CM 940-F/941-F/942-F. Gebruikershandleiding Programmeerhandleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CM 940-F/941-F/942-F. Gebruikershandleiding Programmeerhandleiding"

Transcriptie

1 CM 940-F/941-F/942-F O L Y MPIA Gebruikershandleiding Programmeerhandleiding SINCE 1903

2 CE-verklaring CM 940-F/941-F/942-F GB DE FR ES NL PT SV The manufacturer hereby declares that the equipment complies with the stipulations defined in the following guidelines and standards: Der Hersteller erklärt hiermit, dass das Gerät mit den Bestimmungen der Richtlinien und Normen übereinstimmt: Le fabricant déclare par la présente que l'appareil est conforme aux règlements et normes en vigueur: Por medio de la presente, el fabricante declara que este aparato está conforme a lo dispuesto en las directivas y normas vigentes: De fabrikant verklaart hierbij dat het apparaat voldoet aan de bepalingen in de richtlijnen en normen: Pelo presente o fabricante declaraque o dispositivo está de acordo com as determinações das directrizes e das normas: Tillverkaren förklarar härmedatt apparaten överensstämmer med bestämmelserna i följande direktiv och normer: 2006/95/EC EN : A1: /108/EC EN 55022: A1:2007 EN 50024: A1: A2:2009 EN : A2:2009 EN : 2008 Olympia Business Systems Doc: december 2010 Heinz Prygoda Managing Director Olympia 2011 Pag. 2 Technische wijzigingen voorbehouden!

3 Geachte mevrouw, Geachte meneer, Hartelijk gefeliciteerd! Het verheugt ons dat u hebt gekozen voor de aankoop van het Olympia CM 940-F/941-F/942-F kasregister. Met de CM 940-F/941-F/942-F hebt u een hoogwaardig kasregister verworven dat de nieuwste technologieën gebruikt om in uw behoeften te voorzien. Lees alstublieft de gebruikers-/programmeerhandleiding helemaal door om ervoor te zorgen dat u de functies van het kasregister optimaal benut. Wij wensen u veel plezier bij het gebruik van het kasregister! Met vriendelijk groet, Olympia Business Systems Vertriebs GmbH Olympia Business Systems Vertriebs GmbH Bondsrepubliek Duitsland enetto eurostore Zweden Deze gebruikers-/programmeerhandleiding dient ter informatie. Aan de inhoud ervan kunnen geen rechten worden ontleend. Alle genoemde gegevens zijn slechts nominale waarden. De beschreven uitrustingen en opties kunnen afhankelijk van de nationale eisen variëren. Wij behouden ons inhoudelijke en technische wijzigingen voor. Olympia 2011 Pag. 3 Technische wijzigingen voorbehouden!

4 Bedoeld gebruik Dit kasregister dient alleen voor het afwikkelen van kastransacties in overdekte ruimten. Alle overige toepassingen zijn niet bedoeld. Algemene opmerkingen/veiligheidsinstructies Overtuig uzelf ervan dat de netspanning overeenkomt met de gegevens die u aantreft op het typeplaatje aan de achterkant van het kasregister. Het kasregister is een geavanceerd apparaat. Probeer het kasregister nooit zelf te repareren. Mochten reparatiewerkzaamheden nodig zijn, breng het kasregister dan naar de dichtstbijzijnde geautoriseerde technische dienst of naar de leverancier. Steek in geen geval metalen voorwerpen zoals schroevendraaiers, paperclips in het kasregister. U kunt het kasregister hierdoor beschadigen en er bestaat gevaar voor een elektrische schok. Schakel het kasregister altijd uit zodra u klaar bent met uw werk. Stof het kasregister licht met een droge doek af. Gebruik nooit water of oplosmiddelen zoals verfverdunner, alcohol om het kasregister te reinigen. Om de voedingsspanning volledig uit te schakelen moet u de stekker uit het stopcontact trekken. Stel het kasregister nooit bloot aan te grote hitte. Bewaar de transportbeveiliging. Bij eventueel transport moet het kasregister voorzien zijn van de transportbeveiliging. Transportbeveiliging Voordat u het kasregister in gebruik neemt, moet u eventuele onderdelen van de transportbeveiliging verwijderen en opbergen. Belangrijke informatie over het juiste transport: In geval van transportschade moet de verpakking met gebruikers-/programmeerhandleiding en accessoires weer compleet worden gemaakt. Netaansluiting Voordat u het kasregister op het lichtnet aansluit, moet u controleren of de spannings- en frequentiegegevens op het vermogensplaatje overeenkomen met die van het lichtnet. Veiligheidsinstructie: Het stopcontact moet zich in de buurt van het kasregister bevinden en goed bereikbaar zijn. U kunt zodoende in geval van nood het kasregister snel van de netspanning splitsen. Opmerking: Printer Na scheiding van de netspanning blijven alle gegevens bewaard. De batterijen zorgen ervoor dat de gegevens zo'n 2 maanden blijven opgeslagen nadat de kassa van de voedingsspanning is gescheiden. Let op: Voor langdurig gebruik zonder storingen moet u de volgende instructies in acht nemen: Nooit zonder papier printen! aan het papier trekken terwijl de printer nog bezig is! inferieur papier gebruiken! eerder gebruikte papierrollen nogmaals gebruiken! met harde voorwerpen in de printer manipuleren of aandrijvingen met de hand bewegen! Let op de markeringen die het einde van de papierrol weergeven. Wissel lege papierrollen onmiddellijk. Laat de kassa/printer regelmatig door de leverancier onderhouden. Olympia 2011 Pag. 4 Technische wijzigingen voorbehouden!

5 Inhoudsopgave CE-verklaring...2 Bedoeld gebruik...4 Algemene opmerkingen/veiligheidsinstructies...4 Transportbeveiliging...4 Netaansluiting...4 Printer...4 Inhoudsopgave Kenmerken van het apparaat Ingebruikneming Kassarol plaatsen Opwikkelspoel Opwikkelspoel plaatsen Journaal uitnemen Taal Sleutelschakelaar Standen van de sleutelschakelaar Sleutels Toetsenbord Standaardtoetsenbord Opschriften van het standaardtoetsenbord in het Nederlands Opschriften van het standaardtoetsenbord in het Duits (Origineel) Toetslabels vervangen Folietoetsenbord Opschriften van het folietoetsenbord in het Nederlands Opschriften van het folietoetsenbord in het Duits (Origineel) Toetslabels vervangen Beschrijving van de toetsen Standaard op het toetsenbord aanwezige toetsen Standaard niet op het toetsenbord aanwezige functies Kassa met behulp van de pc programmeren Installatie van de pc-software Pc-programma starten Pc-verbinding met de kassa tot stand brengen Pc-programma toepassen Bestaand basisprogramma gebruiken Gegevens volledig opnieuw programmeren Selectievenster en programmeerproces Menubalk Gegevens van de pc in de kassa laden Zenden van alle gegevens van de pc naar de kassa Zenden van afzonderlijke gegevens van de pc naar de kassa Gegevens van de kassa in de pc laden (back-up)...31 Olympia 2011 Pag. 5 Technische wijzigingen voorbehouden!

6 5.9 Gegevensinvoer in detail Programmering op de kassa Grondbeginselen van de programmering Programmeermenu Programmering initiëren Programmering beëindigen Tekstinvoer Tekstvelden en maximaal aantal tekens Werkwijze voor tekstinvoer van cijfers, letters en speciale tekens Bestaande tekst wissen Toetsen voor tekstinvoer Tekentabel Taal instellen Taal op de pc aanpassen Omzetgroepen programmeren Programmeerbare inhoud Omzetgroepaanduiding Vaste omzetgroepprijzen Toewijzing van een btw-groep Omzetgroepstatus OG-programmering In de omzetgroepen navigeren Omzetgroepen met behulp van de pc programmeren /Artikel programmeren Programmeerbare inhoud nummer aanduiding Vaste -prijzen Toewijzing van een btw-groep Omzetgroeptoewijzing status LINK cijferig kengetal voor ordergroep en uitvoer op keukenprinter Voorraad programmering In de navigeren Een wissen met behulp van de pc programmeren LINK- programmeren Programmeerbare inhoud LINK--nummer LINK--aanduiding Vaste LINK--prijzen Toewijzing van een btw-groep Omzetgroeptoewijzing LINK--status LINK--programmering In de LINK- navigeren Een LINK- wissen Link- met behulp van de pc programmeren...58 Olympia 2011 Pag. 6 Technische wijzigingen voorbehouden!

7 6.7 Gebruikerssysteem Programmeerbare inhoud Gebruikersnaam Gebruikerswachtwoord Provisie Gebruikersattributen/Gebruikersrechten Gebruiker programmeren Gebruikerssysteem activeren/deactiveren Uzelf als gebruiker op de kassa aanmelden Gebruikers met behulp van de pc programmeren Aanduiding voor de betalingswijze programmeren Aanduiding van de betalingswijze met behulp van de pc programmeren Toeslag (+) als bedrag programmeren Toeslag (+) als bedrag met behulp van de pc programmeren Korting (-) als bedrag programmeren Korting (-) als bedrag met behulp van de pc programmeren Procentuele toeslag (%+) programmeren Procentuele toeslag (%+) met behulp van de pc programmeren Korting in procenten (%-) programmeren Korting in procenten (%-) met behulp van de pc programmeren Trainingswachtwoord programmeren Trainingswachtwoord met behulp van de pc programmeren Kassanummer programmeren Kassanummer met behulp van de pc programmeren Systeemopties Systeemopties in detail Systeemopties programmeren Systeemopties printen Systeemopties met behulp van de pc programmeren Datum en tijd programmeren Vreemde valuta programmeren X-/Z-rapport printen programmeren Statusnummers Statusnummers programmeren Inhoud van de rapportuitdraai met behulp van de pc programmeren Gebruikers- programmeren RS-232 poort programmeren Programmeerbare inhoud en bijbehorende statusnummers Programmering van de RS-232 poort Btw programmeren Btw-groepen met behulp van de pc programmeren Kopregels programmeren Kopregels met behulp van de pc programmeren Voetregels programmeren Voetregels met behulp van de pc programmeren Extra teksten programmeren Extra teksten met behulp van de pc programmeren Orderbonnamen programmeren Ordergroepen met behulp van de pc programmeren Keukenbonnamen programmeren Grafisch logo selecteren Grafisch logo op de pc vastleggen...99 Olympia 2011 Pag. 7 Technische wijzigingen voorbehouden!

8 6.28 Toetsenbord programmeren Toetscodes Toetsen programmeren Toetsenbord naar de standaardinstellingen terugzetten Toewijzing van de toetsen met behulp van de pc programmeren Toewijzing van een standaardtoetsenbord met behulp van de pc programmeren Folietoetsenbord met behulp van de pc programmeren Dallas-sleutel programmeren ECR-gebruiksversie vastleggen ECR-gebruiksversie met behulp van de pc programmeren Decimale punt/decimalen vastleggen Decimalen met behulp van de pc programmeren Afronding programmeren Afronding voor betalingen in/uit de kas evenals voor de btw-berekening programmeren Afronding voor Betalingen in de kas en Betalingen uit de kas programmeren Afronding voor de btw-berekening programmeren Afrondingsmethode vastleggen Afronding met behulp van de pc programmeren Datumnotatie programmeren Datumnotatie met behulp van de pc programmeren Bediening Foutmeldingen beëindigen Omzetgroepen registreren Eenvoudige OG-registratie met vaste prijs Als van tevoren artikelen met vaste prijs 1 geregistreerd zijn Als van tevoren artikelen met vaste prijs 2 geregistreerd zijn Eenvoudige OG-registratie met vaste prijs Als van tevoren artikelen met vaste prijs 2 geregistreerd zijn Als van tevoren artikelen met vaste prijs 1 geregistreerd zijn Eenvoudige OG-registratie zonder vaste prijs Meervoudige OG-registratie Identieke omzetgroepen registreren Voorbeeldbon OG-registratie registreren Eenvoudige -registratie met vaste prijs Als van tevoren artikelen met vaste prijs 1 geregistreerd zijn Als van tevoren artikelen met vaste prijs 2 geregistreerd zijn Eenvoudige -registratie met vaste prijs Als van tevoren artikelen met vaste prijs 2 geregistreerd zijn Als van tevoren artikelen met vaste prijs 1 geregistreerd zijn Eenvoudige -registratie zonder vaste prijs Meervoudige -registratie Voorbeeldbon -registratie Gemengde afgifte Bon afsluiten/betalingswijzen Betaling met contant geld en weergave van het wisselgeld Betaling met EC-kaart/cheque Betaling met kaart Betaling door kredietverstrekking Betaling met gecombineerde betalingswijzen Olympia 2011 Pag. 8 Technische wijzigingen voorbehouden!

9 7.6 Betalingen met vreemde valuta Betaling met vreemde valuta en gepast bedrag Betaling met vreemde valuta en wisselgeld Toelichtingen bij de bon Toeslagen en kortingen registreren Toeslagen en kortingen in bedragen registreren Toeslagen en kortingen in procenten registreren Foutieve invoer wissen (correcties) Annuleringen Herstel Annuleren Totale annulering Retouren Betalingen in de kas Betalingen uit de kas Nummers printen Kassalade openen zonder verkoop Bon printen in-/uitschakelen De laatste bon naderhand printen (Duplicaatrekening, Tweede bon) Duplicaatrekening printen Tweede bon printen Restaurantfuncties (tafelsysteem) Tafel openen Tafel sluiten Artikelen op een tafel registreren Tafelweergave printen Tafel afrekenen Tafel zonder btw-bon afrekenen Tafel met btw-bon afrekenen Tafel omboeken Deelbetaling (split) aan een tafel Correcties/annuleringen binnen het tafelsysteem Ordergroepensysteem Verkoop van mee te nemen artikelen Trainingsmodus Trainingsmodus inschakelen Trainingsmodus beëindigen Elektronisch journaal (EJ) Elektronisch journaal (EJ) printen Elektronisch journaal met alle details printen Elektronisch journaal alleen met de sommen printen Elektronisch journaal (EJ) wissen Elektronisch journaal printen en wissen Elektronisch journaal zonder printen wissen Kassarapporten Rapporttypen Rapportoverzicht Rapportinhoud Rapporten printen Voorbeeld voor een Z-dagrapport Olympia 2011 Pag. 9 Technische wijzigingen voorbehouden!

10 12 Kassagegevens wissen Problemen verhelpen Displaymeldingen Storingen in de printer Opties Slot voor een SD-kaart voor back-updoeleinden Gegevens op SD-kaart opslaan Gegevens van SD-kaart ontvangen Connector voor een USB-stick voor back-updoeleinden Gegevens op USB-stick opslaan Gegevens van USB-stick ontvangen Barcodescanner Geschikte barcodescanner met PS/2-connector Barcodescanner configureren Gebruik van de barcodescanner voor programmering van artikelen op de kassa Accu Technische gegevens Montage van de accu Biljettester (Euro) Dallas-slot met 4 sleutels Olympia 2011 Pag. 10 Technische wijzigingen voorbehouden!

11 1 Kenmerken van het apparaat Kenmerk CM 940-F CM 941-F CM 942-F Kassalade geen kleine grote Gewicht 2,1 kg 5,1 kg 8,0 kg Gebruiksversies Kappersversie, Bakkerijversie, Restaurantversie Toetsenbord Standaardtoetsenbord (met 48 toetsen) of folietoetsenbord (met 84 toetsen) Aantal omzetgroepen 99 Aantal 's Aantal LINK-'s 50 (max. 3 per ) Aantal gebruikers-'s 60 Aantal gebruikers 16 Aantal btw-groepen 8 Aantal kopregels 8 Aantal voetregels 8 Aantal grafische logo's 23 Aantal extra teksten 30 Aantal ordergroepen 7 Aantal tafelgeheugens 70 Programmering handmatig en door middel van pc-software Programmeermogelijkheden Taal (Duits, Engels, Frans, Nederlands) Gebruiksversies Toetsenbord Dallas-sleutel RS-232 poort (voor aansluiting van een keukenprinter) 65 systeeminstellingen 11 instelmogelijkheden om rapporten te printen Grafisch logo Kop- en voetregels Kassanummer Wachtwoorden (zie onder) Gebruikers Programmeerbare wachtwoorden Gebruikerswachtwoord Trainingswachtwoord Programmeerbare teksten Omzetgroepaanduiding -aanduiding LINK--aanduiding Gebruikersnaam Valutatekst Betalingswijzen Contant Cheque Kaart Datum & tijd Datumnotatie Decimalen (0 tot 3) Afrondingsmethoden (speciaal ook voor betalingen in/uit de kas en btwberekening) Btw-groepen Omzetgroepen LINK-'s (gekoppelde 's) Gebruikers- Betalingswijzen Vreemde valuta Toeslagen en kortingen (als bedrag en procentueel) diverse teksten (zie onder) Aanduiding van de betalingswijze Kop- en voetregels Extra teksten voor de keuken Orderbonnamen Keukenbonnaam Krediet 1 Krediet 2 Olympia 2011 Pag. 11 Technische wijzigingen voorbehouden!

12 Kenmerk CM 940-F CM 941-F CM 942-F Kassarapporten X1/Z1-financieel rapport Dag X/Z-gebruikersrapport Dag/Maand X2/Z2-financieel rapport Maand X/Z-gebruikers--rapport X/Z-omzetgroeprapport Dag/Maand Dag/Maand X/Z--rapport Dag/Maand X/Z-trainingsrapport Dag/Maand X/Z-Elektronisch journaal gedetailleerd/sommen Aanvullende kenmerken Back-up op SD-kaart of USB-stick Slot/sleutel Display Printer Gebruikersdisplay Klantdisplay Printertype Papierbreedte Papier Elektronisch ringjournaal ( regels) Trainingsmodus Tweede bon Duplicaatrekening Dallas-slot/-sleutel Poorten 1 RJ-45-poort voor een lade Alfanumeriek lcd-display met 5 regels, 128x64 pixels Numeriek display (lcd met 10 posities) Fujitsu FTP-628 MLC Thermische printer 57,5 ± 0,5 mm Thermisch papier Netspanning Opgenomen vermogen: 1 PS/2-poort voor een barcodescanner 1 USB-poort voor een pc of USB-stick 1 RS-232 seriële interface voor aansluiting van een keukenprinter of van een weger 1 SD-kaart-slot voor een back-up van de programmering 220 V 25 W Temperatuurbereik 0 40 C Opties (niet bijgeleverd, tegen betaling) Accu: Voor gebruik van de kassa zonder netsnoer ongeveer 5 uur gebruiksduur (OLYMPIA artikelnummer ) Biljettester (euro): Controleert alle bankbiljetten op echtheid (OLYMPIA artikelnummer ) Barcodescanner LS 6000 (OLYMPIA artikelnummer ) Dallas-slot met 4 sleutels (OLYMPIA artikelnummer ) Olympia 2011 Pag. 12 Technische wijzigingen voorbehouden!

13 2 Ingebruikneming 2.1 Kassarol plaatsen Let op: Gebruik alleen thermisch papier! 1. Printerdeksel verwijderen. 2. Papiertransporteenheid naar boven klappen. 3. Rol thermisch papier van 57 mm breedte en maximaal 70 mm diameter zodanig erin leggen dat het thermisch papier van onderen komend langs de printkop wordt geleid, zie afb Papierstrook over de afscheurrand leggen en de papiertransporteenheid weer vergrendelen. 5. Afhankelijk van het gebruik (bon- of journaalmodus) papierstrook langs de afscheurrand van de printer afscheuren of op de opwikkelspoel vastzetten (papierrand moet hierbij recht afgesneden zijn, zie afb. 2). 6. Printerdeksel weer erop zetten. Afb Opwikkelspoel De opwikkelspoel is nodig als de bon moet worden opgewikkeld. Hiervoor moet via systeemoptie 14 (statuscijfer 1) de journaalmodus worden geactiveerd (zie paragraaf 6.15) Opwikkelspoel plaatsen 1. Printerdeksel openen. 2. Opwikkelspoel eruit nemen. 3. Einde van de journaalstrook in de sleuf van de opwikkelspoel steken en in de tegengestelde richting omvouwen. Vervolgens het papier een stuk met de hand opwikkelen. 4. Opwikkelspoel in de hiervoor bestemde spoelgeleidingen zetten. Belangrijk: Het niet afneembare deel van de spoel moet zich rechts bij de spoelaandrijving bevinden. 5. Printerdeksel sluiten Journaal uitnemen 1. Opwikkelspoel eruit nemen. 2. Smalle zijde van de spoel afnemen, zie afb Journaalrol van de spoel trekken, zie afb. 3. Afb. 2 Afb Taal De teksten op het display en op de bonnen kunnen in vier verschillende talen worden weergegeven: Engels Duits (standaardinstelling) Frans Nederlands Let op: Om een nieuwe taal te activeren moet u alle geheugens wissen! Houd u aan uw rapport- en bewaarplicht ten opzichte van de belastingdienst voor programmeringen en kassarapporten (zie hoofdstuk 11)! Pas daarom de taal van uw kassa alleen aan voordat u de kassa in gebruik neemt! Om een andere taal dan Duits in te stellen (zie paragraaf 6.3). Olympia 2011 Pag. 13 Technische wijzigingen voorbehouden!

14 3 Sleutelschakelaar 3.1 Standen van de sleutelschakelaar De sleutelschakelaar kan in vijf standen worden gezet: OFF REG X Z PRG De kassa is uit Registratiemodus Rapporten uitvoeren, zonder geheugenreset Rapporten uitvoeren, met geheugenreset Programmeermodus 3.2 Sleutels De kassa wordt geleverd met in totaal zes sleutels: Aanduiding van de sleutel Aantal Schakelaarstand sleutels OFF REG X Z PRG S 2 x x x Z 2 x x x x P 2 x x x x x Olympia 2011 Pag. 14 Technische wijzigingen voorbehouden!

15 4 Toetsenbord De kassa is met standaard- of folietoetsenbord leverbaar. 4.1 Standaardtoetsenbord Standaard is het toetsenbord van Duitstalige teksten voorzien. U hebt echter de mogelijkheid om de toetsen van andere talen te voorzien. Het kasregister wordt hiervoor geleverd met toetsenbordsjablonen in verschillende talen Opschriften van het standaardtoetsenbord in het Nederlands Opschriften van het standaardtoetsenbord in het Duits (Origineel) Toetslabels vervangen Ga als volgt te werk: 1. Verwijder het transparante kapje van elke toets. Als u dit eenvoudiger vindt, kunt u van tevoren voorzichtig de complete toets eraf trekken. 2. Wissel de oude toetslabels door nieuwe toetslabels. 3. Steek het transparante kapje op de toets. Als u van tevoren de complete toets eraf hebt getrokken, steek u de toets voorzichtig weer erop. Olympia 2011 Pag. 15 Technische wijzigingen voorbehouden!

16 4.2 Folietoetsenbord Opmerking: Kasregister CM 940-F/941-F/942-F Bij gebruik van het folietoetsenbord moet het ECR-type van de kassa op 0 worden gezet (kappersversie) (zie paragraaf 6.30) Opschriften van het folietoetsenbord in het Nederlands BON Transp. BON Aan/Uit Storting Uitbetaling OG Niveau # NS OG Lettergrootte Gebruiker X Split OG Terugg ave 8 ABC 9 DEF Transfereren Tafel OG Annule ren 4 GHI 5 JKL 6 MNO Om Mee Te Nemen Kaart OG Herstel 1 PQRS 2 TUV 3 WXYZ Profor ma Subtotaal OG CLR 0 # 00 SP/DEL. DEL Tafel Contan t OG Opschriften van het folietoetsenbord in het Duits (Origineel) BON BON Ein- Aus Ein- Zahlung -% Aus- Zahlung +% WG- Ebene KV # WG Schrift Größe Bediener X Split WG Retour Umbuchen WG Storno Außer- Haus Karte WG Sofort- Storno Rechnung ZW- Summe WG CLR TISCH BAR WG Toetslabels vervangen Ga als volgt te werk: 1. Verwijder de transparante toetsenbordbescherming van kunststof, door hem indien nodig met behulp van een smal voorwerp voorzichtig op te tillen en onder de twee onderste hoeken naar voren te trekken. 2. Neem de oude toetslabels op dezelfde manier als de transparante toetsenbordbescherming uit, zie punt Leg een nieuwe toetslabels erin. De onderste hoeken van de toetslabels moeten onder de nokjes in de hoeken van het toetsenblok worden geschoven. 4. Zet op dezelfde manier de transparante toetsenbordbescherming weer erin, zie punt 3. Olympia 2011 Pag. 16 Technische wijzigingen voorbehouden!

17 4.3 Beschrijving van de toetsen Kasregister CM 940-F/941-F/942-F Standaard op het toetsenbord aanwezige toetsen Opmerking: Het onderstaande overzicht van toetsen geeft weer of een toets zich op het standaardtoetsenbord (H) of op het folietoetsenbord (F) bevindt. Toets H F Beschrijving H F H F H F Door het ingedrukt houden van de toets Bontransport worden de bon of het journaalpapier uitgevoerd totdat de toets wordt losgelaten. Meervoudige functie. Hetzij: Als toets %- procentuele korting in de verkoop of op een subtotaal. Het totaalbedrag van de toets %- wordt geregistreerd in het financieel rapport. Of, als de kassa niet in de verkoop is: Als toets Storting om bedragen in kas te betalen. Meervoudige functie. Hetzij: Als toets %+ procentuele toeslag in de verkoop of op een subtotaal. Het totaalbedrag van de toets %+ wordt geregistreerd in het financieel rapport. Of, als de kassa niet in de verkoop is: Als toets Uitbetaling om bedragen uit de kas te betalen. H F H F H F H F H Met de toets Gebruiker wordt een gebruiker aangemeld. F - Vervolg volgende pagina - De toets CLR wist alle invoer die via het numerieke toetsenbord of met de toets X heeft plaatsgevonden, voordat deze met in omzetgroep- of functietoets wordt opgeslagen. De toets CLR wordt ook voor het wissen van invoerfouten gebruikt. De toets Herstel wordt gebruikt om een verkeerde registratie direct na haar invoer te wissen. Het financieel rapport registreert het correctiebedrag. De toets Teruggave wordt voor terugbetalingen gebruikt. Het totaal terug te betalen bedrag wordt geregistreerd in het financieel rapport. De toets Annuleren wordt gebruikt om binnen een nog niet afgesloten registratie een annulering uit te voeren. Het financieel rapport registreert het correctiebedrag. Olympia 2011 Pag. 17 Technische wijzigingen voorbehouden!

18 - Vervolg - Toets H F Beschrijving H F Numerieke toetsen: De numerieke toetsen worden gebruikt voor invoer van getallen. De toets. DEL of. wordt voor invoer van de decimale punt gebruikt. H F tot F H F Artikel-toets (Price-Look-Up-functie) Met de -toetsen van 1 tot 42 kunnen bepaalde 's direct worden geselecteerd. De toets OG Niveau wordt voor een wissel tussen de drie omzetgroepniveaus gebruikt. In de programmeermodus wordt met de toets naar hetzelfde item van de volgende invoer gesprongen. F Met deze toets worden artikelen van een tafel gescheiden om ze apart af te rekenen. F Met deze toets worden artikelen naar een ander tafelnummer omgeboekt. F Deze toets dient voor verkoop van mee te nemen artikelen: Hiermee wordt eenmaal de reguliere btw-groep 1 naar de gereduceerde btw-groep 2 omgeschakeld. - Vervolg volgende pagina - F Met deze toets wordt een tussenrekening of een tafelterugblik uitgevoerd. F Met deze toets wordt een tafel geopend en een tafelboeking beëindigd. Olympia 2011 Pag. 18 Technische wijzigingen voorbehouden!

19 - Vervolg - Toets H F Beschrijving H Met deze toets kan de tekstgrootte voor de bon worden aangepast. F H F H F H H Met de toets X worden meerdere items voor omzetgroepen of retouren ingevoerd (vermenigvuldiging). De omzetgroeptoetsen dienen voor registratie van omzetgroepen. In de handelsversie van de kassa bevinden zich voorgeïnstalleerde vaste financiële toetsen voor de vaak gebruikte bedragen. Met de toets Bon AAN/UIT wordt de functie Bon printen uit- of ingeschakeld. H F De toetsen en worden gebruikt om op het display naar boven of onderen te bladeren. H H F H F De toets Vreemde valuta wordt voor omrekeningen in een vreemde valuta gebruikt. De toets #/NS (GV = Geen Verkoop) wordt voor niet sommerende acties gebruikt. De toets genereert een maximaal 7-cijferige numerieke vermelding op de bon. Deze vermelding heeft geen invloed op overige verkoopbedragen. De toets #/NS wordt ook gebruikt om de kassalade te openen. De toets Kaart wordt voor kaarttransacties gebruikt. - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 19 Technische wijzigingen voorbehouden!

20 - Vervolg - Toets H F Beschrijving H F H F Met de toets Subtotaal wordt de totale som van de verkopen weergegeven of een duplicaatrekening gemaakt. De toets CONTANT wordt voor transacties met contant geld gebruikt Standaard niet op het toetsenbord aanwezige functies De onderstaande functies kunnen bij behoefte op het toetsenbord worden geprogrammeerd: Opmerking: In de onderstaande tabel is weergegeven op welk toetsenbord de functie standaard niet beschikbaar is: Standaardtoetsenbord (H) of Folietoetsenbord (F). Functie H F Beschrijving 5,00, 10,00, 20,00 en 50,00 * F De toetsen dienen voor invoer van bedragen die vaak door klanten worden gegeven. - en + * H F De toetsen dienen voor registratie van kortingen en toeslagen in bedragen. OM MEE TE NEMEN * H BTW-bon * H F VREEMDE VALUTA of VV 1 * F VV 2 * H F Met deze toets wordt als gevolg van een Verkoop-Om-Mee-Te-Nemen de btwgroep aangepast: Btw-groep 1 (normaal, thans 19 %) wordt eenmalig naar de btwgroep 2 (verlaagd, thans 7 %) omgeschakeld. Na drukken op deze toets wordt in aansluiting op de rekening het formulier voor een zakelijk diner of zakelijke lunch geprint. Deze toetsen worden voor omrekening van vreemde valuta in de lokale valuta gebruikt. KREDIET 1 en KREDIET 2 * H F Toetsen voor de betalingswijze voor de betaling door middel van kredietverstrekking. Zonder BTW * H F De berekening van de omzetbelasting voor een artikel wordt eenmalig afgezet. PRIJS 1 * H F PRIJS 1 * H F Na drukken op deze toets wordt bij de OG-/-registratie tot nadere instructie steeds vaste prijs 1 geregistreerd. Na drukken op deze toets wordt bij de OG-/-registratie tot nadere instructie steeds vaste prijs 2 geregistreerd. PRIJS nw. * H F Deze toets wordt voor de vrije invoer van een prijs bij de -Registratie gebruikt. Proforma * H Tussenrekening of tafelterugblik uitvoeren. - Verder op de volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 20 Technische wijzigingen voorbehouden!

21 - Vervolg - Functie H F Beschrijving CHEQUE * H F Betalingswijzetoets voor de betaling door middel van een EC-kaart/cheque. BTW 1 * H F BTW 2 * H F De berekening van de omzetbelasting voor een artikel wordt voor de duur van een bon met btw-groep 1 berekend. De berekening van de omzetbelasting voor een artikel wordt voor de duur van een bon met btw-groep 2 berekend. SPLIT * H De toets is nodig om artikelen van een tafel te splitsen. NIVEAU TOETSENBORD * H F De toets is nodig om tussen de toetsenbordniveaus om te schakelen. Tafel * H De toets is nodig om een tafel te openen (tafelnummer invoeren, vervolgens deze toets indrukken) en om een tafelboeking te beëindigen. TRAINING * H F Met deze toets wordt de trainingsmodus in- en uitgeschakeld. TRANSFEREREN TAFEL * H Met deze toets worden bestellingen naar een ander tafelnummer omgeboekt. BIJKOMEND * H F Werkt alleen in combinatie met de tafelfunctie: Met deze toets kan aan een extra tekst worden toegevoegd. * Suggestie voor het opschrift van de toets, waarop deze functie wordt geprogrammeerd. Olympia 2011 Pag. 21 Technische wijzigingen voorbehouden!

22 5 Kassa met behulp van de pc programmeren U kunt de kassa als alternatief voor handmatig programmeren (zie hoofdstuk 6) met uw pc programmeren. Hiervoor wordt de kassa met het volgende toebehoren geleverd: een USB-kabel voor verbinding van kassa en pc en een gegevens-cd met het aanbevolen pc-programma OLYMPIA-ECR Management System. Opmerking: Wij adviseren u om de kassa alleen met het programma OLYMPIA-ECR Management System te programmeren. Dit vereenvoudigt de invoer van de verschillende kassa-instellingen deels aanzienlijk en biedt u daarnaast een beter overzicht van de geprogrammeerde gegevens, omdat u ze op de monitor snel, eenvoudig en op overzichtelijke wijze kunt zien. Daarnaast kunt u de geprogrammeerde instellingen opslaan, zodat u in geval van een systeemreset een back-up hebt, die u dan alleen nog van uw pc naar de kassa moet overbrengen. Opmerking: Voer de onderstaande aanwijzingen in de beschreven volgorde uit! 5.1 Installatie van de pc-software Opmerking: Installeer de software, voordat u de USB-kabel aansluit! 1. Plaats de gegevens-cd in uw pc. 2. Wacht totdat de inhoud van de cd op het beeldscherm wordt weergegeven. 3. Open de map Setup ECR-System (zie afb. 4). Afb Dubbelklik op het hierin aanwezige programma SetUpEcrSystem om het pc-programma te installeren. 5. Volg de instructies op die op het beeldscherm verschijnen: Klik op NEXT, bevestig het pad met NEXT, bevestig opnieuw met NEXT. - Verder op de volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 22 Technische wijzigingen voorbehouden!

23 - Vervolg - De installatieprocedure start. De programmeersoftware wordt - zolang u geen wijzigingen hebt uitgevoerd - automatisch onder C:\Program Files geïnstalleerd. 6. Sluit aan het einde de installatie met CLOSE af. Opmerking: Gedurende de installatie is een koppeling met de aanduiding ECRSYSTEM op de Bureaublad gezet. Via dit pictogram kan het programma eenvoudig door dubbelklikken worden gestart. 5.2 Pc-programma starten 1. Open het programma ECRSYSTEM: Dubbelklik op het pictogram dat het programma bij de installatie op het bureaublad van de pc heeft gezet of klik onder C:\Program Files\EcrSystem op EcrSystem.exe. Een venster met de naam Login verschijnt. Afb Selecteer de taal (Language Select). 3. Selecteer het kassamodel (ECR Model). 4. Druk op de knop Confirm(O). Opmerking: Bij de eerste start hoeft u geen wachtwoord in te voeren. Vervolgens verschijnt het overzichtsvenster waarin u alle instellingen kunt aanpassen (zie afb. 6): - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 23 Technische wijzigingen voorbehouden!

24 Afb. 6 Activeer de USB-poort: 5. Selecteer in de menubalk de instellingen onder System Setting(S). 6. Selecteer de optie Setup USB Driver. Het volgende menu verschijnt (zie afb. 7): Afb. 7 - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 24 Technische wijzigingen voorbehouden!

25 - Vervolg - 7. Wijzig de vastgelegde waarden niet. 8. Klik op INSTALL. 9. Bevestig met OK. 10. Sluit het venster door klikken op het kruisje rechtsboven. 5.3 Pc-verbinding met de kassa tot stand brengen 1. Steek het ene uiteinde van de USB-kabel in de USB-poort op achterkant van de kassa. 2. Steek het andere uiteinde van de USB-kabel in een USB-poort op uw pc. De hardwarewizard meldt zich automatisch. 3. Bevestig om het stuurprogramma - zoals geadviseerd - te installeren. 4. Wacht totdat de wizard het stuurprogramma geactiveerd heeft en dit bevestigt. 5. Druk op oltooien. 5.4 Pc-programma toepassen U kunt nu selecteren of u een van de voorbereide voorbeeldbestanden als basisbestand wilt openen of dat u alle gegevens volledig opnieuw wilt invoeren. Op de gegevens-cd worden de volgende drie vooraf ingestelde basisprogramma's bijgeleverd: twee basisprogramma's voor gebruik van de kassa als handelsversie een basisprogramma voor gebruik van de kassa als horecaversie Tip: De kassaprogrammering wordt in de regel vereenvoudigd, als u een van de drie bijgeleverde basisprogramma's laadt en aan uw eisen aanpast. Zend vervolgens het volledig geprogrammeerde programma naar de kassa. Wij adviseren om een bestaand bestand te openen. - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 25 Technische wijzigingen voorbehouden!

26 5.4.1 Bestaand basisprogramma gebruiken Bestaand basisprogramma openen 1. Klik op System Setting(S). 2. Selecteer Select Database. De op de cd in de map Toepassingen aanwezige Voorbeeldtoepassingen worden ter selectie aangeboden. 3. Selecteer de versie die u wilt laden. 4. Klik op de knop [Open]. Het geselecteerde basisprogramma wordt geopend. Afb. 8 Bestaand basisprogramma onder nieuwe naam opslaan Sla het basisprogramma eerst onder een nieuwe naam op: 1. Klik op System Setting(S). 2. Selecteer Database Back-up 3. U kunt de bestaande gegevens afhankelijk van uw wensen bewerken (overnemen, aanpassen, aanvullen en/of wissen) (zie paragraaf 5.5). Olympia 2011 Pag. 26 Technische wijzigingen voorbehouden!

27 5.4.2 Gegevens volledig opnieuw programmeren Sla uw programmering onder een nieuwe naam op: 1. Klik op System Setting(S). 2. Selecteer Database Back-up. 3. U kunt de gegevens volgens uw wensen programmeren (zie paragraaf 5.5). 5.5 Selectievenster en programmeerproces Als u een bijgeleverd basisprogramma of een nieuw bestand geopend hebt, wordt de programmeerbare inhoud links in een selectievenster weergegeven (zie afb. 8). Klik op de plustekens om de inhoud te laten weergeven die achter de overkoepelende aanduiding schuilgaat (zie afb. 8). De getallen tussen haakjes komen overeen met het programmeernummer uit de gebruiksaanwijzing voor de toetsenbordbediening (zie paragraaf 6.1.1). Om een inhoud te programmeren gaat u als volgt te werk: 1. Klik met de linkermuisknop eenmaal op de gewenste inhoud. In het rechtervenster verschijnt een invoervenster. 2. Vul het invoervenster met het toetsenbord van de pc in. Opmerking: Als u uw gegevens op basis van een van de vooraf ingestelde basisprogramma's invoert, zijn op sommige posities al items beschikbaar, die u kunt overnemen of overschrijven. Als u een nieuw bestand hebt gemaakt, zijn deze velden leeg. 3. Ga zo door alle velden heen en programmeer wat u nodig hebt. Afb. 9 Olympia 2011 Pag. 27 Technische wijzigingen voorbehouden!

28 Voorbeeld: Kopregels (op basis van een voorgeprogrammeerd basisprogramma) programmeren Afb. 10 Om de velden met gegevens te vullen: 1. Klik met de linkermuisknop in het betreffende item. 2. Voer via het pc-toetsenbord de gewenste inhoud in. 3. Dubbelklik in een item om de instelmogelijkheden te laten weergeven en deze direct te selecteren. Opmerking: Werkt niet bij alle velden. Olympia 2011 Pag. 28 Technische wijzigingen voorbehouden!

29 5.6 Menubalk Op de menubalk staan bovendien diverse functies tot uw beschikking: A B C Afb. 11 Betekenis van de menu's en knoppen Nr. Betekenis Nr. Betekenis A Taal voor het pc-programma selecteren 7 Opslaan B ECR instellingen 8 Afbreken C SysteemInstellingen 9 Wissen (van een record, van alle gegevensrecords) 1 Parameter Instelling 10 - niet toegewezen - 2 Toewijzing van de toetsen 11 Zoeken 3 Grafisch logo 12 Printvoorbeeld 4 Gegevens Management 13 Import van Excel 5 Ontvangen van afzonderlijke programmagegevens 14 Export naar Excel 6 Zenden van afzonderlijke programmagegevens 15 Programma afsluiten Opmerking: De betekenis van de knoppen ziet u ook als u met de muisaanwijzer over de knoppen navigeert en de muisaanwijzer daar een moment laat staan. Met de knop [Update To ECR (F3)] (Nr. 6) kunt u de huidige programmeerinhoud van het pc-programma/van de computer naar de kassa kopiëren (zie paragraaf 5.7). Met de knop [Upload From ECR (F2)] (Nr. 5) kunt u de huidige programmeerinhoud van de kassa naar het pcprogramma halen (zie paragraaf 5.8). Opmerking: Sla uw invoer regelmatig tussentijds op om onbedoeld gegevensverlies te voorkomen! Olympia 2011 Pag. 29 Technische wijzigingen voorbehouden!

30 5.7 Gegevens van de pc in de kassa laden Zenden van alle gegevens van de pc naar de kassa Als u de complete programmering hebt beëindigd, zendt u alle gegevens naar de kassa: 1. Klik op ECR Setting(E). 2. Selecteer Data Management. 3. Klik op de knop [Update To ECR] (zie afb. 12). Vervolgens start de gegevensoverdracht. Een venster op de monitor biedt informatie over de voortgang van de overdracht. Afb. 12 Belangrijk: *** Na elke gegevensoverdracht moet de kassa om softwaretechnische redenen eenmaal worden uitgeschakeld! *** Olympia 2011 Pag. 30 Technische wijzigingen voorbehouden!

31 5.7.2 Zenden van afzonderlijke gegevens van de pc naar de kassa 1. Selecteer de over te brengen inhoud uit het selectievenster en laat hem op de monitor weergeven (zie paragraaf 5.5). 2. Klik op Update To ECR. Opmerking: Houd er rekening mee dat onder Update To ECR telkens alleen de huidige scherminhoud wordt overgedragen! Terwijl de gegevens naar de kassa worden overgedragen, verschijnt op het display van de kassa de tekst ONLINE STATUS. Opmerking: Als u een -bestand overdragen, vraagt de kassa in een venster of alleen nieuwe 's moeten worden gezonden of dat alle 's (inclusief alle wijzigingen) compleet moeten worden vervangen. Pas na deze controle en de uitgevoerde selectie start de gegevensoverdracht. 3. Wacht totdat de weergave verdwijnt. 4. Als de gegevensoverdracht beëindigd is, schakelt u de kassa uit en indien nodig weer in. Belangrijk: *** Na elke gegevensoverdracht moet de kassa om softwaretechnische redenen eenmaal worden uitgeschakeld! *** 5.8 Gegevens van de kassa in de pc laden (back-up) Als u de programmering direct op de kassa hebt uitgevoerd, adviseren wij u om via het pc-programma een back-up te maken, omdat de programmering op de kassa zeer moeizaam is. 1. Klik op ECR Setting(E). 2. Selecteer Data Management. 3. Klik op de knop [Upload From ECR] (zie afb. 12). Vervolgens start de gegevensoverdracht. Een venster op de monitor biedt informatie over de voortgang van de overdracht. Sla het bestand als volgt op: 4. Klik op System Setting(S). 5. Selecteer Database Back-up. 5.9 Gegevensinvoer in detail In hoofdstuk 6 van de gebruiksaanwijzing wordt beschreven hoe de gegevensinvoer met het toetsenbord van de kassa wordt uitgevoerd. In hoofdstuk 6 worden de afzonderlijke functies en de noodzakelijke invoer beschreven. Als u deze gegevens op de pc wilt invoeren, vindt u aan het einde van elke paragraaf van hoofdstuk 6 het betreffende pcinvoervenster weergegeven. Hoe u het invoervenster invult, leest u in paragraaf 0. De fundamentele procedure is altijd hetzelfde. Bij vragen over de velden biedt de invoerhulp vaak hulp. U bereikt hem door dubbelklikken met de linkermuisknop op het betreffende item. Olympia 2011 Pag. 31 Technische wijzigingen voorbehouden!

32 6 Programmering op de kassa 6.1 Grondbeginselen van de programmering Bij de programmering van de kassa moet de sleutelschakelaar altijd in de stand PRG staan. Als de sleutelschakelaar in de stand PRG staat, wordt op het display het programmeermenu weergegeven: Naast een 2-cijferig programmeernummer wordt weergegeven, wat kan worden geprogrammeerd. Als een kenmerk reeds zoals gewenst geprogrammeerd is, kan de programmeerstap in de regel worden overgeslagen Programmeermenu Displaymelding in het Nederlands Displaymelding in het Engels Betekenis 90.DRUK PRG LIJST 90.PRINT PROG DUMP Geprogrammeerde gegevens printen 01.OMZETGROEPEN 01.DEPARTMENT Omzetgroepen programmeren programmeren 04.LINK 04.LINK LINK- programmeren 06.GEBRUIKER 06.CLERK Gebruiker programmeren 08.FINANCIEEL 08.TENDER MEDIA Betalingswijzen programmeren 09.TOETS +/- 09.KEY +/- Toeslagen/kortingen als bedrag programmeren 10.TOETS +%/-% 10.KEY +%/-% Procentuele toeslagen/kortingen programmeren 11.PINCODE 11.PASS CODE Wachtwoord programmeren 12.ECR NR. 12.MACHINE NUMBER Kassanummer programmeren 13.P-REGISTER 13.P-REGISTER Kassa-instellingen (systeemopties) programmeren 14.DATUM&TIJD 14.DATE&TIME Datum en tijd programmeren 16.VREEMDE VALUTA 16.FC Vreemde valuta's programmeren 18.RAPPORT AFDRUK 18.REPORT PRINTS Rapport printen instellen 20.GEBRUIKER 20.CLERK Gebruiker programmeren 23.INSTEL. COM PORT 23.COM PORTS SETTING Aansluitingen programmeren 30.BTW 30.TAX GROUP Btw-groepen programmeren 31.KOPREGEL 31.LOGO MESSAGE Kopregels (logotekst) programmeren 32.VOETREGEL 32.ADD MESSAGE Voetregels programmeren 40.BIJKOMEND INFO 40.COOKING MESSAGE Extra teksten programmeren 41.ORDERBON NAAM 41.ORDER MESSAGE Naam ordergroepen programmeren 43.KEUKENPRINTER 43.KITCHEN FILES Keukenprinter-gegevens programmeren 44.GRAFISCH LOGO 44.GRAPHIC LOGO Grafisch logo selecteren 45.TOETSENBORD 45.KEYBOARD Toewijzing van de toetsen aanpassen - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 32 Technische wijzigingen voorbehouden!

33 - Vervolg - Displaymelding in het Nederlands Displaymelding in het Engels Betekenis 46.DALLAS SLEUTEL 46.DALLAS KEYS Dallas-sleutel programmeren 47.ECR MODEL 47.ECR TYPE Kassatype instellen 48.DECIMALEN 48.DECIMAL POINT Decimalen instellen 49.TAAL 49.LANGUAGE Taal programmeren 50.AFRON. STORT/UITBET 50.ROUNDING PO-RA Afrondingsmethode programmeren 51.AFRONDING BTW 51.ROUND TAX Btw-afrondingsmethode programmeren 52.FORMAAT DATUM 52.DATE FORMAT Datumnotatie programmeren 53.AFRONDING BEDRAG 53.ROUNDING AMOUNT Bedragafronding programmeren 80.GEHEUGEN WISSEN 80.MEMORY CLEAR Alle gegevensgeheugens wissen 81.SD-CARD 81.SD-CARD Gegevens SD-card zenden en ontvangen 82.USB STICK 82.USB STICK Gegevens USB-stick zenden en ontvangen Opmerking: De volgorde van de volgende programmeerparagrafen (vanaf paragraaf 6.4) komt in hoofdzaak overeen met de volgorde in dit programmeermenu Programmering initiëren Om een van de menu-items te programmeren gaat u als volgt te werk: 1. Draai de sleutelschakelaar op PRG. 2. Selecteer het te programmeren menu-item: Navigeer met de toetsen en door het programmeermenu tot aan het gewenste punt. Of: Voer het programmeernummer met de numerieke toetsen in. 3. Druk ter bevestiging op de toets CONTANT Programmering beëindigen Druk op de toets Subtotaal om de programmering te beëindigen en in het menu een niveau terug te gaan. Olympia 2011 Pag. 33 Technische wijzigingen voorbehouden!

34 6.2 Tekstinvoer Bij de programmering van diverse functies kunnen teksten worden geprogrammeerd. Opmerking: De programmering van deze teksten vindt direct plaats met het toetsenbord van de kassa Tekstvelden en maximaal aantal tekens In de volgende velden kunnen teksten worden geprogrammeerd: Tekstinvoer bij de programmering van Maximaal aantal tekens per tekstregel Omzetgroepen Link- 18 Gebruiker 18 Vreemde Valuta 18 Betalingswijze 18 Kopregels 32 Voetregels 32 Extra teksten voor de keuken 18 Orderbonnamen 18 Keukenbonnamen Werkwijze voor tekstinvoer van cijfers, letters en speciale tekens 1. Na drukken op een toets worden alle tekens die aan op deze toets toegewezen zijn, weergegeven. 2. De invoer van cijfers, letters en speciale tekens verloopt op dezelfde manier als bij een mobiele telefoon. Voorbeeld: Voor invoer van een A drukt u 1x op de toets 8 ABC. Voor invoer van een B drukt u 2x op de toets 8 ABC. Voor invoer van een C drukt u 3x op de toets 8 ABC. enzovoort. Opmerking: Als alternatief kunt u elke letter met de toetsen en selecteren. 3. Sla elke letter door drukken op de toets CONTANT op. 4. De cijfers tussen haakjes geven weer hoeveel tekens kunnen worden ingevoerd (achterste cijfer) en hoeveel cijfers al ingevoerd zijn (voorste cijfer). Voorbeeld: (1/18) Er is één teken van in totaal 18 mogelijke tekens ingevoerd. 5. Sla de invoer door drukken op de toets CONTANT op. 6. Bevestig de invoer nogmaals met de toets CONTANT. 7. Sluit de invoer af met de toets Subtotaal. - Vervolg volgende pagina - Olympia 2011 Pag. 34 Technische wijzigingen voorbehouden!

35 Voorbeeld: Tekstinvoer van Bar 2x 4x 7x Display CONT.=JA SUBTOT.=NEE B ABC. : ( 1/18) A B C a b c 8 Ä Á Å CONT.=JA SUBTOT.=NEE Ba ABC. : ( 2/18) A B C a b c 8 Ä Á Å CONT.=JA SUBTOT.=NEE BAR ABC. : ( 3/18) P Q R S p q r s 1 ß Bestaande tekst wissen Druk in het invoergebied voor tekst op de toets CLR om bestaande tekst te wissen. Olympia 2011 Pag. 35 Technische wijzigingen voorbehouden!

36 6.2.3 Toetsen voor tekstinvoer Toets Functie Voor invoer van cijfers, letters en speciale tekens door eventueel meermaals drukken op de betreffende toets. Voor invoer van cijfers en speciale tekens. Voor invoer van cijfers en speciale tekens. Voor invoer van een spatie. Voor het wissen van het laatst ingevoerde teken. Voor het wissen van de complete invoer Tekentabel Toets Beschikbare tekens A B C a b c 8 Ä Á Å Æ Ą À Â Ć Ç ä á å æ ą à â c ć D E F d e f 9 Ð Ė È Ê ė e è é Ê ë G H I g h i 4 Ġ Í İ Î Ï g í ì J K L j k l 5 Ł ł M N O m n o 6 Ń Ñ Ö Ó Ø Ő Ō ό Ô ñ ń ö ó ø ő ō ό ô ò P Q R S p q r s 1 ß Ş Ś р ś T U V t u v 2 Ü Ú Ű Ů Ù Û ü ů ű û ù ú W X Y Z w x y z 3 Ý Ź Z ź z 0! # % & ( ) * +, -. / : ; < = >? [ ] ^ _ { } ~ Σ Ø Æ Œ Ⅰ Ⅱ Ⅲ Olympia 2011 Pag. 36 Technische wijzigingen voorbehouden!

37 6.3 Taal instellen De teksten op het display en op de bonnen kunnen in vier verschillende talen worden weergegeven: Engels, Duits (standaardinstelling), Frans en Nederlands. Let op: Om een nieuwe taal te activeren moet u alle geheugens wissen! Houd u aan uw rapport- en bewaarplicht ten opzichte van de belastingdienst voor programmeringen en kassarapporten (zie hoofdstuk 11)! Pas daarom de taal van uw kassa alleen aan voordat u de kassa in gebruik neemt! Opmerking: Om een andere taal dan Duits in te stellen gaat u als volgt te werk: Voorbeeld: Als taal moet Engels worden ingesteld. 1. Draai de sleutelschakelaar op PRG. 2. Selecteer Programmeernummer 49 (zie paragraaf 6.1.2) 3. Bevestig met de toets CONTANT. [ 1] 4. Voer het statusnummer van de gewenste taal met de numerieke toetsen in: 0 voor Engels 1 voor Duits [ 0] 2 voor Frans of 3 voor Nederlands. 5. Sla de programmering door drukken op de toets CONTANT OPSLAAN VERDER op. 6. Beëindig de programmering met de toets Subtotaal. Display =TAAL - 1= Om ervoor te zorgen dat de nieuwe taal actief wordt moet u nu nog de geheugens wissen: 7. Selecteer Programmeernummer 80 (zie paragraaf 6.1.2). 8. Bevestig met de toets CONTANT. Op het display worden de te wissen gegevens weergegeven. 9. Selecteer met de toetsen en ALLES SYSTEMEN. 10. Bevestig met de toets CONTANT. 11. Bevestig de vraag met de toets CONTANT. 12. Beëindig de programmering met de toets Subtotaal. GEHEUGEN WISSEN 1= ALLE RAPPORTEN E-JOURNAAL PROGRAMMERING ALLE GEBRUIKERS ALLE OMZETGROEPEN ALLE S ALLE TAFELS ALLES SYSTEMEN Olympia 2011 Pag. 37 Technische wijzigingen voorbehouden!

CM 75/760/761/762. Gebruikshandleiding Programmeerhandleiding. SINCE 1903 www.enetto.eu

CM 75/760/761/762. Gebruikshandleiding Programmeerhandleiding. SINCE 1903 www.enetto.eu CM 75/760/761/762 O L Y MPIA Gebruikshandleiding Programmeerhandleiding SINCE 1903 www.enetto.eu CE-verklaring CM 75/760/761/762 GB The manufacturer hereby declares that the equipment complies with the

Nadere informatie

CR-701. Snelstartgids. Kasregister CR-701. Vlug gestart! 81X ACROPAQ. www.acropaq.com

CR-701. Snelstartgids. Kasregister CR-701. Vlug gestart! 81X ACROPAQ. www.acropaq.com Vlug gestart! Kasregister CR-701 81X CR-701 Snelstartgids ACROPAQ www.acropaq.com Handleiding CR-701 Pagina 2 Technische wijzigingen zijn steeds mogelijk! Vlug gestart! CE-verklaring Kasregister CR-701

Nadere informatie

CR-812. Snelstartgids. Kasregister CR-812. Vlug gestart! 81X ACROPAQ. www.acropaq.com

CR-812. Snelstartgids. Kasregister CR-812. Vlug gestart! 81X ACROPAQ. www.acropaq.com CR-812 Snelstartgids ACROPAQ www.acropaq.com Handleiding CR-812 Pagina 2 Technische wijzigingen zijn steeds mogelijk! CE-verklaring CM The manufacturer hereby declares that the equipment complies with

Nadere informatie

CM 701 / 702 / 711 / 712. Gebruiksaanwijzing Programmeerhandleiding

CM 701 / 702 / 711 / 712. Gebruiksaanwijzing Programmeerhandleiding CM 701 / 702 / 711 / 712 O L Y MPIA Gebruiksaanwijzing Programmeerhandleiding SINCE 1903 www.olympia-vertrieb.de CE-verklaring CM 701 / 702 / 711 / 712 G D F E n The manufacturer hereby declares that the

Nadere informatie

Handleiding bij uw SAM4S. kasregister model ER-150II

Handleiding bij uw SAM4S. kasregister model ER-150II Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-150II Inhoudsopgave Pag.2 Inhoudsopgave Pag.3 1 Voordat u begint 1.1 Specificaties 1.2 Aanbeveling 1.3 Functieslot Pag.4 1.4 Resetten van de kassa 1.5 Installeren

Nadere informatie

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-150

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-150 Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-150 Inhoudsopgave Pag.2 Inhoudsopgave Pag.3 1 Voordat u begint 1.1 Specificaties 1.2 Aanbeveling 1.3 Functieslot Pag.4 1.4 Plaatsen van de batterijen 1.5 Resetten

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR INSTALLATIE EN GEBRUIK ECR8200S/8220SPROGRAMMING UTILITY. NL Code: 578413

HANDLEIDING VOOR INSTALLATIE EN GEBRUIK ECR8200S/8220SPROGRAMMING UTILITY. NL Code: 578413 HANDLEIDING VOOR INSTALLATIE EN GEBRUIK ECR8200S/8220SPROGRAMMING UTILITY NL Code: 578413 PUBLICATIE UITGEGEVEN DOOR: Olivetti S.p.A. www.olivetti.com Copyright 2013, Olivetti Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Inleiding Deze handleiding geeft een beschrijving van de Aqua-Max Palmtop en de Terminal software die nodig is om software op de Aqua-Max en de Palmtop te installeren.

Nadere informatie

Sigma CR-2000 user and programming GERMAN Manual CR 2000 REGISTERKASSA GEBRUIKSAANWIJZING

Sigma CR-2000 user and programming GERMAN Manual CR 2000 REGISTERKASSA GEBRUIKSAANWIJZING Size - A4 Sigma CR-2000 user and programming GERMAN Manual OBM No. CR 2000 REGISTERKASSA GEBRUIKSAANWIJZING CR2000-Sig-IM-NL-03.indb 1 No. N 1. Technische gegevens...8 2. Installatie... 11 2.1 Doelmatig

Nadere informatie

ELEKTRONISCH KASREGISTER SE-G1

ELEKTRONISCH KASREGISTER SE-G1 ELEKTRONISCH KASREGISTER SE-G1 GEBRUIKERSHANDLEIDING 2015 NL handleiding Casio SE-G1 NL vs 1.07 Voorzorgsmaatregelen Lees voor de juiste en veilige bediening van dit product deze handleiding zorgvuldig

Nadere informatie

1103/2 Sinthesi lezermodule Proximity

1103/2 Sinthesi lezermodule Proximity 1103/2 Sinthesi lezermodule Proximity Installatiehandleiding Versie 1.2 - januari 2007 Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden. Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Technische

Nadere informatie

Olympia Office Machines Ltd.

Olympia Office Machines Ltd. 5/622/0700 (30) Van harte gefeliciteerd, Van harte gefeliciteerd, met uw aanschaf van een Olympia kasregister. De plaatsing van de toetsen en de diverse programmeerbare functies maken dit kasregister zeer

Nadere informatie

1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op BAR KASSA op bureaublad om het programma op pc te starten.

1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op BAR KASSA op bureaublad om het programma op pc te starten. Bar Gebruikershandleiding 170912 Pagina 1 van 8 1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op BAR KASSA op bureaublad om het programma op pc te starten. Vul jouw gebruikersnaam en code in. Klik op Login Je bent nu in het

Nadere informatie

Snelle start Casio model SE-G1

Snelle start Casio model SE-G1 Snelle start Casio model SE-G1 30/01/2014 Francis Belangrijk! Belangrijk! - Gebruik thermisch papier met volgende eigenschappen: Druk niet op de toets met het punt bij het Breedte: 58 mm intikken van de

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Snelstart Gids. Menustructuur. Opstarten en Afsluiten. Formatteren van Disk. 72xxHVI-ST Series DVR

Snelstart Gids. Menustructuur. Opstarten en Afsluiten. Formatteren van Disk. 72xxHVI-ST Series DVR Menustructuur De menustructuur van de DS-72xxHVI-ST Serie DVR is als volgt: Opstarten en Afsluiten Het juist opstarten en afsluiten is cruciaal voor de levensduur van uw DVR. Opstarten van uw DVR: 1. Plaats

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

ELECTRONISCH KASREGISTER

ELECTRONISCH KASREGISTER CASIO ELECTRONISCH KASREGISTER 240 CR HANDLEIDING 1. DE EERSTE INSTALLATIE: ----------------------------------------- BELANGRIJK: voor iedere programmatie, steek de stekker in het stopcontact en installeer

Nadere informatie

CMP-VOIP80. VoIP + DECT TELEFOON. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI

CMP-VOIP80. VoIP + DECT TELEFOON. English Deutsch Français Nederlands Italiano Español Magyar Suomi Svenska Česky ANLEITUNG MANUAL MODE D EMPLOI MANUAL MODE D EMPLOI MANUALE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BRUKSANVISNING CMP-VOIP80 VoIP + DECT TELEFOON ANLEITUNG GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE USO KÄYTTÖOHJE NÁVOD K POUŽITÍ Česky Svenska Suomi Magyar Español

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

Handleiding. Inhoud. TAMPOS Kassasyteem

Handleiding. Inhoud. TAMPOS Kassasyteem Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 29-01-2019 Versie : V2019.01.26 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 TAMPOS Kassasysteem starten... 2 1.1 Programma Afsluiten... 2 1.2

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201

Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201 Veelgestelde vragen voor Eee Pad TF201 DU6915 Bestanden beheren... 2 Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens die opgeslagen zijn op microsd, SD-kaart en USB-apparaat?... 2 Hoe verplaats ik het geselecteerde

Nadere informatie

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.01 (december 2012)

In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.01 (december 2012) April 2013 Geachte SalonNet gebruiker, In dit document vindt u de beschrijving van alle aanpassingen die in SalonNet zijn doorgevoerd vanaf versie 2.01 (december 2012) Met welke versie van SalonNet werk

Nadere informatie

Handleiding kassasysteem

Handleiding kassasysteem Handleiding kassasysteem 0 Handleiding kassasysteem Auteur: VuurwerkPOS Versie: 1.2 Datum: 04112015 1 Inhoudsopgave Onderdeel Pagina Inleiding Installeren Licenties Inloggen Menubalk Bonschermen Classic

Nadere informatie

De Kassa opstarten: U krijgt in beeld een inlogscherm. De gebruikersnaam hoeft u niet te wijzigen, deze staat al ingesteld. Uw wachtwoord = 1 2 3 4.

De Kassa opstarten: U krijgt in beeld een inlogscherm. De gebruikersnaam hoeft u niet te wijzigen, deze staat al ingesteld. Uw wachtwoord = 1 2 3 4. De Kassa opstarten: Start uw computer op en wacht tot uw zandloper uit beeld is. Om de kassa op te starten: dubbel klik met de linkermuisknop op het kassa icoontje in uw scherm U krijgt in beeld een inlogscherm.

Nadere informatie

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering

Handleiding. TAM Pandjeshuis Software. Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Handleiding Documentnaam : TAM Handleiding Datum : 12-05-2014 Versie : V0.02 Opgesteld door : TAMSOFT Software Engineering Inhoud 1 Software installatie... 2 2 Programma starten en instellen... 2 2.1 Opnieuw

Nadere informatie

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180 Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180 Pag.2 Inhoudsopgave Pag.3 1 Voordat u begint 1.1 Specificaties 1.2 Aanbeveling 1.3 Kassa uitpakken Pag.4 1.4 Installeren van de kassarol en inktroller

Nadere informatie

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer Sato CG4 Labelprinter Sato CG4 koppelen Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 22 september 2015 Concept Carol Esmeijer Inleiding U kunt Compad Bakkerij koppelen aan de onder meer

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7

Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Bestnr. 87 90 69 ODYS Internettablet noon 9_7 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

23. Standaardbrieven (MailMerge)

23. Standaardbrieven (MailMerge) 23. Standaardbrieven (MailMerge) In deze module leert u: 1. Wat een standaardbrief is. 2. Hoe u een standaardbrief maakt. 3. Hoe u een adressenbestand kunt koppelen aan een standaardbrief. 4. Hoe u een

Nadere informatie

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010)

HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) HANDLEIDING VAN DATARECORDER SOFTWARE (FOR WS-9010) Inleiding Dit Temperatuurstation en de bijbehorende software van de datarecorder vormen een kwalitatief hoogstaand dataverwerkingsysteem. Nadat u de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding EXCLUSIV COMPACT THERMOSTAAT Dit product heeft de volgende eigenschappen: 1) Regeling van de verwarming 2) Eenvoudig te programmeren 3) Twee programma's: programma ingesteld af fabriek

Nadere informatie

Gebruik van een draadloze barcodescanner

Gebruik van een draadloze barcodescanner INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 5 2. SLUIT DE BARCODESCANNER AAN OP EEN WERKSTATION 5 3. INSTALLEER DE SCANNERSOFTWARE 6 4. ZOEK DE COM-POORT OP WAARMEE HET WERKSTATION MET DE CRADLE IS VERBONDEN 6 5. LEG DE

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx

HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx HANDLEIDING Vectron Commander 6.xx Kassanet Leza Atoomweg 7 1627 LE Hoorn Tel 0229-562110 Fax 0229-271611 Info@leza.nl 1 Uitlezen programmering van de kassa Menu communicatie Lees kassaprogramma Kies kassa

Nadere informatie

CycloAgent v2 Handleiding

CycloAgent v2 Handleiding CycloAgent v2 Handleiding Inhoudsopgave Inleiding...2 De huidige MioShare-desktoptool verwijderen...2 CycloAgent installeren...4 Aanmelden...8 Uw apparaat registreren...8 De registratie van uw apparaat

Nadere informatie

Snelle start Casio model SE-G1

Snelle start Casio model SE-G1 Pat er s s t r aat106108 2300T ur nhout T el : 014/ 42. 55. 99 i nf o@v anmec hel en. be www. v anmec hel en. be webs hop. v anmec hel en. be Snelle start Casio model SE-G1 16/04/2013 Belangrijk! Belangrijk!

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Problemen met HASP oplossen

Problemen met HASP oplossen Problemen met HASP oplossen Hoofdvestiging: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright en handelsmerken: 2005-2013, Trimble Navigation Limited.

Nadere informatie

Handleiding. bij. kasregister TOWA NT-1081

Handleiding. bij. kasregister TOWA NT-1081 Handleiding bij uw kasregister TOWA NT-1081 Initialiseren van de kassa (alleen voor dealers!) DEZE HANDELING MOET U NIET VERRICHTEN WANNEER DE KASSA AL VOOR U GEPROGRAMMEERD IS!! Met deze handeling worden

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180T

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180T Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-10T Pag.2 Inhoudsopgave Pag.3 1 Voordat u begint 1.1 Specificaties 1.2 Aanbeveling 1.3 Installeren van de kassarol Pag.4 1.4 Display 1.5 Foutmeldingen 1. Functieslot

Nadere informatie

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180U

Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-180U Handleiding bij uw SAM4S kasregister model ER-10U Pag.2 Inhoudsopgave Pag.3 1 Voordat u begint 1.1 Specificaties 1.2 Aanbeveling 1.3 Installeren van de kassarol Pag.4 1.4 Display 1.5 Foutmeldingen 1. Functiestand

Nadere informatie

Mauer GmbH Technologie voor beveiliging. Code Combi B VdS-Cl 2 Artikelnummer 82131 - standaard

Mauer GmbH Technologie voor beveiliging. Code Combi B VdS-Cl 2 Artikelnummer 82131 - standaard Informatie over de bediening: Mauer GmbH Technologie voor beveiliging Code Combi B VdS-Cl 2 Artikelnummer 82131 - standaard Bedieningsinstructies Lees deze instructies aandachtig door voordat u het slot

Nadere informatie

1 WORD A4 NL Data Manager - USB / / 6020 Alco-Connect

1 WORD A4 NL Data Manager - USB / / 6020 Alco-Connect 1 WORD A4 NL Data Manager - USB / 2014-04-05 / 6020 Alco-Connect Inleiding... 4 Wat is de Cosmos Software?... 4 Waarvoor dient de PC-software?... 4 Kan ik dat alles niet doen zonder bijkomende software?...

Nadere informatie

GEBRUIKERS HANDLEIDING QT 6100 BACK TO BASICS HORECA

GEBRUIKERS HANDLEIDING QT 6100 BACK TO BASICS HORECA GEBRUIKERS HANDLEIDING QT 6100 BACK TO BASICS HORECA 03/12/2008 INHOUD: INLEIDING BACK TO BASIC PROGRAMMATIE 3 PROGRAMMATIE SCHERM OP QT6100 4 UITLEG VAN DE TOETSEN 5 11 PROGRAMMATIE 12 AANMAKEN VAN ARTIKELS

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Minimale eisen voor de computer

Minimale eisen voor de computer Countdown Timer Deze software is gemaakt om te gebruiken voor handelingen waar een aflopende tijdklok handig is. Dit is een uitgebreide versie. Het stelt je in staat eigen schema`s aan te maken die je

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding ICY1801TP Thermostat Programmer Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing I.C.Y. B.V. Introductie De Thermostat Programmer vergemakkelijkt het programmeren van de Timer-Thermostaat, doordat u één keer

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING

EasternGraphics product documents pcon.update handleiding HANDLEIDING HANDLEIDING INDIEN U ZICH REEDS HEEFT AANGEMELD EN OVER EEN LOGIN BESCHIKT, KUNT U DIRECT NAAR HOOFDSTUK 2 1. Aanmelden en Registreren U kunt zich aanmelden en registreren voor pcon.update middels onze

Nadere informatie

Vectron POS ColorTouch

Vectron POS ColorTouch Handleiding Vectron POS ColorTouch Voorwoord Met de aanschaf van de Vectron POS heeft u een van de meest flexibele afrekensystemen in huis gehaald die in de Benelux te koop zijn. Door zijn modulaire opbouw

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211

Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211 Veelgestelde vragen voor Transformer TF201 DU7211 Bestanden beheren... 2 Hoe krijg ik toegang tot mijn gegevens die opgeslagen zijn op microsd, SD-kaart en USB-apparaat?... 2 Hoe verplaats ik het geselecteerde

Nadere informatie

Full Time Service B.V.B.A. HANDLEIDING HORECA QT 6100

Full Time Service B.V.B.A. HANDLEIDING HORECA QT 6100 HANDLEIDING HORECA QT 6100 A. DE TOETSEN : ESC/SKIP: dient om een programmatie of rapport af te sluiten door 3 maal op te drukken CLEAR: Om een foutieve getal ingave te annuleren X: Om buiten een bewerking

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan.

Cijfers 1 t/m 4,8,16 hiermee kunt u van kanaal wisselen. Gebruik deze iconen om naar een split screen terug te gaan. Inhoudsopgave 1. Belangrijke veiligheidsinstructies... 2 2. Mee geleverde producten voor de DVR... 2 3. Uitleg bedieningspaneel... 2 4. Uitleg afstandsbediening... 3 5. Aan de slag met de DVR... 3 5.1

Nadere informatie

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET

TV DE SCHAKEL CROP ONLINE - PERCEELREGISTRATIE VIA INTERNET Algemeen Met CROP online kunt u uw teeltregistratie bijhouden en direkt beschikbaar stellen aan TV DE SCHAKEL. Als u geen managementsysteem op de eigen computer heeft en/of de gegevens daarmee niet op

Nadere informatie

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1

IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Handleiding IVS-Basic 4.4 IVS-Professional 4.4 IVS-PowerPoint 1.1 Toevoeging aansluiten USB Lite Base Station 1213 2 Inhoud Inhoud... 3 Het Lite Base Station aansluiten op de USB-poort... 4 Voorgeïnstalleerde

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Uitpakinstructies...1 Voordat u begint...5 Installatie...6 De fles met verzegelingsvloeistof vullen...9

Inhoudsopgave Uitpakinstructies...1 Voordat u begint...5 Installatie...6 De fles met verzegelingsvloeistof vullen...9 Inhoudsopgave 1 Uitpakinstructies...1 Verpakkingsmateriaal verwijderen...3 2 Voordat u begint...5 3 Installatie...6 De documentfeederladen installeren...6 De schuif en opvanglade installeren...7 Zijuitgang...8

Nadere informatie

V400m Quick Start Guide

V400m Quick Start Guide www.pindirect.nl V00m Quick Start Guide Introductie Met de V00M betaalautomaat kun je transacties verwerken met betaalkaarten, spaar- en klantenkaarten. De betaal-automaat is toekomstvast en voldoet aan

Nadere informatie

PRODUCTBESCHRIJVING...

PRODUCTBESCHRIJVING... Naslaghandleiding Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 4 INHOUD VAN DE DOOS... 4 STROOMVERBRUIK... 4 PRAKTISCHE TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN HET CONTROLEAPPARAAT... 5 2. PRODUCTBESCHRIJVING... 6 FUNCTIES VAN HET

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

De BeoCom 6000 extra handset kunt u overal in huis en tuin met u meenemen.

De BeoCom 6000 extra handset kunt u overal in huis en tuin met u meenemen. B E O C O M 6 0 0 0 De BeoCom 6000 extra handset kunt u overal in huis en tuin met u meenemen. De handset kan in het basisstation, of in de kleine tafel- en wandladers worden geplaatst. Raadpleeg de handleiding

Nadere informatie

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen Snelstartgids Waarschuwing Deze Snelstartgids biedt algemene richtlijnen voor de installatie en het gebruik van IRISnotes Executive. Gedetailleerde instructies over het complete functiebereik van IRISnotes

Nadere informatie

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden:

Summa Cutter Tools. 1 Cutter tools. Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: Summa Cutter Tools 1 Cutter tools Met dit programma kunnen twee dingen geïnstalleerd worden: 1. Plug-in voor Corel (vanaf versie 11) en Adobe Illustrator (vanaf versie CS). De plug-in voor Corel installeert

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

Hunter Retail (POS) Documentatie v1.1. Documentatie Hunter-Retail (POS) Handleiding 1.1

Hunter Retail (POS) Documentatie v1.1. Documentatie Hunter-Retail (POS) Handleiding 1.1 Hunter Retail (POS) Documentatie v1.1 Documentatie Hunter-Retail (POS) Handleiding 1.1 1 Overzicht 1. Hoofdmenu Kassa (p. 03) 2. Artikelen toevoegen (p. 05) 3. Aangepaste artikelen (p. 08) 4. Artikelen

Nadere informatie

PC Docking Station voor gebruik met (RA109, RP109, RS109 / RA107, RP107, RS107) CD-ROM met on-line Help informatie OVER DEZE GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD

PC Docking Station voor gebruik met (RA109, RP109, RS109 / RA107, RP107, RS107) CD-ROM met on-line Help informatie OVER DEZE GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD PC Docking Station voor gebruik met (RA109, RP109, RS109 / RA107, RP107, RS107) CD-ROM met on-line Help informatie Model Nr.: RZ910 Gebruiksaanwijzing INHOUD Over deze gebruiksaanwijzing... 1 PC-vereisten...

Nadere informatie

HANDLEIDING WINPOS KASSA

HANDLEIDING WINPOS KASSA HANDLEIDING WINPOS KASSA DATUM: VERSIE: AUTEUR: REVIEW: 13-08-2007 First draft Joshua Willems Marc Hermans 29-08-2007 Final version Freek Sengers Marc Hermans INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 De kassa opstarten

Nadere informatie

portal gebruikershandleiding

portal gebruikershandleiding portal gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. Aan de slag Wat is de net10 portal? Aanmelden als net10 partner Inloggen Startpagina Mijn account Mijn account Een krediet account aanvragen Mijn account Gebruikersbeheer

Nadere informatie

Handleiding gebruik kassaterminal

Handleiding gebruik kassaterminal Handleiding gebruik kassaterminal Oktober 2015 Inhoudsopgave Het aanzetten van de kassaterminal... 3 Storten daggeld in kassalade... 3 Werking kassaterminal... 4 Correctie omzetboeking... 5 Clubcard DeetosSnel...

Nadere informatie

OLYMPIA A 2020 A 2040 A 3020 A Lamineerapparaat

OLYMPIA A 2020 A 2040 A 3020 A Lamineerapparaat Lamineerapparaat Olympia Business Systems Vertriebs GmbH Weg zum Wasserwerk 10 D-45525 Hattingen Tel. 0 23 24 / 68 01-0 Fax 0 23 24 / 68 01 99 http://www.olympia-vertrieb.de (27.02.2007) OLYMPIA A 2020

Nadere informatie

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition

Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition Labo 4 : Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren. Alle stappen voor de installatie

Nadere informatie

FLEXERIA AFSTANDSBEDIENING GEBRUIKERSHANDLEIDING TC-GTA100 GTA t f

FLEXERIA AFSTANDSBEDIENING GEBRUIKERSHANDLEIDING TC-GTA100 GTA t f FLEXERIA AFSTANDSBEDIENING INLEIDING De Flexeria afstandsbediening is een lichte, compacte afstandsbediening voor gebruik in combinatie met de Flexeria motorcilinder, oplegslot en deurcontroller. De afstandsbediening

Nadere informatie

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Bedieningspaneel

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Bedieningspaneel Xerox ColorQube 90 / 90 / 90 Bedieningspaneel Beschikbare services kunnen variëren afhankelijk van uw printerinstellingen. Zie de Handleiding voor de gebruiker voor meer informatie over functies en instellingen.?

Nadere informatie

Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212. 13 september 2010

Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212. 13 september 2010 Klankie B.V - Klankie 2010 Netwerkversie - versie 1.0 - sts2220000000212 13 september 2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Belangrijke informatie bij Klankie 2010...4 3. C3LO-werkstation inrichten als

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

1. Back-up van uw huidige configuratie

1. Back-up van uw huidige configuratie Inleiding In de ochtend van woensdag 19 september zal KPN tussen 03:00 en 05:00 uur onderhoud verrichten op het Zakelijk ADSL netwerk. Er bestaat een geringe kans dat uw verbinding na dit onderhoud niet

Nadere informatie

Xerox WC 7225/78xx Bedieningsinstructie

Xerox WC 7225/78xx Bedieningsinstructie Eerste registratie op Multifunction Printer (MFP): kaart koppelen Bij het eerste gebruik is uw UGent kaart (personeelskaart) nog niet gekoppeld aan uw account. U moet eenmalig uw UGent loginnaam en wachtwoord

Nadere informatie

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2

HANDLEIDING FRIREC. Versie 1.2.2 HANDLEIDING FRIREC Versie 1.2.2 Handleiding Frirec voor Windows receptuurprogramma Gefeliciteerd met de aanschaf van FRIREC. Het Programma FRIREC FRIREC is een programma dat speciaal is ontwikkeld voor

Nadere informatie

1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op KTS-logo op bureaublad om het programma op pc te starten.

1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op KTS-logo op bureaublad om het programma op pc te starten. KTS-Smart Gebruikershandleiding 170912 Pagina 1 van 18 1 KAS OPSTARTEN Klik 1x op KTS-logo op bureaublad om het programma op pc te starten. Vul jouw gebruikersnaam en code in. Klik op Login Je bent nu

Nadere informatie

CCV Mobile. Quick Start Guide. WiFi & 4G (V400M)

CCV Mobile. Quick Start Guide.   WiFi & 4G (V400M) CCV Mobile Quick Start Guide WiFi & 4G (V400M) www.ccv.nl Introductie Met de V400M betaalautomaat kun je transacties verwerken met betaalkaarten, spaar- en klantenkaarten. De betaalautomaat is toekomstvast

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Installatie Windows XP Professional Edition

Installatie Windows XP Professional Edition Installatie Windwos XP Professional Edition 1 Installatie Windows XP Professional Edition In dit hoofdstuk gaan we op een volledig nieuwe PC met een lege harde schijf Windows XP Professional Edition installeren.

Nadere informatie

Full Time Service B.V.B.A. HANDLEIDING HORECA QT 6600

Full Time Service B.V.B.A. HANDLEIDING HORECA QT 6600 HANDLEIDING HORECA QT 6600 A. DE TOETSEN : ESC/SKIP: dient om een programmatie of rapport af te sluiten door 3 maal op te drukken CLEAR: Om een foutieve getal ingave te annuleren X: Om buiten een bewerking

Nadere informatie