonker

Nadere informatie

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent

Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent Leerlingen bouwen interactieve kaart om nieuwkomers wegwijs te maken in Gent De leerlingen van het 4de jaar Elektro Technieken van het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius (HTISA) in Gent hebben op

Nadere informatie

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen Wat lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen het inloopteam Huis der Gezinnen de Erasmus Hogeschool Lerarenopleiding

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Wat doet het OCMW eigenlijk?

Wat doet het OCMW eigenlijk? Wat doet het OCMW eigenlijk? OCMW Duffel Duffel: 17.150 inwoners Mechelen- Antwerpen Lier Kansarmoedeindex: 5,9% 2013, in 2003 was dat nog 3,6% Aantal huishoudens Aantal sociale huurwoningen Aandeel sociale

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

rlening 19/10/2012 De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede Gekleurde armoede als maatschappelijke uitdaging

rlening 19/10/2012 De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede Gekleurde armoede als maatschappelijke uitdaging rlening De opbouw van het verhaal Bind-Kracht en gekleurde armoede? een maatschappelijke uitdaging een uitdaging voor de hulpverlening: cijfers uit Antwerpen De opzet van het onderzoek hulpverleners Divers-sensitief

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Caleidoscoop Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen Caleidoscoop is een zelforganisatie die is ingebed in het gemeenschapscentrum. Een 8-tal vrouwelijke, allochtone

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING

OPVOEDINGSONDERSTEUNING OPVOEDINGSONDERSTEUNING Opvoedingsondersteuning - beleidsmatig op de agenda! (1) Tot voor enkele jaren OO nauwelijks item Geen overleg, nauwelijks gezamenlijke actie, Anno 2015 Op Vlaams niveau Decreten

Nadere informatie

Gezinnen ondersteunen op vlak van gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van kind(eren) sociale, informele netwerken rondom gezinnen bevorderen en ondersteunen Preventie: problemen (gezondheid, ontwikkeling,

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er

Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ook voor jongeren. Het CAW versterkt welzijn. Daarvoor is het CAW er Wat is het CAW? Iedereen heeft het wel eens moeilijk Dat hoort bij het leven. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid

25 Integratie OCMWgemeente: aan vertrouwen en een sterker beleid 25 Integratie OCMWgemeente: bouwen aan vertrouwen en een sterker beleid Ellen Dierckx Coördinator dienstencentrum tewerkstelling den travoo OCMW Balen Achtergrond Aanleiding: KHK-onderzoek 2007 leefomstandigheden

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken?

Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Hoe kunnen de Huizen van het Kind en het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal elkaar versterken? Dirk Van Noten en Inne Devos Departement Welzijn, Volksgezondheid en gezin Afdeling Welzijn en

Nadere informatie