Evaluatie huisverboden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatie huisverboden"

Transcriptie

1 Evaluatie huisverboden dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Eerste ervaringen met het tijdelijk huisverbod van januari tot en met juni 2009 Regio Arnhem/Achterhoek en West Veluwe/Vallei

2 1. Inleiding 2 Op 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod in werking getreden. Deze wet geeft burgemeesters de bevoegdheid om bij (dreigend) huiselijk geweld de pleger tijdelijk (10-28 dagen) de toegang tot de woning te ontzeggen en het contact met de andere bewoners te verbieden. In die tien dagen moet een hulpverleningsplan worden opgesteld en gestart. Zonder hulp is er geen huisverbod! Tijdens de voorbereiding van het hulpverleningsproces is afgesproken dat op initiatief van de gemeente Arnhem na een half jaar een evaluatie wordt gehouden. Doel is om na te gaan of de afspraken in de praktijk ook werken en om de ervaringen van de eerste zes maanden in beeld te brengen. De resultaten worden teruggekoppeld naar alle bestuurders, ambtenaren, politie en ketenpartners die bij het huisverbod betrokken zijn om waar mogelijk tot verbeteringen te komen. Zaken betreffende de bevoegdheid van de burgemeester en de mandatering worden apart via de veiligheidsregio geëvalueerd. De gemeente heeft initiatief voor een evaluatie genomen en aan betrokken partijen gevraagd naar de ervaringen over de eerste zes maanden: wat gaat goed en wat kan beter? In dit evaluatierapport kunt u lezen over de eerste ervaringen met de nieuwe wet en in het bijzonder met het hulpverlenings- proces. Wat tijdens de afgelopen maanden vooral is gebleken is de grote bereidheid van alle betrokkenen, bestuurders, ambtenaren, politie en ketenpartijen om het huisverbod succesvol in te zetten. Over het effect voor het gezin/huishouden op de langere termijn kan uiteraard nog niet veel worden gezegd. Daarvoor is de periode nog te kort. Wat al wel duidelijk is geworden is, dat zowel plegers als slachtoffers vaak aangeven opgelucht te zijn dat er iets gebeurt om een einde aan het geweld te maken.

3 2. Eerste resultaten 3 Op 1 januari is het eerste huisverbod opgelegd. Daarna zijn er tot 1 juli 2009 nog 83 gevolgd (bron: Steunpunt huiselijk geweld) Dit is het dubbele van wat op basis van de landelijke prognose was verwacht. De opgelegde huisverboden hebben betrekking op het werkgebied van de twee centrumgemeenten Arnhem en Ede. Dat zijn de politieregio Gelderland-Midden (11 gemeenten in de regio Arnhem en 5 in de West Veluwe Vallei) en 8 gemeenten in de Achterhoek, die deel uitmaken van de politieregio Noord-Oost Gelderland. Oplegging van de huisverboden Niet alle 24 gemeenten hebben al met een huisverbod te maken gehad. In de periode van 1 januari tot 1 juli 2009 zijn 84 huisverboden in de volgende gemeenten opgelegd: Arnhem Arnhem 22 keer Rijnwaarden 4 keer Renkum 4 keer Zevenaar 3 keer Rheden 3 keer Doesburg 2 keer Lingewaard 1 keer Westervoort 1 keer Duiven 0 keer Overbetuwe 0 keer Rozendaal 0 keer West Veluwe Vallei Ede 14 keer Wageningen 7 keer Nijkerk 4 keer Barneveld 3 keer Scherpenzeel 0 keer Achterhoek Winterswijk 5 keer Oude IJsselstreek 5 keer Doetinchem 4 keer Berkelland 1 keer Montferland 1 keer Aalten 0 keer Bronckhorst 0 keer Oost Gelre 0 keer Per regio, afgezet tegen het aantal inwoners per , ziet het er als volgt uit: Regio West Veluwe Vallei inwoners 28 huisverboden Regio Arnhem inwoners 40 huisverboden Regio Achterhoek inwoners 16 huisverboden Totaal inwoners 84 huisverboden Tijdstip huisverbod Een derde van het aantal huisverboden vond in de avond plaats en een derde in het weekend. Risicotaxatie instrument Huiselijk Geweld Met het Risicotaxatie - instrument Huiselijk Geweld verzamelt de Hulpofficier van justitie (Hovj) ten behoeve van de burgemeester informatie over (1) de mogelijke pleger van huiselijk geweld, (2) het verloop van het geweldsincident en (3) de gezinsachtergronden. Als er geen sprake is van ondertekeningsmandaat doet de burgemeester dit zelf. Niet altijd leidt het invullen van een Risico taxatie instrument (RiHG) tot het opleggen van een huisverbod. Er zijn in de periode van 1 januari tot 1 juli RiHG`s ingevuld. Deze hebben tot 84 huisverboden geleid. In 4 gevallen is na overleg met de (loco)burgemeester besloten om geen huisverbod op te leggen (bron: cijfers politie regio Gelderland-Midden en regio Noord Oost Gelderland).

4 4Verlenging en intrekking van huisverbod Van de 84 huisverboden die tussen 1 januari en 1 juli zijn opgelegd, zijn er 29 verlengd met 18 dagen. In vijf gevallen is het huisverbod eerder dan de termijn van 10 dagen ingetrokken. Er was geen sprake meer van dreiging en de betrokkenen werkten mee aan een hulpverleningstraject. Eén keer is het huisverbod in de verlengingsperiode ingetrokken. Het nut van verlenging was hier niet meer aanwezig, aangezien beide partners contact met elkaar zochten en daarmee meerdere malen het huisverbod overtraden. 4 Beroepsprocedures Er zijn drie beroepsprocedures ingesteld tegen het huisverbod, waarvan één ook tegen de verlenging. In één zaak is uitspraak gedaan die met name procedureel van aard is. Twee zaken lopen nog. Overtreding van het huisverbod In zeven zaken is het huisverbod overtreden. In drie van deze situaties is zelfs vaker dan 1 keer een overtreding begaan, 1x twee keer, 2x vijf keer. Huisverbod houdt ook in dat er geen contact mag zijn via telefoon of sms. Bij overtreding moet onderscheid gemaakt worden tussen huisverbod en contactverbod. In drie gevallen is het huisverbod overtreden. In de overige gevallen ging het om het verbreken van het contactverbod. Niet in alle gevallen kon de overtreder van het huisverbod aangehouden worden. Buiten heterdaad blijkt dit moeilijk. Overtreding zegt meestal iets over de bereidwilligheid en betrouwbaarheid van de uithuisgeplaatste ten aanzien van de motivatie en medewerking aan het hulpverleningstraject. Overtreding van het huisverbod is dan ook vaak een van de redenen dat de casemanager de burgemeester verlenging van het huisverbod adviseert. Het overtreden van het huisverbod is één keer strafrechtelijk aangepakt. De overtreder is destijds opgepakt en voorgeleid aan de rechter-commissaris (RC) vanwege het overtreden van het huisverbod. De RC heeft hem toen in bewaring gesteld ( voorlopige hechtenis bevolen) en hem vervolgens geschorst onder voorwaarden. Op de zitting bleek dat hij een bezwaarschrift had ingediend bij de bestuursrechter, maar een dergelijk bezwaarschrift heeft geen schorsende werking op de strafzaak. Die is afgedaan samen met het oorspronkelijke strafbare feit en resulteerde in een werkstraf. Samenloop met strafrechtelijk traject Het huisverbod is primair bedoeld als preventieve maatregel om vroegtijdig op te kunnen treden bij dreiging van huiselijk geweld door het bieden van veiligheid en het inlassen van een afkoelingsperiode, waarin hulpverlening kan worden gestart. De praktijk is anders dan de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever. In veel gevallen wordt een huisverbod ingezet als de pleger is aangehouden en een strafrechtelijke afdoening door justitie in het verschiet ligt. Los van het strafrechtelijke traject wordt ook een huisverbod opgelegd, omdat de dreiging niet is weggenomen als de pleger weer op vrije voeten wordt gesteld. Veelal is dit binnen drie dagen na aanhouding.

5 Inschakeling van tolken In drie situaties is er met een tolk gewerkt. Typering van het geweld en de problematiek Fysiek geweld en bedreigingen zijn de meest voorkomende vormen van geweld bij het opleggen van een huisverbod. Bij 67 huisverboden was er sprake van geweld tussen partners, waarbij in drie gevallen de uithuisgeplaatste een vrouw was. In 16 gevallen betrof het mishandeling van ouder(s) door een meerderjarig kind. In één situatie is een huisverbod opgelegd wegens kindermishandeling. 5 In 72 van de 84 opgelegde huisverboden in de periode van 1 januari 2009 tot 1 juli 2009 is er sprake geweest van samenloop van een huisverbod met een strafrechtelijk traject. Dit vraagt om goede afstemming tussen het hulpverleningstraject en het strafrechtelijke traject. In het ketenoverleg waar strafrechtelijke en hulpverleningsorganisaties om de tafel zitten is dit punt onlangs gesignaleerd en besproken. De komende maanden wordt onderzocht waar in een vroegtijdig stadium van het huisverbod verbindingen gelegd kunnen worden. In dit verband is door het Openbaar Ministerie aangegeven dat hun ervaring is, dat rechters-commissarissen bij een voorgeleiding in een strafzaak, waarbij tevens een huisverbod is opgelegd, graag geïnformeerd worden over het hulptraject dat is opgezet. Dit om een zorgvuldige afweging te kunnen maken of een verdachte geschorst kan worden en zo ja, onder welke voorwaarden. Dit punt wordt zeker meegenomen.

6 3. Inzet door hulpverlenende ketenpartners Op de tweede werkdag na het opleggen van het huisverbod legt de casemanager huisverbod van het Steunpunt Huiselijk Geweld contact met de hulpverleningsinstellingen die het plan van aanpak moeten uitvoeren. De casemanager rapporteert en faxt de probleemanalyse, het plan van aanpak en bespreekt de rol van de individuele organisaties. Tijdens de periode van het huisverbod onderhoudt de casemanager contact met de betrokken gezinsleden en volgt de hulpverlening. 6 Ingeschakelde hulpverlening In de periode van 1 januari tot 1 juli 2009 zijn de volgende instellingen ingeschakeld en ook na het huisverbod betrokken: Algemeen Maatschappelijk Werk 36 Kairos (daderhulpverlening) 30 Bureau Jeugdzorg/AMK 27 Begeleide terugkeer Hera 22 GGZ 20 Iriszorg (verslavingszorg) 19 Reclassering 10 Mee 2 OGGZ 1 Vluchtelingenwerk 1 Slachtofferhulp 1 Thuiszorg 1 Let op de kleintjes (cursus) 1 St. Arta 1 Door Algemeen Maatschappelijk Werk van Vilente (Wageningen) is expliciet aangegeven dat zij graag sneller horen of en wanneer zij ingeschakeld gaan worden zodat zij de hulpverlening beter kunnen plannen. Ook willen ze bij inschakeling meteen horen wanneer de terugrapportage klaar moet zijn. Algemeen Maatschappelijk Werk is vooral in de periode na het huisverbod een van de aangewezen instellingen om dicht bij huis het systeem te ondersteunen. In enkele gevallen was er samenloop van het opleggen van een huisverbod en het toepassen van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet BOPZ). Vanzelfsprekend kennen beide regelingen hun eigen afweging. Bovendien is het zo dat het BOPZ traject niet per definitie een contactverbod inhoudt. In de praktijk blijkt er niet altijd volgens het werkproces te worden gehandeld. Het organiseren van een multidisciplinair overleg vindt niet altijd plaats. Dit lukt niet door de krappe tijdspanne waarbinnen de casemanager huisverbod de burgemeester moet adviseren over verlenging of niet. De casemanager zorgt in die situaties voor de verbinding tussen de verschillende partijen. Kinderen In alle gevallen waar kinderen bij betrokken zijn wordt Bureau Jeugdzorg (BJZ) ingeschakeld. Is er sprake van kindermishandeling, dan wordt Advies- en Meldpunt Kindermishandeling direct ingeschakeld door BJZ. Kindermishandeling heeft prioriteit bij het Openbaar Ministerie (OM). Wanneer een huisverbod wordt opgelegd wegens kindermishandeling vindt het OM het wenselijk om in dergelijke ernstige situatie geïnformeerd te worden over het opleggen van het huisverbod en de onderliggende zaak. Zijn de kinderen getuige geweest, dan zoekt BJZ een passend aanbod.

7 4. Ervaringen uit het veld 7 Ervaringen van de politie Procedure van het opleggen van het huisverbod Met goed getrainde hulpofficieren van justitie (HOvJ s) is de politie aan de slag gegaan met het opleggen van het huisverbod. De ervaringen van de hulpofficieren met dit nieuwe instrument zijn positief. Eindelijk hebben we een instrument in handen om in te grijpen in dreigende situaties, aldus een van de hulpofficieren. De gemiddelde tijd die het invullen van het RiHG vraagt ligt op 6,7 uur. Hierin zit veel reistijd. Het legt een zware druk op de HOvJ s. Dit betekent een forse investering voor het politieapparaat. Toch is het enthousiasme er niet minder om. In Gelderland-Midden zijn meer HOvJ s opgeleid. Er is gestart met 22 HovJ`s, inmiddels zijn er 34 mannen/vrouwen opgeleid. Ook is de piketdienst aangepast om overbelasting te voorkomen. De Achterhoek is vooruitlopend op de rest van de politieregio Noord-Oost Gelderland op 1 januari 2009 met de uitvoering van de wet tijdelijk huisverbod gestart. Vanaf 1 maart is het in deze hele politieregio van kracht. De samenwerking met de burgemeesters, de ambtenaren en de casemanagers huisverbod verloopt soepel. De keuze om de sleutels van de uithuisgeplaatste bij de achterblijvers achter te laten heeft nog niet tot problemen geleid. Aandachtspunten: In de hectiek van de uithuisplaatsing vergeet de uithuisgeplaatste nogal eens om voldoende persoonlijke en soms ook de nodige zakelijke spullen mee te nemen voor tien dagen. In overleg met de casemanager huisverbod, de politie of de hulpverlening moet dan een en ander geregeld worden. Dat vraagt enig organisatievermogen. De terugkoppeling over intrekking of verlenging naar de politie is nog niet voldoende geregeld. Een optimale terugkoppeling is immers van belang voor het vaststellen of het huisverbod al dan niet wordt overtreden. Een centraal meldpunt bij de politie en vervolgens doorsluizen van de informatie naar de wijkagent moet nader worden uitgewerkt. De mandatering van de ondertekening aan de HOvJ levert geen problemen op. De burgemeester van Lingewaard heeft geen mandaat verleend en komt zelf ter plekke. In Lingewaard is één huisverbod opgelegd. Ervaringen van de gemeente Voor de gemeente is de maatregel een nieuw instrument. In het begin kost het behoorlijk wat extra tijd en is het zoeken hoe met het huisverbod en de wettelijke taken om te gaan. Hoorprocedure De meeste vragen betreffen het horen. Moet dat persoonlijk of kan het per telefoon? De hoorprocedure in het kader van de Algemene wet bestuursrecht vindt in de ene gemeente telefonisch plaats, in een andere gemeente worden betrokkenen uitgenodigd voor een hoorgesprek in persoon of betrokkenen worden ter plekke bezocht. Dit is geen probleem. De wet geeft deze ruimte en het leidt niet tot knelpunten in de samenwerking. Tijdens uitwisselingsbijeenkomsten van HOvJ s, ambtenaren en casemanagers huisverbod is het horen uitgebreid aan de orde geweest. Een voorstel dat ter vergadering werd ingebracht om het horen door de casemanager te laten gebeuren is afgestemd. De algemene conclusie was dat horen door de gemeenteambtenaar moet worden gedaan. De rol van casemanager is een andere dan van de ambtenaar en dat moet duidelijk blijven. Horen kan mondeling, maar ook telefonisch. Er wordt alleen gehoord als het huisverbod wordt verlengd of ingetrokken. Ingetrokken wil zeggen dat de uithuisgeplaatste eerder naar huis kan dan na 10 of na verlenging eerder dan na 28 dagen. Veiligheidshuis In de West Veluwe Vallei is een deel van de ambtelijke taken bij het Veiligheidshuis gebundeld. Voor de vijf regiogemeenten vervult de gemeente Ede een deel van de ambtelijke taak en de gehele juridische taak voor genoemde gemeenten. Voor de gemeente Renkum vervult Ede de juridische taak. Deze werkwijze werkt naar ieders tevredenheid. Per 1 september is in Arnhem het Veiligheidshuis gestart. Huiselijk geweld, waaronder de Wet tijdelijk huisverbod, wordt een pijler in het Veiligheidshuis. Totdat de centrale inbedding is geregeld, is er bij elke gemeente een contactambtenaar om de ambtelijke taken uit te voeren. Dit geldt ook voor de regio Achterhoek. In het stadhuis in Doetinchem komt de veiligheidskamer voor de gemeenten in de Achterhoek. Op dit moment zijn er in de regio Noord Oost Gelderland vier kwartiermakers bezig om de veiligheidskamers verder vorm te geven. Rond 1 januari 2010 moet deze opdracht klaar zijn.

8 Adviezen van casemanagers Over het algemeen is men tevreden over de adviezen van de casemanagers. Het wordt als prettig en wenselijk ervaren dat de casemanager zo snel mogelijk contact legt met de gemeenteambtenaar. Die kan dan alvast anticiperen op een mogelijke intrekking/verlenging. Het op tijd sturen van de verlengingsbeschikking vereist een goede planning. Inmiddels is bekend dat mondeling aanzeggen binnen tien dagen en vervolgens schriftelijk toesturen wettelijk is toegestaan. Dat de beschikking dan wat later bezorgd wordt, als er een weekend tussen zit, blijkt wettelijk geen probleem. 8 Ervaringen van de hulpverlening Crisisinterventie Het Steunpunt Huiselijk Geweld is de front office voor alle huisverboden. Dat werkt goed, is duidelijk en efficiënt. Niet voorzien was dat het het huisverbod zo dikwijls ingezet zou worden. In de begintijd leidde dit tot ongewenste werkdruk en stress bij de casemanagers. Met extra financiële middelen van de gemeente Arnhem kon het aantal casemanagers van 4 naar 6 worden uitgebreid. Casemanagement Voordat de wet in werking trad is in overleg met betrokken partijen een procesbeschrijving gemaakt, waarin de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende partijen zoals politie, gemeente, steunpunt en ketenpartners staan beschreven. In de praktijk wordt volgens deze procesbeschrijving gewerkt. Vanaf de start zijn alle casussen gevolgd (monitoren) en is het werkproces op basis van praktijkervaringen op onderdelen aangepast en bijgesteld. De casemanagers hebben in het afgelopen jaar een groei doorgemaakt in de coördinatie van de hulpverlening en de bijbehorende rollen. Om de uithuisgeplaatsten beter te kunnen motiveren voor behandeling hebben ze een specifieke training gevolgd. 24 uur Bereikbaar Casemanagers huisverbod zijn van mening dat het voor de kwaliteit en het verdere traject met betrokkenen van groot belang is om snel contact te leggen met de uithuisgeplaatste en de achterblijvers. In overleg met de hulpofficier komt de casemanager ongeacht het tijdstip van opleggen van het huisverbod meteen ter plekke om een eerste contact te leggen. Als er sprake is van samenloop van een huisverbod met een strafrechtelijk traject legt de casemanager meestal een eerste contact met de uithuisgeplaatste op het politiebureau. Ervaringen van slachtoffers, uithuisgeplaatsten en kinderen In de meeste gevallen zijn de slachtoffers en uithuisgeplaatsten opgelucht dat in de situatie is ingegrepen. Het Algemeen Maatschappelijk Werk geeft aan dat door het huisverbod de spiraal van geweld wordt doorbroken. Het komt voor dat slachtoffers langere tijd in angst hebben geleefd en opgelucht zijn als de pleger uit huis wordt geplaatst. De hulpverlening helpt de slachtoffers om verder te komen. Daar staat tegenover dat de consequenties van het ingrijpen niet altijd even goed overzien worden door de betrokkenen. Als er een hulpverleningstraject wordt gestart, betekent dat ook dat bestaande patronen doorbroken moeten worden. Om dat patroon te doorbreken, moeten de betrokkenen zelf hard aan het werk gaan. Dat valt nog wel eens tegen en is reden om af te haken bij de hulpverlening.

9 Driesporen beleid: één gezin, één plan De casemanagers maken een plan van aanpak voor een gezin en/of huishouden. Dit plan wordt vaak uitgevoerd door verschillende instellingen, afhankelijk van de betrokkenen. Een van de ketenpartners heeft de wens geuit om tijdens de 10 dagen huisverbod met de betrokken hulpverleners en het hele gezin/systeem (slachtoffer, dader, eventuele kinderen) een gesprek te voeren. Dit wordt gemist. De effectiviteit van het huisverbod hangt voor een groot deel af van een goed hulpverleningstraject na het aflopen van het huisverbod. Het huisverbod heeft een grote impact op het gezin/huishouden. Hierdoor is men zich meer bewust van het afwijkende gedrag. De invloed op het sociale leven is groot doordat het taboe over het geweld niet meer ontkend kan worden. Als het hulpverleningsplan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, kan het huisverbod de geweldspiraal doorbreken en alle betrokkenen helpen geweldloos verder te gaan. De afstemming van trajecten en het vervolg van de hulpverlening na afloop van het huisverbod is nog niet optimaal. Dit is een belangrijk aandachtspunt. 9 Ervaringen van casemanagement huisverbod met de ketenpartners De bereidheid van de ketenpartners om in samenwerking met casemanagers hulpverleningstrajecten aan te bieden is groot. Casemanagers zijn over het algemeen tevreden over deze samenwerking. Niet altijd zijn de ketenpartners op de hoogte van de rol van de casemanagers huisverbod en van de afspraken die er zijn gemaakt over de hulpverleningstrajecten en de doorzettingsmacht van de casemanager huisverbod. Zo zijn de uitvoerende werkers van de instellingen niet altijd op de hoogte van de wettelijke termijnen waarop de hulpverlening moet starten zodat de casemanager de burgemeester tijdig kan adviseren over verlengen of niet verlengen van het huisverbod. De casemanagers huisverbod vinden het wenselijk om vóór de terugkeer van een uithuisgeplaatste een gesprek aan te gaan met alle betrokkenen. Tijdens dit gesprek worden afspraken gemaakt over leven in een huiselijke situatie en het vervolgtraject. Dit gebeurt in het vervolgtraject in aanwezigheid van de casemanager van de instelling die de coördinatie heeft toegewezen gekregen. Ervaringen ketenpartners De ketenpartners zijn over het geheel genomen tevreden over de samenwerking en de communicatie met de casemanagers huisverbod. Zij gaven aan dat de probleemanalyse en het hulpverleningsplan goed onderbouwd zijn. Het lukt de ketenpartners om in de eerste tien dagen van het huisverbod een eerste contact te leggen met betrokkenen om de situatie in beeld te krijgen. Afhankelijk van de in te zetten hulp kan het hulpverleningstraject ook kort na de huisverbod periode starten. Bij de GGZ en BJZ kan het gebeuren dat er een wachttijd tussen zit. Echter als het om een spoedeisende zaak gaat, krijgt het voorrang. Een systeemgesprek tijdens de 10 dagen huisverbod met de betrokken hulpverleners en het gezin wordt gemist. Opvang uithuisgeplaatsten In totaal is er voor uithuisgeplaatsten 13 keer een opvangplek verzorgd. In 5 gevallen betrof het een plek op de reguliere nachtopvang. In 4 gevallen was er sprake van een opname binnen de GGZ. In één geval betrof het een overbrugging in een particulier hotel. Eenmaal betrof het een opname op een crisisbed via MEE, eenmaal via Iriszorg en eenmaal een opname in de vrouwenopvang bij Hera. In één geval is door de burgemeester besloten dat er via de GGD een geschikte medische opvangplek moest worden gezocht voor een uithuisgeplaatste. De medische zorgbehoefte van deze persoon was zo groot dat het niet is gelukt hem elders onder te brengen. In overleg met de achterblijvers is hij thuis gebleven. Uiteraard nadat de veiligheid van de achterblijvers niet werd bedreigd. Deze situatie was extreem uitzonderlijk. Hulpverlening na huisverbod In de periode van het huisverbod is er intensieve aandacht voor de uithuisgeplaatste, de achterblijvers en de eventuele kinderen. Zij hebben contact met de politie, de casemanager huisverbod, de gemeenteambtenaar als er verlengd wordt en met de ingeschakelde hulporganisaties. Casemanagers huisverbod signaleren dat betrokkenen na een intensieve begeleiding abrupt moeten worden overgedragen aan het reguliere veld. Ook zijn er soms wachtlijsten waardoor het voorkomt dat betrokkenen na intensieve begeleiding ineens helemaal geen of weinig begeleiding ontvangen. De casemanagers pleiten ervoor dat zij nog iets meer tijd kunnen investeren voor de betrokkenen om dit wat geleidelijker te overbruggen. Hierdoor neemt het risico op recidive mogelijk ook af en blijven cliënten gemotiveerd de benodigde hulp te aanvaarden. De hulpverlening na drie maanden Hulpverlening moet de geweldspiraal doorbreken en het gezin perspectief bieden op een geweldloze toekomst. Uiteraard is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de effecten van het huisverbod. Wat al wel nagegaan is in hoeverre de gezinnen na drie maanden nog hulp hebben. Hoewel prematuur kan geconcludeerd worden dat 4 van de 5 gezinnen/systemen die door de casemanagers verwezen zijn naar de hulpverlenende instellingen daar na drie maanden nog in behandeling zijn. De casemanagers huisverbod hebben dit geconstateerd nadat ze hierover contact hebben gehad met de ketenpartners. Zij hebben dit per casus onderzocht. Dit is een hoopvol gegeven.

10 Conclusie 10 Wat gaat goed? In de periode van 1 januari 2009 tot 1 juli 2009 zijn er twee keer zoveel huisverboden opgelegd dan verwacht. Daarvoor zijn extra hulpofficieren van justitie opgeleid en zijn er extra casemanagers huisverbod aangesteld bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. In alle gevallen is er een hulpverleningsplan opgesteld en is er hulpverlening gestart. De afgesproken werkwijze werkt goed. De procesbeschrijving wordt in grote lijnen door de betrokken partijen uitgevoerd. Er is grote bereidheid bij bestuurders, ambtenaren, politie en ketenpartijen om met het huisverbod de spiraal van huiselijk geweld te doorbreken. Eén front office bij het Steunpunt Huiselijk Geweld met 24 uur bereikbaarheid en beschikbaarheid werkt duidelijk en efficiënt. De casemanagers huisverbod bieden snelle interventie en komen ter plekke. De casemanagers zoeken naar maatwerk en nemen het gezin als uitgangspunt bij het vinden van de nodige hulpverlening. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande zorgaanbod. Waar mogelijk wordt een lokale partner ingeschakeld, in veel gevallen Algemeen Maatschappelijk Werk. Daardoor kan aangesloten worden op de bestaande zorg- en overlegstructuren. Na drie maanden heeft 80% van de gezinnen nog hulp. De samenwerking verloopt soepel. Alle partijen zijn zeer coöperatief. Het sleutelwoord is goede onderlinge communicatie! Wat kan beter? De gemiddelde tijdsinvestering van 6,7 uur van de hulpofficier van justitie is erg hoog. Mogelijk dat hierin, bijvoorbeeld door digitalisering, nog een efficiencyslag te maken is. Dat geldt ook voor de tijdinvestering van de casemanager. Die ligt gemiddeld op 35 uur per casus. De afstemming van het hulpverleningstraject op het strafrechtelijke traject kan verbeterd worden. Sneller inschakelen van de hulpverlening door de casemanager huisverbod en duidelijke afspraken over terugrapportage aan de casemanager is een geuite wens. Evenals het nagaan van de mogelijkheid om systeemgesprekken te voeren met betrokkenen en hulpverleners na afloop van het huisverbod en als start voor het reguliere hulpverleningstraject. Andere aandachtspunten zijn het verbeteren van de overgang van de intensieve hulpperiode van het huisverbod naar de reguliere hulpverlening en meer aandacht voor het vervolg van de hulpverlening na het huisverbod.

11 Tot slot 11 Vastgesteld mag worden dat de afgesproken werkwijze over de uitvoering van het huisverbod en het hulpverleningsproces na het opleggen van een tijdelijk huisverbod over het algemeen goed werkt. De samenwerking tussen politie, casemanagers huisverbod, ambtenaren en ketenpartners is goed. De bereidheid van hulpverleningsinstellingen om mee te denken en mee te werken aan een hulpverleningstraject is groot. Alle partijen hebben grote bereidheid tot sparren. Het sleutelwoord is onderlinge communicatie! Uiteraard zijn er nog verbeterpunten, zoals hierboven aangegeven. Wat tijdens de afgelopen maanden vooral is gebleken is de grote bereidheid van alle betrokkenen, bestuurders, ambtenaren, politie en ketenpartijen om het middel succesvol in te zetten. De uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod wordt na 2,5 en na 5 jaar door het Rijk geëvalueerd. Dan vindt een plan-, proces-, en productevaluatie plaats. Het Rijk verzoekt aan alle gemeenten om hieraan een bijdrage te leveren en zich aan te melden voor het monitoringssysteem huisverbod. Alle betrokken gemeenten in de regio Arnhem, Achterhoek en West-Veluwe/Vallei zijn hierop aangesloten. In het kader van de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod heeft VWS Regioplan de opdracht gegeven om een eerste onderzoek te doen naar de praktijk van de hulp bij het huisverbod. Deze opdracht heeft twee redenen. Ten eerste heeft de Tweede Kamer, zowel bij de behandeling van het wetsvoorstel als door middel van kamervragen, regelmatig belangstelling getoond hoe het gaat met de hulpverlening bij het huisverbod. Ten tweede wil VWS ook graag zelf weten, in het kader van de implementatie, hoe de hulp bij het huisverbod verloopt. Hoe verloopt de crisisinterventie? Hoe sluit het aanbod daarna aan op deze crisisinterventie? Welk hulpverleningstraject wordt in gang gezet? De bevindingen zullen besproken worden met de 35 centrumgemeenten, maar ook met de landelijke instellingen voor de hulpverlening, om met elkaar na te gaan wat goed gaat en wat (door wie) verbeterd / versterkt kan worden. Dat laatste gebeurt in het kader van het implementatieteam onder leiding van BZK. Het totaal aan uitkomsten / bevindingen wordt uiteindelijk voorgelegd aan de staatssecretaris van VWS. Wij gaan samen met de strafrechtelijke en de hulpverleningspartners verder op de ingeslagen weg. Dat wil zeggen blijven monitoren van alle huisverboden door het Steunpunt huiselijk geweld, met een terugkoppeling van knelpunten uit de praktijk om samen met de ketenpartners naar oplossingen en verbeteringen te zoeken. De verbeterpunten die uit deze evalautie naar voren zijn gekomen zullen de komende maanden aangepakt worden. Daarnaast is afgesproken, dat er in de tweede helft van 2009 weer uitwisselingsbijeenkomsten worden georganiseerd met hulpofficieren van justitie, contactambtenaren van de gemeenten en casemanagers huisverbod.

12 GEMEENTE ARNHEM Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Tel Uitgave: oktober 2009 Dit evaluatierapport is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Doetinchem en de gemeente Ede.

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Inleiding In deze korte handleiding wordt een toelichting gegeven op bestuurlijk/ juridisch traject rond het opleggen van een huisverbod op

Nadere informatie

SAMENVATTING. Inleiding

SAMENVATTING. Inleiding SAMENVATTING Inleiding De Wet tijdelijk huisverbod (Wth) is op 1 januari 2009 in werking getreden. Met een huisverbod kan een (potentiële) pleger van huiselijk geweld tien dagen uit huis worden geplaatst.

Nadere informatie

Nota. Wijk- en Stadszaken. Wonen, Zorg en Welzijn. Doorkiesnummers: Telefoon Aan. Afschrift aan

Nota. Wijk- en Stadszaken. Wonen, Zorg en Welzijn. Doorkiesnummers: Telefoon Aan. Afschrift aan Wijk- en Stadszaken Wonen, Zorg en Welzijn Doorkiesnummers: Telefoon 0152602167 Aan Afschrift aan Nota Datum 09-02-2009 Ons kenmerk 937101 Opsteller yvonne blom Bijlage Onderwerp Wet Tijdelijk Huisverbod

Nadere informatie

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksmethoden Doelen van de wet

SAMENVATTING Achtergrond Onderzoeksmethoden Doelen van de wet SAMENVATTING Achtergrond De Wet tijdelijk huisverbod is op 1 januari 2009 van kracht geworden. De wet geeft aan burgemeesters de mogelijkheid om aan personen van wie een dreiging van huiselijk geweld uitgaat

Nadere informatie

Centrumgemeente Arnhem. Activiteitenverslag SHG Centrumgemeente Arnhem&Achterhoek 2010

Centrumgemeente Arnhem. Activiteitenverslag SHG Centrumgemeente Arnhem&Achterhoek 2010 Activiteitenverslag SHG Centrumgemeente Arnhem&Achterhoek januari 2011 1 1 Steunpunt Huiselijk Geweld Arnhem Prestatieafspraken met de gemeente Arnhem - Het verstrekken van advies, informatie en hulp/doorverwijzing

Nadere informatie

Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010

Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010 Evaluatie Wet tijdelijk huisverbod gemeente Venray juni 2010 1. Aanleiding Per 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod in werking getreden. Dit verbod houdt in dat de burgemeester iemand die huiselijk

Nadere informatie

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort

Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort Aanpak huiselijk geweld centrumgemeentegebied Amersfoort De bestrijding van huiselijk geweld is een van de taken van gemeenten op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO, nu nog prestatieveld

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod...

Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen. Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen Achterblijven na een huisverbod... Over deze folder De politie geeft u deze folder omdat uw partner of huisgenoot

Nadere informatie

Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 2009. 10vra00108

Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 2009. 10vra00108 Gemeente Beek Onderwerp: Evaluatie district Sittard Wet tijdelijk huisverbod 29. 1vra18 Korte inhoud: In december 28 is het regionaal draaiboek voor de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod vastgesteld

Nadere informatie

Huisverbod en de systeemgerichte aanpak

Huisverbod en de systeemgerichte aanpak Huisverbod en de systeemgerichte aanpak Maandag 17 november 2008 Workshopleiders Peter Lalieu, coördinator politie Veiligheidshuis Bert Groen, senior projectleider Huiselijk en Seksueel geweld bij MOVISIE

Nadere informatie

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009

Buiten de deur. M. van Zwieten. B. Bieleman. Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 Buiten de deur Procesevaluatie Tijdelijk Huisverbod Twente periode maart tot en met augustus 2009 M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD

KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD KNELPUNTEN IN DE UITVOERING VAN DE WET TIJDELIJK HUISVERBOD - samenvatting - Auteurs: Drs. Katrien de Vaan Mr. drs. Ad Schreijenberg Drs. Ger Homburg Prof. mr. Jon Schilder Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds

Nadere informatie

Effectief uit huis plaatsen?

Effectief uit huis plaatsen? Effectief uit huis plaatsen? Resultaten en randvoorwaarden Katrien de Vaan Maartje Timmermans Ad Schreijenberg Landelijk congres huiselijk geweld en kindermishandeling - 18 november 2013 De Wet tijdelijk

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Het tijdelijk huisverbod en Systeemgericht werken; wat houdt het eigenlijk in

Het tijdelijk huisverbod en Systeemgericht werken; wat houdt het eigenlijk in Het tijdelijk huisverbod en Systeemgericht werken; wat houdt het eigenlijk in Congres Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Katrien de Vaan en Margaux Vanoni 10 mei 2011 Inhoud workshop Introductie Regioplan

Nadere informatie

Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe

Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe Procesevaluatie Wet Tijdelijk Huisverbod Drenthe april tot en met september 2009 S. Biesma M. van Zwieten B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2010 2011 30 657 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat

Nadere informatie

Kinderen, ouderen en het huisverbod

Kinderen, ouderen en het huisverbod Een korte introductie Bureau voor beleidsonderzoek, advies en detachering Kinderen, ouderen en het huisverbod Alle relevante beleidsthema s, van arbeid, onderwijs en zorg tot criminaliteit & veiligheid

Nadere informatie

SAMENWERKINGSPROTOCOL

SAMENWERKINGSPROTOCOL SAMENWERKINGSPROTOCOL Hulpverlening bij huiselijk geweld regio West-Veluwe/Vallei gemeenten Barneveld - Ede - Nijkerk - Scherpenzeel - Wageningen EDE, januari 2006 1 INLEIDING Het kabinet heeft de aanpak

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp 24-uurs crisisinterventie en casemanagement t.b.v. Wet Tijdelijk Huisverbod Portefeuille H. van der Molen Auteur Lizzy van der Kooij Telefoon 5115509 E-mail: emvanderkooij@haarlem.nl

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu?

U heeft een huisverbod... Wat nu? U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd Over deze folder U heeft zojuist een huisverbod gekregen. De politie heeft u daarbij deze folder

Nadere informatie

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu?

Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd. U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? Wat is huiselijk geweld? Geweld is verboden, ook geweld in huis. De politie heeft de taak om slachtoffers

Nadere informatie

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant

Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Convenant ten behoeve van de werkafspraken Huiselijk Geweld Midden en West Brabant Partijen: Politie Midden en West Brabant vertegenwoordigd door mevrouw W. Nijssen Instituut Maatschappelijk Werk Tilburg

Nadere informatie

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008

Foto: Ton-Harland.nl. Uitwerkingsplan 10-dagen model. Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden. November 2008 Foto: Ton-Harland.nl Uitwerkingsplan 10-dagen model November 2008 Wet Tijdelijk Huisverbod Hollands Midden Inleiding Op 1 januari 2009 treedt de Wet tijdelijk huisverbod in werking. Het doel van deze wet

Nadere informatie

A. Advies van de centrumgemeenten aan het Bestuurlijk Overleg Huiselijk Geweld HM:

A. Advies van de centrumgemeenten aan het Bestuurlijk Overleg Huiselijk Geweld HM: Evaluatie aanpak huisverboden in Hollands Midden Aan BO HG 27 september 2010 Inleiding De deelnemende organisaties van het interventieteam huisverbod hebben de gekozen werkwijze voor Hollands Midden geëvalueerd.

Nadere informatie

Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking

Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Het Tijdelijk Huisverbod, een korte kennismaking Doelgroep Deze beschrijving van het tijdelijk huisverbod is bedoeld als eerste kennismaking voor professionals

Nadere informatie

U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd

U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd U heeft een huisverbod... Wat nu? Praktische informatie voor personen aan wie een huisverbod is opgelegd 90435_Heeft u een huisverbod.indd 1 04-03-16 10:29 2 90435_Heeft u een huisverbod.indd 2 04-03-16

Nadere informatie

Geachte voorzitters, BSD/ RIS Bestuursdienst. Directie Veiligheid. 24 mei Evaluatie tijdelijk huisverbod

Geachte voorzitters, BSD/ RIS Bestuursdienst. Directie Veiligheid. 24 mei Evaluatie tijdelijk huisverbod Typ teksttyp teksttyp tekst J.J. van Aartsen Burgemeester 001 Retouradres Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissies Bestuur en Samenleving RIS294238 Contactpersoon Datum 24 mei 2016

Nadere informatie

Achterblijven na een huisverbod...

Achterblijven na een huisverbod... Achterblijven na een huisverbod... Praktische informatie voor mensen van wie de partner of huisgenoot een huisverbod heeft gekregen 90435_Achterblijven na een huisverbod.indd 1 04-03-16 10:33 2 90435_Achterblijven

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Evaluatie tijdelijk huisverbod

Evaluatie tijdelijk huisverbod Evaluatie tijdelijk huisverbod Zuid-Holland Zuid Onderzoekcentrum Drechtsteden drs. A.E. de Jong dr. J.W. Metz dr. M.G. Weide juni 2010 Colofon Opdrachtgever Tekst Drukwerk Informatie Gemeente Dordrecht,

Nadere informatie

Veilig Thuis Midden Gelderland

Veilig Thuis Midden Gelderland Veilig Thuis Midden Gelderland Nieuwsbrief juni 2015, nr. 1 Veilig Thuis Midden Gelderland is sinds 1 januari 2015 het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in deze regio. Het

Nadere informatie

FACT-SHEET 3 e kwartaal 2014 Feiten en cijfers (huiselijk) geweld in afhankelijkheidsrelaties in de provincie Groningen

FACT-SHEET 3 e kwartaal 2014 Feiten en cijfers (huiselijk) geweld in afhankelijkheidsrelaties in de provincie Groningen Werkwijze vanaf 1 november 2013 De politie geeft dagelijks de door van huiselijk geweld uit de gehele provincie Groningen naar het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG). Het SHG beoordeelt de en codeert deze

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Justitieel Jeugdbeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld

Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld Prioriteit Uitvoeringsplan Huiselijk Geweld Inleiding In de Kadernota Integrale Veiligheid (KIV) 1 heeft de raad onder meer Huiselijk Geweld één van de 6 prioriteiten benoemd voor de periode 2011-2014.

Nadere informatie

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst?

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Gemeenteraad/fractievoorzitters Maatschappelijke organisaties Bedrijfsleven Inwoners 1. Karaktereigenschappen van

Nadere informatie

Samenvatting evaluatie pilot geplande screening huisverbod bij kindermishandeling. Gemeente Rotterdam

Samenvatting evaluatie pilot geplande screening huisverbod bij kindermishandeling. Gemeente Rotterdam Samenvatting evaluatie pilot geplande screening huisverbod bij kindermishandeling Gemeente Rotterdam Rotterdam, maart 2013 0 Samenvatting Evaluatie pilot huisverbod bij kindermishandeling Inleiding Dit

Nadere informatie

Voorstel van wet. Artikel 1

Voorstel van wet. Artikel 1 Regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging van huiselijk geweld uitgaat (Wet tijdelijk huisverbod) Voorstel van wet Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO)

Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Opmerking bij driejaarsgemiddelden Continu Vakantie Onderzoek (CVO) Bij de interpretatie van de uitkomsten van het CVO moet men er rekening mee houden dat een steekproef geen exacte uitkomsten oplevert,

Nadere informatie

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Door de inspectie Jeugdzorg en de Gezondheidszorg. Apeldoorn 26 april 2017 1 Aanleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod. Inhoud

Nieuwsbrief. Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod. Inhoud Nieuwsbrief Landelijk Implementatieteam Wet Tijdelijk Huisverbod Inhoud Waarom een landelijk implementatieteam 3 Samenstelling en rol implementatieteam 4 Voorlichting, opleiding en training 4 Instrumenten

Nadere informatie

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek.

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek. Protocol Loverboys Aanleiding Bij de Invoering van het Convenant Veilige school is gesteld dat er een protocol Loverboys toegevoegd moest worden. Beleid inzake het bestrijden van loverboyproblematiek is

Nadere informatie

Mandaat college Tilburg vrijwillige plaatsing in gesloten instelling jeugdzorg

Mandaat college Tilburg vrijwillige plaatsing in gesloten instelling jeugdzorg Collegevoorstel Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet. Tot de verantwoordelijkheid van het college behoort onder andere de vrijwillige plaatsing

Nadere informatie

Evaluatie huisverbod Zeeland. Eerste ervaringen met het toepassen van de Wet tijdelijk huisverbod

Evaluatie huisverbod Zeeland. Eerste ervaringen met het toepassen van de Wet tijdelijk huisverbod Eerste ervaringen met het toepassen van de Wet tijdelijk huisverbod Middelburg, januari 2011 Colofon Scoop 2011 Samenstelling Suzanne van der Graaf (CZW bureau) Linda Franken (Scoop) Een gezamenlijk uitgave

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard 11 Aan de raad van de gemeente Lingewaard *14RDS00129* 14RDS00129 Onderwerp Regiovisie - aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling 2015-2019 regio Arnhem & Achterhoek 1 Samenvatting Met dit voorstel

Nadere informatie

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen Inhoud kort verloop hoe werkt het Veiligheidshuis/organigram doelstelling/doelgroepen/partners financiële vertaling kaders feiten per gemeente casus

Nadere informatie

wordt per signaal beoordeeld op grond van gemiddeld vier items. In totaal zijn er 79 items.

wordt per signaal beoordeeld op grond van gemiddeld vier items. In totaal zijn er 79 items. SAMENVATTING Achtergrond en doelstelling onderzoek De Wet tijdelijk huisverbod die op 1 januari 2009 van kracht is geworden, biedt aan burgemeesters de mogelijkheid om potentiële plegers van huiselijk

Nadere informatie

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag

Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Convenant Integrale Aanpak Huiselijk Geweld Den Haag Ondergetekenden - (naam + functie), namens Gemeente Den Haag -, namens Regiopolitie Haaglanden, -, namens Algemeen Maatschappelijk Werk Den Haag, bestaande

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Voor Barneveld Ede Nijkerk Scherpenzeel Wageningen

Jaarverslag 2009. Voor Barneveld Ede Nijkerk Scherpenzeel Wageningen Jaarverslag 2009 Voor Barneveld Ede Nijkerk Scherpenzeel Wageningen INHOUD Pagina 4 Inleiding Pagina 5 Taken en Werkwijze Steunpunt Pagina 7 Resultaten Steunpunt 2009 Pagina 18 Regionale samenwerking Pagina

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2013 Inleiding Het opstellen van deze meldcode vloeit

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

politie en de burgemeesters van de betreffende gemeenten CLZS.16 maart 2009, agendapunt 10 onderwerp: Wet tijdelijk huisverbod en inzet casemanagement

politie en de burgemeesters van de betreffende gemeenten CLZS.16 maart 2009, agendapunt 10 onderwerp: Wet tijdelijk huisverbod en inzet casemanagement CLZS.16 maart 2009, agendapunt 10 onderwerp: Wet tijdelijk huisverbod en inzet casemanagement Inleiding Op 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod in werking getreden. Met deze wet krijgt de burgemeester

Nadere informatie

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord

Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord Onderwerp Convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Regio Brabant Noord 2012-2015 Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van ondertekening van het convenant Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

mogelijkheid om de hulpverlening een bijdrage te laten leveren aan het invullen van het

mogelijkheid om de hulpverlening een bijdrage te laten leveren aan het invullen van het 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 421 Wet van 9 oktober 2008, houdende regels strekkende tot het opleggen van een tijdelijk huisverbod aan personen van wie een ernstige dreiging

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 8

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 8 Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 8 Voorstel tot het instemmen met de oprichting van de stichting Veilig Thuis NOG en instemmen met de uitwerking van het organisatiemodel voor de toekomstige stichting. AAN

Nadere informatie

11 Stiens, 21 oktober 2014

11 Stiens, 21 oktober 2014 11 Stiens, 21 oktober 2014 Raadsvergadering: 13 november 2014 Voorstelnummer: 2014/ 74 Portefeuillehouder: Cees Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. :

Nadere informatie

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016

[MELDCODE HG/KM MINTERS] december 2016 2016 december 2016 [MELDCODE HG/KM MINTERS] [Voor een zorgvuldige afhandeling van (signalen van) vermoedens van Huiselijk geweld en Kindermishandeling heeft Minters een interne Meldcode opgesteld ] 1.

Nadere informatie

Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken

Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken Uitgangspunt Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door

Nadere informatie

Gelderse Monitor Veiligheidshuizen en Centra voor Jeugd en Gezin

Gelderse Monitor Veiligheidshuizen en Centra voor Jeugd en Gezin Gelderse Monitor Veiligheidshuizen en Centra voor Jeugd en Gezin Inhoud Achtergrond Achtergrond 2 Leeswijzer 3 Uitkomsten Monitor 3 Conclusie 7 Realisering VH 9 Realisering CJG 10 Verbinding tussen VH

Nadere informatie

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht

Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Kansen, aandachtspunten en prioriteiten voor de advocatuur, naar aanleiding van het werkcafé adolescentenstrafrecht Een terugkoppeling aan de VNJA en de NVSA op basis van de uitkomsten van het Werkcafé

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Rechtsbescherming van uithuisgeplaatsten

Rechtsbescherming van uithuisgeplaatsten juridisch en bestuurskundig onderzoek advies onderwijs Rechtsbescherming van uithuisgeplaatsten Een verkennend onderzoek Groningen, juli 2010 2010 WODC, ministerie van Justitie. Auteursrechten voorbehouden.

Nadere informatie

A. Torenvlied R. Hendriks H. Klein Obbink A. Middelveld. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s:

A. Torenvlied R. Hendriks H. Klein Obbink A. Middelveld. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico s: Onderwerp: Convenant Aanpak Huiselijk Geweld Drenthe Voorgesteld besluit: 1. Instemmen met het Convenant Aanpak Huiselijk Geweld Drenthe en het bijbehorende Reglement Gegevensverwerking/-uitwisseling Aanpak

Nadere informatie

WvGGZ - Situatie per 1 januari Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg

WvGGZ - Situatie per 1 januari Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg WvGGZ - Situatie per 1 januari 2020 Inleiding Wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg In november 2018 heeft de VNG een aantal informatiesessies georganiseerd om gemeenten te informeren over de Wet

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN gemeente Den Haag September 2015 Conceptversie 2.0 1 Inleiding In november jl. is door de Haagse gemeenteraad Motie 86 Geïsoleerde Vrouwen aangenomen. Om uitvoering te geven

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld

Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld Op de Aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld in de huisartsenzorg De aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld is een complex thema. Omdat het gaat om een kwetsbare groep patiënten en ingewikkelde

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing PROGRAMMA Wie helpen wij? De dienstverlening Onze vrijwilligers Ontwikkelingen Financiering SLACHTOFFERHULP NEDERLAND Slachtofferhulp

Nadere informatie

EVALUATIE ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD FRYSLÂN 2008

EVALUATIE ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD FRYSLÂN 2008 EVALUATIE ADVIES- EN STEUNPUNT HUISELIJK GEWELD FRYSLÂN 2008 M. van Zwieten S. Biesma B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Intensief Casemanagement in Groningen

Intensief Casemanagement in Groningen Kennisdossier Intensief Casemanagement in Groningen Hoe ICM kan helpen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling ook in uw regio Wat is Intensief Casemanagement? Intensief Casemanagement

Nadere informatie

28345 Aanpak huiselijk geweld. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld 23 juni 2011

28345 Aanpak huiselijk geweld. Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld 23 juni 2011 28345 Aanpak huiselijk geweld Nr. 114 Verslag van een schriftelijk overleg Vastgesteld 23 juni 2011 De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie 1) heeft een aantal vragen voorgelegd aan de minister

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2019 Inleiding Wat houdt de meldcode in? De meldcode Huiselijk

Nadere informatie

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen

Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Format voor Programma van Eisen, gemeente Ede Een samenwerkingsdocument om tot de gewenste maatschappelijke effecten te komen Bij de vaststelling van de nieuwe subsidieverordening in de gemeenteraad d.d.

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente

Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Convenant Ketenaanpak Eergerelateerd Geweld Twente Samenwerkingsafspraken ten behoeve van de preventieve - en de veiligheidsaanpak van (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld in Twente. Vanuit

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Presentatie door Paul Beekman, ketenmanager, op 18 november 2010 2009 Veiligheidshuis West-Veluwe Valei pagina 1 van xx Inhoud van de presentatie. Landelijke ontwikkelingen;

Nadere informatie

Toelichting Regeling melding vermoeden misstand Krimpen aan den IJssel 2012

Toelichting Regeling melding vermoeden misstand Krimpen aan den IJssel 2012 Ter introductie In 2003 is in de Ambtenarenwet een nieuw artikel opgenomen (artikel 125 quinquies, vierde lid, en deels een uitwerking van artikel 125, eerste lid onder f, van de Ambtenarenwet) met de

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *14.0012361* 14.0012361 Raadsvergadering: 23-10-2014 Voorstel: 8.62 Agendapunt: 9 Onderwerp Regiovisie Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling Noord-

Nadere informatie

Evaluatie Wet Huisverbod, de hulpverlening Gemeente Eemsmond augustus 2010

Evaluatie Wet Huisverbod, de hulpverlening Gemeente Eemsmond augustus 2010 Evaluatie Wet Huisverbod, de hulpverlening Gemeente Eemsmond augustus 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Wet Huisverbod landelijk 3 3. Start: Groninger aanpak 4 4. Financiën 2010 4 5. Voorstel financiering

Nadere informatie

Huisverbod bij kindermishandeling

Huisverbod bij kindermishandeling Huisverbod bij kindermishandeling Beschrijving uitvoering Wet tijdelijk huisverbod & pilot aanvullend beleid huisverbod bij kindermishandeling Gemeente Rotterdam Rotterdam, april 2012 Inhoudsopgave Leeswijzer

Nadere informatie

Zicht op de Gelderse koopmarkt

Zicht op de Gelderse koopmarkt Zicht op de Gelderse koopmarkt Cijfers ontwikkelingen op de koopmarkt tweede helft 217 In maart 218 is de Gelderse woningmarktmonitor geactualiseerd met de laatste cijfers over de koopmarkt. Waar stijgen

Nadere informatie

Taken van Veilig Thuis en een doorkijk naar 2017 e.v.

Taken van Veilig Thuis en een doorkijk naar 2017 e.v. Taken van Veilig Thuis en een doorkijk naar 2017 e.v. Inhoudelijk vergezicht 2017 2018 Werkgroep Doorontwikkeling & lokale verankering Veilig Thuis Gelderland Midden 3 januari 2017 Inleiding Per 1 januari

Nadere informatie