Action Design Principles. Notebook. Jane Bergkotte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Action Design Principles. Notebook. Jane Bergkotte"

Transcriptie

1 Action Design Principles tebook Jane Bergkotte

2 Action design principles (deel 1) Presentaties/Patterns: Stimulated planning: Destiny: Vooruit plannen. Welke skills wil ik? Wat wil ik craften? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoeveel inventory space heb ik hiervoor nodig? In party s moet je samen plannen en voorbereiden voor een quest of boss. Rekening houden met de cooldown tijd van een je super, en het reviven van je teamgenoten. Stealth: Destiny: Basic- Van A naar B zonder waargenomen te worden. Bewegen en kunnen verstoppen. Je moet plannen en uitdenken welke route je neemt en welke obstakels je tegen komt. Je hoeft niet altijd het hele level uit te moorden om bij het te halen. Je kan ook langs enemies sneaken om zo veder te komen. Hoewel het in dit spel niet noodzakelijk is om te overleven, maakt het wel wat makkelijker en sneller. Combat: Destiny: in destiny gebruik je een wapen, zoals een pistol. Je kan tegen de computer en AI spelen, of je kan er voor kiezen om tegen andere spelers te vechten. Hierbij moet je rekening houden met je eigen HP, skill cool downs en je tegenstanders HP. Critical hits: Zijn aanvallen die meer schade doen dan een normale aanval. Een critical hit doorbreekt de sleur en voorspelbaarheid van een gevecht. Zoals bijvoorbeeld pokemon. Critical hits kunnen je daar integen ook heel goed tegenwerken. Het moet wel eerlijk zijn, met algoritmes berekend. Mensen accepteren het sneller als ze zelf de dobbelsteen gegooid hebben, in plaats van dat ze het moeten accepteren van de computer. Betrayal: Met een saboteur in de game, daag je de speler uit om samen te werken. Ook al weten ze niet wie de saboteur is. Saboteurs moeten slim spelen om zichzelf niet weg te geven. Het veroorzaakt een spanningen tussen spelers. Bij destiny moet je goed samenwerken om bosses te kunnen halen, als je dan in de steek gelaten wordt dan sta er helemaal alleen voor. Crafting: Destiny, in het spel kan je met crystals, power-ups craften. Deze crystals (resources) moet je farmen. Benodigheden om te craften zijn: recources, een crafting table en recepten. Vaak maak je van minder waardige stoffen hoogwardige stoffen, maar het gaat van kwantiteit naar kwaliteit. Gameplay instance: Een goed voorbeeld hiervoor is the Stanley parable game. Je krijgt in de game verschillende keuzes die je als speler kunt maken. Ze hebben effect op het verhaal en kunnen worden beïnvloed door de speler. Maak je de verkeerde keuzes dan wordt je weer terug gezet.

3 Boss monsters: Hebben abilities die specifiek voor hun zijn. Komen vaak voor op het einde van het level. Vaak hebben ze een grote zwakke plek op hun lichaam/of een zwakte voor een bepaalt soort wapen. In destiny zijn mensen soms wel 4 uur bezig met 1 boss. Companions: Companion is een npc of een team genoot die je heel het spel of quest helpt. Companions zijn vaak heel verhalend. Deze geven in destiny niet zo zeer een verhaal mee, maar geven je wat achtergrond informatie tijdens je quests. Death consequenses: Wat er gebeurd na de dood in een game. Je kunt exp, inventory of punten verliezen. Door andere spelers te slopen werk je de andere speler tegen en word je zelf vaak sterker. Je kunt items vaak weer vinden als je dood gegaan bent zoals in Minecraft Friendly fire: Aanvallen hebben ook effect op je eigen team. Hierdoor krijg je meer uitdagende gameplay. Er kan irritatie ontstaan als spelers expres op hun eigen team leden gaan schieten. In destiny moet je daarom goed oppassen dat je je team leden niet schiet. Want bij een aantal missies zijn er geen respawns of health regen. Easter eggs: Easter egg is een term onstaan in de gameindustrie. Easter egg is onstaan uit de oude paasjacht naar paaseieren. Easter eggs zijn kleine grapjes en verzwijgingen naar andere spellen of series. Sommige easter eggs zijn wat dieper en wat moeilijker te vinden dan andere. Inventories: Een gescheiden systeem van een game waar mensen hun items kunnen verzamelen. Menu based inventory, menu achtig, vaak weight related, key bind, quest items. Shared inventory. Inventory slots komen vaak voor in survival horror games. Er zijn hele tutorials voor te vinden online. Bij een bank kun je items opslaan die je niet meeneemt. Utility belt, set aantal items, story items. (Voorbeeld WoW) Crossmedia gameplay: Gebruikt meerde platformen met een shared game world. Voorbeeld EVE online en Dust. Twee verschillende games die zich in dezelfde speelwereld bevinden. Orbital strikes uit EVE online komen realtime aan in Dust. TV en games kunnen elkaar complimenteren. Hoe verschillende media zoals boeken, games en internet zich met elkaar kunnen samenvoegen Types of players: Er zijn verschillende type spelers waaronder Killers, Achievers, Socializers en Explorers. Deze types worden sinds 1996 de Bartle types genoemd. Designers make games they wanted to play, not games that other people wanted to play. Naast deze game categorieën zijn er nog andere type spelers die het niet voor hun plezier spelen. Bijvoorbeeld game designers die game mechanics leuk vinden en niet perse de game zelf. Speler types; AGÔN, ALEA, MIMICRY en ILINX. Spellen voor progressie, play of fate (Gokken), play for power (willen domineren), play for identity, play for imagination, play for the self en play to be frivolous.

4 Invulnerabilty: Er bestaan spellen waatbij je niet dood kunt gaan, ook zijn er spellen waarbij je power ups kan krijgen waardoor je voor een bepaalde tijd niet dood kan. Bij Destiny heb je zo n power-up in de vorm van een shield. Ook kan je binnen 5 seconden na je dood nog gerevived worden door je teamgenoten. Achilles hiel: Wordt vaak gebruikt bij eind bazen, deze hebben dan super veel HP of zijn ontastbaar. Behalve op 1 plek. Als je deze raakt dan doet dat super veel damage of kan in het geval van mario met bowser lijden tot een 1 shot kill. (rode knop, op brug boven lava) Camping: Camping is blijven wachten tot het juiste moment. Komt voor door het verzamelen van loot in een MMORPG BOSS. Komt vaak voor in first person shooters. Ligt vaak aan slecht map design die dat toelaat. Bezorgd vaak irritatie bij andere spelers. Battlefield heeft daar goed vooruitgang mee geboekt. Commandos kunnen spelers spotten, en daardoor kunnen ze zich niet verstoppen. Soms is campen slecht, maar soms hoort het gewoon bij de game. Team strategy identification: Samen met andere spelers zit je in een team, met dat team heb je een gezamenlijk doel en gezamenlijke vijanden van buitenaf. Je wilt samen met je team een goal behalen en overwinnen. Er moet wel een balans gezocht worden bij de negatieve effecten. Hulpmiddelen hierbij zijn bijvoorbeeld een mini-map. Het resultaat hiervan is goed overleg en teamwork. Voorbeeld: Insurgency Dialogues: Gesprekken tussen personen en betrekken vaak de speler erbij. Er zijn verschillende soorten dialogue zoals Click dialogue, Cutscenes, Quicktime events, Multiple choice, Mutliple choice met punten/score en Parses. Niet vertakkend en wel vertakkend - met return of zonder return. Een goed voorbeeld hiervan is Borderlands, je speelt persoon maar wordt ook betrokken in de gesprekken die men voert.

5 Action Design Principles (deel 2) tebook Challenge Why is game history important to the game designer? Om te begrijpen hoe een spel in elkaar moet zitten, moet je eerst de fundamentele elementen weten van hoe spellen in het algemeen in elkaar zitten. Als je deze elementen hebt dan kan je daar verder op bouwen om jouw spel te creëren. En de basis elementen die kan je afleiden uit spellen van vroeger, vandaar dat de geschiedenis heel belangrijk is. 2. For what purpose were games created? Voor het aanleren van moeilijke onderwerpen, zoals wiskunde en talen. Vooral voor kinderen bedoelt omdat het op deze manier makkelijker te begrijpen is, en met een spelende wijs geleerd kan worden. 3. What do you think is the oldest game? Senet, het lijkt op schaken, en het stelde ook een leger uit die tijd voor. Het is gemaakt van een houten doosje maar daarin de speelstukken. Boven op de doos 3 x 10 vlakjes. Het was een strategisch spel waarbij je je tegenstander moest slaan door zijn pionnen te slaan.

6 Challenge What was the common purpose of games in society thus far? Een leer methode voor simpele vaardigheden, voor competitie (denk sporten) of voor Simulatie. (denk aan oorlog, en strategische plannen bijvoorbeeld schaken) 2. What technology would be the first big change for games? The drukpers, hierdoor konden voor het eerst regels genoteerd worden en verspreid worden onder meerdere mensen. 3. Who was the first credited game designer? Edmond Hoyle ( ) Challenge What was the first videogame? Tennis for two (1958) 2. Why did the video game industry experience two major crashes in the beginning? De eerste keer was in 1977, door een overvloed aan pong klonen. De tweede keer was in 1983, toen gingen veel grote bedrijven failliet door de slechte game designs waardoor er weinig spellen weren verkocht. De enige spellen die verkocht werden waren degene die in een rage waren, mensen kochten ze niet omdat ze per se goed waren maar omdat je er gewoon een moest hebben. 3. Why is this directly related to you as a game designer / artist? Om in ter zien dat een spel niet zo maar een spel is, je moet er tijd in steken en je best doen met het ontwerpen. De markt is niet zo stabiel als je denkt, als je spel niet in de smaak valt dan loop je snel de kans op een slechte omzet, wat super zonde is van je geld en uren die je in het ontwikkelen hebt gestoken. Je kan dus veel leren van de geschiedenis van game design.

7 Challenge Explore your PC gaming experience by circling in the previous slides the games you have played?

8

9 Challange What is a game design paradigm? Game design paradigms zijn modellen, archetypes of typische voorbeelden van oplossingen voor veel voorkomende problemen binnen game design. 2. Why are game design paradigms important? Omdat gamers een verwachting hebben van wat zich in een spel voor doet, hierdoor vergelijken ze, zonder het altijd door te hebben, nieuwe spellen met oud spellen. 3. How can they help the game designer? Als een game designer weet wat gamers verwachten van een game, dan kunnen ze hier rekening mee houden met het design. En het spel zo optimaal mogelijk maken voor de gamers. Challange Look through Patterns in Game Design here: 2. Use the patterns to analyze: RTS (Real-time Strategy) o Starcraft 3: Patterns: Achilles' Heels, God s Fingerm, Movement, Resource Locations, Strategic Locations, Units, Consumers, Converters, Investments, Risk/Reward, Fog of War, Limited Resources, Producers, Resource Management, Resources, God Views, Direct Information, Spectators, Game Mastery, Paper-Rock-Scissors,, Strategic Knowledge, RealTime Games, Symmetric Goals, Eliminate, Damage, Resource Locations, Team Play, Collection, Replayability RPG (Role-playing Game) o FEZ: Patterns: Avatars, Boss Monsters, Deadly Traps, Enemies, Goal Points, Helpers, Levels, Moveable Tiles, Obstacles, Pick-Ups, Spawn Points, Container, Limited Resources, Third-Person Views, Aim & Shoot, Combat, Damage, Improved Abilities, Limited Set of Actions, Movement, New Abilities, Rewards, Character Development, Characters, Emotional Immersion, Freedom of Choice, Collection, Agents, Single- Player Games, Storytelling FPS (First Person Shooter) o Destiny: Patterns: Avatars, Boss Monsters, Deadly Traps, Enemies, Goal Points, Helpers, Levels, Pick-Ups, Limited Resources, First-Person View, Aim & Shoot, Damage, Movement, Characters, Skills, Conflict, Competition, Team Play, Uncommitted Alliances, Collection, Last Man Standing, King of the Hill, Overcome, Mutual Goals, Agents, Puzzle Solving, Replayability, Varied Gameplay

10 Monopoly (Board Game) Patterns: Avatars, Book-Keeping Tokens, Cards, Dice, Safe Havens, Asymmetric Resource Distribution, Consumers, Geometric Rewards for Investments, Investments, Limited Resources, Ownership, Symmetric Information, Construction, Movement, Turn Taking, Bidding, Trading, Gain Ownership Challange How would you define an applied game? Does this differ from serious games? How? Een spel waarbij de speler een waardevolle les of ervaring leert dat buiten het spel staat. Bij serious games ben je vooral bezig met een problemen in het spel. 2. Why do you think games can be applied to real-world problems? Je kan applied games ontwikkelen voor problemen die zich voor doen in de wereld. Hierdoor kunnen mensen zich ontwikkelen in dit gebied, zonder dat ze echte ervaring op doen. Dit kan handig zijn als het bijvoorbeeld gaat om gevaarlijke gebieden of situaties. 3. To which fields/domain scan gams be applied? - medisch gebied - auto rijden - leger/oorlog - psychologie - wiskunde - persoonlijke gezondheid en hygiëne - entertainment

11 Challange What do you think is the most challanging aspect of designing an applied game? Het balanceren van vermaak en het leerzame aspect van het spel, want je wilt de speler iets leren terwijl ze gemotiveerd blijven en zich vermaken. 2. What kinds of pitfalls do you think designers fall into during the design and development of an applied game? Het maken van een soel dat super vermakelijk is, maar dit niet voldoet aan het leer aspect. De speler vermaakt zich heel erg tijdesn het spelen maar onthoud niet genoeg waarna hij/zij klaar is met spelen. Het kan ook zijn dat het juist totaal niet vermakelijk wordt, en dat men niet gemotiveerd blijf om door te gaan met het spelen van het spel. 3. Draw a Schema [timeline] of the applied game design process.

12 Challange 3-3 Concept for an Applied Game Concept Name: World Hunger Core Mechanics: Point and Click Progressive Mechanics: narritive, side scroller Game-play Experience : je steelt van rijke personen en/of landen om met dit geld de armere personen/landen eten te kunnen bieden. Theme: Gelijkheid Technology: normaal Arguments for why it will help educate - mensen laten in zien dat als we allemaal ons inzetten voor wereld voedsel schaarste dat we dan een heel eind komen. Waarom mag men wel veel geld hebben en besteden aan onnozele dingen terwijl er mensen ergens anders op de wereld bijna dood gaan van ondervoeding en slechte hygiëne Read & Reflect 3-4 De schrijvers proberen uit te leggen wat het probleem is van de maatschappij vandaag de dag. De maatschappij word beheerst door de paar elite die de nodig talen spreken om te communiceren tussen elkaar om te heersen. Het grote aantal mensen dat nodig is om deze systemen te managen worden als beste geselecteerd en uitgezocht in een bepaald gebied. In andere woorden hebben alleen de professionele elite iets te zeggen over hoe een systeem werkt. De reden dat dit voorkomt is het managen van technologische voornuitgangen van vandaag de dag en dat veel verschillende multi systemen werken en in elkaar werken. Dit maakt het onmogelijk voor individuelen om over alles te leren en daardoor dus ook geen verandering kan aanbrengen aan de manier waarop het werkt. Als een oplossing voor dit probleem denkt de schrijven dat kennis die bereikbaar is door middel van games een hulp zal bieden voor individuelen die willen begrijpen hoe het systeem werkt. En daarbij kunnen begrijpen hoe ze het systeem kunnen verbeteren. Games zijn ontstaan zodra de mens voor het eerst voet zette op de aarde voor een rede, en die rede was voornamelijk voor leerzame einddoelen. Ze leerden zo hoe een systeem werkte en zo leerde iedereen het begrijpen, maakt niet uit welke achtergrond te hadden. Neem bijvoorbeeld de gladiator arena s in Rome. Iedereen wist wat er gaande was, de koning maar ook normale bewoners. De maatschappij van vandaag heeft de speelvolle manier van leren laten vallen, en dat reflecteert op hoe de maatschappij geleid word. Mensen krijgen burnouts van leer theorieën. Industriële en militaire trainings programma s zijn veel beter geworden in het studenten laten recreëren of simuleren van echte probleem oplossende situaties. Doormiddel van serious games kunnen mensen veel leren over een specifiek onderwerp op een speelvolle manier. Het resultaat hiervan is dat mensen het veel beter onthouden omdat ze het een leuke of rakende ervaring vonden.

13 Challange What is gamification? Het gebruik van spel vormen bij activiteiten die oorspronkelijk niet bedoeld zijn als spel. 2. Why is gamification interesting? Hierdoor kan je activiteiten leuker maken om te doen, en mensen motiveren om er mee aan de slag te gaan. Dit doe je door een beloning, een uitdaging of een fun- factor toe te voegen. 3. How does gamification relate to you as a game designer? ik wil graag games maken, ik probeer hierbij interactie leuker, interessanter of uitdagender te maken. Ik zou graag de meest simpele, saaie, dingen in het dagelijkse leven leuker te maken zodat men er meer aandacht aan besteed. Dit zou een betere motivatie zijn dan straffen, bijvoorbeeld boetes. Challange Define the difference between gamification and applied games. Applied games hebben een onderwerp waar omheen een spel wordt ontworpen, vaak om mensen die nog niet zo verdiept zijn in het onderwerp iets te leren. Gamification heeft i.p.v. een onderwerp een activiteit, alleen probeer je deze te verbeteren. Door een spelvorm toe te voegen aan die activiteit. Challange What is playful design? Een activiteit die speciaal ontworpen is om aandacht te trekken waarbij men meer wordt gestimuleerd om creatief te denken. 2. Find 5 more gamification examples. zegels, bij de supermarkt. steam trading cards avond 4 daagse, medailles stikker voor goed gedrag in de klas figuurtjes van witte chocolade in hagelslag Challange Find 5 more playful design examples. Afval netten naast een stoplicht, of fietspad. wekker met wieltjes, die weg rijd wanneer hij af gaat, zodat je je bed uit moet om hem te uit te zetten the floor is lava zebra pad tetris bankje piano trappen

14 Challance Gamify this! Problem: How do you get the user to learn and use all the functions on the microwave? Challange: Explain your gamification concept. Om alle functies van je magnetron onder de knie te krijgen lichten alle knoppen op wanneer ze nodig zijn. Hierdoor onthoud je uiteindelijk de functies van de knoppen. Weet je ongeveer welke knop waar zit dan kan je proberen om zo snel mogelijk alles in de drukken wat je nodig hebt. Hoe sneller je dit doet hoe meer punten je krijgt, online wordt een score bij gehouden. Elke week wordt er een winnaar uitgekozen, deze krijgt dan een gratis oppiep maaltijd. Gebruikt de persoon steeds dezelfde opties dan krijgt hij/zij na een tijdje straf punten. Hij/zij moet de rest van de functies ook kunnen leren. Ook als ze de magnetron niet efficiënt genoeg gebruiken krijgen ze minder punten.

15 Challenge What techniques, methods or practices do game designer use? Trello Mindmaps Hoeden van debono Brainstormen 2. Define game design tool. Game design tools, zijn standaard maniertjes om een design proces te verbeteren. Deze kunnen elke keer weer gebruikt worden, en zijn op bijna alles toepasbaar. 3. How could you categorize the different use or purpose of game design tools? bedenken bouwen testen ontwikkelen Challenge 5-2: Can you name 5 game design tool/methods that could be used for generating new ideas or solutions to design problems? Brainstormen Research naar het onderwerp 9gag, willekeurige plaatjes bekijken Sporten, om je hoofd leeg te maken Challenge 5-3 Can you name 5 game design tool/methods that could be used for creating an artifact that communicates the design of the game? Prototype Design document Trailer Beta/Alpha versir Design sessies (gedocumenteerd) Challenge 5-4 Can you name 5 game design tool/methods that could be used for evaluating: 1) a game s mechanics, play mechanics, or game-play experience; 2) or a game designer s lessons learned? PMI Evaluatie sessie Play-test Hoeden van Debono Post-mortem

16 Challenge Find or create: 1 x ideation game design tool What is the name of the tool? o Mindmap What problem does the tool solve for the game designer? o Alle ideeen die je hebt komen op papier te staan, hierdoor kan je naderhand alle goede ideeen er uit halen How is the tool used? o je begint met een hoofddoel/probleem. Je bedenkt hierbij zo veel mogelijk onderwerpen, deze verbind je doormiddel van lijntjes, plaatjes en woorden. Maar geen stukken tekst! 1 x creation game design tool What is the name of the tool? o Movie board What problem does the tool solve for the game designer? o Een hou vast om te weten waar en wanneer hij de art af moet hebben. Zo heeft diegene een idee wat er wanneer zich afspeelt in het spel/animatie How is the tool used? o Je hebt een blaadje met heel veel geschetste screenshots deze werk je uit. Je maakt het hiermee jezelf makkelijk omdat je een overzicht hebt van wat er allemaal gebeurd in het spel 1 x evaluation game design tool What is the name of the tool? o Hoeden van debono What problem does the tool solve for the game designer? o Een kritische kijk op wat je gemaakt hebt, zonder enige emoties betrokken. En om objectief te blijven. How is the tool used? o Je kijkt terug naar het spel en het design proces, iedereen uit de groep neemt een andere hoed. Deze hoeden staan voor andere objectieve perspectieven om het spel kritisch te beoordelen.

17 Challange st Concept Challenge 1. Choose 1 entertainment game to clone as one of your game concepts. 2. Use this Concept template to document your game: Concepts name: Tree Hugger Core mechanics: side scroller, van a naar b Progressive Mechanics: Alle bomen laten groeien en mooi groen laten worden door ze te knuffelen. Game Goal: Collect alle bomen Communication Cases Prioritize Teamwork Creative with law FIRAC Feedback supervisor Gather information from multiple resources Identification In class game

18 2 nd Concept Challenge 1. Your goal is to come up with 3 game concepts for teaching students about law. 2. Use the concept template to document all 3 of the concepts. Concepts name: Grand Theft Lawyer. Core Mechanics: Walking, driving, flying, shooting, crafting, swimming, t Throwing, deceiving. Progressive Mechanics: Break as much laws as possible before getting Caught (collectibles/ achievements) Game Goal : Break all laws. Communication Cases Prioritize Teamwork Creative with law FIRAC Feedback supervisor Gather information from multiple resources Identification In class game

19 Concepts name: Don t Dance Revolution Core Mechanics: Point & click. Progressive Mechanics: unlocks. Game Goal: Prevent the Dance Revolution from happening. If you can, you get thumbs up of your boss and more equipment to prevent it. If you are too late you will get complaints and will eventually get fired. Communication Cases Prioritize Teamwork Creative with law FIRAC Feedback supervisor Gather information from multiple resources Identification In class game

20 Concepts name: Don t Judge me. Core Mechanics: Point & click. Progressive Mechanics: The cases/lawsuits become more and more difficult. Game Goal: Solve as many cases as possible and still remain justice Communication Cases Prioritize Teamwork Creative with law FIRAC Feedback supervisor Gather information from multiple resources Identification In class game

21 3 rd Concept Challenge 1. Your goals is to come up with 1 game concept for teaching students about law. 2 Use the concept template to document the concept. Concepts name: The Last Lawbender Core Mechanics: Discussions, Information searching, Management, Progressive Mechanics: More cases each class, less students in each group, which increases difficulty. Game Goal: Win the most cases so you keep being in the game, the last one standing is the Lawbender Communication Cases Prioritize Teamwork Creative with law FIRAC Feedback supervisor Gather information from multiple resources Identification In class game

ADP 2 Presentaties +Notebook

ADP 2 Presentaties +Notebook ADP 2 Presentaties +Notebook Claudia Bronneberg GAR1A Presentaties Bosje Stimulated planning Vooruit plannen. Welke skills wil ik? Wat wil ik craften? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoeveel inventory space

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model)

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model) WHAT IS LITTLE GEM? Quick scan method to evaluate your applied (educational) game (light validation) 1. Standardized questionnaires Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation

Nadere informatie

Science shooter Verzamel scheikundige deeltjes en bestrijd vijanden door te schieten met samengestelde stoffen.

Science shooter Verzamel scheikundige deeltjes en bestrijd vijanden door te schieten met samengestelde stoffen. Naam: Jephta Peijs HKU Klas GDD2b Datum: 19 januari 2011 Docent: Tim Bosje Science shooter Verzamel scheikundige deeltjes en bestrijd vijanden door te schieten met samengestelde stoffen. Basisgegevens

Nadere informatie

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn

Chapter 4 Understanding Families. In this chapter, you will learn Chapter 4 Understanding Families In this chapter, you will learn Topic 4-1 What Is a Family? In this topic, you will learn about the factors that make the family such an important unit, as well as Roles

Nadere informatie

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right.

My Inspiration I got my inspiration from a lamp that I already had made 2 years ago. The lamp is the you can see on the right. Mijn Inspiratie Ik kreeg het idee om een variant te maken van een lamp die ik al eerder had gemaakt. Bij de lamp die in de onderstaande foto s is afgebeeld kun je het licht dimmen door de lamellen open

Nadere informatie

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1

Engels op Niveau A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Workshops Woordkennis 1 A2 Woordkennis 1 Bestuderen Hoe leer je 2000 woorden? Als je een nieuwe taal wilt spreken en schrijven, heb je vooral veel nieuwe woorden nodig. Je

Nadere informatie

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet

Free time! Better skills. Free time with Brenda and Brian. Worksheet 1 Free time! read a Stel je hebt een dag vrij van school. Schrijf op wat je dan gaat doen. b Lees de tekst en schrijf op welke dingen Brian en Brenda voorstellen om te doen op een vrije dag. Free time

Nadere informatie

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7

Media en creativiteit. Winter jaar vier Werkcollege 7 Media en creativiteit Winter jaar vier Werkcollege 7 Kwartaaloverzicht winter Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Opbouw scriptie Keuze onderwerp Onderzoeksvraag en deelvragen Bespreken onderzoeksvragen

Nadere informatie

Linda Niewold 1C. Art Media & Me. 16 September 15

Linda Niewold 1C. Art Media & Me. 16 September 15 Linda Niewold 1C Art Media & Me 16 September 15 Sub- opdracht 3 Inpiratie in ontwerp. Games zijn vaak niet alleen door films of boeken, maar ook door elkaar geïnspireerd. In dit verslag ga ik daar dieper

Nadere informatie

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt.

OPEN TRAINING. Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers. Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. OPEN TRAINING Onderhandelingen met leveranciers voor aankopers Zeker stellen dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. Philip Meyers Making sure to come well prepared at the negotiation

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

It s all about the money Group work

It s all about the money Group work It s all about the money Group work Tijdsduur: 45 minuten Kernwoorden: money (geld) coin (munt), banknote (bankbiljet), currency (munteenheid) Herhalings-/uitbreidingswoorden: debate (debat), proposal

Nadere informatie

Taco Schallenberg Acorel

Taco Schallenberg Acorel Taco Schallenberg Acorel Inhoudsopgave Introductie Kies een Platform Get to Know the Jargon Strategie Bedrijfsproces Concurrenten User Experience Marketing Over Acorel Introductie THE JARGON THE JARGON

Nadere informatie

Wij ontwerpen met gamification gedrag. gamification

Wij ontwerpen met gamification gedrag. gamification AIDA Wij ontwerpen met gamification gedrag gamification GAME VS PLAY HELDERE REGELS PUNTEN SCOREN BEGIN en eind ANDERE WERELD GAME VS PLAY ONTDEKKEN REGELS VERANDEREN GROEI GAME VS PLAY KEN

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility UNIT 2 Begeleiding Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility 1 2 Wat is coaching? Coaching is een methode voor het ontwikkelen van potentieel

Nadere informatie

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept

ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept ETS 4.1 Beveiliging & ETS app concept 7 juni 2012 KNX Professionals bijeenkomst Nieuwegein Annemieke van Dorland KNX trainingscentrum ABB Ede (in collaboration with KNX Association) 12/06/12 Folie 1 ETS

Nadere informatie

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf!

Luister alsjeblieft naar een opname als je de vragen beantwoordt of speel de stukken zelf! Martijn Hooning COLLEGE ANALYSE OPDRACHT 1 9 september 2009 Hierbij een paar vragen over twee stukken die we deze week en vorige week hebben besproken: Mondnacht van Schumann, en het eerste deel van het

Nadere informatie

Schaduwkunst. Samenvatting. Aan te pakken problemen: Context. Doelen. Aansluiting bij de werkelijkheid. Vaardigheden

Schaduwkunst. Samenvatting. Aan te pakken problemen: Context. Doelen. Aansluiting bij de werkelijkheid. Vaardigheden Schaduwkunst Samenvatting Age category 9-12 jaar Topic Geometrie Meten en metend rekenen Total duration 195 minutes Leerlingen ontdekken hoe schaduwen gevormd worden. Ze creëren een kunstwerk met schaduwen

Nadere informatie

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet

Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb of niet compleet 1 2 3 4 MATERIAL PREPARING LESSON ATTITUDE TOWARD WORK Ik kom er vaak tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet bij mij heb Ik kom er soms tijdens de les achter dat ik mijn schoolspullen niet

Nadere informatie

World building. College 6. Teun Dubbelman Teun.dubbelman@hku.nl

World building. College 6. Teun Dubbelman Teun.dubbelman@hku.nl World building College 6 Teun Dubbelman Teun.dubbelman@hku.nl Vandaag staat niet de expositie, maar de actie centraal; niet de introductie of de afsluiting van gebeurtenis(sen), maar de gebeurtenis(sen)

Nadere informatie

Lisa van Ginkel / Rick van Esch / Carina Mostertman / Juri Baars Groep 2

Lisa van Ginkel / Rick van Esch / Carina Mostertman / Juri Baars Groep 2 Analyse 1: Groep 2 Onderzoek Jane McGonigal Jane McGonigal is een game designer (en researcher), academicus en schrijver, geboren op 21 oktober 1977. Ze is vooral bekend geworden met haar location-based

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives Students will recognize the values of numerals 1 to 10. Students will use objects to solve addition problems with sums from 1 to 10. Materials Needed Large number cards

Nadere informatie

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14

Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 QUICK GUIDE C Het beheren van mijn Tungsten Network Portal account NL 1 Manage my Tungsten Network Portal account EN 14 Version 0.9 (June 2014) Per May 2014 OB10 has changed its name to Tungsten Network

Nadere informatie

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units.

Add the standing fingers to get the tens and multiply the closed fingers to get the units. Digit work Here's a useful system of finger reckoning from the Middle Ages. To multiply $6 \times 9$, hold up one finger to represent the difference between the five fingers on that hand and the first

Nadere informatie

TOURISM INNOVATING (LOCATION BASED) GAMING. DE KUNST VAN HKU nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen

TOURISM INNOVATING (LOCATION BASED) GAMING. DE KUNST VAN HKU nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen DE KUNST VAN HKU nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen INNOVATING TOURISM (LOCATION BASED) GAMING WILLEM-JAN RENGER - PROGRAMMALEIDER APPLIED GAME DESIGN WHAT IS A GAME? HKU GATE RESEARCH PROJECT -

Nadere informatie

Game Design Documenten. Welkom!

Game Design Documenten. Welkom! Game Design Documenten Welkom! Game Design Documenten Vandaag, 8 mei Game design documenten: waarom, voor wie en inhoud Pitch, Executive summary, Goal en Core gameplay 15 mei Taalgebruik, stijl en opmaak

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

Handleiding Zuludesk Parent

Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Handleiding Zuludesk Parent Met Zuludesk Parent kunt u buiten schooltijden de ipad van uw kind beheren. Hieronder vind u een korte handleiding met de mogelijkheden. Gebruik

Nadere informatie

VLM workshop strategie. Uit de Knoop workshop 16/17 november 2016 Futureproofed v.01

VLM workshop strategie. Uit de Knoop workshop 16/17 november 2016 Futureproofed v.01 VLM workshop strategie Uit de Knoop workshop 16/17 november 2016 Futureproofed v.01 1. Welkom en agenda Uit de Knoop workshop 16/17 november 2016 Why are we having this meeting? 14:10 14:20 Overview of

Nadere informatie

Borstkanker: Stichting tegen Kanker (Dutch Edition)

Borstkanker: Stichting tegen Kanker (Dutch Edition) Borstkanker: Stichting tegen Kanker (Dutch Edition) Stichting tegen Kanker Click here if your download doesn"t start automatically Borstkanker: Stichting tegen Kanker (Dutch Edition) Stichting tegen Kanker

Nadere informatie

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven

Impact en disseminatie. Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Impact en disseminatie Saskia Verhagen Franka vd Wijdeven Wie is wie? Voorstel rondje Wat hoop je te leren? Heb je iets te delen? Wat zegt de Programma Gids? WHAT DO IMPACT AND SUSTAINABILITY MEAN? Impact

Nadere informatie

Group work to study a new subject.

Group work to study a new subject. CONTEXT SUBJECT AGE LEVEL AND COUNTRY FEATURE OF GROUP STUDENTS NUMBER MATERIALS AND TOOLS KIND OF GAME DURATION Order of operations 12 13 years 1 ste year of secundary school (technical class) Belgium

Nadere informatie

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant Vragenlijst in te vullen en op te sturen voor de meeloopochtend, KABK afdeling fotografie Questionnaire to be filled in and send in before the introduction morning, KABK department of Photography Stuur

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden.

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden. one English is everywhere Test Luister naar wat Daniel vertelt. Welke Engelse woorden hoor je? Kruis ze aan. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game Lees de tekst. Omcirkel de

Nadere informatie

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12

Positionering en idee ontwikkeling. zondag 2 december 12 Positionering en idee ontwikkeling Agenda Review presentaties Customer Journey Positionering Van Cover Story naar Ideeën HKJ s Forced-Fit Huiswerk Customer Journey Vragen? Hoe was het bezoek? Customer

Nadere informatie

Volg de stappen hieronder en begin direct met het uitdagen van wedstrijden. Je zult zien hoe gemakkelijk, leuk en spannend het is.

Volg de stappen hieronder en begin direct met het uitdagen van wedstrijden. Je zult zien hoe gemakkelijk, leuk en spannend het is. HOE KAN IK ONLINE UITDAGEN? Volg de stappen hieronder en begin direct met het uitdagen van wedstrijden. Je zult zien hoe gemakkelijk, leuk en spannend het is. 0. PAS JE EMBLEEM EN KLEUREN AAN JE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland?

1. In welk deel van de wereld ligt Nederland? 2. Wat betekent Nederland? First part of the Inburgering examination - the KNS-test Of course, the questions in this exam you will hear in Dutch and you have to answer in Dutch. Solutions and English version on last page 1. In welk

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe business modellen

Op zoek naar nieuwe business modellen Op zoek naar nieuwe business modellen Oegstgeest, 15 november 2012 Vandaag leg ik uit waarom business as usual dood is Centrale vraag Wie voegt op welk moment waarde toe? Welk gereedschap kunnen we hiervoor

Nadere informatie

Conferentie Gamedidactiek. Dinsdag 24 januari. Didactisch spellen in het VMBO

Conferentie Gamedidactiek. Dinsdag 24 januari. Didactisch spellen in het VMBO Conferentie Gamedidactiek Dinsdag 24 januari Didactisch spellen in het VMBO Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Master Leren en Innoveren Bezig met onderwijs(trends) Vernieuwenderwijs.nl

Nadere informatie

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2 Buy Me FILE BUY ME BK Can you resist all those incredible products that all seem to be screaming: Buy Me! Every day we see them on TV during the commercial break: the best products in the world. How would

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2

Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 167 Appendix A: List of variables with corresponding questionnaire items (in English) used in chapter 2 Task clarity 1. I understand exactly what the task is 2. I understand exactly what is required of

Nadere informatie

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education

Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Communication about Animal Welfare in Danish Agricultural Education Inger Anneberg, anthropologist, post doc, Aarhus University, Department of Animal Science Jesper Lassen, sociologist, professor, University

Nadere informatie

5 Second Test. Kenrick Fontijne Jeremy Fontijne Dimmy Marcelissen

5 Second Test. Kenrick Fontijne Jeremy Fontijne Dimmy Marcelissen 5 Second Test Kenrick Fontijne 0909758 Jeremy Fontijne 0909756 Dimmy Marcelissen - 0904540 Inhoud Doelgroep & testmethode Onderzoeksvragen Resultaten Conclusie Doelgroep & testmethode Onze game Antivirus

Nadere informatie

Netherlands Ministry of Spatial Planning, Housing and the Environment. Internet practices

Netherlands Ministry of Spatial Planning, Housing and the Environment. Internet practices Netherlands Ministry of Spatial Planning, Housing and the Environment Internet practices What have we learned so far? A short history Aims and uses of our site: www.vrom.nl Our international internet communications

Nadere informatie

Studiedag activerende en motiverende didactiek. Donderdag 10 november. De kracht van spelelementen

Studiedag activerende en motiverende didactiek. Donderdag 10 november. De kracht van spelelementen Studiedag activerende en motiverende didactiek Donderdag 10 november De kracht van spelelementen Even voorstellen.. Wessel Peeters Docent Maatschappijleer Loopbaanbegeleider Master Leren en Innoveren Bezig

Nadere informatie

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij

The secret key. Worksheet. flash info. Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij 1 The secret key read Lees de tekst en kruis het juiste antwoord aan. Deze tekst hoort bij informatie over buslijnen een game een reclame flash info inside outside cross the road binnen(in) buiten steek

Nadere informatie

Thinking of art. GDD jaar 2 - sonja van vuure

Thinking of art. GDD jaar 2 - sonja van vuure Thinking of art GDD jaar 2 - sonja van vuure Thinking of art les 1 - Over creativiteit en ideeën les 2 - over spelers leiden in je game les 3 - one page design docs les 4 - toepassen opdracht vorige les

Nadere informatie

Met deze game check kunnen ouders en kinderen samen overwegen of een game beter wel of beter niet gespeeld kan worden. Zodat gamen leuk blijft!

Met deze game check kunnen ouders en kinderen samen overwegen of een game beter wel of beter niet gespeeld kan worden. Zodat gamen leuk blijft! GAME CHECK Er zijn ontzettend veel games die je kunt spelen. En er komen steeds weer nieuwe spellen of nieuwe versies uit; voor ouders en opvoeders is het bijna niet bij te houden. Uit enthousiasme en

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Leeruitdagingen. Van risico s naar kansen in de kenniseconomie van Industry 4.0

Leeruitdagingen. Van risico s naar kansen in de kenniseconomie van Industry 4.0 Leeruitdagingen Van risico s naar kansen in de kenniseconomie van Industry 4.0 Loren Roosendaal - Founder of Knowingo + - Director of Center for Digital Transformation at Nyenrode Business University Een

Nadere informatie

Persoonlijke informatie / Personal information

Persoonlijke informatie / Personal information LOB-cv Answers Persoonlijke informatie / Personal information Naam / Name Place of residence Woonplaats Country of residence School / School Nationaliteit / Nationality Geboortedatum / Date-of-birth Place-of-birth

Nadere informatie

Action Design Principles Presentaties + Notebook. Youri Stans GAR-1D

Action Design Principles Presentaties + Notebook. Youri Stans GAR-1D Action Design Principles Presentaties + Notebook Youri Stans GAR-1D Presentaties: Skills: Skills in games zijn numerieke waarden die aangeven hoe goed een bepaald karakter is in een specifieke vaardigheid.

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink Piotr Tekien GAR1-D Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 1 Project Context Van venster naar Poort 1 Wat

Nadere informatie

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet.

Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. Settings for the C100BRS4 MAC Address Spoofing with cable Internet. General: Please use the latest firmware for the router. The firmware is available on http://www.conceptronic.net! Use Firmware version

Nadere informatie

Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire

Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire 1 Appendix A: The factor analysis for the immersion questionnaire 2 3 Summary of exploratory factor analysis for the immersion questionnaire. Ik voelde mij zoals de hoofdpersoon zich voelde. 0.85 0.23-0.03-0.05-0.13

Nadere informatie

Rethinking leadership and middle management

Rethinking leadership and middle management Rethinking leadership and middle management 17 October 2013 Prof. dr. Jesse Segers The Future Leadership Initiative @Segersjesse challenging thoughts about leadership. Ego-dominant ( macht ) Rationeel

Nadere informatie

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo

CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo CORPORATE BRANDING AND SOCIAL MEDIA: KEY FINDINGS FOR DUTCH CONSUMERS Theo Araujo BEOORDEEL DEZE LEZING VIA DE MIE2018 APP! Geef direct na deze lezing jouw beoordeling. Zoek de lezing op via Programma

Nadere informatie

Talentmanagement in tijden van crisis

Talentmanagement in tijden van crisis Talentmanagement in tijden van crisis Drs. Bas Puts Page 1 Copyright Siemens 2009. All rights reserved Mission: Achieving the perfect fit Organisatie Finance Sales Customer Engineering Project management

Nadere informatie

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency

NETWORK CHARTER. #ResourceEfficiency NETWORK CHARTER 1 WHAT IS THE EREK NETWORK? EREK stands for the European Resource Efficiency Knowledge Centre, a vibrant platform to enable and reinforce businesses and especially small and medium sized

Nadere informatie

ACTION DESIGN PRINCIPLES NOTEBOOK LOÏS VEHOF GAR1B

ACTION DESIGN PRINCIPLES NOTEBOOK LOÏS VEHOF GAR1B ACTION DESIGN PRINCIPLES NOTEBOOK LOÏS VEHOF GAR1B LES 1 1.1 Wat zijn de rollen in het maken van een video game? Visuele aspect - Concept art - reclame - modelers - background artists Verhaal aspect -

Nadere informatie

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant

Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant Innovative SUMP-Process in Northeast-Brabant #polis14 Northeast-Brabant: a region in the Province of Noord-Brabant Innovative Poly SUMP 20 Municipalities Province Rijkswaterstaat Several companies Schools

Nadere informatie

Pair Testen. Het verbeteren van je test kennis met anderen. Peter

Pair Testen. Het verbeteren van je test kennis met anderen. Peter Pair Testen Het verbeteren van je test kennis met anderen Peter Schrijver @simonsaysnomore p.schrijver@test-pro.nl Pair Testen Volgens Wikipedia Pair testing is a software development technique in which

Nadere informatie

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur

Security Les 1 Leerling: Marno Brink Klas: 41B Docent: Meneer Vagevuur Security Les 1 Leerling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Vagevuur Voorwoord: In dit document gaan we beginnen met de eerste security les we moeten via http://www.politiebronnen.nl moeten we de IP

Nadere informatie

Game Design Document. Leonie Ponsioen Studentnummer: 500734391. Naam opdrachtgever: R. Schildmeijer / Hogeschool van Amsterdam

Game Design Document. Leonie Ponsioen Studentnummer: 500734391. Naam opdrachtgever: R. Schildmeijer / Hogeschool van Amsterdam Game Design Document Naam: Leonie Ponsioen Studentnummer: 500734391 Naam game: Stone town adventure Naam opdrachtgever: R. Schildmeijer / Hogeschool van Amsterdam Historie Versie Datum Aanpassing 2.0 01/11/15

Nadere informatie

WILLEM-JAN RENGER HOOFD HKU INNOVATIE STUDIO Game- Play & Interaction Design

WILLEM-JAN RENGER HOOFD HKU INNOVATIE STUDIO Game- Play & Interaction Design WILLEM-JAN RENGER HOOFD HKU INNOVATIE STUDIO Game- Play & Interaction Design oplossingsdomein: voorlichting verkeerde verwachting onvoldoende orientatie tunnelvisie oplossingsdomein: studiebegeleiding

Nadere informatie

Games in een educatieve setting

Games in een educatieve setting Games in een educatieve setting workshop Inez Groen Ontwikkelen spellen Testen spellen Schrijven over spellen Doceren met/over spellen -> met een leerdoel! Maar eerst: wat is je favoriete game en waarom?

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Analyse 6 januari 203, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

1 De basis. Documenten om te bewaren. Extra leesvoer: Start Here Handleiding Gamemaker. 2 Geschiedenis van Games en Gamegenres

1 De basis. Documenten om te bewaren. Extra leesvoer: Start Here Handleiding Gamemaker. 2 Geschiedenis van Games en Gamegenres Hieronder staat de inhoudsopgave van de cursus gamedesign op www.gameskool.nl. (wijzigingen in het cursusprogramma onder voorbehoud). De lessen bestaan uit (instructie- )video s, video s met voorbeelden,

Nadere informatie

Game Usability. Les 3 jaar 2. Ontwerp doelstellingen en randvoorwaarden

Game Usability. Les 3 jaar 2. Ontwerp doelstellingen en randvoorwaarden Game Usability Les 3 jaar 2 Ontwerp doelstellingen en randvoorwaarden Wat gaan we doen? Herhaling vorige week Ontwerpdoelen en ontwerpdoelstellingen ISO Definition of Usability (9241-11) Usability is the

Nadere informatie

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois

Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wij beloven je te motiveren en verbinden met andere studenten op de fiets, om zo leuk en veilig te fietsen. Benoit Dubois Wat mij gelijk opviel is dat iedereen hier fietst. Ik vind het jammer dat iedereen

Nadere informatie

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond.

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond. Opgaven in Nederlands. Alle opgaven hebben gelijk gewicht. Opgave 1 Gegeven is een kasstroom x = (x 0, x 1,, x n ). Veronderstel dat de contante waarde van deze kasstroom gegeven wordt door P. De bijbehorende

Nadere informatie

Hoe krijg ik mijn management in de juiste houding en gedrag, en de medewerkers in beweging?!

Hoe krijg ik mijn management in de juiste houding en gedrag, en de medewerkers in beweging?! Hoe krijg ik mijn management in de juiste houding en gedrag, en de medewerkers in beweging?! De Kracht van Open-Book Management - Connecting People & Numbers - 23 augustus 2016 1 MARTIN 70% source Gallup

Nadere informatie

LDA Topic Modeling. Informa5ekunde als hulpwetenschap. 9 maart 2015

LDA Topic Modeling. Informa5ekunde als hulpwetenschap. 9 maart 2015 LDA Topic Modeling Informa5ekunde als hulpwetenschap 9 maart 2015 LDA Voor de pauze: Wat is LDA? Wat kan je er mee? Hoe werkt het (Gibbs sampling)? Na de pauze Achterliggende concepten à Dirichlet distribu5e

Nadere informatie

Bertram Flier GDD 1A Action Design Principles Game Design Theory Notebook 2 GAME DESIGN THEORY NOTEBOOK 2

Bertram Flier GDD 1A Action Design Principles Game Design Theory Notebook 2 GAME DESIGN THEORY NOTEBOOK 2 GAME DESIGN THEORY NOTEBOOK 2 1 Presentaties Factions Door: Leonard Eilander Een faction is een groep dat leden, criteria voor de toelating en een gedragscode heeft. Membership is nodig om aan de faction

Nadere informatie

TFS als perfecte tool voor Scrum

TFS als perfecte tool voor Scrum TFS als perfecte tool voor Scrum René van Osnabrugge renevo@delta-n.nl About me René van Osnabrugge Communicate @renevo renevo@delta-n.nl http://osnabrugge.wordpress.com Agenda Wat is Scrum? Wat is ALM

Nadere informatie

Compaq Desktop Wallpaper

Compaq Desktop Wallpaper Compaq Desktop Wallpaper Thank you for reading. As you may know, people have search numerous times for their chosen books like this, but end up in infectious downloads. Rather than reading a good book

Nadere informatie

Handleiding Nederlands leren. in de bibliotheek NT2 SCHOOL NT2. Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren

Handleiding Nederlands leren. in de bibliotheek NT2 SCHOOL NT2. Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren Handleiding Nederlands leren in de bibliotheek NT SCHOOL NT Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren Nederlands leren in de bibliotheek In Bibliotheek Zuid-Kennemerland kun je Nederlands leren met boeken

Nadere informatie

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2

Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Buy Me! FILE 5 BUY ME KGT 2 Every day we see them during the commercial break: the best products in the world. Whether they are a pair of sneakers, new mascara or the latest smartphone, they all seem to

Nadere informatie

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement

Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Innovatieve interactieve communicatiemiddelen in internationaal watermanagement Delft, 8 maart 2012 Realistic wall of water ir. F.C. (Floris) Boogaard, (020) 606 32 50/06-51 55 68 26 e-mail: f.c.boogaard@tudelft.nl/

Nadere informatie

THE PERFECT WORLD OF HEALTHCARE!

THE PERFECT WORLD OF HEALTHCARE! THE PERFECT WORLD OF HEALTHCARE! OUTPUT MINI-SESSIE PWP ZORGMARKETINGFESTIVAL 2012, 7 JUNI 2012 WHO ARE WE? David Smith. 1974. Creative director and founder of Perfect World Principle..Jenny Elissen. 1960.

Nadere informatie

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs

Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs Topic 10-5 Meeting Children s Intellectual Needs In this topic, you will learn how to help children develop the ability to reason and use complex thought, as well as The role of play in intellectual development

Nadere informatie

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER 1 Power animals Lees de tekst hieronder en beantwoord de vraag. Animal symbol guide Which power animal do you need for help? Discover it in this animal symbol guide. LION BEAR ROOSTER When you are weak,

Nadere informatie

5 Second Test. Kenrick Fontijne Jeremy Fontijne Dimmy Marcelissen

5 Second Test. Kenrick Fontijne Jeremy Fontijne Dimmy Marcelissen 5 Second Test Kenrick Fontijne 0909758 Jeremy Fontijne 0909756 Dimmy Marcelissen - 0904540 Inhoud Doelgroep & testmethode Onderzoeksvragen Resultaten Conclusie Doelgroep & testmethode Onze game Antivirus

Nadere informatie

Handleiding Nederlands leren. in de bibliotheek NT2 SCHOOL NT2. Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren

Handleiding Nederlands leren. in de bibliotheek NT2 SCHOOL NT2. Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren Handleiding Nederlands leren in de bibliotheek NT SCHOOL NT Natuurlijk Nederlands leren en inburgeren NEDERLANDS LEREN IN DE OBA In de OBA kun je Nederlands leren met boeken en op de computer. Op de 5de

Nadere informatie

Davide's Crown Caps Forum

Davide's Crown Caps Forum pagina 1 van 6 Davide's Crown Caps Forum A Forum for Crown Cap Collectors Zoeken Uitgebreid zoeken Zoeken Forumindex Crown Caps Unknown Caps Lettergrootte veranderen vriend Afdrukweergave Gebruikerspaneel

Nadere informatie

150 ECG-problemen (Dutch Edition)

150 ECG-problemen (Dutch Edition) 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse Click here if your download doesn"t start automatically 150 ECG-problemen (Dutch Edition) John R. Hampton, Piet Machielse 150 ECG-problemen

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 22 februari 2013 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

Clinical Microsystem Thinking The Gouda story in perspective

Clinical Microsystem Thinking The Gouda story in perspective Clinical Microsystem Thinking The Gouda story in perspective Lia Donkers, managing director Transmural Network Astrid van der Bas, programme leader Patient as Partner Content Movie 1 The Gouda situation

Nadere informatie

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020 Meedoen aan dit evenement? Meld je eenvoudig aan Ben je lid? Ja/Nee Do you want to participate? Please apply Are you a LRCH member? Yes/No (if not you pay an additional EUR 75 fee to be a member in 2020

Nadere informatie

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E VALUE ENGINEERING: THE GAME! Involvement Process for Technical Projects Feedback/Learning/Knowledge Management Involvem ment Business Process Engineering Estimating Project Director Detailed Engineering

Nadere informatie