MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Fibromyssage

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Fibromyssage"

Transcriptie

1 BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Fibromyssage

2 Fibromyalgie Fibro: bindweefsel (in het bindweefsel zitten de uitlopers van de zenuwen) Myo: spier Algie: pijn Bindweefselspierpijn: spieren zijn veel te gespannen, gevolg spierpijn & pijn aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren en pezen. Er is nog geen specifiek medicijn waarmee fibromyalgie genezen kan worden. Pijnstillers worden het meest voorgeschreven maar geven slechts beperkte verlichting bij de pijn. Geen twee mensen met fibromyalgie zijn gelijk dus kan een behandelmethode bij iedereen weer anders uitpakken. Voor mensen met fibromyalgie is het wel heel belangrijk om te zorgen voor: - Goede voeding & supplementen voor de aansturing van o.a. hormonen - Voldoende slaap i.v.m. herstel van lichaam & spieren - Voldoende beweging voor het soepel houden van de spieren (niet prestatiegericht sporten want dat is te belastend voor de spieren) Zorg goed voor je lichaam: Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en weer in balans te komen. Heb je bijvoorbeeld al 5 jaar fibromyalgie dan heeft je lichaam 2,5 jaar nodig om weer in balans te komen. In de pijnlijke spieren is een vermindering van de bloedcirculatie en een verhoogde spanning aanwezig, waardoor afvalstoffen gaan ophopen. Dit noemt men de de tenderpoints. Een tenderpoint is een gebied waar pijn zit, deze zijn verdeeld over het hele lichaam. Door de continue pijn die fibromyalgie patiënten hebben maakt hun lichaam heel veel adrenaline/stresshormoon aan, teveel. Hierdoor zijn ze niet instaat om in een diepe slaapstadium te komen. Het diepe slaapstadium is belangrijk omdat het lichaam zich in deze fase hersteld. Het niet voldoende kunnen herstellen heeft grote invloed op het bindweefsel, het lichaam wordt namelijk vatbaar voor ontstekingen en infecties.

3 Het bindweefsel van fibromyalgie patiënten is stijf en gespannen. Ook de spieren en de omringende organen verkeren in constante gespannen toestand. Organen maken meerdere hormonen aan, mensen met fibromyalgie maken o.a. heel veel adrenaline aan door de pijn. Een schommeling bij een van de hormonen geeft een disbalans in de gehele hormoonhuishouding, een soort domino effect. Een kleine schommeling heeft een groot effect. Voorbeelden van een disbalans in de hormoonhuishouding zijn: slecht slapen, neerslachtigheid, geen energie, hoofdpijn, ontwikkeling van allergieën/intoleranties, niet afvallen maar juist aankomen, eczeem, hartkloppingen, darmklachten, enz. Ontzuren en ontgiften De hormoonhuishouding weer in balans krijgen is een van de belangrijkste dingen die je zelf kunt/moet doen. Dit doe je door je lichaam te ontzuren en te ontgiften. Zeer belangrijk Ontzuren en ontgiften moet je gaan doen anders ga je geen verlichting vinden in het aanpassen van je voeding, slikken van supplementen, massage of andere therapieën. Ontzuren en ontgiften is een geleidelijk proces, net als verzuring zelf. Neem hier dan ook minstens enkele maanden de tijd voor. Ontzuren de ph waarde van het lichaam moet oké zijn wil de hormoonhuishouding in balans zijn of komen. Ontgiften de lever breekt onder andere de afvalstoffen van hormonen af, het is dus belangrijk dat de lever goed kan reinigen/ontgiften.

4 Voedingssupplementen Hormonen hebben ook hulp nodig, hulp in de vorm van voedingssupplementen. Altijd innemen: - Magnesium ( mg per dag, goed voor spieren, zenuwen) - Omega 3 (werkt ontstekingsremmend en geeft zuurstof aan het bloed. Dit is goed voor de bouw van de nieuwe cellen en bevorderd daardoor de opbouw en het herstel van het lichaam) - Omega 6 (minder kans op verzuring) - Curcuma longa met zwarte peper (natuurlijke pijnstilling en werkt ontstekingsremmend) - Probiotica (zeker wanneer men geen blinde darm meer heeft) Optioneel, maar vooral wanneer de R in de maand is: - Vitamine B12 - Vitamine D - Voor de vrouw B5, B6, B11, B12 Nog extra hormonen helpers zijn: zwavel, zink en selenium Let op: Neem geen vitamine complex of potje met combinatie omega Gebruik alleen losse vitamine/supplementen en neem deze bij voorkeur zoveel mogelijk verspreid over de dag in i.v.m. betere werking en opname.

5 Extra informatie over verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam te hoog is. De optimale ph-waarde van ons bloed is 7,35 tot 7,45. Iedereen verzuurt, dat hoort bij het ouder worden. Voeding, stress, medicijnen, spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen. Maar ook straling van zendmasten (Wi-Fi, mobiele telefoons, e.d.), luchtverontreiniging, te weinig nachtrust, crash diëten zorgen voor verzuring. Je lichaam moet deze zure afvalstoffen kwijtraken om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Door de ophoping van zure afvalstoffen kunnen lichaamscellen namelijk minder goed hun werk doen. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van zuren maakt cellen steeds minder actief met als gevolg weefsels verouderen. Verzuring maakt je sneller oud en is daarom een bedreiging voor de algemene gezondheid op de lange termijn.

6 De zure afvalstoffen hechten zich namelijk vast aan bepaalde mineralen, waarvan magnesium er een is. Magnesium is een superbelangrijk mineraal. Je lichaam is steeds net als de natuur bezig om zichzelf in balans te houden. Wanneer je verzuurd dan onttrekt je lichaam onder andere de mineralen magnesium, kalium, calcium, zink en ijzer uit je spieren, botten, haren, huid, nagels en organen zodat het bloed minder zuur wordt. Wanneer dit gebeurt kun je last krijgen van: Slaapstoornissen, allerlei allergieën, astma, bacteriële infecties, huidproblemen, lelijke nagels, spierkrampen, obstipatie, minder zin in seks, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval, verminderende werking van je immuunsysteem, nierproblemen, problemen met bind- en vetweefsel, spataderen, maag- en darmproblemen Als die klachten langer aanhouden en je het zuur evenwicht niet herstelt, kun je zelfs last krijgen van aandoeningen zoals: Kanker, artrose, botontkalking, reuma, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, herseninfarct, beschadiging van spieren, botten en pezen Slechts weinig mensen leggen een relatie tussen ziektes en de zuur balans in het lichaam, vanwege de onbekendheid met de onderlinge samenhang. Een werkelijk goede gezondheid gaat altijd samen met een gezond evenwicht tussen zure en base in je lichaam! Base is het tegenovergestelde van zuur. De zure afvalstoffen horen het lichaam te verlaten via de darmen, de nieren en de huid. Het is dan ook belangrijk om voor een goede darmflora te zorgen, zodat het zuur-base evenwicht in balans blijft. De lever mogen we in dit belangrijke proces niet vergeten. Naast de huid is je lever het grootste orgaan van je lichaam. Naast zo n 400 andere functies heeft hij als belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat giftige afvalstoffen worden afgevoerd. Niet alleen toxische stoffen maar ook gebruikte hormonen of andere afvalstoffen van verschillende normale processen in je lichaam. Als je lever er niet meer in slaagt om afvalstoffen goed af te voeren zal je lichaam ze opslaan het is dus belangrijk dat de lever goed kan reinigen/ontgiften. Je kunt lever helpen bij het natuurlijk ontgiften van je lichaam door elke ochtend, op de nuchtere maag, een glas lauw/warm water met citroensap te drinken.

7 Dankzij ontzurende supplementen en een juiste leefstijl kun je een verbetering en zelfs een volledig herstel van het zuur-base evenwicht bereiken. Het overschot aan afvalstoffen verdwijnt en het lichaam functioneert weer optimaal. Verzuring ga je tegen door: - Vermijden of beperken van stress, roken, medicijnen en overmatige spierbelasting. (te weinig beweging verzuurd ook) - Beperken van de consumptie van verzurende voeding en dranken, zoals suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie en zwarte thee, zuivelproducten, soja, slechte koolhydraten (witbrood en pasta, koekjes, chips, snacks, kant en klaar maaltijden), tafelzout - Eten van meer ontzurend/basisch voedsel zoals groente, fruit, noten en zaden, vis, kip, kalkoen, amandelmelk, kokosmelk, avocado s Een gezonde ph-waarde is in feite niet meer dan een goede balans. Door extra inname van basisch voedsel verhoog je ook je ph-waarde. Of en hoe erg je verzuurd bent kun je testen met speciale test strips. Wanneer uit de test strips blijkt dat je verzuurd bent, ph waarde onder de 7.35, dan kun je doel gericht gaan ontzuren met producten van bijvoorbeeld de merken Alka en Jacob Hooy. Om de zure afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren biedt een massage uitkomst. Massage brengt ook de lichaamssystemen tot rust en bevorderd de toevoer van voedingstoffen naar het bloed wat goed is voor vernieuwing van cellen.

8 Fibromyssage Fibromyssage is een massage speciaal voor fibromyalgie patiënten. Het is een massage die pijnverlichting kan geven en het lichaam tot rust brengt waardoor je beter slaapt. Met fibromyalgie heb je soms goede maar soms ook slechte dagen. Zo werkt het ook met fibromyssage, de ene keer zal een behandeling goede uitwerkingen hebben terwijl de volgende behandeling misschien wat meer napijn kan geven. Op deze momenten is het belangrijk door te gaan met de massagebehandelingen. Uiteindelijk gaat de massage op langer termijn de klachten verlichten en ga je je fitter voelen. De behandeling mag niet langer duren dan 40 minuten anders is het te belastend voor de spieren. Omdat het lichaam moet wennen aan de massage wordt aangeraden om de eerste 3 keer wekelijks te komen, daarna om de 4 tot 6 weken. Het is belangrijk om te weten dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen, met 1 enkele massage zal je geen resultaat hebben. Doordat mensen met fibromyalgie gevoeliger zijn geworden voor de pijnprikkels die naar de hersenen gestuurd worden, wordt er gewerkt op het tot rust brengen van het parasympatisch zenuwstelsel en op de meridiaanstretching. Voor de fibromyssage gebruik ik speciale olie, warme olie met de aroma Wintergreen. Wintergreen is een zeer goede bestrijder van gewrichts- en spierpijn, het werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Fibromyssage is langzame ritmische therapeutische massage vorm.

9 Effecten van fibromyssage: - Verlichting spierkrampen - Vermindert stress en pijn in het lichaam - Opnamen van zuurstof in de spieren - De ademhaling wordt dieper - Het hartritme daalt - Verlagen van bloeddruk - Versterken van lymfesysteem - Verbetering van het bewegingsapparaat - Brengt lichaam en geest tot rust - Zorgt voor balans in het lichaam - Vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller: het hormoon endorfine

10 Werkwijze Niet iedereen is bekend met hoe het er tijdens een massage aan toe gaat. Soms legt dit onnodige drempels op. Ik probeer hier uit te leggen hoe bij mij een en ander in zijn werk gaat. Voor de massage Er zit altijd voldoende ruimte tussen jou en de volgende afspraak zodat ik genoeg tijd voor je heb. Een te strakke tijdsplanning is niet fijn voor jou en niet fijn voor mij, het gaat om ontspanning! Als je binnen bent, praten we eerst kort over de komende massage: wat zou je prettig vinden, zijn er beperkingen of gevoeligheden waarmee ik rekening moet houden? Als je voor het eerst bij mij komt, zal ik hier wat meer tijd voor nemen. Ook kiezen we een thee smaakje uit zodat ik na de massage een heerlijk kopje thee voor je kan zetten. Vervolgens kun je eventueel nog naar het toilet gaan, zodat je heerlijk ontspannen de massage kunt ondergaan. De massage Op het moment dat we klaar zijn om aan de massage te gaan beginnen loop ik nog even de massagekamer uit zodat jij je kleren en sieraden ongestoord uit kunt doen en in je onderbroek op je buik op de massagetafel kunt gaan liggen. Op de tafel ligt een groot zacht laken waar je onder gaat liggen en een paar slofjes die je aan mag doen mocht je snel koude voeten krijgen. Wanneer ik de massagekamer binnenkom zorg ik gelijk dat je heerlijk wordt ingepakt, wat een lekker warm en veilig voel geeft en plaats ik een zachte rol onder je voeten zodat je rug lekker ontlast ligt. Tijdens de massage blijf je voor het grootste deel onder een laken liggen. Alleen het deel van je lichaam dat op dat moment gemasseerd wordt, is onbedekt. Bij het omdraaien op de tafel houd ik het laken boven je zodat niks zichtbaar is. Sommige bezoeksters wachten eerst tot ze op de tafel liggen en doen dan hun bh uit. Geen enkel probleem. Bh uit, noodzaak? Nee hoor ik kan hem tijdens het masseren van

11 de rug ook eventjes losmaken en daarna weer sluiten maar ik kan dan niet garanderen dat er geen olievlekken op komen. Om de massage zo soepel mogelijk te maken vraag ik je wel liever geen makeup te dragen. Rug, benen, voeten, armen, gezicht en nek worden gemasseerd met een lichte zachte aanraking. Je bent wakker en droomt tegelijk. Als je wilt praten tijdens de sessie, prima. Wil je liever zonder woorden ontspannen, ook goed. Ik pas mij geheel aan. Als je iets minder prettig vindt, zeg het gewoon. Is een greep niet helemaal optimaal op je afgestemd: geef het direct aan ( iets steviger, zachter, langzamer, nee juist daar of als je niet meer fijn ligt, geef het aan ). Wil je eens diep zuchten, houd het niet tegen. Na afloop van de massage Als ik je voorzichtig aanraak en zeg dat het klaar is, kan het zijn dat je in diepe rust bent. Je kunt gewoon nog even rustig blijven liggen en langzaam weer bij komen. We hebben de tijd en het zou zonde zijn als je dat ontspannen gevoel snel verliest. Ik verlaat de ruimte waar jij ligt. Ga eerst rustig zitten voordat je gaat staan. Je kunt de handdoeken gebruiken om eventuele olie van je huid af te vegen. Als jij je weer hebt aangekleed kom je in jouw tempo bij mij aan tafel zitten om een kopje thee te drinken. En indien je het leuk vind trekken we nog een kaartje met een positieve boodschap of een lieve tekst. Praktische zaken Ook als je naar huis gaat... doe het rustig aan. Een massage laat afvalstoffen vrijkomen dus probeer thuis voldoende water te drinken. Het voorkomt hoofdpijn en bevordert de afvoer van afvalstoffen. Lees de huisregels & voorwaarden voor een massage op:

12 Wil je graag ondersteuning en advies op het gebied van voeding en supplementen, advies specifiek op jou afgestemd om pijn- en klachtenvrij te worden zonder medicijnen. Hans Van Loon van OerBewust Advies kan je daar bij helpen. OerBewust Advies Ik ben Hans van Loon (1973) in Oktober 2012 verkocht ik mijn slagerijen nadat ik de diagnose Fibromyalgie had gekregen. De rest van mijn leven zou ik medicijnen moeten slikken. Met dat vooruitzicht kon ik niet zoveel en de medicijnen veranderde me in negatief opzicht. Hier wilde ik niet mee doorgaan en vervolgens ben ik een zoektocht gestart naar wat mij écht boeit en verder kan helpen. Dit is alles wat met goede voeding te maken heeft. Eten in de puurste vorm, biologische producten die vers zijn en uit het seizoen komen. Mijn drijfveer hierin; klachtenvrij worden, zonder gebruik van medicijnen. Nu wat jaren verder zijn de Fibromyalgieklachten naar de achtergrond verdwenen en heb ik diverse opleidingen in voeding en gezondheid gevolgd. In juni 2016 ben ik afgestudeerd als Orthomoleculair therapeut. Tijdens deze opleidingen heb ik geleerd hoe de juiste voeding, beweging en leefstijl je gezondheid kan verbeteren. Met OerBewust Advies ga ik personen begeleiden en coachen die ook een betere en gezondere leefstijl zoeken, met de OerBewuste Keuken geef ik kookworkshops in deze levensstijl. Hans van Loon Orthomoleculair therapeut & Voedingsdeskundige Kapteijnlaan AV Veldhoven

13 BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Smitseind AN Duizel Body&Mind Massagepraktijk

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Kindermassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Kindermassage Kindermassage Waarom een massage ook (juist!!) voor kinderen heerlijk is... We zijn in de huidige maatschappij allemaal druk en staan vaak niet stil

Nadere informatie

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar > 70 jaar Verzuring: hoe werkt het? Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere

Nadere informatie

Zuur-Base. Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren

Zuur-Base. Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren Is je zuur-base in evenwicht? Ontslakken & ontzuren Zuur-Base In een gezond lichaam is er een goed zuur-basen evenwicht. Een overschot aan basen ontstaat dan ook niet vaak. Een overschot aan zuren gebeurt

Nadere informatie

Mineralen basisch mineralen complex

Mineralen basisch mineralen complex Mineralen basisch mineralen complex Zuur-base in balans! Draagt bij tot een gezond zuur-base evenwicht * Vegan Gentechvrij Lactosevrij Glutenvrij *Zink Ben jij zuur? Jouw gezondheid op lange termijn Onze

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Chinese Hoofd-Nek-Schouders

Chinese Hoofd-Nek-Schouders Sportmassage Dient om de hele conditie van het lichaam en voornamelijk de spieren te verbeteren. Sporters presteren beter, hebben minder last van blessures en herstellen sneller na de inspanning. Deze

Nadere informatie

Medicinale dranken - Chlorophyl

Medicinale dranken - Chlorophyl Medicinale dranken - Chlorophyl Chlorophyl (water) Een wonder van de natuur. Chlorophyl en de balans zuren en base Giffen, schadelijke stoffen en andere milieubelastende stoffen, zoals een onevenwichtige

Nadere informatie

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen. Voorwoord Al een aantal keren heb ik zelf een detox week gedaan specifiek om mijn lever te reinigen. Deze detox was behoorlijk zwaar en ik was in het weekend wel uitgeblust. Ondanks de zware detox voelde

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten

Noordeinde Clinic biedt onderzoek, behandeling en advies bij onverklaarbare gezondheidsklachten Chronische pijn, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten en andere onverklaarbare klachten. De huisarts kan niets voor u doen en u komt er maar niet verder mee. Deze situatie

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Stress

Gezonde Leefstijl: Stress Gezonde Leefstijl: Stress 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Wat is stress? Stressoren Gevolgen van teveel stress Tips bij stress Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Jaarlijks worden 30.000 mensen afgekeurd wegens

Nadere informatie

Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen

Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen Water 1 Onderwerpen Hoe werkt ons lichaam? Waarom water drinken? Vocht vasthouden Puur water Tips bij water drinken Vragen 2 Hoe werkt ons lichaam? Belangrijkste functie van de nieren/bijnieren: - filteren

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress en een onregelmatig

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie Locatie Eindhoven De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress

Nadere informatie

OUDER worden is onvermijdelijk...

OUDER worden is onvermijdelijk... OUDER worden is onvermijdelijk... Maar gewrichten kunnen JONG blijven. Gratis info! Alles over gewrichten... Gewrichtspijn bij honden Ouder worden is onvermijdelijk We willen allemaal dat je hond fit,

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Sportvoeding bij Atleten

Sportvoeding bij Atleten Sportvoeding bij Atleten Pallas 67 16 maart 2017 Marlijn van den berg marlijn.vandenberg@gmail.com Voedingsdeskundige Voeding en gezondheid in Wageningen Nu werkzaam bij: Jouw actieve vakantie om je fitter,

Nadere informatie

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2. Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Lage bloeddruk bij het gaan staan bij ouderen. (Orthostatische hypotensie)

Lage bloeddruk bij het gaan staan bij ouderen. (Orthostatische hypotensie) Lage bloeddruk bij het gaan staan bij ouderen (Orthostatische hypotensie) Wanneer u duizelig wordt bij het gaan staan kan het zijn dat er sprake is van een tijdelijke lage bloeddruk. Dit wordt ook wel

Nadere informatie

Vragenlijst voor volwassenen:

Vragenlijst voor volwassenen: Vragenlijst voor volwassenen: Voorletters + achternaam : Adres : Telefoon privé : werk : mobiel : E-mail adres : Geboortedatum : Geslacht : Man / Vrouw Huisarts : 1 Wat is de voornaamste klacht? 2 Wanneer

Nadere informatie

Ontgiften als een PRO

Ontgiften als een PRO Ontgiften als een PRO Onverklaarbare gezondheidsklachten of obesitas is vaak het gevolg van opgehoopte afvalstoffen in het bindweefsel. Wij meten en ontgiften het hele lichaam met FDA goedgekeurde apparatuur.

Nadere informatie

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58 3.3 Eén handje is één handje 52 3.4 Koffie: let op je nachtrust 53 4 Om met een grote boog omheen te gaan 56 4.1 De grootste dikmaker 58 4.2 Intolerantie 60 4.3 Nog even voor de duidelijkheid 63 5 Geen

Nadere informatie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie FIBROMYALGIE 286 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen. U leest meer over

Nadere informatie

Alka Voet & Nagel. voor gezonde voeten én mooie nagels. Een 20-dagen kuur. Advies en vragen... Alka Gezondheidslijn:

Alka Voet & Nagel. voor gezonde voeten én mooie nagels. Een 20-dagen kuur. Advies en vragen... Alka Gezondheidslijn: Alka Voet & Nagel voor gezonde voeten én mooie nagels Een 20-dagen kuur Door het volgen van de 20 dagen Alka Voet & Nagel kuur gaat u uw voeten en nagels intensief ontdoen van zure afvalstoffen. U ontzuurt

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Tabs tabletten om te ontzuren. Zuur-base in balans!

Tabs tabletten om te ontzuren. Zuur-base in balans! Tabs tabletten om te ontzuren Zuur-base in balans! Drie basische mogelijkheden Waarom moeilijk doen, als het samen kan? Lichaamsontzuring klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel erg eenvoudig. Vooral

Nadere informatie

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen Massagepraktijk In2flow / 2015 Massagepraktijk In2flow / 2015 Massage. Steeds meer mensen ontdekken wat massage voor hen betekent. Je regelmatig laten masseren helpt om lekker in je vel te blijven zitten.

Nadere informatie

Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas

Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas Vitamines en mineralen : nuttig, nodig of platte commercie? Info dag Obesitas Donderdag 21 juni 2018 Waarom supplementen? Waarom supplementen? Vitamines en mineralen vormen de bouwstenen van ons lichaam.

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer

Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Sedatie en présedatie screening Pijnbestrijding tijdens onderzoek of ingreep buiten de operatiekamer Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Nuchter zijn Voor alle ingrepen moet

Nadere informatie

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten

De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten De invloed van ontstekingsreuma en -behandeling op hart- en vaatziekten In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van ontstekingsreuma. Deze vorm van reuma kenmerkt zich door langdurige gewrichtsontstekingen.

Nadere informatie

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Welk profiel past bij jou? Zwanger Vermoeid of stress Sporter Actief blijven Maag- en darmproblemen Informatiewijzer magnesium Magnesium; een veelzijdig mineraal

Nadere informatie

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte

Aandacht voor jezelf. - Aanraken is een eerste levensbehoefte Aandacht voor jezelf - Aanraken is een eerste levensbehoefte - Aanraking stimuleert de activiteit van de nervus vagus, de zenuwbaan die de afscheiding van de hormonen die een rol spelen bij de voedselopname,

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

Stress en anti-oxidanten

Stress en anti-oxidanten De rol van voeding Voeding is duidelijk van invloed op hoe je je voelt. Wanneer je kiest voor evenwichtige en gezonde voeding, blijf je makkelijker in balans dan wanneer je ongezond eet. Wanneer we het

Nadere informatie

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling

Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE019 / Sedatie tijdens een

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

Mind & Body Performance

Mind & Body Performance Waarom massage? Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling manueel of met mechanische hulp op de zachte weefsels van het lichaam,

Nadere informatie

Zout is een medicijn dat door de eeuwen heen door allerlei genezers is gebruikt. In bepaalde culturen is het zijn gewicht in goud waard.

Zout is een medicijn dat door de eeuwen heen door allerlei genezers is gebruikt. In bepaalde culturen is het zijn gewicht in goud waard. Zout is een medicijn dat door de eeuwen heen door allerlei genezers is gebruikt. In bepaalde culturen is het zijn gewicht in goud waard. In de woestijn is zout de verzekering voor overleven. De zoutmijnen

Nadere informatie

pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10

pagina 3 pagina 4 pagina 5 pagina 6 pagina 7 pagina 8 pagina 9 pagina 10 Klassieke massage Klassieke ontspannigsmassage Total relax ontspanningsmassage Total relax aroma massage Total relax massage met japanse munt en Hot Towels Hoofdpijnmassage Prijslijst Kontakt informatie

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt Vitaliteitspakket: Vitaliteit in breedste zin van het woord is mijn passie. Zou jij je vitaler, fitter, meer in balans willen voelen? Of heb je (vage) klachten waar je niet goed weet waar het vandaan komt?

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lever, nieren en galblaas reiniging, ontgiften van je lichaam Na het preventieve onderzoek van afgelopen week kwam ik tot de conclusie dat ik een reiniging zou gaan doen. Ik doe eigenlijks ieder jaar wel

Nadere informatie

Gezond eten. Tips voor een gezonde

Gezond eten. Tips voor een gezonde Gezond eten Tips voor een gezonde leefstijl Gezond eten door kleine veranderingen Inleiding In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS

FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS FIBROMYALGIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen.

Nadere informatie

Voeding voor goed herstel na operatie

Voeding voor goed herstel na operatie Voeding voor goed herstel na operatie Inhoud 1. Vermijd snel gewichtsverlies, eet gezond 3 2. Nuchter voor de operatie? 3 3. Voeding na de operatie 4 4. Neem voldoende melkproducten, groenten en fruit!

Nadere informatie

Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing.

Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing. Klei-kuur Mogelijke inwendig gebruiken van klei ofwel leem - gebruiksaanwijzing. Klei of leem werkt sterk absorberend waardoor het allerlei niet toxische en toxische stoffen kan binden. De sporenelementen

Nadere informatie

Optimalegezondheid.com 2015 JULI 1 14 GEZONDE RECEPTEN

Optimalegezondheid.com 2015 JULI 1 14 GEZONDE RECEPTEN Optimalegezondheid.com 2015 15 JULI GEZONDE RECEPTEN 1 14 GEZONDE RECEPTEN INTRODUCTIE Merk jij het ook al? Dat je meer zin hebt in frisse ingrediënten en daardoor haast automatisch gezonder eet? Dit is

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

voor gezonde voeten én mooie nagels

voor gezonde voeten én mooie nagels Alka Voet & Nagel voor gezonde voeten én mooie nagels Een 20-dagen kuur Door het volgen van de 20 dagen Alka Voet & Nagel kuur gaat u uw voeten en nagels intensief ontdoen van zure afvalstoffen. U ontzuurt

Nadere informatie

Herken je 3 of meer van bovenstaande symptomen, dan heb je mogelijk een tekort aan schildklierhormoon.

Herken je 3 of meer van bovenstaande symptomen, dan heb je mogelijk een tekort aan schildklierhormoon. Check je hormonen. Zijn je hormonen in balans? Doe de zelftest en check je hormoonhuishouding. Schildklierhormoon verantwoordelijk voor oa stofwisseling. Symptomen te weinig schildklierhormoon Checklist.

Nadere informatie

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:

Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen: Wil je meer weten over OPS, hieronder vind je de volgende onderwerpen:. Een OPS patiënt. Wat is OPS en klachtenlijst? Oorzaken van OPS. Waar komt dat gif terecht? Natuurlijke ontgifting. Bioresonantie

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

BLESSURE PROTOCOLLEN

BLESSURE PROTOCOLLEN BLESSURE PROTOCOLLEN VOEDING EN SUPPLETIE BIJ DE MEEST VOORKOMENDE BLESSURES BLESSURE PROTOCOLLEN VOEDING EN SUPPLETIE BIJ DE MEEST VOORKOMENDE BLESSURES UITGANGSPUNT BIJ IEDER PROTOCOL IS HET GEBRUIK

Nadere informatie

Verzuring is veroudering!

Verzuring is veroudering! Verzuring is veroudering! De stofwisseling, ofwel de verbranding van voeding om energie beschikbaar te krijgen, bovenmatige sportieve prestaties, stress en slechte omgevingsfactoren produceren zure afvalstoffen

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Matige tot diepe sedatie

Matige tot diepe sedatie Matige tot diepe sedatie Binnenkort ondergaat u in het CWZ een onderzoek en/of behandeling. Dit onderzoek of deze behandeling zal plaats vinden onder verdoving (sedatie). Sedatie (verdoving) Verdoving

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE)

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) Keel- Neus- en Oorheelkunde KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) volwassenen Binnenkort wordt u opgenomen voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie). In deze folder leest u over de

Nadere informatie

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie!

Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! Meer Fit! Verbeter je microcirculatie! E-book over verbeteren van vitaliteit, prestatievermogen en gezondheid. 1 Inleiding Sinds enige tijd ben ik bezig om door het stimuleren van de microcirculatie meer

Nadere informatie

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS.

WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. WATER ALS MEDICIJN? WIL JE EEN EFFECTIEF RECEPT OM JE GOED TE VOELEN? OM EEN BETERE GEZONDHEID TE KRIJGEN? HET IS OVERAL VERKRIJGBAAR EN KOST NIETS. HET IS GEWOON, NORMAAL, ORDINAIR WATER. Water is een

Nadere informatie

P I J N A P O T H E E K. N L

P I J N A P O T H E E K. N L SPIER- EN GEWRICHTS- PIJN WAT ZIJN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN SOORTEN SPIER- EN GEWRICHTSPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL SPIER-

Nadere informatie

VOEDING, LEEFSTIJL & GEDRAG! lesdag 6

VOEDING, LEEFSTIJL & GEDRAG! lesdag 6 VOEDING, LEEFSTIJL & GEDRAG! lesdag 6 ! HOE GAAT HET MET JE PROEFCLIENTEN? WEET JE NOG? DIETEN LAGE GRAADS ONTSTEKINGEN = INFLAMMATIE Aan veel chronische ziekten, ontsteking aan ten grondslag: - Overgewicht

Nadere informatie

16Botbreuken en botontkalking

16Botbreuken en botontkalking DC 16Botbreuken en botontkalking 1 Inleiding Botbreuken komen bij alle generaties voor. Botontkalking is een ouderdomskwaal. De kans dat iemand botontkalking krijgt, neemt toe naarmate hij ouder wordt.

Nadere informatie

Lage bloeddruk bij het gaan staan of na het eten

Lage bloeddruk bij het gaan staan of na het eten Geriatrie Lage bloeddruk bij het gaan staan of na het eten www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GER003 / Lage bloeddruk bij het gaan staan of

Nadere informatie

Aambeien Verdwijn Tips

Aambeien Verdwijn Tips Aambeien Verdwijn Tips Stap voor stap, weg met aambeien Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te

Nadere informatie

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 1 1 Houd je hart gezond Programma Leefstijl Risicofactoren Meest voorkomende hart- en vaatziekten Gezond bewegen 2 2 Werking van het hart 3 3 Werking van het hart

Nadere informatie

Detox Guide All you need to know about detox

Detox Guide All you need to know about detox Detox Guide All you need to know about detox Hello, 10 Health Benefits Detox Sapkuur Leuk dat je het doen van een detox overweegt. Een detox doen is niet zomaar even iets en daarom snappen we heel erg

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2 Tijd voor voeding *Natuurgeneeskundige *Docent irisdiagnostiek circe-natuurgeneeskunde.nl 2 *Voeding. *De geschiedenis van onze voeding. *De huidige gezondheidsproblemen. *Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Gebruik, dosering & veelgestelde vragen

Gebruik, dosering & veelgestelde vragen Gebruik, dosering & veelgestelde vragen In dit boekje vindt u informatie over gebruik en dosering van Zechsal producten. De informatie is gebaseerd op gangbare medisch wetenschappelijke literatuur over

Nadere informatie

ARGI+ Sporten met Forever

ARGI+ Sporten met Forever ARGI+ Sporten met Forever Sporten met de natuurlijke boost van ARGI+ ARGI+ is een uniek supplement voor actieve sporters die hun lichaam dat beetje extra willen geven voor optimale prestaties. ARGI+ heeft

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Intakeformulier VoedingGezond

Intakeformulier VoedingGezond Intakeformulier VoedingGezond Persoonsgegevens Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Tel.nr.: Mobiel: E-mailadres: Geboortedatum: Man / vrouw Datum: / /_20 Bent u doorverwezen? Ja / Nee Zo ja: Welke arts?

Nadere informatie

REDUCE STRESS by UNPLUGGING.nl UNPLUGGING.nl

REDUCE STRESS by UNPLUGGING.nl UNPLUGGING.nl REDUCE STRESS by Stress Er zijn meerdere definities of omschrijvingen van stress. Soms wordt de term stress gebruikt als aanduiding van een bepaalde situatie of prikkel. Maar soms wordt onder stress ook

Nadere informatie

Pure magnesium Gebruik, dosering & veelgestelde vragen

Pure magnesium Gebruik, dosering & veelgestelde vragen Pure magnesium Gebruik, dosering & veelgestelde vragen In dit boekje vindt u informatie over gebruik en dosering van Zechsal producten. De informatie is gebaseerd op gangbare medisch wetenschappelijke

Nadere informatie

Prepare for the Switch Make the Switch. Keep the Switch. Producten in het sportvastentraject. www.sportvasten.nl

Prepare for the Switch Make the Switch. Keep the Switch. Producten in het sportvastentraject. www.sportvasten.nl Prepare for the Switch Make the Switch Producten in het sportvastentraject Keep the Switch www.sportvasten.nl Inleiding Sportvasten is een trainingsmethode waarmee je de metabole switch van suiker- naar

Nadere informatie