Onze gespreksleider was: Anezka. Wat betekend zin in zorg voor jou?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onze gespreksleider was: Anezka. Wat betekend zin in zorg voor jou?"

Transcriptie

1 Onze gespreksleider was: Anezka. Wat betekend zin in zorg voor jou? Begeleiden in de laatste fases van het leven. Zorgen dat de mensen hun hobby s kunnen behouden. Belangstelling tonen. Zorgen dat mensen goede zorg krijgen, maar ook gelukkig zijn. Niet bemoeien met afspraken die al vast staan. Niet alleen de fysieke zorg geven maar ook luisteren en aandacht geven. Luisteren naar wat ze wel en niet willen. Wat vind jij ideale zorg? Aandacht geven die ze nodig hebben. Iedereen zijn eigen functie doen waar hij of zij goed in is De zorg moet bijdragen aan de betekenis van het leven. De omgeving zo veel mogelijk aanpassen hoe de cliënt het wilt. Voldoende aandacht geven voor oplossingen. Plezier geven en goede zorg. Gastvrije wereld. Welke actie kun je ondernemen voor de ideale zorg? Minder bezuinigingen op werkgevers. Opkomen voor je eigen mening. Meer tijd besteden aan de clienten. Zorgen dat de mensen zelf hun keuzes kunnen maken. Gebruik de nieuwe techniek voor de mensen Vrijwilligers nuttig inzetten Gemaakt door Marida en Demi

2 Zin in zorg We hadden een bijeenkomst bij het Palet in Middelburg. We kregen eerst een korte voorlichting over technieken in de zorg. Dit kregen wij van Angela Maas, in samenwerking met Astrid. Zij legden ons uit hoe technieken in de zorg verbeterd zouden kunnen worden, en wat hun ervaringen hier mee waren. Hierna hebben we groepen gemaakt en per groep ging je een dialoog houden. Dit ging over onze ervaringen in de zorg, over hoe we het zouden kunnen verbeteren, en betere zorg kunnen bieden. Bij deze dialoog waren aanwezig: verzorgende IG leerlingen, revalidatie arts, de gespreksleider: Reina, praktijkopleider van zorgstroom en 2 zorgvragers. Eerst deden wij een rondje met onze persoonlijke ervaringen in de zorg die voor ons bijbleven en mooi waren. Er werd een vraag gesteld: Wat betekent zin in zorg voor jou? Hierop antwoordde iedereen zijn persoonlijke ervaring en zijn/haar gedachtes hierover. Het kwam er uit dat zin in zorg betekent dat je met je hart werkt en iemand op de beste manier probeert te helpen. Ook waren we het er allemaal over eens dat we niet volgens een boekje moeten werken, maar met ons gevoel. Daarna stelde Angela de vraag: waarom is het zo moeilijk om 3D technieken in de zorg toe te passen, als het op andere plekken in de wereld wel heel makkelijk wordt gebruikt. We waren het er over eens dat in de zorg iedereen in een soort van hokje word geplaatst, en op die manier word daarmee gewerkt. We waren het er ook over eens dat dat dus niet de goede werkwijze is, en dat we eigenlijk het liefst het hele zorgstelsel zouden willen dereguleren. Dit zodat iedereen zijn persoonlijke levensbehoeften/wensen altijd nog waar kan maken, en ook zelfstandig kan zijn. Angela vertelde ons waarom een zorg/hulphond belangrijk is voor haar en voor andere zorgvragers. Ze gaf aan dat het niet alleen haar hulphond is maar ook haar maatje, haar psycholoog en zorgt ervoor dat alles goed loopt bij haar (medicijnen, dingen aangeven, aandacht etc. ) De zorgvrager en de zorggever horen naast elkaar te staan, er horen geen onderscheidingen gemaakt te worden tussen degene die zorg nodig heeft en zorg geeft. We moeten de mensen die zorg nodig hebben, niet zien als iemand die alleen zorg nodig heeft. Je hoort diegene op je beste mogelijke manier te helpen in alles, en ervoor zorgen dat diegene niet zijn/haar zelfstandigheid, wensen en behoeften verliest. De zorggever moet de zorgvrager niet als een taak van de dag zien, maar als iemand die hetzelfde is als jou en dezelfde dingen nodig heeft. Ook is het voor de zorggever belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen, anders kan je nooit goede zorg aan een ander geven. Wederzijds respect kwam daarom erg in dit gesprek naar voren. De zorggevers deelden ook persoonlijke ervaringen met ons waardoor je nog meer begrijpt waarom het voor hun soms overkomt dat ze maar een taak zijn die even snel afgehandeld moet worden. Dat willen we dus allemaal veranderen.

3 VERSLAG ZIN IN ZORG We zijn met de klas naar een bijeenkomst geweest voor zorg en technologie. We kregen een presentatie over het 3D printen in de zorg. Bijvoorbeeld voor bij het maken van een lichte en zeker handige rolstoel. Daarna hebben wij ons in groepjes verdeeld en zijn we rond de tafel gaan zitten. Wij hebben met zijn alle een dialoog gehouden. Dat houdt in: geen discussies maar vooral openstellen en luisteren naar elkaar. Dit hebben wij als zeer prettig ervaren. Verder hebben we voordat we begonnen de volgende gespreksregels geleerd. - Spreek vanuit jezelf. - Durf vragen te stellen - Wees nieuwsgierig - Sta open voor wat er bij jezelf leeft - Sta open voor het verhaal van een ander - Respecteer wat je zelf nodig hebt om je verhaal te doen - Respecteer wat een ander nodig heeft om zijn verhaal te doen - Ga vertrouwelijk om met wat je hoort en ziet - Niets is gek De dialoog zal gaan over zin in de zorg. Er werd gevraagd wat zin in zorg voor jou betekent, dit zijn de antwoorden van studenten, Cliënten, leraren en begeleiders. - Waardevolle zorg is belangrijk - Belangrijk om te bespreken waarom het werken in de zorg nou zo leuk is. - De uitdaging om jonge mensen te stimuleren en uit te dagen voor het zorg nemen voor ouderen. - Voor mij betekent zin in zorg mensen helpen. - Het is belangrijk dat mensen vanuit een revalidatiecentrum weer snel naar huis toe mogen. - Het is belangrijk dat er respect is - Het is belangrijk om mensgerichte zorg te geven - Ondersteunen waar mensen dat zelf niet meer kunnen - Het zou mooi zijn als patiënten en medewerkers goed samen kunnen zijn. - Wederzijds respect, gelijkwaardigheid, en vooral de rust nemen om goed te communiceren. - Zorgen om zin te krijgen in zorg omdat het soms niet erg is om zorg te vragen. - Het verplaatsen in de cliënt is superbelangrijk. - We leven in een bijzondere tijd vanwege de veranderingen, we kijken steeds meer vanuit de cliënt en dat is mooi!

4 Verder werd er gevraagd welke ervaring mooi is waarbij zorg zinvol is. Hier de antwoorden: - Dat je echt begrepen wordt en gelijkwaardig wordt behandeld. - Praten met vakgroep van de orthopeed over het patiënten perspectief. - Sinds september gestart met cliënten die werken in een bibliotheek, waar veel negativiteit hing rondom 1 cliënt. De begeleider heeft deze man geholpen, binnen 3 weken had de cliënt zijn plekje gevonden. En na wat positiviteit is het een heel ander mens geworden! - Wandeling gemaakt met cliënt. - Pg-afdeling, een cliënt die veel van paarden hield. Stagiair had een eigen paard. Die is met het paard lang geweest bij mevrouw. Mevrouw was harstikke gelukkig. - Specialist geweest, die wist nog maar 1 optie maar die gaf toe dat als dat niet werkt ze wel iemand weet die nog een optie heeft, de specialist toonde empathie en wou zoveel mogelijk hulp bieden. - Met een cliënt een uitje gemaakt, de cliënt leefde helemaal op. - Het is mooi dat je alles terugkrijgt wat je geeft. - Met een cliënt op stap geweest, de cliënt zien genieten is het mooiste wat er is. - Pg-afdeling, cliënt was boos maar een andere rustige benadering werkte goed. Het is mooi om te zien dat het altijd nog anders kan. - Een mooi moment waarneer iemand in de knoop zit en je met familie en begeleiders tot een oplossing kan komen. - Wat heel mooi is, is om creatief te zijn, dingen proberen om in oplossingen te denken om bijvoorbeeld tijd vrij te maken. Maak van negatief positief. En t is dan super om de cliënten te zien groeien. - Bij mijn schoonmoeder kwam er een opticien thuis die haar rustig benaderde en vooral met haar omging met respect. Durf te dromen. Er werd gevraagd wat de ideale zorg vanuit cliënten, studenten, leraren en begeleiders eruitziet. Hierbij werden de volgende vragen gesteld: Wat doen ze? Wat voel of zie je? Wat ervaar je? Wat ervaart een ander? Binnen de antwoorden kon je merken dat er veel mensen wel op hetzelfde level zaten, veel waren het met elkaar eens. De voorbeelden die werden gegeven gingen over meer geld, zodat er meer tijd en waardering is. Want als er meer geld is, kunnen er bijvoorbeeld meer medewerkers ingeschakeld worden zodat er meer tijd is voor de cliënten, de kans bestaat dan dat er minder gehaast wordt tijdens de werkzaamheden. Het belang om genoeg tijd te hebben om met een cliënt te spreken over hoe hij zich voelt en wat zijn wensen zijn werd vaak genoemd. Ook spraken een aantal mensen over minder eenzaamheid of helemaal geen eenzaamheid meer. Er zijn tegenwoordig nog veel ouderen die hele dagen alleen zitten, maar die dit anders zouden willen. Hier komt meer geld ook weer bij kijken, maar dat is niet het enige. Als er meer vrijwilligers zouden komen of als er meer tijd voor de cliënt zelf wordt genomen, verdwijnt een deel van de eenzaamheid.

5 Aan de tafel zat ook een zorgvrager, deze mevrouw sprak veel uit ervaringen die zij heeft meegemaakt tijdens een opname in het ziekenhuis, haar revalidatie en het leven met beperkingen. Haar droom, en ook die van een aantal studenten, ging over dat mensen die zelf niet in staat zijn om iets te vertellen ook een stem krijgen. Iemand die kan vertellen wat hun wensen zijn en wat zij willen, dat zij zelf kunnen instemmen over wat ervoor en met hun wordt gedaan, qua zorg. Dit zou kunnen door non-verbale communicatie, hier kan tegenwoordig veel mee bereikt worden. Verder werden deze antwoorden nog gegeven: Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? het totaalplaatje van iemand wordt belangrijker binnen het geven van zorg. Dat er niet alleen naar de ziekte of beperking van iemand wordt gekeken, maar naar de persoon zelf ook. Zien en gezien worden: contact leggen. Wat wil je en wat zoek je? De zorg komt niet uit een persoon, maar uit meerdere personen die samenwerken. Vraag naar het gedrag van iemand, laat compassie en interesse in het andere persoon zien. Of het nu van zorgvrager tot zorgverlener gaat of andersom. Toon interesse in de medemens. Je staat onder druk, maar erken deze druk Geef toe dat je het zwaar hebt of geef toe dat je het even niet weet. Dit helpt met het geven en krijgen van begrip. Soms wil je wel iets, maar kan je jezelf er niet toe zetten. De mogelijkheid is er niet, de tijd of het geld is er niet. Wanneer proberen niet genoeg is, mag je er of anders naar gaan kijken of toegeven aan jezelf dat het nu niet lukt. Ook dit antwoord ging over de werkdruk. Over 10 jaar: Er zijn tegenwoordig grote stappen binnen de technologie, ook in de zorg. De genoemde tijd kan worden gegeven, maar vervang de mens niet door de technologie. Zorg is iets menselijks, dat kan niet worden vervangen door machines. Vervang ook het mens zijn niet door de techniek. Luister goed naar elkaar, geef elkaar de aandacht Hier kom je zo veel verder mee. Verwondering, blijf je verwonderen. Ga van je routine af en kijk er eens anders naar, hier kan je veel van leren. Vraag je af, maar durf ook te vragen. Mede door opleidingen gaan er meer mensen nadenken, dit willen wij graag zo houden Ontmoet elkaar, wat kunnen wij voor elkaar doen? kijk niet alleen naar veranderingen, maar kijk er samen naar. Ondanks alle luxe bestaat er nog zoveel eenzaamheid, hier kan tegenwoordig zo veel mee gedaan worden, denk creatief na Vergeet niet te kijken naar het mens voor je, kijk niet alleen naar je eigen ideeën Sta open voor nieuwe opties, oplossingen en ontmoetingen. Verder werd er gevraagd welke acties je zelf zou kunnen ondernemen om dichter bij het ideaal te komen, wie of wat heb je daar bij nodig? Er kwam tussendoor nog ter sprake dat we wel meer geld krijgen in de zorg, maar waar gaat dat heen. Leer kijken, luisteren, voelen en overleggen. Stimuleer creativiteit, maak de dromen van de cliënt waar. Weet je deze niet, zoek deze dan samen uit met de cliënt en zijn naasten. Wat wil hij en wat kunnen wij?

6 Als je iets wilt, wat helpt je om hierbij of hiervoor in te zetten, maak gebruik van wat je hebt. Maak er een beweging van. Neem de jeugd hierin mee, wat kunnen hun voor ons betekenen. Wij kunnen nog veel van elkaar leren. Het uitbouwen van het zorg ethisch lab, leer de andere kant kennen. Reflecteer op jezelf, reflecteer op je routine. Ben ik goed bezig, wat kan ik anders doen? Vaker een dialoog of bespreking houden, ervaringen kunnen leiden tot meer. Blijf ervaringen opdoen en deel deze, zet je in op zingeving. Wat maakt jou werk zo leuk en wat maakt het dat je het werk zo graag doet? Wij leren van die nieuwe generatie, jullie leren van de oude generatie Houd balans in je werk. Goede zorg maar ook belang voor het welzijn van de cliënt. Doe de dingen die je doet met aandacht Zorgverlening is en blijft iets vanuit een tweerichtingsverkeer We zijn allemaal gewoon mens, met gevoelens, emoties, waarden en wensen, neem dit mee in de zorg Neem de tijd om naar iemand te luisteren, toon belangstelling en werk niet te gehaast Zorg voor een balans in het werk en de gezelligheid, maak tijd voor een grapje tussendoor, houd het wel serieus en tegelijkertijd ook gezellig Gelijkwaardigheid tussen werknemer en stagiair Er komt vaak voor dat er als werknemer neer gekeken wordt op stagiairs en leerlingen, terwijl er juist van elkaar geleerd kan worden. Wij als leerlingen hebben een frisse blik op de zorg, wij hebben nog geen routine, toon interesse door te vragen Waarom handelen jullie zo? Maar vanuit de werknemers moeten wij wel de kans krijgen om deze vragen te stellen. Geef suggesties en durf deze ook te geven Wat heb jij nodig om de ruimte te krijgen om deze suggesties te geven? Door dit dialoog krijgen wij als student ook een andere blik op de zorg gekregen. Wij hebben tijdens dit gesprek veel geleerd, onze ervaringen gedeeld en zo ook onze vragen kunnen stellen. Marieke van Loon en Denise van Noordenne VZO2AB

7 ZIN IN ZORG Na de presentatie van Angela & Astrid over zin in zorg en 3D printers in de zorg. Werd de groep verdeeld in 4 groepjes, in elke groep zaten zowel studenten of ervarene. Wij zaten met 13 man in een kantoor ruimte. Het gesprek werd geleid door Tom & Wilma, in de groep waren vrij veel studenten wat erg leuk was vanwege de verschillende verhalen. Het gehele gesprek ging over 5 vragen waarbij iedereen hun mening en ervaring deelde wat een leuk onderwerp vormde. De 5 vragen waren; Vraag 1: Wat betekent zin in zorg voor jou? Vraag 2: Welke mooi ervaringen heb je, waarbij je zorg als zinvol ervaren hebt? Wat zag je iemand doen? Wat deed je zelf, wat betekende dit voor je? Vraag 3: Als je denkt aan zinvolle zorg, waarbij de mens centraal staat, waarbij mensen plezier hebben, hoe ziet deze ideale zorg eruit? Wat zie je mensen doen? Hoe communiceren zij met elkaar? Wat hoor je? Wat voel je? Vraag 4: Welke actie kun je ondernemen om een stapje dichter bij dit ideale te komen als zorgontvanger, verlener of naaste?? Wie of wat heb je daar bij nodig? Vraag 5: Hoe heb je dit gesprek ervaren en zijn er zaken, die je naar aanleiding van dit gesprek met andere deelnemers wilt oppakken? Welke zijn dat en wie doet er mee? Samenvatting van het gesprek Het was een erg vloeiend gesprek waar eigenlijk vrijwel geen stiltes naar voren kwamen met dank aan Tom. In het gesprek kwamen persoonlijke ervaringen en meningen erg naar voren, dat was ook het doel. Er waren eigenlijk weinig meningsverschillen want we eigenlijk allemaal de zelfde ervaringen en konden dit goed naar elkaar communiceren. Tom stelde 5 vragen en er werd een rondje met antwoorden gedaan, richting het einde zaten we nog midden in het gesprek maar was er eigenlijk geen tijd meer over. Er waren 3 onderwerpen die op de voorgrond lagen: Punt 1. De tijdschema's: we waren het allemaal er over eens dat we het eigenlijk heel raar vonden dat bv iedereen om 10 uur klaar en aangekleed moet zijn. en vonden dat er wel wat meer tijd en aandacht mocht in de ochtend adl en uiterlijke verzorging Punt 2. En dat bijvoorbeeld dat wanneer de ochtend adl klaar is dat er meer aandacht mag gespendeerd worden aan de cliënten want in veel zorgcentra/instellingen zijn er vaak zeeën van tijd. Punt 3. Ook kwam erg naar voren, wat de zorg voor vele betekent en waarom ze voor het vak hebben gekozen.

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen.

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. informatie voor zorgverleners Samen met jou strijdt Harteraad voor de beste zorg voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad zorgt voor

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

Gesprekskaarten pedagogisch handelen

Gesprekskaarten pedagogisch handelen Gesprekskaarten pedagogisch handelen Samenwerkingsproject Samen Opleiden tussen Peel en Maas en Dommel en Aa Themagroep Pedagogisch Handelen kaarten.indd 1 28-01-17 19:17 kaarten.indd 2 28-01-17 19:17

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd georganiseerd door Time Out Huis Gelderland en Netwerk Cultuursensitief werken 13 april 2017 De scholen, politie, wijkteams, jeugdbescherming

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat.

Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. Voor Marja zorgt Harteraad dat ze precies weet wat haar te wachten staat. leven met hart- en vaataandoeningen Harteraad helpt jou je leven weer op te pakken met een aandoening aan je hart of vaten. Sluit

Nadere informatie

Samen maken wij het verschil!

Samen maken wij het verschil! Samen maken wij het verschil! Biest 43 6001 AP Weert T 0495 456 491 F 0495 456 499 www.landvanhorne.nl WAAR STAAN WE VOOR EN WAAR GAAN WE VOOR? inhoud onze identiteit 4 onze zorgvisie 6 onze kernwaarden

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Reacties tijdens een ziekenhuisopname Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op hun ziekenhuisopname. Een opname is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben.

DRIE GOUDEN TIPS om Nee te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. DRIE GOUDEN TIPS om "Nee" te leren zeggen tegen alles wat je niet meer wilt. Kies voor het leven dat jij wilt hebben. Chantal Smeets 1 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 3 2. INLEIDING... 4 3. DRIE GOUDEN TIPS...

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3. 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau 3 2.3 Begeleiden op sociaal/maatschappelijk gebied Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Een zorgvrager begeleiden 5 1.1 Het sociale netwerk begeleiden 5 Praktijk: Ik zie bijna

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam

Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Naam student: Roos Wiggelendam Klas: 2A2 Studentnummer: 500634829 Docent: D. Kronenburg Opleiding: HBO-V, Hogeschool van Amsterdam Datum: 14/06/2013 Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Casus Blz. 4 Leerdoelen

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk De Vries ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk de Vries is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen

Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Mijn collega (of leidinggevende) hoort mij niet. En de werksfeer zou ook beter kunnen Uitnodiging: focus op het webinar en leer hoe je met goede communicatie bereikt wat je graag wilt. Hoe doe je dat?.

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Beste mentoren en collega s,

Beste mentoren en collega s, Beste mentoren en collega s, Welkom aan het begin van een nieuw schooljaar als mentor/docent van een derde klas. Ter voorbereiding tref je hieronder de handleiding voor het startprogramma dat je straks

Nadere informatie

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de Bijlagen 56 Bijlage 1 Verschillen tussen een discussie en een bezoek Het is van groot belang dat je het moment leert herkennen dat een gesprek over een bepaald onderwerp niet goed gaat. Als je beiden reactief

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

Waardevolle zorg. is ook JONG!

Waardevolle zorg. is ook JONG! Waardevolle zorg is ook JONG! www.loc.nl 2 Visie LOC-jeugd LOC Jeugd heeft een visie op de zorg. Die heet Waardevolle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt omdat die gaat over dingen die

Nadere informatie

Helpt u mee onze zorg nog persoonsgerichter te maken?

Helpt u mee onze zorg nog persoonsgerichter te maken? Helpt u mee onze zorg nog persoonsgerichter te maken? Patiënten gezocht voor patiëntcontact met studenten Geneeskunde Patiënten willen graag dat er rekening gehouden wordt met hun behoeften, wensen en

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven

Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven Perspectief 3 e editie 3 / 4 VMBO Project Doorgeven 0. Start In dit project ga je aan de slag met verschillende manieren en vormen van doorgeven. Wat heb je zelf van huis uit meegekregen? En wat mogen

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Bespreek de huisregels

Bespreek de huisregels Voorwoord Al jaren geef ik lezingen en workshops over opvoeden. En bijna altijd ontmoet ik daar ouders die, net als ik, hun kinderen al best goed opvoeden. Want opvoeden kunnen we eigenlijk allemaal wel.

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT

WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT WAT IK WIL, WAT IK KAN, WAT MIJ HELPT werkboekje Hulpmiddel bij de voorbereiding van het WMO-keukentafelgesprek Voor mensen met een beperking Voor familieleden en anderen die mensen met een beperking willen

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken

Het Socratisch Gesprek als methode voor kritisch denken Ontwerponderzoek Paper 2 Naam auteur(s) Vakgebied Titel Onderwerp Opleiding Doelgroep Sleuteltermen Links Bibliografische referentie I.F. Hazewindus, drs. Filosofie Het Socratisch Gesprek als methode voor

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

S.V.F. Sportvereniging Fortissimo Sportpark De Nieuwe Kamp Overrijnseveld GH Cothen BIJLAGE 2: Pestprotocol

S.V.F. Sportvereniging Fortissimo Sportpark De Nieuwe Kamp Overrijnseveld GH Cothen BIJLAGE 2: Pestprotocol BIJLAGE 2: Inhoudsopgave 1.... 2 2. Stap 1 Signalering van pestgedrag... 2 3. Stap 2 Bespreking met de groep... 3 4. Stap 3 Oplossingen bedenken... 4 5. Stap 4 Afspraken maken... 4 6. Stap 5 Afronding:

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld Werkbeleving 21 maart 2018 Bea Voorbeeld Hoe beleef je je werk? De meeste mensen functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hen gesteld

Nadere informatie

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER 1 2 3 Thema 3 WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER Module Werkplezier Wat is werkplezier. Factoren die werkplezier beïnvloeden. Werkplezier behouden en vergroten. Inleiding 1 Als medewerkers kunnen inspelen op

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

Profielschets. Zelfbewuste school

Profielschets. Zelfbewuste school Profielschets Zelfbewuste school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Mogelijke variaties:

Nadere informatie

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Agressief gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is agressief gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Training Netwerken Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Het hebben van een goed netwerk is van groot belang voor je carrière. Je hoort het vaak om je heen, een nieuwe baan of een nieuwe

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten

Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Het meisje in mijn hoofd. Naam: Emma Oude Weernink Klas: 3T2 Docent: Mevrouw Scholten Inhoudsopgave: Zakelijke gegevens Samenvatting van het boek Over de auteur Over het boek Leeservaringen Onderwerp Gebeurtenissen

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen

Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen Samenvatting van het Kwaliteitsrapport 2017: Elkaar verder brengen Inleiding Sherpa schrijft elk jaar een kwaliteitsrapport. In dit rapport staat: Wat doet Sherpa al goed in de ondersteuning aan cliënten

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

Publieksjaarverslag Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Publieksjaarverslag 2011 Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand Op het Rijtven gaat van alles gebeuren. In 2011 werden alle kabels en

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback?

Feedback ontvangen. Feedback ontvangen is moeilijk. Hoe gaan we om met feedback? 2 7 Feedback ontvangen Feedback kun je zien als een cadeau. Je kunt het aannemen, uitpakken en er je voordeel mee doen. Of je neemt het cadeau aan, bedankt de gever en legt het vervolgens in een kast om

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

Terugveren en opveren

Terugveren en opveren Terugveren en opveren Streven naar een positieve identiteit bij jongeren Met financiële steun van het ISF fonds van de Europese Prevention of and Fight against Crime Programme of the European Union European

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN

STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN STARTERSGIDS VOOR ONLINE DATEN Eerste hulp bij Online daten Je hebt de stap gezet om te gaan online daten, spannend! Het lijkt allemaal erg simpel. En dat is het ook! Met een klein beetje hulp heb jij

Nadere informatie

Inleiding 3. Les zingeving 3. Les rouw en verlies 3. Les euthanasie 4. Doorvragen en assertief 4. Casus 5. Reflectie op casus 5.

Inleiding 3. Les zingeving 3. Les rouw en verlies 3. Les euthanasie 4. Doorvragen en assertief 4. Casus 5. Reflectie op casus 5. Naam: Joyce Stuijt Leerlingennummer: 500635116 Klas: 2B2 Vak: Cova 2S Docent: I. te Hennepe Datum: 15 januari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Les zingeving 3 Les rouw en verlies 3 Les euthanasie 4 Doorvragen

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt

Effectief communiceren met mijn medewerkers. Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Effectief communiceren met mijn medewerkers Weten wat je wil en weten hoe je die boodschap overbrengt Welkom Afspraken en verwachtingen: - Telefoon uit - We respecteren elkaar - We klappen niet uit de

Nadere informatie

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos?

Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten. Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Gewoon Bijzonder Nationaal Programma Gehandicapten Werkpakket A: Wat is een Heterotopos? Een plaats waar mensen met en zonder een beperking samenwerken Inhoud 1. Inleiding 3 2. Samenwerken 4 3. Samenwerken

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen

Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp kunnen vragen Onthouden

Nadere informatie