Productschap Pluimvee en eieren. Jaarplan 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Productschap Pluimvee en eieren. Jaarplan 2012"

Transcriptie

1 Productschap Pluimvee en eieren Jaarplan 2012

2 2 Inleiding Inhoud Inleiding 2 Inhoudsopgave 2 Jaarplan Productschap Pluimvee en Eieren Arbeid, duurzaamheid en innovatie 5 Voedselveiligheid 6 Voedselkwaliteit 8 Diergezondheid 9 Dierenwelzijn 11 Markt en communicatie 12 Internationale aangelegenheden 14 Colofon 15 Dit is de korte versie van het jaarplan 2012 van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). In het jaarplan komen alle activiteiten aan bod die het PPE wil uitvoeren in Werk dat door het PPE verricht wordt, dient de belangen van de totale pluimvee(vlees)- en eiersector (inclusief edelpelsdieren en konijnen). Activiteiten zijn gericht op een rendabele en geaccepteerde toekomst voor de sectoren. Ze worden betaald uit heffingsbijdragen van de sectorgenoten. Daarnaast voert het PPE taken in medebewind uit, in opdracht van en betaald door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Het PPE werkt samen met het Productschap Vee en Vlees (PVV) in één werkorganisatie. Daarnaast richt het PPE zich op samenwerking met andere productschappen. Het waarborgen van professionaliteit, het samenvoegen van taken en kostenbesparing zijn de basis voor het toekomstplan van de productschappen. Elk schap houdt zijn sectorspecifieke gezicht en herkenbare activiteiten. Het kabinet vindt dat het takenpakket van de productschappen herzien moet worden. De schappen moeten vooral taken uitvoeren met een publiek, algemeen belang. Taken die daarbuiten vallen, maar die de sector door het schap wil laten uitvoeren, kunnen onder bepaalde voorwaarden en na instemming van de politiek worden uitgevoerd. In de loop van 2012 moet bekend worden wat de nieuwe situatie zal zijn. Daardoor kunnen gedurende 2012 onderdelen van dit PPE-jaarplan bijgesteld worden. Het volledige jaarplan en inhoudelijke informatie over projecten vindt u op

3 Jaarplan Productschap Pluimvee en Eieren 2012 Het PPE werkt: aan publieke taken met een algemeen belang voor alle werkgevers én werknemers uit alle pluimveesectoren aan een rendabele en -maatschappelijk- geaccepteerde sector met toekomst Uitgangspunt is een snelle en adequate dienstverlening. 44% 1% 9% 19% 23% 4% Inzet PPE in 2012 in euro's: 15,8 mln. verdeeld over de thema's Publieke taken Diergezondheid en -welzijn: preventieve gezondheidszorg correcte en volledige identificatiesystemen (KIP) welzijnsontwikkeling pluimvee, konijnen en nertsen Voedselveiligheid en kwaliteit: betrouwbare kwaliteitssystemen (IKB Kip) collectieve aanpak van zoönoses: uitbannen Medebewind Ook in 2012 voert het PPE regelingen uit op verzoek van de centrale overheid, in medebewind. Vaak zijn dat regelingen die te maken hebben met het EU-landbouwbeleid. Het ministerie van EL&I financiert deze activiteiten. Voor een aantal producten in de sectoren pluimvee, pluimveevlees en eieren kan bij uitvoer uit de EU restitutie worden verkregen. Het PPE voert daarvan de afhandeling uit. Salmonella in pluimveevlees en eieren minder antibioticagebruik vleeskuikens, leghennen en kalkoenen Arbeid, duurzaamheid en innovatie Taken op verzoek sector Verbeteren arbeidsomstandigheden voor alle werknemers in de pluimvee- en eiersector Afzetbevordering en voorlichtingscampagnes kip en ei Maatschappelijke acceptatie: beleidsplan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Inbreng op Brussels en Internationaal beleid: o.a. herkomstetikettering, bilaterale en wereldhandelsakkoorden, kooiverbod leghennen Naast nieuwe projecten of regelgeving per 2012, lopen bestaande projecten door en zijn er vaste, reguliere werkzaamheden. Soms is dat indirect werk: werk dat niet direct aan een taak is toe te schrijven: overleg met (inter)nationale overheden, maatschappelijke organisaties, overleg in de sectoren of met andere vertegenwoordigers in de keten, zoals dierenartsen of veevoerleveranciers. 4% 2% Inzet PPE (32,14 FTE) Bestuurlijke en Internationale aangelegenheden Afzetbevordering/markt Diergezondheid/welzijn Voedselkwaliteit Arbeid 10% 12% 9% 8% 24% 14% 13% 1% 3% Inzet PPE in 2012 in Fte's: 32,14 verdeeld over de thema's Voedselveiligheid/kwaliteit Diergezondheid/welzijn Afzetbevordering/markt VIP Voorlichting en lobby Sociaal secretariaat Heffingen Handhaving/tucht Directie/secretariaat Financieel beleid/beheer Ondersteuning

4 4 PPE als centraal informatiepunt Het PPE beheer het Koppel Informatiesysteem Pluimvee (KIP), de database voor de identificatie en registratie van pluimvee. In 2012 wordt het systeem uitgebreid en zal de pluimveesector gedetailleerdere informatie aanleveren. Aanpassingen zijn onder andere het registreren van koppels op stalniveau en de afvoerregistratie van koppels. De aanpassingen komen voort uit het salmonella beleid, het antibiotica beleid en de tracering van eistromen. Naast het KIP-systeem bestaat de database KIPnet, waarin het antibioticagebruik in de vleeskuikensector en legsector wordt vastgelegd, maar ook de controles voor IKB KIP en EI. Inmiddels registreren laboratoria ook Salmonella- en Campylobacteruitslagen in KIPnet. Ook zal in 2012 gewerkt worden aan verbetering van de informatieuitwisseling tussen de databases van de pluimveesector en die van de diervoedersector. Eén loket Bedrijven willen bij het PPE terecht kunnen voor zowel het opvragen van relevante informatie als voor het doorgeven van gegevens. Daarom wordt bekeken of een dergelijke portaal functie in combinatie met de bestaande databases (KIP, KIPnet) kan worden opgezet. In 2012 wordt deze één loket functie uitgewerkt. Daarmee kan ook invulling worden gegeven aan het principe van het eenmalig gegevens inwinnen, meervoudig gebruiken. Op deze manier wordt de administratieve lastendruk voor de sector verminderd. Draagvlak Draagvlak bij de sectoren behouden voor de activiteiten blijft ook in 2012 een uitgangspunt. In 2011 voerde het PPE een ondernemerspeiling uit. 94% van de ondervraagden vond dat het PPE moet voortbestaan. Het PPE vindt het belangrijk ondernemers inclusief ongeorganiseerden te informeren over en te betrekken bij de besluitvorming in de beleidscyclus. Een voorbeeld hiervan is dit jaarplan. Voordat dit definitief door het bestuur en sectorcommissies wordt vastgesteld, krijgen ook de niet-georganiseerden sectorgenoten een inspraakmogelijkheid via bijeenkomsten in het land.

5 Arbeid, duurzaamheid, innovatie Stof? Pak t aan! Het verlengde project Stof? Pak t aan! heeft als doelstelling te zorgen dat mensen die werken in de agrarische sector zich beter beschermen tegen agrarisch stof, bijvoorbeeld door beschermingsmiddelen te gebruiken. Het inademen van agrarisch stof kan namelijk gezondheidsrisico s met zich meebrengen. In 2012 ligt het accent op het opstellen van actieplannen per sector. Als aanvulling op het stofproject wordt in 2012 onderzocht of een goed meetsysteem ontwikkeld kan worden om blootstelling aan endotoxinen te meten. Endotoxinen Endotoxinen zijn de schadelijke resten van bacteriën die overal voorkomen, ook in de agrarische sector. Werknemers van bedrijven worden in bepaalde gevallen blootgesteld aan hogere concentraties endotoxinen dan volgens de normen van de Gezondheidsraad is toegestaan. Om dit aan te kunnen pakken, is een universeel toepasbaar meetsysteem noodzakelijk. Arbocatalogus Pluimvee-industrie De Arbocatalogus wordt door de Pluimveeindustrie gebruikt om goede arbeidsomstandigheden voor de medewerkers te waarborgen en de regelgeving over arbeidsomstandigheden toegankelijk te maken voor deskundigen en medewerkers. MVO Via de Stuurgroep Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen volgen, stimuleren en initiëren de belangrijkste partijen in de pluimveesectoren de ontwikkelingen op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In 2012 geeft het PPE het tweede MVO-verslag namens de sector uit, waarin de MVO-ontwikkelingen in de sectoren worden beschreven. In het 2012 verslag zal ook gerapporteerd worden over de MVO-beleidsvisie die eind 2011 is geformuleerd over de richting waarin de pluimveesectoren zich willen ontwikkelen op de middellange termijn tot Innovatie Voor het stimuleren van innovaties heeft het PPE de Stichting Fonds voor Pluimveebelangen. De Stichting heeft enkele jaren geleden een toekomstvisie en een innovatieagenda opgesteld. Het bestuur van de stichting steunt initiatieven die passen in de innovatieagenda en heeft daarnaast een open oog voor projecten die een bijdrage leveren aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de pluimveesector. Scholingsconsulent Dierhouderij Dit project, voortvloeiend uit de intentieverklaring Programma Arbeidsmarkt en Scholing, heeft het doel de dierhouder te ondersteunen bij scholing en arbeidsmarktvraagstukken. De scholingsconsulent is in 2011 aangesteld en zal in 2012 de werkzaamheden voortzetten volgens het projectplan.

6 6 Voedselveiligheid Per 1 januari 2012 zullen herzieningen in de hygiëneregelgeving pluimveehouderij, kalkoenhouderij en pluimveeverwerkende industrie in werking treden. Het Salmonellabeleid voor de pluimveevleesen eiersector is aangepast en er zijn structuuraanpassingen in de verordeningen gedaan. Salmonellabeleid pluimveevlees- en eiersector De regelgeving wordt meer gericht op doelvoorschriften. Dat vergt ook een andere houding van de bedrijven. Daarnaast werkt het PPE in 2012 aan de informatievoorziening over de Salmonella regelgeving. Speerpunten daarbij zijn het actueel houden en een goede toegankelijkheid van de informatie, zodat bedrijven zelf makkelijker antwoord op vragen kunnen vinden. Salmonella Java De begeleiding van bedrijven met een Salmonella java-besmetting zal in 2012 nog aandacht vragen. De aanpak van Salmonella java blijft lastig en kostbaar, zeker voor bedrijven die langdurig besmet zijn. Daarnaast blijft inzet nodig voor het aanpakken van overtreders van het Actieplan en het creëren van meer bewustwording bij pluimveehouders over de geldende regels. EU-norm Salmonella Per 1 december 2011 geldt de nieuwe norm vanuit Brussel voor Salmonella op pluimveevlees. Vanaf dan moeten Salmonella enteritidis (Se) en Salmonella typhimurium (St) afwezig zijn op pluimveevlees. Extra maatregelen vanaf 2012 om Se en St besmettingen tijdig op te sporen, zijn een standaard geborgde monstername met overschoentjes op het vleeskuikenbedrijf en een traceringsonderzoek na constatering van een besmetting. Besmette kuikens moeten logistiek geslacht worden en een hittebehandeling ondergaan. Op verzoek van de sector zal vanaf 2012 een collectief fonds worden ingesteld waaruit een waardevermindering van positieve koppels gecompenseerd kan worden. Compensatie vanuit de EU Het PPE heeft ook voor 2012 aanvragen voor EU-subsidie ingediend bij de Europese Commissie. Begin 2012 wordt een subsidieverordening ingesteld. Afstemming met diervoedersector Zowel de leg- als vleessector willen de eisen aan diervoeder aanscherpen. Daarvoor moeten bestaande afspraken met de diervoedersector over de Salmonella-aanpak en calamiteiten bij pluimveevoeders herzien worden. Daarnaast is begin 2012 een simulatieoefening gepland om de werking van de EWS-systemen in de diervoedersector en de pluimveesector in de praktijk uit te testen. Aanpak antibioticagebruik en resistentie In 2012 heeft een specifieke aanpak van antibioticaresistentie in de pluimveesector prioriteit. In overleg met deskundigen en sector wordt een verdere aanscherping van de bestaande aanpak geformuleerd. Ook wordt gekeken naar het antibioticagebruik in de sector na 2013, om tot een

7 Stuurgroep pluimveesector en volksgezondheid De stuurgroep pluimveesector en volksgezondheid inventariseert de risico s voor de volksgezondheid vanuit de pluimveesector, bekijkt of deze risico s voldoende worden aangepakt of dat nadere actie nodig is, bijvoorbeeld bij antibioticaresistentie, ESBL s, contaminanten en dierziekten. Voorjaar 2012 worden concrete voorstellen gedaan om risico s te voorkomen, te reduceren of weg te nemen. Aan deze stuurgroep nemen deel: de sector, het PPE, de overheid (VWS en EL&I), RIVM, Rabobank, KNMvD en Nutreco. aanpak van antibiotica (resistentie). Deze aanpak heeft eveneens als kern de centrale registratie, een één-op-één relatie tussen pluimveehouder en dierenarts en het werken met bedrijfsgezondheidsplannen en behandelplannen. De kalkoensector zet de in de tweede helft van 2011 ingezette beleid op antibiotica voort. Onderzoek Ook in 2012 is budget beschikbaar voor onderzoek. Daarmee wordt voor de diverse pluimveegeledingen (inclusief konijnen en nertsen) en de pluimveeverwerkende industrie onderzoek uitgezet bij instituten zoals Wageningen UR Livestock Research. Via het onderzoek wordt zowel kennis verkregen die direct in de praktijk toepasbaar is, maar ook kennis die wordt gebruikt bij het uitwerken van beleid. Projecten zijn onder andere gericht op welzijn, optimalisatie van de houderij en de verspreiding onder veehouders van de opgedane kennis. termijnvisie te komen voor een houderij die niet afhankelijk is van het gebruik van antibiotica. In 2012 wordt het antibioticagebruik centraal geregistreerd in het kader van het Masterplan selectief en correct gebruik antibiotica vleeskuikenhouderij. Zo wordt duidelijk welke bedrijven en dierenartsen veel gebruik maken van antibiotica. De controle op het correct gebruik wordt intensiever door een risicogerichte steekproef, waarbij ook monsters worden genomen en geanalyseerd op antibiotica. Ook de legsector start per 1 januari 2012 een

8 8 Voedselkwaliteit HOSOWO-instanties Binnen het actieplan valt ook een Besluit met erkenningsvoorwaarden en werkwijzen die van toepassing zijn op HOSOWO-instanties (Hygiëne Swab-Water- Onderzoek). Een grondige herziening van dit Besluit is in 2011 doorgevoerd. Eind 2011 zullen de wijzigingen bekendgemaakt worden en in 2012 zullen alle erkende HOSOWOinstanties worden gecontroleerd op het correct implementeren van de wijzigingen. Het PPE onderzoekt in 2012 of IKB Kip geprivatiseerd kan worden. De IKB Ei regeling is in 2008 geprivatiseerd en bij de Stichting IKB Ei ondergebracht. IKB Kip en Ei Naast de gebruikelijke inzet voor het beheer van de regelingen is voor 2012 ook een evaluatie voorzien van de inhoud en opzet. In 2012 zal afstemming met de diervoedersector gezocht worden om de eisen aan diervoeder te verscherpen. Mogelijk worden hiervoor specifieke IKB-normen worden opgesteld. Een belangrijk aandachtspunt voor IKB Ei blijft toezicht op een juist gebruik van het IKB Ei keurmerk. Dit gebeurt tijdens de IKB-controles bij de pakstations en via winkelcontroles. Bij constatering van misbruik kan dit leiden tot intrekking van het recht het keurmerk te gebruiken. Buitenlandse kwaliteitssystemen Zowel voor de IKB Kip als voor de IKB Ei regeling spant het PPE zich in voor afstemming en mogelijke samenwerking met buitenlandse kwaliteitssystemen. IKB Pluimveeservicebedrijven (IKB PSB) Ook voor IKB PSB zal in 2012 de discussie gevoerd moeten worden over privatisering van het systeem. In de pluimveeservicebranche zijn vele zogenaamde zelfstandigen zonder personeel (zzp ers) werkzaam. Deze vorm van bedrijfsvoering vergt een andere aanpak met betrekking tot het verkrijgen van een IKB PSB erkenning. In 2011 is al gestart met het inbedden van deze bedrijfsvorm binnen IKB PSB.

9 Diergezondheid programma s worden uitgevoerd die gericht zijn op het voorkómen van Mycoplasma gallisepticum in de reproductiesector, de leghennenhouderij en de kalkoenhouderij, op Salmonella pullorum en Salmonella gallinarum in de reproductiesectoren en op laag pathogene aviaire influenza op alle pluimveebedrijven. Het PPE volgt de ontwikkelingen ten aanzien van AI en NCD in Europa en daarbuiten nauwgezet en informeert de sector. In opdracht van het PPE voert de GD jaarlijks een aantal onderzoekprojecten uit die betrekking hebben op ziektekiemen die bedreigend zijn voor de pluimveesector. Dat onderzoek zal in 2012 worden voortgezet. In totaal is voor veterinair onderzoek begroot. Diergezondheid Veel informatie over de gezondheidstoestand van het bedrijfsmatig gehouden pluimvee in Nederland wordt verkregen uit de landelijke basismonitoring van pluimveeziekten die in opdracht van het ministerie van EL&I en het PPE door GD wordt uitgevoerd. Mg-vergoeding Het PPE zal in 2012 de reserve verhogen voor het Mg-fonds, waaruit vergoedingen voor Mg-geruimde koppels worden bekostigd. Dit is nodig omdat de gemiddelde omvang van een vermeerderingsbedrijf de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen en daardoor een eventuele vergoeding ook. Het lijkt daarom noodzakelijk dat in 2012 weer een Mg-heffing voor vermeerderaars en opfokkers van ouderdieren wordt ingesteld. Verbetering van de pelsdierengezondheid Het PPE financiert een project ter verbetering van Gezondheid of welzijn Het PPE wil in 2012 nauw betrokken zijn bij het beleid voor het buiten houden van pluimvee. De maatschappelijke wens meer dieren buiten te houden ontstaat vanuit welzijnsoverwegingen, maar houdt grotere risico s in voor de verspreiding van pluimveeziekten wat het welzijn van dieren niet ten goede komt en een verslechtering van de Nederlandse exportpositie. Het PPE tracht in 2012 de biologische pluimveesector meer te betrekken bij de beleidsvorming binnen het PPE. Monitoring In 2012 zullen preventieve gezondheidszorgde pelsdierengezondheid. In dit project krijgen 19 nertsenbedrijven intensieve begeleiding van een gespecialiseerde dierenarts. Omdat de signalen vanuit het project positief zijn, zal in 2012 de reguliere pelsdierengezondheidszorg worden uitgebreid op basis van de ervaringen die in het project zijn opgedaan. Exportbelemmeringen De export van de verschillende dierlijke producten, waaronder pluimvee, pluimveevlees en producten afkomstig van pluimvee, ondervindt nog immer hinder als gevolg van diverse veterinaire belem-

10 10 Maatregelen bij uitbraken In 2012 zal de Verordening Tijdelijke bestrijdingsmaatregelen bij calamiteiten (PPE) 2012 van kracht worden. Daarmee wordt het PPE toegestaan maatregelen te nemen bij ziekteuitbraken of andere calamiteiten waarbij de overheid niet optreedt. Zoals niet bestrijdingsplichtige vormen van AI die wel economische schade veroorzaken, uitbraken van Salmonella gallinarum, infectieuze coryza, vlekziekte en bij verontreiniging van veevoeder. Als de verordening van kracht wordt, komen de Verordening bestrijding infectieuze coryza en Salmonella gallinarum bij pluimvee (PPE) 2009 te vervallen. Voor bestrijding van hondenziekte bij nertsen beschikt het PPE over de Verordening vaccinatie nertsen tegen hondenziekte. Indien zich in 2012 bij nertsen gevallen van hondenziekte voordoen, zullen op basis van die verordening nadere maatregelen kunnen worden getroffen. meringen. Deels als gevolg van de LPAI-gevallen in 2011 en deels als gevolg van veterinaire importbeperkingen door bestemmingslanden. Voor 2012 ligt, naast het oplossen van acute problemen, de aandacht van het Veterinair Informatie Punt met name bij: 1. het oplossen van de LPAI beperkingen; 2. markttoegang voor pluimvee en pluimveevlees in China, Japan en Zuid Korea 3. markttoegang voor diverse pluimveeproducten in India 4. verruiming markttoegang in Douane Unie (Rusland, Wit Rusland en Kazakstan) Dierziektebestrijding Het PPE heeft met het ministerie van EL&I voor de periode een convenant over de verdeling van de kosten van de dierziektebestrijding, inclusief de kosten van de monitoring van de diergezondheidssituatie. Voor de pluimveesector gaat het daarbij om de bestrijding van Aviaire Influenza en Newcastle Disease. Afgesproken is dat de pluimveesector via het PPE maximaal 26 miljoen bijdraagt. AI Broedeiverzekering Voor de oprichting van een AI-broedeiverzekering, wordt in 2012 een aantal randvoorwaarden nader uitgewerkt, zodat kan worden besloten of de AI-broedeiverzekering in 2013 van start kan gaan. Als besloten wordt de verzekering op te richten, zal de verzekeringspolis in 2012 verder vorm worden gegeven.

11 Dierenwelzijn Het PPE zal in 2012 onverminderd pleiten voor streng toezicht op de handhaving van het kooiverbod in EU-verband, met name in de lidstaten waarvan bekend is dat hier nog veel traditionele kooien in bedrijf zijn. Kooiverbod EU Vooralsnog is onduidelijk wat de Europese Commissie gaat ondernemen en hoe in de markt moet worden omgegaan met eieren uit traditionele kooien, die dan op de Europese markt gaan komen. In 2012 vindt wederom controle op naleving plaats van de welzijnsverordeningen voor vleeskuikenouderdieren, vleeskalkoenen, nertsen en konijnen. Overtreders van de regelingen worden via tuchtrechtspraak bestraft. Ingrepen De sector zal samen met het ministerie van EL&I en de Dierenbescherming in de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee verder werken aan het traject dat de afgelopen jaren is ingezet om uiteindelijk te komen tot een pluimveehouderij zonder ingrepen. De Stuurgroep begeleidt dit proces en zorgt voor afstemming. Het PPE voert het secretariaat van deze Stuurgroep en vervult een coördinerende rol. Vleeskuikenbesluit Nu het EU-vleeskuikenbesluit van kracht is, blijkt dat op veel punten zich praktische problemen voordoen. Daardoor ontstaat een grote administratieve lastendruk voor met name de vleeskuikenhouders en schiet de wetgeving zijn doel voorbij. In 2012 wordt het vleeskuikenbesluit geëvalueerd en moeten belangrijke besluiten worden genomen door EL&I over de invoering van de toekomstige monitoring op voetzoolaesies en de normering die hiervoor gaat gelden. Het PPE zet zich in voor werkbare afspraken. Bloedluis-aanpak In 2012 zal het PPE aanvullend onderzoek medefinancieren om de bloedluisproblematiek aan te pakken. Eerder onderzoek heeft nog geen resultaten opgeleverd die toepasbaar zijn in de praktijk.

12 12 Markt en communicatie In 2012 wordt het thema Hoe kipt Nederland binnen de campagne Kip. t Meest veelzijdige stukje vlees voortgezet. Afzetbevordering kip Nederland Met dit thema worden op een eigentijdse manier de lekkere, makkelijk te bereiden variaties met kip onder de aandacht gebracht. In 2012 zal de campagne weer een groot publiek bereiken via televisie, radio, tijdschriften en internet. Kip.kiplekker Om een open dialoog met burgers en consumenten te voeren en het maatschappelijk draagvlak voor de pluimveesector te verbeteren heeft het PPE het project Kip.Kiplekker. Doel is mensen te informeren over duurzame productiewijze en houderijsystemen van pluimvee via internet, advertorials, redactionele stukken, voorlichting op basisscholen en zichtstallen. Afzetbevordering kip Duitsland In Duitsland worden de professionele inkopers van de retail, cateraars en pluimveevlees verwerkende bedrijven geïnformeerd over alle positieve aspecten van Nederlandse kip. Voorlichting/afzetbevordering eieren De nieuwe Ei Love You campagne is in 2011 gestart en zal in 2012 in kleinere omvang voortgezet worden. De campagne zal in 2012 via vakmedia en publieksbladen de voedingswaarde van eieren onder de aandacht brengen, want daarover is nog onvoldoende bekend bij voedingsvoorlichters en bij het grote publiek.

13 Blij met een Ei Het PPE subsidieert de Stichting Blij met een Ei, die zich in 2012 opnieuw zal inzetten om leerlingen en leraren op basisscholen en consumenten te informeren het belang van gezonde voeding en de rol van eieren daarin. Structuur, markt en concurrentie Ontwikkelingen op het gebied van de structuur van de bedrijven en de pluimveesector als geheel worden in 2012 regelmatig in beeld gebracht. Ook wordt de kostprijsontwikkeling nadrukkelijk in beeld gehouden, evenals de concurrentiepositie van de Nederlandse sector op de Europese en wereldmarkt. Het PPE stelt concurrentienota s op op basis van de verplichte periodieke rapportages van de lidstaten aan de Europese Commissie. Daarnaast wordt verzamelde informatie gebruikt uit eigen systemen en uit diverse bronnen in binnen- en buitenland, aangevuld met extern uitgevoerde studies van instituten zoals WUR-LEI. Ook worden marktgegevens gevolgd en regelmatig gerapporteerd (vooral Nederland en EU). Communicatie De communicatie inzet van het PPE varieert van het voeren van campagnes namens sectoren richting 'markt en maatschappij' tot en met het terugkoppelen van informatie over regelgeving, beleid en hun nut en noodzaak naar bedrijfsgenoten, burgers, maatschappelijke organisaties en politiek. Zo wordt ook verantwoording afgelegd over de werkzaamheden van het PPE. In de media zijn dierenwelzijnsaspecten en de kwaliteit van pluimveevlees en eieren onderwerpen actuele thema s. Het PPE geeft correcte informatie over productiemethoden en het gevoerde beleid tracht zo een bijdrage te leveren aan het goede imago van de pluimveesector en de pluimveeproducten.

14 14 Internationale aangelegenheden Het PPE informeert de sector over de Europese regelgeving. Het tot stand komen van Brusselse regelgeving wordt op de voet gevolgd. EU-beleid Zo brengt het PPE sectordeskundigheid in op Europees niveau. Zo wordt mederichting gegeven aan het Europese beleid. Dierenwelzijn In december 2011 komt de Europese Commissie met haar voorstellen voor de strategie op het gebied van dierenwelzijn voor de EU in de komende jaren. In de voorbereiding van dit stuk heeft het PPE op diverse momenten haar visie kenbaar gemaakt. Nadat het voorstel is gepubliceerd wordt het behandeld in Raad en Europees Parlement. Ook hier zal het PPE bijdragen aan de discussie. Het PPE zal blijven aandringen op een strenge handhaving van het Europese kooiverbod in de lidstaten waarvan bekend is dat daar nog grote aantallen kooien in productie zijn. Verwerkte dierlijke eiwitten In navolging van de Europese Commissie hebben ook Europees Parlement en Landbouwraad aangegeven dat kan worden nagedacht over het weer toelaten van verwerkte dierlijke eiwitten in pluimvee- en varkensvoer. In 2011 werd gestart met een discussie over de voorwaarden waaronder toelating mogelijk zou zijn. Deze wordt voorgezet in Het PPE zal blijven wijzen op het belang van de toelating van diermeel. Internationale handel De Europese Commissie streeft naar verdere liberalisering van de internationale handel. Het PPE volgt de onderhandelingen hierover (WTO en vrijhandelsakkoorden) nauwlettend. Gewezen wordt op de belangen van de Europese en Nederlandse pluimveevlees- en eiersector. Het PPE streeft naar erkenning van de Europese veehouders op het gebied van dierenwelzijn. Andere internationale onderwerpen: Herziening Europees dierziektenbeleid GGO beleid Herkomstetikettering pluimveevlees

15 Colofon Colofon Dit is een uitgave van het Productschap Pluimvee en Eieren Realisatie: Drukkerij Van Deventer Fotografie: ASG, Punchline Oplage: December 2011 PPE websites Meepraten via Op de website staan de agenda s en stukken van het PPE-bestuur en de sectorcommissies pluimveevleesen eieren. Bedrijfsgenoten hebben de mogelijkheid om via reactieformulieren te reageren op beleidsstukken. De reacties worden in de vergaderingen meegenomen. Ook worden op de website uitgebreide dossiers bijgehouden over beleidsthema s als voedselveiligheid, dierenwelzijn of diergezondheid.

16 Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) Postbus AL Zoetermeer

Productschap Pluimvee en Eieren. 2011 in het kort

Productschap Pluimvee en Eieren. 2011 in het kort Productschap Pluimvee en Eieren 2011 in het kort 2 Verantwoording Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) werkt voor alle schakels in de pluimvee- en eierketen, inclusief konijnen en pelsdieren: van

Nadere informatie

Versie 09-09-10. JAARPLAN PPE 2011 -- concept --

Versie 09-09-10. JAARPLAN PPE 2011 -- concept -- Versie 09-09-10 JAARPLAN PPE 2011 -- concept -- Jaarplan 2011 Productschap Pluimvee en Eieren INLEIDING Toekomstvisie 2011-2015 De maatschappelijke acceptatie van de intensieve houderij staat onder druk.

Nadere informatie

VERORDENING TIJDELIJKE EN PREVENTIEVE MAATREGELEN BIJ CALAMITEITEN IN DE PLUIMVEESECTOR (PPE) 2012

VERORDENING TIJDELIJKE EN PREVENTIEVE MAATREGELEN BIJ CALAMITEITEN IN DE PLUIMVEESECTOR (PPE) 2012 VERORDENING TIJDELIJKE EN PREVENTIEVE MAATREGELEN BIJ CALAMITEITEN IN DE PLUIMVEESECTOR (PPE) 2012 Verordening van het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren van 6 september 2012 houdende tijdelijke

Nadere informatie

1. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders (PPE) 2010.

1. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing toezichthouders (PPE) 2010. INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2011-II, gepubliceerd d.d. 06-07-2012 1) BESLUIT AANWIJZING TOEZICHTHOUDERS (PPE) 2010 Besluit van het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren van 8 april

Nadere informatie

Jaarverslag PLUIMNED 2016

Jaarverslag PLUIMNED 2016 Bijlage 2 Zeist, 7 maart 2017 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 7 maart 2016) PLUIMNED De stichting PLUIMNED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en NEPLUVI.

Nadere informatie

Sociaal- Economische Raad

Sociaal- Economische Raad Sociaal- Economische Raad Natuurlijke en rechtspersonen tot wie een ontwerpverordening van de Sociaal-Economische Raad of een bedrijfslichaam zich uitstrekt, kunnen gedurende vier weken bij de betreffende

Nadere informatie

Het vaccinatieplan tegen NCD

Het vaccinatieplan tegen NCD Het vaccinatieplan tegen NCD Inhoudsopgave Vaccinatieplan tegen NCD 3 Vermeerderingsdieren 5 Leghennen 7 Vleeskuikens 8 Vleeskalkoenen 10 Newcastle Disease 12 Vaccinatieplan tegen NCD Om het pluimvee in

Nadere informatie

Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl

Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl Stichting AVINED Postbus 750, 3700 AT Zeist, 030-755 50 10, kiprelatie@avined.nl Aanvraag, wijziging of beëindiging registratie De ondernemer(s) verzoekt (verzoeken) grond van de Regeling Identificatie

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 2014 en de trends van afgelopen jaren 10 maart 2015 De gegevens zijn afkomstig van de databases IKB CRA en KIP 1. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst

Nadere informatie

BESLUIT ERKENNINGSVOORWAARDEN CONTROLE-INSTANTIES VERORDENINGEN HYGIËNEMAATREGELEN (PPE) 2011

BESLUIT ERKENNINGSVOORWAARDEN CONTROLE-INSTANTIES VERORDENINGEN HYGIËNEMAATREGELEN (PPE) 2011 BESLUIT ERKENNINGSVOORWAARDEN CONTROLE-INSTANTIES VERORDENINGEN HYGIËNEMAATREGELEN (PPE) 2011 Besluit van het Productschap Pluimvee en Eieren van 3 november 2011 tot vaststelling van erkenningsvoorwaarden

Nadere informatie

Jaarverslag PLUIMNED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 5 maart 2019)

Jaarverslag PLUIMNED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 5 maart 2019) Nieuwegein, 5 maart 2019 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 5 maart 2019) PLUIMNED De stichting PLUIMNED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en NEPLUVI.

Nadere informatie

1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen?

1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen? MELDINGENREGISTER PVE Wbp Registerformulier Nummer melding: PVE / Wbp / 0016 / 00 / 22.06.2010 1. Welke naam heeft de gegevensverwerking waarin de persoonsgegevens zijn opgenomen? KIPNET 2. Waarvoor worden

Nadere informatie

Jaarplan PLUIMNED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 21 november 2017)

Jaarplan PLUIMNED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 21 november 2017) Nieuwegein, 10 november 2017 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 21 november 2017) PLUIMNED De stichting PLUIMNED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en

Nadere informatie

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is:

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is: Nieuwegein, 6 maart 2018 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 6 maart 2018) OVONED De stichting OVONED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en ANEVEI. OVONED

Nadere informatie

Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011

Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011 Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009 t/m 2011 s-gravenhage, 19 mei 2009 Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten (Tussensegmenten) 2009

Nadere informatie

Jaarplan OVONED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op )

Jaarplan OVONED 2018 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op ) Nieuwegein, 21-11-2017 Versie: 1.0 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 21-11-2017) OVONED De stichting OVONED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en ANEVEI.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl VDC 10.1707

Nadere informatie

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS,

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, bijlage VI van het Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde :.. hierna te noemen pluimveehouder Eigenaar dieren (indien :.. niet de pluimveehouder)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 april 2019 Betreft Evaluatie van het diergezondheidsfonds

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 april 2019 Betreft Evaluatie van het diergezondheidsfonds > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.35 24 juni 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst

Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst z Relatie sectoren en dierenartsen Nu en in de toekomst Richard Soons Secretaris Werkgroep Varkens Taskforce Antibioticaresistentie Presentatie 1. Introductie POV 2. Aanleiding/afspraken antibiotica aanpak

Nadere informatie

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS,

OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, OVEREENKOMST PLUIMVEEHOUDER EN GEBORGDE PLUIMVEEDIERENARTS, bijlage VI van het Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde :.. hierna te noemen pluimveehouder Eigenaar dieren (indien :.. niet de pluimveehouder)

Nadere informatie

A In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste lid.

A In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste lid. Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

In het belang van sector en samenleving

In het belang van sector en samenleving In het belang van sector en samenleving Productschap Diervoeder Productschap Diervoeder Het Productschap Diervoeder (PDV) is een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Het is ingesteld op verzoek van

Nadere informatie

Bijlage 10 Omschrijving Monsternemingen en Ontheffingsaanvragen IKB Kip

Bijlage 10 Omschrijving Monsternemingen en Ontheffingsaanvragen IKB Kip OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP DEFENITIES Artikel 1 Dit reglement is een bijlage van de AV IKB Kip en neemt de terminologie van de AV IKB Kip over. MONSTERNAME HYGIËNOGRAMMEN

Nadere informatie

Aanpak antibiotica veehouderij

Aanpak antibiotica veehouderij Aanpak antibiotica veehouderij Dierenartsen en sectoren Erik de Jonge Secretaris werkgroep pluimvee Taskforce antibioticaresistentie 5 maart 2015 Inhoud 1. Oprichting nieuwe organisaties 2. Aanleiding/afspraken

Nadere informatie

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I)

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I) VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING HUISHOUDELIJKE HEFFINGEN PLUIMVEESECTOR (PPE) 2014 (2014-I) Verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren van 10 april 2014 tot wijziging van de Verordening

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 26 991 Voedselveiligheid Nr. 344 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI

BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI BIJLAGE 9 - MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB EI Gegevens opstellers bedrijfsgezondheidsplan Datum:. -..-... Kipnummer: UBN nummer: Naam pluimveehouder Paraaf

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 497 Besluit van 20 augustus 2004, houdende wijziging van het Besluit bescherming tegen Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP

BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP BIJLAGE 11: OMSCHRIJVING MONSTERNEMINGEN EN ONTHEFFINGSAANVRAGEN IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op het certificatieschema IKB Kip, ter zake van de uitvoering van monsternemingen

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Nr.58 23 september 2011-61e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2 Productschap Pluimvee en Eieren

Nadere informatie

VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006

VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006 INTEGRALE TEKST bijgewerkt t/m wijziging 2009-I, gepubliceerd d.d. 21-08-2009 1) VERORDENING VACCINATIE NEWCASTLE DISEASE (PPE) 2006 Verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren van 15 juni 2006

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Productschap Pluimvee en Eieren

Jaarverslag 2013. Productschap Pluimvee en Eieren Jaarverslag 2013 Jaarverslag 2013 Productschap Pluimvee en Eieren 2 Inhoud Hoofdstuk 1. Organisatie 4 Organisatie 4 Code Goed Bestuur (CGB) 6 Communicatie 8 Duurzaamheid en Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Productschap Pluimvee en Eieren

Jaarverslag 2011. Productschap Pluimvee en Eieren Jaarverslag 2011 Productschap Pluimvee en Eieren 2 Inhoud Voorwoord PPE 3 Hoofdstuk 1 Organisatie 4 PBO 4 GS/PVE 5 Code Goed Bestuur (CGB) 6 Communicatie 8 Duurzaamheid en Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Nadere informatie

Jaarverslag OVONED 2016

Jaarverslag OVONED 2016 Bijlage 2 Zeist, 7 maart 2017 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 7 maart 2017) OVONED De stichting OVONED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en ANEVEI. OVONED

Nadere informatie

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende:

In artikel 5.5 vervallen het tweede lid alsmede de aanduiding 1. voor het eerste. Na artikel 5.7 worden de volgende artikelen ingevoegd, luidende: Grondslag Gelet op de artikelen 2.2, tiende lid, onderdelen d, e, f, g, i, j, l, onder 1 en 4º, m, n, p, 2.8, vierde lid, onderdelen a en b, 7.1, 7.2, tweede lid, 7.8, eerste lid, van de Wet dieren; Artikelen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Productschap Pluimvee en Eieren

Jaarverslag 2012. Productschap Pluimvee en Eieren Jaarverslag 2012 Productschap Pluimvee en Eieren 2 Inhoud Hoofdstuk 1. Organisatie 4 Organisatie 4 Code Goed Bestuur (CGB) 6 Communicatie 8 Duurzaamheid en Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Nadere informatie

Jaarplan PLUIMNED 2019 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 20 december 2018)

Jaarplan PLUIMNED 2019 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 20 december 2018) Nieuwegein, 17 december 2018 (Vastgesteld door het bestuur van PLUIMNED op 20 december 2018) PLUIMNED De stichting PLUIMNED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 27 november 2008 22112-719/

Nadere informatie

De rol van het ministerie van LNV bij besmettelijke dierziekten

De rol van het ministerie van LNV bij besmettelijke dierziekten De rol van het ministerie van LNV bij besmettelijke dierziekten Eelco Ronteltap / Huibert Maurice Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid Inhoud van de presentatie Waarom bijeenkomst over dierziektebestrijding

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT. Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid. van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««2009 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 19.7.2005 VOORLOPIGE VERSIE 2005/0063(CNS) ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid

Nadere informatie

Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) ( )

Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) ( ) Besluit van, houdende regels met betrekking tot de diergezondheidsheffing (Besluit diergezondheidsheffing) (12-7-2017) Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-

Nadere informatie

Quickscan Antibioticagebruik Vleeskuikens

Quickscan Antibioticagebruik Vleeskuikens Quickscan Antibioticagebruik Vleeskuikens Versie 3 Datum 11 juni 2012 Status DEFINITIEF Colofon Quickscan Antibioticagebruik Vleeskuikens Versienummer 3 T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 Catharijnesingel

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen. in de pluimveesector. MVO-verslag 2011

Duurzaam ondernemen. in de pluimveesector. MVO-verslag 2011 Duurzaam ondernemen in de pluimveesector MVO-verslag 2011 voorwoord Duurzaam ondernemerschap is een belangrijk uitgangspunt voor de toekomst van de Nederlandse pluimveesector. Als sector vinden we het

Nadere informatie

Datum 16 november 2018 Betreft Beantwoording vragen van de leden Geurts en Amhaouch over toename import in de EU van legbatterijeieren

Datum 16 november 2018 Betreft Beantwoording vragen van de leden Geurts en Amhaouch over toename import in de EU van legbatterijeieren Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 november 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Voor de toepassing van het Programma Zelfcontrole Pluimvee wordt verstaan onder:

Voor de toepassing van het Programma Zelfcontrole Pluimvee wordt verstaan onder: PROGRAMMA ZELFCONTROLE PLUIMVEE Namens het bestuur van de Stichting AVINED is op 20 april 2016 vastgesteld het navolgende Programma Zelfcontrole Pluimvee. HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Voor

Nadere informatie

Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica van de Nederlandse Kalversector

Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica van de Nederlandse Kalversector Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica van de Nederlandse Kalversector Masterplan Rationeel Gebruik Antibiotica van de Nederlandse Kalversector pagina 1 Inleiding In Nederland wordt een toename waargenomen

Nadere informatie

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25

23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 23.3.2011 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/25 VERORDENING (EU) Nr. 284/2011 VAN DE COMMISSIE van 22 maart 2011 tot vaststelling van specifieke voorwaarden en gedetailleerde procedures voor de invoer

Nadere informatie

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf

Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf Een optimale zorg voor het kalf. Dat is de kern van het plan Vitaal, Gezond en Duurzaam kalf van de Neder landse melk veehouderij, vleeskalver sector en Vee&Logistiek Nederland.

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee'

Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee' Economische aspecten rondom 'ingrepen bij Pluimvee' Peter van Horne, LEI 11 febr2013 Op basis van de concept nota 'uitfasering ingrepen bij Pluimvee' heeft het LEI een eerste inschatting gemaakt van de

Nadere informatie

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011

Omslag notitie. Projectnummer Onderwerp/titel Stof? Pak t aan (3) Relatie met taken/thema s PT Werken in de tuinbouw. Datum aanvraag 24 mei 2011 Omslag notitie Vergadering van Sociaal Economische Commissie Datum vergadering 6 juni 2011 Agendapunt 8 Voorbereid door Jan Kees Boon Totaal aantal pagina s 6 20 mei 2011 1. Project Projectnummer 13093

Nadere informatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie

PBO-blad. Inhoudsopgave. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie PBO-blad Sociaal- Economische Raad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave jaargang 52 11 oktober 2002 nummer 65 Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie BEDRIJFSLICHAMEN 2

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is:

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is: Zeist, 4 november 2015 (Vastgesteld door het bestuur van AVINED op 18 november 2015) AVINED De stichting AVINED is eind 2013 opgericht door LTO/NOP, NVP, NEPLUVI en ANEVEI. In 2015 is de COBK toegetreden

Nadere informatie

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP Bedrijfsgezondheidsplan Artikel 1 Het bedrijfsgezondheidsplan (bgp) bestaat uit een analyse van de hygiëne- en diergezondheidsstatus

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing SWD(2017) 240

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Raad voor Regelgevingstoetsing SWD(2017) 240 Fiche 4: Mededeling actieplan Antimicrobiële Resistentie (AMR) 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement: Een Europees "één gezondheid"-actieplan

Nadere informatie

Resultaten verantwoordingsonderzoek. Diergezondheidsfonds (F)

Resultaten verantwoordingsonderzoek. Diergezondheidsfonds (F) Resultaten verantwoordingsonderzoek 2014 20 mei 2015 Dit document bevat alle resultaten van ons Verantwoordingsonderzoek 2014 bij het zoals gepubliceerd op www.rekenkamer.nl/verantwoordingsonderzoek. De

Nadere informatie

Onderzoek en Innovatie

Onderzoek en Innovatie De onderzoeksagenda... 2 Wat is het nut van de Onderzoeksagenda?... 2 Ik ben ondernemer in de pluimveesector, wat moet ik doen?... 2 Waarom moet iedere ondernemer meebetalen?... 2 Wie bepaald welk onderzoek

Nadere informatie

IB.ZA.03.01 juli 2014. Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Zuid-Afrika Separatorvlees van gevogelte.

IB.ZA.03.01 juli 2014. Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Zuid-Afrika Separatorvlees van gevogelte. I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Separatorvlees van gevogelte 02 07 II. Bilateraal certificaat Code FAVV EX.VTL.ZA.03.01 Titel van het certificaat Veterinair

Nadere informatie

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2

PBO-blad. Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie. Inhoudsopgave. Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Nr.31 20 juli 2012-62e jaargang PBO-blad Mededelingenblad en Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie Inhoudsopgave Mededelingenblad Bedrijfsorganisatie SOCIAAL-ECONOMISCHE RAAD 2 Openbare kennisgevingen

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

BIJLAGE 12: MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP

BIJLAGE 12: MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP BIJLAGE 12: MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op Bijlage 1.2A van Bijlage 1, Voorschriften IKB Kip, ter zake

Nadere informatie

FAQ - Versterking IKB PSB

FAQ - Versterking IKB PSB Versterking IKB PSB - Meer kwaliteit in de hele keten FAQ - Versterking IKB PSB Antwoorden op de meest gestelde vragen Versie 2 - februari 2019 Voedsel en voedselveiligheid staat volop in de belangstelling.

Nadere informatie

de Achterhoek Uw pluimvee, onze zorg!

de Achterhoek Uw pluimvee, onze zorg! Uw pluimvee, onze zorg! Pluimveepraktijk de Achterhoek Spoorstraat 88 7261 AG Ruurlo Telefoon 0573 45 11 68 Fax 0573 45 38 31 info@ppda.nl www.ppda.nl P l u i m v e e p r a k t i j k de Achterhoek Uw pluimvee,

Nadere informatie

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is:

Het bijbehorende mission statement van AVINED, OVONED en PLUIMNED is: Nieuwegein, 13 november 2017 (Vastgesteld door het bestuur van AVINED op 21 november 2017) AVINED De stichting AVINED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK, NEPLUVI

Nadere informatie

PPE Statistisch Jaarrapport pluimveevlees en eieren 2012 voorlopig

PPE Statistisch Jaarrapport pluimveevlees en eieren 2012 voorlopig PPE Statistisch Jaarrapport pluimveevlees en eieren 2012 voorlopig februari 2013 Productschap, Pluimvee en Eieren Louis Braillelaan 80 Postbus 460 2700 AL ZOETERMEER www.pve.nl -1- VOORWOORD Het Productschap

Nadere informatie

Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen

Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen Toezicht logistiek slachten in vleeskuikenslachterijen Auteur: ing. G. Visser KEURINGSDIENST VAN WAREN OOST Postbus 202 7200 AE Zutphen Tel. 0575-588100 Fax. 0575-588200 E-mail OT@kvw.nl Projectnummer:

Nadere informatie

Ingekomen Reactieformulieren inzake de ACR-vergadering d.d. 31 januari 2012

Ingekomen Reactieformulieren inzake de ACR-vergadering d.d. 31 januari 2012 Ingekomen Reactieformulieren inzake de ACR-vergadering d.d. 31 januari 2012 Inleiding Op de website van de PVE worden de vergaderdata, agenda s, mededelingen uit de voorgaande vergadering en eventuele

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 416 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Innovatieagenda Pluimveehouderij 2008-2015. Stichting Fonds voor Pluimveebelangen

Innovatieagenda Pluimveehouderij 2008-2015. Stichting Fonds voor Pluimveebelangen Innovatieagenda Pluimveehouderij 2008-2015 Stichting Fonds voor Pluimveebelangen April 2008 De Stichting Fonds voor Pluimveebelangen is een fonds gevuld met middelen van het pluimveebedrijfsleven en gericht

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van de Themagroep Rundergezondheid

Nadere informatie

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector. Inleiding

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector. Inleiding Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting OVONED, de erkende brancheorganisatie voor de sector eieren heeft op

Nadere informatie

Waardevermindering pluimveevlees besmet met Salmonella enteritidis en Salmonella typhymurium

Waardevermindering pluimveevlees besmet met Salmonella enteritidis en Salmonella typhymurium Waardevermindering pluimveevlees besmet met Salmonella enteritidis en Salmonella typhymurium Peter van Horne Project2273000353 LEI Wageningen UR Den Haag November 2011 1 1. Aanleiding Als gevolg van EU

Nadere informatie

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector

Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Regeling verplichte registratie en gegevensverstrekking onderzoeks- en innovatieagenda Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting PLUIMNED, de erkende brancheorganisatie voor de sector pluimveevlees

Nadere informatie

ONDERNEMERSPEILING PRODUCTSCHAP PLUIMVEE EN EIEREN

ONDERNEMERSPEILING PRODUCTSCHAP PLUIMVEE EN EIEREN ONDERNEMERSPEILING PRODUCTSCHAP PLUIMVEE EN EIEREN Eindrapport Onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Productschap Pluimvee en Eieren Amersfoort, 10 juni 2011 Inhoud 1. INLEIDING 1 1.1 Aanleiding en

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK RUNDERSECTOR (PVV) 2011

VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK RUNDERSECTOR (PVV) 2011 VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK RUNDERSECTOR (PVV) 2011 Verordening van het bestuur van het Productschap Vee en Vlees van 30 juni 2011 houdende verplichtingen tot registratie

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij

Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij Project: Efficiënter toezicht kalverslachterij Dit geanonimiseerde document is in licentie gegeven op basis van een Creative Commons Licentie. INHOUDSOPGAVE 1 Projectomschrijving...3 1.1 Achtergrond...

Nadere informatie

Artikel I Het Besluit heffing bestrijding dierziekten wordt gewijzigd als volgt:

Artikel I Het Besluit heffing bestrijding dierziekten wordt gewijzigd als volgt: Besluit van 19 november 2014, nr. 2014001742, houdende wijziging van het Besluit heffing bestrijding dierziekten en van het Besluit heffing preventie dierziekten in verband met een wijziging van de tarieven

Nadere informatie

en de trends van afgelopen jaren

en de trends van afgelopen jaren ANTIBIOTICUMGEBRUIK PLUIMVEESECTOR IN 2015 en de trends van afgelopen jaren 25 mei 2016 De gegevens zijn afkomstig van de databases CRA en KIP. Het rapport is opgesteld door de Gezondheidsdienst voor Dieren

Nadere informatie

2 Klopt het dat het verbod op het couperen van paardenstaarten massaal ontdoken wordt door de leden van de Koninklijke Vereniging?

2 Klopt het dat het verbod op het couperen van paardenstaarten massaal ontdoken wordt door de leden van de Koninklijke Vereniging? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR

MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN FOK-, OPFOK- EN VERMEERDERINGSBEDRIJVEN VLEESKUIKENSECTOR BIJLAGE 1 BIJ HET BESLUIT VASTSTELLING MODELLEN BEDRIJFSGEZONDHEIDSPLAN EN BEDRIJFSBEHANDELPLAN VERORDENING REGISTRATIE EN VERANTWOORDING ANTIBIOTICAGEBRUIK PLUIMVEESECTOR (PPE) 2011 MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS-

Nadere informatie

Jaarplan OVONED 2017 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 6 december 2016)

Jaarplan OVONED 2017 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 6 december 2016) Zeist, 6 december 2016 Versie: 2.3 (Vastgesteld door het bestuur van OVONED op 6 december 2016) OVONED De stichting OVONED vormt de samenwerking tussen de dragende organisaties: LTO/NOP, NVP, COBK en ANEVEI.

Nadere informatie

Notitie Landelijke en regionale OneHealth netwerken in de praktijk

Notitie Landelijke en regionale OneHealth netwerken in de praktijk SaMeDi (Samenwerking Medici Dierenartsen) Notitie Landelijke en regionale OneHealth netwerken in de praktijk Aanleiding Ministeries, provincies en de agrarische sector streven ernaar om risico s van besmetting

Nadere informatie

Aan geadresseerde. Geachte heer/mevrouw,

Aan geadresseerde. Geachte heer/mevrouw, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid Aan geadresseerde uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum VD. 2004/2884 8-10-2004 onderwerp doorkiesnummer bijlagen Kaderwet diervoeders. (TRC 2004/7011) 3785633

Nadere informatie

Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease

Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease LNV Wijziging Regeling vaccinatie Newcastle disease 4 juni 2002/Nr. TRCJZ/2002/16943 Directie Juridische Zaken Gelet op richtlijn 92/66/EEG van de Raad van 14 juli 1992 tot vaststelling van communautaire

Nadere informatie

RIKILT Institute of Food Safety

RIKILT Institute of Food Safety RIKILT Institute of Food Safety In het kort Referentie instituut Metingen & Advies Onderzoek RIKILT Institute of Food Safety RIKILT Institute of Food Safety is onderdeel van de internationale kennisorganisatie

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) 14116/05 LIMITE AGRILEG 166

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) 14116/05 LIMITE AGRILEG 166 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) PUBLIC 14116/05 LIMITE AGRILEG 166 ZITTINGSDOCUMENT van: het voorzitterschap aan: de Groep hoofden van de veterinaire diensten

Nadere informatie

FES-AI onderzoek als respons op de uitbraak

FES-AI onderzoek als respons op de uitbraak Tjeerd Kimman Nu weten we (niet) alles De afkortingen: FES: Fonds Economische Structuurversterking AI: Aviaire Influenza FES-AI: Impulse Program on Avian Influenza De uitbraak van 2003 in kille cijfers

Nadere informatie

Begroting 2013 Productschap Pluimvee en Eieren

Begroting 2013 Productschap Pluimvee en Eieren Begroting 2013 Productschap Pluimvee en Eieren 1 november 2012 Productschap Pluimvee en Eieren Productschap Pluimvee en Eieren (concept 15 oktober 2002) begroting 2013 Inhoudsopgave 2 A algemene inleiding

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENINGEN 4.2.2017 NL L 31/13 VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2017/193 VAN DE COMMISSIE van 3 februari 2017 tot wijziging van bijlage II bij Beschikking 2007/777/EG en bijlage I bij Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde varkenshouder hierna te noemen varkenshouder UBN nummer Adres Postcode + woonplaats IKB regeling

Nadere informatie

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding

Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector. Inleiding Regeling verplichte financiële bijdragen onderzoeks- en innovatieagenda voor de Nederlandse pluimveesector Inleiding Stichting OVONED, de erkende brancheorganisatie voor de sector eieren, heeft op 16 mei

Nadere informatie

IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A

IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VOOR PLUIMVEESERVICEBEDRIJVEN BIJLAGE A IKB PSB 2010 ERKENNINGSVOORWAARDEN VAN TOEPASSING OP ALLE DEELNEMERS (NL Artikel 1 ALGEMEEN 1. De deelnemer heeft voor al haar

Nadere informatie

a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig.

a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig. ALGEMEEN Artikel 1 a. De IKB PSB-deelnemer heeft voor al haar PSB-activiteiten een afzonderlijke IKB PSB erkenning nodig. b. De IKB PSB-deelnemer beschikt over een NEN-EN 4400-erkenning. c. In afwijking

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Stichting Geborgde Dierenarts (SGD)

Informatiebijeenkomst Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) Informatiebijeenkomst Stichting Geborgde Dierenarts (SGD) Voorjaar 2016 Opening Welkom Programma informatiebijeenkomst Opzet en werkwijze Stichting Geborgde Dierenarts Terugblik Colleges van Belanghebbenden

Nadere informatie