body, mind & inspiration codex 1: cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "body, mind & inspiration codex 1: cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt"

Transcriptie

1 : cardiomix De bmi community begint waar de personal trainer stopt

2 Inhoud In deze eerste codex van bmi komen vier onderwerpen aan bod: 1. Cardio 2. Krachtsport 3. Motivatie 4. Voeding

3 Cardio In het cardiogedeelte van deze codex bespreken we drie belangrijke vragen, en geven we een overzicht van een trainingsschema: a. Wat is VO2-Max en hoe verbetert dit? b. Hoe raken we vetmassa kwijt? c. Hoe wordt het cardioschema opgebouwd? d. Overzicht schema bmi cardiomix

4 Wat is VO2-Max en hoe verbetert dit? Het vermogen tot zuurstofopname wordt weergegeven als VO2. VO2-Max staat voor het maximaal vermogen tot zuurstofopname. De VO2-Max geeft aan hoeveel zuurstof het menselijk lichaam per tijdseenheid kan transporteren en tijdens een maximale inspanning kan gebruiken. Een conditietraining, waarbij bijvoorbeeld 150 minuten per week op een lage intensiteit wordt getraind, zal ervoor zorgen dat je VO2-Max verbetert. Ditzelfde geldt voor het gedurende 75 minuten per week (zeer) intensief trainen. Een ideale vorm van training om de VO2-Max te verhogen is de High Intensity Interval Training. De High-Intensity Interval Training (HIIT) is een explosieve trainingsvariant waarin bijna maximaal wordt getraind (90% of meer van VO2-Max) gedurende een korte periode. Daarna wordt even minder intens getraind (recuperatie) om vervolgens weer op een bijna maximale trainingsinspanning over te gaan. Veel ongetrainde sporters kunnen door middel van HIIT vaak intensiever trainen en meer bereiken dan wanneer ze langdurig op een gematigde intensiteit zouden trainen.

5 Hoe raken we vetmassa kwijt? Al jaren wordt verteld dat lage intensiteit cardiotraining de beste methode is om vet te verbranden. Dit wordt gezegd, omdat als je cardiotrainingen met een lage hartslag doet, een groter percentage van de gebruikte energie van je vetreserves afkomstig zal zijn. Dit klopt weliswaar, maar er wordt geen rekening gehouden met het totaal aantal verbrande kilocalorieën (kcal). Uit onderzoek is dan ook gebleken dat met HIIT tot wel 50% effectiever lichaamsvet wordt verbrand dan met lage intensiteit cardiotraining. HIIT verhoogt je verbranding en houdt de verbranding ook na de oefening hoog. Vergeet het aantal op het display van de hometrainer of stepper aangegeven kilocalorieën, dat tijdens de training wordt verbrand. Als je aan HIIT doet, zal het merendeel van de verbrande kilocalorieën na afloop van de training worden gerealiseerd.

6 Hoe wordt het cardioschema opgebouwd? Het via aangeboden cardioschema omvat een periode van 12 weken. In het cardioschema zijn 2 cardio-apparaten (loopband en crosstrainer) opgenomen. Dit zijn de apparaten die ook door Mark en Machiel tijdens het ontwikkelen van de training zijn gebruikt. Uiteraard is het ook mogelijk om de trainingen op een fiets of stepmill uit te voeren. De intensiteit van de training wordt per week progressief verzwaard. In week 1 zal de training bestaan uit twee maal 20 tot 30 minuten wandelen. In week 12 bestaat de training uit vijf maal 30 tot 60 minuten HIIT-training. Het trainingsschema kan de eerste drie à vier weken buiten de sportschool worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door buiten te gaan hardlopen. Vanaf week 5 zal er gebruik worden gemaakt van cardio-apparatuur. Tenzij je zelf over deze apparaten beschikt, adviseren wij deze trainingen in een sportschool of health/fitnesscentrum uit te voeren. Zoals eerder beschreven wordt het schema progressief opgebouwd. Deze relatief agressieve manier (HIIT) van trainen zal het lichaam geen tijd geven om aan de belasting te wennen. Juist doordat het lichaam niet aan de belasting kan wennen zal er iedere week een voortschrijdend resultaat behaald worden. Dit schema kan door zowel beginnende sporters als gevorderde krachtsporters worden uitgevoerd. Voor de gevorderde krachtsporter lijkt het verstandig om ook tijdens het cardioschema krachtsport te blijven beoefenen. De dagen dat er geen cardio op het programma staat kan ervoor gekozen worden om krachttraining te doen. Dit om het verlies van spiermassa tegen te gaan.

7 Hoe wordt het cardioschema opgebouwd? (2) Wij adviseren je tijdens de training rekening te houden met de volgende zaken: 1. De vanaf week 5 opgenomen snelheden zijn een weergave van door Mark en Machiel opgedane ervaringen. Dit zal niet voor iedere sporter hetzelfde zijn. Schroom niet om de snelheid naar eigen behoefte aan te passen. Op de komende pagina s volgt het cardioschema voor twaalf weken, zoals door Mark en Machiel uitgevoerd. Links staan weeknummer en te gebruiken cardioapparaten, rechts staat de beschrijving van de sessies. 2. Ook de opgenomen cardio-apparaten zijn gebaseerd op eigen ervaring. Er zijn meer cardio-apparaten waarvan gebruik gemaakt kan worden. Denk daarbij aan cardiofiets, roeimachine of stepmill. 3. Wij adviseren vooraf contact met de huisarts op te nemen. Gelet op het progressieve karakter van de training is het verstandig om dit schema met een arts door te nemen. Zie ook het elders op bmitrainer.com opgenomen stappenplan.

8 week 1 cardioapparaat: - loopband - buiten week 2 cardioapparaat: - loopband 2x per week een cardiosessie gedurende minuten met een vast tempo (wandelend). 2x per week een cardiosessie gedurende 30 minuten in wisselend tempo; 4 minuten joggend > 3 minuten wandelend. week 3 cardioapparaat: - crosstrainer 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met het volgende schema: - 90 seconden wandelen - 30 seconden joggen - 90 seconden wandelen - 30 seconden joggen Blijf dit herhalen tot er minuten verstreken zijn. week 4 cardioapparaat: - crosstrainer 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met het volgende schema: - 60 seconden wandelen - 30 seconden joggen - 60 seconden wandelen - 30 seconden joggen Blijf dit herhalen tot er minuten verstreken zijn.

9 week 5 cardioapparaat: - loopband 3x per week een cardiosessie gedurende 30 minuten met het volgende schema: - 60 seconden op 6.0 km/u - 60 seconden op 7.0 km/u - 60 seconden op 8.0 km/u - 60 seconden op 9.0 km/u - 60 seconden op 10.0 km/u - 60 seconden op 11.0 km/u - 60 seconden op 12.0 km/u - 60 seconden op 11.0 km/u - 60 seconden op 10.0 km/u - 60 seconden op 9.0 km/u - 60 seconden op 8.0 km/u - 60 seconden op 7.0 km/u - 60 seconden op 6.0 km/u Deze pyramidevariant 2x in deze sessie uitvoeren; daar tussenin gedurende 4 minuten wandelen. week 6 cardioapparaat: - loopband 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met een vast tempo (wandelend).

10 week 7 cardioapparaat: - crosstrainer 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met het volgende schema: - 30 seconden op 4.0 km/u - 30 seconden op 7.0 km/u - 30 seconden op 4.0 km/u - 30 seconden op 7.5 km/u - 30 seconden op 4.0 km/u - 30 seconden op 8.0 km/u Blijf het tempo op deze wijze afwisselen tot de minuten voorbij zijn. (Het tempo zal dan maximaal 16.5 respectievelijk 21.5 km/u bedragen.) week 8 cardioapparaat: - crosstrainer 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met het volgende schema: - 60 seconden op 4.0 km/u - 60 seconden op 7.0 km/u - 60 seconden op 4.0 km/u - 60 seconden op 7.5 km/u - 60 seconden op 4.0 km/u - 60 seconden op 8.0 km/u Blijf het tempo op deze wijze afwisselen tot de minuten voorbij zijn. (Het tempo zal dan maximaal 11.5 respectievelijk 14.0 km/u bedragen.)

11 week 9 cardioapparaat: - loopband - crosstrainer 3x per week een cardiosessie gedurende minuten met het volgende schema: - de eerste cardiosessie is het schema uitgevoerd in week 5 - de tweede cardiosessie is het schema uitgevoerd in week 7 - de derde cardiosessie is het schema uitgevoerd in week 8 week 10 cardioapparaat: - loopband - crosstrainer 3x per week een cardiosessie met het volgende schema: - de eerste cardiosessie is het schema van week 5 gedurende minuten - de tweede cardiosessie is het schema van week 7 gedurende 20 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 10 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd - de derde cardiosessie is het schema van week 8 gedurende 20 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 10 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd week 11 cardioapparaat: - loopband - crosstrainer 4x per week een cardiosessie met het volgende schema: - de eerste cardiosessie is het schema van week 5 gedurende minuten - de tweede cardiosessie is het schema van week 5 gedurende minuten, maar nu 1 à 2 niveaus ( km/u) verhoogd - de derde cardiosessie is het schema van week 7 gedurende 25 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 15 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd - de vierde cardiosessie is het schema van week 8 gedurende 25 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 15 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd

12 week 12 cardioapparaat: - loopband - crosstrainer 5x per week een cardiosessie met het volgende schema: - de eerste cardiosessie is het schema van week 5 gedurende minuten - de tweede cardiosessie is het schema van week 5 gedurende minuten, maar nu 1 à 2 niveaus ( km/u) verhoogd - de derde cardiosessie is joggen op een snelheid die gedurende 60 minuten kan worden volgehouden - de vierde cardiosessie is het schema van week 7 gedurende 30 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 20 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd - de vijfde cardiosessie is het schema van week 8 gedurende 30 minuten: 10 minuten wandelen en aansluitend 20 minuten intervals zoals eerder uitgevoerd

13 Krachtsport In een volgende codex zullen we uitgebreid ingaan op het belang van krachtsport. In deze eerste codex worden alvast twee vragen beantwoord: a. Wat mag de krachtsporter van bmitrainer.com verwachten? b. Voor wie is het krachtsportgedeelte op deze website bedoeld?

14 Wat mag de krachtsporter van bmitrainer.com verwachten? Aangezien bij de introductie van de website bmitrainer. com het accent vooral ligt bij het onderwerp vetverbranding, via het programma bmi cardiomix, wordt nu nog geen aandacht besteed aan krachtsport. In het krachtsportgedeelte van de website zullen, als vervolg op het programma bmi cardiomix, in een later stadium zowel illustraties, foto s als complete trainingsschema s beschikbaar zijn. Wat is er op dit moment al beschikbaar? Voor leden van bestaat de mogelijkheid om via het Facebook-account facebook.com/bmi.oneyear ervaringen uit te wisselen en contact te leggen met andere sporters om op die manier, indien gewenst, een (sport)maatje te vinden. Voor deelnemers aan bmi cardiomix is ook een lidmaatschap voor de duur van de training (12 weken) mogelijk, inclusief toegang tot het Facebook-account facebook.com/bmi.mixdrie.

15 Voor wie is het krachtsportgedeelte op de website bedoeld? Krachtsport is vooral populair bij mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar. Wanneer krachtsport in die levensfase intensief en verantwoord wordt beoefend zijn spectaculaire resultaten te bereiken met betrekking tot de aangroei van spiermassa en toename van spierkracht. Het is echter een misvatting om te veronderstellen dat het voor mannen en vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar geen zin meer heeft om zich nog met krachtsport bezig te houden. Toegegeven, de spiermassa groeit niet meer zo gemakkelijk aan als bij een jongere sporter het geval zal zijn, maar er kunnen nog altijd aansprekende resultaten worden bereikt. Eigen waarneming heeft dit beeld bevestigd. Misschien nog wel belangrijker is dat ook wetenschappelijk is aangetoond dat ouder worden weliswaar gepaard gaat met afname van de spiermassa, maar dat lichamelijke activiteit en het voedingspatroon deze afname in belangrijke mate kunnen beïnvloeden. Anders gezegd: een op de individuele mogelijkheden afgestemd trainingsprogramma, waarvan krachtsport deel uitmaakt, kan tot op hoge leeftijd bijdragen aan verhoging van de spierkracht en -massa 1. 1 Standards of Medical Care in Diabetes Care, 2007

16 Motivatie De vijf belangrijkste punten van het motivatiegedeelte van deze codex: a. Waarom extra aandacht voor motivatie? b. Hoe gaat de bmi community mijn motivatie verbeteren? c. Het belang van sporten met een (vast) maatje d. Meten = weten e. werkt!

17 Waarom extra aandacht voor motivatie? Bij vrijwel alle initiatieven op het gebied van sport en voeding ligt het accent slechts op één van deze aspecten. En als het advies en de beoefening van sport en voeding al worden gecombineerd, dan blijft het ook daarbij. Terwijl we allemaal weten dat vrijwel iedereen vroeg of laat wel eens vastloopt: het moment waarop het enthousiasme van het begin is uitgewerkt, de resultaten achterblijven bij de verwachtingen en uiteindelijk de meesten (teleurgesteld) afhaken. Door extra aandacht te geven aan motivatie wordt een verschil gemaakt. Het verschil tussen verliezen en winnen. En wie wil níet winnen? Maar, hoe doe je dat dan? Wie of wat gaat je daarbij helpen? Welnu, motivators Mark de Groes en Machiel Kuijt zijn namens beschikbaar!

18 Hoe gaat de bmi community mijn motivatie verbeteren? Het creëren van verbindingen tussen sport en voeding is de belangrijkste drijfveer geweest om te starten met (bmi). Zonder een goede motivatie zal elk initiatief op het gebied van sport of het naleven van een voedingsadvies uiteindelijk tot mislukken zijn gedoemd. Motivatie is dan ook het aspect waarop bmi zich onderscheidt van de vele andere initiatieven die op dit vlak reeds genomen zijn. Hoe helpt bmi je dan met deze motivatie? In de eerste plaats biedt onze website bmitrainer.com content die je verder nergens anders terug zult vinden. Niet op internet, niet in boeken. Bovendien geeft bmi je de nodige persoonlijke aandacht door middel van workshops op sportscholen en in health/fitnesscentra. Dat laatste zal voorlopig alleen nog in de regio Rotterdam plaatsvinden, maar meer workshops zullen spoedig in heel de randstad georganiseerd worden. Door middel van zowel collectieve als individuele begeleiding, (bijvoorbeeld via facebook.com/bmi.oneyear en facebook.com/bmi.mixdrie) wordt het bmi-concept aangeboden. Hiermee worden sporters, die serieus willen werken aan het verkrijgen en behouden van een uitstekende lichamelijke conditie, geholpen een overwinning op zichzelf te boeken. Motivators Mark de Groes en Machiel Kuijt beginnen waar de personal trainer stopt. En vormen hiermee the missing link. Er wordt niet alleen spiermassa gekweekt en vet verbrand, er wordt ook gewerkt aan een sterke geest in een sterk lichaam.

19 Het belang van sporten met een (vast) maatje Hoewel een van de doelen is om een sterke zelfdiscipline te ontwikkelen, weten de initiatiefnemers van uit eigen ervaring hoe gemakkelijk het is af te wijken van je voornemens, wanneer je er alleen voor staat. Het zit een beetje tegen op school of op het werk, je hebt last van een drukke (sociale) agenda of je bent even wat minder gemotiveerd. Voordat je het beseft, doorbreek je een vast ritme en ben je maar één stap verwijderd van afhaken. Motivators Mark de Groes en Machiel Kuijt zullen je via de website bmitrainer.com of het voor leden beschikbare chatkanaal facebook.com/bmi.oneyear met het bmi-concept helpen bij het vinden van een (sport) maatje. gemeenschappelijke ervaringen delen en een positieve invloed uitoefenen op hun sociale omgeving. Het is daarbij van essentieel belang dat een sociaal ritme ontstaat, waardoor de kans op afhaken aanmerkelijk wordt verkleind. Het sport- en voedingspatroon wordt immers bij beide maatjes een vast onderdeel in het dagelijkse leven. Met elkaar kunnen we bereiken dat mensen met eenzelfde doel elkaar treffen, elkaar aandacht geven en elkaar motiveren op de weg naar dat doel. Zij kunnen als (sport)maatjes hun

20 Meten = weten Voordat je met bmi cardiomix begint, wordt geadviseerd om met behulp van de gezondheidscheck je cholesterol (LDL), BMI, taillemaat, vetpercentage en bloeddruk te laten meten. Maar ook terwijl je bezig bent met het volgen van een sport- of voedingschema is het van belang de resultaten vast te leggen. Mark de Groes en Machiel Kuijt, jouw motivators namens (bmi), zullen je graag adviseren bij het vaststellen van de resultaten. Denk daarbij aan het meten van vorderingen die je met krachtsport en cardio hebt gemaakt, door het vaststellen van essentiële lichaamsmaten (zoals de omtrek van de schouders, borst, bovenarmen, taille en kuiten), vetpercentage en gewicht. Maar ook het bijhouden van je trainingsresultaten en de dagelijkse energie-inname zullen helpen gemotiveerd aan het werk te blijven. De daarvoor te gebruiken schema s kun je via bmi verkrijgen.

21 werkt! Waarom zou je kiezen voor begeleiding en advies van? Als je je slechts wilt toeleggen op het uitvoeren van krachtsport of cardio, heeft (bmi) geen toegevoegde waarde. Het onderkennen van het belang van motivatie, dat zich bij de initiatiefnemers uitte in wilskracht, en het gezamenlijk kunnen delen van ervaringen, zijn bepalend geweest voor het sociale karakter van de gekozen aanpak. In samenhang met de wens om resultaten te boeken op het gebied van sport en voeding heeft dit geleid tot het ontwikkelen van het idee achter bmi. Daarbij heeft zeker meegespeeld dat Mark de Groes en Machiel Kuijt als motivators ook professionele begeleiding kunnen leveren op het gebied van voeding (beiden volgen een opleiding Sportvoeding ) en motivatie (Machiel is actief als personal coach en erkend professional trainer en daarbij gespecialiseerd in het trainen van sociale en communicatieve vaardigheden).

22 Voeding Het laatste gedeelte van deze codex gaat over voeding. Vier belangrijke vragen komen aan bod, tot slot wordt er een voedingsschema besproken. a. Wat is metabolisme en hoe werkt het? b. Hoe wordt het zigzag-voedingsschema opgebouwd? c. Waarom hoge en lage dagen? d. Overzicht aantal hoge en lage dagen

23 Wat is metabolisme en hoe werkt het? Stofwisseling of metabolisme is een zeer ingewikkeld proces. Omdat voor het volgen van een voedingsschema algemene kennis van de stofwisseling volstaat, volgt hier een eenvoudige toelichting op het proces. Het voedsel dat wij tot ons nemen, wordt in het spijsverteringskanaal afgebroken en via het bloed komt het terecht bij de lichaamscellen. Wat hierna met de voedingsstoffen gebeurt hangt af van de behoefte van het lichaam en de aard van de voedingsstof. Ons lichaam kan meerdere stoffen als brandstof gebruiken, maar zal voornamelijk gebruikmaken van glucose. Het zijn de koolhydraten die in glucose worden omgezet, maar het lichaam kan ook vet als brandstof gebruiken. Om vet en glucose te verbranden is zuurstof nodig. Zonder zuurstof kan er geen of weinig verbranding plaatsvinden. Hoe meer zuurstof aanwezig is, hoe beter de verbranding zal zijn. Dit zorgt voor een goed werkend metabolisme. Een dergelijke, goede stofwisseling draagt bij aan de vetverbranding. En dat is precies waarnaar wij op zoek zijn. Om met de deur in huis te vallen: het verlies van vetmassa zal zich nooit op één plaats in het lichaam manifesteren. Hoe graag wij dat ook zouden wensen. Vet zal verspreid over het gehele lichaam verbrand worden. Om vetmassa te verbranden is een goed werkend metabolisme cruciaal. Naast een daarop afgestemd voedingsschema wordt het metabolisme ook verhoogd door middel van cardiotraining.

24 Hoe wordt het zigzag-voedingsschema opgebouwd? Om het metabolisme op voedingsgebied te verbeteren moet een voedingsschema worden gevolgd dat op metabolisme en op persoonlijke omstandigheden en wensen is afgestemd. Een voedingsschema waarbij vijf keer per dag gegeten wordt, is hierbij vrij gebruikelijk. Het staat de sporter uiteraard vrij om meerdere malen per dag te eten. Zes maal per dag een kleinere portie eten kan ook een optie zijn, wanneer de hoeveelheid eten per keer bij vijf maaltijdmomenten te zwaar is. de sporter. Een voorbeeld hiervan is elders in deze codex opgenomen. NB: het betreft hier een standaardvoedingsschema. Iedere sporter dient dit aan zijn/ haar eigen situatie aan te passen. Het geadviseerde voedingsschema bestaat uit een ontbijt, een tussendoortje, een lunch, nogmaals een tussendoortje en een avondmaaltijd. De sporter die voor zes eetmomenten kiest, kan later op de avond nog voor een verantwoorde snack kiezen. Het advies is om circa eenmaal per drie uur een maaltijd te nuttigen. De samenstelling van het voedingsschema is afhankelijk van het gewicht, het vetpercentage, het geslacht en de leeftijd van

25 Waarom hoge en lage dagen? Afhankelijk van het individuele energieverbruik kan voor elke sporter afzonderlijk de energiebehoefte worden uitgerekend. Deze energiebehoefte wordt gebruikelijk aangegeven in kilocalorieën (kcal). In het hierna aangegeven schema wordt, ten aanzien van de energiebehoefte, niet uitgegaan van dagelijkse inname van steeds eenzelfde hoeveelheid, maar worden zogenaamde hoge en lage dagen geïntroduceerd. Deze zijn nodig om het lichaam, iedere dag opnieuw, als het ware uit te dagen. Hoe vaker het lichaam zich moet aanpassen aan een nieuwe situatie, hoe beter het resultaat zal zijn. Om dit resultaat positief te beïnvloeden, worden in dit schema hoge en lage dagen opgenomen. De hoeveelheid voeding op hoge dagen komt overeen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) 1, op de lage dagen dient een hoeveelheid kilocalorieën genuttigd te worden ter grootte van de ADH kcal. Door hoge en lage dagen af te wisselen, zal op de lage dagen (ADH kcal) het lichaam op zoek gaan naar de ontbrekende 500 kcal. Omdat het lichaam vet kan afbreken, kan de vrijgekomen energie gebruikt worden om het tekort van 500 kcal aan te zuiveren. Dit is het concept dat tot de gewenste vetverbranding leidt. 1 De gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van een vrouw is kilocalorieën (kcal). Een man heeft gemiddeld 500 kcal per dag meer nodig. Let op: dit zijn gemiddelde waarden, want voor het juiste aantal calorieën dat individueel nodig is, moet een nauwkeurige berekening op basis van leeftijd en het persoonlijke energieverbruik worden gemaakt. Zie hiervoor ook voedingscentrum.nl.

26 Overzicht aantal hoge en lage dagen Hierna is een schema opgenomen met hoge en lage dagen. Het aantal hoge en lage dagen is sterk afhankelijk van het vetpercentage van de sporter. Het is mogelijk dit vetpercentage globaal vast te stellen met behulp van een berekening, waarbij geslacht, gewicht, lengte en nek- en tailleomtrek (en heupomtrek bij vrouwen) moeten worden ingevuld. Deze berekening is bijvoorbeeld te maken via de website vetpercentagemeten.nl. Het voedingsschema is toe te passen in combinatie met het cardioschema bmi cardiomix gedurende een periode van 12 weken.

27 Cyclus Totaal Opmerkingen 3 hoog 2 laag 2 hoog 2 laag 5 hoge dagen 4 lage dagen Dit is de door Mark en Machiel uitgevoerde cyclus 5 hoog 2 laag 3 hoog 2 laag 2 hoog 2 laag 10 hoge dagen 6 lage dagen Aan te raden voor sporters met een vetpercentage tussen 5% en 10% 5 hoog 3 laag 3 hoog 2 laag 8 hoge dagen 5 lage dagen Aan te raden voor sporters met een vetpercentage tussen 10% en 15% 3 hoog 3 laag 2 hoog 3 laag 5 hoge dagen 6 lage dagen Aan te raden voor sporters met een vetpercentage boven 15%

Laurens Lindeman Personal Training

Laurens Lindeman Personal Training Laurens Lindeman Personal Training HIIT Hoge intensiteit interval training of sprint interval training is een training strategie oftewel methodiek die bedoeld is om prestaties te verbeteren, met relatief

Nadere informatie

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 Hartelijk bedankt Hartelijk bedankt voor de aankoop van mijn e-book SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen om je conditie

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS Er is zoveel informatie beschreven op het Internet en in boeken over fitness, waardoor je vaak de bomen door het bos niet meer ziet. Je raakt ervan overstelpt en enigszins verward. Daarom deze basisprincipes

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Sport en Voeding. Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers

Sport en Voeding. Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers Sport en Voeding Sneller je sportdoelen bereiken Voor Krachtsporters, Duursporters en Afvallers Voorwoord Bedankt voor je interesse in in2health.nl. Op in2health.nl vind je onpartijdig gezondheidsadvies

Nadere informatie

HET BEWEEGPROGRAMMA. Vitalavie in samenwerking met B-Flex Health

HET BEWEEGPROGRAMMA. Vitalavie in samenwerking met B-Flex Health HET BEWEEGPROGRAMMA Vitalavie in samenwerking met B-Flex Health Een groot deel van de Nederlandse bevolking voelt zich niet fit. Wist je dat levensstijl daar een ontzettend grote rol in speelt? Vermoeidheid,

Nadere informatie

4 DAGEN SPLIT SCHEMA

4 DAGEN SPLIT SCHEMA 4 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING HALF GEVORDERD / GEVORDERD Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen.

Aankoopgids. Fitness. Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Aankoopgids Fitness Koop slim en laat u informeren door Unigro! Kijk regelmatig onze website voor updates en nieuwe aankoopgidsen. Alles voor een fit en getraind lichaam Iedereen kent wel de verkwikkende

Nadere informatie

Afslank Programma voor Dames

Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor Dames Afslank Programma voor dames 1 Afslank Programma voor dames 2 Afslank Programma voor dames 3 Afslank Programma voor dames 4 Afslank Programma voor dames 5 Afslank Programma

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie

3 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

3 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 3 dagen splitschema Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis.

De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. De top 12 redenen waarom je faalt bij het afvallen. 1. Je hebt een gebrek aan of hebt niet de juiste kennis. Zonder twijfel is een gebrek aan de juiste kennis de voornaamste reden waarom mensen moeite

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding HIIT, de nieuwe manier om sneller en efficiënter fit te worden Je hoort voortdurend om je heen dat de gemiddelde mens niet genoeg aan regelmatige lichaamsbeweging doet. En regelmatige beweging zorgt er

Nadere informatie

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt:

Er zijn verschillende meetmethodes waarmee u kunt vaststellen of u een gezond gewicht hebt: Een gezond gewicht Een gezond gewicht Hebt u een gezond gewicht? Energiebalans Bewegen Hoe behoudt u een gezond gewicht? Tips voor het behouden van een gezond gewicht Tips voor het bereiken van een gezond

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA VOOR VETVERLIES EN SPIEROPBOUW

TRAININGSSCHEMA VOOR VETVERLIES EN SPIEROPBOUW TRAININGSSCHEMA VOOR VETVERLIES EN SPIEROPBOUW EEN LANGE WEG Ik moet eerlijk bekennen dat het nog best een lange weg was om een trainingsschema te ontwikkelen, waarmee ik zowel vet kon verliezen als spiermassa

Nadere informatie

3 DAGEN SPLIT SCHEMA

3 DAGEN SPLIT SCHEMA 3 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING BEGINNER / HALF GEVORDERD Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

Zo leert je lichaam vet als brandstof te gebruiken!! 3 eenvoudig toepasbare tips!

Zo leert je lichaam vet als brandstof te gebruiken!! 3 eenvoudig toepasbare tips! Zo leert je lichaam vet als brandstof te gebruiken!! 3 eenvoudig toepasbare tips! 1 Even Voorstellen! NEDD Training staat bekend om het creëren van uitzonderlijke resultaten in extreem korte tijd. Dit

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl Vitaliteit rendeert! Vitaal zijn en je vitaal voelen staat voor iedere persoon aan de basis van het leven. Om je lekker te voelen, om je werk goed en met plezier te doen en/ of om prestaties te leveren.

Nadere informatie

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa.

METING TANITA INNERSCAN. NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V. Gewicht. Vetpercentage. Watergehalte % Spiermassa. METING TANITA INNERSCAN NAAM:. LEEFTIJD:. LENGTE cm:. GESLACHT: M / V DATUM DATUM DATUM DATUM Gewicht Vetpercentage Watergehalte % Spiermassa Lichaamsbouwtype Basismetabolisme Metabolische leeftijd Botmassa

Nadere informatie

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 4 dagen splitschema Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

19627427.00 FRA/NLD A NLD TIPS VOOR EEN GOEDE CONDITIE

19627427.00 FRA/NLD A NLD TIPS VOOR EEN GOEDE CONDITIE TIPS VOOR EEN GOEDE CONDITIE 19627427.00 FRA/NLD A NLD INHOUD 1. Volg uw hartslag... 3 2. Kies de sport die bij u past... 4 3. Aanbevolen hartslagzone... 6 4. De perfecte training... 8 1. VOLG UW HARTSLAG

Nadere informatie

www.multiweldrunners.nl

www.multiweldrunners.nl Week 1 2x 2 min. heel rustig fietsen 2x 25 min. duurtempo 3 min. heel rustig fietsen 2x 2 min. heel rustig fietsen Week 2 2x 25 min. duurtempo 2 min. heel rustig fietsen 2x 30 min. duurtempo 2x 25 min.

Nadere informatie

Wetenswaardigheden over eten en drinken.

Wetenswaardigheden over eten en drinken. Wetenswaardigheden over eten en drinken. Start to Run Overgewicht: Nederlanders worden te dik (beeld 2007) De energiebalans. energiegebruik en de energie-inname. Lichaamsgewicht constant : energiegebruik

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je?

De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je? Aeroob en anaeroob De termen aeroob en anaeroob worden door sporters veel gebruikt. Maar wat is aeroob en anaeroob? Welke energiesystemen heb je? Om maar met de deur in huis te vallen de vertalingen: "aeroob"

Nadere informatie

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com 1 Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer je een fysieke beperking, een blessure of klachten hebt van welke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit

Patiënteninformatie. Obesitastraining Eat-Fit Patiënteninformatie Obesitastraining Eat-Fit 1 Inhoud Inleiding... 3 Body Mass Index (BMI)... 3 Obesitas en fysieke activiteit... 3 Dieettherapie... 4 Operatie... 5 Onze obesitastraining Eat-Fit... 5 Het

Nadere informatie

EXCLUSIEVE FITNESSCLUB IN EINDHOVEN

EXCLUSIEVE FITNESSCLUB IN EINDHOVEN - HOMEPAGE HEALTH FIRST CLUB HTTP://WWW.HEALTHFIRST.NL/ EXCLUSIEVE FITNESSCLUB IN EINDHOVEN Ben je opzoek naar een kleinschalige sportschool in Eindhoven met een relaxte sfeer en personal training? Ga

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen

3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen 3 Oefeningen Voor Strakke Benen & Billen Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Hardloopschema voor semi-gevorderden

Hardloopschema voor semi-gevorderden Hardloopschema voor semi-gevorderden Heb je je eerste tien trainingsweken erop zitten? Dan kun je de overstap maken naar het onderstaande schema voor semi-gevorderden. Dit hardloopschema is opgebouwd als

Nadere informatie

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS Er is zoveel informatie beschreven op het Internet en in boeken over fitness, waardoor je vaak de bomen door het bos niet meer ziet. Je raakt ervan overstelpt en enigszins verward. Daarom deze basisprincipes

Nadere informatie

Heb jij al een persoonlijk Vakantiefitt plan? Zo niet, vraag ernaar aan de balie of bij een van onze trainers!

Heb jij al een persoonlijk Vakantiefitt plan? Zo niet, vraag ernaar aan de balie of bij een van onze trainers! Tip 15: Verbrand calorieën met koud water Koud water na je workout smaakt niet alleen goed, het spreidt zich sneller uit door je lichaam én het koelt je af aan de binnenkant. Daarnaast verbrand je er calorieën

Nadere informatie

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg

Strakke Buik Geheimen Marijke Helswieg Download De Nieuwste Versie! Dit is versie 1.1, download nu direct de nieuwste versie op: http://www.afslankenmetmarijke.nl Stop Met Alleen Je Buik Trainen Als Je Van Je Buik Vet Af Wilt!! Tot nu toe zijn

Nadere informatie

Glucose in beweging door beweging. Yvonne Krul internist in opleiding

Glucose in beweging door beweging. Yvonne Krul internist in opleiding Glucose in beweging door beweging Yvonne Krul internist in opleiding Vraag 1 Jongen van 18 jaar met type 1 diabetes speelt aankomend weekend kampioenswedstrijd voor de voetbal. Wat adviseert u t.a.v. de

Nadere informatie

UW ORGANISATIE IN TOPCONDITIE

UW ORGANISATIE IN TOPCONDITIE UW ORGANISATIE IN TOPCONDITIE Hoe gezond is uw organisatie? Voor het antwoord op die vraag kunt u puur afgaan op uw bedrijfsresultaat, maar het zijn uw mensen die het werk moeten doen. De conditie van

Nadere informatie

The Change Lifestyle is ontwikkeld om een eind te maken aan alle dieten. Al van alles geprobeerd, maar uiteindelijk zonder succes?

The Change Lifestyle is ontwikkeld om een eind te maken aan alle dieten. Al van alles geprobeerd, maar uiteindelijk zonder succes? The Change Lifestyle is ontwikkeld om een eind te maken aan alle dieten. Al van alles geprobeerd, maar uiteindelijk zonder succes? The Change Lifestyle is voor jou! 1 Er zijn diverse problemen met de bekende

Nadere informatie

Hoofdstuk 5K: Lichaamsbeweging

Hoofdstuk 5K: Lichaamsbeweging Hoofdstuk 5K: Lichaamsbeweging Duur 30 minuten Leerdoelen deelnemers De deelnemers Weten hoe lichamelijke activiteit kan bijdragen aan een goede regulatie van de diabetes Weten wat de algemene aanbevelingen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetverbranding en afvallen wat is de beste training, Tabata, kracht of cardiotraining? Wat is de beste en snelste manier om af te vallen? Is dat door kracht of door cardiotraining of een combinatie van

Nadere informatie

30 dagen een commitment met jezelf aangaan!

30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 1. Training 2. Voeding 3. Rust 1. Training - Grote spieren trainen benen, borst en rug - Cardio training - Dagelijks middelmatig bewegen Grote spieren trainen:

Nadere informatie

Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist? Grondmotorische eigenschappen van bewegen. Hartfrequentie (HF) Kracht Snelheid UHV Lenigheid Coördinatie

Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist? Grondmotorische eigenschappen van bewegen. Hartfrequentie (HF) Kracht Snelheid UHV Lenigheid Coördinatie Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist? Janine Reitsema Docent bewegen, sport en (sport)voeding Sportdiëtist Sportinstructeur Grondmotorische eigenschappen van bewegen Kracht Snelheid UHV Lenigheid Coördinatie

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

SPORTVASTEN Make the Switch

SPORTVASTEN Make the Switch SPORTVASTEN Make the Switch Algemene Achtergrond Geen enkel dieet werkt op lange termijn zonder sport, de spieren moeten veranderen Mensen die van nature in de vetverbrandingsstand staan kunnen veel eten

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Voeding en sport. Rianne Booijink diëtist

Voeding en sport. Rianne Booijink diëtist Voeding en sport Rianne Booijink diëtist Waarom aandacht voor voeding? Goede voeding is belangrijk om een goede sportprestatie neer te zetten. Of het nou gaat om topsport, wedstrijdsport of sport op recreatief

Nadere informatie

Het groene recept en een gezond gewicht

Het groene recept en een gezond gewicht Het groene recept en een gezond gewicht We weten eigenlijk allemaal wel dat een gezond gewicht belangrijk is voor onze algehele gezondheid. We weten eigenlijk ook wel dat het krijgen en houden van een

Nadere informatie

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk Is dit fitness schema geschikt voor jou? Om er zeker van te zijn dat dit een juist fitness schema voor jou is, vragen we je de BMI meter in te vullen. Deze vind je op de homepage van www.lijflijn.nl. De

Nadere informatie

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink

Energie systemen v/h lichaam. Door: Theo Baks, Hennie Lensink Energie systemen v/h lichaam Door: Theo Baks, Hennie Lensink DATUM: 21-2-2014 Inleiding De bloedglucose van een gezond lichaam zit tussen 4/9 mmol/l lactaat. Net als vuur voor verbranding zuurstof nodig

Nadere informatie

INLEIDING 8. Is dit boek iets voor jou? 9 Waar gaat dit boek wel en niet over? 10 Hoe gebruik je dit boek? 10 INTRODUCTIE 12

INLEIDING 8. Is dit boek iets voor jou? 9 Waar gaat dit boek wel en niet over? 10 Hoe gebruik je dit boek? 10 INTRODUCTIE 12 INHOUD INLEIDING 8 Is dit boek iets voor jou? 9 Waar gaat dit boek wel en niet over? 10 Hoe gebruik je dit boek? 10 INTRODUCTIE 12 Waarom heb ik dit boek geschreven? 13 1 BASISPRINCIPES VAN DIËTEN 16 2

Nadere informatie

SLIM een revolutionaire visie

SLIM een revolutionaire visie SLIM een revolutionaire visie Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk

Nadere informatie

RapportageFitness Sportonderzoek

RapportageFitness Sportonderzoek RapportageFitness Sportonderzoek RapportageFitness Sportonderzoek Naam: Testdatum: 26-nov-14 Medifit Drunen James Wattlaan 9, 5151 DP Drunen Tel: 0416-316105 Sporttester 1: Marco Molet (sportacademicus)

Nadere informatie

TRAININGS- HANDLEIDING

TRAININGS- HANDLEIDING 1 TRAININGS- HANDLEIDING 2 Frank den Blanken PT methode Fitness Intentie Techniek Deze methode is door Frank den Blanken ontwikkeld om betere / snellere resultaten te krijgen. Het is zo effectief doordat

Nadere informatie

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk Is dit fitness schema geschikt voor jou? Om er zeker van te zijn dat dit een juist fitness schema voor jou is, vragen we je de BMI meter in te vullen.deze vind je op de homepage van www.lijflijn.nl. De

Nadere informatie

* MEDISCHE TOESTAND: normaal VETVERDELING IN LICHAAM: Omtrek middel (cm): 81 * GEWICHTSKLASSE (BMI): 23,0 ANTROPOMETRIE

* MEDISCHE TOESTAND: normaal VETVERDELING IN LICHAAM: Omtrek middel (cm): 81 * GEWICHTSKLASSE (BMI): 23,0 ANTROPOMETRIE ANTROPOMETRIE Basisgegevens Totaal lichaamsvet Leeftijd: 36 jr Vetpercentage: 18,3% Lengte: 174,5 cm Vet massa: 12,8 kg Gewicht: 70,1 kg Vetvrije massa: 57,3 kg Beenlengte/lengte ratio: 47,9% Body Mass

Nadere informatie

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht Opdracht 8B Energiebalans Opdracht Doel: Introductie vragen (Bijlage 1) 20 min. Opdracht 1 (Werkboekje Energiebalans) 30 min. Aan de hand van het deze opdracht leren de kinderen: Wat de energiebalans is;

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009

DWV Klein DWV Verzet Klein Trainen met een Trainen hartslagmeter met een Jasp Ree Ree lda 04-02-2009 DWV Klein Verzet Trainen met een hartslagmeter Jasper Reenalda 04-02-20092009 Opzet clinic Theoretische introductie: Inspanningsfysiologie Meten van de inspanning Basisprincipes training Trainen met een

Nadere informatie

Voeding voor, tijdens en na het wielrennen

Voeding voor, tijdens en na het wielrennen Voeding voor, tijdens en na het wielrennen Opzet presentatie: wielrennen energie wat doet voeding gezonde voeding/sportvoeding (sport)voeding voor, tijdens, na vragen Goede voeding zorgt voor Prestatieverbetering

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Het metabolisme plan - voor optimaal vetverbruik

Het metabolisme plan - voor optimaal vetverbruik Het metabolisme plan - voor optimaal vetverbruik Overgewicht is vaak geen op zich staand fenomeen. Overgewicht ontstaat in de regel door een bepaalde leefstijl, welke nog andere gezondheidsrisico s tot

Nadere informatie

Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist?

Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist? Lichaamsbeweging: rol voor de diëtist? Janine Reitsema Docent bewegen, sport en (sport)voeding Sportdiëtist Sportinstructeur Grondmotorische eigenschappen van bewegen Kracht Snelheid UHV Lenigheid Coördinatie

Nadere informatie

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD?

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD? AFSLANKPROGRAMMA MAN CIRCUIT INTRODUCTIE Gefeliciteerd: je hebt de eerste stap gezet om af te vallen bij BasicFit. Dit programma is speciaal ontwikkeld om je metabolisme te verhogen en je spiermassa te

Nadere informatie

Inhome Trainingsprogramma

Inhome Trainingsprogramma EGDS Inhome Trainingsprogramma S peciaal voor diegene die niet in staat zijn om naar een sportcentrum te gaan of voor als je op vakantie gaat maar wel lekker actief wilt blijven, heb ik het EGDS Inhome

Nadere informatie

Rapportage Fitness Sportonderzoek

Rapportage Fitness Sportonderzoek Rapportage Fitness Sportonderzoek Rapportage Fitness Sportonderzoek Naam: Testdatum: 24-sep-14 Wellness Test & Training Deurne dr. Huub van Doorneweg 8, 5753PM Deurne Tel: 06-14634488 Sporttester 1: drs

Nadere informatie

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding

5.3. Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari keer beoordeeld. Inleiding Opdracht door Iris 2624 woorden 28 januari 2015 5.3 15 keer beoordeeld Vak LO Inleiding Met BSM hebben wij de opdracht gekregen om een trainingsschema te maken om jezelf te verbeteren op verschillende

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer

SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer SPORTVOEDING Annet Brons Sportdiëtist Hardlooptrainer & Personal Trainer Voeding The Beginning! Goede basisvoeding! Wat is een goede basisvoeding? Voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten! Voldoende

Nadere informatie

3 dagen splitschema. Fit.nl

3 dagen splitschema. Fit.nl 3 dagen splitschema Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

Computerhandleiding MI-410

Computerhandleiding MI-410 Computerhandleiding 1 De StrengthMaster loopband bevat een MANUAL programma, 9 voorgeprogrammeerde programma s (4 SPEED programma s, 4 INCLINE programma s en 1 DISTANCE programma), een USER programma,

Nadere informatie

MAKE THE SWITCH. Van suiker- naar vetverbranding

MAKE THE SWITCH. Van suiker- naar vetverbranding MAKE THE SWITCH Van suiker naar vetverbranding Wat is Sportvasten Switch van suiker naar vetverbranding! Een kickstart naar een andere stofwisseling en een nieuwe levensstijl! Hoe is Sportvasten ontstaan

Nadere informatie

Waarom Fitness en Het volgen van een dieet Je niet kunnen helpen Om blijvend af te slanken? Eric Eraly

Waarom Fitness en Het volgen van een dieet Je niet kunnen helpen Om blijvend af te slanken? Eric Eraly Waarom Fitness en Het volgen van een dieet Je niet kunnen helpen Om blijvend af te slanken? Eric Eraly Denk aub eventjes na voor je dit hele EBoek afprint. Je dient slechts enkele pagina s af te printen

Nadere informatie

Het groene recept en type 2 diabetes

Het groene recept en type 2 diabetes Het groene recept en type 2 diabetes Buiten fysiek actief zijn kan helpen om je bloedsuikerspiegel te beheersen en te verbeteren! Deze handleiding beschrijft: Hoeveel buiten activiteit aanbevolen wordt;

Nadere informatie

Vetverbranding Gevorderden

Vetverbranding Gevorderden Vetverbranding Gevorderden Vetverbranding is voor veel mensen de belangrijkste reden om zich in te schrijven bij een sportcentrum. In de eerste instantie zijn cardio-trainingen hiervoor het effectiefst.

Nadere informatie

Prepare for the Switch Make the Switch. Keep the Switch. Producten in het sportvastentraject. www.sportvasten.nl

Prepare for the Switch Make the Switch. Keep the Switch. Producten in het sportvastentraject. www.sportvasten.nl Prepare for the Switch Make the Switch Producten in het sportvastentraject Keep the Switch www.sportvasten.nl Inleiding Sportvasten is een trainingsmethode waarmee je de metabole switch van suiker- naar

Nadere informatie

Spirit CT800 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Spirit CT800 Loopband. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Spirit CT800 Loopband Gebruikershandleiding Versie 1.0 Voor u begint: Voor u begint dient u de stekker in het stopcontact te doen en de knop aan de voorkant (achter de motorkap) om te schakelen. Op het

Nadere informatie

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile

Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile Copyright 2016 In Gezondheid BVBA Rapid Fatloss onderdeel van Bioprofile 1 Rapid Fatloss Workouts gratis introductie workout Introductie: Hoe voer ik deze trainingsschema s uit? Dankjewel voor het downloaden

Nadere informatie

TRAININGSGIDS 19625935.00 FRA/NLD A

TRAININGSGIDS 19625935.00 FRA/NLD A TRAININGSGIDS 19625935.00 FRA/NLD A INHOUD 1. Zeg ja tegen lichaamsbeweging 2. Doelen stellen 3. Type training 4. Hoe fit bent u? 5. Uw persoonlijke fitnessprogramma 6. Calorieën verbranden 7. OwnZone-training

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

Sole Fitness LCB Hometrainer. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Sole Fitness LCB Hometrainer. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Sole Fitness LCB Hometrainer Gebruikershandleiding Versie 1.0 Programma's Met de programmatoetsen kunt u direct naar een programma toe. U kunt voor een bepaald programma kiezen om specifiek te trainen.

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

fitcenter@railsport.nl www.railsportfitcenter.nl Fitcenter

fitcenter@railsport.nl www.railsportfitcenter.nl Fitcenter Fit center fitcenter@railsport.nl www.railsportfitcenter.nl Railsport Fitcenter Algemeen Wellness, u komt dit begrip tegen woordig overal tegen. Het staat voor alles wat te maken heeft met genieten, ontspanning

Nadere informatie

Het effect van bewegen

Het effect van bewegen Het effect van bewegen Ziekenhuis Gelderse Vallei De balans van afvallen Afvallen bestaat enerzijds uit minder calorieën binnen krijgen en anderzijds meer calorieën verbruiken door te bewegen. Door beweging

Nadere informatie

Bewegingsprogramma Centrum Gewichtszorg

Bewegingsprogramma Centrum Gewichtszorg Bewegingsprogramma Centrum Gewichtszorg INFORMATIE VOOR PATIËNTEN INHOUDSTAFEL 1. Waarom bewegen? 4 2. Hoe trainen voor een optimale verbranding? 5 3. De training 6 4. Trainen op basis van je hartslag

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie:

Dolphin V4. Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies. Batterijen installatie: Dolphin V4 Functie knoppen De schermen Werkingsinstructies Batterijen installatie: Plaats 2 AA of UM-3 batterijen in het batterijencompartiment. Zorg ervoor dat de batterijen juist geplaatst zijn; het

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Binnen 8 weken Fit met HIIT. Korte, leuke workouts van 10 tot 20 minuten per keer, uit te voeren vanuit je eigen huis

Binnen 8 weken Fit met HIIT. Korte, leuke workouts van 10 tot 20 minuten per keer, uit te voeren vanuit je eigen huis Binnen 8 weken Fit met HIIT Korte, leuke workouts van 10 tot 20 minuten per keer, uit te voeren vanuit je eigen huis Over mij Janne Schuijn Eigenaresse Ladies Lifting PT Personal trainer & Online coach

Nadere informatie