Besluitvorming vereist toetsing op basis van gewijzigde economische omstandigheden en provinciale Omgevingsvisie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluitvorming vereist toetsing op basis van gewijzigde economische omstandigheden en provinciale Omgevingsvisie"

Transcriptie

1 Over Biezenburg Ton, Rhenens-Betuwse courant, 3 december 2013 ECHTELD - Verder is verkend welke locatie de voorkeur verdient als de recent gerealiseerde overslaglocatie niet meer aan de vraag kan voldoen. Dit heeft geresulteerd in een keuze voor het gebied De Biezenburg in Echteld, een agrarisch gebied in de oostelijke oksel van het Amsterdam-Rijnkanaal en de Waal. Hier zou dan een insteekhaven met een overslagterrein aangelegd moeten worden. De werkgroep Wakker Biezenburg, die bestaat uit verontruste Biezenburgers die het gebied groen willen houden, is hierop tegen. De glasfabriek in Tiel beschikt over een bedrijfsterrein met insteekhaven aan het Amsterdam-Rijnkanaal, tegenover het bedrijventerrein Medel. Van Boheemen wil daarom van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland weten of de locatie glasfabriek is meegenomen in de overwegingen van de Regio Rivierenland en wat daarvan de uitkomst is. Vanzelfsprekend is het CDA-statenlid ook nieuwsgierig hoe GS daar over denkt, omdat het principe wordt gehanteerd dat hergebruik van bestaande infrastructuur de voorkeur heeft boven de aantasting van een nog maagdelijk gebied als De Biezenburg. Van Boheemen zou het interessant vinden bij de behandeling van de Omgevingsvisie informatie hierover te ontvangen, om een goede afweging te kunnen maken tussen De Biezenburg en het terrein van de glasfabriek. Tenslotte vraagt het Kesterense CDA-statenlid aandacht voor de opkomende laanboomteelt in De Biezenburg. Die komt in de toekomst in het gedrang als het gebied wordt omgetoverd tot industriegebied. Standpunten van site Wakker Biezenburg CONTAINERTERMINAL BIEZENBURG NOG LANG NIET ZEKER. Besluitvorming vereist toetsing op basis van gewijzigde economische omstandigheden en provinciale Omgevingsvisie Samenvatting kernpunten : Prognose van Logistieke Hotspot Tiel is gebaseerd op achterhaalde economische scenario s. Bovendien is een optimistisch scenario als uitgangspunt gekozen wat resulteert in onrealistische verwachtingen. Berekening van de economische noodzaak en haalbaarheid dient plaats te vinden op basis van de huidige, gewijzigde economische vooruitzichten Ontwikkeling van bedrijfsterrein op Biezenburg is gelet op de voorspelde overcapaciteit van bedrijfsterreinen niet reëel. De in de plannen aangeven vraag naar natte containergebonden bedrijfsterreinen is niet onderbouwd en kan geen basis vormen voor ontwikkeling van Biezenburg.

2 De stelling dat het terminal op Medel binnen 5 jaar vol zal zijn is niet onderbouwd en in het licht van de huidige economische verwachtingen niet realistisch. De prognose van 3000 nieuwe directe arbeidsplaatsen vereist de ontwikkeling van minimaal 100 ha bedrijfsterrein. Gelet op het overschot gaat die 100 ha er niet komen en zal het aantal nieuwe arbeidsplaatsen veel lager zijn dan De prognose van 30 directe arbeidsplaatsen per ha is het dubbele van de feitelijke realisatie op Medel. Deze enorme stijging is op geen enkele wijze onderbouwd. Arbeidsplaatsen die gecreëerd worden zullen vooral worden ingevuld door mensen van buiten de regio. Zonder een grote bijdrage van de overheid ( gemeente, provincie, rijk, Europa ) kan het containerterminal niet worden gerealiseerd. Als alle investeringskosten voor infrastructuur en het gebiedsontwikkeling gedragen moeten worden door het terminal, dan zullen de kosten per afgehandelde container veel te hoog zijn waardoor het terminal economisch niet haalbaar wordt. Bij het beoordelen van de verschillende alternatieve locatie is het SER-ladder criterium niet correct toegepast. Juiste toepassing van dit criterium leidt tot een andere keuze. In de plannen wordt de locatie AGC Tiel ( Maasglas ) die binnenkort waarschijnlijk beschikbaar komt ten onrechte buiten beschouwing gelaten. Biezenbrug heeft een hoge natuurwaarde (er komen vele beschermde en bedreigde diersoorten voor) waardoor het terrein niet ontwikkeld kan worden tot bedrijfsterrein. Biezenburg kan geen railaansluiting krijgen ( kosten en provinciaal beleid ). Verbreding van A15 is de komende jaren niet te verwachten ( rijksbeleid ). Ontwikkeling van Biezenburg zonder vergroting capaciteit A15 is onverantwoord. Door deze manco s in rail en wegaansluiting is Biezenbrug geen Multi-modale overslag hotspot. Ontwikkeling van Biezenburg dient te passen binnen de provinciale Omgevingsvisie. De procedure om deze aan te passen wordt nu opgestart en zal medio 2014 afgerond worden. Toetsing van voorgenomen activiteiten vindt plaats op basis van inpasbaarheid in landschap, natuurwaarde en economische haalbaarheid. Biezenburg zal op basis van deze toetsing afvallen als locatie. Concrete vragen aan fracties : Wat is de visie van uw fractie op de huidige economische haalbaarheid van een Logistieke Hotspot Rivierenland? Hoe waarborgt uw fractie dat toetsing van economische haalbaarheid correct plaats vindt?

3 Is uw fractie bereid gemeenschapsgeld te investeren in welke vorm dan ook voor de ontwikkeling van Hotspot Rivierenland? Wat zijn naar het oordeel van uw fractie de consequenties voor het Business en het Masterplan van het feit dat een Omgevingsvisie moet worden opgesteld? Wat is de visie van uw fractie op de inpasbaarheid van een containerterminal Biezenburg in het landschap? Kan naar het oordeel van uw fractie een besluit genomen worden over de ontwikkeling van Biezenburg als niet duidelijk is wat er met de A15 gaat gebeuren? Kan er naar het oordeel van uw fractie een besluit genomen worden over Biezenburg als niet duidelijk is of en hoe de Betuwe aangesloten wordt op de Betuwelijn en het gewone goederenspoor? Kan naar het oordeel van uw fractie een containerterminal ( ruimte beslag minder dan 20 ha) zonder aanvullende bedrijven in de Biezenburg ontwikkeld worden of dient een ontwikkeling van een containerterminal gekoppeld te zijn aan de ontwikkeling van het gehele gebied Biezenburg? Antwoorden Ton Schouten: De PvdA-fractie in Neder-Betuwe denkt dat de realisatie van een container overslagpunt op Biezenburg met ruimte voor aanverwante bedrijven, die voor de gewenste werkgelegenheid moeten zorgen, op dit ogenblik economisch niet haalbaar is. Overigens is de plannenmakerij naar de regio en de provincie getrokken en bovendien loert de gemeente Tiel al sinds de totstandkoming van de Echteldse brug op gebiedsuitbreiding met ( o.a. ) Biezenburg. Dit zijn 3 actoren waarmee rekening gehouden moet worden. Neder-Betuwe is weliswaar grondgebied gemeente maar is met handen en voeten gebonden. De provincie heeft met de regiocontracten de lead gegeven aan de regio s v.w.b. hun ontwikkeling. Binnen het programma Welvarend werken 10 gemeenten samen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Rivierenland. Er liggen economische kansen voor Rivierenland vanwege de strategische ligging aan water, wegen en spoor. Ook de toeristisch recreatieve sector biedt veel nog veel ontwikkelmogelijkheden evenals de agrarische/ food sector. Bij het systeem van de regiocontracten geldt; als er in de regio consensus is, volgt de provincie. Alle gemeenten van Rivierenland zetten in op het fenomeen Logistieke hotspot. Hier wordt de hele regio mee bedoeld, en voorlopig even alleen de bestaande bedrijventerreinen, maar als er

4 uitbreiding van het areaal nodig is, is de streek en dus indirect de provincie- van mening dat er naar Biezenburg gekeken moet worden. De tien vertegenwoordigers van de gemeenten in het programma Welvarend hebben vastgesteld dat dit de beste locatie is. Persoonlijk denk ik dat men wel erg de oren laat hangen naar twee deskundigen die te pas en te onpas opdraven en steeds weer hetzelfde riedeltje afspelen. Een second opinion wordt door mij node gemist. Het is echter gegeven de situatie niet verwonderlijk als de provincie straks in z n omgevingsvisie een dikke ster zet op het nu nog groen gekleurde kaartje tussen brugweg en kanaal. De gemeenteraad van Neder-Betuwe meent dat men beter kritisch kan meewerken dan dat er negen regiogemeenten zonder NB de plannen voor een industriegebied in Echteld gaan maken. De financiering van een container uitwisselings punt + aanverwante zaken op Biezenburg is onduidelijk (evenals trouwens de organisatie structuur en de financiering van Logistieke Hotspot Rivierenland als geheel waarover nu gesproken wordt). Wel duidelijk is dat een gemeente Neder-Betuwe nooit zelfstandig de kar zal trekken als het om ontwikkelen gaat. Ik denk ook niet dat overheden hier gaan investeren. Zij zullen het houden bij het creëren van de voorwaarden (plannenmakerij). Zoals dat geldt voor alle zaken die in regioverband worden geregeld, zijn er zorgen over de democratische controle van de gemeenteraden op de uitvoering. In feite kan een gemeente alleen achteraf vaststellen dat z n portefeuillehouder het verkeerd heeft gedaan.. De regio denkt na over een transparanter systeem. Daarvoor is maar één remedie: herindeling met 1 gemeente voor het hele gebied. Rivierenland IS een logistieke hotspot. Medel is bijna uitsluitend gericht op logistiek (wat het naar mijn idee erg kwetsbaar maakt, ik blijf een roepende in de woestijn). Als er binnendijks (dus aan het A dam-rijn kanaal) ruimte vrijkomt op Kellen kan dat tegen relatief lage kosten als container overslag punt worden ontwikkeld. En hoewel dit nooit het aantal arbeidsplaatsen zal opleveren die er vroeger bij MAASGLAS waren is het hergebruik van bestaand terrein en gebruik maken van de bestaande haven en infrastructuur (ook railverbinding via de lijn Geldermalsen/Elst met overigens een negatieve impact op de aanliggende dorpen als hier weer veel goederenverkeer komt) beter dan gebruik van open agrarisch gebied. De PvdA in Nederbetuwe wil dat goed wordt onderzocht hoe lang de sector vooruit kan met de extra capaciteit op

5 Medel en de nu vrijgekomen ruimte op Kellen. Waarschijnlijk is er ruimschoots voldoende capaciteit in de regio om indien nodig en wanneer één en ander dan nog opportuun pas bij een volgende cyclus de provinciale omgevingsvisie aan te passen. Een toets dat de economische haalbaarheid gewaarborgd is moet worden gemaakt bij de vaststelling van een bestemmingsplan. De vraag is of de gemeente of de provincie dit bestemmingsplan gaat maken. Er zal m.i. geen gemeenschapsgeld worden geïnvesteerd in de realisatie van Hotspot Rivierenland. Hotspot Rivierenland betreft zoals gezegd niet alleen maar de plannen rond Biezenburg. Het gaat om logistieke bedrijvigheid in de hele streek. Gemeenten en provincie zullen voorwaardenscheppend bezig zijn, de kosten moeten worden opgebracht door het bedrijfsleven. Er kan ook voor worden gekozen dat de gemeente terrein koopt en t.z.t. weer verkoopt. Dat zie ik NederBetuwe niet doen. Het avontuur met Medel gaat Neder- Betuwe eigenlijk al boven de pet (en partner Tiel trouwens ook). Het ligt meer voor de hand dat bedrijven e.e.a. ontwikkelen in samenspraak met de overheid. Het zou me niet verbazen dat een aantal van jullie al aankoopmakelaars en of stromannen voor ontwikkelingsmaatschappijen over de vloer hebben gehad. Een container terminal is niet in te passen in het huidige landschap. D.w.z. het zal moeilijk te camoufleren zijn. Moet je als het zover moet komen ook niet willen. Het verandert het landschap en dat is de consequentie van realisatie. Ontwikkeling van de Biezenburg zal ongetwijfeld ingrepen op de A15 noodzakelijk maken. Het is niet gebruikelijk om het Rijk te dwingen een rijksweg aan te passen met de dreiging dat dan plaatselijke dan wel regionale of zelfs provinciale activiteiten geen doorgang zullen vinden. Het is niet mogelijk om de Biezenburg aan te sluiten op het spoor. Dat hebben we al eens onderzocht voor Medel. Onbetaalbaar. Volgens de plannenmakers (maar ik zie zoals gezegd steeds hetzelfde duo en vindt dat eng) is het niet nodig om de nieuwe terminal direct op het spoor aan te sluiten. Dat is vreemd. Waarom wilden we in Den Haag (en de Kamer van Koophandel in Tiel en Tiel zelf) ook al weer een Betuwelijn door onze streek? Minder vrachtverkeer. Onze fractie heeft daarom ook nog eens gewezen op de plannen bij Valburg (CUP), waar in feite de infrastructuur voor de railverbinding al aanwezig is.

6 Wij willen deze plannen weer op poetsen (onze Overbetuwse collega s vinden dat niet leuk en omdat Overbetuwe dichter bij Arnhem ligt.). Dit lijkt politiek gezien onhaalbaar (mede ook door gerechtelijke uitspraken). Jullie willen duidelijkheid over het tijdpad. Die is er niet. Jullie willen inzetten op het schrappen van de locatie Biezenburg uit de provinciale omgevingsvisie. Dat zal een harde dobber worden. (Spreek hierover met Ingrid Hijmans, PvdA statenfractie). Als je nu plannen hebt voor woningverbetering etc. zou ik dat gewoon doen. De praktijk is dat er t.z.t., we zien dat bij Medel, een ruime vergoeding wordt betaald. Wie weet hoe lang alles nog duurt. Doe de nodige investeringen, wacht niet op duidelijkheid. Leuk is anders.

Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot. Gemeente Neerijnen

Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot. Gemeente Neerijnen Ontwikkeling Rivierenland tot logistieke hotspot Gemeente Neerijnen Opbouw presentatie Aanleiding Logistiek, waar gaat het om? Waarom Rivierenland? Hoe pakken we het aan? Organisatie hotspot Aanleiding

Nadere informatie

No Emmeloord, 17 november Onderwerp. Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort

No Emmeloord, 17 november Onderwerp. Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort No. 348852-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 17 november 2015. Onderwerp Inpassingsplan ten behoeve van de Maritieme Servicehaven FievoPort Advies raadscommissie Hamerstuk voor de fracties van ONS,

Nadere informatie

Tiel, Hoekwei bouwperceel

Tiel, Hoekwei bouwperceel Tiel, Hoekwei 36-64 bouwperceel OMSCHRIJVING: Op het moderne bedrijvenpark Medel, gelegen aan de Rijksweg A15 en het Amsterdam-Rijnkanaal, is dit bouwperceel van 7.255 m² beschikbaar. Het perceel is gelegen

Nadere informatie

Verkenning uitbreiding containerterminal capaciteit

Verkenning uitbreiding containerterminal capaciteit Verkenning uitbreiding containerterminal capaciteit 23-4-2015 Blad 1-13 Onderozoek terminallocatie 1. Aanleiding Voor uitbreiding van de terminalcapaciteit in Rivierenland is in 2012 onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen 22 april 199797-000527 concept-nota Hoofdlijnen ruimtelijk beleid regio Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen Het bebouwde deel

Nadere informatie

HANDREIKING. Moreel kompas. Integriteit voor Statenleden. Vereniging Statenlidnu deskundigheidsontwikkeling. Integriteit voor Statenleden

HANDREIKING. Moreel kompas. Integriteit voor Statenleden. Vereniging Statenlidnu deskundigheidsontwikkeling. Integriteit voor Statenleden HANDREIKING Moreel kompas Vereniging Statenlidnu deskundigheidsontwikkeling MOREEL KOMPAS INTEGRITEIT VOOR STATENLEDEN Statenlidnu en integriteit De beroepsvereniging Statenlidnu staat voor een sterk provinciaal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 589 Samenvoeging van de gemeenten Dodewaard, Echteld en Kesteren Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Het advies van de Raad van State

Nadere informatie

Provincie Staten van Gelderland T.a.v. Programmabureau Postbus 9090 6800 GX ARNHEM. Geachte Staten,

Provincie Staten van Gelderland T.a.v. Programmabureau Postbus 9090 6800 GX ARNHEM. Geachte Staten, Provincie Staten van Gelderland T.a.v. Programmabureau Postbus 9090 6800 GX ARNHEM Datum: 28 april 2014 Nummer: 14058-jr Onderwerp: inspraak bedrijventerrein Medel, zaaknummer 2013-003823 Behandeld door:

Nadere informatie

Inbreng Politieke Avond 21 januari 2014 Huisvesting gemeentelijke organisatie. (onder embargo tot na uitspreken tekst op de Politieke Avond)

Inbreng Politieke Avond 21 januari 2014 Huisvesting gemeentelijke organisatie. (onder embargo tot na uitspreken tekst op de Politieke Avond) (onder embargo tot na uitspreken tekst op de Politieke Avond) Voorzitter, beste collega s, Voor de PvdA is het doel van de bijeenkomst van vanavond om richting te geven aan het college, welke kant het

Nadere informatie

Ambitiedocument

Ambitiedocument Ambitiedocument 2016-2020 Bestuurlijke context Financiële context oud Regiocontract Tussen Regio en Provincie Contract voor uitvoering regionale programma s 15 miljoen Regie Regio Verdeling over 10 gemeenten

Nadere informatie

Provinciaal Inpassingsplan bedrijventerrein Medel, provincie Gelderland

Provinciaal Inpassingsplan bedrijventerrein Medel, provincie Gelderland Provinciaal Inpassingsplan bedrijventerrein Medel, provincie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 7 juli 2014 / rapportnummer 2889 56 1. Oordeel over het milieueffectrapport

Nadere informatie

Uitgangspuntennotitie. Planologisch-juridisch kader voor Flevokust

Uitgangspuntennotitie. Planologisch-juridisch kader voor Flevokust Uitgangspuntennotitie Planologisch-juridisch kader voor Flevokust Uitgangspuntennotitie Planologisch-juridisch kader voor Flevokust (HB 1576305) Pagina 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1. Aanleiding...

Nadere informatie

Ingek. 0 1 FEB. 201?

Ingek. 0 1 FEB. 201? Kern, Marijn Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: 2017/10607 D66 Nederweert GRIF dinsdag 7 februari 2017 10:58 _staten Uitkomst raadpleging N266 door D66 Nederweert Persbericht

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

RV/13/ Voorstelnummer RV/13/00333

RV/13/ Voorstelnummer RV/13/00333 Datum vergadering Gemeenteraad 1 25juni2013 Datum vergadering Voorbereidende gemeenteraad 11 juni 2013 13 10 Voorstel ingebracht door Begrotingsprogramma Portefeuillehouder Onderwerp E. Sielias Openbare

Nadere informatie

DocksNLD fase 2 - bijeenkomst 22 februari Contour van het in aanbouw zijnde distributiecentrum van DSV op DocksNLD fase 1 met rechts het

DocksNLD fase 2 - bijeenkomst 22 februari Contour van het in aanbouw zijnde distributiecentrum van DSV op DocksNLD fase 1 met rechts het - bijeenkomst 22 februari 2017 Contour van het in aanbouw zijnde distributiecentrum van DSV op INFORMATIEBIJEENKOMST DocksNLD fase 1 30 JANUARI met rechts het 2017 beoogde plangebied van fase 2 - informatiebijeenkomst

Nadere informatie

Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel

Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel Utrecht, 12 oktober 2010 Pythagoraslaan 101 Tel. 030-2589111 Afdeling : VVM Nummer : 80865D49 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen ex art. 47 van het Reglement van Orde aan het College van Gedeputeerde

Nadere informatie

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Zienswijzenrapport 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1. Inleiding 3 2. De ontvankelijkheid van zienswijzen 3 3. Overwegingen

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 26 oktober 2009 Nummer PS : PS2009RGW22 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2009INT247037 Portefeuillehouder : Krol Titel : Project

Nadere informatie

[íÿlļļļlt. cia'îs. l\lr.

[íÿlļļļlt. cia'îs. l\lr. Gemeente Montferíand mmm Zevenaar reg. Nr. Afdeling [íÿlļļļlt ingekomen: 2 2 DKT. ľsä Aan het College en Raad van Burgemeester en Wethouders [with. cia'îs. l\lr. E3 Gemeente Zevenaar Postbus IO 6900 AA

Nadere informatie

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende.

Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen, wil ik uw aandacht vragen voor het volgende. College van B&W van Doetinchem Postbus 9020 7000 HA DOETINCHEM Vooraf per e-mail Geachte raad, geachte raadsleden, Als omwonende van de Turfweg waar het college een locatie voor Skaeve Huse wil aanwijzen,

Nadere informatie

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar.

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar. Bestaande overcapaciteit aan bedrijventerreinen In de stadsregio Arnhem-Nijmegen bestaat een groot overaanbod aan bedrijventerreinen. Voor de periode 2016-2025 bedraagt dit minstens 150 ha. Van het bestaande

Nadere informatie

Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst

Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst Projectbureau ViA15 Datum: 22 oktober 2008 Notitie Hoe verhoudt de Gebiedsvisie A15-A12 zich tot de afspraken in de bestuursovereenkomst Op 28 augustus 2008 heeft projectbureau ViA15 formeel de met erratum

Nadere informatie

s.d. Betreft: Bezwaarschrift tegen Ontwerp-partiele herziening Regionaal Bedrijventerrein Twente van het streekplan Overijssel 2000+.

s.d. Betreft: Bezwaarschrift tegen Ontwerp-partiele herziening Regionaal Bedrijventerrein Twente van het streekplan Overijssel 2000+. Fam. E. Stamsnijdfr Wolbeslanden 16 7627 PT Bornerbrbek Reg.nr. Dat ontv.: Routing 2 4 NOV. 2004 s.d. _^ r mm. - Ontvangsibevestiging Aan to t Provinciaal Bestuur van Overijssel -PosrtnbIs 10078 E Zwolle,

Nadere informatie

Oplegnotitie quick scan Spoorbrugtracé

Oplegnotitie quick scan Spoorbrugtracé Oplegnotitie quick scan Spoorbrugtracé Maastricht, 16 september 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Het proces rondom de tracékeuze... 4 3. De aanleiding... 5 4. De aanpak... 5 5. De resultaten

Nadere informatie

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus 175 1860 AD Bergen Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M.D. Alles BEL/RI Doorkiesnummer +31235144195 allesm@noord-holland.nl 1

Nadere informatie

Aan het College en Raad van Burgemeester en Wethouders? 7 OK 1 9 nu Gemeente Zevenaar Postbus AA Zevenaar

Aan het College en Raad van Burgemeester en Wethouders? 7 OK 1 9 nu Gemeente Zevenaar Postbus AA Zevenaar IN14.053S 1 ) lllllll MIN llllllllll II Zevenaar Aan het College en Raad van Burgemeester en Wethouders? 7 OK 1 9 nu Gemeente Zevenaar Postbus 10 6900 AA Zevenaar T (0316) 595 m F (0316) 595 100 E gemeente@zevenaar.nl

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer Windvisie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 21 augustus 2014 / rapportnummer 2934 28 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De provincie Gelderland

Nadere informatie

(N.B. De rubrieken 1 t/m 5 altijd in deze volgorde uitwerken)

(N.B. De rubrieken 1 t/m 5 altijd in deze volgorde uitwerken) Nota GS Datum besluit Nummer 1999-13309 Vergaderdatum 7 september 1999 Portefeuille voor Wegen, verkeer en vervoer Portefeuille*houder H.S. de Boer Vervanger J.H.J. Verburg Onderwerp Beantwoording schriftelijke

Nadere informatie

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland

Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Sterk en Toekomstbestendig bestuur Regio Gelderland Inspelen op een veranderende omgeving Roel Wever 7 april 2014 Rivierenland Een samenwerkingsproject van Provincie Gelderland en VNG Gelderland 1 De essenties

Nadere informatie

Debat: regionaal en nationaal

Debat: regionaal en nationaal Debat: regionaal en nationaal Korte omschrijving werkvorm In deze werkvorm debatteren leerlingen over het verschil tussen een regionale of lokale partij en een landelijke partij. Leerdoelen Leerlingen

Nadere informatie

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor

Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein WG Tiel Telefoon Businessplan: A15-corridor Regio Rivierenland Team Onderzoek & Ontwikkeling J.S. de Jongplein 2 4001 WG Tiel Telefoon 0344-638555 INHOUD 1. Doelstelling van het Team Onderzoek en Ontwikkeling... 2 2. A15: wat is de huidige situatie?...

Nadere informatie

Ontsluiting Houten. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport. 18 mei 2011 / rapportnummer

Ontsluiting Houten. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport. 18 mei 2011 / rapportnummer Ontsluiting Houten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 18 mei 2011 / rapportnummer 2475 80 Oordeel over het MER Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht wil een nieuwe ontsluiting

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Presentatie BHIK enquête ontwikkeling bedrijventerrein

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Presentatie BHIK enquête ontwikkeling bedrijventerrein BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Presentatie BHIK enquête ontwikkeling bedrijventerrein Aanwezig: Voorzitter: mw. A.A. van der Stijl Plaatsvervangend griffier: mw. A.J.

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland POSTBUS 30072001 DAHAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mevr. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012 HR Haarlem IN6EK0MEN 2 0 APS. 2017

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

R.T.G. - Bestuur en Financiën

R.T.G. - Bestuur en Financiën R.T.G. - Bestuur en Financiën Kort verslag van de vergadering van RTG Bestuur en Financiën d.d. 7 februari 2012; aanvang 19.30 uur. Aanwezig: Voorzitter: de heer Walter Leden RTG: mevrouw Hoezen en de

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 595 Samenvoeging van de gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar Nr. 6 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG Ontvangen 30 januari 2017 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur.

Samenvatting. De Kvk en IKE hebben de onderzoeksresultaten aangeboden aan het College van B&W van Etten- Leur. JJuunni i 22 Uitkomsten Ruimtebehoefteonderzoek Gemeente Etten-Leur Samenvatting De provincie Noord-Brabant en de gemeente Etten-Leur zijn een onderzoek gestart naar de meest geschikte locatie voor een

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

Vragen D66 Het lijkt D66 belangrijk dat er keuzemogelijkheden zijn. Dat lijkt nu niet het geval.

Vragen D66 Het lijkt D66 belangrijk dat er keuzemogelijkheden zijn. Dat lijkt nu niet het geval. TECHNISCHE VRAGEN Onderwerp : Brandweer Hollands Midden, raad 16 juni 2014 Vraagsteller: verschillende fracties Datum : 6 juni 2014 COMMISSIEADVIES Behandeld in commissievergadering: BM 2 juni 2014 Raadsvergadering

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk

Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Noordelijke Randweg Zevenbergen, gemeente Moerdijk Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 15 mei 2017 / projectnummer: 2732 1. Toetsingsadvies Inleiding De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

Wij reageren eerst op het verweerschrift van de gemeente en lichten vervolgens onze bezwaren verder toe.

Wij reageren eerst op het verweerschrift van de gemeente en lichten vervolgens onze bezwaren verder toe. STICHTING DORPSRAAD AZEWIJN dorpsraad.azewijn@gmail.com www.azewijn.info Secretariaat: Pastoor Meursstraat 5, 7045AE Azewijn Hoorzitting 23 februari 2017 gemeentehuis Didam. Toelichting op bezwaarschrift

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk

Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 375089 Raadsvergadering van 13 december 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Plan van Aanpak project 080 inrichting Waterfront Moerdijk Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp

Hoogeveen. Gemeente. Raad 3 1 MRT Conform besloten. Raadsvoorstel. Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma. Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Gemeente Hoogeveen Conform besloten Raad 3 1 MRT 2017 Raadsvoorstel Datum raadsavond 31 maart 2017 Programma Krachtige wijken & dorpen Onderwerp Kunstijsbaan Hoogeveen Samenvatting De stichting kunstijsbaan

Nadere informatie

GNL Hoe zit dat precies?

GNL Hoe zit dat precies? GNL Hoe zit dat precies? 25-4-2016 GNL Hoe zit dat precies? De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn te klein om op termijn zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Zij zoeken

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting Inleiding Deze samenvatting hoort bij de rapportage Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO) voor het project Dijkversterking Tiel Waardenburg en Rivierverruiming Varik - Heesselt. Werken

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Een radikaal-links alternatief

Een radikaal-links alternatief Een radikaal-links alternatief Doe het voor en met de stad en niet zonder de stad! Een radikaal-linkse tegenbegroting Sent G. Wierda 12 november 2014 Reacties op deze radikaal-linkse tegenbegroting zijn

Nadere informatie

voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Pijnenburg

voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Pijnenburg voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Pijnenburg Geacht college, Tijdens de raadsvergadering van december heeft de raad unaniem besloten de besluitvorming over het voorontwerpbestemmingsplan Landgoed Pijnenburg

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Schriftelijke vragen inzake afhandeling statenvragen van de fractie van de PVV aangaande het onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Bijlage(n)

Nadere informatie

Van Regionale Ambitie naar succesvolle realisatie

Van Regionale Ambitie naar succesvolle realisatie Van Regionale Ambitie naar succesvolle realisatie Speerpunt Agribusiness Culemborg Buren Neder-Betuwe Geldermalsen Tiel Lingewaal Neerijnen West Maas en Waal Speerpunt Economie en Logistiek Zaltbommel

Nadere informatie

MIRT-verkenning Varik-Heesselt

MIRT-verkenning Varik-Heesselt MIRT-verkenning Varik-Heesselt Toetsingsadvies over de notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen 12 mei 2017 / projectnummer: 3137 1. Advies over notitie kansrijke oplossingsrichtingen De provincie Gelderland,

Nadere informatie

Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart

Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart Presentatie Alpherium masterclass natte bedrijventerreinen en binnenvaart 1. Initiatieffase 1. Uitwerking massa maken 1. Nazorg 10 november 2011 1. Initiatieffase 1995: haalbaarheidsonderzoek naar mogelijkheden

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 september 2014

Besluiten Provinciale Staten 24 september 2014 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 114 Groningen, 26 september 2014 Besluiten Provinciale Staten 24 september 2014

Nadere informatie

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015

Gemeente Oegstgeest. Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg. 11 maart 2015 Gemeente Oegstgeest Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg 11 maart 2015 DATUM 11 maart 2015 TITEL Onderbouwing Ladder voor duurzame verstedelijking Oude Vaartweg OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Schriftelijke vragen (art. 42 RvO) aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland

Schriftelijke vragen (art. 42 RvO) aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland Schriftelijke vragen (art. 42 RvO) aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland Ing. 10 februari 2017 PS2017-84 2017-002711 PS 12 april 2017 datum: 31 jan 2017 van: Joa Maouche, Statenlid GroenLinks

Nadere informatie

Gebiedsmaatregelen Overbetuwe. Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018

Gebiedsmaatregelen Overbetuwe. Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018 Gebiedsmaatregelen Overbetuwe Aftrap doorstart en verdieping Watergoed, 17 december 2018 Programma Terugblik en kaders: Frank Montanus, omgevingsadviseur Vragen en reacties Aanpak en planning: Theo Ahoud,

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS2003-123 Arnhem, 20 mei 2003 nr. Z6055

Antwoord op Statenvragen PS2003-123 Arnhem, 20 mei 2003 nr. Z6055 Provinciale Staten Antwoord op Statenvragen PS2003-123 Arnhem, 20 mei 2003 nr. Z6055 Vogelpest De leden van Provinciale Staten Ingevolge het bepaalde in artikel 42 van het Reglement van Orde van Provinciale

Nadere informatie

Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat

Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat Veiligheidscontour Botlek-Vondelingenplaat Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen artikel 14 Uitwerking functionele binding Marloes van Kemenade Leo Noordam 17 november 2009 Industriegebied Botlek-Vondelingenplaat

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 158 Besluit van 29 april 2008, houdende vaststelling van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 108, eerste lid, van de Wet

Nadere informatie

Statenfractie. Hierna volgen vragen conform Art. 44 van het Reglement van Orde inzake project Waterdunen.

Statenfractie. Hierna volgen vragen conform Art. 44 van het Reglement van Orde inzake project Waterdunen. Statenfractie Aan : het College van Gedeputeerde Staten. Onderwerp: schriftelijke vragen conform Art. 44 van het Reglement van Orde van het Statenlid François Babijn, Partij voor Zeeland (PvZ), m.b.t.

Nadere informatie

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5

: beslissing op bezwaarschrift afwijzing verzoek inpassingsplan Lage Weide, gemeente Utrecht. Besluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 12 mei 2015 NUMMER PS PS2015RGW06 AFDELING FLO/ MEC COMMISSIE RGW STELLER Dorien van Cooten & Henk de Vries DOORKIESNUMMER DOCUMENTUMNUMMER 8150FBF3

Nadere informatie

- 1 PS2010RGW09. Datum : Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT Portefeuillehouder : Krol

- 1 PS2010RGW09. Datum : Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT Portefeuillehouder : Krol - 1 PS2010RGW09 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 02-03-2010 Nummer PS : PS2010RGW09 Afdeling : ILG Commissie : RGW Registratienummer : 2010INT256368 Portefeuillehouder : Krol Titel

Nadere informatie

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland

De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland De toekomst van het fruitcluster in Rivierenland Geef fruit de ruimte & innovatie Frank Engelbart 30 september 2015 Werkbezoek Provinciale Staten Provincie Gelderland Over Fruitpact Agenda 2020 Sinds 2007

Nadere informatie

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden

Afrit 38. Maatregel 1.1. Stand van zaken november Dwarsdoorsneden Maatregel. Afrit De gemeente Overbetuwe past momenteel de vormgeving van afrit aan. Deze aanpassing is afgestemd op de nieuwe situatie van de verbrede A5. In het Tracébesluit is deze nieuwe vormgeving

Nadere informatie

1 Inleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings

1 Inleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings Notitie / Memo Aan: Gemeente Cranendonck, gemeente Weert Van: Datum: 31 oktober 2018 Kopie: Ons kenmerk: BF4303I&BNT1810081000 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings

Nadere informatie

VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013

VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013 VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. Vergadering : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013 Plaats : Harderwijk Opdrachtgever : Provincie Gelderland Project :

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Vereniging t is Over zonder Schie

Vereniging t is Over zonder Schie Vereniging t is Over zonder Schie Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland t.a.v. Mw. Ir. I.G.M. de Bondt Postbus 90602 2509 LP Den Haag Datum: 1 september 2013 Betreft: Uitspraak Raad van State Referentienr:

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie

Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie Bijlage I - Conceptbrief aan de Europese Commissie CONCEPT Aan de Voorzitter van de Europese Commissie B-1049 Brussel België Onderwerp: Gemotiveerd advies (subsidiariteit) over het EU-voorstel voor een

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Wervend Herleidbaar Bruikbaar Waar gaat de visie over? Denkmodel regionale samenwerking Proces Kwaliteiten

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

Bestemmingsplan Maastricht Aachen Airport, Businesspark AviationValley

Bestemmingsplan Maastricht Aachen Airport, Businesspark AviationValley Bestemmingsplan Maastricht Aachen Airport, Businesspark AviationValley Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 17 augustus 2016 / projectnummer: 3103 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER)

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK

OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK OP ZOEK NAAR...NIEUWE GEMEENTEGRENZEN. EEN PRAATSTUK Leeuwarden, 21 maart 2013 Een praatstuk over de toekomstige grenzen van Leeuwarden Het bestuurlijk landschap in Friesland zal er de komende jaren waarschijnlijk

Nadere informatie

Containertransferium Alblasserdam

Containertransferium Alblasserdam Containertransferium Alblasserdam Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 13 januari 2011 / rapportnummer 2329 99 1. Oordeel over het MER Het Havenbedrijf Rotterdam wil op bedrijventerrein Nieuwland

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Nummer : 10-17.2016 Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Korte inhoud : Bekrachtiging om per 1 januari 2019 te komen tot een herindeling van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

Nadere informatie

Bestemmingsplan buitengebied Baarle-Nassau

Bestemmingsplan buitengebied Baarle-Nassau Bestemmingsplan buitengebied BaarleNassau Voorlopig Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 28 april 2011/ rapportnummer 231168 1. Voorlopig oordeel over het MER De gemeente BaarleNassau wil het bestemmingsplan

Nadere informatie

Commissie grondgebied: 29 september 2009 Agendapunt 3:

Commissie grondgebied: 29 september 2009 Agendapunt 3: Commissie grondgebied: 29 september 2009 Agendapunt 3: Principe uitspraak locatie begraafplaats Kessel Wordt nader toegelicht door dhr. Weekers van bureau Tonnaer. concept Raadsvergadering 19 oktober 2009.

Nadere informatie

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011

Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Nota zienswijzen Bestemmingsplan Stuif zand, deelplan uitbreiding woningbouw 2011 Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 3 juli 2013 tot en met 13 augustus 2013 voor een ieder ter inzage gelegen in het Compagnieshuis,

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne 1. Inleiding Bij de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Oude- en Nieuwehorne heeft

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Bestemmingsplan VAB-beleid. Gemeente Neder-Betuwe

Bestemmingsplan VAB-beleid. Gemeente Neder-Betuwe Bestemmingsplan VAB-beleid Bestemmingsplan VAB-beleid Toelichting Regels Verbeelding A3 schaal 1: 50.000 Vastgesteld: 9 maart 2017 Projectgegevens: 0253739 - BP VAB-beleid Identificatienummer: NL.IMRO.1740.bpBGvabbeleid-vst1

Nadere informatie

Liever strand dan stranden

Liever strand dan stranden Liever strand dan stranden In het kort Al enige tijd - vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw - is in

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

De kracht van Overijssel: samen sterk. Inhoud. Ledenkamer. CDA verontrust over stopzetten subsidie. CDA tv. rietteelt

De kracht van Overijssel: samen sterk. Inhoud. Ledenkamer. CDA verontrust over stopzetten subsidie. CDA tv. rietteelt Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergeven? Klik dan hier voor de online versie De kracht van Overijssel: samen sterk Samen sterk in de reconstructie. Als provinciaal belang geven wij aan dat er ruimte

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 28 april 2016 Aan de voorzitter van de raad Onderwerp: Glasvezel tot in alle hoeken van onze gemeente Regio Rivierenland heeft een tender uitgeschreven waarbij niet de aanleg

Nadere informatie