Nieuwsbrief September 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief September 2015"

Transcriptie

1 Aan de slag Nieuwsbrief September 2015 De zomervakantie zit er voor de meesten van ons weer op. Wat vaak opvalt is dat het uitgeruste gevoel snel weer verdwenen is. De inbox puilt uit met tjes. Soms dringend, soms nice to know en soms ook overbodig. In dit nummer Aan de slag 2 E Jubileum Avondvierdaagse Even voorstellen Uit het Nieuws Onderhanden Werk Uit het nieuws (vervolg) Trainingsagenda Daarbij lijkt het ook nog eens dat iedereen per ommegaande antwoord verlangd waardoor je de eerste uren na terugkomst met toenemende stress wordt geconfronteerd. Een etiquette is in zo n geval echt niet overbodig. Is het cc-en of bcc-en nu echt wel nodig? Is het soms niet handiger om de telefoon te pakken en in 7 minuten te bespreken wat er moet gebeuren in plaats van mail op mail te stapelen? Ook voor ons team geldt dit. Immers wij zijn beperkt bereikbaar wanneer wij lesgeven of adviseren. Dan kan een elektronische reactie van onze mensen ook wat later zijn terwijl zij veelal tussen de middag of aan het einde van de dag tussen en als eerste de voic uitluisteren en terugbellen. Op deze manier is de communicatie in ieder geval persoonlijker en vaak ook effectiever. En is effectiviteit niet iets dat we allemaal nodig hebben? Zo blijft er tijd over voor andere belangrijke zaken. Voor Baronije staan in dat kader de volgende interne projecten op stapel: nieuwe huisvesting Nieuwegein tweede jubileum avondvierdaagse uitbreiding in het Zuiden. Verder zijn we ook bij klanten actief. Dat is dan ook het thema van deze nieuwsbrief: Onderhanden Werk!

2 2 e Jubileum Avondvierdaagse: de nieuwe normen toegelicht! ISO 9001: 2015 & ISO 14001: 2015 Op moment van publicatie van deze nieuwsbrief wordt de stemmingsperiode voor de definitieve ontwerpversies (een zogenaamde F-DIS) van de vernieuwde ISO 9001-norm en de ISO norm afgerond. Voor beide normen geldt dat de vernieuwing is gebaseerd op de zogenaamde High Level Structure. Dit zorgt ervoor dat toekomstige normversies allemaal met dezelfde filosofie en basisbeginselen zullen worden ontwikkeld. Dit maakt integratie eenvoudiger. Ten opzichte van de laatste ontwerpversies laten de definitieve ontwerpen toch weer een aantal aanscherpingen zien. Gelukkig is er ook sprake van een aantal verduidelijkingen. Redenen genoeg om in de tweede jubileum avondvierdaagse in te zoomen op de nieuwe normen: 01 oktober 2015: Toelichting High Level Structure en begrippen 08 oktober 2015: ISO 9001: 2015 nader bekeken 15 oktober 2015: ISO 14001: 2015 nader bekeken 12 november 2015: Praktische tools voor stakeholdersanalyse en communicatieplan U bent van harte welkom vanaf uur. We starten om en ronden rond af met een drankje na. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Meldt u snel aan. Per avond zijn er 14 plaatsen beschikbaar. VOL = VOL!

3 Even voorstellen: Jan Clement Regelmatig stellen wij u medewerkers en geassocieerde leden voor van Baronije. Met deze professionals maken wij Baronije tot wat het is een coöperatief samenwerkingsverband! Stel je zelf eens voor. Ik ben in 1968 geboren in het pittoreske Everdingen. Na mijn middelbare school (MAVO) ben ik de Middelbare Middenstands Opleiding gaan volgen aan het Abstede College in Utrecht. Daar heb ik de grondbeginselen voor het werken in de detailhandel onder de knie gekregen en na mijn stage ben ik in de fotodetailhandel terecht gekomen. Na bijna 24 jaar (waarvan 5 jaar als eigenaar van Fotodiscounts Vianen) ben ik via een leidinggevende functie bij de Mediamarkt geland bij Baronije en werk ik daarbij ook voor EBN Campus. Na mijn indiensttreding heb ik diverse opleidingen gevolgd zoals Middelbare Veiligheidskunde en Lead Auditor ISO Naast deze opleidingen heb ik ook de cursussen Normkennis ISO 9001:2008, Leveranciersbeoordeling, VCA VOL, BHV en Normkennis ISO gevolgd. Naast aanspreekpunt op kantoor ben ik verantwoordelijk voor commerciële activiteiten en planning. Hierbij hou ik feeling met het beroepenveld doordat ik ook als veiligheidskundige en auditor wordt ingezet. Zo heb ik diverse Risico Inventarisaties en Evaluaties uitgevoerd, onderhoud ik het ISO 9001 / VCA en EN 1090 systeem van een aantal klanten en houdt ik veiligheidskundig toezicht bij een aantal projecten tijdens (ver-)bouwwerkzaamheden in de zuivel- en procesindustrie. Hoe ben je in contact gekomen met Baronije? Ik ken Tiemen al bijna 25 jaar en drieënhalf jaar geleden heeft Tiemen mij gebeld met het verzoek of ik eens kennis wilde maken met Aaldrik. Na een proefperiode met parttime werk werd er al snel wederzijds geconstateerd dat ik op de goede plaats was terecht gekomen, waarna ik full time in dienst ben gekomen. Wat zijn jouw specialisaties? Ik vind veel dingen leuk. Ik hou van de (commerciële) contacten met klanten en potentiele cursisten maar vind het belangrijk dat ik dit kan combineren met uitvoerende taken als veiligheidskundige of auditor. Waar werk je op dit moment aan? Op dit moment ben ik een aantal dagen in de week actief als senior veiligheidskundige bij een grote multinational in de (petro)chemie. Hier beoordeel ik Taak Risico Analyses, het naleven van werkvergunningen en procedures. Tevens verzorg ik ook veiligheidsinstructies en rapportages voor het management. Het project is recent verlengd. Verder heb ik de afgelopen periode, naast mijn commerciële activiteiten, ook deel uitgemaakt van een auditteam in het Middelbaar Beroepsonderwijs.

4 Project Suriname: Wat betekent samenwerken Kliniek binnen Baronije verband voor je? Gebruik kunnen maken van de kennis/expertise binnen de eigen organisatie en op die manier verbindingen/bruggen kunnen slaan tussen (potentiële) opdrachtgevers en onze eigen specialisten. Uitgangspunt is een langdurige samenwerking! Verder wordt ik gestimuleerd en uitgedaagd om te (blijven) ontwikkelen. Zo start ik in januari met een deeltijd opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Waar staat Baronije volgens jou voor? Baronije is een open organisatie waarin op basis van coöperatieve samenwerking kennis en kunde wordt gedeeld. Zowel intern als in de samenwerking met klanten. Dit vanuit een duidelijke lange termijn visie en commitment! Foto: een deel van het kernteam van Baronije met (van links naar rechts) Aaldrik Kap, Tiemen van der Worp, Jan Clement, Pieter Mesu en Xander ten Dolle. Uit het nieuws: een ongeval zit in een klein hoekje. Een korte bloemlezing uit het nieuws.. Utrecht, Bij werkzaamheden op de Galecopperbrug (A12) is een bouwvakker s nachts naar beneden gevallen. De man is ter plekke behandeld door de traumahelikopter en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. Weurt, Een medewerker van een energiemaatschappij heeft bij werkzaamheden een schok gekregeven van Volt. De oorzaak is onbekend. Waalwijk, Een medewerker is bij werkzaamheden bekneld geraakt tussen 2 vrachtwagens. Inzet van de traumahelikopter was noodzakelijk.

5 Onderhanden werk Een ongeval zit in een klein hoekje. Ontwikkeling en implementatie Milieuzorgsysteem volgens ISO Aaldrik Kap, onze milieuspecialist, begeleidt een producent van geëxpandeerd polystyreen bij het ontwikkelen en implementeren van een milieuzorgsysteem volgens ISO Uit het nieuws: een ongeval zit in een korte impressie van een aantal projecten waar de professionals van Baronije op dit moment aan (mee) werken In dit kader zijn wet- en regelgeving alsmede de diverse milieu aspecten geïnventariseerd. Vervolgens is er een nulmeting van de milieu prestaties uitgevoerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan doelstellingen en een verbeterplan waarbij er ook nagedacht wordt over investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen. Fase 1 MVO Evaluatie Voor een regionaal opererend schoonmaakbedrijf hebben we, naast het bestaande VCA-systeem voor de afdeling specialistische reiniging, voor het gehele bedrijf een ISO 9001 systeem ontwikkeld. Hierbij zijn reeds een aantal eisen van de nieuwe normversie uitgewerkt. Ook is er bewust aandacht aan MVO eisen gegeven. Zo is de organisatiecontext inzichtelijk gemaakt met het Business Canvas Model aangevuld met een viertal externe kwadranten. Daarbij is er ook een stakeholdersanalyse uitgevoerd en is er op basis van de visie ook een communicatieplan uitgewerkt. Tevens is er een personeelsvertegenwoordiging geïnitieerd die mogelijk op termijn uit gaat groeien tot een volwaardige Ondernemingsraad. Op dit moment is het ISO 9001-certificaat gerealiseerd en wordt er gewerkt aan een fase 1 certificatie onderzoek voor De MVO Wijzer door Baronije. Veiligheidskundig toezicht procesindustrie Net voor de vakantie ging op maandagavond de telefoon. Of Jan Clement beschikbaar was als veiligheidskundig toezichthouder voor een project bij een petrochemische international. Omdat we gewend zijn snel te schakelen zat Jan donderdag al aan tafel en inmiddels werkt hij al weer een aantal weken. De werkzaamheden bestaan uit: Controleren Taak Risico Analyses Toezicht naleving procedures en veiligheidsregels Voorlichting en Instructie De inzet is inmiddels verlengd voor 3 dagen per week.

6 Audits Onderwijskwaliteit MBO en overig Onderwijsinstellingen worden periodiek gecontroleerd door de Onderwijsinspectie. Gezien het belang van deze inspectie kiezen steeds meer onderwijsinstellingen in het Middelbaar Beroepsonderwijs ervoor om opleidingen of clusters van opleidingen te laten auditeren. Zowel Tiemen van der Worp als Jan Clement worden voor een strategische samenwerkingspartner, het gerenommeerde bureau Optimal Synergy, ingezet bij dit soort projecten. Opleidingen worden beoordeeld tegen het toetsingskader van de Onderwijsinspectie. Tijdens sessies met managers, het team maar zeker ook met studenten uit de diverse leerjaren worden diverse onderdelen beoordeeld. Uiteraard worden bij dit onderzoek ook kwaliteitsregistraties en de processen voor onderwijsontwikkeling (bijv. samenhang lesprogramma / beroepspraktijkvorming en integratie algemeen vormend onderwijs) en examinering meegenomen. Uiteraard kijken wij hierbij ook naar de les- en leeromgeving inzake bijvoorbeeld sociale veiligheid, ergonomie en arbeidsveiligheid (zie ook Veiligheid Praktijklokalen). Overigens blijft het uitvoeren van audits een terugkerend onderdeel van de agenda. De auditoren van Baronije voeren audits uit tegen de volgende normen: ISO 9001 VCA* / VCA** en VCU Erkenningsregelingen Spoorwegveiligheid voor Werkplekbeveiliging en Personeelsstellen De Veiligheidsladder van ProRail Tevens worden er ook audits uitgevoerd bij Gerechtsdeurwaarders en staan er regelmatig leveranciersbeoordelingen gepland. Ontwikkeling en testen RI&E Model Cateringlocaties Voor een landelijk opererende cateraar is samen met een team van de opdrachtgever een nieuw RI&E model ontwikkeld. Naast een generiek deel voor beleidsaspecten is er een generieke proces-ri&e opgesteld. Voor de diverse cateringlocaties is er een zogenaamde locatie-ri&e gemodelleerd. Het locatie-ri&e model is inmiddels succesvol in de praktijk bij getest en zal op korte termijn worden vrijgegeven voor de overige locaties. Veiligheid Praktijklokalen Voor een Regionaal Opleidingscentra waar in het verleden ongevallen zijn gebeurt met machines in praktijklokalen keurt de keurmeester van Baronije jaarlijks de machines in alle praktijklokalen van de diverse locaties. Het resultaat: meer dan 250 arbeidsmiddelen gekeurd bij 4 onderwijslocaties. Daarbij zijn aanbevelingen gegeven en is er ook direct correctief onderhoud uitgevoerd. -Fragment uit samenvattend adviesrapport- een klein hoekje. Een

7 Den Haag, Een agressieve man heeft in een bedrijfspand medewerkers overgoten met chemicaliën. Leiden, Een pallet met dakbedekkingsmaterialen is bij het hijsen uit de kraan op een medewerker gevallen. Botlek, Bij een scheepswerf is s avonds laat een werknemer bij werkzaamheden aan een olieplatform van 60 meter hoogte gevallen. Het slachtoffer overleefde dit helaas niet. Almelo, Tijdens werkzaamheden is een medewerker met zijn arm in een machine terecht gekomen. Hij is hierbij ernstig gewond geraakt. Rotterdam, Een chauffeur komt met zijn hoofd tussen de voorkant van de vrachtwagen en het laadperron. Doordat hij de motor niet had uitgezet en de handrem niet had gebruikt is hij overleden door de beknelling. Borculo, Een schilder valt van een plat dak en is verwond naar het ziekenhuis gebracht. Hengelo, Bij een heftruckongeval is een 23-jarige man om het leven gekomen. Varsseveld, Bij onderhoud aan een vrachtwagen is een medewerker gewond geraakt door een val in de smeerput. Tot zover de oogst tijdens de afgelopen vakantieperiode. Dit overzicht is verre van volledig maar door het publiceren van deze overzichten hopen wij bij te dragen aan meer bewustzijn. Elk ongeval is er immers 1 teveel! Enkele preventieve tips: 1. Verzorg een goede, interactieve startwerkinstructie. Stimuleer hierbij het veiligheidsbewustzijn. Laat medewerkers zelf goed nadenken over de werkplek (val gevaar, struikelgevaar), de werkmethoden (bijvoorbeeld aangelijnd, gecontroleerd hijsen) en de materialen. 2. Zorg voor goede orde en netheid! 3. Respecteer afschermingen van machines, breng goede beveiligingen aan bij het werken op hoogte. 4. Zie er op toe dat persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt en instructies worden nageleefd. WERK VEILIG OF WERK NIET!

8 Investeren in kennis, bewustzijn en competenties loont.. Altijd! TRAININGSAGENDA September: 14 september CO 2 Inventarisatie en reductie 16 september Leveranciersbeoordeling september Interne Audits (2 Daagse) september Basiskennis procesoptimalisatie met Lean (2 daagse) september Procesanalyse en Kwaliteitshandboek (2 daagse) Oktober: 1 oktober Avondvierdaagse sessie 1 (GRATIS) 2, oktober Lead Auditor OHSAS (3 daagse) 6 oktober VCA Basis + VOL (incl. avond examen) 7 oktober Examen MVK oktober Avondvierdaagse sessie 2 (GRATIS) 9 oktober Normkennis ISO oktober Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO (2 Daagse) 15 oktober Avondvierdaagse sessie 3 (GRATIS) oktober Basiskennis Milieumanagement (2 daagse) 19 oktober Scriptie verdediging MVK oktober MVK 1501 diploma uitreiking uur De avondvierdaagse sessies zijn gepland op: 1, 8, 15 oktober en 12 november. Voor deze avonden dient u zich op te geven via ons adres contact@baronije.nl Het programma van deze Avondvierdaagse staat vermeld in deze Nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door: Coöperatie Baronije UA Edisonbaan 16a 3439 MN NIEUWEGEIN Het intellectuele eigendom van de inhoud behoort aan Baronije tenzij anders aangegeven. De inhoud of beeldmaterialen mogen niet worden gepubliceerd of gebuikt zonder uitdrukkelijke toestemming van Baronije.

Nieuwsbrief, oktober 2013

Nieuwsbrief, oktober 2013 Keuren van arbeidsmiddelen: Het keuren van arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen is voor velen een bekend begrip. Maar heeft u er wel eens over nagedacht of de deze keuringen goed en conform

Nadere informatie

Nieuwsbrief. oktober 2014. Arbo inspectie

Nieuwsbrief. oktober 2014. Arbo inspectie Arbo inspectie Als regelmatige lezer van onze nieuwsbrief heeft u meerdere malen gelezen over opvallende zaken die wij tegen komen tijdens onze werkzaamheden. Zelf houden we een officieus score lijstje

Nadere informatie

Jubileum Avondvierdaagse. Avond 1. Hapje / drankje. Avond 2. Quiz Arbeidsveiligheid. Hapje / drankje. Avond 3. Hapje / drankje.

Jubileum Avondvierdaagse. Avond 1. Hapje / drankje. Avond 2. Quiz Arbeidsveiligheid. Hapje / drankje. Avond 3. Hapje / drankje. Jubileum Avondvierdaagse Datum - tijden Activiteiten Nieuwsbrief Mei 2015 Op 7 mei is het dan zover; we starten met de avondvierdaagse die wij in het kader van ons eerste jubileum organiseren. Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli/Augustus 2015

Nieuwsbrief Juli/Augustus 2015 Nieuwsbrief Juli/Augustus 2015 Vakantiesluiting Na weer een zeer drukke periode met tal van activiteiten en projecten is daar het moment gekomen dat ook wij even een periode van rust nemen om de batterijen

Nadere informatie

Nieuwsbrief, februari 2014

Nieuwsbrief, februari 2014 Preventief signaal: aandachtspunten Bij onze werkzaamheden in den lande komen wij diverse situaties tegen die ofwel navolging vragen of waar een waarschuwend signaal van uit kan gaan. Via deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Diensten informatieblad: Optimalisatie KAM & Arbo- & Veiligheidsinspecties. Coöperatie Baronije UA

Diensten informatieblad: Optimalisatie KAM & Arbo- & Veiligheidsinspecties. Coöperatie Baronije UA Coöperatie Baronije UA KAM & Optimalisatie Coöperatie Baronije UA Edisonbaan 16a - 3439 MN NIEUWEGEIN Postbus 1383-3430 BJ NIEUWEGEIN T: 030-214 80 34 (algemeen) F: 030-214 80 36 E: contact@baronije.nl

Nadere informatie

Veiligheid 5.1 is pure winst

Veiligheid 5.1 is pure winst Veiligheid 5.1 is pure winst (VCA-certificering in 6 stappen) Verkorte versie Inhoudsopgave Inleiding Waarom kiezen voor een VCA-certificering? VCA-certificering in 6 stappen 0: 1: 2: 3: 4: 5: Voorbereiding

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 14001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 14001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Pleidooi voor de functie RI&E

Pleidooi voor de functie RI&E Pleidooi voor de functie RI&E Tiemen van der Worp Specialist Quality Management, Occupational Health & Safety and Corporate Social Responsability Een artikel ter inspiratie De Functie RI&E: Onderschat,

Nadere informatie

Informatieblad Training & Coaching

Informatieblad Training & Coaching E-learning Uitvoeren Risico-Inventarisatie & Evaluatie 2018 B.V. Nova Invicta Boerhaaveweg 23 3401 MN IJSSELSTEIN Het managementsysteem van Nova Invicta is ISO 9001: 2015 gecertificeerd. T: 030 633 20

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. OHSAS trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen OHSAS 18001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job OHSAS 18001 opzetten en implementeren

Nadere informatie

Informatieblad Arbo Netwerk

Informatieblad Arbo Netwerk Netwerkmeetings Vakinhoudelijke avondbijeenkomsten voor de Arbo-professional Informatieblad Arbo Netwerk 2018 B.V. Nova Invicta Boerhaaveweg 23 3401 MN IJSSELSTEIN Het managementsysteem van Nova Invicta

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Vervolg op de Avondvierdaagse De avondvierdaagse is halverwege, donderdag 4 juni aanstaande is er alweer de derde sessie. Het hoofd onderwerp van deze middag en avond is Arbo. We

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO 9001 trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 9001 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 9001 introductie en implementatie

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. ISO trainingen. Telefoon: KAM Opleidingen ISO 17100 trainingen Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job ISO 17100 training Combinatietraining

Nadere informatie

Cursusaanbod Auditing 2009

Cursusaanbod Auditing 2009 Cursusaanbod 20 Interne Auditor Basiskennis Quality Inhoud: Beperkte normkennis ISO 9001:2008 De rol van de auditor volgens ISO 19011:2002 Elementair verbetermanagement Uitvoering interne audit in de eigen

Nadere informatie

Wel of niet certificatie? K. de Jongh

Wel of niet certificatie? K. de Jongh K. de Jongh Tijdsduur: 30 minuten Certificatie; ondermeer status 2015 versies De nieuwe norm; HLS en 2015 versies Voorbeelden uit de praktijk HLS en 2015 versies in de praktijk Conclusies? 9-3-2015 2 Certificatie:

Nadere informatie

Cursusaanbod Auditing 2009

Cursusaanbod Auditing 2009 Cursusaanbod 2009 Lead Auditor Course Quality Management Inhoud: Normkennis ISO 9001:2008 Historisch perspectief kwaliteitsmanagement Verbetermanagement Presentatievaardigheden Uitvoering documentatiebeoordeling

Nadere informatie

LEAN ISO 9001. Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015

LEAN ISO 9001. Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015 LEAN ISO 9001 Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015 Wie is er bekend met: ISO 9001 ISO 9001:2015 LEAN 2 LEAN ISO 9001 ISO 9001 Algemeen toepasbaar bedrijfskundig model om je organisatie adequaat in

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 14001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor een continue verbetering van processen, producten en diensten.

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 45001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! Laat u ondersteunen en bewerkstellig een continue verbetering van arbo- en verzuimprestaties. 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding

Nadere informatie

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon:

Kennis is de norm. KAM Opleidingen. Procesmanagement. Telefoon: KAM Opleidingen Procesmanagement Brochurewijzer Welkom bij KAM Opleidingen Waarom KAM Opleidingen Locaties InCompany training Training op maat Training on the job Procesmanagement Contact Welkom bij KAM

Nadere informatie

De volgende stap naar certificering!

De volgende stap naar certificering! ISO 50001 CERTIFICERING De volgende stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Hartelijk dank voor uw interesse in de begeleiding naar ISO 50001 certificering. Met ISO

Nadere informatie

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Ronald Govers Mei 2013 Vastgesteld directie d.d. 4 juni 2013 2 Arbo jaarverslag 2012 Index 1. Inleiding blz.

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding basisveiligheid VCA

Informatieblad. Opleiding basisveiligheid VCA Informatieblad Opleiding basisveiligheid VCA Waarom kiezen voor ccb groep? In 1 dag uw VCA diploma halen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1

Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1 Certificatiecriteria VCA*/**/petrochemie versie 2008/5.1 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Toepassingsgebied... 2 1.3 Beheer van dit document... 2 1.4 Referenties... 2 1.5

Nadere informatie

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009

V.C.A. belang voor de industrie. Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 V.C.A. belang voor de industrie Koen Bollaerts Nationaal Adviseur Preventie & Kwaliteit Antwerpen 27 oktober 2009 Koen Bollaerts Veiligheidskundige niveau 1 15 jaar ervaring met veiligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

VCA 2008. Toelichting wijzigingen

VCA 2008. Toelichting wijzigingen Toelichting wijzigingen Inleiding VCA ValQ biedt ondersteuning bij: ontwikkeling van mens en organisatie ValQ helpt ook bij het opzetten van managementsystemen die kunnen worden gecertificeerd (VCA/OHSAS/ISO

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! VCA/VCU CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! 2 - Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Inleiding Fijn dat u geïnteresseerd bent in VCA certificering/ VCU certificering. Naast het voldoen aan

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker Informatieblad Opleiding preventiemedewerker Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Auteur: Edwin Petersen Veiligheidskundige (MVK) Versie: Solar Solutions 2017 Inleiding Voorstellen

Nadere informatie

IN LEIDING WIE ZIJN WIJ? ARTS SAFETY B.V., ADVIESBUREAU GESPECIALISEERD IN ADVISEREN, REKRUTEREN EN AANBIEDEN VAN OPLOSSINGEN VOOR

IN LEIDING WIE ZIJN WIJ? ARTS SAFETY B.V., ADVIESBUREAU GESPECIALISEERD IN ADVISEREN, REKRUTEREN EN AANBIEDEN VAN OPLOSSINGEN VOOR WIE ZIJN WIJ? De consultants van Arts Safety B.V. hebben jarenlange ervaring in het adviseren, rekruteren en het aanbieden van oplossingen voor managementvraagstukken binnen het vakgebied van kwaliteit,

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI)

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Informatieblad Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Waarom kiezen voor ccb groep? In 1,5 dagen uw diploma Beheerder brandmeldinstallatie behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor

Nadere informatie

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA

Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA N180522, 25 JUNI 2018 INFORMATIEBLAD VERGELIJKING ISO45001 EN VCA Informatieblad Vergelijking ISO45001 en VCA 1 De overtuiging - en ervaring - van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere gezondheids- en veiligheidsprestaties behaalt door het gebruik van de

Nadere informatie

ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN. Arbo (VCA, OHSAS 18001), kwaliteit (ISO 9001), milieu MANAGEMENTSYSTEMEN

ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN. Arbo (VCA, OHSAS 18001), kwaliteit (ISO 9001), milieu MANAGEMENTSYSTEMEN ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN MANAGEMENTSYSTEMEN Een managementsysteem maakt processen transparant en controleerbaar. Veel gebruikte (erkende) systemen binnen de expertise van Arts Safety Consultants

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI)

Informatieblad. Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Informatieblad Opleiding beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) Waarom kiezen voor ccb groep? In 1,5 dagen uw diploma Beheerder brandmeldinstallatie behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor

Nadere informatie

Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014

Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 Arbo Jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 R. Govers Spaarnelanden nv Arbo jaarverslag 2013 & Arbo Jaarplanning 2014 Datum Mei 2014 Revisie Opdrachtgever Directie Spaarnelanden nv Samenstelling en

Nadere informatie

Eendaagse opleiding preventiemedewerker

Eendaagse opleiding preventiemedewerker Eendaagse opleiding preventiemedewerker 1-daagse opleiding preventiemedewerker Een goede aanpak voor gezond en veilig werken is belangrijk voor uw medewerkers. Hiervoor moet u verschillende dingen doen,

Nadere informatie

Workshop Bouwend Nederland

Workshop Bouwend Nederland Workshop Bouwend Nederland De interne bedrijfsaudit Agenda Welkom Introductie BSI Veel toegepaste normen Interne audit 2 Introductie BSI

Nadere informatie

Dutch Industrial Safety Consultants bv

Dutch Industrial Safety Consultants bv Dutch Industrial Safety Consultants bv Bedrijfsprofiel Volledige bedrijfsnaam Dutch Industrial Safety Consultants bv Contactgegevens Adres : Noordhoevelaan 54-58 3319 CH Dordrecht - Nederland Postbus :

Nadere informatie

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV

Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn. Effectiviteit van voorlichting. Wim van Alphen PHOV Effectiviteit van voorlichting Wim van Alphen PHOV Arbo is gemeenschappelijke verantwoordelijkheid wg en wn Daarom wn in staat stellen deze verantwoordelijkheid op te pakken. Arbowet artikel 8 Wn voorlichting

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en privacy. Remco de Boer Ludo Cuijpers

Informatiebeveiliging en privacy. Remco de Boer Ludo Cuijpers Informatiebeveiliging en privacy Remco de Boer Ludo Cuijpers Voorstellen Remco de Boer Informatiearchitect Kennisnet (programma SION) Ludo Cuijpers MSc, MIM Expert informatiebeveiliging en privacy Werkzaam

Nadere informatie

Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA)

Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. VCA certificering 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV Informatieblad Opleiding coördinator/hoofd BHV Waarom kiezen voor ccb groep? in 3 dagen uw diploma Coördinator / Hoofd BHV behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen ruime

Nadere informatie

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van The Safety Bible Copyright by Katoen Natie en by Dicky voor de illustraties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding herhaling ploegleider BHV

Informatieblad. Opleiding herhaling ploegleider BHV Informatieblad Opleiding herhaling ploegleider BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

ERRATA VCA 2008/5.1 1 ERRATA VCA 2008/5.1

ERRATA VCA 2008/5.1 1 ERRATA VCA 2008/5.1 ERRATA VCA 2008/5.1 1 ERRATA VCA 2008/5.1 Vanaf 1 juli 2010 is de nieuwe VCA 2008/5.1 in voegen. De VCA 2008/5.1 bestaat uit de VCA 2008/05-checklist met deze errata-lijst! PAGINA VRAAG VCA 2008/05 ERRATUM

Nadere informatie

Cursusaanbod Managementsystemen 2009

Cursusaanbod Managementsystemen 2009 Leveranciersbeoordeling Referentiekaders en relaties met diverse normen zoals o.a. ISO 9001, ISO 22000 en ISO 9004) De relaties in een leveringsketen Integrale ketenborging van gespecificeerde risicogebieden

Nadere informatie

Praktisch Kwaliteitsmanagement

Praktisch Kwaliteitsmanagement Praktisch Kwaliteitsmanagement Een praktijkgerichte opleiding op HBO-niveau voor (aankomend) kwaliteitsmanagers 1 Inhoud... 1 Inleiding... 3 Leerdoelen... 3 Doelgroep en toelatingseisen... 3 Niveau...

Nadere informatie

ISO norm voor Business Continuity Management

ISO norm voor Business Continuity Management ISO 22301- norm voor Business Continuity Management 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 22301 4. ISO 22301 certificatiebegeleiding 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding

Nadere informatie

ISO Informatiebeveiliging

ISO Informatiebeveiliging ISO 27001 Informatiebeveiliging 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 27001 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoud 10. Contactgegevens

Nadere informatie

Opleidingen Personeel & Arbeid

Opleidingen Personeel & Arbeid VOORJAAR 2015 Zo investeer ik in mijn eigen toekomst... Opleidingen Personeel & Arbeid van Rendement Bekijk alle Opleidingen Personeel & Arbeid klik hier 2 Opleidingen Personeel & Arbeid van Rendement

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker

Informatieblad. Opleiding preventiemedewerker Informatieblad Opleiding preventiemedewerker Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2015

Nieuwsbrief Februari 2015 Nieuwsbrief Februari 2015 5 jaar coöperatief samenwerken 5 jaar coöperatief samenwerken, 5 jaar Baronije In dit nummer 5 jaar Baronije Avond Vierdaagse Greumele Vlaai Even voorstellen Uit het Nieuws Trainingsagenda

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

ISO Asset Management

ISO Asset Management ISO 55001 Asset Management 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 55001 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoud 10. Contactgegevens

Nadere informatie

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent

Onze Nieuwe cursus Paro-preventieassistent In deze uitgave: In deze nieuwsbrief DentalFlash de nieuwe cursus Paro-preventieassistent, zorg goed voor je lichaam, de veiligheid op de werkvloer in het geding, Sandra Schrijft en veel geslaagde cursisten.

Nadere informatie

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen

geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Marieke Anthonisse 2011 www.efficiencyfactor.nl https://twitter.com/trainencoachen 27 geweldig efficiënte tips voor werk en thuis! Inhoudsopgave Time Management 3 Email Management 3 Werkplekorganisatie 3 Gewoontevorming 4 Teambuilding 4 Gezinnen met kinderen 5 Administratie en Financiën

Nadere informatie

Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site

Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site Best Practice - Life Saving Rules Chemelot Site Doelstelling Best Practice Life Saving Rules Chemelot Site Hulpmiddel voor het lijnmanagement van de site bewoners op de Chemelot Site Bedoeld om de Life

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie Samenvatting en conclusies 26 juni 2013 > Samenvatting 2 > Conclusies 5 1 Samenvatting en conclusies Deze samenvatting en conclusies komen uit het

Nadere informatie

Informatieblad basisopleiding BHV

Informatieblad basisopleiding BHV Informatieblad basisopleiding BHV Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig

Nadere informatie

KAM Consultants- workshops

KAM Consultants- workshops KAM Consultants- workshops Welkom bij KAM Consultants B.V. Waarom KAM Consultants B.V. Workshop Continue Verbetering Workshop Procesmanagement Workshop Risicomanagement Waar kun je onze trainingen volgen?

Nadere informatie

VERKLARING SLACHTOFFER

VERKLARING SLACHTOFFER VERKLARING SLACHTOFFER Op maandag 25 september 2017 omstreeks 12:50 uur bevond ik,, arbeidsinspecteur van de Inspectie SZW, mij op een arbeidsplaats, gelegen aan Kanaalweg 29 te Utrecht. Ik sprak daar

Nadere informatie

BRL Mechanisch boren

BRL Mechanisch boren BRL 2100- Mechanisch boren 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. BRL 2100 4. Advies diensten 5, Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten 10. Contactgegevens

Nadere informatie

Erkenningsregeling opleiders veiligheidscursussen

Erkenningsregeling opleiders veiligheidscursussen NIBHV KEURMERK Erkenningsregeling opleiders veiligheidscursussen Samenvatting voor bedrijven en organisaties NIBHV KEURMERK: KIES VOOR KWALITEIT Bewust veilig werken: het is letterlijk van levens belang

Nadere informatie

Nieuwsbrief, december 2013

Nieuwsbrief, december 2013 Gehoorschade Werkgevers zijn aansprakelijk voor gezondheidsschade die ontstaat of kan zijn ontstaan door de werkzaamheden. Normaliter geldt dat wie eist ook bewijst maar voor Arbo geldt een omgekeerde

Nadere informatie

Rapport. Certificeringsonderzoek. 12 mei 2015. BHK Langens Betonboringen bv VCA* 2008/5.1. auditrapport C+ versie 7-11-2013 1 van 7

Rapport. Certificeringsonderzoek. 12 mei 2015. BHK Langens Betonboringen bv VCA* 2008/5.1. auditrapport C+ versie 7-11-2013 1 van 7 Rapport Certificeringsonderzoek 2 mei 205 VCA* 2008/5. 48 auditrapport C+ versie 7--203 van 7 BEVINDINGEN ONDERZOEK Bedrijf Bedrijfsnaam Organisatorische eenheid Verkort documentatieonderzoek Omdat het

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Maart 2014-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers

De doelstellingen van de Arbowet zijn: het verbeteren van de veiligheid en gezondheid van medewerkers 1. Wetgeving 1.1 Arbowet In januari 2007 is de Arbowet 2007 van kracht geworden. Het begrip Arbo staat voor Arbeidsomstandigheden en heeft betrekking op Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (VGW). De Arbowet

Nadere informatie

Op 3 juni en 16 september jl. heeft het CCVD-VCA twee besluiten genomen die in deze memo worden toegelicht.

Op 3 juni en 16 september jl. heeft het CCVD-VCA twee besluiten genomen die in deze memo worden toegelicht. Aan : Certificerende instellingen VCA Van : SSVV secretariaat namens CCVD-VCA Datum : 28 september 2016 Betreft : Toelichting besluiten CCVD-VCA inzake VCA 2008/5.1 Op 3 juni en 16 september jl. heeft

Nadere informatie

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID

EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID EEN MAATWERK CONCEPT VAN FACILITY PORTAL VOOR DE OPTIMALE (BRAND)VEILIGHEID Brandveiligheid is tegenwoordig een hot item. Vele droevige gebeurtenissen hebben hiertoe geleid en nog steeds blijkt de brandveiligheid,

Nadere informatie

ISO9001:2015, in vogelvlucht. Door Tjarko Vrugt

ISO9001:2015, in vogelvlucht. Door Tjarko Vrugt ISO9001:2015, in vogelvlucht Door Tjarko Vrugt 18-11-2015 - Qemc - Tjarko Vrugt Bron: NEN - Delft 2 DE NIEUWE NEN EN ISO 9001 : 2015 Deze presentatie beperkt zich tot de essentie Sktb besteed in 2016

Nadere informatie

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties

Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties Onderzoek Toegevoegde waarde OHSAS 18001-certificatie bij gecertificeerde organisaties SCCM voert dit onderzoek uit om inzicht te krijgen in: - De redenen voor organisaties om OHSAS 18001 in te voeren.

Nadere informatie

Veiligheidsladder. Harmen Willemse

Veiligheidsladder. Harmen Willemse Veiligheidsladder Harmen Willemse info@veiligheidsladder.org Over NEN Opgericht door de industrie in 1916 Missie: normen als basis voor zelfregulering Concrete, breedgedragen normen en certificatieschema

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding reanimatie & AED

Informatieblad. Opleiding reanimatie & AED Informatieblad Opleiding reanimatie & AED Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) ruime

Nadere informatie

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015

Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 ISO Revisions Nieuw en herzien Vergelijking van de eisen in ISO 9001:2008 met die in ISO FDIS 9001:2015 Inleiding Dit document maakt een vergelijking tussen ISO 9001:2008 en de Final Draft International

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding herhaling kinder-ehbo

Informatieblad. Opleiding herhaling kinder-ehbo Informatieblad Opleiding herhaling kinder-ehbo Waarom kiezen voor ccb groep? interactief lesprogramma met veel praktijkoefeningen vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) ruime leslokalen,

Nadere informatie

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan.

Werk en kanker: je hoeft er niet alleen voor te staan. Kanker, waarbij het verleden, het heden en de toekomst niet langer met elkaar verbonden lijken. Kanker... je hebt het niet alleen en je hoeft er niet alleen voor te staan Werk en kanker: je hoeft er niet

Nadere informatie

Uitvoeren Ongevalsonderzoek

Uitvoeren Ongevalsonderzoek 2018 Praktische workshop Uitvoeren Ongevalsonderzoek Informatie blad Training & Coaching B.V. Nova Invicta Boerhaaveweg 23 3401 MN IJsselstein Het managementsysteem van Nova Invicta is ISO 9001: 2015 gecertificeerd.

Nadere informatie

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl

Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? www.safetyanalyse.nl Kansen pakken met RI&E; hoe veilig is uw bedrijf? Mijn naam is Ron Haandrikman Veiligheidskundige en mede eigenaar van Safety Analyse Ik richt mij met name op: Risico Inventarisatie & Evaluatie Machineveiligheid

Nadere informatie

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET

ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET ZELF AAN DE SLAG MET LIFEGUARDS [SCHOOL] - LESPAKKET Het project Lifeguards is uitgevoerd door CNV Jongeren en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lifeguards is uitgevoerd

Nadere informatie

Zet de stap naar certificering!

Zet de stap naar certificering! NEN 7510 CERTIFICERING Zet de stap naar certificering! Laat u ondersteunen en vergroot het draagvlak binnen uw organisatie. Draag zorg voor continue verbetering van uw organisatie en zekerheid en vertrouwen

Nadere informatie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie

Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Bureau KAM/Arbo Waternet Deel RI&E Bodem- en Milieu Technologie Datum inspectie mei 2010 Datum rapport 25 mei 2010 Sector Sector O&P/ sector Drinkwater Auditeur Henk Blaauw / Martin Hammer Opsteller Martin

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement

Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Certification Certificering als gereedschap voor efficiënt organisatiemanagement Het nastreven en behalen van vooraf vastgestelde doelstellingen is de ultieme uitdaging voor iedere onderneming of instelling.

Nadere informatie

Informatieblad. herhaling BHV

Informatieblad. herhaling BHV Informatieblad herhaling BHV Waarom kiezen voor ccb groep? jaarlijks wisselend en interactief lesprogramma vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool

POP. Persoonlijk Opleidings Plan. Tim Tegelaar. Lekkerkerk 07-10-2012. De Haagse Hogeschool POP Persoonlijk Opleidings Plan Tim Tegelaar Lekkerkerk 07-10-2012 De Haagse Hogeschool Naam Tim Tegelaar Studentnummer 12090948 origineel 07-10-2012 update - bedrijfsmentor Dhr. P. den Ouden bedrijfscoach

Nadere informatie

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Asset Management. Telefoon:

Specialist in certificatiebegeleiding. KAM Consultants. ISO Asset Management. Telefoon: KAM Consultants ISO 55001 Asset Management 1 Brochurewijzer 1. 3. Welkom bij bij KAM KAM Consultants 2. 4. Werkwijze 3. 5. ISO ISO 55001 55001 4. 6. ISO ISO 55001 certificatiebegeleiding 5. 7. QuickScan

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV Informatieblad Opleiding coördinator/hoofd BHV Waarom kiezen voor ccb groep? in 3 dagen uw diploma Coördinator / Hoofd BHV behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen ruime

Nadere informatie

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017 novacollege.nl/autotechniek Autotechniek Autotechniek 2016/2017 Iemand die zo sociaal is als jij, moet je niet verstoppen in een werkplaats. Dat zei mijn stagebegeleider tegen mij. Ik puzzel graag net

Nadere informatie

1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. BRL Groenkeur 4. Advies diensten

1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. BRL Groenkeur 4. Advies diensten BRL Groenkeur 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. BRL Groenkeur 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten 10. Contactgegevens

Nadere informatie

De ri&e en het plan van aanpak

De ri&e en het plan van aanpak De ri&e en het plan van aanpak Door: Jaap Bijl (Bijl Opleiding en Advies) 0. Inhoud 1. Samenvatting 2. Wettelijke grondslag 3. Wat is een ri&e en pva? 4. Waarom een ri&e? 5. Waar leidt een ri&e toe? 6.

Nadere informatie

Informatieblad. herhaling BHV

Informatieblad. herhaling BHV Informatieblad herhaling BHV Waarom kiezen voor ccb groep? jaarlijks wisselend en interactief lesprogramma vaardigheden beoefenen in groepsverband (veilige leeromgeving) inpandig praktijkhuis, uitstekende

Nadere informatie

Jaarverslag SCCM 2017

Jaarverslag SCCM 2017 Jaarverslag SCCM 2017 SCCM, platform voor certificatie van managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken Speerpunten en resultaten >> Cijfers ISO 14001 >> Cijfers OHSAS 18001 >> Overige activiteiten

Nadere informatie

ISO 7510 Informatiebeveiliging in de zorg

ISO 7510 Informatiebeveiliging in de zorg ISO 7510 Informatiebeveiliging in de zorg 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. NEN 7510 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoudstrajecten

Nadere informatie

Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?!

Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?! Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?! Nico Koch beleidsadviseur KAM en Economie Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs

Nadere informatie

MVO- MVO-communicatieplan internet 2015. Pagina 1 van 6 MVO COMMUNICATIEPLAN

MVO- MVO-communicatieplan internet 2015. Pagina 1 van 6 MVO COMMUNICATIEPLAN Pagina 1 van 6 MVO COMMUNICATIEPLAN Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. INTERNE COMMUNICATIE... 3 2.1. Doelstellingen en doelgroepen... 3 Doel:... 3 Doelstelling:... 3 Interne doelgroepen:...

Nadere informatie