FINANCIËN, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FINANCIËN, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY"

Transcriptie

1 TRAINING COACHING ADVIES FINANCIËN, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY NAJAAR

2 2 Ieper Kortrijk SBM TRAINT, COACHT EN ADVISEERT. SBM heeft een zeer gevarieerd kant-en-klaar aanbod dat in diverse leslocaties wordt gedoceerd. Maar wellicht is SBM nog beter bekend voor zijn maatoplossingen en in-house trainingen. Tailor made. In nauw overleg met de klant. Uiterst flexibel. En zeer resultaatgericht.

3 3 Inhoud BASISTRAININGEN VOOR U EN UW MEDEWERKER...4 Balansen lezen en begrijpen...4 Basis beurs en beleggen...5 Dubbel boekhouden...6 Meepraten met de bankier...7 Financial basics voor de niet-financiële manager...8 Update algemene boekhouding voor financieel medewerkers...10 FISCALE VERDIEPINGSTRAININGEN...11 Begrijpen en doorgronden v een consolidatie...11 Afsluiten boekjaar...12 Consultingskills voor boekhouders...13 BTW in de praktijk: BTW-aangifte en controle - NIEUW!...14 Facturen en algemene voorwaarden...15 Practicum: optimalisatie van de BTW-aftrek d.m.v. de BTW-eenheid - NIEUW!...16 BTW voor de garagesector...17 Boekhouden & kostprijsberekening v syndici...18 BTW voor de reissector...19 Correcte BTW-behandeling bij doorrekening van kosten...20 Snelcursus internationale BTW - NIEUW!...21 Workshop woonfiscaliteit...22 De boekhoudkundige opvolging van een bedrijfs/filiaal in Frankrijk...23 Fiscale aspecten bij (ver)bouwen in Frankrijk...24 De BTW-eenheid...25 Hoe vul je een BTW-aangifte in?...26 Onderhandelen met de fiscus...27 Landbouwfiscaliteit...28 Update vennootschapsrecht: continuïteit van de onderneming...29 FINANCIËLE VERDIEPINGSTRAININGEN...30 Stoomcursus controller...30 Financiële rapportering met Excel...31 Financieel inzicht op maat van uw bedrijf...32 Financial Management...34 Correct factureren in de bouw...37 Kostprijsberekening in de bouw...38 Beleggen in vastgoed...39 Verdieping balansanalyse - oefensessies...40 GRONDIGE FISCALE SNELCURSUSSEN...41 UPDATESESSIES LANGLOPENDE OPLEIDINGEN...47 JURIDISCH MANAGEMENT VOOR DE ADMINISTRATIEF BEDIENDE EN BEVLOGEN AAN HET WERK! Deze opleidingen zijn erkend voor punten permanente vorming IAB en BIBF. INLICHTINGEN & INSCHRIJVINGEN Tel. 050/

4 4 Basistrainingen voor u en uw medewerker Balansen lezen en begrijpen DOCENT Hans Vanroose - Financieel Consultant Adfin BVBA U hebt geen economische opleiding genoten maar u bent professioneel betrokken bij financiële rapporteringen binnen het bedrijfsbeleid. In een moderne ondernemingswereld is het noodzakelijk dat iedereen, die binnen een bedrijf verantwoordelijkheid draagt en invloed uitoefent op beleidsbeslissingen, inzicht heeft in de financiële aspecten van het ondernemerschap. Jaarrekeningen bevatten een schat aan informatie die de bedrijfsleiding, bij een correcte interpretatie, helpt bij strategische beslissingen. Inleiding: de jaarrekening als basisinstrument voor de financiële analyse Wettelijke verplichtingen Balans: opbouw en inhoud Resultatenrekening: opbouw en inhoud Toelichting: opbouw en inhoud Verschillende rubrieken Structurele opbouw van de balans en verhoudingen Vaste activa Vlottende activa Eigen vermogen Vreemd vermogen Bedrijfskapitaal Structurele opbouw van de resultatenrekening Bedrijfsopbrengsten en bedrijfskosten Financiële opbrengsten en kosten Uitzonderlijke opbrengsten en kosten Belastingen Resultaat verwerken De ratioanalyse Rendabiliteit en cashflow Solvabiliteit Liquiditeit en de financiële hefboom Toegevoegde waarde Campus Oostende Campus Roeselare 5 sessies van 3 uur 5 sessies van 3 uur Telkens op maandagavond van 19u tot 22u Telkens op dinsdagavond van 19u tot 22u Lesdata: 28/9, 5/10, 12/10, 19/10 en 26/10/2015 Lesdata: 20/10, 27/10, 10/11, 17/11 en 24/11/2015 Inschrijvingsgeld: 360 (excl. 21% BTW) Inschrijvingsgeld: 360 (excl. 21% BTW)

5 5 Basis beurs en beleggen DOCENTEN Joris Huyghe en Wilfried Moijson Tijdens de opleiding leert u de verschillende beleggingsproducten onderscheiden en het vakjargon dat gebruikt wordt in de beleggingswereld begrijpen. U krijgt inzicht in de werking van een beurs. Op het einde van de opleiding bent u in staat de verschillende onderdelen van de financiële markten te benoemen, de diverse risico s en het rendementspotentieel eigen aan verschillende beleggingsinstrumenten te begrijpen, en ook de basisrelaties tussen de economische context en de financiële markt te begrijpen. Inleiding: definities over geld, beleggen, inflatie en deflatie,... Criteria bij beleggen: Liquiditeit - Rendement, risico, fiscale implicaties Beknopt overzicht van de soorten beleggingen: Beleggingen met vaste rente (zichtrekening, spaarrekening, termijnrekening, kasbon - staatsbon, obligatie) Beleggingen zonder vaste rente (vastgoed, aandelen - fondsen - opties) Aandelenbeurzen en indexen: Beurs van Brussel, Buitenlandse beurzen, Groeibeurzen De werking van de beurs Hoe orders plaatsen? Beoordeling van aandelen: fundamentele analyse? Technische analyse? Hoe duur is een aandeel en hoe kan u dat beoordelen? Koers/winst-verhouding,... Praktische tips voor wie in aandelen wil beleggen Bespreking van de belangrijkste beleggingsvormen: aandelen & obligaties, ICB s, SICAV s, BEVEKS, vreemde deviezen - termijncontracten, opties & futures, werking financiële markten, macro-economie & monetaire politiek; werking en belang in de beleggingsleer Prijsvorming van de financiële activa: Obligatieleer: obligaties met warrant, converteerbare obligaties, EMTN s, RCV s, koersvorming, rendementsberekening van obligaties, beleggingsstrategie in obligaties, arbitrage, Euro-obligaties, beoordeling, elementen in het rendement (koersevolutie, wisselkoersevolutie, Zero-Bonds, duration) Aandelenmarkten: soorten aandelen, verhandeling en beurs, aandelenwaardering, elementaire begrippen, fundamentele analyse, technische analyse Beleggen in vastgoed Beleggen in vastgoedcertificaten, bevaks Vastgoedfondsen Vastgoedaandelen Campus Kortrijk 6 sessies van 3 uur Telkens op woensdagavond van 19u tot 22u Lesdata: 28/10, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12/2015 Inschrijvingsgeld: 410 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

6 6 Dubbel boekhouden DOCENTEN Bart Vandeginste en Christian Ellebaut Van zodra u onder vennootschapsvorm werkt (bvba, nv,...), is het systeem van dubbel boekhouden verplicht. Alle boekhoudpakketten op computer werken ook volgens het systeem van dubbel boekhouden. Het is dus noodzakelijk dat u de belangrijkste principes kent om te begrijpen wat de software doet en om de outprints juist te interpreteren. Indien de dubbele boekhouding correct gevoerd wordt, biedt het een grote bewijskracht ten opzichte van fiscale administraties. U kunt u m.a.w. beter verdedigen bij fiscale controles. Maar vooral: het systeem biedt u als bedrijfsleider een schat aan informatie, zodat u uw onderneming financieel maar ook strategisch beter kunt sturen. Redenen genoeg om een opleiding dubbel boekhouden te volgen of te laten volgen door een medewerker. Deze opleiding leert u enkel hoe de dubbele boekhouding gevoerd wordt. Indien u eindresultaten van een dubbele boekhouden wil leren interpreteren en meer inzicht wil verwerven in de (financiële) structuur van uw vennootschap, verwijzen we u graag door naar volgende opleiding: Balansen lezen en begrijpen (p. 4) Inleiding wettelijke verplichtingen doelstellingen en principes van het dubbelboekhouden Structuur en werking van inventaris tot beginbalans balansrekeningen en boekingsregels van balansrekeningen tot balans resultatenrekeningen: kosten en opbrengsten boekingsregels bij resultatenrekeningen het journaal en de proef- en saldibalans BTW: boekingen en aangifte Commerciële verrichtingen boeken aankopen: grond- en hulpstoffen, handelsgoederen en diensten en diverse goederen verkopen, aan- en verkoopkosten kortingen en creditnota s Dubieuze debiteuren bezoldigingen en sociale lasten Verrichtingen op het einde van het boekjaar voorlopige proef- en saldibalans inventaris voorraadwijzigingen regularisatieboekingen definitieve proef- en saldibalans het resultaat bepalen de eindbalans opstellen Praktijkgerichte oefeningen vullen de theorie aan Campus Kortrijk Campus Oostende 10 sessies van 3 uur 10 sessies van 3 uur Telkens op woensdagavond van 19u tot 22u Telkens op woensdagavond van 19u tot 22u Lesdata: 30/9, 7/10, 14/10, 21/10, 28/10, Lesdata: 28/10, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12, 16/12, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12/2015 6/1, 13/1, 20/1 en 27/1/2016 Inschrijvingsgeld: 445 (excl. 21% BTW) Inschrijvingsgeld: 445 (excl. 21% BTW)

7 7 7 Meepraten met de bankier DOCENT Hans Vanroose - Financieel Consultant Adfin BVBA Een kredietdossier opmaken voor de bank is voor elke onderneming een zaak van groot belang. Bij de opmaak kan u nog advies en hulp inroepen, maar het belangrijkste is dat u begrijpt welke punten er voor de bankier belangrijk zijn. Hoe gewoontjes het ook klinkt, in dit opzicht kan meepraten met de bankier echt het verschil betekenen. Heel wat factoren bepalen immers de kredietwaardigheid van een onderneming of een investeringsproject. Zo is de solvabiliteit van een onderneming (de verhouding tussen eigen middelen en de totale schulden) een van de belangrijke criteria die een bankier of derde financier in aanmerking neemt bij de evaluatie van een kredietdossier. In deze opleiding leert u niet alleen wat de voorwaarden voor kredietwaardigheid van je onderneming juist betekeken, maar ook om deze te bekijken met de ogen van een financier. Het vertrekpunt is de balans. Op basis van gevalsstudies en praktische voorbeelden maak je stapsgewijs kennis met de wijze waarop die beoordeeld wordt en de mogelijkheden tot optimalisatie ervan. Campus Brugge 1 sessie van 3 uur Op maandagavond van 19u tot 22u Lesdata: 14/12/2015 Inschrijvingsgeld: 95 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

8 8 Financial basics voor de niet-financiële manager DOCENT Jan De Klerck - Financieel manager, financial consultant Wordt u als manager regelmatig betrokken bij beslissingen die financiële gevolgen hebben? Uiteraard. Maar niet elke manager heeft een uitgebreide financiële achtergrond om de gevolgen in te schatten van sommige beslissingen. Daarnaast is een update van financiële begrippen, kostprijsberekening, financiële analyse,... voor elke manager van goudwaarde. Deze opleiding is ingedeeld in twee modules. In een eerste module gaan we in op de financiële analyse van een bedrijf: wat is een balans, hoe is deze samengesteld, wat leert dit ons over de financiële toestand van een bedrijf en welke praktische conclusies kunnen we hieruit trekken. Verschillende ratio s worden dan ook nader bekeken en vooral de praktische gevolgen hiervan. Dit kan van belang zijn voor de sales verantwoordelijke bij de beoordeling van nieuwe klanten, voor de inkopers bij de beoordeling van een nieuwe leverancier, voor de HR-verantwoordelijke om een onderbouwde personeelsplanning te ondersteunen, voor de lijnmanagers en productiemanagers om investeringsplannen en projectplannen goed te kunnen kaderen in de bedrijfsvoering,... In de tweede module gaan we in op de kostprijsanalyse en de budgettering. Beide begrippen zijn uiterst belangrijk voor leidinggevenden om projecten in te schatten, voorstellen te onderbouwen, financiële verantwoordelijkheid op te nemen. Aan de hand van zeer praktische voorbeelden en oefeningen worden deze thema s zeer bevattelijk aangepakt. Deze modules kunnen afzonderlijk gevolgd worden, maar de echte meerwaarde komt uiteraard pas tot uiting bij het volgen van beide. Financiële analyse (module 1) Basisinzicht in financiële analyse Het ordenen van de balans Structuur Actief-rubrieken, passief-rubrieken Waarderingsregels Ratio-analyse, liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit Praktische aanpak en correcties De financiële waardering van mijn bedrijf

9 9 Kostprijsanalyse (module 2) Definities en begrippen Verdeling van de indirecte kosten Kostprijsberekening bij massaproductie en productie op order Full costing vs. direct costing Activity Based Costing (ABC) en Target Costing Break-evenanalyse Speciale orders met lage verkoopprijs De make or buy -beslissing Portfolio-beheer: van grootboekrekeningenstelsel tot divisie-reporting Margeopvolging via benchwaarden en K.P.I.-kengetallen Budgetteren (module 2) Het budget situeren in de algemene bedrijfsvoering Hoe starten: plan van aanpak Een budget zet aan tot actie Evaluatie van investeringsvoorstellen Van deelbudgetten tot master-budget Raadgevingen Serwir Hotel Sint-Niklaas 6 sessies van 3 uur Module 1: Telkens op donderdagavond van 18u30 tot 21u30 Lesdata: 12/11, 19/11 en 26/11/2015 Module 2: Telkens op donderdagavond van 18u30 tot 21u30 Lesdata: 3/12, 10/12 en 17/12/2015 Campus Kortrijk 6 sessies van 3 uur Module 1: Telkens op woensdagavond van 18u30 tot 21u30 Lesdata: 21/10, 28/10 en 18/11/2015 Module 2: Telkens op woensdagavond van 18u30 tot 21u30 Lesdata: 25/11, 2/12 en 9/12/2015 Het inschrijvingsgeld per module bedraagt: 550 (excl. 21 % BTW). Volgt u zowel module 1 (3 sessies) als module 2 (3 sessies), dan geniet u van een voordeeltarief: 970 (excl. 21% BTW). Tot 50% korting via info en hulp:

10 10 Update algemene boekhouding voor financieel medewerkers Jan De Klerck - Financieel manager, financial consultant Tijdens deze opleiding krijgt u een grondige update boekhouden voorgeschoteld. Onze hoofddoelstelling voor deze opleiding is de opfrissing van de boekhoudkundige input-verrichtingen met zelfstandige codering van de verrichting(en). Als leidraad doorheen de opleiding maken we gebruik van het wettelijk M.A.R. en een algemeen rekeningstelsel. We overlopen dan ook alle grootboekrekeningen van het M.A.R. en staan telkens stil bij: De definitie Visualisering met de T-balans met mogelijke tegenrekeningen in debet en credit Praktische uitwerking via een voorbeeld van de historiek van de verschillende boekingen Daarnaast verwerft u een synthese-overzicht via de jaarrekening om de opgedane kennis te kaderen. Naast deze praktijkgerichte aanpak, krijgt u ook een syllabus van 249 pagina s als naslagwerk. Hierdoor heeft een handige tool ter beschikking waar u na de opleiding kan op terugvallen. De opgedane kennis zal bijdragen tot het inzicht en de vaardigheden die nodig zijn om te assisteren en zelfs (deels) zelfstandig een tussentijdse of einde-boekjaar-afsluiting uit te voeren. WETGEVEND KADER: definitief en begrippen Bij wijze van inleiding wordt een selectie aan artikels uit wetten & KB s overlopen die relevant zijn voor een goed begrip van de jaarrekening. DE JAARREKENING: alle rubrieken en toelichtingen Klasse 1, 2, 3, 4, 5 - Actief- & Passief-rekeningen Klasse 6 en 7 - Kosten- en Opbrengstenrekeningen Klasse 0 Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen Toelichting bij de jaarrekening Sociale balans Campus Roeselare 4 sessies van 3 uur Telkens op maandagavond van 19u tot 22u Lesdata: 12/10, 19/10, 26/10 en 9/11/2015 Inschrijvingsgeld: 290 (excl. 21% BTW)

11 11 Fiscale verdiepingstrainingen Begrijpen en doorgronden v een consolidatie DOCENT Siebrecht Plateau In het laatste decennium won de consolidatie sterk aan belang. De overname- en fusiegolf gaat gepaard met een verlaging van de consolidatiecriteria en zorgt ervoor dat de consolidatie sterke uitbreiding heeft genomen. Tenslotte heeft de overgang van de Belgische boekhoudnormen naar de IFRS- (IAS-) normen plaatsgevonden. Deze overgang heeft in eerste instantie betrekking op de geconsolideerde jaarrekening van beursgenoteerde bedrijven. Dit alles zorgt ervoor dat een degelijke kennis van het begrip consolidatie en een inzicht in de geconsolideerde jaarrekening een onmisbare troef wordt voor elke financial en alle decision makers. Het wettelijk kader omtrent de consolidatie (verplichting): Wat? Wanneer? Hoe? Consolidatiemethodes (theoretische bagage) Overzicht van de verschillende methodes van waardering van financiële participaties Consolidatie in praktijk (work flow) Stap voor stap doorlopen van een consolidatieproces aan de hand van praktische oefeningen Verdere uitdieping van veel voorkomende bijzondere transacties d.m.v. een combinatie van theorie en praktische toepassing a.d.h.v. een voorbeeld: bepaling van de consolidatiekring bepaling van de toe te passen consolidatiemethode berekening van het eerste consolidatieverschil groepswaarderingsregels - herwerkingen intra groep transacties dividenden (pre en post acquisitie) behandeling van vreemde valuta behandeling van latente belastingen belang van derden De verwerking van consolidatieboekingen voor de 3 basismethodes: integrale consolidatie proportionele consolidatie vermogensmutatiemethode Campus Gent 4 sessies van 3 uur Telkens op woensdagnamiddag en -avond van 14u tot 17u en van 17u30 tot 20u30 Lesdata: 9/12 en 16/12/2015 Inschrijvingsgeld: 720 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

12 12 Afsluiten boekjaar DOCENT Ignace Bogaert - Ernst & Young Het is een steeds terugkerende zorg voor de verantwoordelijken voor de boekhouding om deze oefening te maken tot tevredenheid van alle partijen. Men moet de jaarrekening opstellen volgens de principes van regelmatigheid, oprechtheid en getrouwheid, op de fiscaal voordeligste manier, erover wakend dat ze een stevige argumentatie vormt bij de kredietonderhandeling met de bankier en dat ze vertrouwen schept bij leveranciers en klanten. Daarbij mag men in geen geval uit het oog verliezen dat ook de aandeelhouders tevreden moeten zijn over het resultaat... Zijn al deze standpunten wel te verenigen in deze ene oefening? Is het mogelijk te beantwoorden aan de volledigheid en getrouwheid en daarbij toch fiscaal te optimaliseren? Dit seminarie geeft u antwoorden op de vragen die u in dit verband hebt. U leert hoe men, op de meest voordelige manier, van het boekhoudkundige naar het fiscale resultaat evolueert. Deel 1: De optimale boekhoudkundige afsluiting In dit deel gaan we eerst dieper in op de boekhoudkundige afsluiting: De opmaak van een inventaris, de waardering van bepaalde activa en passiva, het boeken van overlopende rekeningen, dubieuze vorderingen, aanleggen van voorzieningen, resultaatverwerking... Naast het wettelijk kader worden alle inventaris- en controleverrichtingen in detail besproken. Deel 2: De optimale fiscale afsluiting: bespreking van de balans en de resultatenrekening vanuit het W.I.B. 1992: Activa: Oprichtings- en herstructureringskosten Afschrijvingen van immateriële en materiële vaste activa: afschrijvingssystemen Bijkomende kosten i.v.m. onroerende goederen Investeringsaftrek Meerwaarden op financiële vaste activa Renteloze of goedkope vorderingen Passiva: Kapitaal en uitgiftepremies Herwaarderingsmeerwaarden Verwerving eigen aandelen Reserves en kapitaalsubsidies Voorzieningen voor risico s en kosten Resultatenrekening: Autokosten en voordelen van alle aard Representatiekosten Sociale voordelen Liberaliteiten en abnormale en goedgunstige voordelen Fiches : wanneer opstellen? Deel 3: De jaarrekening bekeken door de bril van de revisor De resultaatverwerking: winstverdeling en de afsluiting Het opstellen van de neer te leggen jaarrekening: balans, resultatenrekening en toelichting Mathematische en logische controles Campus Gent 4 sessies van 3 uur Telkens op donderdagnamiddag en -avond van 14u tot 17u en van 17u30 tot 20u30 Lesdata: 29/10 en 12/11/2015 Inschrijvingsgeld: 720 (excl. 21% BTW)

13 13 Consultingskills voor boekhouders DOCENT Helena Demuynck - Konsensus De financiële professional is al lang niet meer de persoon die enkel en alleen zorgt voor een correcte verwerking van de cijfers. Hij zorgt ook o.a. voor de interpretatie en geeft op basis hiervan advies aan de klant. Het geven van advies vraagt in veel gevallen echter een andere benadering en aanpak dan diegene die men als financiële professional gewoon is. Tijdens deze opleiding bekijken we op welke manier we gepast advies kunnen geven, hoe dit aangepakt wordt, wat u doet met weerstanden bij de klant,... De wetgeving en reglementering wordt steeds strenger en stringenter. Als financiële professional (boekhouder, accountant, fiscalist, revisor,...) bent u mede verantwoordelijk voor de naleving ervan. Maar u bent natuurlijk ook afhankelijk van de medewerking van de klant. Deze laatste heeft er vaak weinig belang bij om volledig tussen de lijntjes te kleuren. Overtuigingstechnieken en consulting skills zijn hier dan zeer belangrijk. U wordt immers de consultant, die dan niet alleen zijn eigen vakgebied moet beheersen, maar ook een correcte analyse van de situatie bij de klant moet kunnen maken en overbrengen. Het belangrijkste is hierbij dat u uw klant moet kunnen overtuigen van uw advies. Met andere woorden: consulting in de echte zin van het woord. In deze traning leert u de behoeftes van de klant vast te stellen. U leert oplossingen verkopen in plaats van diensten. Op die manier kunt u het vertrouwen winnen van de klant en hem overtuigen. Komen aan bod: Behoeftebepaling inschatten wat een klant wil Structuur van een adviesgesprek Consultancy rollen welke soorten? welke situatie vraagt welke rol? Langetermijnrelaties opbouwen Optimale relatie met behoud van eigen belang Omgaan met moeilijke situaties bij de klant klanten die zo weinig mogelijk belastingen willen betalen advies rond zwartwerk... Cases Campus Roeselare 4 sessies van 3 uur Telkens op woensdagavond van 19u tot 22u Lesdata: 18/11, 25/11, 2/12 en 9/12/2015 Inschrijvingsgeld: 290 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

14 14 BTW in de praktijk: BTW-aangifte en controle - NIEUW! DOCENT Peter Van den Heuvel - Europees BTW-manager VF Europe BVBA - eigenaar VDH Consult Het invullen van de BTW-aangifte vergt concentratie en enige praktische kennis. Anderzijds is het belangrijk om te weten of de financiële gegevens op een correcte manier worden gerapporteerd in de BTW-aangifte. Vanuit de inleidende begrippen als belastbare handelingen, plaatsbepalingsregels, vrijstellingen, BTWvoldoening, aftrekbeperkingen, etc. worden alle facetten van de BTW-aangifte toegelicht. De nodige praktijkvoorbeelden zullen dit illustreren. Tevens zullen een aantal controlemiddelen worden aangeraakt. Na deze opleiding bent u in staat om vanuit boekhoudkundige gegevens de BTW aangifte op een juiste manier in te vullen, maar eveneens de nodige controles uit te voeren op de data die door het boekhoudpakket worden voorgesteld. Inleiding (basisprincipes van BTW) BTW-aangifte Algemene bepalingen Overzicht vakken van de BTW-aangifte BTW-aangifte en credit nota s Andere formele verplichtingen Intracommunautaire opgave Jaarlijkse opgave van belastingplichtige afnemers Intrastat Voorbeelden Oefeningen Campus Brugge 2 sessies van 3 uur Op woensdag van 18u30 tot 21u30 Lesdata: 21/10 en 28/10/2015 Inschrijvingsgeld: 150 (excl. 21% BTW)

15 15 Facturen en algemene voorwaarden DOCENT Jasper Bolle - Vennoot-zaakvoerder TLA BV BVBA Hoewel zo goed als alle ondernemingen, KMO s en non-profit organisaties algemene voorwaarden gebruiken, verliest men soms het belang van geldige en afdwingbare algemene voorwaarden uit het oog. In de praktijk zien we immers dat de algemene voorwaarden niet steeds in overeenstemming zijn met de actuele wetgeving en rechtspraak. Algemene voorwaarden op facturen zijn dan ook vaak het voorwerp van juridische betwistingen en spelen een belangrijke rol in het resultaat van rechtszaken. Vertrouw daarom niet blindelings op modellen van algemene voorwaarden van anderen, maar analyseer steeds grondig en kritisch uw eigen algemene voorwaarden. Tijdens deze praktische workshop bekijken we de meest voorkomende valkuilen bij het opstellen en gebruik van algemene voorwaarden. Naast de klassieke fiscale risico s verbonden aan een gebrekkige facturatie, staan we ook uitvoerig stil bij de recente en belangrijkste fiscale ontwikkelingen inzake dit onderwerp. Zo treedt op 1 januari 2013 de tweede Europese Facturatierichtlijn in werking. Deze richtlijn voorziet enerzijds in duidelijke bevoegdheidsverdelende regels tussen de verschillende lidstaten wat betreft de verplichte factuurvermeldingen bij grensoverschrijdende situaties. Anderzijds verkrijgen elektronische facturen, die meer en meer gebruikt wordt door bedrijven, KMO s en non-profit organisaties, dezelfde juridische (bewijs-) waarde als klassieke papieren facturen. België heeft in dit opzicht reeds een aantal implementaties in haar wetgeving doorgevoerd, hoog tijd dus om de voordelen van deze wetswijzigingen aan u voor te stellen. Ontdek enkele klassiekers in de algemene voorwaarden en de nieuwe tendensen in de fiscale wetgeving via deze opleiding! Algemene voorwaarden Begrip en nut van algemene voorwaarden Wanneer gebruiken (op welke contracten kan u de algemene voorwaarden toepassen?) De voornaamste bedingen in algemene voorwaarden De invloed van bijzondere wetgeving Tegenstelbaarheid van de voorwaarden aan uw contractspartij Wat bij conflicten tussen uw algemene voorwaarden en deze van uw contractspartij? De aanpassing van de algemene voorwaarden De belangrijkste valkuilen bij gebruik v algemene voorwaarden: beter voorkomen dan genezen! Facturatie Papieren of elektronische facturen? Inhoud en vormvereisten De bewijskracht Fiscale en handelsrechtelijke risico s en gevolgen Campus Kortrijk 1 sessie van 3 uur Op dinsdag van 19u tot 22u Lesdata: 17/11/2015 Inschrijvingsgeld: 95 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

16 16 Practicum: optimalisatie van de BTW-aftrek d.m.v. de BTW-eenheid - NIEUW! DOCENT Eddy Soenen - Ere e.a. Inspecteur diensthoofd bij de Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Ere Adviseur bij het Ministerie van Financiën - Lid stagecommissie BIBF De BTW-eenheid is in België in voege sedert 1 april 2007 en opgenomen in artikel 4, 2, van het BTWwetboek en vormt de nagenoeg letterlijke omzetting van artikel 11, eerste lid, van de richtlijn 2006/112/EG. De toepassingsmodaliteiten zijn opgenomen in koninklijk besluit nr. 55 van 9 maart Na een weliswaar trage start wordt de laatste tijd de BTW-eenheid een echte opportuniteit, ook in de hand gewerkt wegens recente wijzigingen in de BTW-reglementering. Gezien er tijdens deze workshop een maximum aan interactie wordt nagestreefd, zijn de plaatsen beperkt tot 20 deelnemers! Definitie Voorwaarden Wie kan deelnemen Wie moet deelnemen Vorming van de BTW-eenheid Ontbinding van de BTW-eenheid Toetreden van een lid Uittreden van een lid Fiscaal stelsel Interne handelingen Externe handelingen Uitvoer Intracommunautaire handelingen Invoer BTW te voldoen door de medecontractant Vrijstelling artikel 44 Kleine onderneming Beroepsoprichter Aftrek Herzieningen Gemengde belastingplicht Bijzondere bepalingen Vergunningen Diverse cases en voorbeelden Campus Kortrijk 1 sessie van 3 uur Lesdata: woensdag 23/9 (9u tot 12u30) OF vrijdag 25/9 (9u tot 12u30) OF woensdag 30/9 (18u30 tot 22u) Inschrijvingsgeld: 200 (excl. 21% BTW)

17 17 BTW voor de garagesector DOCENT Brigitte Braeckmans - Senior Advisor BDO De BTW-wetgeving van toepassing in de autobranche is een labyrint van regels en uitzonderingen op deze regels. Bovendien is de wetgeving constant in evolutie. Hoog tijd dus om een stand van zaken op te maken. Tijdens dit seminarie mag u een praktijkgericht overzicht verwachten van knelpunten in de autobranche die zich binnen de BTW-sfeer kunnen voordoen en dit in het licht van recente wetgeving. Een niet te missen seminarie voor al wie goed op de hoogte wil zijn en blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van BTW in de garagesector! Verplichte vermeldingen op de factuur in de garagesector BTW en de verkoop van nieuwe voertuigen BTW en transacties op tweedehandse voertuigen Intracommunautaire leveringen van nieuwe vervoermiddelen Aftrek van BTW m.b.t. auto s voor personenvervoer of dubbel gebruik Verbouwingen van personenwagens of auto s voor dubbel gebruik tot lichte vrachtwagens - gevolgen op BTW-vlak Bijzondere gevallen: verkoop, aankoop en herstelling of onderhoud verkoop aan mindervaliden voertuigen die diplomatieke vrijstelling genieten verkoop van onderdelen Depannage-handelingen Specifieke regels: BTW-registers (register voor werken aan voertuigen, register der directiewagens) gratis leveren van toebehoren of diensten vervangwagens wassen van wagens (BTW-bonnetje) directiewagens in- en uitvoer, verkoop van een wrak overdracht van een wagen aan een verzekeraar,... Campus Kortrijk 1 sessie van 3 uur Op woensdag van 19u tot 22u Lesdata: 25/11/2015 Inschrijvingsgeld: 95 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

18 18 Boekhouden & kostprijsberekening v syndici DOCENTEN Winand Van Coillie - WVC Syndic In augustus 2012 werd het boekhoudplan voor verenigingen van mede-eigenaars gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Dit rekenstelsel is van toepassing op alle mede-eigendommen, behalve op deze die minder dan 20 kavels omvatten. Deze kleinere mede-eigendommen mogen een vereenvoudigde boekhouding voeren. Het laat mede-eigenaars, VME s, boekhouders en syndici toe de rekeningen gemakkelijker te controleren en geschillen te voorkomen. Tijdens deze opleiding staan we eerst stil bij het financieel beleid van een mede-eigendom, met bijzondere aandacht voor de praktische implementatie van het nieuwe boekhoudplan. Daarna oefenen we grondig het systeem van dubbel boekhouden in aan de hand van praktijkcases, zodat u na de opleiding met een gerust gemoed de boekhouding kan voeren. Een must voor iedere boekhouder, syndicus of ieder vastgoedkantoor die met deze nieuwe regelgeving geconfronteerd wordt! Luik 1: financieel plan van een mede-eigendom Praktische duiding bij het nieuwe boekhoudplan voor syndici: wie, wat en wanneer? Basistabellen residentieboekhouding Basiselementen residentieboekhouding Kostenopgave Kostenverdeling Rekeninguittreksel Dechargemodaliteiten Fiscale verplichtingen Infobundel bij verkoop & schuldenstaat Luik 2: practicum dubbel boekhouden Onder leiding van een ervaren boekhouder gaan we aan de slag met bestaande facturen. Aan de hand van deze praktijkcases krijgt u de fijne kneepjes & speciale gevallen van de boekhouding van een mede-eigendom volledig onder de knie. Campus Kortrijk 5 sessies van 3 uur Lesdata: najaar 2015, voor meer informatie: contacteer ons via Inschrijvingsgeld: 360 (excl. 21% BTW)

19 19 BTW voor de reissector De zesde BTW-richtlijn van 17 mei 1977 omvat ook een bepaling voor reisbureaus en touroperators. Artikel 26 stelt hierin een bijzondere regeling van belastingheffing van de BTW over de winstmarge van de reisbureaus. België heeft deze richtlijn omgezet in nationale wetgeving die van kracht gegaan is op 1 december Sinds 1/1/2010 is er ook het BTW-pakket dat de plaats van de dienst vastlegt en naast verenvoudigingen ook nieuwe problemen meebrengt. Dit seminarie behandelt alle knelpunten op BTW-vlak: plaats van de dienst zowel B2B als B2C (en het onderscheid), waarborg-voorschot, onderaanneming, BTW op winst. Ontstaan BTW Het specifiek karakter van de reissector De doelstellingen van de bijzondere regeling BTW-wetgeving en -reglementering in verband met reisbureaus Reisbureaus Maatstaf van Heffing De forfaitaire marges De aftrekbaarheid van de BTW in hoofde van een reisbureau De aftrekbaarheid van de BTW in hoofde van een klant De plaats van belastingheffing De bijzondere regeling: de praktijk Aftrekbaarheid van de BTW inzake reizen Algemeen principe en aftrekbeperkingen Een belastingplichtige ontvangt een factuur van het reisbureau met winstmargeregeling Aanrekening van aparte diensten Commissies reisbureaus Campus Kortrijk 1 sessie van 3 uur Lesdata: najaar 2015, voor meer informatie: contacteer ons via Inschrijvingsgeld: 235 (excl. 21% BTW) Tot 50% korting via info en hulp:

20 20 Correcte BTW-behandeling bij doorrekening van kosten DOCENT Bram Fouache - BTW-manager Deloitte Sinds midden 2010 moeten ondernemingen BTW afdragen op de voordelen alle aard. Uiteraard is het belangrijk dat deze doorrekening van kosten correct gebeurt, om zo te vermijden dat geld verloren gaat (wegens niet kunnen terugvorderen, dubbele BTW-aftrekbeperkingen, enz.). In de praktijk blijkt dat op dit vlak nogal wat fouten worden gemaakt. Tijdens dit seminarie leert u hoe u de BTW correct behandelt bij het doorrekenen van kosten, zodat u onnodig geldverlies kunt vermijden. Doorrekening van Kosten in het kader van een hoofdhandeling Belastingen en verzekeringspremies Huurgelden Kosten voor advocaat en notaris Intellectuele diensten Personeelskosten Financiële transacties... Hierbij wordt het volgende behandeld: De typische intra-company toestanden Het ten laste leggen van of aanrekenen aan de klant van kosten boven de eigenlijke verkoopprijs Campus Brugge 1 sessie van 3 uur Op woensdagavond van 19u tot 22u Lesdata: 9/12/2015 Inschrijvingsgeld: 95 (excl. 21% BTW)

FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT

FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT TRAINING FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT VOORJAAR 2016 COACHING ADVIES FINANCIEEL BELEID Basistrainingen - Balansen lezen en begrijpen - Basis beurs en beleggen Grondige snelcursussen - Financial

Nadere informatie

FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT

FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT TRAINING COACHING FINANCIEEL BELEID, ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT ADVIES Basistrainingen FINANCIEEL BELEID - Balansen lezen en begrijpen - Basis beurs en beleggen - Bedrijfsfinanciering: essentiële basisinzichten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

EXPERT CASH- EN WERKKAPITAALBEHEER

EXPERT CASH- EN WERKKAPITAALBEHEER EXPERT CASH- EN WERKKAPITAALBEHEER Nieuwe modulaire opleiding te Gent & Antwerpen Risk Credit Cash Treasury Complexe productieprocessen, (internationale) logistieke processen alsook aan- en verkoopprocessen

Nadere informatie

TRAINING COACHING ADVIES FINANCE, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY VOORJAAR 2016. www.sbmopleidingen.be

TRAINING COACHING ADVIES FINANCE, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY VOORJAAR 2016. www.sbmopleidingen.be TRAINING COACHING ADVIES FINANCE, FISCALITEIT EN ACCOUNTANCY VOORJAAR 2016 www.sbmopleidingen.be 2 Inhoud FINANCIEEL BELEID... 4 BASISTRAININGEN... 4 Onderneming... 4 Balansen lezen en begrijpen...4 Personal

Nadere informatie

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN Inhoud 1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN............................. 13 1. Wat is boekhouden?........................................ 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie...........................

Nadere informatie

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18 Inhoud 1. Financiële informatiesystemen 13 1. Wat is boekhouden? 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie 14 3. Financial versus management accounting 15 3.1. Financial accounting (of algemeen boekhouden)

Nadere informatie

Bedrijfseconomische boekhouding. Slimmer boeren met cijfers

Bedrijfseconomische boekhouding. Slimmer boeren met cijfers Bedrijfseconomische boekhouding Slimmer boeren met cijfers Herman Vets Boerenbond Cursus bedrijfseconomie groentetelers Roeselare & St.-Kat.-Waver, Maart 2017 INHOUD Slimmer boeren met cijfers Ook economisch

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

Seminaries Carl Van Biervliet

Seminaries Carl Van Biervliet Seminaries Carl Van Biervliet Vennootschapsbelasting aanslagjaar 2016 practicum (16/14) Brussel: 10 mei 2016 Gent: 12 mei 2016 Doelstelling van het practicum is de recente ontwikkelingen in de Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten

Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten Nieuwsbrief 2009-10 Nieuwe BTW-regels vanaf 01/01/2010 : wijziging inzake de plaats van diensten 1. Principe Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de regels inzake plaatsbepaling bij grensoverschrijdende diensten

Nadere informatie

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21 Inhoud Woord vooraf 5 DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19 Inleiding 21 Hoofdstuk 1 De balans 25 1 Inleiding 25 2 De balans: actief = passief 26 3 Indeling van de balans in rubrieken 28 3.1 De indeling

Nadere informatie

DEEL 1...9 SITUERING VAN HET BEGRIP ONDERNEMING...9

DEEL 1...9 SITUERING VAN HET BEGRIP ONDERNEMING...9 2 Inhoudstafel DEEL 1...9 SITUERING VAN HET BEGRIP ONDERNEMING...9 HOOFDSTUK 1 : WAT IS EEN ONDERNEMING?...10 1.1. Taalkundige benadering...10 1.2. Juridische benadering...10 1.2.1. Wetboek van koophandel...10

Nadere informatie

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven.

Met deze beknopte samenvatting proberen wij enkele van de grootste verschillen en essentieelste kenmerken van beide landen weer te geven. BELGIË NEDERLAND EEN WERELD VAN VERSCHIL Ondanks het feit dat België en Nederland buren zijn, nagenoeg dezelfde taal wordt gesproken en ze economisch zeer sterk verbonden zijn is er op boekhoudkundig,

Nadere informatie

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas!

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Grondige opleiding vennootschapsbelasting Date: 2009-11-26 Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Deze opleiding is een stappenplan naar een praktische kennis van de regels van de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?»

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Aandachtspunten voor een goed financieel en fiscaal beleid Spreker : Joost Deldycke Jurist-vennoot AANDACHTSPUNTEN BOEKHOUDING AFTREKBARE KOSTEN PERSONENBELASTING

Nadere informatie

Onderbouw uw beslissingen met een stevige basiskennis van de spelregels

Onderbouw uw beslissingen met een stevige basiskennis van de spelregels Vennootschapsrecht in de praktijk Date: 2009-04-21 Onderbouw uw beslissingen met een stevige basiskennis van de spelregels Wie een vennootschap succesvol wilt leiden, adviseren of controleren, heeft een

Nadere informatie

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park Belastingwijzer btw Ragheno Business Park Motstraat 30, B-2800 Mechelen tel. 0800 94 571 fax 0800 17 529 www.wolterskluwer.be klant.be@wolterskluwer.com Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk, Ragheno

Nadere informatie

Basis dubbel boekhouden (module A1)

Basis dubbel boekhouden (module A1) Basis dubbel boekhouden (module A1) In deze module maakt de cursist kennis met de techniek van het boekhouden. Er wordt ingegaan op alle belangrijke basisboekingen binnen een onderneming. basisbegrippen

Nadere informatie

Inhoud DEEL 1 ALGEMENE INLEIDING BOEKHOUDING EN RAPPORTERING... 1 HOOFDSTUK 1 HISTORISCHE EVOLUTIE... 3 1 EVOLUTIE VAN DE BEGRIPPEN...

Inhoud DEEL 1 ALGEMENE INLEIDING BOEKHOUDING EN RAPPORTERING... 1 HOOFDSTUK 1 HISTORISCHE EVOLUTIE... 3 1 EVOLUTIE VAN DE BEGRIPPEN... DEEL 1 ALGEMENE INLEIDING BOEKHOUDING EN RAPPORTERING... 1 HOOFDSTUK 1 HISTORISCHE EVOLUTIE... 3 1 EVOLUTIE VAN DE BEGRIPPEN... 4 2 ENKELE GESCHIEDKUNDIGE STAPPEN... 5 2.1 Belgische ondernemingen... 5

Nadere informatie

INHOUD DEEL 1 DE JAARREKENING 23 VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7. HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 25

INHOUD DEEL 1 DE JAARREKENING 23 VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7. HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 25 Vennootschapsboekhouden 9 INHOUD VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7 DEEL 1 DE JAARREKENING 23 HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 25 1 Inleiding 25 2 Wettelijk kader van het vennootschapsboekhouden

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie

VZW en financiële rapportering

VZW en financiële rapportering VZW en financiële rapportering Wim Van De Walle 1 (c) 2013 Baker Tilly Belgium Thematiek Behoefte aan degelijke, transparante, coherente en betrouwbare beleids-en beheersrapportering Toezien dat rapportering

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3 Inhoud WOORD VOORAF.......................................................... 1 1. INLEIDING............................................................. 3 2. PUBLICATIEVERPLICHTINGEN..........................................

Nadere informatie

Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap Btw-eenheid in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1.1 Waarom een invoering van de btw-eenheid? De invoering van de btw-eenheid is nog niet zolang van kracht. Met ingang van 1 april 2007 voerde

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

Credit Management en Excel

Credit Management en Excel Credit Management en Excel Debiteurenbeheer of het opstellen van debiteuren rapportages, het zijn terugkerende werkzaamheden op iedere creditmanagement afdeling. Werkzaamheden die lang niet altijd goed

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3 WOORD VOORAF.......................................................... 1 1. INLEIDING............................................................. 3 2. PUBLICATIEVERPLICHTINGEN...........................................

Nadere informatie

Pascal De Splenter. Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit. Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet.

Pascal De Splenter. Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit. Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet. Pascal De Splenter Masterclass Corporate Finance, Vlerick Master TEW Postgraduaat Fiscaliteit Contact: GSM 0475/75.58.27 Email pascal.des@skynet.be 1 12 jaar ervaring als Financieel Directeur (o.a. bij

Nadere informatie

FISCALE BASISTRAININGEN EN ACTUALITEITSSEMINARIES

FISCALE BASISTRAININGEN EN ACTUALITEITSSEMINARIES TRAINING COACHING ADVIES FISCALE BASISTRAININGEN EN ACTUALITEITSSEMINARIES AANBOD 2015-2016 050 40 30 90 info@sbmopleidingen.be www.sbmopleidingen.be 2 Ieper Kortrijk SBM TRAINT, COACHT EN ADVISEERT. SBM

Nadere informatie

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Syllabus en voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Modules: Bedrijfsdoelstellingen & kengetallen Financiële administratie Kosten & prijzen Bedrijfsvorm & wetgeving EBC*L International,

Nadere informatie

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Jaarresultaten 2013 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2014. Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Kerncijfers 2013

Nadere informatie

Notionele intrestaftrek

Notionele intrestaftrek Notionele intrestaftrek Vanaf aanslagjaar 2007 geeft de regering een nieuw fiscaal geschenk aan alle vennootschappen, namelijk de notionele intrestaftrek. Praktisch zal er een percentage op het eigen vermogen

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 2. Jaarafsluiting en aangifte omzetbelasting 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw 2. Incidentele posten Les 2 Verzorgen jaarafsluiting

Nadere informatie

1ste wijziging : BTW aangifte Uitbreiding van vak 00 : Verkopen + vak 44 + vak 88

1ste wijziging : BTW aangifte Uitbreiding van vak 00 : Verkopen + vak 44 + vak 88 Wijzigingen BTW aangifte vanaf jan 2010 Inleiding: Wat wijzigt er? Vanaf 01/01/2010 worden nieuwe BTW-regels van kracht (BTW aangifte, intracom listing en BTW klanten listing). Deze moeten worden gevolgd

Nadere informatie

... om de toekomst beter te beheren

... om de toekomst beter te beheren ... om de toekomst beter te beheren HannaH is een veelzijdig en krachtig financieel planningsen opvolgingsprogramma, onmisbaar bij het nemen van financiële beslissingen. HannaH laat u toe : Gedetailleerde

Nadere informatie

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP

VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP VASTGOED EN VENNOOTSCHAP AANKOOP VAN VASTGOED DOOR DE VENNOOTSCHAP Iven De Hoon VASTGOED EN VENNOOTSCHAP 2 INLEIDING 2 DE AANKOOP DOOR DE VENNOOTSCHAP 3 VOOR- EN NADELEN VAN EEN ONROEREND GOED IN EEN VENNOOTSCHAP

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 Inhoudstafel Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 1. Het recht op aftrek 15 1.1. Algemene draagwijdte van het recht op aftrek (artikel

Nadere informatie

Notarieel boekhouden. Postgraduaat

Notarieel boekhouden. Postgraduaat Notarieel boekhouden Postgraduaat 2017 2018 Doelgroep Het postgraduaat notarieel boekhouden richt zich tot notariële medewerkers die een bachelor of master behaalden en het notarieel boekhouden in hun

Nadere informatie

medewerker boekhouding medewerker boekhouding

medewerker boekhouding medewerker boekhouding medewerker boekhouding medewerker boekhouding TAKEN, KENNIS EN VAARDIGHEDEN EEn medewerker boekhouding : Boekhouder; Hulpboekhouder; Accounting assistent; Administratief medewerker in de boekhouding;...

Nadere informatie

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld

Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Keuzemogelijkheid tussen de notionele interestaftrek en de investeringsreserve Bespreking aan de hand van een voorbeeld Inleiding Investeringsreserve We kennen de investeringsreserve die een vennootschap

Nadere informatie

OPLEIDINGEN BOEKHOUDEN & FINANCIEEL BELEID VOOR SCHOLEN 2009-2010

OPLEIDINGEN BOEKHOUDEN & FINANCIEEL BELEID VOOR SCHOLEN 2009-2010 OPLEIDINGEN BOEKHOUDEN & FINANCIEEL BELEID VOOR SCHOLEN 2009-2010 Doel en verantwoording Sinds 1 januari 2006 voeren de meeste scholen een dubbele boekhouding en wordt er een jaarrekening opgemaakt en

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa

Nadere informatie

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN

REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN REGISTRATIE DUBBEL BOEKHOUDEN Basisbeginselen Courante exploitatiecyclus : aankopen verkopen, inkomsten en uitgaven Andere transacties: personeel, investeringen, financiering Inventaris Jaarrekening HOOFDSTUK

Nadere informatie

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17

INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15. AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 INHOUD AUTEURSLIJST 3 WOORD VOORAF 15 AFDELING 1 De jaarrekening opstellen 17 1. Algemene principes 17 1.1. Evolutie 17 1.2. Het principe van de secties 17 1.3. De omschrijving van bepaalde rubrieken 18

Nadere informatie

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!!

Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Opgelet: opvolging voorafbetalingen vennootschapsbelasting wordt terug belangrijk!!! Vanaf Aj 2018 (inkomsten 2017) werd de notionele intrestaftrek aanzienlijk verminderd (0,737%) voor de KMO en het tarief

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1. Voorwoord 13

Inhoud. Deel 1. Voorwoord 13 Inhoud Voorwoord 13 Deel 1 1. Oprichting van een vennootschap 25 1.1 Mogelijke ondernemingsvormen 25 1.1.1 De éénmansonderneming 25 1.1.2 Doel van de vennootschapsvorming 26 1.1.3 Vennootschap 27 1.1.4

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: INVESTERINGSANALYSE 1. Toepasbare beoordelingsmethodes 1.1. Pay-back 1.2. Return on investment 1.3. Internal rate of return 1.4. Net present value 2. De investeringsbeslissing

Nadere informatie

Externe financiële verslaggeving

Externe financiële verslaggeving Externe financiële verslaggeving Diete Haesendonckx Hfst 1: Inleidende beschouwingen 1. Analyse van de jaarrekening (JR) Tijdens het jaar è boekhouding(registreren van handelsgebeurtenissen) Einde van

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST MIEKE KIMPE CARINE COPPENS Vijfde editie Antwerpen Cambridge Financiële analyse van de jaarrekening

Nadere informatie

inhoud voorwoord lijst van figuren inleiding hoofdstuk 1. de jaarrekening

inhoud voorwoord lijst van figuren inleiding hoofdstuk 1. de jaarrekening inhoud 5 inhoud voorwoord 11 lijst van figuren 13 inleiding 17 hoofdstuk 1. de jaarrekening 19 1.1 Inleiding 19 1.2 De onderdelen van de jaarrekening 22 1.2.1 De balans 22 1.2.2 De resultatenrekening 23

Nadere informatie

Halfjaarbericht 2017 NedSense enterprises N.V.

Halfjaarbericht 2017 NedSense enterprises N.V. Halfjaarbericht 2017 NedSense enterprises N.V. Inhoud 1. Verkort geconsolideerd overzicht financiële positie per 30 juni 2017... 3 2. Verkort geconsolideerd overzicht totaal resultaat over 2017... 4 3.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/XX De boekhoudkundige verwerking van step-acquisities. Discussienota van 5 december 2012

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2012/XX De boekhoudkundige verwerking van step-acquisities. Discussienota van 5 december 2012 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2012/XX De boekhoudkundige verwerking van step-acquisities Discussienota van 5 december 2012 I. Inleiding 1. In hetgeen volgt wenst de Commissie aan de

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

BOEKHOUDEN IN ESSENTIE

BOEKHOUDEN IN ESSENTIE BOEKHOUDEN IN ESSENTIE IN ESSENTIE BOEKHOUDEN IN ESSENTIE Inleiding boekhouden voor niet-boekhouders JEAN PIERRE VINCKE JO VAN DEN BOSSCHE Vierde editie Antwerpen Cambridge Boekhouden in essentie. Inleiding

Nadere informatie

INHOUD. Deel I Overdracht van ondernemingen

INHOUD. Deel I Overdracht van ondernemingen overdracht-ondernemingen2004.book Page 2 Tuesday, February 3, 2004 5:57 PM 2 DEEL I Deel I Overdracht van ondernemingen Titel I Overdracht van aandelen en directe belastingen........................5 Fiscale

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 2. Leer het boekhoudproces Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent De boekhoudkundige verwerking van uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij kapitaalsubsidies Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie

Nadere informatie

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s

Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s Uitbesteding van boekhoudkundige activiteiten bij Vlaamse kmo s PROF.DR. PATRICIA EVERAERT, Docent Lessius Hogeschool en KULeuven GERRIT SARENS, Doctoraatsonderzoeker UGent (Vakgroep Accountancy en Bedrijfsfinanciering)

Nadere informatie

Teruggaaf van btw aan buitenlandse btw-belastingplichtigen

Teruggaaf van btw aan buitenlandse btw-belastingplichtigen Bijlage bij 12.12 Teruggaaf van btw aan buitenlandse btw-belastingplichtigen De wijziging van de teruggaafprocedure geldt enkel voor belastingplichtigen die gevestigd zijn binnen de lidstaten. Volgens

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa Handelsdebiteuren 1.624

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering?

Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering? Hoeveel geld zit er in de bedrijfsvoering? Een simpele vraag met een simpel en nuttig antwoord. Deze vraag is de eerste stap bij het opstellen van kristalheldere financiële overzichten. Hoeveel geld zit

Nadere informatie

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave

Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE. BTW-Wetboek. Uitvoeringsbesluiten. Inhoudsopgave Inhoudsopgave BELASTING OVER DE TOEGEVOEGDE WAARDE BTW-Wetboek Wet 3 juli 1969 tot invoering van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, zoals gewijzigd bij wet 28 december 1992 (B.S.,

Nadere informatie

BEVOORRECHTE PARTNER VAN ONDERNEMERS

BEVOORRECHTE PARTNER VAN ONDERNEMERS BEVOORRECHTE PARTNER VAN ONDERNEMERS ONZE AANPAK MAAKT HET VERSCHIL Onze visie maakt het verschil Transparantie op vlak van werking en erelonen Voordelige abonnementsformules Gepersonaliseerd, op maat

Nadere informatie

INHOUD DEEL 1 DE JAARREKENING 25 VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7. HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 27

INHOUD DEEL 1 DE JAARREKENING 25 VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7. HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 27 Vennootschapsboekhouden 9 INHOUD VOORWOORD 5 OVERZICHT DELEN 7 DEEL 1 DE JAARREKENING 25 HOOFDSTUK 1 Beginselen van het vennootschapsboekhouden 27 1 Inleiding 27 2 Wettelijk kader van het vennootschapsboekhouden

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2014 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2015. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2015 Balans per 30 juni 2015 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2015 31 december 2014 Vaste activa Immateriële vaste activa

Nadere informatie

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605 Juridische status : Actief Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES NACE code : 35220 - Distributie van gasvormige brandstoffen via leidingen Het bedrijf

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

Aantal werknemers * Het resultaat na belasting en het eigen vermogen zijn gedeeld door aandelen.

Aantal werknemers * Het resultaat na belasting en het eigen vermogen zijn gedeeld door aandelen. Persbericht N.V. Bever Holding heeft over het eerste halfjaar 2015 een negatief resultaat voor belastingen behaald van 1.412.000 als gevolg van een negatieve exploitatie uit vastgoed van 188.000, netto

Nadere informatie

OPLEIDING Creditmanagement

OPLEIDING Creditmanagement OPLEIDING Creditmanagement www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management OPLEIDING CREDITMANAGEMENT Een modulaire opleiding creditmanagement is gericht op verdieping

Nadere informatie

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE

BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE BTW-wijzigingen vanaf 1 januari 2010 VAT-PACKAGE Boekhoudkantoor Marien BVBA Boekhouding & Fiscaliteit Tel: 03/489.11.46 Fax: 03.489.29.41 info@boekhoudkantoormarien.be www.boekhoudkantoormarien.be Waarover

Nadere informatie

Accountancy - Fiscaliteit

Accountancy - Fiscaliteit Accountancy - Fiscaliteit ACCOUNTANCY MEDEWERKER Bachelor Accountancy of Master Handelswetenschappen, TEW, Economie. Enkele jaren ervaring in een boekhoudkantoor of in de volledige boekhouding van een

Nadere informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Ellen Vos, Innovatiesteunpunt Project ADLO Demo Groenten Tielt, 13 maart 2017 Sint-Katelijne-Waver, 14 maart 2017 Financiële ratio s De financiële toestand

Nadere informatie

AUTEURSLIJST 9 WOORD VOORAF 11 AFDELING 1 DE JAARREKENING OPSTELLEN 13

AUTEURSLIJST 9 WOORD VOORAF 11 AFDELING 1 DE JAARREKENING OPSTELLEN 13 VZWJR.DO.13001.book Page 3 Tuesday, March 5, 2013 7:37 AM INHOUDSTAFEL AUTEURSLIJST 9 WOORD VOORAF 11 AFDELING 1 DE JAARREKENING OPSTELLEN 13 1. Algemene principes 13 1.1. Rechtsbronnen 13 1.2. Het principe

Nadere informatie

TRAINING Balanslezen. Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit. www.inputsupport.nl

TRAINING Balanslezen. Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit. www.inputsupport.nl TRAINING Balanslezen Activa Passiva Liquiditeit Solvabiliteit Rentabiliteit www.inputsupport.nl Training & Opleiding, Consultancy, Coaching en Interim Management TRAINING BALANSLEZEN Een ééndaagse training

Nadere informatie

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013

Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM. Rapport inzake de jaarrekening 2013 Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV gevestigd te AMSTERDAM Rapport inzake de jaarrekening 2013 Inhoudsopgave Pagina Opdracht 1 Algemeen 1 Resultaten 1 Financiële positie 2 Kengetallen

Nadere informatie

Incompany training voor coöperaties

Incompany training voor coöperaties Incompany training voor coöperaties 2016 Erkend dienstverlener voor de kmo-portefeuille Incompany trainingen: wij komen naar uw coöperatie. Coopburo, de coöperatieve dienstverlener van Cera, biedt: 1.

Nadere informatie

Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend

Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend Jaarresultaten 2010 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2011. Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend Kerncijfers 2010

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren. Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare. www.pouseele.be. Waardeverminderingen en waarderingsregels

Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren. Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare. www.pouseele.be. Waardeverminderingen en waarderingsregels Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren Ter Reigerie 7 bus 3, 8800 Roeselare www.pouseele.be Waardeverminderingen op handelsvorderingen Pouseele B. & C, Bedrijfsrevisoren Waardeverminderingen en waarderingsregels

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 1 juli 2010 7 juli 2010 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 1 juli 2010 2 Winst- en verliesrekening over de periode

Nadere informatie

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%)

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%) Groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 6% zorgt voor toename Ebitda met 4.4% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers 2016 ten opzichte

Nadere informatie

Errata in BIvijf Module 2 leerwerkboek

Errata in BIvijf Module 2 leerwerkboek Errata in BIvijf Module 2 leerwerkboek p. 13 De verschillende btw-tarieven - Herstelling van fietsen, schoeisel, lederwaren, kleding en huishoudlinnen 6 % tot eind 2010. - Tijdelijke verlaging van 21%

Nadere informatie

Beleggen binnen of buiten de vennootschap!

Beleggen binnen of buiten de vennootschap! Beleggen binnen of buiten de vennootschap! Iven De Hoon BELEGGEN BINNEN OF BUITEN DE VENNOOTSCHAP 1. Beïnvloedt een belegging de vennootschapsbelasting?... 3 2. Beïnvloedt een belegging de notionele intrestaftrek?...

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1

INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 INHOUD AUTEURS... VOORWOORD... v vii DEEL 1. DE PERIODIEKE BTW-AANGIFTE... 1 1. MODELLEN VAN FORMULIER... 3 1.1. Model voor manuele invulling... 3 1.2. Model voor geautomatiseerde invulling... 5 1.3. Weergave

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013

Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013 Persbericht 1 e Halfjaar cijfers 2013 Naarden, 19 augustus 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Halfjaarverslag 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2013 2 2. Bestuursverklaring 4 3. Halfjaarrekening 1 januari 2013

Nadere informatie

VERSLAG. van het Rekenhof. over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv

VERSLAG. van het Rekenhof. over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv Stuk 37-K (2007-2008) Nr. 1 Zitting 2007-2008 8 augustus 2008 VERSLAG van het Rekenhof over de controle van de rekeningen 2004-2005 van Gimvindus nv 4596 REK Stuk 37-K (2007-2008) Nr. 1 2 3 Stuk 37-K (2007-2008)

Nadere informatie

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN WORKSHOP BTW EN BOUW (INCLUSIEF TARIEFSWIJZIGING) Op 1 maart 2013 is een tijdelijke maatregel van kracht geworden voor renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen. In deze workshop wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2012

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2012 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2012 28 augustus 2012 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2012 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2011 25 augustus 2011 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2011 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN

In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN In vijf dagdelen bent u optimaal voorbereid op de overname van een onderneming LEERGANG BEDRIJF KOPEN Leergang Bedrijf Kopen U bent van plan een bedrijf over te nemen. Er komt veel inhoudelijke en financiële

Nadere informatie

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid

Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht Hoofdstuk 2 Maatstaf van heffing, belastbaar feit en tijdstip van opeisbaarheid Inhoud Inhoud Hoofdstuk 1 BTW-belastingplicht... 11 1. Definitie van de belastingplichtige... 12 2. Gevolgen van de belastingplicht... 12 3. Recht van de belastingplichtige... 13 4. Verplichtingen van

Nadere informatie

Graduaat Boekhouden. Erkend diploma. russel. volwassenenonderwijs. Lesgevers met beroepservaring. Erkend door BIBF en IAB. Modulaire opleiding

Graduaat Boekhouden. Erkend diploma. russel. volwassenenonderwijs. Lesgevers met beroepservaring. Erkend door BIBF en IAB. Modulaire opleiding CVOB russel volwassenenonderwijs Boeiende opleidingen ontdekken Je carrièrekansen vergroten Erkend diploma Graduaat Boekhouden Erkend door BIBF en IAB Modulaire opleiding Goede bereikbaarheid Praktijkgericht

Nadere informatie