! Versie!2.2! ! Studiegids PSBK-Pro V2.2!!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "! Versie!2.2! ! Studiegids PSBK-Pro V2.2!!!"

Transcriptie

1 1 Studiegids opleidingpsychosocialebasiskennis Versie2.2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

2 2 INDEX Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS... 1 Versie INLEIDING... 3 INHOUD VAN DE OPLEIDING:... 3 ALGEMENE VOORWAARDEN... 3 LES METHODIEK:... 3 WIJZE VAN TOETSING:... 4 VOORWAARDEN VOOR SLAGEN:... 4 DOCENTEN:... 5 LITERATUURLIJST... 5 HOE STUDEER JE HET MEEST EFFICIËNT?... 5 DE (ONLINE) STUDIEVRAGEN... 5 STUDEERTIPS... 6 HUISWERK... 7 DE LESSEN:... 8 MODULE 1: ALGEMENE BASISKENNIS:... 8 LES 1: Basisbegrippen van de gezondheidszorg... 8 LES 2: Basis anatomie, fysiologie en pathologie... 9 MODULE 2: MEDISCHE BASISKENNIS LES 3: Het hart, longen en genitaliën LES 4: Biopsychologie, het zenuwstelsel en het endocrien stelsel MODULE 3: PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS: LES 5: Inleiding tot de psychiatrie en psychologie LES 6: Conditionering en cognitieve gedragstherapie LES 7: Geheugen en ouderdomsproblematiek LES 8: Verslavingsproblematiek LES 9: Stemmingsstoornissen LES 10: Schizofrenie, intelligentie en persoonlijkheidsstoornissen LES 11: Stoornissen bij kinderen en adolescenten, psychologische ontwikkeling 18 LES 12: Alarmsymptomen dag... 18

3 INLEIDING Welkom bij de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK) van Con Amore. Hoewel het compacte karakter en het hbo-niveau garant staan voor een pittige studie, kan iedere student met een goede motivatie en discipline deze opleiding met succes afronden. Con Amore is een Italiaanse muziekterm, die wordt gebruikt als een componist wil benadrukken dat een muziekstuk met liefdevolle aandacht dient te worden gespeeld. Vanuit deze visie gaan we samen aan de slag, en het resultaat staat daarmee vast: het wordt een feest en een groot succes. Wij zullen er alles aan doen om je te begeleiden, je relevante tips te geven vóór en tijdens de opleiding en je vragen adequaat en snel te beantwoorden. Wij willen je inspireren en stimuleren om niet alleen je kennis, maar ook je wijsheid en je liefdevolle intentie in het leven te bekrachtigen en te verspreiden. 3 INHOUDVANDEOPLEIDING: 12 interactieve lesdagen (van 9.00 tot 17.30u) die zijn onderverdeeld in 3 modules: 1. Algemene basiskennis (les 1 en les 2) 2. Medische Basiskennis (les 3 en les 4) 3. Psychosociale Basiskennis (les 5 t/m les 12) Thuisstudie via de online-leeromgeving met meer dan 1800 studievragen die je door de stof heen leiden en je leren wat de hoofd- en bijzaken zijn. ALGEMENEVOORWAARDEN Op de website van Con Amore ( staan de algemene voorwaarden van de opleiding beschreven. Het is de bedoeling dat je deze gelezen hebt. Elke lesdag wordt er een presentielijst bijgehouden. Kun je een lesdag niet aanwezig zijn, dan dien je Con Amore hiervan vooraf op de hoogte te stellen zodat je kunt regelen dat je die les op een ander moment kunt inhalen. LESMETHODIEK: De stof wordt overgebracht doormiddel van interactieve lessen. Je maakt voorafgaand aan de les de bijbehorende vragen in de online-leeromgeving zodat de je bekend bent met de stof voordat je in de les komt. Dit is vereist omdat kennis van de stof nodig is voor het bespreken van de casussen. Ook zijn de vragen onderdeel van onze manier van toetsing en deze worden gezien als een open-boek examen. Heb je de vragen niet voorafgaand aan de les online gemaakt, dan heb je geen toegang tot de les en zal je deze op een ander moment moeten inhalen. Informatie wordt het beste opgeslagen in het langetermijngeheugen als de informatie betekenis heeft en meer is dan een serie van feiten en concepten. Daarom wordt de stof die je thuis hebt bestudeerd in de les behandeld d.m.v. casusbesprekingen.

4 4 Tijdens elke lesdag worden een aantal casussen besproken. Deze patiënten casussen zijn reële praktijksituaties en dienen om de lesstof beter te kunnen integreren in het professionele leven van jou als therapeut. Zo leer je niet alleen concepten maar weet je de kennis ook toe te passen in de praktijk, op momenten dat het echt nodig is. Tevens kan de leraar jullie therapeutische attitude en vaardigheden aan de hand van de casussen beoordelen. Elke casus wordt vooraf in duo s besproken waarna een tweetal therapeuten de casus voor de groep presenteert. De casuspresentaties worden door de leraar beoordeeld en zijn onderdeel van de manier van toetsing. Tussen de casuspresentaties door wordt er verder op de stof ingegaan door middel van presentaties van de docent, die worden ondersteund door de PowerPoint sheets met teksten, foto s en video s. Als student word je bij ons dus uitgedaagd om op verschillende manieren met de lesstof te bezig te zijn (huiswerk vragen, les bijwonen, casussen behandelen), waardoor er meer verbanden worden gelegd. Hierdoor is het makkelijker om herinneringen aan de stof op te roepen en dat heeft weer een positieve invloed op jouw resultaten WIJZEVANTOETSING: 1. Een open-boek examen aan de hand van de studievragen die voor elke les online worden ingeleverd. 2. Elke lesdag wordt afgesloten met een toets van ongeveer 10 multiple-choice vragen. 3. Lesdag 12 (alarmsymptomen les) wordt afgesloten met een toets van ongeveer 20 multiple-choice vragen. 4. Tijdens de gehele opleiding krijgt de therapeut minimaal twee keer de gelegenheid om een casuspresentatie te doen. De beoordeling van deze casus moet voldoende zijn. In de regel presenteer je ongeveer 4 tot 6 casussen. De hoogste twee behaalde cijfers tellen mee voor het eindgemiddelde. Kijk voor een uitgebreider programma van toetsing op: VOORWAARDENVOORSLAGEN: Je ontvangt een diploma als je aan de volgende voorwaarden hebt voldaan: 1. Alle huiswerk vragen zijn voor aanvang van de desbetreffende les ingeleverd. 2. Je bent bij alle lessen aanwezig geweest en hebt hiermee ten minste 100 contacturen volbracht. 3. Je hebt voor alle 12 toetsen tezamen een gemiddeld cijfer van minimaal 5,5 of hoger. 4. Je hebt voor twee casuspresentaties ten minste een voldoende behaald.

5 5 DOCENTEN: De lessen worden gegeven door ervaren artsen en psychologen die het materiaal kunnen ondersteunen met eigen ervaringen uit de praktijk. Ben je benieuwd wie deze docenten zijn, kijk dan op onze website: LITERATUURLIJSTop alfabetische volgorde: Deth, R, van Psychiatrie van diagnose tot behandeling (ISBN: ) Does, W. Van der Zo ben ik nu eenmaal (ISBN: ) Syllabus (Bij inschrijving te downloaden via de site van Con Amore) Syllabus cognitieve gedragstherapie (Bij inschrijving te downloaden via de site van Con Amore) Zelman, M., et al., Pathologie, 7 e ed., (ISBN: ) Zimbardo, et al., Psychologie een inleiding (ISBN: ) Met verzendboekhandel Merlijn, gerund door een jonge en enthousiaste ondernemer, hebben we een overeenkomst gesloten. Je kunt bij hen met korting boeken kopen, als je de kortingscode amore invult (je ontvangt hiermee 5% korting op de boeken). Voor het bestellen van de lesboeken kun je de volgende link gebruiken: HOESTUDEERJEHETMEESTEFFICIËNT? DE(ONLINE)STUDIEVRAGEN De studievragen zijn kenmerkend voor de lesmethode van Con Amore. Ze helpen je met studeren en vooral met focussen op wat belangrijk is. Ze loodsen je door elk hoofdstuk van het lesboek. Ook wordt aangegeven wat je kunt overslaan en welke delen je alleen hoeft te lezen en niet te leren. We maken bij de studievragen duidelijk onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Bij de studievragen worden hoofdzaken in het oranje weergegeven, bijzaken in het zwart. Situaties die levensbedreigend zijn worden ook wel rode en gele vlaggen genoemd. Deze rode en gele vlaggen worden in de vragen in dikgedrukt oranje weergegeven. Dit zijn inzichtvragen, dus je kunt het antwoord niet in het boek terug vinden. Het antwoord op deze vragen komt uit jezelf. De dikgedrukt oranje vragen zijn de belangrijkste vragen. Het is dus cruciaal dat je daar het antwoord op weet.

6 6 Wij maken dit onderscheid tussen hoofd- en bijzaak, omdat de PSBK erg veel stof omvat en bovendien: 1. Ben jij een therapeut (of in opleiding daarvoor) en geen arts of psycholoog; 2. Hoef jij geen diagnose te stellen; 3. Hoef jij slechts de basiskennis te verwerven van de verschillende ziektebeelden, zodat je weet wanneer een cliënt naar een specialist doorverwezen moet worden. Deze basiskennis bestaat dus uit de hoofdzaken op de online leeromgeving. Wat zijn die hoofdzaken? a. de meest algemeen voorkomende ziektebeelden; b. de ernstige en grote ziektebeelden die (urgent) medisch ingrijpen vereisen, inclusief de symptomen die alle alarmbellen moeten doen rinkelen, de zogenaamde rode en gele vlaggen. Wat bijzaken betreft: het kan handig zijn als je bepaalde termen herkent. Als een cliënt bijvoorbeeld meldt dat ze het syndroom van Wolff-Parkinson-White heeft, is het goed te weten dat het niet om de ziekte van Parkinson gaat. Om deze reden slaan we niet zomaar over wat je niet elke dag in de praktijk zult zien. Door sommige bijzaken beter te bestuderen zie je ook beter het verband tussen alle feitjes en weetjes. Echt zeldzame aandoeningen slaan we meestal over; ze kunnen waanzinnig interessant zijn, maar je kunt ze ook opzoeken in het naslagwerk dat je hebt. Studeertips Hieronder geven wij een aantal studeer tips. Het verschilt natuurlijk per persoon wat als prettige studeerwijze ervaren wordt. Probeer dus vooral je eigen draai te vinden in het studeren. Om onze studenten deze draai op een ontspannen manier te kunnen laten vinden, telt het cijfer voor de toets van lesdag 1 niet mee. Onze tips: Wat je nodig hebt is discipline en een goed studeerritme. Sluit vriendschap met het boek, i.p.v. er tegenop te zien of ervan te balen, dat scheelt enorm Ieder boek wordt jouw metgezel komend jaar, jouw maatje die jou op een logische en ordelijke wijze door het complexe web van de psychologische wetenschap loodst. Zoek een studiebuddy uit je groep om samen te studeren; dat werkt stimulerend en veel effectiever. Twee weten bovendien altijd meer dan een Begin ruim op tijd met je voorbereidingen. Het is namelijk essentieel dat je de stof van een blok geheel en grondig hebt bestudeerd voorafgaand aan de lesdag. Dat verhoogt de effectiviteit van deze lesdag voor jouzelf, de docent en je medestudenten. Als je de stof niet beheerst kun je niet discussiëren over de cliëntencasussen en loop je achter de feiten aan. Daarom is het wijs om op tijd een begin te maken met je studie. Door vroeg te beginnen, verlaag je bovendien de studielast per week. Voordat je aan de vragen van een specifieke les begint kun je eerst de leerdoelen voor de les doornemen. Zo weet je wat je van een les kunt verwachten.

7 7 Bij elke les horen zo n 100 tot 150 vragen die verdeeld zijn in verschillende categorieën. Bij elke categorie staat welk hoofdstuk of welke paragraaf je kunt lezen om de vragen te maken. Lees voordat je begint met het maken van de vragen eerst het bijbehorende materiaal door en maak bijvoorbeeld aantekeningen van moeilijke begrippen in je werkschrift. Probeer vervolgens de betreffende vragen online te beantwoorden. Als je alleen het antwoord op de vraag opzoekt en de omliggende stof niet bestudeerd, wordt het een stuk lastiger om het geheel te begrijpen. Het beantwoorden van de vragen is een vereiste om deel te mogen nemen aan de les. Zorg dus dat je ze op tijd af hebt. Zodra alle antwoorden zijn opgeslagen, ontvang je automatisch de juiste antwoorden in de online leeromgeving. Vergelijk deze met je eigen antwoorden, zodat je jezelf kunt corrigeren. Door op die manier nogmaals actief met de stof aan de slag te gaan beklijft de stof hopelijk nog beter. Op de toets krijg je vragen die gebaseerd zijn op de oranje en dikgedrukt oranje vragen. Voor aanvang van de les bestudeer je dus nogmaals de oranje en dikgedrukt oranje vragen zodat je goed voorbereid in de les komt. Als je een vraag niet begrijpt kun je dit tijdens de les bij je docent neerleggen. Wellicht leven die vragen ook bij anderen. Dan bespreken jullie het klassikaal en kan iedereen zijn voordeel doen met het antwoord. HUISWERK Het is verplicht om jouw antwoorden in de online leeromgeving op te slaan. Een uitwerking op papier wordt niet in ontvangst genomen. Let op: Als je jouw antwoorden niet voorafgaand aan de les opslaat in de online leeromgeving, dan gaan wij er vanuit dat je de lesstof niet grondig hebt voorbereid. Hierdoor kun je niet actief betrokken zijn en participeren aan de cliëntencasussen. Om die reden verlenen wij je dan geen toegang tot de les, ontvang je niet onze juiste antwoorden en heb je ook geen toegang tot het examen. Je zult de les en het examen dan op een later moment moeten inhalen. Mocht je om dwingende redenen niet in staat zijn om tijdig de vragen te maken, dan dien je dit bij ons aan te geven, zodat er naar een oplossing gezocht kan worden. Onze intensieve werkwijze, voor cursist en docent, staat er voor garant dat je als student alle stof bestudeert en dat je kennis verwerft van de belangrijkste en meest voorkomende ziektebeelden. Dit is een garantie voor het hbo-niveau.

8 8 DELESSEN: MODULE1:ALGEMENEBASISKENNIS: Deze module is de inleiding tot de algemene medische en psychosociale basiskennis. Onderwerpen als anatomie, fysiologie, pathologie, organisatie van de gezondheidszorg, wetgeving en gezondheidsethiek, geïntegreerde geneeskunde, informatie-vaardigheden, grenzen van eigen vakgebied, en gezondheidsgedrag van mensen wordt geïntegreerd behandeld. LES1:Basisbegrippenvandegezondheidszorg Syllabus Hoofdstuk 1: Algemene geneeskundige kennis Syllabus Hoofdstuk 2: De gezondheidszorg in Nederland Syllabus Hoofdstuk 3: Algemene Farmacologie Zelman Pathologie Hoofdstuk 2.1 Immuniteit Merck Manual Medisch Handboek online ( Internet voor verduidelijking Vragen les 1 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 1: BASISBEGRIPPEN: De student heeft kennis van de basisbegrippen van de gezondheidszorg en kan termen als gezondheid en ziekte, preventie, curatie, palliatie, symptomen, infectie, klachten en besmetting reproduceren. DIAGNOSTISCH PROCESS: De student is bekend met het diagnostisch proces binnen de geneeskunde. ORGANISATIE VAN DE GEZONDHEIDSZORG: De student heeft inzicht in de samenwerking van de organisatie binnen de Nederlandse gezondheidszorg. WETTEN IN DE GEZONDHEIDSZORG: De student heeft kennis van de verschillende wetten in de gezondheidszorg en heeft inzicht in ethische vraagstukken en handelingsopties. INFORMATIEVAARDIGHEDEN: De student is in staat informatie op te zoeken op online databases en via vaktijdschriften en te beoordelen op relevantie. GRENZEN VAN EIGEN VAKGEBIED: De student kent de grenzen van eigen deskundigheid en vakgebied. ALGEMENE FARMACOLOGIE: De student is bekend met de algemene farmacologie en kan farmacokinetiek en kan begrippen als resorptie, distributie, transformatie, excretie, therapeutische breedte, therapietrouw halfwaardetijd en klaring benoemen. De student heeft kennis van de hoofdgroepen van geneesmiddelen en vaccinaties en heeft inzicht in de werking, bijwerking, interacties en veranderde werking van geneesmiddelen.

9 9 LES2:Basisanatomie,fysiologieenpathologie Merck Manual Medisch Handboek online ( Zelman Pathologie Hoofdstuk 1, 2, 3, 4 en 5 Syllabus Hoofdstuk 4: Integratieve of geïntrigeerde geneeskunde Vragen les 2 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 2: ANATOMIE: De student heeft kennis van de orgaanstelsels en de ligging van de organen. FYSIOLOGIE: De student heeft kennis van de basisbegrippen van de fysiologie en kan deze definiëren en beschrijven. PATHOLOGIE: De student heeft kennis van de pathologie en heeft inzicht in diverse oorzaken van ziekte en reacties van het lichaam en kan deze uitleggen. GEINTEGREERDE GENEESKUNDE: De student heeft kennis van geïntegreerde geneeskunde, begrijpt het verband tussen fysieke, psychosociale en sociale factoren en kan deze toepassen in de praktijk. GEZONDHEIDSGEDRAG: De student heeft kennis van gezondheidsbevorderend en gezondheidsbelemmerend gedrag.

10 10 MODULE2:MEDISCHEBASISKENNIS Deze module gaat dieper in op de medische basiskennis en omvat specifieke kennis over de onderwerpen anatomie, fysiologie, pathologie. Deze onderwerpen worden geïntegreerd behandeld en zullen dus niet los aan bod komen. Ook bij de behandeling van de casussen zullen de drie de onderwerpen gezamenlijk behandeld zullen worden. Tijdens de casus behandeling zullen ook de rode vlaggen/alarmsignalen aan bod komen als dikgedrukt oranje vragen. Ook de organisatie van de gezondheidszorg, wetgeving en gezondheidsethiek, grenzen van eigen vakgebied, en gezondheidsgedrag van mensen komen in deze module weer aan bod tijdens de bespreking van de casussen, zodat de je in staat bent de theorie toe te passen. LES3:Hethart,longenengenitaliën Merck Manual Medisch Handboek: online Zelman Pathologie: Hoofdstuk 6, 8, 11 Vragen les 3 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 3: HART EN VAATSTELSEL: De student heeft inzicht in de anatomie en fysiologie van het hart en vaatstelsel en de kan de onderliggende verbanden benoemen. Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - hyperhydrosis; - hartkloppingen waarbij de hartslag irregulair en inequaal is; - wanneer iemand in rust een hartslag heeft van meer dan honderd slagen per minuut; - krampachtige spierpijnen over de borstkas; - acute schouderpijn (vnl. links) met zweten; - pijn in één arm, eventueel met bleek zien, zweten en een klamme huid; - acute dyspnoe; - algehele zwelling van het buikgebied; - een onverklaarbaar droge mond; - gezwollen enkel aan één zijde en gezwollen enkels aan beide zijden; - plotselinge duizeligheid en/of flauwte; - pijn op de borst; - onbegrepen moeheid; - onbegrepen koorts

11 11 ADEMHALINGSSTELSEL: De student is bekend met de fysiologie en anatomie van het ademhalingsstelsel en kan deze reproduceren. De student is bekend met de bouw van het ademhalingsstelsel, indeling longen in kwabben en segmenten, de ademhalings- en hulpademhalingsspieren en ademhalingsbewegingen en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in de ziekten van het ademhalingsstelsel als stridor, dyspnoe d'effort en dyspnoe de repos, Kussmaul ademhaling, hyperventilatie, Cheyne-Stokes ademhaling, cyanose (centraal en perifeer), bradypnoe, en tachypnoe, Ook heeft de student kennis van bronchitis en kan deze kennis toepassen. Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - acute dyspnoe; - hemoptoë; - onverklaarbare heesheid en stemverlies; - pijn op de borst GENITAAL STELSEL: De student is bekend met de anatomie en fysiologie van het genitaal stelsel. De student heeft kennis van de menstruatiecyclus, primaire en de secundaire geslachtskenmerken van de man en de vrouw, de bouw en de functies van de eierstok en eileider, onderdelen van de penis en de werking van de zwellichamen, de samenstelling van sperma. De student kent de werking en de plaats van de productie van de volgende hormonen bij de man: FSH, LH en testosteron. De student kent de werking en de plaats van productie van de volgende hormonen bij de vrouw: oestron, progesteron, FSH en LH. Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - pijn in de onderbuik bij vrouwen; - postmenopauzaal bloedverlies bij vrouwen LES4:Biopsychologie,hetzenuwstelselenhetendocrienstelsel Zelman Pathologie: Hoofdstuk 12 en 13 Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 2 Merck Manual Medisch Handboek online: Zenuwstelsel Vragen les 4 van de online-leeromgeving

12 12 LEERDOELEN LES 4: ZENUWSTELSEL EN NEUROLOGIE: De student heeft inzicht in de bouw en functies van de neurologie en het zenuwstelsel en kan deze kennis reproduceren. De student begrijpt de bouw, functies en ligging van het centrale- en perifere zenuwstelsel, de grote hersenen, tussenhersenen, thalamus, hypothalamus, hersenstam, kleine hersenen en ruggenmerg, het animale en vegetatieve zenuwstelsel, en heeft kennis van de prikkelgeleidingen en overdracht van neurotransmitters, netwerkvormingen en plasticiteit van het zenuwweefsel en heeft kennis van de functies van de epifyse, hypofyse, schildklier, bijschildklieren, pancreas, bijnieren en kan deze kennis reproduceren. De student begrijpt de pathologie van vormen van hoofdpijn, epilepsie, ziekte van Parkinson, Multiple Sclerosis, trauma s, transient ischemic attack en cerebrovasculair accident Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - een pijnlijke of stijve nek; - een nieuwe hoofdpijn; - tintelingen en/of tastverlies; - tremoren; - chorea; - pijn in het gezicht; - delirium; - afasie ENDOCRIEN STELSEL: De student is bekend met de anatomie en fysiologie van het endocrien stelsel (hormoonstelsel). De student heeft kennis van het werkingsprincipe van hormonen, de werking en de plaats van productie van mannelijke en vrouwelijke hormonen, de ligging en de bouw van de bijnieren en kan deze kennis reproduceren. De student heeft inzicht in de ligging en de (hormonale) functie van de hypofyse en hypothalamus, de ligging en functie van de schildklier (hormonen), de ligging en functie van de bijschildklieren (hormonen), functies van hormoongroepen van de bijnierschors, functies hormonen bijniermerg en kan hun functies beschrijven. De student begrijpt de ziekten die van toepassing zijn op het hormoonstelsel als diabetes mellitus, hypoglycaemie en hyperglycaemie, hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie, Cushing, Addison, hypopituïtarisme, hyperparathyreoïdie en hypoparathyreoïdie, vitamine D deficiëntie, osteoporose, obesitas en metabool syndroom en kan deze kennis toepassen. Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarm signalen: - onverklaarbaar veel dorst; - onverklaarbaar heel veel plassen

13 13 MODULE3:PSYCHOSOCIALEBASISKENNIS: Deze module gaat dieper in op de psychologie en de psychiatrie en biedt inzicht in de processen die het gedrag van mensen bepalen. Deze module omvat specifieke kennis over de verschillende deelgebieden in de psychologie, en psychiatrie. Verder behandelt deze module de therapeutische basisvaardigheden, gespreksvaardigheden en de basisvaardigheden m.b.t. cognitieve gedragstherapie (CGT). LES5:Inleidingtotdepsychiatrieenpsychologie van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 1, 2, 3 en 4 Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 1 Syllabus Hoofdstuk 5: Het therapeutische gesprek Vragen les 5 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 5: PSYCHIATRIE: De student heeft kennis van de diagnostiek en benadering van de psychiatrie. De student heeft inzicht in de algemene kenmerken van de psychopathologie, en is bekend met het diagnostisch proces binnen de psychiatrie en het gebruik van DSM-IV en DSM-V en de verschillen tussen beiden. Ook is de student bekend met psycho-educatie, heeft inzicht in verschillende vormen van psychotherapie, psychofarmaca als benzodiazepinen, antidepressiva, antipsychotica en stemmingsstabilisatoren met hun bijwerkingen en therapietrouw. DEELGEBIEDEN VAN DE PSYCHOLOGIE: De student heeft inzicht in de verschillende deelgebieden van de psychologie en heeft kennis van de biologische benadering, leertheoretische benadering, humanistische benadering en systeemtheoretische benadering. GESPREKSVAARDIGHEDEN: De student begrijpt termen als non verbaal gedrag, verbaal volgen, gebruik stiltes, samenvatten, feedback, doorvragen, reflecteren, concretiseren, interpretatie, confrontatie, eigen voorbeelden geven, terugkoppelen naar doelen, situatie verduidelijken, afsluiten van gesprek. THERAPEUTISCHE BASIVAARDIGHEDEN: De student begrijpt termen als empathie, congruentie, onvoorwaardelijke acceptatie, attitude van de therapeut en kan deze termen in eigen woorden uitleggen.

14 14 LES6:Conditioneringencognitievegedragstherapie Syllabus cognitieve gedragstherapie Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 4 Vragen les 6 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 6: LEREN: De student heeft kennis van de verschillende leervormen en is bekend met de werking en functie van klassieke conditionering, operante conditionering en de theorieën van leren volgens de cognitieve psychologie. COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE: De student is bekend met eenvoudige functie analyses en begrijpt de betekenis van analyses en cognitieve technieken en kan deze toepassen in de praktijk. LES7:Geheugenenouderdomsproblematiek van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 6 en 11 Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 5 Vragen les 7 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 7: GEHEUGEN: De student heeft kennis van de verschillende geheugenstadia en begrijpt de verschillende werkingen en functies van het geheugen. PSYCHO-ORGANISCHE STOORNISSEN: De student is bekend met dementie en andere psycho-organische stoornissen heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. DISSOCIATIEVE STOORNISSEN: De student is bekend met dissociatieve amnesie en andere dissociatieve stoornissen en heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. OUDERDOMSPROBLEMATIEK: De student is bekend met de problemen die zich voordoen tijdens het verouderen. Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - zeer somber en lusteloos gedrag; - waanbeelden en hallucinaties; - angsten; - agressie; - verwardheid; - psychotische symptomen; - hulpverlener snapt de patiënt niet.

15 15 LES8:Verslavingsproblematiek van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 7, 12, 13, 14 en 16 Vragen les 8 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 8: EETSTOORNISSEN: De student is bekend met anorexia nervosa en andere eetstoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. STOORNISSEN DOOR GEBRUIK VAN ALCOHOL EN DRUGS: De student is bekend met alcohol verslaving en andere stoornissen door gebruik van alcohol en drugs heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. SOMATOFORME STOORNISSEN: De student is bekend met somatisatiestoornis en andere somatoforme stoornissen heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. SEKSUELE STOORNISSEN: De student is bekend met seksuele disfuncties en andere seksuele stoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. De student is ook bekend met de risico s van seksueel misbruikt en kan misbruik herkennen. STOORNISSEN IN DE IMPULSCONTROLE: De student is bekend met pathologisch gokken en andere stoornissen in de impulscontrole en heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - lusteloos gedrag; - waanbeelden en hallucinaties; - angsten; - slaap/waakstoornissen; - verwardheid; - psychotische symptomen; - agressie; - impulscontrole; - chaos; - doodswens; - hulpverlener snapt de patiënt niet.

16 16 LES9:Stemmingsstoornissen van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 9, 10, 15 en 18 Vragen les 9 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 9: AANPASSINGSSTOORNISSEN: De student is bekend met burn-out en andere aanpassingsstoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. ANGSTSTOORNISSEN: De student is bekend met de verschillende angststoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen en kent verschillende vragenlijsten. STEMMINGSSTOORNISSEN: De student is bekend met depressie en andere stemmingsstoornissenstoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. SLAAPSTOORNISSEN: De student is bekend met insomnie en andere slaapstoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - lusteloos gedrag; - waanbeelden en hallucinaties; - angsten; - slaap/waakstoornissen; - verwardheid; - psychotische symptomen; - agressie; - impulscontrole; - chaos; - doodswens; - hulpverlener snapt de patiënt niet.

17 17 LES10:Schizofrenie,intelligentieenpersoonlijkheidsstoornissen van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 8, 17 Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 6 en 10 Van der Does Zo ben ik nu eenmaal: Hele boek Vragen les 10 van de online-leeromgeving LEERDOELEN LES 10 SCHIZOFRENIE: De student is bekend met schizofrenie en andere psychotische stoornissen, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. DENKEN EN INTELLEGENTIE: De student heeft kennis van de verschillende denkprocessen. De student is bekend met de bouwstenen van het denken, begrijpt over welke vaardigheden goede denkers beschikken en weet hoe intelligentie gemeten wordt. PERSOONLIJKHEIDSONTWIKKELING: De student heeft inzicht in de verschillende theorieën van de persoonlijkheidsontwikkeling. PERSOONLIJKHEIDSSTOORNISSEN: De student is bekend met narcisme en andere persoonlijkheidsstoornissen heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen. Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - lusteloos gedrag; - waanbeelden en hallucinaties; - angsten; - slaap/waakstoornissen; - verwardheid; - psychotische symptomen; - agressie; - impulscontrole; - chaos; - doodswens; - hulpverlener snapt de patiënt niet.

18 LES11:Stoornissenbijkinderenenadolescentenenpsychologische ontwikkeling van Deth Psychiatrie: Hoofdstuk 19 Zimbardo Psychologie een inleiding: Hoofdstuk 7 Vragen les 12 van de online-leeromgeving 18 LEERDOELEN LES 12: PSYCHOLOGISCHE ONTWIKKELING: De student heeft inzicht in de verschillende leeftijdsfasen, kent de bijbehorende ontwikkelingstaken, heeft inzicht in risicodragende situaties als verwaarlozing, mishandeling en onderdrukking. STOORNISSEN BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN: De student is bekend met ADHD, autisme en andere stoornissen die voorkomen bij kinderen en adolescenten, heeft inzicht in de oorzaak en het verloop van de stoornissen en is bekend met screeninglijsten voor ADHD en autisme. Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - agressie; - impulscontrole; - chaos. LES12:Alarmsymptomendag Herhaling van de rode en gele vlaggen die worden vrijgegeven in de online leeromgeving als je alle andere lessen hebt afgerond. LEERDOELEN LES 12: Rode Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - hyperhydrosis; - hartkloppingen waarbij de hartslag irregulair en inequaal is; - wanneer iemand in rust een hartslag heeft van meer dan honderd slagen per minuut; - krampachtige spierpijnen over de borstkas; - acute schouderpijn (vnl. links) met zweten; - pijn in één arm, eventueel met bleek zien, zweten en een klamme huid; - acute dyspnoe; - algehele zwelling van het buikgebied; - een onverklaarbare droge mond; - gezwollen enkel aan één zijde en gezwollen enkels aan beide zijden; - plotselinge duizeligheid en/of flauwte; - pijn op de borst; - onbegrepen moeheid; - onbegrepen koorts

19 19 - Een pijnlijke of stijve nek; - een nieuwe hoofdpijn; - tintelingen en/of tastverlies; - tremoren; - chorea; - pijn in het gezicht; - delirium; - afasie - onverklaarbaar veel dorst; - onverklaarbaar heel veel plassen Gele Vlaggen/Alarmsignalen: De student herkent de volgende alarmsignalen: - zeer somber en lusteloos gedrag; - waanbeelden en hallucinaties; - angsten; - slaap/waakstoornissen; - verwardheid; - hallucinaties; - UHR- psychotische symptomen; - agressie; - impulscontrole leidend tot problemen in dagelijkse omgang; - chaos: moeite met plannen, komt afspraken niet na; - levensbedreigende doodswens; - hulpverlener snapt de patiënt niet. We wensen je veel studieplezier en een fantastisch opleidingsjaar toe. Liefdevolle groet, Con Amore

Psychosociale Basiskennis PLATO

Psychosociale Basiskennis PLATO INHOUD MEDISCHE BASISKENNIS ALGEMEEN -begripskennis -diagnostisch proces -reguliere medische en psychosociale behandelwijzen -organisatie gezondheidszorg nl incl. soc. kaart. -wetgeving/gezondheidsethiek

Nadere informatie

Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS. Versie 1.9

Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS. Versie 1.9 1 Studiegids opleiding PSYCHOSOCIALE BASISKENNIS Versie 1.9 Alle rechten voorbehouden.! Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS:

Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS: Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de Registeropleiding Medische- Pyschosociale Basisvakken SHO 47 ECTS: Bij start op 10 maart 2017 College 1: Algemene basiskennis, begrippen, rechten en plichten,

Nadere informatie

Welkom bij. Kennismaking

Welkom bij. Kennismaking Welkom bij Kennismaking Maak kennis met Con Amore Welkom, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding of je misschien zelfs al hebt ingeschreven! In dit document willen we je kennis laten maken

Nadere informatie

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V.

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Programma van toetsing tot september 2015 Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding Voor studenten die zijn begonnen met het curriculum voor september 2015 is het oude

Nadere informatie

Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI

Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI Krommenie, 14 maart 2017 Betreft: Opleiding Psychosociale basiskennis (PSBK) met korting via de ASPI Beste therapeut (i.o.), Het is ons al zo vaak gevraagd: wanneer organiseren jullie de opleiding medische

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 Registeropleidingen Medische en Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische Basiskennis Registeropleiding Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische en Psychosociale Basiskennis Uitgebreide

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 Registeropleidingen Medische en Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische Basiskennis Registeropleiding Psychosociale Basiskennis Registeropleiding Medische en Psychosociale Basiskennis Uitgebreide

Nadere informatie

Studiegids MBK-Light

Studiegids MBK-Light 1 Studiegids MBK-Light Alle rechten voorbehouden.! Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2015-2016

Brochure schooljaar 2015-2016 SHO Registeropleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis Module C1 Medische Basiskennis Module C3 Psychosociale Basiskennis Het Instituut is Lid van de NRTO en ingeschreven in het CRKBO register Geaccrediteerd

Nadere informatie

Studiehandleiding. Basis medische vakken

Studiehandleiding. Basis medische vakken Studiehandleiding Basis medische vakken Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, februari 2012 001204484 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato

Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato Voor wie? De Registeropleiding Psychosociale Basisvakken SHO Puur Plato is uitermate geschikt voor aankomend therapeuten en geïnteresseerden,

Nadere informatie

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur Deelopleiding Healing en Energiewerk Mogelijkheden Je kunt deze opleiding en de modules van de opleiding op verschillende manieren benutten. Onderstaand vind je een overzicht van de mogelijkheden. 1. Je

Nadere informatie

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 6

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 6 Cursus Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 6 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Christine Dirkse en Ditty Verveda Titel: Anatomie, fysiologie

Nadere informatie

GAT-BEROEPSCODE. 29 april 2019, GAT-bestuursvoorzitter. gatgeschillen.nl. Jethro van der Wilk

GAT-BEROEPSCODE. 29 april 2019, GAT-bestuursvoorzitter. gatgeschillen.nl. Jethro van der Wilk Stichting Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten Nederlandlaan 234 2711 JH Zoetermeer KvK: 69709769 st. geschil alternat thera NL63 INGB 0008108474 info@gatgeschillen.nl Rijks erkend sinds 2017 gatgeschillen.nl

Nadere informatie

Proefexamen PsBK3. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg

Proefexamen PsBK3. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Proefexamen PsBK3 Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Dit proefexamen PsBK3 bestaat uit 2 cases met bijbehorende open vragen. Het werkelijke examen PsBK3 bestaat uit 6 cases met bijbehorende open

Nadere informatie

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4 Cursus Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 4 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Christine Dirkse, Ditty Verveda Titel: Anatomie, fysiologie

Nadere informatie

Cursus. Verdieping doelgroepen

Cursus. Verdieping doelgroepen Cursus Verdieping doelgroepen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Ingrid Mulder Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Factor-E Verdieping

Nadere informatie

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Aantrekkelijke leermethode Voor wie? Opleidingsdoel

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Aantrekkelijke leermethode Voor wie? Opleidingsdoel Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato In september starten wij met de Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato. Met deze opleiding kunt u in tien colleges Medische Basiskennis

Nadere informatie

Proefexamen PsBK1. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg

Proefexamen PsBK1. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Proefexamen PsBK1 Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Dit proefexamen PsBK1 bestaat uit 15 meerkeuzevragen. Het werkelijke examen PsBK1 bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Duur van het examen PsBK1

Nadere informatie

De ontwikkelingstrilogie

De ontwikkelingstrilogie De ontwikkelingstrilogie van Martine Delfos Een brede kijk op ontwikkeling Dr. Martine Delfos maakte naam met vele publicaties op het gebied van (ontwikkelings)psychologie. Ook geeft zij op regelmatige

Nadere informatie

Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen. Studiegids

Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen. Studiegids Studiegids - Medische Basiskennis September 2014 V1.4 Con Amore Opleidingen Studiegids Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie

Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Cursus DSM IV (5) en Psychopathologie Geaccrediteerd door de VVH De Academie voor Haptonomie, ITH en Synergos bieden gezamenlijk de cursus DSM IV/Psychopathologie aan. Bijzonder aan dit aanbod is allereerst

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2014-2015

Brochure schooljaar 2014-2015 SHO Registeropleiding Medische- en Psychosociale Basiskennis Module C1 Medische Basiskennis Module C2, EHBO, BLS en AED Module C3 Psychosociale Basiskennis Het Instituut is Lid van de NRTO en ingeschreven

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014

Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Je bent alleen maar verslaafd! Wim van Loon, Psychiater. 10 februari 2014 Comorbiditeit: Voorkomen van verschillende stoornissen bij 1 persoon. Dubbele diagnose: Verslaving (afhankelijkheid en misbruik

Nadere informatie

HIC, specialisatie kinderen

HIC, specialisatie kinderen HIC, specialisatie kinderen Module Docent contact uren Zelfstudie Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Ontwikkelingspsychologie 11 22 uur Inleiding in de Chakrapsychologie 11 36 uur Jungiaanse psychologie,

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 5

Cursus. Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 5 Cursus Anatomie, fysiologie en pathologie Deel 5 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Christine Dirkse, Ditty Verveda Titel: Anatomie, fysiologie

Nadere informatie

Organogram Werkgebied

Organogram Werkgebied Wat doet Tactus Verslavingszorg? Tactus is specialist op het terrein van de verslavingszorg. Mensen die door hun verslaving aan alcohol, drugs, medicijnen, gokken, gamen, eten of andere verslavingen in

Nadere informatie

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat

Cursus. Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus Creëer een veilig seksueel klimaat Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Annemieke Loos Inhoudelijke redactie: Floortje Vissers Titel: Creëer

Nadere informatie

Integrale lichaamsmassage

Integrale lichaamsmassage Integrale lichaamsmassage Eindtermen theorie: - De therapeut heeft kennis van anatomie/fysiologie en pathologie m.b.t. Integrale lichaamsmassage; - De therapeut is zich ervan bewust dat een massage behandeling

Nadere informatie

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen

Welkom bij. Een kijkje in de lesdagen Welkom bij Een kijkje in de lesdagen Maak kennis met Con Amore Welkom, wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding of je misschien zelfs al hebt ingeschreven! Met dit document willen we je een

Nadere informatie

Studiehandleiding. Pianospelen met Jan Vayne voor beginners

Studiehandleiding. Pianospelen met Jan Vayne voor beginners Studiehandleiding Pianospelen met Jan Vayne voor beginners Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 001203868 2009, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Proefexamen PsBK2. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg

Proefexamen PsBK2. Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Proefexamen PsBK2 Centraal Exameninstituut Complementaire Zorg Dit proefexamen PsBK2 bestaat uit 15 meerkeuzevragen. Het werkelijke examen PsBK2 bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Duur van het examen PsBK2

Nadere informatie

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2

Cursus. Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2 Cursus Verdieping kinderen met specifieke begeleidingsvragen 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Meike Bouwer Inhoudelijke redactie: Napona Smid

Nadere informatie

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W3 (C) Versterkt de eigen kracht van de groep Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie Een succesvolle psychotherapie voor diverse emotionele stoornissen en problemen Afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie Wat is Cognitieve Gedragstherapie? Cognitieve gedragstherapie

Nadere informatie

Wijzigingen Nevid, Psychiatrie, een inleiding, 9e editie ten opzichte van de vorige (8 e ) editie

Wijzigingen Nevid, Psychiatrie, een inleiding, 9e editie ten opzichte van de vorige (8 e ) editie Wijzigingen Nevid, Psychiatrie, een inleiding, 9e editie ten opzichte van de vorige (8 e ) editie Algemeen Door de gewijzigde classificatie van psychische stoornissen in de DSM-5 heeft ook de volgorde

Nadere informatie

Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs

Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs ECTS-fiche (uitgebreide vakfiche) Modulenaam: D3 Zelfhantering 3 : Gecombineerd onderwijs : 75% contactonderwijs/25%afstandsonderwijs Doelstellingen: De cursisten maken kennis met en verwerven inzicht

Nadere informatie

TAALCOMPLEET. Nederlands voor anderstaligen KNM. 5 e druk 2016 ISBN KNM: Copyright: KleurRijker B.V.,

TAALCOMPLEET. Nederlands voor anderstaligen KNM. 5 e druk 2016 ISBN KNM: Copyright: KleurRijker B.V., TAALCOMPLEET Nederlands voor anderstaligen KNM 5 e druk 2016 ISBN KNM: 978-94-90807-19-1 Copyright: KleurRijker B.V., info@kleurrijker.nl Hoofdredactie: Janneke Blom Redactie: Nynke Oosterhuis Auteurs:

Nadere informatie

Toelichting productstructuur DBC GGZ RG12

Toelichting productstructuur DBC GGZ RG12 Toelichting productstructuur DBC GGZ RG12 Versie 20111201 Ingangsdatum: 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld...3 1.2 Welke informatie is er in dit document

Nadere informatie

Voor mantelzorgers en vrijwilligers

Voor mantelzorgers en vrijwilligers Voor mantelzorgers en vrijwilligers Cursus en Thema 2014 VRIJWILLIGERS Basiscursus (voor nieuwe vrijwilligers) Aantal bijeenkomsten: 3 In drie bijeenkomsten maken nieuwe vrijwilligers kennis met diverse

Nadere informatie

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1

Eindtermen. Eindtermen Praktijk: Eindtermen Voetreflextherapeut.doc 1 Eindtermen Voetreflexzonetherapie: Eindtermen theorie: - De therapeut behandelt vanuit een holistische mensvisie en stelt binnen het kader van beroepsprofiel het lichamelijk en geestelijk functioneren

Nadere informatie

Training. Begeleiden

Training. Begeleiden Training Begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Janien Leeuwerke Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Training Begeleiden ISBN: 978

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

Studiehandleiding. Positieve psychologie

Studiehandleiding. Positieve psychologie Studiehandleiding Positieve psychologie Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk, augustus 2012 001204582 2012, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Cursus. Netwerk versterken

Cursus. Netwerk versterken Cursus Netwerk versterken Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Lieke Helmes Inhoudelijke redactie: Agnes Schouten Titel: Netwerk versterken ISBN:

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 9. Over de auteurs 11

Inhoud. Woord vooraf 9. Over de auteurs 11 Inhoud Woord vooraf 9 Over de auteurs 11 1 Inleiding 12 1.1 Geschiedenis 12 1.2 Wettelijke bepalingen 14 1.3 Het verstrekken van geneesmiddelen door verpleegkundigen 18 1.4 Medicatiefouten 21 1.5 Therapietrouw

Nadere informatie

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator

DR-KAM-X. Deelreglement KAM-coördinator DR-KAM-X Deelreglement KAM-coördinator Uitgave: december 2008 DR-KAM-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : Arnhem en Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement is het

Nadere informatie

Studeren met psychische klachten

Studeren met psychische klachten Studeren met psychische klachten Handicap + Studie Regiobijeenkomst Nijmegen, 8 oktober 2015 Lies Korevaar Overzicht 1. Waar hebben studenten met psychische problemen last van? 2. Toolkit Begeleid Leren

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Complexiteit vraagt maatwerk Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Welkom Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-NC-SA Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-SA Arnoud

Nadere informatie

Behandelgroepen. Tarief behandelgroep. Geen behandeling bij 24 - uurs verblijf. 001 Geen behandeling bij 24-uurs verblijf 0 Indirecte tijd

Behandelgroepen. Tarief behandelgroep. Geen behandeling bij 24 - uurs verblijf. 001 Geen behandeling bij 24-uurs verblijf 0 Indirecte tijd Behandelgroepen Bijzondere productgroepen Geen behandeling bij 24 - uurs verblijf 001 Geen behandeling bij 24-uurs verblijf 0 Indirecte tijd 002 Indirect - vanaf 0 tot en met 49 minuten 45 003 Indirect

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen

DESKUNDIG AAN HET WERK. Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen DESKUNDIG AAN HET WERK Vergroten van kennis over psychiatrie en psychische gezondheid bij volwassenen 2 INHOUDSOPGAVE PAGINA Kennis over psychische problemen nodig?! 4 Praktische informatie 5 Zicht op

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar   COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverleners GGZ 2013

Vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverleners GGZ 2013 Vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverleners GGZ 2013 Prestatiecode 000 Geen behandeling bij 24-uursverblijf - Indirecte tijd 002 Indirect - vanaf 0 tot en met 49 minuten 25,30 003 Indirect - vanaf

Nadere informatie

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay

Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay mensenkennis Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay In de opleiding doe je de vaardigheden op om de juiste vragen te stellen en bruikbare observaties te doen. Post-hbo opleiding spelobservatie en

Nadere informatie

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato

Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Beroepsopleiding - Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato Voor wie? De Registeropleiding Medische Basisvakken SHO Puur Plato is zeer

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

M.C.A.P.J. van Abeelen. Eigen spreekuur en chronische ziekten

M.C.A.P.J. van Abeelen. Eigen spreekuur en chronische ziekten M.C.A.P.J. van Abeelen Eigen spreekuur en chronische ziekten M.C.A.P.J. van Abeelen Eigen spreekuur en chronische ziekten Tweede druk Houten 2013 ISBN 978-90-313-9974-1 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel

Nadere informatie

Thuiszorgcafé. Depressie. Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering

Thuiszorgcafé. Depressie. Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering Thuiszorgcafé Depressie Astrid Petiet, verpleegkundig specialist GGZ Heleen Steunenberg, Coördinator deskundigheidsbevordering 9 november 2016 Depressie Mevrouw Van Veen Depressie Wat is het? Herkenning

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Grensoverschrijdend gedrag. Les 2: inleiding in de psychopathologie

Grensoverschrijdend gedrag. Les 2: inleiding in de psychopathologie Grensoverschrijdend gedrag Les 2: inleiding in de psychopathologie Programma Psychopathologie; wat is het? Algemene functionele psychopathologie DSM Psychopathologie = Een onderdeel van de psychiatrie

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Cursus. Autistisch spectrum

Cursus. Autistisch spectrum Cursus Autistisch spectrum Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Inge Janssens Inhoudelijke redactie: Agnes Schouten Titel: Autistisch Spectrum ISBN:

Nadere informatie

Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie. Dr. Martine F. Delfos PICOWO

Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie. Dr. Martine F. Delfos PICOWO Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie Dr. Martine F. Delfos PICOWO Informatie voor de cursus op de vrijdagen 18 december 2009; 8 en 22 januari; 12 en 26 februari en 12 maart 2010 1 1 Algemene informatie

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Doelstellingen basisstage neurologie

Doelstellingen basisstage neurologie Doelstellingen basisstage neurologie Zoals voor elke basisstage wordt het accent gelegd op vaak voorkomende problemen en op urgente problemen waarbij het van belang is ze tijdig te herkennen. Het is de

Nadere informatie

Brochure schooljaar 2013-2014

Brochure schooljaar 2013-2014 HBO Registeropleiding Medische en Psychosociale Basiskennis Module C1 Medische Basiskennis Module C2, EHBO, BLS en AED Module C3 Psychosociale Basiskennis Het Instituut is Lid van de NRTO en ingeschreven

Nadere informatie

Training. Coachend begeleiden

Training. Coachend begeleiden Training Coachend begeleiden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Bertine Pruim Inhoudelijke redactie: Napona Smid Titel: Factor-E Coachend begeleiden

Nadere informatie

Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden.

Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden. Opleiding Talentbegeleider Thuisstudie Leer alles wat je moet weten om getalenteerde kinderen effectief te begeleiden. Je herkent je in de volgende punten: Je wilt meer weten over talent, hoogbegaafdheid

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Mies Blok. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Mies Blok. Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Project Ketenzorg Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Mies Blok Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Ketenzorg ISBN: 978 90 3723 350 6 Edu

Nadere informatie

Cursus. Chronisch zieken

Cursus. Chronisch zieken Cursus Chronisch zieken Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Mies Blok Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Chronisch zieken ISBN: 9789037235951

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

Basistraining Psychiatrie. Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober Voorschoten

Basistraining Psychiatrie. Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober Voorschoten Basistraining Psychiatrie Psychische klachten na de bevalling Donderdag 19 oktober 2017 - Voorschoten Introductie Karin den Oudsten Ervaringsprofessional Geboortezorg/GGZ Gecertificeerd coach (NOBCO) Integratief

Nadere informatie

Geschiedenis van de gehandicaptenzorg en voorzieningen. 3.3 Zorgprofielen voor mensen met een beperking

Geschiedenis van de gehandicaptenzorg en voorzieningen. 3.3 Zorgprofielen voor mensen met een beperking Traject V&V; Gehandicaptenzorg niveau 4 TB Inhoudsopgave (concept) 30-03-2017 THEMA 1 De gehandicaptenzorg Hoofdstuk 1 Hoofdstuk Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Zorgvragers in de gehandicaptenzorg 1.1 Inleiding

Nadere informatie

voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden

voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden Overzicht Medische- en Psychosociale basiskennis voor zorgverleners in de complementaire zorg Afgeleid van de herijkte PLATO eindtermen 2018/2019 Bron: PLATO universiteit Leiden vergelijkende tabel Medische

Nadere informatie

Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie

Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie Dr. Martine F. Delfos PICOWO Algemene informatie voor de cursus Ontwikkelingspsychologie en psychopathologie op de vrijdagen 10 en 24 juni 2011; 8 juli, 9 en

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Bij- en nascholingsoverzicht Medisch, Psychosociaal, Vakgericht, Intervisie losse colleges

Bij- en nascholingsoverzicht Medisch, Psychosociaal, Vakgericht, Intervisie losse colleges Intervisie akgericht () syhosociaal () edisch () Bij- en nascholingsoverzicht edisch, sychosociaal, akgericht, Intervisie 2018-2019-2020 losse colleges Datum Onderwerp Docent rijdag 1 juni 2018 Zaterdag

Nadere informatie

Cursus. Begeleiden en zorgen intramuraal in GHZ

Cursus. Begeleiden en zorgen intramuraal in GHZ Cursus Begeleiden en zorgen intramuraal in GHZ Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lisette van Engelen Fundamentaal Inhoudelijke redactie: Agnes

Nadere informatie

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis

Docentenhandleiding. PC-vaardig - basis Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Titel Docentenhandleiding PC-vaardig - basis Eerste druk December 2017 De docentenhandleiding PC-vaardig - basis is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl

Nadere informatie

3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23

3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23 Inhoud Redactioneel 10 Over de auteurs 11 1 Inleiding 12 2 Geschiedenis 14 3 Anatomie en fysiologie 17 3.1 Acute pijn 17 3.2 Chronische pijn 23 3.3 Chronische pijn en limbisch systeem? 23 4 Pijnmeting

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij autisme

Cognitieve gedragstherapie bij autisme Cognitieve gedragstherapie bij autisme Caroline Schuurman, gz-psycholoog Centrum Autisme Rivierduinen Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van autisme bij volwassenen Utrecht, 14 juni 2011 CGT bij autisme

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo Nicolien van Halem Inge Müller Handboek studievaardigheden voor het hbo Toegang tot de website Op deze website vindt u het ondersteunend materiaal behorende bij Handboek studievaardigheden voor het hbo.

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Afgelopen jaren hebben we Arjan van Dijk uitgenodigd

Nadere informatie

Keuzedeel Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn

Keuzedeel Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn Keuzedeel Doorstroom naar niveau 3 Zorg en Welzijn Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Gerda Verheij Eindredactie: Edu Actief b.v. Titel: Keuzedeel

Nadere informatie

Coaching, Counseling & DSM

Coaching, Counseling & DSM Coaching, Counseling & DSM Ron van Deth - Overgang van DSM-IV naar DSM-5 - Wat kan/moet ik als coach/counselor met de DSM? Valkuilen coach/counselor Gaan diagnosticeren Iemand met een psychische stoornis

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Joke Christiaans. Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur: Joke Christiaans. Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek Cursus Dieetleer Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Joke Christiaans Inhoudelijke redactie: Bapke Westhoek Titel: Dieetleer ISBN: 978 90 3723 432

Nadere informatie