Naam: Studentnummer: Opleiding:..

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam: Studentnummer: Opleiding:.."

Transcriptie

1 1 Slaaptekort en genregulatie (~20 minuten; 20 punten) Recent is in Engeland een interessante studie gedaan naar de invloed van slaaptekort op de regulatie van genen. Bij mensen met een chronisch slaaptekort bleek in vergelijking met een controle groep van mensen met voldoende slaap (waarschijnlijk geen studenten) dat de expressie van meer dan 700 genen was veranderd in een bepaalde set van cellen. a. Welke techniek denkt u dat in deze studie gebruikt werd om de verschillen in genexpressie voor duizenden genen tegelijk te bepalen? Beschrijf kort hoe deze techniek werkt. (5P) Micro array techniek. Bij deze techniek worden op een chip duizenden stukjes ssdna geimmobiliseerd die elk complementair zijn aan 1 specifiek mrna. Bij deze techniek worden normaal gesproken de mrna expressie van 2 condities met elkaar vergeleken. Na isolatie van het mrna wordt dit omgezet naar cdna met behulp van het enzyme reverse transcriptase. Tegelijkertijd wordt bij de ene populatie een groene fluorescente groep ingebouwd en bij andere populatie een rode fluorescente groep. Het cdna van beide populaties wordt gemengd waarna het kan binden op de chip. mrna Wanneer de concentratie van een bepaald mrna hetzelfde is zie je een gele kleur, als er een groot verschil is zie je een rode of groene kleur. Uit analyse van de genen die verhoogd tot expressie kwamen blijkt dat veel van deze genen gereguleerd worden door de transcriptiefactor DCAF5. DCAF5 is een eiwit van 65 kda dat naast een aantal zogenaamde Zn-vinger domeinen zowel een nuclear localization signal (NLS) als een nuclear export signal (NES) bevat. b. Beschrijf waar de translatie en de vouwing van DCAF5 plaatsvinden. Beschrijf ook waar dit eiwit in de cel terecht komt / eindigt na translatie en vouwing. (5P) Translatie vindt plaats in het cytosol. Na vouwing zal de NLS ervoor zorgen dat het aan een signal recognition protein bindt, waarna transport via de nuclear pore naar de kern plaatsvindt. Omdat er ook een NES aanwezig, kan het eiwit vervolgens ook weer actief van de kern naar het cytosol worden getransporteerd. Welk signaal het sterkst is bepaald waar het eiwit eindigt, kan ook in zowel cytosol als de kern zijn.

2 Zowel de NLS als het NES sequentie van DCAF5 bevatten een serine die mogelijk gefosforyleerd kan worden. U vermoedt daarom dat de regulatie van het DCAF5 eiwit plaatsvindt via fosforylering. c. Leg uit op welke manier fosforylering van een van deze sequenties de activiteit/functie van DCAF5 kan reguleren. Hoe kunt u dit proces in een levende cel volgen? (5P) Fosforylering zou er voor kunnen zorgen dat een van de sequenties niet meer herkend wordt. Als dit bijvoorbeeld het NES is, dan zal alsgevolg al het eiwit in de kern terechtkomen. Dit zou je kunnen volgen door een GFP-fusie eiwit te maken en met behulp van fluorescentiemicroscopie de localisatie in de cel te volgen. Om te bepalen welke van deze serines mogelijk betrokken is bij de regulatie van DCAF5, besluit u met behulp van site-directed mutagenese 2 mutanten te maken waarin iedere keer een van serines is gemuteerd naar een alanine. d. Leg uit hoe site-directed mutagenese werkt. (5P)

3 2 Genetische ziektes (~20 minuten; 20 punten) Van veel genen is de functie vaak in eerste instantie opgehelderd in bacteriën, gist of de fruitvlieg, waarna pas later de functie van datzelfde gen in de mens is vastgesteld. Veel van de genen die betrokken zijn bij fundamentele biologische processen zoals DNA synthese, DNA reparatie, eiwit transport etc, zijn op deze manier geïdentificeerd. a. Waarom is het veel gemakkelijker om er achter te komen welke genen betrokken zijn bij DNA reparatie in deze simpele organismen dan in de mens? (5P) Dit zijn snel delende/groeiende organismen. Er kunnen gemakkelijk random mutaties worden geintroduceerd door mutagenen chemicaliën of transposons. Organismen kunnen ook gemakkelijk worden opgeslagen in bibliotheek. (2 anwoorden voldoende) Genetisch onderzoek bij de mens begint vaak bij een bepaalde ziekte waarvan duidelijk is dat deze erfelijk is. Stel dat u op zoek bent naar de genetische oorzaak van de ziekte van Pompe. Het vinden van de genetische oorzaak van ziektes kan vergeleken worden met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Een klassieke methode om het gen te identificeren dat betrokken is bij een erfelijke ziekte is zogenaamde linkage analysis. Bij linkage analysis wordt er gekeken naar de correlatie tussen een bepaald fenotype (het hebben van de ziekte) en de aanwezigheid van een groot aantal Single Nucleotide Polymorphisms. b. Leg uit hoe met linkage analysis de locatie van het betroffen gen bepaalt kan worden. Op welke manier speelt crossing-over tijdens meiose een rol bij deze techniek? (5P) Tijdens meiose vindt er bij de vorming van haploide geslachtscellen homologe recombinatie op tussen vader en moeder chromosoom. Gemiddeld treedt daarbij 2x per chromosoom cross-over op. Hoe groter de afstand tussen het gen en een SNP hoe groter de kans is dat ze tijdens evolutie van elkaar gescheiden zijn. Dus hoe groter de correlatie tussen het voorkomen van een bepaald SNP en het zieke fenotype hoe dichter deze SNP bij het betreffende gen ligt.

4 Na linkage analyse heeft u 20 kandidaat genen gevonden op chromosoom 12 die betrokken zouden kunnen bij de ziekte van Pompe. U besluit met behulp van next generation sequencing het betreffende gedeelte van chromosoom 12 (~200 kb) te sequencen voor een grote groep van patiënten, hun ouders en een controle groep. c. Noem tenminste 2 fundamentele verschillen tussen dideoxy-sequencing en next generation sequencing, waardoor deze laatste veel goedkoper en sneller is. (5P) dideoxy sequencing is gebaseerd op het scheiden op grootte van verschillende DNA fragmenten die gevormd worden door random inbouw van dideoxy nucleotide. Dit proces kan niet gemakkelijk/goedkoop in parallel worden uitgevoerd. Bj next generation sequencing (er zijn verschillende varianten) volg je de inbouw van de verschillnde nucleotides stap voor stap tijdens de synthese. Deze manier van sequencen is veel gemakkelijker parallel uit te voeren en te monitoren (bijvoorbeeld op chip). De lengte van de DNA fragmenten is weliswaar kleiner, maar omdat je zoveel overlappende squentie informatie hebt kun je met krachtige bioinformatica toch snel en betrouwbaar grote stukken DNA sequences. Na analyse van de DNA sequenties heeft u een sterk vermoeden dat de oorzaak van de ziekte van Pompe een mutatie is in het gen dat codeert voor alfa-glucosidase, een lysosomaal enzym verantwoordelijk voor de afbraak van glycogeen. Om deze hypothese te testen en een muismodel voor de ziekte van Pompe te hebben, wilt u graag een genetisch gemanipuleerde muis maken met de betreffende mutatie in het alfa-glucosidase gen. d. Bespreek hoe u een dergelijke Pompe muis zou maken. Bespreek hierbij in ieder geval de volgende termen: transfectie, homologe recombinatie, homozygoot, geslachtscel. (5P) - maken van plasmide met gen dat codeert voor enzym met de betreffende mutatie -transfectie van embryonale stamcel van de muis met betreffende plasmide - voor efficiente vervanging van het oorspronkelijke gen door het gemuteerde gen moet homologe recombinatie optreden.dit kun je sterk stimuleren doro in het betreffende gen een double strands breuk te induceren, bijvoorbeeld met behulp van Zn-finger nucleases - screening op cellen die gen stabiel en op de juiste plaats hebben ingebouwd - inbrengen van gemodficeerde stamcel in muizenembryo - selectie van muizen waarbij de gemodificeerde cel zich heeft ontwikkeld tot geslachtscellen - verder kruisen van deze heterozygote muizen tot ze nageslacht produceren waarin beide allelen zijn aangepast (homozygoot).

5 3 Controle over genexpressie (~20 minuten; 20 punten) a. Veel gen-regulerende eiwitten maken gebruik van zogenaamde zink-vinger motieven om selectief aan DNA-sequenties te kunnen binden. Legt u uit hoe zink-vinger motieven een interactie aan gaan met het DNA en hoe het zink-vinger motief gebruikt wordt om selectief veel verschillende DNA-sequenties te herkennen. Gaat u in uw antwoord in op hoe zinkvinger motieven vouwen en waarom de rol van zink belangrijk is, op het algemene concept van de interactie tussen de zink-vinger en het DNA (wat is de moleculaire basis van deze interactie) en op hoe selectiviteit van een specifieke zink-vinger voor een bepaald DNA segment wordt gerealiseerd op moleculair niveau. (5P) Het zink-vinger motief vouwt in een stabiele structuur (dankzij de coördinatie aan zink) en bindt met de alfa-helix in de major groove van het DNA en maakt daar met de aminozuurzijstaarten contacten / interacties met de (hetero)-atomen van de baseparen; de alfa-helix vormt een zeer goede sterische match met de major groove. Door stabiele vouwing van de zink-vinger staat toe dat aminozuren in de zink-vinger uitgewisseld kunnen worden zonder de vouwing te benadelen. Deze andere aminozuren zorgen voor een selectieve herkenning van de overeenkomstige baseparen in de major groove. b. Er zitten vaak meerdere, vaak verschillende, zink-vinger motieven naast elkaar in een genregulerend eiwit. Geef 2 redenen waarom dit volgens u zo is / welke voordelen dit biedt. (4P) e.g. -Door meerdere zink-vinger motieven naast elkaar te hebben en gelijktijdig aan DNA te laten binden is de affiniteit / binding sterker. -Door combinaties van (verschillende) zink-vingers wordt de binding aan het DNA specifieker. c. De binding van gen-regulerende zink-vingers in gen-regulerende eiwitten aan het DNA kan worden gereguleerd door de phosphoryleringstoestand van een serine in de alfa-helix van de zink-vinger. Zal in het algemeen phosphorylering van de zink-vinger leiden tot een zwakkere of sterkere binding aan het DNA? Legt u uw antwoord kort uit. (2P) Zwakker. De phosphaatgroep interfereert met de DNA bindende functie van de alfa-helix van de zinkvinger door het toevoegen van een (afstotende) negatieve lading (en eventueel additioneel door sterische effecten van de fosfaat met de bindingsplek op de DNA dubbelhelix).

6 d. Expressie van de genen die coderen voor de enzymen verantwoordelijk voor de biosynthese van arginine wordt gecontroleerd door het gen-regulerende eiwit ArgR. ArgR is een repressor eiwit. Binding van arginine aan ArgR verandert de affiniteit van ArgR voor de regulerende sequentie in de promotor regio van de genen voor arginine biosynthese. Verwacht u dat ArgR sterker of juist zwakker bindt aan de regulerende sequentie bij hoge concentraties van arginine? (4P) The function of these Arg genes is to in the end lead to the synthes of arginine. When arginine is abundant, expression of the biosynthetic genes should be turned off. If ArgR acted as a gene repressor (which it does in reality), then binding of arginine would be expected to increase the repressor s affinity for its regulatory sites, allowing it to bind and shut off gene expression. e. Rechts vindt u een afbeelding van een gedeelte van een 2-dimensionale gel electrophorese scheiding van eiwitten uit hersencellen. De eiwitten zijn gescheiden op basis van grootte en lading. Niet alle eiwitten (stippen) zijn het product van verschillende genen; sommige representeren verschillend gemodificeerde eiwitten. Identificeer zo n mogelijke set van eiwitten afkomstig van hetzelfde gen (geef dit aan dit de figuur) en leg uw keuze uit. Gaat u daarbij in op de veranderingen die er plaats gevonden hebben op de set van eiwitten en hoe deze de locatie van de eiwitten op de 2D gel beïnvloeden. (5P) Bijvoorbeeld: Een set van eiwitten met verschillende phosphoryleringstoestanden zal een horizontale lijn zijn (bijna dezelfde massa) met verschillende pi (verschillende lading door verschillend aantal phosphaatgroepen. Iedere phosphaatgroep verandert de lading van het eiwit met -1, maar heeft nauwelijks effect op de moleculaire massa van het eiwit.

7 4 Singalering via gereguleerde proteolyse (~20 minuten; 20 punten) a. Een belangrijk vorm van signalering is gebaseerd op gereguleerde proteolyse van specifieke eiwitten. Leg uit hoe op basis van gereguleerde proteolyse een eiwit (zoals bijvoorbeeld Notch) zowel een cel-oppervlakte receptor kan zijn, als ook zelf een genregulerend eiwit. (5P) Zo n eiwit (bijvoorbeeld Notch) is een trans-membraan eiwit welke extracellulair een receptor domein bevat en waarbij na activatie door een ligand intracellulair (cytoplasmatisch) een proteolyse plaats vindt van een eiwit domein welke de nucleus binnen kan gaan en daar als gen-regulerend eiwit kan acteren. b. De concentratie van het gen-regulerende eiwit p53 wordt gecontroleerd door het Mdm2 eiwit. Mdm2 induceert de degradatie van p53 via het ubiquitine systeem. Phosphorylering van p53 verbreekt de interactie met Mdm2 en maakt het eiwit stabiel. De phosphorylering zorgt voor een ladingsverandering en dat het eiwit actief wordt. Welk effect denkt u dat de ladingsverandering induceert in het p53 zelf? Met andere woorden, via wat voor mechanisme kan de lading een invloed uitoefenen op de activiteit van het eiwit. (2P) Conformationele verandering / Conformatie c. In 80% van de menselijke darmkankers is het gen dat codeert voor het APC eiwit (Adenomatous Polyposis Coli) gemuteerd. Normaal functionerend APC verhoogt de afbraak van de transcriptie factor -catenine. Een overmaat van -catenine kan de nucleus binnen gaan en daar de transcriptie van genen aanzetten die leiden tot cel proliferatie. Gegeven deze informatie, is APC volgens u een oncogeen of een tumor suppressor eiwit? Leg uw antwoord kort uit. (5P) Het APC eiwit is een tumor suppressor. e.g. De normale functie is om -catenine te inhiberen / af te laten breken. Als beide kopieën van het Apc gen geïnactiveerd zijn komt er meer -catenine vrij om de nucleus binnen te gaan, wat leidt tot ongecontroleerde stimulatie van de genen.

8 d. Het p16 eiwit is een CKI (Cdk inhibitor). Gereguleerde proteolyse is een reguleringsmechanisme voor de aan/afwezigheid van p16. Middels onderstaande signaleringscascade controleert p16 de activiteit van E2F, een gen-regulerend eiwit dat de transcriptie van genen aanzet welke leiden tot het begin van de S fase van de celcyclus. Wat is het uiteindelijke gevolg (?) in de signaleringscascade als er een verhoogde proteolytische afbraak van p16 is. Leg uw antwoord uit. (5P) Bij een verhoogde van afbraak van p16 zal het cycline-cdk complex niet meer geïnhibeerd worden. Hierdoor wordt het Rb (retinablastoma eiwit, een tumor suppressor) geïnhibeerd. Rb is daardoor niet meer in staat om de transcriptiefactor E2F te inhiberen, waardoor dit eiwit actief / actiever wordt en er genen worden geactiveerd die ertoe leiden dat de cel de S fase ingaat. e. Caspasen zijn proteasen welke door gereguleerde proteolyse het apoptose proces controleren. Een grote dosis UV licht induceert normaal gesproken apoptose in zoogdiercellen. Zoogdiercellen welke geen cytochroom c bevatten ondergaan echter geen apoptose na zo n dosis UV licht. Leg dit kort uit. (3P) Cytochrome c speelt een belangrijke rol in de intrinsieke apoptose pathway. (Het wordt vrijgezet uit de mitochondria en induceert de assemblage van het apoptosoom, welke de procaspase-9 activeert). Cellen die geen cytochrome c bevatten kunnen deze pathway dus niet aanzetten en zijn resistent tegen signalen zoals UV schade.

9 5 Signaaltransductie over het membraan (~20 minuten; 20 punten) a. Stel, u heeft een antilichaam welke specifiek is voor het extracellulaire domein van een Receptor Tyrosine Kinase (RTK). Het blijkt dat als u een cellijn blootstelt aan het antilichaam, de activiteit van de RTK toeneemt. Verklaart u dit. (5P) N.B. het is een celcultuur en er zijn dus geen immuuncellen aanwezig. Antilichamen zijn Y-vormige moleculen met twee identieke bindingsplaatsen. Blijkbaar binden beide bindingsplaatsen tegelijkertijd aan twee RTKs en induceren zo hun dimerisatie en activatie. (Het proces van RTK activatie verloopt namelijk via een dimerisatiestap van de RTKs, waardoor deze elkaar kunnen cross-phosphoryleren.) Alternatief zou kunnen zijn dat antilichaambinding een conformatieverandering in de receptor induceert, waardoor deze gaat dimeriseren. b. Ca 2+ is een second messenger (intracellulaire concentratie ca M). Waarom, denkt u, gebruiken cellen niet het veel meer aanwezig Na + (ca M, intracellulair) of Mg 2+ (ca M, intracellulair) als second messenger? (4P) Een verandering in concentratie (bijvoorbeeld een factor 10) benodigd vele malen minder ionen indien de beginconcentratie laag is en zal daarom ook veel sneller gaan voor Ca 2+ dan voor Na +. Alternatief: Ca2+ is een tweewaardig metaalion dat veel sterker aan eiwitten kan binden dan Na+.

10 c. Signaleringscascades moeten weer snel uitgezet worden wanneer het extracellulaire signaal verdwijnt. Beschouw de signaleringscascade in onderstaande figuur. Beschrijf de moleculaire verandering in de componenten (minimaal 6) van deze cascade als deze terugkeert naar een inactieve toestand als adrenaline wordt verwijderd. (6P) Signaleringscascade voor de activatie van glycogen afbraak door adrenaline in spiercellen. G1P is glucose 1-phosphaat; camp gebonden aan de regulerende subeenheden van PKA is getoond als zwarte ballen. -De -adrenergic receptor / GPCR gaat uit door een conformationele verandering na het loslaten van adrenaline. -De G subunit wordt inactief als het de gebonden GTP naar GDP hydrolyseert (waardoor associatie met de subunits optreedt). -Adenylyl cyclase wordt inactief als G dissocieert. -Cyclic AMP wordt omgezet tot AMP (door cyclic AMP phosphodiesterase). -Bij lage camp concentraties dissocieert het van de regulerende subeenheden van PKA, welke daardoor herbinden aan de catalytische subeenheden en PKA uitzetten. -Zonder phosphorylate wordt phosphorylase kinase gedephosphoryleerd (door een phosphatase), waardoor het enzym van conformatie verandert en inactief wordt. -Zo ook, verwijdert een phosphatase de phosphaat van glycogen phosphorylase, waardoor deze uitgezet wordt.

11 d. Het immuunsysteem (T-cellen) controleert de buitenkant van cellen op de aanwezigheid van niet-natuurlijk peptidesequenties, welke door de MHC membraaneiwitten ten toon worden gesteld. In tumorcellen is de regulatie van een groot aantal processen verstoord (groei, deling, etc.). Tumorcellen produceren tevens gemuteerde eiwitten welke normaal gesproken door de T-cellen herkend zouden moeten worden. Tumorcellen moeten zich dus ook nog onzichtbaar maken voor het immuunsysteem, om immuunrespons-geïnduceerde apoptose te voorkomen. Met uw kennis van het immuunsysteem, geef een mogelijk mechanisme welke een tumorcel zou kunnen aanpassen / gebruiken om immuunrespons-geïnduceerde apoptose te onderdrukken. Leg uw antwoord kort uit. (5P) Hier zijn nogal wat antwoorden goed. Bijvoorbeeld volgende een van onderstaande processen kort uitgelegd. Down-regulatie van MHC-eiwitten Down-regulatie van peptide transporter Expressie en uitscheiden van FasL receptor Verlies / inactivatie van eiwitten geïnvolveerd in antigen processing. Verlies of overexpressie van eiwitten welke apoptose onderdrukken. Bonusvraag (~5 minuten; max. 5 punten extra) Welke biochemicus heeft twee keer de Nobelprijs voor de chemie gekregen? (3P) Waarvoor? (2P) Frederick Sanger. Voor het ophelderen van de structuur van insuline (1958) en de ontwikkeling van DNA dideoxy sequencing (1980)

1 (~20 minuten; 20 punten)

1 (~20 minuten; 20 punten) TENTAMEN Moleculaire Cel Biologie (8A840) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 27-01-2012 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik

Nadere informatie

1 (~20 minuten; 15 punten)

1 (~20 minuten; 15 punten) HERTENTAMEN Moleculaire Cel Biologie (8A840) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 20-04-2012 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik

Nadere informatie

Signaaltransductie versie

Signaaltransductie versie Signaaltransductie versie 2015-2016 Vragen bij COO over hoofdstuk 16 van Alberts Essential Cell Biology, 4e druk De vragen die voorkomen in het COO-programma zijn op dit formulier weergegeven. Het is de

Nadere informatie

Signaaltransductie en celcyclus (COO 6)

Signaaltransductie en celcyclus (COO 6) Signaaltransductie en celcyclus (COO 6) oefen- en zelftoets-module behorende bij hoofdstuk 9 en 12 van Unit 1 van Campbell, 10 e druk versie 2014-2015 Communicatie 1. Hier zie je drie manieren waarop een

Nadere informatie

1. Injectie van cytochroom c in het cytosol van een cel

1. Injectie van cytochroom c in het cytosol van een cel 1. Injectie van cytochroom c in het cytosol van een cel a. Zal elektrontransport stimuleren en apoptose niet beinvloeden b. Zal elektrontransport remmen en apoptose remmen c. Zal elektrontransport stimuleren

Nadere informatie

Intermezzo, De expressie van een eiwit.

Intermezzo, De expressie van een eiwit. Samenvatting Bacteriën leven in een omgeving die voortdurend en snel verandert. Om adequaat te kunnen reageren op deze veranderingen beschikken bacteriën over tal van sensor systemen die de omgeving in

Nadere informatie

Moleculaire mechanismen. De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen

Moleculaire mechanismen. De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen Moleculaire mechanismen De connectie tussen interacties van eiwitten en activiteiten van cellen The Hallmarks of Cancer Hanahan and Weinberg, Cell 2000 Niet afhankelijk van groei signalen Apoptose ontwijken

Nadere informatie

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie)

TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld :00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 25-01-2010 14:00 17:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal (aangegeven tijd is indicatie) 1 (~30 minuten; 20 punten) Onderstaand is een stukje

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Samenvatting De gist Saccharomyces cerevisiae is bij de meeste mensen bekend onder de naam bakkersgist. De bekendste toepassing van deze gist is het gebruik voor het rijzen van brood, maar

Nadere informatie

SAMENVATTING IN HET NEDERLANDS

SAMENVATTING IN HET NEDERLANDS SAMENVATTING IN HET NEDERLANDS Een organisme bestaat uit verschillende weefsels, die opgebouwd zijn uit cellen. Cellen zijn dus de bouwblokken van elk levend organisme. De ontwikkeling van slechts een

Nadere informatie

Naam: Studentnummer: Opleiding:..

Naam: Studentnummer: Opleiding:.. TENTAMEN Moleculaire Cel Biologie (8A840) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 24-01-2014 9:00 12:00 (totaal 100 punten, plus max. 5 extra voor bonus) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven

Nadere informatie

1 (~15 minuten; 15 punten)

1 (~15 minuten; 15 punten) TENTAMEN Moleculaire Cel Biologie (8A840) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 25-01-2013 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Samenvatting De mogelijkheid om genen op een specifieke wijze te reguleren creëert diverse manieren om genfunctie te kunnen bestuderen of moduleren. Artificiële transcriptiefactoren

Nadere informatie

Naam: Studentnummer: Opleiding:..

Naam: Studentnummer: Opleiding:.. EINDTOETS Moleculaire Cel Biologie (8RB01) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld & Dr. M. Merkx 24-01-2014 9:00 12:00 (totaal 100 punten, plus max. 5 extra voor bonus) 6 opgaven in totaal + 1 bonusvraag! (aangegeven

Nadere informatie

(~30 minuten; 20 punten)

(~30 minuten; 20 punten) TENTAMEN BIOCHEMIE (8S135) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 04-11-2011 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! Additioneel 1 STar vraag (alleen

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands

Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands Hoofdstuk 8 Samenvatting in het Nederlands 135 Inleiding Het stoppen van een bloeding bestaat uit twee processen: bloedstelping en bloedstolling. Tijdens de bloedstelping worden bloedplaatjes aan de beschadigde

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Om een meercellig organisme goed te kunnen laten functioneren is het essentieel dat cellen met elkaar communiceren. Intercellulaire communicatie kan plaatsvinden via de uitscheiding van hormonen en groeifactoren

Nadere informatie

DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008

DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008 DNA & eiwitsynthese Oefen- en zelftoetsmodule behorende bij hoofdstuk 16 en 17 van Campbell, 7 e druk December 2008 DNA 1. Hieronder zie je de schematische weergave van een dubbelstrengs DNA-keten. Een

Nadere informatie

94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten

94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten 94 Transcriptie en vorming van mrna bij prokaryoten en eukaryoten Transcriptie bij prokaryoten: Prokaryoten hebben geen celkern, waardoor het DNA los in het cytoplasma ligt. Hier vindt de transcriptie

Nadere informatie

Naam: Studentnummer: Opleiding:.. 1 Insuline transport en recombinante expressie (~30 minuten; 20 punten)

Naam: Studentnummer: Opleiding:.. 1 Insuline transport en recombinante expressie (~30 minuten; 20 punten) 1 Insuline transport en recombinante expressie (~30 minuten; 20 punten) Het eiwit hormoon insuline wordt geproduceerd in de beta-cellen van de alvleeskier (pancreas). Insuline bestaat uit 2 polypeptide

Nadere informatie

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur

- 1 - Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, uur Microbiologie en Biochemie (MIB-10306) Biochemie deel Vrijdag 29 februari 2008, 9.00-12.00 uur - Begin met het invullen van je naam en registratienummer. - Alle antwoorden moeten op het vragenformulier

Nadere informatie

Tentamen Celbiologie. DATUM TIJD 14 tot 17 uur ZAAL N109 Wentgebouw. Beantwoord elk onderdeel op een apart vel. Veel succes!

Tentamen Celbiologie. DATUM TIJD 14 tot 17 uur ZAAL N109 Wentgebouw. Beantwoord elk onderdeel op een apart vel. Veel succes! Tentamen Celbiologie DATUM 19-11-2004 TIJD 14 tot 17 uur ZAAL N109 Wentgebouw. Dit tentamen bestaat uit onderdelen: - Onderdeel 1 bestaat uit twee vragen (vraag 1-2) 20 punten - Onderdeel 2 bestaat uit

Nadere informatie

Moleculaire Diagnostiek binnen een routine Pathologie Laboratorium

Moleculaire Diagnostiek binnen een routine Pathologie Laboratorium Moleculaire Diagnostiek binnen een routine Pathologie Laboratorium Winand N.M. Dinjens Laboratorium voor Moleculaire Diagnostiek Afdeling Pathologie Josephine Nefkens Instituut (JNI) Erasmus MC, Universitair

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 149 150 Nederlandse Samenvatting Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen de invasie van lichaamsvreemde eiwiten en schadelijke indringers, zoals bijvoorbeeld bacteriën. Celen die de bacteriën opruimen

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Samenvatting Gisten zijn ééncellige organismen. Er zijn veel verschillende soorten gisten, waarvan Saccharomyces cerevisiae, oftewel bakkersgist, de bekendste is. Gisten worden al sinds de

Nadere informatie

proliferatie & apoptose Kanker: toename proliferatie (ontregeling celcyclus), + afname celdood (ontregeling apoptose). Normaal epitheel Kanker

proliferatie & apoptose Kanker: toename proliferatie (ontregeling celcyclus), + afname celdood (ontregeling apoptose). Normaal epitheel Kanker Celproliferatie & apoptose Basiscursus NVVO 2008 Frans Ramaekers 1) Relatie proliferatie - apoptose Weefselhomeostase: balans tussen proliferatie en apoptose Kanker proliferatie = celverlies (apoptose)

Nadere informatie

COO-module Signaaltransductie

COO-module Signaaltransductie COO-module Signaaltransductie Niveau 2, november 2005 Inleiding 1. Hier zie je drie manieren waarop chemische signalen worden doorgegeven tussen cellen. A. Plaats de juiste namen bij de afbeeldingen. B.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Om te kunnen overleven moeten micro-organismen voedingsstoffen opnemen uit hun omgeving en afvalstoffen uitscheiden. Het inwendige van een cel is gescheiden

Nadere informatie

De antwoorden op vragen 1 en 2, 3 en 4, en 5 t/m 8 graag op verschillende vellen schrijven. Vergeet ook niet op de 3 vellen je naam en studentnr.

De antwoorden op vragen 1 en 2, 3 en 4, en 5 t/m 8 graag op verschillende vellen schrijven. Vergeet ook niet op de 3 vellen je naam en studentnr. Tentamen Genoombiologie, 28 Oktober 2009, 9.00-11.45 h De antwoorden op vragen 1 en 2, 3 en 4, en 5 t/m 8 graag op verschillende vellen schrijven. Vergeet ook niet op de 3 vellen je naam en studentnr.

Nadere informatie

Tentamen Genetica 22-10-2004 Studentnr:

Tentamen Genetica 22-10-2004 Studentnr: CONTROLEER OF DIT TENTAMEN 11 PAGINA S BEVAT. Veel succes! Je mag de achterkant van het papier ook zo nodig gebruiken, maar beantwoord vragen 1-6 niet op blaadjes van vraag 7 en de daarop volgende. 1.

Nadere informatie

Samenvatting in het Nederlands (voor niet ingewijden)

Samenvatting in het Nederlands (voor niet ingewijden) Samenvatting in het Nederlands (voor niet ingewijden) Nederlandse Samenvatting 100 Nederlandse Samenvatting Niet gefosforyleerd b-catenine in Wnt-signalering De ontwikkeling van een compleet organisme

Nadere informatie

Discussion. Samenvatting

Discussion. Samenvatting Discussion Samenvatting 115 116 Samenvatting Een goede communicatie kan het leven heel wat aangenamer maken. Luchthavens zijn minder chaotisch bij goede communicatie, hier en daar zal er een conflictje

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Chapter 8 112 Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Insulin induceert complexe responsen in perifere weefsel zoals de skeletspier, vet, hart, lever en het brein om

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting 159

Nederlandse Samenvatting 159 Nederlandse Samenvatting 159 NEDERLANDSE SAMENVATTING (voor de leek) In het dagelijkse leven worden wij als mensen steeds geconfronteerd met keuzes. ij de meeste keuzes staan we niet eens meer stil. Je

Nadere informatie

HERKANSINGSTENTAMEN Moleculaire Biologie deel 2, 5 Jan 2007

HERKANSINGSTENTAMEN Moleculaire Biologie deel 2, 5 Jan 2007 HERKANSINGSTENTAMEN Moleculaire Biologie deel 2, 5 Jan 2007 NAAM: STUDENTNUMMER: CONTROLEER OF DIT TENTAMEN 14 PAGINA S BEVAT. Veel succes! o Je mag de achterkant van het papier ook zo nodig gebruiken,

Nadere informatie

Molecular analysis and biological implications of STAT3 signal transduction Schuringa, Jan Jacob

Molecular analysis and biological implications of STAT3 signal transduction Schuringa, Jan Jacob University of Groningen Molecular analysis and biological implications of STAT3 signal transduction Schuringa, Jan Jacob IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P)

a. Geef de 1-lettercode van de aminozuren in het peptide in de corresponderende volgorde. (4P) HERTENTAMEN Eindtoets BIOCHEMIE (8RA00) Prof. Dr. Ir. L. Brunsveld 16-08-2013 09:00 12:00 (totaal 100 punten) 6 opgaven in totaal! (aangegeven tijd is indicatie) Gebruik geen rode pen! 1 Peptiden en eiwitten

Nadere informatie

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou

6,4. Samenvatting door E woorden 6 december keer beoordeeld. Biologie voor jou Samenvatting door E. 1393 woorden 6 december 2016 6,4 18 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Thema 4: Erfelijkheid 5-HTTPLR gen heeft invloed op de hoeveelheid geluk die je ervaart.

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Inleiding

Nederlandse samenvatting. Inleiding Nederlandse samenvatting 157 Inleiding Het immuunsysteem (afweersysteem) is een systeem in het lichaam dat werkt om infecties en ziekten af te weren. Het Latijnse woord immunis betekent vrijgesteld, een

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Dikkedarmkanker is na longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak ten gevolge van kanker in de westerse wereld. Dikkedarmkanker manifesteert zich na een accumulatie van verscheidene genetische veranderingen.

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING 2 NEDERLANDSE SAMENVATTING VOOR NIET-INGEWIJDEN In gezonde personen is er een goede balans tussen cellen die delen en cellen die doodgaan. In sommige gevallen wordt deze balans verstoord en delen cellen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor geïntereseerden buiten dit vakgebied

Nederlandse samenvatting voor geïntereseerden buiten dit vakgebied Hoofdstuk 8 Nederlandse samenvatting voor geïntereseerden buiten dit vakgebied Alle levende wezens zijn opgebouwd uit cellen. Het menselijk lichaam heeft er 10 14 oftewel rond de 100 biljoen, terwijl bacteriën

Nadere informatie

Samenvatting bij het proefschrift: Jasmonzuur-responsieve transcriptionele regulatie in Catharanthus roseus

Samenvatting bij het proefschrift: Jasmonzuur-responsieve transcriptionele regulatie in Catharanthus roseus bij het proefschrift: Jasmonzuur-responsieve transcriptionele regulatie in Catharanthus roseus Onder bedreigende omstandigheden zoals infecties of vraat produceren planten laagmoleculaire beschermende

Nadere informatie

Chapter 6. Nederlandse samenvatting

Chapter 6. Nederlandse samenvatting Chapter 6 Nederlandse samenvatting Chapter 6 122 Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Het immuunsysteem (of afweersysteem) beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde en ziekmakende organismen zoals

Nadere informatie

Van mens tot Cel oefenvragen 1. De celdeling bestaat uit verschillende fasen. Hoe heten de G1, S en de G2 fase samen?

Van mens tot Cel oefenvragen 1. De celdeling bestaat uit verschillende fasen. Hoe heten de G1, S en de G2 fase samen? Van mens tot Cel oefenvragen 1. De celdeling bestaat uit verschillende fasen. Hoe heten de G1, S en de G2 fase samen? A: interfase B: profase C: anafase D: cytokinese 2. Een SNP (single nucleotide polymorphism)

Nadere informatie

Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune

Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune Phospoinositides and Lipid Kinases in Oxidative Stress Signalling and Cancer W.J.H. Keune Nederlandse samenvatting Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 100.000 miljard cellen die we in grote groepen

Nadere informatie

Doel van deze studie

Doel van deze studie 141 Achtergrond Cholesterol is nodig voor de opbouw en instandhouding van de wand van de cel, het celmembraan, en voor de produktie van hormonen. In het bloed wordt cholesterol vervoerd in kleine bolletjes,

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica

8,6. Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari keer beoordeeld. Biologie voor jou. Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica Samenvatting door Jasmijn 2032 woorden 9 januari 2018 8,6 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Biologie samenvatting hoofdstuk 4 Genetica 2 Fenotype, genotype en epigenetica Erfelijke

Nadere informatie

biologie vwo 2017-I Gespierder door gendoping

biologie vwo 2017-I Gespierder door gendoping Gespierder door gendoping Het overdragen van genetisch materiaal naar menselijke cellen voor de behandeling van ziektes bevindt zich nog in een experimenteel stadium. Deze techniek zou ook gebruikt kunnen

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting De fitness en overleving van planten hangt af van efficiënte mechanismen om te reageren op bedreigende omstandigheden aanwezig in de natuurlijke leefomgeving. Bij het aanschakelen van de verdediging

Nadere informatie

SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE

SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE SAMENVATTING EN ALGEMENE DISCUSSIE In dit proefschrift is de activiteit van het Escherichia coli UvrA eiwit bestudeerd met zgn. single-molecule microscopie technieken, waarmee individuele eiwit-complexen

Nadere informatie

Eén van de taken van het immuunsysteem is het organisme (mens en dier) te beschermen tegen de ongewenste effecten van het binnendringen van

Eén van de taken van het immuunsysteem is het organisme (mens en dier) te beschermen tegen de ongewenste effecten van het binnendringen van Samenvatting Eén van de taken van het immuunsysteem is het organisme (mens en dier) te beschermen tegen de ongewenste effecten van het binnendringen van pathogenen, waaronder bacteriën, virussen en parasieten.

Nadere informatie

biologie pilot vwo 2015-I

biologie pilot vwo 2015-I Gehackte bacterie spoort bedorven vlees op Een team van studenten bio-engineering en biomedische technologie van de Rijksuniversiteit Groningen won in 2012 een internationale biotechnologiewedstrijd. De

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting 171 172 Nederlandse samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Met vaccinaties kunnen veel ziektes voorkomen worden, zoals de mazelen, de rode hond en de griep. Echter een vaccin voor het voorkomen van kanker

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/22544 holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/22544 holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22544 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Speksnijder, Niels Title: Determinants of psychosis vulnerability : focus on MEF2

Nadere informatie

Naam: Student nummer:

Naam: Student nummer: Vraag 1. a. Vergelijk de elektronen transportketen van de ademhaling met de elektronentransport keten van de licht reactie (eventueel met tekening). Geef aan waar ze plaats vinden, wie de elektronen donors

Nadere informatie

DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life

DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life DNA & eiwitsynthese Vragen bij COO-programma bij hoofdstuk 11 en 12 Life De vragen die voorkomen in het COO-programma DNA & eiwitsynthese zijn op dit formulier weergegeven. Het is de bedoeling dat je,

Nadere informatie

SAMENVATTING 141 Aminozuren zijn bouwstenen voor de synthese van eiwitten die nodig zijn voor de groei van een organisme. De synthese van aminozuren kost energie dat wordt gewonnen uit de voedingstoffen

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting 9 Beta2-glycoproteïne I ( ), ook wel bekend als apolipoproteine H (apoh), is een membraanadhesie eiwit dat in plasma circuleert (100-300 μg/ml) in een vrije- en een gebonden vorm. De molecuulmassa van

Nadere informatie

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het

DC-SIGN + cellen een rol spelen in de opruiming van dode thymocyten uit de cortex van de humane thymus (Hoofdstuk 2). De co-expressie van het : Hematopoietische antigeen presenterende cellen in de cortex van de humane thymus: Aanwijzingen voor een rol in selectie en verwijdering van apoptotische thymocyten. Het immune systeem van (gewervelde)

Nadere informatie

Samenvatting Biologie B2

Samenvatting Biologie B2 Samenvatting Biologie B2 Samenvatting door Jacco 2000 woorden 22 mei 2018 10 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 1. Wat kun je doen met DNA DNA bevat eigenschappen over een organisme.

Nadere informatie

Het plantenhormoon auxine, ofwel indol-3-azijnzuur (IAA), speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van planten. Ontwikkelingsprocessen zoals embryogenese, phylotaxis en de geo- of fototrope groei worden

Nadere informatie

Biotechnologie deel I

Biotechnologie deel I Biotechnologie deel I Hand-out bij de eerste oefen- en zelftoetsmodule van Biotechnologie & maatschappij behorende bij hoofdstuk 2,3, 4 en 5 van Introduction to Biotechnology, Thieman & Palladino, 3 e

Nadere informatie

Examen Voorbereiding DNA. Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016. 2016 JasperOut.nl. Thema 2 DNA

Examen Voorbereiding DNA. Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016. 2016 JasperOut.nl. Thema 2 DNA Examen Voorbereiding DNA Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016 Thema 2 DNA Begrippenlijst: Begrip mtdna kerndna Plasmiden Genoom DNA-replicatie DNA-polymerase Eiwitsynthese RNA-molecuul Codon Genregulatie

Nadere informatie

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische

Door recombinatie ontstaat een grote vescheidenheid in genotypen binnen een soort. (genetische Chromosomen bestaan voor een groot deel uit DNA DNA bevat de erfelijke informatie van een organisme. Een gen(ook wel erffactor) is een stukje DNA dat de informatie bevat voor een erfelijke eigenschap(bvb

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Nederlandse samenvatting Hematopoiesis Een volwassen mens heeft ongeveer vijf liter bloed waarin zich miljarden cellen bevinden. Deze cellen zijn onder te verdelen op basis van

Nadere informatie

157 De ontdekking van de natuurlijke aanwezigheid van antisense oligonucleotiden in eukaryote cellen, die de expressie van specifieke eiwitten kunnen reguleren, heeft in de afgelopen tientallen jaren gezorgd

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 186 187 S A M E N V A T T I N G Voor de behandeling van tumoren worden verschillende kleine organische moleculen gebruikt. Veel van deze moleculen zijn afkomstig van levende organismen. Etoposide en paclitaxel

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Afsluitende module. Op zoek naar een gen in een databank

Docentenhandleiding. Afsluitende module. Op zoek naar een gen in een databank Docentenhandleiding Afsluitende module Op zoek naar een gen in een databank Ontwikkeld door het Cancer Genomics Centre in samenwerking met het Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Alle levende wezens zijn opgebouwd uit cellen en elke cel bevat de volledige genetische informatie van het organisme, het genoom, opgeslagen in het DNA. De coderende delen van het DNA worden genen genoemd,

Nadere informatie

Samenvatting en algemene discussie Het DNA, de drager van alle genetische informatie, wordt constant bedreigd door verschillende factoren.

Samenvatting en algemene discussie Het DNA, de drager van alle genetische informatie, wordt constant bedreigd door verschillende factoren. 152 Samenvatting en algemene discussie Het DNA, de drager van alle genetische informatie, wordt constant bedreigd door verschillende factoren. Door een reactie met het DNA veranderen deze factoren de moleculaire

Nadere informatie

Een bijzondere band tussen grootvader en kleinkind

Een bijzondere band tussen grootvader en kleinkind Een bijzondere band tussen grootvader en kleinkind Duizenden grootvaders liepen rond met onbegrepen neurologische klachten totdat de Amerikaanse kinderarts Randi Hagerman een verband legde tussen de klachten

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting. Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 145 Nederlandse samenvatting De nieren hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam: ze zijn onder andere verantwoordelijk voor het zuiveren

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Eukaryotische cellen bevatten een celkern welke in hoge mate georganiseerd is. De celkern bevat naast genetische informatie,

Nadere informatie

Juli blauw Biologie Vraag 1

Juli blauw Biologie Vraag 1 Biologie Vraag 1 Bij bijen komt parthenogenese voor. Dit is de ontwikkeling van een individu uit een onbevruchte eicel. Bij bijen ontstaan de darren (mannelijke bijen) parthenogenetisch. De koningin en

Nadere informatie

Juli geel Biologie Vraag 1

Juli geel Biologie Vraag 1 Biologie Vraag 1 Bij bijen komt parthenogenese voor. Dit is de ontwikkeling van een individu uit een onbevruchte eicel. Bij bijen ontstaan de darren (mannelijke bijen) parthenogenetisch. De koningin en

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/35942 holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/35942 holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/35942 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Ent, Wietske van der Title: In vivo modelling of Ewing sarcoma in zebrafish Issue

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Mitose ingaan en uitgaan: het aan- en uitgaan van cycline-cdk-cks activiteit Al het leven bestaat uit cellen. Sommige levensvormen bestaan slechts uit één enkele cel terwijl andere,

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid. Basisstof 1. Basisstof 2. Erfelijke eigenschappen: Samenvatting Thema 4: Erfelijkheid Basisstof 1 Erfelijke eigenschappen: - Genotype: o genen liggen op de chromosomen in kernen van alle cellen o wordt bepaald op moment van de bevruchting - Fenotype: o

Nadere informatie

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST,

Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, Tentamen Biochemie, onderdeel Abrahams, 2e jaar MST, 26-09-2014 1. Tijdens fotosynthese ontstaat O 2. Uit welke grondstof(fen) wordt dit O 2 gevormd? De reactie vereist energie. Hoeveel moleculen ATP worden

Nadere informatie

www. Biologie 2001 Vraag 1 Dit zijn een aantal gegevens over een nucleïnezuur. 1. Het is een enkelvoudige keten. 2. Het bevat als basen: G - A - C - T. 3. Het varieert naargelang de soort cel binnen één

Nadere informatie

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma Het menselijk lichaam is opgebouwd uit zeer veel cellen. Deze cellen bestaan uit verschillende kamertjes (organellen), die in het celvocht (cytoplasma) liggen dat omgeven wordt door een muur (de celmembraan).

Nadere informatie

ZONDER EIWITINTERACTIES KOM JE NERGENS

ZONDER EIWITINTERACTIES KOM JE NERGENS DE GEMENE DELER ZONDER EIWITINTERACTIES KOM JE NERGENS Naam: Klas: Datum: ZONDER EIWITINTERACTIES KOM JE NERGENS VWO Zonder eiwitten is het leven niet mogelijk. Interacties tussen eiwitten zijn cruciaal

Nadere informatie

StAR Search. De functie van het StAR eiwit bij de steroïdogenese. Marjolein van Uitert, Kim Vane, Bart Raven en Arjen van Norel 1/25

StAR Search. De functie van het StAR eiwit bij de steroïdogenese. Marjolein van Uitert, Kim Vane, Bart Raven en Arjen van Norel 1/25 StAR Search De functie van het StAR eiwit bij de steroïdogenese Marjolein van Uitert, Kim Vane, Bart Raven en Arjen van Norel 1/25 Inhoud Lipoid CAH Ontdekking van StAR Het StAR eiwit Modellen over werking

Nadere informatie

Basisstof 7 Genetische variatie

Basisstof 7 Genetische variatie Afbeelding 33. RNA-interferentie.1 RNA bevat 2 complementaire sequenties die aan elkaar plakken, zodat er een haarspeld structuur ontstaat (1 van afbeelding 33). Het enzym Dicer knipt het dubbele RNA in

Nadere informatie

Samenvatting. Nederlandse

Samenvatting. Nederlandse Samenvatting NL Nederlandse Samenvatting De eerste levende cel is waarschijnlijk rond 3,5 miljard jaar geleden op de aarde ontstaan door spontane reacties van moleculen in een chemisch labiel milieu. Een

Nadere informatie

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen.

Figuur 1. Representatie van de dubbele helix en de structuren van de verschillende basen. Het DNA molecuul is verantwoordelijk voor het opslaan van de genetische informatie die gebruikt wordt voor de ontwikkeling en het functioneren van levende organismen. Aangezien het de instructies voor

Nadere informatie

Dit proefschrift beschrijft de rol van genetische factoren in het ontstaan van de ziekte van

Dit proefschrift beschrijft de rol van genetische factoren in het ontstaan van de ziekte van Samenvatting Dit proefschrift beschrijft de rol van genetische factoren in het ontstaan van de ziekte van Hirschsprung (ook wel afgekort als HSCR). HSCR is een aangeboren afwijking gekenmerkt door de afwezigheid

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/44797 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Rongfang Liu Title: The activation mechanisms of G protein-coupled receptors :

Nadere informatie

Samenvatting de Wit :25 Pagina Optima Grafische Communicatie. Nederlandse Samenvatting

Samenvatting de Wit :25 Pagina Optima Grafische Communicatie. Nederlandse Samenvatting de Wit 30-01-2001 12:25 Pagina 121 - Optima Grafische Communicatie Nederlandse de Wit 30-01-2001 12:25 Pagina 122 - Optima Grafische Communicatie Onze atmosfeer bestaat voor 21% uit zuurstof en dit maakt

Nadere informatie

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur

GEPE. Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016. 28 september 2015. 13.30-16.00 uur GEPE Deeltoets 1 CURSUSJAAR 2015-2016 28 september 2015 13.30-16.00 uur Naam: (in blokletters) Registratienummer 1. Begin met je naam en overige gegevens in te vullen. 2. Gebruik voor de beantwoording

Nadere informatie

Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling

Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling Immuuntherapie en persoonsgerichte behandeling Zaterdag 16 maart 2019 De Landgoederij, Bunnik M J van den Bent Neuroloog Kanker: een ziekte van het DNA? Eiwitten dragen de functies van cellen DNA zorgt

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De rol van proteïne kinase A in de vorming van galkanaaltjes door levercellen Een mens is opgebouwd uit cellen. Iedere cel is omgeven door een membraan die de inhoud van de cel

Nadere informatie

Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus:

Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus: 1 Onderstaand is een stukje peptide getoond dat deel uit maakt van een groter eiwit en de naam draagt van een lokaal beroemde biochemicus: a. Geef de 1-lettercode van de 6 uitgeschreven aminozuren in de

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor.

Samenvatting. Figuur 1. Een T cel gemedieerde immuun response. APC: antigen presenterende cel; Ag: antigen; TCR: T cel receptor. Samenvatting Het immuunsysteem Het menselijke lichaam bevat een uniek systeem, het immuunsysteem, wat ons beschermt tegen ongewenste en schadelijk indringers (ook wel lichaamsvreemde substanties of pathogenen

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Wat verandert er in het zenuwstelsel als een dier iets leert? Hoe worden herinneringen opgeslagen in de hersenen? Hieraan ten grondslag ligt het vermogen van het zenuwstelsel om

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 129 In de ontwikkelde landen krijgt een op de drie mensen kanker. Ondanks betere screening en behandelingsmogelijkheden is kanker in ontwikkelde landen nog steeds de meest voorkomende

Nadere informatie

Chapter 10. Nederlandse samenvatting voor niet- ingewijden

Chapter 10. Nederlandse samenvatting voor niet- ingewijden Nederlandse samenvatting voor niet- ingewijden Inleiding Dikke darmkanker (colorectaal carcinoom, CRC) is een ziekte die veel voorkomt en ook veel slachtoffers maakt in de Westerse wereld. De behandeling

Nadere informatie