Geschiedenis van NLP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis van NLP"

Transcriptie

1 Geschiedenis van NLP Neuro Linguïstisch Programmeren is een communicatie systeem dat is ontwikkeld door een groep mensen in de jaren 70 in Amerika. NLP was oorspronkelijk bedoeld om de componenten, die een mens doen uitblinken in zijn/haar beroep, vast te stellen en die in een systeem te gieten dat deze succesvolle componenten overdraagbaar zou maken. Dit model tot modelleren is het uitgangspunt voor het huidige NLP geweest. De twee belangrijkste grondleggers van NLP zijn John Grinder, doctor in taalkunde met grote fascinatie voor het werk van Noam Chomsky en syntaxis van taalkunde en Richard Bandler, wiskundige op algoritmen toegespitst, die zich bezig hield met Gestalt therapie en psychologie en filosofie waar hij ook zijn doctoralen in haalde. De twee jonge mannen ontmoetten elkaar toen Richard Bandler een workshop Gestalt therapie onder supervisie van John Grinder mocht begeleiden in Ze vroegen zich af hoe en of het mogelijk zou zijn uit te vinden hoe sommige professionele therapeuten uitblinken in hun vakgebied. Vanaf die periode begonnen ze een aantal deskundigen te observeren en interviewen met als hoofdvraag: Hoe doen deze experts wat zij doen zodat ze succesvoller zijn dan anderen in hun vakgebied? De antwoorden en bevindingen van hun onderzoek zouden de componenten van het systeem worden wat nu NLP heet. Op deze manier fungeerden de succesvolle experts als rolmodellen. De belangrijkste rolmodellen waren Frits Perls (Gestalt therapeut) Virginia Satir (gezin therapeute) Milton H. Erickson (hypnotherapeut) en Gregory Bateson (antroposoof en cyberneticus) In de uiteenlopende werkwijzen en benaderingen van therapie van deze mensen ontdekten Bandler en Grinder gemeenschappelijke vormen van communicatie die zich vooral in taalgebruik en gedrag uitten. De mannen ontdekten dat elke taal zich bedient van predicaten welke met de zintuigen overeenstemmen, zo kwamen zij tot de naam Neuro-Linguïstisch. Voorts ontdekten zij dat mensen onbewust geconditioneerd zijn in het gebruik van bepaalde taalpatronen, wat aanleiding gaf tot het woord Programmeren. Hoewel deze bevindingen in therapieland ontdekt zijn was het niet de bedoeling een nieuwe therapeutische stroming op gang te zetten, veeleer was NLP een model om te modelleren. De basis doelen van NLP zijn: het uitbreiden van keuzen en opties die individuen, organisaties en groepen tot hun beschikking hebben, het optimaliseren van (interpersoonlijke) communicatie en het uitbreiden van competenties.

2 Wat is NLP? NLP is een model of een schema van hoe iets werkt. NLP houdt zich dus minder bezig met wat iets is maar wel met hoe dat is, ofwel minder met inhoud en meer met vorm. Praktisch betekent dit dat resultaten die men wil bereiken, gemeten kunnen worden aan de hand van het model. De drie hoofddoelen kunnen we in drie definities van NLP beschrijven, te weten: NLP is een model dat de structuur van de subjectieve ervaring beschrijft. Hoe hangen ervaringen en belevingen die door onze zintuigen worden waargenomen samen? Welke elementen zoals ervaringen, overtuigingen en aannames hebben invloed op gedrag en (hoe) hebben deze elementen invloed? Veranderen we één element, wat is dan de invloed op het geheel van de elementen. NLP is een communicatiemodel dat optimale communicatie bevordert. Met communicatie willen we een boodschap uitzenden en willen we informatie ontvangen. Het NLP model geeft aan hoe we optimaal kunnen zenden en ontvangen. NLP is een model om te modelleren. Hoe zijn mensen in staat iets nieuws te leren of datgene wat al geleerd is opnieuw te evalueren en gebruiken. Deze drie definities vormen samen een geheel. 1. De structuur van de subjectieve ervaring omvat alle componenten die deel uitmaken van een ervaring of beleving. 2. Deze componenten zijn bij iedereen waarneembaar ongeacht nationaliteit, opvoeding of cultuur. 3. Ieder mens past deze componenten op zijn unieke wijze toe waardoor verschillende belevingen van een zelfde gebeurtenis ontstaan. De uniciteit van ieder mens kunnen we dus aflezen aan een universeel model. We kunnen de volgende twee definities aan het eerste hangen doordat we met de kennis van de structuur van de subjectieve ervaring gemakkelijk kunnen detecteren hoe onze boodschap kan worden ontvangen door de ander en deze kennis stelt ons in staat hier op af te stemmen. Dezelfde structuur kan ons ook laten zien hoe anderen hun componenten rangschikken waardoor bepaalde vaardigheden die deze anderen beheersen, aangeleerd kunnen worden. We kunnen hieruit concluderen dat NLP geen trukendoos is waarmee iedereen dingen kan bereiken door bepaalde stappen te volgen. Bepaalde te volgen stappen negeren namelijk de uniciteit van de mens terwijl juist aanvaarding van deze uniciteit elke stap tot een nieuwe kan maken.

3 Kritiek op NLP De meest voorkomende kritiek op NLP is dat het te rationeel, te technisch en kil is. Deze kritiek is terecht als men als NLP trainer of coach gericht is op effectiviteit en efficiëntie, op prestatie en realisatie van eigen doelen. Deze focus leidt tot een rationele, productieve attitude die inderdaad nogal kil kan over komen. Affectiviteit wordt verdrongen door effectiviteit wat in de huidige werksfeer nog vaak aan de orde is. De mens wordt gereduceerd tot een computer programma waar aan gesleuteld kan worden, dit moet afgeleerd, dat moet aangeleerd en conditionering moet worden hergeprogrammeerd tot nieuwe condities. Deze NLP benadering zal wellicht in bepaalde organisaties zijn vruchten afwerpen, en dat maakt NLP toch het flexibele instrument dat het is. Vooronderstellingen van NLP De kaart is het gebied niet. (Alfred Korzybski) De belangrijkste vooronderstelling afkomstig van Alfred Korzybsky die één van de grootste inspirators van NLP was, betekent dat de mens de werkelijkheid niet kan kennen maar dat we reageren op onze weergave van de wereld. Deze weergave ofwel dit model van de wereld is gebaseerd op informatie van de zintuigen. Het is een soort kaart ervan. Hieruit volgt dat ieder mens een eigen kaart van die wereld heeft, omdat ieder mens zijn eigen perspectief heeft. Bij NLP gaat het erom de kaart zo dicht mogelijk bij het gebied aan te sluiten. Er bestaat geen falen, er bestaat alleen feedback. In plaats van allerlei conclusies te trekken die beperkend zijn, kun je leren van elke opgedane ervaring. Elke mens heeft in potentie alle hulpbronnen die hij nodig heeft in zich. We gaan er van uit dat mensen zelf alles al hebben om situaties het hoofd te bieden of dingen te bereiken, we hoeven deze hulpbronnen alleen nog toegankelijk te maken. Elk gedrag heeft een positieve intentie voor de gene die het gedrag vertoont. Gedrag heeft altijd een goede bedoeling voor de mens zelf ook al kan dit gedrag onacceptabel zijn voor de omgeving. Het gaat er om dat mensen altijd de beste keuze maken die ze op dat moment in staat zijn te maken. Impact/kwaliteit van je communicatie is de respons die je creëert bij je gesprekspartner.

4 Lichaam en geest staan voortdurend in wisselwerking met elkaar. Alles hangt met alles samen, geen deel kan geïsoleerd worden van het geheel. Dit betekent dat verandering in het ene deel gevolgen heeft voor het geheel. Model of the World Ieder mens heeft zijn eigen unieke perceptie en begrip van de wereld. Via ervaringen creëren wij allen een persoonlijk model van de wereld. De componenten waarmee wij dat model bouwen komen via verschillende wegen tot ons en we reiken zelf naar deze componenten op onze eigen wijze. De meest waarneembare elementen bestaan uit dingen die we zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Andere belangrijke elementen zijn; waarden, ideeën, gedachten, metaforen, waarden van anderen die opgelegd worden en emoties, deze componenten zijn minder tastbaar en van evenveel invloed. Elke dag leidt tot de mogelijkheid ons wereldmodel uit te breiden met kennis en ervaringen. We kunnen nooit alles weten wat er te weten is in één leven, een stuk nieuwe kennis, opent weer deuren naar andere kennis enzovoorts. Hierdoor zullen (spirituele) zoekers naar de waarheid hoogstwaarschijnlijk niet verder komen dan het vinden van een persoonlijke waarheid. Het is maar te hopen dat deze vinders begrijpen dat hun waarheid persoonlijk en dus exclusief is voor hen en nooit de ware waarheid kan zijn. Misschien is dat wel een waarheid; dat we onze waarheid (MOW) niet aan een ander kunnen opleggen. NLP Training is een manier om mogelijkheden te ontwikkelen om de MOW van anderen te herkennen, te begrijpen en te respecteren en bovendien als rol modellen te beschouwen. Feedback Inspanningen die we leveren in verschillende contexten kunnen in drie kern inspanningen worden verdeeld; we communiceren, organiseren/creëren en handelen. Feedback die we dagelijks ontvangen op deze drie inspanningen bevat waardevolle informatie die ons vertelt, dat waar we op doelen of wat we wensen, ons kan leren wie we op dat moment werkelijk zijn. Zelfkennis is dus een continu leerproces. De NLP denkstijl als basis voor persoonlijke ontwikkeling is één van de vele manieren om je te blijven ontplooien. Door en van ervaringen kunnen we elke dag nieuwe dingen leren over ons zelf en over onze omgeving. Feedback die we dagelijks ontvangen omarmen i.p.v. deze te negeren, verschaft ons toegang tot verschillende rijke klaslokalen die het leven ons biedt. Stel je hebt een vergadering en die verloopt niet zoals verwacht of je woorden lijken niet goed over te komen. Wat kun je aan je eigen communicatie opmerken? Spreek je duidelijke taal? Ben je ontspannen? Wat heb je nodig?

5 Of je voelt je meestal niet prettig op borrels, je bent misschien verlegen of voelt dat je er eigenlijk niet past, je vershuilt je graag achter je partner of anderen of erger nog, je staat alleen. Wat heb je nodig zodat je voelt dat je er wel past, wat kan je anders doen? Je plannen lopen steeds vast of je krijgt heel andere uitkomsten dan dat je voor ogen had. Wat kun je leren van die uitkomst die je hebt gekregen? Wat vertelt het je over je organisatie of persoonlijke denk stijl? Wat kun je nog leren om daar te komen waar je op gericht bent? In al deze situaties is feedback van je omgeving de sleutel tot het bepalen wat je kunt veranderen in je denkstijl en hoe dat te doen met NLP. Verandering van oude patronen kan onhandig lijken of zelfs onmogelijk. Wij geloven dat elke mens alle hulpbronnen of kennis al in zich heeft, met NLP willen we die kennis naar de oppervlakte brengen en bruikbaar maken. Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

NLP MASTER PRACTITIONER

NLP MASTER PRACTITIONER 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERDIEPEND De NLP Master Practitioner opleiding is een verdieping in je professionele ontwikkeling. In deze opleiding wordt je meester in communicatie- en gedragsverandering.

Nadere informatie

Wat is NLP en wat kan ik ermee?

Wat is NLP en wat kan ik ermee? Neuro Linguïstisch Programmeren jouw opleiding jouw training jouw coaching Wat is NLP en wat kan ik ermee? Persoonlijke ontwikkeling Echt veranderen Je dromen realiseren De beste versie van jezelf worden

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

De opleiding tot NLP Practitioner

De opleiding tot NLP Practitioner De opleiding tot NLP Practitioner Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP ) wordt gedefinieerd als: de structuur van de subjectieve ervaring en wat daaruit verwacht

Nadere informatie

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming Studieprogramma 2015 Lelystad, april 2015-1 - Inleiding... 3 Hoe en waarom NLP leren?... 4 Subjectiviteit en ervaring... 4 Trainen en ervaren... 4

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner.

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. De NLP Practitioner wordt afgesloten met een examen zodat voor zowel de cursist als instituut inzicht wordt verkregen in het huidige kennisniveau

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Wat is N.L.P.? NLP (Neuro-Linguistic-Programming)

Wat is N.L.P.?  NLP (Neuro-Linguistic-Programming) Wat is N.L.P.? NLP (Neuro-Linguistic-Programming) is de studie van de structuur der menselijke ervaring en meer specifiek daarin de communicatie. Ontstaan uit nauwkeurige observaties en diepgaande interviews

Nadere informatie

1 Neurolinguïstisch programmeren

1 Neurolinguïstisch programmeren 1 Neurolinguïstisch programmeren Wat is NLP? U hebt vast wel eens een gesprek dat niet lekker loopt. Een goed contact tussen u en uw gesprekspartner lijkt moeizaam tot stand te komen. Na afloop hebt u

Nadere informatie

NLP & Communicatie (31 okt. 2014) Schrijf je nu in op onze website www. newlifeuniversity.com. Public Speaking (13 sept. 2014)

NLP & Communicatie (31 okt. 2014) Schrijf je nu in op onze website www. newlifeuniversity.com. Public Speaking (13 sept. 2014) NLP & Communicatie (31 okt. 2014) De opleiding van je leven Schrijf je nu in op onze website www. newlifeuniversity.com Public Speaking (13 sept. 2014) Maak impact voor en op een groep New Life University

Nadere informatie

NLP-practitioner. Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox.

NLP-practitioner. Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox. NLP-practitioner Mindable instituut voor bewustwording en mentale detox. Geef vorm aan jou mooiste wereld Mindable is een begrip als het gaat om bewustzijnsontwikkelingstrainingen en effectieve communicatie.

Nadere informatie

Practitioner OKT MEI 2019 N L P I N E I N D H O V E N. N L

Practitioner OKT MEI 2019 N L P I N E I N D H O V E N. N L NLP Practitioner PROGRAMMA OKT 2018 - MEI 2019 N L P I N E I N D H O V E N. N L Je staat op het punt een goede keuze te maken... HOE KOMT DAT? IGORIGOR is een instituut dat zich heeft gespecialiseerd in

Nadere informatie

De vooronderstellingen de basishouding van de coach/begeleider

De vooronderstellingen de basishouding van de coach/begeleider De vooronderstellingen de basishouding van de coach/begeleider Hier volgen de 10 vooronderstellingen uit NLP. Deze vooronderstellingen zijn niet per definitie waarheden. Het zijn aannames/overtuigingen

Nadere informatie

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018

NLP & INKOOP. Dam Inkoopadvies & Training 2018 NLP & INKOOP Dam Inkoopadvies & Training 2018 Stelling Als iemand anders het kan, kan ik het ook. Gewetensvraag Doe jij wat je zegt EN Zeg jij wat je doet? Jolanda Dam VERTROUWEN OPENHEID ONTWIKKELEN Sinds

Nadere informatie

Dubbele identiteit. Anja Bekink! Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door:

Dubbele identiteit. Anja Bekink! Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door: Dubbele identiteit Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door: Programma Welke dubbele identiteit? Wil niet of kan niet? De casus & de cirkel The Matrix & de Verrassingen De professional

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

Exameneisen NLP Practitioner

Exameneisen NLP Practitioner Exameneisen NLP Practitioner Het examen Onze opleiding wordt afgesloten met een toetsmoment. Wij vinden het belangrijk dat elke deelnemer voor zichzelf helder heeft waar hij/zij staat ten opzichte van

Nadere informatie

IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI!

IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI! NLP MASTER PRACTITIONER VOORJAAR 2016 IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI! EXPRESS YOUR IK HEB MEZELF GEVONDEN? EXPLORE WITH YOUR Response Instituut Response Instituut staat in Nederland te boek als een toonaangevend

Nadere informatie

NLP als compost voor zelf- en co-management

NLP als compost voor zelf- en co-management Neurolinguïstisch programmeren Door meer inzicht in mijzelf ben ik een nog betere ergotherapeut NLP als compost voor zelf- en co-management Tekst: Ingrid Smit en Marischka Scheltus, beiden NLP-trainer

Nadere informatie

De kracht van NLP. Praktische informatie Data: 12, 13 mei en 10 juni 2014. Investering: 450,- inclusief koffie, thee, lunch en syllabus

De kracht van NLP. Praktische informatie Data: 12, 13 mei en 10 juni 2014. Investering: 450,- inclusief koffie, thee, lunch en syllabus De kracht van NLP 13-1-2014 De kracht van NLP Hoe werken jouw denkpatronen, je taalgebruik en hoe beïnvloeden deze elementen jouw gedrag? Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaat over deze wisselwerking.

Nadere informatie

NLP Zomeropleiding Word binnen een week NLP Practitioner!

NLP Zomeropleiding Word binnen een week NLP Practitioner! NLP Zomeropleiding Word binnen een week NLP Practitioner! Sprankelend leren spreken Aansluiten op anderen Uitstraling versterken Onderscheidend zijn Succesvolle relaties In zeven dagen uw practitioner!

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner

Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner Faculteit Economie en Management Minor NLP: Opleiding Technician en Practitioner NLP NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren (Bandler en Grinder,

Nadere informatie

Professioneel Effectief & Persoonlijk

Professioneel Effectief & Persoonlijk Professioneel Effectief & Persoonlijk Academie voor NLP NLP Master Practitioner Beweeg mee met je Perspectief Academie voor NLP De Academie voor NLP staat voor persoonlijke ontwikkeling van mensen. Wij

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Hoe we onze ervaringen creëren

Hoe we onze ervaringen creëren Hoe we onze ervaringen creëren Als je wilt veranderen zul je een eerste stap mogen maken in het onderzoeken van je filters en hoe je jouw realiteit creëert. Binnen NLP is er een model wat je meer inzicht

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

ZxÄâ~~ zx exätà xá. Wx j ààx cü Çá. XxÇ exätà xäxüw xñ Çzáãxx~ Åxà VÄtâw t xç [tçá. jxü~xç ttç ZxÄâ~? _ xywx xç ZxéÉÇw{x w

ZxÄâ~~ zx exätà xá. Wx j ààx cü Çá. XxÇ exätà xäxüw xñ Çzáãxx~ Åxà VÄtâw t xç [tçá. jxü~xç ttç ZxÄâ~? _ xywx xç ZxéÉÇw{x w ZxÄâ~~ zx exätà xá XxÇ exätà xäxüw xñ Çzáãxx~ Åxà VÄtâw t xç [tçá Relaties... is er nog iets anders? Relatie met je oorsprong, je ouders en familie, je partner, je kinderen, vrienden, collega's, kennissen,

Nadere informatie

8-stappen ONTDEK-JEZELF

8-stappen ONTDEK-JEZELF 8-stappen ONTDEK-JEZELF SCHATKAART #rust #richting #route VOORWOORD Als klein jongetje droomde ik al van het avontuur. Dat ik in mijn avonturenmobiel niet alleen de wereld, maar vooral mezelf zou ontdekken.

Nadere informatie

Sonnevelt Opleidingen Communicatiespecialist

Sonnevelt Opleidingen Communicatiespecialist Beste lezer, Als student bij Sonnevelt heb je altijd een streepje voor. Naast het lesmateriaal willen we onze studenten altijd de gelegenheid geven zich verder te verdiepen in hun vakgebied. In dit e-book

Nadere informatie

NLPcentrumZNL. NLP opleidingen

NLPcentrumZNL. NLP opleidingen NLP opleidingen Algemene informatie (NLP Centrum Zuid Nederland) is het instituut voor training, coaching en persoonlijke begeleiding. De basis waarop wij werken is NLP, ofwel neurolinguïstisch programmeren.

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

NLP Practitioner: De weg naar succes!

NLP Practitioner: De weg naar succes! NLP Practitioner: De weg naar succes! Kracht ervaren en gebruiken Sneller en diepgaander communiceren Emoties leren beheersen Onderscheidend zijn Genieten van het leven Jouw eigen weg leren gaan Waarom

Nadere informatie

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen Een sterk team Maatwerk van vakvrouwen Een echte topkok kookt niet uit een boekje. Natuurlijk kan hij er een openslaan, maar uiteindelijk draait het om gevoel en talent. Bij teamontwikkeling is dat eigenlijk

Nadere informatie

Cursus NLP. Een beknopte cursus ter kennismaking met neurlinguïstisch programmeren. cursus NLP Learnit Training 1

Cursus NLP. Een beknopte cursus ter kennismaking met neurlinguïstisch programmeren. cursus NLP Learnit Training 1 Cursus NLP Een beknopte cursus ter kennismaking met neurlinguïstisch programmeren cursus NLP Learnit Training 1 Voorwoord NLP is ontwikkeld door Richard Bandler en John Grindler in de VS in de jaren zeventig.

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

Avondcursus kennismaken met NLP

Avondcursus kennismaken met NLP Avondcursus kennismaken met NLP Voor mensen die meer inzicht in zichzelf en anderen willen krijgen en zich verder willen ontwikkelen, is dit een prima inleiding in NLP! Waarnemingsstructuur: zintuiglijke

Nadere informatie

Informatie : WAT IS NLP?

Informatie : WAT IS NLP? Informatie : WAT IS NLP? 1. Grondleggers en historie van NLP Het is niet eenvoudig om een korte omschrijving te geven van wat NLP precies is. NLP is geen wetenschappelijke theorie, maar eerder een denk-

Nadere informatie

Vier stromingen rondom paradigma s

Vier stromingen rondom paradigma s Vier stromingen rondom paradigma s De verdieping van het thema paradigma wordt hier langs vier stromingen nader uitgewerkt: (1) NLP neuro-linguïstisch programmeren (2) RET rationele effectiviteitstraining

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland

Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties Bert Hellinger Instituut, Nederland Systeemdynamiek in organisaties In zes blokken van twee dagen en een blok van drie dagen kunnen deelnemers leren om zelfstandig organisatieopstellingen

Nadere informatie

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER

E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER E-BOOK FEEDBACK GEVEN IS EEN KUNST EXPRESS YOUR INNER POWER INLEIDING Het geven van feedback is een kunst. Het is iets anders dan het uiten van kritiek. Het verschil tussen beide ligt in de intentie. Bij

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert

Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert Agenda Wat gaan we doen vandaag? Even voorstellen Het leerdoel Noodzaak van luisteren De vraagtechniek Taalpatronen en uitdagingen Ervaren Discussie

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Wat is NLP Introductie

Wat is NLP Introductie Wat is NLP Introductie Wat is NLP/Introductie Paul Bomers, 2010-V1.2 Inhoudsopgave Introductie... 3 Voor wie, en voor wat is NLP?... 3 Hoe is NLP ontstaan?... 4 Waar is NLP op gebaseerd?... 4 Is NLP alleen

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2016

NLP PRACTITIONER 2016 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van ISEMI is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

N. L. P. Communicatiemodel

N. L. P. Communicatiemodel N. L. P. Communicatiemodel Erik Willems Disclaimer Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Niets eruit mag worden gekopieerd in welke vorm dan ook zonder toestemming van de auteur.

Nadere informatie

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming TM

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming TM Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming TM Informatie en studieprogramma 2016 aanmelden: splendesco.nl/nlp-practitioner Alle informatie in deze brochure is onder voorbehoud van fouten. Inleiding

Nadere informatie

Communicatie: wat en waarom

Communicatie: wat en waarom TOTALE COMMUNICATIE FILOSOFIE, VISIE EN BASISHOUDING Wilma Scheres Esther Oskam Communicatie: wat en waarom Veel definities gaan over de vorm en het proces van communicatie. Wij waren met name geïnteresseerd

Nadere informatie

WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING?

WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING? Opleiding persoonlijke ontwikkeling WERKEN AAN JE PERSOONLIJKE ONTWIKKELING? Effectief communiceren met behulp van NLP Academie voor Psychologica Investeer in je eigen vermogens De kracht van communicatie

Nadere informatie

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep!

Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshop 1: Communiceren over zelfredzaamheid: daar is mijn volggroep! Workshopleiders: Guido Rijnja, communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst Ellen van Selm, projectleider Buurtvoorlichters

Nadere informatie

NLP: communicatie & coaching

NLP: communicatie & coaching NLP: communicatie & coaching NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) wordt als communicatietechniek gebruikt in verschillende vakgebieden: verandermanagement, educatie, training, sales, persoonlijk leiderschap,

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

DE HELENDE OLIFANT EEN INTEGRALE VISIE OP COACHING EN PSYCHOTHERAPIE DOLF J.H. VAN DER HAVEN

DE HELENDE OLIFANT EEN INTEGRALE VISIE OP COACHING EN PSYCHOTHERAPIE DOLF J.H. VAN DER HAVEN DE HELENDE OLIFANT EEN INTEGRALE VISIE OP COACHING EN PSYCHOTHERAPIE DOLF J.H. VAN DER HAVEN DE HELENDE OLIFANT EEN INTEGRALE VISIE OP COACHING EN PSYCHOTHERAPIE 2 DE HELENDE OLIFANT EEN INTEGRALE VISIE

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider?

SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? SPIRITUELE INTELLIGENTIE: Welke betekenis wil je hebben als leider? LEVENDAAL 11, 6715 KJ EDE - TELEFOON 06 21 24 22 55 leidjew@xs4all.nl - www.leidjewitte.nl SPIRITUALITEIT De aangeboren menselijke behoefte

Nadere informatie

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie Emotionele Intelligentie ubeon Academy Programma Emotionele intelligentie (EQ) staat voor het vermogen om eigen en andermans gevoelens te herkennen en er op effectieve wijze mee om te gaan. 70 % van communicatie

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen Zinthese Plus is een bureau gespecialiseerd in het gedrag van mensen in hun werkomgeving.

Nadere informatie

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen Moraal Resultaatgericht Coachen coaching & training voor bedrijven en particulieren Hoornplantsoen 64 2652 BM Berkel en Rodenrijs telefoon 010-5225426 Hoornplantsoen 64 mobiel 06-40597816 info@resultaatgericht-coachen.nl

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI!

IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI! NLP MASTER PRACTITIONER VOORJAAR 2017 IK WERK AAN PERSOONLIJKE GROEI! EXPRESS YOUR IK HEB MEZELF GEVONDEN? EXPLORE WITH YOUR Response Instituut Response Instituut staat in Nederland te boek als een toonaangevend

Nadere informatie

Tweede herzien druk 2008

Tweede herzien druk 2008 Tweede herzien druk 2008 Copyright 2008 Outwise Performance Improvement, Zeist Copyright 2007 tekst Eelco Wisman Vormgeving omslag Drukkerij Malden Omslagfoto Janneke Verbakel Zetwerk Drukkerij Malden

Nadere informatie

TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe. Richtlijnen

TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe. Richtlijnen TOPSIDE TOPSIDE staat in het Engels voor Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europe Richtlijnen voor Mentoren Inclusion Europe www.peer-training.eu Auteurs: TOPSIDE

Nadere informatie

WERKEN AAN PERSOONLIJKE GROEI DAGOPLEIDING NLP MASTER PRACTITIONER NAJAAR LOCATIE ARNHEM EXPRESS YOUR INNER POWER

WERKEN AAN PERSOONLIJKE GROEI DAGOPLEIDING NLP MASTER PRACTITIONER NAJAAR LOCATIE ARNHEM EXPRESS YOUR INNER POWER WERKEN AAN PERSOONLIJKE GROEI EXPRESS YOUR INNER POWER DAGOPLEIDING NLP MASTER PRACTITIONER NAJAAR 2018 - LOCATIE ARNHEM RESPONSE INSTITUUT Response Instituut staat in Nederland te boek als een toonaangevend

Nadere informatie

Masterclass Ik doe wat ik geloof

Masterclass Ik doe wat ik geloof Waarom doe ik wat ik doe Als mensen zijn we veel meer verantwoordelijk voor onze gevoelens en gedragingen dan we geneigd zijn te aanvaarden. Gevoel en gedrag worden in belangrijke mate bepaald door onze

Nadere informatie

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap

E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap E-training met 4 high-tech NLP technieken voor Authentiek Leiderschap Hallo, fantastisch dat je dit e-book In iedereen schuilt een leider! hebt aangeschaft. Laten we de gebruikelijke introductie eens een

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Emotionele inleiding

Emotionele inleiding Opzet Stressmanagement voor & door de trainer Jeroen Meganck S.P.O.C. / KU Leuven 24/05/2014 Praktisch gericht Interactief Samenbrengen van expertise Atleet In the spotlight Trainer In the dark Voor de

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL IN 2015 VERBIND HART EN HARD START: FEB 2015 KLANTWAARDERING: Master in Leadership Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Collega s die precies doen wat jij

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Een Introductie Dolf lf van der Haven

Een Introductie Dolf lf van der Haven Een Introductie Dolf van der Haven Agenda Wie ben ik (hier)? Vooroordelen Overzicht van NLP Whiteboard sessie Wie ben ik (hier)? Drs. Geofysica (1995) Network & System Consultant IBM Network Engineer MCI

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP

Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP Mentale Strategieën in de sport met behulp van NLP Dit seizoen ga ik het maken! Wanneer het voorjaar z n intrede doet en de wedstrijden weer beginnen, is het tijd voor nieuw elan. Vele sporters zullen

Nadere informatie

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops

Inhoud. coaching. Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud coaching Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud Les 1. Wat is coaching? Coaching: verwezenlijk je dromen en ervaar succes! Stappenplan Het beroep Wat is coaching en wat is het niet? De verschillen

Nadere informatie

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen

Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Systemisch Werken, wat is dat? Auteur: Emmely Faessen Introductie Soms zijn er vragen waar je geen antwoord op hebt. Soms zijn er zaken waar je tegenaan loopt, waarvan je niet begrijpt waarom ze jou overkomen.

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

werken aan persoonlijke groei

werken aan persoonlijke groei werken aan persoonlijke groei express your inner power dagopleiding nlp master practitioner voorjaar 2018 - locatie roermond response instituut Response Instituut staat in Nederland te boek als een toonaangevend

Nadere informatie

Talentmanagement vanuit organisatie perspectief

Talentmanagement vanuit organisatie perspectief Talentmanagement vanuit organisatie perspectief Geëngageerde medewerkers zijn de juweeltjes van uw organisatie. Deze groep medewerkers werkt met passie, werkt harder, stelt zich effectiever, efficiënter

Nadere informatie

01 Kritische zelfreflectie Een coach of manager of leidinggevende die anderen naar verandering of groei wil stimuleren of brengen moet ook de bereidheid hebben naar zijn of haar eigen functioneren te

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP

MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP Tony Jennings en Georges Philips Vertaling Petra van Riemsdijk WAT IS NLP? NLP gaat over hoe mensen in elkaar zitten, de radertjes van het menselijk gedrag, de ingrediënten die

Nadere informatie

Systeemdenken in de klas

Systeemdenken in de klas Systeemdenken in de klas Systeemdenken en denkgewoonten Jan Jutten www.natuurlijkleren.org 1 1. Inleiding Het onderwijs in onze tijd houdt onvoldoende gelijke tred met wat er nodig is aan kennis, vaardigheden

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP

BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP BEWUSTWORDING - MINDFULNESS -NLP Heart Systems Nederland Geen betere plek om te ontsnappen aan alle hectiek dan in het sfeervolle pand van Heart Systems Nederland, gevestigd in een voormalige schuurkerk

Nadere informatie