Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003"

Transcriptie

1 Spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs te Maassluis April 2003 Aanleiding In november 2001 nam de gemeenteraad van Maassluis een motie aan om draagvlak te bevorderen voor het realiseren van een evenwichtige spreiding van allochtone leerlingen op de basisscholen in Maassluis. Op voorstel van de wethouder Onderwijs c.a. werd het onderwerp Spreiding van allochtone leerlingen in de basisscholen van Maassluis toegevoegd aan de agenda van het Interzuilair Besturenberaad. Het ging hierbij om een eerste oriëntatie op het onderwerp. Alle schoolbesturen verklaarden zich bereid om vanuit een positieve grondhouding in eigen beraad over dit onderwerp verder te spreken en hun visie in het vervolgoverleg van de schoolbesturen bekend te maken. Bestaande situatie In februari 1996 stelde het toenmalig Interzuilair Besturenberaad op voorstel van een daartoe ingestelde brede werkgroep een spreidingsbeleid voor allochtone leerlingen in het basisonderwijs vast. Kenmerken uit dit beleid zijn het clusteroverleg tussen de basisscholen en de jaarlijks vast te stellen percentages allochtone leerlingen in de scholen. Historisch overzicht Uit een analyse van de telgegevens van de basisscholen op de peildatum 1 oktober 1997 t/m 1 oktober 2002 blijkt dat er grote onderlinge verschillen zijn tussen de basisscholen in de verhouding allochtoon t.o.v. autochtoon. Ook blijken aanzienlijke verschillen tussen scholen uit dezelfde denominatie. Overleg In 2001 is meerdere malen in het interzuilair directieberaad over spreiding gesproken zonder dat dit leidde tot nieuwe beleidsvoorstellen. Wel werd vastgesteld dat concentraties van allochtone leerlingen niet een eenzijdig probleem van de betreffende basisscholen kunnen zijn en dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de populatiekenmerken van de school en die van de wijk of buurt waar de school zich bevindt. Ook werd geconstateerd dat het openbaar onderwijs een onevenredig groot deel van de opvang en begeleiding van allochtone leerlingen voor zijn rekening neemt. Bij de oplossing van de problematiek van een evenwichtiger spreiding zouden gemeente en WSM als partners een rol moeten spelen. Op 16 oktober 2002 vond overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de directies van de basisscholen, de gemeente en de WSM. Uit de toelichting van de zijde van de WSM bleek dat spreiding van woonruimte op basis van allochtone kenmerken wettelijk verboden is. De huidige woningvoorraad is al sturend en bepalend. De mate van stapelbouw zorgt voor het aantrekken van allochtone gezinnen. In Nederland bestaan geen grenzen op de woningmarkt, d.w.z. mensen van buiten Maassluis moeten op basis van de bestaande criteria gehuisvest worden. De conclusie van dit overleg was dat de situatie geaccepteerd dient te worden en dat symptoombestrijding rest. Het woningaanbod bepaalt wie er gaat wonen. De problemen ten aanzien van de spreiding dienen op schoolbestuurlijk niveau opgelost te worden.

2 Knelpunten Het openbaar onderwijs heeft relatief veel allochtone leerlingen in de schoolpopulatie (> 40%) en dit is ongewenst. De zogenaamde witte ouders trekken hierdoor weg. Ook allochtone ouders geven overwegend de voorkeur aan integratie in plaats van segregatie. Het bijzonder onderwijs neemt eveneens allochtone gezinnen op, maar er zijn flinke onderlinge verschillen. Het probleem in Maassluis is vooral in de zogenaamde gestapelde woningen gelegen. Een concentratiewijk heeft gevolgen voor de samenstelling van de schoolpopulatie van de school in die wijk. Immers de gemiddelde ouder kiest voor een basisschool in de buurt of in de wijk ongeacht de denominatie. Het juridisch kader Uit informatie van de VNG (contactpersoon Yurtsever d.d. 08/11/02) blijkt dat spreiding van allochtone leerlingen in het basisonderwijs niet gebaseerd kan worden op bestaande wet en regelgeving. Er bestaat geen jurisprudentie op dit terrein. Openbare basisscholen mogen geen leerlingen weigeren en bijzondere basisscholen mogen uitsluitend leerlingen weigeren als ouders de grondslag van de school niet respecteren danwel onderschrijven. In de wet komt de term vol niet voor. Als het leerlingenaantal op een school explosief groeit bestaat de mogelijkheid om buitenregulier te tellen. Op deze manier kan extra formatie verkregen worden en aanpassing van het bedrag van de materiële instandhouding. Ook de huisvesting mag in juridisch opzicht geen belemmering zijn om als school te groeien. Uit het bovenstaande blijkt dat het juridisch niet mogelijk is om spreiding af te dwingen. Het slagen van dit beleid is afhankelijk van de bereidheid van de schoolbesturen om afspraken te maken en na te leven. Het doel van dit beleid is niet om bepaalde scholen groter te laten worden en andere scholen kleiner. Het doel is om een verantwoorde verhouding te realiseren tussen allochtone en autochtone leerlingen op iedere school in Maassluis. Uitgangspunten: 1. Elke leerling (ook de illegale) heeft recht op onderwijs. 2. Elke school heeft de plicht onderwijs te verzorgen voor alle leerlingen die de grondslag van de school respecteren, danwel onderschrijven. 3. Geen enkele ouder hoeft met zijn kind langs verschillende scholen te leuren. 4. Alle betrokken schoolbesturen onderschrijven het belang van het spreiden van allochtone leerlingen over de verschillende basisscholen in Maassluis. 5. Spreidingsbeleid is geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de multiculturele samenleving te bevorderen. 6. Spreidingsbeleid is onderdeel van een breed perspectief en dient in samenhang te worden gezien met jeugdbeleid, onderwijsachterstandenbeleid, huisvestingsbeleid en taalbeleid. 7. Het zal acht jaar duren voordat de spreiding optimaal is, aangezien het spreiden van leerlingen in eerste instantie vooral bij de instroom in groep 1 waar te nemen is.

3

4 Afspraken 1. Ieder schooljaar wordt het percentage allochtone leerlingen die basisonderwijs volgen in Maassluis vastgesteld. Als peildatum wordt de teldatum van 1 oktober van het jaar ervoor gehanteerd % autochtonen 76,62 75,99 74,46 73,98 73,16 72,13 % allochtonen 23,38 24,01 25,54 26,02 26,84 27,87 verschil % allocht tov vorig jaar gemiddelde stijging per jaar 0,90% - 0,63 1,53 0,48 0,82 1,03 Op basis van deze gegevens kan vastgesteld worden dat het vooralsnog niet nodig is dat er scholen zijn met meer dan 30% allochtone leerlingen in Maassluis. 2. Met name de scholen die qua percentage onder het vastgestelde percentage zitten zullen zich moeten inspannen om het percentage van hun school richting de norm te krijgen door meer allochtone leerlingen te plaatsen. 3. Ouders kunnen hun kind pas op een basisschool inschrijven als het drie jaar oud is. Scholen schrijven leerlingen dus ook niet in, voordat ze drie jaar oud zijn. Op de eventuele wachtlijst kunnen dus uitsluitend kinderen staan van drie jaar en ouder. Bij het instellen van een wachtlijst bepaalt de inschrijfdatum de volgorde van toelating tot de school. 4. Alle kinderen die deelnemen aan VVE op de peuterspeelzaal zullen bij de intake door de SKM geadviseerd (en begeleid) worden om hun kinderen op hun derde verjaardag in te schrijven op een basisschool. 5. Alle ouders van bijna 3-jarigen ontvangen een brief van de gemeente met algemene informatie over het basisonderwijs en het spreidingsbeleid in Maassluis. Hierbij zal aandacht besteed worden aan de rechten en plichten, die zij als ouders hebben in het kader van leerplicht en onder welke voorwaarden zij hun kind kunnen inschrijven bij de verschillende scholen. 6. Ondanks dat de term vol juridisch gezien niet bestaat krijgen de schoolbesturen de gelegenheid om formeel aan te geven dat een onder hun bestuur vallende school of een groep van deze school vol is. Hiervoor is het wel belangrijk dat elk schoolbestuur het begrip vol op eenzelfde wijze hanteert. Een bestuur kan bij de gemeente aangeven dat een school of groep vol is als: a. het percentage van 30% allochtonen binnen de school of binnen een groep van zijn school is overschreden; b. het aantal leerlingen in een groep boven de 30 komt.

5 Vol zoals beschreven onder a betekent dat er na het plaatsen van autochtone leerlingen ook weer plaats is voor allochtone leerlingen. Vol zoals beschreven onder b betekent voor alle leerlingen vol. Dit zal aan de hand van de leerplichtadministratie worden gecontroleerd. 7. De schoolbesturen informeren de gemeente schriftelijk (via , brief of fax) als sprake is van één of meer van de volgende besluiten: de leerlingen die niet worden geplaatst onder vermelding van de redenen hiervoor; wanneer een groep van een school vol zit voorzien van een onderbouwing; wanneer een leerlingenstop bij een school wordt ingevoerd met onderbouwing; invoeren van wachtlijsten per school en/of per groep. 8. Alleen als een bestuur voor een groep of school vooraf bij de gemeente onderbouwd heeft aangegeven dat deze vol is, kan een leerling doorverwezen worden naar de gemeente (leerplicht). Doordat de gemeente exact weet welke scholen en groepen vol zitten, kan de leerling in overleg met de ouders rechtstreeks doorverwezen worden naar een school die nog niet vol zit. 9. Op het moment dat alle scholen schriftelijk hebben aangegeven vol te zitten, zal de school die als eerste vol zat de leerling (na instemming van de ouders) plaatsen. Bij een volgende leerling is de volgende school aan de beurt. 10. Elk kwartaal vindt bestuurlijk overleg (interzuilair besturenberaad) plaats over de stand van zaken. Eventueel kan het beleid aangepast worden aan de hand van ervaringen. De rol van de gemeente richting de scholen en schoolbesturen is in deze situatie controlerend en toewijzend. Dit is niet een rol die de gemeente ambieert, maar aangezien uit de huidige situatie blijkt dat de directeuren er onderling niet meer uitkomen, lijkt deze rol noodzakelijk te zijn. Een ideale situatie zou zijn wanneer de verantwoordelijkheid van de directeuren bij hun aanname beleid ten aanzien van hun leerlingen zich niet meer zou beperken tot het belang van de eigen school. De omschrijving van het begrip allochtoon komt van Burgerzaken en luidt als volgt: Persoon die zelf of waarvan de vader of moeder is geboren in het buitenland. Deze omschrijving wordt ook door het Centraal Bureau voor de Statistiek gehanteerd. De gemeente en de schoolbesturen verklaren door ondertekening van dit document de gemaakte afspraken na te leven: Maassluis, d.d Gemeente Maassluis St. Katholiek Onderwijs Riviersteden

6 Stichting Meervoud Vereniging Montessori onderwijs

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan Préambule De stad Amsterdam kent een grote diversiteit.

Nadere informatie

Onderwijs, sport en cultuur Samenleving mw. M.J.T.G. van Beukering-Huijbregts M.J. van Zon

Onderwijs, sport en cultuur Samenleving mw. M.J.T.G. van Beukering-Huijbregts M.J. van Zon Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij E-mail/tel.nr. Evaluatiedatum 448405 Onderwijs, sport

Nadere informatie

Bijlage 5 Toelating en aanmelding

Bijlage 5 Toelating en aanmelding Bijlage 5 Toelating en aanmelding Versie: 20-11-2014 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelding van leerlingen... 3 Toelating van leerlingen... 3 Uitzonderingen... 4 Schorsen en verwijderen... 5 2 Inleiding

Nadere informatie

Plan van Scholen : basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem

Plan van Scholen : basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 107/2006 30 mei 2006 MO/owg 06/579 Plan van Scholen 2007-2012: basisschool Al Ikhlaas. Aan de Raad der gemeente Haarlem 1. Inhoud van het voorstel Op

Nadere informatie

TOELATINGS-/AANNAMEBELEID

TOELATINGS-/AANNAMEBELEID TOELATINGS-/AANNAMEBELEID 1. BEGRIPSOMSCHRIJVING Met toelating wordt bedoeld: het besluit om een aangemeld kind daadwerkelijk als leerling van de school toe te laten. Toelatingsbeleid wordt ook wel aannamebeleid

Nadere informatie

Aannamebeleid leerlingen

Aannamebeleid leerlingen Aannamebeleid leerlingen van Stichting Proceon 1. Aanleiding:... 3 2. Strategisch beleid:... 3 3. De wet en jurisprudentie:... 4 4. Onderbouwing beleidskader Stichting Proceon:... 4 Identiteit:... 4 Onderwijs:...

Nadere informatie

Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR:

Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Toelatingsreglement Voorgenomen besluit College van Bestuur: 2 april 2015 Advies Directieberaad: Instemming GMR: Definitief besluit College van Bestuur: 1 TOELATINGSREGLEMENT Het College van Bestuur van

Nadere informatie

VERNIEUWDE PROCEDURE AANNAME BELEID JENAPLANSCHOOL WITTEVROUWEN APRIL 2014 INLEIDING

VERNIEUWDE PROCEDURE AANNAME BELEID JENAPLANSCHOOL WITTEVROUWEN APRIL 2014 INLEIDING VERNIEUWDE PROCEDURE AANNAME BELEID JENAPLANSCHOOL WITTEVROUWEN APRIL 2014 INLEIDING De Jenaplanschool Wittevrouwen is de enige basisschool in de wijk Wittevrouwen/Zeeheldenbuurt. In de afgelopen 20 jaren

Nadere informatie

Plan van Scholen

Plan van Scholen Plan van Scholen 2014-2016 De gemeente Waterland heeft een aanvraag ontvangen van stichting De Verwondering. Deze stichting wil een school voor Algemeen Bijzonder Onderwijs starten in de gemeente Waterland.

Nadere informatie

Werkgroep Xenia Münsterse verklaring 2005 Goed wonen goede start spätaussiedlers

Werkgroep Xenia Münsterse verklaring 2005 Goed wonen goede start spätaussiedlers S T A D T M U E N S T E R Werkgroep Xenia Münsterse verklaring 2005 Goed wonen goede start spätaussiedlers Preambule Wij willen in Münster spätaussiedlers ondersteunen. Zij vormen de grootste groep migranten.

Nadere informatie

Convenant en monitor. Kleine scholen van SPOVenray in de dorpen van de gemeente Venray

Convenant en monitor. Kleine scholen van SPOVenray in de dorpen van de gemeente Venray Convenant en monitor Kleine scholen van SPOVenray in de dorpen van de gemeente Venray Convenant Kleine scholen van SPOVenray in de dorpen van de gemeente Venray Partijen Stichting SPOVenray, hierna te

Nadere informatie

Motie Naar aanleiding van de motie is nadrukkelijk gekeken naar de schooltijden en de voor- en nadelen van de invoering van opstapplaatsen.

Motie Naar aanleiding van de motie is nadrukkelijk gekeken naar de schooltijden en de voor- en nadelen van de invoering van opstapplaatsen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201900 497586 / 497586 ONDERWERP Aanpassing verordening leerlingenvervoer. G.W. Hidders SAM Lie AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017

Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017 Bijlage 1 Regeling toelating leerlingen Tangentscholen 2017 Het College van Bestuur van Stichting Tangent, stelt, met inachtneming van de bepalingen van de Wet op het Primair Onderwijs en de Wet Passend

Nadere informatie

Raadsstuk. 112/ juni 2009 STZ/JOS 09/109260

Raadsstuk. 112/ juni 2009 STZ/JOS 09/109260 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 112/2009 8 juni 2009 STZ/JOS 09/109260 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M.. Keesstra Inzake witte en zwarte scholen

Nadere informatie

Gelet de Wet op het Primair Onderwijs; Wet op de Expertisecentra en Wet Passend Onderwijs;

Gelet de Wet op het Primair Onderwijs; Wet op de Expertisecentra en Wet Passend Onderwijs; Toelatingsbeleid Voorgenomen besluit college van bestuur: 6 september 2018 Advies managementberaad: 20 november 2018 Advies GMR: 19 november 2018 Definitief besluit college van bestuur: 6 december 2018

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 14 juni 2012 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [07] Behandelend ambtenaar : Anja Buma / Gerard de Haan Doorkiesnummer : (0518) 452918 / (0518) 452964 Onderwerp

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Verordening Leerlingenvervoer Internationale Taalklas primair onderwijs gemeente Haarlem 2016

Verordening Leerlingenvervoer Internationale Taalklas primair onderwijs gemeente Haarlem 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlem. Nr. 75677 1 juli 2016 Verordening Leerlingenvervoer Internationale Taalklas primair onderwijs gemeente Haarlem 2016 De raad van de gemeente Haarlem:

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Stemverklaring: BB

Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Stemverklaring: BB Raadsvergadering: 27 juni 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Stemverklaring: BB Agendanr.: 21 Voorstelnr.: RB2017040 Onderwerp: Plan van Scholen basisonderwijs Programma: Programma 2 Reden van agendering:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR

Samenwerkingsovereenkomst CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR Samenwerkingsovereenkomst CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR Stalpaertstraat 3 1813 CG Alkmaar Tel:072-5401095 Alkmaar, juni 2016 Helderseweg 14-4 1815 AB Alkmaar 1 INHOUD 1. ALGEMEEN

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI)

Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) Aannamebeleid Basisschool Het Dok (Stichting r.-k., Algemeen Bijzonder en Openbaar Primair Onderwijs PANTA RHEI) In dit stuk beschrijven wij het aannamebeleid dat gehanteerd wordt op Basisschool Het Dok.

Nadere informatie

rv 129 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr Plan Onderwijs in Allochtone Levende Talen. Den Haag, 8 juni 1999 Aan de gemeenteraad

rv 129 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr Plan Onderwijs in Allochtone Levende Talen. Den Haag, 8 juni 1999 Aan de gemeenteraad rv 129 Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn nr. 906059 Den Haag, 8 juni 1999 Aan de gemeenteraad Plan Onderwijs in Allochtone Levende Talen. Inleiding Op 1 augustus 1998 is de wet op het onderwijs in allochtone

Nadere informatie

Beleid aanmelding en toelating leerlingen

Beleid aanmelding en toelating leerlingen Beleid aanmelding en toelating leerlingen Opgesteld door : werkgroep kwaliteit Ingestemming GMR : 17 mei 2017 Vastgesteld door CvB op : 17 mei 2017 Te evalueren in : schooljaar 2020/21 2017-05-17 Aanmeldings-

Nadere informatie

m. van der meer BP Lie Plan van scholen

m. van der meer BP Lie Plan van scholen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G200662 477860 / 477860 ONDERWERP Plan van scholen 2013-2016. m. van der meer BP Lie AGENDANUMMER D1 BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

1. De school: algemene gegevens

1. De school: algemene gegevens 1. De school: algemene gegevens 1.1 Adres en korte geschiedenis. Basisschool Het Rondeel Schoolstraat 29 7037 AS Beek (Gem. Montferland) Directeur: José van Hal Tel: 0316-531453 Email: info@het-rondeel.nl

Nadere informatie

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Resume In de wet op Passend Onderwijs is opgenomen dat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk zijn voor de overdracht van

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Kbs De Horizon een dorpsschool met eigentijds onderwijs. aannamebeleid. Definitieve versie januari 2017

Kbs De Horizon een dorpsschool met eigentijds onderwijs. aannamebeleid. Definitieve versie januari 2017 Kbs De Horizon een dorpsschool met eigentijds onderwijs aannamebeleid Definitieve versie januari 2017 0 Inhoudsopgave: Onderwerp pagina: A Algemene informatie vanuit de Rijksoverheid 1 B De plaatsing van

Nadere informatie

Scholen in de Randstad sterk gekleurd

Scholen in de Randstad sterk gekleurd Scholen in de Randstad sterk gekleurd Marijke Hartgers Autochtone en niet-westers allochtone leerlingen zijn niet gelijk over de Nederlandse schoolvestigingen verdeeld. Dat komt vooral doordat niet-westerse

Nadere informatie

CONCEPT. Convenant AZC scholen Harderwijk. Schoolbestuur VCO Harderwijk-Hierden, vertegenwoordigd door de heer A. Palland, gevolmachtigd

CONCEPT. Convenant AZC scholen Harderwijk. Schoolbestuur VCO Harderwijk-Hierden, vertegenwoordigd door de heer A. Palland, gevolmachtigd CONCEPT Convenant AZC scholen Harderwijk De ondergetekenden: Schoolbestuur VCO Harderwijk-Hierden, vertegenwoordigd door de heer A. Palland, gevolmachtigd bestuurder, en Schoolbestuur Stichting Proo, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Doetinchem, 4 juli 2018

Doetinchem, 4 juli 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7.3 ALDUS VASTGESTELD 12 JULI 2018 Vaststellen Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2018 Te besluiten om: 1. Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2018 vast te stellen. 2.

Nadere informatie

Aannamebeleid kbs De Marke. van t/m

Aannamebeleid kbs De Marke. van t/m Aannamebeleid kbs De Marke van 01-08-2016 t/m 31-07-2018 Voorwoord Kbs De Marke is een van de 17 scholen van de Stichting voor Katholiek Primair Onderwijs Amersfoort e.o. en heeft de mogelijkheid binnen

Nadere informatie

Beleidscontext VVE + actualiteiten

Beleidscontext VVE + actualiteiten Beleidscontext VVE + actualiteiten Elly Dekker, beleidsadviseur VNG Ronde tafelconferentie taalachterstanden 18 januari 2016 Landelijke ontwikkelingen Wetsvoorstel Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen

Nadere informatie

Nieuwe schooltijden in het basisonderwijs

Nieuwe schooltijden in het basisonderwijs Rapportage Nieuwe schooltijden in het basisonderwijs Utrecht, december 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Liesbeth van der Woud drs. Vincent van Grinsven Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080

Nadere informatie

Bevorderen van integratie op de politieke agenda

Bevorderen van integratie op de politieke agenda Bevorderen van integratie op de politieke agenda Door Hans Teegelbeckers, VOS/ABB Sinds de jaren 80 wordt een maatschappelijke discussie gevoerd over etnische segregatie in het Nederlands onderwijs, de

Nadere informatie

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy

Voorgenomen fusie basisschool Romero en openbare basisschool Nieuwenrooy Collegevoorstel Inleiding Op 16 januari 2013 heeft het schoolbestuur van Stichting Scala een Fusie Effect Rapportage (FER) aangeboden aan de gemeente. In deze FER wordt de fusie tussen de rooms-katholieke

Nadere informatie

Samenvatting Leidse Monitor 2010-2011

Samenvatting Leidse Monitor 2010-2011 Samenvatting Leidse Monitor 2010-2011 De Leidse Monitor verzamelt informatie over de ontwikkeling van Leidse kinderen vanaf het moment dat zij en/of hun ouders deelnemen aan een voor- en vroegschools programma

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

AANNAMEBELEID INLEIDING

AANNAMEBELEID INLEIDING INLEIDING Op onze school worden wij soms geconfronteerd met het feit dat we voor sommige klassen meer aanmeldingen krijgen dan dat wij kinderen kunnen plaatsen. Daarom is dit document opgesteld zodat voor

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR

Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR Stalpaertstraat 3 1813 CG Alkmaar Email: de.waaier@saks.nl Telefoon: 0610219285 www.wegwijzer-saks.nl/dewaaier Samenwerkingsovereenkomst DE WAAIER CENTRALE OPVANG NEVENINSTROMERS BASISONDERWIJS ALKMAAR

Nadere informatie

Aanmelding tot instroom 2014-2015

Aanmelding tot instroom 2014-2015 Aanmelding tot instroom 2014-2015 Inleiding Deze notitie is bedoeld om duidelijkheid te geven over de aanname en instroom van nieuwe leerlingen op basisschool Kadoes. Door het vastleggen van afspraken

Nadere informatie

2017/53151 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2017/53151 gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2017053151* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 09-01-2018

Nadere informatie

5. Concept raadsbesluit

5. Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 28 januari 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 22 januari 2013 Nummer : Onderwerp : Wijziging statuten Stichting Baasis als gevolg van oprichten samenwerkingsschool

Nadere informatie

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017

ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Heemstede 2017 ONDERWERP Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2017 SAMENVATTING De Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: 2015 stelt regels voor rechtvaardige en evenredige verdeling van schaarse

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *Z00D98722F6* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\313 Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07500 Datum: 17 november

Nadere informatie

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas

Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Aanmeldformulier 4- jarigen OBS de Driepas Datum aanmelding Datum inschrijving Gegevens nieuwe leerling Roepnaam Achternaam Voornamen (voluit) Geboortedatum Adres Postcode en Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen.

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen

Beleid. Aanmelding, toelating, weigering en plaatsing leerlingen 1. Inleiding Nederland kent een leerplicht. In de Leerplichtwet wordt bepaald dat kinderen met ingang van de maand volgend op die waarin ze 5 jaar zijn geworden leerplichtig zijn. De leerplicht eindigt

Nadere informatie

Onderwijs en Kinderopvang

Onderwijs en Kinderopvang Onderwijs en Kinderopvang Rapportage ledenpeiling 19 juni tot en met 9 juli 2014 Inleiding Scholen in het primair onderwijs werken steeds vaker nauw samen met organisaties voor kinderopvang of bieden zelf

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 2 mei 2003 PO/LGF/03/ mei 2003

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer. 2 mei 2003 PO/LGF/03/ mei 2003 OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van

Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 05.RI225.OOI Inboeknummer osbstoogoo Beslisdatum BSW S mei 2005 Dossiernummer Sx8.25I Oplegvel Raadsvoorstel inzake de vaststelling van het plan van nieuwe

Nadere informatie

Van de tweejarigen zit het merendeel op een VVE-speelzaal, bij de driejarigen zit het grootste deel op een niet-vve-speelzaal (zie figuur 1).

Van de tweejarigen zit het merendeel op een VVE-speelzaal, bij de driejarigen zit het grootste deel op een niet-vve-speelzaal (zie figuur 1). 1 Deelname van peuters aan voorschoolse educatie In dit hoofdstuk wordt een beeld geschetst van de deelname van Leidse peuters aan VVE (voor- en vroegschoolse educatie). In Leiden wordt in het kader van

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Verordening leerlingenvervoer Datum: 14 januari 2013 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels Decosnummer: 10 Informant:

Nadere informatie

De lokale educatieve Agenda. Hoe ver zijn we? Joke ten Berge

De lokale educatieve Agenda. Hoe ver zijn we? Joke ten Berge De lokale educatieve Agenda. Hoe ver zijn we? Joke Kruiter Joke ten Berge Oberon VNG Deze presentatie Kennismaken Stand van zaken LEA Voorbeelden LEA in een plattelandsgemeente LEA in de G4 VVE in de LEA

Nadere informatie

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Naar de bijlagen 1 en 2 wordt verwezen voor de overzichten en de rapportage van de commissie

Nadere informatie

Schets van de Educatieve Agenda

Schets van de Educatieve Agenda Schets van de Educatieve Agenda 1. Inleiding In augustus 2006 is de tweede periode Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) beeindigd. Vanaf augustus 2006 is een nieuw inhoudelijk kader van toepassing

Nadere informatie

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden.

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. 108180 - Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. ADVIES in het geding tussen: [bezwaarde], wonende te [woonplaats], bezwaarde

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording

Directie Inwoners Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsrealisatie & verantwoording Ingekomen stuk D7 (PA 14 december 2011) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector ERZ afdeling b onw telefoon 0182-588400 voorstelnummer 36 13 april 2004 iz-nummer 2004.02451 steller B.B. Verkerk onderwerp PLAN VAN (BIJZONDERE)

Nadere informatie

aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017

aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017 aanmelden onderzoeksplicht- zorgplicht Studiedag SWV 6 april 2017 Als het mis gaat, gaat het mis aan het begin. Als het mis gaat, gaat het mis bij het begin Aanmelden in passend onderwijs Broertjes/zusjes

Nadere informatie

Bijlage 1. Beoordeling aanvraag Kindcentrum Meegroeischool

Bijlage 1. Beoordeling aanvraag Kindcentrum Meegroeischool Bijlage 1. Beoordeling aanvraag Kindcentrum Meegroeischool Deze bijlage bevat de beoordeling van de aanvraag door Stichting Kindcentrum Meegroeischool voor opname in het Plan van Scholen 2019-2022 van

Nadere informatie

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen.

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. Bijlage 2 Veelgestelde vragen In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. a. Vallen tijdelijke huurcontracten onder de werking van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Samen staan we sterker

Samen staan we sterker Samen staan we sterker Notitie voor Gemeente Berkelland over de harmonisatie en integratie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang in Eibergen-Rekken-Beltrum 4 september 2008 SKER-DHG 1 Inleiding Medio

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010;

RAADSBESLUIT. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010; RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Z a l t b o m m e l ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 december 2010; gelet op de artikelen 6 en 140 van de Wet op het primair onderwijs;

Nadere informatie

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ HET INSCHRIJFFORMULIER. Geachte ouders / verzorgers,

TOELICHTING BIJ HET INSCHRIJFFORMULIER. Geachte ouders / verzorgers, TOELICHTING BIJ HET INSCHRIJFFORMULIER. Geachte ouders / verzorgers, Hierbij ontvangt u ons inschrijfformulier. Basisschool t Kirkeveldsje is een school van het bijzonder onderwijs, d.w.z. dat ze bestuurd

Nadere informatie

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne

Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Resultaatafspraken voor VVE in gemeente Westvoorne Partijen Schoolbesturen VCO De Kring (CNS De Nieuwe Weg, Baron de Vos van Steenwijkschool) Onderwijsgroep PRIMOvpr (De Driehoek, Obs Mildenburg, Obs Het

Nadere informatie

HUISVESTING & PLAATSING VAN LEERLINGEN

HUISVESTING & PLAATSING VAN LEERLINGEN HUISVESTING & PLAATSING VAN LEERLINGEN 1. Inleiding OBS Brandevoort is een grote school die in de afgelopen jaren zeer sterk is gegroeid en te maken heeft gehad met meerdere (tijdelijke) onderwijslocaties.

Nadere informatie

R E G L E M E N T O U D E R R A A D

R E G L E M E N T O U D E R R A A D R E G L E M E N T O U D E R R A A D Begripsbepalingen. Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: School: Christelijke basisschool De Hoeksteen, Postbus 13 te Wijk en Aalburg. Bestuur: Ouders: Personeel:

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland

Voorstel aan de gemeenteraad van Wormerland Onderwerp: vestiging nieuwe basisschool in Wormer Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 2016/47 Beleidsveld: onderwijs Datum: 5 juli 2016 Portefeuillehouder: P.C. Tange Procedure: Inhoudelijke Contactpersoon:

Nadere informatie

De concerndirecteur van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling,

De concerndirecteur van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. december 0 Beleidsregel bekostiging lokalen bewegingsonderwijs voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet

Nadere informatie

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4:

Wettelijke borging De wettelijke borging van de zorgplicht zit in twee artikelen van de wet op het primair onderwijs; artikel 40, lid 3 en 4: Zorgplicht Met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 is tevens het begrip zorgplicht geïntroduceerd. Opvallend daarbij is overigens dat in de tekst van de wet het woord zorgplicht niet

Nadere informatie

Aannamebeleid. Geachte ouders of verzorgers, Daltonschool Corlaer heet nieuwe leerlingen graag van harte welkom!

Aannamebeleid. Geachte ouders of verzorgers, Daltonschool Corlaer heet nieuwe leerlingen graag van harte welkom! Aannamebeleid Geachte ouders of verzorgers, Daltonschool Corlaer heet nieuwe leerlingen graag van harte welkom! Wij zijn een openbare basisschool met een Dalton onderwijsconcept. Op onze school zijn alle

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL (Leerling staat nog niet ingeschreven bij een school) Aanmelding S(B)O school en voorwaarden Het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft. Ouders moeten

Nadere informatie

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Basisschool De Bolster PCBO Amersfoort Inleiding Vanuit onze missie en visie is ons uitgangspunt, dat elk kind in principe recht heeft op een plek bij ons op

Nadere informatie

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Algemeen Vanaf 1 augustus 2014 melden ouders hun kind aan bij de school van hun keuze en heeft de school de taak om het kind een passende onderwijsplek

Nadere informatie

PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN

PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN PROCEDURE VAN : AANMELDEN, TOELATEN, INSCHRIJVEN EN INSTROOM NIEUWE LEERLINGEN Procedure van toelating nieuwe leerlingen Basisschool De Kinderbrug Pagina 1 Inhoud Inleiding... 2 1. Informatie over de school...

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen

Protocol Schorsing en verwijdering van leerlingen Geleding Besproken d.d. Besluitvorming d.d. Staf Staf 24-9-2014 Directeuren MT GMR GMR 3-12-2014 GMR 3-12-2014 (advies) College van Bestuur CvB 3-2-2015 Openbaar Primair Onderwijs Almelo Protocol Schorsing

Nadere informatie

Betreft : Uitkomst overleg huisvesting basisscholen Driebergen d.d en

Betreft : Uitkomst overleg huisvesting basisscholen Driebergen d.d en Memo Aan : De heer K.J. De Zwart (Instituut Coolsma), de heren S. Krouwel en E. Saal (De Vuurvogel), Mevrouw M. Remmers (het Sticht), de heer H. Groeneveld (De Oorsprong) en de heer W. Wever (St. Lerend

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER Versie 1.1 april 2019

AANMELDFORMULIER Versie 1.1 april 2019 AANMELDFORMULIER Versie 1.1 april 2019 Gegevens kind Geslacht: M V X (niet bepaald) Geboortedatum: Burger Service Nummer 1 : Land van Herkomst: Datum in Nederland: Eerste Nationaliteit: Tweede Nationaliteit:

Nadere informatie

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN

Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN Beginpagina INSTRUCTIES VOOR HET INVULLEN De vragen in deze Landelijke VVE monitor hebben betrekking op de situatie in het schooljaar 2009 2010. Ideaal gesproken gaat u uit van één teldatum, het liefst

Nadere informatie

Algemene vergadering 19 november u00 11u30 Academiezaal St Truiden. LOP basis LOP secundair

Algemene vergadering 19 november u00 11u30 Academiezaal St Truiden. LOP basis LOP secundair Algemene vergadering 19 november 2013 9u00 11u30 Academiezaal St Truiden LOP basis LOP secundair Agenda Welkom door voorzitters Nota stroomlijnen LOP s stad Voorstelling FOB en advies LOP s Goedkeuring

Nadere informatie

BS Kerensheide

BS Kerensheide Algemeen Vragen informatieavond samenwerking OBS de Maaskei en BS Kerensheide 24.10.2017 ALG 1 - Wie zal er aanwezig zijn op de informatieavond in de Grous? Ook b.v. Kindante en vertegenwoordigers van

Nadere informatie

Inschrijfformulier met Ouderverklaring

Inschrijfformulier met Ouderverklaring Inschrijfformulier met Ouderverklaring Leerling voor groep.. (in te vullen door directeur van de school) De volgende gegevens moeten volledig worden ingevuld. Met uw gegevens wordt zorgvuldig omgegaan.

Nadere informatie

Onderwerp Vaststelling plan van nieuwe scholen Voorstel

Onderwerp Vaststelling plan van nieuwe scholen Voorstel Onderwerp Vaststelling plan van nieuwe scholen 2016-2018 Voorstel Portefeuillehouder Broekhuizen Datum collegebesluit 21 april 2015 Opsteller H. Laanstra Registratie GF15.20041 Agendapunt Het plan van

Nadere informatie

Openbaar. Plan van Scholen Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Onderwijs. BW-nummer

Openbaar. Plan van Scholen Ter besluitvorming door de Raad. Collegevoorstel. Onderwerp. Programma Onderwijs. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Plan van Scholen 2016-2018 Programma Onderwijs Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Stichting Conexus heeft in twee brieven op 24 september 2014 en

Nadere informatie

1 Deelname peuters aan voor- en vroegschoolse educatie Peuters op VVE- en niet-vve-speelzalen Gewichten en etniciteit peuters 3

1 Deelname peuters aan voor- en vroegschoolse educatie Peuters op VVE- en niet-vve-speelzalen Gewichten en etniciteit peuters 3 Inhoudsopgave 1 Deelname peuters aan voor- en vroegschoolse educatie 2 1.1 Peuters op VVE- en niet-vve-speelzalen 2 1.2 Gewichten en etniciteit peuters 3 1.2.1 Gewichtenpeuters op 1 januari 2008 3 1.2.2

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0710265 Ag nr. : Datum :28-06-07 Onderwerp Wijziging statuten Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij in verband met de bestuursoverdracht van OBS De Hasselbraam

Nadere informatie

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers

LOP Gent BaO. Evolutie in GOK-cijfers LOP Gent BaO Evolutie in GOK-cijfers 2002 2005 2008-2009 Werkdocument 13.09.2009 Jean Pierre Verhaeghe 0. Inleiding Op de Algemene Vergadering van 8 juni 2009 werd besloten bij het Ministerie van onderwijs

Nadere informatie

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Technische vragen over opheffing Het Agé

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Technische vragen over opheffing Het Agé Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening Ingrid van Engelshoven Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de leerlingenzorg in het primair onderwijs, speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet

Nadere informatie

3^ Brief: d-a CA. Uét( Aangetekend pakket, b-p-3. gemeente Bunnik. PostNL. pur O-A-1. retour afzender L expditeur/return to Sender

3^ Brief: d-a CA. Uét( Aangetekend pakket, b-p-3. gemeente Bunnik. PostNL. pur O-A-1. retour afzender L expditeur/return to Sender rz0 Ac, Postbus 5, 3980 CA Bunnik / Retour I foslmde («w ^ül 3980 CA retour afzender L expditeur/return to Sender O-A-1 Huisnummertoev. "1 Reien (Cause/Ceuse)'. Niet afgehaald 60490 PostNL 03-00-2010 09:51

Nadere informatie

Gemeente Delft. Aan de gemeenteraad Gescand archief Van. Beantwoording Aanvraag Stichting Islamitisch College

Gemeente Delft. Aan de gemeenteraad Gescand archief Van. Beantwoording Aanvraag Stichting Islamitisch College Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Gescand archief Van college van B&W ^ Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk 1 juni 2015 A. Hekker M. Kats 0652738751 mkats@delft.nl

Nadere informatie

Openbaar advies B en W sector welzijn afdeling welzijnszaken

Openbaar advies B en W sector welzijn afdeling welzijnszaken Openbaar advies B en W sector welzijn afdeling welzijnszaken registratienummer 2004-1746 opsteller advies I.K. Albers en D.J. Lub telefoonnummer 010-5931970 paraaf chef/sectorhoofd paraaf sectorcontroller

Nadere informatie

De aangeboden school voor so is voor de leerling voldoende nabij, waardoor op dit punt is voldaan aan de zorgplicht van de school.

De aangeboden school voor so is voor de leerling voldoende nabij, waardoor op dit punt is voldaan aan de zorgplicht van de school. 107612 De aangeboden school voor so is voor de leerling voldoende nabij, waardoor op dit punt is voldaan aan de zorgplicht van de school. in het geding tussen: de heer A en mevrouw B, verzoekers, gemachtigde:

Nadere informatie

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) WMS Congres 9 november 2016 Medezeggenschap en Good Governance! Olga Luiken Secretaris Agenda Inleiding Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^

Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: H. SchujjŗmşíP-^''^ Prestatie-overeenkomst subsidie peuterspeelzaal Lennisheuvel en WE- doelgroepkinderen in 2016: Activiteit; Stellers: Conny van Aarle Akkoord: Gemeente Boxtel, afd. Maatschappelijke Ontwikkeling H. Schuurman;

Nadere informatie