MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP"

Transcriptie

1 MIJN KLEINE BOEKJE VAN NLP Tony Jennings en Georges Philips Vertaling Petra van Riemsdijk

2 WAT IS NLP? NLP gaat over hoe mensen in elkaar zitten, de radertjes van het menselijk gedrag, de ingrediënten die je nodig hebt om een mens te maken. Laten we beginnen met een uitleg van de afkorting. N staat voor Neuro Dit zegt iets over lichaam en verstand en hoe die samenwerken. Er heerst al langere tijd een soort van overeenstemming over de link tussen het zenuwstelsel en de hersenen. Werk dat gedaan is in naam van NLP en ander onderzoek doet vermoeden dat er verbanden zijn tussen het verstand en het lichaam die veel sterker zijn dan voorheen werd aangenomen. Terwijl de hersenen het Centraal Station zijn, spoeden treinen van gedachten zich door het hele lichaam. L staat voor Linguïstiek Dit gaat over de taal die we horen en gebruiken. We luisteren naar de woorden van anderen, we praten met mensen en we gebruiken taal om uitdrukking te geven aan onze ervaringen, het verleden, het heden en de toekomst. Dit doen we in woorden. We praten een groot gedeelte van de tijd met onszelf. In een wereld die gevuld is met woorden is de taal die we spreken vitaal voor ons welzijn. P staat voor Programmeren Denk hierbij aan computerprogrammering. Het gaat over hoe we onszelf programmeren met herhaalde patronen van gedrag. Dit is over het algemeen erg nuttig. Moeiteloos rijden we van en naar ons werk terwijl we aan heel andere dingen denken. Helaas zijn sommige van deze herhaalde gedragspatronen niet nuttig voor ons. VAN BEWUST NAAR ONBEWUST NLP zegt dat we zenuwbanen hebben die door verstand en lichaam lopen, dat we taal gebruiken om betekenis te geven aan onze ervaringen en dat we onze eigen programma s hebben lopen. Daar is niets speciaals aan mits je kan begrijpen hoe het allemaal werkt. En het werkt allemaal, we doen het iedere dag. Inderdaad, een groot deel van het proces van het leren van NLP is niet meer dan het vinden van veel van jouw vaardigheden in het onderbewuste, ernaar kijken en misschien het verbeteren ervan. Het identificeren van deze vaardigheden geeft je bewuste toegang naar de toekomst. Bijvoorbeeld, als je weet dat je een goede intuïtie hebt, kun je aanvoelen wanneer iemand oneerlijk tegen je is. Dat is een nuttige vaardigheid. NLP leert ons dat deze intuïtie voortkomt uit jouw vaardigheid om veel verschillende signalen op te pikken die worden uitgezonden door de persoon die oneerlijk is. NLP brengt deze vaardigheid tot bewustzijn.

3 SAMENVATTING Neuro Hoe werkt verstand/lichaam Linguïstisch De woorden die we gebruiken en horen Programmeren Hoe we onszelf programmeren Onbewust naar bewust NLP trekt onze onbewuste vaardigheden in onze bewuste waarneming

4 GESCHIEDENIS De oorsprong van de NLP ligt op de Universiteit van Californië in het begin van de jaren 70. De oprichters waren Richard Bandler (student wiskunde en computers) en John Grinder, een professor linguïstiek. Het begon als een studie naar excellentie, oftewel wat maakt de beste nu de beste. In de praktijk bestudeerden ze 3 therapeuten (er waren er genoeg in Californië): Fritz Perls (gestalt therapie), Virginia Satir (familie therapie) en Milton Erickson (hypnotherapie). Deze werden alle drie gezien als toonaangevend op hun vakgebied. Toen ze deze 3 therapeuten bestudeerden, konden ze specifieke taal, gedragingen en helpende overtuigingen identificeren die in hun werk gebruikt werden. Toen deze waren geïdentificeerd, werden deze taalpatronen, gedragingen en overtuigingen gemodelleerd (in zekere zin gekopieerd). Toen ze gedupliceerd waren, konden ze onderwezen worden. Het resultaat was, dat andere therapeuten hun succes in de behandeling van cliënten significant konden verbeteren. Bandler en Grinder hadden geen achtergrond in psychologie of psychoanalyse. Dus ze waren niet getraind om te graven in redenen waarom mensen dingen doen die ze doen. Ze gebruikten wat later NLP genoemd werd: hun aandacht focuste zich op hoe mensen dingen doen. Begrijpen van de onderdelen van hoe iemand iets doet geeft de mogelijkheid tot verandering. In de jaren die volgden op de eerste stappen die Bandler en Grinder samen deden, zijn veel mensen betrokken geraakt bij NLP en er zijn verbazingwekkende vooruitgangen geboekt.

5 SAMENVATTING NLP komt oorspronkelijk uit Californië, waar Richard Bandler en John Grinder de weg aangaven. NLP bekijkt hoe mensen dingen doen, niet zozeer waarom ze dingen doen

6 VOORONDERSTELLINGEN Het helpt ons in ons functioneren als we geloven dat bepaalde dingen waar zijn. Wanneer we dingen besluiten voordat we iets doen, wanneer we voor-onderstellen, helpt het ons om de actie te voltooien. Een voorbeeld is een soldaat die op missie moet. Het is nuttig, in ieder geval vanuit het gezichtspunt van het leger, dat soldaten die op missie gaan besluiten (voor-onderstellen) dat hun land het waard is om voor te vechten. Evenzo is het nuttig voor een verkoper om in zijn producten te geloven. Het is belangrijk om te begrijpen dat niemand zegt, dat vooronderstellingen waar moeten zijn. Het is simpelweg het geloof dat het nuttig kan zijn om ze onder bepaalde omstandigheden te hebben. Als we het hebben over vooronderstellingen is de vraag die we moeten stellen niet is het waar? maar zou het nuttig zijn om dit te geloven?. Neem het voorbeeld van iemand die een sollicitatiegesprek gaat voeren. 2 mogelijke vooronderstellingen kunnen zijn: Ik ga falen Ik ga succesvol zijn We weten niet of een van deze vooronderstellingen waar is, maar het is duidelijk welke het meest nuttig zal zijn als je naar een sollicitatiegesprek gaat. NLP heeft zijn eigen vooronderstellingen. Niemand claimt dat ze echt waar zijn, maar wel dat het nuttig zou zijn als we zouden handelen alsof ze waar zijn. De enige manier om een vooronderstelling te testen is te handelen alsof hij waar is en te kijken wat er gebeurt. Hier volgen enkele van de meest gebruikte NLP vooronderstellingen, met een korte uitleg. DE KAART IS NIET HET GEBIED Een kaart van een berg is alleen maar een kaart; hij is niet de berg zelf. We ervaren de wereld door onze vijf zintuigen. Informatie wordt binnengezogen door de zintuigen en wordt binnenin ons gerepresenteerd we tekenen een interne kaart van wat er buiten ons gebeurt. Het kan nuttig zijn om ons te realiseren dat deze representatie alleen maar een kaart is, niet de realiteit zelf. Mensen reageren op hun kaart van de realiteit, niet op de echte werkelijkheid. NLP is de kunst om deze kaarten te veranderen, niet de werkelijkheid. We reageren op onze interne kaart, niet op de wereld zoals die werkelijk buiten ons is. Omdat dit een intern proces is, kunnen we veranderen of kunnen we er enige invloed op uitoefenen. VERSTAND EN LICHAAM ZIJN EEN GEÏNTEGREERD SYSTEEM Hoewel het toen een radicale gedachte was, is het idee dat verstand en lichaam samenwerken als een gesmede eenheid nu breed geaccepteerd. Hoewel de mechanismes nog steeds niet helemaal worden begrepen.

7 MENSEN HEBBEN ALLE HULPBRONNEN DIE ZE NODIG HEBBEN OOK DIE WELKE NODIG ZIJN OM EEN VERANDERING TOT STAND TE BRENGEN We hebben allemaal hulpbronnen in ons waar we niet uit putten, ze zijn verborgen voor ons. NLP geeft ons methodes om deze bronnen wel aan te boren. DE BETEKENIS VAN COMMUNICATIE LIGT IN DE BOODSCHAP DIE WORDT ONTVANGEN Het maakt niet uit wat je tegen iemand zegt, het enige dat telt is wat zij horen. Simpel gezegd, als jij vraagt naar vier hamburgers en de verkoper denkt dat je er vijf vroeg, kun je er zeker van zijn dat je er vijf krijgt. Evenzo, als je iemand geluk wenst, zullen ze beoordelen of je het wel werkelijk meent. Dit betekent, dat de boodschap die ontvangen wordt afhangt van het niveau van oprechtheid dat zij denken dat je hebt en dat kan heel anders zijn dan datgene dat je bedoelde. ER IS GEEN FALEN, ALLEEN FEEDBACK Als iets niet voor je werkt zijn er altijd lessen die geleerd kunnen worden. We genieten van onze successen, we leren van onze fouten. Het kan gemakkelijker voor je zijn als je het wegblijven van succes ziet als feedback in plaats van als falen. ALS JE DOET WAT JE ALTIJD DEED, ZAL JE KRIJGEN WAT JE ALTIJD KREEG Het is normaal voor mensen om gedragspatronen te herhalen, zelfs als je weet dat deze herhaalde actie niet het resultaat oplevert dat je ervan verwacht. Je kunt je hele leven besteden aan het maken van dezelfde fouten en het verkrijgen van dezelfde resultaten. KEUZE IS BETER DAN GEEN KEUZE Het kan een onaangename ervaring zijn als je voelt dat je een bepaalde richting in geduwd wordt, als je gelooft dat je geen keuze hebt. NLP laat zien hoe je de keuzes die er zijn beschikbaar kunt maken voor jou. Zelfs als je dan toch besluit dezelfde richting op te gaan, doe je het bewust, maak je een keuze. MENSEN DOEN HET BESTE DAT ZE KUNNEN MET DE KEUZES WAARVAN ZIJ DENKEN DAT ZE BESCHIKBAAR VOOR HEN ZIJN De reden waarom mensen dingen doen die ze doen, is omdat ze niets beters kunnen bedenken. Ze zijn zich niet bewust van de alternatieve gedragingen of acties die effectiever zouden zijn. NADOEN VAN EXCELLENTIE LEIDT TOT EXCELLENTIE Als je echt goed wilt worden in iets, vind dan iemand die dit geweldig doet en kopieer wat hij/zij doet. VOORDAT JE IEMAND ANDERS KUNT VERANDEREN, MOET JE EERST JEZELF VERANDEREN Als je je anders gedraagt tegenover iemand anders, krijg je een andere reactie van hen. Dus: door het veranderen van jouw gedrag kun je hun gedrag beïnvloeden. Daarbij is het veranderen van jezelf een veel praktischer voorstel dan het veranderen van een ander.

8 SAMENVATTING Een vooronderstelling is iets dat we voor-onderstellen, iets dat we besluiten voordat we denken of handelen. Het is niet nodig om te geloven dat de vooronderstellingen waar zijn. Echter, het kan nuttig zijn om te handelen alsof ze waar zijn.

9 HOE WE HET LEVEN ERVAREN Een ingebeelde ervaring kan net zo echt zijn als een echte ervaring en het effect op jou kan net zo krachtig zijn. Mark Twain zei ooit zoiets als ik heb heel nare ervaringen gehad in mijn leven, en sommige daarvan zijn werkelijk gebeurd. Het punt dat hij maakte was dat we de mogelijkheid hebben om dingen in te beelden die zo echt zijn, dat ze ons van streek maken. Ouders die s avonds wachten op de thuiskomst van hun kinderen zijn hier heel erg goed in. Tegenovergesteld kunnen we net zo goed zijn in het inbeelden van goede dingen. Voor sommige mensen is het kijken van een vakantie programma op de televisie of het lezen van een brochure genoeg om hen naar de mooiste locaties in de wereld te brengen in hun geest. Als we denken aan de toekomst zijn we hem eigenlijk in onze hersenen aan het creëren. We spelen een film, horen een gesprek of ervaren hoe het zou zijn in een denkbeeldige toekomst. We ervaren wat we in ons hoofd creëren. En dit geldt niet alleen voor toekomstige gebeurtenissen. We doen hetzelfde met gebeurtenissen uit het verleden. Het verschil is natuurlijk dat het proces van vooruit kijken inbeelding vereist van iets dat nog niet is gebeurd. Als we terugkijken, denken we aan een gebeurtenis die echt plaatsvond. Kijk er zo naar. Ergens in jouw verleden gebeurde er iets onplezierigs met je. Je bent bijvoorbeeld achterna gezeten door een blaffende hond en je was erg bang. Dus, wanneer je aan deze ervaring denkt, komt een beetje van de angst die je toen voelde weer bij je terug. Wat veroorzaakt deze angst? Is het de gebeurtenis zelf, die jaren geleden gebeurde, of is het het herinneren van de gebeurtenis het spelen van de film dat de angst veroorzaakt? Het NLP antwoord is, dat de film je de problemen oplevert. Deze conclusie heeft vergaande consequenties en is ook heel goed nieuws. Dit betekent dat alles wat buiten het nu moment gebeurt jij bent NU deze woorden aan het lezen wordt ervaren als een film die zich in onze hoofden afspeelt. Dit geeft ons in potentie de mogelijkheid van controle. Alles wat we moeten doen is de leiding nemen over de film, we worden onze eigen regisseur. Laten we teruggaan naar het moment dat we achterna gezeten worden door de hond. Toen ervoeren we de gebeurtenis met onze zintuigen. We zagen, we hoorden, we voelden, we roken. Misschien proefden we zelfs angst. Als we terugkijken her-ervaren we de gebeurtenis op de manier waarop we het ons herinneren in onze gedachten. Het belangwekkende dat NLP heeft ontdekt is, dat ons antwoord op deze herinneringen wordt bepaald door de structuur die we creëren. Bijvoorbeeld, als je de film van de hond opnieuw speelt, maar dan de hond verder weg laat staan en het geluid van het blaffen iets zachter zet, dan herinner je je de gebeurtenis als veel minder angstig. Niemand suggereert dat toen de hond verder weg was. Wat toen gebeurde is niet belangrijk. Het is niet de gebeurtenis die je nu nog angstig maakt; het is je herinnering aan de gebeurtenis. Dus waarom zouden we niet met die herinnering spelen?

10 Het zal je niet verrassen dat NLP heel veel manieren heeft om de interne films te veranderen of opnieuw op te nemen. SAMENVATTING De enige realiteit is het nu moment. Al het andere is of bedacht of herinnerd. We kunnen de manier waarop we inbeelden of herinneren veranderen als we dat willen.

11 DOELVOORWAARDEN Een definitie van een vervullend leven kan zijn dat je bereikt wat je wilde bereiken. Maar veel mensen weten niet wat ze willen. Ze denken niet positief en helder over wat ze willen, laat staan dat ze een plan opstellen over hoe ze het gaan bereiken. Ze plannen een vakantie, een nieuwe keuken, een nieuwe garderobe. Ze werken aan of ontwerpen ondernemingsplannen op hun werk. Echter, plannen wat je van het leven wilt is vaak lukraak of niet-bestaand. Een van de redenen hiervoor is dat veel mensen alleen denken in het oplossen van problemen. Ze vullen een groot deel van hun tijd op de automatische piloot, doen de dingen die ze doen. Op het moment dat er een probleem opduikt, werken ze hieraan tot ze een oplossing hebben of het op de een of andere manier omzeild hebben. Het is waarschijnlijk dat je je heel gemakkelijk kunt herinneren wanneer je voor de laatste keer een kleine perikel van het leven hebt opgelost. Dit kan zijn het vinden van een nieuwe baan of het vinden van een parkeerplek. Kun je je herinneren wanneer je wakker werd en je ernstig nadacht over hoe je het leven beter voor jezelf kunt maken? Dat gebeurt niet zo vaak. Een van de gouden bouwstenen van NLP zijn de Doelvoorwaarden. Deze geven een gestructureerde manier om positief te denken aan wat je wil en hoe dat je dat gaat bereiken. Hier is een kort overzicht van de procedure. STAP 1 Besluit wat het is dat je wilt bereiken en beschrijf het positief. Veel mensen kunnen gemakkelijk aangeven wat ze niet willen en dat helpt ze niet echt verder. Het brein kan niet omgaan met ontkenningen, alleen met positieve stellingen. Ben (letterlijk) positief over wat je wilt. STAP 2 Hoe weet je dat je hebt bereikt wat je wilde? Je moet een bewijsprocedure hebben. STAP 3 Start en hou vol. Vraag jezelf hoe, specifiek, je het proces van krijgen wat je wilt gaat krijgen begint. Hoe start ik, wat doe ik eerst? En ook hoe, specifiek, zal ik het proces tot aan mijn resultaat volhouden? STAP 4 Zet je doel in een context, waarbij je vragen beantwoordt als: Wanneer wil je het? Met wie wil je het? Waar wil je het? Hoe lang wil je het hebben?

12 STAP 5 Hou de positieve neveneffecten vast. Dit houdt in dat je denkt aan je huidige gedrag en situatie en identificeert wat het positieve voordeel is dat je ervan hebt. Je kan er zeker van zijn dat er iets is. Bijvoorbeeld, een roker vindt een sigaret een goed excuus om een pauze te houden. Pauzes zijn goed en moeten behouden blijven. Deze stap gaat erover dat je je eigen positieve effecten vasthoudt en dingen bedenkt om ze te bewaren. STAP 6 Check de ecologie, hier in de zin van effecten, omgevingsfactoren. Kosten: is het bereiken van je doel het geld waard dat het kost (of dat je zult verliezen) om het te bereiken? Tijd: is het bereiken van je doel het waard dat je deze hoeveelheid tijd erin steekt? Relaties: hoe zal het bereiken van je doel invloed hebben op andere mensen? Is dit oké? STAP 7 Zet je doel in een bredere context. Dit betekent dat je breder moet denken over je doel. Nuttige vragen zijn dan: Wat zal er nog meer gebeuren als ik krijg wat ik wil? Kunnen er onwenselijke bijproducten zijn? Wat moet ik opgeven om mijn doel te bereiken? Wat moet ik vasthouden om mijn doel te bereiken? STAP 8 De interne check. Dit is de meest belangrijke controle van allemaal. Dit is waar je van binnen gaat kijken om te begrijpen hoe je echt voelt over je doel. Je buikgevoel. Neem je tijd om stil te luisteren en te besluiten of je doel nu als het enige juiste voor je voelt. Let vooral goed op jamaar antwoorden.

13 SAMENVATTING 1. Wat wil je? (positief gesteld) 2. Hoe weet je dat je het hebt bereikt? 3. Hoe start je en hou je vol terwijl je richting je doel gaat? 4. Zet je doel in een context 5. Behoud de positieve neveneffecten 6. Is het de tijd en de kosten waard? 7. Zet het in een bredere context 8. Laatste interne controle

14 RAPPORT De meesten van ons hebben wel eens de ervaring gehad dat we iemand voor de eerste keer ontmoetten en merkten dat we ons meteen op ons gemak bij hem voelden. Dan ben je in rapport met hem en de dialoog en/of de onderhandelingen tussen jullie gaan gemakkelijk en moeiteloos. Voor de meeste mensen is dit een natuurlijk fenomeen dat af en toe optreedt. Mensen die met NLP werken, hebben geïdentificeerd wat er werkelijk gebeurt wanneer twee mensen in rapport zijn. Hier volgen twee van de meest belangrijke elementen. Lichaamstaal en intonatie Je bent geneigd te denken dat wanneer twee of meer mensen elkaar ontmoeten het belangrijkste element wordt gevormd door de woorden die worden uitgewisseld. Dit is niet zo. Als we informatie ontvangen zijn we meer geneigd aandacht te schenken aan de intonatie en lichaamstaal die wordt gebruikt door de persoon die tegen ons praat. Bijvoorbeeld, als iemand zegt dat hij je aardig vindt, maar dan met een sarcastische stem, geloof je meer in de sarcastische toon dan in de woorden die je hoort. NLP benadrukt het belang van een juiste intonatie als je spreekt. Tegelijkertijd, als iemand ja tegen je zegt terwijl hij het hoofd schud alsof hij nee zegt, is het het meest aannemelijk dat de boodschap die aankomt de nee (de boodschap van de lichaamstaal) is. En niet de ja welke in de woorden zat. NLP kijkt van dichtbij naar de lichaamstaal en naar wat je kan doen om een hoger niveau van rapport te krijgen met de mensen waar je mee in contact komt. Taal Een ander aspect van rapport zit in de woorden die de mensen gebruiken. Het is veel gemakkelijker om een goede relatie op te bouwen met iemand wanneer je dezelfde taal spreekt. NLP vindt het een belangrijk feit dat we de wereld binnenkrijgen door onze zintuigen (in NLP jargon de representatiesystemen). Visueel Auditief Kinesthetisch Olfactoir Gustatoir Zien Horen Aanraken/voelen Ruiken Proeven Hoewel onze zintuigen meestal allemaal aan het werk zijn, vertrouwen we het meest op de visuele, auditieve en kinesthetische systemen. Daarentegen hebben we ieder voor zich een

15 individuele voorkeur voor de mate waarin we deze zintuigen gebruiken, hoe we informatie verwerken. Je kan iemands voorkeuren identificeren uit de taal die ze gebruiken. De woorden in een taal die gebaseerd zijn op de zintuigen worden in NLP jargon predicaten genoemd. Een predicaat is een woord dat je iets vertelt over iets. De predicaten in de volgende zinnen zijn vetgedrukt. De hemel is helder. De lucht is droog. Het oppervlak is ruw. Van de drie hoofdzintuigen (horen, zien, voelen) hebben de mensen er één waar ze de voorkeur aan geven boven de andere twee. Door te luisteren naar de taal die ze gebruiken kan je vertellen welke dit is. De waarde hiervan is, dat wanneer je bij iemand het hoofdsysteem hebt ontdekt, je weet hoe ze informatie verwerken. Het is dan eenvoudig om met ze te praten in hun eigen taal. Dit verzekert je dat En a. Ze duidelijker begrijpen waar je het over hebt; b. Ze zich meer in rapport voelen met jou. Hier zijn enkele voorbeelden van dingen die mensen kunnen zeggen met een daarop aansluitend antwoord. Zin: Ik kan zien dat ik in de toekomst succesvol zal zijn. Antwoord: Ja, ik denk dat je een stralende toekomst tegemoet gaat. Zin: Mijn partner en ik lijken de laatste tijd in perfecte harmonie te leven. Antwoord: Het is fijn om te horen dat jullie het zo goed doen samen. Zin: Ik voel me zoveel beter nu ik niet meer zo onder druk sta. Antwoord. Het is fijn om te weten dat alles zo gladjes verloopt. Als je voor groepen praat ben je niet in een positie dat je iedereen individueel op zijn representatiesysteem kan bedienen. Maar wat je wel kan doen is je ervan verzekeren dat jouw

16 presentatie (zowel mondeling als op schrift) predicaten van alle representatiesystemen bevat. Zo kun je zeker zijn dat je iedereen bereikt. Als je iets te weten wilt komen over je eigen representatiesystemen kun je de volgende oefening doen. Deze geeft je een indicatie waar je voorkeuren liggen. Zet voor elke van de volgende beweringen een nummer naast de zin volgens het scoresysteem. Je kunt ook je antwoorden op een los vel noteren. 3 = beschrijft jou het beste 2 = de volgende beste 1 = het minst passend 1. Ik besloot om dit boek te lezen omdat Ik voelde dat ik het zou kunnen gebruiken Het klonk alsof ik het zou kunnen gebruiken Het zag eruit alsof ik het zou kunnen gebruiken 2. Tijdens een ruzie word ik het meest beïnvloed door De intonatie van de ander Of ik wel of niet de argumenten van de ander zie Of ik me wel of niet goed voel bij wat de ander zegt 3. Ik communiceer het gemakkelijkst over wat er in me leeft door De manier waarop ik me kleed en eruit zie De gevoelens die ik deel De klank van mijn stem 4. Het is gemakkelijk voor me om Het ideale volume en instelling te vinden op een stereo-systeem Het meest comfortabele bankstel uit te kiezen Mooie rijke kleurencombinaties uit te kiezen

17 5. Als ik voor het eerst een ruimte vol mensen binnenkom begin ik met Eens goed rond te kijken Te luisteren wat er gaande is Het voelen van de sfeer in de ruimte Zet hieronder je antwoorden neer K A V A V A V K K A V K A V K Tel nu de antwoorden van iedere letter bij elkaar op Vraag 1 Vraag 2 Vraag 3 Vraag 4 Vraag 5 Totaal V (Visueel) A (Auditief) K (Kinesthetisch) De vergelijking van de totalen geeft je een indicatie voor jouw relatieve voorkeur voor de grootste representatiesystemen: visueel, auditief en kinesthetisch.

18 SAMENVATTING Als je in rapport bent kun je sterkere en betere relaties bouwen. Drie aspecten van rapport zijn: 1. Lichaamstaal 2. Stem intonatie 3. De woorden die we gebruiken

19 MODELLEREN Modelleren neemt ons mee naar het begin van NLP. Bandler en Grinder begonnen met het modelleren van andere mensen. De eerste vooronderstelling was, dat als je kon bepalen wat de beste nu de beste maakte, je dat aan anderen kon leren. Het vroege werk van Bandler en Grinder ging over het modelleren van excellentie. Ze spraken over zoeken naar het verschil dat het verschil maakt. Net als bij de meeste onderdelen van NLP is er ook aan dit idee niet veel radicaal nieuws te ontdekken. We zijn allemaal van nature goed in de kunst van het modelleren. Alleen weten de meesten van ons dat niet. Wat NLP doet, is ons weer bewust maken van deze vaardigheid zodat hij onderzocht, begrepen en bewust gedaan kan worden. Zoals de gewoonte is met NLP zijn er veel verschillende technieken en strategieën ontworpen om ons te helpen bewust andere mensen te modelleren, met de intentie om excellentie te kopiëren. In dit boek beperken we ons tot het bekijken van het modelleren dat we al doen, vaak onbewust. Voor de meeste van ons zijn onze ouders de eerste rolmodellen. Het kan heel interessant zijn om de grote overeenkomsten te zien die soms bestaan tussen verschillende generaties. Vooral vaders en zonen en moeders en dochters. Je ziet vaak overeenkomsten in: Hoe ze lopen Hoe ze staan en zitten Hoe ze praten Fysieke maniertjes en gewoonten Hun kijk op de wereld/vooroordelen Soms groeit een kind op als een kloon van één van de ouders. Maar meestal nemen ze enkele karakteristieken over, maar niet allemaal. Waar komen die andere karaktertrekjes dan vandaan? Vaak is het antwoord: andere rolmodellen. Zoals: Broers en zussen (vaak oudere) Andere familieleden Vrienden Andere belangrijke figuren in het leven van een kind Karakters uit boeken, films en TV (zowel fictief als non-fictief) Sommige mensen beweren dat alles wat we doen en zeggen voortkomt uit kopieergedrag. Fysieke maniertjes, de manier waarop we praten, zelfs onze waarden en overtuigingen worden ergens uit gekopieerd. We zijn alleen individuen in het feit dat we een unieke mix van modellen hebben van waaruit we putten en die we in meer of mindere mate gebruiken. We zijn een lappendeken, met allemaal individuele stukken materiaal die weer uit andere dekens gehaald zijn. We zijn onze eigen unieke mix van materialen, allemaal ergens van geleend.

20 Modelleren levert heel veel op. Het is de manier waarop kinderen leren te lopen en te praten. We leren ook Anderen respecteren Zelfrespect Hoe te slagen Hoe lief te hebben Hoe gelukkig te zijn Maar omdat het meeste van onze modellering onbewust gebeurt, leren we ook Hoe we ons zorgen moeten maken Hoe we depressief moeten zijn Hoe we moeten uitstellen Hoe kritisch te zijn Hoe te klagen Hoe egoïstisch te zijn Hoe boos te zijn Hoe afgeleid te zijn Hoe onvervuld te zijn Hoe ongelukkig te zijn Als je goed bent in één van deze dingen, kun je er zeker van zijn dat je veel tijd hebt doorgebracht met iemand die een expert was. Weet je wie dat is? NLP laat ons zien en onderzoeken hoe we onze levens leven. Het brengt dit naar ons bewustzijn. En met bewustzijn komt keuze. Als je weet dat je een keuze hebt, weet je dat je de controle over je leven kan nemen. Wil ik zo zijn of wil ik anders zijn? Als je wilt veranderen kun je NLP technieken en strategieën gebruiken om alternatieve manieren van zijn te modelleren.

21 SAMENVATTING We zijn allen van nature behept met de kunst van modelleren We kiezen onze ouders en andere belangrijke mensen in ons leven als rolmodel Sommige onderdelen van onze modellering leveren ons wat op, andere niet NLP geeft ons een gestructureerde benadering van het modelleren

22 GESTELDHEDEN Het is vanzelfsprekend dat de kwaliteit van ons leven wordt bepaald door de gesteldheid waarin we ons bevinden. Op ieder moment bevinden we ons in een bepaalde staat. We hebben natuurlijk allemaal een repertoire aan gesteldheden (stemmingen), sommige hebben we vaak, anderen minder vaak. Het spectrum van ons repertoire varieert ook van persoon tot persoon. Er zijn verschillende manieren om de staat waarin wij verkeren te omschrijven. We kunnen spreken over: Ons lijf hoe we ons fysiek voelen Onze emoties onze interne kinesthetische reactie op wat we ervaren Onze geestelijke gesteldheid ons niveau van alertheid en bewustzijn, de hoeveelheid en snelheid van onze geestelijke activiteit En voor sommigen: Onze spirituele gesteldheid het niveau van bewustzijn van de relatie tussen onszelf en iets dat groter is dan wijzelf. Denk aan de gesteldheden die je hebt op verschillende momenten in je leven: Je ligt op het strand Je zit vast in het verkeer Je wordt net wakker Je bent aan het trainen Je zit uit te buiken na een lekker diner

23 JE BASISGESTELDHEID Hoewel we allemaal een range aan staten hebben waarin we ons bewegen, hebben we ook allemaal een basisgesteldheid, een staat waarin we ons een groot deel van de tijd bevinden, een toestand waarin we ons het meeste thuis voelen. Het kan zijn dat je nog nooit aandacht hebt besteed aan deze gesteldheid. Nu je weet dat je deze staat hebt, kun je naar binnen gaan en je bewust worden van de karakteristieken van je eigen basisgesteldheid. Omdat je zo bekend bent met je basisgesteldheid, voel je je er in thuis. Maar dat betekent niet, dat voor iedereen de basisgesteldheid comfortabel is. Iemands basisgesteldheid kan ook kwetsbaar zijn, of geagiteerd, waakzaam of angstig. Voor hetzelfde geld is je basisgesteldheid er één met een hoge mate van spierspanning of juist heel ontspannen. Sommige basisgesteldheden zijn niet erg plezierig. Maar ze voelen wel heel vertrouwd aan voor degene die hen bezit. Als je meer wilt weten over je eigen basisgesteldheid, raad ik je deze oefening aan.begin met een paar minuten rustig zitten in stilte. Zo kun je jezelf vertrouwd maken met je basisgesteldheid. Je zult merken dat je kennis met hem kunt maken: hoe zie je eruit, hoe klink je (luister naar je stem) en hoe voel je. En als je deze informatie hebt, ga je naar de vragenlijst. DEEL 1 Een beschrijving van je basisgesteldheid Hoe voelt je lichaam fysiek? Wat voel je (emotioneel) van binnen? Hoe beschrijf je je geestelijke gesteldheid? Hoe beschrijf je je spirituele staat (indien aanwezig) Welke woorden zou je gebruiken om je basisgesteldheid aan iemand anders te beschrijven?

24 DEEL 2 Waar komt je basisgesteldheid vandaan? Leerde je hem van iemand? En zo ja, van wie? Leerde je hem bewust of onbewust? Is dit de basisgesteldheid die je wilt hebben? Hoe zou je ideale basisgesteldheid eruit zien?

25 DE KUNST VAN STAAT-BEHEERSING Mensen die hun gesteldheid kunnen beheersen zijn succesvol en hebben controle over hun leven. Het is het verschil dat het verschil maakt. Denk aan jouw kijk op de wereld en de kracht die jij hebt op de dagen dat je bruisend, gelukkig en vol van energie bent. Vergelijk dit nu eens met hoe je naar de wereld kijkt als je moe bent of je niet helemaal lekker voelt hoe onmachtig je je dan kan voelen. Het is gemakkelijk te zien dat als je van gesteldheid kan veranderen, je aanzienlijk meer controle over je leven hebt. Je zal gelukkiger en dus meer succesvol zijn. Als we hier vanuit de NLP naar kijken, zal de eerste vraag zijn: is het mogelijk om je staat te veranderen? Natuurlijk is het antwoord ja. We kunnen dat in een oogwenk doen. De meeste van ons hebben wel de ervaring dat we opeens kunnen ontploffen van woede. Aan de andere kant van de schaal hebben de meesten ook wel de ervaring dat je hart ogenblikkelijk smelt misschien bij het zien van een pasgeboren baby. Omdat het veranderen van gesteldheid zo natuurlijk is, is het iets dat we allemaal kunnen. Dus is het perfect voor een NLP benadering. NLP geeft inzicht in het proces en geeft ons dus de mogelijkheid om met onze wil onze gesteldheid te veranderen. ER ZIJN VIER STAPPEN Stap 1: begrijpen Het begrijpen van de onderdelen van een bepaalde gesteldheid Stap 2: bewustzijn De mogelijkheid tot het herkennen en begrijpen van de staat waarin je bent, op elk moment Stap 3: Verandering De mogelijkheid om opzettelijk je staat te veranderen, met je wil Stap 4: gebruiken Dit gaat over timing. Als je op het juiste moment in de juiste gesteldheid bent en als je deze kan gebruiken als vindingrijke staat, zal hij zeker verschil maken in je leven.

26 SAMENVATTING We zijn altijd in een bepaalde gesteldheid. Degene waar we ons het meeste in bevinden is onze basisgesteldheid. Als we leren onze staat (gesteldheid) te beheersen, kunnen we gelukkiger en succesvoller zijn. De 4 stappen om je gesteldheid te veranderen zijn: Begrijpen Bewustzijn Veranderen Gebruiken

27 INTRODUCTIE TAALPATRONEN NLP onderzoekt de taal die mensen iedere dag gebruiken om de wereld te beschrijven waarin zij zien, horen en ervaren. We vertalen de informatie die we vanuit onze zintuigen ontvangen in woorden. Dan kunnen we erover nadenken en ze met anderen of met onszelf bespreken. Maar er is een hoop informatie voor ons beschikbaar. Er is geschat dat er op ieder moment ongeveer 2 miljoen bits aan informatie beschikbaar is voor onze zintuigen. Om al deze informatie te vertalen in woorden zou een geweldige taak zijn. Ons brein perst de informatie die we ontvangen op drie manieren tot hapklare taal. Het verwijdert informatie Onze hersenen zijn selectief in het vertalen van informatie in woorden. We negeren de meeste informatie die tot ons komt, omdat de verwijdering plaatsvindt voordat de informatie wordt omgezet naar woorden. We zijn ons niet bewust van datgene wat verwijderd wordt. Het generaliseert informatie Onze hersenen gebruiken het geheugen om informatie die binnenkomt te vergelijken met wat in het verleden is gebeurd. Ze kijken naar terugkerende patronen. En dan voorspellen ze wat er in de toekomst gaat gebeuren. Dit is heel nuttig: het brein generaliseert dat als je je hand vlakbij een kaars houdt, je hand pijn gaat doen. Maar het is minder nuttig als de generalisatie is: iedereen haat me. Het verdraait informatie Wij zijn het product van wat we ervaren. Alles wat gebeurt helpt ons onze gedachten over de wereld te vormen. Maar omdat iedereen andere ervaringen heeft, denken we allemaal anders over de wereld. We ontwikkelen allemaal filters die we gebruiken om de wereld hout te laten snijden. Deze filters verdraaien informatie. Een klassiek voorbeeld van deze verdraaiing is om naar twee kanten van een ruzie te luisteren. Allebei de partijen zullen eerlijk zeggen wat er is gebeurd, maar ze hebben allebei een compleet andere versie. Een speciale vorm van verdraaiing is het proces waarin mensen zelfstandige naamwoorden in werkwoorden veranderen. Als iemand zegt ik voel me rusteloos, wordt rusteloos opeens iets met een vaste vorm. Dat is het niet. Rusteloos zijn is een activiteit. Om rusteloos te begrijpen moet je het terugvertalen naar een werkwoord. Je zou zo iemand bijvoorbeeld kunnen vragen wat er van binnen gebeurt wanneer ze zich rusteloos voelen. Dan kunnen ze weer denken aan rusteloos als een activiteit, wat het natuurlijk ook is. We laten weg, generaliseren en verdraaien de informatie die zich bij ons aandient. Dus? Als we het allemaal doen, is het gewoon zoals het is. Dat is waar, maar zou het niet nuttig voor ons zijn om ons meer bewust et zijn van wat we doen als we datgene wat we ervaren transformeren in wat we zeggen dat we ervaren?

28 Als we informatie weglaten, kan het nuttig zijn te weten wat we hebben weggelaten. Als we generaliseren, kan het nuttig zijn deze generalisaties uit te dagen. Als we informatie verdraaien, kan het nuttig zijn om te onderzoeken hoe we de informatie hebben verdraaid. NLP heeft manieren ontwikkeld om deze weglatingen, generalisaties en verdraaiingen uit te dagen.

29 SAMENVATTING We gebruiken taal om voor onszelf en anderen de wereld waarin we leven te omschrijven. Terwijl we dingen ervaren zorgt ons brein voor Weglaten van informatie Generaliseren van informatie Verdraaien van informatie Het begrijpen van taalpatronen kan ons helpen om de dingen die we hebben weggelaten, gegeneraliseerd of verdraaid weer te vinden.

30 ENKELE AFSLUITENDE WOORDEN En toen was het klaar. NLP in 6000 woorden. Als je het allemaal in één keer hebt uitgelezen, ben je waarschijnlijk een half uur bezig geweest. Als je de oefeningen niet hebt gedaan, is het de moeite waard om daar nog een keer een half uur aan te besteden. Ook is het zo, dat wanneer je het boekje in één keer hebt uitgelezen je hoofd waarschijnlijk tolt. Dat is te verwachten. We hebben je veel informatie gegeven over hoe jij en andere mensen functioneren veel stof tot overdenken. Laat je hersenen het even verwerken. Uiteindelijk zal alles voor je ineen passen en zal je het kunnen doorgronden. Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat je meer wilt weten. Uiteraard was dit één van de bedoelingen van dit boekje. We geloven er heilig in dat de kennis van NLP je meer uit je leven kan laten halen, je gelukkiger en succesvoller kan laten zijn. We willen van harte dat de wereld een prettigere plek wordt om in te leven. Dus zijn deze afsluitende woorden een herhaling van de introductie. Als je geïnteresseerd bent in het leren van NLP, volg dan een cursus. Want lezen over NLP is één ding, het is een heel ander verhaal om het te zien, te horen en te ervaren.

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

E-book. Hoe communiceer je met een stokbrood? Sabine van Dijk

E-book. Hoe communiceer je met een stokbrood? Sabine van Dijk E-book Hoe communiceer je met een stokbrood? Sabine van Dijk NLP: HOE COMMUNICEER JE MET EEN STOKBROOD?! Ooit kwam een vrouw bij de bekende Amerikaanse familietherapeute Virginia Satir met een probleem

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Wat is NLP en wat kan ik ermee?

Wat is NLP en wat kan ik ermee? Neuro Linguïstisch Programmeren jouw opleiding jouw training jouw coaching Wat is NLP en wat kan ik ermee? Persoonlijke ontwikkeling Echt veranderen Je dromen realiseren De beste versie van jezelf worden

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl

Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl Voor jouw succes en je uniekheid door Margje van der Lei CanDo Coaching www.candocoaching.nl Door specifieke intenties te zetten helpt het je op naar de weg waar je naar toe wilt. Wanneer de intentie niet

Nadere informatie

Geschiedenis van NLP

Geschiedenis van NLP Geschiedenis van NLP Neuro Linguïstisch Programmeren is een communicatie systeem dat is ontwikkeld door een groep mensen in de jaren 70 in Amerika. NLP was oorspronkelijk bedoeld om de componenten, die

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Systemisch perspectief

Systemisch perspectief Systemisch perspectief Elk mens is deel van een systeem: gezin, familie, vrienden, werk, maatschappij. Ook de mensen die er niet meer zijn, hebben hierin hun plek. In ons thuisgezin vinden we de oorsprong

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. -----

1. Ik merk vaak dat ik probeer iets te bereiken wat op de een of andere manier op een mislukking uitloopt. ----- Test: Je persoonlijke afweerprofiel Met de volgende test kun je bepalen welk afweermechanisme je het meest gebruikt. Iedereen gebruikt alle afweervormen, maar er bestaan verschillen in de frequentie waarmee

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training

Doe Gelukkiger. Marco Honkoop NLP coaching & training 1 Inhoudsopgave 1. Introductie... 3 2. Je goed voelen om niets... 5 2.1 Gevoel trainen... 6 2.2 Strategie goed voelen... 7 3. Goede beslissingen nemen... 9 3.1 Strategie goede beslissingen nemen... 10

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Masterclass Ik doe wat ik geloof

Masterclass Ik doe wat ik geloof Waarom doe ik wat ik doe Als mensen zijn we veel meer verantwoordelijk voor onze gevoelens en gedragingen dan we geneigd zijn te aanvaarden. Gevoel en gedrag worden in belangrijke mate bepaald door onze

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming

Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming Studieprogramma 2015 Lelystad, april 2015-1 - Inleiding... 3 Hoe en waarom NLP leren?... 4 Subjectiviteit en ervaring... 4 Trainen en ervaren... 4

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Communicatie op de werkvloer

Communicatie op de werkvloer Communicatie op de werkvloer Voor een goede communicatie op de werkvloer is het noodzakelijk dat we letterlijk dezelfde taal spreken. Een goede kennis van het vakjargon is dan ook erg belangrijk. Net zo

Nadere informatie

Dag 1 Reflectie op je huidige situatie

Dag 1 Reflectie op je huidige situatie Bureau voor Ontwikkeling & Groei Sebastiaan van der Valk & Mathijs van Schijndel Dag 1 Reflectie op je huidige situatie Dag 1 Reflectie op je huidige situatie Oefening 1: Jouw huidige situatie onder de

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

1 Neurolinguïstisch programmeren

1 Neurolinguïstisch programmeren 1 Neurolinguïstisch programmeren Wat is NLP? U hebt vast wel eens een gesprek dat niet lekker loopt. Een goed contact tussen u en uw gesprekspartner lijkt moeizaam tot stand te komen. Na afloop hebt u

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten

Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Om mee te beginnen: boekfragment en opdrachten Bron: http://ninabrackman.blogspot.nl/p/de-alchemist-paulo-coelho.html Dit is een deel van een blog over De Alchemist van Paulo Coelho door Nina Brackman.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie