Duurzaamheid vertalen in zichtbare, haalbare stappen/binnen het kader van een mobiliserende toekomstvisie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzaamheid vertalen in zichtbare, haalbare stappen/binnen het kader van een mobiliserende toekomstvisie"

Transcriptie

1 KRACHTLIJNEN UIT DE VOORTRAJECT KRACHTLIJN 1: DUURZAAMHEID VERRUIMEN EN CONCRETISEREN Integratie people, planet, profit (en participatie) Vrijwel iedereen pleit ervoor om het concept duurzaamheid te verruimen. Enkel de ecologische invalshoek is onvoldoende. We moeten kijken naar het begrip duurzame stad vanuit de drie p s: people, planet, profit (en mogelijk ook vanuit de 4de p: participatie). Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor intra- en intergenerationele solidariteit en voor een langetermijnperspectief. Het gaat dus om een integrale benadering. Een duurzame stad is van iedereen Duurzaamheid is een verbindend thema binnen de stad en het forum kan die verbinding ondersteunen en versterken. De levenskwaliteit van bewoners en gebruikers staat centraal en moet geïntegreerd behandeld worden. Thema s als netheid, open ruimte, huisvesting moeten ook een plaats krijgen. Het mag hierbij niet alleen gaan om de blanke middenklasse: alle bevolkingsgroepen (ook kansengroepen) moeten betrokken worden. Een dergelijk forum zou een plek kunnen zijn waar bvb jonge allochtonen niet aangesproken worden op verschil of achterstand, maar op toekomstverwachting en bijdrage. Duurzaamheid vertalen in zichtbare, haalbare stappen/binnen het kader van een mobiliserende toekomstvisie Het is cruciaal om te weten aan welk groot verhaal men aan het werken is. Er is behoefte aan een langetermijnvisie rond duurzaamheid, aan een mobiliserend leitbild. Waar gaan we met de stad naartoe en waarom worden tijd, middelen en mensen samengebracht rond het thema duurzame stad? Tegelijk is het belangrijk om binnen dit grote verhaal te werken aan concrete en positief geformuleerde thema s, thema s waarbij iedereen zich iets kan voorstellen. Het verdient de voorkeur om aan een beperkt aantal thema s te werken, zelfs met een beperkte impact, zolang het gaat om het werken naar concrete resultaten. Mandaat voor het forum Zeer belangrijk is het mandaat (de opdracht vanuit de stad) dat het forum zal krijgen. Om te vermijden dat dit forum een slag in het water zal worden (iets waar nogal wat geïnterviewden voor waarschuwen), zal het stadsbestuur moeten inzetten op geloofwaardigheid, ook om het verschil met vroegere initiatieven te maken. In dit kader pleiten we ervoor om voldoende tijd en energie te reserveren voor een voorbereidingsfase/conceptuele fase, zodat het uiteindelijke forum een gedragen initatief zal worden. Het bepalen van dit mandaat is een taak voor het beleid: het gaat hierbij om een stevig contract tussen burgers en politiek (zelfs al is dit beperkt).

2 KRACHTLIJN 2: ENGAGEMENT VAN DE STAD ANTWERPEN IS CRUCIAAL Over de legislaturen heen Vrijwel alle geïnterviewden vinden een lange-termijn engagement van de stad een voorwaarde voor succes voor het forum. Het forum duurzame stad moet stevig verankerd worden in een structuur die los staat van de politiek. Zo wordt het forum door meerdere schepenen gedragen, over legislaturen heen. Dit beantwoordt ook aan het signaal van geloofwaardigheid vanuit de stad Antwerpen. Over alle beleidsdomeinen heen Men verwacht van de stad dat ze in alle stadsdiensten en op alle niveaus kiest voor duurzaamheid. Het moet een initiatief zijn dat door het volledige college van Burgemeester en Schepenen gedragen wordt en dat verankerd wordt in heel de administratie. Het idee van een echte task force Duurzame Stad werd geopperd, waarbij het projectleiderschap in handen komt van een ploeg VTE s vanuit verschillende administraties en beleidsdomeinen. Mensen en middelen toewijzen Dit kan uiteraard niet zonder de nodige middelen en menskracht vrij te maken. Heldere doelstelling en mandaat voor het Forum communiceren Men verwacht van het Forum dat het een verbindende rol speelt tussen bestaande initiatieven maar ook een toegevoegde waarde levert. De stad zou doelstelling en mandaat moeten zichtbaar maken via een uitgekiende communicatiestrategie. Consequent keuzes maken De stad zou een statement moeten maken: wat is duurzaamheid, wat is onze ambitie op lange termijn? De keuzes die gemaakt worden, moeten dan structureel verankerd worden zodat we ook kunnen spreken over duurzaamheid in de tijd. Verantwoordelijkheid en durf zijn hierbij sleutelwoorden. Geloofwaardigheid bij doelstellingen en ambities Er wordt gewaarschuwd voor het formuleren van werkelijk onhaalbare ambities of van onrealiseerbare doelstellingen. De ambitie van de stad moet rekening houden met bepaalde grenzen op het vlak van de 3 p s (people, planet, profit): energie en materialen, het economisch model waarin we leven, de sociale en demografische gegevenheden, de complexiteit van een grote havenstad Wel is het belangrijk voor de geloofwaardigheid dat iedereen kan zien dat er wezenlijke dingen gerealiseerd worden, dat de stad concrete acties opzet, via bvb wervende voorbeeldprojecten over de beleidsdomeinen heen of via een mogelijk project als Antwerpen, meest inventieve stad in Europa inzake duurzaamheid.

3 KRACHTLIJN 3: BELANG VAN BOTTOM-UP Warm water niet opnieuw uitvinden Men benadrukt dat het heel belangrijk is dat de stad aan bestaande initiatieven meer ruimte en ontwikkelingskansen geeft. Het is zeer zinvol om te kijken welke bestaande initiatieven bijdragen aan het halen van beleidsdoelen en dit gegeven als basis voor verdere ontwikkeling te nemen, in plaats van nogmaals hetzelfde te gaan doen in een eigen traject en zo de bestaande initiatieven te overvleugelen. Duidelijke verhouding tussen Forum Duurzame Stad en bestaande adviesraden en andere initiatieven Voor velen is het onduidelijk hoe het Forum zich zal verhouden tegenover bestaande adviesraden van de Stad en andere initiatieven. Men verwacht dat de stad hierover een duidelijk standpunt inneemt en dat ook helder communiceert. Verschillende initiatieven worden vermeld als inspirerend voor de toekomstige werking van het Forum: Gecoro, Antwerpen aan t Woord, Opsinjoren, klimaatwijken, klimaattafels, Geen politieke of electorale recuperatie De grootste vrees die bij vrijwel iedereen te horen is, is dat het Forum gezien zou worden als een electoraal initiatief van de huidige meerderheid. De duurzaamheid van het duurzaamheidsforum moet gegarandeerd worden en het forum moet losgekoppeld worden van alle partijpolitiek bijvoorbeeld via een financiële verankering in de stadsorganisatie. Participatie van kansengroepen Binnen de stedelijke context zijn er ook een aantal zwakkere groepen. Zij zitten in een overlevingslogica en ecologisch leven is niet hun eerste bekommernis. Toch is het belangrijk om ook kansengroepen te betrekken in het Forum door het slaan van een brug naar het sociaal beleid (bijvoorbeeld naar verenigingen waar armen het woord nemen). We moeten vermijden dat het Forum denkt en handelt vanuit het perspectief van de blanke middenklasse.

4 KRACHTLIJN 4: GRENZEN VERLEGGEN Stad Antwerpen geeft opdracht om verder te gaan dan bestaande praktijk Vooraleer het Forum van start kan gaan, is het van bijzonder groot belang dat de Stad Antwerpen expliciet de opdracht geeft aan het Forum om verder te gaan dan de bestaande praktijk en consensus. Dit is een echte voorwaarde om te kunnen slagen. De stad moet hierbij echt durven. De stad moet durven haar eigen prioriteiten en projecten opzij te zetten in functie van het Forum en in functie van de deelnemers. Ze moet thema s op de agenda durven plaatsen die nu nog in de taboesfeer zitten en dus haar nek uitsteken. Men wijst in dit verband ook op de voorbeeldfunctie van de stad: ze mag stakeholders vragen om betrokken te zijn, maar ze moet ook zelf laten zien wat ze gaat doen en dat hard maken. Langetermijnvisie, maar ook concrete stappen en vernieuwende trajecten Als de langetermijndoelstelling inzake duurzame stad geformuleerd wordt, moet eerst de actuele situatie duidelijk in kaart gebracht worden bvb in de vorm van een nulmeting of via het in beeld brengen van meer kwalitatieve factoren. Vanuit de huidige situatie en met de langetermijnvisie op duurzaamheid als kompas, kan men operationele doelen en concrete trajecten formuleren die de zichtbaarheid van het project verhogen. Belangrijk hierbij is een positief verhaal. Het Forum moet op een actieve en pro-actieve manier aan de slag gaan, met veel ruimte voor verbeeldend en creatief denken en doen. Deelnemers aan het forum zijn durfdenkers Men verwacht veel van de stakeholders die bij het Forum zullen betrokken worden. Het zijn mensen die aan de kar willen trekken, vrijdenkers, durvers, creatievelingen, die vanuit een persoonlijk engagement en veel goesting willen mee-denken en mee-doen. Van deze mensen mag men een groot engagement verwachten, wat kan gestimuleerd worden door bvb te werken met resultaatverbintenissen of door een financiële tegemoetkoming te bieden. Dit kan in een volgende fase verder onderhandeld worden met de verschillende partners. Out-of-the-box, ambitieus (ook in de methode) Uit het voorgaande zal duidelijk zijn dat out-of-the-boxdenken cruciaal zal zijn, wil het Forum succesvol zijn. Dit geldt ook voor de te volgen methode. Er moet voldoende tijd en aandacht besteed worden aan de procesarchitectuur: de stad moet een traject en een parcours uitdenken voor het Forum, zowel voor de voorbereidende fase als voor de uiteindelijke werking. Ook dit gebeurt best zo creatief mogelijk.

5 KRACHTLIJN 5: EERSTE IDEEEN VOOR OPERATIONALISEREN Opzet Forum Het idee om binnen het Forum te werken met werkgroepen komt vaak terug in de interviews. Door te werken rond geïntegreerde thema s kan in divers samengestelde groepen vanuit verschillende invalshoeken gewerkt worden. Op die manier kan men ook een groter deel van de Antwerpse bevolking mee krijgen. Er kan een combinatie gemaakt worden tussen een forum dat op verschillende niveaus werkt en high-level samenkomsten. De topbijeenkomsten, waar er ook beslissingsbevoegdheid is, worden op die manier minder zwaar belast. Op de themabijeenkomsten kunnen inhoud en creativiteit meer ruimte krijgen. Gelaagdheid in werkwijze In een gelaagde werking, met een denktank en doeners, vindt men elkaar makkelijker. Sturing Het Forum kan ook opgevat worden als een beperkte stuurgroep, die een vertaling maakt van voorstellen naar actie en naar beleid. Dat wil zeggen dat men in het Forum de lijnen uitzet en dat de stedelijke administratie die invult, waarna er opnieuw een signaal aan het Forum wordt gegeven. Inbedding in stedelijke administratie Het Forum zal organisatorische ruggensteun nodig hebben, zodat het zich op de inhoud kan concentreren. De stad zou die steun kunnen bieden: communicatie, het initiatief om mensen samen te brengen, het ontwikkelen van een website met eventuele formulieren en documenten, praktische organisatie Daarnaast zou de stad het projectmanagement en de projectbegeleiding op zich kunnen nemen zij hebben daar heel wat ervaring in. Het is ook in het belang van het Forum dat de stedelijke administratie regelmatig goedkeuring vraagt van het schepencollege en ook verder in het proces een goede lijn met de besluitvormers heeft. Timing Het is belangrijk om goed na te denken over de timing voor het Forum. Er leeft nogal wat bezorgdheid over het mogelijke samenvallen van de start van het Forum met de (aanloop naar de) gemeenteraadsverkiezingen. Het Forum zou immers kunnen gepercipieerd worden als een electoraal initiatief van de huidige meerderheid. Daarnaast maakt men zich ongerust over de slagkracht van het Forum indien er na de verkiezingen een ander beleid zou komen. Er is nog een ander aspect: er is immers voldoende tijd nodig voor de voorbereiding en het formuleren van de langetermijnvisie maar tegelijk is er behoefte aan actie ( het moet ook vooruitgaan... ).

6 In het voorjaar starten met het Forum Duurzame Stad is een optie. Een andere optie is om in het voorjaar te starten met het ontwerp van een programma voor het Forum, waarbij voldoende tijd en energie gestopt wordt in de onderhandeling met alle partijen. Communicatie over opstart en werking Communicatie over het forum is essentieel. Een degelijk communicatiebeleid en een goede communicatiestrategie zijn primordiaal. Aandachtspunten: Belangrijke informatie tijdig delen met betrokkenen en burgers maar niet VOORtijdig De stad moet eerst zeer goed weten waarover het gaat, hoe het forum vorm zal krijgen, wat de scope en impact ervan zullen zijn Het moet duidelijk worden dat het Forum een gedragen initiatief is binnen de stad, dat op politieke consensus berust Belang van verstaanbare en heldere taal (geen wollig taalgebruik!): wie zit er in het Forum, wat gaat er gebeuren, welke inspanningen worden geleverd, wie doet wat, wat doet de stad zelf Belang van een wervend verhaal: wat is de winst voor iedereen? Gebruik van audiovisuele en digitale media, gebruik van de sociale media Zichtbaarheid creëren door bvb bepaalde mensen in de kijker te plaatsen: een koploper, een ondernemer, een kansarme vrouw, iemand van de haven

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie

Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Op zoek naar de rol van de raadsgriffie Door: Simone van den Hurk en David Kok Uit het onderzoek hoe gemeenten sociale media gebruiken, blijkt dat raadsleden veel gebruik maken van sociale media. De vraag

Nadere informatie

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond

Actieplan Oostende. 1. Achtergrond Actieplan Oostende 1. Achtergrond Filip De Rynck (Hogeschool Gent) en Jim Baeten (tri.zone) begeleiden dit project. Gwenny Cooman is de interne coördinator voor Oostende. 2. Wat bedoelen we met participatiebeleid?

Nadere informatie

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier

Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier Thuis in de Stad -prijs 2013 Inschrijvingsformulier Digitaal opsturen naar info@thuisindestad.be U krijgt een ontvangstmelding. Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier dingt u mee naar de Thuis

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies

Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013. Samenvatting en conclusies Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid Specialisatiecursus VSV 28ǀ02ǀ2013 Samenvatting en conclusies Bart Meert Projectmanager Verkeer en Mobiliteit Imagine the result Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente

Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente VVSG internationaal Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Jouw gemeente in de wereld De wereld in jouw gemeente Arctic Circle Line Date International Tropic of Cancer Equator International

Nadere informatie

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart

Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB GROENE Sponsorpropositie HART u Samenwerken aan een gezond, groen en economisch vitaal werk- en leefklimaat in het Groene Hart GREEN BUSINESS CLUB u Green Business Club Groene Hart

Nadere informatie

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk

Governance. Informatiemanagement. Architectuur. Gemeenschappelijk Beleggen Bewaken Sturen Informatiemanagement Inspireren Verbinden Organiseren Architectuur Verbeelden Structureren Afstemmen Gemeenschappelijk Communiceren Adviseren Beïnvloeden Beleggen: kan taken, verantwoordelijkheden

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER...

BURGERPANEL CAPELLE OVER... BURGERPANEL CAPELLE OVER... profiel nieuwe burgemeester Mei 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 15 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze peiling

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

Succesvol sociale sportclubs ondersteunen in Mechelen. Mikail Milissen - Projectmedewerker- Stad Mechelen Roel Noukens - Trajectbegeleider- ISB vzw

Succesvol sociale sportclubs ondersteunen in Mechelen. Mikail Milissen - Projectmedewerker- Stad Mechelen Roel Noukens - Trajectbegeleider- ISB vzw Succesvol sociale sportclubs ondersteunen in Mechelen Mikail Milissen - Projectmedewerker- Stad Mechelen Roel Noukens - Trajectbegeleider- ISB vzw Europees project: Clubondersteuning voor maatschappelijk

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie

Movares Duurzaamheidsscan

Movares Duurzaamheidsscan Movares Duurzaamheidsscan Innovatief procesinstrument Grip op duurzaamheid in elke projectfase Grip op duurzaamheid van A tot Z. Dat is de ambitie van Movares. Voor veel mensen en partijen is duurzaamheid

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

MVO-PROFIEL Bedrijf X

MVO-PROFIEL Bedrijf X MVO-PROFIEL Bedrijf X 2008 BouwMVO De in deze uitgave vermelde gegevens zijn strikt vertrouwelijk en alle hierop betrekking hebbende auteursrechten, databankrechten en overige (intellectuele) eigendomsrechten

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad

Verbeteren van de ondersteuning. aan adviesraden en verenigingen in de stad Verbeteren van de ondersteuning aan adviesraden en verenigingen in de stad Inhoudstafel Wat? Hoe? Principes socio culturele subsidies Voorstel werkingssubsidies cultuurraad Voorstel werkingssubsidies stadsbestuur

Nadere informatie

Denk mee over het waterbeleid van de toekomst!

Denk mee over het waterbeleid van de toekomst! Denk mee over het waterbeleid van de toekomst! en bepaal mee de toekomst van het waterbeleid. John Emery, VMM, afdeling Integraal Waterbeleid dienst CIW secr. Denk mee over het waterbeleid 1 ste WBN 2

Nadere informatie

ADVIES Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling 2011 2015

ADVIES Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling 2011 2015 ADVIES Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling 2011 2015 Het decreet van 18 juli 2008, ter bevordering van duurzame ontwikkeling, vormt het kader voor de Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling (VSDO).

Nadere informatie

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren

omgeving wereld regie vanuit de jongere Jongeren leren organiseren Jongeren leren organiseren Hoe kunnen jongeren regie hebben over eigen handelen en toch in verbinding zijn met alles om hen heen? Hoe verstaan jongeren de kunst om te bouwen aan netwerken, om een positie

Nadere informatie

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016

Innovatie in Eersel. Eersel onderweg naar Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Innovatie in Eersel Eersel onderweg naar 2030 Niet alleen de bestemming, maar ook de reis. Raadsinformatieavond 6 september 2016 Programma Het begrip Innovatie Eerselse innovatiestrategie Strategie in

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie

Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Definitief Mobiliteitsplan Gent - Strategische mobiliteitsvisie Mijnheer de burgemeester, Collega s, Het is niet de eerste keer dat we het nieuwe mobiliteitsplan voor onze stad hier in deze raad bespreken.

Nadere informatie

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18

Van belofte naar beleid. Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Van belofte naar beleid Webinar gemeenteraadsverkiezingen 18 Debat Gents Milieufront Debat Gents Milieufront Natuurpunt - Betonrapport Natuurpunt - Betonrapport Kieswijzer Gents Milieufront Meer memoranda

Nadere informatie

De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen

De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen Duurzame ontwikkeling in België Grondwet art. 7bis Bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden streven de federale Staat, de gemeenschappen

Nadere informatie

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld.

Raad voor Internationale Samenwerking. Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. Raad voor Internationale Samenwerking Memorandum voor Internationale Samenwerking, wegwijzers voor het beleid en het middenveld. De raad voor internationale samenwerking van Aalst brengt naar aanleiding

Nadere informatie

Don t wait for a miracle Make one!

Don t wait for a miracle Make one! Don t wait for a miracle Make one! Durf dromen. We dromen immers allemaal van een betere, duurzame en welvarende wereld waarin dynamisme en ondernemerschap worden aangemoedigd bij onze jongeren en waarin

Nadere informatie

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan?

HET PROJECTPLAN. a) Wat is een projectplan? HET PROJECTPLAN a) Wat is een projectplan? Vrijwel elk nieuw initiatief krijgt de vorm van een project. In het begin zijn het wellicht vooral uw visie, ideeën en enthousiasme die ervoor zorgen dat de start

Nadere informatie

Burgerparticipatie, wie durft?

Burgerparticipatie, wie durft? Burgerparticipatie, wie durft? Participatie binnen het gemeentelijk mobiliteitsbeleid 28 februari 2013 Valere Ceyssens Strategisch adviseur ARCADIS Belgium NV 1 of 22 25 February 2013 2009 ARCADIS AGENDA

Nadere informatie

Strategische meerjarenplanning De praktijk in Sint-Niklaas. Tom Speleman adviseur interne communicatie en beleidsplanning

Strategische meerjarenplanning De praktijk in Sint-Niklaas. Tom Speleman adviseur interne communicatie en beleidsplanning Strategische meerjarenplanning De praktijk in Sint-Niklaas Tom Speleman adviseur interne communicatie en beleidsplanning Brussel 2 december 2009 1 Inhoud Beschrijving Witboek Strategisch plan en investeringsenveloppen

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK

SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN IN PRAKTIJK 1 SDG ROADMAP DUURZAAM ONDERNEMEN AAN DE HAND VAN DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELSTELLINGEN Duurzaam en succesvol ondernemen gaan hand in hand en versterken elkaar.

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

Wie zijn we. Impuls / Partners bestaat uit: Dion Steenbergen project- en proces management. Toine Janssen juridisch advies, PPS en contractvorming

Wie zijn we. Impuls / Partners bestaat uit: Dion Steenbergen project- en proces management. Toine Janssen juridisch advies, PPS en contractvorming Wie zijn we Impuls / Partners heeft jarenlange ervaring met ruimtelijke vraagstukken. Op alle schaalgroottes. Voor overheden, wooncoörporaties en marktpartijen. Wij hebben een passie voor complexe vraagstukken.

Nadere informatie

Een werkdrukplan opzetten. Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten. Aftrap

Een werkdrukplan opzetten. Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten. Aftrap Keuze voor een grote of kleine aanpak: een werkdrukplan opzetten Afhankelijk van uw keuzes voor de aanpak van werkdruk kunt u één of meer stappen van het stappenplan doorlopen. Het werkdrukplan is gebaseerd

Nadere informatie

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel?

Beleidsplanning in Geel. Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Beleidsplanning in Geel Welke plaats heeft gezondheid in dit geheel? Geel sterk stijgend aantal inwoners - 2013: 38.238 (+ 13,5% t.o.v. 2000) grote oppervlakte: stedelijke kern landelijke deeldorpen

Nadere informatie

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes

Leerling Gezel Meester Feedback. Zet in een kortcyclisch proces creatieve ideeën, specificaties en concepten om tot werkende prototypes Naam: Saskia Arends Datum: 16-09-2016 Realisatiekracht Beginner Kan nog geen ideeën snel omzetten tot prototypes Zet ideeën om tot werkende prototypes Zet in een kort cyclisch proces ideeën om tot werkende

Nadere informatie

Stichting VraagWijzer Nederland. Notitie Resultaatgericht werken in het Sociale Domein

Stichting VraagWijzer Nederland. Notitie Resultaatgericht werken in het Sociale Domein Stichting VraagWijzer Nederland Notitie Resultaatgericht werken in het Sociale Domein Per 1 januari 2015 hebben de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wmo 2015 hun intrede gedaan. De invoering van deze

Nadere informatie

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen.

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen. Gemeente Delft t.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 78 2600 ME Delft Betreft: Advies notitie Dagbesteding Datum: 27 maart 2017 Geacht College, Onlangs ontvingen wij van u de notitie

Nadere informatie

Wat is wijsheid in het opstarten en continueren van een regionale samenwerking? Spreker: Marije Nool

Wat is wijsheid in het opstarten en continueren van een regionale samenwerking? Spreker: Marije Nool Wat is wijsheid in het opstarten en continueren van een regionale samenwerking? Spreker: Marije Nool Opzet onderzoek Onderzoek naar regionale samenwerking in vier voorbeeldregio s, gericht op het bevorderen

Nadere informatie

Profiel lid Raad van Toezicht

Profiel lid Raad van Toezicht Profiel lid Raad van Toezicht De huidige Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit zes leden. De RvT streeft naar een maatschappelijk heterogene samenstelling van leden die herkenbaar en geloofwaardig zijn in

Nadere informatie

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE

BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE BIJLAGE 2 WEDERZIJDSE AFSPRAKEN TUSSEN LOGO ANTWERPEN GEMEENTE IN HET KADER VAN GEZONDE GEMEENTE SITUERING Deze afsprakennota kadert binnen de ruimere samenwerking tussen de gemeente en Logo Antwerpen

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Eigen initiatief Duurzame bereikbaarheid Flower Mainport Aalsmeer

Eigen initiatief Duurzame bereikbaarheid Flower Mainport Aalsmeer Plantijnweg 32, 4104 BB Culemborg / Postbus 141, 4100 AC Culemborg Telefoon (0345) 47 17 17 / Fax (0345) 47 17 59 / www.multiconsultbv.nl info@multiconsultbv.nl Eigen initiatief Duurzame bereikbaarheid

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

betreffende het komen tot een energievisie en een energiepact en de rol daarin van het Vlaams Parlement

betreffende het komen tot een energievisie en een energiepact en de rol daarin van het Vlaams Parlement ingediend op 342 (2014-2015) Nr. 1 29 april 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Robrecht Bothuyne, Andries Gryffroy, Willem-Frederik Schiltz, Jos Lantmeeters, Valerie Taeldeman en Wilfried Vandaele

Nadere informatie

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen

Brussel, 10 september _AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen. Advies. Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Brussel, 10 september 2003 091003_AdviesBBB_Toerisme_Vlaanderen Advies Oprichtingsdecreet Toerisme Vlaanderen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding...3 2. Krachtlijnen van het advies... 3 3. Advies...4 3.1.

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren,

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren, Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009 Dames en heren, Een maand geleden mocht ik in Utrecht samen met vertegenwoordigers van 47 Europese landen

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Overleg met de sector 4/11/2016 1

Overleg met de sector 4/11/2016 1 Overleg met de sector 4/11/2016 1 Denktank rond noden van overleg met sector Gestart in 2014 De denkers waren: Mia Houthuys Landelijke KO Ann Lobijn VVSG Jeannine Vanden Broucke VWV Wendy Metten SOM Carina

Nadere informatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie

Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Naar een team Jeugd en Vrijetijdsparticipatie Waarom was dit nodig? Structuur al 25 jaar ongewijzigd: wel steeds uitgebreid en aangebouwd, maar niet consequent, verkokerd Doelstellingen organisatie Modern

Nadere informatie

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V.

Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. Inventarisatie en bijdrage aan Sectorinitiatieven Verkade Vlaardingen B.V. 1. INVALSHOEK D: PARTICIPATIE Stichting SKAO vraagt middels de CO 2 -Prestatieladder om deelname aan een sector- of keteninitiatief.

Nadere informatie

De Geest van Elinor. Overheid en burgerinitiatieven

De Geest van Elinor. Overheid en burgerinitiatieven De Geest van Elinor Overheid en burgerinitiatieven De doe democratie: voorbij de inspraak Van kiezer, klant en inspreker in de representatieve democratie...... naar autonome coproducent in participatieve

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016

Leidraad. voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad voor lokale besturen om gericht bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen versie 4/2016 Leidraad Wat is de leidraad? Een stappenplan Waarom deze leidraad? Om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Nadere informatie

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS)

MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) MEMORANDUM naar aanleiding van de GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 2018 ACTIE & ADVIESRAAD SOLIDAIR SINT-NIKLAAS (AAS) Dit memorandum wordt aangeboden aan alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka

Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Een brug slaan over de kloof tussen burger en bestuur. Katrien Partyka Inleiding Lokale democratie bestaat - Deelname verkiezingen in België wereldtop - 91,54% in 2012 - Wel dalend, en duidelijk verschil

Nadere informatie

Experimenteerruimte en barrières voor innovatie. Bureaucratische belemmeringen voor Groene Groei. Managementsamenvatting.

Experimenteerruimte en barrières voor innovatie. Bureaucratische belemmeringen voor Groene Groei. Managementsamenvatting. Experimenteerruimte en barrières voor innovatie Bureaucratische belemmeringen voor Groene Groei Managementsamenvatting In opdracht van: Programma Ruimte in Regels van de ministeries Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Turner Contact Nederland

Meerjarenbeleidsplan Turner Contact Nederland Meerjarenbeleidsplan 2013-2016 Turner Contact Nederland INLEIDING Turner Contact Nederland werkt vanuit een visie. Die visie is geformuleerd in het document Visie Turner Contact Nederland. Dit meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK?

WAAROM IS OPDRACHT- GEVERSCHAP BELANGRIJK? Margriet Drijver Corporatiebestuurder sinds 2004 Voormalig lid RegieRaad Bouw, Vernieuwing Bouw Voormalig lis Aedesbestuur Trekker Actieteam Professioneel Opdrachtgeverschap tijdens ActieAgenda Bouw Initiatiefnemer

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen

Er zijn (grote) belangen van burgers gemoeid met het onderwerp: neen stop ja ga door. Er is voldoende beïnvloedingsruimte voor inbreng van betrokkenen Stroomschema Burgerparticipatie Stap 1 situatieschets Omschrijf de beleidssituatie: Wat is het probleem? Breng de complexiteit in beeld. Wie zijn de spelers en wat zijn hun belangen? Maak een krachtenveldanalyse

Nadere informatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie

Format werkplan maatschappelijke organisatie Format werkplan maatschappelijke organisatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) In Veilige Handen 2. Korte omschrijving De zorg voor een veilige omgeving is essentieel

Nadere informatie

Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven

Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven Workshop De wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven Opdracht ambities bewonersinitiatieven In dit deel van de conferentie De Wegwijzer en ambities algemene bewonersinitiatieven is in vier werkgroepjes

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

Een coöperatief woonmodel

Een coöperatief woonmodel 16 december 2016 Collectief Goed Een coöperatief woonmodel Voor eerst sinds 1945 dalend aantal eigenaars. Daling aankoop enkel bij de 40% laagste inkomens! Stijgende huurprijzen Brussel: +22,2% Vlaanderen:

Nadere informatie

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing. DECREET

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016

COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 COMMUNICATIEPLAN CO2 PROGRAMMA 2016 Documentcode [Doc ID] Status Definitief Datum 2-5-2016 Versie 1.0 Object NVT Activiteittype NVT Werkpakket NVT Opgesteld A. Carlucci Functie: KAM-coordinator Paraaf

Nadere informatie

rapporteren meten duurzaam

rapporteren meten duurzaam handelen interactie motivatie rapporteren verslag omgeving ontwikkelen barometer diversiteit mensen klanten stakeholders mobiliteit communiceren maatschappij scan actie 2.0 DUSCA lokale besturen ethisch

Nadere informatie

Statuten gemeentelijk beweeg- en sportplatform

Statuten gemeentelijk beweeg- en sportplatform 1. Erkenning Statuten gemeentelijk beweeg- en sportplatform Artikel 1 De gemeente erkent en richt een gemeentelijk beweeg- en sportplatform op. De gemeenteraad en het College van burgemeester en schepenen

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 De adviesraad LOK is een door het lokaal bestuur officieel erkende adviesraad, inzake kinderopvangmateries

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research

Lobbyen. Hoe begin je eraan? VOORBEREIDING. 1. Groepssamenstelling. 2. Klein beetje research Lobbyen Lobbyen heeft een beetje een negatieve bijklank. Maar op zich is er niets vies aan. Het is een manier om samen beleid te maken. Een manier om de zaken die voor jou en je achterban van belang zijn

Nadere informatie

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010

Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 Kwaliteitszorg en/of het beleidsvoerend vermogen van scholen!? Jan Vanhoof SOK-studiedag 10 december 2010 1 Wat verwacht men van een top - school? Decreet betreffende de kwaliteit van onderwijs Art 4.

Nadere informatie

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1

Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Voorbereiden van uw wervingsactie: de wervingscirkel 1 Bij de wervingscirkel geldt de volgende regel: laat u vooral niet leiden door geldgebrek. Durf creatief te zijn. Het principe van de cirkel is dat

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

STRATEGIEONTWIKKELING

STRATEGIEONTWIKKELING STRATEGIEONTWIKKELING drs. P.W. Stolze 1 SITUATIE Strategie geeft in het algemeen richting aan een organisatie of organisatie-eenheid in haar omgeving (wat gaan we doen) en vormt een richtsnoer voor de

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

De staat van de stad, 2015

De staat van de stad, 2015 2 de stadscongres Groen Leuven zaterdag 28 februari 2015 Motie De staat van de stad, 2015 Net als vorig jaar maakt Groen een balans op van de politieke situatie in deze stad. Hoe beoordelen we het beleid,

Nadere informatie

Ace! E-book. Ace! Management Partners Training Coaching Consulting Interim Management

Ace! E-book. Ace! Management Partners Training Coaching Consulting Interim Management Ace! Management Partners Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen Ace! E-book

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid?

Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid? Regionale samenwerking gericht op arbeidsparticipatie van mensen met psychische aandoeningen: wat is wijsheid? Spreker: dr. F.T.C. (Femke) Bennenbroek Vandaag Ervaringen uit de 4 voorbeeldregio s tot nu

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

Participatievisie Open Vld Geel

Participatievisie Open Vld Geel Participatievisie Open Vld Geel Van Dale: par ti ci pa tie (de; v; meervoud: participaties) 1 het hebben van aandeel in iets; = deelname Samen maken we de stad: op weg naar échte participatie in Geel Wij

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven

Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling in Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Milieudienst Regio Eindhoven Raadsbijlage nummer 60 Inboeknummer 01X007818 Beslisdatum BTW 3 april 2001 Dossiernummer 114.308 Raadsbijlage Voorstel inzake duurzame ontwikkeling

Nadere informatie

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 Brussel, 13 februari 2002 2. Op 4 januari 2002 vroeg de heer Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden,

Nadere informatie

Mechelen: een inclusief en horizontaal lokaal integratiebeleid als succesvolle beleidsstrategie in een superdiverse samenleving

Mechelen: een inclusief en horizontaal lokaal integratiebeleid als succesvolle beleidsstrategie in een superdiverse samenleving Mechelen: een inclusief en horizontaal lokaal integratiebeleid als succesvolle beleidsstrategie in een superdiverse samenleving Inhoudstafel Inleiding Feiten en context Traject: inclusief Mechelen Kritische

Nadere informatie

Netwerk klachtenmanagement

Netwerk klachtenmanagement Netwerk klachtenmanagement 8 maart 2017 Leen Cassiers - Coördinator klachten en meldingen Agenda Korte voorstelling van het Agentschap Wegen en Verkeer - Wie zijn we en wat doen we? Wat is ons klachtenbeeld?

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie