Nieuwsbrief, December 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief, December 2015"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief, December 2015 PENSIOENGIDS

2 2

3 Nieuwsbrief, December 2015 Note: please find the English summary on page 8 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende onderwerpen komen aan bod: Het bestuur aan het woord Nieuw financieel toetsingskader Financiële situatie van het fonds Het bestuur aan het woord Zoals in de nieuwsbrief van juni 2015 vermeld heeft het bestuur eind maart 2015 de werkgever gevraagd een nieuw bestuurslid voor te dragen als vervanger van Jan Withag. De heer Johan van Dulst zal Jan Withag opvolgen als werkgeversvertegenwoordiger en is onlangs door het bestuur uit haar midden gekozen als voorzitter. In maart 2015 heeft het bestuur een kandidaatstelling uitgeschreven voor de opvolging van Rob de Leeuw als bestuurslid namens de pensioengerechtigden. Rob de Leeuw had aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een derde zittingstermijn. Deze oproep heeft één kandidaat opgeleverd, de heer Wim Bénard. Wim Bénard heeft het verplichte opleidingstraject met goed gevolg doorlopen en de vervolgprocedures zijn in gang gezet. 3 Het bestuur heeft per 1 november 2015 afscheid genomen van Rob de Leeuw als bestuurslid (tevens plaatsvervangend voorzitter). Rob de Leeuw was vertegenwoordiger namens de pensioengerechtigden sinds 1 november Het fonds dankt Rob de Leeuw voor zijn jarenlange inzet. Judith Bollen is door het bestuur benoemd als zijn opvolger als plaatsvervangend voorzitter. In januari 2016 loopt de termijn van Mervyn Koenen af als bestuurslid namens de werknemers. Mervyn Koenen heeft aangegeven zich herkiesbaar te stellen voor een volgende periode. In september 2015 heeft het bestuur de actieve deelnemers uitgenodigd zich kandidaat te stellen als bestuurslid namens de werknemers. Deze oproep heeft geen nieuwe kandidaten opgeleverd. Mervyn Koenen is door het bestuur herbenoemd als afgevaardigde namens de werknemers voor een volgende termijn van 4 jaar tot 31 januari Verder heeft het bestuur in april 2015 de actieve deelnemers uitgenodigd zich kandidaat te stellen voor de functie van lid van het verantwoordingsorgaan namens de werknemers. Deze vacature was ontstaan, doordat Judith Bollen is benoemd als bestuurslid van het fonds. Deze oproep heeft één kandidaat opgeleverd. Deze kandidaat zal bekend gemaakt worden wanneer het verplichte opleidingstraject met goed gevolg is doorlopen en de vervolgprocedures in gang zijn gezet. Op de website van het fonds ( vindt u een totaaloverzicht van alle leden van het bestuur en het verantwoordingsorgaan.

4 Nieuwsbrief, December 2015 Nieuw Financieel Toetsingskader In de nieuwsbrief van juni 2015 heeft het pensioenfonds u geïnformeerd over het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK), dat per 1 januari 2015 van kracht is geworden. Het FTK is het onderdeel van de Pensioenwet waarin de financiële eisen aan pensioenfondsen zijn vastgelegd. Het FTK is opgebouwd rond de principes van marktwaardering, risicogebaseerde financiële eisen en transparantie. Het pensioenfonds heeft de impact van het FTK bestudeerd en geanalyseerd. Als basis voor het beleid stelt de wet dat de beleidsdekkingsgraad leidend is. Deze dekkingsgraad is het 12-maands voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraad in die twaalf maanden. Een dekkingsgraad geeft in een percentage aan hoeveel bezittingen het fonds heeft ten opzichte van de waarde van de te betalen pensioenen (verplichtingen). Het pensioenfonds voldoet momenteel aan de wettelijke vereisten onder zowel de oude als de nieuwe berekeningssystematiek voor het minimale vereist eigen vermogen en voor de beleidsdekkingsgraad. Zoals aangekondigd in de nieuwsbrief van juni 2015, informeert het pensioenfonds u over de relevante (beleids)wijzigingen als gevolg van de nieuwe wettelijke vereisten en de uitkomsten van de analyse. 4 Onderstaand wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste effecten voor u. Vervolgens wordt door middel van vraag en antwoord verder inzicht gegeven in onderliggende details. Samenvatting belangrijkste effecten voor u Het pensioenfonds heeft de wijzigingen in het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) geanalyseerd en de financiële gevolgen over een periode van 15 jaar doorgerekend. De uitkomst is, dat het fonds sneller (volledig) toeslag zal kunnen verlenen, maar minder snel eerder gemiste toeslagen zal kunnen inhalen. Uit de berekening blijkt dat over een periode van 15 jaar de totale toeslagverlening onder de oude en nieuwe regels zo goed als aan elkaar gelijk is. De berekening is gebaseerd op verwachtingen en heeft geen voorspellende waarde. Verder is de buffer die het fonds moet aanhouden onder de nieuwe regels hoger, maar dit heeft niet geleid tot een tekortsituatie.

5 Nieuwsbrief, December 2015 Vraag en antwoord In de volgende vragen en antwoorden wordt meer inzicht gegeven in de werking van het nieuwe Financieel toetsingskader. Waarom is de wet (FTK) gewijzigd? Door de gevolgen van de financiële crisis, welke in 2008 begon, is gebleken dat de regels van het oude FTK op een aantal punten niet goed werkten. Het nieuwe FTK moet dit verbeteren. Wat is er in de wet gewijzigd? Er zijn veel wijzigingen in de wet doorgevoerd, maar de volgende wijzigingen zijn het belangrijkst: 1. De beleidsdekkingsgraad is geïntroduceerd om minder afhankelijk te zijn van dagkoersen op de financiële markten. 2. De berekening van de buffers die pensioenfondsen moeten aanhouden, is aangescherpt. In de financiële crisis bleek dat de schokken groter waren dan waarmee in de toenmalige buffer berekening rekening werd gehouden. 3. Er zijn regels bijgekomen ten aanzien van het verlenen van toeslag om te voorkomen dat pensioenfondsen te snel toeslag verlenen. Deze regels houden in: a. dat er onder de 110% beleidsdekkingsgraad geen toeslag zal worden verleend. b. als de beleidsdekkingsgraad zich boven de 110% bevindt zal de hoogte van de toeslag worden bepaald volgens de wettelijke bepalingen van Toekomstbestendig indexeren. c. als er meer geld aanwezig is dan benodigd volgens de wettelijke bepalingen van Toekomstbestendig indexeren mag 1/5de daarvan voor inhaaltoeslag worden gebruikt. 4. Herstelplannen worden elke jaar opnieuw vastgesteld met een looptijd van 10 jaar. Zo worden eventuele tekorten over tijd gespreid, waardoor deelnemers niet in een keer met grote kortingen worden geconfronteerd. 5 Wat betekent dit voor het pensioenfonds? De wetswijzingen die bovenstaand vermeld worden, hebben voor het pensioenfonds en daarmee voor u de volgende gevolgen: 1. Door de introductie van de beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop beslissingen worden genomen stabieler. Dit komt de lange termijn besluitvorming ten goede. 2. Als gevolg van de nieuwe buffervereisten is de benodigde buffer voor het pensioenfonds gestegen. De benodigde dekkingsgraad is door deze hogere buffer vereisten per 1 januari 2015 van 110,5% naar 112,2% gestegen. Aangezien de beleidsdekkingsgraad daar met 127,6% ruimschoots boven lag, heeft deze verhoging niet geleid tot een tekortsituatie.

6 Nieuwsbrief, December Het pensioenfonds heeft het toeslagenbeleid aangepast en ingericht volgens de wettelijke bepalingen. Het pensioenfonds kende voorheen een relatief voorzichtig toeslagenbeleid waardoor de nieuwe regels voor het verlenen van toeslagen niet zullen leiden tot het minder snel verlenen van toeslagen. Vergeleken met het oude toeslagenbeleid, zal nu sneller tot toeslagverlening en volledige toeslagverlening worden overgegaan maar zal, door spreiding, het inhalen van gemiste toeslagen langer op zich laten wachten. Op basis van een berekening over een periode van 15 jaar blijkt het verschil tussen het oude en nieuwe toeslagenbeleid minimaal te zijn. Het beleid voor inhaaltoeslagen is gelijk gebleven. De oudste gemiste toeslag wordt als eerste ingehaald en na 10 jaar vervalt een gemiste toeslag, waardoor deze niet meer zal worden ingehaald. 4. In het oude systeem moesten de tekorten binnen de looptijd van een herstelplan (door maatregelen) opgelost worden. Als het fonds volgens het plan herstelde, maar in het laatste jaar flink achterbleef op het plan, dan moesten er direct maatregelen genomen worden om de tekorten volledig op te heffen. Door de introductie van een jaarlijkse herrekening van een herstelplan met een looptijd van 10 jaar zal in het geval van een slecht laatste jaar, maar voor 1/10de van het tekort direct maatregelen genomen moeten worden. 6 Zijn er ook risico s? Ja, er zijn ook risico s verbonden aan de nieuwe regels. Door het sneller toekennen van toeslagen zal de dekkingsgraad eerder dalen. Er zal dan extra rendement behaald moeten worden om deze daling goed te maken. Als dit rendement niet behaald wordt kan dit een negatief effect hebben op een eventuele toekomstige toeslag. Verder leiden de hogere buffervereisten er toe dat het fonds eerder in een tekortsituatie terecht kan komen. De beleidsdekkingsgraad zorgt er voor dat het fonds niet op basis van dagkoersen in een tekortsituatie komt en/of beleidsbeslissingen neemt. Een nadeel daarvan is dat de beleidsdekkingsgraad in een verslechterende financiële omgeving een te positief beeld geeft. Conclusie De belangrijkste wijziging die het bestuur heeft doorgevoerd als gevolg van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK) is het toeslagenbeleid. Het bestuur heeft het beleid vastgesteld volgens de wettelijke bepalingen. Doordat het pensioenfonds onder het oude systeem een relatief voorzichtig toeslagenbeleid hanteerde, zijn de effecten van het nieuwe toeslagenbeleid zeer beperkt.

7 Nieuwsbrief, December 2015 Financiële situatie van het fonds Per 30 september 2015 bedroeg de beleidsdekkingsgraad 123,1% tegenover 124,8% per eind juni Een deel van de daling is het gevolg van de nieuwe rekenrente die per medio juli door De Nederlandsche Bank is opgelegd. De hoogte van de beleidsdekkingsgraad ligt boven de minimale vereisten die de wetgever aan pensioenfondsen stelt. Als de beleidsdekkingsgraad zich per ultimo november nog boven de ondergrens van 110% begeeft, kan er (gedeeltelijke) toeslagverlening, op basis van de maatstaf (prijsinflatie), per 1 januari 2016 plaatsvinden. Hieronder wordt de toeslagenstaffel op basis waarvan de toeslag wordt verleend weergegeven. Hoogte dekkingsgraad <110% beleidsdekkingsgraad Tussen 110% beleidsdekkingsgraad en 100% reële dekkingsgraad 100% reële dekkingsgraad >100% reële dekkingsgraad Toeslag mechanisme Geen toeslag Gedeeltelijke toeslagverlening volgens principe Toekomstbestendig indexeren Volledige toeslag Inhaaltoeslag volgens wettelijke bepalingen 7

8 Summary Pensions Newsletter December 2015 In this newsletter we would like to inform you on the following topics: Message of the board of trustees New Financial assessment framework for Pension Funds Financial position of the Fund Message of the board of trustees In our newsletter from June 2015, you were informed about the departure of Jan Withag and that the employer has been requested to nominate a new board member. Johan van Dulst will replace Jan Withag as employer representative. The board of trustees has recently elected Johan van Dulst as chairman. During March 2015 the pensioners were requested to candidate themselves to succeed Rob de Leeuw as representative of the pensioners as Rob de Leeuw will not be available for a new term. Wim Bénard has answered this request and has already followed the educational programs required and will now enter the formal procedures to become a board member. 8 The term of Rob the Leeuw ended on November 1, The board of trustees owes gratitude to Rob de Leeuw for his many years of excellent service. As the term of Mervyn Koenen expires in January 2016, the active participants were requested to nominate themselves. At the same time Mervyn Koenen confirmed he is available for a new term. No other candidates came forward. The board reappointed Mervyn Koenen for a new term. Next to the changes in the board of trustees, the active participants were requested to nominate themselves as employee representative in the accountability counsel. One candidate came forward and is currently participating in the required educational program. New Financial assessment framework for Pension Funds In our newsletter from June 2015 you have been informed that the new financial assessment framework (FTK) for Pension Funds has come into effect as per January 1, The FTK is part of the Pension Law and sets financial regulations Pension Funds need to adhere to. The main principles FTK is based on are: mark to market valuation, risk based financial regulations and transparency. The Pension Fund has analyzed the impact of the new regulations. Part of the new regulations is a new measurement of the coverage ratio called the policy coverage ratio (Dutch: beleidsdekkingsgraad), which will be the leading measure for policy decisions. This policy coverage ratio is the 12 month moving average of the nominal coverage ratio. A coverage ratio shows how much assets a Pension Funds has to cover the liabilities (value of future pension payments). Currently, the Pension Fund complies with the thresholds under both the old and new set of regulations.

9 Summary Pensions Newsletter December 2015 Below a summary of the main effects are provided. The Pension Fund has analyzed the changes in the financial assessment framework and performed calculations to assess the financial consequences over a period of 15 years. The result of these calculations is that the Pension Fund will provide (full) indexation sooner, but will compensate for previously missed indexation less quickly. The calculations show that over a period of 15 years, the total indexation provided (included compensation for previously missed indexation) under the old and new rules are about the same. These calculations are based on expectations and have no predictive value. Besides the changes in the indexation rules, the fund needs to adhere to a higher buffer, but this has not resulted in a deficit situation. Financial position of the Fund The policy coverage ratio per September 30, 2015 was 123.1% compared to 124.8% at the end of June This decline is partly a consequence of the new discount rate that was introduced mid- July by the Dutch central bank. The policy coverage ratio complies with the thresholds required by regulations. If the policy coverage ratio is still above 110% at the end of November, (partial) indexation as per January 1, 2016 could be granted. 9 Please find below the indexation ladder which determines the level of indexation granted. Level of coverage ratio <110% policy coverage ratio Between 110% policy coverage ratio and 100% real coverage ratio 100% real coverage ratio >100% real coverage ratio Indexation No indexation Partial indexation according to principle of future proof indexation Toekomstbestendig indexeren Full indexation Compensation for previously missed indexation according to law Met vriendelijke groet, kind regards, Stichting Pensioenfonds British American Tobacco Edwin Koeckhoven Manager Pensioenfonds

10 10

11

12 Stichting Pensioenfonds Correspondentieadres Telefoonnummer British American Tobacco Postal address Handelsweg 53a Postbus 8089 Fax 1181 ZA Amstelveen 1180 LB Amstelveen

Nieuwsbrief, Juni 2015

Nieuwsbrief, Juni 2015 Nieuwsbrief, Juni 2015 PENSIOENGIDS 2008 1 Nieuwsbrief, Juni 2015 Note: please find the English summary on page 7 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien

Nadere informatie

Nieuwsbrief, Juli 2016

Nieuwsbrief, Juli 2016 Nieuwsbrief, Juli 2016 PENSIOENGIDS 2008 1 2 Nieuwsbrief, Juli 2016 Note: please find the English summary on page 8 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien

Nadere informatie

Nieuwsbrief, juli 2017

Nieuwsbrief, juli 2017 Nieuwsbrief, juli 2017 PENSIOENGIDS 2008 1 2 Nieuwsbrief, juli 2017 Note: please find the English summary on page 6 De volgende onderwerpen komen aan bod: Het bestuur aan het woord; Bestuursmodellen Financiële

Nadere informatie

Nieuwsbrief, November 2014

Nieuwsbrief, November 2014 Nieuwsbrief, November 2014 PENSIOENGIDS 2008 1 2 Nieuwsbrief, November 2014 Note: please find the English translation on page 7 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief, februari 2013

Nieuwsbrief, februari 2013 PENSIOENGIDS 2008 1 Note: please find the English summary on page 8 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende onderwerpen

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 11 Newsletter NRGD Edition 11 17 MAART 2010 Het register is nu opengesteld! Het Nederlands Register

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016

Ius Commune Training Programme 2015-2016 Amsterdam Masterclass 16 June 2016 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to attend the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Thursday 16 June 2016. During this

Nadere informatie

Nieuwsbrief, januari 2019

Nieuwsbrief, januari 2019 PENSIOENGIDS 2008 1 2 Note: please find the English translation on page 9 In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende onderwerpen komen aan

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 15 June 2018 www.iuscommune.eu Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers, which will take place on Friday, 15 June 2018. This

Nadere informatie

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST

GOVERNMENT NOTICE. STAATSKOERANT, 18 AUGUSTUS 2017 No NATIONAL TREASURY. National Treasury/ Nasionale Tesourie NO AUGUST National Treasury/ Nasionale Tesourie 838 Local Government: Municipal Finance Management Act (56/2003): Draft Amendments to Municipal Regulations on Minimum Competency Levels, 2017 41047 GOVERNMENT NOTICE

Nadere informatie

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017

Ius Commune Training Programme Amsterdam Masterclass 22 June 2017 www.iuscommune.eu INVITATION Ius Commune Masterclass 22 June 2017 Amsterdam Dear Ius Commune PhD researchers, You are kindly invited to participate in the Ius Commune Amsterdam Masterclass for PhD researchers,

Nadere informatie

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 0 - -19 1 WELCOME TO SUNEX DISTRIBUTOR PORTAL This user manual will cover all the screens and functions of our site. MAIN SCREEN: Welcome message. 2 LOGIN SCREEN:

Nadere informatie

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate

MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate MyDHL+ Van Non-Corporate naar Corporate Van Non-Corporate naar Corporate In MyDHL+ is het mogelijk om meerdere gebruikers aan uw set-up toe te voegen. Wanneer er bijvoorbeeld meerdere collega s van dezelfde

Nadere informatie

Nieuwsbrief, januari 2018

Nieuwsbrief, januari 2018 Nieuwsbrief, januari 2018 PENSIOENGIDS 2008 1 Note: please find the English translation on page 8 In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1 RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL Vraag 1 Onder het huidige FTK krijgen pensioenfondsen te maken met de zogenaamde beleggings -spagaat: aan de ene kant kan er weinig risico worden genomen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2014 nummer 6

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2014 nummer 6 Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Extra nieuwsbrief 2014 nummer 6 In deze nieuwsbrief Voorwoord Toeslagverlening 1.1.2015 Inhaaltoeslagverlening Pensioenpremie 2015 De informatie in dit document

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS 2017 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan van Centraal Beheer APF Collectiviteitskring RBS bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief, maart 2011

Nieuwsbrief, maart 2011 PENSIOENGIDS 2008 1 Note: please find the English summary on page 9 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende onderwerpen

Nadere informatie

Pensioenfonds Update September 2013

Pensioenfonds Update September 2013 Pensioenfonds Update September 2013 nr 15 september 2013 pagina 1 INHOUD 1. Voorwoord van de voorzitter 1 2. Toeslagverlening per 1 juli 2013 3 3. Dekkingsgraad gehaald in Q2 2013 3 4. Toeslagenbeleid

Nadere informatie

KPMG PROVADA University 5 juni 2018

KPMG PROVADA University 5 juni 2018 IFRS 16 voor de vastgoedsector Ben u er klaar voor? KPMG PROVADA University 5 juni 2018 The concept of IFRS 16 2 IFRS 16 Impact on a lessee s financial statements Balance Sheet IAS 17 (Current Standard)

Nadere informatie

Belanghebbendenvergadering. 24 september 2015

Belanghebbendenvergadering. 24 september 2015 Belanghebbendenvergadering 24 september 2015 Agenda 1. Opening 2. Actuele ontwikkelingen Ballast Nedam N.V. 3. Jaarverslag 2014 4. Nieuwe pensioenregelgeving en herstelplan 5. Toekomst pensioenfonds 6.

Nadere informatie

Brexit en Wisselkoersrisico s. Wim De Boe FX Corporate Sales

Brexit en Wisselkoersrisico s. Wim De Boe FX Corporate Sales Brexit en Wisselkoersrisico s Wim De Boe FX Corporate Sales 1. Achtergrond Brexit 23 Juni 2016: We re out!! 3 24 Juni 2016: The day after 4 10/06/2013 10/08/2013 10/10/2013 10/12/2013 10/02/2014 10/04/2014

Nadere informatie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie

Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze. in Relatie tot Depressie 1 Keuzetwijfels in de Keuzetwijfels in de Emerging Adulthood rondom Studie- en Partnerkeuze in Relatie tot Depressie Open Universiteit Nederland Masterscriptie (S58337) Naam: Ilse Meijer Datum: juli 2011

Nadere informatie

In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015

In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015 In werking : 1 juli 2015 Vastgesteld door het bestuur : 26 juni 2015 Inhoud Inleiding 3 1. Beschrijving crisissituatie 3 2. Beleidsdekkingsgraad waarbij het fonds er zonder korten niet meer uit kan komen

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015 Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Dekkingsgraad: 111,5% Beleidsdekkingsgraad: 112,6% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2014: 27,6%

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Nieuws over uw pensioen

Nieuws over uw pensioen Nieuws over uw pensioen uitgave van Stichting Pensioenfonds Wonen APRIL 2015 PAG. 2 Meer stabiliteit en transparantie PAG. 4 Verantwoordingsorgaan houdt bestuur scherp PAG. 5 12.000 deelnemers kiezen voor

Nadere informatie

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published

Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education. Published Cambridge Assessment International Education Cambridge International General Certificate of Secondary Education DUTCH 055/02 Paper 2 Reading MARK SCHEME Maximum Mark: 45 Published This mark scheme is published

Nadere informatie

General info on using shopping carts with Ingenico epayments

General info on using shopping carts with Ingenico epayments Inhoudsopgave 1. Disclaimer 2. What is a PSPID? 3. What is an API user? How is it different from other users? 4. What is an operation code? And should I choose "Authorisation" or "Sale"? 5. What is an

Nadere informatie

Financieel crisisplan. van de

Financieel crisisplan. van de Financieel crisisplan van de (vastgesteld in bestuursvergadering van 19 april 2016) Inleiding Als onderdeel van de beschrijving van de hoofdlijnen van het interne beheersingssysteem en de financiële sturingsmiddelen,

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019

Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019 Informatiebijeenkomst voor Nalco 24 januari 2019 Agenda Wie zijn wij Jaarverslag 2017 kerncijfers Ontwikkeling van de dekkingsgraad van het pensioenfonds Financiële spelregels voor pensioenfondsen - Kortingen

Nadere informatie

Financieel crisisplan

Financieel crisisplan In werking : 1 oktober 2018 Inhoudsopgave 1. Beschrijving crisissituatie 3 2. Beleidsdekkingsgraad waarbij het fonds er zonder korten niet meer uit kan komen 4 3. Maatregelen die ter beschikking staan

Nadere informatie

Nieuwsbrief, januari 2010

Nieuwsbrief, januari 2010 Note: please find the English summary on page 6 and 7. Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien van pensioenen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Toeslagverlening 1.1.2014 Inhaaltoeslagverlening Pensioenpremie 2014 De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 De maand dekkingsgraad ultimo juni is sterk gestegen t.o.v eind maart De beleidsdekkingsgraad is gedaald van

Nadere informatie

Voorbeelden van machtigingsformulieren Nederlands Engels. Examples of authorisation forms (mandates) Dutch English. Juli 2012 Versie 2.

Voorbeelden van machtigingsformulieren Nederlands Engels. Examples of authorisation forms (mandates) Dutch English. Juli 2012 Versie 2. Voorbeelden van machtigingsformulieren Nederlands Engels Examples of authorisation forms (mandates) Dutch English Voorbeelden machtigingsformulieren standaard Europese incasso Examples of authorisation

Nadere informatie

Nieuwsbrief, Oktober 2013

Nieuwsbrief, Oktober 2013 PENSIOENGIDS 2008 1 Note: please find the English translation on page 8 Algemeen In deze nieuwsbrief informeren wij u over een aantal belangrijke zaken ten aanzien van uw pensioenfonds. De volgende onderwerpen

Nadere informatie

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief?

Extra nieuwsbrief. De positie van het pensioenfonds. Mei 2012. Waarom een extra nieuwsbrief? Mei 2012 Extra nieuwsbrief Waarom een extra nieuwsbrief? De positie van pensioenfondsen krijgt voortdurend veel aandacht in de media. De berichten over pensioenen zijn vaak complex en de laatste tijd nogal

Nadere informatie

The Royal British Legion. The Royal British Legion Holland Branch NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 NEWSLETTER JANUARY 2017

The Royal British Legion. The Royal British Legion Holland Branch NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 NEWSLETTER JANUARY 2017 The Royal British Legion Holland Branch The Royal British Legion Holland Branch NEWSLETTER JANUARY 2017 NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 Message from our Chairman Bericht van onze Voorzitter Looking back on 2016

Nadere informatie

1.1 ORGANIZATION INFORMATION 1.2 CONTACT INFORMATION 2.1 SCOPE OF CERTIFICATION 2.2 AUDITOR INFORMATION 3.1 AUDIT CONCLUSIONS 3.2 MANAGEMENT SYSTEM EFFECTIVENESS 3.3 OBSERVATIONS Organization Address Name

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over?

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over? Nieuwsbrief oktober 2015 Herstelplan In de nieuwsbrieven van juli (over o.a. het nieuwe Financieel ToetsingsKader nftk ) en augustus 2015 (over beleggen) informeerden we u al eerder over de eisen die De

Nadere informatie

Herstelplan ultimo 2016

Herstelplan ultimo 2016 Stichting Pensioenfonds NIBC Herstelplan ultimo 2016 16 juni 2017 - samenvatting (1) - Het Pensioenfonds NIBC (PF NIBC) verkeert sinds 30 juni 2015 in een tekort situatie en daarom dient jaarlijks het

Nadere informatie

Financieel crisisplan

Financieel crisisplan Financieel crisisplan Inleiding In Artikel 145 van de Pensioenwet wordt voorgeschreven dat de ABTN een financieel crisisplan moet bevatten. Artikel 29b van het besluit FTK geeft hier een nadere uitwerking

Nadere informatie

Travel Survey Questionnaires

Travel Survey Questionnaires Travel Survey Questionnaires Prot of Rotterdam and TU Delft, 16 June, 2009 Introduction To improve the accessibility to the Rotterdam Port and the efficiency of the public transport systems at the Rotterdam

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland. Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1 Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Extra nieuwsbrief 2017 nummer 1 Na een druk 2016 met een eindspurt in verband met de verandering van onze pensioenregeling is 2017 al weer begonnen. Wij

Nadere informatie

Herstelplan. Stichting Personeelspensioenfonds APG

Herstelplan. Stichting Personeelspensioenfonds APG Herstelplan Stichting Personeelspensioenfonds APG PPF APG Herstelplan versie: juni 2015 Herstelplan PPF APG 2015 juni 2015 1. Inleiding In dit herstelplan 2015 voor PPF APG leest u eerst welke uitgangspunten

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Toeslagverlening 2012 Inhaaltoeslagverlening 2010 en 2011 Pensioenpremie s 2013 Franchise 2013 De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch

Nadere informatie

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond.

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond. Opgaven in Nederlands. Alle opgaven hebben gelijk gewicht. Opgave 1 Gegeven is een kasstroom x = (x 0, x 1,, x n ). Veronderstel dat de contante waarde van deze kasstroom gegeven wordt door P. De bijbehorende

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

CRISISPLAN - SAMENVATTING

CRISISPLAN - SAMENVATTING CRISISPLAN - SAMENVATTING MAATREGELEN ALS DE FINANCIËLE POSITIE IN GEVAAR IS 1 juli 2015 Inleiding Dit crisisplan beschrijft wat het Algemeen Bestuur gaat doen als het Pensioenfonds in een crisissituatie

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC

Stichting Pensioenfonds SABIC Stichting Pensioenfonds SABIC Presentatie SPF tijdens algemene ledenvergadering VGSE 15 april 2010 Jan van den Berg, voorzitter SPF 1 Programma 1. Algemeen 2. Situatie SPF eind 2008 3. Ontwikkelingen SPF

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is fors gestegen van 105,7% naar 115,4%. Dit komt

Nadere informatie

134 De Pensioenwereld in 2015

134 De Pensioenwereld in 2015 14 134 De Pensioenwereld in 2015 Ontwikkelingen in de pensioenmarkt 135 Het nieuwe FTK: oude wijn in nieuwe zakken? Auteurs: Gijs Hoedemaker, Machiel Koper en Alexander van Stee Na de crisis leek er een

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill

Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Verkort jaarverslag 2017 Pensioenfonds Cargill Pensioenfonds Cargill 2017 in beeld Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2017 van Pensioenfonds Cargill? U leest het in dit verkort jaarverslag. Financiële

Nadere informatie

Opleiding PECB IT Governance.

Opleiding PECB IT Governance. Opleiding PECB IT Governance www.bpmo-academy.nl Wat is IT Governance? Information Technology (IT) governance, ook wel ICT-besturing genoemd, is een onderdeel van het integrale Corporate governance (ondernemingsbestuur)

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Collectiviteitskring Bavaria - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties

Nadere informatie

Als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan de door de. toekomst volledige toeslagen te kunnen geven (momenteel circa 126%).

Als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan de door de. toekomst volledige toeslagen te kunnen geven (momenteel circa 126%). Verkort Crisisplan Pensioenfonds KPN juli 2015 Pensioenfonds KPN is op grond van de Pensioenwet verplicht een crisisplan te hebben. In een crisisplan staat beschreven wat het bestuur gaat doen als het

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad ultimo december is 108,4% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Financieel crisisplan. van de

Financieel crisisplan. van de Financieel crisisplan van de (vastgesteld in bestuursvergadering van 23 juni 2015) Inleiding Als onderdeel van de beschrijving van de hoofdlijnen van het interne beheersingssysteem en de financiële sturingsmiddelen,

Nadere informatie

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 14 oktober Stichting Pensioenfonds Invista

Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 14 oktober Stichting Pensioenfonds Invista Update pensioenen INVISTA (Nederland) BV per 14 oktober 2015 Pensioen INVISTA (Nederland) BV Pensioenregeling van INVISTA (Nederland) BV is een middelloonregeling (vestiging Kerkrade) dan wel een combinatie

Nadere informatie

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Samenvatting cijfers per 30 juni 2016 Dekkingsgraad (UFR): 99,0% Beleidsdekkingsgraad: 99,6% Belegd vermogen: 23,3 miljard Rendement 1 e halfjaar 2016:

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 10 Version 0.19 (Oct 2016) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Tentamen Bewijzen en Technieken 1 7 januari 211, duur 3 uur. Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe.

Nadere informatie

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Agenda 1. Opening 2. Verslag kernvergadering 2016 3. Financiële situatie per 31-12-2016 - Toeslagverlening per 1-1-2017 4. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Global TV Canada s Pulse 2011

Global TV Canada s Pulse 2011 Global TV Canada s Pulse 2011 Winnipeg Nobody s Unpredictable Methodology These are the findings of an Ipsos Reid poll conducted between August 26 to September 1, 2011 on behalf of Global Television. For

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum Betreft Financiële positie pensioenfondsen > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Beknopt jaarverslag 2016

Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Beknopt jaarverslag 2016 Inleiding Dit jaar brengt Stichting Pensioenfonds De Fracties voor het eerst een verkorte versie van het jaarverslag uit. In dit verslag zie je in een

Nadere informatie

Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds. Financieel crisisplan

Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds. Financieel crisisplan Stichting Will Niemeijer Pensioenfonds Financieel crisisplan Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doel en kader van het financieel crisisplan... 4 2.1 Crisissituatie... 4 2.2 Kritische dekkingsgraad... 5 2.3 Richtlijn...

Nadere informatie

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11

Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 QUICK GUIDE B Registratie- en activeringsproces voor de Factuurstatus Service NL 1 Registration and activation process for the Invoice Status Service EN 11 Version 0.14 (July 2015) Per May 2014 OB10 has

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S Pensioenfonds B&S Pensioenkrant 2014 Pensioen fonds B&S I n h o u d s o p g a v e Woord vooraf... 4 1. Jaarverslag 2013 in hoofdijnen... 5 2. Dekkingsgraad 2014... 7 3.Nieuw pensioenstelsel 2015... 8

Nadere informatie

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50

Fysieke Activiteit bij 50-plussers. The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and. Physical Activity among Adults Aged over 50 De relatie tussen eigen-effectiviteit 1 De Relatie tussen Eigen-effectiviteit, Intrinsieke Motivatie en Fysieke Activiteit bij 50-plussers The Relationship between Self-efficacy, Intrinsic Motivation and

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 XY 13996-0513 In dit Jaarbericht leest u wat er in 2012 bij ons pensioenfonds gebeurde. We gaan wat dieper in op onze beleggingen en andere financiële zaken.

Nadere informatie

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact.

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. Subject: 1010 De houdernaam voor #domeinnaam# is veranderd / Registrant of #domeinnaam# has been changed

Nadere informatie

datum onze referentie doorkiesnummer maart

datum onze referentie doorkiesnummer maart datum onze referentie doorkiesnummer maart 2018 0523 208268 Betreft: - gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2018 - pensioenpremies en pensioenopbouw voor de periode 2018-2020 - onderzoek toekomstig bestuursmodel

Nadere informatie

ABC van het FTK Agnes Joseph

ABC van het FTK Agnes Joseph Update juni 2014 ABC van het FTK Agnes Joseph Verder gaan. Zomer update: FTK in grote lijnen bekend Het financieel toetsingskader voor pensioenfondsen (FTK) wordt aangepast. Op 25 juni 2014 stuurde staatssecretaris

Nadere informatie

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010

FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE. Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 FOR DUTCH STUDENTS! ENGLISH VERSION NEXT PAGE Toets Inleiding Kansrekening 1 8 februari 2010 Voeg aan het antwoord van een opgave altijd het bewijs, de berekening of de argumentatie toe. Als je een onderdeel

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds.

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Van het SPAN bestuur In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u

Nadere informatie

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV

Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Herstelplan 2015 Compartiment SPDHV Versie 1.0 17 juni 2015 Auteur: Corné van Bokhoven Status: vastgesteld door bestuur Inleiding Nadat Stichting Pensioenfonds DHV in 2008 in dekkingstekort kwam heeft

Nadere informatie

Herstelplan Stichting Pensioenfonds Notariaat

Herstelplan Stichting Pensioenfonds Notariaat Herstelplan 2018 Stichting Pensioenfonds Notariaat maart 2018 2/6 Inhoud Inleiding...4 1 Herstelplan en toelichting...5 1.1 Toelichting...5 1.2 Elementen herstelplan...5 1.3 Uitgangspunten...6 1.4 Herstelplansjabloon...6

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Koopkracht - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties 3.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM 1. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM 1. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM 1 Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 114,6% naar 117,4%. Het beleggingsrendement

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal 2015-1 juli 2015 t/m 30 september 2015. Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Derde kwartaal 2015-1 juli 2015 t/m 30 september 2015. Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Derde kwartaal 2015-1 juli 2015 t/m 30 september 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is fors gedaald van 115,4% naar 103,7%. Dit

Nadere informatie

Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad

Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2012-1 juli 2012 t/m 30 september 2012 Samenvatting: positief sentiment en gewijzigde rekenrente (UFR) stuwen dekkingsgraad Nominale dekkingsgraad

Nadere informatie

Verkort jaarverslag

Verkort jaarverslag Verkort jaarverslag 2014 1 Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven Hoe deed ons pensioenfonds het in 2014? Waar hield het bestuur zich mee bezig? En wat waren

Nadere informatie

AVG / GDPR -Algemene verordening gegevensbescherming -General data Protection Regulation

AVG / GDPR -Algemene verordening gegevensbescherming -General data Protection Regulation AVG / GDPR -Algemene verordening gegevensbescherming -General data Protection Regulation DPS POWER B.V. 2018 Gegevensbeschermingsmelding Wij, DPS POWER B.V., beschouwen de bescherming van uw persoonlijke

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds Collectiviteitskring Bavaria 2017 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan van Stichting Achmea Algemeen Pensioenfonds (Centraal Beheer

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind juni 2017 is 115,7% en is gestegen ten opzichte van

Nadere informatie

The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages

The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages The Dutch mortgage market at a cross road? The problematic relationship between supply of and demand for residential mortgages 22/03/2013 Housing market in crisis House prices down Number of transactions

Nadere informatie

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information

Activant Prophet 21. Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information Activant Prophet 21 Prophet 21 Version 12.0 Upgrade Information This class is designed for Customers interested in upgrading to version 12.0 IT staff responsible for the managing of the Prophet 21 system

Nadere informatie

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie Hoofdstukindeling

Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie Hoofdstukindeling Financieel crisisplan Centraal Beheer APF Kring Premie - 2018 Hoofdstukindeling Het financieel crisisplan bevat de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Beschrijving financiële crisissituaties 3. Kritische

Nadere informatie

Verkort jaarverslag 2016

Verkort jaarverslag 2016 Verkort jaarverslag 2016 Wat waren in 2016 de belangrijkste feiten en gebeurtenissen voor GE Pensioen? U leest het in deze verkorte versie van het jaarverslag. Naast deze bondige versie treft u ook het

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie