Train met de tempo trainer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Train met de tempo trainer"

Transcriptie

1 Train met de tempo trainer Met de tempo trainer wordt een handleiding meegeleverd. Die is goed bruibaar, maar we hebben toch nog een eigen aanvulling daarop geschreven. 1 De Tempo trainer heeft drie functies: 1. Slagfrequentie (maar het is handiger om functie 3 daarvoor te gebruiken) Tempo-vastheid-training (alhoewel niet daarvoor bedoeld, maar dat leggen we zo verder uit) 2. Tempo-vastheid-training 3. Slagfrequentie We behandelen deze functies in omgekeerde volgorde.

2 Functie 3: slagfrequentie. Functie drie is een uitstekende hulp om je slagfrequentie constant te houden. Of indien relevant om je slagfrequentie te verhogen of te verlagen. Eerst maar even een definitiekwestie behandelen: A. Sommige trainers zeggen: een slagfrequentie van 50 betekent dat beide armen 50 keer per minuut rondgaan. Deze trainers tellen alleen het insteken van één van beide armen (een slagcyclus). B. Andere trainers zeggen: een slagfrequentie van 50 betekent dat een arm insteekt. Deze trainers tellen dus elke insteek, links en rechts afzonderlijk. Voor de duidelijkheid: zij zouden bij definitie A spreken van een slagfrequentie van Wij gaan uit van definitie B: elke insteek met links of met rechts telt mee. Bij functie 3 hoor je singel beeps. Steek bij elk piepje in en houd dat ritme vast. Wat is de ideale slagfrequentie? Daar is geen eenduidig antwoord op. Het hangt af van: - De afstand die je zwemt - De lichaamsbouw - De zwemtechniek - De getraindheid van de zwemmer Goede zwemmers kunnen makkelijk variëren in slagfrequentie met behoud van de goede techniek: hoger bij sprint en lager bij lange afstand hoger bij onrustig open water en lager bij vlak zwemwater. Bij een té hoge slagfrequentie maakt een zwemmer de slag niet af en haalt dus geen maximaal rendement uit de zwemtechniek. Oplossing hiervoor: De tempotrainer op een lagere frequentie zetten, zodat er wel tijd is om de doorhaal volledig te benutten. Indien nuttig: vanuit die goede techniek kan de slagfrequentie eventueel weer verhoogd worden, maar nu met behoud van slaglengte. Bij een té lage slagfrequentie is de pauze tussen twee doorhalen relatief lang. Zo haalt een zwemmer de continuïteit uit de slag en komt deze te veel stil te liggen. Oplossing hiervoor: Eerst zorgen voor een goede techniek 1 Daarna met kleine stapjes de slagfrequentie opvoeren 1 In sommige gevallen draagt een hogere slagfrequentie bij aan een betere techniek (meer continuïteit -> hogere snelheid -> betere ligging)! In dat geval een hogere slagfrequentie dus gebruiken voor een betere techniek.

3 Hoe bepaal je de huidige slagfrequentie? Daar zijn meerdere methodes voor, maar een zwemmer kan het niet zelf doen. Iemand op de kant moet assisteren: 1. Gebruik een stopwatch met speciale slagfrequentie-functie (bv van Finis) 2. Zwem 200 meter en laat iemand op de kant de tempotrainer instellen op het actuele zwemtempo aan het eind van de 200 meter. 3. Tel het aantal slagen over 25 meter, neem de tijd op en leidt daar de frequentie uit af (NB: onbetrouwbaar, want bij de afzet en onderwaterfase liggen de armen stil) 3 Hoe bepaal je de ideale slagfrequentie? Dat is best lastig, want de ideale frequentie is ook afhankelijk van de afstand en het tempo waarin gezwommen wordt. Voor een sprint is dat anders dan voor een lange afstand. Maar goed, wat je kunt doen is onderstaande stappen volgen, en deze aanpassen aan de afstand. We gaan nu uit van een slagfrequentie voor 500 tot 1000 meter: Vraag iemand je te assisteren op de kant. Zwem 10 keer 100 meter, met relatief korte rust (maximaal 30 seconden, maar het is wel makkelijk om een vaste starttijd te nemen). Start met de tempo trainer op een comfortabel tempo, dat rustig aanvoelt. Laat je 100 meter tijd noteren en laat het cijfer + woord noteren hoe je het vond zwemmen (0 = easy, 10 = extreem zwaar). Verhoog na 100 meter de tempo trainer met 1 beep. Herhaal de 100 meter. Etc Je krijgt dan een lijstje met slagfrequentie / bijbehorende 100 meter tijd / ervaren zwaarte. Daar kun je interessante gegevens uit halen: bij welke frequentie ben je het snelst, terwijl het ook nog goed voelt? Het resultaat voor een zwemmer met een normale SF van 55 zou zoiets kunnen zijn: SF tijd Hoe zwaar? Te langzaam Makkelijk Oke Goed te doen Te doen Doorzwemmen Pittig Hard werken Heel zwaar Heel zwaar Veel te langzaam! Interpretatie: voor deze zwemmer (met een normale SF van 55) zou een SF van 58/59 een goede optie zijn. Het scheelt 5 seconden per 100 meter, maar het is ook nog goed om te doen.

4 Bij een hogere slagfrequentie wordt het heel hard werken. En je ziet dat aan het einde, bij een té hoge slagfrequentie voor deze afstand, de tijd zelfs weer toeneemt. Dat is een teken van techniekverlies. Het interessante is om deze test altijd af te sluiten met 100 meter normale SF. De meeste mensen vinden dit nu een veeeeeel te langzaam tempop geworden. Als deze zwemmer gaat trainen op een SF van 58/59, zal dat in eerste instantie iets zijn wat niet een hele training / lange afstand is vol te houden. Maar. Zou het niet mooi zijn om daar wel naar toe te groeien? De tempo trainer kan je daarbij helpen, door in je training vaker op dat tempo te zwemmen. Je raakt eraan gewend, het begint normaal te voelen. 4 Alternatief gebruik van functie 3: aandacht voor techniek! In principe is het moment van insteken gelijk aan het piepje. Ligt de focus niet op het insteken, maar op een ander aspect van de slag, gebruik het piepje dan om je daaraan te herinneren. Wil je bijvoorbeeld langer uitduwen? Dan wordt elke piep een uitduwfase. Functie 2: Tempo-vastheid-trainen Met functie 2 kun je de tempotrainer instellen op een aantal (hele) seconden (kortste is 1 seconde interval, langste is 9 minuut 59). Je hoort dan drie biepjes snel achter elkaar. Deze functie kun je goed gebruiken om over langere afstanden constant te zwemmen. Stel, je doel is om de 400 meter in 6 minuut 40 te zwemmen. Je weet dan dat je per baan 25 seconden hebt. Stel functie 3 in op 25 seconden en start zwemmen. Elke keer als je drie piepjes hoort, dan zou je bij het keerpunt moeten zijn. Het helpt je om constant te zwemmen. Voor mensen die van elke training een wedstrijd maken is het een goed middel om rustiger te zwemmen. En voor mensen die een training flink vaart willen maken is het een goede indicator of dat lukt.

5 Tabel om makkelijk de waarden te vinden om de tempotrainer op in te stellen: Tempo trainer Doeltijd op verschillende afstanden " Voorbeeld trainingssetje 1: 4 keer 400 meter, steeds iets sneller zwemmen volg het piepje. - Doeltijd 1 e keer = 6.40 (stel de beeper in op 50 seconden per 50 meter) - Doeltijd 2 de keer is 6.32 (stel de beeper in op 49 seconden per 50 meter) - Doeltijd 3 de keer is 6.24 (stel de beeper in op 48 seconde per 50 meter) - Doeltijd 4 de keer is 6.16 (stel de beeper in op 47 seconde per 50 meter) Voorbeeld trainingsetje 2 versla het piepje : 6 keer 200 meter. Je starttijd (zwemmen en rusten samen) is 4 minuten. Stel de beeper in op 30 seconden per 25 meter. Alles wat je sneller zwemt, houd je aan extra rust over. Dus als het goed is ga je uitlopen op het piepje, waardoor je extra rust overhoud.

6 Functie 1: Officieel is functie 1 voor slagfrequentie, alleen op een ingewikkelder manier uitgedrukt. In functie 1 wordt namelijk niet het aantal piepjes per minuut gegeven, maar de intervaltijd tussen twee piepjes. Een slagfrequentie van 50 in functie 3, is gelijk aan een slagfrequentie van 1.20 seconde in functie 3. Hier de conversietabel. Maar advies: gebruik functie 3! Conversietabel tempotrainer in functie 1 en 3 Functie 3 SF Functie 1 tijdsinterval Functie 1 heeft wel een andere handige functie waar het officieel niet voor bedoeld is. Maar doordat de variatie van functie 1 ligt tussen de 0.2 seconde en seconde, kun je het nadeel van functie 2 ondervangen. In functie 2 kun je alleen hele secondes instellen. Maar door functie 1 op een alternatieve manier te gebruiken, kun je dat op de 0.1 seconde doen. Bijvoorbeeld: bij functie 2 heb je de keus uit 22 of 23 seconde. Maar bij functie 1 kun je ook alles op 0.1 seconde daartussen instellen, en dat kan handig zijn wanneer je met wat kleinere stapjes wilt variëren dan hele secondes. Meer weten of een keer onder begeleiding uitproberen? Neem contact op met zwemanalyse. Bij ons zijn ook tempotrainers te verkrijgen (goedkoper dan in de winkel)

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!!

7UDLQLQJYRRU*HUW-DQ. Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid. Vooraf : drinken (minimaal 1 glas!!! Datum : maandag 19 juli 2004 Doel : aëroob 0-1, techniek, snelheid - 200m andere slag - 200m eigen slag benen - 4x50m steigerung: rustig beginnen en aanzetten tot hoger tempo (ca. 90%) rust: ca. 20s na

Nadere informatie

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT

ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ZWEMTIPS EN SCHEMA S 11STEDENZWEMTOCHT ALGEMEEN DE VOORBEREIDING Zwemmen in open water is heel anders dan in een zwembad. Het is handig om een paar keer in open water gezwommen te hebben voordat je aan

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

Trainingsschema s Gert-Jan Schep

Trainingsschema s Gert-Jan Schep Trainingsschema s Gert-Jan Schep Voorbereiding wedstrijden in Canada Vrijwel alle slagen (in wissel ook vlinder) en alle keerpunten, maar vooral nadruk op schoolslag en bijkomende zaken. Trainingen in

Nadere informatie

Screenshots. RW, maart 18. Zwemanalyse van. Datum Maart 2018

Screenshots. RW, maart 18. Zwemanalyse van. Datum Maart 2018 Zwemanalyse van RW Datum Maart 2018 Link naar filmpjes Analist Via Wetransfer Claudia Je hebt nu het meest aan: Ligging: horizontaal voor minder weerstand Ademhaling: Timing ademhaling en doorhaal Beenslag:

Nadere informatie

Dit is een gedeelte uit de reader die is geschreven ter ondersteuning van de KNZB bijscholing Het MOMZ; doelgericht training geven aan Masters.

Dit is een gedeelte uit de reader die is geschreven ter ondersteuning van de KNZB bijscholing Het MOMZ; doelgericht training geven aan Masters. Inleiding Dit is een gedeelte uit de reader die is geschreven ter ondersteuning van de KNZB bijscholing Het MOMZ; doelgericht training geven aan Masters. Het Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen, ook wel MOZ

Nadere informatie

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Na start- en/of keerpunt meer dan één arm-doortrekbeweging onder water gemaakt.

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Na start- en/of keerpunt meer dan één arm-doortrekbeweging onder water gemaakt. VA Na start- en/of keerpunt meer dan één arm-doortrekbeweging onder water gemaakt. VA Na start- en/of keerpunt meer dan één arm-doortrekbeweging onder water gemaakt. Je hebt meer dan één armdoorhaal gemaakt

Nadere informatie

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Inleiding op SwimKick techniekwedstrijden... 2 Globale omschrijving van SwimKick techniekwedstrijden.... 2 Wat willen we bereiken met SwimKick techniekwedstrijden?...

Nadere informatie

Page 1 of 6 TUESDAY AUG 09 zoeken... ZOEK HOME MOTIVATIE BIJSCHOLINGEN ZWEMFORUM ARTIKELEN ANTIQUARIAAT DOWNLOADS HOME ARTIKELEN ZWEM-ARTIKELEN SLAGFREQUENTIE Slagfrequentie Geschreven door Wieger Mensonides

Nadere informatie

Stroomschema doorstroomcriteria Jeugdopleiding A jeugdopleiding B jeugdopleiding C

Stroomschema doorstroomcriteria Jeugdopleiding A jeugdopleiding B jeugdopleiding C Stroomschema doorstroomcriteria Jeugdopleiding A jeugdopleiding B jeugdopleiding C Niveaugroep indeling: Niveaugroep Trainingsdag Baanindeling Wedstrijden Jeugdopleiding A Dinsdag en donderdag 1 en 2 Geen

Nadere informatie

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training?

Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Hoe gebruik je een hartslagmeter bij je training? Looptraining is in de eerste plaats leren efficiënt met je energie omgaan. Dit betekent niet voor elke loper hetzelfde. Een sprinter zal zijn beschikbare

Nadere informatie

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag Voorbereiding Zwem4daagse Training 1: schoolslag Verbeteren ligging bij de schoolslag 50 meter schoolslag, 30 seconden rust na elke 50 meter Afzetten en lang maken. Jezelf zo lang mogelijk maken is erg

Nadere informatie

ZPC Woerden. Selectiecriteria wedstrijdzwemmen

ZPC Woerden. Selectiecriteria wedstrijdzwemmen ZPC Woerden Selectiecriteria wedstrijdzwemmen Inleiding ZPC Woerden biedt wedstrijdzwemmen voor zwemmers van elk niveau. Niet alle zwemmers hebben hetzelfde doel met zwemmen en dezelfde talenten. Daarvoor

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART

Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART Pvo LAAT ZE MAAR LOPEN.. MAAR WEL MET EEN HART De duurloop is bij veel leerlingen niet altijd even populair. Vooral als er zomaar af en toe gelopen wordt zonder plan. Zodra er een opbouw duidelijk wordt

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON

TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON TRAININGSSCHEMA SPIERATHLON Leuk dat je mee gaat doen met de Spierathlon! Het belooft een ontzettend sportieve dag te worden waarbij we onze gezonde spieren in gaan zetten voor zieke spieren. Zijn jou

Nadere informatie

Schema Sprint-triatlon (1/8 triatlon)

Schema Sprint-triatlon (1/8 triatlon) Schema Sprint-triatlon (1/8 triatlon) Met de schema's voor de Sprint-triatlon proberen we je klaar stomen voor het volbrengen van een 1/8 triatlon. We gaan er vanuit dat je wel wat aan sport gedaan hebt

Nadere informatie

Zwemmen. 6 Weeks cyclus. Beginnende zwemmer. 1 x per week zwemmen. Zwemtraining. 1 Danny Piet

Zwemmen. 6 Weeks cyclus. Beginnende zwemmer. 1 x per week zwemmen. Zwemtraining. 1 Danny Piet Zwemmen 6 Weeks cyclus Beginnende zwemmer 1 x per week zwemmen 1 (startende zwemmer) woensdag 12 oktober 2016 week 1 van 6 (opbouwperiode) warming up: (10-15 min) 400 m - Optie: buikspier- en rekoefeningen

Nadere informatie

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km.

Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Trainingstips voor afstanden langer dan 50 km. Sommige deelnemers aan wandeltochten vinden training overbodig. Veelal zijn dit personen die regelmatig wandeltochten lopen edoch slechts afstanden van 10

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Dit systeem is ontworpen voor een loopband. De handleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Werkingsinstructies Knopfuncties Er zijn in totaal 16 knoppen aanwezig, waaronder

Nadere informatie

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start.

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AA Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AA Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AB Veroorzaakte de 1 e (1 startregel), 2 e of volgende valse

Nadere informatie

Wanneer? Dinsdag 21:00 22:00u & Woensdag 20:15u 21.15u 7 nov Balans, ligging & video. 28 nov Overhaal & doorhaal

Wanneer? Dinsdag 21:00 22:00u & Woensdag 20:15u 21.15u 7 nov Balans, ligging & video. 28 nov Overhaal & doorhaal November 2017 Total Immersion Techniek Training In een serie van 5 trainingen geef ik jullie de basis technieken van Total Immersion Borstcrawl mee. We werken dan stap voor stap aan de verschillende elementen

Nadere informatie

Laten wij eens kijken uit welke hoofdonderdelen de zwemtecniek van een race bestaat. (Zie de weergave op bladzijde..)

Laten wij eens kijken uit welke hoofdonderdelen de zwemtecniek van een race bestaat. (Zie de weergave op bladzijde..) De perfecte Race. Wieger Mensonides. De Race, of het nu 100 meter is of 50 meter of een andere afstand, deze bestaat uit een groot aantal onderdelen die stuk voor stuk uiterst belangrijk zijn voor de eindtijd.

Nadere informatie

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad

Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Les 2 Talentontwikkeling Opdrachtenblad Opdracht 3: Hoi, mijn naam is Tessa. Eerst heb ik op hoog niveau geschaatst. Als extra training begon ik met wielrennen. Daar had ik meer plezier in en meer talent

Nadere informatie

15 km Zevenheuvelenloop

15 km Zevenheuvelenloop 15 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

7 km Zevenheuvelenloop

7 km Zevenheuvelenloop 7 km Zevenheuvelenloop Uitleg trainingsschema Variatie is de basis voor succes! Wil je goed voorbereid aan de start staan van jouw einddoel, dan is het volgen van een trainingsschema een zeer goed plan.

Nadere informatie

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *)

Tabel 2 Trainingsvorm Duur Intensiteit *) Trainen voor De Zestig van Texel Hoe stel je zelf een trainingsschema op? Door Gerrit van Rotterdam (oud-bondscoach ultralange afstand) Deel 3 Trainingsmethoden Om de gewenste aanpassingen in het lichaam

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-Killer 320 Workout. Dit is de

Nadere informatie

Veel lees- en trainplezier! Namens de WTC, Yolanda Mante, Frank van den Haak en AnneMarie Smit

Veel lees- en trainplezier! Namens de WTC, Yolanda Mante, Frank van den Haak en AnneMarie Smit Beste GSA-zwemmer, Ook dit jaar biedt de wedstrijd- en trainingscommissie (WTC) dit zwemboekje aan elke GSA-zwemmer aan. Of je nu voornamelijk recreatief zwemt of je te pletter traint voor een wedstrijd,

Nadere informatie

Hardloop Apps met GPS routes vergeleken

Hardloop Apps met GPS routes vergeleken Hardloop Apps met GPS routes vergeleken Hardloop Apps met GPS routes vergeleken Getriggerd door een vergelijkende onderzoek van GPS horloges heb ik een vergelijking gedaan van drie apps voor hardlopers.

Nadere informatie

1. Beenbeweging. Doel: Beschrijving van de test: Uitleg voor de sporter: Aandachtspunten testleider: Scorebepaling: Materiaal:

1. Beenbeweging. Doel: Beschrijving van de test: Uitleg voor de sporter: Aandachtspunten testleider: Scorebepaling: Materiaal: 1. Beenbeweging Meten van de snelheid van de beenbeweging. De zwemmer vertrekt in het water. 1 hand aan de boord van het zwembad/ 1 hand houdt een plank vast (bij benen rugslag: 1 hand aan de boord van

Nadere informatie

Toelichting. TOELICHTING schema halve marathon De Heurne GW Enschede +31(0)

Toelichting. TOELICHTING schema halve marathon De Heurne GW Enschede +31(0) Toelichting TOELICHTING schema halve marathon 2018 @looppatroon Uitgangspunt is dat je bij aanvang van dit schema al een basis hebt van 3 trainingen per week. Beschik je niet over deze basis, begin dan

Nadere informatie

2.2 Verbanden tussen datarepresentaties

2.2 Verbanden tussen datarepresentaties 2.2 Verbanden tussen datarepresentaties 2.2.1 Introductie In paragraaf 1 heb je een hele reeks aan datarepresentaties leren kennen. In deze paragraaf leer je welke verbanden er tussen deze representaties

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: blessures

gedragsregel in verhaal: blessures gedragsregel in verhaal: blessures Hallo allemaal! zegt Henk Haai terwijl hij de zaal binnenwandelt voor de volgende bijeenkomst. Hallo trainer! antwoordt iedereen. Henk Haai kijkt de zaal rond en ziet

Nadere informatie

Zwemanalyse. Hellas Borstcrawl groepen. Zwemtechniek. made with

Zwemanalyse. Hellas Borstcrawl groepen. Zwemtechniek. made with Zwemanalyse Hellas Borstcrawl groepen Zwemtechniek made with Start to Swim Als je bij Hellas aan de reguliere zwemtraining wilt deelnemen, dan wordt verwacht dat je die trainingen kunt volgen. Het instroomniveau

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

G.S.Z.V. DE GOLFBREKER. Techniekoefeningen. Oefeningen per slag. Trainers G.S.Z.V. De Golfbreker 24/09/2013

G.S.Z.V. DE GOLFBREKER. Techniekoefeningen. Oefeningen per slag. Trainers G.S.Z.V. De Golfbreker 24/09/2013 G.S.Z.V. De Golfbreker G.S.Z.V. DE GOLFBREKER Techniekoefeningen en per slag Trainers G.S.Z.V. De Golfbreker 24/09/2013 In dit document staan per slag een aantal oefeningen om bepaalde accentpunten van

Nadere informatie

Laurens Lindeman Personal Training

Laurens Lindeman Personal Training Laurens Lindeman Personal Training HIIT Hoge intensiteit interval training of sprint interval training is een training strategie oftewel methodiek die bedoeld is om prestaties te verbeteren, met relatief

Nadere informatie

Inhoud. Zwemtrainingen Wedstrijd Periode 2 (WP2) Week

Inhoud. Zwemtrainingen Wedstrijd Periode 2 (WP2) Week Inhoud Zwemtrainingen Voorbereiding Periode 1b (VP-1b)... 1 Week 1... 1 Week 2... 2 Week 3... 3 Week 4... 4 Zwemtrainingen Voorbereiding Periode 2a (VP-2a)... 5 Week 5... 5 Week 6... 6 Week 7... 7 Week

Nadere informatie

Zwemschema voor gevorderde zwemmers

Zwemschema voor gevorderde zwemmers Zwemschema voor gevorderde zwemmers Hoe verbeter ik mijn aërobe uithouding in het zwemmen? Filip Roelandt Praktijkassistent Universiteit Gent Docent Zwemmen BLOSO Deze tekst bevat praktische informatie

Nadere informatie

Hoe werken rond capaciteiten met jeugdzwemmers?

Hoe werken rond capaciteiten met jeugdzwemmers? Hoe werken rond capaciteiten met jeugdzwemmers? Clinic VZF: 27/09/2014 Inge Leeten Trainer TSS (sinds 2005-2006) Verantwoordelijke coach jeugdselecties (sinds 2013-2014) Wat is wat? Recuperatie: loszwemmen

Nadere informatie

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen

Allesoverwielrennen.nl. Het50dagen. trainingsprogramma. Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Allesoverwielrennen.nl Het50dagen trainingsprogramma Van 0 naar 60 kilometer in 50 dagen Inleiding Wat goed dat je dit e-book hebt aangevraagd. Misschien kun je het je nog niet voorstellen, maar over nog

Nadere informatie

KNZB Infokaart. Naam: Naam: Vereniging: onder water te zwemmen. Bij de rugslag mag zwemmen. en erg veel

KNZB Infokaart. Naam: Naam: Vereniging: onder water te zwemmen. Bij de rugslag mag zwemmen. en erg veel RA Na start en/of keerpunt meer dan 15 meter onder water gezwommen. RA Na start en/of keerpunt meer dan 15 meter onder water gezwommen. Je hebt meer dan 15 meter onder water gezwommen. Bij de rugslag mag

Nadere informatie

1 ONTWIKKELINGSTESTEN

1 ONTWIKKELINGSTESTEN 1 ONTWIKKELINGSTESTEN INLEIDING Ontwikkelingstesten in de clubs hebben een dubbele functie. Enerzijds blijft dit de eerste fase in de talentdetectie, anderzijds is dit een ideale tool om de progressie

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen.

3. Als u al na korte tijd pijn in de benen krijgt, moet u het tempo verlagen. DE BEGINNENDE LOPER Algemene adviezen 1. Het lopen ent in het genaamde "praattempo" te geschieden. Dat wil zeggen, dat het tempo slechts hoog mag zijn, dat men daarbij kan blijven praten. Een tweede controle

Nadere informatie

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Inleiding Waarom bewegen tijdens chemotherapie? BEWEGEN BIJ KANKER Inleiding De ziekte kanker, maar ook de behandeling, zoals chemotherapie, operatie, bestraling en hormonale therapie, kunnen aanleiding geven tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

TRAININGS- HANDLEIDING

TRAININGS- HANDLEIDING 1 TRAININGS- HANDLEIDING 2 Frank den Blanken PT methode Fitness Intentie Techniek Deze methode is door Frank den Blanken ontwikkeld om betere / snellere resultaten te krijgen. Het is zo effectief doordat

Nadere informatie

Training week 1. Week 1

Training week 1. Week 1 Week 1 Om met een goede kans op succes te beginnen aan een 12-wekenplan voor een marathon in minder dan 4 uur, moet je in staat zijn om tijdens de eerste week toch ongeveer 4 te lopen. Deze week loop je

Nadere informatie

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl

Trainen met je hartslag. Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Trainen met je hartslag Pieter Breeuwsma Looptrainer 3 Runnersclub Woerden www.runnersclub.nl Waarom trainen we eigenlijk? Ik ben niet aan het trainen, ik loop gewoon lekker.. Conditieverbetering of conditiebehoud?

Nadere informatie

Nooit Meer Cellulitis

Nooit Meer Cellulitis Nooit Meer Cellulitis >>> ANTI CELLULITIS CARDIO

Nadere informatie

LDT-8850 Computerhandleiding

LDT-8850 Computerhandleiding LDT-8850 Computerhandleiding De computer is ontworpen voor gemotoriseerde loopbanden en wordt geïntroduceerd met de volgende onderwerpen: Knop functies De schermen Werkingsinstructies Knopfuncties Er zijn

Nadere informatie

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon?

DOEL VAN LANGE DUURLOPEN Wat is het doel van lange duurlopen op weg naar je marathon? TRAINEN VOOR DE KUSTMARATHON ZEELAND Dat lange rustige duurlopen de basis zijn voor een goede marathontraining, weet iedere hardloper. Maar velen weten niet, of willen niet weten, dat deze duurlopen heel

Nadere informatie

NAUTA S BOATSHOP FISH FINDER GIDS DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP

NAUTA S BOATSHOP FISH FINDER GIDS DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP DEEL 3 WAT ZIE IK? Door Paul Motshagen i.s.m. Yaïr Jelmer Nauta NAUTA S BOAT SHOP 1 3. WAT ZIE IK? In dit deel zullen we ingaan op de basics van de sonar en hoe je het scherm moet lezen In dieper water

Nadere informatie

Wij wensen je veel lees- en trainplezier! Namens de wedstrijd- en trainingscommissie: Yolanda, Paulo en Rudolf.

Wij wensen je veel lees- en trainplezier! Namens de wedstrijd- en trainingscommissie: Yolanda, Paulo en Rudolf. Trainingsboekje Inhoud Je bent een master! 1 Hoe is een training opgebouwd? 2 Hoe is een trainingseizoen opgebouwd? 5 Voeding voor, tijdens en na een training 6 Handige hulpmiddelen 7 Zwem-etiquette 8

Nadere informatie

JAARPLANNING TRAININGEN Wedstrijd en Masterszwemmen

JAARPLANNING TRAININGEN Wedstrijd en Masterszwemmen DE TRAININGSZONES: (gemaakt nav diverse artikelen op internet en de KNZB trainingszones) Hersteltraining of net na een ziekte/blessure Zwemsnelheid 60% - 65% Ontspannen. Aëroob 0 (actief herstel) Afvoer

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Trainingsschema voor de marathon in München 2013

Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Trainingsschema voor de marathon in München 2013 Nr Datum MAAN- DAG 5 trainingen per week (kan ingekort worden tot 4 trainingen per week: dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag) DINSDAG Variabele tempoloop

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

TRAININGSTIPS EN HANDLEIDING L60 loopband

TRAININGSTIPS EN HANDLEIDING L60 loopband TRAININGSTIPS EN HANDLEIDING L60 loopband STRETCHEN Stretchen voor de training zorgt voor meer flexibiliteit en vermindert de kans op blessures. Ga geleidelijk naar een bepaalde stretchpositie en houd

Nadere informatie

De houding en afzet op het rechte eind

De houding en afzet op het rechte eind De houding en afzet op het rechte eind door Aitske Ruben Wanneer je voor het eerst gaat schaatsen, krijg je te maken met een aantal factoren waar je misschien nog helemaal geen rekening mee hebt gehouden.

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

Week 1 50 min in D1 10 min in D2 Fartlek 45 min in D1 met 3 x 2 min versnellen naar/in D2 verspreid over de totale looptijd 45 min in D1 5 min in D2 10 min in D1 Week 2 50 min in D1 10 min in D2 Interval

Nadere informatie

IN TOPVORM op skivakantie

IN TOPVORM op skivakantie IN TOPVORM op skivakantie Bye bye verzuring! IN DIT Ebook Nu de eerste koude komt opzetten, kan het aftellen naar de skivakanties echt beginnen. Maar tegelijk kijken we allemaal op tegen de verzuring in

Nadere informatie

2 Data en datasets verwerken

2 Data en datasets verwerken Domein Statistiek en kansrekening havo A 2 Data en datasets verwerken 2 Verbanden tussen data representaties 2.4 Oefenen In opdracht van: Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs 2 Verbanden tussen data representaties

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Efficient trainen. Leendert Parlevliet Wilbert Hilkens

Efficient trainen. Leendert Parlevliet Wilbert Hilkens Efficient trainen Leendert Parlevliet Wilbert Hilkens 20-10-2009 Opbouw Trainingstheorie Testen en meten Trainingsschema Praktijk Vragen Wilbert Leendert Wilbert Leendert&Wilbert Leendert&Wilbert Verhaal

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Handleiding: Virtual Reality Race Trainingstypes

Handleiding: Virtual Reality Race Trainingstypes Handleiding: Virtual Reality Race Trainingstypes Deze handleiding gaat over de speciale race trainingstypes die beschikbaar zijn voor Virtual Reality training. De volgende Velodrome Zesdaagse onderdelen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt.

55 à 60% volgens de formule van Karvonen of 70à 75% van het omslagpunt. Duurtrainingen A. De herstelduurtraining. Trainingseffect: Versnellen van het herstel. Vermoeidheid verdwijnt het snelst door het leveren van lichte inspanningen, waardoor afvalstoffen afgevoerd worden.

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Te vroeg overgenomen. Te vroeg overgenomen. Code vermelden bij de zwemmer die de fout heeft gemaakt.

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Te vroeg overgenomen. Te vroeg overgenomen. Code vermelden bij de zwemmer die de fout heeft gemaakt. EA Te vroeg overgenomen. Je bent vertrokken voordat de zwemmer voor je de muur heeft aangetikt Bij een estafette mag je pas vertrekken als de zwemmer voor je aangetikt heeft. Daarbij wordt gekeken of je

Nadere informatie

Inleiding opgaven 3hv

Inleiding opgaven 3hv Inleiding opgaven 3hv Opgave 1 Leg uit wat een eenparige beweging is. Opgave De maan beweegt met (bijna) constante snelheid om de aarde. Leg uit of dit een eenparige beweging is. Opgave 3 Geef twee voorbeelden

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

SWIMMING TEAM TIENEN VZW

SWIMMING TEAM TIENEN VZW Technische lijn en objectieven :TT 1&2 JT B&C Technische lijn en objectieven : Talententeam 1 Vlinderslag Ligging : Hoofd : Ademhaling: / Wedstrijd: / begin: golvend met zwemvliezen streven: golvend zonder

Nadere informatie

Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden.

Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden. Seizoen 2015-2016 Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden. Inhoud Voorbereiding Voetbalseizoen 2015-2016...

Nadere informatie

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF

algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden algemene tips schema voor beginners schema voor gevorderden schema opslaan als PDF Schema voor gevorderden Schema voor hardlopers(sters) die al een ½ uur aan een stuk kunnen hardlopen.

Nadere informatie

Beschrijving JUBI-game. Inleiding

Beschrijving JUBI-game. Inleiding Beschrijving JUBI-game Inleiding De JUBI-game is een multifunctioneel gadget. Het is te gebruiken als een vrolijk knipperlicht met vier direkt oproebare lichteffecten. Daarnaast kan de JUBI-game gebruikt

Nadere informatie

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen

PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen PDF Meditatie Ontspanning door te Glimlachen Meditatie Wat Is Dat Meditatie is niet zozeer alleen voor mensen die een klooster wonen. En ook niet alleen voor mensen die met spiritualiteit bezig zijn. Meditatie

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Basis trainingsschema 42 km

Basis trainingsschema 42 km Basis trainingsschema 42 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de Souplesse Methode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel voordelen

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN

TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN TRAININGSSCHEMA, DE EERSTE 6 WEKEN VOORAF: UITLEG VAN DE TRAININGS VOOR JE HARDLOOPSCHEMA Er zijn verschillende manieren om de intensiteit van trainingen aan te geven. Je kunt de intensiteit bepalen met

Nadere informatie

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap.

Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Borstcrawl techniek Pieter van den Hoogenband Bon: zwemtrainer.nl, bewerkt door Mark Eligh op 15-3-2013 Techniek Pieter v/d Hoogenband Stap voor Stap. Algemeen geldt voor een goede zwemtechniek dat die

Nadere informatie

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen

Inleiding. 1. Waarom is bewegen goed voor de gezondheid? 3. Doel. 2. Trainingsvormen Inleiding U bent opgenomen of onder behandeling in het Leids Universitair Medisch Centrum. Wanneer u door uw opname minder aan lichaamsbeweging doet, kan uw conditie achteruit gaan. Door actief te blijven,

Nadere informatie

HALVE MARATHON 14-WEEKSE TRAININGSPROGRAMMA

HALVE MARATHON 14-WEEKSE TRAININGSPROGRAMMA HALVE MARATHON 14-WEEKSE TRAININGSPROGRAMMA H E T D O E L V A N D I T S C H E M A I S N I E T O M J E O V E R D E F I N I S H L I J N T E H E L P E N, M A A R O M D E B E S T E V E R S I E V A N J O U

Nadere informatie