Studiegids MBK-Light

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids MBK-Light"

Transcriptie

1 1 Studiegids MBK-Light Alle rechten voorbehouden.! Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2 2 Index INLEIDING... 3 INHOUD VAN DE OPLEIDING:... 3 LITERATUURLIJST... 3 HOE STUDEER JE HET MEEST EFFICIËNT?... 4 DE STUDIEVRAGEN... 4 DE LESSEN:... 5 MODULE 1: ALGEMENE BASISKENNIS:... 5 LES 1: BASISBEGRIPPEN VAN DE GEZONDHEIDSZORG... 5 LES 2: BASIS ANATOMIE, FYSIOLOGIE EN PATHOLOGIE... 6 MODULE 2: MEDISCHE BASISKENNIS... 7 LES 03: HET HART EN VAATSTELSEL... 7 LES 04: BLOEDCIRCULATIE EN HET ADEMHALINGSSTELSEL... 8 LES 05: SPIJSVERTERINGSSTELSEL... 9 LES 06: URINEWEGSTELSEL EN GENITAALSTELSEL LES 07: ENDOCRIENE SYSTEEM EN PEDIATRIE LES 08: ZENUWSTELSEL/NEUROLOGIE, ZINTUIGEN/SENSORISCHE SYSTEEM LES 09: MOTORISCH STELSEL EN HUID MODULE 3: PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS LES 10: PSYCHOLOGIE EN GESPREKSVAARDIGHEDEN LES 11: PSYCHOPATHOLOGIE EN PSYCHIATRIE... 15

3 3 INLEIDING Welkom bij de cursus Medische Basis Kennis (MBK) Light van Con Amore. Con Amore is een Italiaanse muziekterm, die wordt gebruikt als een componist wil benadrukken dat een muziekstuk met liefdevolle aandacht dient te worden gespeeld. Vanuit dit uitgangspunt hebben we de opleiding medische basiskennis(mbk) opgericht. Oorspronkelijk was de opleiding alleen voor zorgprofessionals bedoeld. Met een intensieve thuisstudie, 12 klassikale lessen, bezoek aan een snijzaal en een tiental schriftelijke examens is het dit een studie waarmee therapeuten voor erkenning en vergoeding door verzekeraars in aanmerking kunnen komen. De MBK Light is een vereenvoudigde versie van deze opleiding, waarvoor je geen klassikale lessen hoeft te volgen en geen examens hoeft af te leggen, wel zo relaxt. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die zijn kennis wil verdiepen over de bouw en de werking van het menselijk lichaam, over algemene ziekteleer en over de basisbegrippen van psychologie en psychopathologie. Dat neemt niet weg dat het best een pittige studie betreft, waarvan je veel opsteekt en hopelijk ook veel plezier aan beleeft. INHOUD VAN DE OPLEIDING: Thuisstudie via de online-leeromgeving met meer dan 1500 studievragen die je door de stof heen leiden en je leren wat de hoofd- en bijzaken zijn. Les 1 & 2 gaan over algemene basiskennis Les 3 t/m 9 gaan over medische basiskennis Les 10 & 11 gaan over psychosociale basiskennis LITERATUURLIJST Zelman e.a. (2013, 7e druk), Pathologie, Amsterdam: Pearson o ISBN13: Grégoire, L., Straaten-Huygen, A. Van., Trompert, R., (2011, 3e of 4e druk) Anatomie en fysiologie van de mens, Utrecht/Zutphen: ThiemeMeulenhof o ISBN13 3e druk: o ISBN13 4e druk: Zimbardo, P.G., Johnson, R.L., en McCann, V. (2013, 7e druk) Psychologie, een inleiding, Amsterdam: Pearson o ISBN13: Van der Does, W., (2013, 13de geheel herziene druk) Zo ben ik nu eenmaal, Scriptum Pschychologie o ISBN13: Syllabus (wordt verstrekt bij inschrijving) Met verzendboekhandel Merlijn, gerund door een jonge en enthousiaste ondernemer, hebben we een overeenkomst gesloten waardoor je met korting boeken kunt aanschaffen. Vul hiervoor de kortingscode amore in tijdens je bestelling.!

4 4 Voor het bestellen van je lesboeken kun je de volgende link gebruiken: HOE STUDEER JE HET MEEST EFFICIËNT? De lesstof is veel en tamelijk complex. Onderschat dit niet! Vooral de grote hoeveelheid onbekende medische termen doet je in het begin misschien duizelen. Gelukkig went dat snel en zal je merken dat termen steeds weer terugkomen. Zaken worden herhaald in nieuwe verbanden zodat je inzicht geleidelijk aan toeneemt. Wat je nodig hebt om deze cursus tot een goed resultaat te brengen, is discipline en een goed ritme van studeren. Sluit vriendschap met de studieboeken, i.p.v. er tegenop te zien of ervan te balen, dat scheelt enorm! De met zorg uitgekozen boeken worden jouw metgezel komend jaar, jouw maatjes die je op een logische en ordelijke wijze loodsen door het complexe web van de medische wetenschap. Sla ze regelmatig open, daar zijn ze namelijk voor bedoeld. Voordat je aan de vragen van een specifieke les begint kun je het beste eerst de leerdoelen voor de les doornemen (zie hier onder). Zo weet je wat je van een les kunt verwachten. Elke les bestaat uit ongeveer 100 tot 150 vragen die verdeeld zijn in verschillende categorieën. Bij elke categorie staat welk hoofdstuk of welke paragraaf je kunt lezen om de vragen te maken. Lees voordat je begint met het maken van de vragen eerst het bijbehorende materiaal door en maak aantekeningen van moeilijke begrippen in je werkschrift. Probeer vervolgens de betreffende vragen online te beantwoorden. Wanneer je een lesblok klaar hebt, ontvang je automatisch de juiste antwoorden zodat je die met je eigen antwoorden kunt vergelijken. Zorg voor orde: Bewaar alle relevante mails betreffende de opleiding in een apart mapje, bewaar deze studiegids in een aparte map (MBK) op je computer; er volgt regelmatig een update met verbeteringen en vernieuwingen. Werk je antwoorden uit op de computer, niet (alleen) in een werkschrift! Belangrijk: Zorg regelmatig voor een back-up van de inhoud van je computer, zodat bij een eventuele computercrash niet al je werk voor niets is gedaan. DE STUDIEVRAGEN De studievragen zijn kenmerkend voor de lesmethode van Con Amore. Ze helpen je met studeren en vooral met focussen op wat belangrijk is. Ze loodsen je door elk hoofdstuk van het lesboek. Ook wordt aangegeven wat je kunt overslaan en welke delen je alleen hoeft te lezen en niet te leren.

5 5 Misschien wel het meest wezenlijke van de studievragen: het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Bij de studievragen worden hoofdzaken in oranje weergegeven, bijzaken in zwart. Situaties die levensbedreigend zijn worden rode en gele vlaggen genoemd. Deze rode en gele vlaggen worden in de vragen in dikgedrukt oranje weergegeven. Dit zijn inzichtsvragen en je kunt het antwoord op deze vragen niet in het boek terug vinden. Het antwoord op deze vragen komt uit jezelf. De dikgedrukte oranje vragen zijn de allerbelangrijkste vragen. Het is dus cruciaal dat je daar het antwoord op weet. DE LESSEN: MODULE 1: ALGEMENE BASISKENNIS: Deze module is de inleiding tot de algemene medische en psychosociale basiskennis. Onderwerpen die aan bod komen: - Anatomie - Fysiologie - Pathologie - Organisatie van de gezondheidszorg - Wetgeving en gezondheidsethiek - Geïntegreerde geneeskunde - Informatie-vaardigheden - Grenzen van eigen vakgebied - Gezondheidsgedrag van mensen LES 1: Basisbegrippen van de gezondheidszorg Syllabus Hoofdstuk 1: Algemene geneeskundige kennis Syllabus Hoofdstuk 2: De gezondheidszorg in Nederland Syllabus Hoofdstuk 3: Algemene Farmacologie Zelman Hoofdstuk 2.1 Immuniteit Internet voor verduidelijking LEERDOELEN LES 1: BASISBEGRIPPEN: De student heeft kennis van de basisbegrippen van de gezondheidszorg en kan termen als gezondheid en ziekte, preventie, curatie, palliatie, symptomen, infectie, klachten en besmetting reproduceren. DIAGNOSTISCH PROCESS: De student is bekend met het diagnostisch proces binnen de geneeskunde.

6 6 ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG: De student heeft inzicht in de samenwerking van de organisatie binnen de Nederlandse gezondheidszorg. WETTEN IN DE GEZONDHEIDSZORG: De student heeft kennis van de verschillende wetten in de gezondheidszorg en heet inzicht in ethische vraagstukken en handelingsopties. INFORMATIEVAARDIGHEDEN: De student is in staat informatie op te zoeken op online databases en via vaktijdschriften en te beoordelen op relevantie. GRENZEN VAN EIGEN VAKGEBIED: De student kent de grenzen van eigen deskundigheid en vakgebied. ALGEMENE FARMACOLOGIE: De student is bekend met de algemene farmacologie en kan farmacokinetiek en kan begrippen als resorptie, distributie, transformatie, excretie, therapeutische breedte, therapietrouw halfwaardetijd en klaring benoemen. De student heeft kennis van de hoofdgroepen van geneesmiddelen en vaccinaties en heeft inzicht in de werking, bijwerking, interacties en veranderde werking van geneesmiddelen. LES 2: BASIS ANATOMIE, FYSIOLOGIE EN PATHOLOGIE Pathologie Hoofdstuk 1, 2, 3, 4 en 5 Syllabus Hoofdstuk 4: Integratieve of geïntrigeerde geneeskunde LEERDOELEN LES 2: ANATOMIE: De student heeft kennis van de orgaanstelsels en de ligging van de organen. FYSIOLOGIE: De student heeft kennis van de basisbegrippen van de fysiologie en kan deze definiëren en beschrijven PATHOLOGIE: De student heeft kennis van de pathologie en heeft inzicht in diverse oorzaken van ziekte en reacties van het lichaam en kan deze uitleggen. GEINTEGREERDE GENEESKUNDE: De student heeft kennis van geïntegreerde geneeskunde, begrijpt het verband tussen fysieke, psychosociale en sociale factoren en kan deze toepassen in de praktijk. GEZONDHEIDSGEDRAG: De student heeft kennis van gezondheidsbevorderend en gezondheidsbelemmerend gedrag.

7 7 MODULE 2: MEDISCHE BASISKENNIS Deze module gaat dieper in op de medische basiskennis en omvat specifieke kennis over de onderwerpen anatomie, fysiologie, pathologie. Tijdens deze module zullen ook de Rode Vlaggen (alarmsignalen) aan bod komen als de dikgedrukt oranje vragen. LES 03: HET HART EN VAATSTELSEL Anatomie en fysiologie Hoofdstuk 6 Pathologie Hoofdstuk 6 LEERDOELEN LES 3: HART EN VAATSTELSEL: De student heeft inzicht in de anatomie en fysiologie van het hart en vaatstelsel en de kan de onderliggende verbanden benoemen. De student begrijpt de grote en kleine bloedsomloop, anatomie en werking van het hart, reguliere arteriële bloeddruk, kenmerken van systolische druk, diastolische druk en pols druk en kan deze beschrijven. De student begrijpt de ziekten van hart en vaatstelsel als angina pectoris, dreigend hartinfarct en hartinfarct, decompensatio cordis, hartritmestoornissen, hypertensie en hypotensie, atherosclerose, claudicatio intermittens, hoog cholesterol, trombose en embolie, varices, oedeem. - hyperhydrosis; - hartkloppingen waarbij de hartslag irregulair en inequaal is; - wanneer iemand in rust een hartslag heeft van meer dan honderd slagen per minuut; - krampachtige spierpijnen over de borstkas; - acute schouderpijn (vnl. links) met zweten; - pijn in één arm, eventueel met bleek zien, zweten en een klamme huid; - acute dyspnoe; - algehele zwelling van het buikgebied; - een onverklaarbare droge mond; - gezwollen enkel aan één zijde en gezwollen enkels aan beide zijden; - plotselinge duizeligheid en/of flauwte; - pijn op de borst; onbegrepen moeheid; - onbegrepen koorts.

8 8 LES 04: BLOEDCIRCULATIE EN HET ADEMHALINGSSTELSEL Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 6, 9.1 Pathologie Hoofdstuk 4, 7, 8 LEERDOELEN LES 4: BLOED: De student heeft inzicht in samenstelling en functie van het bloed, de verschillende bloedgroepen en bloedtransfusieschema en kan deze kennis reproduceren. De student is bekend met hematocriet, de werking van erytrocyten, functie en plaats van vorming van leukocyten, bezinkingssnelheid, bloedstelping en kan deze beschrijven. De student heeft inzicht in de ontstaanswijze, diagnostiek en behandeling van ziekten van het bloed en de bloedvormende organen, zoals vormen van anemie, carcinomen, leukemie, maligne lymfoom & Hodgkin, multipel myeloom en kan deze kennis toepassen. ADEMHALINGSSTELSEL: De student is bekend met de fysiologie en anatomie van het ademhalingsstelsel en kan deze reproduceren. De student is bekend met de bouw van het ademhalingsstelsel, indeling longen in kwabben en segmenten, de ademhalings- en hulpademhalingsspieren en ademhalingsbewegingen en kan deze kennis reproduceren. De student heeft begrip van; de functies van de neus- en mondademhaling, productieve en niet productieve hoest, gaswisseling, principes van regulering van de ademhaling, reflexen als hoesten, braken, niezen, geeuwen, hikken en slikken, en begrippen als ademvolume, expiratoire reserve volume, inspiratoire reserve volume, residulucht, vitale capaciteit en totale capaciteit, en kan deze uitleggen. De student heeft inzicht in de ziekten van het ademhalingsstelsel als stridor, dyspnoe d'effort en dyspnoe de repos, Kussmaul ademhaling, hyperventilatie, Cheyne-Stokes ademhaling, cyanose (centraal en perifeer), bradypnoe, en tachypnoe, afwijkingen in sputum, astma en COPD, hyperventilatiesyndroom, pneumothorax, pneumonie, longkanker, longembolie en longinfarct, sarcoïdose en Besnier Boeck en kan deze beschrijven. Ook heeft de student kennis van bronchitis, zowel acuut als chronisch, en kan deze kennis toepassen. - acute dyspnoe; - hemoptoë; - onverklaarbare heesheid en stemverlies; - pijn op de borst.

9 9 LES 05: SPIJSVERTERINGSSTELSEL Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 8, 15 Pathologie Hoofdstuk 10, 11 LEERDOELEN LES 5: SPIJSVERTERINGSSTELSEL: De student is bekend met de anatomie en fysiologie van het spijsverteringsstel en kan deze beschrijven. De student heeft kennis van functies van de mondholte, ligging speekselklieren, samenstelling van het melkgebit en volwassene gebit, slikbeweging, functie van de nervus vagus, de samenstelling van normale feces, de samenstelling en de belangrijkste functie van gal, en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in functies en samenstelling van speeksel, de bouw, functie en werking van de slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm, alvleesklier en lever, de samenstelling en functies van maagsap, wijze van ontlediging van de maag, proces van resorptie van voedingsstoffen, de samenstelling en functies van alvleeskliersap, bouw en functie van galblaas en galwegen, verloop normale bilirubinestofwisseling en kan dit inzicht toepassen. De student begrijpt ziekten die van toepassing zijn op het spijsverteringsstelsel als prehepatische/hepatische en posthepatische icterus, en braakreflex, projectiel, retentie en fecaal braken, afwijkingen in geur, kleur en samenstelling van braaksel en ontlasting, carcinomen, hernia diafragmatica, ontstekingen, slokdarmklachten, ulcus pepticum, maagbloeding, maagperforatie, malabsorptie syndroom, coeliakie, ziekte van Crohn, IBS, hemorroïden, diarree en obstipatie, hepatitis A en B, galstenen, hernia inguinalis, voedselallergie en voedselintolerantie, diabetes type 1 en 2, overgewicht/obesitas, non fatty acid liver disease, leverdysfunctie, diverticulitis, colitis ulcerosa en kan deze kennis toepassen. - braken en diarree in het algemeen en tijdens de zwangerschap en bij zuigelingen en jonge kinderen; - obstipatie zonder duidelijke oorzaak; - (nieuw of oud ) bloed bij de ontlasting; - gewichtsverlies; - acute (nieuwe) buikpijn in het algemeen en in het bijzonder bij kinderen; - herhaalde buikklachten; - algehele zwelling van het buikgebied; - mogelijke gezondheidsrisico s van dysfagie

10 10 LES 06: URINEWEGSTELSEL EN GENITAALSTELSEL Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 8, 15 Internet: Pathologie Hoofdstuk 10, 11 LEERDOELEN LES 6: URINEWEGSTELSEL: De student heeft inzicht in de anatomie en fysiologie van de blaas en nieren en kan deze beschrijven. De student heeft kennis van de bouw en functie van een nefron, en de urinebuis van de man en de vrouw en kan deze kennis reproduceren. De student heeft begrip van de ligging bouw en functies van de nieren, urineleiders en de blaas en heeft inzicht in ultrafiltratie, filtratiedruk, terug resorptie en excretie, functies van aldosteron, A.D.H. en renine, nieren bloeddrukregulatie, de functies van erytropoëtine, de functie van de uitwendige en inwendige sluitspier, ontstaan en verloop van mictie reflex, de samenstelling van normale urine, en ziekten die bij de blaas en nieren horen. De student begrijpt de verschillende ziekten die bij de blaas en nieren horen als afwijkingen in urine samenstelling, verschillende soorten pijnklachten bij aandoeningen van nieren en urinewegen, cystitis, pyelonefritis, glomerulonefritis, nierstenen, incontinentie, nierinsufficiëntie en chronische nierinsufficiëntie, terminale nierinsufficiëntie, nefrotisch syndroom en nefritis en kan deze kennis toepassen. - acute (nieuwe) buikpijn in het algemeen en in het bijzonder bij kinderen; - hematurie. GENITAAL STELSEL: De student is bekend met de anatomie en fysiologie van het genitaal stelsel. De student heeft kennis van de menstruatiecyclus, primaire en de secundaire geslachtskenmerken van de man en de vrouw, de bouw en de functies van de eierstok en eileider, onderdelen van de penis en de werking van de zwellichamen, de samenstelling van sperma en kan deze kennis reproduceren. De student begrijpt bouw en functie van de baarmoeder en baarmoederwand, bouw en de functie van de vagina, bouw ligging en de functies van de zaadballen, de functie van de cellen van Sertoli en de cellen van Leydig, de ligging en functie van de zaadblaasjes, de bouw, de ligging en de functies van de prostaat en kan hun functies beschrijven. De student begrijpt de ziekten die van toepassing zijn op het genitaal stelsel als carcinomen, infecties en soa s, ovariumcyste, menstruatieklachten, het climacterium en de menopauze, mastitis, polycysteusovarieel syndroom myoom, endometriosis, verzakking, infertiliteit, prostaatklachten, erectiestoornissen, zwangerschaps-klachten, abortus, graviditeit, bekkeninstabiliteit/symfysiolyse en kan deze kennis toepassen.

11 11 LES 07: ENDOCRIENE SYSTEEM EN PEDIATRIE Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 11 Internet: Pathologie Hoofdstuk 3, 5, 12 LEERDOELEN LES 7: ENDOCRIENE SYSTEEM: De student is bekend met de anatomie en fysiologie van het hormoonstelsel. De student heeft kennis van de werkingsprincipe van hormonen, de werking en de plaats van productie van mannelijke en vrouwelijke hormonen, de ligging en de bouw van de bijnieren en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in de ligging en de (hormonale) functie van de hypofyse en hypothalamus, de ligging en functie van de schildklier(hormonen), de ligging en functie van de bijschildklieren (hormonen), functies hormoongroepen van de bijnierschors, functies hormonen bijniermerg en kan hun functies beschrijven. De student begrijpt de ziekten die van toepassing zijn op het hormoonstelsel als diabetes mellitus, hypoglycaemie en hyperglycaemie, hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie, Cushing, Addison, hypopituïtarisme, hyperparathyreoïdie en hypoparathyreoïdie, vitamine D deficiëntie, osteoporose, obesitas en metabool syndroom en kan deze kennis toepassen. - onverklaarbaar veel dorst; - onverklaarbaar veel plassen. PEDIATRIE: De student is bekend met ziekten die van toepassing zijn op de pediatrie als koorts en vlekken, geslachtsafwijkingen, spina bifida, hydrocephalus, aangeboren afwijkingen van hart- en bloedsomloop, pervasieve stoornissen, pylorusstenose, atresie / stenose in het maagdarmkanaal, congenitale hernia diafragmatica, congenitale heupluxatie, afwijkingen van de ledematen, meningitis, encephalitis, chronische sereuze otitis media, acute dyspneu bij kinderen, constitutioneel eczeem, vergiftigingen, rode hond, waterpokken, bof, mazelen, acute lymfatische leukemie, buikpijn en de ziekten die van toepassing zijn op veroudering/sterven als ouderdomsproblematiek, dementie, rouwproblematiek en kan deze kennis toepassen. - braken en diarree bij zuigelingen en jonge kinderen acute (nieuwe) buikpijn in het bijzonder bij kinderen; - zwellingen in de nek bij zuigelingen en kinderen; - loopproblemen (mank lopen, kreupel zijn, pijn bij lopen en niet willen lopen) bij kinderen.

12 12 LES 08: ZENUWSTELSEL/NEUROLOGIE, ZINTUIGEN/SENSORISCHE SYSTEEM Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 12, 13 Pathologie Hoofdstuk 13 LEERDOELEN LES 8: ZENUWSTELSEL EN NEUROLOGIE: De student heeft kennis van de anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel. De student is bekend met onderdelen en functies van een zenuwcel, typen zenuwcellen, de belangrijkste hersenzenuwen (I, II, V, VII, X), bouw en locatie ventrikelsysteem van de hersenen en de bloed-hersenbarrière en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in functies van het zenuwstelsel, werking prikkelgeleiding en overdracht, bouw, functies en werking van de grote hersenen, bouw, functies en werking van de kleine hersenen, ligging en werking van de thalamus en de hypothalamus, de ligging, bouw en functie van het ruggenmerg, bouw en werking perifere zenuwstelsel (incl. reflexen), indeling en functie motorische systeem, ligging en functies vliezen rond het zenuwstelsel, functies, samenstelling, ligging van liquor cerebro spinalis, animale en het vegetatieve zenuwstelsel, de bloedvoorziening van de hersenen en kan hun werking beschrijven. De student is bekend met de ziekten van het zenuwstel als carcinomen, infecties, Transient Ischemic Attack en Cerebrovasculair Accident, Bell s paralyse, carpaal tunnelsyndroom, perifere neuropathie, syndroom van Guillain- Barré, verschillende vormen van hoofdpijn, epilepsie, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en trauma s en kan deze kennis toepassen. - een pijnlijke en/of stijve nek; - tintelingen en/of tastverlies; - tremoren; - pijn in het gezicht; - afasie; - rugpijn eventueel met uitstralingspijn(been); bewustzijnsveranderingen ZINTUIGEN EN SENSORISCH SYSTEEM: De student heeft kennis van de anatomie en fysiologie van de zintuigen en het sensorisch systeem. De student is bekend met de eigenschappen en functies van het sensorisch systeem, de bouw van het oog, de bouw van het oor, de bouw van het evenwichtsorgaan, en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in de werking van smaakvorming, het proces van beeldvorming, het proces van geluidsvorming en het proces van evenwichtsvorming en kan deze uitleggen.

13 13 De student begrijpt ziekten die van toepassing zijn op de zintuigen en het sensorisch systeem als carcinomen, infecties van mond, neus, oor en oog, eczeem, psoriasis, ulcus cruris, cataract, glaucoom, refractieafwijkingen, slechthorendheid, ziekte van Menière, tinnitus, en maculadegeneratie en kan deze kennis toepassen. - een acute visus stoornis; - pijn in en/of rondom het oog LESDAG 09: MOTORISCH STELSEL EN HUID Anatomie en Fysiologie Hoofdstuk 10, 14 Pathologie Hoofdstuk 4, 15, 16 LEERDOELEN LES 9: MOTORISCH STELSEL: De student begrijpt de anatomie en fysiologie van het bewegingsstelsel en kan deze kennis beargumenteren. De student heeft kennis van bouw van bot(typen), de driedeling van een pijpbeen, benaming en indeling schedelbeenderen, opbouw van de wervelkolom, opbouw van het thoraxskelet, opbouw van het skelet van de schoudergordel, opbouw van de bekkengordel, de beenderen van de onderste en bovenste extremiteiten, botverbindingen en gewrichtstypen en kan deze kennis reproduceren. De student begrijpt de functies van het skelet, botvorming, bouw en functie onderdelen van gewrichten, functies van het spierstelsel, bouw en functies van spieren en pezen, ligging en functie van de grote en kleine spiergroepen en begrippen als extensoren, flexoren, adductoren, abductoren, agonisten, antagonisten, contractie en spierfascie. De student heeft inzicht in de ziekten van het bewegingsstelsel als afwijkende standen van de wervelkolom, spieratrofie en hypertrofie, polyarteriïtis nodosa (PAN), reumatoïde artritis, acuut reuma, artrose, bacteriële of infectieuze reuma, jicht, (morbus) Bechterew, rugpijn en rug aandoeningen (hernia nuclei pulposi; ziekte van Scheuermann), fibromyositis, tendinitis, bursitis, botbreuken, post traumatische dystrofie, acuut trauma, verzwikking, verstuiking, zwelling en kan deze kennis toepassen. HUID: De student is bekend met de functies van de huid, bouw en functie van de: haren, nagels, zweet-, talg en melkklieren. De student begrijpt ziekten die van toepassing zijn op de huid zoals carcinomen, infectieziekten en uitingen van atopie en auto-immuunziekten.

14 14 MODULE 3: PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS: Deze module gaat dieper in op de psychologie en de psychiatrie en biedt inzicht in de processen die het gedrag van mensen bepalen. Deze module omvat specifieke kennis over de verschillende deelgebieden in de psychologie, en psychiatrie. Tijdens deze module zullen ook de Gele Vlaggen (alarmsignalen) aan bod komen als de dikgedrukt oranje vragen. Ook behandelt deze module de therapeutische basisvaardigheden, gespreksvaardigheden en de basisvaardigheden m.b.t. Cognitieve gedragstherapie (CGT). LES 10: PSYCHOLOGIE EN GESPREKSVAARDIGHEDEN Syllabus hoofdstuk 5 Zimbardo Hoofdstuk 1, 7, 10 LEERDOELEN LES 10: PSYCHOLOGIE: De student is bekend met de deelgebieden van de psychologie en heeft kennis van de biologische benadering, leertheoretische benadering, humanistische benadering, systeemtheoretische benadering en kan deze beschrijven. De student is bekend met de toegepaste (ontwikkelings-)psychologie en klinische psychologie en heeft kennis van persoonlijkheidsontwikkeling, leeftijdsfasen en bijbehorende ontwikkelingstaken, psychopathologie en maatschappij en kan deze kennis in eigen woorden uitleggen. GESPREKSVAARDIGHEDEN: De student begrijpt termen als non-verbaal gedrag, verbaal volgen, gebruik van stiltes, samenvatten, feedback, doorvragen, reflecteren, concretiseren, interpretatie, confrontatie, eigen voorbeelden geven, terugkoppelen naar doelen, situatie verduidelijken, afsluiten van gesprek en kan deze kennis toepassen in de praktijk. THERAPEUTISCHE BASIVAARDIGHEDEN: De student begrijpt termen als empathie, congruentie, onvoorwaardelijke acceptatie, attitude van de therapeut en kan deze termen in eigen woorden uitleggen.

15 15 LES 11: PSYCHOPATHOLOGIE EN PSYCHIATRIE Zimbardo Hoofdstuk 12, 13 LEERDOELEN LES 11: PSYCHOPATHOLOGIE: De student heeft kennis van de psychopathologie en is bekend met het DSM IV en V systeem en verschillen daartussen, de algemene kenmerken psychopathologie, het diagnostisch proces psychopathologie, en Kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in de volgende stoornissen die van toepassing zijn op de psychologie als schizofrenie en andere psychotische stoornissen, stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatoforme stoornissen, eetstoornissen, slaap/waakstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, autismespectrum-stoornissen, aandachts- en gedragsstoornissen, verslavingsproblematiek, aanpassingsstoornissen, psycho-organische stoornissen en kan deze kennis toepassen. Gele vlaggen/alarmsymptomen: De student herkent de volgende alarm signalen gewichtsverlies; onbegrepen moeheid; zeer somber en lusteloos gedrag; waanbeelden wanen/hallucinaties; angsten; slaap / waakstoornissen; verwardheid; hallucinaties; UHR-psychose symptomen (moeite met het contact, vreemde gedachtegangen); agressie en impulscontrole leidend tot problemen in de dagelijkse omgang; chaos: moeite met plannen, komt afspraken niet na; levensbedreigende doodswens; hulpverlener snapt patiënt niet, en kan hier adequaat op reageren. PSYCHIATRISCHE BEHANDELINGEN: De student is bekend met psychotherapie in grote lijnen, cognitieve attributies, therapietrouw bij gebruik van psychofarmaca, psycho-educatie en kan deze kennis reproduceren. PSYCHOFARMACA: De student heeft kennis van psychofarmaca als antidepressiva (de klassieke, MAO-remmers en SSRI s), antipsychotica (de klassieke en de atypische), stemmingsstabilisatoren (Lithium, anti-epileptica), psychostimulantia (Ritalin, Concerta, Stratera), Benzodiazepinen en kan deze reproduceren. We wensen je veel studieplezier en een fantastisch opleidingsjaar toe. Liefdevolle groet, De directie van Con Amore (Albert Jansen, Rinske Zielstra, Rose Jansen, Sylvester Jansen en Arthur Jansen)

Psychosociale Basiskennis PLATO

Psychosociale Basiskennis PLATO INHOUD MEDISCHE BASISKENNIS ALGEMEEN -begripskennis -diagnostisch proces -reguliere medische en psychosociale behandelwijzen -organisatie gezondheidszorg nl incl. soc. kaart. -wetgeving/gezondheidsethiek

Nadere informatie

Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS. Versie 1.9

Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS. Versie 1.9 1 Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS Versie 1.9 Alle rechten voorbehouden.! Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar

Nadere informatie

! Versie!2.2! ! Studiegids PSBK-Pro V2.2!!!

! Versie!2.2! ! Studiegids PSBK-Pro V2.2!!! 1 Studiegids opleidingpsychosocialebasiskennis Versie2.2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt

Nadere informatie

Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen. Studiegids

Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen. Studiegids Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen Studiegids Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. Over de auteurs 11

Inhoud. Woord vooraf 9. Over de auteurs 11 Inhoud Woord vooraf 9 Over de auteurs 11 1 Inleiding 12 1.1 Geschiedenis 12 1.2 Wettelijke bepalingen 14 1.3 Het verstrekken van geneesmiddelen door verpleegkundigen 18 1.4 Medicatiefouten 21 1.5 Therapietrouw

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Woord vooraf 9. Pictogrammen 10. Kader: gezondheidspatronen volgens Gordon 11. Doelstellingen 12. 1 Het bewegingsstelsel 15

INHOUDSTAFEL. Woord vooraf 9. Pictogrammen 10. Kader: gezondheidspatronen volgens Gordon 11. Doelstellingen 12. 1 Het bewegingsstelsel 15 INHOUDSTAFEL Woord vooraf 9 Pictogrammen 10 Kader: gezondheidspatronen volgens Gordon 11 Doelstellingen 12 1 Het bewegingsstelsel 15 1.1 Anatomie 15 1.1.1 Skelet- en beenderstelsel 15 1.1.2 Spierstelsel

Nadere informatie

Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS:

Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS: Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS: Bij start op 10 maart 2017 College 1: Algemene basiskennis, begrippen, rechten en plichten,

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het ruggenmerg 505,51 14C032 990030022 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het

Nadere informatie

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 DBCzorgproductcode 19999007 6 tot maximaal 28 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B932 11.286,44 10.283,87 1.002,57 20107006 Operatie

Nadere informatie

voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden

voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden Overzicht Medische- en Psychosociale basiskennis voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden vergelijkende tabel Medische

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u later problemen voorkomen. Noem al uw gezondheidsklachten. Ook als u denkt dat deze niet

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Kostentarief Honorarium Totaal 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Kostentarief Honorarium Totaal 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het ruggenmerg 313,25 168,49 481,74 14C032 990030022 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Kostentarief Honorarium Totaal 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Kostentarief Honorarium Totaal 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een 14C031 990030021 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening van de hersenen/zenuwen/het ruggenmerg 313,25 168,49 481,74 14C032 990030022 Klinisch neurofysiologisch onderzoek bij Een aandoening

Nadere informatie

Inhoud. 10 Voorwoord 10

Inhoud. 10 Voorwoord 10 Inhoud 10 Voorwoord 10 1 11 Algemene inleiding 11 1.1 11 Inleiding 11 1.2 12 De huisarts in historisch perspectief 12 1.2.1 12 De huisarts 12 1.2.2 15 De doktersassistent 15 1.3 16 NHG-standaarden 16 1.4

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2015

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2015 19999003 Meerdere dagbehandelingen bij Een infectieziekte 15B928 3.886,92 19999004 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B929 2.889,91 19999005 Onderzoek of behandeling op de polikliniek

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving prestatie Totaal Kosten instelling

Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving prestatie Totaal Kosten instelling 14B180 972804018 Kijkoperatie in de buikholte bij Verminderde vruchtbaarheid 2.142,56 1.723,33 419,23 14B181 972804020 Consult op de polikliniek bij Verminderde vruchtbaarheid 174,41 112,38 62,03 14B194

Nadere informatie

NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2010

NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2010 NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2010 In NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2010 zijn de NHG-Standaarden voor huisartsen toegankelijk gemaakt voor praktijkassistentes. Als zodanig is

Nadere informatie

GAT-BEROEPSCODE. 29 april 2019, GAT-bestuursvoorzitter. gatgeschillen.nl. Jethro van der Wilk

GAT-BEROEPSCODE. 29 april 2019, GAT-bestuursvoorzitter. gatgeschillen.nl. Jethro van der Wilk Stichting Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten Nederlandlaan 234 2711 JH Zoetermeer KvK: 69709769 st. geschil alternat thera NL63 INGB 0008108474 info@gatgeschillen.nl Rijks erkend sinds 2017 gatgeschillen.nl

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 15A066 020109023 Diagnostiek bij Prostaatkanker 1.070,00 15A077 020109034 Behandeling

Declaratiecode Zorgproductcode Lekenomschrijving Totaal bedrag 15A066 020109023 Diagnostiek bij Prostaatkanker 1.070,00 15A077 020109034 Behandeling 15A066 020109023 Diagnostiek bij Prostaatkanker 1.070,00 15A077 020109034 Behandeling of onderzoek op de polikliniek of dagbehandeling bij Prostaatkanker 570,00 15A130 020110010 Diagnostiek waarbij een

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe Tarieven per 1 januari 2013

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe Tarieven per 1 januari 2013 019999003 Meerdere dagbehandelingen bij Een infectieziekte 15B928 3.343,25 3.060,85 282,40 019999004 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B929 3.816,23 3.540,83 275,40 019999005 Onderzoek

Nadere informatie

NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2013

NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2013 NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2013 In NHG-Standaarden voor de praktijkassistente 2013 zijn de NHG-Standaarden voor huisartsen toegankelijk gemaakt voor praktijkassistentes. Als zodanig is

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016)

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016) Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2016 (1 januari 2016 t/m 31 december 2016) Medisch Centrum de Veluwe houdt zich het recht voor om afzonderlijke passantentarieven tussentijds aan te passen,

Nadere informatie

Ikazia Ziekenhuis Rotterdam Passantenprijslijst 2012. Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste

Ikazia Ziekenhuis Rotterdam Passantenprijslijst 2012. Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste DBC-zorgproduct consumentenomschrijving Totale prijs Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste 100101002 15A847 luchtwegen 729,00 582,21 146,79 100101004 15A848

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 1 1. Over de auteurs 1 2. Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4

Inhoud. Woord vooraf 1 1. Over de auteurs 1 2. Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4 Inhoud Woord vooraf 1 1 Over de auteurs 1 2 Redactionele verantwoording 1 3 Curriculummodel 1 3 Didactisch concept Basiswerken 1 4 1 Cellen en weefsels 1 6 1.1 Kenmerken van het leven 1 7 1.2 De opbouw

Nadere informatie

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2017 (1 januari 2017 t/m 31 december 2017)

Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2017 (1 januari 2017 t/m 31 december 2017) Passantentarieven Medisch Centrum de Veluwe 2017 (1 januari 2017 t/m 31 december 2017) Medisch Centrum de Veluwe houdt zich het recht voor om afzonderlijke passantentarieven tussentijds aan te passen,

Nadere informatie

Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI

Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI Beste therapeut (i.o.), Het is ons al zo vaak gevraagd: wanneer organiseren jullie de opleiding medische

Nadere informatie

Bijlage 9. Toelichting op tabel indeling DKG s

Bijlage 9. Toelichting op tabel indeling DKG s Toelichting op tabel indeling DKG s Bijlage 9 Indeling in ndxg 173,174 en 176 is gebaseerd op de in de tabel genoemde DBC-behandelcodes. Indeling in ndxg 175 is gebaseerd op in de tabel genoemde DBC-diagnosecodes

Nadere informatie

15A145 20110026 384,00 94,60 478,60. Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Diabetes mellitus (suikerziekte)

15A145 20110026 384,00 94,60 478,60. Onderzoek of behandeling op de polikliniek of dagbehandeling bij Diabetes mellitus (suikerziekte) DBC DOT Zorgproduct Clinic Costs Honorarium Total Cost Description 14B181 972804020 96,06 79,12 175,18 Consult op de polikliniek bij Verminderde vruchtbaarheid 14D873 990216018 124,52 154,09 278,61 Consult

Nadere informatie

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Aantrekkelijke leermethode Voor wie? Opleidingsdoel

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Aantrekkelijke leermethode Voor wie? Opleidingsdoel Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato In september starten wij met de Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato. Met deze opleiding kunt u in tien colleges Medische Basiskennis

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering De vragen van onze gezondheidsverklaring Bij het afsluiten van onze Overlijdensrisicoverzekering, vult de verzekerde op internet een gezondheidsverklaring in. Wij keren uit

Nadere informatie

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering Overlijdensrisicoverzekering De vragen van onze gezondheidsverklaring Bij het afsluiten van onze Overlijdensrisicoverzekering, vult de verzekerde op internet een gezondheidsverklaring in. Wij keren uit

Nadere informatie

Passantenprijslijst Amphia Ziekenhuis voor zorgproducten uitgevoerd vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 mei 2014 Declaratie code.

Passantenprijslijst Amphia Ziekenhuis voor zorgproducten uitgevoerd vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 mei 2014 Declaratie code. Passantenprijslijst Amphia Ziekenhuis voor zorgproducten uitgevoerd vanaf 1 januari 2014 tot en met 31 mei 2014 Declaratie 14B167 972804003 Operatie bij Verminderde vruchtbaarheid 2.365,34 603,80 2.969,14

Nadere informatie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie

Fig. 0. 1 De Leefstijlacademie Inleiding Wat goed dat je hebt doorgezet naar de volgende cursus! Je wilt dus nog meer te weten komen over hoe je lichaam precies in elkaar zit en hoe het werkt! En dat precies is wat je in deze cursus

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring 1. Algemene gegevens Achternaam: Voornaam: Geboortedatum: Geslacht: man / vrouw Adres: Postcode+plaats: Land: Wat is uw beroep: Hoeveel uren werkt u gemiddeld per week? uur Wie is

Nadere informatie

Postadres Postbus CP s-gravenhage T (070) Inschrijving Handelsregister K.v.K AFM-register

Postadres Postbus CP s-gravenhage T (070) Inschrijving Handelsregister K.v.K AFM-register gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u

Nadere informatie

Module Pathologie 93002_Pathologie_2e_proef.indd :47

Module Pathologie 93002_Pathologie_2e_proef.indd :47 Module Pathologie Colofon Auteur Esther van Schuur Henriëtte van Grinsven Marieke Poort Redactie Anne-Marie Vervelde Beeld ARKA media BV Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te

Nadere informatie

Medische Vragenlijst B

Medische Vragenlijst B Medische Vragenlijst B Contractnummer: Producentnummer: Kandidaatverzekerde De kandidaat-verzekerde wordt verzocht om deze vragenlijst persoonlijk in te vullen en hem onder gesloten omslag bij het voorstel

Nadere informatie

THEMA 1 Oriëntatie op de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg

THEMA 1 Oriëntatie op de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg Traject V&V; VVT deel 1 niveau 3 Inhoudsopgave (concept) 18-10-2016 THEMA 1 Oriëntatie op de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg Zorgvragers in de VVT De VVT-branche, geschiedenis en zorgaanbod Van

Nadere informatie

Inhoud. 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1

Inhoud. 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1 IX Inhoud 1 Zorgvragers met aandoeningen aan het bewegingsstelsel 1 1 Anatomie en fysiologie van het bewegingsstelsel 2 1.1 Inleiding 2 1.2 Botten 2 1.3 Spierweefsel 3 2 Zorgvragers met gewrichtsaandoeningen

Nadere informatie

Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT / Overige Producten (OVP) 2014 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 januari 2014

Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT / Overige Producten (OVP) 2014 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 januari 2014 Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT / Overige Producten (OVP) 2014 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 januari 2014 Declaratie 14B167 972804003 Operatie bij Verminderde vruchtbaarheid

Nadere informatie

ICPC ICPC omschrijving Specificiteit Indicatie zoals genoemd in de standaard

ICPC ICPC omschrijving Specificiteit Indicatie zoals genoemd in de standaard B72 Ziekte van Hodgkin 2 Verminderde weerstand tegen infecties, overig B72.01 Ziekte van Hodgkin 2 Verminderde weerstand tegen infecties, overig B72.02 Non-Hodgkin lymfoom 2 Verminderde weerstand tegen

Nadere informatie

Medisch fundament. Bezoek- en postadres: Bredewater CA Zoetermeer

Medisch fundament. Bezoek- en postadres: Bredewater CA Zoetermeer Medisch fundament Bezoek- en postadres: Bredewater 16 2715 CA Zoetermeer info@uitgeverijbos.nl www.uitgeverijbos.nl 085 2017 888 Aan de totstandkoming van deze uitgave is de uiterste zorg besteed: zowel

Nadere informatie

FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen 15 MC vragen, D17abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek)

FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen 15 MC vragen, D17abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek) FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen BOL TT1 D17abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek) Totaal 40 MC Inleiding gezondheid en ziekte & 5 open Nieren en urinewegen, UWI, mannelijk geslachtsorgaan,

Nadere informatie

2013 Passanten tarieven.xlsx

2013 Passanten tarieven.xlsx Declaratiecode Zorgproduct Omschrijving Tarief 080080 OVPXXXXXX Volledig botdensitometrisch onderzoek met DEXA-apparatuur, ongeacht het aantal onderzochte anatomische gebieden en ongeacht het aantal zittingen.

Nadere informatie

1 Wat is een geneesmiddel? 15. Inleiding 15 1.1 Naamgeving van geneesmiddelen 16 1.2 Reclame voor geneesmiddelen 17

1 Wat is een geneesmiddel? 15. Inleiding 15 1.1 Naamgeving van geneesmiddelen 16 1.2 Reclame voor geneesmiddelen 17 Voorwoord 13 1 Wat is een geneesmiddel? 15 Inleiding 15 1.1 Naamgeving van geneesmiddelen 16 1.2 Reclame voor geneesmiddelen 17 2 Toepassing van een geneesmiddel 20 Inleiding 20 2.1 Behandelingsmethoden

Nadere informatie

J. van Amerongen H. Elling. Geneesmiddelenkennis. doktersassistenten

J. van Amerongen H. Elling. Geneesmiddelenkennis. doktersassistenten J. van Amerongen H. Elling Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten Vierde druk 2013 Houten 2013 V Voorwoord De beroepen van doktersassistent en praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk vereisen

Nadere informatie

Traject V&V; Verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg deel 2 niveau 4 TB. Oudere zorgvragers met psychopathologie

Traject V&V; Verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg deel 2 niveau 4 TB. Oudere zorgvragers met psychopathologie Traject V&V; Verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg deel 2 niveau 4 TB Inhoudsopgave (concept) 30-03-2017 THEMA 1 Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Oudere zorgvragers met psychopathologie

Nadere informatie

OLVG-Prijslijst 2014 voor Passanten m.i.v. 1 juni 2014

OLVG-Prijslijst 2014 voor Passanten m.i.v. 1 juni 2014 14B101 972800034 Enkelvoudige erfelijkheidsadvisering bij Een erfelijkheidsonderzoek 370,71 93,06 14B102 972800035 Enkelvoudige erfelijkheidsadvisering bij Een erfelijkheidsonderzoek 413,13 4,13 14B107

Nadere informatie

Zorgproduct Omschrijving Tarief 2014 Ingangs datum Einddatum

Zorgproduct Omschrijving Tarief 2014 Ingangs datum Einddatum 15A011 040201019 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.659,94 1-1-2014 15A012 020107002 Operatie bij Borstkanker 12.655,52 1-1-2014 15A013 020107003 Verwijderen van tumor(en)

Nadere informatie

letsels van pezen, spieren,ligamenten of meniscus, osteoporose, reuma of een andere aandoening?

letsels van pezen, spieren,ligamenten of meniscus, osteoporose, reuma of een andere aandoening? MEDISCHE VRAGENLIJST opgesteld ter voorbereiding van de Mayr kuur Gelieve deze lijst in te vullen en terug te sturen naar de begeleidende arts (briefomslag in bijlage) Deze lijst gaat dus rechtstreeks

Nadere informatie

Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT 2013 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 juli 2013

Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT 2013 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 juli 2013 Elkerliek Ziekenhuis Standaard prijslijst DBC DOT 2013 Prijzen geldig voor zorgproducten geopend vanaf 1 juli 2013 Declaratie 14B167 972804003 Operatie bij Verminderde vruchtbaarheid 2.565,08 1.928,13

Nadere informatie

PASSANTENPRIJSLIJST DBC-ZORGPRODUCTEN 2012 (versie 2)

PASSANTENPRIJSLIJST DBC-ZORGPRODUCTEN 2012 (versie 2) PASSANTENPRIJSLIJST DBC-ZORGPRODUCTEN 2012 (versie 2) Tarieven zijn van toepassing op behandelingen gestart in 2012. Voor het A segment (declaratiecodes beginnend met 14 en 16) hanteert de MC Groep de

Nadere informatie

Onderwijsmagazijn Anatomie, fysiologie en pathologie Opleiding Verpleegkundige BOL ~ Generieke fase schooljaar 2012-2013

Onderwijsmagazijn Anatomie, fysiologie en pathologie Opleiding Verpleegkundige BOL ~ Generieke fase schooljaar 2012-2013 Onderwijsmagazijn Anatomie, fysiologie en pathologie Opleiding Verpleegkundige BOL ~ Generieke fase schooljaar 2012-2013 Opleiding Verpleegkundige niveau 4 Generieke opleidingsfase, vanaf groep september

Nadere informatie

Medische Vragenlijst

Medische Vragenlijst MEDICIS Health Testing Center Tervurenlaan 236 115 Brussel Tel : 2/762.5.44 Medische Vragenlijst Naam : Meisjesnaam :... Voornamen :. Geslacht :. Adres :.... Prive telefoon : Bureau : Geboortedatum :..

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 Registeropleidingen Medische en Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische Basiskennis Registeropleiding Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische en Psychosociale Basiskennis Uitgebreide

Nadere informatie

RMA gewijzigde versie 10/2017 KEYTRUDA. (pembrolizumab) Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Patiëntenwaarschuwingskaart

RMA gewijzigde versie 10/2017 KEYTRUDA. (pembrolizumab) Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Patiëntenwaarschuwingskaart RMA gewijzigde versie 10/2017 KEYTRUDA (pembrolizumab) Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Patiëntenwaarschuwingskaart Bewaar deze kaart altijd bij u en laat deze kaart zien aan

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking)

Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking) Loyalis klantnummer Medisch nummer Gezondheidsverklaring voor een levensverzekering (zonder arbeidsongeschiktheidsdekking) De gezondheidsverklaring Hebt u voor een aanvulling op uw eigen inkomen gekozen?

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde gezondheidsverklaring voor een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt een levensverzekering aangevraagd die ook arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 Registeropleidingen Medische en Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische Basiskennis Registeropleiding Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische en Psychosociale Basiskennis Uitgebreide

Nadere informatie

FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen 15 MC vragen, D16abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek)

FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen 15 MC vragen, D16abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek) FASE 1 BOL Onderwerpen: Aantal vragen BOL TT1 D16abcd Inleiding (HA-praktijk, aanvullend onderzoek) Totaal 40 MC Inleiding gezondheid en ziekte & 5 open vragen Nieren en urinewegen, UWI, mannelijk geslachtsorgaan,

Nadere informatie

Passantenprijslijst 2014

Passantenprijslijst 2014 15A011 040201019 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.312,91 15A012 020107002 Operatie bij Borstkanker 5.069,55 15A013 020107003 Verwijderen van tumor(en) of uitsnijden van

Nadere informatie

Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief

Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief Voorlopige tarieven B-segment 2015 Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief Allergologie 15D218 Maximaal 2 testen (met verblijf op de dagbehandeling - Vervolg contact) bij allergologie 777,62

Nadere informatie

Declaratiecode Omschrijving Restitutievergoeding 2013 vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.

Declaratiecode Omschrijving Restitutievergoeding 2013 vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2. vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.273,11 15A012 Operatie bij Borstkanker 5.340,42 15A013 Verwijderen van tumor(en) of uitsnijden van een wond bij Borstkanker

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde

1 Algemene gegevens. gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking. Polisnummer Naam verzekerde gezondheidsverklaring voor een levensverzekering zonder arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt een levensverzekering aangevraagd. Daarom krijgt

Nadere informatie

Prijslijst.

Prijslijst. lijst www.expertcollege.com 2016 lijst Onderstaande prijzen gelden alleen voor zorginstellingen en opleidingsinstituten. FUNDAMENTALS Modulen Algemeen e-xpert: Awareness medische apparatuur e-xpert: Bedrijfshulpverlening

Nadere informatie

Bij- en nascholingsoverzicht Medisch, Psychosociaal, Vakgericht, Intervisie losse colleges

Bij- en nascholingsoverzicht Medisch, Psychosociaal, Vakgericht, Intervisie losse colleges Intervisie akgericht () syhosociaal () edisch () Bij- en nascholingsoverzicht edisch, sychosociaal, akgericht, Intervisie 2018-2019-2020 losse colleges Datum Onderwerp Docent rijdag 1 juni 2018 Zaterdag

Nadere informatie

Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato

Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato Voor wie? De Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato is uitermate geschikt voor aankomend therapeuten en geïnteresseerden,

Nadere informatie

Het verpleegplan. Persoonlijke basiszorg 2. Begeleiden. Voorlichting, advies en instructie. Traject V&V niveau 4 OVERZICHT LEEREENHEDEN CONCEPT

Het verpleegplan. Persoonlijke basiszorg 2. Begeleiden. Voorlichting, advies en instructie. Traject V&V niveau 4 OVERZICHT LEEREENHEDEN CONCEPT Basisdeel Het verpleegplan Persoonlijke basiszorg 1 Persoonlijke basiszorg 2 Begeleiden Voorlichting, advies en instructie Oriëntatie op het beroep Gegevens verzamelen Inschatten van zorgsituaties Verpleegdoelen

Nadere informatie

Standaard Prijslijst Gelre Ziekenhuizen 2012 (versie 1.0)

Standaard Prijslijst Gelre Ziekenhuizen 2012 (versie 1.0) 20109031 Verstrekking van chemo- en/of immunotherapie (Met verpleegligdagen) bij Prostaatkanker 15B449 5.604,19 5.230,78 373,41 100101002 Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie

Nadere informatie

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur

Lees meer in de Toelichting onder het kopje Verandert uw gezondheid?. Hoeveel uren werkt u per week? Uw werk bestaat uit: - lichamelijke arbeid uur Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Polisnummer Naam verzekerde U krijgt een gezondheidsverklaring U heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Nadere informatie

incidentie en prevalentie van aan de huisarts gepresenteerde klachten en aandoeningen per ICPC-code naar geslacht en leeftijdgroep

incidentie en prevalentie van aan de huisarts gepresenteerde klachten en aandoeningen per ICPC-code naar geslacht en leeftijdgroep A ALGEMEEN A01 Pijn, gegeneraliseerd Inc 359 1,0 0,8 1,2 0,7 1,2 0,0 1,2 0,5 0,1 0,2 0,2 0,3 0,4 0,6 1,0 0,9 1,6 1,3 1,4 1,9 4,3 A01 Prev 1514 4,0 2,9 5,1 2,6 5,4 0,6 3,5 1,1 0,6 0,4 0,7 0,6 1,3 1,7 3,6

Nadere informatie

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep

Anamneseformulier. Natuurgeneeskundig Centrum Samenwerken aan gezondheid. Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Samenwerken aan gezondheid Pagina 1 van 5 Anamneseformulier Naam Geboortedatum Adres Postcode & Woonplaats Telefoon e-mail Beroep Lengte Gebruikt u medicijnen? Graag naam geneesmiddel en dosering opschrijven.

Nadere informatie

Subtotaal - Ondersteuners Subtotaal - Honorarium. Subtotaal - Poorter. Subtotaal - Kosten. Declaratiecode Zorgproduct.

Subtotaal - Ondersteuners Subtotaal - Honorarium. Subtotaal - Poorter. Subtotaal - Kosten. Declaratiecode Zorgproduct. 14C010 990029011 Reguliere ongecompliceerde zorg (1 of 2 contacten door Consultatieve Psychiatrie) bij Een psychische 76,13 stoornis 116,64 5,96 122,60 198,73 14C021 990030011 Multidisciplinaire behandeling

Nadere informatie

Model gezondheidsverklaring

Model gezondheidsverklaring Model gezondheidsverklaring voor een levensverzekering Geef een juist en volledig antwoord op alle vragen. Dit is erg belangrijk. Hiermee kunt u later problemen voorkomen. Noem al uw gezondheidsklachten.

Nadere informatie

Remicade. Interne geneeskunde

Remicade. Interne geneeskunde Remicade Interne geneeskunde Uw behandelend arts of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade ). In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik

Nadere informatie

Geschiedenis van de gehandicaptenzorg en voorzieningen. 3.3 Zorgprofielen voor mensen met een beperking

Geschiedenis van de gehandicaptenzorg en voorzieningen. 3.3 Zorgprofielen voor mensen met een beperking Traject V&V; Gehandicaptenzorg niveau 4 TB Inhoudsopgave (concept) 30-03-2017 THEMA 1 De gehandicaptenzorg Hoofdstuk 1 Hoofdstuk Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Zorgvragers in de gehandicaptenzorg 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Beroepsopleiding - Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Voor wie? De Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato is zeer

Nadere informatie

Passantenprijslijst DBC-zorgproducten per 1 januari 2012 DBC-zorgproduct omschrijving Prijs Kosten ziekenhuis

Passantenprijslijst DBC-zorgproducten per 1 januari 2012 DBC-zorgproduct omschrijving Prijs Kosten ziekenhuis Passantenprijslijst DBC-zorgproducten per 1 januari 2012 DBC-zorgproduct omschrijving Prijs 100101002 15A847 Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste luchtwegen

Nadere informatie

Passantentarief 2016 DeKinderkliniek Almere

Passantentarief 2016 DeKinderkliniek Almere 14E000 990416036 818,09 Poliklinische diagnostiek/ingreep of meer dan 2 polikliniekbezoeken bij problemen met de stoelgang (obstipatie) bij kinderen 14E001 990416037 631,93 Poliklinische diagnostiek/ingreep

Nadere informatie

Opgenomen aandoeningen per specialisme in ZorgInzicht april 2014

Opgenomen aandoeningen per specialisme in ZorgInzicht april 2014 Opgenomen aandoeningen per specialisme in ZorgInzicht april 2014 Allergologie Astma Cardiologie Acuut myocard infarct Angina pectoris Coronaire hartziekte Decompensatio cordis Endocard- en klepafwijking

Nadere informatie

Standaard prijslijst DBC-zorgproducten - Jeroen Bosch Ziekenhuis

Standaard prijslijst DBC-zorgproducten - Jeroen Bosch Ziekenhuis 100101002 Behandeling van een abces rond de keelamandelen bij Een acute infectie van de bovenste luchtwegen 15A847 483,10 237,52 720,62 100101004 Verpleegligdagen bij Een acute infectie van de bovenste

Nadere informatie

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4 Cursus Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Christine Dirkse, Ditty Verveda Titel: Anatomie, fysiologie

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproduct passantentarief BCN 2015 Omschrijving 15A333 060607016 167,12 Consult op de polikliniek bij Een slaapstoornis 15A336

Declaratiecode Zorgproduct passantentarief BCN 2015 Omschrijving 15A333 060607016 167,12 Consult op de polikliniek bij Een slaapstoornis 15A336 Declaratiecode Zorgproduct passantentarief BCN 2015 Omschrijving 15A333 060607016 167,12 Consult op de polikliniek bij Een slaapstoornis 15A336 069499010 401,82 Lokale injectie van corticosteroiden (ontstekingsremmers)(met

Nadere informatie

vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.273,11 15A012 Operatie bij Borstkanker 5.

vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.273,11 15A012 Operatie bij Borstkanker 5. vrij segment 15A011 Maximaal 5 verpleegligdagen bij Diabetes mellitus (suikerziekte) 2.273,11 15A012 Operatie bij Borstkanker 5.340,42 15A013 Verwijderen van tumor(en) of uitsnijden van een wond bij Borstkanker

Nadere informatie

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker Ik ben zo benauwd Titia Klemmeier/Josien Bleeker dyspneu ademnood kortademigheid benauwdheid Bemoeilijkte ademhaling Programma Inventarisatie leerdoelen Kennis over de praktijk? Alarmsymptomen Achtergrond

Nadere informatie

Indicatielijst: Staat uw klacht er niet bij, neem dan voor de zekerheid contact met ons op.

Indicatielijst: Staat uw klacht er niet bij, neem dan voor de zekerheid contact met ons op. Indicatielijst: Staat uw klacht er niet bij, neem dan voor de zekerheid contact met ons op. allergieën voor onder andere: huisdieren huisstofmijt pollen voedsel Bewegingsapparaat: artritis artrose bursitis

Nadere informatie

DBC-zorgproducten 2015

DBC-zorgproducten 2015 DBC-zorgproducten 2015 Specialisme Declaratiecode Omschrijving Totaaltarief Allergologie 15D218 Maximaal 2 testen met een dagbehandeling tijdens een vervolg contact bij allergie 775,20 Allergologie 15D219

Nadere informatie

De Adaptieve en vraaggestuurde methode! MBO DOKTERSASSISTENTEN

De Adaptieve en vraaggestuurde methode! MBO DOKTERSASSISTENTEN De Adaptieve en vraaggestuurde methode! MBO DOKTERSASSISTENTEN -150-30 Datzaljeleren.nl is hét online platform voor adaptieve e-learning. In combinatie met hoogwaardige boeken van Pearson wordt een uitgebreid

Nadere informatie

Passantenprijslijst 2016 - Martini Ziekenhuis

Passantenprijslijst 2016 - Martini Ziekenhuis 14B169 972804005 Operatie aan de eileider(s) bij Verminderde vruchtbaarheid 4.017,97 14B170 972804006 Onderzoek(en) of behandeling tijdens een polikliniekbezoek of dagbehandeling bij verminderde vruchtbaarheid

Nadere informatie

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551

Van cel tot organisme hv12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/62551 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/62551 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Tarievenlijst passanten ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen 2013 - April t/m Juni Declaratie Code

Tarievenlijst passanten ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen 2013 - April t/m Juni Declaratie Code Tarievenlijst passanten ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen 2013 - April t/m Juni Declaratie Code Zorgproduct Code Omschrijving Kostendeel Ziekenhuis Kosten Honorarium Totaal Tarief 14B167 972804003 Operatie bij

Nadere informatie

Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking

Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking Loyalis klantnummer Medisch nummer Gezondheidsverklaring voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een levensverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking U krijgt een gezondheidsverklaring U hebt

Nadere informatie

Kindergeneeskunde - DBC's A-segment 2013

Kindergeneeskunde - DBC's A-segment 2013 Kindergeneeskunde - DBC's A-segment totaal kosten 14E034 990516014 Consult op de polikliniek bij Een aangeboren hartafwijking 262,86 82,63 179,08 1,15 14E040 990516021 Behandeling of onderzoek op de polikliniek

Nadere informatie

Omschrijving specialisme zorgproductcode passantentarief

Omschrijving specialisme zorgproductcode passantentarief Omschrijving specialisme zorgproductcode passantentarief Mohs- microchirurgie (laag voor laag wegnemen en onderzoeken van tumorweefsel) bij Huidkanker of voortekenen hiervan dermatologie 029499002 3.306,12

Nadere informatie

M.C.A.P.J. van Abeelen. Eigen spreekuur en chronische ziekten

M.C.A.P.J. van Abeelen. Eigen spreekuur en chronische ziekten M.C.A.P.J. van Abeelen Eigen spreekuur en chronische ziekten M.C.A.P.J. van Abeelen Eigen spreekuur en chronische ziekten Tweede druk Houten 2013 ISBN 978-90-313-9974-1 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel

Nadere informatie

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2014

Passantentarieven zorgproducten Bergman Clinics 2014 15B903 010501002 Ziekenhuisopname met maximaal 5 verpleegdagen bij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) 200,32 200,32 1.509,68 15B904 010501003 Lasertherapie bij een seksueel overdraagbare aandoening

Nadere informatie

Disclosure. Wat steekt u op. Waar denkt u over na. Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD INLEIDING HET IS ZWARTWIT EN HET LOOPT IN DE WEI

Disclosure. Wat steekt u op. Waar denkt u over na. Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD INLEIDING HET IS ZWARTWIT EN HET LOOPT IN DE WEI Disclosure Rode vlaggen en co-morbiditeit bij COPD Geen belangenverstrengeling voor deze presentatie Hans Sportel, huisarts Ruurlo Waar denkt u over na Wat steekt u op Dyspnoe en haar DD COPD en co-morbiditeit

Nadere informatie

Inleiding 5. nhg-standaarden 9. Acne 1 1. Acute diarree 1 5. Acute keelpijn 2 1. Acuut coronair syndroom 2 6. Acuut hoesten 2 9

Inleiding 5. nhg-standaarden 9. Acne 1 1. Acute diarree 1 5. Acute keelpijn 2 1. Acuut coronair syndroom 2 6. Acuut hoesten 2 9 Inhoud Inleiding 5 nhg-standaarden 9 Acne 1 1 Acute diarree 1 5 Acute keelpijn 2 1 Acuut coronair syndroom 2 6 Acuut hoesten 2 9 Allergische en niet-allergische rhinitis 3 6 Amenorroe 4 0 Anemie 44 Angststoornissen

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 SHO Registeropleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis Module C1 Medische Basiskennis Module C3 Psychosociale Basiskennis Het Instituut is Lid van de NRTO en ingeschreven in het CRKBO register Geaccrediteerd

Nadere informatie